18.1 C
Athens
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Αν δεν υπήρχε ο Ερντογάν, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε! Ίσως ο μεγαλύτερος φιλέλληνας (λέμε τώρα) του Αιώνα μας!

- Advertisement -

Ενόψει των Εορτασμών που ετοιμάζει η Ελληνική Δημοκρατία για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, θα πρέπει αναμφίβολα να σκεφτούμε πως θα τιμήσουμε τους φιλέλληνες, που στο πέρασμα των χρόνων, βοήθησαν το ελληνικό κράτος να γίνει μεγαλύτερο. Σίγουρα, η λίστα θα είναι μεγάλη. Έχουμε όμως μια ρηξικέλευθη πρόταση για το πρόσωπο που θα έπρεπε να πάρει, αν υπήρχε, το Νόμπελ Φιλελληνισμού. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Όχι φυσικά επειδή είναι “φιλέλληνας” με τη στενή έννοια του όρου, αλλά επειδή οι ενέργειές του έχουν ισχυροποιήσει την Ελλάδα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Ερντογάν, προκαλεί αρκετές φορές θυμό στους Έλληνες, γιατί, προκαλεί με όσα κάνει. Εντάξει, κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά, αν το καλοσκεφτούμε, ο συγκεκριμένος, σε μια κλίμακα “φιλελληνισμού”, κοντεύει να πάρει άριστα! Ας δούμε τι έχει προσφέρει στη χώρα μας αυτός ο άδολος, ανιδιοτελής, υπέροχος φιλέλληνας.

Μήπως το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X θα είναι τελικά το … Su-57 “Erdoganski”;


Αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

 1. Αποδυνάμωσε τόσο πολύ τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έπαψαν να αποτελούν απειλή για τις ελληνικές (1). Το κατάφερε, με πολλούς και διάφορους τρόπους. Καταρχάς, έχωσε στη φυλακή τα καλύτερα, και πλέον ικανά και εκπαιδευμένα, στελέχη του. Αυτά που έμειναν έξω, είναι πραγματικά για τα “μπάζα”. Πιλότοι που οι κακές γλώσσες λένε πως χάνουν τον προσανατολισμό τους στις παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο, τόσο, που πλέον σταμάτησαν να κάνουν αερομαχίες, και φτάνει για να εμφανιστούν τα ελληνικά φτερά για να γίνουν “λαγοί”. Και δεν έχουμε κάτι με τα ευγενή θηλαστικά.
 2. Αποδυνάμωσε τόσο πολύ τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έπαψαν να αποτελούν απειλή για τις ελληνικές (2). Θέλησε να κάνει τα πάντα τουρκικά. Αν και σε ορισμένους τομείς φαίνεται να πόνταρε σωστά, αυτό σίγουρα δεν είναι ο κανόνας. Έτσι, προσπαθεί εδώ και καμία δεκαριά χρόνια, να αποκτήσει 250 εγχώριας κατασκευής Altay, σε τιμή που θα αγόραζε 1500 Leopard 2A7. Φήμες που θέλουν να πλουτίζουν κολλητοί του, ελέγχονται ως αβάσιμες. Γραφικότητες για “θανατηφόρα σαλάχια” έχουν μείνει στην ιστορία.
 3. Αποδυνάμωσε τόσο πολύ τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έπαψαν να αποτελούν απειλή για τις ελληνικές (3). Έκανε την “ντίλα” του αιώνα. “Ξεπούλησε” την τουρκική συμμετοχή στα F-35A, για να αγοράσει τους αδοκίμαστους S-400. Προφανώς, διαβάζει συγκεκριμένα ελληνόφωνα “πεφωτισμένα” sites, που θεωρούσαν τα F-35 “κουβά” και τα S-400 “ανίκητα”. Λέγε λέγε, τελικά πείστηκε ο Ερντογάν από τις προφητείες γερόντων.
 4. Αποδυνάμωσε τόσο πολύ τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έπαψαν να αποτελούν απειλή για τις ελληνικές (4). Ενέπλεξε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε μέτωπα που ούτε μπορούσαν, ούτε κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Αφού έκανε τα τουρκικά τεθωρακισμένα στόχους για τα Α/Τ του ISIS, και των Κούρδων, τελικά αποφάσισε να τα κάνει παλιοσίδερα για την ανοικοδόμηση της Συρίας στο Ιντλίμπ.

Βαρύ το τίμημα του πραξικοπήματος στην Τουρκία


Κατέστρεψε την τουρκική οικονομία

 1. Η τακτική των χαμηλών επιτοκίων, έχει δημιουργήσει μια ανάπτυξη βασιζόμενη στα δανεικά, κάτι, που λίγο πολύ ζήσαμε εμείς την προηγούμενη δεκαετία. Απλά η Ελλάδα την γλύτωσε γιατί είναι μέλος της Ευρωζώνης, και φυσικά της ΕΕ. Η Τουρκία, μόλις “φάει” τα δικά της συναλλαγματικά διαθέσιμα, και τα λεφτά του Κατάρ, τότε δεν θα την γλυτώσει τόσο “φθηνά” όπως η Ελλάδα.

Αναλυτικά οι εκκαθαρίσεις στις Τουρκικές ΕΔ μέχρι σήμερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016


Χάλασε την τουρκική φιλία με τα αραβικά κράτη

 1. Αυτή τη στιγμή, μόνο το Κατάρ και η Λωρίδα της Γάζας δείχνουν μια φιλική στάση για την Τουρκία. Ίσως και μερικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Τυνησία και η Αλγερία. Αλλά, έφτασε η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος να θεωρούν το Ισραήλ σύμμαχο και την Τουρκία εχθρό!
 2. Η στήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους έχει “τρομάξει” τους μετριοπαθείς Άραβες. Επίσης, τα βιβλία ιστορίας τους είναι γεμάτα από το πόσο καλοπερνούσαν οι πληθυσμοί επί Οθωμανών…

Hurriyet: To 70% του τουρκικού στόλου συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου


Έκανε το Ισραήλ εχθρό, και απομάκρυνε τις ΗΠΑ

 1. Πριν λίγο καιρό, το Ισραήλ έβαλε την Τουρκία μέσα στην επίσημη λίστα απειλών για το εβραϊκό κράτος. Ο Ερντογάν έχει τάσεις Σαλαντίν, και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί. Η στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, και η ρητορική εναντίον του Ισραήλ, έχει εξανεμίσει και τους τελευταίους φίλους στο μικρό κράτος.
 2. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Δύση για το πραξικόπημα εναντίον του. Έκτοτε, απομακρύνθηκε πλέον τελείως από το ΝΑΤΟ, και οι Δυτικοί τον ανέχονται μέχρι να φύγει, ελπίζοντας στο επόμενο τούρκο πρόεδρο. Φυσικά, ούτε Patriot, ούτε  F-35 θα πάρει όσο έχει σε υπηρεσία, τα, άχρηστα στην Idlib S-400.
 3. Οι ΗΠΑ ψήφισαν νόμο εναντίον της Τουρκίας! Δεν έχει ξαναγίνει! Και είναι ΕΡΓΟ Ερντογάν, όχι ΜΑΚΕΤΟ!

«Η Τουρκική Αεροπορία θα επιστρέψει το 2025 στα επίπεδα του 2016 σε προσωπικό»


Έκανε σύμμαχο τη Ρωσία, για να την ξανακάνει εχθρό, πριν την ξανακάνει φίλο, λίγο πριν την ξανακάνει εχθρό, κοκ

 1. Το Καθεστώς που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν, μοιάζει πολύ με τη δομή της ρωσικής δημοκρατίας. Ο Πούτιν είναι φυσικός σύμμαχος. Και οι δυο θέλουν να μην φτάσει το αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, ή, αν φτάσει, να κοστίζει τόσο που να μην συμφέρει. Συνεπώς, όπως είχε πει και ο Ν. Κοτζιάς, Ρωσία και Τουρκία είναι αδελφές χώρες στα όπλα.
 2. Βέβαια, ο Πούτιν δεν είναι Δύση. Σύμμαχος σημαίνει σύμμαχος, όχι μικρό παιδί που το κακομαθαίνουν. Συνεπώς, δεν θα εγκαταλείψει τον Άσαντ ή τον Χαφτάρ γιατί έτσι βολεύει τον Ερντογάν. Αυτά τα χατίρια του τα έκανε η Δύση, όχι η Ρωσία.

Η Τουρκία στο «στόχαστρο» των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ


Έκανε την Ελλάδα, τον καλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ

 1. Καλές οι συμπάθειες, αλλά οι χώρες προτιμούν τους ισχυρούς συμμάχους. Η Τουρκία ήταν ανέκαθεν ισχυρή, και την προτιμούσαν. Τώρα είναι ισχυρή και απρόβλεπτη, άρα επικίνδυνη. Κατά συνέπεια, οι χώρες της περιοχής στράφηκαν και δέθηκαν με τον αξιόπιστο εταίρο, την χώρα με την μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα στην περιοχή. Την Ελλάδα.
 2. Η Τουρκία έχει καταντήσει το θέμα του Ινσιρλίκ, γραφικό. Έτσι οι ΗΠΑ, που θέλουν βάσεις στην περιοχή, ήρθαν στην φιλόξενη και προσανατολισμένη προς τη Δύση, Ελλάδα. Επενδύουν σε βάσεις, υποδομές, ενώ ελπίζουμε να μας δώσουν και κανά αντιτορπιλικό… πάντα χάρη στον Ερντογάν.

“Η Τουρκία στηρίζει τη Χαμάς”: “Πόλεμος” υπουργείων Εξωτερικών Τουρκίας και Ισράηλ μέσω Twitter


Ξεμπρόστιασε την Τουρκία στους Ευρωπαίους, και έκανε την Ελλάδα προμαχώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 1. Η συμφωνία του 2016 με την Τουρκία ήταν αστεία. Αλλά ήταν μια συμφωνία, που η Τουρκία δεν κράτησε. Κι όχι μόνο παραβίασε, αλλά θέλησε να εκβιάσει στέλνοντας καραβάνια προσφύγων στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ελλάδα, μέσα σε λίγες ώρες κέρδισε την ευρωπαϊκή στήριξη, συμπόνια, ενώ η Τουρκία βρέθηκε εκτεθειμένη.
 2. Τελικά μόνο η Γερμανία έχει μείνει να στηρίζει την Τουρκία, κι αυτό δεν το λες καλό… αν είσαι Τούρκος.

Στις τουρκικές εκλογές μήπως κέρδισε η … Ελλάδα;


Ένωσε τους Έλληνες!

 1. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια απίστευτη εθνική ομοψυχία. Τέτοια είχαμε να δούμε από το 1974. Να είναι καλά, μας έδειξε πως όταν είμαστε όλοι ενωμένοι, είναι αδύνατον να νικηθούμε!

Η παράθεση των ευγενικών χειρονομιών προς τη χώρα μας μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Αν όμως μαζέψουμε τα όσα έχει κάνει ο Τούρκος φιλέλληνας πρόεδρος, θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο η πρώτη φρεγάτα [email protected], ή το πρώτο αντιτορπιλικό Arleigh Burke (αν και όταν έρθει), να ονομαστεί Ταγίπ. Ιδέες δίνουμε…
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago

Ε.. τώρα με αναγκάζετε να αλλάζω ποσταρίσματα.comment image

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
7 months ago

Σε σας βασιζόσασταν!

Dimitris
Active Member
Dimitris (@dimitris-3)
7 months ago

Μπακατόγλου φορ πρέζιντεντ (των απέναντι)… https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/879013/h-elliniki-katagogi-toy-erntogan-poio-itan-to-epitheto-toy

ETS
Active Member
ETS (@ets)
7 months ago

Σαν να πεθανε φαινεται η φωτο!

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  ETS

Μη λες τέτοια!

Animades
Active Member
Animades (@animades)
7 months ago

Πραγματικά η δική μας αποδυνάμωση,
λογο κρίσης αλλά και κάποιων κακών επιλογών,
ευτυχώς , έως τώρα, δεν μας εχει κοστίσει. Ηρθε και έδεσε με την παρακμή και τις τουλάχιστον περιεργες επιλογές της Τουρκίας, που δημιούργησε εχθρούς για εκείνη και συμμάχους για εμάς .
Παρόλα αυτά η Τουρκία παραμένει απρόβλεπτη και επικίνδυνη…

Hoplite
Hoplite (@hoplite)
7 months ago

Συγχαρητήρια για το άρθρο. Ακριβώς όπως τα γράφετε. Ας το διαβάσουν αρκετοί ψεκασμένοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι τον θεωρούν προεδράρα και επιχειρηματολογούν πως η χώρα μας έχει ανάγκη από έναν τέτοιο ηγέτη , για να φέρει την εθνική ανάταση.
Ήμαρτον!
Στις ομορφιές που έχει κάνει, να προσθέσουμε πως υποδαυλίζει, αργά αλλά σταθερά, στο εσωτερικό της χώρας του ένα πρωτοφανές εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην κεμαλική ιστορία της Τουρκίας. Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι και διεθνείς αναλυτές που επισημαίνουν πως μετά την Συρία, η επόμενη χώρα που κινδυνεύει με εμφύλιο σπαραγμό είναι η Τουρκία. Και αυτό θα είναι καθαρά έργο Ταγίπ.
Αν το καταφέρει και αυτό να φαγωθούν μεταξύ τους, ε τότε ο άνθρωπος λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα των εχθρών της Τουρκίας…..
Σε αυτή την περίπτωση βέβαια χρειάζονται τριπλά και πενταπλά μετρα σφράγισης των συνόρων μας, γιατί σε περίπτωση εσωτερικής αποσταθεροποίησης στην Τουρκία, η προσφυγικές ροές θα είναι τρομακτικές.

Stavrogin1
Active Member
Stavrogin1 (@stavrogin1)
7 months ago
Reply to  Hoplite

…τρομακτικές και ασταμάτητες. σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το ευχόμαστε.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
7 months ago
Reply to  Hoplite

Είχαμε πολλούς τέτοιους. Από εμάς έμαθε.

Miscojones
Active Member
Miscojones (@miscojones)
7 months ago

Ναι αλλά με όλα τα τρικ που κάνει και τα τούρκικα τσαλιμάκια, έχει πετύχει τον βασικό του Στρατηγικό Στόχο, να μας κάνει να ξεχνάμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Μόνον αυτό ενδιαφέρει τους Τούρκους. Αυτό και το Κουρδικό. Τίποτε άλλο. Ολα τα άλλα είναι προπέτασμα καπνού, που τον χάφτουμε και μαστουρώνουμε.

neuromancer
Active Member
neuromancer (@neuromancer)
7 months ago

Η τελευταία πρόταση… όλα τα λεφτά!!!

chriskri
Active Member
chriskri (@chriskri)
7 months ago

Άντε και τον Απρίλιο οι κυρώσεις από την Γερουσία (με την ενεργοποίηση των S-400)

Kalchas
Kalchas (@kalchas)
7 months ago

Τώρα σοβαρά…Δεν αποτελούν απειλή οι Τούρκικες ένοπλες δυνάμεις για την χώρας μας?Είναι ρεαλιστική η προσέγγιση του άρθρου σας? Είναι ψύχραιμη και ειλικρινής? Δηλαδή υπερτερούμε τεχνολογικά?Αριθμητικά? Σε ποιον τομέα? Στον αεροπορικό, στην ξηρά, στην θάλασσα? Τι είδους μέσα και σε ποιους αριθμούς έχουμε άμεσα διαθέσιμα σε πιθανή αντιπαράθεση? Είμαστε σε θέση ισχύος από άποψη υψηλόβαθμων στελεχών που έχουν σχεδιάσει και κατευθύνει δυνάμεις σε θέατρα επιχειρήσεων? Έχουμε μονάδες που έχουν πάρει το βάπτισμα του πυρός και έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους σε ρεαλιστικές συνθήκες? Λέτε ότι η αεροπορία τους δεν βρίσκει ούτε προσανατολισμό. Μια χαρά βρήκαν οι amraam τον δρόμο τους στις πρόσφατες καταρρίψεις – ναι με υποδεέστερο αντίπαλο – στο κόκπιτ όμως κάποιος ήταν και έκανε την δουλειά. Μαϊμού πάντως , πίθηκος ή εξωγήινος δεν ήταν. Μια χαρά βουίζουν πάνω από τα κεφάλια μας σε Οινούσσες και Χίο τα μαχητικά τους. Κατακόρυφη αύξηση των εμπλοκών και υπερπτήσεων λένε τα στοιχεία μας. Δεν βλέπω καμιά συμπλεγματική συμπεριφορά. Βρίσκονται σε τρία καυτά θέατρα επιχειρήσεων , Συρία, Λιβύη , Ιράκ, συντηρούν μεγάλες δυνάμεις σε Κύπρο , Κατάρ, Σομαλία, αλλά η πίεση ασταμάτητη στο Αιγαίο. Η βιομηχανία τους τσίρκο…Σιγά τώρα τα επιτεύγματα…! Πριν 15 χρόνια παρήγαγαν ότι και η ΕΒΟ, δηλαδή φυσίγγια για g3 και άλλα συναφή “πολύ υψηλής τεχνολογίας” και τώρα κάτι μαραφέτια της πλάκας…Ας πάρουν μαθήματα από τα εγχώρια τεχνολογικά μας επιτεύγματα. Πολλά τα λάθη του Ερντογάν. Δεν αντιλέγω. Δεν μας είπε όμως ο αρθρογράφος το gdp της Τουρκίας πριν 15 χρόνια και αν είναι σήμερα ομοτράπεζος χώρα στο G20. Δεν μας είπε τις υποδομές της Τουρκίας σε τι κατάσταση βρίσκονταν και που βρίσκονται τώρα. Το έχω γράψει και στο παρελθόν και δεν θα σταματήσω ποτέ να το γράφω. Με το να “κονταίνουμε” τον αντίπαλο το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυτοπαραμυθιαζόμαστε. Μπορούμε να βάλουμε ψυχή και θέληση και να δουλέψουμε?Μπορούμε να “ψηλώσουμε” εμείς και να κοιτάμε αγέρωχα τους γύρω μας και ειδικά όσους επιβουλεύονται την πατρίδα? Όλα τα άλλα είναι αερολογίες και επικίνδυνοι εφησυχασμοί.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  Kalchas

Μια απλή ερώτηση.
Πιστεύεις πως αν ένιωθε ισχυρός δεν θα έκανε την κίνηση;
Το βασικό στρατηγικό πρόβλημα για την Τουρκία είναι η Ελλάδα, αν καταφέρει μας υποτάξει τότε όλοι οι άλλοι γείτονές της με τον ένα ή άλλο τρόπο θα αναγκαστούν να δεθουν στο άρμα της Τουρκίας ή να συμπορεύθουν μαζί της.
Οι επιλογές που έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος στην πλειοψηφία τους είναι ανορθολογικές ,τις αναφέρει το άρθρο δεν υπάρχει λόγος να τα ξαναγράψω, αν θα άλλαζα κάτι θα ήταν η επικεφαλίδα στην πρώτη παράγραφο. Θα έλεγα : “Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποτελούν την απειλή που θα μπορούσαν να είναι.”
Βέβαια όλες οι διαπιστώσεις είναι ορθές στον παρόντα χρόνο.
Οι σχέσεις κρατών είναι δυναμικές και σε βάθος χρόνου μεταβάλλονται.
Ο καλός αυτός άνθρωπος μας έδωσε κάτι που δεν μπορούν τα χρήματα όλου του κόσμου να αγοράσουν, μας έδωσε χ ρ ό ν ο να ανασυντακτούμε.
Στο χέρι μας είναι να το εκμεταλλευτούμε.

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
7 months ago

Και βέβαια δεν θα έκανε κάποια κίνηση. Για τον ίδιο λόγο που και εμείς δεν μπαίνουνε στους αδύναμους (σχεδόν ανήμπορους) βόρειους γείτονες μας. Δεν είμαστε σε ένα απομονωμένο γεωστρατηγικό περιβάλλον. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα σύνθετο πλέγμα διεθνών σχέσεων με δρώντες από ολόκληρη την γη. Ορισμένοι από αυτούς τους δρώντες έχουν τόσο γιγαντιαία ισχύ που δεν μπορούμε καν να την μετρήσουμε με τα δικά μας μέτρα. Αυτοί μπορούν να ορίσουν κόκκινες γραμμές που πραγματικά δεν μπορείς να παραβιάσεις με τίποτα. Εάν η Τουρκία πετύχει αυτό που λες, θα θιχτούν τα συμφέροντα πάρα πολλών, και το κόστος διατήρησης της Τουρκίας στην Δύση θα είναι πολλαπλάσιο. Επομένως δεν θα επιτραπεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Η Ρωσία στην Συρία έκανε απλά ένα comeback μετά από 3 δεκαετίες «στρατηγικής απαξίωσης». Και πάλι όμως κατάφερε, άκοπα, να κάνει την Τουρκία να ιδρώσει άσχημα, μόλις αποδείχτηκε ότι θα πρέπει να παίξει μόνη της, χωρίς την στήριξη των δυτικών δυνάμεων. Η Τουρκία νόμιζε ότι έγινε μεγάλη δύναμη. Της σχετικής ισχύος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας του Σουλεϊμάν. Ο Ερντογάν είχε την έπαρση να νομίζει ότι έπιαςε εκείνα τα επίπεδα δόξης και ισχύος. Νόμιζε ότι πλέον είναι μέλος και ότι μπορεί να παίζει στο κλαμπ με τους μεγάλους. Αλλά στην πραγματικότητα η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν υποχείριο της Δύσης από το 1834. Όταν πήγε να παίξει άγρια (Ι ΠΠ) απλά την ακρωτηριάσανε. Αυτό είναι και σήμερα η Τουρκία.
Το 74 οι Αμερικάνοι υπολογίζανε ότι σε περίπτωση γενικευμένου ελληνοτουρκικού πολέμου, η Τουρκία θα έχει τεράστιες απώλειες, αλλά σε 30 μέρες θα έπαιρνε την Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα θα παραδίνονταν στον διεθνή παράγοντα.
Αυτό όμως που πραγματικά φοβάται η Τουρκία είναι ότι με ένα tweet του Τραμπ η χώρα τους θα καταρρεύσει, Ότι χωρίς το ΝΑΤΟ θα είναι στο πλήρες έλεος του Ρώσου. Η Τουρκία ΔΕΝ μπορεί να μας επιτεθεί και όσο πιο ισχυροί είμαστε εμείς από μόνοι μας, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το κόστος του παζαρέματος που κάνει με τις μεγάλες δυνάμεις. Η κρίση μας έριξε πολύ και η Τουρκία ξεσάλωσε στην περιοχή. Ξέρει πολύ καλά ότι μόλις προλάβουμε να ισχυροποιηθούμε δεν θα μπορεί να κάνει νούμερα. Για αυτό τώρα παίζει όσο πιο άγρια την παίρνει. Για να πάρει όσα μπορεί, όσο προλαβαίνει!

alexmark
Member
alexmark (@alexmark)
7 months ago

Eπειδή συνέχεια διαβάζω ως επιχείρημα το ότι αν η Τουρκία ήταν ισχυρή θα είχε επιτεθεί ήδη, πιστεύω πως δε στέκει. Να υπενθυμίσω πως 17 περίπου χρόνια πριν, οι κεμαλικοί στρατηγοί ετοίμαζαν την υπόθεση “βαριοπούλα” όπου δε θα δίσταζαν να εμπλέξουν και την Ελλάδα για να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Αν η ιστορία δεν προχώρησε είναι γιατί τους εμπόδισε ο τελευταίος και όχι γιατί οι ίδιοι φοβήθηκαν.

Stavrogin1
Active Member
Stavrogin1 (@stavrogin1)
7 months ago
Reply to  Kalchas

αντάξια απάντηση του άρθρου. παραδόξως και οι δυο προσεγγίσεις στέκουν, ειναι οι δυο πλευρες του ιδιου νομίσματος. Ο Ερντο εχει μεγάλες ικανότητες ως ηγέτης αλλά και μεγάλες αδυναμίες, ναρκισσισμός και αλαζονεία. Άνοιξε πολυ το παιχνίδι του, αναλαβε περισσότερα ρίσκα από όσα μπορούσε. Έχει άραγε κερδίσει στα σημεία;

Mitsos_Mantzos
Active Member
Mitsos_Mantzos (@mitsos_mantzos)
7 months ago
Reply to  Kalchas

Φίλε μου δεν είναι όλα τα πράγματα υπερατου να βάλουμε τις κάρτες κάτω και να δούμε ποιός την έχει ποίο μεγάλη , το άρθρο δεν εστιάζει εκεί. Υπερτερούν τεχνολογικά; Δηλαδή άμα δώσεις στον χέστη ένα όπλο με κομπιούτερ σημαίνει ότι θα νικήσει αυτόν που έχει ένα απλό όπλο
αλλά ψυχή και αποφασιστικότητα; (βλέπε Βιετνάμ.) Δηλαδή η πολεμική τους αεροπορία θεωρείς είναι καλύτερη από την δική μας επειδή έχουνε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις; Αφού όλη μέρα ξύλο τρώνε στο Αιγαίο. Άλλο να ξέρεις ότι έχεις απέναντί σου έναν σύριο με βομβαρδιστικό σουχόι και άλλο να ξέρεις ότι έχεις απέναντί σου Μία από τις καλύτερες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου με f-16 και Μιράζ. Τα αεροπλάνα τους βουίζουν πάνω από τα κεφάλια μας αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα πολιτικής, είναι μέχρι να πέσει ο πρώτος πύραυλος μετά θα σου πω εγώ που θα κρυφτούν, θα κρυφτούν τόσο βαθιά που θα μπορείς να ακούς το αίμα να κυλάει στις φλέβες σου από την ησυχία. Το να βρίσκεσαι σε τρία καυτά θέατρα επιχειρήσεων και τρως μονίμως ξύλο δεν λέει κάτι, Το θέμα είναι να νικάς κιόλας, στη Συρία Δεν ξέρω αν κατάλαβες τι έχει γίνει αλλά οι Τούρκοι νόμιζαν ότι με τον υπέρ Στράτο τους θα κάνουν περίπατο, Τελικά ούτε τα κορδόνια τους δεν πρόλαβαν να δέσουν, με τα υπερόπλα της μάπας. Ποιες υποδομές φίλε μου πλάκα μας κάνεις; Για πήγαινε να δεις πώς ζούνε οι άνθρωποι στην Τουρκία, που ζούνε σαν γύφτοι σε τσαντίρια και μετά έλα να μας πεις για υποδομές. Όσο για τους G20 γύφτος με στέμμα στο κεφάλι πάλι γύφτος είναι.

Kalchas
Kalchas (@kalchas)
7 months ago
Reply to  Mitsos_Mantzos

Την ψυχή και την αποφασιστικότητα μας που και πότε ακριβώς την έχετε διαπιστώσει από το 1974 και μετά ας πούμε ? Γιατί όλοι οι αλλοι λαοι του πλανήτη, ειναι χεστες, αταλαντοι και άχρηστοι πλην υμών? Βιολογικό το θέμα? Αν ναι, το σταματάμε εδώ…
Έχουν υπο την κατοχή τους ξένα έδαφη με την πολεμική τους μηχανή και το απύθμενο θράσος τους. Καπως μπηκαν εκεί και κάποιοι σταθμίζοντας τα δεδομένα, δεν τους αντιμετώπισαν. Δεν βλέπω να μπορεί να τους “ξεκατσει” κάνεις..και ας τρώνε ξύλο…
Στον ουρανο του Αιγαίου τρώνε επίσης ξύλο, λεμε.Δεν βλέπω να τους αποθαρρύνει. Επίσης οι αριθμοί των απωλειών, ανθρωπίνων και υλικών στα γνωστά περιστατικά μαζί τους, δεν φαίνεται να μας επιβεβαιώνουν. Το ξέρω ότι ενοχλούν τα γραφόμενα μου. Δεν είναι ευχάριστα. Μακάρι να σφαλω σε όλα..
Ως προς τα τσαντίρια , αν αναφέρεστε στις κοινωνικές ανισότητες, φυσικά κ υπάρχουν. Ταυτόχρονα όμως σε όλους τους τομείς υποδομών-οικονομιας την τελευταία 15ετια συντελέστηκε εκρηκτική άνοδος. Μεταφορές, ενέργεια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τουρισμός, ήταν στο πουθενά κ σήμερα όλα μετρήσιμα κ ανταγωνιστικά, με ξένα κεφάλαια που προσελκυθηκαν.
Εμείς να ψηλωσουμε! Τιποτα δεν γίνεται με μαγιά και ξόρκια.Να δούμε τις αδυναμίες μας κατάματα και να τις βελτιώσουμε!

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS (@kaizeramstelvonlagers)
7 months ago
Reply to  Kalchas

Μετα απο δυο κομμενα σχολια…φιλε μου το μονο που μου εμεινε ειναι να σου δωσω και εγω ενα like.Φαινεται πως η αποψη σου καπως διεφυγε της ¨λογοκρισιας” του διαχειριστη και αναρτηθηκε….Φανταζομαι πως δεν ειμαι ο μονος που εχει αντιστοιχη αποψη με εσενα και διαπιστωσα με εκπληξη τα σχολια μου να εξαφανιζονται…
Προς διαχειρηση:
Αυτο θα το αναρτησετε; Με ποιους κανονισμους δεν συμμορφωνεται; Απαντηση που να καλυπτει και τα αλλα δυο κομμενα…
Στο επομενο αναλογο “ψυχραιμο και ειλικρινες” αρθρο οπως λεει και ο φιλος..καντε σωστα την δουλεια και “φιλτραρετε” και τα like που δεν αρεσουν…

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
7 months ago

Εεεεεε το αίμα νερό δεν γίνεται…….

Opt1musPr1me
Opt1musPr1me (@opt1muspr1me)
7 months ago

Εγω λεω να του στησουμε αγαλμα στην καινουργια πλατεια Ομονιας.

Gaidouron-man
Member
Gaidouron-man (@gaidouron-man)
7 months ago

Προσωπικα ευχαριστω τον ταγιπ που ξηλωσε την αδελφοκτονα μοιρα της 114ΠΜ…και θα προτιμουσα “ερντογαν” να ονομαστει ο πρωτος “τουρκικος υφαλος” στον πατο του Αιγαιου μας..!

Mitsos_Mantzos
Active Member
Mitsos_Mantzos (@mitsos_mantzos)
7 months ago

Να είστε καλά γέλασα, αυτός που το έγραψε έχει πολύ χιούμορ και ξέρει να γράφει καλά. Κύριε Θεολόγου εσείς;

ikaros
ikaros (@ikaros)
7 months ago

Πολύ σωστά όλα, αλλά μιλάτε για Ερντογάν ή καλύτερα για την Τουρκία του Ερντογάν. Όταν πάψει να ισχύει αυτό μήπως οι σημερινοί σύμμαχοι ξαναβρούν καλούς και πιστούς συμμάχους στα ανατολικά μας ? Μήπως τα όσα αναφέρεται δεν πρέπει να μας κάνουν να εφησυχάζουμε αλλά να αρχίσουμε να ενισχύουμε επιτέλους την άμυνα ?
Κάποια στιγμή η ΤΗΚ σε χειριστές θα επανέλθει στα ίδια επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι σε εξέλιξη έχουν ένα από τα κορυφαία προγράμματα του ΝΑΤΟ με εκπαιδευτικά νέας γενιάς. Εμείς σε λίγο καιρό θα στέλνουμε χειριστές στα F-16V από τα Τ-2Ε…
Μελλοντικό άρθρο όταν ο Σουλτάνος χάσει την εξουσία θα είναι ” Ο Σουλτάνος έφυγε, το F-35 επιστρέφει ?” (εκτός και αν καταφέρει ο Σουλτάνος και κάνει την μισή ΤΗΚ ανατολική με Su-35 πιθανότητα που απομακρύνεται με τις τελευταίες εξελίξεις).
Στήριξη ακούμε ειδικά από ΗΠΑ που είμαστε ποιο δεδομένη από τους δεδομένους άλλων εποχών (βλέπε Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο κτλ), αλλά κανένα οπλικό σύστημα από 2ο χέρι θα δούμε ? γιατί θα αρχίσω να μπαίνω και εγώ στο club αυτών που λένε για την βυθοκόρο.
Δεν θέλω να βγει μακροσκελές το ποστ μου αλλά να καταλήξω με μια ευχή το αποψινό θέμα να μην μας βγει τούμπα (εις βάρος μας) στο μέλλον.

AegeanBlue
AegeanBlue (@aegeanblue)
7 months ago
Reply to  ikaros

Για την ώρα η καλύτερη λύση είναι η αποστολή των Ικάρων και εκπαίδευση τους στο Μ346,όπως και οι Ιταλοί στα δικά μας Τ-6.Γλυτώνουμε χρήμα και χρόνο βάζοντας ώρες σε ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος.Όμως το αίτημα για τους 20 κινητήρες των Τ-2 με στενοχώρησε.Αεροσκάφος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές CAS με τους δύο τόνους πυρομαχικά,αξιόπιστο αλλά τραγικά παλιό.

Iomar
Member
Iomar (@iomar)
7 months ago
Reply to  AegeanBlue

Γιατί σας στεναχώρησε το αίτημα για τους κινητήρες των T-2;
Θεωρείτε ότι όταν θα έρθει η ώρα δεν θα χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε ρόλο είναι αναγκαίο;
Γνώμη μου είναι ότι δεν μας περισσεύει τίποτα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε και την τελευταία δυνατότητα.
Φαντάζεστε να μετατρέπαμε σε drone αυτοκτονίας όλα τα παλιά αεροσκάφη που έχουμε;
Ακόμη και τα πολυαγαπημένα μου A-7;
Είμαι βέβαιος ότι βοήθεια διατίθεται άφθονη.

Dimitris
Active Member
Dimitris (@dimitris-3)
7 months ago

Επικοινωνιακά έχουμε πάντως να κάνουμε πολλά βήματα. Δείτε άρθρο της DW στην αγγλόφωνη έκδοση.
https://www.dw.com/en/ankara-athens-exploit-refugees-for-dangerous-political-game/a-52654716
Άγκυρα και Αθήνα εμφανίζονται με όμοιο τρόπο. Αυτό έρχεται, κατά τη γνώμη μου, να συμπληρώσει την εμφανή διχογνωμία που υπάρχει και στις ΗΠΑ για το πως πρέπει να χειριστούν την Τουρκία. Πρέπει να ετοιμαστούμε για τα χειρότερα…

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago

Είμαστε φλογεροί.
Γιατι να το κρύψωμεν άλλωστε!comment image

agregorio
Member
agregorio (@agregorio)
7 months ago

Το βελάκι που δείχνει προς τα κάτω, προοικονομεί κάτι άραγε; 🙂

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
7 months ago
Reply to  agregorio

Ο έρωτας πετάει οπότε έχει βληθεί από ψηλότερο σημείο.

FTS
Active Member
FTS (@fts)
7 months ago

Θέλετε να σας αποδομήσω το άρθρο με λίγες λέξεις?
Λοιπόν οκ πάνω κάτω τα ίδια θα μπορούσαμε να πούμε και για τους έλληνες ΠΘ από το 2000 και έπειτα
Ότι αποδείχθηκαν “φιλότουρκοι” όσο και ο Ερντογάν “φιλέλληνας”
Εκτός και αν η οικονομία και οι ΕΔ είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με το 2000
Για τον Ερντογάν πάλι που κυβερνάει από το 2000 δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι είχε παραλάβει τότε σε καλύτερη κατάσταση οτην τουρκική ικονομία και τις τουρκικές ΕΔ
Επίσης ο Ερντογάν σαφώς έκανε αυτά που λέτε σε κάποιο βαθμό. Αλλά έδωσε στην Τουρκία και κάποια εδαφικά κέρδη στην Συρία

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
7 months ago
Reply to  FTS

Μας αποστόμωσες !!! Κατεβάστε το άρθρο μας διάλυσε.

FTS
Active Member
FTS (@fts)
7 months ago
Reply to  AESA

AESA
Δεν καταλαβαίνω την ειρωνεία και την προσωπική επίθεση αλλά εικάζω αυτό συμβαίνει όταν κάποιος περνάει την μισή του ζωή στα φόρουμ σχολιάζοντας τα πάντα.
Anywat ζητώ ταπεινά που δεν με εντυπωσίασε το άρθρο

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
7 months ago
Reply to  FTS

Όλη, όχι την μισή.

Antonis_Loukas
Trusted Member
Antonis_Loukas (@antonis_loukas)
7 months ago

Όσο και αν έχει αποδυναμώσει τη Τουρκία(που σε πολλά διαφωνώ, αλλά τεσπα), εμείς, είμαστε διαχρονικά ανίκανοι να κερδίσουμε κάτι από τη κατάσταση αυτή που περιγράφετε… Όταν από το ’79, κάκαρίζουμε https://slpress.gr/ethnika/otan-paradosame-tin-aoz-mas-stin-toyrkia-o-moiraios-rolos-toy-presvi-ioanni-tzoyni/ , τότε δεν έχει νόημα να ψάχνουμε φιλέλληνες, αλλά εφιάλτες… Διαβάστε το ιστορικό που παραθέτω στο λινκ και… φρίξτε(ή πέστε από τα σύννεφα, ότι βολεύεται ο καθένας) ελεύθερα… Μετά, συγκρίνετε τη πολιτική των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά καθώς και τη δική μας ‘ατολμία’ και θα σας λυθούν πολλές απορίες, ενώ παράλληλα, θα διαψευσθούν οι ελπίδες που τρέφουν κάποιοι, σχετικά με έξωθεν βοήθειες ή διεκδικήσεις από μέρους μας…

simos
Active Member
simos (@simos)
7 months ago
Reply to  Antonis_Loukas

Ας μην ειμαστε ηττοπαθεις,εχουμε κανει και εμεις λαθη αν ομως η Ελλαδα βγαλει τον καλο της εαυτο μπορει να κανει θαυματα..

Antonis_Loukas
Trusted Member
Antonis_Loukas (@antonis_loukas)
7 months ago
Reply to  simos

Επειδή βγάζουμε τον καλό εαυτό μας, μας έχουν πάρει τα σώβρακα…

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
7 months ago
Reply to  Antonis_Loukas

Να έχουμε υπόψη μας τη βασική αρχή των διαπραγματεύσεων ότι “τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν όλα δεν συμφωνηθούν”. Δεν προάγεται η εθνική υπόθεση με το να χαρακτηρίζονται (εν προκειμένω από τον Καρυώτη) υποθέσεις εργασίας που συζητήθηκαν σε ένα τραπέζι πριν 40 χρόνια “υποσχέσεις της Ελλάδος”. Είναι μια ερμηνεία που θα έκανε τον εχθρό να τρίβει τα χέρια του! Θα το είχε δηλώσει ήδη ευθαρσώς αν το πίστευε ο ίδιος ο εχθρός! Με τη λογική αυτή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, όταν το φθινόπωρο του 1967 Ελλάς και Τουρκία συζητούσαν για το Κυπριακό, και μεταξύ άλλων είχε συζητηθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα με αντάλλαγμα εκμίσθωση μιας βάσεως στην Τουρκία (στην Καρπασία) και μια εδαφική παραχώρηση στο Έβρο προς διεύρυνση του Τριγώνου του Καρά-Αγατς, “η Τουρκία υποσχέθηκε στην Ελλάδα να δεχτεί την Ένωση Ελλάδος – Κύπρου”; Δεν νομίζω, δυστυχώς …
Να λάβουμε, ακόμη, υπόψη μας, ότι την περίοδο που συμβαίνουν αυτά (1976 και μετά)η Ελλάς έχει τη λογική να “κερδίσει χρόνο” για να πετύχει την είσοδο στην ΕΟΚ, παρά τις επιφυλάξεις της Γερμανίας, ώστε με τεραστίας κλίμακας μεταβιβάσεις να αυξήσει το ΑΕΠ της, να βγάλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της από τη φτώχεια, και βέβαια να περισσέψουν με τον τρόπο αυτό εθνικοί πόροι για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, πράγμα που γινόταν (διάθεση τεραστίων πόρων για την άμυνα) όλη την περίοδο εκείνη (μετά βέβαια ήρθε ο Ανδρέας … και βρήκε πιο γόνιμο τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων το διπλασιασμό των δημοσίων υπαλλήλων και την αύξηση των αποδοχών τους κατά 40% …). Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με την Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση, ήταν η αφορμή που ζητούσαν οι καλοθελητές για (Γερμανία, Αγγλία, λοιποί φανατικοί ατλαντιστές που είχαν ξυνιστεί μαζί μας λόγω Μακαρίου και αποχώρησης Καραμανλή από το ΝΑΤΟ το 1974) για να μας κλείσουν την πόρτα, μόνο η Γαλλία μας ήθελε! Μιλάμε για μόνο 9 κράτη μέλη τότε!
Καταλαβαίνω τέλος, και εκ πείρας, ότι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, και μάλιστα όταν έχουν αφιερώσει μεγάλες προσωπικές δυνάμεις και μόχθο σε ένα θέμα χωρίς να βλέπουν αντίστοιχη ανταπόκριση, γίνονται πικρόχολοι και επιθετικοί, ιδίως προς τας δυσμάς της σταδιοδρομίας τους, που για κανέναν άνθρωπο δεν είναι εύκολο στάδιο. Αυτό καλό είναι να το φιλτράρουμε και να το συνεκτιμούμε στη συζήτηση όταν διαβάζουμε τα κείμενά τους …

Antonis_Loukas
Trusted Member
Antonis_Loukas (@antonis_loukas)
7 months ago
Reply to  Nikolaos

Σωστά αυτά που γράφεις, αλλά δεν έχω δει σχεδόν ποτέ πραγματική διαπραγμάτευση από μέρους μας… Το να προσερχεσαι πάντα σε διαπραγματεύσεις, με διάθεση να παραχωρήσεις κάτι (βλέπε ‘δάχτυλα’ στο παράδειγμα του συνδέσμου), απλά και μόνο για να σε αφήσουν για λίγο; στην ησυχία σου, δεν το λες διαπραγμάτευση… Το λες εξευμενισμό… Πως είναι δυνατόν, παντού και πάντα, η Ελλάδα να διαπραγματεύεται, χωρίς ποτέ να προσέρχεται με κάποια μαξιμαλιστική θέση, αλλά πάντα με μια λογική παραχωρήσεων και συμβιβασμών; Γιατί πρέπει πχ να μπει σε διαπραγμάτευση, το δικαίωμα για 12νμ(σε θάλασσα και αέρα…) ή η ανακήρυξη αοζ(όχι οριοθέτηση…); Γιατί πρέπει να δεχόμαστε σε μια διαπραγμάτευση να μπαίνει το θέμα της Χάλκης πχ; Στους πόσους αιώνες, η φοβερή και τρομερή διπλωματία μας(not), θα αντιληφθεί ότι με τέτοιες πρακτικές, το πάνω χέρι θα έχει πάντα ο κακόπιστος και ο άρπαγας; Το κατανοεί κανείς ότι δεν διαπραγματευομαστε με το Λουξεμβούργο; Δεν υπάρχει κουλτούρα ειλικρινούς διαπραγμάτευσης στη Τουρκία και ούτε θα υπάρξει ποτέ. Αυτή είναι η ψυχοσύνθεση τους και έτσι αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Αντί να παρακαλάνε εμάς οι Αμερικάνοι, να μη στείλουμε τη Τουρκία 50 χρόνια πίσω (και τη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ στο δι@ολο), κάθονται και προσπαθούν να ικανοποιήσουν όσο περισσότερες απαιτήσεις εγείρουν οι Τούρκοι… Θρίαμβος της ελληνικής Διπλωματίας… Η Τουρκία, σέβεται (για την ακρίβεια υπολογίζει) μόνο την ισχύ και μάλιστα αυτή που υπάρχει διάθεση να χρησιμοποιηθεί… Οι ΗΠΑ, παίζουν το δικό τους παιχνίδι, που με βάση όλη τη προϊστορία, δείχνει να ταυτίζεται με τη κατακλείδα του άρθρου στο σύνδεσμο που παρέθεσα. Ποτέ δεν τέθηκε δίλημμα στη Τουρκία, ή να εκλογικεύσει τις απαιτήσεις της και να συμπεριφέρεται πολιτισμένα ή να αναλάβει τις ζημίες μιας εκδίωξης από το ΝΑΤΟ και τη Δύση… Η Τουρκία, είναι πολύ λιγότερο χρήσιμη πχ στη Ρωσία, εκτός ΝΑΤΟ και σαφώς πιο ευάλωτη στους λοιπούς ‘πολιτισμένους’ της ευρύτερης περιοχής… Αν της βαστάει, μπορεί να δοκιμάσει τη τύχη της έξω από το μαντρί… Πραγματικά έξω, όχι αυτές τις αναγουλες που βλέπουμε… Ο λόγος που το παίζει δερβέναγας της περιοχής, είναι επειδή το επιτρέπει η Δύση…

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
7 months ago
Reply to  Antonis_Loukas

Το θέμα της νοοτροπίας του κατευνασμού ορθά το αναδεικνύεις … Θα πάρει καιρό να ξεπερασθεί, δυστυχώς … Παρά το ότι η ιστορία διδάσκει την αποτυχία του (Μόναχο, Τσάμπερλαιν, Νταλαντιέ …).
Και μια και μιλάμε για την νοοτροπία αυτή, τι έχει απογίνει η άλλοτε λαλίστατη κυρία Ντόρα Μπακογιάννη; Θαρρείς άνοιξε η γη και την κατάπιε 🙂 …

Thankgod4thebomb
Member
Thankgod4thebomb (@thankgod4thebomb)
7 months ago

Αυτοί να δείτε ανδριάντες που πρέπει να κάνουν στους δικούς μας!

ETS
Active Member
ETS (@ets)
7 months ago

Υπεραπλουστευσεις και γενικοτητες που ομως δεν αρκουν να κρυψουν την κατασταση μας ..
Αφου ειναι ολα τοσο υπερ μας κακως μαλλον σπαταλαμε τοσες ωρες αναλυοντας κακως κειμενα ..

viper3000ad
Trusted Member
viper3000ad (@viper3000ad)
7 months ago

Για να πούμε τα πράγματα σωστά, ο Ερντογάν δεν είναι “φιλέλληνας”, ΕΙΝΑΙ Έλληνας. Κατάγεται από την Ριζούντα του Πόντου, από το χωριό Ποταμιά. Ό Παππούς του ήταν ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες εξισθλαμισθέντες Ποντίους . Το αρχικό του επίθετο ήταν Μπακατόγλου , το οποίο άλλαξε γιατί Μπακατ σημαίνει ο αντάρτης στα βουνά. Φανταστείτε την οικογένειά σας να ζει σε αυτή την φρίκη της γενοκτονίας. Έτσι έμαθε να είναι πιο ισλαμιστής από τους ισλαμιστές. Η όλη του ψυχοσύνθεση είναι γέννημα της κεμαλικής γενοκτονίας του 1913, τα πάντα στην εξωτερική του πολιτική θα μπορούσαν να πηγάζουν από αυτά τα τραύματα. Παρακαλώ την πτήση να το ψάξετε ή αν θέλετε να αφιερώσετε ένα μικρό άρθρο για αυτό ή τους εξσθαμισθέντες της Ριζούντας. 🙂

Jolly_Roger
Member
Jolly_Roger (@jolly_roger)
7 months ago
Reply to  viper3000ad

Ναι εντάξει, έχεις δίκιο μεν, έχει καταγωγή (μερικές γενιές πριν – όπως οι μισοί Τούρκοι άλλωστε) από την Ελληνική Ριζούντα….
Ε, και????????
…έχει σημασία, εάν κατάγεται από την Ριζούντα ή όχι; Σημασία δεν έχει από που κατάγεται, αλλά τι νιώθει! Ανατράφηκε με Ισλάμ, νιώθει Τούρκος, άρα ΕΙΝΑΙ Τούρκος μέχρι το μεδούλι. Οι Γενίτσαροι, πάντα ήταν οι χειρότεροι. Καμία έκπληξη.
Ελληνικής καταγωγής για παράδειγμα, υπήρξε αντιπρόεδρος ΗΠΑ, δντης CIA, Αμερικανοί στρατηγοί / ναύαρχοι κλπ. Νομίζεις πως κάποιος από αυτούς αισθανόταν μέσα του έστω και λίγο «Έλληνας» ή μήπως νομίζειςπως θα έφταναν μέχρι εκεί εάν οι υπόλοιποι (που τον διόρισαν) είχαν έστω και την παραμικρή αμφιβολία;
Και στο κάτω – κάτω, μιλώντας για καταγωγή, αν το καλοσκεφτεί κανείς… και ο Εφιάλτης, Έλληνας ήταν! Ημεδαπός, δικός μας, όχι αλλοδαπός! Λέω τώρα….!
Ας μην γελιόμαστε κι ας μην κοροϊδευόμαστε, τουλάχιστο όχι μεταξύ μας….
…τα γράφω αυτά, διότι εδώ και χρόνια διαβάζω το ίδιο παραμυθάκι περί «Ελληνικότητας» του Ερντογάν και δεν είναι τυχαίο που διακινείται και αναπαράγεται από συγκεκριμένους κύκλους – το τερματίζω εδώ και δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες.

viper3000ad
Trusted Member
viper3000ad (@viper3000ad)
7 months ago
Reply to  Jolly_Roger

Λοιπόν αυτό είναι το θέμα, μπορεί να ανατράφηκε έτσι για να επιβιώσουν, αλλά ΔΕΝ είναι Τούρκος. Οσο το τι σχέση έχει, εξηγεί μια διαστροφική φύση στο σκιαγράφημα μιας διπλωματικής προσωπικότητας. Επίσης υπενθυμίζει σε όλους μας οτι ακόμη και τώρα στην Τουρκία, υπάρχουν άνθρωποι που κρύβουν την ταυτότητά τους και καταπιεσμένοι απλά περιμένουν την κατάλληλη ώρα. Τώρα σχετικά με τους κύκλους, αυτό ομολογώ οτι δεν το έπιασα.

simos
Active Member
simos (@simos)
7 months ago

Πραγματι ο Ερντογαν εχει κανει μεγαλα λαθη,το παιζει ανεξαρτητος και πιστευει οτι με την ισχυ των οπλων μπορει να επιβαλει σε Δυση και Ανατολη τις παραλογες και παρανομες αξιωσεις του..εχει απομακρυνθει απο παραδοσιακους συμμαχους και εχει συμβαλει στην αναβαθμιση της Ελλαδας..και στους εξοπλισμους εχει κανει λαθη..παντως το ασταθες του χαρακτηρα του φανηκε και απο τις προσφατες κινησεις του στην Ιντλιμπ οπου βρεθηκε απεναντι και απο την οψιμη “συμμαχο”του Ρωσσια..η οποια φυσικα τον βλεπει με καχυποψια και φροντισε να του δωσει και ενα καλο μαθημα..παντως θα πρεπει να εχουμε το νου μας στη σχεση τουρκιας-ρωσσιας αφου αμφοτεροι μπορει να επιχειρισουν να μας βαλλουν”τρικλοποδιες” ειδικα στο θεμα των υδρογονανθρακων..τελος,παρα τον”φιλελληνισμο” του ερντογαν απεναντι στη χωρα μας δεν θα πρεπει να τον υποτιμουμε,θα πρεπει να ενισχυουμε διαρκως τις ενοπλες δυναμεις μας και να αναβαθμιζουμε τις συμμαχιες μας..

DP80
DP80 (@dp80)
7 months ago

Εγώ θα συμφωνήσω με την άποψη του συντάκτη του άρθρου , αλλά θα πάω βαθύτερα, απλά για να πω ότι ο Ερντογάν εκφράζει το λαϊκό αίσθημα, και αργά ή γρήγορα θα έβγαινε ο Ερντογάν. Επίσης επειδή πολλοί λένε ότι θα πέσει, ακόμα και εάν τον ρίξουν , μετά από 5-10 χρόνια θα ξαναβγεί κάποιος άλλος σαν τον Ερντογάν, γιατί τον λαό δεν μπορείς εύκολα να τον αλλάξεις.
Επίσης μην ξεχνάτε ότι τα 100 τελευταία χρόνια στην Τουρκία έχουν πραγματοποιηθεί πολλά πραξικοπήματα που σκοπό είχαν η Τουρκία να ακολουθήσει άλλη πολιτική από αυτή που ήθελε ο λαός της. Το ότι το τελευταίο πραξικόπημα απέτυχε μάλλον δηλώνει ότι οι δυνάμεις που δεν θέλουν την Τουρκία σε δυτικά πρότυπα είναι σημαντικά ισχυρότερες από αυτές που την θέλουν.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
7 months ago

Είναι τόσο τούρκος όσο ο Αλαφούζος Παναθηναικός !!!

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
7 months ago

Έχει κουμπάρο τον Κ. Ps. Καραμανλή. Τον έχει φυλακίσει το τουρκικό κράτος. Δίνει μίζες και τις δουλείες μόνο σε γαμπρούς και κολλητούς. Αγαπά τους Ρώσους παρόλο που του λένε όλοι το αντίθετο. Είναι υπέρ του δόγματος Αμερικάνοι φονιάδες τον λαών. Ήταν δήμαρχος της πόλης. Δεν γουστάρει τον στρατό. Λαμβάνει ευρωπαικά πακέτα και πάνε στην τσέπη του. Μας εμπιστεύεται τόσο που αποστρατικοποίησε τον Έβρο και τον έκανε Hotspot. Είναι κολλητός με τους Παλαιστίνιους. Δεν γουστάρει το Ισραήλ. Είναι κλασικός Έλληνας κεντρώος της μεταπολίτευσης με θητεία στο πολυτεχνείο. Πιο πασόκος δεν γίνεται !!! Τα έχω γράψει καιρό τώρα αλλά δεν με ακούγατε.

milman
milman (@milman)
7 months ago

1 Σε 5-10 χρόνια θα προσαρτήσει και επίσημα την βόρεια Συρία
2 Έχει φτιάξει μια αξιοπρεπή αμυντική βιομηχανία
3 Με υπομονή και επιμονή βάζει θέμα συνεκμετάλευσης με Ελλάδα και Κύπρο, μιας και μυρίστηκε πετρέλαιο
4 Έχει καταφέρει να εκμεταλλέυται και Ρώσους και Αμερικάνους
5 Εχει καταφέρει να τον πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για το μεταναστευτικό .ενώ βγάζει αμύθητα ποσά και απο τους ίδιους τους μετανάστες
6 Εδω και μια δεκαετία αναλυτές προβλέπουν κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας χωρίς να έχει γίνει μέχρι τώρα
Στα αρνητικά θα βαζα μια συγκράτηση του κατά κεφαλή εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας αλλά αυτά έτσι κι αλλιώς δεν ενδιαφέρουν στην Τουρκιά

Chris
Chris (@chris)
7 months ago

Ευκαιρία για πλήθος σχολίων το άρθρο. Για να εκμεταλευτείς τις αδυναμίες και τα λάθη του αντιπάλου, πρέπει να έχεις ικανότητες που έως τώρα λίγες φορές είδαμε και αποσπασματικά ή περιστασιακά από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό. Και λάθη πολλά έχει κάνει το τουρκικό καθεστώς είτε με ερντογάν είτε και πιό πριν. Το χειρότερο είναι ότι εμείς απλά κερδίζουμε χρόνο μένοντας αδρανείς. Έτσι όμως το μόνο που κάνεις είναι να αναβάλεις το αποτέλεσμα. Η Τουρκία έχει τεράστια σημασία για πολλές μεγάλες χώρες και είναι όλες διστακτικές να την τιμωρήσουν σκληρά για τα λάθη της. ΑΝ και όταν το κάνουν, είναι περισσότερο “παραινετικά” για να γυρίσει στον ‘ίσιο” δρόμο. Αν η θητεία του ερντογάν τελειώσει είτε λόγω της φυσιολογικής βιολογικής ή πολιτικής φθοράς, είτε μέσα σε συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας τι θα ακολουθήσει; Έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε τη δική μας θέση και να τρέξουμε τις δομές και τις σχέσεις με χώρες ώστε οι παρούσες συμμαχίες και συμφέροντα να γίνουν διαρκείς δεσμοί; Δεσμοί που να μην μπορούν να αναιρεθούν σε περίπτωση που δε θα υπάρχει ερντογάν; Ή αν δούμε καμιά κεμαλική φιλοδυτική δικτατορία θα γίνουμε πάλι η Ιφιγένεια για να έχει ούριο άνεμο η πλεύση της τουρκίας στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ; Τι θέση θα έχουν Ισραήλ και Αίγυπτος σε μια τέτοια περίπτωση;
Να θυμίσω ότι και το θείο δώρο του Ταμερλάνου έδωσε προσωρινή ανάσα στο Βυζάντιο που όμως δεν το εκμεταλεύτηκε και απλά καθυστέρησε την πτώση. ΑΝ ο Ταγίπ είναι το θείο δώρο για εμάς, τότε πό σημαντικό είναι το “συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Να κάνουμε και μεις κάτι ώστε το δώρο αυτό να αυγατίσει. Που σημαίνει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε ευρωπαική προοπτική της τουρκίας και ειρηνική συνύπαρξη. Ο χαρακτήρας αυτού του κράτους είναι ολοκληρωτικός γιατί θεμέλιο και συνεκτικό στοιχείο του είναι η κατάκτηση, η βία και η καταπίεση των αυτόχθονων λαών που αποτελούν τον πλήθυσμό του. Η μοίρα της Τουρκίας είναι συνδεδεμένη με τη βία και τον πόλεμο. Αν η Τουρκία γίνει ευνομούμενη πολιτεία κατά τα δυτικά πρότυπα θα διασπαστεί. Επομένως η μόνη ειρήνη που μπορούμε να ελπίζουμε είναι η κατάσταση του “μη πολέμου” που μας εξασφαλίζει η αποτροπή. Βασισμένη στην σκληρή (στρατιωτική) και την μαλακή (οικονομική/δημογραφική ανάπυξη και εθνική/πολιτισμική συνοχή) ισχύ.
Να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε συνεκμετάλευση, δηλαδή παράδοση στην Τουρκία της κυριαρχίας και του πλούτου μας. Να πάψουμε να ονειρευόμαστε Χάγη για τον ίδιο λόγο. Να πάψουμε να προωθούμε τις διαλυτικές για τη χώρα και το λαό της εθνοαποδομητικές απόψεις (κυρίαρχες μεν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά παρούσες σε όλα τα κόμματα, και κυρίως πλειοψηφία σε σημαντικούς θεσμούς όπως είναι τα πανεπιστήμια, και ο κόσμος της τέχνης/διανόησης).
Με την ευκαιρία του σχολίου σας για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, να κάνουμε πραγματικές γιορτές που να τιμούν το πνεύμα και τα ιδεώδη των πρωταγωνιστών της, όπως μας τις παραδώσανε με τις πράξεις και το λόγο τους μέσα από τα απομνημονεύματα τους και τις άλλες ιστορικές πηγές. Και όχι επιτροπές που με τις δράσεις αλλά και τις απόψεις των μελών της και τον ίδιο τους το βίο, -την ουσία της ύπαρξης τους- αποδομούν και τα κίνητρα και την αξία και το νόημα της Επανάστασης του ’21.
Τελικά οι Έλληνες μόνο ενώπιον του εξωτερικού εχθρού μπορούν να ξεχάσουν το αγαπημένο τους σπορ, την εσωτερική έριδα, τον διχασμό και τον εμφύλιο. Ο πολιτισμός μας διαχρονικά είναι φτιαγμένος για να θεραπεύει και τα δύο αυτά κακά τα εσωτερικά και τα εξωτερικά, γιατί αυτά ήταν που έπρεπε διαχρονικά να αντιμετωπίσει ο Ελληνισμός για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του. Στις περιόδους που οι Έλληνες έμεναν πιστοί στις επιταγές του γνώριζαν τεράστια άνθιση και ακμή. Το αντίθετο όταν ξαχνούσαν αυτές τις θεμελιώδεις αρχές. Μόνο ως Έλληνες μπορούμε να επιβιώσουμε. Δηλαδή μετέχοντας στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, και τις παραδόσεις μας. Αυτά μας απαντούν στο “γιατί” και στο “πως” θα πρέπει να αγωνιστούμε. Όσο προσπαθούμε να γίνουμε Γάλλοι, Γερμανοί ή οτιδήποτε άλλο, θα κινούμαστε σε συχνότητες διαφορετικές από όσα καθορίζουν οι ανάγκες της περιοχής που ζούμε. Το μεταίχμιο της γεωγραφίας, των εθνών και των πολιτισμών που ζούμε ποτέ δεν είχε παρελθόν και ποτέ στο μέλλον δε θα έχει ησυχία και ηρεμία.
Τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο αφύπνησαν την πολιτική ελίτ και συντόνισαν τις δράσεις της με την επιθυμία του ελληνικού λαού. Ελπίζουμε αυτή η αφύπνιση και ο συντονισμός να μην είναι παροδικός. Αλλά να διατηρηθεί στο χρόνο και να επεκταθεί ώστε λαϊκό σώμα και οικονομική/πολιτική ελίτ και διανόηση να αποτελέσουν μια ενότητα ικανή να αντέξει τους κινδύνους και τις απειλές.

epampapas
Trusted Member
epampapas (@epampapas)
7 months ago

Καλά και εμείς κάναμε δωράκι ωραίο στην Τουρκία. -25% ΑΕΠ, όσο η Γαλλία και η Ιταλία μετά τον Α’ΠΠ. Και πρακτικά αφοπλισμός για μια δεκαετία τουλάχιστον (και βλέπουμε). Και παλιότερα οι πολιτικές έριδες και η γενική αποδιοργάνωση.
Γενικά αν το δούμε ιστορικά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Όποιος κατά περιόδους έχει τα λιγότερα χάλια…

SKYHOOK47
SKYHOOK47 (@skyhook47)
7 months ago

Δουλευόμαστε και μεταξύ μας τώρα… SUPER!!!
Μήπως να κοιτάξουμε πρώτα τη δική μας καμπούρα πριν κατηγορήσουμε τους γείτονες για τη δική τους;;;;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H καναδική Bombardier αναστέλλει τις παραδόσεις κινητήρων UAV στην Τουρκία, τέλος...

24
 Σύμφωνα με καναδικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης, η Bombardier Recreational Products (BRP) ανέστειλε τις παραδόσεις αεροπορικών κινητήρων σε χώρες που έκαναν "ασαφή χρήση". Η εταιρεία,...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 1.99

Related News

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Γερμανικό άδειασμα στην Τουρκία, Ελληνική ΑΟΖ το κομμάτι νότια της Κρήτης σε επίσημο γερμανικό έγγραφο

 Η έρευνα του AegeanHawk έφερε στην επιφάνεια κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, για μια ακόμη φορά. Νότια της Κρήτης βρίσκεται το γερμανικό θαλάσσιο ερευνητικό σκάφος RV...

Berlin Airlift: O θρυλικός ‘Candy Bomber’ της Μεγάλης Αερογέφυρας έκλεισε τα 100

Η έκφρασή του αποπνέει την ηρεμία του ανθρώπου που γνωρίζει πως έφερε εις πέρας την αποστολή του κάνοντας την διαφορά –με μερικές μπάρες σοκολάτας....

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...