31.2 C
Athens
Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: CAC/PAC JF-17 Thunder, Sukhoi Su-35 και Eurofighter Typhoon οι πιθανότεροι αντικαταστάτες...

ΑΠΟΨΗ: CAC/PAC JF-17 Thunder, Sukhoi Su-35 και Eurofighter Typhoon οι πιθανότεροι αντικαταστάτες των τουρκικών F-35A

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία έχει αλλάξει. Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά 5ης γενιάς F-35A δεν πρόκειται να παραδοθούν στην γειτονική μας χώρα. Αν δεν δούμε μια θεαματική kolotoumpa από τον Ερντογάν, τότε τα 4 τουρκικά F-35A θα πάνε στην AMARG. Εκεί θα συνεχίσουν να ανήκουν στην Τουρκία, αλλά δεν θα μπορούν να φύγουν από τις ΗΠΑ προκειμένου να φτάσουν στην γειτονική μας χώρα.

Πότε θα το ξέρουμε αυτό; Νωρίτερα από όσο θα περίμενε κανείς. Τον Ιούλιο, το πιθανότερο είναι να δούμε κάποιο βαρυφορτωμένο Antonov, ή κάποιο αρματαγωγό του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, να μεταφέρει οχήματα του προηγμένου αντιαεροπορικού συστήματος S-400 σε τουρκικό έδαφος. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την Τουρκία και την σχέση της με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, καλύτερα να το ξεχάσουμε.

Lockheed και Raytheon προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εκδίωξης της Τουρκίας από το F-35

Φυσικά, πάντα υπάρχει και μια πιθανότητα, η Τουρκία και ο -προχωρημένης πια ηλικίας- ηγέτης της, Ταγίπ Ερντογάν, να μάθει πως γίνεται η kolotoumpa. Αλλά κανείς δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι πλέον αρκετά πιθανό. Ακόμη και στοιχηματικά πρακτορεία έχουν πλέον “κλειδώσει” το να μην παραλάβει η Τουρκία τα μαχητικά F-35.

Τώρα, η μη παράδοση των F-35A στην Τουρκία δεν είναι απλά μια εμπορική αποτυχία για τις ΗΠΑ, ούτε πρόκειται να “κλείσει” η Lockheed Martin όπως ισχυρίζονται κάποιοι (σε Ελλάδα και Τουρκία). Οι ΗΠΑ αγοράζουν 2500 μαχητικά, ενώ οι συμμαχικές χώρες άνετα θα αθροίσουν άλλα 500 τουλάχιστον. Το πιθανότερο είναι το αεροσκάφος να γίνει μια εμπορική επιτυχία ανάλογη του F-16, και όπως έχουμε ξαναπεί, η δυνατότητα stealth είναι μόνο ένα από τα πλεονεκτήματά του. Με λίγα λόγια, με 3000 μαχητικά σίγουρα για κατασκευή, η Lockheed Martin και οι ΗΠΑ δεν θα “ιδρώσουν” σε περίπτωση που ακυρωθεί ή έστω, “δεσμευτεί”, η τουρκική παραγγελία.

RT: Αν η Τουρκία δεν παραλάβει τα F-35 μπορεί να αγοράσει Su-35

Το θέμα για την Τουρκία είναι πως το αεροσκάφος δεν είναι απλά ένα game changer, που το χρειαζόταν σε κάθε περίπτωση προκειμένου να νικήσει την Ελληνική ΠΑ, ή το χρείαζεται για να πετύχει το πρώτο πλήγμα. Η αλήθεια είναι πως αυτή την στιγμή η Τουρκία μπορεί να ζήσει και χωρίς τα F-35A. Το πρώτο πλήγμα εναντίον της Ελλάδας μπορεί να γίνει με τους Yildirim, BORA, SOM-A/B, τα F-35A θα ήταν απλά ένα κερασάκι στην τούρτα. Το F-35A θα ήταν η επόμενη μέρα της ΤΗΚ, τα μαχητικά αυτά θα αντικαθιστούσαν τα F-4E Terminator και τα παλαιότερα -και λιωμένα στις πτήσεις- F-16C/D BLock 30/40 (ακόμη κι αυτών που έχουν γίνει Block 50+), που έχουν φάει πολύ “ξύλο” πάνω από το Αιγαίο.

Το τουρκικό TF-X (που πέρα από καλλιτεχνικές απεικονίσεις και μέτριες μακέτες δεν το έχουμε δει πουθενά), θα ήταν ο αυριανός αντικαταστάτης των νεότερων F-16C/D Block 50+, κάποια στιγμή στην δεκαετία του 2030. Πρέπει να παραδεχτούμε, πως οι γείτονες, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Εμείς, σε αντίθεση με τους γείτονες, ή περιμένουμε πρώτα να πεθάνουμε στην πείνα, ή τρώμε ότι αποφάγια βρούμε. Κάπως έτσι μπορεί κάποιος να συνοψίσει τον ελληνικό αμυντικό προγραμματισμό.

ΑΠΟΨΗ: Κι όμως, αν είμασταν στην θέση της Τουρκίας θα διαλέγαμε τους S-400 αντί των F-35A

Τώρα, οι Τούρκοι, ειδικά με την έλευση των F-16V, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα. Τα μαχητικά τους F-16C/D Block 50+ είναι σχεδόν μια γενιά πίσω από τα F-16V, και ακόμη και σε μεγάλους αριθμούς, δεν θεωρεί κανείς πως μπορούν να επικρατήσουν των -V. Επίσης, λίαν συντόμως θα υπάρξει πρόβλημα με τα ανταλλακτικά και τις διαθεσιμότητες των F-16C/D. Τονίζουμε, πως ακόμη και σήμερα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εκπαιδευμένων πιλότων σε F-16. Λογικό, αν κάποιος -καλός άνθρωπος- έχει ρίξει την μισή Αεροπορία στα κάτεργα.

Τώρα, θεωρούμε ασφαλές να θεωρήσουμε πως οι -εναπομείναντες από τις διώξεις Ερντογάν- επιτελείς της ΤΗΚ σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. Συνεπώς, πρέπει ή δεν πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν τη δουλειά τους; Η ισλαμική στροφή με ρωσική κατεύθυνση του Ερντογάν, δεν πρέπει να αφήσει την τουρκική πολεμική αεροπορία χωρίς μέσα, αυτό το ξέρει και ο τελευταίος σμηνίας της.

Μήπως το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X θα είναι τελικά το … Su-57 “Erdoganski”;

Τωρα, τι θα μπορούσε να συμπληρώσει την δύναμη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από πλευράς μέσων, δεν χρειάζεται να το ψάξουμε και πολύ.

Καταρχάς, όπως έχουμε γράψει πολύ γλαφυρά, το Su-57 μάλλον θα είναι το “νέο” TF-X. Συνεπώς, κάποια στιγμή, όταν κι ΑΝ το νέο ρωσικό υπερμαχητικό νέας γενιάς (5ης;) μπει σε υπηρεσία, τότε, κάποια στιγμή, μια «τουρκοποιημένη» έκδοσή του, με τουρκικά ηλεκτρονικά και όπλα.

Τωρα, καθώς κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια δεκαετία, αν όχι περισσότερο, να αρχίσει να μπαίνει σε υπηρεσία ένα τέτοιο μαχητικό, ενώ ο τεχνολογικός κίνδυνος θα ήταν αρκετά μεγάλος. Συνεπώς, χρειάζεται μια ενδιάμεση λύση, κάτι που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί με τα ελληνικά F16V, αλλά και θα μπορούσε να κοιτάξει στα «μάτια» τα αιγυπτιακά Rafale, ενώ δεν θα ήταν και «μεζές» για τα ισραηλινά F-35I. Δεν είναι πολλά τα αεροπλάνα που θα μπορούσαν να σκεφτούν οι Τούρκοι. Ποια είναι αυτά;

ΘΕΜΑ: Μήπως το επόμενο μαχητικό της Τουρκίας δεν είναι F-35A/B αλλά Su-35/34;

Καταρχάς, απορρίπτεται το Gripen E λόγω των πολλών αμερικανικών υποσυστημάτων του. Επίσης η Σουηδία και το Κοινοβούλιό της, ίσως να μην έβλεπε με ιδιαίτερη χαρά το αεροσκάφος σε τουρκικά χέρια. Το ίδιο ισχύει και για την Γαλλία, ευκολότερα θα δούμε F-22 σε τουρκικά χέρια παρά γαλλικά Rafale. Ξεχνάμε οτιδήποτε αμερικανικό, όπως και μάλλον σχεδόν κάθε κινεζικό, λόγω της πρόσφατης επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν για το θέμα των Ουιγούρων.

Μετά μας μένουν αυτό που λέμε μετρημένα κουκιά. Από ρωσικά μαχητικά, η Τουρκία θα ενδιαφερθεί μόνο για τα Su-35S/34 (οτιδήποτε άλλο δεν θα έχει ελπίδες απέναντι στα ελληνικά F-16V), οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με Γερμανία/Μ.Βρετανία/Ιταλία θα φέρει σαν δυνατό υποψήφιο το Typhoon, ενώ δεν πρέπει να αποκλείσουμε και το σινοπακιστανικό JF-17. Ας τα δούμε ένα-ένα.

Το Κατάρ υπέγραψε για 24 Typhoon σε μια συμφωνία 6 δις λιρών Αγγλίας (6,82 δις ευρώ)!

Η ρωσική στροφή του Ερντογάν, ειδικά με τους S-400, μια μόνο λογική συνέχεια πρέπει να έχει. Το έχουμε γράψει ήδη, η καλύτερη επιλογή για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων F-4E Terminator είναι το Su-34, ενώ η μόνη απάντηση στα ελληνικά F-16V θα είναι τα Su-35S. Οτιδήποτε άλλο στο ρωσικό οπλοστάσιο κρίνεται είτε σαν υποδεέστερο (Su-30) ή άνευ ουσιαστικής αξίας (MiG-35) για το Αιγαίο. Αντίθετα, μια “τουρκική” έκδοση του Su-35/34, που θα λάβει τουρκικά όπλα (SOM, βόμβες laser, τουρκικούς πυραύλους αέρος-αέρος, συλλογές κρούσης ακριβείας κοκ) θα είχε αξία όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για την Ρωσία.

Με αυτό τον τρόπο, οι πελάτες της θα είχαν και μια εναλλακτική πηγή για όπλα, την Τουρκία. Η πιστοποίηση των τουρκικών όπλων σε ρωσικά μαχητικά (όχι δύσκολο) θα είχε σημαντική προστιθέμενη αξία και για τις δυο χώρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη Su-25 μπορούν να φέρουν τον SOM.

Το Αζερμπαϊτζάν πρώτος εξαγωγικός πελάτης του τουρκικού SOM

Τώρα, μια λύση, που θα λέγαμε είναι και πολιτικά ορθή, είναι η επιλογή του Eurofighter Typhoon από τουρκικής πλευράς. Η Γερμανία είναι μια χώρα που συνεχίζει να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Ρωσία αλλά και την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει στολίσει επανειλλημένως τους Γερμανούς με βαρείς χαρακτηρισμούς. Η Βρετανία έχει επίσης ιστορικά στενές σχέσεις με την “Υψηλή Πύλη”, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός της υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ BAe Systems και Τουρκίας για το TF-X. Τέλος, παρά τους λεονταρισμούς Σαλβίνι, η Ιταλία έχει την Τουρκία για προνομιακό πελάτη των προϊόντων της. Δεν μιλάμε μόνο για το Α129 Mangusta, αλλά και για την στήριξη της Τουρκίας όταν η τελευταία ήταν σε καθεστώς εμπάργκο (πώληση F-104S, Aspide κοκ). Δεν έχει να κάνει κάτι με εμάς και την δική μας σχέση με την Τουρκία, απλά οι Τούρκοι ήταν πάντα “καλοί πελάτες”.

Συνεπώς, μια επιλογή του Eurofighter Typhoon, θα ήταν μια καλή και “στημένη” νίκη των Ευρωπαίων απέναντι στο αμερικανικό F-35A. Μην ξεχνάμε πως όσοι αγοράζουν Typhoon, απλά δεν μπορούν να παραγγείλουν F-35A (Σ.Αραβία, Κατάρ). Μια τουρκική παραγγελία θα κρατήσει ανοιχτή την γραμμή παραγωγής, μέχρι να αποφασίσει η Γερμανία να βάλει μια παραγγελία ακόμη κοκ. Επίσης, για πρώτη φορά, θα υπάρξει και κοινός τύπος μαχητικού μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, ενώ δεν αποκλείουμε και αριθμό Καταριανών μαχητικών να τα δούμε με τουρκικά εθνόσημα στα πλαίσια της “καλής σχέσης” μεταξύ των δυο χωρών. Συνεπώς ναι, το Typhoon, που έχει 100% ευρωπαϊκά κι ουχί αμερικανικά υποσυστήματα, είναι μια δυνητική επιλογή για την Τουρκία, που θα την κρατήσει και αρκετά κοντά στην Δύση, αλλά το κυριότερο, κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μακρυά από δασμούς.

To ASELPOD της τουρκικής ASELSAN σε δοκιμές με το πακιστανικό μαχητικό JF-17

Τέλος, δεν πρέπει να αγνοήσουμε το πακιστανικής κατασκευής, αλλά κινεζικής σχεδίασης JF-17. Το τελευταίο δεν έχει βέβαια καμία σχέση με το F-16V, αλλά μην ξεχνάμε πως είναι ένα σύγχρονο μαχητικό, για το οποίο οι Πακιστανοί έχουν τους πηγαίος κωδικούς. Συνεπώς, το αεροσκάφος μπορεί να “τουρκοποιηθεί” σε σημαντικό βαθμό, να λάβει προηγμένα τουρκικά ηλεκτρονικά (ραντάρ AESA, FLIR, προηγμένα όπλα). Φυσικά υπάρχει περίπτωση η Κίνα να “τσινίσει”, αλλά θα της είναι πιο εύκολο να δώσει ένα JF-17 από το να έδινε J-10/J-15 ή κάτι άλλο, πολύ πιο προηγμένο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σενάριο JF-17 για την Τουρκία έχει ήδη “παίξει”, ενώ τυχόν επιλογή του θα “συσφίξει” τις ήδη στενές τουρκοπακιστανικές σχέσεις.

JF-17 για την Τουρκία;

Το JF-17 δεν μπορεί να συγκριθεί με το F-16V, αλλά μπορεί να αγοραστεί σε μεγάλους αριθμούς, μπορεί να τουρκοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό (τουρκικός υπολογιστής αποστολής, ραντάρ AESA της ASELSAN, πύραυλοι Bozdogan (μέσου βεληνεκούς) και Gokdogan (μικρού), πύραυλοι cruise SOM. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, τα JF-17 θα ήταν εξαιρετική επιλογή για αντικατάσταση των F-4E Terminator, αλλά και προκειμένου να καλύψουν τα κενά που θα αφήσει στην Τουρική Πολεμική Αεροπορία ο κανιβαλισμός κάποιων F-16C/D, προκειμένου τα υπόλοιπα να παραμείνουν επιχειρησιακά.

Αν θέλατε μια πρόβλεψη για το τι θα κάνουν οι Τούρκοι, πιο πιθανό σενάριο είναι να επιλέξουν το Eurofighter Typhoon (υψηλού κόστους, είναι προφανές πως οι Ευρωπαίοι θα τους “βγάλουν τα δόντια”),αλλά και το JF-17 (πολύ χαμηλότερο κόστος, σύσφιξη των σχέσεων, ισλαμικό μαχητικό). Βέβαια τα ρωσικά Su-35/34 μάλλον ακολουθούν από κοντά, αλλά πιθανή επιλογή τους θα έφερνε πλέον Άγκυρα και Μόσχα στην ίδια σχέση που έχει αυτή την στιγμή η Δαμασκός και η Μόσχα. Όλα αυτά φυσικά, στην περίπτωση που ο αγαπητός φιλέλλην Ερντογάν δεν κάνει μια μεγαλοπρεπή Kolotoumpa!

Νέοι τουρκικοί πύραυλοι αέρος-αέρος Bozdogan (μέσου βεληνεκούς) και Gokdogan (μικρού)

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

66 ΣΧΟΛΙΑ

66 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
stergios21

εξαιρετικη αναλυση οπως παντα…περιμενω βεβαια και τον…μουσταφα να μας πει τη δικη του αποψη

CKfurious

Ελληνικά F16V???
😆
Ποτε? που?

Πολύ αισιόδοξοι είσαστε!!
😎

Με τι σύστημα αυτοπροστασίας με τι όπλα με τι ατρακτίδια στόχευσης/IRST?

Ποτε ήταν να φύγει το 1oγια USA?

Εάν δεν γίνουν δραστικές παρεμβάσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν και ενδιαφέρονται το βλέπω να έχουμε αρκετά F16 παρκαρισμένα στη Τανάγρα με τα C130και τα M2000!!

Epam Papas

Όπως και τα P-3, στις αμερικανικές καλένδες….

Γιατί να ανησυχεί ο τούρκος λοιπόν; Το πιθανότερο είναι να μην πάρει τίποτα. Η οικονομία του πάει κατά διαόλου άλλωστε και θα πιεστεί ακόμα περισσότερο.

Πάμε σε αμοιβαίο ακούσιο αφοπλισμό και οι δύο χώρες.

Psixraimia

Αυτό εννοείται ότι δε θα γίνει γιατί η Τουρκία έχει πολλά να διαχειριστεί. Πάντως δε θα ήταν κακό αν γινόταν

Psixraimia

Στην περίπτωση που οι Τούρκοι αναγκαστούν τελικά να ψωνίσουν μη αμερικανικό προϊόν, τότε δε βλέπω κανένα λόγο να αποκλειστεί το ραφαλ. Ούτε τα κινεζικά. Και οι δύο χώρες έχουν μεγάλη ανάγκη από εξαγωγές αμυντικού υλικού και ένας συμβιβασμός θα επερχετο.
Το μεγάλο πρόβλημα θα ήταν ότι οι Τούρκοι θα ζητούσαν μεταφορά τεχνογνωσίας. Κάτι που δεν ξέρω ποιος θα προσέφερε

jim40

Σε λίγο καιρό απαξιώνονται τεχνολογικά και οι IRIS – T και δεν βλέπω να κάνουμε κάτι. Δεν βλέπω να ζορίζεται ο Ερντο για αγορά και αντικατάσταση αεροσκαφών. Μπορεί άνετα να περιμένει μια δεκαετία ακόμα. Θα ξεδοντιαστούμε μόνοι μας

Iomar

Καλησπέρα,

Υπάρχει τρόπος να τους κόψουμε τα Eurofighter, και ας ψωνίσουν JF-17 με την σέσουλα;

sotbak

δύσκολο καθότι….. money talks

agnostosependytis

Πιο πιθανό βλέπω μια επική κωλοτούμπα με τους S-400 με την οποία θα πάρουν καλά ανταλλάγματα. Οι Ρώσοι θα είναι ευχαριστημένοι γιατί χρησιμοποίησαν την φάση για να τους βοηθήσει η Τουρκία να πάρουν όλη την Συρία (και την Κουρδική), και να πουλήσουν και ένα σύστημα (ακόμη και αν παέι Αζερμπαϊτζάν), η Τουρκία δεν έχει Κουρδιστάν και θα έχει διάφορα πράγματα στα πόδια της και Patriot φτηνά και ότι άλλο θα της τάξουν (ελπίζω όχι κάτι δικό μας) και η Αμερική θα έχει πάλι την Τουρκία στο μαντρί. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει μαντρί η Τουρκία, γιατί το κόστος για αυτή… Read more »

Kimon

Τουρκία και Πακιστάν είναι Σουνίτες, το Ιράν από την άλλη παραδοσιακά Σιίτες οπότε δεν νομίζω ότι μπορούν να συμπορευτούν σε μια Βόρεια Ισλαμική ένωση..

agnostosependytis

Έχεις δίκιο, αλλά υπάρχει και ένας καταλύτης που ονομάζεται Κατάρ, το οποίο αν και από ότι ξέρω είναι Σουνιτικό, ψιλοέχει τις καλές σχέσεις του και με το Ιράν, και έχουν ανάμεσά τους το Ιράκ που ένα μέρος είναι Σουνίτες και ένα μέρος Σιίτες (και ένα μέρος Κούρδοι) οπότε αν και έχουν διαφορετικές εκδόσεις πίστης, έχουν κοινά συμφέροντα.

Εδώ έχουμε φτάσει στο πρωτοφανές να έχουν σχέσεις οι Σαουδάραβες με τους Ισραηλινούς (που δεν είναι κακό, μακάρι να είχαν σχέσεις όλοι με όλους για να μπορούν να τα βρίσκουν, απλά πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο)

Thras

Ενώ παρακολουθώ τα σχόλιά σου και συνήθως συμφωνώ μαζί σου, πιστεύω ότι σε αυτό σου το σχόλιο δεν έχεις πολύ δίκιο. Τουρκία και Ιράν είναι παραδοσιακοί περιφερειακοί ανταγωνιστές. Βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ίδιο στρατόπεδο διότι μαζί με Ρωσία και Κατάρ, έχουν απομονωθεί από όλη την υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Το Κατάρ έχει καλές σχέσεις με το Ιράν διότι μοιράζεται με αυτό το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί παγκοσμίως με υπερκέρδη για αμφότερς τις χώρες. Ιράν και Τουρκία ήταν οι μόνες χώρες που το στήριξαν στον περσινό αραβικό αποκλεισμό… Καμμία πιθανότητα ένωσης Ιράν – Τουρκίας – κλπ λόγω σεχταριστικών… Read more »

agnostosependytis

Να πω την αλήθεια, αν και πίστευα αυτό που έγραψα, όταν διάβασα το σχόλιο του Κίμων άρχισα να αμφιβάλλω, όταν διάβασα και το δικό σου νομίζω ότι έχετε δίκιο. Όπως και να έχει, τα σχόλια δεν τα γράφουμε για να έχουμε δίκιο, αλλά να πούμε την άποψή μας και να διαβάσουμε και των άλλων/την άλλη πλευρά. Όταν δεν είμαστε δογματικοί, μαθαίνουμε από την ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το ωραίο του site.

Chris

Το τελευταίο που αναφέρετε έχει τεράστια σημασία. Το Ιράν πλέον έχει υπό την επιρροή του Ιράκ-Συρία-Λίβανο. Αυτό το γεγονός.ειναι κοσμοιστορικής σημασίας γιατί επιτρέπει την έξοδο του Ιράν στη Μεσόγειο. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό οι Πέρσες πίστευαν στο Ζαρατούστρα, και είχαν καταλάβει την Ιερουσαλήμ παροδικά πριν νικηθούν από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο τον 6ο αιώνα μ.Χ. Για να συναντήσουμε μακροχρόνια επιρροή των Περσών στη ζώνη αυτή έως τη Μεσόγειο θα πρέπει να πάμε ακόμα πιο πίσω πριν από το Μέγα Αλέξανδρο. Είναι προφανές ότι Ισραήλ και ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν αυτή την κατάσταση. Το κουρδικό κράτος λύνει πολλά… Read more »

sotbak

σωστές σκέψεις

agnostosependytis

Επίσης μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία το έχει κάπως με την ανταλλακτική οικονομία, οπότε παίζει να κάνει κανένα ντηλ στο στυλ Πακιστάν κάνε μου 50 J-17 Τουρκοποιημένα και εγώ θα σου φτιάξω 50 ελικόπτερα, και 150 τανκς, όπως περίπου έδωσαν στην Ουκρανία Bayraktar και αγόρασαν το σύστημα ενεργητικής προστασίας για τα άρματά τους.

Και μην ξεχνάμε ότι μπορει Αγγλία Γερμανία κτλ να είναι φιλικές χώρες αλλά θα θέλουν να πληρωθούν για ότι πουλήσουν, αλλά η Τουρκία δεν είναι πια και πολύ καλός πληρωτής…

Tom

Γιατί όποιος έχει το typhoon δεν μπορεί να αγοράσει f35;

George

Μπορεί….ΗΒ, Ιταλία

Kontoge

Αυτός που επιλεγεί το Eurofighter το κάνει γιατί δεν μπορεί να πάρει jsf. Αυτό λέει ο αρθρογράφος.

Kimon

Εγώ δεν θα απέκλεια έτσι απλά τα κινέζικα αλλά και το Tempest ή το Fcas θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι υποψήφια!!! Ειδικά αν μπουν από τώρα θα είναι συμπαραγωγοί… Βέβαια τα τελευταία θα αργήσουν αρκετά, αλλά είναι μια καλή προοπτική!!!

George

Το TFX είναι ανταγωνιστικό τους….

Kimon

Συμφωνώ αλλά με τις εξελίξεις αποχώρησης της Rols Royce και χωρίς κινητήρα θα μπορούσαν να ενωθούν με κάποιο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Παῦλος Πιτσελᾶς

”….Μία μη επιβολή κυρώσεων σίγουρα αφενός θα βοηθούσε στην μην περαιτέρω κλιμάκωση κι αφετέρου θα βοηθούσε τον Ερντογάν να αποφύγει την ολοσχερή ταπείνωση. Η επιβολή κυρώσεων CAATSA – που εγκρίθηκε με προεδρικό διάταγμα τον Αύγουστο του 2017 – δεν γίνεται αυτόματα. Δίδεται η ευχέρεια στην κυβέρνηση να εξετάζει την κάθε περίπτωση, καθώς πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, που ανήκαν πριν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έχουν ανάγκη ρωσικών ανταλλακτικών για τη συντήρηση των ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων τους. Επιπρόσθετα, οι κυρώσεις –που σίγουρα θα ενεργοποιήσουν αντίμετρα από την Τουρκία– θα διαταράξουν τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, προκαλώντας ζημιές και σε αμερικανικές… Read more »

sotbak

επίσης σωστές σκέψεις.

George_K

Δεν βάζετε τον κυριότερο παράγοντα στην εξίσωση. Τον παράγοντα “οικονομία”. Το ωστικό κύμα της έκρηξης F-35 θα συμπαρασύρει την οικονομία στα τάρταρα.
Επίσης δεν έχω το Typhoon τόσο σίγουρο. Υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεχτεί η κοινοπραξία να δώσει τους πηγαίους κωδικούς για να πιστοποιηθούν τουρκικά όπλα;
Είναι σίγουρο ότι τα πάντα στο Typhoon είναι ευρωπαϊκά;

agnostosependytis

Βασικά οι Τούρκοι δεν χρειάζεται να αγοράσουν κανένα αεροσκάφος, αφού μπορούν να κάνουν ότι κάνουν ως το τέλος του 2019. Έστω παραλαμβάνουν τα συστήματα τον 7/2019 και καθίστανται επιχειρησιακά τον 9ο ή 10ο 2019. Με αυτά χαλαρά επιβαλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τα διεκδικούμενα από αυτούς νησιά, οπότε λίγη σημασία έχει αν έχουν F4, ή παλιά F-16, γιατί, εμείς θα έχουμε ακόμη αυτά που έχουμε (δεν θα έχουμε τα F-16V) και γιατί ότι θα πετάει εκεί θα είναι τουρκικό και θα παρέχει αεροπορική υποστήριξη πχ σε μια απόβαση. Αν πει κανείς και ότι τότε πιθανόν να έχουμε μια νέα… Read more »

CKfurious

Ψυχραιμία!!!

Είπαμε μια συστοιχία με 8 εκτοξευτές και 32 πυράuλους αποκτούν σε πρώτη φάση
Δεν θα είναι διασυνδεδεμένα με το υπόλοιπο C3/Iκαι θα έχουν ασύμβατα IFF/data links
Θα τους πάρει αρκετό χρόνο για να τα λύσουν τα παραπάνω και να τα καταστήσουν επιχειρησιακά

Εάν τελικά δεν κάνουν κωλοτούμπα

Πιο πολύ θα πρέπει να μας φοβίζουν τα δικά μας χαλια σε διαθεσιμότητες αεροσκαφών και οπλων

Μην πιάσω τα θέματα του ναυτικού με τα 50 xrona υποβρύχια kklpa και συγχυστώ βραδιάτικα

adpanos

CKfurious
Αυτό κάναμε τόσο καιρό. Ψυχραιμία ….
Αλλά δες που καταλήξαμε. Από την παραγγελία των S-400 έως την παραλαβή τους να μην έχουμε αγοράσει, αναβαθμίσει ούτε βίδα ….

Δεν πάνε καλά τα πράγματα, δυστυχώς.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Aκριβως ετσι εχουν τα πραγματα.

Kimon

Αν παρκάραμε τα tico δεν θα είχαμε μόνο αντιαεροπορική ομπρέλα αλλά και αντιπλοϊκή και ανθυποβριχιακή άρα δεν θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα αποβατικά ντους, αλλά θεωρώ ότι τα S400 στην ποσότητα που αγοράζονται και χωρίς αλληλοκάλυψη από αλλά συστήματα με shorada vshorads δεν φτάνουν τόσο εύκολα στο να απαγορέψουν τις πτήσεις σε μια περιοχή! Πρέπει και να καταφέρουν να τα εντάξουν στο υπάρχον c4 που έχουν, όλα αυτά δεν λύνονται τόσο εύκολα 😉

George

Τα MIG-35 με APAR γιατί θα ήταν υποδεέστερα από τα SU-35?
Θεωρητικά θα ήταν μια ενδιαφέρουσα επιλογή αν και θα ήσαν τρελοί να πάρουν και ρώσικα α/φ μετά τους S-400. Θα έμενε να παίξουν ρώσικη ρουλέτα με γεμάτο το περίστροφο!
Το F-35 πάντως καλό να το θεωρήσουμε σχεδόν δεδομένο όπως και μια τουρκική έκδοση των S-400 αργότερα και αυτούς της παραγγελίας να πηγαίνουν Αζερμπαϊτζάν ή Κατάρ

stam

Χρηματα να πληρωσουν εχουν? Δεν φαινεται αρα τιποτα δεν θα αγορασουν το προσεχες διαστημα.

Dimitris

Το σενάριο με το Typhoon είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Θα ήταν μια διπλωματική σφήνα ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ που πραγματικά θα υπονόμευε την ικανότητα της Αμερικής να ευθυγραμμίσει το ΝΑΤΟ σε κοινές θέσεις έναντι Ρωσίας και Τουρκίας. Υπάρχει βέβαια το επιχειρησιακό σκέλος μιας και το ραντάρ του ευρωμαχητικού είναι ακόμα το κλασσικό παλμικό ντόπλερ και όχι το διάταξης φάσης CAPTOR. Επομένως θα πρέπει να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για να παραλάβουν αεροσκάφη ισοδύναμα των F-16C Block 50+… Ίσως πάλι με τα έσοδα απ’ την τουρκική παραγγελία οι Γερμανοί θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν την έκδοση ΑESA του ραντάρ CAPTOR. Οπότε τότε θα… Read more »

GK_

Οι υποθεσεις δινουν και παιρνουν βλεπω! Ας δουμε λιγο διαφορετικα τα πραγματα: Μια αλλαγη «πλευσης» στις διεθνεις σχεσεις της Τουρκιας, λιγο πολυ σημαινει και μια απομακρυνση απο ΗΠΑ & ΝΑΤΟ. Λογικο ειναι οτι τα μελη της συμμαχιας δεν θα θελουν να δουν τα «μυστικα» να πεφτουν σε ξενα χερια για reverse engineering. Εν ολιγοις, ολα τα δυτικα μαχητικα θα εχουν το ιδιο και αυτο προβλημα, καθως μια οποιαδηποτε αγορα τους, υποχρεωτικα θα οδηγησει σε de facto αδεια παραγωγης με αυξημενη ΕΠΑ-ΕΒΠΑ. Αυτο γιατι η απευθειας αγορα απο την «μητρικη» εταιρια μαλλον ειναι αδιανοητη τοσο για βιομηχανικους (τεχνογνωσια, τεχνολογια) οσο και… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εξελίξεις στην σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας θα έχουμε νωρίτερα από τον Ιούλιο.
Στις 5 Μαΐου λήγει η παράταση που δόθηκε στην Τουρκία (και στην Ελλάδα και άλλες 6 χώρες) για την προμήθεια πετρελαίου. Μετά θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και ο Τραμπ είναι απόλυτος σε αυτό. Θα σταματήσει τις προμήθειες η Τουρκία; Αυτό θα ήταν πλήγμα στην 3μερή συνεργασία Ρωσίας – Ιράν – Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση θα διαπιστώσουμε σύντομα προς τα που γέρνει η πλάστιγγα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μιλάω για προμήθειες από το Ιράν, δεν το διευκρίνισα…

XAROS

ΕΑΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΟΠΛΟ (Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΖΟΥΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΜΕ TO ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΥΠΟ F15 ) ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ. ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ. ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ. ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΖΗΤΗΣΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ. ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΕΤΟ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ… Read more »

Γ. Π.

Από F35 σε Typhoon? και ακόμη καλύτερα σε JF-17?
Αχαχαχα

Αλκοτέστ μάλλον πρεπει να κάνετε αδέλφια…..

Δεν γράφω κατι άλλο γιατι ειπαμε παν μετρον…αλλά εσείς το παραξηλώσατε…

Fingolfin

Θεωρώ πως το JF-17 ταιριάζει καλύτερα στις τουρκικές ανάγκες μιας και δε θα έχουν εξάρτηση από άλλη χώρα και συμφέρει και οικονομικά. Αν πάρουν Su35/34 θα είναι εξαρτημένοι από τη Ρωσία, αν πάρουν Typhoon από Γερμανία/Αγγλία. Επίσης πού θα βρουν συνάλλαγμα για αγορά Eurofighter; Μόνο μεταχειρισμένα αλλά και πάλι ποιος λογικός άνθρωπος θα πουλήσει υπερσύγχρονα μαχητικά σε μια αναθεωρητική Τουρκία που είναι στα πρόθυρα του χάους. Βέβαια αν τους βοηθήσουν οι ρώσοι με τους κινητήρες του TFX τότε ίσως πάνε προς Ρωσία μεριά. Συνεπώς προς Πακιστάν/Ρωσία θα πάνε. Θεωρώ απίθανο να πάρουν F-35 διότι θα πρέπει να κάνουν μια σειρά… Read more »

aris32

με την οικονομια της τουρκιας να καταρρεει δεν ξερω αν πλεον η τουρκια μπορει να αγορασει τα 100+16+16 φ35 που ειχε πει . οποτε μαλλον την συμφερει ολο αυτο το θεμα . γνωμη μου οτι απο την στιγμη που θα απαγκιστρωθει απο το πανακριβο φ35 ( θα το αγορασει καποια στιγμη στο μελλον πιο φθηνα σε μια εκδοση που θα κανει περισσοτερα και δεν θα εχει ολα τα βρεφικα προβληματυα που εχει το καθε νεο οπλικο συστημα ) θα επικεντρωθει στην αναπτυξη του TFX με ρωσικη τεχνογνωσια και δικα της υποσυστηματα . Με το σκεπτικο οτι παντα οι Τουρκοι αγοραζουν… Read more »

dlj78

Τώρα θέλω άρθρο γιατί το Mikoyan MiG-35 είναι άνευ ουσιαστικής αξίας για το Αιγαίο.

gd44

Υπαρχει και η κινεζικη version του F35, το FC31 ‘η αλλιως το F35 οπως θα επρεπε να ειναι. 😎

Nick

Δεν βλέπω να γίνεται καμιά αλλαγή ως προς την στάση της γείτονος , μολις πατήσουν πόδι οι S400 η οικονομία τους θα βαρέσει κανόνι όπως βάρεσε και η δικιά μας με τα δήθεν ανοίγματα ως προς τη Ρωσία πλευρά ……. δικινητήρια αεροσκάφη δεν το νομίζω όπως και ανταλλακτικά για τον υπάρχοντα στόλο των F-16. Το τελευταίο μέρος της Ιστορίας θα παιχτεί στο Αιγαίο …. νομίζω ότι είμαστε πραγματικά κοντά….. άλλοι το θέλουν και όχι εμείς .

sotbak

υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο. Γι’ αυτό θέλει πολύ προσοχή!!!

Em.Ti

Η επιλογή του Typhoon είναι η μοναδική επιλογή αν θεωρήσουμε ότι η Τουρκία θέλει να συνεχίσει να παίζει το χαρτί του ΝΑΤΟ. Αλλά το ερώτημα είναι με ποιά όπλα θα εξοπλιστεί. O AMRAAM λογικά θα αποκλειστεί (εκτός κι αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ήδη υπάρχον απόθεμα), ο ASRAAM επίσης λόγω εμπλοκής και Αμερικανικών εταιριών στην ανάπτυξή του, ο METEOR ελέω Γαλλίας μάλλον όχι, ο IRIS-T έχει μέσα και…εμάς. Δεν γνωρίζω αν μπορούμε να ασκήσουμε βέτο στην πώλησή του. Θεωρητικά οι Τούρκοι μπορούν να πιστοποιήσουν τα δικά τους όπλα (σε μορφή μακέτου ακόμα), αλλά και δεν γίνεται δωρεάν αυτό και δεν… Read more »

Νίκος

Το σιγουρο ειναι οτι στην περιπτωση Τyphoon οι Τουρκοι δεν θα υπογραψουν συμβολαια τυπου F-35. Θα θεσουν απαραβατα πωληση τεχνογνωσιας στο επιπεδο των Α129. Δεν ξερω αν οι Ευρωπαιοι θα εδιναν τετοια προσβαση, μπορει και να το εκαναν φυσικα, δεν βλεπω στην ουσια γιατι οχι ….

Em.Ti

Το δύσκολο είναι να βρεθεί η συναίνεση για την πώληση του Typhoon. Εφεξής και βρεθεί, με το κατάλληλο αντίτιμο και πηγαίους κωδικούς δίνουν, και άδεια συμπαραγωγής και όλα.

evaggelos

βασικα οτι και να παρει η τουρκια το πρωτο πραγμα ειναι τι κανουμε εμεις, δηλαδη αναβαθμισεις σαε,μιραζ,φ16v,συντηρησεις ανταλακτικα,κι επειτα βλεπουμε ποιο αεροσκαφος νεο θα παρουμε.
Καλο θα ειναι επισης να ειμεθα προετοιμασμενοι για το ενδεχομενο να τα βρουν ηπα-τουρκια (δεν συμφερει της ηπα ουτε την εε να μεινει εκτος δυτικου μαντριου) και να δουμε και παλι αλλαγη πολιτικης των ηπα απεναντι μας.

adpanos

Εμείς …. δεν θα κάνουμε τίποτα.
Και όταν λέμε τίποτα το εννοούμε. Από το 2025 και μετά ίσως να δεις κάποια υπογραφή.

https://www.defence-point.gr/news/ethniki-amyna-egklimatoyn-oloi-syneidita-kai-toys-noiazei-mono-i-karekla

Shadowfax

“…ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος εν αποστρατεία Παναγιώτης Χηνοφώτης, λέει τα πράγματα με το όνομά τους για την εθνική άμυνα…”

Πως το είχε γράψει εκείνο το παλικάρι στο βιντεο του Youtube???
Το οποίο μάλιστα και σβήσανε παραδόξως…
A, μάλιστα…

“…τα πόσα πολλά τζιπάκια έχουν παρατάξει όταν στην άσκηση συμμετέχει μόνο ένα τεθωρακισμένο Μ113. Ε γιατί όλοι οι γαλονάδες επιβάλλεται να έχουν το δικό τους τζιπ με τον αποκλειστικό τους οδηγό. Μόλις όμως αποστρατευθούν οι στρατηγάρες μας τότε θα αποφασίσουν να ανοίξουν το στόμα τους και να στηλιτεύσουν την παρακμή του Ελληνικού Στρατού…”

antonios

Το JF-17 μου θυμίζει τα πρωτα μου σχέδια αεροσκαφών όταν η ΠΤΗΣΗ άρχισε να βάζει σε άρθρα γνωστών αεροσκαφών τομές και σχέδια με τον σκελετό και τα υποσυστήματα. Όταν είχε το ’89 κάνει άρθρο για το MiG-21 , σκέφτηκα οτι αντί για ριναια εισαγωγή αέρα τι θα γινόταν εάν το ρυνχος γινόταν ενιαίο και προσθέταμε πλευρικούς εισαγωγείς αέρος. Μετα , τι θα γινόταν εάν στο MiG-21 βάζαμε και τις πτέρυγες του F-16 …Όταν είδα το αντίστοιχο άρθρο για το Mirage 2000 και για το πόσο ομαλά ενώνονταν οι πτέρυγες με την άτρακτο σκέφτηκα εάν απο τις ρίζες των πτερύγων δέλτα… Read more »

Haris Peios

Έχω κάποιους λόγους να πιστεύω ότι η Γαλλία ίσως προσπαθήσει να συμμετέχει στα προγράμματα της τουρκικής αεροπορικής βιομηχανίας:
https://www.3ds.com/press-releases/single/turkish-aerospace-industries-chooses-dassault-systemes-for-turkeys-largest-aviation-project/

Em.Ti

Το άρθρο που βάλατε είναι περσυνό. Αρκετά έχουν αλλάξει από τότε, χωρίς να μπορεί κάποιος να προδικάσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει.

GK_

Δεν προκεται για «συμμετοχή» αλλα για αγορα και χρηση του λογισμικου που δημιουργησε η Dassault για τις δικες της αναγκες.

evaggelos

τι πιθανοτητες θα ειχε η τουρκια να παρει μεν s-400 αλλα αντι για f-35 να λαβει f-15x η φ18?

Em.Ti

Με αυτή την κυβέρνηση, δύσκολο. Γιατί η απόκτηση των S-400 είναι μόνο η αφορμή, υπάρχουν διάφορα άλλα θέματα που δυσχεραίνουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι με Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο δεν αποκλείεται να γίνει επανεξέταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και στα πλαίσια αυτής να δωθεί το πράσσινο φως για απόκτηση νέων αμερικανικών α/φων (όχι όμως 5ης γενιάς), παράλληλα με τους S-400.

Νίκος

F-15X ή Super Hornet Block III θα μπορουσε οντως να ειναι σταδιακα μια πιθανη εξελιξη αυτης της ιστοριας …. Μαλλον ελπιζω να μην συμβει κατι τετοιο ….

photographix

Κατα ποσο μπορει η Τουρκια να αναβαθμισει F-16 με δικα της συστηματα?

Εαν για επιχειρησιακους και πολιτικους και εμπορικους λογους ενα τουρκοποιημενο JF-17 ειναι μια πιθανοτητα για την Τουρκια, δεν θα μπορουσε επισης να ειναι και ενα τουρκοποιημενο MiG-35?

Τους ευρωπαιους δεν τους απασχολει η συνυπαρξη S400 και Typhoon? Τι προτιμουν οι Αμερικανοι, να εχει η Τουρκια S400 και Typhoon ή S400 και Su35/34?

Εχει η Τουρκια το απαιτουμενο πληθος προσωπικου για τα πολυαριθμα JF-17?

.

Em.Ti

Θεωρητικά, μπορεί. Υπάρχουν συστήματα (π.χ. ραντάρ AESA) σε εξέλιξη στην Τουρκία για το πρόγραμμα TF-X που δυνητικά θα μπορούν να εφαρμοστούν στο F-16. Αλλά αν ξεπεραστεί το πρόβλημα της υποστήριξης των ηλεκτρονικών, παραμένει το θέμα του κινητήρα. Αντίστοιχα ισχύει το ίδιο και για το MiG-35. Τους Ευρωπαίους, όχι και τόσο. Αυτό γιατί το Typhoon δεν έχει την “εξωτική τεχνολογία” που έχει το F-35. Αν υπάρχει κάποια σοβαρή τροχοπέδη στο θέμα του Typhoon στην ΤΗΚ, αυτή είναι πολιτικής φύσεως. Επειδή όμως δεν είναι το ίδιο με το F-35, τότε ναι, τους αμέρικανς τους βολεύει περισσότερο η Τουρκία να έχει S-400 με… Read more »

Νίκος

Tι θεμα πιθανα υπαρχει με τους κινητηρες του MiG-35? 1. Εφ’οσον δεν υπαρχει θεμα με τον ιδιο κινητηρα του JF-17 και 2. μια που οι σχεση Τουρκιας Ρωσσιας σε αυτον τον τομεα τουλαχιστο ανετα πλεον μονο στενοτερες μπορουν να γινουν. Επισης εαν η Τουρκια μπορει να τουρκοποιησει το JF-17, δεν μπορει ουσιαστικα να κανει το ιδιο και με το ΜiG-35 ? Επισης σε αυτην την περιπτωση το τουρκοποιημενο MiG-35 δεν θα ηταν ενα ικανοτερο α/φος απο το JF-17 με λιγο μεγαλυτερο κοστος? Και οι Ρωσσοι δεν θα ηταν ενθουσιασμενοι και γενναιοδωροι με μια τετοια εξελιξη? Δεν θα βοηθουσε τις βαλτωμενες… Read more »

Em.Ti

Είναι άλλης τεχνολογίας με τους Δυτικούς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους κινητήρες του JF-17.

Συμφωνώ απόλυτα ότι οι Ρώσοι δεν θα έχουν κανένα θέμα να τουρκοποιηθεί το MiG-35 και το οποιοδήποτε άλλο α/φος τους.

agnostosependytis

Πάντως η πλάκα με το JF-17 είναι ότι μοιάζει σαν να έβαλαν στο μπλέντερ 4-5 τύπους αεροσκαφών και βγήκε αυτό. Το κάθετο πίσω πτερύγιο μυ θυμίζει F-16 όπως και το έξω μέρος των φτερών. Το μέσα μέρος των φτερών μου θυμίζει κάτι ανάμεσα από F-18 και MIG Ο κυλινδρικός κορμός μου θυμίζει Μιράζ (F1 και 2000) Η μηχανή είναι Ρωσική από Mig παλιό (από αυτά που άφηναν μαύρο καπνό από πίσω) Αντιγράψανε λίγο από όλα και βγήκε το JF-17. Δεν ξέρω αν τον κινητήρα τον κατασκευάζουν πλέον οι Κινέζοι/Πακιστανοί ή αν εξακολουθούν να τον αγοράζουν ατόφιο από Ρωσία. Αν τον… Read more »

Shadowfax

Τα Block1 &2 πετάνε με τον ρωσικο RD-93 turbofan (poy αφήνει μαυρο καπνό)… Στα Block3 μάλλον θα εχουν τον WS-13 της κινεζικης Guizhou Aircraft Industry Corporation, που είναι εξέλιξη του ρωσικου Klimov RD-33 (έτσι λένε), και εχει μεγιστη Ώση 22.000 Lbs (έτσι λένε)… Δεν παράγεται στο Πακιστάν ο κινητήρας…

Mavi70

Άλλη μια καταπληκτική ανάλυση από την πτήση. Μπράβο πτήση για αυτό έχω κώλυμα με την πάρτη σου! Οι αναλύσεις που κάνετε είναι πολύ μπροστά και καλά κάνετε και μας πετάτε τα link από τα προηγούμενα άρθρα σας για να διαβάζουν κάποιοι τι είχατε γράψει. Μπράβο και πάλι. Διαβάζοντας προσεχτικά και τα σχόλια θα ήθελα απλά να πω ότι το άρθρο καλύπτει ένα υποθετικό σενάριο το οποίο έτσι και ακολουθηθεί από την Τουρκία θα οδηγήσει σε ένα πιθανό δρόμο που αφορά τα μαχητικά της Τουρκίας. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Ένα άλλο που πρέπει να σταθώ είναι το παραμύθι το πόσο μεγάλη… Read more »

Thras

Σίγουρα μας συμφέρει να έχουν S400 (αμυντικό όπλο) από F35 (επιθετικό όπλο πρώτου πλήγματος)

Σίγουρα μας συμφέρει να βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα αναβαθμιστούμε σε κράτος πρώτης γραμμής, οι δυτικές επενδύσεις θα εγκαταλείψουν την Τουρκία καταβαραθρώνοτας την οικονομία της και επιπλέον θα έχουμε την προστασία της συμμαχίας σε περίπτωση αναμέτρησης…

digitallito

Το πρώτο θέμα που πρέπει να εξετάσουμε έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση είναι αν η Τουρκία θα είναι στο ΝΑΤΟ στο τέλος του χρόνου, και αν κατ’ επέκταση θα συνεχίζει ν’ αποτελεί μέλος αυτού που αποκαλούμε Δυτικό Κόσμο ή όχι.
Ποιές οι επιπτώσεις του σε μας?
Μας συμφέρει να είναι η Τουρκία στο ΝΑΤΟ?
Πάνω στα παραπάνω ερωτήματα περιμένω μια καλή ανάλυση από την ΠΤΗΣΗ.

Το Σχόλιο της Ημέρας

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

0
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99

Related News

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους...

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...

Α. Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος στην πυρηνική απειλή

ΑΠΕ-ΜΠΕΜαζί με την κλιματική αλλαγή, τα πυρηνικά όπλα αποτελούν μια υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας, τονίζει σε μήνυμά του για την 75η επέτειο...

Υπεγράφη στο Κάιρο η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

 ΑΠΕ-ΜΠΕΥπεγράφη η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια, Σάμρχ Σούκρι, στο...

Η Μαλαισία εξετάζει τρόπους να περισώσει το πρόγραμμα των Gowind 3100

Το υπουργείο Άμυνας της Μαλαισίας μελετά τρεις επιλογές σε μια προσπάθεια να σωθεί – έστω μερικώς – το πρόγραμμα ναυπήγησης έξι φρεγατών Gowind 3100.Όπως...
- Advertisement -