- Advertisement -

Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει το τυφέκιο G3 και το πιστόλι Μ1911, προς πρόγραμμα Εθνικού Τυφεκίου Εφόδου και Πιστολιού

- Advertisement -

 
Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεγάλη ανάγκη από ένα Νέο Τυφέκιο Εφόδου, που θα αντικαταστήσει το αξιόπιστο μεν, γηρασμένο δε, G3. Το τελευταίο, άρχισε να κατασκευάζεται το 1977 (για την Ελλάδα), και από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, εξόπλισε τις Ένοπλες Δυνάμεις με ένα αξιόπιστο τυφέκιο εφόδου, με διαμέτρημα 7,62 χιλιοστά.

Φωτογραφίες κι αξιολόγηση των προτάσεων αναβάθμισης του τυφεκίου G3A3 του ΕΣ


Εξαίρεση από τον εξοπλισμό των ΕΔ ήταν μόνο οι Ειδικές Δυνάμεις αλλά και οι Μονάδες του Έβρου, που “κράτησαν” το παλαιότερο FN FAL. Τελικά, το τελευταίο στις Ειδικές Δυνάμεις αντικαταστάθηκε από M16/M4 διαμετρήματος 5,56 χιλιοστών. Επίσης, όλο το Δ’ ΣΣ έλαβε τυφέκια G3A3/A4 και τα FN FAL αποθηκεύτηκαν. Σημειώνουμε πως η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, αποφάσισαν να “πάνε” στο G3 και στο διαμέτρημα 7,62, ενώ το ΝΑΤΟ ήδη “άλλαζε” σε 5,56.
Το τουρκικό G3 ονομάστηκε G3A7/A7A1 και κατασκευάστηκε από την ΜΚΕΚ. Το θέμα είναι πως η ΜΚΕΚ, σχεδίασε και κατασκευάζει τον αντικαταστάση του G3A7, που είναι το ΜΡΤ-76/56. Οι Τούρκοι φαίνεται πως “επιμένουν” στο διαμέτρημα 7,62, καθώς η πολεμική τους εμπειρία με το 5,56 δεν τους έχει αφήσει ικανοποιημένους. Αντίστοιχα, και οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιημένες από το 7,62, και κινούνται πως το 6,8. Αλλά το θέμα διαμέτρημα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει στο άρθρο αυτό.

Αναβάθμιση G3 – Αξίζει το κόστος;


Το G3 είχε αρχίσει να δείχνει τα “χρονάκια” του, ενώ το όπλο είχε από την αρχή αρκετά μειονεκτήματα. Εκτός από μεγάλο βάρος, είχε και άλλα “προβλήματα”, όπως ο υψηλός θόρυβος όπλισης. Και η αλήθεια είναι πως μετά από 40 χρόνια ευδοκίμου υπηρεσίας, καλό είναι πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις να περάσουν στην επόμενη “πίστα” σε ότι αφορά τον φορητό οπλισμό.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τυφεκίων G3, ενώ σημειώνουμε πως τα G3 κατά καιρούς επέστρεφαν στο εργοστάσιο και περνούσαν διαδικασία επαναβαφής. Πρέπει να σημειώσουμε πως τα ελληνικά G3, δεν έχουν γνωρίσει πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ η εκπαίδευση είναι περιορισμένη (βολές). Συνεπώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός όπλων που είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Προμήθεια τυφεκίων G36 για το Πεδίο Βολής Κρήτης


Όμως όλα τα Επιτελεία έχουν ζητήσει ένα νέο όπλο. Οι Μονάδες που θα φέρουν το κύριο όγκο της σύγκρουσης έχουν ήδη εφοδιαστεί με σύγχρονα όπλα M16/M4, αλλά οι ανάγκες για ένα προηγμένο όπλο, που θα φέρει σύγχρονα σκοπευτικά, απαραίτητα για τον αγώνα. Ο εκσυγχρονισμός των G3 ήταν μια βραχύβια (;) λύση, που μάλλον σα σκοπό είχε την παροχή κατασκευαστικού (μάλλον ανακατασκευαστικού) έργου στην εταιρεία. Δεν έλυσε προφανώς το ζήτημα του νέου όπλου.
Το ζήτημα του Νέου Εθνικού Τυφεκίου Εφόδου (ας το λέμε εμείς άτυπα ΝΕΤΕ, τονίζουμε πως ο όρος αυτός είναι απλά αναφορικός), απασχολεί εδώ και χρόνια τους επιτελείς. Υπάρχουν πληροφορίες που σε διάφορες στιγμές είχαμε αιτηθεί μέχρι και όπλα από τις ΗΠΑ, για αναπλήρωση αποθεμάτων και εξοπλισμό περισσότερων μονάδων με τυφέκια διαμετρήματος 5,56 mm.

Η FN America ανακοίνωσε νέο διαμέτρημα στο τυφέκιο ακριβείας SCAR 20S


Τώρα, στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΣ έχει ξεκινήσει ένας πραγματικός αγώνας “δρόμου” αξιολόγησης όπλων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το G3. Οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΣ έχουν “σκανάρει” την παγκόσμια αγορά, και έχουν εξετάσει τις διαθέσιμες λύσεις, ενώ έχουν γίνει και ενδελεχείς μελέτες που αφορούν τις αποδόσεις όλων των τύπων σε πραγματικές συνθήκες.
Έτσι, εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς να διαφημίζεται η όλη προσπάθεια, αξιωματικοί του ΓΕΣ (καθώς κατά κύριο λόγο τον ΕΣ αφορά το νέο τυφέκιο), εξετάζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό διάφορους τύπους σύγχρονων τυφεκίων από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Γερμανία και άλλες χώρες. Προφανώς, έχουν μείνει “απέξω” Ρωσία και Τουρκία, παρά την “πρόθεση” κατασκευής Kalashnikov στο Αίγιο, και υδροπλάνων στην Καλαμάτα…

Αυτό είναι το νέο διαμέτρημα του Αμερικανικού Στρατού!


Ο ΕΣ εξετάζει τη δυνατότητα εναλλάξιμων καννών, με δυνατότητα μετατροπής από 7,62 σε 5,56 και τούμπαλιν. Γενικά υπάρχει μια σαφή προτίμηση στο διαμέτρημα 7,62, και δεν έχει φυσικά να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα σφαιρών 7,62. Απλά, αρκετές μονάδες έχουν αποστολές που απαιτείται η ύπαρξη διαμετρήματος με μεγάλη φονικότητα, όπως το 7,62, ενώ άλλες χρειάζονται το 5,56 και τα πλεονεκτήματα αυτού. Φυσικά εξετάζεται και το 6,8, αν τελικά αυτό υιοθετηθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Απαράβατος όρος είναι το όπλο να είναι δοκιμασμένο σε επιχειρησιακές συνθήκες, και να υπάρχει όχι απλά track record, αλλά “εύφημος μνεία” για τις υπηρεσίες του. Ο Ελληνικός Στρατός δεν σκοπεύει να γίνει δοκιμαστής σχεδίων, και σίγουρα επιθυμεί προηγμένης τεχνολογίας όπλο, αλλά πολύ καλά δοκιμασμένο.
Ενδιαφέρον είναι, όπως γράψαμε και παραπάνω, η ύπαρξη ανάμεσα στις εταιρείες που αναζητά ο ΕΣ, και ισραηλινών. Οι Ισραηλινοί έχουν επιδείξει μια αξιόλογη βιομηχανία φορητού οπλισμού, ενώ έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν στην πράξη τα προϊόντα τους. Έτσι ο ΕΣ δεν θα μπορούσε να μην δει όπλα όπως το  Ramon MZ-4, αλλά και το Tawor X95. Φυσικά από ΗΠΑ, εκτός από τις “κλασικές” λύσεις (Colt), στο στόχαστρο βρίσκονται και όπλα όπως το Remington ACR, το οποίο σημειώνουμε πως “βγαίνει” και σε 6,8 mm.

“Από την κορυφή ως τα νύχια”: οι τελευταίες εξελίξεις στον εξοπλισμό και ένδυση του στρατιώτη


Φυσικά έχουν εξεταστεί και όπλα όπως τα γνωστά μας H&K 416 και H&K 417, ενώ υπάρχουν και πολύ αξιόλογα όπλα και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Beretta με το ARX160. Δυστυχώς δεν υπάρχει απόλυτη εικόνα από τις υποψηφιότητες, καθώς το ΓΕΣ έχει θωρακίσει τη διαδικασία με πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας.
Αντίστοιχα, οι εταιρείες αυτές προσφέρουν και εξαιρετικά πιστόλια, σε διάφορες εκδόσεις, που κάποια στιγμή θα αντικαταστήσουν τα μουσειακά Μ1911. Το ιδανικό θα ήταν η προμήθεια του νέου τυφεκίου να πάει “πακέτο” με το πιστόλι, επιτυγχάνοντας έτσι ακόμη καλύτερες τιμές.

Πως λειτουργεί το νέο τυφέκιο IWI Tavor X95 που σκοπεύει να αποκτήσει η Κύπρος


Σε ότι αφορά την προμήθεια, ο ΕΣ προσανατολίζεται, αφού επιλέξει στο μοντέλο (α) που επιθυμεί, σε μια Government to Government συμφωνία, προκειμένου να αντληθούν τα μέγιστα οικονομικά και πολιτικά οφέλη, μαζί ίσως με συμφωνίες για επενδύσεις στη χώρα μας, συμπαραγωγή αλλά και δυνατότητες τροποποίησης για την κάλυψη των αναγκών μας.
Το σίγουρο είναι πως ακόμη δεν υπάρχει τελική πρόταση για την ποσόστωση μεταξύ του διαμετρήματος 5,56 και 7,62, αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχει σαφής προτίμηση για το 7,62. Θεωρούμε πως ο ΕΣ θα εξετάσει ακόμη και άλλες λύσεις, όπως το 6,8, αν και το τελευταίο είναι τελείως “ανώριμο”. Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν πολλές μελέτες, ενώ έχουν ζητηθεί και οι ανάγκες από ΠΑ, ΠΝ, Λιμενικό, Αστυνομία για μια συνολική συμφωνία που θα κατανεμηθεί σε βάθος πολλών ετών.

Καλάσνικοφ «bullpup» στην Συρία

Μέχρι και με την έναρξη της πανδημίας, ο ΕΣ εξέταζε ασταμάτητα προτάσεις και λύσεις. Προφανώς οι επιδείξεις, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, έχουν “παγώσει”, αλλά μόλις τελειώσει η πανδημία θα συνεχιστούν με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Παρακολουθούμε το θέμα, και θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία το συντομότερο!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
p270

Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο και να φύγει πλέον το αρχαιολογικό μνημείο από το ΕΣ
Από την άλλη διαφωνώ ότι η μονάδες που θα σηκώσουν το βάρος σε Έβρο αλλά κυρίως σε νησιά έχουν m16/m4 ,όλαωτα τάγματα πεζικού που είναι ο κυρίως όγκος του ΕΣ στηρίζεται στο g3
Μακάρι να άλλαζε και το πεζικό και να μετατραπεί σε σώμα πεζοναυτών έτσι ώστε στους 9 μήνες να μαθαίνει και κάτι ο Έλληνας στρατιώτης
Ίσως να πηγαίναμε και στο 12μηνο η δεν φέρνει ψήφους αυτό;

Em.Ti

Η αλλαγή στην εκπαίδευση και κυρίως στη νοοτροπία των στελεχών είναι αυτή που μπορεί να αυξήσει το αξιόμαχο του Πεζικού και όχι η αλλαγή στον χρόνο θητείας. Με το κατάλληλο πρόγραμμα, και το 6μηνο μια χαρά φτάνει.

p270

Με λιγότερη θητεία και από το 9μηνο σε περίπτωση θέματος με τους απέναντι δεν θα υπάρχει κανείς να αντιδράσει,θα είμαστε και κάτω από τα ανεκτά επίπεδα στρατεύσιμων
Στα υπόλοιπα συμφωνο

npo

Δεν φτάνει, αλλά πράγματι καλύτερα 6 μηνες εκπαίδευση παρά 16 μήνες σκοπομαχία κι αγγαροδρομία.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουμε είναι στους ηγήτορες, ειδικά τους μικρούς. Όλο το σύστημα βασίζεται στην τύχη. Κάποιοι είναι καλοί, κάποιοι χάλια μαύρα – άλλοι γιατί είναι αδιάφοροι άλλοι γιατί απλά δεν κάνουν για την δουλειά κι άμα γίνει τίποτα θα έχουμε τσάμπα θανάτους και αυθόρμητες αποσυνθέσεις μονάδων…

ACHERON

Φιλολογικό το δίλημμα « καλύτερα 6 μηνες εκπαίδευση παρά 16 μήνες σκοπομαχία κι αγγαροδρομία.»
Διότι,στον πραγματικό κόσμο,16 μήνες θητεία δίνουν τριπλάσια περιθώρια εκπαιδεύσεως,και τριπλάσια «τουφέκια» ανά πάσα στιγμή.
Άλλωστε,και στους 6 μήνες,πάλι κάποιοι θα φυλάξουν,πάλι κάποιοι θα αγγαρευτούν.
Πολύ πιό έντονα,μάλιστα,οπότε,πού καιρός για εκπαίδευση…

npo

Δεν διαφωνώ. Το είπα στην λογική του “καλύτερα πλούσιος υγιής..” κλπ κλπ. Απλά νοιώθω πως ακόμα και με 24 μήνες η εκπαίδευση θα είναι χάλι λόγω νοοτροπίας, τουλάχιστον αυτό λέει η δική μου εμπειρία. Με 9 μήνες όμως πράγματι όσο καλή διάθεση να υπάρχει δεν πολυβγαίνει εφόσον υπάρχουν υπηρεσίες, ακόμα κι αν δεν είχαμε βύσματα και λίγες γεννήσεις..

Fingolfin

Em.Ti Em.Ti μη λες τέτοια γιατί τόσοι μόνιμοι περιμένουν τους κληρωτούς για να σταματήσουν τα σκοπέτα. 🙂

Episkeptis

Υπηρέτησα αεροπορια και στους 14 μήνες συνολικά έριξα 32 σφαιρες 3 διαφορετικών διαμετρηματων με 4 διαφορετικά όπλα.
Είναι ντροπή να θεωρείται εκπαίδευση ενόπλου, όταν δεν ρίχνεις τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και εύλογη ποσότητα πυρομαχικων. Όλα τα υπόλοιπα είναι να χαμε να λέγαμε. 🙁

Fingolfin

Θυμάμαι ρωτούσα τους μόνιμους πότε θα πήγαιναν για βολές για να πάω και εγώ (μοναδική εμπειρία). Διαφορετικά ό,τι ρίξαμε στη βασική εκπαίδευση (1 φορά).

dimitrov

Από σχέδια πάντως οι 3 κλάδοι των ΕΕΔ οργιάζουν. Αυτό είναι παρήγορο. Και συχνά – πυκνά βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα πχ στον Έβρο. Τελικά λόγω πενίας και αναγκών οι εγκέφαλοι δουλεύουν σε full military power. Αν μη τι άλλο δημιουργεί ένα αίσθημα πως δουλεύουμε προς την σωστή κατέυθυνση καθότι το έμψυχον είναι και το σημαντικότερο όπλο.
Από την άλλη, όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της λείπει …. Μαζί με τις FREMM, τις τορπίλες, τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τα ΤΟΜΑ κλπ,κλπ,κλπ θα θρονιαστεί στην επετηρίδα και το ΝΕΤΕ. Άλλα είναι μια καλή αφορμή να γράψουμε πάλι καμιά 500ριά σχόλια. Οπότε ξεκινάω …. το πρόγραμμα θα πάει καμιά 200ριά εκ με απ΄όλα ή μου φαίνεται; Ντουφέκια, μπιστόλια και κουφέτα θέλω να ελπίζω … που θα τα βρούμε; Η αγορά θα είναι πακέτο ή θα είναι αλά εφ16 και αλά λέο2α6; Χωρίς σύστημα, αυτοπροστασίας δλδ, χωρίς πυρομαχικά και πάει λέγοντας; Κι αν τα βρούμε τα 200+ μήπως να τα δίναμε σε τπτ άλλο; Βέβαια θα μου πείτε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν κάνει την επιλογή(κατόπιν μελέτης) να ποντάρουν τα φράγκα εκεί δλδ μάλλον καταλήξανε οπότε να κάνουμε κι ένα poll για την επικρατέστερη τριπλέτα; Εγώ λέω αμερικάνικο ή γερμανικό με ισραηλινό για λαγό ή αουτσάιντερ τεσπα.

zap

Είναι ξεκάθαρο νομίζω ότι η ποσότητα έχει την δίκη της ποιότητα και ο αριθμός πυρομαχικών που μπορεί να μεταφέρει κάποιος στα μικρότερα διαμέτρηματα καθώς και η μικρότερη ανάκρουση (που βοηθά την σκόπευση αυτών που ρίχνουν μόνο 10 βολές στην ζωή τους) είναι σημαντικά πλεονεκτήματα.
Πρέπει ακόμα μια φορά να μην είμαστε πίσω από τις εξελίξεις,
Ένα οπλισμό σύστημα που μπορεί σχετικά εύκολα να αλλάξει διαμέτρημα με αλλαγή κλείστρου κανης μόνο θα ήταν ιδανικό.
Αν όμως μείνουμε μόνο στο 7.62 θα το μετανιώσουμε,

Georgios

zap zap πιστεύω στη “μέση λύση” του 6,8, αλλά μόνο 6,8 και για όλες τις περιπτώσεις, όχι παράλληλα και 5,56 και ολίγη 7,62. Αλλαγή διαμετρήματος. Προσωπικά υποστηρίζω το FN SCAR και Πτήση πιστεύω ότι και το διαμέτρημα αποτελεί αναπόφευκτα ένα μικρό μέρος του άρθρου.

zap

Το 6.8 ομως ειναι αδοκιμαστο. Δεν γνωριζουμε εαν θα πετυχει. Η δικη μου αποψη ειναι οτι πρεπει το επομενο οπλο να ειναι ευκολα (γελοια ευκολα) ικανο να αλλαξει διαμετρημα. Το Tavor που λεει ο φιλος ακουσα οτι εχει αυτην την δυνατοτητα, αλλα ειναι ενα κατα τα αλλα μετριο οπλο με εμπλοκες να παρουσιαζονται ακομα και σε απλα βιντεακια του Youtube.
Αλλα απλα δεν ξερω, οι Ελληνικες ΕΔ χρειαζονται πεταμα και ξανα απο την αρχη σε ολα τα υλικα. Αποτυχιες ετων βγαινουν τωρα μαζεμενες με καθε ειδους βαρβαρο προ των πυλων.

Alex2324

Θα ήθελα να το πιστέψω ΑΛΛΑ δεν μπορώ… Μαζί με το κράνος, τις τορπίλες, τις ΜΕΚΟ εκσυχρονισμουν, τις [email protected] κτλ Ήμουν νιος και γέρασα …

d.b

Μην είσαι σίγουρος. Είναι κάτι που συγκριτικά εύκολα και γρήγορα στήνεις γραμμή παραγωγής και αυτό έχει σημασία

My_name_is_Nobody

Μακάρι να προχωρήσει και να δούμε επιτέλους μια σύγχρονη σχεδίαση.
Ελπίζω στο πακέτο να είναι και τα σύγχρονα σκοπευτικά.

My_name_is_Nobody

Απαράβατος όρος είναι το όπλο να είναι δοκιμασμένο σε επιχειρησιακές συνθήκες…
.comment image
.
Η πρόταση μου πληρεί τον απαράβατο όρο.
Καλησπέρα!

sotbak

χαχαχαχα!!!! δεν παίζεσαι…

Chris

Γεια σου Κίτσο μου λεβέντη

Iomar

Πέντε ημέρες πέρασαν από τις 25, λογικό να είσαι επηρεασμένος ακόμη.

chriss8

λύθηκα στο γελιο βραδιάτικα! να σαι καλά!

Thras

Υπέροχο ρετρό δείγμα αισθητικής με τα απαραίτητα πορόσθετα για τη σύγχρονη μάχη. Ένα πάντρεμα του κλασικού με το σύγχρονο! 😀

My_name_is_Nobody

Μακριά κάννη που προσδίδει στο όπλο μεγαλύτερη ευθυβολία και βεληνεκές.
Διαμέτρημα 17,53 χιλιοστά για απίστευτο stopping power, χωρίς πολλά κινητά μέρη για μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας , ευκολοσυντήρητο, αναγνωρισμένης μαχητικής αξίας. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα τυφέκιο;

ACHERON

Ἂ,με όλο τον σεβασμό,αυτό εδώ δέν είναι τυφέκιο,είναι σισανές.

My_name_is_Nobody

Υποκλίνομαι στις γνώσεις σου.

ACHERON

Στην πραγματικότητα,«σισανές» είναι ένας κάπως γενικός όρος για βραχύκαννα εμπροσθογεμή,όπως αργώτερα ὁ όρος «αραβίδα».
Αλλά,να μήν σε προβοκάρω λίγο; 😀

dimitrov

Μυθικό …. η 1η εντύπωση, πριν τσεκάρει κανείς λεπτομέρειες, είναι πως προέρχεται από το STAR TREK.

Spyros

Κάνε το με ένα γκρά και είσαι θεούλης..!

My_name_is_Nobody

comment image
ας όψεται ο COVID-19…

x-m

😆 😆 😆 😆

ACHERON

Είμεθα διαχρονικώτεροιcomment image

My_name_is_Nobody

Καιρός να μαθευτεί η Αλήθεια.
Το πραγματικό όνομα του Luke Skywalker ήταν Λουκάς Ουρανοβάμων.comment image

Lefteris

Χαχαχα! Είσαι τρελός!

My_name_is_Nobody

Δεν υπήρξα ποτέ τρελός κύριε, έχω και χαρτί από τον γιατρό αν δεν με πιστεύετε!

ACHERON

Ὁ γιατρός,χαρτί έχει;

My_name_is_Nobody

Μάλιστα κύριε, από τον γιατρό του.

ACHERON

Άπαιχτος!

Spyros

Αυτό είναι Μ1, οπότε απορρίπτεται ως αδοκίμαστος υπερμοντερνισμός! 😉

My_name_is_Nobody

5Φ για να μάθω άλλη φορά να είμαι πιο προσεκτικός.comment image

Spyros

Μπα σε καλό σου, παραλίγο να χύσω το καφέ στο πληκτρολόγιο!
Μόνη κριτική, αν μου επιτρέπεις: με το διαμέτρημα που είχαν οι γκράδες, αυτός ο σιγαστήρας είναι υπερβολικά στενός!

ACHERON

Καλά,έχουμε μπλέξει.

My_name_is_Nobody

Είναι μετασκευασμένο και δέχεται το 8×50mmR Lebel.

ACHERON

Για την ακρίβεια,είναι το Gras Modele-1874 m80 m14,δηλαδή το αρχικό Γκρά,υποδείγματος 1874 (κατά την ορολογία του Ε.Σ της εποχής),το οποίο υπέστη μια τροποποίηση το 1880,και συγκεκριμένα στην επωστρίδα κλείστρου,ήτοι το πρόσθιο τμήμα όπου εφαρμόζει ὁ πυθμένας του κάλυκος,για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση ρήξεως του κάλυκος,το οποίο Μle-1874 m80 τροποποιήθηκε με την σειρά του το 1914,ώστε να αποκτήσει την κάννη του Lebel Mle-1886/93,στο διαμέτρημα των 8 χιλιοστών,αντί του αρχικού των 11.(βαθειά ανάσα)
Το συγκεκριμένο όμως,είναι προφανώς νέας τροποποιήσεως,μάλλον το Gras Mle-1874 m80 m14 t20 (tympanizé 2020).
Υπάρχει και ἡ κάπως απόμακρη πιθανότητα να είναι μία επανατροποποιημένη αραβίδα Gras-Gnuti-Λελάκη υποδείγμτος 1923,και διαμετρήματος 6,5 Μάννλιχερ-Σενάουερ,αλλά λείπει ἡ προεξοχή της φυσιγγιαποθήκης μονής στήλης,οπότε πρώτη διάγνωση παραμένει το Gras Mle-1874 m80 m14 t20 (tympanizé 2020).
https://forums.gunboards.com/showthread.php?387040-Gras-Mle-1874-M80-M14

ACHERON

Το κόβω για Βeretta bm 59 paracadutisti.

Thras

Το Gras μ’αρέσει περισότερο από το καριοφύλι!!! 😎

My_name_is_Nobody

Για πιστόλια ούτε μια πρόταση γιατί ρε παιδιά;comment image

Spyros

Α όχι. Το κοκκόρι αποκλείεται να μπει σε αυτή τη θήκη ζώνης. Αλλά τουλάχιστον εδώ η διάμετρος του σιγαστήρα (αν είναι σιγαστήρας, γιατί για ζουμαρισμένη φλογοκρύπτη μου κάνει περισσότερο) είναι μια χαρά.
Τώρα που το σκέφτομαι… πώς γεμίζεις εμπροσθογεμές με σιγαστήρα; Και θα μπορέσεις να κάνεις πάνω από 2 βολές πριν χρειαστεί καθάρισμα ο σιγαστήρας; 😆

My_name_is_Nobody

Υπάρχει πατενταρισμένος ταχυσύνδεσμος κύριε, για τον σιγαστήρα ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω διαθέτει και καταλύτη για τα υπολείμματα της πυροδοτήσεως.
Το όπλο κύριε, λόγω του ιδιότυπου σχεδιασμού του μπαίνει ανάποδα στην θήκη, δηλαδή με την λαβή προς τα κάτω.
Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Spyros

Mea Culpa, υπόσχομαι να μη σας ξανα-αντιμιλήσω από τούδε και στο εξής!

jim40

“όπως ο υψηλός θόρυβος όπλισης.” Από πότε αυτό θεωρείται πρόβλημα σε τυφέκιο? Στρατιώτες θα το κουβαλάνε όχι μυστικοί πράκτορες. Και μην μου πείτε για καμμιά καταδρομική επιχείρηση, εκεί τα όπλα είναι από πρίν γεμισμένα και ασφαλισμένα. Αν πάντως θέλουν φτηνό και αποδεδειγμένα καλό όπλο το Μ16 κοστίζει τα μισά λεφτά από το G3 και μάλιστα έρχεται έτοιμο από Αμερική. Χώρια τα αποθέματα που έχουν οι Αμερικάνοι με την αλλαγή σε Μ4. Πάντως έχοντας δει για χρόνια την συμπεριφορά των περισσότερων στρατιωτών και στελεχών πρός τα τυφέκια και τα πιστόλια, όχι καινούργιο τυφέκιο αλλά ακόντια και σφεντόνες θα έδινα

Steve

είναι τι θα συνηθίσεις να πιάνεις… άμα στη θητεία χρησιμοποιείς 8/10 σκουπόξυλο και 2/10 το όπλο… σαν σκουπόξυλο θα τα χειρίζεσαι όλα…
Το θέμα είναι να αλλάξει και ο τύπος θητείας/εκπαίδευσης…
Δεν γίνεται μέσα σε 9 μήνες θητείας να μην κάνεις 2 σοβαρά σεμινάρια πρώτων βοηθειών με πολλές πρόβες κτλπ… που θα χρησιμεύσουν σε όλους και εκτός θητείας…
Άμα δεν κάνεις καμια 15αρια βολές τουλάχιστον κτλπ…. και υπεροπλο να σε δώσουν άχρηστο θα είναι…

Panagiotis

Επιτέλους κάποιος είπε κάτι σωστό!
Θητεία που θα σου δίνει και δεξιότητες για το μέλλον.
Πολλά μπορείς να μάθεις στην διάρκεια της θητείας που θα χρησίμευαν
και στην καθημερινή ζωή σου πχ πυρασφάλεια.

chikichiki

Ανάμεσα στα άλλα απίστευτα που συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, προστέθηκε άλλο ένα! Να δούμε πότε θα αντικατασταθούν και τα υλικά των στρατιωτών, γιατί πάντα ελλοχεύει το ενδεχόμενο να δούμε ολοκαίνουρια τουφέκια στα χέρια στρατιωτών ντυμένων για τη μάχη του Κε Σαν…

Berserker

Επειδή δεν νομίζω ότι πρόκειται για υπέρ επείγον θέμα όπως οι τορπίλες πχ, θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρξει διαγωνισμός για ελληνικό σχέδιο. Ας συμμετάσχουν μηχανικοί από παντού αλλά η πατέντα να ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία. Μυαλά εγχώρια υπάρχουν, μεταλλουργία αρίστη διαθέτουμε, νοοτροπία δείχνει ότι αλλάζουμε, έ, δεν μπορεί να συζητάμε για ALS και να μην συζητάμε για τυφέκιο εφόδου. Δεν πρόκειται για F-22.
Είχα FΝ (αγαπημένο, ιδίως το PARA, σοβαρά όπλα από μία χώρα με ανάλογο με εμάς πληθυσμό και …έτος ίδρυσης) στις Καταδρομές και θυμάμαι μακρές συζητήσεις που κάναμε για τη βελτίωση του, δεκαετίες πριν. Υπάρχει τεράστια εμπειρία στον ΕΣ.
Μιά απόφαση είναι και θα ωφελήσει πολλαπλώς το Στράτευμα, τη νοοτροπία – το “ΜΠΟΡΟΥΜΕ!” – και την οικονομία.
Και ας μην το φτιάξει το Κράτος και οι ΔΥ. Ας το κατασκευάζει ο …Μποδοσάκης (=Μυτηλιναίος, ή οποιοσδήποτε άλλος αξιόπιστος). Θα εξαχθεί κιόλας.

zap

Ούτε πλαστικά ποτήρια για κατασκηνώσεις προσκόπων δεν μπορούμε να παράξουμε. Ας αφήσουμε τα όνειρα. Ας ξεκινήσουμε με μια παραγωγή με άδεια και βλέπουμε.

Berserker

Όχι κύριε, κάνετε λάθος.
Τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα είναι διακεκριμένης ποιότητας, όπου δε υπεισέρχεται μεταλλουργικό ζήτημα είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Ενημερωθείτε πχ για τα προϊόντα του Ομίλου Στασινόπουλου. Ή της REYCAP. Ή της ΚΛΕΕΜΑΝΝ.
Το Τυφέκιο εφόδου απαιτεί:
1. Σχεδιασμό. Ποιός αμφισβητεί την ικανότητα των Ελλήνων μηχανικών που εργάζονται στην πρωτοπορεία της τεχνολογίας (παράδειγμα Φόρμουλα 1) ανά τον κόσμο;
2. Κράμα, υλικά. Ουδέν πρόβλημα, αντιθέτως πλεονέκτημα.
3. Οργάνωση παραγωγής. Αν δεν υπεισέλθει το κράτος και πάλι ουδέν πρόβλημα. Το μοντέλο το έγραψα πιο πάνω.
ΥΓ. Δεν υπάρχει “παράξουμε” στην Ελληνική γλώσσα. Να παραγάγουμε, όπως να εισαγάγουμε και όχι εισάξουμε, αναγάγουμε και όχι ανάξουμε, και να εξαγάγουμε και όχι να εξάξουμε. Και τώρα που γινόμαστε κανονικό Κράτος ΘΑ ΠΑΡΑΓΆΓΟΥΜΕ.

zap

Αγαπητέ, ούτε το ´περπατάγαμε ´ και το ´μιλαγαμε ´ είναι σωστό, αλλά έχει επικρατήσει. Η γλώσσα εξελίσσεται και κάποιες φορές έχει σημασία η μεταδωση του μηνύματος περισσότερο από κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ όμως για το μάθημα. Θα προσπαθήσω να το θυμάμαι. Στο θέμα μας θα σας έλεγα ότι σχεδιαστικοι οίκοι με εμπειρία δεκαετιών έχουν σχεδιάσει όπλα που απέτυχαν καθολικά. Η Ελλάδα με μηδενική εμπειρία θα σχεδιάσει όχι μόνο έναν νέο όπλο αλλά και τον τρόπο να περάσει από πρωτότυπο σε βιομηχανική παραγωγή ικανού κόστους άνα μονάδα;
Με την ίδια λογική ας σχεδιάσουμε και ένα άρμα μάχης. Έναν πύραυλο αέρος αέρος και ίσως και ένα μαχητικό.
Τέτοια εγχειρήματα παίρνουν δεκαετίες. Κάθε μηχανολόγος που σέβεται τον εαυτό του θα σας το βεβαιώσει.

Steve

Θεωρητικά έχεις δίκιο… αλλά στην εξίσωση δεν βάζεις μέσα πολιτικούς, συνδικαλιστές, “προμήθειες” για να μην το πω αλλιώς …
βλέπε 214, ΤΠΚ κτλπ κτλπ….

cep0

στην Ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει μόνο δεύτερος αόριστος (ήγαγον, παρήγαγον) αλλά και πρώτος αόριστος (ήξα, παρήξα) >οπότε δεν είναι λάθος, απλά στην νέα ελληνική έχει περιπέσει σε αχρησία….παραγάγω (και όχι απλά παράγω)/θα παραγάγω /θα παράξω

kondoras

1. Φυσικά και υπάρχει το “παράξουμε”, π.χ https://www.sarantakos.com/language/paraksei.html
2. Τα κράματα είναι όλα εισαγόμενα, μιας και χαλυβουργεία δεν έχουμε. Οι απέναντι εξαγόρασαν αλλοδαπό χαλυβουργείο για αυτό το λόγο.
3. Περί αξιοπιστίας ή όχι πολλοί δεν έχουμε καταλάβει ακόμη πως το Leo2Hel κατασκευάζεται πλέον σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και όχι στις κρατικές, όπου είχε μεταφερθεί και η τεχνογνωσία. Θα βοηθούσε να μαθαίναμε έστω τα ανταλλάγματα που έλαβε το κράτος για τη μεταφορά αυτή.

Berserker

Απαντώ εδώ σε όλους για το γλωσσικό.
1. Το ενδιαφέρον σας για τη γλώσσα είναι μόνον θετικό. Παρ’ όλα λυπάμαι αν, τυχόν, εξελήφθη ως μάθημα η παρατήρηση που έκανα. Απλώς θεωρώ ότι οι αναγνώστες της Πτήσης ενδιαφέρονται για κάθε τι εθνικό οπότε η γλώσσα ανήκει, εξ ορισμού, στα κατ’ εξοχήν θέματα ενδιαφέροντος για τον χώρο.
2. Ο τύπος περπατάγαμε είναι υπαρκτός. Και φυσικά δεν έχει επικρατήσει αλλά συνυπάρχει νομίμως. Βεβαίως, αν παρατηρήσετε, συνήθως οι πλέον μορφωμένοι λένε περπατούσα και όχι περπάταγα. Νομίζω ότι είναι και πιο κακόηχο το περπάτ-αγά… Η επικράτηση πάντως λάθος τύπου επ’ ουδενί δεν τον νομιμοποιεί. Όλοι λέγαμε Πλατεία Βάθης αλλά τα τελευταία χρόνια το διορθώσαμε στο σωστό Βάθη. Ή αυγό και τώρα γράφουμε σωστά, αβγό.
3. Για τον φίλο που μίλησε για ελληνική γλώσσα και το πολύπαθο ρήμα άγω: στην ΑΡΧΑΙΑ Ελληνική υπάρχει ο τύπος Μέλλοντος (μοναδικός μάλιστα) άξω. Στη ΝΕΑ Ελληνική ο μέλλων σχηματίζεται με το ΘΑ και αγάγω εκ του θέματος του Αορίστου. Το να πούμε θα άξω, εκτός από λάθος είναι και πλεονασμός (δεύτερο, νοηματικό λάθος). Είναι σαν να λέμε “αμφότεροι και οι δύο” και μάλιστα χειρότερα διότι ανακατεύουμε γλωσσικούς τύπους που τους χωρίζουν χιλιάδες χρόνια.
4. Επειδή περίμενα την αναφορά στο Σαραντάκο (αυτή χρησιμοποιούν όσοι προσπαθούν να νομιμοποιήσουν το λάθος), σας ενημερώνω ότι ο 40άκος δεν είναι φιλόλογος αλλά χημικός μηχανικός – ενώ εργάζεται ως ξενόγλωσσος μεταφραστής – και η σχέση του με τη γλώσσα είναι όση η δική μας με την αεροπορική τεχνολογία ήτοι είναι ρέκτης, Fan όπως συνηθίζουμε πια να λέμε. Ευπρόσδεκτοι, συνήθως, αυτοί οι άνθρωποι αλλά πάντα ερασιτέχνες. Όσο για τον συγκεκριμένο να μου επιτρέψετε να έχω γνώση και γνώμη σε βάθος επειδή και τον γνωρίζω και τον παρακολουθώ: η σελίδα του είναι κατά βάσιν πολιτική και οι γνώμες του εξυπηρετούν μία πολύ συγκεκριμένη πολιτική θέση. Θέση που αν είχε επικρατήσει το 1949 σήμερα τα ελληνικά θα ομιλούντο μέχρι τη Λαμία και αυτά σε μάλλον απλοποιημένη μορφή, με ένα ι, ένα ε και ένα ο…
5. Το θέμα με το άγω το έχει εξηγήσει επανειλημμένα ο κατ’ εξοχήν και καθ’ ύλην αρμόδιος καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης ακριβώς με τον τρόπο που σας περιέγραψα.
Ελπίζω να μην υπάρχουν άλλες απορίες.

kondoras

Η αναφορά στον Σαραντάκο δεν έγινε για τις γλωσσολογικές του περγαμηνές ή τις πολιτικές του απόψεις αλλά για τις παραπομπές και αναφορές του. Ο έχων ενδιαφέρον ασχολείται με αυτές και δεν υποστηρίζει εμπαθώς την όποια άποψη βασιζόμενος σε επιχειρήματα τύπου «τον γνωρίζω» ή «αν δεν πέθαινε ο Μ. Αλέξανδρος». Παραβλέποντας το πτυχίο του, ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του π.χ. στους Λασκαράτο και Κονδυλάκη, λογοτέχνες οι οποίοι χρησιμοποιώντας τον εν λόγω αόριστο αποδεικνύουν μια γλωσσική πραγματικότητα που καλούνται επαγγελματίες γλωσσολόγοι να περιγράψουν (όχι να δημιουργήσουν). Η άρνηση της πραγματικότητας δεν την αλλάζει. Ο κάθε Μπαμπινιώτης, από αρχαιοτάτους χρόνους, περιγράφει, εξηγεί, και προσαρμόζεται σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη γλωσσική πραγματικότητα, όπως π.χ. στο «Βούλγαρος» (μετά πνευματικών δικαιωμάτων μάλιστα….). Αργά ή γρήγορα ο κάθε γλωσσοφύλακας αυθεντία προσαρμόζεται στην πραγματικότητα.

ACHERON

Επειδή μου έχει κάνει εντύπωση,πριν πολύ καιρό,θα καταθέσω εδώ μία φράση,που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη,και που είπε ὁ Μωϋσής στον λαό των Εβραίων στην έρημο : « Μη εκ της πέτρας ταύτης » εξάξωμεν υμίν ύδωρ.

Berserker

Αν πρόσεξες το τρίτο σχόλιό μου (σημείο 3), αγαπητέ, εξήγησα ότι ο τύπος άξω υφίσταται στην Αρχαία Ελληνική. Όχι όμως στη Νέα και προ παντός δεν συνδυάζεται με το θα.
Με την ευκαιρία όμως να αναφέρω ότι σε συζητήσεις μεταξύ αθέων και χριστιανών χρησιμοποιείται το επιχείρημα των γραμματικών και συντακτικών λαθών της Βίβλου. Που βεβαίως στην Παλαιά Διαθήκη έχουν μικρότερη σημασία εφ’ όσον πρόκειται ούτως ή άλλως για – έστω και θεόπνευστη – μετάφραση (των Ο’, δηλαδή των Εβδομήκοντα) αλλά στην Καινή Διαθήκη προκαλούν εύλογη απορία. Δεν είμαι θεολόγος – απλώς το αναφέρω για να σημειώσω ότι γλωσσικοί τύποι που αναφέρονται στη Βίβλο δεν αποτελούν υποχρεωτικά ορθό γλωσσικό κανόνα.

npo

Η βιομηχανία θέλει εμπειρία βρε συ φίλε μου, άρα χρειάζεται βηματική προσέγγιση, συνεχή μικρά βήματα. Γιατί θες να πετάξουμε τα λεφτά μας?
Υ.Γ. μια χαρά είναι το “να παραγάγουμε”, τυπικά είναι και το ορθό, μια χαρά και το “να παράξουμε”, πιο απλό και τ λέει πλέον πολύς κόσμος. Η γλώσσα αλλάζει, αλλιώς θα μιλούσαμε σαν τους Ομηρικούς.. Για μένα το κριτήριο είναι περισσότερο ακουστικό, τι μου ακούγεται πιο όμορφα. Και ομολογώ το “να παραγάγουμε” ακούγεται πολύ πιο όμορφο απ το “να παράξουμε”. Και δένει με όλα τα ρήματα που προέρχονται απ το “άγω” (εισάγω, εξάγω, ανάγω, αναπαράγω, απάγω, διεξάγω κλπ). Ωστόσο είναι λίγο στρυφνό που σημαίνει θέλει καλή εκπαίδευση.
Υ.Γ.2 https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=6484.0

Thras

μακάρι να το δούμε σοβαρά…

dimitrov

Να σας πω … κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ελεύθερα τα σχέδια του AR15 … και ο χρόνος της πατέντας έχει περάσει από χρόνια οπότε …. Αν δεν κάνω λάθος το κόστος υλικών του Μ16 πάει 150 δολάρια; Άρα το κλόπυ πάστε είναι ήδη εκεί. Και πάνω σε αυτό βάζουν την άποψη τους τα ελληνικά στρατά δλδ το προσαρμόζουν επί το ελληνικότερο και επί το πλέον αξιόπιστο. Και τα ΗΚ416/417 που βασίζονται; Και το κουμπούρι των αγαρηνών με τη σειρά του κλόπυ πάστε -με ολίγη αποζημίωση στην ΗΚ – από το ΗΚ416/417 δεν είναι; Ακόμα το νέο κινέζικο ντουφέκι από αυτή την οικογένεια όπλων είναι …. Αυτά τα γράφουν οι κορυφαίοι αρθρογράφοι του χώρου, δεν είναι φαντασίες δικές μου.
Όσο για εκείνους που λένε πως ,,,”Ούτε πλαστικά ποτήρια για κατασκηνώσεις προσκόπων δεν μπορούμε να παράξουμε”πχ …. λέω πως η χώρα φτιάχνει και εξάγει προηγμένους αισθητήρες ενώ παράγει και μπαταρίες υποβρυχίων, για παράδειγμα. Μάλιστα κάνει θραύση ή κάνω λάθος; Σίγουρα θα έπρεπε περισσότερα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθούμε κάποια στιγμή για το βήμα παραπάνω. Κι αν εμείς στα πλαίσια του διαγωνισμού τρέχουμε το δικό μας όπλο μήπως αυτό βάλει πίεση στο διαγωνισμό; Με όλες τις ευεργεσίες επί του – ακόμα σκληρότερου – ανταγωνισμού.
Εργοστάσια υπάρχουν και οι επενδύσεις επί του εξοπλισμού για ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ είναι δικαιολογημένες από οικονομικής άποψης.

zap

Επειδή εγώ είμαι οι «εκείνοι» που λένε ότι δεν παράγει η Ελλάδα, να πω ότι η χώρα αγαπητέ δεν φτιάχνει και δεν εξάγει τίποτα. Υπάρχουν κάποιες ιδιωτικές εταιρίες με ιδιωτικές πρωτοβουλίες με σκοπό την εταιρική επιβίωση που είναι αξιόλογες όπως συμβαίνει σε όλον το κόσμο. Αυτό απέχει παρασάγγας από «εθνικά» πλοία, τουφεκιά, άρματα και ο,τι άλλο χρειάζεται ο ΕΣ ή το ΠΝ και η ΠΑ.

dimitrov

Τπτ αγαπητέ ίσον μηδέν. “Κάποιες ιδιωτικές εταιρίες με ιδιωτικές πρωτοβουλίες με σκοπό την εταιρική επιβίωση” σημαίνει κάτι. Αρκετά παραπάνω από το μηδέν. Αυτό το κάτι βέβαια δεν μας κάνει Κίνα ας πούμε – κάτι που δεν μπορούμε να γίνουμε ποτέ – αλλά ένα τυφέκιο μπορούμε να το φτιάξουμε. Δεν είναι εθνικό πλοίο(που κι αυτό θα μπορούσαμε), ούτε άρμα, ούτε μαχητικό. Ένα ρημαδο-τυφέκιο είναι. Το πως το έγραψα στο παραπάνω μνμ. Επαναλαμβάνω τα έχουν αναλύσει άλλοι με βαθύτερη γνώση από εμένα. Κρίνω πως είναι εφικτό. Και θα έπρεπε να γίνει ας θέλουμε να αφιερώσουμε κονδύλια σε αυτόν τον τομέα. Και βέβαια μπορεί να έχει θετικές παρενέργειες σε περίπτωση αγοράς κάποιου όπλου από το εξωτερικό. Ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός δεν βλάπτει ειδικά αν αυτό φέρει μεγαλύτερα οφέλη στην ελληνική οικονομία. Πάντως είναι σαφές από το άρθρο πως οι στρατιωτικοί συμμερίζονται την δική σας άποψη οπότε δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά. Μάλλον πρόοδος για την Ελλάδα είναι να γίνει μια πραγματική διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του βέλτιστου συνδυασμού.

zap

Δεν θελω να εμμενω στο ιδιο θεμα. Απλα θα πω οτι (χωρις απολυτη σιγουρια) και τα G3 στην Ελλαδα κατασκευστηκαν. Ειδατε εσεις να καταληγει καπου εκεινη η ‘επενδυση’ ή να υπαρχει καμια τεχνογνωσια στην Ελλαδα σαν αποτελεσμα;

dimitrov

Σωστά θυμάστε. Και τα G3 και τα MG3 και τα ΗΚ11 και τα ΜΡ5 και Μ16 και Minimi. Ε και αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Αυτό που αναφέρετε σε αυτό το μνμ. Δλδ δεν έγινε το επόμενο βήμα. Και τώρα αν προχωρήσει το θέμα – πράγμα το οποίο δεν πιστεύω – θα υπάρξει επανάληψη όλων των προηγούμενων. Deja vu δλδ. Εκτός κι αν – τι να πω – μέσω του μεγάλου αριθμού όπλων(και της διαγωνιστικής διαδικασίας) δελεάσουμε την εταιρία να μας μεταφέρει κι άλλη παραγωγή.

adpanos

7,62 να είναι το όπλο και όποιο θέλουν ας είναι .
Όποιος θέλεις στρακαστρούκες ας πάρει το ελεύθερο πλέον σχέδιο του M16 και ας κάνει κόπιες .
Όλοι κοιτάνε να φύγουν από τα 5,56 … θα τα πάρουμε εμείς…
Εμένα και FN/G3 να μου δώσουν μου φτάνει.
Να σκοτώνω θέλω, όχι να γδέρνω δερματάκι.
Ούτε θα πάνω για κλεφτοπόλεμο στο σύνταγμα….

JohnnyB

Η διατρητικότητα που έχει μια κοινή πλέον βολίδα 5.56x45mm όπως η Μ855Α1 σε σχέση με μια διατρητική Μ61 7.62x51mm ενάντια σε μια πλάκα θωράκισης επιπέδου ΙΙΙ+ είναι μέρα με την νύχτα.
http://looserounds.com/2016/01/25/m855a1-epr-the-armor-piercing-round-that-wasnt/
Γενικά τα πυρομαχικά στο διαμέτρημα 5.56 έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ σε σημείο που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποδειχθεί ότι δεν αξίζει να κουβαλάς ένα βαρύτερο πυρομαχικό σε μικρότερους αριθμούς όπως το 7.62 ΝΑΤΟ.
Ειδικά στον Ε.Σ που η πλειονότητα των πυρομαχικών είναι η απλή βολίδα 7.62 Ball.
Με το σωστό πυρομαχικό ένα τυφέκιο εφόδου 5.56 είναι απείρως καλύτερο απο ένα 7.62 με την μόνη εξαίρεση τα τυφέκια ειδικών χρήσεων όπως αυτά του Ακροβολιστή όρος άγνωστος για τον Ε.Σ έτσι κι αλλιώς…

Agamemnon

Οι Αμερικανοι που πολεμησαν στο Αφγανισταν διαφωνουν μαζι σου…Εκει τα G3 ”κανονια” των Νορβηγων τους ειχαν αφησει εκπληκτους με την ακριβεια και ισχυς πυρος τους.

JohnnyB

Μιλάς για φήμες και δεν παίρνεις υπόψιν σου ούτε καν το βίντεο στο λινκ που παρέθεσα.

dimitrov

Συμφωνώ. Άλλο η διατρητικότητα κι άλλο η ισχύς ανάσχεσης. Και το 7,62 είναι άπαιχτο σε ορεινό και ημιορεινό αγώνα. Όταν βάλεις σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις και προς τα επάνω. Από την άλλη υπάρχει το θέμα του βάρους, της ποσότητας πυρομαχικών και της αυτόματης βολής. Επίσης οι περισσότεροι στρατοί πάνε στο μικρότερο διαμέτρημα ενώ οι Αμερικάνοι τελικά κρατάνε και τα 2 μέχρι να πάνε στο επόμενο, το 6,8 που θεωρούν ίσως πως θα είναι η χρυσή τομή. Νομίζω τελικά πως θα πάμε με το τι έχουμε στην αποθήκη για πυρομαχικά. Δλδ 5,56 ειδικοί και αερομεταφερόμενοι και 7,62 οι άλλοι πλην minimi. Ή κάπως έτσι.

chikichiki

Δεν ξέρω από που προέρχεται αυτή η παρατήρηση αλλά μάλλον είτε μεταφέρεται εκτός πλαισίου (πχ μιλάμε για G3 DMR) ή πρόκειται για φήμες. Στις αποστάσεις που γίνονται οι εμπλοκές στο Αφγανιστάν μεγαλύτερη σημασία έχει η ύπαρξη σκοπευτικών με μεγέθυνση παρά το διαμέτρημα. Στα 600μ είναι αδύνατο να τεθεί ζήτημα ακρίβειας ή “stopping power” για οτιδήποτε λιγότερο από DMR.

Thras

Στη θητεία μου είχα αρχικά Μ16Α2, μετά Μ4 και στο τέλος Μ16Α3.
Πολύ καλά όπλα όλα τους. Σε ασκήσεις κάναμε βολές με G3, FALL. Εκτός του βάρους τους, τα παραπάνω όπλα “κλωτσούσαν ” σαν γαιδούρια σε σχέση με αυτό που είχα συνηθίσει από τη σειρά των Μ16. Σε επιλογή βολή κατά βολή με χρονικό επιμερισμό ενός δευτερολέπτου μεταξύ των βολών, όλες οι βολίδες πήγαιναν στόχο, ενώ η κατάσταση γινόταν ελαφρά χειρότερη σε τρείς τρείς βολές για να γίνει δύσκολη σε πλήρως αυτόματη βολή.
Στην περίπτωση των G3/FALL αν προσπαθούσες να κάνεις το ίδιο, μόνο η πρώτη βολή πήγαινε στο στόχο. επιλογή τρεις τρείς δεν υπήρχε και στην full auto γάζωνες τα πάντα εκτός από το στόχο… Ίσως φταίει ότι δεν είχα εξοικιωθεί με τα συγκεκριμένα τυφέκια (μόνο 2 – 3 φορές κάναμε βολές) όπως με το δικό μου (βολές 2 φορές την εβδομάδα) αλλά το διαμέτρημα 7,62 μου φάνηκε πολύ χειρότερο σε ακρίβεια…

dimitrov

Εξαρτάται κι από το αν τα όπλα ήταν καλιμπραρισμένα. Αυτό συνήθως γίνεται(ή γινόταν) πριν από την πορεία – βολή. Εγώ τσίμπησα Μ4 ως επίστρατος και το όπλο βάραγε άλλα αντί άλλων. Και μερικοί άλλοι είχαν το ίδιο ζήτημα. ήθελαν ρύθμιση τα σκοπευτικά. Για αυτόπαμτη βολή με FN θέλει αρκετή εξάσκηση κι από κοντά.

Episkeptis

Νομίζω ότι το κομμάτι που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι όχι μονο θεωρητικές δυνατότητες αλλά και πρακτικές.
Το οτι το 5.56 γδερνει δέρμα, είναι εκτός πραγματικότητας. Μια σφαίρα 5.56 στον κορμο είναι πιθανότατα θανατηφορα, τεραστια ταχύτητα που οδηγεί την σφαίρα να θραυσματοποιειται μέσα στον στόχο.
Το 7,62 είναι πιο ισχυρο ειδικά αν η σφαίρα πρέπει να διαπεράσει εμποδια (τοιχους κλπ)… αλλα… θα πρεπει να λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότεροι στρατιωτες δεν είναι επαγγελματίες, είναι απλοί πολίτες, με καμια εξοικειωση με όπλα και μετρια φυσική κατασταση.
Τι σημαίνει για αυτούς το 7,62:
1) Διπλασιο μεταφερόμενο βάρος για τα ίδια πυρομαχικα, από ανθρώπους αγυμναστους
2) Τεραστια ανάκρουση που μειώνει τη μαχητική ικανότητα
3) Μεγαλύτερο δραστικο βεληνεκές σε αποστάσεις που είναι αδύνατον ένας μέτριος σκοπευτης υπό πιεση να πετύχει κατι
Δεν είμαι σίγουρος για το αν γερνει η ζυγαριά φυσικά, αλλά το 7,62 έχει σημαντικά real world μειονεκτήματα.

Chris

Για τυφέκιο δε θέλουμε να γίνουμε “beta testers” αλλά για υποβρύχια και φρεγάτες δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα.

Georgios

Chris Chris για τις FTI δε θα γίνουμε μόνο εμείς beta testers αλλά και η Γαλλία μαζί με εμάς εάν τελικά τις παραγγείλουμε και δεν πάμε για FFG. +AB +Tico.

Tango.Alpha

Το πρόβλημα δεν είναι ότι είμαστε “αρχικοί πελάτες” αλλά δεν επωφελούμαστε από αυτό.

nigozs

Προτεραιότητα στο Πεζικό και γενικότερα στον ΕΣ.
Στο ΠΝ μεγάλο ποσοστό G3 είναι σχεδόν αχρησιμοποιητο συνεπώς δεν χρειάζεται κάτι. Οι ΟΥΚ έχουν άλλο προϋπολογισμό έτσι κι αλλιώς.
Το ΛΣ επίσης χρειάζεται νομίζω και δευτερευόντως η ΠΑ.
Πρέπει, κάποια στιγμή να εξεταστει η εφεδρεία και εντός αστικων πόλεων πλησίον των συνόρων αρχικά, με τελικό στόχο μέχρι την Αθήνα !
Ο δε φορητός οπλισμός είναι Μαθουσαλικου τύπου αν και αξιόπιστος ακόμα.

JohnnyB

Tο μόνο που θα ήθελα να δω επιτέλους είναι μια ομοιομορφία όχι μόνο σε ΕΣ, ΠΑ, ΠΝ, Λιμενικό και Αστυνομία αλλα και με τον οπλισμό της Κύπρου, ΕΛΔΥΚ και Ισραήλ που θα μας πρόσδιδε πρωτοφανή πλεονεκτήματα σε μελλοντικές απο κοινού επιχειρήσεις σαν χώρες του East Med Pipeline με κοινά συμφέροντα και αξίες.
Ισραήλ και Κύπρος έχουν επιλέξει το Tavor Χ95 σαν κύριο επιθετικό τυφέκιο.
Η Ελλάδα?

sotbak

οι 5 βολές που έκανα με G3A3 θυμάμαι η ανάκρουση ήταν πολύ δυνατή, δεν ξέρω αν φταίει το διαμέτρημα. Nομίζω το SCAR είναι όλα τα λεφτά. Πάντως είναι ώρα να το αλλάξουμε.

Chris

Φταίει η θέση του κοντακίου που είναι χαμηλότερα από την ευθεία της κάνης για να επιτρέπει ευθυγράμιση με τα χαμηλά σκοπευτικά. Κάτι που αλλάζει εύκολα με κιτ τροποποίησης που υπάρχουν στο εμπόριο, αν θέλουμε να κάνουμε μαζική αναβάθμιση του G3. Για αντικατάσταση του G3 με 5.56 θα μου άρεσε μια πιό επικαιροποιημένη εκδοχή του FNC ( τύπου AK-5C).

JohnnyB

Για εξισορρόπηση όμως έχει ενσωματωμένο αποσβεστήρα με ελατήριο μέσα στο κοντάκι που με τοποθέτηση άλλου κοντακίου αφαιρείται.
Κερδίζεις σε εργονομία αλλα όχι σε ανάκρουση θεωρώ, διότι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε το εργοστασιακό κοντάκι αναβαθμίζοντας μόνο το παλιό πλαστικό κομμάτι στο τέλος του κοντακίου με ένα πιο μαλακό μοντέρνο πολυμερές υλικό που να αποσβένει καλύτερα ανάκρουση.
Συνδυασμός λειτουργίας του υπάρχων αποσβεστήρα του εργ. κοντακίου και καινούργιου πολυμερούς υλικού στο τελείωμα του κοντακίου θα έδινε ανώτερο έλεγχο της ανάκρουσης και χαμηλότερο κόστος.

d.b

Μην ξεχνάτε ότι άλλες οι ανάγκες για έναν απλό φαντάρο και άλλες για τον επαγγελματία. Ο απλός φαντάρος χρειάζεται κάτι εύκολο στην χρήση και ανθεκτικό στην κακομεταχείριση άρα κάποια βασική έκδοση άντε το πολύ δυνατότητα χρήσης οπτικού σκοπευτικο που. Από την άλλη ο επαγγελματίας και μπορεί και ξερει να χρησιμοποιήσει τις επιπλέον δυνατότητες. Το Tavor είναι bullpup, μπορείτε να φανταστείτε τον απλό φαντάρο με κάτι τέτοιο;
Όπλο με τα παραπάνω ήταν το galil που ήταν διαθέσιμο και σε 7.62nato
Ειναι το IWI ACE52

JohnnyB

Αυτή η αναχρονιστική φιλοσοφία είναι που μας έφτασε σε ακύρωση του προγράμματος για το G-36 και την γενικότερη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Πεζικό.
Όλα ξεκινάνε απο την εκπαίδευση που δίνουν οι Ανθυπολοχαγοί αλλα και την εκάστοτε τιμωρία (χρηματική & πειθαρχική) που θα πρέπει να ρίξουν σε οποιαδήποτε περίπτωση κακομεταχείρισης όπλου.
Να προσθέσω ότι το Tavor Χ95 μπορεί να μετατραπεί σε 5.56×45 ΝΑΤΟ, ή 5.45×39 RU ή 7.62×35 Blackout, ή 9x19mm PARA μόνο με την αλλαγή μιας κάνης και μπορεί με τις διαφορετικές εκδόσεις του να καλύψει τις ανάγκες όλων των κλάδων που αναφέρει το άρθρο.
https://en.wikipedia.org/wiki/IWI_Tavor_X95#Variants

zap

Δεν απαιτει και αλλαγη του bolt / bolt carrier ;

JohnnyB

Απ’ότι διαβάζω όχι και επιπλέον μπορεί να αλλαχτεί το ejection port με τον μοχλό όπλισης είτε για αριστερόχειρα, είτε για δεξιόχειρα.

d.b

Πώς όχι. Αλλάζουν όταν αλλάζει το διαμετρημα

Tazos

Πρίν αγοράσουμε τουφέκι, καλό είνα πρώτα να αγοράσουμε τα πυρομαχικά και την γραμμή παραγωγής τους, μη φτάσουμε σε καταστάσεις ΛΕΟ2 όπου οι μονάδες θα έχουν όπλα αλλά όχι πυρομαχικά και θα εξακολουθούν να ρίχνουν με G3.
Καλά είναι τα σχέδια των επιτελών, αλλά για έναν στρατό που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από εφέδρους χωρίς εκπαίδευση και σωστή νοοτροπία μια χαρά είναι το G3, όπως μια χαρά είναι το ΑΚ47 για τους σύριους. Και προς θεού, μη πάμε σε νέο διαμέτρημα γιατί τότε θα μιλάμε για τα επόμενα 20 χρόνια πώς δεν υπάρχουν πυρομαχικά και δεν κάνουν βολές οι φαντάροι. Ευτυχώς υπάρχει το 7.62 που απέσυρε όλο το ΝΑΤΟ και βρήκαμε τζαμπέ πυρομαχικά.

ACHERON

«βρήκαμε τζαμπέ πυρομαχικά.»
Βρήκαμε;

Georgios

ACHERON ACHERON πολύ σωστά, να αγοραστεί το σχέδιο του πυρομαχικού, π.χ. 6,8 και να κατασκευαστεί στην Ελλάδα, πρακτικά να έρθουν μόνο τα καλούπια για χ τεμάχια, στο ίδιο συμβόλαιο με τα νέα τυφέκια, που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τις εφεδρείες για να μη πω και την Αστυνομία, όπως έγινε και με τα 170 Leopard 2 “Hell” που αν και Γερμανικής σχεδίασης είναι made in Greece.

ACHERON

Georgios-Papadopoulos Georgios-Papadopoulos
Σωστά,αλλά εγώ ρώτησα τον Tazos ἂν όντως έχουμε βρεί τζαμπέ πυρομαχικά των 7,62.
Διότι προσωπικά αμφιβάλω.

evaggelos

Tavor Χ95 και κλεισαμε αν εχουμε ειδικα νεα απο κυπρο κ ουκ οτι κανει δουλεια,ομοτυπια και πιστολι jericho απο ισραηλ η glock.

nigozs

Το jerico είναι αντιγραφή του cz. Γιατί να μην πάρεις το αυθεντικό, άραγε.
Στο Glock συμφωνούμε.

Spyros

CZ + Turkey = L.F.E.

evaggelos

δεν το ηξερα αυτο να σου πω απλα το σκεφτηκα ως αγορα απο μια χωρα κ για τα δυο

NikolakiEfentis

Νέο τυφέκιο… Μάλιστα…
Άρα, ο ΕΣ των τόσων ελλείψεων, θεωρεί προτεραιότητα να αποκτήσει νέο τυφέκιο, πριν ο US Army επιλέξει το νέο διαμέτρημα του (που θα ακολουθήσουν κι οι υπόλοιποι) για φαντάρους οι οποίοι:
Περνούν μια εννεάμηνη θητεία της πλάκας
Φέρουν κράνη του Β’ΠΠ
Φέρουν εξαρτύσεις απαράδεκτες
ΔΕΝ έχουν αλεξίσφαιρα
Τί να πω ρε παιδιά;
Δηλαδή τα υπόλοιπα τα έχουμε λύσει;
Θερμικά σκοπευτικά;
Ασύρματοι για ΟΛΟ των ΕΣ;
Ειδικά όπλα, πολυβόλα μικρού βάρους (FN Minimi 7,62), εξοπλισμός για Πεζοναύτες, Ζ ΜΑΚ, Καταδρομείς κλπ είμαστε κομπλέ;
Αναβάθμιση των Carl Gustav δεν μας ενδιαφέρει;
Αντικατάσταση των STRIM;
Αναπλήρωση των ληγμένων Stinger;
Κανένα UAV;
Κανένα υπόστεγο, έστω λυόμενο για να στεγάζονται τα Apache & NH-90;
Δεν ξέρω, ειλικρινά τέτοιες κινήσεις βιάζουν την λογική…

CKfurious

Και λίγα τους έγραψες!!
Ας κλείσουν άχρηστα στρατόπεδα -μονάδες σχηματισμούς ας μειώσουν στο μισό το μέγιστο τους ανωτατους καραβαναδες!!
9 αντιστρατήγους
ας σταματήσουν τις γελιοιτιτες με τα παράσημα
ας αλλάξουν την εκπαίδευση ώστε να μην θεωρείτε αγκαρειο-θητεία
και ένα σωρό αλλα
Όλα τα χαν οι κουρέλες το νέο όπλο τους μάρανε!!
Και όταν ακούω περί εθνικού κάτι μου ανεβαίνει η πίεση 😡 διότι το εθνικό σημαίνει κατά διασπαταλhσh δημοσιου χρήματος σε κόμματο κοπρόσκυλα κόμματο αρπακτικά και δημόσιο κοπρίτες

Kimon

Μηδενίζετε τους πάντες και τα πάντα με πολύ ευκολία. Χωρίς να ξέρω ρωτάω είστε σίγουρος ότι αυτο που χρειάζεται ο ΕΣ είναι μείωση των ανώτερων στελεχών; Έχετε διαβάσει κάποια μελέτη που να υποστηρίζει αυτό που λέτε συνέχεια;
Όσο αφορά αυτό με τα παράσημα πάλι ρωτάω μήπως ακολουθούμε την πρακτική που ακολουθούν οι λοιποί στρατοί ; ( Τα πιο πολλά δεν είναι παράσημα αλλά διακρίσεις και συμμετοχές σε διεθνείς αποστολές και διεθνείς ασκήσεις (που είναι κάτι που δίνεται από το ΝΑΤΟ ) οπότε μην τα μηδενίζουμε όλα.
Εκφράσεις όπως κουρέλες τιμούν τον ΕΣ;
Αυτοί οι Αντιστράτηγοι είναι που διοικούν το στράτευμα φαντάζεστε πως θα το κάνατε καλύτερα;
Συμφωνούμε ότι ο ΕΣ χρειάζεται αναδιοργάνωση αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή θα επιφέρει μείωση των ανωτέρων στελεχών του.
Όσο αφορά τα στρατόπεδα εκεί τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα που πρέπει να γίνει μια σωστή δουλειά σε συνεργασία με την πολιτεία.
Φιλικά πάντα Κίμων

skylos

Kimon Kimon
Κάνε μια σύγκριση των ανώτατων αξιωματικών που υπηρετούν στον IDF, και σε εμάς και βγάλε κάποια συμπεράσματα….

CKfurious

Όταν έγγραφα για κουρέλες σκεφτόμουνα την ποιότητα της ένδυσης και των αρβύλων των στρατευμένων όπως γραφει ο n Εφέντης από πάνω
Έχω γράψει σε προηγούμενα σχόλια τους αριθμούς των ανωτατων σε σχέση με τον Βρετανικό η Ισραηλινό στρατό
Θα ψάξω να το βρω
Για παράδειγμα έχουμε 9 αντί στρατηγούς (lieutenant generals)
Πόσους έχει ο Βρετανικός Στρατός?
Μήπως τους μισους?
https://en.wikipedia.org/wiki/Lieutenant-general_(United_Kingdom)
Όσο για το τσίρκο με τις στολές και τα παράσημα :
οι φωτογραφίες από κάτω μιλάνε μονες τους
Απαράδεκτη κατάσταση από έναν στρατό που έχει να πολεμήσει από τον Bπαγκόσμιο πόλεμο
https://www.protothema.gr/greece/article/859147/epestrepse-kai-anelave-ta-kathikoda-tou-o-neos-arhigos-ges/
https://www.thetoc.gr/politiki/article/i-eikona-milaei-moni-tis–plaka-ta-parasima-tou-neou-arxigou-geetha
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/238691
Οποτε τους βλέπω με την επίσημη στολή με πλακα τα παράσημα
μου στο μυαλό το ακόλουθο με τον ρώσο στρατηγό
https://www.google.gr/search?q=death+of+stalin+film&tbm=isch&ved=2ahUKEwii1obz4cHoAhUIdBQKHQI_CqIQ2-cCegQIABAA&oq=death+of+stalin+film&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzoECCMQJzoHCCMQ6gIQJzoCCAA6BQgAEIMBOgQIABBDOgQIABAeOggIABAIEB4QE1C8zwJYooEDYOaDA2gBcAB4BIABsAGIAbAnkgEEMC4zOJgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEG&sclient=img&ei=tquBXqKjH4joUYL-qJAK#imgrc=Bm7c8NHjaYpj9M&imgdii=6OXAqv2xSGyckM

Alexicacus
Kimon

CKfurious CKfurious Αγαπητέ στον έναν σύνδεσμο που παραθέσατε δεν μιλάει για τους αντιστράτηγους που έχει ο βρετανικός στρατός αλλά για το τι σημαίνει ο βαθμός αυτός στο βρετανικό στρατό και ποιες οι αντίστοιχιες με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ, οι άλλοι σύνδεσμοι είναι για τον ισραηλινό στρατό και τον ρωσικό που δεν είναι νατοϊκοί, εγώ σας ρώτησα μήπως οι διακρίσεις είναι νατοϊκοί που δίνονται για συμμετοχή σε διεθνής ασκήσεις ή διεθνής ειρηνευτικές αποστολές..

x-m

Το ότι η Ταξιαρχία Πεζοναυτών όλο φεύγει απο τον Βόλο (γιατί έτσι προφανώς έχει κριθεί σωστό) αλλά τελικά……μένει εκεί, κάτι δείχνει……… 😕 😕

GiannisKr

Έχουμε απόθεμα μεγάλο σε 7,62, αλλά οι εκπαιδευτικές βολές γιατί γίνονται με το σταγονόμετρο; Ας αφήσουμε λοιπόν τα πειράματα με τα διαμετρήματα και ας μείνουμε στο 7,62 για να υπάρχουν πιθανότητες πολλών εκπαιδευτικών βολών με κοινή χρήση αποθέματος.

JohnnyB

Έχουμε τεράστιο απόθεμα απλών πυρομαχικών 7.62mm Ball που στο σημερινό πεδίο μάχης δεν μπορούν να διαπεράσουν μια τυπική πλάκα θωράκισης επιπέδου ΙΙΙ+ για κανένα λόγο.
Θέλω να πω ότι δεν φτάνει μόνο ένα καινούργιο τυφέκιο γιατί χρειαζόμαστε οπωσδήποτε και αναβάθμιση της υποδομής των ΠΥΡΚΑΛ/ΕΑΣ ώστε να παράγουν καινούργια πυρομαχικά όπως το Μ855Α1 για 5.56mm και το M61 για 7.62mm.

Mich

Το ότι η βολίδα των 7,62 δεν διαπερνά την πλάκα θωράκισης είναι γνωστό και αναμενόμενο. Καμμία “τυπική” βολίδα δεν έχει φτιαχτεί γι’ αυτό το σκοπό. Γι’ αυτό υπάρχουν βολίδες ΑΡ (armor piercing)

Galaxhar

Εμένα προσωπικά πάντα Μ αρεσε το arx και απ όσο ξέρω είναι και φθηνό τυφέκιο

Digenis

Όλα τα προγράμματα και οι υπόγραφες παράταση από 6μηνες κατ ελάχιστον μέχρι το άπειρο !!!

Ccd

Πριν από δύο χρόνια, αν δεν κάνω λαθος, είχαν γίνει επαφές με την adcore η οποία είναι ελληνικών συμφερόντων, και έγιναν κάποιες δοκιμές στο bear elite που κατασκευάζει. Τότε είχε δοθεί αρκετή δημοσιότητα στο θέμα. Γνωρίζετε τι εγινε και γιατί δεν προχώρησε;

Antonis_Loukas

Αν ψάξεις την εταιρία στο τύπο, θα βρεις ότι ο ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτης της, βρέθηκε ένοχος για συνωμοσία σχετικά με σχέδια εμπρησμού του εργοστασίου με απώτερο σκοπό, την λήψη της ασφάλειας. Αυτά, τον Οκτώβρη του ’19. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι νεώτερο…

ETS

Χωρια την απαντηση του φιλου απο κατω ηταν και πανακριβο κατα πολυ του ανταγωνισμου..

Iomar

Καλησπέρα,
Αυτή σας η συνήθεια να μας ξεσηκώνετε τα Κυριακάτικα βράδια πρέπει να σταματήσει κάποτε.
Και νομίζω ότι τώρα, εν μέσω πανδημίας, είναι μια καλή στιγμή.
Όχι τίποτα άλλο, να μην έχουμε θύματα καρδιακών στο τέλος.
Σε σχέση τώρα με το άρθρο, μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το ενδιαφέρον για όπλο εναλλασσόμενου διαμετρήματος.
Πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος του μέλλοντος, ασχέτως του εάν και πότε θα καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε τα G3.
Σε σχέση τώρα με τις ισραηλινές προτάσεις, πληροφοριακά αναφέρω ότι η Wikipedia γράφει πως ένα χρόνο μετά την αγορά του Tavor X95 από την Κύπρο, αγοράστηκε και από τα ελλαδικά Ο.Υ.Κ.
https://en.wikipedia.org/wiki/IWI_Tavor_X95

GK21

Το G3A3/A4 ειναι οντως ενα πολυ αξιοπιστο οπλο,οπως ηταν απο οτι εχω ακουσει απο ατομα που το προλαβαν και το FN.Σιγουρα τα χει τα χρονακια του οπως και διαφορα θεματα που το κανουν καπως δυσλειτουργικο.(μεγαλο βαρος,ανακρουση,μηκος).Απο εκει και περα οτιδηποτε καινουργιο και συγχρονο ειναι καλοδεχουμενο.Απο τη στιγμη ομως που ο βασικος ενδιαφερομενος ειναι ο ΕΣ(το Μ/Κ πεζικο δηλαδη)τοτε κατα την αποψη μου οτι χρηματα υπαρχουν θα πρεπει να διατεθουν για μεταχειρισμενα ΤΟΜΑ και εξαρτυσεις μαχης.Το καλυτερο τυφεκιο του κοσμου να εχεις,με Μ-113 και καναβινες εξαρτησεις δεν πας πουθενα.Το G3 ακομη και σημερα την κανει τη δουλεια του εστω και με τα “θεματακια” που εχει,και ας μην εχει δοκιμαστει ποτε απο τον ΕΣ σε συνθηκες μαχης.Για τα “παπακια” ομως να λεμε παλι καλα που δεν δοκιμαστηκαν ποτε σε πραγματικες συνθηκες μαχης,γιατι αμφιβαλω αν θα εμενε κανενας για να μας πει τι εγινε.

LYK

Το μεγαλύτερο βάρος προσφέρει μεγαλύτερη αδράνεια…

dimitrov

FN μαγεία ….. σκέψου 1η ΜΑΛ με πράσινο μπερέ τον Ιούλιο(94), FN, παραλλαγή από πάνω, σορτσάκι από καλοκαιρινή στολή εξόδου κομμένο από κάτω. Καλτσούλα μάλλινη γυρισμένη γύρω από την αρβύλα και εξαρτήσεις καννάβινες από το ΝΑΜ. Εικόνες Λεγεώνας των Ξένων από το Τσαντ …. 2eme REP.

ACHERON

Είχε ποτέ FN ἡ Λεγεώνα των Ξένων;

dimitrov

Το 2eme REP ένα φεγγάρι(για λίγο) πριν από τον FAMAS.

ACHERON

Μήπως ήταν το SiG-542 ;

dimitrov

Δεν αποκλείεται. Το είχα διαβάσει προ αμνημονεύτων και μου έχει καρφωθεί η ιδέα. Ίσως λανθασμένα. Τώρα που είδα το SiG-542 μετά από αιώνες κάτι μου θυμίζει. Πάντως από απόσταση το ένα θυμίζει το άλλο. χιχιχιχι βάλε και το υπόλοιπο context, καλοκαιρονό τοπίο Κρήτης … ε δεν θέλει και πολύ να νιώσεις λεγεωνάριος.

ACHERON

dimitrov dimitrov
Ἡ Γαλλία είχε προμηθευτεί το SiG-542 τέλη δεκαετίας ΄70.
Λεγεωνάριοι περιπολούσαν στην Βηρυττό με αυτό,το 1982-83.
Τώρα,για «το υπόλοιπο context»,ἒ,ναί,προδιαθέτει.

dimitrov

Ωραίος. Ευχαριστώ για το φρεσκάρισμα γνώσεων.

SAAB

Πιστόλι: Heckler & Koch USP Tactical.
Τυφέκιο: Heckler & Koch MR762A1 – Long Rifle Package II.

dimitrov

Σίγουρα μια πολύ δυνατή υποψηφιότητα …. με “πόδι” ήδη στον ΕΣ, στα ΕΑΣ και την ΕΛΑΣ. Μοναδικό χτυπητό μειονέκτημα …. είναι γερμανικά! Εικάζω πως θα αγαπάμε Αμερικάνους και Ισραηλίτας σε αυτόν τον διαγωνισμό. Από την άλλη τα γερμανικά όπλα στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια καλή ντρίμπλα ……..

Spyros

H H&K εδώ και αρκετά χρόνια είναι Βρετανικών συμφερόντων, αν δεν άλλαξε πιο πρόσφατα κάτι.
Όχι πως μας αρέσουν οι Βρετανοί περισσότερο…

dimitrov

Νταξ … κατά περιόδους αλλάζουμε “σιχαμάρα”. Σίγουρα δεν γουστάρουμε ως κράτος Γερμανούς – εδώ και 10κάτι χρόνια. Εσχάτως αγαπάμε Αμερικάνους, Ισραηλίτες(πάνε οι αγάπες με την PLO) και δυναμώσαμε την αγάπη μας με Γάλλους. Μια παγωμάρα με Ρώσους την έχουμε αλλά πάντα ελπίζουμε στη επιστροφή του άσωτου “αγαπημένου” υιού. Όσο για τους Εγγλέζους … διότι για μας οι Βρετανοί είναι οι Άγγλοι …. ε τώρα έχουν πολύ γούστο. Ξεκουμπιστήκανε από ΕΕ. Ένα ψυχόδραμα δεκαετιών τελείωσε, πράγμα καλό για όλους, οπότε για την ώρα τους κοιτάμε(όλη η ΕΕ δλδ) σαν “θεματικό πάρκο”. Στο καλό όπου κι αν πάνε. Η 3η προσπάθεια να αποτρέψουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση απέτυχε. Το θα δούμε πάει και στα εξοπλιστικά αλλά βοηθάει στο μασκάρεμα μιας “γερμανικής” αγοράς”. Θα δούμε και πάλι. Δυστυχώς βέβαια οι Άγγλοι αγαπούν – ως κράτος – Τουρκία.

Iomar

Καλησπέρα,
Από πού συνάγεται ότι η H&K είναι Βρετανικών συμφερόντων;
Από το λίγο που έψαξα το θέμα το μοναδικό που βρήκα είναι ότι ο όμιλος HECKLER & KOCH GmbH έχει θυγατρικές στην Αγγλία (NSAF Ltd), στη Γαλλία (HECKLER & KOCH France SAS) και στις ΗΠΑ (HECKLER & KOCH Defense).

Spyros

Φαίνεται πως δεν είναι Βρετανική πια, αλλά πέρασαν και οι Βρετανοί από εκεί (από Wiki):
“Due to the international political climate at the time (East and West Germany uniting and defense budget cuts) the company was unable to secure funded contracts from the German government […] and became financially vulnerable. The next year (1991), Heckler & Koch was sold to the British Aerospace’s Royal Ordnance division.

“In 2002, BAE Systems restructured and sold Heckler & Koch to a group of private investors, who created the German group holding company HK Beteiligungs GmbH.

SAAB

Είμαι καχύποπτος απέναντι σε Γερμανούς και ισλάμ μέχρι εκεί που δεν παίρνει.
Όμως, το κριτήριό μας πρέπει να είναι η ποιότητα στα πάντα και χωρίς εκπτώσεις και με όποια θυσία. Ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας.

dimitrov

Οπωσδήποτε. Ποιότητα και πάλι ποιότητα. Τα καλύτερο με την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Σε αυτά δεν έχει αγάπες και μίση.

ACHERON

Τουλάχιστον σε ότι δέν δημιουργεί στρατηγικές εξαρτήσεις.
Άλλο τα υποβρύχια,π.χ,άλλο τα μαχητικά αεροσκάφη,άλλο ὁ φορητός οπλισμός.

dimitrov

Εδώ βέβαια με αυτό το σχόλιο χτυπάς φλέβα ….

ACHERON

Μάλλον με την όλη μας κατάσταση είναι να κόβεις φλέβες.

x-m

Όχι άλλο κάρβουνο !!!!!!!! 😥 😥 😥

Skeptomenos_politis

Δεν χρειαζομαστε καινουριο οπλο. Το G3 ειναι μια χαρα οπλο.
Επισης, οι Αμερικανοι εξεταζουν νεο διαμετρημα 6.8mm καθως βρισκουν το 5.56 αδυναμο. Εμεις θα παμε να αλλαξουμε διαμετρημα τωρα?
https://www.military.com/daily-news/2019/09/10/ammo-firm-unveils-68mm-cartridge-armys-next-gen-squad-weapon.html
Το Τουρκικο τυφεκιο ειναι επισης 7.62 οποτε δεν πρεπει να μειωσουμε το διαμετρημα καθως θα ειμαστε σε μειονεκτικη θεση. Επομενως, δεν χρειαζομαστε νεο τυφεκιο, αλλα αναβαθμιση του σημερινου.

Stratilatis

Όλος ο κόσμος εγκαταλείπει το διαμέτρημα των 5.56χιλ μιας και κρίθηκε ανεπαρκές στις πρόσφατες αναμετρήσεις.
Γυρίζει στο 6.8χιλ που θα είναι το διαμέτρημα του μέλλοντος. και στα 7.62 που ήταν και παραμένει το διαμέτρημα όπλου σκοπευτή.
Τα G3 ήταν αρκετά καλοσχεδιασμένα όπλα. Δεν είχαν τα μειονεκτήματα του FN και βγήκαν αρκετά εύχρηστα και αξιόπιστα για τον μέσο στρατιώτη και για πυρομαχικά μέτριας έωσ χαμηλής ποιότητας (‘οπως αυτά της ΠΥΡΚΑΛ καιτης ΕΒΟ).
Τα ελληνικής κατασκευής αποδείξαν την αξία τους στο Ιρακ μίας και προμηθεύαμε το Ιρακ με όπλα και πυρομαχικά αρκετά χρόνια ( τότε που ο Παπανδρέου έδινε τα πολεμικά αποθέματα στο Ιρακ και μετά έβαζε φωτιά στη Μαλακάσα για να καλύψει το έλλειμα)
Το πρόβλημα είναι ο μέσος στρατιώτης. Που το 80% των πυρών θα είναι αστόχευτα. ‘Η 20% δεν θα πυροβολήσουν καθόλου όπως αποδείχθηκε σε όλες τις συγκρούσεις.
Για αυτό δεν μπορώ να ακούω για χαζομάρες για θερμικά σκοπευτικά σε όλους και διόπτρες λές και έχουμε στρατό που αποτελείται από SEALS4 και πάνω.
Ναι όπως όλα τα 7,62 κλωτσάει παραπάνω αλλά το βλήμα έχει την διπλάσια ενέργεια από ένα 5.56 με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς stopping power σε μέσες αποστάσεις πάνω από 250 μέτρα, που το 5.56 αρχίζει και έχει προβλήματα.
Ο οπλισμός σίγουρα χρειάζεται αλλαγή. Ειδικά ο χρησιμοποιημένος. Ίσως και βελτίωση.
Νομίζω την πατέντα για το rolled delayed blowback την έχει χάσει πλέον η ΗΚ. Μια μετατροπή σε διαμέτρημα 6.8χιλ και bullpup διαμόρφωση, με νέα βλήματα όπως το ιταλικό βλήμα Gas Lubrication bullet θα είναι το πλέον συμφέρον για εμας.

ptisidiastima

Μας μπερδέψατε με άλλο σάιτ. Εδώ δεν γράφουμε θεωρίες συνομωσίας. Δεν θα επιτραπεί άλλη τέτοια απάντηση

Stratilatis

Θεωρώ ότι το συμπέρασμα σας προέρχεται από το νεαρό της ηλικίας και της έλλειψης δημοσιογραφικής εμπειρίας, πάρα ότι είναι κακοπροαίρετο και εμπαθές ή ότι εμφορείται από πολιτικές απόψεις και αγάπες.
Γιατί δεν βλέπω που έγραψα θεωρίες συνομωσίας.
Το ότι τη δεκαετία του 80 πούλησε η ΕΒΟ 150000 G3 στο Ιράκ είναι γνωστό τοις πάση. Διαβάστε παλαιά τεύχη της Πτήσης και θα το βρείτε.
Όσο για την φωτιά στισ αποθήκες της Μαλακάσας το 85 αν θυμάμαι καλά, ανατρέξατε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής. Δημοσιογράφοι ήσαστε, είμαι σίγουρος ότι έχετε αρχείο από τις εφημερίδες εκείνης της χρονιάς και θα δείτε τι γράφαν.
Θα μου πείτε ότι οι Ελληνικές εφημερίδες γράφαν το 2007 ότι συναντήθηκε ο καραμανλής με τον Ερντογαν στην Αθήνα και τους διαλόγους της συνάντησης, τη στιγμη που ο Ερντογάν είχε ακυρώσει το ταξίδι στην Αθήνα, όποτε ίσως και να είναι θεωρίες συνομωσίας ειδήσεις και ρεπορταζ που γράφονται στον τύπο στην Ελλάδα.
Μπορείται να το κόψετε ελεύθερα αν θέλετε, Η συμπεριφορά σας θα δείξει και το ήθος σας σαν δημοσιογράφοι.

chikichiki

Τι πυρομαχικά μπορούσαμε να δώσουμε εμείς στο Ιράκ; Είχαμε κοινά όπλα;

dimitrov

Αν θυμάμαι καλά βλήματα πυροβολικού … η ιστορία βγήκε στον τύπο όταν ο Σαντάμ μπούκαρε στο Κουβέιτ. Παλιά ιστορία … δεν θυμάμαι αν πουλάγαμε κι άλλα.

Lefteris

Είχα διαβάσει κι εγώ δημοσιεύματα ότι πουλήθηκαν όπλα από την χώρα μας στο Ιράκ επί πολέμου με Ιράν και μέσα σ αυτά τυφέκια G3. Ίσως ήταν η δικαιολογία για τις φωτογραφίες που πρόβαλαν τα τουρκικά μέσα με τέτοια τυφέκια με ελληνικούς σειριακούς.

peet14

Ασκοπη δαπάνη ,μια και το ήδη υπάρχον υλικό είναι στην ουσία αχρησιμοποίητο και αν ακόμη φθάσουμε σε μια ένοπλη σύγκρουση ,το πιθανότερο είναι να εμπλακούν οι ειδικές μονάδες μόνον .
Αν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια νομίζω ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες στις Ε.Δ ,από την απόκτηση νέων τυφεκίων

NikolakiEfentis

Καλημέρα σε όλους.
Εξεπλάγην με την πρόθεση του ΕΣ να προβεί τώρα στην απόκτηση νέου τυφεκίου κι παρέθεσα σειρά ελλείψεων που κατά την γνώμη θα έπρεπε να καλυφθούν με προτεραιότητα κι ύστερα να ασχοληθούμε με νέο τυφέκιο.
Να προσθέσω εδώ κάτι που παρέλειψα χθες να πω, ότι πρώτα θα πρέπει να κοιτάξουμε να αγοράσουμε 70 πολυβόλα Μ-3Μ, ασύρματους και συστήματα αυτοπροστασίας για όλα τα Kiowa…
Σίγουρα οφείλουμε για μια σειρά από λόγους να περιμένουμε την επιλογή των Αμερικανών για το νέο διαμέτρημα τους, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθεί και στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, ζητούμενο είναι η οργάνωση της διανομής του καθώς τόσο η εφεδρεία (αν κανείς την σκέφτεται σοβαρά βέβαια) όσο και, σε πρώτη φάση, η ΑΣΔΕΝ θα διατηρήσουν το G-3. Αν σκεφτούμε πως ειδικές δυνάμεις και επίλεκτο πεζικό θα έχουν το Μ-16. Έτσι θα έχουμε 3 διαφορετικά είδη τυφεκίων που δημιουργούν σειρά επιχειρησιακών ζητημάτων. Να υπενθυμίσω επίσης, πως διατηρούνται και τα FN FAL για τις εφεδρείες καταδρομέων.

lakis_komninos

Ρε παιδιά καλημέρα αλλά νομίζω δεν λέμε κάτι σωστα η δεν το καταλαβαίνω εγώ.
1ον το ACR δεν βρίσκεται σε παραγωγή, εκτός και εαν εννοουσατε το FN SCAR και κάνατε λάθος εκ παραδρομής.
2ον πως γίνεται να ψάχνουμε και το νέο διαμετρημα 6,8 και να είναι battle proven με ρυθμό μνεία κιόλας? Ευχαριστώ

ptisidiastima

Ακόμη και αν δεν βρίσκεται σε παραγωγή, τι σημαίνει αυτό; δεν είναι καμία παραλλαγή του;

Em.Ti

Το ήμουν νιος και γέρασα το ξέρετε; Έτσι είναι και με το θέμα της αντικατάστασης των G3.
Για τους φίλους που γράφουν για την αναβάθμιση των G3 και μόνο, να πούμε ότι το όπλο είναι μεν εξαιρετικό σαν σχεδίαση και με την αναβάθμιση/ανακατασκευή κάποια προβλήματα βελτιώνονται, αλλά παραμένει μια απαρχειωμένη σχεδίαση. Ως εκ τούτου, η αντικατάστασή του είναι κάτι που είναι επιβεβλημένη. Και αν θέλετε να ξέρετε, στην σχεδίαση περιλαμβάνεται και η ανάκρουση (δηλ. η λειτουργία του κλείστρου) μιας και τα σύγχρονα τυφέκια του ίδιου διαμετρήματος (όπως το Τουρκικό ΜΡΤ-76) είναι πολύ μικρότερη.
Το θέμα του διαμετρήματος είναι το σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο Ε.Σ. καθώς η εμπειρία του Αφγανιστάν έφερε τα πάνω-κάτω. Οι Τούρκοι είναι εδώ και χρόνια σε μια αντίστοιχου τύπου σύρραξη με τους Αμερικάνους, με ορεινό αγώνα μεγάλων αποστάσεων, άρα η παραμονή στην βαρύτερη βολίδα για επίτευξη μεγάλου βεληνεκούς ήταν για αυτούς μονόδρομος. Για τους ίδιους λόγους είναι αξιοσημείωτη η επένδυση που έχει γίνει από την γείτονα για τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή και μάλιστα σε διάφορα διαμετρήματα.
Παρ’όλα αυτά, η χρήση από τον Ε.Σ. δεν προδιαγράφει ότι είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα με την Τουρκία, άρα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο 7.62, την στιγμή μάλιστα που το 5.56 είναι γνώριμο σε εμάς διαμέτρημα με γνωστά πλεονεκτήματα. Επιπροσθέτως, εδώ και χρόνια ο Ε.Σ. έχει εντάξει το ΜΙΝΙΜΙ σε υπηρεσία, στο 5.56 και άρα διατηρούμε τη θλιβερή πρωτοπορία παγκόσμια το πολυβόλο της ομάδος να είναι μικρότερου διαμετρήματος από το τυφέκιο εφόδου. Είτε θα πρέπει να επαναξεταστεί η ύπαρξη του ΜΙΝΙΜΙ στην ομάδα μάχης (πολλοί στρατοί, όπως οι Αμερ.Πεζοναύτες το θεωρούν περιττό πλέον), είτε θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα μετατροπής του συνόλου των όπλων του Πεζικού από 5.56 σε 7.62, στην περίπτωση που το νέο τυφέκιο εφόδου είναι 7.62.
Όπως και να’χει, είναι ιδιαίτερα ευτυχής η είδηση ότι εξετάζεται πλέον σοβαρά η αλλαγή του “εθνικού” τυφεκίου εφόδου. Μακάρι να προχωρήσει ώστε με τη σειρά της να συμπαρασύρει και άλλες αλλαγές στον εξοπλισμό του μέσου στρατιώτη, ο οποίος έχει μείνει πάρα πολλά χρόνια πίσω.

G...

Εδω εχουμε τα υποβρυχια χωρις νεες τορπιλες 15 χρονια και δεν εχουν κανει τίποτα τοσους μηνες και ξαφνικα τα στελεχη του ΕΣ και του υπουργείου αμυνας τρεχουν το νεο τυφεκιο. Ουτε ο πιο αφελης δεν πιστευει τετοια παραμυθια. Υπ οψιν ο διαγωνισμος για τα οπλα ελευθερου σκοπευτη πηρε αναβολη, οπως και για τα NH90, οπως και ο εκσυχρ /μος των ΜΕΚΟ οπως και για τις νεες φρεγατες και αλλα πολλα..
Τελος καμμια είδηση για εκεινα τα αχρηστα ρ3 εχουμε? Το ενδιαμεσης λυσης μονο στα λογια ειναι λυση. Κατα τα αλλα το μισο δις ευρω πληρωθηκε

Koursaros312

Μακάρι να πάνε όλα καλά και να αποκτήσουν οι ΕΕΔ και τα ΣΑ κάτι που πραγματικά ταιριάζει στις ανάγκες τους και να μην έχουμε “διαγωνισμούς” του παρελθόντος με την ΕΒΟ (ΕΑΣ τώρα) να προμηθεύονται μηχανήματα παράγωγης συγκεκριμένου τυφεκίου πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός… και ο νοών νοείτω. Και έτσι για την ιστορία τα “εθνικά τυφέκια” της τουρκίας είναι τροποποιημένα αντίγραφα των HK417/HK416.

EPR

Περαν της επιλογής νέου διαμετρήματος από το στρατό των ΗΠΑ, που και αυτό είναι λίγο μπερδεμένο, γιατί ναι μεν είναι στο ίδιο διαμέτρημα, 6,8χιλ, είναι το ένα με συμβατικό καλυκα, το άλλο με πλαστικό και το τρίτο με βολίδα εντός του κάλυκα, δεν ξέρουμε πως θα πάει ο διαγωνισμός και τι απόφαση θα λάβει ο στρατός των ΗΠΑ. οπότε μικρό καλάθι από κεί.
Σε ότι αφορά το διαμέτρημα των 5.56 απέχει πολύ από το να αντικατασταθεί από τους Νατοϊκούς στρατούς. Η Γαλλία επέλεξε νέο τυφέκιο το ΗΚ 416 σε 5,56. Η Γερμανία έχει διαγωνισμό που τρέχει ήδη (για αντικατάσταση των G36) πάλι σε 5.56χιλ, η Πολωνία επέλεξε πάλι το 5,56 κοκ άρα το διαμέτρημα δεν αντικαθίσταται .
Σε ότι αφορά την πλατφόρμα οι λύσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα .
Τα μόνα όπλα που έχουν δυνατότητα αλλαγής κάννης είναι τα εξής

EPR

Περαν της επιλογής νέου διαμετρήματος από το στρατό των ΗΠΑ, που και αυτό είναι λίγο μπερδεμένο, γιατί ναι μεν είναι στο ίδιο διαμέτρημα, 6,8χιλ, είναι το ένα με συμβατικό καλυκα, το άλλο με πλαστικό και το τρίτο με βολίδα εντός του κάλυκα, δεν ξέρουμε πως θα πάει ο διαγωνισμός και τι απόφαση θα λάβει ο στρατός των ΗΠΑ. οπότε μικρό καλάθι από κεί.
Σε ότι αφορά το διαμέτρημα των 5.56 απέχει πολύ από το να αντικατασταθεί από τους Νατοϊκούς στρατούς. Η Γαλλία επέλεξε νέο τυφέκιο το ΗΚ 416 σε 5,56. Η Γερμανία έχει διαγωνισμό που τρέχει ήδη (για αντικατάσταση των G36) πάλι σε 5.56χιλ, η Πολωνία επέλεξε πάλι το 5,56 κοκ άρα το διαμέτρημα δεν αντικαθίσταται .
Σε ότι αφορά την πλατφόρμα οι λύσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα .
Τα μόνα όπλα που έχουν δυνατότητα αλλαγής κάννης είναι τα εξής
Beretta ARX 160
Steyr AUG
Οικογένεια AR 15 με αλλαγή upper receiver.
Τα όπλα δε που έχουν πολεμική εμπειρία είναι όλα τα προαναφερόμενα και ίσως το CZ 806, και το πολωνικό MSBS, σίγουρα δε το Χ 95 της ΙΜΙ.
Σε κανένα από τα παραπάνω δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετατροπή σε 7,62 εκτός αν εννούμε το ,300 Blackout αλλα χωρίς αυτό να έχει υιοθετηθεί επίσημα από κάποιο στρατό. Υπάρχουν όπλα οικογενείας σε μερικά από αυτά αλλά μιλάμε για άλλα όπλα τα οποία δεν προκύπτουν από μετατροπή των όπλων στα 5,56.
Τα δε όπλα της FN δεν είναι πλέον προσιτά αρκετά για να εξοπλίσεις ολόκληρο στρατό με αυτά (Η Πορτογαλία δεν είναι παράδειγμα λόγω του πολύ μικρού αριθμού των όπλων).
Αν δε αφαιρέσουμε από την εξίσωση Ρωσία , Σιγκαπούρη Βουλγαρία κλπ δεν μένουν και πολλά για να εξετάσουμε.
Η μόνη εταιρία που προσφέρει σε μαζική παραγωγή όπλο των 6,8, σε 6,8Χ43SPC (άλλο από αυτό που εξετάζει ο αμερικάνικος στρατός) είναι η LWRC η οποία παρουσιάζει και μάλλον το καλύτερο όπλο της οικογένειας των AR 15 μαζί με την FN και την Colt Canada (C7 NLD).
Οπότε οι υπεύθυνοι του στρατού μάλλον δεν έχουν και πολύ ψάξιμο να κάνουν.
Και ναι το 5,56 δεν είναι ούτε για να τραυματίζει μόνο (χαχαχαχαχ) είναι αυτή τη στιγμή το μόνο διαδεδομένο αποτελεσματικό και εύχρηστο διαμέτρημα για το πεζικό. Αρκεί να μη θέλει κανείς να κάνει στοχευμένες βολές στο 1 χλμ

Spyros

Μια μικρή διευκρίνηση:
Το νέο φυσίγγιο των 6.8mm, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ. Υπάρχει κάτι που λέγεται 6.8 SPC, αλλά οι υπεύθυνοι στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως αυτό το φυσίγγιο ΔΕΝ τους καλύπτει ως έχει, και μελετούν άλλα σχέδια ίδιου διαμετρήματος.
Οπότε το να μιλάμε για ώριμο σχέδιο στα 6.8mm, είναι οξύμωρο.
.ετεσέχ εμ αν ανέμε ,8.6 εσ 65.5 οτ ίονακιρεμΑ ιο νυοξάλλα να ιΚ 😉

ACHERON

😆

Ilias_Skaltsiotis

Ως δημοκρατικοί πολίτες έχουμε την υποχρέωση και όχι το προνόμιο να ελέγχουμε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.
1) Ο Απαράβατος όρος το όπλο να είναι δοκιμασμένο σε επιχειρησιακές συνθήκες, την ώρα που τρέχει ο αμερικανικός διαγωνισμός για νέο τυφεκιο και πολυβόλο, με 3 μη δοκιμασμένα όπλα, ουσιαστικά αποκλείει πιθανή συμμετοχή μας σε αυτόν και άρα να εκμεταλλευτούμε τις οικονομίες κλίμακας των usaίων.
Αυτό οφείλεται είτε σε γραφειοκρατική σκλήρυνση, είτε σε ανικανότητα, είτε σε φωτογραφική διάταξη με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων.
2) Πριν μισό αιώνα όταν όλοι οι δυτικοί στρατοί πήγαν στο 5,56 εμείς ορθά μείναμε στο 7,62, εκτός από συγκεκριμένες μονάδες που θα είχαν πλεονέκτημα από το 5,56. Σήμερα, οι Αμερικάνοι (δλδ αυτούς που ανακαλυψαν το διάμετρημα) το κρίνουν ακατάλληλο και το εγκαταλειπούν.
Αν εμείς σκεφτόμαστε να πάμε σε αυτό, τότε είτε υπάρχει άγνοια των διεθνών εξελίξεων, είτε λανθασμένη εκτίμησή τους, είτε προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων, που θέλουν να ξεστοκάρουν οπλισμό, πυρομαχικά και μηχανολογικά εξοπλισμό κατασκευής τους.

Spyros

…άρα αν το πρόγραμμα των Αμερικανών για αλλαγή σε 6.8mm ακυρωθεί, γιατί πχ κρίνουν πως τα όποια πλεονεκτήματα του διαμετρήματος των 6.8mm είναι απειροελάχιστα σε σχέση με το 5.56, με τεράστιο κόστος σε όπλα και απόθεμα πυρομαχικών για μια τέτοια αλλαγή, τότε θα είναι λογικό να πάμε κι εμείς στα 5.56mm (κάποτε). Σωστά;

Ilias_Skaltsiotis

1) Γιατί κάτι τέτοιο είναι λογικό, όταν δεν το κάναμε πριν 50 χρόνια, που πήγαν οι περισσότεροι δυτικοί στρατοί στο 5,56 ??
2) Το αμερικανικό πρόγραμμα δεν είναι για να κρίνουν αν το 5,56 είναι ικανό ή όχι. Αυτό κρίθηκε αμετάκλητα. Το πρόγραμμα είναι για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του.

Spyros

Φίλε Ηλία, κατ’ αρχήν το τι μυαλά είχαμε πριν 50 χρόνια, άστο καλύτερα. Είχαμε μάθει στο Μ1 και σιγά μην πηγαίναμε σε όπλο με αλουμινένιο κορμό. Πάλι καλά να λέμε που δεν παραγγείλαμε το Μ14…
Στο δεύτερο σκέλος τώρα… το 5.56 έχει κριθεί ανεπαρκές αμετάκλητα όπως γράφεις καμιά 10αριά φορές από τη δεκαετία του 70 και ένθεν. Έχουν κηρυχθεί τουλάχιστον τρεις διαγωνισμοί στις ΗΠΑ για την αντικατάστασή του. Όλοι τελικά ακυρώθηκαν, και το μόνο ουσιαστικό που βγήκε από έναν εξ’ αυτών ήταν η αντικατάσταση του Μ16 από το Μ4 (ουάου).
Ο λόγος των ακυρώσεων πάντα ήταν ο ίδιος: τα οφέλη της αλλαγής σε κάτι λίγο μεγαλύτερο είναι ελάχιστα (πρακτικά μόνο σε στόχους με κάποιου είδους θώρακα και μόνο σε μεγάλες αποστάσεις, +300μ) ενώ όλα τ’ άλλα είναι μειονεκτήματα: μεγαλύτερο βάρος πυρομαχικών, τεράστιο κόστος αλλαγής οπλισμού, ακόμη πιο τεράστιο κόστος αντικατάστασης αποθέματος πυρομαχικών* και αμφίβολη αξιοπιστία, αν μιλάμε για νέο σχέδιο όπλου — και μιλάμε και για νέο όπλο, δεν πρόκειται για το 6.8mm SPC που “φοριέται” σε πλατφόρμα AR με απλή αλλαγή μερικών μερών του όπλου, αλλά για νέο, βαρύτερο φυσίγγιο στα 6.8mm.
* Βέβαια το θέμα του κόστους των πυρομαχικών δεν αφορά τόσο τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, στις οποίες υπάρχει ουσιαστική, αποτελεσματική εκπαίδευση και οι στρατιώτες κάνουν βολές τακτικά, οπότε το απόθεμα έτσι κι αλλιώς ανανεώνεται συνεχώς. Το κόστος αυτό αφορά μόνον κάτι παράξενους, που είναι ικανοποιημένοι με 10 σφαίρες μια φορά το μήνα κι αν (ονόματα δε λέμε).

Ilias_Skaltsiotis

Spyros Spyros chriss8 chriss8 Αγαπητοί Σπύρο και chriss, η μη αντικατάσταση του m16, μέχρι τώρα και οτι πολέμαγαν και πολέμαγαν με αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν κρίθηκε ανεπαρκές ή οτι αυτό μπορεί να αλλάξει.
Η μελετη του 2009 “Increasing Small Arms Lethality in Afghanistan: Taking back the Infantry Half-Kilometer,” καταλήγει, ότι οι μάχες δεν γίνονται όπως στα 60’s, στις ζούγκλες του Βιετνάμ στα 300 μέτρα, αλλά σε μεγαλύτερες αποστάσεις (ίσως και λόγω της ευρείας διάδοσης διοπτρών, λόγω χαμηλού κόστους), αποστάσεις στις οποίες το 5,56 πάσχει. Επίσης δεν μπορεί να διαπεράσει ατομικές θωρακίσεις. Δεν ξέρω γιατί το περνάτε τόσο χαλαρά, αφού ο βασικός αντίπαλος του ΕΣ δεν είναι κάποιοι κατσαπλιάδες, αλλά ένα σύγχρονος ΝΑΤΟϊκός στρατός και το τυφεκιο θα το χρησιμοποιούμε για τα επόμενα 40-50 χρόνια, οπότε είναι δεδομένο ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει θωρακίσεις. Η τεχνολογία έχει αντιμετωπίσει το βάρος των πυρομαχικών με συνθετικά/πολυμερή υλικά, κα. Έχουν γραφτεί τον τελευταίο μισό αιώνα τόνοι μελανιού για το 5,56 vs 7,62. Πλέον όμως η ιστορία μίλησε και δεν υπάρχουν καν μάχες οπισθοφυλακών. Δικαίωσε πλήρως τα μυαλά που είχαμε πριν 50 χρόνια. Δεν συζητάω φυσικά για το μνημείο ανορθολογισμού, να έχουμε μέσα στην ομάδα τυφεκιο με ισχυρότερο διάμετρημα (g3-7,62) από το (οπλο)πολυβόλο (minimi 5,56). Η άρνηση της πραγματικότητας δεν είναι κάτι το υγιές!!! Αν δε θέλετε να ανοίξετε τα μάτια και να την κοιτάξετε 😎 , μπορείτε να ανοίξετε τα ρουθούνια σας….Η μυρωδιά είναι από το πτώμα του 5,56 :chuckle:
https://www.wideopenspaces.com/u-s-army-may-ditch-the-5-56mm-round-for-its-rifles/amp/
https://breakingdefense.com/2019/09/textron-readies-for-mass-production-of-new-army-rifle/

Spyros

Αν καταλήξουν σε διαμέτρημα 6.8 και υιοθετηθεί, θα έχετε δίκιο.

Miscojones

Το μόνο όπλο που αντέχει τον χειρισμό του Ελληνα στρατιώτη είναι το Μ1. Δεν έπρεπε να αποσυρθεί και από τότε που αποσύρθηκε, όπλα δεν έχουμε. Το FN το σακάτευαν οι φαντάροι, χτυπώντας τον εκτεθειμένο σωλήνα που πέρναγε το έμβολο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το όπλο να λειτουργήσει. Το G3 είναι λίγο πιο στιβαρής κατασκευής, αλλά με δύο κλωτσιές “γιατί με βάλανε πάλι γερμανικό νούμερο” πάει και αυτό στα σκουπίδια.
Γιαυτό λοιπόν αφήστε τα παλαβά περί μοντέρνων όπλων. Τα μοντέρνα όπλα είναι για μοντέρνους ανθρώπους. Οι φαντάροι μας είναι για γκλίτσες και άντε για κανα Μ1, για να μην πω καλύτερα Lee Enfield.

zap

Στην Ελλαδα των πολλων στρατοπεδων δεν χρειαζεται να εισαι σκοπια με τουφεκι εφοδου. Θα επρεπε να οι σκοπιες να εχουν SMGs, και πιο ελαφρια και πιο ανθεκτικα στον …θυμωμενο φανταρο.

sotbak

έριξα και 5 βολές με αυτό. Που το θυμήθηκες…. Βαρύ, τεράστιο, ευθύβολο, παλιά τεχνολογία…..

KaizerAmstelVonLagerS

Το να αντικατασταθουν τα G3 ειναι παραγματι κατι θετικο.Το προγραμμα ομως θα πρεπει να γινει σωστα και οχι αλα Γκρεκα….πραγμα πολυ αμφιβολο.
Συμφωνω ομως πως οταν δεν φτιαχνεις εξαρτησεις και αρβυλα για τον 21ο αιωνα..το να πας να φτιαξεις τυφεκια εφοδου για τον ιδιο αιωνα ειναι γελοιο.Η ποιοτητα της χωρας φαινεται ξεκαθαρα απο τις αποφασεις της.
Για αυτους που εξεγειρονται με την διαπιστωση οτι η χωρα δεν φτιαχνει τιποτα…τι πιο απλο παραδειγμα απο το ιατρικο υλικο που ειναι και της στιγμης….Δεν φτιαχνουμε ουτε γαντια,ουτε στολες ουτε μασκες….Απλα πραγματακια που δεν χρειαζονται ουτε τεχνολογια ουτε τεχνογνωσια…και ο αλλος λεει για μπαταριες υποβρυχιων και κουραφεξαλα…
Το ωραιο βεβαια ειναι οτι καποτε τα φτιαχναμε….και καναμε και εξαγωγες.Ποιος ξερει την ΕΛΒΙΟΝΥ σημερα….και κυριως ποιος ξερει οτι το πολιτικο προσωπο που την εκλεισε εχει συμφεροντα…σε εργοστασιο παραγωγης τετοιου υλικου στην Κινα.Ποιος θυμαται αραγε το Εργοστάσιο Κλασματοποίησης Πλάσματος;
Οσο για τον φιλο που ρωταει για τα Leopard….”Τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της εταιρείας, καθώς και το μάνατζεμεντ πέρασαν στην κοινοπραξία των εταιρειών του ομίλου Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ Α.Ε. Το 2011 ο Όμιλος Μυτιληναίου μεταβίβασε τον έλεγχο πίσω στο Ελληνικό Κράτος έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ.” Τα υπολοιπα δεν ειναι της στιγμης…και για να μην δημιουργουνται παρεξηγησεις…τα δικαιωματα παραγωγης/τεχνογνωσια για τα αρματα….ανηκουν στην Ελληνικο κρατος-ΕΛΒΟ(παραχωρουμενα απο το κρατος) βαση της συμβασης αγορας/κατασκευης….
Η Πτηση σαν περιοδικο του χωρου λογικα θα πρεπει να γνωριζει το μεγεθος του σκανδαλου στο θεμα των αρματων.Εχει επιλεξει να σιωπα στο συγκεκριμενο κομματι που αφορα τον ιδιωτικο τομεα….Επιλογη της και σεβαστη.
Για το κρατος…το να κινηθει εναντιων του επιχειρηματια θα αποτλουσε ενδειξη λειτουργιας συγχρονου Δυτικου τυπου κρατους…οχι τριτοκοσμικης μπανανιας….με πολιτες λαχανα που αισθανονται περιφανοι επειδη εχει δυο εταιριες που παραγουν μερικα οπτικα και καποιες μπαταριες….
Σε αλλες χωρες παντως… ο ομιλος Μυτιληναιου θα ειχε υποστει βαρυτατες κυρωσεις.

zap

Ετσι ειναι οι αληθειες πονανε αγαπητε.

dimitrov

Τότε να καλέσετε τις 2 αυτές εταιρίες και να τους πείτε πως είναι εταιριούλες και φτιάχνουν κουραφέξαλα. Ομοίως να πείτε και στους πελάτες που τους έχουν επιλέξει κατόπιν διαγωνισμών απέναντι σε κολοσσούς ενίοτε – πως αγοράζουν “μπαταριούλες” και “οπτικούλια” από εταιριούλες της πλάκας.
Ξεκινήστε από το ΠΝ και το Bundesmarine.
Κι εδώ σας παραθέτω το άρθρο από έναν πολίτη “λάχανο” προφανώς https://doureios.com/pos-tha-kataskevasoume-ena-ethniko-tyfekio-mehri-to-2021/ με την άδεια της Π&Δ, που γράφει “κουραφέξαλα”, αλλά έχει μια μάλλον περισσότερο εμπεριστατωμένη άποψη από την άποψη μπυραρίας.
Του τύπου .. έλααα μωρέ αφού δεν φτιάχνουμε οδοντογλυφίδα …. όπλο θα φτιάξουμε;
Πάντως στην μαναβική τα βρίσκουμε.
Όταν μια χώρα έχει πολίτες κουνουπίδια που αρνούνται ακόμα και το αυτονόητο δλδ με ευκαιρία την κρίση να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες και να κάνουν ένα βήμα παραπάνω … ε πάντα η μπανανία της Ευρώπης θα είναι και πάντα θα είναι πελάτης με την αρχαία έννοια του όρου.

KaizerAmstelVonLagerS

Η απαντηση σου δωθηκε παραπανω….Η Ελλαδα παρηγαγε G3,MG3,ΗΚ11,ΜΡ5,Μ16,Minimi…Απο ολα αυτα σημερα δεν φτιαχνει τιποτα και εχει χασει και την τεχνογνωσια….Εδω πια χαθηκε τεχνογνωσια απο την ναυπηγηση ΜΕΚΟ και 214….Βλεπεις φιλος….Την τεχνογνωσια την χρησιμοποιεις οταν υπαρχει…δεν την αφηνεις στο ραφι να συτεψει καμμια 40αρια χρονια….
Αν ειχε αρχισει απο τοτε να κανει σχεδιασμους και παραγωγες…εστω και μικρων ποσοστητων….σημερα θα ειχε καποια βαση το να σχεδιασει η να αντιγραψει καποιο σχεδιο…Θα ειχε και τα μηχανηματα παραγωγης…μην το ξεχναμε αυτο…η πιστευεις πως με τα παναρχαια μηχανηματα της ΕΒΟ θα φτιαξεις εσυ συγχρονο οπλο….Ξερεις τι επενδυσεις χρειαζονται σε αυτον τον τομεα μονο;
Ωραια τα ευχολογια σου αλλα για να φτιαξεις οδοντογλυφιδα…πρεπει να ξερεις και πως να την φτιαξεις και να εχεις και τον τροπο να την φτιαξεις….Μπορει να τις εφτιαχνες πριν 50 χρονια…αλλα αν σταματησες την παραγωγη 50 χρονια…τοτε για να τις ξαναφτιαξεις….χρειαζεσαι οχι μονο ελευθερα σχεδια….αλλα και τροπο παραγωγης.Και το δευτερο δεν το εχεις.
Οποτε δεν λεω να μην παραγει η χωρα.Λεω πως για συγκεκριμενα προγραμματα δεν μπορει.Γιατι δεν εχει τις υποδομες να το κανει.Αλλωστε μια παρομοια προσπαθεια…εθνικου οπλου…κατελληξε στο γελοιο Αρτεμις 30….Αυτο που λεω ειναι να χρησιμοποιηθει το προγραμμα σωστα και οχι οπως οι προκατοχοι του.Εσυ νομιζεις πως μπορει….Πολυ φοβαμαι πως με την αποψη σου…ο Ελληνας στρατιωτης θα παραλαβει το “εθνικο” σου οπλο…οταν οι αλλοι πολεμουν με λειζερ….
Και κατι αλλο…Καλα τα οπτικα,καλες οι μπαταριες….αλλα στις στολες και εξαρτησεις ακομα τις Κορεας γινεται….Εκει βλεπεις δεν εχει…το ψωμι….που εχει ενα “εθνικο” οπλο….Εχει πολλες μασες το δευτερο….Γαντακια και γαζες οχι…αλλα οπλακι να φτιαξουμε…..Μηπως ξερεις ποσα θα γλυτωνε η χωρα απο την λειτουργια του εργοστασιου πλασματος καθε χρονο; Ποσες εξαρτησεις,στολες και αρβυλα θα εφτιαχνε; Ποσες εταιριες θα δουλευαν για αυτα τα απλα πραγματακια; Ποσο καλητερα θα ηταν και θα ενιωθαν οι στρατιωτες μας;
Αλλα αυτα ειναι μικρα γραμμματα για καποιους που προσπαθουν να χτισουν ουρανοξυστη ξεκινοντας απο τον…3ο οροφο.

dimitrov

Καλό το κλάμα φίλος αλλά τα δικά μου “ευχολόγια” δεν θα ήταν ευχολόγια αν οι διάφοροι “περίεργοι” δεν ισοπέδωναν τα πάντα προς όφελος των ξένων οίκων. Φυσικά και έχει ψωμί το νέο όπλο και ορισμένοι δίνουν μάχες για να το φάνε κάποιοι έξω. Και ειδικότερα ορισμένοι φορολογούμενοι πολίτες αυτού του ρημαδοτόπου τοποθετώντας πάντα το όριο στο υπόγειο, μιας και πιάσαμε τα οικοδομικκά.
Εμ βέβαια … με το δικό μου ευχολόγιο ο έλληνας στρατιώτης(αν υπάρχει μέχρι τότε) δεν θα παραλάβει τπτ. Ενώ με τα δικά σου τα ετοιματζίδικα έχει παραλάβει Α/Φ ναυτικής συνεργασίας, ας πούμε.
Η απάντηση στις γενικότητες και στην ισοπέδωση και στο ωχ μωρέ σου δόθηκε από το link που σου έγραψα, προφανώς δεν έκανες τον κόπο να το διαβάσεις. Ή σε άφησε παγερά αδιάφορο. Εκεί αν ψάξεις έχει και άλλα ευχολόγια για μικρά προγράμματα χαμηλού ρίσκου.
Αντίστοιχα δόθηκε και η απάντηση επί της απαντήσεως που αναφέρεις αλλά μάλλον δεν ασχολείσαι ….. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Πως δεν υπήρξε το επόμενο βήμα, όπως δεν θα υπάρξει και τώρα. Το γράφεις κι εσύ. Αν δλδ προχωρήσει το πρόγραμμα … που δεν υπάρχει περίπτωση αλλά λέμε. Ή μήπως τώρα δεν θέλουν επενδύσεις τα ΕΑΣ για την παραγωγή του νέου όπλου; Ποιός θα τα πληρώσει; Μάντεψε. Και με καπέλο. Φυσικά υπάρχει και η άλλη “βολική” λύση. Να τα πάρουμε όλα απ΄έξω ε;
Κατά τα άλλα για να φτιάξεις οδοντογλυφίδα θα πρέπει να σε συμφέρει για να την φτιάξεις ειδάλλως δεν την φτιάχνεις. Την φτιάχνει ο φτηνότερος. Κάποτε ήσουν εσύ αυτός. Τώρα σε φάγανε άλλοι. Οπότε ψάχνεις αλλού για συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Όσο για στολές και εξαρτήσεις και αρβύλες τράβα μέχρι την Κοπή στην Δραπετσώνα να δεις που φτιάχνονται. Κι όσο για το τι μπορεί να φτιάξει η χώρα μην το κουράζεις. Άσε να το κρίνουν οι ειδικοί. Αυτοί που ξέρουν. Φτάνει να ασχοληθεί κανείς μαζί τους όπως ασχολούνται εσχάτως με τον ιό για παράδειγμα.
Εγώ λοιπόν θα περίμενα από έναν φορολογούμενο πολίτη και αναγνώστη του περιοδικού να απαιτεί ένα τέτοιο σχέδιο-μελέτη πλήρως κοστολογημένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες δλδ ΓΕΕΘΑ και βιομηχανία με ανάλυση ρίσκου το οποίο θα τρέχει παράλληλα με τον υπόλοιπο διαγωνισμό για το νέο όπλο. Και στο τέλος να μελετηθούν και να συγκριθούν και τα 2 σενάρια κι ας γίνει η όποια επιλογή από τους καθ΄ύλην αρμόδιους. Εγκλήματα έγιναν πολλά .. ε ας γίνουν οδηγός για να τα αποφύγουμε.
Αλλά βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους γενικώς… και το χειρότερο είναι ψιλά γράμματα για κάποιους που ανήκουν στην πολιτική, βιομηχανική και στρατιωτική ελίτ του τόπου. Η άποψη στο καφενείο ή στην μπυραρία … δεν λέω, σεβαστή πάντα …. αλλά δεν έχει τόση επίδραση στα τεκταινόμενα.

zap

Αγαπητε, σε αυτην την ζωη, ολα ειναι σχεση κοστους-αποδοσης.
Το να κατασκευασει η Ελλαδα (ειτε μεσω μιας ιδιωτικης εταιριας, ειτε μιας κρατικης, που εδω πρεπει να δουμε εαν υπαρχει καποια νομικη προεκταση ) ενα αντιγραφο του AR-15 ας πουμε, που οι περισσοτεροι εδω δεν θα ειχαν καμια αντιρρηση, θα συνεπαγοταν οτι θα θελαμε περιπου 200.000 κομματια + συλλογες καθαρισμου, συντηρησης κτλ. Σωστα;
Μονο οι πρωτες υλες, οι μηχανες, το στησιμο της λογιστικης αλυσιδας οι μετατροπες στις εγκαταστασεις οι προσληψεις ανθρωπων απο το εξωτερικο με εμπειρια στα προβληματα μαζικης παραγωγης του συγκεκριμενου τυπου, τα παρελκομενα παραγωγης για τις μηχανες και τις χημικες/θερμικες επεξεργασιες καθως και διαφορες πληρωμες πατεντων για την διαδικασια αυτη καθε αυτη και οχι το οπλο, θα μας κοστιζε καμια $200.000.000 xωρις μισθους και τρεχοντα εξοδα. Το λεω αυθαιρετα και με βαση το γεγονος οτι επειδη η παραγωγη του AR-15 ηταν ακριβη, σχεδιαστηκε το ΑR-18 ειδικα για χωρες που δεν μπορουσαν να καλυψουν το κοστος παραγωγης ενος οπλου σαν το AR-15. Αυτο μας βγαζει το καθε κομματι στα $1000 κοστος ηδη χωρις καν μισθους και εξοδα λέιτουργικα της εταιριας για οσο διαστημα λειτουργει μεχρι να τα παραδωσει.
Αν νομιζεις οτι οι εκτιμησεις μου ειναι εσφαλμενες, σε παραπεμπω στο γεγονος οτι το Μ4 κοστιζε στον Αμερικανικο στρατο $647 το 2015 το κομματι ($703 σε τιμες 2020) μετα απο δεκαετιες παραγωγης κλιμακας και τουλαχιστον 10 εκατομμυρια κομματια πουλημενα σε ολον το κοσμο και στους κλαδους των ΕΔ των ΗΠΑ.
Δηλαδη χωρις εξοδα και κερδος για την εταιρια / κρατος μιλαμε για $400.000.000 ηδη.
Μιλαμε για εξωφρενικα ποσα που κανεις στην Ελλαδα δεν μπορει να δωσει και μετα να πεταξει. Εκτος και αν πιστευεις οτι θα συνεχισουμε να πουλαμε και να κατασκευασουμε ΑΡ-15 -αραγε σε ποιους ;
Και αν δε προκειται για ιδιωτικη εταιρια, χωρις μονοπωλιο στο σχεδιο του οπλου, δεν υπαρχει περιπτωση να επενδυσει κανεις 200.000.000 για να τα χασει σε μια 5ετια.

dimitrov

Φυσικά και όλα είναι θέμα σχέσης κόστους παραγωγής. Μόνο που τα περισσότερα τα οποία απαιτούνται, όπως περιγράφεις ωραία θα χρειαστούν ακόμα και αν κατασκευάσουμε τα όπλα κατόπιν αδείας. Νεσπά; Όταν αγοράσαμε το G3 μεταφέρθηκε ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής της ΗΚ από την Αυστρία νομίζω στην Ελλάδα. Και είναι αυτό στο Αίγιο. Είναι αδύνατον να λέμε πως άμα φτιάξουμε εμείς εδώ δεν υπάρχει τπτ αλλά άμα το κατασκευάσουμε κατόπιν αδείας δεν θα χρειαστούν όλες οι παραπάνω επενδύσεις. Και επιπλέον θα πληρώσεις και το καπέλο των πνευματικών δικαιωμάτων στην μειοδότρια εταιρία. Καλά ως εδω; Δεν μπορεί να είναι μια έτσι μια γιουβέτσι. Εκτός αν λες πως όλα πρέπει να αγοραστούν απέξω αλλά αυτό είναι μια άλλη άποψη. Για τα νούμερα που λες θα πω αυτό που είπες .. είναι αυθαίρετα όσο για τις εκτιμήσεις σου όχι δεν έχω άποψη δλδ ούτε τις δέχομαι ούτε τις απορρίπτω ως εσφαλμένες. Τις κρατάω και βλέπουμε. Από την άλλη για ψάξε πόσο ήταν το κονδύλι προ 20ετίας του ΕΣ για τα G36; Μήπως έβγαινε ακόμα ακριβότερα από τις τιμές που δίνεις για το Μ4; Αν θυμάμαι έβγαινε ήδη πάνω από 100 μύρια … προ 20 ετίας .. όχι πάνω από 15ετία πάντως. Άρα ήδη η αγορά του τ/φ είναι αρκετά ακριβό πακέτο το οποίο με απόλα μπορεί να φτάσει ήδη τα νούμερα που λες δλδ τα 400εκ. Εγώ ήμουν μαζεμένος και έγραψα παραπάνω για 200 + με πυρομαχικά.

zap

Να δεν είπα ότι είναι είναι μια έτσι μια αλλιώς. Απλά όταν αγοράζεις «έτοιμο» κατόπιν άδειας, οι εγκαταστάσεις παραγωγής δεν είναι ίσως τόσο εκτεταμένες απαραίτητα (δλδ ίσως να μην κατασκευάζεις το 100% αλλά λιγότερο) αλλά και να είναι Φούλ ικανότητα παραγωγής σύνηθες είναι να μην εκτελειται όλη η παραγγελία (να κερδίσει κάτι και η μητρική) και η αλυσίδα παραγωγής περιέχεται στα αντισταθμιστικά. Όπως είπες και με το G3. Χωρίς τέτοια συμφωνία το εργοστάσιο που μεταφέρθηκε, πρέπει να το πληρώσεις από το 0 εσυ (η Ελλάδα δλδ ή η εταιρία που θα αναλάβει ) .

dimitrov

Και στην περίπτωση του G3 δεν θυμάμαι νούμερα αλλά λογικά το εργοστάσιο περιλαμβανόταν στην τιμή δλδ μάλλον το πληρώσαμε κι αυτό έμμεσα. Πως αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να ανταποκριθεί η ΗΚ σε μια τόσο μεγάλη παραγγελία; Μάλιστα στην επιλογή μέτρησε αυτό δλδ η FN δεν έδινε παραγωγή κατόπιν αδείας! Στο Μ16 και στο minimi δεν έγινε κάτι τέτοιο, ούτε θα μπορούσε βέβαια καθότι μιλάμε για μικρές παραγγελίες σχετικά ενώ το εργοστάσιο ήδη υπήρχε. Μην ξεχνάς πως φτιάξαμε και τα USP δλδ όλη τη γκάμα της ΗΚ σχεδόν. Αλλά κάτι θα επενδύθηκε κι εδώ. Νομίζω πως τα ΕΑΣ έχουν ήδη αρκετά άρα σε μια παραγωγή κατόπιν αδείας δεν θα χρειαστούν πολλά. Ομοίως και για το “δικό μας” όπλο. Άλλωστε κυκλοφορεί και μεταχειρισμένος εξοπλισμός, μηχανήματα δλδ. Το σημαντικό πάντως σε κάθε περίπτωση είναι το μέγεθος του συμβολαίου. Δλδ μια κι έξω που λένε, όχι σαλαμοποιήσεις. Πόσα θέμε; Τόσα. Ε διαγωνισμός για το σύνολο. Άλλωστε μην γελιόμαστε το εν λόγω πρόγραμμα είναι σωσίβιο για τα ΕΑΣ οπότε προχωράει με αυτή τη λογική. Να σωθούν με κάποιο τρόπο τα ΕΑΣ. Ίσως ακόμα και για να τα αγοράσει ο μειοδότης. Και νομίζω πως αυτό είναι και το μοναδικό ακράδαντο επιχείρημα κατά του “δικού μας” όπλου. Εκεί κολλάει και το πακέτο με το πιστόλι. Κάνει δελεαστικότερη την πρόταση. Και γι΄αυτό πιστεύω πως οι ξένοι οίκοι που προσφέρουν και τα 2 έχουν προβάδισμα.

ACHERON

dimitrov dimitrov
Σχετικά με το ότι η FN δεν έδινε παραγωγή κατόπιν αδείας,είναι γνωστό ότι το FN-FAL κατασκευαζόταν από την ΠΥΡΚΑΛ κατόπιν αδείας,οπότε ίσως υπήρχε νομικό υπόβαθρο στην άρνηση να δώσει άδεια σε άλλον κατασκευαστή.

dimitrov

Για ΕΔ και Ε ΣΣ; Μήπως ήταν και η ΕΒΟ μέσα στην παραγωγή; Αν το έφτιαχνε ήδη η ΠΥΡΚΑΛ θα μπορούσε πάντως να συνεχίσει να το φτιάχνει η ΠΥΡΚΑΛ με νέες παραγγελίες ή/και να επεκταθεί η συμφωνία και στην ΕΒΟ κατόπιν συμφωνίας πάντα.

ACHERON

dimitrov dimitrov
Ἡ ΠΥΡΚΑΛ μπήκε στο παιχνίδι όταν υπεγράφη ἡ «μεγάλη» παραγγελία για 51.150 FN-FAL,τον Ιούνιο του 1974.
Είχαν προηγηθεί τρείς μικρώτερες παραγγελίες για συνολικά 8.000 όπλα μεταξύ 1965-1974.
Ἡ συμφωνία για ίδρυση της ΕΒΟ,υπεγράφη το 1977,και ἡ παραγωγή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1979.
ΠΥΡΚΑΛ & ΕΒΟ δέν είχαν καμμία συνεργασία στην παραγωγή τυφεκίων.
Το 1983,στο διαφημιστικό πόστερ της ΠΥΡΚΑΛ,υπήρχε,εκτός από την γνωστή σειρά πυρομαχικών,και ένα FAL στημένο σε δίποδα.

dimitrov

Είσαι ανεξάντλητη πηγή γνώσης. Όχι μόνο φρεσκάρεις αλλά και εμπλουτίζεις και την δική μου. Ευχαριστώ. Οπότε τα εξής τινά υπάρχουν ….. θεωρώ περίεργο θέμα – σχετικά – την επιλογή G3 αντί του ήδη χρησιμοποιούμενου FN ωστόσο η εξήγηση μπορεί να είναι απλή δλδ η πιθανώς οικονομικότερη προσφορά από τους Γερμανούς. Επίσης δεν ξέρουμε τι τερτίπια μπορεί να έκαναν ή να μην έκαναν οι Βέλγοι πατώντας ήδη στην χρήση του FN από τον ΕΣ. Νομικά τα πάντα ξεπερνιούνται αν θέλουν τα εμπλεκόμενα μέρη πχ τυφέκια, πυρομαχικά στην ΠΥΡΚΑΛ και πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, υποπολυβόλα στην ΕΒΟ. Ο νικητής θα “έπαιρνε” έπαθλο έναν ολόκληρο στρατό για δεκαετίες. Εδώ πάλι όμως θα πρέπει να ζυγίσουμε πως και η ΗΚ είχε και πληρέστερη γκάμα να προσφέρει όπως το ΜΡ5 το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία αλλά και το PSG1 που μάλλον θα έπρεπε να τεθεί σε υπηρεσία. Πέραν τούτου η ΗΚ είναι και γερμανική εταιρία πράγμα το οποίο τότε μέτραγε πολύ πολιτικά – λόγω ΕΟΚ – ενώ μετέφερε και μπόλικο εξοπλισμό δλδ επενδύσεις που πάντα κάνουν κλικ στους πολιτικούς. Όπως κάνουν κλικ και η δημόσια ιδιοκτησία της ΕΒΟ. Να μην ξεχνάμε και την Κύπρο πάντα όπου η Γερμανία – λόγω πολιτικής βαρύτητας και επιλογής – δεν θα είχε θέμα να πουλήσουμε κι εκεί.

ACHERON

Πράγματι,οἱ αποφάσεις μεταπολιτευτικά (και προενταξιακά) λαμβάνονταν κάτω από άλλο πρίσμα.
Αλλά,το να κάνουμε επιλογές των οποίων ἡ εξαργύρωση αφηνόταν σε χέρια άλλων,δέν είναι προτιμητέα πρακτική.
Υπάρχουν πάντως παραδείγματα χωρών που διαχώρισαν την επιλογή τυφεκίου και πολυβόλου.
Έτσι,ἡ Σουηδία επέλεξε G-3 σε συνδυασμό με FN-NAG,ενώ ἡ Αυστρία FN-FAL σε συνδυασμό με MG-3.
Aλλά όχι ΚΑΙ FAL KAI G-3,ούτε ΚΑΙ MAG KAI MG-3.

dimitrov

Δικές μας πρωτοτυπίες που εντείνουν το πρόβλημα τις πολυτυπίας, της πανσπερμίας οπλισμού και τελικά πλήττουν άμυνα και αμυντική βιομηχανία παρέα με αυτό το άλλο τέρας που λέγεται πολιτική των εξοπλισμών.
Όταν οι αγάπες φεύγουν ή προδίδονται μένουμε στο “πεδίο της μάχης” με το – ενίοτε ανεπαρκές, για διάφορους λόγους – οπλικό σύστημα να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα.
Από την εποχή Καραμανλή jr πηγαινοφέρνουμε για πάνω από10 χρόνια γαλλικές φρεγάτες. Στο μεταξύ νέες φρεγάτες δεν έχουμε, οι παλιές απλά παλιώνουν και προσωπικά αμφιβάλλω αν πραγματικά το πολιτικό προσωπικό της χώρας θέλει να ανανεώσει τον στόλο. Τελικά … το κράτος έχει …. συνέχεια …….
Ελπίζω – αν τελικά προχωρήσει – το θέμα του τυφεκίου να προχώρήσει “δεμένο” με το πιστόλι σε έναν σκληρό και πραγματικό διαγωνισμό.

ACHERON

Σκληρό και πραγματικό διαγωνισμό.δέν έχουμε διεξαγάγει από το 1998 και το Λιτόχωρο,(διαγωνισμός Νέου Άρματος Μάχης).*
Έχω την έντονη αίσθηση ότι θα γίνει «στρατηγική»,και όχι τεχνοκρατική επιλογή,με το πιστόλι ὡς κερασάκι στην τούρτα.
Ίσως και με γαρνιτούρα ένα πολυβόλο «νέας γενεάς»,την στιγμή που υπάρχουν 5.000+ Minimi,και επαρκείς αριθμοί MAG+MG-3.
Kαι όλα αυτά,με φόντο την διάσωση των ΕΑΣ,ώστε να πουληθεί και «κοινωνική,αναπτυξιακή πολιτική»,μαζί με την «αμυντική θωράκιση».
*Ακόμη και τότε όμως,στα απόνερα του διαγωνισμού ΝΑΜ,έγινε άλλη απ΄ευθείας ανάθεση,και συγκεκριμένα των Super Vita της Vosper,ὡς παρηγοριά στους Βρετανούς για την απόρριψη του Challenger II E.(ψιθύρισαν κάποιες κακές γλώσσες)

dimitrov

Αυτό αφορούσε το τεχνικό κομμάτι όπου πράγματι ήταν διαγωνισμός που “ανέβασε” την Διεύθυνση Τεθωρακισμέων. Βέβαια το βρετανικό άρμα είχε 2 μειονεκτήματα σημαντικά δλδ την ραβδωτή κάννη και την έλειψη αρμάτων προς παραχώρηση, άλλως ειπείν λέο2α4. Και βέβαια περιορισμένες πωλήσεις με ότι συνεπάγεται αυτό. Γενικά τότε θέλαμε με κάθε τρόπο να παρηγορήσουμε τους Βρετανούς καθότι είχαμε να αγοράσουμε κάτι από αυτούς για δεκαετίες. Πρώτο μέρος της παρηγοριάς ήταν οι βήτα αλλά τότε καιγόμασταν και για ναρκοθηρικά. Οπότε υπήρχε δικαιολογία δλδ η παραχώρηση των 2 βρετανικών ναρκοθηρικών. Δεύτερο μέρος ήταν το κορβετοφρεγατοεροπλανοφόρο με την μέθοδο 1+1+1+1 …. και πάει λέγοντας, όπου το πρώτο παπόρι βόσπερ θα στοίχιζε 500μύρια παρά κάτι και το 2ο 500 παρά κάτι μείον μια ακόμα τρίχα παρακάτω. Μεγάλοι χαμένοι βέβαια οι Γάλλοι στα ναυτικά καθότι είχαν κατέβει με 2 φαβορί και τελικά έφυγαν με την ουρά στα σκέλια. Μετά μας έκαναν μουτράκια και οι γαλλικές κορβέτες πήγαν Τουρκία. Ενώ οι κομπατάντ 2 από Κύπρο στην Γεωργία όπου έγιναν στόχος για την ρωσική αεροπορία.
Για πολυβόλο όχι, δεν πιστεύω. Τουφέκι με πιστόλι πακέτο το βρίσκω λογικό. Οικονομοτεχνικά και βιομηχανικά. Βλέπω διαγωνισμό αλλά με αγάπες οπότε λέω ΗΠΑ + Ισραήλ. Ειδικά η 2η αγάπη κάπως πρέπει να “τροφοδοτηθεί”. Άλλωστε το Ισραήλ είναι γενναιόδωρο με τους φίλους του. Ωστόσο μπορεί να παίξει και η Γερμανία. Είναι ένας εύπεπτος τρόπος να τους ξεφορτωθούμε στα υπόλοιπα.

Spyros

Μικρή ένσταση: το εξαιρετικό AR-18 δεν φτιάχτηκε απλώς γιατί το AR-15 ήταν ακριβό στην παραγωγή, αλλά γιατί το σχέδιο του AR-15 είχε πουληθεί σε άλλη εταιρία (Colt) και ο Stoner (ο αρχικός σχεδιαστής) ήθελε να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Βέβαια και αυτός και η εταιρία τότε δήλωναν πως ο λόγος της εξέλιξης του AR-18 ήταν το χαμηλότερο κόστος…

KaizerAmstelVonLagerS

Φανταζομαι το 700 φτιαχνει συγχρονες στολες και εξαρτησεις εεε;;;
Για το οτι κατι το φτιαχνει ο φθηνοτερος…συμφωνω….οποτε το οπλο σου ας το φτιαξει ο φθηνοτερος…Και σε αυτην την περιπτωση δεν ειναι Ελληνας….Δικο σου το επιχειρημα.Οποτε ας ψαξουμε αλλου για το συγκριτικο πλεονεκτημα.
Απο την αλλη…το οτι κατι πρεπει να το φτιαχνει καποιος αλλος απλα επειδη ειναι ο φθηνοτερος…αυτη η νεοφιλελευθερη θεωρια φαινεται να καταρρεει με τον ιο…
Βρες μου εναν ειδικο που να μπορει να στηριξει το τι να παραξει η χωρα με “σχέδιο-μελέτη πλήρως κοστολογημένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες” και ελα να τα ξαναπουμε….Ειδικο ομως…Οχι αριστο.
Φιλε μου…εσυ θες εθνικα οπλα αλα Ερντογαν…Ειναι μια προσεγγιση….Εγω ως καποιος ΜΗ ειδικος που στα 22 του χρονια εργαζοταν σε μια απο τις μεγαλητερες εταιριες του χωρου και εχω δει το πως λειτουργει απο την βαση….στο λεω πως αυτα που λες…θελουν πολυ χρονο και πολυ χρημα….Αν θες να εχεις καλο αποτελεσμα…Ακομα και στην αντιγραφη.Αλλιως συμβιβαζεσαι με αποτελεσματα τυπου Ερντογαν για να λες οτι παραγεις.Καποτε ισως καταφερεις να φτιαξεις κατι αξιολογο….μεχρι τοτε…πολλοι θα εχουν γινει παμπλουτοι,οι αποτυχιες θα ειναι παρα πολλες και τα χρηματα που θα εχεις ξοδεψει θα ειναι διπλα η τριπλα απο το να το αγοραζες ετοιμο.
Τετοιου μεγεθους και δυσκολιας εργα γινονται μονο με συμπαραγωγη…Καλως η κακως.Στο χερι μας ειναι την τεχνογνωσια και τις υποδομες που θα αποκτησουμε μεσω του εργου να τις βαλουμε να δουλεψουν ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το εργο…Ετσι φτιαχνεις κατι “δικο” σου…Εχοντας την βαση στο χερι σου ειναι να την εξελιξεις.
Εν κατακλειδι.Οταν αποφασισεις τι συμφερει και τι δεν συμφερει να φτιαχνει αυτη η χωρα…τι να φτιαχνει εδω και τι να φτιαχνει ο ξενος επειδη δεν υπαρχουν “συγκριτικά πλεονεκτήματα” τοτε θα μιλησουμε σοβαρα.Γιατι πολυ απλα…το να πιστευεις οτι σε συμφερει να φτιαχνεις οπλα εγχωριως…και οδοντογλυφιδες εξωχωρια…ειναι παραλογο…Σε στρατιωτικη αναλογια…ειναι σαν να μου λες να φτιαχνω οπλα…αλλα να κανω τις σφαιρες στην…Κινα επειδη…εχει συγκριτικο πλεονεκτημα….Σφαιρες θα χρειαστουν τα οπλα φιλε μου….Πολλες σφαιρες….Και αν δεν ξερεις να φτιαχνεις σφαιρες…τοτε το να ξερεις να φτιαχνεις οπλα….σου ειναι αχρηστο.You first master the basics.Then you move on to the more complicated things.
Και κατι αλλο που εμαθα απο τα μεσα….της μπυραριας….
ΔΕΝ υπαρχουν προγράμματα χαμηλού ρίσκου….Ακομα και η πιο απλη αντιγραφη εχει ρισκο…Ρωτα τους Κινεζους.Αυτοι ξερουν.

zap

το 700;

dimitrov

Αυτές φτιάχνει … το αν είναι σύγχρονες ή όχι είναι υποκειμενικό. Εξαρτάται …. αλλά τουλάχιστον συμφωνήσαμε τελικά πως εδώ φτιάχνουμε και στολές. Εύγε.
Φυσικά και δικό μου το επιχείρημα και δική σου άποψη πως το φτιάχνει ο ξένος. Κάποιος 3ος λέει πως όχι. Με επιχειρήματα και όχι πεισματικά. Εννοείται πως στο τέλος θα μετρήσει το κόστος/ απόδοση. Και μην ξεχνάς και τα παράπλευρα οφέλη.
Τώρα για τις ιδεολογικό-πολιτικές σου απόψεις δεν ενδιαφέρομαι. Ούτε τις κομματικές. Κράτα τις για σένα. Αν εσύ έχεις κομματικό-πολιτικά ζητήματα όσον αφορά τους ειδικούς, τους αρίστους κλπ είναι δικό σου θέμα και να το αφήσεις έξω από εδώ.
Και μην το πας στη γενική βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην γίνει τπτ είναι να θέλουμε να τα κάνουμε όλα μαζί. Μιλάμε για φορητό οπλισμό τώρα. Ούτε για γάντια, ούτε για στολές, ούτε για ιατρικό εξοπλισμό. Εκεί λοιπόν συμφωνούμε. Αυτό ζητάω. Οι ειδικοί ήδη υπάρχουν εν προκειμένω στο ΓΕΕΘΑ οπότε ….. Αυτοί ας μας πουν.
Για τον Ερντογάν τώρα ας μην σπεύδουμε να βγάλουμε συμπεράσματα … δεν το ξέρουμε το όπλο. Σε κάθε περίπτωση το έφτιαξε, το παράγει, πήρε το κάτιτις η ΗΚ και να που ότι φτιάχνει είναι δικό τους και κυκλοφοράνε το χρήμα μέσα στη χώρα τους.
Ποιανού χώρου εταιρία; Δεν μιλάω για εταιρίες πάντως, μιλάω για κρατική προσπάθεια όπως άλλωστε και το link που σου έστειλα. Ποιοί λοιπόν θα γίνουν πάμπλουτοι;
Ναι δεν διαφωνώ πως τόσα χρόνια έπρεπε να έχουμε πατήσει στις συμπαραγωγές και να γίνει το επόμενο βήμα. Έλα όμως που δεν έγινε. Φυσικά ούτε τώρα θα γίνει από την όποια συμπαραγωγή αλλά τεσπα θα δούμε …..
Εν κατακλείδι …
Φυσικά και υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα παντού και γι΄αυτό κάποια πράγματα τα κάνουν κάποιοι και κάποια τα κάνουν κάποιοι άλλοι. Οι Γερμανοί ας πούμε φτιάχνουν καλή μπύρα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι άλλοι δεν πρέπει να φτιάχνουν, ούτε σημαίνει πως στην Ελλάδα δεν φτιάχνουν αρκετοί ωραία μπύρα. Κάποιοι πείθουν με το προϊόν κάποιοι με την τιμή κάποιοι – οι περισσότεροι ίσως με τη σχέση κόστους προς απόδοση.
Όσο για το τι σου φαίνεται παράλογο είναι προσωπική εκτίμηση – δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό – αλλά είναι αυτό που ισχύει παγκόσμια. Κοινώς άμα περιμέναμε να φτιάξουμε πρώτα οδοντογλυφίδες δεν θα φτιάχναμε τπτ άλλο.
Σε κάθε περίπτωση σφαίρες φτιάχνουμε εδώ και δεκαετίες όπως φτιάχνουμε και βομβίδες και φυσίγγια … φτάνει να κάνουμε και καμία παραγγελία και να μην τα κλείνουμε από μόνοι μας.
You first master the basics.Then you move on to the more complicated things … ακριβώς … και το τ/φ με τις σφαίρες είναι από τα βασικά, αλλά κυρίως μην χάσουμε και το μυαλό μας, Παρεπιπτόντως το παράδειγμα με τις σφαίρες είναι ατυχέστατο.
Και για να κλείσουμε …ρώτησα τους Κινέζους και μου είπαν ν΄αλλάξεις μπυραρία …. δεν σου τα λένε καλά εκεί που πας.

KaizerAmstelVonLagerS

1)Υποκειμενικο δεν ειναι…Ειναι αντικειμενικα παντελως ξεπερασμενες και ακαταλληλες…Αλλα ναι…Τις φτιαχνουμε.Πολλοι αλλοι και εγω αναμεσα τους λεμε πως καλλητερα απο οπλα θα ηταν να μαθουμε να φτιαχνουμε ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ στολες,κρανη και εξαρτησεις αρχικα….Αυτο ειναι που δεν καταλαβαινεις.
2)Οι καλητερες μπυρες δεν ειναι Γερμανικες.Οπως και το καλητερο ουισκι δεν ειναι Σκωτσεζικο.
3)Οι Κινεζοι που μιλας μαλλον δεν ξερουν ουτε απο μπυρες και λογικα ουτε απο καλο ουισκι….
Για να τελειωνουμε με αυτην την ιστοριουλα….
Φιλε μου κατανοω την αποψη σου.Εσυ θες οπλα..Αρματα χωρις βληματα(μιας και δεν φτιαχνουμε βληματα αλλα μονο…σφαιρες και βομβιδες)…Δεκτον.Εγω ξεκιναω απο τα ταπεινα.
-Στολες του σημερα,
-Κρανη του σημερα,
-ατομικες μεριδες μαχης του σημερα(για να μην κουβαλα ο στρατιωτης το γκατζολοτυρο,γκοντζιλα κ.λ.π),
-σκηνες εκστρατειας και ατομικες σκηνες στρατιωτη του σημερα,
-νοσοκομεια εκστρατειας του σημερα(ειδικα εδω ο εξοπλισμος που υπαρχει ειναι επιεικως απαραδεκτος).
-Φορτηγα
Δεν συνεχιζω….ειναι δραμα η κατασταση…Αλλα ειναι και ευκαιρια.
Σε ολα αυτα ειμαστε 50+ χρονια πισω….Και ολα τα πεδια μαχων εχουν αποδειξει πως ενας στρατος μπορει να πολεμησει με ενα ελαφρως υποβαθμισμνο οπλισμο…Δεν πολεμαει ομως χωρις ρουχισμο,φαγητο,υποστηριξη.
Ζητας φορητο οπλισμο εσυ και οι ειδικοι του ΓΕΕΘΑ…Και οι ναυταιοι ζηταγανε P-3 ως ειδικοι του ΓΕΕΘΑ και ειδες που κατεληξαν.Απο οτι φαινεται αυτοι οι ειδικοι καθε αλλο παρα αυτο που διατεινονται ειναι…
Ολα αυτα τα προγραμματα μπορει να φαινονται μικρα σε εσενα συγκρινομενα με ενα ατομικο τυφεκιο…Δεν εχουν την γκλαμουρια της παρελασης…..Τοσο το μαχητικο τους αποτυπωμα ομως οσο και το οικονομικο τους αντικτυπο στην χωρα αν αξιοποιηθουν σωστα ως προγραμματα θα ειναι πολυ πιο μεγαλο σε σχεση με ενα προγραμμα τυφεκιου που θα μονοπωλησει τους λιγοστους και πολυτιμους πορους.Και φυσικα δεν ακυρωνουν το τυφεκιο…απλα το πανε πιο πισω.

dimitrov

Καλημέρα φίλε μου και καλό μήνα.
Για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστοριούλα καλό θα ήταν να μην μας τρελαίνεις με την αλλαγή θεμάτων τα κουνουπιδολάχανα και τις μπύρες, το ουίσκυ(το οποίο σιχαίνομαι όπως και το ποτό γενικώς) και τα άλματα από δω κι από κει. Από Κίνα μέχρι νεοφιλελευθερισμό ας πούμε.
Επίσης καλό είναι να διαβάζεις τα link που σου στέλνουν και να μένεις στο θέμα που είναι ο φορητός οπλισμός στο συγκεκριμένο άρθρο και όχι οι οδοντογλυφίδες ούτε η γενική κατάσταση του πλανήτη ας πούμε.
Ακόμα χειρότερα να μην υποθέτιες τι θέλω εγώ. Εγώ δεν ζητάω φορητό οπλισμό. Αυτό ζητάνε οι στρατιωτικοί. Ίσως και για να σώσουν τα ΕΑΣ. Επίσης Ρ3 ζήτησαν οι ναυταίοι(και ο τότε ΥΠΑΜ) κι όχι εγώ. Εγώ ζήτησα τορπίλες για τα υποβρύχια και εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Να με διαβάζεις συχνότερα λοιπόν(και καλύτερα) για να μη βγάζεις συμπεράσματα.
Ας έλεγες λοιπόν από την αρχή ” Εγω ξεκιναω απο τα ταπεινα.
-Στολες του σημερα,
-Κρανη του σημερα,
– ……..
-Φορτηγα” να τελείωνε το θέμα εκεί. Να σου πάταγα κι ένα thumbs up.
Αυτό είναι μια άλλη θέση με την οποία εν πολλοίς συμφωνώ(ειδικά στο εξοπλισμό προστασίας δλδ κράνη kevlar και αλεξίσφαιρα γιλέκα) αλλά εσύ προτίμησες να το ρίξεις στα γούστα και στην μαναβική.
Γενικά και άλλοι σχολιαστές λένε πως τα χρήματα πρέπει να πάνε σε άλλες ανάγκες. Κάτι ανάλογο γράφω κι εγώ πάνω πάνω στο πρώτο μου σχόλιο.
Άσε λοιπόν το τι θέλω εγώ. Εγώ τι θέλω το ξέρω εγώ και το γράφω ανά περίπτωση. Και σίγουρα δεν είναι αυτά που θέλεις εσύ να υποθέτεις.
Οι φίλοι μου οι Κινέζοι σίγουρα ξέρουν περισσότερα από σένα για μπύρα, Από ουίσκυ πάλι όχι. Ούτε σε αυτούς αρέσει. Το αποφεύγουν.
Α και κάτι ακόμα … στο link που σου έστειλα έχει ΚΑΙ εθνικό φορτηγό …..

KaizerAmstelVonLagerS

Φιλε μου τον Δουρειο τον διαβαζω συνεχεια…Το αρθρο που λες το εχω διαβασει απο τοτε που ανεβηκε.Οπως και αρθρα για φορτηγα αποκλειστικα….Διαβαζω και αλλα πολλα.
Τωρα για ολα τα υπολοιπα…ασχολιαστα.
Τελος.Εγω βλεπω τα θεματα σφαιρικα.Αυτος που βλεπει μονο το δεντρο….οτι δεν καταννοει το θεωρει αλμα..
Και για να τελειωνουμε.Τα απλα ζητησα απο την αρχη….Εσυ χαλαστηκες απο την διαπιστωση οτι η χωρα δεν φτιαχνει τιποτα.
Βολευεσαι με λεκτικα παιχνιδια.Στον επομενο ιο λοιπον…η που ξερεις…και σε αυτον….τραβα να πεις στους φιλους σου τους Κινεζους να σου στειλουν γαντια και μασκες….οταν θα τις εχουν και αυτοι αναγκη….μπας και την βγαλεις.Και αν δεν εχουν ας μου στειλουν καμμια μπυρα….Ποτε δεν ξερεις…Αν ειναι τοσο καλοι γνωστες οσο λες…ισως να σκεφθω να…αγορασω.Εσυ σιγουρα δεν θα την χρειαστεις και εγω σιγουρα θα αγορασω φθηνα.

dimitrov

Εύγε … και πάλι εύγε, χάρηκα. Που διαβάζεις γενικώς. Και ειδικώς που έχουμε κάποια κοινά σημεία αναφοράς.
Εσύ ζήτησες αυτό ….
” Το να αντικατασταθουν τα G3 ειναι παραγματι κατι θετικο.Το προγραμμα ομως θα πρεπει να γινει σωστα και οχι αλα Γκρεκα….πραγμα πολυ αμφιβολο. Συμφωνω ομως πως οταν δεν φτιαχνεις εξαρτησεις και αρβυλα για τον 21ο αιωνα..το να πας να φτιαξεις τυφεκια εφοδου για τον ιδιο αιωνα ειναι γελοιο”.
Και είναι πολύ διαφορετικό από αυτό …. “Εσυ θες οπλα..Αρματα χωρις βληματα(μιας και δεν φτιαχνουμε βληματα αλλα μονο…σφαιρες και βομβιδες)…Δεκτον.Εγω ξεκιναω απο τα ταπεινα.
-Στολες του σημερα,
-Κρανη του σημερα,
-ατομικες μεριδες μαχης του σημερα(για να μην κουβαλα ο στρατιωτης το γκατζολοτυρο,γκοντζιλα κ.λ.π),
-σκηνες εκστρατειας και ατομικες σκηνες στρατιωτη του σημερα,
-νοσοκομεια εκστρατειας του σημερα(ειδικα εδω ο εξοπλισμος που υπαρχει ειναι επιεικως απαραδεκτος).
-Φορτηγα
Δεν συνεχιζω….ειναι δραμα η κατασταση…Αλλα ειναι και ευκαιρια.”. Ε; Άλλη άποψη.
Φυσικά και χαλιέμαι με την ισοπέδωση. Παιχνίδια δεν κάνω ούτε με τις λέξεις ούτε με τα μυαλά αυτών που μου κάνουν την τιμή να με διαβάζουν. Αλλά κάθε λέξη μετράει. Ειδικά στον γραπτό λόγο.
Τα υπόλοιπα ασχολίαστα αν και ολίγο παραληρηματικά. Πάντως σου υποσχομαι πως αν βρεθείς σε κατάσταση ανάγκης κοιτώντας δέντρα θα πω στους φίλους μου τους Κινέζους να σου στείλουν ένα μπουκάλι σκατς. Ή ένα δάσος από μπουκάλια.

KaizerAmstelVonLagerS

Αλλη αποψη; Μαλλον γραφω Κινεζικα…και απο οτι φενεται δεν ξερεις να διαβαζεις Κινεζικα παρολλες τις υποτιθεμενες φιλιες…
Οχι σκατς…μπυρα….Που την ξερουν οπως λες.Σκατς μου στελνουν οι Ιαπωνες.
Ας το τελειωσουμε εδω.

dimitrov

Μπααααα σίγουρα δεν είναι ούτε Κινέζικα. Ρώτησα τους φίλους μου τους Κινέζους.
Αποφάσισε και ξαναπροσπάθησε. Θα το πετύχεις. Αυτό που θέλησες να πεις μια νύχτα του Απρίλη.
Σε άλλο άρθρο … άλλο σχόλιο … όπου θες …. μιας και ζήτησες μια τέτοια αγάπη να πεθάνει ….
Σε κάθε περίπτωση οι φίλοι δεν χάνονται κι όπου κι αν πας – σε ανάγκη σαν βρεθείς – απλά φώναξε …. μπύρα κινέζικη όση θες.
Εις στο επανιδείν λοιπόν, ραντεβού στα μανάβικα και στις μπυραρίες του διαδικτύου.
Έχε γειά λοιπόν!

evaggelos

κατι μαθαμε απο της συζητησεις για τα οπλα αλλα αν ισχυουν παιδια τα μαντατα για την οικονομια μας κ οχι μονον καλο ειναι να βρουμε κανα αποθεμα Mannlicher–Schönauer θα μας χρειαστει.

George

Απίστευτη μαυρίλα οικονομικά αλλά αυτή τη φορά δεν πέφτουμε μόνο εμείς αλλά όλος ο πλανήτης.
Δεν υπάρχει βέβαια καμία πιθανότητα για αγορά όπλων τα επόμενα χρόνια που ίσως να είναι και καλό μια και πηγαίναμε με τελείως πολιτικά κριτήρια σε αστρονομικές τιμές αλλά θα υπάρχει τεράστια ευκαιρία στα μεταχειρισμένα
Είναι σίγουρο ότι όλοι θα κάνουν downsizing οπότε υλικό για διάθεση θα υπάρξει άφθονο. Ακόμα και υλικό που αγοράστηκε σχετικά πρόσφατα.
Το λογικό είναι να το σκουπίσουμε διώχνοντας ότι θυμίζει πόλεμο του Βιετνάμ
Το αντίστοιχο των αρχών του 90 όπου τότε διώξαμε ότι θύμιζε τον πόλεμο της Κορέας!

DBA

Ειλικρινά κάθε φορά που διαβάζω τα πολλά τελευταία χρόνια, σχόλια αναγνωστών σε άρθρα για τον φορητό οπλισμό του ΕΣ οργίζομαι. Σκέφτομαι συνέχεια λέξεις όπως “αναχρονισμός”, “ασχετοσύνη”, “κολλημένα μυαλά”, “άγνοια περί σύγχρονου αγώνα πεζικού”, αλλά πάνω απ όλα ΚΑΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ περί ΕΣ, πεζικού, “στελεχών”, θητείας, στρατεύσιμων & εφέδρων.
Λοιπόν όλοι οι προηγμένοι στρατοί σήμερα χρησιμοποιούν διαμέτρημα 5.56 χλ. & ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. Διαβάζω στα εγχώρια φόρα για “εγκατάλειψη του 5.56 και επιστροφή στο 7.62 ή στο 6.ΧΧΧΧ” εδώ και τουλάχιστο 15 ΧΡΟΝΙΑ (από τότε που διαδόθηκε το ιντερντ στα ελληνικά νοικοκυριά). ΑΡΚΕΤΑ με τις ασχετοσύνες.
Νέο, ΣΥΓΧΡΟΝΟ, τυφέκιο στον ΕΣ -5.56- για όλους (πλην -ίσως – ακροβολιστών), ΠΡΟΧΤΕΣ. Με στάνταρντ οπτικό σκοπευτικό ημέρας και καλή αναλογία θερμικών νυχτός για Δ’ ΣΣ & ΑΣΔΕΝ, ΧΤΕΣ.
Μια άριστη λύση – χωρίς να είναι η μόνη- είναι το ΗΚ416, το οποίο συν τοις άλλοις δίνει το πλεονέκτημα ότι μπορούν να αναβαθμιστούν και αναδρομικά τυφέκια AR15/M16/M4 με νέο upper.
Δεν θα επιχειρηματολογήσω περισσότερο για διαμετρήματα ή “αξιοπιστίες” και “στιβαρότητες” γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να αρxίσω το τρολλάρισμα με M1 Garand & Manlicher “και τι ωραία όπλα ήταν και πόσο νέοι (και ωραίοι) είμαστε εμείς στη θητεία μας”. Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Ilias_Skaltsiotis

Προφανώς οι Αμερικάνοι, που έχουν να πολεμήσουν από τον πόλεμο της Κορέας, δεν γνωρίζουν περί σύγχρονου αγώνα πεζικού και γι’αυτό αντικαθιστούν το διαμέτρημα 5,56
“For months, senior Army officials have been telling Congress that the current 5.56mm Enhanced Performance Round is not potent enough to penetrate enemy body armor plates similar to U.S. military-issue rifle plates such as the Enhanced Small Arms Protective Insert, or ESAPI.”
https://www.military.com/kitup/2018/04/11/marines-working-army-556mm-rifle-round-replacement.html/amp

chriss8

Μα δεν το απορρίπτουν σαν άχρηστο. Με αυτό πολεμούσαν ξανά και ξανά. Κάνουν μελέτη και έρευνα για κάτι ακόμα καλύτερο. Εμείς είμαστε απλά κάποια επεισόδια – ακόμα πιο πίσω – που έχουμε το 7,62.

Observer

Για μένα καλιμπράρισμα όλων των τυφεκίων και εκσυγχρονισμός τους με ράγες νέα κοντάκια και σκοπευτικά.Αυτό πρέπει να γίνει σε βιομηχανικό επίπεδο και γρήγορα.Προέχει ο ατομικός εξοπλισμός του οπλίτη και βέβαια η αύξηση πυρός της ομάδος(βλ.βομβιδοβόλα).Χρειαζόμαστε μικρά drone, συσκευές νυχτ.παρατήρησης, ειδικά πυρομαχικά, δίχτυα παραλλαγής που εξαφανίζουν το υπέρυθρο ίχνος(mylar)-made in menidi-κλπ κλπ. Τα τυφέκια χρειάζονται ένα σχετικά μικρό κονδύλι. Τα άλλα είναι τα βασικά.

Alexandros79

Έχοντας την τύχη να χρησιμοποιήσω τους σεβαστούς προγόνους τους (FN FAL και HI POWER 9mm)
και εφόσον τα όνειρα είναι δωρεάν,δεν βαστάω,θα το πω…
Fn scar και στα δύο διαμετρήματα και Fn 509 tactical 9mm .
Δυστυχώς κάπου εκεί χτύπησε το ξυπνητήρι…

Stratilatis

Αν μπορούμε ή όχι να φτιάξουμε ένα εθνικό όπλο είναι μιά μεγάλη ιστορία.
Θα συμφωνήσω με αρκετούς που λένε ότι δεν φτιάχνουμε τίποτα. Για την ακρίβεια φτιάχνουμε ελάχιστα.
Αυτό οφείλεται ότι η Ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για να δικαιολογήσει το κόστος έρευνας, σχεδίασης και ανάπτυξης ένος όπλου.
Ποιός θα δώσει κάποια εκατομύρια που χρειάζεται η ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος για 100.000 κομμάτια. Μιλάμε με κόστος ανά όπλο περίπου 1000 ευρώ μια εταιρία περιμένει έσοδα γύρω στα 100.000.000 μάξιμουμ και ίσως καθόλου κέρδη. Και μετά ξανά από 20 με 30 χρονια θα ξαναλειτουργήσει η γραμμή παραγωγης.
Η διαμάχη για το διαμέτρημα που δίνει και παίρνει.
Το 5.56mm υιοθετήθηκε λόγω του pray and spray. Θές πολλά πυρομαχικά 200+ στα 7 κιλά φόρτου γιατί οι γεμιστήρες αδειάζουν ταχύτατα. Θεωρητικά αυτό ίσχυε για τις δεκαετίες του 60 στις ΗΠΑ με τους κληρωτούς μέχρι και πρίν αλλάξει η διαδικασία εκπαίδευσης.
Αντίθετα αν έχεις πειθαρχία σκοπευτού το 7.62mm θεωρείται ανώτερο και πιο αποτελεσματικό. Αλλά στα 7 κιλά πυρομαχικών που φέρει ο στρατιώτης μπορεί να κουβαλήσει μέχρι 100φυσίγγια.
Το 6.8mm έχει τα πλεονεκτήματα της ταχύτερης και βαρύτερης βολίδας και τη δυνατότητα 180 φυσιγγίων στα 7 κιλά φορτου. Αλλά είναι πειραματικό διαμέτρημα ακόμα.
Η διαμάχη είναι αμά το πάρουμε σε αναλογία στα πιστόλια, τί θα προτιμούσατε να έχετε ένα .22 , ένα .38, ή ένα ,45 σαν δευτερεύον όπλο;
Πάντως άν πιστεύουμε στο pray and spray λόγω εκπαίδευσης εφέδρων, και ότι δεν περιμένουμε επαφή με τον εχθρό πάνω από τα 300 μέτρα, μιά χαρά μας κάνει και το 5.7χ28

A.K.

Εχω επιγνωση πως γραφω τις αποψεις μου σε ενα μεσο που αρκετοι αλλοι που συμμετεχουν εχουν πολυ περισσοτερες γνωσεις απο εμενα. Ομως για το συγκεκριμενο θεμα νομιζω πως εχω κατι να πω βασιζομενος στην οποια εμπειρια μου και λογικη μου.
1) Οσοι επιστρατευθουν θα εχουν να ακουμπησουν οπλο αρκετα χρονακια και πιθανον η εκπαιδευση που καποτε ειχαν λαβει να ηταν στοιχειωδης. Δεν νομιζω πως σε μια εκτακτη κατασταση θα ειναι παραγωγικο να μαθαινει κανεις στους επιστρατευμενους πως να λυνουν το μοντερνο οπλο τους.
2) Οι ποσοτητες οπλων και πυρομαχικων (στην περιπτωση που αλλαξει το διαμετρημα) που πρεπει να αντικατασταθουν ειναι τεραστιες.
3) Επειδη ειναι λογικο να υποθεσω πως η αντικατασταση θα γινει σταδιακα και σε βαθος χρονου, πιθανοτατα, για αρκετα μεγαλο διαστημα θα συνυπαρχουν οπλα δυο διαφορετικων διαμετρηματων με ολα τα προβληματα που αυτο το αχρειαστο μπερδεμα μπορει να προκαλεσει.
4) Οποιο οπλο και να προτιμηθει πρεπει να ειναι ιδιαιτερα ανθεκτικο σε κακομεταχειριση, σχετικα φθηνο και απλο στην χρηση-συντηρηση του.
Επιτρεψτε μου να καταληξω εκφραζοντας μια αποψη. Υποθετω πως η αντικατασταση των G3 θα γινει σταδιακα, πιθανον ακομα και σε βαθος δεκαετιας+. Νομιζω ομως πως η αλλαγη διαμετρηματος θα ηταν αντιπαραγωγικη.
1) Αν καποιος ειναι ανεκπαιδευτος και σε συνθηκες πιεσης, ειτε εχει 10, ειτε 30 σφαιρες, θα τις ριξει με την μια και μετα θα κοιταει τον αφαλο του…
2) Μαλλον θα ειναι σχετικα ευκολος ο ανεφοδιασμος αφου πιθανοτατα και κοντα θα ειναι οι γραμμες και προετοιμασμενες οι θεσεις.
3) Οποιοσδηποτε στοχος ειναι καπως μακρυα ειναι απολυτως ασφαλης ανεξαρτητως βεληνεκους του οπλου αν κρινω απο τις λαμπρες επιδοσεις που θυμαμαι… Για τις αποστασεις που εχω στον νου μου θα ηταν απολυτως επαρκη και τα καρυοφυλια.
Κατι τελευταιο. Το καινουργιο υλικο ανεβαζει το ηθικο και το ενδιαφερον. Ενα κρανος με θεσεις για ολα αυτα τα μπιχλιμπιδια και φουτουριστικο σχημα σαν αυτα που φαινονται στις φωτογραφιες, η ενα πιο “σοφιστικε” οπλο κινητοποιει την πλειοψηφια των στρατευσιμων. Απο προσωπικη εμπειρια θυμαμαι πως μας φαινοντουσαν οι πρωτες στολες παραλλαγης που ειχαν δοθει. Ειναι λιγο αστειο, ομως πραγματικο. Φυσικα δεν ισχυριζομαι πως αυτο ειναι ενα επιχειρημα για την “αλφα” η “βητα” προμηθεια. Απλα, διαβαζοντας τα παραπονα αρκετων για την κακομεταχειριση του οπλισμου απο τους στρατιωτες θελω να πω πως οταν καποιος περναει τον περισσοτερο χρονο του σαπιζοντας στο κψμ, η παζαρευοντας την “υπηρεσια” η την αγγαρεια επομενο ειναι να χανει καθε ενδιαφερον. Με μια πιο “ανεβασμενη” εκπαιδευση, νομιζω πως θα ηταν διαφορετικα τα πραγματα.

My_name_is_Nobody

Όσο καλό και αξιόπιστο και αν είναι το G3 κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Η αλλαγή όμως από μόνη της δεν κάνει τον στρατιώτη φονικότερο. Τα οπτικά βοηθήματα είναι αυτά, που σε συνδιασμό με την αλλαγή στην εκπαίδευση θα κάνουν τον πεζικάριο ικανό να εξουδετερώσει την απειλή από την μέγιστη δυνατή απόσταση. Όσοι έχουμε βάλει σε στόχους πάνω από 100 μέτρα θα θυμόμαστε πως αυτός έμοιαζε με τα απλά σκοπευτικά σαν να βρισκόταν στον Θεό.
Το μόνο που περιμένεις είναι μια τυχαία επιτυχία ή ο αντίπαλος να κατεβάσει το κεφάλι κάτω.
Το να προμηθευτούμε λοιπόν νέα όπλα , ανεξάρτητα από το διαμετρημα, και να το κρατήσουμε με τα σιδερένια σκοπευτικά του ,για να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος είναι άσκοπο, ας κρατήσουμε τα G3. Βέβαια όπως έγραψα πιο πάνω αυτό πρέπει να πάει πακέτο με την αλλαγή στην εκπαίδευση.

zap

Η αποτελεσματικοτητα του Ελληνα στρατευμενου ειναι χαμηλοτατη και ας μην γελιομαστε. Επισης η οικονομια της Ελλαδας δεν σηκωνει στρατοπεδα επι στρατοπεδων μονο και μονο για αγγαρειες.
Θελουμε μια επανασχεδιαση της εκπαιδευσης συνολικα. Κατι σαν 3 μηνη εκπαιδευση (βαρια, εντονη) σε οπλα και ειδικοτητα και μετα αποσπαση σε μοναδα κοντα στην οικια εαν γινεται και ‘rotation’ στα συνορα με πληρωμη για μεγιστο 2 εβδομαδων χωρις να κινδυνευει η εργασια με νομο. Αυτο βεβαια ειναι μια πολυ προχειρη προταση, να λεμε.

Stratilatis

Έξυπνη ιδέα, Κάτι σαν την Ελβετία με 30 μήνες θητεία όπως η Ελβετία.

Spyros

– Το Μ1911 του Α’ΠΠ πρέπει να αλλάξει (μάλλον).
– Το διαμέτρημα του τυφεκίου πρέπει να αλλάξει.
– To G3 πρέπει να αλλάξει.
– Οι εξαρτήσεις και τα κράνη της εποχής του Βιετνάμ πρέπει να αλλάξουν.
– Η «εκπαίδευση» (σε εισαγωγικά γιατί η μια βολή -κι αν- το μήνα ΔΕΝ είναι εκπαίδευση) πρέπει να αλλάξει.
Τα παραπάνω παρατίθενται σε αντίστροφη σειρά προτεραιότητας — κατά τη ταπεινή μου γνώμη. Τα 2 τελευταία είναι ΠΟΛΥ σημαντικότερα των πρώτων. Τι να το κάνω το νέο, ωραίο, γυαλιστερό τζουτζου-μπρούτζου τυφέκιο/αραβίδα, οποιουδήποτε διαμετρήματος, αν έχω το κατσαρόλι στο κεφάλι να μου πέφτει στα σκοπευτικά (σιδερένια, οπτικά ή κουκκίδας);
Πρώτα βάζεις σώβρακο και μετά ψάχνεις να βρεις τι παντελόνι και παπούτσια ταιριάζουν στη περίσταση.
(και μη πει κάποιος “στα σύνορα οι μονάδες έχουν νεα κράνη”, το ξέρω. Αν σκάσει η στραβή δε θα πολεμήσουν μόνο όσοι είναι τώρα στον Έβρο)

chikichiki

Άντε, ας καταθέσω κι εγώ τα δικά μου αερολογήματα…
-Το τυφέκιο εφόδου είναι από τους πιο ασήμαντους παράγοντες στην έκβαση μιας μάχης ή ενός πολέμου. Με εξαίρεση διαφορά γενεών (πχ μία πλευρά με όπλα κινητού ουραίου και η άλλη με αυτόματα), ΔΕΝ υπάρχει ουσιαστική διαφορά και ΔΕΝ θα χαθούν μάχες λόγω ατομικού οπλισμού. Τα φορητά όπλα του ΕΣ είναι, ακόμη και σήμερα, επαρκέστατα. ΜΠΟΡΕΙ όμως να χαθούν μάχες λόγω έλλειψης σύγχρονων ατομικών υλικών, και ΚΥΡΙΩΣ λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης και άκαμπτων, μουχλιασμένων νοοτροπιών.
-Το 5.56 είναι μια εξαιρετική πρακτική υλοποίηση της θεωρητικής περιγραφής του τυφεκίου εφόδου: το μικρό μέγεθος επιτρέπει μεταφορά μεγάλου αριθμού φυσιγγίων, που δίνουν μεγαλύτερο όγκο κατασταλτικών πυρών, κρίσιμο στοιχείο στον ελιγμό, ενώ η χαμηλή ανάκρουση ευνοεί κι αυτή την καταστολή λόγω της αυξημένης ευστοχίας. Σε αυτές τις αποστάσεις η φονικότητα, αν κι επιθυμητή, είναι δευτερεύων σκοπός. Καθώς δε ο πεζικάριος πλησιάζει στις εχθρικές θέσεις, η μεγάλη χωρητικότητα και η χαμηλή ανάκρουση επιτρέπουν πολλαπλές ευκαιρίες στοχευμένων πυρών κατά των (πλέον πιο ευδιάκριτων) στόχων του, ακόμη και ελεγχόμενη αυτόματη βολή. Ταιριάζει γάντι στο σύγχρονο τρόπο συμβατικής μάχης.
-Το Αφγανιστάν δεν είναι καλό παράδειγμα. Πρώτον, γιατί η διεξαγωγή του πολέμου και η γεωγραφία διαφέρουν ( https://www.proelasi.org/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF/ ). Δεύτερον, οι αποστάσεις που είναι το πρόβλημα (500+μ), δεν πιάνονται ούτως ή άλλως από τ/φ διότι δεν φέρει κατάλληλα για αυτές σκοπευτικά.
-Οι μονάδες/υπομονάδες έχουν οργανικά ενσωματωμένα όπλα (τυφέκιο ακροβολιστή, οπλο/πολυβόλο γενικής χρήσης, κλπ) που καλύπτουν αποστάσεις μεγαλύτερες του τυφεκίου.
-Τα ζητήματα φονικότητας και διάτρησης εμποδίων, αν και όχι ανυπόστατα, είναι εντούτοις το πρώτο άκρως ρευστό και χαώδες ανεξαρτήτως διαμετρήματος λόγω αμέτρητων αστάθμητων παραγόντων, ενώ το δεύτερο σχετίζεται άμεσα με την αναμενόμενη συχνότητα αστικών μαχών και, έχω την εντύπωση τουλάχιστον, πως δεν είναι απαγορευτικό (απλώς το όπλο χρειάζεται περισσότερες βολές για να διαπεράσει το εμπόδιο).
-Έχουμε πολύ χρόνο ακόμη μέχρι οι ΗΠΑ, και πόσο μάλλον το ΝΑΤΟ, να αντικαταστήσουν το 5.56 σε υπηρεσία και να δυσκολέψει η υποστήριξή του.
Ως συμπέρασμα, είναι προφανές πως βλέπω το 5.56 με καλό μάτι. Φυσικά και αναγνωρίζω πως δεν είναι η τέλεια ισορροπία σε ένα μεσαίο διαμέτρημα, κι επιδέχεται βελτιώσεων κυρίως στο τραύμα που προκαλεί και στη διάτρηση εμποδίων. Όμως από την άλλη δεν πρέπει να καταπιανόμαστε με μια διαρκή βελτιστοποίηση ψάχνοντας το τέλειο διαμέτρημα όταν κανείς δεν έχει λύσει αυτό το πρόβλημα. Αν πρέπει ντε και καλά να αγοραστούν νέα τυφέκια, το 5.56 το θεωρώ έναν (αρκετά καλό) μονόδρομο. Και συγκεκριμένα θα πρότεινα το M4, το οποίο ήδη υπηρετεί στις ΕΔ και λόγω των αμερικανικών συμβολαίων είναι πια πάμφθηνο. Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά πως οι υπόλοιπες επιλογές στο 5.56 δεν είναι από πολύ καλές έως εξαιρετικές.

Ilias_Skaltsiotis

Το ανάγλυφο της Ελλάδας, με ορεινούς όγκους και νησιά που θα αντιμετωπίζουν αποβάσεις, όπως και ότι ο μεγάλος όγκος του ΕΣ, θα κάνει αμυντικό αγώνα από αμυντικά οργανωμένες θέσεις, μάλλον μοιάζουν με τις μάχες στο Αφγανιστάν, πάρα με τις ζούγκλες στο Βιετνάμ. Οι διόπτρες και τα οπτικά βοηθήματα γίνονται όλο και πιο φθηνά και ελαφριά και στα επόμενα χρόνια μάλλον θα είναι στάνταρ εξοπλισμός.

Exogiinosjim

Νομίζω η επιλογή του FN Scar λόγω των επιλογών διαφορετικών διαμετρημάτων και μήκος κάννης, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Επίσης, αν αλλάζαμε και πιστόλι υπάρχει το FN FNX-45, που μπορούν να πάνε πακέτο.
Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να τρέξει και πρόγραμμα αναβάθμισης όλων των υλικών του στρατιώτη.
Αν βέβαια υπήρχαν χρήματα!

Fingolfin

IWI Tavor X95. Η συμμαχία με το Ισραήλ πρέπει να προχωρήσει κι άλλο. Το ότι έχει επιλεγεί από Ισραήλ και Κύπρο δείχνει το δρόμο.

tyf

μπα δεν είναι καλό! μη ξεχνάς πως ο στρατός μας βασίζεται στις φαμφάρες και στην παραστατικότητα μη πω και θεατρικότητα πώς θα κάνουν επ’ ώμου, παρουσιάστε και παρά πόδα, με αυτά τα μικρά όπλα….. δεν μας βγαίνει η παράσταση άσε που νοιώθουν και μειονεκτικά οι βαθμοφόροι αν δεν υπάρχει πολλή κινητικότητα στα κελεύσματα! μη σου πω να γυρίσουμε στο Μ1 να χορταίνονταν φαμφάρα

tyf

ΠΕΡΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ
ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ :
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ G3 – ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ;
και με σύνδεσμο
https://www.ptisidiastima.com/g3-upgrades/
Πριν λίγους μήνες είχε γραφεί ότι θα έπρεπε να γίνει επιλεκτική αναβάθμιση των G3 από αρθρογράφο της ΠΤΗΣΗΣ
και είχε υποστηριχθεί η άποψη επί λέξει απο τον αρθρογράφο του
” Δεν χρειάζεται ο Τυφεκιοφόρος του Ε.Σ. δίποδα (περισσότερα επ’ αυτού ίσως μελλοντικά), πολλαπλές ράγες picatinny (τι να βάλει πάνω…;), φανάρια κλπ.”
Σήμερα λίγους μήνες μετά σε αυτό το άρθρο υποστηρίζεται η αντικατάσταση των όπλων
Θέλοντας λοιπόν να απαντήσω αν και κάπως ετεροχρονισμένα στο παλιό άρθρο αλλά και στο νέο …
έχω να πω τα εξής:
Ε ναι τι να βάλει ο τυφεκιοφόρος με την picatiny ….φανάρια; …..τελικά φίλε που έγραψες αυτό το άρθρο η αναβάθμιση με κάτι φουτουριστικά κοντάκια και πάπιες και μια Picattiny με φακουδάκι (να …. το φανάρι σου) κόστισε 1200€ για κάθε όπλο δηλαδή πάλι έφαγαν οι μεγάλες κεφαλές του τόπου (επειδή έλεγες κάτι για κουλτούρα) ενώ στο ali express ( κινέζικο κατάστημα ) και σε προκαλώ να το δεις (χτύπα picattiny για g3 και mp5) και γελάω δυνατά οι picattiny για g3 με αλουμίνιο 6061 μασιφ απίστευτα καλής ποιότητας κάνουν 13 € η μία … και μπορείς να μοντάρεις και τα φανάρια σου …. ένα οπτικό αξιόλογο κοστίζει άλλα 50€ ….. όμως η Ελλαδάρα θα έπρεπε να αλλάξει και κουλτούρα στις μίζες όταν το όπλο g3 κοστίζει 100 με 150€ για να κατασκευαστεί αλλά εσύ μέσα στην κρίση πας και δίνεις 1200€ για αναβάθμιση τότε αν δεν είσαι ανόητος και σε στηρίζουν άρθρα όπως το δικό σου είσαι απλά κακόβουλος ….. μερικοί λοιπόν Έλληνες πήγαν στην Τουρκία η οποία αξιοποίησε την πατέντα του AR15 η οποία είναι ελεύθερη δηλαδή δεν πληρώνει δικαιώματα σε κανέναν Γερμανό Αμερικανό κλπ γιατί η προστασία της πατέντας έχει λήξει και τους βοήθησαν να παράξουν δικά τους όπλα πάνω σε αυτό το κλασσικό άλλοτε M16 – AR15 τύπου. Στην Ελλάδα λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν μπορούν να στήσουν παραγωγή με 2.000.000 € μεταχειρισμένες πρέσες και κατασκευή με άριστα υλικά και να παραχθεί το Ελληνικό AR15 σε 5.56 διαμέτρημα με 200€ το καθένα (γιατί με απλά υλικά κάθε όπλο έρχεται στα 100€ όπως το G3 που παράγει η Ελλάδα) . Και τέλος, τι με ενόχλησε και έγραψα αυτή την απάντηση. Όσο πιο ακριβείας όπλα έχεις και σε βοηθάνε τα σκοπευτικά βοηθήματα σου τόσο λιγότερες σφαίρες θα χαλάσεις τόσο πιο θανατηφόρος θα είσαι …. όσο για τους ελεύθερους σκοπευτές μας θα γελάσω πάλι δυνατά …. η επιλογή ειδικότητας στον στρατό έρχεται ή βυσματικά ή τυχαία. ακόμη και ο απλός τυφεκιοφόρος με τα κατάλληλα οπτικά μπορεί να βρει στόχο σε πολύ μεγάλες αποστάσεις ενώ τα ανοιχτά σκοπεύτικά θα περιμένουν τα 100 μέτρα και κάτω (και αν καταφέρουν να βρίσκουν στόχο …..) δεν μιλάω για διόπτρες νυκτός, red dot, λέιζερ, ακόμη και φακούς (να τα φανάρια σου) κλπ και πόσο με αυτά μπορείς να έχεις πιο αξιόμαχες μονάδες… όποιος πάει στρατό κατά μέσο όρο ρίχνει 20 με 40 βολές και ποτέ δεν μαθαίνει παρά μόνο από τον αξιωματικό βολής που πήγαν οι σφαίρες του στο πεδίο βολής… καλό λοιπόν θα ήταν να τις βλέπει που πάνε κιόλας αυτά περί κουλτούρας. Αλλά ξέχασα η Ελλάδα εκπαιδεύει “σκοπούς” “αγγαρειομάχους” όπως οι σχολές οδηγών “παρκαδόρους”.
Άντε και καλή χώνεψη σε όσους τα έφαγαν και τώρα υποστηρίζουν εδώ την αντικατάσταση !!!
Η παραγωγή δικού μας όπλου παίζει ή οι επιλογές είναι αυτές ανωτέρω;

flanker7

Το κείμενο που έβαλες στο λινκ είναι δικό μου
Το παρόν όχι.
Στα κείμενα μου παραθέτω τις δικές μου απόψεις όπως διαμορφώνονται την στιγμή που γράφω.
Πάντως δεν βλέπω κάποια αντίφαση στο κείμενο μου του λινκ και στα πρόσφατα τρία που έγραψα επίσης.
Επαναλαμβάνω, το παρόν δεν είναι δικό μου.
Όσο για τις ράγες των 13ευρώ του Αλί… Τις δοκίμασα. Αντέχουν όσα λένε τα λεφτά τους. Κι όχι κατ’ ανάγκη η ράγα ως τέτοια, αλλά κυρίως η όλη προσαρμογή.

tyf

#Aliexpress € 12,34 26%OFF | Low Profile Universal Rail Scope Mount For Hk-91 H&k G3 GSG-5 MP5 SP89 Hk-91 93 94 & Cetme Rifles
https://a.aliexpress.com/_d60M8zg

flanker7

Τι να δω;
Εγραψα πιο πάνω οτι χρησιμοποιησα κινεζικα των €13, UTG Leapers των €25, CAA των €100 και Β&Τ των €120.
Μπορει η διαφορα αποδοσης να μην δικαιολογει την διαφορά τιμης αλλα δεν ειναι το ιδιο. Μπορεί να σου βγει μια κινεζικη οταν πηγαινεις στο πεδιο βολης, κατεβαζεις προσεκτικα το οπλο, ριχνεις 50-100 σφαιρες κλπ, αλλα δεν ειναι για χορηγηση στο στρατο
Οσο για τα 1200 που λες, δεν περιλαμβανε ασφαλως μονο ραγα στον κορμο. Οποταν η συγκριση που κανεις ειναι ακυρη.

tyf

Με μεγάλη μου προσοχή διαβάζω αυτά που γράφεις, αν δεν σου κάνει κόπο εξήγησε μου ως ειδικός αρθρογράφος που είσαι τι περιελάμβανε το κόστος των 1200 ευρώ αφού δεν ήταν μόνο ράγα για να με διαφωτίσεις ώστε να μην κάνω άκυρες συγκρίσεις δώσε μου να καταλάβω ως αναγνώστης σε ένα όπλο που κάνει 100 ευρώ και επιλέγεται η αναβάθμιση 1200 €εν μέσω κρίσης επειδή κρίθηκε πιο οικονομική επειδή δεν υπάρχουν τα κονδύλια. Τοποθετήσου σε παρακαλώ στο κόστος εκάστης μονάδας που τοποθετήθηκε πόσες μονάδες παραγγελθηκαν και αν σε αυτή τη μαζική παρτίδα δικαιολογούνταν αυτές οι χρεώσεις ανά όπλο και γιατί με το τότε άρθρο σου ως αρθρογράφος της πτήσης έκρινες πως αυτό ήταν θεμιτό ενώ λίγους μήνες μετά το παρόν άρθρο που δεν είναι δικό σου υποστηρίζεται η αγορά νέου όπλου που όπως ξέρουμε η Ελλάδα θα έχει συμμετοχή μόλις 30% και πουθενά δεν αναφέρεται ‘ότι παραδείγματος χάριν κάποιες χώρες εκπόνησαν σχέδια για δική τους αποκλειστική παραγωγή όπως λόγου χάριν η ακατονόμαστη ( Τουρκία).. Συγνώμη αν σε κουράζω με τις ερωτήσεις μου αλλά σαν αναγνώστης θέλω να μαθαίνω. όσο για την σύγκριση που λες απλά αναφέρω ένα υλικό βάσης σκοπευτικών 6061 κράμα αλουμινίου ότι κάνει μόλις 13 € στην Λιανική του κινέζου και πίστεψε με θα διαφωνήσω αρκετά περί του όρου στρατιωτικής χρήσης για μένα υπάρχουν υλικά και κατασκευή και προδιαγραφές υλικών … για την ιστορία πάρε μια τέτοια βάση βίδωσε τη με κόλλα σπειρωμάτων και πίστεψε με δεν θα κουνήσει ούτε θα φύγει με την ανάκρουση του G3 και (ως ιδέα το βάζω) θα ήθελα να το δω και σε παρουσίαση σε άρθρο αφού έχεις τη δυνατότητα να ρίχνεις 100 και πλέον βολές ώστε να καταλάβω όταν μιλάμε για ράγες τη στρατιωτική χρήση σε σχέση με την πολιτική χρήση. σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

flanker7

Ειδικός αρθρογράφος δεν είμαι, όπως πολλάκις έχω δηλώσει. Εκφέρω άποψη!
Στο κείμενο μου που ανάρτησες στο αρχικό σχόλιο υποστηρίζω ότι η αναβάθμιση δεν κρίνεται ως συμφέρουσα από άποψη κόστους. Σαφές αυτό. Επίσης συσχετίζω το γεγονός με το επίπεδο εκπαίδευσης και την ικανότητα κάποιου να εκμεταλλευτεί ένα αναβαθμισμένο όπλο.
Τον ίδιο συσχετισμό κάνω και στα πρόσφατα μου κείμενα.
Και για να ξεκαθαρίσω το τι αναφέρω σε όλα τα κείμενα μου, εάν το κράτος θα δαπανήσει χρήματα για νέο όπλο αυτό πρέπει να είναι σε νέο διαμέτρημα. Αν δεν θα αλλάξει διαμέτρημα καλύτερα να αναβαθμιστούν στοχευμένα τα υπάρχοντα όπλα.
Επίσης, να σου επαναλάβω ότι δεν είμαι ο συντάκτης του παρόντος άρθρου οπόταν το τι γράφει εδώ δεν με αφορά.
Στις ερωτήσεις σου τώρα.
Τα όπλα δεν στοιχίζουν 100 ευρώ. Ούτε κάν οι πρώτες ύλες που ακόμα και μόνες τους είναι περισσότερο από αυτά. Αν και εκεί κοντά. Για να παραχθεί ένα όπλο δεν χρειάζονται μόνο πρώτες ύλες. Ακόμα και για κρατικές υπηρεσίες το κόστος υπολογίζεται ως σύνολο παραγόντων ακόμα και οι εργατοώρες. Εσύ μπορείς να επαναλαμβάνεις το 100 όσες φορές θέλεις φυσικά.
Το τί περιλάμβανε η αναβάθμιση το είδα σε πρώτο πρόσωπο. Το τι στοιχίζει το κάθε κομμάτι δεν ξέρω. Αλλά αυτά περιλάμβαναν, Κοντάκι, συγκολλημένη ράγα πλήρους μήκους (μέχρι τον μοχλό οπλίσεως), Χειραφυλακτήρα με ράγες δυνάμενο να δεχθεί και βομβιδοβόλο, Βελτιωμένο μοχλό απελευθέρωσης γεμιστήρα, εμπρόσθια χειρολαβή, δίποδα. Επίσης φανάρι και σκοπευτικό όργανο αλλά αυτά, εξ όσων γνωρίζω δεν περιλαμβάνονταν στην τιμή. Την οποία τιμή δεν ξέρω. Το 1200 είναι κάτι που κυκλοφόρησε αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.
Μετά, αντιλαμβάνεσαι ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης δεν προχώρησε. Οπόταν καμιά παραγγελία δεν έγινε. Τα αναβαθμισμένα όπλα που βλέπεις δεν είναι από τα ΕΑΣ αλλά από εσωτερικό, τμηματικό πρόγραμμα του Ε.Σ.
Επαναλαμβάνω, δεν υποστήριξα την αναβάθμιση. Τοποθετήθηκα επ’ αυτής με επιχειρήματα, ένα εκ των οποίων ήταν ότι ήταν υπερβολικά τα όσα προτάθηκαν. Ξαναδιάβασε το κείμενο.
Επειδή τοποθέτησα ράγες όχι μόνο για μένα αλλά και για άλλους, κοινό θέμα με τέτοιες φτηνές κατασκευές είναι η σκληρότητα του μετάλλου (συνήθως η βάση του σκοπευτικού που θα μπεί πάνω “σκάβει” την ράγα), η ακριβείς διαστάσεις (ουκ ολίγες φορές τέτοιες ράγες “παίζουν” χωρίς να μπορείς να τις σφίξεις), η ποιότητα των βίδων (θραύση, χαλασμένες βόλτες κλπ), αποχρωματισμοί, στρεβλώσεις κλπ.
Τι σημαίνει στρατιωτική χρήση; Σημαίνει αντοχή σε παρατεταμένη αποθήκευση, σημαίνει διατήρηση του μηδενισμού μετά από πολλαπλές τοποθετήσεις και αφαιρέσεις σκοπευτικών, σημαίνει να είναι στο πάτωμα του Μ-113 και για ώρες να δέχεται κραδασμούς και κτυπήματα.
Άρθρο για το τί κάνω στην εργασία μου δεν θα γράψω. Απολογούμαι. Αν θελεις γράψε εσύ με τις δικές σου εμπειρίες

tyf

Καταρχάς και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο σου, εγώ ένας απλός σκοπευτής είμαι, ενεργός, ως χόμπι με διάφορο επάγγελμα από αυτό του χώρου απλώς διαβάζω κατά καιρούς και ενημερώνομαι δευτερευόντως για τα αμυντικά θέματα, Επίσης για ιστορικούς λόγους κάποτε είχα και μια θητεία αρκετά μάχιμη εκεί σε κάτι BMP 1 στην άκρη του Αιγαίου με κάτι ανακαταλήψεις βραχονησίδων ΔΑΕ, Ασκήσεις κλπ κλπ και αρκετές βολές επίγειες αντιαεροπορικές αλλά και θαλάσσιες με ότι υπήρχε και αρκετές μέρες σχοινάκια κλπ κλπ κλπ αργότερα μετεκπαιδεύσεις κλπ η οποία με έκανε να γνωρίζω και τη νοοτροπία μέσα κι έξω από το στράτευμα και την αποποίηση ευθυνών και τις εύκολες λύσεις που επιλέγονται κατά καιρούς αρκεί η καυτή πατάτα να πάει παρακάτω . Αναγνώστης δε της “πτήσης” κατά τα εφηβικά μου χρόνια που αγοράζαμε το περιοδικό για να κλέψουμε ιδέες για ιδεογράμματα στον μοντελισμό και να δούμε πως βαφόταν τα F-16 και τα mirage 2000 με Ελληνικά χρώματα …. (ωραίες εποχές).
Αυτό λοιπόν που με λυπεί και γράφω είναι ότι η δημιουργία ενός “εθνικού όπλου” θα έπρεπε να προάγεται στην περίπτωση που θα πρέπει να αντικατασταθεί το G3 γιατί υπάρχει και αυτή η λύση και αν δεν κάνω λάθος αυτό το σχέδιο εξετάζεται, όπως ήδη ξεκίνησε και η κατασκευή διαφόρων “εθνικών” οχημάτων. Περαιτέρω τα λεγάμενα υλικά στρατιωτικής χρήσης δεν ήταν πάντα “στρατιωτικής χρήσης” λ.χ. ένα κέβλαρ κράνος 200 € στην λιανική του κινέζου δεν έχει καμία σχέση σε αντοχές , βάρος κλπ με τα κράνη της μεταπολίτευσης που έχουμε αλλά και ούτε τα βαριά κέβλαρ που έχουμε προμηθευτεί πολλές χιλιάδες ευρώ (έχω προλάβει και φορέσει τέτοιο και μιλάω εκ πείρας για το πόσο βαρύ ήταν) στολές απλές όχι rip stop που ράβονται στην τουρκιά και μοιάζουν με τσουβάλια τεσπα είναι μεγάλη κουβέντα και έχουμε προμηθευτεί κατά καιρούς υλικά χωρίς συνοχή τα δε ηλεκτρονικά χωρίς συμβατότητες μεταξύ τους. από εδώ και στο εξής θα έπρεπε να εξετάζεται σοβαρά και να προάγεται η ποιοτική ελληνική αμυντική παραγωγή και να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες μας. Το 7.62 είναι πολύ καλό διαμέτρημα και δεν είμαι υποστηρικτής του 5,56 ” χαρακτηριστικά όπως μας έλεγαν οι πεζοναύτες το 7.62 “κόβει χέρι απ το μπράτσο” ενώ το 5.56 τραυματίζει. Για μένα είναι καλό το G3 (αν και θεωρώ το FN Para και FAL ότι καλύτερο έχουμε και πολύ σωστά σε αποθήκες γιατί είναι αμαρτία τέτοιο όπλο με τη φοβερή ποιότητα του να γυρίζει σε αγγαρείες). Συνεπώς τι σημασία έχει να πάρεις νέο όπλο και τι θα σου προσδώσει συνέχιζε να παράγεις G3 με καλύτερα κοντάκια και πάπιες ράγες και βάλε ένα καλό σκοπευτικό ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ στο Στράτευμα αλλά σε λελογισμένες τιμές. Άλλωστε στις αποθήκες μας έχουμε χιλιάδες ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ G3 ακόμη με τα χαρτιά πιστοποίησης ευθυβολίας έκαστου αυτών από το εργοστάσιο . Δεν έχει νόημα να τρέχουμε πάλι να στήσουμε συμπαραγωγές με Αμερικανούς Γερμανούς Γάλλους κλπ χωρίς να χρειάζεται ουσιαστικά για να τους κάνουμε μάγκες δεν έχει και κανένα νόημα. το βασικό ερώτημα είναι το εξής Τι θα μας προσδώσει ένα νέο όπλο; που δεν κάνει το “παλιό”; αν όχι στη θεατρικότητα μας να μοιάζουμε πιο σύγχρονοι; Δεν μπορεί λοιπόν να γράφεται ότι το G3 είναι παλιό και θα πρέπει να αντικατασταθεί αν δεν αιτιολογείται στο τι παραπάνω θα μου προσδώσει ένα νέο όπλο. Προσωπικά σε περίπτωση σύρραξης (απευκταία πάντα ) θα ήθελα να μου δοθεί ένα FN PARA άλλως ένα G3 A4 με σκοπευτικά και τέλος το όποιο Μ16 καθώς προτιμώ το 7.62 διαμέτρημα μακράν,
Αυτά τα ολίγα
Καλημέρα

flanker7

Γνωριζω για την προσπαθεια του Εθνικου Τυφεκιου καθως ειχα μια μικρη εμπλοκη κι εγω στο αρχικο σταδιο
Διαφωνω ομως και με αυτο εαν πρόκειται να αποδωσει ενα τυφεκιο 7,62. Αν θα μεινουμε στο διαμετρημα ας μεινουμε στο G3. Τίποτε δεν θα αλλαξει επιχειρησιακα απλα απο ενα νεο τυφεκιο 7,62Χ51
Και οχι, δεν κοβει χερια το 7,62

tyf

Χαχαχα προφανώς ήταν υπερβολικοί οι πεζοναύτες βέβαια έχουν ένα δίκιο το οποίο κατά την μελέτη της σύγχρονης βαλλιστικής ήθελαν να μας αποτυπώσουν με έμφαση χρησιμοποιώντας τη φράση “κόβει χέρια” τον όρο “Μόνιµη κοιλότητα” ή στα αγγλικά “permanent cavity” δηλαδή σε εκείνον τον κώνο που δημιουργεί η σφαίρα όταν εισέρχεται στο σώμα και καταστρέφει ιστούς η οποία στο 7.62 είναι πολλαπλάσιας ισχύος από το 5.56.

flanker7

Η τερματικη βαλλιστικη, ή τραυματων, ειναι πιο περιπλοκη απο μεγαλυτερο = καλυτερο.
Η ικανοτητα προκλησης τραυματος ειναι συγκερασμος πολλων παραγοντων
Οποταν ουτε κι εκει ειχαν δικαιο οι Πεζοναυτες, με την εννοια του απολυτου
Σε καποιες καταστασεις ναι, σε πολλες οχι

tyf

εγω παντως δεν θα ηθελα αν ειχα να επιλεξω απο ποια σφαιρα θα πληγω να με πληξει μια βολιδα με τα διπλαδια grain καθως η ορμή καθοριζεται απο το βαρος και την ταχυτητα … οσο πιο ισχυρη η ορμη αυτη τοσα πιο πολλα προβληματσ δημιουργουντσι …. ακομη κσι το λεγομενο υδραυλικο σοκ οπου η πιεση της σφαιρας που εισερχεται στο σωμα σπρωχνει το αιμα υδραλικα …. με αποτρλεσμα η σφαιρα που θα πληξει το στηθος λογω υδραυλικου σοκ να δημιουργει ακομη κσι νεκρωσεις σε σημεια του εγκεφαλου λογβ της πιεσης του αιματος που στελνει αποτομα …. τελως παντων το βασικο προβλημα τωβ αμερικανων που ψαχνουν νεο διαμετρημα ητσν πως οταν εβαλοντο με 7.62 καλασνικοφ στις αντιστοιχες αποστασεις δεν σηκωναν κεφαλι με τα 5.56 γιατι δεν ειχαν αρκετη δτναμη πυρος οπως χαρακτηριστικα λενε τα αρθρα ενα 7.62 καλασνικοφ μπορουσε να καθηλωσει ολοκληρη ομαδα ….. μεγαλη η κουβεντα…. γνωστη τρομοκρατικη ομαδα επελεγε λχ το 45αρι και οχι καποιο 9 οχι μονο για τη λεγομενη σφραγιδα της αλλα λογω του ανθρωποκτονου σκοπου της. προφανως το μργσλυτερο διαμετρημα ειναι χειροτερο σε τραυμα … επισης η ορμη του μεγαλυτερου δισμετρηματος διατηρειται οταν ταξιδευει στον ανεμο ενω η ορμη του 5.56 χανετσι πολυ γρηγορα σε μεγαλες αποσταδεις και η η τροχια και ευθυβολια της μετσβαλεται αποτομσ …. οι ειδικες δυναμεις που πηραν 5.56 τα επελεξσν επειδη εινσι πιο ελαφρα τοσο τα οπλα οσο και ταωπυρομαχικα και βοηθουν τιε επιχειρησεις τους που εχουν αλλο προσανατολισμο… στον οτεινο αγωνα η σε πεδιο μαχης εχει νοημα η δυναμη κρουσης …..

flanker7

https://www.shadowspear.com/2016/06/why-id-rather-be-shot-with-an-ak47-than-an-m4-contains-graphic-images/
Αλλοι θα προτιμουσαν αλλη βολιδα….
Κανεις το λαθος να θεωρεις οτι τα τερματικα αποτελεσματα εξαρτωνται μονο απο το διαμετρημα, ή απο την ενεργεια. Δεν συμβαινει αυτο. Μεγαλυτερο ρολο παιζει η κατασκευη της βολιδας. Εγραψα και αλλου για την πτωχη τερματικη αποτελεσματικοτητα (σχετικα) των βολιδων ακριβειας απο τυφεκια Ε.Σ. Χαρακτηριστικα αναφερα τις 338″ Lapua Magnum. Εκει προεχει η ακριβεια οποταν θραυσματοποιηση ή περιστροφη τεθηκαν σε δευτερη μοιρα.
Επισης, προφανως δεν γνωριζεις οτι το Μ4 με Μ855 εχει καλύτερα χαρακτηριστικα ενεργειας σε βεληνεκες απο ενα ΑΚ με Μ43. Οποταν αυτο που γραφεις ειναι αλλος ενας μυθος που επαναλαμβανεται. Το σοβιετικο Μ43 εχει ισως τα χειροτερα χαρακτηριστικα τερματικης αποδοσης απ’ ολα τα εν χρηση φυσιγγια. Ακουσες κανενα να παραπονιεται;
Επισης, το ιδιο ισχυει και για το 0,45″ το οποιο εγκαταλειψαν και οι πλέον ξεροκεφαλοι Πεζοναυτες διοτι τιποτα δεν προσφερει περισσοτερο απο ενα 9χιλ.
Η φονικοτητα στα φυσιγγια φορητου οπλισμου ειναι πολυ πιο περιπλοκη υποθεση απο συγκριση διαμετρηματων

tyf

Συμφωνώ μαζί σου ότι η βολίδα παίζει ρόλο … συνήθως όμως οι στρατοί δεν χρησιμοποιούν μαζικά εξειδικευμένα πυρομαχικά λόγω κόστους (όπως και στη σκοποβολή οι βολίδες ακριβείας είναι πολλαπλάσιου κόστους από τις συμβατικές). Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι έχει διάτρηση δεν είναι και φονικό και ότι είναι φονικό δεν έχει απαραίτητα και δυνατότητα διάτρησης. Σημαντικό είναι η σφαίρα να παραμένει μέσα στο σώμα όσο το δυνατόν παραμορφωμένη (σεβόμενη τη Χάγη πάντα που απαγορεύει ως έγκλημα πολέμου την θραυσματοποίηση βολίδων) δεν μιλάω λοιπόν για εξεζητημένα πυρομαχικά αλλά για της ίδιας κατασκευής πλην όμως διαφορετικών διαμετρημάτων βολίδες σε αυτή την περίπτωση ισχύει πάντα το ΚΕ= 1/2m*v2

tyf

επίσης τώρα είδα τον σύνδεσμο …. πολύ ενδιαφέρον άρθρο

Spyros

Αν το G3 ή οποιοδήποτε άλλο τυφέκιο κόστιζε πραγματικά €100 ή €200 για να παραχθεί, στην Αμερική που τα AR-15 τα πουλάνε στα σουπερμάρκετ θα κόστιζαν λίγο πάνω από αυτό που λες. Αλλά δεν. Ακόμα και πρόσφατα (2016-7) που έπεφτε τρελό ξεπούλημα κάτω του κόστους (είχαν παράξει πολλά νομίζοντας πως θα έβγαινε η Χίλαρι, μεγάλη ιστορία), δεν έπεσαν κάτω από €600.
Επίσης, οι Τούρκοι δεν παράγουν “απλό” AR χωρίς πατέντες, αντέγραψαν το HK-416/417 (πιστονάτο AR). Το αν πλήρωσαν κάτι στους Γερμανούς, έχει ενδιαφέρον…
Τέλος, πώς θα βάλεις αλουμινένια ράγα στο G3? Δεν λέω πως δεν γίνεται, αλλά συνήθως η ράγα συγκολλιέται…

tyf

#Aliexpress € 12,34 26%OFF | Low Profile Universal Rail Scope Mount For Hk-91 H&k G3 GSG-5 MP5 SP89 Hk-91 93 94 & Cetme Rifles
https://a.aliexpress.com/_d60M8zg

tyf

δειτε αυτη τότε

tyf

τα R15 που λες οτι γεμισαν τα σουπερμαρκετ ως R15 με αυτο το logo που δν επεσαν κατω απο 600 € ειναι σε τιμη λιανικης δηλαδη κερδος η ετσιρεια κερδος ο εμπορος φπα και λοιπα ….. το κοστος παραγωγης σε επιπεδο κρατους εινσι 100 με 200 ευρω …. οπως ενα αυτοκινητο που παραγεται εχει κοστος 1500 ευρω παραγωγης αλλα εσυ το παιρνεις 20000 ευρω απο τον γερμανο. οσο για τα τουρκικα που αντργρσψαν τα γερμανικα οπλα μαλλον δεν αναρωτηθηκες οτι η HK αντεγραψε τη δωρεαν πατεντα του R15 χωρις πνευματικα δικαιωμαα…. οσο για το τελευταιο η ραγα βιδωνρι κιολας πανω πολυ ισχυρα σε ηδη υπαρχουσες βασεις και με ειδικη κολλα σπειρωματων δεν ξεβιδωνει δεν σπαει δεν χαλαει κανει 13 ευρω και εμρις τις πληρωσαμε 1200 ευρω!!! ελπιζω να σε καλυψα

zap

αυτοκινητο κοστος 1500 ευρω?

Spyros