20.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει το τυφέκιο G3 και το πιστόλι Μ1911, προς...

Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει το τυφέκιο G3 και το πιστόλι Μ1911, προς πρόγραμμα Εθνικού Τυφεκίου Εφόδου και Πιστολιού

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεγάλη ανάγκη από ένα Νέο Τυφέκιο Εφόδου, που θα αντικαταστήσει το αξιόπιστο μεν, γηρασμένο δε, G3. Το τελευταίο, άρχισε να κατασκευάζεται το 1977 (για την Ελλάδα), και από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, εξόπλισε τις Ένοπλες Δυνάμεις με ένα αξιόπιστο τυφέκιο εφόδου, με διαμέτρημα 7,62 χιλιοστά.

Φωτογραφίες κι αξιολόγηση των προτάσεων αναβάθμισης του τυφεκίου G3A3 του ΕΣ

Εξαίρεση από τον εξοπλισμό των ΕΔ ήταν μόνο οι Ειδικές Δυνάμεις αλλά και οι Μονάδες του Έβρου, που “κράτησαν” το παλαιότερο FN FAL. Τελικά, το τελευταίο στις Ειδικές Δυνάμεις αντικαταστάθηκε από M16/M4 διαμετρήματος 5,56 χιλιοστών. Επίσης, όλο το Δ’ ΣΣ έλαβε τυφέκια G3A3/A4 και τα FN FAL αποθηκεύτηκαν. Σημειώνουμε πως η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, αποφάσισαν να “πάνε” στο G3 και στο διαμέτρημα 7,62, ενώ το ΝΑΤΟ ήδη “άλλαζε” σε 5,56.

Το τουρκικό G3 ονομάστηκε G3A7/A7A1 και κατασκευάστηκε από την ΜΚΕΚ. Το θέμα είναι πως η ΜΚΕΚ, σχεδίασε και κατασκευάζει τον αντικαταστάση του G3A7, που είναι το ΜΡΤ-76/56. Οι Τούρκοι φαίνεται πως “επιμένουν” στο διαμέτρημα 7,62, καθώς η πολεμική τους εμπειρία με το 5,56 δεν τους έχει αφήσει ικανοποιημένους. Αντίστοιχα, και οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιημένες από το 7,62, και κινούνται πως το 6,8. Αλλά το θέμα διαμέτρημα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει στο άρθρο αυτό.

Αναβάθμιση G3 – Αξίζει το κόστος;

Το G3 είχε αρχίσει να δείχνει τα “χρονάκια” του, ενώ το όπλο είχε από την αρχή αρκετά μειονεκτήματα. Εκτός από μεγάλο βάρος, είχε και άλλα “προβλήματα”, όπως ο υψηλός θόρυβος όπλισης. Και η αλήθεια είναι πως μετά από 40 χρόνια ευδοκίμου υπηρεσίας, καλό είναι πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις να περάσουν στην επόμενη “πίστα” σε ότι αφορά τον φορητό οπλισμό.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τυφεκίων G3, ενώ σημειώνουμε πως τα G3 κατά καιρούς επέστρεφαν στο εργοστάσιο και περνούσαν διαδικασία επαναβαφής. Πρέπει να σημειώσουμε πως τα ελληνικά G3, δεν έχουν γνωρίσει πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ η εκπαίδευση είναι περιορισμένη (βολές). Συνεπώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός όπλων που είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Προμήθεια τυφεκίων G36 για το Πεδίο Βολής Κρήτης

Όμως όλα τα Επιτελεία έχουν ζητήσει ένα νέο όπλο. Οι Μονάδες που θα φέρουν το κύριο όγκο της σύγκρουσης έχουν ήδη εφοδιαστεί με σύγχρονα όπλα M16/M4, αλλά οι ανάγκες για ένα προηγμένο όπλο, που θα φέρει σύγχρονα σκοπευτικά, απαραίτητα για τον αγώνα. Ο εκσυγχρονισμός των G3 ήταν μια βραχύβια (;) λύση, που μάλλον σα σκοπό είχε την παροχή κατασκευαστικού (μάλλον ανακατασκευαστικού) έργου στην εταιρεία. Δεν έλυσε προφανώς το ζήτημα του νέου όπλου.

Το ζήτημα του Νέου Εθνικού Τυφεκίου Εφόδου (ας το λέμε εμείς άτυπα ΝΕΤΕ, τονίζουμε πως ο όρος αυτός είναι απλά αναφορικός), απασχολεί εδώ και χρόνια τους επιτελείς. Υπάρχουν πληροφορίες που σε διάφορες στιγμές είχαμε αιτηθεί μέχρι και όπλα από τις ΗΠΑ, για αναπλήρωση αποθεμάτων και εξοπλισμό περισσότερων μονάδων με τυφέκια διαμετρήματος 5,56 mm.

Η FN America ανακοίνωσε νέο διαμέτρημα στο τυφέκιο ακριβείας SCAR 20S

Τώρα, στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΣ έχει ξεκινήσει ένας πραγματικός αγώνας “δρόμου” αξιολόγησης όπλων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το G3. Οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΣ έχουν “σκανάρει” την παγκόσμια αγορά, και έχουν εξετάσει τις διαθέσιμες λύσεις, ενώ έχουν γίνει και ενδελεχείς μελέτες που αφορούν τις αποδόσεις όλων των τύπων σε πραγματικές συνθήκες.

Έτσι, εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς να διαφημίζεται η όλη προσπάθεια, αξιωματικοί του ΓΕΣ (καθώς κατά κύριο λόγο τον ΕΣ αφορά το νέο τυφέκιο), εξετάζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό διάφορους τύπους σύγχρονων τυφεκίων από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Γερμανία και άλλες χώρες. Προφανώς, έχουν μείνει “απέξω” Ρωσία και Τουρκία, παρά την “πρόθεση” κατασκευής Kalashnikov στο Αίγιο, και υδροπλάνων στην Καλαμάτα…

Αυτό είναι το νέο διαμέτρημα του Αμερικανικού Στρατού!

Ο ΕΣ εξετάζει τη δυνατότητα εναλλάξιμων καννών, με δυνατότητα μετατροπής από 7,62 σε 5,56 και τούμπαλιν. Γενικά υπάρχει μια σαφή προτίμηση στο διαμέτρημα 7,62, και δεν έχει φυσικά να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα σφαιρών 7,62. Απλά, αρκετές μονάδες έχουν αποστολές που απαιτείται η ύπαρξη διαμετρήματος με μεγάλη φονικότητα, όπως το 7,62, ενώ άλλες χρειάζονται το 5,56 και τα πλεονεκτήματα αυτού. Φυσικά εξετάζεται και το 6,8, αν τελικά αυτό υιοθετηθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Απαράβατος όρος είναι το όπλο να είναι δοκιμασμένο σε επιχειρησιακές συνθήκες, και να υπάρχει όχι απλά track record, αλλά “εύφημος μνεία” για τις υπηρεσίες του. Ο Ελληνικός Στρατός δεν σκοπεύει να γίνει δοκιμαστής σχεδίων, και σίγουρα επιθυμεί προηγμένης τεχνολογίας όπλο, αλλά πολύ καλά δοκιμασμένο.

Ενδιαφέρον είναι, όπως γράψαμε και παραπάνω, η ύπαρξη ανάμεσα στις εταιρείες που αναζητά ο ΕΣ, και ισραηλινών. Οι Ισραηλινοί έχουν επιδείξει μια αξιόλογη βιομηχανία φορητού οπλισμού, ενώ έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν στην πράξη τα προϊόντα τους. Έτσι ο ΕΣ δεν θα μπορούσε να μην δει όπλα όπως το  Ramon MZ-4, αλλά και το Tawor X95. Φυσικά από ΗΠΑ, εκτός από τις “κλασικές” λύσεις (Colt), στο στόχαστρο βρίσκονται και όπλα όπως το Remington ACR, το οποίο σημειώνουμε πως “βγαίνει” και σε 6,8 mm.

“Από την κορυφή ως τα νύχια”: οι τελευταίες εξελίξεις στον εξοπλισμό και ένδυση του στρατιώτη

Φυσικά έχουν εξεταστεί και όπλα όπως τα γνωστά μας H&K 416 και H&K 417, ενώ υπάρχουν και πολύ αξιόλογα όπλα και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Beretta με το ARX160. Δυστυχώς δεν υπάρχει απόλυτη εικόνα από τις υποψηφιότητες, καθώς το ΓΕΣ έχει θωρακίσει τη διαδικασία με πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας.

Αντίστοιχα, οι εταιρείες αυτές προσφέρουν και εξαιρετικά πιστόλια, σε διάφορες εκδόσεις, που κάποια στιγμή θα αντικαταστήσουν τα μουσειακά Μ1911. Το ιδανικό θα ήταν η προμήθεια του νέου τυφεκίου να πάει “πακέτο” με το πιστόλι, επιτυγχάνοντας έτσι ακόμη καλύτερες τιμές.

Πως λειτουργεί το νέο τυφέκιο IWI Tavor X95 που σκοπεύει να αποκτήσει η Κύπρος

Σε ότι αφορά την προμήθεια, ο ΕΣ προσανατολίζεται, αφού επιλέξει στο μοντέλο (α) που επιθυμεί, σε μια Government to Government συμφωνία, προκειμένου να αντληθούν τα μέγιστα οικονομικά και πολιτικά οφέλη, μαζί ίσως με συμφωνίες για επενδύσεις στη χώρα μας, συμπαραγωγή αλλά και δυνατότητες τροποποίησης για την κάλυψη των αναγκών μας.

Το σίγουρο είναι πως ακόμη δεν υπάρχει τελική πρόταση για την ποσόστωση μεταξύ του διαμετρήματος 5,56 και 7,62, αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχει σαφής προτίμηση για το 7,62. Θεωρούμε πως ο ΕΣ θα εξετάσει ακόμη και άλλες λύσεις, όπως το 6,8, αν και το τελευταίο είναι τελείως “ανώριμο”. Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν πολλές μελέτες, ενώ έχουν ζητηθεί και οι ανάγκες από ΠΑ, ΠΝ, Λιμενικό, Αστυνομία για μια συνολική συμφωνία που θα κατανεμηθεί σε βάθος πολλών ετών.

Καλάσνικοφ «bullpup» στην Συρία

Μέχρι και με την έναρξη της πανδημίας, ο ΕΣ εξέταζε ασταμάτητα προτάσεις και λύσεις. Προφανώς οι επιδείξεις, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, έχουν “παγώσει”, αλλά μόλις τελειώσει η πανδημία θα συνεχιστούν με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Παρακολουθούμε το θέμα, και θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία το συντομότερο!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

237 ΣΧΟΛΙΑ

237 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
p270

Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο και να φύγει πλέον το αρχαιολογικό μνημείο από το ΕΣ
Από την άλλη διαφωνώ ότι η μονάδες που θα σηκώσουν το βάρος σε Έβρο αλλά κυρίως σε νησιά έχουν m16/m4 ,όλαωτα τάγματα πεζικού που είναι ο κυρίως όγκος του ΕΣ στηρίζεται στο g3
Μακάρι να άλλαζε και το πεζικό και να μετατραπεί σε σώμα πεζοναυτών έτσι ώστε στους 9 μήνες να μαθαίνει και κάτι ο Έλληνας στρατιώτης
Ίσως να πηγαίναμε και στο 12μηνο η δεν φέρνει ψήφους αυτό;

Em.Ti

Η αλλαγή στην εκπαίδευση και κυρίως στη νοοτροπία των στελεχών είναι αυτή που μπορεί να αυξήσει το αξιόμαχο του Πεζικού και όχι η αλλαγή στον χρόνο θητείας. Με το κατάλληλο πρόγραμμα, και το 6μηνο μια χαρά φτάνει.

p270

Με λιγότερη θητεία και από το 9μηνο σε περίπτωση θέματος με τους απέναντι δεν θα υπάρχει κανείς να αντιδράσει,θα είμαστε και κάτω από τα ανεκτά επίπεδα στρατεύσιμων
Στα υπόλοιπα συμφωνο

npo

Δεν φτάνει, αλλά πράγματι καλύτερα 6 μηνες εκπαίδευση παρά 16 μήνες σκοπομαχία κι αγγαροδρομία.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουμε είναι στους ηγήτορες, ειδικά τους μικρούς. Όλο το σύστημα βασίζεται στην τύχη. Κάποιοι είναι καλοί, κάποιοι χάλια μαύρα – άλλοι γιατί είναι αδιάφοροι άλλοι γιατί απλά δεν κάνουν για την δουλειά κι άμα γίνει τίποτα θα έχουμε τσάμπα θανάτους και αυθόρμητες αποσυνθέσεις μονάδων…

ACHERON

Φιλολογικό το δίλημμα « καλύτερα 6 μηνες εκπαίδευση παρά 16 μήνες σκοπομαχία κι αγγαροδρομία.»
Διότι,στον πραγματικό κόσμο,16 μήνες θητεία δίνουν τριπλάσια περιθώρια εκπαιδεύσεως,και τριπλάσια «τουφέκια» ανά πάσα στιγμή.
Άλλωστε,και στους 6 μήνες,πάλι κάποιοι θα φυλάξουν,πάλι κάποιοι θα αγγαρευτούν.
Πολύ πιό έντονα,μάλιστα,οπότε,πού καιρός για εκπαίδευση…

npo

Δεν διαφωνώ. Το είπα στην λογική του “καλύτερα πλούσιος υγιής..” κλπ κλπ. Απλά νοιώθω πως ακόμα και με 24 μήνες η εκπαίδευση θα είναι χάλι λόγω νοοτροπίας, τουλάχιστον αυτό λέει η δική μου εμπειρία. Με 9 μήνες όμως πράγματι όσο καλή διάθεση να υπάρχει δεν πολυβγαίνει εφόσον υπάρχουν υπηρεσίες, ακόμα κι αν δεν είχαμε βύσματα και λίγες γεννήσεις..

Fingolfin

Em.Ti Em.Ti μη λες τέτοια γιατί τόσοι μόνιμοι περιμένουν τους κληρωτούς για να σταματήσουν τα σκοπέτα. 🙂

Episkeptis

Υπηρέτησα αεροπορια και στους 14 μήνες συνολικά έριξα 32 σφαιρες 3 διαφορετικών διαμετρηματων με 4 διαφορετικά όπλα.

Είναι ντροπή να θεωρείται εκπαίδευση ενόπλου, όταν δεν ρίχνεις τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και εύλογη ποσότητα πυρομαχικων. Όλα τα υπόλοιπα είναι να χαμε να λέγαμε. 🙁

Fingolfin

Θυμάμαι ρωτούσα τους μόνιμους πότε θα πήγαιναν για βολές για να πάω και εγώ (μοναδική εμπειρία). Διαφορετικά ό,τι ρίξαμε στη βασική εκπαίδευση (1 φορά).

dimitrov

Από σχέδια πάντως οι 3 κλάδοι των ΕΕΔ οργιάζουν. Αυτό είναι παρήγορο. Και συχνά – πυκνά βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα πχ στον Έβρο. Τελικά λόγω πενίας και αναγκών οι εγκέφαλοι δουλεύουν σε full military power. Αν μη τι άλλο δημιουργεί ένα αίσθημα πως δουλεύουμε προς την σωστή κατέυθυνση καθότι το έμψυχον είναι και το σημαντικότερο όπλο. Από την άλλη, όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της λείπει …. Μαζί με τις FREMM, τις τορπίλες, τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τα ΤΟΜΑ κλπ,κλπ,κλπ θα θρονιαστεί στην επετηρίδα και το ΝΕΤΕ. Άλλα είναι μια καλή αφορμή να γράψουμε πάλι καμιά 500ριά σχόλια.… Read more »

zap

Είναι ξεκάθαρο νομίζω ότι η ποσότητα έχει την δίκη της ποιότητα και ο αριθμός πυρομαχικών που μπορεί να μεταφέρει κάποιος στα μικρότερα διαμέτρηματα καθώς και η μικρότερη ανάκρουση (που βοηθά την σκόπευση αυτών που ρίχνουν μόνο 10 βολές στην ζωή τους) είναι σημαντικά πλεονεκτήματα.
Πρέπει ακόμα μια φορά να μην είμαστε πίσω από τις εξελίξεις,
Ένα οπλισμό σύστημα που μπορεί σχετικά εύκολα να αλλάξει διαμέτρημα με αλλαγή κλείστρου κανης μόνο θα ήταν ιδανικό.
Αν όμως μείνουμε μόνο στο 7.62 θα το μετανιώσουμε,

Georgios

zap zap πιστεύω στη “μέση λύση” του 6,8, αλλά μόνο 6,8 και για όλες τις περιπτώσεις, όχι παράλληλα και 5,56 και ολίγη 7,62. Αλλαγή διαμετρήματος. Προσωπικά υποστηρίζω το FN SCAR και Πτήση πιστεύω ότι και το διαμέτρημα αποτελεί αναπόφευκτα ένα μικρό μέρος του άρθρου.

zap

Το 6.8 ομως ειναι αδοκιμαστο. Δεν γνωριζουμε εαν θα πετυχει. Η δικη μου αποψη ειναι οτι πρεπει το επομενο οπλο να ειναι ευκολα (γελοια ευκολα) ικανο να αλλαξει διαμετρημα. Το Tavor που λεει ο φιλος ακουσα οτι εχει αυτην την δυνατοτητα, αλλα ειναι ενα κατα τα αλλα μετριο οπλο με εμπλοκες να παρουσιαζονται ακομα και σε απλα βιντεακια του Youtube.

Αλλα απλα δεν ξερω, οι Ελληνικες ΕΔ χρειαζονται πεταμα και ξανα απο την αρχη σε ολα τα υλικα. Αποτυχιες ετων βγαινουν τωρα μαζεμενες με καθε ειδους βαρβαρο προ των πυλων.

Alex2324

Θα ήθελα να το πιστέψω ΑΛΛΑ δεν μπορώ… Μαζί με το κράνος, τις τορπίλες, τις ΜΕΚΟ εκσυχρονισμουν, τις [email protected] κτλ Ήμουν νιος και γέρασα …

d.b

Μην είσαι σίγουρος. Είναι κάτι που συγκριτικά εύκολα και γρήγορα στήνεις γραμμή παραγωγής και αυτό έχει σημασία

My_name_is_Nobody

Μακάρι να προχωρήσει και να δούμε επιτέλους μια σύγχρονη σχεδίαση.
Ελπίζω στο πακέτο να είναι και τα σύγχρονα σκοπευτικά.

My_name_is_Nobody

Απαράβατος όρος είναι το όπλο να είναι δοκιμασμένο σε επιχειρησιακές συνθήκες…
.comment image
.
Η πρόταση μου πληρεί τον απαράβατο όρο.
Καλησπέρα!

sotbak

χαχαχαχα!!!! δεν παίζεσαι…

Chris

Γεια σου Κίτσο μου λεβέντη

Iomar

Πέντε ημέρες πέρασαν από τις 25, λογικό να είσαι επηρεασμένος ακόμη.

chriss8

λύθηκα στο γελιο βραδιάτικα! να σαι καλά!

Thras

Υπέροχο ρετρό δείγμα αισθητικής με τα απαραίτητα πορόσθετα για τη σύγχρονη μάχη. Ένα πάντρεμα του κλασικού με το σύγχρονο! 😀

My_name_is_Nobody

Μακριά κάννη που προσδίδει στο όπλο μεγαλύτερη ευθυβολία και βεληνεκές.
Διαμέτρημα 17,53 χιλιοστά για απίστευτο stopping power, χωρίς πολλά κινητά μέρη για μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας , ευκολοσυντήρητο, αναγνωρισμένης μαχητικής αξίας. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα τυφέκιο;

ACHERON

Ἂ,με όλο τον σεβασμό,αυτό εδώ δέν είναι τυφέκιο,είναι σισανές.

My_name_is_Nobody

Υποκλίνομαι στις γνώσεις σου.

ACHERON

Στην πραγματικότητα,«σισανές» είναι ένας κάπως γενικός όρος για βραχύκαννα εμπροσθογεμή,όπως αργώτερα ὁ όρος «αραβίδα».
Αλλά,να μήν σε προβοκάρω λίγο; 😀

dimitrov

Μυθικό …. η 1η εντύπωση, πριν τσεκάρει κανείς λεπτομέρειες, είναι πως προέρχεται από το STAR TREK.

Spyros

Κάνε το με ένα γκρά και είσαι θεούλης..!

My_name_is_Nobody

comment image
ας όψεται ο COVID-19…

x-m

😆 😆 😆 😆

ACHERON

Είμεθα διαχρονικώτεροι
comment image

My_name_is_Nobody

Καιρός να μαθευτεί η Αλήθεια.
Το πραγματικό όνομα του Luke Skywalker ήταν Λουκάς Ουρανοβάμων.comment image

Lefteris

Χαχαχα! Είσαι τρελός!

My_name_is_Nobody

Δεν υπήρξα ποτέ τρελός κύριε, έχω και χαρτί από τον γιατρό αν δεν με πιστεύετε!

ACHERON

Ὁ γιατρός,χαρτί έχει;

My_name_is_Nobody

Μάλιστα κύριε, από τον γιατρό του.

ACHERON

Άπαιχτος!

Spyros

Αυτό είναι Μ1, οπότε απορρίπτεται ως αδοκίμαστος υπερμοντερνισμός! 😉

My_name_is_Nobody

5Φ για να μάθω άλλη φορά να είμαι πιο προσεκτικός.comment image

Spyros

Μπα σε καλό σου, παραλίγο να χύσω το καφέ στο πληκτρολόγιο!

Μόνη κριτική, αν μου επιτρέπεις: με το διαμέτρημα που είχαν οι γκράδες, αυτός ο σιγαστήρας είναι υπερβολικά στενός!

ACHERON

Καλά,έχουμε μπλέξει.

My_name_is_Nobody

Είναι μετασκευασμένο και δέχεται το 8×50mmR Lebel.

ACHERON

Για την ακρίβεια,είναι το Gras Modele-1874 m80 m14,δηλαδή το αρχικό Γκρά,υποδείγματος 1874 (κατά την ορολογία του Ε.Σ της εποχής),το οποίο υπέστη μια τροποποίηση το 1880,και συγκεκριμένα στην επωστρίδα κλείστρου,ήτοι το πρόσθιο τμήμα όπου εφαρμόζει ὁ πυθμένας του κάλυκος,για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση ρήξεως του κάλυκος,το οποίο Μle-1874 m80 τροποποιήθηκε με την σειρά του το 1914,ώστε να αποκτήσει την κάννη του Lebel Mle-1886/93,στο διαμέτρημα των 8 χιλιοστών,αντί του αρχικού των 11.(βαθειά ανάσα) Το συγκεκριμένο όμως,είναι προφανώς νέας τροποποιήσεως,μάλλον το Gras Mle-1874 m80 m14 t20 (tympanizé 2020). Υπάρχει και ἡ κάπως απόμακρη πιθανότητα να είναι μία επανατροποποιημένη αραβίδα Gras-Gnuti-Λελάκη υποδείγμτος 1923,και διαμετρήματος… Read more »

ACHERON

Το κόβω για Βeretta bm 59 paracadutisti.

Thras

Το Gras μ’αρέσει περισότερο από το καριοφύλι!!! 😎

My_name_is_Nobody

Για πιστόλια ούτε μια πρόταση γιατί ρε παιδιά;comment image

Spyros

Α όχι. Το κοκκόρι αποκλείεται να μπει σε αυτή τη θήκη ζώνης. Αλλά τουλάχιστον εδώ η διάμετρος του σιγαστήρα (αν είναι σιγαστήρας, γιατί για ζουμαρισμένη φλογοκρύπτη μου κάνει περισσότερο) είναι μια χαρά.

Τώρα που το σκέφτομαι… πώς γεμίζεις εμπροσθογεμές με σιγαστήρα; Και θα μπορέσεις να κάνεις πάνω από 2 βολές πριν χρειαστεί καθάρισμα ο σιγαστήρας; 😆

My_name_is_Nobody

Υπάρχει πατενταρισμένος ταχυσύνδεσμος κύριε, για τον σιγαστήρα ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω διαθέτει και καταλύτη για τα υπολείμματα της πυροδοτήσεως.
Το όπλο κύριε, λόγω του ιδιότυπου σχεδιασμού του μπαίνει ανάποδα στην θήκη, δηλαδή με την λαβή προς τα κάτω.
Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Spyros

Mea Culpa, υπόσχομαι να μη σας ξανα-αντιμιλήσω από τούδε και στο εξής!

jim40

“όπως ο υψηλός θόρυβος όπλισης.” Από πότε αυτό θεωρείται πρόβλημα σε τυφέκιο? Στρατιώτες θα το κουβαλάνε όχι μυστικοί πράκτορες. Και μην μου πείτε για καμμιά καταδρομική επιχείρηση, εκεί τα όπλα είναι από πρίν γεμισμένα και ασφαλισμένα. Αν πάντως θέλουν φτηνό και αποδεδειγμένα καλό όπλο το Μ16 κοστίζει τα μισά λεφτά από το G3 και μάλιστα έρχεται έτοιμο από Αμερική. Χώρια τα αποθέματα που έχουν οι Αμερικάνοι με την αλλαγή σε Μ4. Πάντως έχοντας δει για χρόνια την συμπεριφορά των περισσότερων στρατιωτών και στελεχών πρός τα τυφέκια και τα πιστόλια, όχι καινούργιο τυφέκιο αλλά ακόντια και σφεντόνες θα έδινα

Steve

είναι τι θα συνηθίσεις να πιάνεις… άμα στη θητεία χρησιμοποιείς 8/10 σκουπόξυλο και 2/10 το όπλο… σαν σκουπόξυλο θα τα χειρίζεσαι όλα…
Το θέμα είναι να αλλάξει και ο τύπος θητείας/εκπαίδευσης…
Δεν γίνεται μέσα σε 9 μήνες θητείας να μην κάνεις 2 σοβαρά σεμινάρια πρώτων βοηθειών με πολλές πρόβες κτλπ… που θα χρησιμεύσουν σε όλους και εκτός θητείας…
Άμα δεν κάνεις καμια 15αρια βολές τουλάχιστον κτλπ…. και υπεροπλο να σε δώσουν άχρηστο θα είναι…

Panagiotis

Επιτέλους κάποιος είπε κάτι σωστό!
Θητεία που θα σου δίνει και δεξιότητες για το μέλλον.
Πολλά μπορείς να μάθεις στην διάρκεια της θητείας που θα χρησίμευαν
και στην καθημερινή ζωή σου πχ πυρασφάλεια.

chikichiki

Ανάμεσα στα άλλα απίστευτα που συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, προστέθηκε άλλο ένα! Να δούμε πότε θα αντικατασταθούν και τα υλικά των στρατιωτών, γιατί πάντα ελλοχεύει το ενδεχόμενο να δούμε ολοκαίνουρια τουφέκια στα χέρια στρατιωτών ντυμένων για τη μάχη του Κε Σαν…

Berserker

Επειδή δεν νομίζω ότι πρόκειται για υπέρ επείγον θέμα όπως οι τορπίλες πχ, θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρξει διαγωνισμός για ελληνικό σχέδιο. Ας συμμετάσχουν μηχανικοί από παντού αλλά η πατέντα να ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία. Μυαλά εγχώρια υπάρχουν, μεταλλουργία αρίστη διαθέτουμε, νοοτροπία δείχνει ότι αλλάζουμε, έ, δεν μπορεί να συζητάμε για ALS και να μην συζητάμε για τυφέκιο εφόδου. Δεν πρόκειται για F-22. Είχα FΝ (αγαπημένο, ιδίως το PARA, σοβαρά όπλα από μία χώρα με ανάλογο με εμάς πληθυσμό και …έτος ίδρυσης) στις Καταδρομές και θυμάμαι μακρές συζητήσεις που κάναμε για τη βελτίωση του, δεκαετίες πριν. Υπάρχει τεράστια εμπειρία… Read more »

zap

Ούτε πλαστικά ποτήρια για κατασκηνώσεις προσκόπων δεν μπορούμε να παράξουμε. Ας αφήσουμε τα όνειρα. Ας ξεκινήσουμε με μια παραγωγή με άδεια και βλέπουμε.

Berserker

Όχι κύριε, κάνετε λάθος. Τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα είναι διακεκριμένης ποιότητας, όπου δε υπεισέρχεται μεταλλουργικό ζήτημα είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Ενημερωθείτε πχ για τα προϊόντα του Ομίλου Στασινόπουλου. Ή της REYCAP. Ή της ΚΛΕΕΜΑΝΝ. Το Τυφέκιο εφόδου απαιτεί: 1. Σχεδιασμό. Ποιός αμφισβητεί την ικανότητα των Ελλήνων μηχανικών που εργάζονται στην πρωτοπορεία της τεχνολογίας (παράδειγμα Φόρμουλα 1) ανά τον κόσμο; 2. Κράμα, υλικά. Ουδέν πρόβλημα, αντιθέτως πλεονέκτημα. 3. Οργάνωση παραγωγής. Αν δεν υπεισέλθει το κράτος και πάλι ουδέν πρόβλημα. Το μοντέλο το έγραψα πιο πάνω. ΥΓ. Δεν υπάρχει “παράξουμε” στην Ελληνική γλώσσα. Να παραγάγουμε, όπως να εισαγάγουμε και όχι εισάξουμε,… Read more »

zap

Αγαπητέ, ούτε το ´περπατάγαμε ´ και το ´μιλαγαμε ´ είναι σωστό, αλλά έχει επικρατήσει. Η γλώσσα εξελίσσεται και κάποιες φορές έχει σημασία η μεταδωση του μηνύματος περισσότερο από κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ όμως για το μάθημα. Θα προσπαθήσω να το θυμάμαι. Στο θέμα μας θα σας έλεγα ότι σχεδιαστικοι οίκοι με εμπειρία δεκαετιών έχουν σχεδιάσει όπλα που απέτυχαν καθολικά. Η Ελλάδα με μηδενική εμπειρία θα σχεδιάσει όχι μόνο έναν νέο όπλο αλλά και τον τρόπο να περάσει από πρωτότυπο σε βιομηχανική παραγωγή ικανού κόστους άνα μονάδα; Με την ίδια λογική ας σχεδιάσουμε και ένα άρμα μάχης. Έναν πύραυλο αέρος αέρος… Read more »

Steve

Θεωρητικά έχεις δίκιο… αλλά στην εξίσωση δεν βάζεις μέσα πολιτικούς, συνδικαλιστές, “προμήθειες” για να μην το πω αλλιώς …
βλέπε 214, ΤΠΚ κτλπ κτλπ….

cep0

στην Ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει μόνο δεύτερος αόριστος (ήγαγον, παρήγαγον) αλλά και πρώτος αόριστος (ήξα, παρήξα) >οπότε δεν είναι λάθος, απλά στην νέα ελληνική έχει περιπέσει σε αχρησία….παραγάγω (και όχι απλά παράγω)/θα παραγάγω /θα παράξω

kondoras

1. Φυσικά και υπάρχει το “παράξουμε”, π.χ https://www.sarantakos.com/language/paraksei.html

2. Τα κράματα είναι όλα εισαγόμενα, μιας και χαλυβουργεία δεν έχουμε. Οι απέναντι εξαγόρασαν αλλοδαπό χαλυβουργείο για αυτό το λόγο.

3. Περί αξιοπιστίας ή όχι πολλοί δεν έχουμε καταλάβει ακόμη πως το Leo2Hel κατασκευάζεται πλέον σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και όχι στις κρατικές, όπου είχε μεταφερθεί και η τεχνογνωσία. Θα βοηθούσε να μαθαίναμε έστω τα ανταλλάγματα που έλαβε το κράτος για τη μεταφορά αυτή.

Berserker

Απαντώ εδώ σε όλους για το γλωσσικό. 1. Το ενδιαφέρον σας για τη γλώσσα είναι μόνον θετικό. Παρ’ όλα λυπάμαι αν, τυχόν, εξελήφθη ως μάθημα η παρατήρηση που έκανα. Απλώς θεωρώ ότι οι αναγνώστες της Πτήσης ενδιαφέρονται για κάθε τι εθνικό οπότε η γλώσσα ανήκει, εξ ορισμού, στα κατ’ εξοχήν θέματα ενδιαφέροντος για τον χώρο. 2. Ο τύπος περπατάγαμε είναι υπαρκτός. Και φυσικά δεν έχει επικρατήσει αλλά συνυπάρχει νομίμως. Βεβαίως, αν παρατηρήσετε, συνήθως οι πλέον μορφωμένοι λένε περπατούσα και όχι περπάταγα. Νομίζω ότι είναι και πιο κακόηχο το περπάτ-αγά… Η επικράτηση πάντως λάθος τύπου επ’ ουδενί δεν τον νομιμοποιεί. Όλοι… Read more »

kondoras

Η αναφορά στον Σαραντάκο δεν έγινε για τις γλωσσολογικές του περγαμηνές ή τις πολιτικές του απόψεις αλλά για τις παραπομπές και αναφορές του. Ο έχων ενδιαφέρον ασχολείται με αυτές και δεν υποστηρίζει εμπαθώς την όποια άποψη βασιζόμενος σε επιχειρήματα τύπου «τον γνωρίζω» ή «αν δεν πέθαινε ο Μ. Αλέξανδρος». Παραβλέποντας το πτυχίο του, ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του π.χ. στους Λασκαράτο και Κονδυλάκη, λογοτέχνες οι οποίοι χρησιμοποιώντας τον εν λόγω αόριστο αποδεικνύουν μια γλωσσική πραγματικότητα που καλούνται επαγγελματίες γλωσσολόγοι να περιγράψουν (όχι να δημιουργήσουν). Η άρνηση της πραγματικότητας δεν την αλλάζει. Ο κάθε Μπαμπινιώτης, από αρχαιοτάτους χρόνους, περιγράφει, εξηγεί, και… Read more »

ACHERON

Επειδή μου έχει κάνει εντύπωση,πριν πολύ καιρό,θα καταθέσω εδώ μία φράση,που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη,και που είπε ὁ Μωϋσής στον λαό των Εβραίων στην έρημο : « Μη εκ της πέτρας ταύτης » εξάξωμεν υμίν ύδωρ.

Berserker

Αν πρόσεξες το τρίτο σχόλιό μου (σημείο 3), αγαπητέ, εξήγησα ότι ο τύπος άξω υφίσταται στην Αρχαία Ελληνική. Όχι όμως στη Νέα και προ παντός δεν συνδυάζεται με το θα. Με την ευκαιρία όμως να αναφέρω ότι σε συζητήσεις μεταξύ αθέων και χριστιανών χρησιμοποιείται το επιχείρημα των γραμματικών και συντακτικών λαθών της Βίβλου. Που βεβαίως στην Παλαιά Διαθήκη έχουν μικρότερη σημασία εφ’ όσον πρόκειται ούτως ή άλλως για – έστω και θεόπνευστη – μετάφραση (των Ο’, δηλαδή των Εβδομήκοντα) αλλά στην Καινή Διαθήκη προκαλούν εύλογη απορία. Δεν είμαι θεολόγος – απλώς το αναφέρω για να σημειώσω ότι γλωσσικοί τύποι που… Read more »

npo

Η βιομηχανία θέλει εμπειρία βρε συ φίλε μου, άρα χρειάζεται βηματική προσέγγιση, συνεχή μικρά βήματα. Γιατί θες να πετάξουμε τα λεφτά μας? Υ.Γ. μια χαρά είναι το “να παραγάγουμε”, τυπικά είναι και το ορθό, μια χαρά και το “να παράξουμε”, πιο απλό και τ λέει πλέον πολύς κόσμος. Η γλώσσα αλλάζει, αλλιώς θα μιλούσαμε σαν τους Ομηρικούς.. Για μένα το κριτήριο είναι περισσότερο ακουστικό, τι μου ακούγεται πιο όμορφα. Και ομολογώ το “να παραγάγουμε” ακούγεται πολύ πιο όμορφο απ το “να παράξουμε”. Και δένει με όλα τα ρήματα που προέρχονται απ το “άγω” (εισάγω, εξάγω, ανάγω, αναπαράγω, απάγω, διεξάγω κλπ).… Read more »

Thras

μακάρι να το δούμε σοβαρά…

dimitrov

Να σας πω … κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ελεύθερα τα σχέδια του AR15 … και ο χρόνος της πατέντας έχει περάσει από χρόνια οπότε …. Αν δεν κάνω λάθος το κόστος υλικών του Μ16 πάει 150 δολάρια; Άρα το κλόπυ πάστε είναι ήδη εκεί. Και πάνω σε αυτό βάζουν την άποψη τους τα ελληνικά στρατά δλδ το προσαρμόζουν επί το ελληνικότερο και επί το πλέον αξιόπιστο. Και τα ΗΚ416/417 που βασίζονται; Και το κουμπούρι των αγαρηνών με τη σειρά του κλόπυ πάστε -με ολίγη αποζημίωση στην ΗΚ – από το ΗΚ416/417 δεν είναι; Ακόμα το νέο κινέζικο ντουφέκι από αυτή την… Read more »

zap

Επειδή εγώ είμαι οι «εκείνοι» που λένε ότι δεν παράγει η Ελλάδα, να πω ότι η χώρα αγαπητέ δεν φτιάχνει και δεν εξάγει τίποτα. Υπάρχουν κάποιες ιδιωτικές εταιρίες με ιδιωτικές πρωτοβουλίες με σκοπό την εταιρική επιβίωση που είναι αξιόλογες όπως συμβαίνει σε όλον το κόσμο. Αυτό απέχει παρασάγγας από «εθνικά» πλοία, τουφεκιά, άρματα και ο,τι άλλο χρειάζεται ο ΕΣ ή το ΠΝ και η ΠΑ.

dimitrov

Τπτ αγαπητέ ίσον μηδέν. “Κάποιες ιδιωτικές εταιρίες με ιδιωτικές πρωτοβουλίες με σκοπό την εταιρική επιβίωση” σημαίνει κάτι. Αρκετά παραπάνω από το μηδέν. Αυτό το κάτι βέβαια δεν μας κάνει Κίνα ας πούμε – κάτι που δεν μπορούμε να γίνουμε ποτέ – αλλά ένα τυφέκιο μπορούμε να το φτιάξουμε. Δεν είναι εθνικό πλοίο(που κι αυτό θα μπορούσαμε), ούτε άρμα, ούτε μαχητικό. Ένα ρημαδο-τυφέκιο είναι. Το πως το έγραψα στο παραπάνω μνμ. Επαναλαμβάνω τα έχουν αναλύσει άλλοι με βαθύτερη γνώση από εμένα. Κρίνω πως είναι εφικτό. Και θα έπρεπε να γίνει ας θέλουμε να αφιερώσουμε κονδύλια σε αυτόν τον τομέα. Και βέβαια… Read more »

zap

Δεν θελω να εμμενω στο ιδιο θεμα. Απλα θα πω οτι (χωρις απολυτη σιγουρια) και τα G3 στην Ελλαδα κατασκευστηκαν. Ειδατε εσεις να καταληγει καπου εκεινη η ‘επενδυση’ ή να υπαρχει καμια τεχνογνωσια στην Ελλαδα σαν αποτελεσμα;

dimitrov

Σωστά θυμάστε. Και τα G3 και τα MG3 και τα ΗΚ11 και τα ΜΡ5 και Μ16 και Minimi. Ε και αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Αυτό που αναφέρετε σε αυτό το μνμ. Δλδ δεν έγινε το επόμενο βήμα. Και τώρα αν προχωρήσει το θέμα – πράγμα το οποίο δεν πιστεύω – θα υπάρξει επανάληψη όλων των προηγούμενων. Deja vu δλδ. Εκτός κι αν – τι να πω – μέσω του μεγάλου αριθμού όπλων(και της διαγωνιστικής διαδικασίας) δελεάσουμε την εταιρία να μας μεταφέρει κι άλλη παραγωγή.

adpanos

7,62 να είναι το όπλο και όποιο θέλουν ας είναι .

Όποιος θέλεις στρακαστρούκες ας πάρει το ελεύθερο πλέον σχέδιο του M16 και ας κάνει κόπιες .
Όλοι κοιτάνε να φύγουν από τα 5,56 … θα τα πάρουμε εμείς…

Εμένα και FN/G3 να μου δώσουν μου φτάνει.

Να σκοτώνω θέλω, όχι να γδέρνω δερματάκι.
Ούτε θα πάνω για κλεφτοπόλεμο στο σύνταγμα….

JohnnyB

Η διατρητικότητα που έχει μια κοινή πλέον βολίδα 5.56x45mm όπως η Μ855Α1 σε σχέση με μια διατρητική Μ61 7.62x51mm ενάντια σε μια πλάκα θωράκισης επιπέδου ΙΙΙ+ είναι μέρα με την νύχτα. http://looserounds.com/2016/01/25/m855a1-epr-the-armor-piercing-round-that-wasnt/ Γενικά τα πυρομαχικά στο διαμέτρημα 5.56 έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ σε σημείο που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποδειχθεί ότι δεν αξίζει να κουβαλάς ένα βαρύτερο πυρομαχικό σε μικρότερους αριθμούς όπως το 7.62 ΝΑΤΟ. Ειδικά στον Ε.Σ που η πλειονότητα των πυρομαχικών είναι η απλή βολίδα 7.62 Ball. Με το σωστό πυρομαχικό ένα τυφέκιο εφόδου 5.56 είναι απείρως καλύτερο απο ένα 7.62 με την μόνη εξαίρεση τα τυφέκια… Read more »

Agamemnon

Οι Αμερικανοι που πολεμησαν στο Αφγανισταν διαφωνουν μαζι σου…Εκει τα G3 ”κανονια” των Νορβηγων τους ειχαν αφησει εκπληκτους με την ακριβεια και ισχυς πυρος τους.

JohnnyB

Μιλάς για φήμες και δεν παίρνεις υπόψιν σου ούτε καν το βίντεο στο λινκ που παρέθεσα.

dimitrov

Συμφωνώ. Άλλο η διατρητικότητα κι άλλο η ισχύς ανάσχεσης. Και το 7,62 είναι άπαιχτο σε ορεινό και ημιορεινό αγώνα. Όταν βάλεις σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις και προς τα επάνω. Από την άλλη υπάρχει το θέμα του βάρους, της ποσότητας πυρομαχικών και της αυτόματης βολής. Επίσης οι περισσότεροι στρατοί πάνε στο μικρότερο διαμέτρημα ενώ οι Αμερικάνοι τελικά κρατάνε και τα 2 μέχρι να πάνε στο επόμενο, το 6,8 που θεωρούν ίσως πως θα είναι η χρυσή τομή. Νομίζω τελικά πως θα πάμε με το τι έχουμε στην αποθήκη για πυρομαχικά. Δλδ 5,56 ειδικοί και αερομεταφερόμενοι και 7,62 οι άλλοι πλην minimi.… Read more »

chikichiki

Δεν ξέρω από που προέρχεται αυτή η παρατήρηση αλλά μάλλον είτε μεταφέρεται εκτός πλαισίου (πχ μιλάμε για G3 DMR) ή πρόκειται για φήμες. Στις αποστάσεις που γίνονται οι εμπλοκές στο Αφγανιστάν μεγαλύτερη σημασία έχει η ύπαρξη σκοπευτικών με μεγέθυνση παρά το διαμέτρημα. Στα 600μ είναι αδύνατο να τεθεί ζήτημα ακρίβειας ή “stopping power” για οτιδήποτε λιγότερο από DMR.

Thras

Στη θητεία μου είχα αρχικά Μ16Α2, μετά Μ4 και στο τέλος Μ16Α3. Πολύ καλά όπλα όλα τους. Σε ασκήσεις κάναμε βολές με G3, FALL. Εκτός του βάρους τους, τα παραπάνω όπλα “κλωτσούσαν ” σαν γαιδούρια σε σχέση με αυτό που είχα συνηθίσει από τη σειρά των Μ16. Σε επιλογή βολή κατά βολή με χρονικό επιμερισμό ενός δευτερολέπτου μεταξύ των βολών, όλες οι βολίδες πήγαιναν στόχο, ενώ η κατάσταση γινόταν ελαφρά χειρότερη σε τρείς τρείς βολές για να γίνει δύσκολη σε πλήρως αυτόματη βολή. Στην περίπτωση των G3/FALL αν προσπαθούσες να κάνεις το ίδιο, μόνο η πρώτη βολή πήγαινε στο στόχο.… Read more »

dimitrov

Εξαρτάται κι από το αν τα όπλα ήταν καλιμπραρισμένα. Αυτό συνήθως γίνεται(ή γινόταν) πριν από την πορεία – βολή. Εγώ τσίμπησα Μ4 ως επίστρατος και το όπλο βάραγε άλλα αντί άλλων. Και μερικοί άλλοι είχαν το ίδιο ζήτημα. ήθελαν ρύθμιση τα σκοπευτικά. Για αυτόπαμτη βολή με FN θέλει αρκετή εξάσκηση κι από κοντά.

Episkeptis

Νομίζω ότι το κομμάτι που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι όχι μονο θεωρητικές δυνατότητες αλλά και πρακτικές. Το οτι το 5.56 γδερνει δέρμα, είναι εκτός πραγματικότητας. Μια σφαίρα 5.56 στον κορμο είναι πιθανότατα θανατηφορα, τεραστια ταχύτητα που οδηγεί την σφαίρα να θραυσματοποιειται μέσα στον στόχο. Το 7,62 είναι πιο ισχυρο ειδικά αν η σφαίρα πρέπει να διαπεράσει εμποδια (τοιχους κλπ)… αλλα… θα πρεπει να λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότεροι στρατιωτες δεν είναι επαγγελματίες, είναι απλοί πολίτες, με καμια εξοικειωση με όπλα και μετρια φυσική κατασταση. Τι σημαίνει για αυτούς το 7,62: 1) Διπλασιο μεταφερόμενο βάρος για τα ίδια πυρομαχικα, από… Read more »

Chris

Για τυφέκιο δε θέλουμε να γίνουμε “beta testers” αλλά για υποβρύχια και φρεγάτες δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα.

Georgios

Chris Chris για τις FTI δε θα γίνουμε μόνο εμείς beta testers αλλά και η Γαλλία μαζί με εμάς εάν τελικά τις παραγγείλουμε και δεν πάμε για FFG. +AB +Tico.

Tango.Alpha

Το πρόβλημα δεν είναι ότι είμαστε “αρχικοί πελάτες” αλλά δεν επωφελούμαστε από αυτό.

nigozs

Προτεραιότητα στο Πεζικό και γενικότερα στον ΕΣ.
Στο ΠΝ μεγάλο ποσοστό G3 είναι σχεδόν αχρησιμοποιητο συνεπώς δεν χρειάζεται κάτι. Οι ΟΥΚ έχουν άλλο προϋπολογισμό έτσι κι αλλιώς.
Το ΛΣ επίσης χρειάζεται νομίζω και δευτερευόντως η ΠΑ.
Πρέπει, κάποια στιγμή να εξεταστει η εφεδρεία και εντός αστικων πόλεων πλησίον των συνόρων αρχικά, με τελικό στόχο μέχρι την Αθήνα !
Ο δε φορητός οπλισμός είναι Μαθουσαλικου τύπου αν και αξιόπιστος ακόμα.

JohnnyB

Tο μόνο που θα ήθελα να δω επιτέλους είναι μια ομοιομορφία όχι μόνο σε ΕΣ, ΠΑ, ΠΝ, Λιμενικό και Αστυνομία αλλα και με τον οπλισμό της Κύπρου, ΕΛΔΥΚ και Ισραήλ που θα μας πρόσδιδε πρωτοφανή πλεονεκτήματα σε μελλοντικές απο κοινού επιχειρήσεις σαν χώρες του East Med Pipeline με κοινά συμφέροντα και αξίες.

Ισραήλ και Κύπρος έχουν επιλέξει το Tavor Χ95 σαν κύριο επιθετικό τυφέκιο.
Η Ελλάδα?

sotbak

οι 5 βολές που έκανα με G3A3 θυμάμαι η ανάκρουση ήταν πολύ δυνατή, δεν ξέρω αν φταίει το διαμέτρημα. Nομίζω το SCAR είναι όλα τα λεφτά. Πάντως είναι ώρα να το αλλάξουμε.

Chris

Φταίει η θέση του κοντακίου που είναι χαμηλότερα από την ευθεία της κάνης για να επιτρέπει ευθυγράμιση με τα χαμηλά σκοπευτικά. Κάτι που αλλάζει εύκολα με κιτ τροποποίησης που υπάρχουν στο εμπόριο, αν θέλουμε να κάνουμε μαζική αναβάθμιση του G3. Για αντικατάσταση του G3 με 5.56 θα μου άρεσε μια πιό επικαιροποιημένη εκδοχή του FNC ( τύπου AK-5C).

JohnnyB

Για εξισορρόπηση όμως έχει ενσωματωμένο αποσβεστήρα με ελατήριο μέσα στο κοντάκι που με τοποθέτηση άλλου κοντακίου αφαιρείται.
Κερδίζεις σε εργονομία αλλα όχι σε ανάκρουση θεωρώ, διότι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε το εργοστασιακό κοντάκι αναβαθμίζοντας μόνο το παλιό πλαστικό κομμάτι στο τέλος του κοντακίου με ένα πιο μαλακό μοντέρνο πολυμερές υλικό που να αποσβένει καλύτερα ανάκρουση.

Συνδυασμός λειτουργίας του υπάρχων αποσβεστήρα του εργ. κοντακίου και καινούργιου πολυμερούς υλικού στο τελείωμα του κοντακίου θα έδινε ανώτερο έλεγχο της ανάκρουσης και χαμηλότερο κόστος.

d.b

Μην ξεχνάτε ότι άλλες οι ανάγκες για έναν απλό φαντάρο και άλλες για τον επαγγελματία. Ο απλός φαντάρος χρειάζεται κάτι εύκολο στην χρήση και ανθεκτικό στην κακομεταχείριση άρα κάποια βασική έκδοση άντε το πολύ δυνατότητα χρήσης οπτικού σκοπευτικο που. Από την άλλη ο επαγγελματίας και μπορεί και ξερει να χρησιμοποιήσει τις επιπλέον δυνατότητες. Το Tavor είναι bullpup, μπορείτε να φανταστείτε τον απλό φαντάρο με κάτι τέτοιο;
Όπλο με τα παραπάνω ήταν το galil που ήταν διαθέσιμο και σε 7.62nato
Ειναι το IWI ACE52

JohnnyB

Αυτή η αναχρονιστική φιλοσοφία είναι που μας έφτασε σε ακύρωση του προγράμματος για το G-36 και την γενικότερη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Πεζικό.
Όλα ξεκινάνε απο την εκπαίδευση που δίνουν οι Ανθυπολοχαγοί αλλα και την εκάστοτε τιμωρία (χρηματική & πειθαρχική) που θα πρέπει να ρίξουν σε οποιαδήποτε περίπτωση κακομεταχείρισης όπλου.
Να προσθέσω ότι το Tavor Χ95 μπορεί να μετατραπεί σε 5.56×45 ΝΑΤΟ, ή 5.45×39 RU ή 7.62×35 Blackout, ή 9x19mm PARA μόνο με την αλλαγή μιας κάνης και μπορεί με τις διαφορετικές εκδόσεις του να καλύψει τις ανάγκες όλων των κλάδων που αναφέρει το άρθρο.

https://en.wikipedia.org/wiki/IWI_Tavor_X95#Variants

zap

Δεν απαιτει και αλλαγη του bolt / bolt carrier ;

JohnnyB

Απ’ότι διαβάζω όχι και επιπλέον μπορεί να αλλαχτεί το ejection port με τον μοχλό όπλισης είτε για αριστερόχειρα, είτε για δεξιόχειρα.

d.b

Πώς όχι. Αλλάζουν όταν αλλάζει το διαμετρημα

Tazos

Πρίν αγοράσουμε τουφέκι, καλό είνα πρώτα να αγοράσουμε τα πυρομαχικά και την γραμμή παραγωγής τους, μη φτάσουμε σε καταστάσεις ΛΕΟ2 όπου οι μονάδες θα έχουν όπλα αλλά όχι πυρομαχικά και θα εξακολουθούν να ρίχνουν με G3. Καλά είναι τα σχέδια των επιτελών, αλλά για έναν στρατό που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από εφέδρους χωρίς εκπαίδευση και σωστή νοοτροπία μια χαρά είναι το G3, όπως μια χαρά είναι το ΑΚ47 για τους σύριους. Και προς θεού, μη πάμε σε νέο διαμέτρημα γιατί τότε θα μιλάμε για τα επόμενα 20 χρόνια πώς δεν υπάρχουν πυρομαχικά και δεν κάνουν βολές οι φαντάροι. Ευτυχώς… Read more »

ACHERON

«βρήκαμε τζαμπέ πυρομαχικά.»
Βρήκαμε;

Georgios

ACHERON ACHERON πολύ σωστά, να αγοραστεί το σχέδιο του πυρομαχικού, π.χ. 6,8 και να κατασκευαστεί στην Ελλάδα, πρακτικά να έρθουν μόνο τα καλούπια για χ τεμάχια, στο ίδιο συμβόλαιο με τα νέα τυφέκια, που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τις εφεδρείες για να μη πω και την Αστυνομία, όπως έγινε και με τα 170 Leopard 2 “Hell” που αν και Γερμανικής σχεδίασης είναι made in Greece.

ACHERON

 Georgios
Σωστά,αλλά εγώ ρώτησα τον Tazos ἂν όντως έχουμε βρεί τζαμπέ πυρομαχικά των 7,62.
Διότι προσωπικά αμφιβάλω.

evaggelos

Tavor Χ95 και κλεισαμε αν εχουμε ειδικα νεα απο κυπρο κ ουκ οτι κανει δουλεια,ομοτυπια και πιστολι jericho απο ισραηλ η glock.

nigozs

Το jerico είναι αντιγραφή του cz. Γιατί να μην πάρεις το αυθεντικό, άραγε.
Στο Glock συμφωνούμε.

Spyros

CZ + Turkey = L.F.E.

evaggelos

δεν το ηξερα αυτο να σου πω απλα το σκεφτηκα ως αγορα απο μια χωρα κ για τα δυο

NikolakiEfentis

Νέο τυφέκιο… Μάλιστα… Άρα, ο ΕΣ των τόσων ελλείψεων, θεωρεί προτεραιότητα να αποκτήσει νέο τυφέκιο, πριν ο US Army επιλέξει το νέο διαμέτρημα του (που θα ακολουθήσουν κι οι υπόλοιποι) για φαντάρους οι οποίοι: Περνούν μια εννεάμηνη θητεία της πλάκας Φέρουν κράνη του Β’ΠΠ Φέρουν εξαρτύσεις απαράδεκτες ΔΕΝ έχουν αλεξίσφαιρα Τί να πω ρε παιδιά; Δηλαδή τα υπόλοιπα τα έχουμε λύσει; Θερμικά σκοπευτικά; Ασύρματοι για ΟΛΟ των ΕΣ; Ειδικά όπλα, πολυβόλα μικρού βάρους (FN Minimi 7,62), εξοπλισμός για Πεζοναύτες, Ζ ΜΑΚ, Καταδρομείς κλπ είμαστε κομπλέ; Αναβάθμιση των Carl Gustav δεν μας ενδιαφέρει; Αντικατάσταση των STRIM; Αναπλήρωση των ληγμένων Stinger; Κανένα… Read more »

CKfurious

Και λίγα τους έγραψες!!

Ας κλείσουν άχρηστα στρατόπεδα -μονάδες σχηματισμούς ας μειώσουν στο μισό το μέγιστο τους ανωτατους καραβαναδες!!
9 αντιστρατήγους

ας σταματήσουν τις γελιοιτιτες με τα παράσημα

ας αλλάξουν την εκπαίδευση ώστε να μην θεωρείτε αγκαρειο-θητεία

και ένα σωρό αλλα

Όλα τα χαν οι κουρέλες το νέο όπλο τους μάρανε!!

Και όταν ακούω περί εθνικού κάτι μου ανεβαίνει η πίεση 😡 διότι το εθνικό σημαίνει κατά διασπαταλhσh δημοσιου χρήματος σε κόμματο κοπρόσκυλα κόμματο αρπακτικά και δημόσιο κοπρίτες

Kimon

Μηδενίζετε τους πάντες και τα πάντα με πολύ ευκολία. Χωρίς να ξέρω ρωτάω είστε σίγουρος ότι αυτο που χρειάζεται ο ΕΣ είναι μείωση των ανώτερων στελεχών; Έχετε διαβάσει κάποια μελέτη που να υποστηρίζει αυτό που λέτε συνέχεια; Όσο αφορά αυτό με τα παράσημα πάλι ρωτάω μήπως ακολουθούμε την πρακτική που ακολουθούν οι λοιποί στρατοί ; ( Τα πιο πολλά δεν είναι παράσημα αλλά διακρίσεις και συμμετοχές σε διεθνείς αποστολές και διεθνείς ασκήσεις (που είναι κάτι που δίνεται από το ΝΑΤΟ ) οπότε μην τα μηδενίζουμε όλα. Εκφράσεις όπως κουρέλες τιμούν τον ΕΣ; Αυτοί οι Αντιστράτηγοι είναι που διοικούν το στράτευμα… Read more »

skylos

Kimon Kimon
Κάνε μια σύγκριση των ανώτατων αξιωματικών που υπηρετούν στον IDF, και σε εμάς και βγάλε κάποια συμπεράσματα….

CKfurious

Όταν έγγραφα για κουρέλες σκεφτόμουνα την ποιότητα της ένδυσης και των αρβύλων των στρατευμένων όπως γραφει ο n Εφέντης από πάνω Έχω γράψει σε προηγούμενα σχόλια τους αριθμούς των ανωτατων σε σχέση με τον Βρετανικό η Ισραηλινό στρατό Θα ψάξω να το βρω Για παράδειγμα έχουμε 9 αντί στρατηγούς (lieutenant generals) Πόσους έχει ο Βρετανικός Στρατός? Μήπως τους μισους? https://en.wikipedia.org/wiki/Lieutenant-general_(United_Kingdom) Όσο για το τσίρκο με τις στολές και τα παράσημα : οι φωτογραφίες από κάτω μιλάνε μονες τους Απαράδεκτη κατάσταση από έναν στρατό που έχει να πολεμήσει από τον Bπαγκόσμιο πόλεμο https://www.protothema.gr/greece/article/859147/epestrepse-kai-anelave-ta-kathikoda-tou-o-neos-arhigos-ges/ https://www.thetoc.gr/politiki/article/i-eikona-milaei-moni-tis–plaka-ta-parasima-tou-neou-arxigou-geetha http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/238691 Οποτε τους βλέπω με την επίσημη… Read more »

Alexicacus
Kimon

CKfurious CKfurious Αγαπητέ στον έναν σύνδεσμο που παραθέσατε δεν μιλάει για τους αντιστράτηγους που έχει ο βρετανικός στρατός αλλά για το τι σημαίνει ο βαθμός αυτός στο βρετανικό στρατό και ποιες οι αντίστοιχιες με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ, οι άλλοι σύνδεσμοι είναι για τον ισραηλινό στρατό και τον ρωσικό που δεν είναι νατοϊκοί, εγώ σας ρώτησα μήπως οι διακρίσεις είναι νατοϊκοί που δίνονται για συμμετοχή σε διεθνής ασκήσεις ή διεθνής ειρηνευτικές αποστολές..

x-m

Το ότι η Ταξιαρχία Πεζοναυτών όλο φεύγει απο τον Βόλο (γιατί έτσι προφανώς έχει κριθεί σωστό) αλλά τελικά……μένει εκεί, κάτι δείχνει……… 😕 😕

GiannisKr

Έχουμε απόθεμα μεγάλο σε 7,62, αλλά οι εκπαιδευτικές βολές γιατί γίνονται με το σταγονόμετρο; Ας αφήσουμε λοιπόν τα πειράματα με τα διαμετρήματα και ας μείνουμε στο 7,62 για να υπάρχουν πιθανότητες πολλών εκπαιδευτικών βολών με κοινή χρήση αποθέματος.

JohnnyB

Έχουμε τεράστιο απόθεμα απλών πυρομαχικών 7.62mm Ball που στο σημερινό πεδίο μάχης δεν μπορούν να διαπεράσουν μια τυπική πλάκα θωράκισης επιπέδου ΙΙΙ+ για κανένα λόγο.
Θέλω να πω ότι δεν φτάνει μόνο ένα καινούργιο τυφέκιο γιατί χρειαζόμαστε οπωσδήποτε και αναβάθμιση της υποδομής των ΠΥΡΚΑΛ/ΕΑΣ ώστε να παράγουν καινούργια πυρομαχικά όπως το Μ855Α1 για 5.56mm και το M61 για 7.62mm.

Mich

Το ότι η βολίδα των 7,62 δεν διαπερνά την πλάκα θωράκισης είναι γνωστό και αναμενόμενο. Καμμία “τυπική” βολίδα δεν έχει φτιαχτεί γι’ αυτό το σκοπό. Γι’ αυτό υπάρχουν βολίδες ΑΡ (armor piercing)

Galaxhar

Εμένα προσωπικά πάντα Μ αρεσε το arx και απ όσο ξέρω είναι και φθηνό τυφέκιο

Digenis

Όλα τα προγράμματα και οι υπόγραφες παράταση από 6μηνες κατ ελάχιστον μέχρι το άπειρο !!!

Ccd

Πριν από δύο χρόνια, αν δεν κάνω λαθος, είχαν γίνει επαφές με την adcore η οποία είναι ελληνικών συμφερόντων, και έγιναν κάποιες δοκιμές στο bear elite που κατασκευάζει. Τότε είχε δοθεί αρκετή δημοσιότητα στο θέμα. Γνωρίζετε τι εγινε και γιατί δεν προχώρησε;

Antonis_Loukas

Αν ψάξεις την εταιρία στο τύπο, θα βρεις ότι ο ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτης της, βρέθηκε ένοχος για συνωμοσία σχετικά με σχέδια εμπρησμού του εργοστασίου με απώτερο σκοπό, την λήψη της ασφάλειας. Αυτά, τον Οκτώβρη του ’19. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι νεώτερο…

ETS

Χωρια την απαντηση του φιλου απο κατω ηταν και πανακριβο κατα πολυ του ανταγωνισμου..

Iomar

Καλησπέρα, Αυτή σας η συνήθεια να μας ξεσηκώνετε τα Κυριακάτικα βράδια πρέπει να σταματήσει κάποτε. Και νομίζω ότι τώρα, εν μέσω πανδημίας, είναι μια καλή στιγμή. Όχι τίποτα άλλο, να μην έχουμε θύματα καρδιακών στο τέλος. Σε σχέση τώρα με το άρθρο, μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το ενδιαφέρον για όπλο εναλλασσόμενου διαμετρήματος. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος του μέλλοντος, ασχέτως του εάν και πότε θα καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε τα G3. Σε σχέση τώρα με τις ισραηλινές προτάσεις, πληροφοριακά αναφέρω ότι η Wikipedia γράφει πως ένα χρόνο μετά την αγορά του Tavor X95 από την Κύπρο, αγοράστηκε και από τα… Read more »

GK21

Το G3A3/A4 ειναι οντως ενα πολυ αξιοπιστο οπλο,οπως ηταν απο οτι εχω ακουσει απο ατομα που το προλαβαν και το FN.Σιγουρα τα χει τα χρονακια του οπως και διαφορα θεματα που το κανουν καπως δυσλειτουργικο.(μεγαλο βαρος,ανακρουση,μηκος).Απο εκει και περα οτιδηποτε καινουργιο και συγχρονο ειναι καλοδεχουμενο.Απο τη στιγμη ομως που ο βασικος ενδιαφερομενος ειναι ο ΕΣ(το Μ/Κ πεζικο δηλαδη)τοτε κατα την αποψη μου οτι χρηματα υπαρχουν θα πρεπει να διατεθουν για μεταχειρισμενα ΤΟΜΑ και εξαρτυσεις μαχης.Το καλυτερο τυφεκιο του κοσμου να εχεις,με Μ-113 και καναβινες εξαρτησεις δεν πας πουθενα.Το G3 ακομη και σημερα την κανει τη δουλεια του εστω και με… Read more »

LYK

Το μεγαλύτερο βάρος προσφέρει μεγαλύτερη αδράνεια…

dimitrov

FN μαγεία ….. σκέψου 1η ΜΑΛ με πράσινο μπερέ τον Ιούλιο(94), FN, παραλλαγή από πάνω, σορτσάκι από καλοκαιρινή στολή εξόδου κομμένο από κάτω. Καλτσούλα μάλλινη γυρισμένη γύρω από την αρβύλα και εξαρτήσεις καννάβινες από το ΝΑΜ. Εικόνες Λεγεώνας των Ξένων από το Τσαντ …. 2eme REP.

ACHERON

Είχε ποτέ FN ἡ Λεγεώνα των Ξένων;

dimitrov

Το 2eme REP ένα φεγγάρι(για λίγο) πριν από τον FAMAS.

ACHERON

Μήπως ήταν το SiG-542 ;

dimitrov

Δεν αποκλείεται. Το είχα διαβάσει προ αμνημονεύτων και μου έχει καρφωθεί η ιδέα. Ίσως λανθασμένα. Τώρα που είδα το SiG-542 μετά από αιώνες κάτι μου θυμίζει. Πάντως από απόσταση το ένα θυμίζει το άλλο. χιχιχιχι βάλε και το υπόλοιπο context, καλοκαιρονό τοπίο Κρήτης … ε δεν θέλει και πολύ να νιώσεις λεγεωνάριος.

ACHERON

dimitrov dimitrov
Ἡ Γαλλία είχε προμηθευτεί το SiG-542 τέλη δεκαετίας ΄70.
Λεγεωνάριοι περιπολούσαν στην Βηρυττό με αυτό,το 1982-83.

Τώρα,για «το υπόλοιπο context»,ἒ,ναί,προδιαθέτει.

dimitrov

Ωραίος. Ευχαριστώ για το φρεσκάρισμα γνώσεων.

SAAB

Πιστόλι: Heckler & Koch USP Tactical.

Τυφέκιο: Heckler & Koch MR762A1 – Long Rifle Package II.

dimitrov

Σίγουρα μια πολύ δυνατή υποψηφιότητα …. με “πόδι” ήδη στον ΕΣ, στα ΕΑΣ και την ΕΛΑΣ. Μοναδικό χτυπητό μειονέκτημα …. είναι γερμανικά! Εικάζω πως θα αγαπάμε Αμερικάνους και Ισραηλίτας σε αυτόν τον διαγωνισμό. Από την άλλη τα γερμανικά όπλα στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια καλή ντρίμπλα ……..

Spyros

H H&K εδώ και αρκετά χρόνια είναι Βρετανικών συμφερόντων, αν δεν άλλαξε πιο πρόσφατα κάτι.

Όχι πως μας αρέσουν οι Βρετανοί περισσότερο…

dimitrov

Νταξ … κατά περιόδους αλλάζουμε “σιχαμάρα”. Σίγουρα δεν γουστάρουμε ως κράτος Γερμανούς – εδώ και 10κάτι χρόνια. Εσχάτως αγαπάμε Αμερικάνους, Ισραηλίτες(πάνε οι αγάπες με την PLO) και δυναμώσαμε την αγάπη μας με Γάλλους. Μια παγωμάρα με Ρώσους την έχουμε αλλά πάντα ελπίζουμε στη επιστροφή του άσωτου “αγαπημένου” υιού. Όσο για τους Εγγλέζους … διότι για μας οι Βρετανοί είναι οι Άγγλοι …. ε τώρα έχουν πολύ γούστο. Ξεκουμπιστήκανε από ΕΕ. Ένα ψυχόδραμα δεκαετιών τελείωσε, πράγμα καλό για όλους, οπότε για την ώρα τους κοιτάμε(όλη η ΕΕ δλδ) σαν “θεματικό πάρκο”. Στο καλό όπου κι αν πάνε. Η 3η προσπάθεια να… Read more »

Iomar

Καλησπέρα,

Από πού συνάγεται ότι η H&K είναι Βρετανικών συμφερόντων;

Από το λίγο που έψαξα το θέμα το μοναδικό που βρήκα είναι ότι ο όμιλος HECKLER & KOCH GmbH έχει θυγατρικές στην Αγγλία (NSAF Ltd), στη Γαλλία (HECKLER & KOCH France SAS) και στις ΗΠΑ (HECKLER & KOCH Defense).

Spyros

Φαίνεται πως δεν είναι Βρετανική πια, αλλά πέρασαν και οι Βρετανοί από εκεί (από Wiki):

“Due to the international political climate at the time (East and West Germany uniting and defense budget cuts) the company was unable to secure funded contracts from the German government […] and became financially vulnerable. The next year (1991), Heckler & Koch was sold to the British Aerospace’s Royal Ordnance division.

“In 2002, BAE Systems restructured and sold Heckler & Koch to a group of private investors, who created the German group holding company HK Beteiligungs GmbH.

SAAB

Είμαι καχύποπτος απέναντι σε Γερμανούς και ισλάμ μέχρι εκεί που δεν παίρνει.
Όμως, το κριτήριό μας πρέπει να είναι η ποιότητα στα πάντα και χωρίς εκπτώσεις και με όποια θυσία. Ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας.

dimitrov

Οπωσδήποτε. Ποιότητα και πάλι ποιότητα. Τα καλύτερο με την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Σε αυτά δεν έχει αγάπες και μίση.

ACHERON

Τουλάχιστον σε ότι δέν δημιουργεί στρατηγικές εξαρτήσεις.
Άλλο τα υποβρύχια,π.χ,άλλο τα μαχητικά αεροσκάφη,άλλο ὁ φορητός οπλισμός.

dimitrov

Εδώ βέβαια με αυτό το σχόλιο χτυπάς φλέβα ….

ACHERON

Μάλλον με την όλη μας κατάσταση είναι να κόβεις φλέβες.

x-m

Όχι άλλο κάρβουνο !!!!!!!! 😥 😥 😥

Skeptomenos_politis

Δεν χρειαζομαστε καινουριο οπλο. Το G3 ειναι μια χαρα οπλο.

Επισης, οι Αμερικανοι εξεταζουν νεο διαμετρημα 6.8mm καθως βρισκουν το 5.56 αδυναμο. Εμεις θα παμε να αλλαξουμε διαμετρημα τωρα?

https://www.military.com/daily-news/2019/09/10/ammo-firm-unveils-68mm-cartridge-armys-next-gen-squad-weapon.html

Το Τουρκικο τυφεκιο ειναι επισης 7.62 οποτε δεν πρεπει να μειωσουμε το διαμετρημα καθως θα ειμαστε σε μειονεκτικη θεση. Επομενως, δεν χρειαζομαστε νεο τυφεκιο, αλλα αναβαθμιση του σημερινου.

Stratilatis

Όλος ο κόσμος εγκαταλείπει το διαμέτρημα των 5.56χιλ μιας και κρίθηκε ανεπαρκές στις πρόσφατες αναμετρήσεις. Γυρίζει στο 6.8χιλ που θα είναι το διαμέτρημα του μέλλοντος. και στα 7.62 που ήταν και παραμένει το διαμέτρημα όπλου σκοπευτή. Τα G3 ήταν αρκετά καλοσχεδιασμένα όπλα. Δεν είχαν τα μειονεκτήματα του FN και βγήκαν αρκετά εύχρηστα και αξιόπιστα για τον μέσο στρατιώτη και για πυρομαχικά μέτριας έωσ χαμηλής ποιότητας (‘οπως αυτά της ΠΥΡΚΑΛ καιτης ΕΒΟ). Τα ελληνικής κατασκευής αποδείξαν την αξία τους στο Ιρακ μίας και προμηθεύαμε το Ιρακ με όπλα και πυρομαχικά αρκετά χρόνια ( τότε που ο Παπανδρέου έδινε τα πολεμικά αποθέματα… Read more »

Stratilatis

Θεωρώ ότι το συμπέρασμα σας προέρχεται από το νεαρό της ηλικίας και της έλλειψης δημοσιογραφικής εμπειρίας, πάρα ότι είναι κακοπροαίρετο και εμπαθές ή ότι εμφορείται από πολιτικές απόψεις και αγάπες. Γιατί δεν βλέπω που έγραψα θεωρίες συνομωσίας. Το ότι τη δεκαετία του 80 πούλησε η ΕΒΟ 150000 G3 στο Ιράκ είναι γνωστό τοις πάση. Διαβάστε παλαιά τεύχη της Πτήσης και θα το βρείτε. Όσο για την φωτιά στισ αποθήκες της Μαλακάσας το 85 αν θυμάμαι καλά, ανατρέξατε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής. Δημοσιογράφοι ήσαστε, είμαι σίγουρος ότι έχετε αρχείο από τις εφημερίδες εκείνης της χρονιάς και θα δείτε τι… Read more »

chikichiki

Τι πυρομαχικά μπορούσαμε να δώσουμε εμείς στο Ιράκ; Είχαμε κοινά όπλα;

dimitrov

Αν θυμάμαι καλά βλήματα πυροβολικού … η ιστορία βγήκε στον τύπο όταν ο Σαντάμ μπούκαρε στο Κουβέιτ. Παλιά ιστορία … δεν θυμάμαι αν πουλάγαμε κι άλλα.

Lefteris

Είχα διαβάσει κι εγώ δημοσιεύματα ότι πουλήθηκαν όπλα από την χώρα μας στο Ιράκ επί πολέμου με Ιράν και μέσα σ αυτά τυφέκια G3. Ίσως ήταν η δικαιολογία για τις φωτογραφίες που πρόβαλαν τα τουρκικά μέσα με τέτοια τυφέκια με ελληνικούς σειριακούς.

peet14

Ασκοπη δαπάνη ,μια και το ήδη υπάρχον υλικό είναι στην ουσία αχρησιμοποίητο και αν ακόμη φθάσουμε σε μια ένοπλη σύγκρουση ,το πιθανότερο είναι να εμπλακούν οι ειδικές μονάδες μόνον .
Αν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια νομίζω ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες στις Ε.Δ ,από την απόκτηση νέων τυφεκίων

NikolakiEfentis

Καλημέρα σε όλους. Εξεπλάγην με την πρόθεση του ΕΣ να προβεί τώρα στην απόκτηση νέου τυφεκίου κι παρέθεσα σειρά ελλείψεων που κατά την γνώμη θα έπρεπε να καλυφθούν με προτεραιότητα κι ύστερα να ασχοληθούμε με νέο τυφέκιο. Να προσθέσω εδώ κάτι που παρέλειψα χθες να πω, ότι πρώτα θα πρέπει να κοιτάξουμε να αγοράσουμε 70 πολυβόλα Μ-3Μ, ασύρματους και συστήματα αυτοπροστασίας για όλα τα Kiowa… Σίγουρα οφείλουμε για μια σειρά από λόγους να περιμένουμε την επιλογή των Αμερικανών για το νέο διαμέτρημα τους, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθεί και στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ζητούμενο είναι η οργάνωση της διανομής… Read more »

lakis_komninos

Ρε παιδιά καλημέρα αλλά νομίζω δεν λέμε κάτι σωστα η δεν το καταλαβαίνω εγώ.
1ον το ACR δεν βρίσκεται σε παραγωγή, εκτός και εαν εννοουσατε το FN SCAR και κάνατε λάθος εκ παραδρομής.
2ον πως γίνεται να ψάχνουμε και το νέο διαμετρημα 6,8 και να είναι battle proven με ρυθμό μνεία κιόλας? Ευχαριστώ

Em.Ti

Το ήμουν νιος και γέρασα το ξέρετε; Έτσι είναι και με το θέμα της αντικατάστασης των G3. Για τους φίλους που γράφουν για την αναβάθμιση των G3 και μόνο, να πούμε ότι το όπλο είναι μεν εξαιρετικό σαν σχεδίαση και με την αναβάθμιση/ανακατασκευή κάποια προβλήματα βελτιώνονται, αλλά παραμένει μια απαρχειωμένη σχεδίαση. Ως εκ τούτου, η αντικατάστασή του είναι κάτι που είναι επιβεβλημένη. Και αν θέλετε να ξέρετε, στην σχεδίαση περιλαμβάνεται και η ανάκρουση (δηλ. η λειτουργία του κλείστρου) μιας και τα σύγχρονα τυφέκια του ίδιου διαμετρήματος (όπως το Τουρκικό ΜΡΤ-76) είναι πολύ μικρότερη. Το θέμα του διαμετρήματος είναι το σημαντικότερο… Read more »

G...

Εδω εχουμε τα υποβρυχια χωρις νεες τορπιλες 15 χρονια και δεν εχουν κανει τίποτα τοσους μηνες και ξαφνικα τα στελεχη του ΕΣ και του υπουργείου αμυνας τρεχουν το νεο τυφεκιο. Ουτε ο πιο αφελης δεν πιστευει τετοια παραμυθια. Υπ οψιν ο διαγωνισμος για τα οπλα ελευθερου σκοπευτη πηρε αναβολη, οπως και για τα NH90, οπως και ο εκσυχρ /μος των ΜΕΚΟ οπως και για τις νεες φρεγατες και αλλα πολλα..
Τελος καμμια είδηση για εκεινα τα αχρηστα ρ3 εχουμε? Το ενδιαμεσης λυσης μονο στα λογια ειναι λυση. Κατα τα αλλα το μισο δις ευρω πληρωθηκε

Koursaros312

Μακάρι να πάνε όλα καλά και να αποκτήσουν οι ΕΕΔ και τα ΣΑ κάτι που πραγματικά ταιριάζει στις ανάγκες τους και να μην έχουμε “διαγωνισμούς” του παρελθόντος με την ΕΒΟ (ΕΑΣ τώρα) να προμηθεύονται μηχανήματα παράγωγης συγκεκριμένου τυφεκίου πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός… και ο νοών νοείτω. Και έτσι για την ιστορία τα “εθνικά τυφέκια” της τουρκίας είναι τροποποιημένα αντίγραφα των HK417/HK416.

EPR

Περαν της επιλογής νέου διαμετρήματος από το στρατό των ΗΠΑ, που και αυτό είναι λίγο μπερδεμένο, γιατί ναι μεν είναι στο ίδιο διαμέτρημα, 6,8χιλ, είναι το ένα με συμβατικό καλυκα, το άλλο με πλαστικό και το τρίτο με βολίδα εντός του κάλυκα, δεν ξέρουμε πως θα πάει ο διαγωνισμός και τι απόφαση θα λάβει ο στρατός των ΗΠΑ. οπότε μικρό καλάθι από κεί. Σε ότι αφορά το διαμέτρημα των 5.56 απέχει πολύ από το να αντικατασταθεί από τους Νατοϊκούς στρατούς. Η Γαλλία επέλεξε νέο τυφέκιο το ΗΚ 416 σε 5,56. Η Γερμανία έχει διαγωνισμό που τρέχει ήδη (για αντικατάσταση των… Read more »

EPR

Περαν της επιλογής νέου διαμετρήματος από το στρατό των ΗΠΑ, που και αυτό είναι λίγο μπερδεμένο, γιατί ναι μεν είναι στο ίδιο διαμέτρημα, 6,8χιλ, είναι το ένα με συμβατικό καλυκα, το άλλο με πλαστικό και το τρίτο με βολίδα εντός του κάλυκα, δεν ξέρουμε πως θα πάει ο διαγωνισμός και τι απόφαση θα λάβει ο στρατός των ΗΠΑ. οπότε μικρό καλάθι από κεί. Σε ότι αφορά το διαμέτρημα των 5.56 απέχει πολύ από το να αντικατασταθεί από τους Νατοϊκούς στρατούς. Η Γαλλία επέλεξε νέο τυφέκιο το ΗΚ 416 σε 5,56. Η Γερμανία έχει διαγωνισμό που τρέχει ήδη (για αντικατάσταση των… Read more »

Spyros

Μια μικρή διευκρίνηση:

Το νέο φυσίγγιο των 6.8mm, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ. Υπάρχει κάτι που λέγεται 6.8 SPC, αλλά οι υπεύθυνοι στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως αυτό το φυσίγγιο ΔΕΝ τους καλύπτει ως έχει, και μελετούν άλλα σχέδια ίδιου διαμετρήματος.

Οπότε το να μιλάμε για ώριμο σχέδιο στα 6.8mm, είναι οξύμωρο.

.ετεσέχ εμ αν ανέμε ,8.6 εσ 65.5 οτ ίονακιρεμΑ ιο νυοξάλλα να ιΚ 😉

ACHERON

😆

Ilias_Skaltsiotis

Ως δημοκρατικοί πολίτες έχουμε την υποχρέωση και όχι το προνόμιο να ελέγχουμε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. 1) Ο Απαράβατος όρος το όπλο να είναι δοκιμασμένο σε επιχειρησιακές συνθήκες, την ώρα που τρέχει ο αμερικανικός διαγωνισμός για νέο τυφεκιο και πολυβόλο, με 3 μη δοκιμασμένα όπλα, ουσιαστικά αποκλείει πιθανή συμμετοχή μας σε αυτόν και άρα να εκμεταλλευτούμε τις οικονομίες κλίμακας των usaίων. Αυτό οφείλεται είτε σε γραφειοκρατική σκλήρυνση, είτε σε ανικανότητα, είτε σε φωτογραφική διάταξη με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων. 2) Πριν μισό αιώνα όταν όλοι οι δυτικοί στρατοί πήγαν στο 5,56 εμείς ορθά μείναμε στο 7,62, εκτός από συγκεκριμένες… Read more »

Spyros

…άρα αν το πρόγραμμα των Αμερικανών για αλλαγή σε 6.8mm ακυρωθεί, γιατί πχ κρίνουν πως τα όποια πλεονεκτήματα του διαμετρήματος των 6.8mm είναι απειροελάχιστα σε σχέση με το 5.56, με τεράστιο κόστος σε όπλα και απόθεμα πυρομαχικών για μια τέτοια αλλαγή, τότε θα είναι λογικό να πάμε κι εμείς στα 5.56mm (κάποτε). Σωστά;

Ilias_Skaltsiotis

1) Γιατί κάτι τέτοιο είναι λογικό, όταν δεν το κάναμε πριν 50 χρόνια, που πήγαν οι περισσότεροι δυτικοί στρατοί στο 5,56 ??
2) Το αμερικανικό πρόγραμμα δεν είναι για να κρίνουν αν το 5,56 είναι ικανό ή όχι. Αυτό κρίθηκε αμετάκλητα. Το πρόγραμμα είναι για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του.

Spyros

Φίλε Ηλία, κατ’ αρχήν το τι μυαλά είχαμε πριν 50 χρόνια, άστο καλύτερα. Είχαμε μάθει στο Μ1 και σιγά μην πηγαίναμε σε όπλο με αλουμινένιο κορμό. Πάλι καλά να λέμε που δεν παραγγείλαμε το Μ14… Στο δεύτερο σκέλος τώρα… το 5.56 έχει κριθεί ανεπαρκές αμετάκλητα όπως γράφεις καμιά 10αριά φορές από τη δεκαετία του 70 και ένθεν. Έχουν κηρυχθεί τουλάχιστον τρεις διαγωνισμοί στις ΗΠΑ για την αντικατάστασή του. Όλοι τελικά ακυρώθηκαν, και το μόνο ουσιαστικό που βγήκε από έναν εξ’ αυτών ήταν η αντικατάσταση του Μ16 από το Μ4 (ουάου). Ο λόγος των ακυρώσεων πάντα ήταν ο ίδιος: τα οφέλη… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

 Spyros  chriss8 Αγαπητοί Σπύρο και chriss, η μη αντικατάσταση του m16, μέχρι τώρα και οτι πολέμαγαν και πολέμαγαν με αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν κρίθηκε ανεπαρκές ή οτι αυτό μπορεί να αλλάξει. Η μελετη του 2009 “Increasing Small Arms Lethality in Afghanistan: Taking back the Infantry Half-Kilometer,” καταλήγει, ότι οι μάχες δεν γίνονται όπως στα 60’s, στις ζούγκλες του Βιετνάμ στα 300 μέτρα, αλλά σε μεγαλύτερες αποστάσεις (ίσως και λόγω της ευρείας διάδοσης διοπτρών, λόγω χαμηλού κόστους), αποστάσεις στις οποίες το 5,56 πάσχει. Επίσης δεν μπορεί να διαπεράσει ατομικές θωρακίσεις. Δεν ξέρω γιατί το περνάτε τόσο χαλαρά, αφού ο βασικός… Read more »

Spyros

Αν καταλήξουν σε διαμέτρημα 6.8 και υιοθετηθεί, θα έχετε δίκιο.

Miscojones

Το μόνο όπλο που αντέχει τον χειρισμό του Ελληνα στρατιώτη είναι το Μ1. Δεν έπρεπε να αποσυρθεί και από τότε που αποσύρθηκε, όπλα δεν έχουμε. Το FN το σακάτευαν οι φαντάροι, χτυπώντας τον εκτεθειμένο σωλήνα που πέρναγε το έμβολο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το όπλο να λειτουργήσει. Το G3 είναι λίγο πιο στιβαρής κατασκευής, αλλά με δύο κλωτσιές “γιατί με βάλανε πάλι γερμανικό νούμερο” πάει και αυτό στα σκουπίδια. Γιαυτό λοιπόν αφήστε τα παλαβά περί μοντέρνων όπλων. Τα μοντέρνα όπλα είναι για μοντέρνους ανθρώπους. Οι φαντάροι μας είναι για γκλίτσες και άντε για κανα Μ1, για να μην πω… Read more »

zap

Στην Ελλαδα των πολλων στρατοπεδων δεν χρειαζεται να εισαι σκοπια με τουφεκι εφοδου. Θα επρεπε να οι σκοπιες να εχουν SMGs, και πιο ελαφρια και πιο ανθεκτικα στον …θυμωμενο φανταρο.

sotbak

έριξα και 5 βολές με αυτό. Που το θυμήθηκες…. Βαρύ, τεράστιο, ευθύβολο, παλιά τεχνολογία…..

KaizerAmstelVonLagerS

Το να αντικατασταθουν τα G3 ειναι παραγματι κατι θετικο.Το προγραμμα ομως θα πρεπει να γινει σωστα και οχι αλα Γκρεκα….πραγμα πολυ αμφιβολο. Συμφωνω ομως πως οταν δεν φτιαχνεις εξαρτησεις και αρβυλα για τον 21ο αιωνα..το να πας να φτιαξεις τυφεκια εφοδου για τον ιδιο αιωνα ειναι γελοιο.Η ποιοτητα της χωρας φαινεται ξεκαθαρα απο τις αποφασεις της. Για αυτους που εξεγειρονται με την διαπιστωση οτι η χωρα δεν φτιαχνει τιποτα…τι πιο απλο παραδειγμα απο το ιατρικο υλικο που ειναι και της στιγμης….Δεν φτιαχνουμε ουτε γαντια,ουτε στολες ουτε μασκες….Απλα πραγματακια που δεν χρειαζονται ουτε τεχνολογια ουτε τεχνογνωσια…και ο αλλος λεει για μπαταριες… Read more »

zap

Ετσι ειναι οι αληθειες πονανε αγαπητε.

dimitrov

Τότε να καλέσετε τις 2 αυτές εταιρίες και να τους πείτε πως είναι εταιριούλες και φτιάχνουν κουραφέξαλα. Ομοίως να πείτε και στους πελάτες που τους έχουν επιλέξει κατόπιν διαγωνισμών απέναντι σε κολοσσούς ενίοτε – πως αγοράζουν “μπαταριούλες” και “οπτικούλια” από εταιριούλες της πλάκας. Ξεκινήστε από το ΠΝ και το Bundesmarine. Κι εδώ σας παραθέτω το άρθρο από έναν πολίτη “λάχανο” προφανώς https://doureios.com/pos-tha-kataskevasoume-ena-ethniko-tyfekio-mehri-to-2021/ με την άδεια της Π&Δ, που γράφει “κουραφέξαλα”, αλλά έχει μια μάλλον περισσότερο εμπεριστατωμένη άποψη από την άποψη μπυραρίας. Του τύπου .. έλααα μωρέ αφού δεν φτιάχνουμε οδοντογλυφίδα …. όπλο θα φτιάξουμε; Πάντως στην μαναβική τα βρίσκουμε. Όταν… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Η απαντηση σου δωθηκε παραπανω….Η Ελλαδα παρηγαγε G3,MG3,ΗΚ11,ΜΡ5,Μ16,Minimi…Απο ολα αυτα σημερα δεν φτιαχνει τιποτα και εχει χασει και την τεχνογνωσια….Εδω πια χαθηκε τεχνογνωσια απο την ναυπηγηση ΜΕΚΟ και 214….Βλεπεις φιλος….Την τεχνογνωσια την χρησιμοποιεις οταν υπαρχει…δεν την αφηνεις στο ραφι να συτεψει καμμια 40αρια χρονια…. Αν ειχε αρχισει απο τοτε να κανει σχεδιασμους και παραγωγες…εστω και μικρων ποσοστητων….σημερα θα ειχε καποια βαση το να σχεδιασει η να αντιγραψει καποιο σχεδιο…Θα ειχε και τα μηχανηματα παραγωγης…μην το ξεχναμε αυτο…η πιστευεις πως με τα παναρχαια μηχανηματα της ΕΒΟ θα φτιαξεις εσυ συγχρονο οπλο….Ξερεις τι επενδυσεις χρειαζονται σε αυτον τον τομεα μονο; Ωραια τα… Read more »

dimitrov

Καλό το κλάμα φίλος αλλά τα δικά μου “ευχολόγια” δεν θα ήταν ευχολόγια αν οι διάφοροι “περίεργοι” δεν ισοπέδωναν τα πάντα προς όφελος των ξένων οίκων. Φυσικά και έχει ψωμί το νέο όπλο και ορισμένοι δίνουν μάχες για να το φάνε κάποιοι έξω. Και ειδικότερα ορισμένοι φορολογούμενοι πολίτες αυτού του ρημαδοτόπου τοποθετώντας πάντα το όριο στο υπόγειο, μιας και πιάσαμε τα οικοδομικκά. Εμ βέβαια … με το δικό μου ευχολόγιο ο έλληνας στρατιώτης(αν υπάρχει μέχρι τότε) δεν θα παραλάβει τπτ. Ενώ με τα δικά σου τα ετοιματζίδικα έχει παραλάβει Α/Φ ναυτικής συνεργασίας, ας πούμε. Η απάντηση στις γενικότητες και στην… Read more »

zap

Αγαπητε, σε αυτην την ζωη, ολα ειναι σχεση κοστους-αποδοσης. Το να κατασκευασει η Ελλαδα (ειτε μεσω μιας ιδιωτικης εταιριας, ειτε μιας κρατικης, που εδω πρεπει να δουμε εαν υπαρχει καποια νομικη προεκταση ) ενα αντιγραφο του AR-15 ας πουμε, που οι περισσοτεροι εδω δεν θα ειχαν καμια αντιρρηση, θα συνεπαγοταν οτι θα θελαμε περιπου 200.000 κομματια + συλλογες καθαρισμου, συντηρησης κτλ. Σωστα; Μονο οι πρωτες υλες, οι μηχανες, το στησιμο της λογιστικης αλυσιδας οι μετατροπες στις εγκαταστασεις οι προσληψεις ανθρωπων απο το εξωτερικο με εμπειρια στα προβληματα μαζικης παραγωγης του συγκεκριμενου τυπου, τα παρελκομενα παραγωγης για τις μηχανες και τις… Read more »

dimitrov

Φυσικά και όλα είναι θέμα σχέσης κόστους παραγωγής. Μόνο που τα περισσότερα τα οποία απαιτούνται, όπως περιγράφεις ωραία θα χρειαστούν ακόμα και αν κατασκευάσουμε τα όπλα κατόπιν αδείας. Νεσπά; Όταν αγοράσαμε το G3 μεταφέρθηκε ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής της ΗΚ από την Αυστρία νομίζω στην Ελλάδα. Και είναι αυτό στο Αίγιο. Είναι αδύνατον να λέμε πως άμα φτιάξουμε εμείς εδώ δεν υπάρχει τπτ αλλά άμα το κατασκευάσουμε κατόπιν αδείας δεν θα χρειαστούν όλες οι παραπάνω επενδύσεις. Και επιπλέον θα πληρώσεις και το καπέλο των πνευματικών δικαιωμάτων στην μειοδότρια εταιρία. Καλά ως εδω; Δεν μπορεί να είναι μια έτσι μια γιουβέτσι. Εκτός… Read more »

zap

Να δεν είπα ότι είναι είναι μια έτσι μια αλλιώς. Απλά όταν αγοράζεις «έτοιμο» κατόπιν άδειας, οι εγκαταστάσεις παραγωγής δεν είναι ίσως τόσο εκτεταμένες απαραίτητα (δλδ ίσως να μην κατασκευάζεις το 100% αλλά λιγότερο) αλλά και να είναι Φούλ ικανότητα παραγωγής σύνηθες είναι να μην εκτελειται όλη η παραγγελία (να κερδίσει κάτι και η μητρική) και η αλυσίδα παραγωγής περιέχεται στα αντισταθμιστικά. Όπως είπες και με το G3. Χωρίς τέτοια συμφωνία το εργοστάσιο που μεταφέρθηκε, πρέπει να το πληρώσεις από το 0 εσυ (η Ελλάδα δλδ ή η εταιρία που θα αναλάβει ) .

dimitrov

Και στην περίπτωση του G3 δεν θυμάμαι νούμερα αλλά λογικά το εργοστάσιο περιλαμβανόταν στην τιμή δλδ μάλλον το πληρώσαμε κι αυτό έμμεσα. Πως αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να ανταποκριθεί η ΗΚ σε μια τόσο μεγάλη παραγγελία; Μάλιστα στην επιλογή μέτρησε αυτό δλδ η FN δεν έδινε παραγωγή κατόπιν αδείας! Στο Μ16 και στο minimi δεν έγινε κάτι τέτοιο, ούτε θα μπορούσε βέβαια καθότι μιλάμε για μικρές παραγγελίες σχετικά ενώ το εργοστάσιο ήδη υπήρχε. Μην ξεχνάς πως φτιάξαμε και τα USP δλδ όλη τη γκάμα της ΗΚ σχεδόν. Αλλά κάτι θα επενδύθηκε κι εδώ. Νομίζω πως τα ΕΑΣ έχουν ήδη αρκετά… Read more »

ACHERON

dimitrov dimitrov
Σχετικά με το ότι η FN δεν έδινε παραγωγή κατόπιν αδείας,είναι γνωστό ότι το FN-FAL κατασκευαζόταν από την ΠΥΡΚΑΛ κατόπιν αδείας,οπότε ίσως υπήρχε νομικό υπόβαθρο στην άρνηση να δώσει άδεια σε άλλον κατασκευαστή.

dimitrov

Για ΕΔ και Ε ΣΣ; Μήπως ήταν και η ΕΒΟ μέσα στην παραγωγή; Αν το έφτιαχνε ήδη η ΠΥΡΚΑΛ θα μπορούσε πάντως να συνεχίσει να το φτιάχνει η ΠΥΡΚΑΛ με νέες παραγγελίες ή/και να επεκταθεί η συμφωνία και στην ΕΒΟ κατόπιν συμφωνίας πάντα.

ACHERON

dimitrov dimitrov
Ἡ ΠΥΡΚΑΛ μπήκε στο παιχνίδι όταν υπεγράφη ἡ «μεγάλη» παραγγελία για 51.150 FN-FAL,τον Ιούνιο του 1974.
Είχαν προηγηθεί τρείς μικρώτερες παραγγελίες για συνολικά 8.000 όπλα μεταξύ 1965-1974.
Ἡ συμφωνία για ίδρυση της ΕΒΟ,υπεγράφη το 1977,και ἡ παραγωγή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1979.
ΠΥΡΚΑΛ & ΕΒΟ δέν είχαν καμμία συνεργασία στην παραγωγή τυφεκίων.
Το 1983,στο διαφημιστικό πόστερ της ΠΥΡΚΑΛ,υπήρχε,εκτός από την γνωστή σειρά πυρομαχικών,και ένα FAL στημένο σε δίποδα.

dimitrov

Είσαι ανεξάντλητη πηγή γνώσης. Όχι μόνο φρεσκάρεις αλλά και εμπλουτίζεις και την δική μου. Ευχαριστώ. Οπότε τα εξής τινά υπάρχουν ….. θεωρώ περίεργο θέμα – σχετικά – την επιλογή G3 αντί του ήδη χρησιμοποιούμενου FN ωστόσο η εξήγηση μπορεί να είναι απλή δλδ η πιθανώς οικονομικότερη προσφορά από τους Γερμανούς. Επίσης δεν ξέρουμε τι τερτίπια μπορεί να έκαναν ή να μην έκαναν οι Βέλγοι πατώντας ήδη στην χρήση του FN από τον ΕΣ. Νομικά τα πάντα ξεπερνιούνται αν θέλουν τα εμπλεκόμενα μέρη πχ τυφέκια, πυρομαχικά στην ΠΥΡΚΑΛ και πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, υποπολυβόλα στην ΕΒΟ. Ο νικητής θα “έπαιρνε” έπαθλο έναν ολόκληρο… Read more »

ACHERON

Πράγματι,οἱ αποφάσεις μεταπολιτευτικά (και προενταξιακά) λαμβάνονταν κάτω από άλλο πρίσμα.
Αλλά,το να κάνουμε επιλογές των οποίων ἡ εξαργύρωση αφηνόταν σε χέρια άλλων,δέν είναι προτιμητέα πρακτική.
Υπάρχουν πάντως παραδείγματα χωρών που διαχώρισαν την επιλογή τυφεκίου και πολυβόλου.
Έτσι,ἡ Σουηδία επέλεξε G-3 σε συνδυασμό με FN-NAG,ενώ ἡ Αυστρία FN-FAL σε συνδυασμό με MG-3.
Aλλά όχι ΚΑΙ FAL KAI G-3,ούτε ΚΑΙ MAG KAI MG-3.

dimitrov

Δικές μας πρωτοτυπίες που εντείνουν το πρόβλημα τις πολυτυπίας, της πανσπερμίας οπλισμού και τελικά πλήττουν άμυνα και αμυντική βιομηχανία παρέα με αυτό το άλλο τέρας που λέγεται πολιτική των εξοπλισμών. Όταν οι αγάπες φεύγουν ή προδίδονται μένουμε στο “πεδίο της μάχης” με το – ενίοτε ανεπαρκές, για διάφορους λόγους – οπλικό σύστημα να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Από την εποχή Καραμανλή jr πηγαινοφέρνουμε για πάνω από10 χρόνια γαλλικές φρεγάτες. Στο μεταξύ νέες φρεγάτες δεν έχουμε, οι παλιές απλά παλιώνουν και προσωπικά αμφιβάλλω αν πραγματικά το πολιτικό προσωπικό της χώρας θέλει να ανανεώσει τον στόλο. Τελικά … το κράτος… Read more »

ACHERON

Σκληρό και πραγματικό διαγωνισμό.δέν έχουμε διεξαγάγει από το 1998 και το Λιτόχωρο,(διαγωνισμός Νέου Άρματος Μάχης).*
Έχω την έντονη αίσθηση ότι θα γίνει «στρατηγική»,και όχι τεχνοκρατική επιλογή,με το πιστόλι ὡς κερασάκι στην τούρτα.
Ίσως και με γαρνιτούρα ένα πολυβόλο «νέας γενεάς»,την στιγμή που υπάρχουν 5.000+ Minimi,και επαρκείς αριθμοί MAG+MG-3.
Kαι όλα αυτά,με φόντο την διάσωση των ΕΑΣ,ώστε να πουληθεί και «κοινωνική,αναπτυξιακή πολιτική»,μαζί με την «αμυντική θωράκιση».

*Ακόμη και τότε όμως,στα απόνερα του διαγωνισμού ΝΑΜ,έγινε άλλη απ΄ευθείας ανάθεση,και συγκεκριμένα των Super Vita της Vosper,ὡς παρηγοριά στους Βρετανούς για την απόρριψη του Challenger II E.(ψιθύρισαν κάποιες κακές γλώσσες)

dimitrov

Αυτό αφορούσε το τεχνικό κομμάτι όπου πράγματι ήταν διαγωνισμός που “ανέβασε” την Διεύθυνση Τεθωρακισμέων. Βέβαια το βρετανικό άρμα είχε 2 μειονεκτήματα σημαντικά δλδ την ραβδωτή κάννη και την έλειψη αρμάτων προς παραχώρηση, άλλως ειπείν λέο2α4. Και βέβαια περιορισμένες πωλήσεις με ότι συνεπάγεται αυτό. Γενικά τότε θέλαμε με κάθε τρόπο να παρηγορήσουμε τους Βρετανούς καθότι είχαμε να αγοράσουμε κάτι από αυτούς για δεκαετίες. Πρώτο μέρος της παρηγοριάς ήταν οι βήτα αλλά τότε καιγόμασταν και για ναρκοθηρικά. Οπότε υπήρχε δικαιολογία δλδ η παραχώρηση των 2 βρετανικών ναρκοθηρικών. Δεύτερο μέρος ήταν το κορβετοφρεγατοεροπλανοφόρο με την μέθοδο 1+1+1+1 …. και πάει λέγοντας, όπου το… Read more »

Spyros

Μικρή ένσταση: το εξαιρετικό AR-18 δεν φτιάχτηκε απλώς γιατί το AR-15 ήταν ακριβό στην παραγωγή, αλλά γιατί το σχέδιο του AR-15 είχε πουληθεί σε άλλη εταιρία (Colt) και ο Stoner (ο αρχικός σχεδιαστής) ήθελε να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Βέβαια και αυτός και η εταιρία τότε δήλωναν πως ο λόγος της εξέλιξης του AR-18 ήταν το χαμηλότερο κόστος…

KaizerAmstelVonLagerS

Φανταζομαι το 700 φτιαχνει συγχρονες στολες και εξαρτησεις εεε;;; Για το οτι κατι το φτιαχνει ο φθηνοτερος…συμφωνω….οποτε το οπλο σου ας το φτιαξει ο φθηνοτερος…Και σε αυτην την περιπτωση δεν ειναι Ελληνας….Δικο σου το επιχειρημα.Οποτε ας ψαξουμε αλλου για το συγκριτικο πλεονεκτημα. Απο την αλλη…το οτι κατι πρεπει να το φτιαχνει καποιος αλλος απλα επειδη ειναι ο φθηνοτερος…αυτη η νεοφιλελευθερη θεωρια φαινεται να καταρρεει με τον ιο… Βρες μου εναν ειδικο που να μπορει να στηριξει το τι να παραξει η χωρα με “σχέδιο-μελέτη πλήρως κοστολογημένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες” και ελα να τα ξαναπουμε….Ειδικο ομως…Οχι αριστο. Φιλε μου…εσυ θες… Read more »

zap

το 700;

dimitrov

Αυτές φτιάχνει … το αν είναι σύγχρονες ή όχι είναι υποκειμενικό. Εξαρτάται …. αλλά τουλάχιστον συμφωνήσαμε τελικά πως εδώ φτιάχνουμε και στολές. Εύγε. Φυσικά και δικό μου το επιχείρημα και δική σου άποψη πως το φτιάχνει ο ξένος. Κάποιος 3ος λέει πως όχι. Με επιχειρήματα και όχι πεισματικά. Εννοείται πως στο τέλος θα μετρήσει το κόστος/ απόδοση. Και μην ξεχνάς και τα παράπλευρα οφέλη. Τώρα για τις ιδεολογικό-πολιτικές σου απόψεις δεν ενδιαφέρομαι. Ούτε τις κομματικές. Κράτα τις για σένα. Αν εσύ έχεις κομματικό-πολιτικά ζητήματα όσον αφορά τους ειδικούς, τους αρίστους κλπ είναι δικό σου θέμα και να το αφήσεις έξω… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

1)Υποκειμενικο δεν ειναι…Ειναι αντικειμενικα παντελως ξεπερασμενες και ακαταλληλες…Αλλα ναι…Τις φτιαχνουμε.Πολλοι αλλοι και εγω αναμεσα τους λεμε πως καλλητερα απο οπλα θα ηταν να μαθουμε να φτιαχνουμε ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ στολες,κρανη και εξαρτησεις αρχικα….Αυτο ειναι που δεν καταλαβαινεις. 2)Οι καλητερες μπυρες δεν ειναι Γερμανικες.Οπως και το καλητερο ουισκι δεν ειναι Σκωτσεζικο. 3)Οι Κινεζοι που μιλας μαλλον δεν ξερουν ουτε απο μπυρες και λογικα ουτε απο καλο ουισκι…. Για να τελειωνουμε με αυτην την ιστοριουλα…. Φιλε μου κατανοω την αποψη σου.Εσυ θες οπλα..Αρματα χωρις βληματα(μιας και δεν φτιαχνουμε βληματα αλλα μονο…σφαιρες και βομβιδες)…Δεκτον.Εγω ξεκιναω απο τα ταπεινα. -Στολες του σημερα, -Κρανη του σημερα, -ατομικες… Read more »

dimitrov

Καλημέρα φίλε μου και καλό μήνα. Για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστοριούλα καλό θα ήταν να μην μας τρελαίνεις με την αλλαγή θεμάτων τα κουνουπιδολάχανα και τις μπύρες, το ουίσκυ(το οποίο σιχαίνομαι όπως και το ποτό γενικώς) και τα άλματα από δω κι από κει. Από Κίνα μέχρι νεοφιλελευθερισμό ας πούμε. Επίσης καλό είναι να διαβάζεις τα link που σου στέλνουν και να μένεις στο θέμα που είναι ο φορητός οπλισμός στο συγκεκριμένο άρθρο και όχι οι οδοντογλυφίδες ούτε η γενική κατάσταση του πλανήτη ας πούμε. Ακόμα χειρότερα να μην υποθέτιες τι θέλω εγώ. Εγώ δεν ζητάω φορητό οπλισμό.… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Φιλε μου τον Δουρειο τον διαβαζω συνεχεια…Το αρθρο που λες το εχω διαβασει απο τοτε που ανεβηκε.Οπως και αρθρα για φορτηγα αποκλειστικα….Διαβαζω και αλλα πολλα. Τωρα για ολα τα υπολοιπα…ασχολιαστα. Τελος.Εγω βλεπω τα θεματα σφαιρικα.Αυτος που βλεπει μονο το δεντρο….οτι δεν καταννοει το θεωρει αλμα.. Και για να τελειωνουμε.Τα απλα ζητησα απο την αρχη….Εσυ χαλαστηκες απο την διαπιστωση οτι η χωρα δεν φτιαχνει τιποτα. Βολευεσαι με λεκτικα παιχνιδια.Στον επομενο ιο λοιπον…η που ξερεις…και σε αυτον….τραβα να πεις στους φιλους σου τους Κινεζους να σου στειλουν γαντια και μασκες….οταν θα τις εχουν και αυτοι αναγκη….μπας και την βγαλεις.Και αν δεν εχουν… Read more »

dimitrov

Εύγε … και πάλι εύγε, χάρηκα. Που διαβάζεις γενικώς. Και ειδικώς που έχουμε κάποια κοινά σημεία αναφοράς. Εσύ ζήτησες αυτό …. ” Το να αντικατασταθουν τα G3 ειναι παραγματι κατι θετικο.Το προγραμμα ομως θα πρεπει να γινει σωστα και οχι αλα Γκρεκα….πραγμα πολυ αμφιβολο. Συμφωνω ομως πως οταν δεν φτιαχνεις εξαρτησεις και αρβυλα για τον 21ο αιωνα..το να πας να φτιαξεις τυφεκια εφοδου για τον ιδιο αιωνα ειναι γελοιο”. Και είναι πολύ διαφορετικό από αυτό …. “Εσυ θες οπλα..Αρματα χωρις βληματα(μιας και δεν φτιαχνουμε βληματα αλλα μονο…σφαιρες και βομβιδες)…Δεκτον.Εγω ξεκιναω απο τα ταπεινα. -Στολες του σημερα, -Κρανη του σημερα, -ατομικες… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Αλλη αποψη; Μαλλον γραφω Κινεζικα…και απο οτι φενεται δεν ξερεις να διαβαζεις Κινεζικα παρολλες τις υποτιθεμενες φιλιες…

Οχι σκατς…μπυρα….Που την ξερουν οπως λες.Σκατς μου στελνουν οι Ιαπωνες.

Ας το τελειωσουμε εδω.

dimitrov

Μπααααα σίγουρα δεν είναι ούτε Κινέζικα. Ρώτησα τους φίλους μου τους Κινέζους.
Αποφάσισε και ξαναπροσπάθησε. Θα το πετύχεις. Αυτό που θέλησες να πεις μια νύχτα του Απρίλη.
Σε άλλο άρθρο … άλλο σχόλιο … όπου θες …. μιας και ζήτησες μια τέτοια αγάπη να πεθάνει ….
Σε κάθε περίπτωση οι φίλοι δεν χάνονται κι όπου κι αν πας – σε ανάγκη σαν βρεθείς – απλά φώναξε …. μπύρα κινέζικη όση θες.

Εις στο επανιδείν λοιπόν, ραντεβού στα μανάβικα και στις μπυραρίες του διαδικτύου.

Έχε γειά λοιπόν!

evaggelos

κατι μαθαμε απο της συζητησεις για τα οπλα αλλα αν ισχυουν παιδια τα μαντατα για την οικονομια μας κ οχι μονον καλο ειναι να βρουμε κανα αποθεμα Mannlicher–Schönauer θα μας χρειαστει.

George

Απίστευτη μαυρίλα οικονομικά αλλά αυτή τη φορά δεν πέφτουμε μόνο εμείς αλλά όλος ο πλανήτης.
Δεν υπάρχει βέβαια καμία πιθανότητα για αγορά όπλων τα επόμενα χρόνια που ίσως να είναι και καλό μια και πηγαίναμε με τελείως πολιτικά κριτήρια σε αστρονομικές τιμές αλλά θα υπάρχει τεράστια ευκαιρία στα μεταχειρισμένα
Είναι σίγουρο ότι όλοι θα κάνουν downsizing οπότε υλικό για διάθεση θα υπάρξει άφθονο. Ακόμα και υλικό που αγοράστηκε σχετικά πρόσφατα.
Το λογικό είναι να το σκουπίσουμε διώχνοντας ότι θυμίζει πόλεμο του Βιετνάμ
Το αντίστοιχο των αρχών του 90 όπου τότε διώξαμε ότι θύμιζε τον πόλεμο της Κορέας!

DBA

Ειλικρινά κάθε φορά που διαβάζω τα πολλά τελευταία χρόνια, σχόλια αναγνωστών σε άρθρα για τον φορητό οπλισμό του ΕΣ οργίζομαι. Σκέφτομαι συνέχεια λέξεις όπως “αναχρονισμός”, “ασχετοσύνη”, “κολλημένα μυαλά”, “άγνοια περί σύγχρονου αγώνα πεζικού”, αλλά πάνω απ όλα ΚΑΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ περί ΕΣ, πεζικού, “στελεχών”, θητείας, στρατεύσιμων & εφέδρων. Λοιπόν όλοι οι προηγμένοι στρατοί σήμερα χρησιμοποιούν διαμέτρημα 5.56 χλ. & ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. Διαβάζω στα εγχώρια φόρα για “εγκατάλειψη του 5.56 και επιστροφή στο 7.62 ή στο 6.ΧΧΧΧ” εδώ και τουλάχιστο 15 ΧΡΟΝΙΑ (από τότε που διαδόθηκε το ιντερντ στα ελληνικά νοικοκυριά). ΑΡΚΕΤΑ με τις ασχετοσύνες. Νέο, ΣΥΓΧΡΟΝΟ, τυφέκιο στον… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Προφανώς οι Αμερικάνοι, που έχουν να πολεμήσουν από τον πόλεμο της Κορέας, δεν γνωρίζουν περί σύγχρονου αγώνα πεζικού και γι’αυτό αντικαθιστούν το διαμέτρημα 5,56
“For months, senior Army officials have been telling Congress that the current 5.56mm Enhanced Performance Round is not potent enough to penetrate enemy body armor plates similar to U.S. military-issue rifle plates such as the Enhanced Small Arms Protective Insert, or ESAPI.”
https://www.military.com/kitup/2018/04/11/marines-working-army-556mm-rifle-round-replacement.html/amp

chriss8

Μα δεν το απορρίπτουν σαν άχρηστο. Με αυτό πολεμούσαν ξανά και ξανά. Κάνουν μελέτη και έρευνα για κάτι ακόμα καλύτερο. Εμείς είμαστε απλά κάποια επεισόδια – ακόμα πιο πίσω – που έχουμε το 7,62.

Observer

Για μένα καλιμπράρισμα όλων των τυφεκίων και εκσυγχρονισμός τους με ράγες νέα κοντάκια και σκοπευτικά.Αυτό πρέπει να γίνει σε βιομηχανικό επίπεδο και γρήγορα.Προέχει ο ατομικός εξοπλισμός του οπλίτη και βέβαια η αύξηση πυρός της ομάδος(βλ.βομβιδοβόλα).Χρειαζόμαστε μικρά drone, συσκευές νυχτ.παρατήρησης, ειδικά πυρομαχικά, δίχτυα παραλλαγής που εξαφανίζουν το υπέρυθρο ίχνος(mylar)-made in menidi-κλπ κλπ. Τα τυφέκια χρειάζονται ένα σχετικά μικρό κονδύλι. Τα άλλα είναι τα βασικά.

Alexandros79

Έχοντας την τύχη να χρησιμοποιήσω τους σεβαστούς προγόνους τους (FN FAL και HI POWER 9mm)
και εφόσον τα όνειρα είναι δωρεάν,δεν βαστάω,θα το πω…
Fn scar και στα δύο διαμετρήματα και Fn 509 tactical 9mm .
Δυστυχώς κάπου εκεί χτύπησε το ξυπνητήρι…

Stratilatis

Αν μπορούμε ή όχι να φτιάξουμε ένα εθνικό όπλο είναι μιά μεγάλη ιστορία. Θα συμφωνήσω με αρκετούς που λένε ότι δεν φτιάχνουμε τίποτα. Για την ακρίβεια φτιάχνουμε ελάχιστα. Αυτό οφείλεται ότι η Ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για να δικαιολογήσει το κόστος έρευνας, σχεδίασης και ανάπτυξης ένος όπλου. Ποιός θα δώσει κάποια εκατομύρια που χρειάζεται η ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος για 100.000 κομμάτια. Μιλάμε με κόστος ανά όπλο περίπου 1000 ευρώ μια εταιρία περιμένει έσοδα γύρω στα 100.000.000 μάξιμουμ και ίσως καθόλου κέρδη. Και μετά ξανά από 20 με 30 χρονια θα ξαναλειτουργήσει η γραμμή παραγωγης. Η διαμάχη για το… Read more »

A.K.

Εχω επιγνωση πως γραφω τις αποψεις μου σε ενα μεσο που αρκετοι αλλοι που συμμετεχουν εχουν πολυ περισσοτερες γνωσεις απο εμενα. Ομως για το συγκεκριμενο θεμα νομιζω πως εχω κατι να πω βασιζομενος στην οποια εμπειρια μου και λογικη μου. 1) Οσοι επιστρατευθουν θα εχουν να ακουμπησουν οπλο αρκετα χρονακια και πιθανον η εκπαιδευση που καποτε ειχαν λαβει να ηταν στοιχειωδης. Δεν νομιζω πως σε μια εκτακτη κατασταση θα ειναι παραγωγικο να μαθαινει κανεις στους επιστρατευμενους πως να λυνουν το μοντερνο οπλο τους. 2) Οι ποσοτητες οπλων και πυρομαχικων (στην περιπτωση που αλλαξει το διαμετρημα) που πρεπει να αντικατασταθουν ειναι… Read more »

My_name_is_Nobody

Όσο καλό και αξιόπιστο και αν είναι το G3 κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Η αλλαγή όμως από μόνη της δεν κάνει τον στρατιώτη φονικότερο. Τα οπτικά βοηθήματα είναι αυτά, που σε συνδιασμό με την αλλαγή στην εκπαίδευση θα κάνουν τον πεζικάριο ικανό να εξουδετερώσει την απειλή από την μέγιστη δυνατή απόσταση. Όσοι έχουμε βάλει σε στόχους πάνω από 100 μέτρα θα θυμόμαστε πως αυτός έμοιαζε με τα απλά σκοπευτικά σαν να βρισκόταν στον Θεό. Το μόνο που περιμένεις είναι μια τυχαία επιτυχία ή ο αντίπαλος να κατεβάσει το κεφάλι κάτω. Το να προμηθευτούμε λοιπόν νέα όπλα , ανεξάρτητα από… Read more »

zap

Η αποτελεσματικοτητα του Ελληνα στρατευμενου ειναι χαμηλοτατη και ας μην γελιομαστε. Επισης η οικονομια της Ελλαδας δεν σηκωνει στρατοπεδα επι στρατοπεδων μονο και μονο για αγγαρειες.
Θελουμε μια επανασχεδιαση της εκπαιδευσης συνολικα. Κατι σαν 3 μηνη εκπαιδευση (βαρια, εντονη) σε οπλα και ειδικοτητα και μετα αποσπαση σε μοναδα κοντα στην οικια εαν γινεται και ‘rotation’ στα συνορα με πληρωμη για μεγιστο 2 εβδομαδων χωρις να κινδυνευει η εργασια με νομο. Αυτο βεβαια ειναι μια πολυ προχειρη προταση, να λεμε.

Stratilatis

Έξυπνη ιδέα, Κάτι σαν την Ελβετία με 30 μήνες θητεία όπως η Ελβετία.

Spyros

– Το Μ1911 του Α’ΠΠ πρέπει να αλλάξει (μάλλον). – Το διαμέτρημα του τυφεκίου πρέπει να αλλάξει. – To G3 πρέπει να αλλάξει. – Οι εξαρτήσεις και τα κράνη της εποχής του Βιετνάμ πρέπει να αλλάξουν. – Η «εκπαίδευση» (σε εισαγωγικά γιατί η μια βολή -κι αν- το μήνα ΔΕΝ είναι εκπαίδευση) πρέπει να αλλάξει. Τα παραπάνω παρατίθενται σε αντίστροφη σειρά προτεραιότητας — κατά τη ταπεινή μου γνώμη. Τα 2 τελευταία είναι ΠΟΛΥ σημαντικότερα των πρώτων. Τι να το κάνω το νέο, ωραίο, γυαλιστερό τζουτζου-μπρούτζου τυφέκιο/αραβίδα, οποιουδήποτε διαμετρήματος, αν έχω το κατσαρόλι στο κεφάλι να μου πέφτει στα σκοπευτικά (σιδερένια,… Read more »

chikichiki

Άντε, ας καταθέσω κι εγώ τα δικά μου αερολογήματα… -Το τυφέκιο εφόδου είναι από τους πιο ασήμαντους παράγοντες στην έκβαση μιας μάχης ή ενός πολέμου. Με εξαίρεση διαφορά γενεών (πχ μία πλευρά με όπλα κινητού ουραίου και η άλλη με αυτόματα), ΔΕΝ υπάρχει ουσιαστική διαφορά και ΔΕΝ θα χαθούν μάχες λόγω ατομικού οπλισμού. Τα φορητά όπλα του ΕΣ είναι, ακόμη και σήμερα, επαρκέστατα. ΜΠΟΡΕΙ όμως να χαθούν μάχες λόγω έλλειψης σύγχρονων ατομικών υλικών, και ΚΥΡΙΩΣ λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης και άκαμπτων, μουχλιασμένων νοοτροπιών. -Το 5.56 είναι μια εξαιρετική πρακτική υλοποίηση της θεωρητικής περιγραφής του τυφεκίου εφόδου: το μικρό μέγεθος επιτρέπει μεταφορά… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Το ανάγλυφο της Ελλάδας, με ορεινούς όγκους και νησιά που θα αντιμετωπίζουν αποβάσεις, όπως και ότι ο μεγάλος όγκος του ΕΣ, θα κάνει αμυντικό αγώνα από αμυντικά οργανωμένες θέσεις, μάλλον μοιάζουν με τις μάχες στο Αφγανιστάν, πάρα με τις ζούγκλες στο Βιετνάμ. Οι διόπτρες και τα οπτικά βοηθήματα γίνονται όλο και πιο φθηνά και ελαφριά και στα επόμενα χρόνια μάλλον θα είναι στάνταρ εξοπλισμός.

Exogiinosjim

Νομίζω η επιλογή του FN Scar λόγω των επιλογών διαφορετικών διαμετρημάτων και μήκος κάννης, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Επίσης, αν αλλάζαμε και πιστόλι υπάρχει το FN FNX-45, που μπορούν να πάνε πακέτο.
Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να τρέξει και πρόγραμμα αναβάθμισης όλων των υλικών του στρατιώτη.
Αν βέβαια υπήρχαν χρήματα!

Fingolfin

IWI Tavor X95. Η συμμαχία με το Ισραήλ πρέπει να προχωρήσει κι άλλο. Το ότι έχει επιλεγεί από Ισραήλ και Κύπρο δείχνει το δρόμο.

tyf

μπα δεν είναι καλό! μη ξεχνάς πως ο στρατός μας βασίζεται στις φαμφάρες και στην παραστατικότητα μη πω και θεατρικότητα πώς θα κάνουν επ’ ώμου, παρουσιάστε και παρά πόδα, με αυτά τα μικρά όπλα….. δεν μας βγαίνει η παράσταση άσε που νοιώθουν και μειονεκτικά οι βαθμοφόροι αν δεν υπάρχει πολλή κινητικότητα στα κελεύσματα! μη σου πω να γυρίσουμε στο Μ1 να χορταίνονταν φαμφάρα

tyf

ΠΕΡΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ : ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ G3 – ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ; και με σύνδεσμο https://www.ptisidiastima.com/g3-upgrades/ Πριν λίγους μήνες είχε γραφεί ότι θα έπρεπε να γίνει επιλεκτική αναβάθμιση των G3 από αρθρογράφο της ΠΤΗΣΗΣ και είχε υποστηριχθεί η άποψη επί λέξει απο τον αρθρογράφο του ” Δεν χρειάζεται ο Τυφεκιοφόρος του Ε.Σ. δίποδα (περισσότερα επ’ αυτού ίσως μελλοντικά), πολλαπλές ράγες picatinny (τι να βάλει πάνω…;), φανάρια κλπ.” Σήμερα λίγους μήνες μετά σε αυτό το άρθρο υποστηρίζεται η αντικατάσταση των όπλων Θέλοντας λοιπόν να απαντήσω αν και κάπως ετεροχρονισμένα στο παλιό… Read more »

flanker7

Το κείμενο που έβαλες στο λινκ είναι δικό μου
Το παρόν όχι.
Στα κείμενα μου παραθέτω τις δικές μου απόψεις όπως διαμορφώνονται την στιγμή που γράφω.
Πάντως δεν βλέπω κάποια αντίφαση στο κείμενο μου του λινκ και στα πρόσφατα τρία που έγραψα επίσης.
Επαναλαμβάνω, το παρόν δεν είναι δικό μου.
Όσο για τις ράγες των 13ευρώ του Αλί… Τις δοκίμασα. Αντέχουν όσα λένε τα λεφτά τους. Κι όχι κατ’ ανάγκη η ράγα ως τέτοια, αλλά κυρίως η όλη προσαρμογή.

tyf

#Aliexpress € 12,34 26%OFF | Low Profile Universal Rail Scope Mount For Hk-91 H&k G3 GSG-5 MP5 SP89 Hk-91 93 94 & Cetme Rifles
https://a.aliexpress.com/_d60M8zg

flanker7

Τι να δω;
Εγραψα πιο πάνω οτι χρησιμοποιησα κινεζικα των €13, UTG Leapers των €25, CAA των €100 και Β&Τ των €120.
Μπορει η διαφορα αποδοσης να μην δικαιολογει την διαφορά τιμης αλλα δεν ειναι το ιδιο. Μπορεί να σου βγει μια κινεζικη οταν πηγαινεις στο πεδιο βολης, κατεβαζεις προσεκτικα το οπλο, ριχνεις 50-100 σφαιρες κλπ, αλλα δεν ειναι για χορηγηση στο στρατο
Οσο για τα 1200 που λες, δεν περιλαμβανε ασφαλως μονο ραγα στον κορμο. Οποταν η συγκριση που κανεις ειναι ακυρη.

tyf

Με μεγάλη μου προσοχή διαβάζω αυτά που γράφεις, αν δεν σου κάνει κόπο εξήγησε μου ως ειδικός αρθρογράφος που είσαι τι περιελάμβανε το κόστος των 1200 ευρώ αφού δεν ήταν μόνο ράγα για να με διαφωτίσεις ώστε να μην κάνω άκυρες συγκρίσεις δώσε μου να καταλάβω ως αναγνώστης σε ένα όπλο που κάνει 100 ευρώ και επιλέγεται η αναβάθμιση 1200 €εν μέσω κρίσης επειδή κρίθηκε πιο οικονομική επειδή δεν υπάρχουν τα κονδύλια. Τοποθετήσου σε παρακαλώ στο κόστος εκάστης μονάδας που τοποθετήθηκε πόσες μονάδες παραγγελθηκαν και αν σε αυτή τη μαζική παρτίδα δικαιολογούνταν αυτές οι χρεώσεις ανά όπλο και γιατί με… Read more »

flanker7

Ειδικός αρθρογράφος δεν είμαι, όπως πολλάκις έχω δηλώσει. Εκφέρω άποψη! Στο κείμενο μου που ανάρτησες στο αρχικό σχόλιο υποστηρίζω ότι η αναβάθμιση δεν κρίνεται ως συμφέρουσα από άποψη κόστους. Σαφές αυτό. Επίσης συσχετίζω το γεγονός με το επίπεδο εκπαίδευσης και την ικανότητα κάποιου να εκμεταλλευτεί ένα αναβαθμισμένο όπλο. Τον ίδιο συσχετισμό κάνω και στα πρόσφατα μου κείμενα. Και για να ξεκαθαρίσω το τι αναφέρω σε όλα τα κείμενα μου, εάν το κράτος θα δαπανήσει χρήματα για νέο όπλο αυτό πρέπει να είναι σε νέο διαμέτρημα. Αν δεν θα αλλάξει διαμέτρημα καλύτερα να αναβαθμιστούν στοχευμένα τα υπάρχοντα όπλα. Επίσης, να σου… Read more »

tyf

Καταρχάς και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο σου, εγώ ένας απλός σκοπευτής είμαι, ενεργός, ως χόμπι με διάφορο επάγγελμα από αυτό του χώρου απλώς διαβάζω κατά καιρούς και ενημερώνομαι δευτερευόντως για τα αμυντικά θέματα, Επίσης για ιστορικούς λόγους κάποτε είχα και μια θητεία αρκετά μάχιμη εκεί σε κάτι BMP 1 στην άκρη του Αιγαίου με κάτι ανακαταλήψεις βραχονησίδων ΔΑΕ, Ασκήσεις κλπ κλπ και αρκετές βολές επίγειες αντιαεροπορικές αλλά και θαλάσσιες με ότι υπήρχε και αρκετές μέρες σχοινάκια κλπ κλπ κλπ αργότερα μετεκπαιδεύσεις κλπ η οποία με έκανε να γνωρίζω και τη νοοτροπία μέσα κι έξω από το στράτευμα και την… Read more »

flanker7

Γνωριζω για την προσπαθεια του Εθνικου Τυφεκιου καθως ειχα μια μικρη εμπλοκη κι εγω στο αρχικο σταδιο
Διαφωνω ομως και με αυτο εαν πρόκειται να αποδωσει ενα τυφεκιο 7,62. Αν θα μεινουμε στο διαμετρημα ας μεινουμε στο G3. Τίποτε δεν θα αλλαξει επιχειρησιακα απλα απο ενα νεο τυφεκιο 7,62Χ51
Και οχι, δεν κοβει χερια το 7,62

tyf

Χαχαχα προφανώς ήταν υπερβολικοί οι πεζοναύτες βέβαια έχουν ένα δίκιο το οποίο κατά την μελέτη της σύγχρονης βαλλιστικής ήθελαν να μας αποτυπώσουν με έμφαση χρησιμοποιώντας τη φράση “κόβει χέρια” τον όρο “Μόνιµη κοιλότητα” ή στα αγγλικά “permanent cavity” δηλαδή σε εκείνον τον κώνο που δημιουργεί η σφαίρα όταν εισέρχεται στο σώμα και καταστρέφει ιστούς η οποία στο 7.62 είναι πολλαπλάσιας ισχύος από το 5.56.

flanker7

Η τερματικη βαλλιστικη, ή τραυματων, ειναι πιο περιπλοκη απο μεγαλυτερο = καλυτερο.
Η ικανοτητα προκλησης τραυματος ειναι συγκερασμος πολλων παραγοντων
Οποταν ουτε κι εκει ειχαν δικαιο οι Πεζοναυτες, με την εννοια του απολυτου
Σε καποιες καταστασεις ναι, σε πολλες οχι

tyf

εγω παντως δεν θα ηθελα αν ειχα να επιλεξω απο ποια σφαιρα θα πληγω να με πληξει μια βολιδα με τα διπλαδια grain καθως η ορμή καθοριζεται απο το βαρος και την ταχυτητα … οσο πιο ισχυρη η ορμη αυτη τοσα πιο πολλα προβληματσ δημιουργουντσι …. ακομη κσι το λεγομενο υδραυλικο σοκ οπου η πιεση της σφαιρας που εισερχεται στο σωμα σπρωχνει το αιμα υδραλικα …. με αποτρλεσμα η σφαιρα που θα πληξει το στηθος λογω υδραυλικου σοκ να δημιουργει ακομη κσι νεκρωσεις σε σημεια του εγκεφαλου λογβ της πιεσης του αιματος που στελνει αποτομα …. τελως παντων το βασικο… Read more »

flanker7

https://www.shadowspear.com/2016/06/why-id-rather-be-shot-with-an-ak47-than-an-m4-contains-graphic-images/ Αλλοι θα προτιμουσαν αλλη βολιδα…. Κανεις το λαθος να θεωρεις οτι τα τερματικα αποτελεσματα εξαρτωνται μονο απο το διαμετρημα, ή απο την ενεργεια. Δεν συμβαινει αυτο. Μεγαλυτερο ρολο παιζει η κατασκευη της βολιδας. Εγραψα και αλλου για την πτωχη τερματικη αποτελεσματικοτητα (σχετικα) των βολιδων ακριβειας απο τυφεκια Ε.Σ. Χαρακτηριστικα αναφερα τις 338″ Lapua Magnum. Εκει προεχει η ακριβεια οποταν θραυσματοποιηση ή περιστροφη τεθηκαν σε δευτερη μοιρα. Επισης, προφανως δεν γνωριζεις οτι το Μ4 με Μ855 εχει καλύτερα χαρακτηριστικα ενεργειας σε βεληνεκες απο ενα ΑΚ με Μ43. Οποταν αυτο που γραφεις ειναι αλλος ενας μυθος που επαναλαμβανεται. Το σοβιετικο Μ43… Read more »

tyf

Συμφωνώ μαζί σου ότι η βολίδα παίζει ρόλο … συνήθως όμως οι στρατοί δεν χρησιμοποιούν μαζικά εξειδικευμένα πυρομαχικά λόγω κόστους (όπως και στη σκοποβολή οι βολίδες ακριβείας είναι πολλαπλάσιου κόστους από τις συμβατικές). Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι έχει διάτρηση δεν είναι και φονικό και ότι είναι φονικό δεν έχει απαραίτητα και δυνατότητα διάτρησης. Σημαντικό είναι η σφαίρα να παραμένει μέσα στο σώμα όσο το δυνατόν παραμορφωμένη (σεβόμενη τη Χάγη πάντα που απαγορεύει ως έγκλημα πολέμου την θραυσματοποίηση βολίδων) δεν μιλάω λοιπόν για εξεζητημένα πυρομαχικά αλλά για της ίδιας κατασκευής πλην όμως διαφορετικών διαμετρημάτων βολίδες σε αυτή την… Read more »

tyf

επίσης τώρα είδα τον σύνδεσμο …. πολύ ενδιαφέρον άρθρο

Spyros

Αν το G3 ή οποιοδήποτε άλλο τυφέκιο κόστιζε πραγματικά €100 ή €200 για να παραχθεί, στην Αμερική που τα AR-15 τα πουλάνε στα σουπερμάρκετ θα κόστιζαν λίγο πάνω από αυτό που λες. Αλλά δεν. Ακόμα και πρόσφατα (2016-7) που έπεφτε τρελό ξεπούλημα κάτω του κόστους (είχαν παράξει πολλά νομίζοντας πως θα έβγαινε η Χίλαρι, μεγάλη ιστορία), δεν έπεσαν κάτω από €600. Επίσης, οι Τούρκοι δεν παράγουν “απλό” AR χωρίς πατέντες, αντέγραψαν το HK-416/417 (πιστονάτο AR). Το αν πλήρωσαν κάτι στους Γερμανούς, έχει ενδιαφέρον… Τέλος, πώς θα βάλεις αλουμινένια ράγα στο G3? Δεν λέω πως δεν γίνεται, αλλά συνήθως η ράγα… Read more »

tyf

#Aliexpress € 12,34 26%OFF | Low Profile Universal Rail Scope Mount For Hk-91 H&k G3 GSG-5 MP5 SP89 Hk-91 93 94 & Cetme Rifles
https://a.aliexpress.com/_d60M8zg

tyf

δειτε αυτη τότε

tyf

τα R15 που λες οτι γεμισαν τα σουπερμαρκετ ως R15 με αυτο το logo που δν επεσαν κατω απο 600 € ειναι σε τιμη λιανικης δηλαδη κερδος η ετσιρεια κερδος ο εμπορος φπα και λοιπα ….. το κοστος παραγωγης σε επιπεδο κρατους εινσι 100 με 200 ευρω …. οπως ενα αυτοκινητο που παραγεται εχει κοστος 1500 ευρω παραγωγης αλλα εσυ το παιρνεις 20000 ευρω απο τον γερμανο. οσο για τα τουρκικα που αντργρσψαν τα γερμανικα οπλα μαλλον δεν αναρωτηθηκες οτι η HK αντεγραψε τη δωρεαν πατεντα του R15 χωρις πνευματικα δικαιωμαα…. οσο για το τελευταιο η ραγα βιδωνρι κιολας πανω… Read more »

zap

αυτοκινητο κοστος 1500 ευρω?

Spyros

Δεν κατάλαβες τι έγραψα: στα εξακόσια ευρώ ΞΕΠΟΥΛΟΥΣΑΝ τα καραμπινάκια που είχαν μείνει απούλητα! Τα πουλούσαν προεκλογικά $1500-1800 και βάλε το καθένα, όταν νόμιζαν πως μετά τις εκλογές η Χίλαρι θα απαγόρευε γενικώς τα ημιαυτόματα. Μετά ήρθε ο Πορτοκαλής με το ποστίς και ησύχασαν οι οπλόφιλοι… και κανείς δεν ενδιαφέρονταν πια για AR, γιατί ήδη βρώμισε ο τόπος. Κάποιες μικρές εταιρίες κόντεψαν να φαλιρίσουν. Η τιμή των $600 ήταν τιμή πώλησης ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ σε liquidation websites όπως πχ το CDNN Sports. Δεν αναρωτήθηκα για τη πατέντα του AR και την αντιγραφή της από την ΗΚ ή τον οποιονδήποτε άλλο,… Read more »

tyf

Ήθελα να σου ανεβάσω κάποιο λίνκ περί του κόστους παραγωγής αλλά δυστυχώς μάλλον η σελίδα δεν επιτρέπει ή δεν κάνω εγώ κάτι σωστά και μου έκοψε την αναδημοσίευση εδώ για όλα αυτά που υποστηρίζω να τα έβλεπες σε αναλυτική και αιτιολογημένη παρουσίαση για τα κόστη υλικών. Για τη δε ράγα που κάνει 13 ευρώ δεν είναι καθόλου ογκώδης και το σημαντικό είναι ελαφριά σκληρού αλουμινίου 6061 κράματος μπαίνει και βγαίνει. Ελπίζω λοιπόν οι εθνοφύλακες μας που τους έχει εμπιστευτεί η χώρα από κάποιο όπλο για ώρα ανάγκης στα σπίτια τους να πάνε να πάρουν από μια τέτοια και ένα απλό… Read more »

Spyros

Άλλο το κόστος παραγωγής, άλλο το κόστος πρώτων υλών. Π.χ. ένα raw forging του κάτω κορμού ενός AR-15 κοστίζει κάπου 55 δολάρια. Ακόμα κι αν στη χονδρική το ρίξουμε στα 20 δολάρια, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται όλο το όπλο να παραμείνει αντιστοίχως χαμηλά, και σίγουρα όχι στα 150-200 δολάρια. Όσο για τη ρίγα, προφανώς δεν συζητάμε το τι πατέντες μπορεί να κάνει σπίτι του ένας εθνοφύλακας (που ως πολίτης, αν κάνει όσα περιγράφετε δυστυχώς κινδυνεύει να συλληφθεί για παραβίαση του νόμου περί όπλων), μιλάμε για το τι μπορεί να γίνει από τη χώρα μας για να βελτιωθεί ένα ήδη… Read more »

tyf

ο νομος περι οπλων αλλαξε προσφατα νομιμη η κατοχη διοπτρας με το νομο 4678/20 περαιτέρω δεν συγκαταλεγεται στον ορισμο “οπλο” που κσποτε ενας ανοητος στην βουλή το 1993 μας ελεγε οτι η διοπτρα αυξανει το βεληνεκές του οπλου …. συνεπως οι εθνοφυλακες μας παντα με μονο σκοπό την προασπιση τηε πατριδας νομιμα μπορουν να αναβαθμισουν και παντα σε συνεννοηση με τους αρμοδιους εκει στρατιωτικους που τους εχουν εμπιστευτει τσ οπλα… εγω παντως αν ημουν εθνοφυλακας θα εδινα 100€ για αυτη τη δουλεια και ας εμεναν στο συρταρι τα εξαρτηματα αυτα

trig2124

Μακάρι να κάναμε συμπαραγωγή ak12 σε διαμέτρημα 7,62χ51. Από όσο θυμάμαι είναι και ελαφρύ όπλο(3,3kg) άσε που έχει και ar και σπαστό κοντάκι συν απεριόριστη αντοχή.Βέβαια σιγά μην δεχθούν οι χέστηδες οι πολιτικοί μας να πάρουμε ή να αναβαθμίσουμε οποιοδήποτε ρώσικο οπλικό σύστημα.Βέβαια εκτός από οπλισμό αν δεν αλλαχθεί εξάρτυση σε όλους με γιλέκο μάχης,kevlar κράνος και να πεταχτεί αυτή η μαλακία(m71) που σέρνεται στο κώλο κάθε φορά που τρέχεις δεν έχει νόημα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί