32.3 C
Athens
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΕΜΑ: Η περίπτωση της ενίσχυσης της ΠΑ από πλεονάζοντα γαλλικά Mirage 2000

ΘΕΜΑ: Η περίπτωση της ενίσχυσης της ΠΑ από πλεονάζοντα γαλλικά Mirage 2000

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: To άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 5/2/2018. Το αναδημοσιεύουμε, όχι γιατί έχουμε κάποια πληροφορία, αλλά γιατί ελπίζουμε στην ελληνο-γαλλική φιλία και συνεργασία…

Η αγορά των Mirage 2000 από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία της δεκαετία του ’80 ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Μπορεί να έβαλε την ΠΑ στους μπελάδες της ταυτόχρονης εισαγωγής σε υπηρεσίας δυο εντελώς διαφορετικών τύπων μαχητικών τρίτης γενιάς, μπορεί το κόστος να μην επέτρεψε την αγορά περισσότερων μαχητικών από 80, την στιγμή που η Τουρκία είχε αγοράσει 160 F-16, αλλά τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο το Mirage 2000 ήταν ο μεγάλος Άγνωστος Χ πάνω από το Αιγαίο, ένα αεροσκάφος που οι φίλοι και σύμμαχοι (και γείτονες) δεν χαιρόντουσαν να βλέπουν.

Το ΘΕΜΑ που αναπτύσσουμε σήμερα δεν ανταποκρίνεται στην άμεση πραγματικότητα, αλλά έρχεται να απαντήσει σε ποικίλα σχόλια αλλά και απευθείας ερωτήσεις αναγνωστών μας σχετικά με τον ενδεχόμενο αγοράς ή παραχώρησης με μικρό κόστος αεροσκαφών Mirage 2000 της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικό (το τονίζουμε αυτό), εξετάζουμε το ενδεχόμενο.

Καταρχάς πρέπει να δούμε τι «κάνουν» τα ελληνικά Mirage 2000. Υπενθυμίζουμε πως έχουμε δυο διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, τα Mirage 2000EGM/BGM, και τα νέα/εκσυγχρονισμένα Mirage 2000-5Mk2. Τα τελευταία φέρουν τους μοναδικούς MICA και SCALP EG, ενώ τα παλαιότερα αεροσκάφη οπλίζονται με τους -παλαιούς πλέον- AM39 Exocet. Τα παλαιότερα αεροσκάφη έχουν χάσει πλέον την ικανότητα βολής των Super 530D, ενώ και το απόθεμα των Magic 2 αργά αλλά σταθερά λήγει (οι πύραυλοι απαιτούν  επαναπιστοποιήσεις σε τακτικά χρονικά διαστήματα, και μετά ανακατασκευή ή απόσυρση).

Το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των ελληνικών Mirage 2000EGM/BGM σε Mirage 2000-5 το έχουμε εξετάσει, και έχουμε για τον σκοπό αυτό έχουμε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα και στο περιοδικό αλλά και στην ιστοσελίδα μας. Για όποιον ενδιαφέρεται, η ανάλυση του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Mirage, αλλά και το υψηλό κόστος που αυτό συνεπάγεται έχει αναλυθεί εδώ. Δυστυχώς το πολύ υψηλό κόστος κάνει τον εκσυγχρονισμό απαγορευτικό για τα σημερινά δεδομένα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το ποσό που θα απαιτηθεί για 17 αεροσκάφη να φτάσει ή να ξεπεράσει το ποσό για τα 84 F-16V.

Καθώς δεχτήκαμε κριτική για την θέση μας κατά (;) του εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM/BGM, θα πρέπει να πούμε πως τα τελευταία ακόμη κι αν εκσυγχρονίζονταν, θα ήταν διαφορετικά από τα Mirage 2000-5Mk2 που υπηρετούν, ενώ δεν θα είχαν σκοπευτικό επί κράνους ή καποιο ραντάρ AESA. Το ίδιο ακριβώς θα λέγαμε και για τα F-16C/D Block 30, αλλά και των Block 50, καθώς ο εκσυγχρονισμός τους τελικά αποδείχτηκε πως θα κόστιζε πολύ περισσότερο από αυτά που θα απέφερε, στην περίπτωση που τα μετατρέπαμε σε F-16V. Φυσικά η επιλογή της ΠΑ να εκσυγχρονίσει τα Β50 με προσπορισμό υλικών από τα F-16 Block52+/52+Advanced είναι η καλύτερη από πλευράς κόστους-οφέλους.

Αντίθετα υποστηρίζουμε την εξέταση του εκσυγχρονισμού των Mirage 2000-5Mk2, με μια χαμηλού κόστους λύση που θα επέτρεπε να αεροσκάφη να μείνουν σε υπηρεσία πολύ περισσότερα χρόνια (το θέμα είχαμε αναλύσει εδώ). Υπενθυμίζουμε πως κάτι τέτοιο κάνουν και τα ΗΑΕ, και σίγουρα το πρόγραμμα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, όπως είχαμε γράψει εδώ. To μεγαλύτερο ίσως όφελος θα ήταν η δυνατότητα βολής του Meteor, κάτι που θα φέρει στα ΗΑΕ σε μια αντίστοιχη δυνατότητα με αυτή που θα αποκτήσει το Κατάρ με τα Rafale που αγοράζει. Το τι αλλαγές θα μπορούσε να φέρει ο Meteor πάνω από το Αιγαίο και την πιθανότητα να «φορέσουν» τα ελληνικά αεροσκάφη τον πύραυλο το έχουμε ήδη εξετάσει εδώ.

Τώρα, η Γαλλία έχει σε υπηρεσία αρκετά Mirage 2000, τα οποία υπηρετούν παράλληλα με τα Rafale. Φυσικά οι αριθμοί των Rafale αυξάνονται (πολύ αργά όμως), και οι αριθμοί των Mirage 2000 σε υπηρεσία πέφτουν (επίσης πολύ αργά). Τα αεροσκάφη έχουν διάφορα προβλήματα, κάποια λόγω ηλικίας, αλλά και λόγω επιχειρησιακών περιορισμών (μια ενδιαφέρουσα είδηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Mirage 2000-5

Τα γαλλικά Mirage σε υπηρεσία είναι 37 (ή 38) Mirage 2000-5F, 68 Mirage 2000D και 22 Mirage 2000N. Σε ρόλους LIFT υπηρετούν και 6 Mirage 2000B. Τώρα, προκειμένου να γίνουμε λίγο πιο σαφείς, τα Mirage 2000N πρόκειται να αποσυρθούν άμεσα (ίσως και μέσα στο 2018), ενώ από τα 68 Mirage 2000D θα εκσυγχρονιστούν τα 55 (σε ένα σχετικά “ελαφρύ” και χαμηλού κόστους πρόγραμμα εκσυγχρονισμού) που θα επιτρέψει στα αεροσκάφη να μείνουν σε υπηρεσία μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Συνεπώς, τα “διαθέσιμα” θα ήταν τα 37 Mirage 2000-5F, τα 22 Mirage 2000N, αλλά και τα 13 (;) Mirage 2000D.

Τα 37 Mirage 2000-5F χρησιμοποιούνται κανονικά σε αποστολές αναχαίτησης, και όπως μπορείτε να δείτε εδώ έχουν ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή αεράμυνα. Επίσης, εκτος από τα “χρονάκια” τους, έχουν και τις “ωρούλες” τους (πτήσης). Ταυτόχρονα, παρά τον χαρακτηρισμό -5, δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τα ελληνικά -5Mk2, όντας η “αρχική” διαμόρφωση σε -5, κι όχι η δική μας (που είναι εξαιρετικά προηγμένη). Φυσικά τα -5F είναι κατά πολύ ανώτερα των Mirage 2000EGM/BGM που έχουμε σε υπηρεσία, αλλά χωρίς φυσικά να έχουν την δυνατότητα βολής των ελληνικών AM39 Exocet.

Τα Mirage 2000D έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θεωρούνται αρκετά ικανά σε αποστολές κρούσης. Το πρόβλημα είναι πως αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει για τα αεροσκάφη και η ίδια η Γαλλική Αεροπορία, καθώς σηκώνουν μεγάλο βάρος από τα πολύτιμα Rafale, ενώ έχουν και μικρότερο κόστος ανα ώρα πτήσης. Αναμφίβολα η ADLA θα τα κρατήσει σε υπηρεσία όσο περισσότερα χρόνια μπορεί. Πρέπει να πούμε πως ενώ η σχεδίαση του Μ2000 δεν είναι ιδανική για αποστολές κρούσης, οι Γάλλοι εξέλιξαν τις εκδόσεις Ν και D προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους με ένα ήδη υπάρχον σχέδιο. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν διαθέσιμα άνω των 13 αεροσκαφών (μη εκσυγχρονισμένα).

To Mirage 2000N κατασκευάστηκε σαν αντικαταστάτης του Mirage IVP, μεταφέροντας το πύραυλο ASMP (Aerospatiale Air-Sol Moyenne Portee), και τα τελευταία χρόνια μόνο απέκτησαν περιορισμένες δυνατότητες κρούσης. Επίσης μπορεί να μεταφέρει το ατρακτίδιο αναγνώρισης Pod Reco NG (Pod de Reconnaissance Nouvelle Generation) στην έκδοση Mirage 2000N-K3. Συνεπώς η όποια χρησιμότητα για την Ελλάδα είναι περιορισμένη ως ανύπαρκτη.

Με τα Ν εκτός της «εξίσωσης», και τα D δεσμευμένα υπέρ της ADLA, μένει μόνο ένας μικρός αριθμός μη εκσυγχρονισμένων αλλά ικανών D και φυσικά τα 5F. Ένας τόσο μικρός αριθμός D κατά πάσα πιθανότητα να μην ενδιέφερε τόσο την ΠΑ εκτός από το ενδεχόμενο της βολής των SCALP EG. Αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία ενός μεγάλου αριθμού κατευθυνόμενων Γαλλικών όπλων θα ήταν απαγορευτικό. Πάντως τα D θα ήταν ιδανικός φορέας των SCALP EG, κάτι που θα επέτρεπε στα ελληνικά -5Mk2 να αφοσιωθούν στο τομέα που είναι ασυναγώνιστα, σε ρόλους αέρος-αέρος.

Mirage 2000-5F

Τα 5F είναι μια ειδική περίπτωση, που θεωρητικά θα ήταν ενδιαφέρουσα, παρά το γεγονός ότι παραμένουν χρήσιμα στους Γάλλους, αλλά και είναι αρκετά ταλαιπωρημένα. Σε κάθε περίπτωση είναι ανώτερα των παλιών μας EGM. Αναμφίβολα δεν είναι όλα αξιοποιήσιμα, καθώς οι ευρωπαϊκές αεροπορίες φαίνεται να μην επενδύουν τόσα πολλά στην διατήρηση σε υπηρεσία παλαιών αεροσκαφών. Ο λόγος είναι η εξοικονόμηση πόρων για τα νέας γενιάς αεροσκάφη (Rafale στην γαλλική περίπτωση).

Θεωρητικά πάντα μιλώντας, ένα ιδανικό σενάριο θα ήταν η επιλογή των 25 καλύτερων Mirage 2000-5F προς αντικατάσταση των Mirage 2000EGM, με ταυτόχρονη υλοποίηση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού αντίστοιχου με αυτό των ΗΑΕ σε όλο τον στόλο. Έτσι η ΠΑ θα μπορούσε να είχε έναν ομοιογενή στόλο 50 περίπου Mirage 2000-5Mk3. Το κόστος για τα αεροσκάφη θα μπορούσε να ήταν χαμηλό, ειδικά υπό το πρίσμα του πιθανού εκσυγχρονισμού. Σε αυτό θα έπρεπε να προστεθεί και το κόστος αγοράς επιπλέον προηγμένων όπλων, όπως MICA ή METEOR. Ένα τέτοιο κόστος για το πρόγραμμμα μπορεί να περιορίζοταν στο περίπου το ένα δις, ελπίζοντας σε μια δωρεάν ή χαμηλού κόστους παραχώρηση των αεροσκαφών. Φυσικά κάπου εδώ πρέπει να (ξανά)πούμε ότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις πωλήσεις νέων αεροσκαφών παρά την αξιοποίηση παλιότερων.

Ξέρουμε ότι ο στόλος των ελληνικών Mirage χρειάζεται το συντομότερο σύμβαση FOS, κάτι όμως που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συζητά. Πρόσφατα υπεγράφη και συμφωνία για την προμήθεια φρένων. Φυσικά οι ανάγκες σε ανταλλακτικά και ενίσχυση των αποθεμάτων οπλισμού παραμένουν, συνεπώς μην θεωρηθεί πως τις ξεχνάμε υπέρ των σκέψεων για νέους «εξοπλισμούς». Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε πως το παραπάνω σενάριο είναι απλά και μόνο σενάριο, που το δημιουργήσαμε κατόπιν παρακλήσεως και μεγάλου ενδιαφέροντος των αναγνωστών μας. Σκοπός του είναι να ξεκινήσουμε μια διαδικτυακή συζήτηση για το θέμα και ελπίζουμε με την συμμετοχή όλων σας!

Επιπλέον ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να γίνει αφού έχει κλείσει το πρόγραμμα των F-16V. Επί του συγκεκριμένου θέματος όμως, μείνετε συντονισμένοι διότι θα επανέλθουμε άμεσα.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

132 ΣΧΟΛΙΑ

132 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
GK_

Μονο για τα “-5F” θα ειχε αξια μια πιθανη αγορα και αυτη εαν θα κοστιζαν σχετικα «φτηνα».
Τα υπολοιπα ειναι εξαιρετικα διαφορετικα και το προβλημα της λογιστικης υποστηρξης δεν λειεται ενω δεν εχουν καθολου δυνατοτητες ΑΑ. Η πιστοποιηση των ΑΜ39 ειναι το λιγοτερο προβλημα.
Εαν δεν κανω λαθος σε κειμενα εχει εμφανηστει οτι τα διλιτρα εχουν διαρκεια ζωης 9.000 ωρες που για τα αεροσκαφη της Γαλλιας μεταφραζεται σε 35 χρησης.
Κριμα που στην αρχικη συμβαση δεν φροντισαν και δεν απεχτησαν απο την αρχη τα RDΥ (1988)!

aris32

το rdy αναπτυχθηκε τελη δεκατετιας του 90 . το 1988 σε υπηρεσια ηταν το RDI για τα γαλλικα αεροπλανα εξειδικευμενο σε ΑΑ αποστολες και αργοτερα αναπτυχθηκε το antilope για τα 2000D/N για αποστολες κρουσεις . για τις χωρες που θα αγοραζαν των μ2000 αναπτυχθηκε το RDM ενα ρανταρ πολλαπλων ρολων υποδεεστερο το RDI που επι της ουσιας ηταν μια αναβαθμιση των rantar CYRANO των mirageF1 . οποτε το 1988 ρανταρ RDY δευ υπηρχει και το RDI ηταν διαθεσιμο μονο για την γαλλικη αεροπορια . Η ελληνικη αεροπορια ηταν δυσαρεστημενη με το RDM και τελικα συμφωνηθηκε η αναβαθμιση του δωρεαν απο… Read more »

Manolis

“το καλυτερο RDM ρανταρ απο ολα τα μ2000 που πουληθηκαν ανα το κοσμο” ? Οπωσδηποτε ενας τιτλος που θα μπορουσε να λεει πολλα, αλλα δεν λεει τιποτε. Ακομα και το RDI ηταν πολυ καλυτερο στην εναερια μαχη τοτε. Τα δε 37 γαλλικα Μirage 20005F, θαρρω ειναι εκεινα τα αρχικα που εφεραν RDI. Τα Mirage 2000 EGM/BGM οντως φορουν ρανταρ RDM-3 μετα την αναβαθμιση με ικανοτητα καταυγασης στοχου για τα ημιενεργης κατευθυνσης S530D. Τα RDM-3 δεχθηκαν μια ακομη αναβαθμιση με την ικανοτητα συνεργασιας με τους Εξοσετ, μετα τα Ιμια. Μετα τελος. Tα 10 τελευταια Ινδικα 2000H που αγοραστηκαν καινουρια το 2004,… Read more »

aris32

ναι αλλα δεν ηταν διαθεσιμο το RDI και ουτε ηταν ποτε για να το προμηθευτει η ΠΑ . Οσο για τον τιτλο , δεν ξερω αν ηταν ειρωνικο ή οχι , απλα θα πω προς υπερασπιση μου οτι οταν αναβαθμιστηκαν τα Ελληνικα ρανταρ rdm πραγματικα ηταν η καλυτερη του εκδοση στο κοσμο τοτε . Αλλα ειναι γνωστό οτι η ΠΑ και γενικα ΕΔ ειναι αλλεργικες στις αναβαθμίσεις .

aris32

για τα γαλλικα -5F δεν γνωριζω ποια αναβαθμιστηκαν , αλλα γνωριζω οτι τα πρωτα γαλλικα 2000 ειχα ρανταρ rdm επειδη ακομα δεν ειχε ολοκληρωθει το RDI . Οταν ολοκληρωθηκε και πιστοποιηθηκε ολα τα γαλλικα 2000c/b φορουσαν RDI

tsimuha

Δεν φορουσαν ολα τα γαλλικα RDI, τα πρωτα 37 εμειναν με το RDM. Αυτα τα 37 χωριζονταν σε 3 batch M-2000C-S1 απο 1-15 Μ-2000C-S2 απο 16-? M-2000C-S3 απο ?-37 Mετα ακολουθησαν 87 αεροσκαφη με radar RDI M-2000C-S4 απο 38-48 M-2000C-S4-1 απο 49-63 M-2000C-S4-2 απο 64-74 Μ-2000C-S5 απο 75-124 Καποια στιγμη αναβαθμιστηκαν στο επιπεδο M-2000C-S4-2A ολα τα εναπομειναντα S4 απο το 38-74. Για αναβαθμιση στο επιπεδο -5F επιλεχθηκαν 34 ( απο τα 35 εναπομειναντα ) S4-2A και 3 ( απο τα 48 εναπομειναντα ) S5. Mε την τοποθετηση των RDY σε αυτα , τα RDI που περισσεψαν τοποθετηθηκαν σε 28 απο… Read more »

GK_

@ aris32 Φεβρουάριος 5, 2018 at 10:21 πμ Λυπαμαι πολυ θα διαφωνησω. Το εν λογο ρανταρ αναπτυχθηκε το 1986-7. Ενα falcon δοκιμων το πρωτοφορεσε τον μαιο του 1987. Eνω η φαση δοκιμων σε Μ2000 ξεκηνησε τον ιουλιο του 1988 και ολοκληρωθηκε το 1989. “M2000 tests new radar” https://www.flightglobal.com/pdfarchive/view/1988/1988%20-%201981.html?search=mirage%202000 Στην πραγματικοτητα η ΠΑ -καθυστερημενα το 1985- ειχε αγορασει μια εκδοση του Μ2000 με ηλεκτρονικα που ηταν ηδη ξεπερασμενα οταν αρχισαν οι παραδοσεις αυτων των αεροσκαφων. Την χρονια που αρχιζαν οι παραλαβες ηδη πεταγε ενα αεροσκαφος με το νεοτερο και σαφως ικανοτερο RDY. Ορισμενες φορες αναρωτιεμαι εαν στο μεσοδιαστημα ειχαν ζητησει καθολου… Read more »

NIK-PAO-13

ΚΑΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΜΙΡΑΖ…

1]ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΑΠ ΤΟ Φ-16

2] πολυ ακριβοτερο κ επειδη ειναι πολυ λιγοτερα παγκοσμιως σε σχεση με τα φ-16 δεν υπαρχουν σοβαρεσ αναβαθμησεις.Η αναβαθμηση ενος μιραζ κοστιζει πολυ περισσοτερο απ την αναβαθμηση του φ-16 κ με χειροτερο αποτελεσμα…

3]θα μπορουσαμε με τα ιδια χρηματα να παρουμε 140 φ-16 [αντι για 40 κ 40]…κ να γλυτωναμε χρηματα απο εκπαιδευση παραγγελιεσ κλπ

Κωστας Phantom Phixer

Υπάρχει κανένα σενάριο να ζητήσουμε από τον Μακρόν και τους Couteau Delta; Ενα βαψιματάκι και… voila!

DEAD KENNEDYS

Μηπως τελικα η αγορα των 25 -5F
και ο εκσυγχρονισμος ομοιος με αυτον των ΗΑΕ… παιξει καποιο ρολο και με την αγορα φρεγατων ή κορβετων απο τη γαλλικη βιομηχανια;

aris32

σαν σεναριο δεν ειναι εκτος πραγματικοτητας . αυτη την στιγμη τα μονα ρεαλιστικα σεναρια ειναι τα εξης 3 :
-αγορα αριθμου γαλλικων 5f και παραλληλος εκσυχρονισμος με τα -5mkII
-αγορα των καταριανων -5 και εκσυχρονισμος με τα -5mkII
-εκσυχρονισμος των -5mkII και μερικη αναβαθμιση των egm(αναβαθμιση συστηματος αυτοπροστασιας – οθονων στο πιλοτηριο – ασυρματων – επαναπιστοποιηση των magicII και εξοσετ για να υπαρχει απόθεμα οπλων) μιας και εχουν ακομα αρκετες ωρες πτησης .

Giorgos Tsagkaris

Κανονικα εφοσον δεσμευτουμε σε αγορα 4 φ/γτων τα -5F θα επρεπε να δοθουν ως αντισταθμιστικα.
Αλλα τελικα δεν καταλαβα…οι Γαλλοι τα δινουν εστω και προς πωληση?

ivychris

Ένα άλλο σενάριο θα ήταν μια που αυτά τα 17 EGM-BGM δομικά έχουν αρκετά ακόμη χρόνια χρήσης & έχουν δυνατότητες ναυτικής κρούσης, μέσω μιας τριγωνικής συμφωνίας με Γαλλία-Αργεντινή να πουληθούν όσο είναι καιρός. Το €1Δισ που αναφέρετε στο τέλος (… Ένα τέτοιο κόστος για το πρόγραμμμα μπορεί να περιορίζοταν στο περίπου το ένα δις, ), μαζί με άλλο €1Δισ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων να κατευθυνθεί στην αγορά 16 Rafale (μιας μοιρας) με ολοκλήρωση και των ASTAC των αποσυρμένων RF-4, έτσι ώστε να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση (AESA-IRST-Meteor) με σκοπό την εν μέρει αποκατάσταση της ισορροπίας στο Αιγαίο και την… Read more »

Kosyfi

δεν θα ταν ασχημη ιδέα, να αποκτούσαμε εναν αριθμό 15-25 αεροσκαφών… των ποιο συμβατων με τα δικά μας. Ιδανικά για να συμπληρώσουμε αριθμο απωλειών καθώς και να αυξησουμε έστω και προσωρινα τους αριθμούς. Θα πρεπει να ειμαστε γενικά στην φάση σκουπίσματος της αγοράς απο μτχ F16 και Mirage… η ποιο φτηνη και ποιο γρηγορη αναβαθμιση της ισχύος η οποια πολυ φοβάμαι θα μας χρειαστεί και σύντομα.

Giorgos Tsagkaris

Δυστυχως σκοτωνουμε τα -30 και συνταξιοδοτουμε -50

Kosyfi

Δυστηχως έτσι εχει οπως τα λες… απλά με την ελπιδα ζούμε μηπως και αλλάξει τίποτα με τα και καλα χρεωστουμενα … υπερκερδη των ομολογων που θελουν να μας επιστρέψουν.

Για μένα πάντως τα Mirage ή θα πρεπει να ενισχυθούν ή να αποσυρθουν σιγα σιγα. Η ενδιάμεση κατάσταση ειναι ημιθανη κατασταση και απλά αυξάνει το λογιστικο κόστος υποστηριξης για μια χουφτα αεροσκάφη (-5)

Chris

Σε περίπτωση που φύγουν εντελώς τα μιράζ από την αεροπορία θα χαθούν μαζί τους και τα “στρατηγικά” όπλα που φέρουν. Ακόμα κι αν αγοραστούν επιπλέον μεταχειρισμένα F-16 για να συμπληρωθεί ο αριθμός, υπάρχει δυνατότητα προμήθειας τέτοιων όπλων για τα F-16;

Γιώργος

Θεωρητικά Chris οι Scalp δύνανται να μπουν και σε πλοία με εκτοξευτές Sylver A-70.

teo

Το θέμα είναι σε τι τιμή θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε τα 25 Μ-5.. Αν είναι ας πούμε τιμή μονάδας 20 εκ (τιμή λογική) τότε θα έχουμε πληρώσει 500 εκ για αεροσκάφη τα οποία θα βρίσκονται στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής και πάλι θα ψαχνόμαστε για αναβαθμίσεις – συντηρήσεις.. Άποψη μου (ως μη ειδήμων) αν είναι να ξοδέψουμε λεφτά σε τέτοιες λύσεις τότε καλύτερα να σώσουμε τα 30αρια με δομική αναβάθμιση και απάρτια των blk52+adv (αλήθεια αυτό πόσο θα κόστιζε;). Αυτή άλλωστε ήταν και η αρχική πρόταση της Λοκχηντ. ΥΓ και επειδή μιλάμε θεωρητικά αυτό το έχουμε δει ως σενάριο;… Read more »

Γιωτόμπαλο

Το σενάριο των 50 Μ200-5 αναβαθμησμένων με Meteor,Magic 2 και τους Mica μοιάζει τέλειο.Ειδικά αν μπορούν όλα να ρίξουν ΑΜ39 και Σκαλπ!Ένα άλλο σενάριο που πρέπει να δούμε είναι αν μπορέσουμε να βρούμε 3-5 διθέσια ώστε να πάμε σε δύο μοίρες μία με 20 Μ 2000-5 και μια με 8-10 σαν μοίρα μετάβασης.Αυτό θα είναι ευκολότερο γιατί δεν χρειάζεται τα διθέσια να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με τα -5.

Gilan

Με τις αποσύρσεις αεροπλάνων που έχουν γίνει και έπεται να γίνουν σε μερικά χρονιά χρειαζόμαστε κάποιο αριθμό για αναπλήρωση, έστω και μεταχειρισμένων, με απαραίτητη προϋπόθεση να μην γίνει βάρος σε μελλοντική αγορά νέου μαχητικού.

neverwill

Η αλήθεια είναι ότι όλοι είμαστε ” ερωτευμένοι ” με τό Μirage , όμως μάλλον είναι καιρός να αρχίσουμε να συζητάμε γιά ΝΜΑ . Δέν θά είμαστε ( ελπιζω ) γιά πάντα απένταροι , καί τά χρόνια περνούν……

Ellinokyprios

Μπορεί το Mirage 2000 να μην είναι πλέον ο ‘άγνωστος Χ’ πάνω απο το Αιγαίο, αλλά πιστεύω ότι η λογική της αγοράς το 80 δύο τύπους αεροσκαφών εξακολουθεί να ύπάρχει, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, πάντοτε κατα την γνώμη μου χωρίς βέβαια να είμαι ειδικός ούτε κατα διάνεια, με την έννοια ότι αυτός ο τύπος αεροσκάφους ίσως να συμπληρώνει σε ορισμένους τομείς τα F-16. ‘Επίσης συμπληρώνει ικανό αριθμό αεροσκαφών για καλύτερη καο ποιό αποτελεσματική επιχειρησιακή ικανότητα. Οι άλλοι δύο λογοι που πιστεύω ότι τα Mirage πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατο τρόπο, είναι, πρώτο η μη απαξιοποίηση της επένδυσης, εφ’όσον… Read more »

observer

Οι βάτραχοι οφείλουν να μας επιστρέψουν κάποια χρήματα έστω και με τη μορφή παραχώρησης μεταχειρισμένων α/φων. Η Τουρκία είναι υπέρμετρα εξοπλισμένη και η ισορροπία έχει ανατραπεί στο Αιγαίο. Αν οι Γάλλοι επιθυμούν να υπάρχει ο πελάτης τους τα επόμενα χρόνια, η λύση είναι η παραχώρηση των -5 και κάποιων D.

Konstantinos_Zikidis

Κατ’ αρχήν, η αγορά των Μ2000 στην δεκαετία του ’80 δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη. Par exemple, το πρώτο αεροσκάφος που πέταξε στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ιστορία της ΠΑ (https://www.haf.gr/history/haf-history/1911-1912/ ) ήταν γαλλικό: Nieuport IV.G της “Societe Anonyme des Etablissements Nieuport”. Κάθε τεκμηριωμένη διάψευση, ευπρόσδεκτη. Άλλωστε, δεν ζούσα τότε… Για να μην πάμε πριν τον 2ο π.π., όπου είχαμε “9 καταδιωκτικά Bloch MB.151 και 12 βομβαρδιστικά Potez 633 B2 Grec από τη Γαλλία”, σύμφωνα με το https://www.haf.gr/history/haf-history/1923-1939/ Για να μην αρχίσουμε την ιστορία με τα Mirage F1 (τα οποία υπηρέτησα, έστω και λίγο)… Όσον αφορά την σύγκριση της… Read more »

GK_

«..Έκπληξη ήταν η επιλογή δυο αεροσκαφών από μια δυτική αεροπορία, την εποχή εκείνη που όλοι αγόραζαν έναν μόνο τύπο…» Εαν λαβετε υποψη οτι οι «αλλοι» εχουν χρηματα και επενδυουν και στην εθνικη τους βιομηχανια η επιλογη ενος τυπου ειναι απολυτως λογικη. Η ελλαδα το 1985 δεν ειχε μετρητά να αγορασει τιποτα! Κοινως, δανειστηκαν! Ολα αποκτηθηκαν με δανεικα! Οποτε αγοραζεις οτι σου προσφερουν με βαση το κονδυλια που σου δινει η τραπεζα που παιζει τον ρολο του «σπονσορ». Το ιδιο σκηνικο εχει επαναληφτει και σχετικα προσφατα με τις γαλλικες φρεγατες, χωρις ομως να φτασουν σε υπογραφη συμβασςη αγορας, εξαιτιας του τεραστιου… Read more »

dimitrov

Η αγορά 2 τύπων τότε έγινε με πολιτικά κριτήρια και όχι με οικονομικά-επιχειρησιακά. Κοινώς να “γλύψουμε” ΕΟΚ αλλά και τους Αμερικάνους.Για τα αμερικάνικα δανεικά είχαμε μαζέψει μπόλικες πιστώσεις λόγω 7/10 που έμενε αναξιοποίητο για πολλά χρόνια. Τα γαλλικά ήταν εντελώς τελείως δανεικά. Φυσικά πρόκειται για αδικαιολόγητο έγκλημα που στέρησε από τη χώρα 30-40 α/φη και ανάγκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει άλλα 1,4 δις για να αγοράσει μαχητικά. Χώρια τα χαμένα βιομηχανικά οφέλη και το κόστος υποστήριξης 7 (τότε) διαφορετικών τύπων αεροσκαφών. Με τα τότε δεδομένα και οι 2 επιλογές θα ήταν καλές αν έρχονταν πλήρης. Για τις φρεγάτες που… Read more »

GK_

«..Η αγορά 2 τύπων τότε έγινε με πολιτικά κριτήρια και όχι με οικονομικά-επιχειρησιακά..» Η εννοια «πολιτικα κριτηρια» ειναι που θα ηθελε αποσαφηνηση. Γιατι ετσι απο μονη της σημαινει τα παντα και τιποτα. Προσωπικα θεωρω οτι τα δημοσιονομικα δεν επτρεπεν την αγορα περισστοερων απο 40 αεροσκαφων απο καθε χωρα προελευσης γιατι δεν υπηρχε μεγαλυτερη τραπεζικη δανειοδοτηση περα απο τα «40». Προσφατα το ιδιο προβλημα αντιμετωπισε και η αιγυπτος οταν προσπαθησε να αποκτησει την οπσιον των 12 Ραφαλ. Απλα δεν ειχε τραπεζικη καλυψη απο την Γαλλια. Μερχι τωρα εχει γινει προσπαθεια να αμβλυνθει η αρνητικη γνωμοδοτηση του γαλλικου υπουργειου των οικονομικων χωρις… Read more »

Kostas

Η αγορά των Μιράζ τότε και η διάσπαση της προμήθειας σε δυο τύπους μπορεί να προσέφερε: μη εξάρτηση από μια μόνο χώρα, εισαγωγή ενός όπλο οίκου συστήματος αγνώστου για τον εχθρό, επέτρεψε την προμήθεια ειδικών όπλων όπως οι σκαλπ ΑΛΛΑ οδήγησε με προμήθεια μικρότερου αριθμού αεροσκαφών κια χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για την δημιουργία μια ουσιαστικής γραμμής παραγωγής και ανάπτυξης της αεροπορικής βιομηχανίας.
Εάν είχε αυτό, τότε οι μηχανικοί της ΠΑ δεν θα εξαντλούνταν σε θεωρητικές αναλύσεις αγνώστων τεχνολογιών αλλά θα συμμετείχαν σε σχεδίαση και παραγωγή αεροσκαφών

PROMAXOS1

“Εάν είχε αυτό, τότε οι μηχανικοί της ΠΑ δεν θα εξαντλούνταν σε θεωρητικές αναλύσεις αγνώστων τεχνολογιών αλλά θα συμμετείχαν σε σχεδίαση και παραγωγή αεροσκαφών”

Σαφέστατο το καρφί και η προσβολή σε βάρος του κύριου Ζηκίδη (τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια).
Όπως, σε άλλες, προηγούμενες περιπτώσεις με πιλότους της ΠΑ ή με τον καθηγητή από την “ομάδα Θεσσαλονίκης”.

Αήθεια χωρίς τέλος. Συνηθισμένα όμως τα βουνά στα χιόνια.

Kostas

Nikolaos

Θα βλέπατε ενδεχόμενο δωρεάν παραχώρησης ή πώλησης με συμβολικό τίμημα μιας μοίρας γαλλικών -05 στην Ελλάδα υφ’ όρον α) αναβάθμισης αυτών και των δικών μας -05/2 και β) επιστροφής των EGM στην Dassault για διάθεση σε τυχόν ενδιαφερομένους ή προσπορισμό ανταλλακτικών (μερική ανταλλαγή δηλαδή);
Η συνύπαρξη πρώην γαλλικών -05 με ελληνικά 05/2 κρίνετε ότι θα ήταν (απαγορευτικά) προβληματική εξ επόψεως συντήρησης και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας;
Η υπόθεση των βραζιλιάνικων, που αποσύρθηκαν απροσδόκητα σύντομα, παρά την επί δεκαετίες εξοικείωση της αεροπορίας αυτής με τον γαλλικό τρόπο λειτουργίας των πραγμάτων, πώς ερμηνεύεται; Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσεχθεί με τα γαλλικά -05;

Agamemnon

Τα βραζιλιανικα αποσυρθηκαν γιατι εξαντλησαν το οριο ζωης τους.

ivychris

“…On the contrary, I would say… Όλοι διατηρούν ό,τι έχουν, όσο μπορούν…” Για να δούμε λίγο τι γίνεται? Η Δανία, Ολλανδία & η Νορβηγία προκηρύσσουν F-35 για αντικατάσταση των F-16. To Bέλγιο φαίνεται να κλείνει κι ατό προς F-35 για αντικατάσταση των F-16. Η Φιλανδία ετοιμάζεται για αντικατάσταση των Hornets θα παίξει μεταξύ F-35 & Super Hornets. Η Πολωνία υπογράφει FOS για τα F-16 και ετοιμάζεται για F-35 παρά τη σφήνα του Eurofighter. Η Ελβετία παρομοίως ετοιμάζεται για απόσυρση των Hornets, F-35 ακούστηκε? Η ομάδα των Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, 3 εκ των οποίων επέλεξαν F-35, αναβαθμίζουν ή θέλουν να… Read more »

ivychris

sorry με τους κωδικούς των APG αλλά είναι αντίστροφα, ο δαίμων της βιασύνης

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ Νικόλαε, το γαλλικό Μ2000-5 είναι το πρώτο της οικογένειας -5, ενώ το δικό μας είναι το πιο εξελιγμένο, τουλάχιστον μέχρι την έλευση των ινδικών Μ2000Ι/ΤΙ. Φοβάμαι ότι η ενδεχόμενη εισαγωγή τους θα προσέθετε ακόμα έναν τύπο, έστω και πολύ “κοντινό” με τα δικά μας -5. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα επιστροφής των EGM στην Dassault, καθώς δεν υπάρχει σχετική ζήτηση πλέον. Προσπορισμός ανταλλακτικών γίνεται ήδη (ας μην ξεχνάμε ότι σκάφος & κινητήρας είναι κοινά μεταξύ των Μ2000 και των -5). Όσο για τα βραζιλιάνικα, νομίζω ότι απλά έληξαν από ώρες. Κάτι αντίστοιχο έγινε με την πολιτική ηγεσία (τέως πρόεδρος… Read more »

ivychris

Αγαπητέ Κε. Ζηκίδη, αντιλαμβάνομαι πλήρως τα λεγόμενά σας και τα νοούμενα…, αλλά το μεγάλο κόστος είναι ένα σχετικό νούμερο και όχι απόλυτο. Συνεχώς γίνονται αναφορές από επιστήμονες-γνώστες των γεωπολιτικών & ενεργειακών δεδομένων στην ΝΑ Μεσόγειο ότι η Ελλάδα για να έχει προσδοκώμενο όφελος, οφείλει να κινηθεί ενεργώς πολιτικά, διπλωματικά, γεωπολιτικά & στρατιωτικά ταυτόχρονα έτσι ώστε να εξασφαλίσει αυτά τα προσδοκώμενα. Υπό αυτό το πρίσμα είναι ένα ρίσκο που πρέπει να αναληφθεί εγκαίρως, να προεξοφληφθεί εν μέρει, να γίνει υπέρβαση εν γνώσει βέβαια της κοινωνίας, με συναίνεση, έτσι ώστε να δρέψουμε τους μελλοντικούς καρπούς. Δυστυχώς, το αντίστροφο πρωθύστερο βήμα δεν γίνεται.… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Συμφωνώ απολύτως με αυτά που γράφετε, μακάρι να σκέφτονταν και άλλοι έτσι…

ΔΝΤ

Κύριε Ζικιδη ο ρόλος του αεροσκάφους είναι συνάρτηση του αισθητήρα που φέρει, στην περίπτωση μας το Αντιλοπ για 2000D&N ορθό; Άρα γιατί η Πτήση στο άρθρο το αναφέρει ως μειονεκτιμα για πιθανή παραχώρηση τους εφόσον αντικαθιστώντας το με έναν άλλο ραντάρ π.χ. το Rdy-2 από τα ΗΑΕ που σκέφτονται αναβάθμιση των 2000-9 και περιλαμβάνει αλλαγή ρανταρ,μπορούμε να έχουμε ένα εν δύναμη -5mk2 διθέσιο αποκλείστικα ως φορέα εξοσετ -με την απαραίτητη τροποποίηση- και Σκαλπ. Μια πιθανή πιστοποίηση Μετέορ δε, κοινή για F-16&Mirage, θα μας έλυνε τα χέρια τόσο στο θέμα της πολυτυπιας οπλισμού όσο και αυξήσεις των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
Ευχαριστώ

Konstantinos_Zikidis

Οι διαφορές μεταξύ των C/B/D/N και -5 δεν περιορίζονται στο ραντάρ αλλά περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά (avionics) με εξαίρεση το Fly-By-Wire (το οποίο παραμένει το ίδιο). Ούτε είπε κανείς ότι περισσεύουν ραντάρ RDY-2 στα ΗΑΕ. Όσο για την πιστοποίηση του Meteor σε Μ2000 ή F-16, αυτό είναι πολύ σοβαρό (προσοχή: όχι δύσκολο, σοβαρό): οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο (καθώς θα έκανε μεγάλη εμπορική ζημιά στην Raytheon), ενώ ούτε οι Γάλλοι θα ήταν ενθουσιασμένοι (γιατί ένα Μ2000 με Meteor ανταγωνίζεται ευθέως το Rafale, όντας φθηνότερο…). Σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε προμήθεια – τροποποίηση – αναβάθμιση… Read more »

Kostas

Δυστυχώς είμαστε κολλημένοι με τους αριθμούς. Οι αριθμοί μαχητικών περασμένων γενεών (όπως όλες οι εκδόσεις Μιράζ ακόμα και Ραφαλ) έχουν μηδαμινή αξία σε ένα σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο.

Στην εποχή των iPhone προτείνετε να αγοράσουμε Νοκια επειδή έχουν ωραίο πορτακι…

Όλα αυτά τα Μιράζ θα είναι εκπαιδευτικοί στόχοι για ένα μαχητικό 5ης γενεας

kkalev

Η διαφορά των Nokia με το iPhone (και των εκδόσεων iPhone μεταξύ τους) είναι κυρίως τεχνολογική. Το ίδιο πλέον ισχύει και με τα σύγχρονα αεροσκάφη τα οποία έχουν γίνει τεχνολογικές πλατφόρμες. Το F-16A με το F-16V είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό το ίδιο αεροσκάφος αλλά με εντελώς διαφορετικούς αισθητήρες, υπολογιστές, δικτύωση και επίγνωση τακτικής κατάστασης. Η μεγαλύτερη εξέλιξη που έχει να προσφέρει το F-35 δεν είναι τόσο η χρήση stealth όσο η σύντηξη δεδομένων από ποικιλία αισθητήρων, οι υπέρτεροι αισθητήρες και η δικτύωση. Τα σύγχρονα “ψηφιακά” μαχητικά όπως το M-200-5 και το F-16V ΕΧΟΥΝ θέση στο πεδίο μάχης ακόμα και… Read more »

Kostas

Σε ένα πεδίο μάχης με αντίπαλα αεροσκάφη 5ης γενιάς εσυ δεν μπορείς να πας με αεροσκάφη 3ης γενιάς, όσο εκσυγχρονισμένα και αν είναι.

Εάν διαθέτεις ήδη αεροσκάφη 5ης γενιάς, τότε μπορείς να σκεφτείς ρόλους υποστήριξης για τα αεροσκάφη 3ης γενιάς.

Τονίζω και πάλι όμως, ότι οι λογικές αριθμητικών αντιπαραθέσεων αεροσκαφών 3ης γενεάς είναι αστείες, τη στιγμή που η κυρία απειλή είναι αεροσκαφος 5ης γενεάς.

Είναι σαν να είμαστε στο 1986 και αντί για αγορά του αιώνα με Φ16/Μιράζ να προτείνουμε να εκσυγχρονίσουμε τα Φ84

kkalev

Σε ένα πεδίο μάχης πας κατ’ αρχήν με ότι έχεις. Και αν αυτό που έχεις είναι εξοπλισμένο με ραντάρ AESA και πλήρως δικτυωμένο με κάθε διαθέσιμο αισθητήρα (είτε αυτός λέγεται ραντάρ αεροσκαφών, ΑΣΕΠΕ, ραντάρ πλοίων, ραντάρ εδάφους) τότε οι δυνατότητες του εναντίον ενός στόχου stealth του επιπέδου του F-35 (που δεν είναι F-22) είναι σημαντικές. Καιρός να σταματήσουμε να εξετάζουμε την αεροπορική μάχη με όρους F-16V vs F-35, το έγραψα ήδη μια φορά. Επίσης, όπως έδειξε το Βέλγιο μία πτέρυγα F-35 κοστίζει 7 δις $ Οδηγός τόσο για τις δυνατότητες ενίσχυσης της ΠΑ όσο και για τον τελικό αριθμό των… Read more »

Kostas

kkalev τα οσα λες περι δικτύωσης (χωρις να ειναι λαθος οσον αφορα τη δικτύωση βραχειασ εμβέλειας με ζεύξεις αυθεντικές σε παρεμβολες) τα εχουμε ξανακούσει στο παρελθόν. Οταν εξέταζαν την αγορα Φ16, υπήρχαν καποιοι που έλεγαν οτι δεν ειναι απαραίτητα τα ρανταρ στα αεροσκαφη, θα καθοδηγούνται απο τους σταθμούς ελέγχου περιοχής. Βασικα δηλαδη σκέψου να ειχαμε Φ5 απέναντι στα Φ16. Αυτο βασικα προτεινεις. Τα ίδια βασικα ακούμε και τωρα, τα αεροσκαφη τρίτης γενεάς θα κατευθύνονται προς την περιοχη του στοχου 5ης γενεασ καθοδηγούμενα απο καποιο επίγειο ρανταρ χαμηλών συχνοτητων ή μεσω κάποιας μαγικά διασύνδεσης όλου του δικτύου (δεν προσδιορίζεις τον τροπο… Read more »

kkalev

Το Link-16 δημιουργεί ένα ενιαίο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν ως κόμβοι αεροσκάφη, ραντάρ εδάφους, ΑΣΕΠΕ, ραντάρ πλοίων.

Τα σύγχρονα ραντάρ AESA έχουν πολλά να προσφέρουν ως (προκεχωρημένοι) κόμβοι αυτού του δικτύου. Ως απάντηση υπενθυμίζω ότι στα βασικά σενάρια επιχειρήσεων των F-35 αυτά θα πραγματοποιούν διείσδυση με τα ραντάρ τους απενεργοποιημένα βασιζόμενα στους παθητικούς αισθητήρες τους και σε καθοδήγηση μέσω ζεύξης δεδομένων από άλλα αεροσκάφη/ΑΣΕΠΕ.

Kostas

“ο Link-16 δημιουργεί ένα ενιαίο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν ως κόμβοι αεροσκάφη, ραντάρ εδάφους, ΑΣΕΠΕ, ραντάρ πλοίων.» ναι αλλα ο εχθρός γνωρίζει τα παντα γιαννη ζεύξη και ενδεχομένως να εχει αναπτύξει τεχνικές παρεμβολής της με blanket jamming. Αντίθετα η ζεύξη που χρησιμοποιει το Φ35 ειναι κατευθυντικη, πρακτικώς δηλαδη δεν παρεμβάλλεται “Τα σύγχρονα ραντάρ AESA έχουν πολλά να προσφέρουν ως (προκεχωρημένοι) κόμβοι αυτού του δικτύου.” το θεμα ειναι ποιος ειναι ο φορέας αυτων των ρανταρ. εαν ο φορέας δεν μπορει να επιβιώσει, τοτε το ρανταρ που θα φέρει δεν εχει αξια «Ως απάντηση υπενθυμίζω ότι στα βασικά σενάρια επιχειρήσεων των F-35… Read more »

kkalev

Νομίζω είναι αρκετά σαφές ότι έχετε προαποφασίσει τι θα πιστεύετε και κανένας αντίλογος δεν πρόκειται να σας μετακινήσει από τις θέσεις σας.

Το F-35 θα χρησιμοποιεί Link-16 για την επικοινωνία με ΑΣΕΠΕ, F-16, σταθμούς εδάφους, πλοία. To MADL είναι για επικοινωνία εντός του σχηματισμού των F-35.

Μάθαμε επίσης ότι η επιβιωσιμότητα ενός αεροσκάφους είναι ανεξάρτητη του ραντάρ το οποίο φέρει επειδή “έτσι”.

Δυνατότητα να ανοίγουν το ραντάρ τους για λίγο και να αξιοποιούν άλλους αισθητήρες και ζεύξεις δεδομένων έχουν όλα τα αεροσκάφη

Kostas

ας μείνουμε στα δεδομενα και ας αποφύγουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς που δεν προσφερουν κατι στην επιχειρηματολογία. το madl ειναι για επικοινωνία μεταξυ Φ35. Εαν θελήςουν να εκπέμψουν μεσω λινκ 16 , δεν ειναι ανάγκη να το κανει ο σχηματισμός που διεισδύει αλλα ενα οποιοδήποτε Φ35 που βρίσκεται σε αποσταση απο την περιοχη των επιχειρησεων. Επισης να μην ξεχνας οτι το ναυτικό σκέφτεται την εγκατάσταση δεκτών madl και στα πλοία του. η επιβιωσιμοτητα του φορέα εξαρτάται απο παρα πολλους παράγοντες, το ρανταρ ειναι μονο ενας απο αυτους δυνατοτητες σύντηξης δεδομενων δεν εχουν αλλα αεροσκαφη στο πρωτοποριακό βαθμό που εχει το Φ35. Μην… Read more »

kkalev

Κοντολογίς τίποτα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35 επειδή.. “δεν είναι F-35”. Κανένας δεν αμφισβήτησε ότι το F-35 είναι η νεότερη εξέλιξη στα μαχητικά και εισάγει ένα συνδυασμό εξελιγμένων τεχνολογιών. Αμφισβήτησε ότι τα μαχητικά 3ης++ γενιάς θα είναι “εκπαιδευτικοί στόχοι”. Ιδιαίτερα όταν αυτός ο στόχος θα είναι εξοπλισμένος με ραντάρ AESA, Link-16, μεγάλο φόρτο οπλισμού, σύστημα αυτοπροστασίας, ατρακτίδιο IR και θα επικοινωνεί με ποικιλία άλλων αισθητήρων. Η απάντηση κατέληξε να είναι ότι το Link-16 θα παρεμβάλλεται .. σε όλο το εύρος της Ελληνικής επικράτειας και πόσο εξελιγμένη είναι η σύντηξη δεδομένων στο F-35. Όλα αυτά ενώ είναι δεδομένο το κόστος… Read more »

PROMAXOS1

Αγαπητέ kklaev, joint the club!!! Μάθαμε επίσης ότι κανένα άλλο μαχητικό στον πλανήτη δεν κάνει σύντηξη δεδομένων και ότι αν κάποιο κατ’εξαίρεση κάνει, δεν κάνει αυτοματοποιημένα. Προφανώς θα κάνει χειροκίνητα, βάλε φλασάκι, γύρνα τη μανιβέλα, βγάλε φλασάκι. Μάθαμε ότι το Link 16 θα λειτουργεί στο F35 με τη λογική το είπα στο σκύλο μου κι ο σκύλος στην ουρά του και ότι ενώ στα άλλα μαχητικά θα παρεμβάλλεται, στο F35 αναμεταδότη δεν θα παρεμβάλλεται. Μάθαμε ότι το ραντάρ παίζει έναν σχετικό ρόλο στην επιβιωσιμότητα του μαχητικού και ότι το υπέρυθρο ίχνος του ισχυρότερου κινητήρα του πλανήτη για μαχητικό είναι ανάξιο… Read more »

Thras

Όχι δεν είνια το ίδιο. Τα Μ2000/F16 έχουν μπροστά τους 15-20 χρόνια καριέρας αν αναβαθμιστούν τα ηλεκτρονικά τους. Δηλαδή με κόστος προμήθειας 10-15 F35 αναβαθμίζεις 123 F16(σε V ή 52/52+) και αποκτάς/αναβαθμίζεις 50 Μ2000-5. Σύνολο 183 αεροσκάφη.

Ε, όχι δεν θα τα αφήσουμε να γίνουν όλα παλιατζούρες γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι με 15 F35 έχεις αεροπορία… Έλεος πια!

Kostas K.

Για τους λόγους που αναφέρει ο kkalev πιστεύω πως αξίζει να εξετάσουμε τα Grippen ….

Kosyfi

Κωστα οι αριθμοί φυσικά και μετράνε… ειδικά δε οταν ΔΕΝ μπορεις να παρεις 5ης γενιάς. No money no honey. Επίσης, ουτε και οι αλλοι θα έρθουν με πεντακαινουργια αεροσκάφη… εχουν και παλιά. Επίσης οταν ο αλλος έχει ΚΑΙ αριθμους πέρα απο ποιοτητα… ναι χρειάζεσαι και εσυ νουμερα…

EPR

Ας βάλουμε στα 5 ΜΚ2 που ήδη έχουμε link 16 και ένα σκοπευτικο επι μάσκας , ας αγοράσουμε και ανταλλακτικά για να πετάνε όλα και βλέπουμε.
Μαχητικό χωρίς link 16 και σκοπευτικο επι κάστας δεν νοείται σε σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων

Fingolfin

Πλεονάζοντα mirage ή La Fayette (5) πακέτο με 2 Fremm + 2 [email protected]@?

Γιώργος

Ας αφήσουμε τις FREMM και τις [email protected]ρες γιατί στοιχίζουν. Lafayette ευχαρίστως και καιρός πλέον να σκεφτόμαστε και τις “φθηνές” τις Gowind. Στο τέλος όλα τα Mirage πλεονάζοντα θα γίνουν οπότε θα σκουπίζουμε σε λίγο αποθήκες, άμα θέλουμε.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Πιστευω οτι προτου εξετασουμε την οποιαδηποτε επιλογη, προεχουν 2 πραγματα. Το πρωτο να υπαρχει μια μορφη διασυνδεσης μεταξυ των αεροσκαφων(δεν γνωριζω αν αυτο θα ειναι το link16 η οποιαδηποτε αλλη αξιοπιστη λειτουργικη λυση), ωστε κατα την δικη μου υποκειμενικη κριση, να υπαρχει και η δυνατοτητα, καποια (με υποδυεστερα ηλεκτρονικα) αεροσκαφη να χρησιμοποιουνται και ως φορεις καποιων οπλων τα οποια θα κατευθυνονται απο τα υπολοιπα αναβαθμισμενα αεροσκαφη, φυσικα δεν γνωριζω αν η ΠΑ εχει τετοιο δογμα, στο μελλων τετοιο ρολο θα μπορουσαν να παιξουν τα uav, αλλα τωρα πρεπει να δουμε τι μπορουμε να κανουμε με αυτα που εχομε. Το δευτερο… Read more »

stathis

αν ήταν να πάρει αυτο το αξιόλογο ακόμα αεροσκάφος η ΠΑ,καλό θα ΄ταν να επιθεωρήσει την κατάσταση τους πάρα πολύ καλά.Γιατί υπάρχει το παράδειγμα της βραζιλίας που τα πήρε, δεν έμεινε ικανοποιημένη μετά ,και τα απέσυρε…

aris32

η βραζιλια αγορασε 12 μ2000 και τα απεσυρε οταν ο πτητικος χρονος των αεροσκαφων εληξε . δεν ηταν θεμα μη σωστης αποδοσης των αεροσκαφων .

Spirit

Όλα είναι σχετικά και βάση τιμής, στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε και τον εκσυγχρονισμό των μαροκικων F1, τα Αιγυπτιακά Mirage 2000 αν μπορούν να αποκτηθούν με καλή τιμή φαίνονται να έχουν λίγες ώρες πτήσης. Αν τα δικά μας ειναι σε καλύτερη κατάσταση και λιγότερα καταπονημένα μπορούμε μπορούμε να δούμε τι πλεονάζον υλικό θα προκύψει από τα εκσυγχρονισμένα HAE ή από ότι αποσυρθεί από Γαλλία. Αν και ο εκσυγχρονισμός των F1 μάλλον δείχνει καλύτερη και φθηνότερη λύση αν ισχύουν τα νούμερα που έχουν δημοσιοποιηθεί. Καταλύτης ειναι τα ΗΑΕ και τι θα κάνουν με τα δικά τους Mirage. Τα ελληνικά πρέπει να… Read more »

agnostosependytis

Ο αριθμός των αεροπλάνων έστω και παλιών αρκεί να μπορούν να φέρουν όπλα (και να υπάρχουν φυσικά διαθέσιμα τα όπλα, πυραυλοι/βόμβες κτλ) είναι μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρος που μπορεί να κρίνει πολέμους, αρκεί πριν να επιλυθεί ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της αεροπορικής κυριαρχίας. Αν η ΠΑ είχε αεροπορική κυριαρχία, ακόμη και τα Α-7 θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα. Αν δεν έχει κυριαρχία, απλά τα νεότερα θα τα ρίχνουν σαν παπάκια από τον ουρανό. Σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, όλη την βρωμοδουλειά την κάνουν Α-10 και Su-25 που είναι παλιατζούρες, αλλά δεν έχουν κάποιον άλλο αντίπαλο στον ουρανό. Άρα πριν να σκεφτούμε… Read more »

ariseagle

Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων, τότε σίγουρα οι Γάλλοι θα “πιέσουν” για αγορά rafale, έστω και σε μικρό αριθμό. Με τον τρόπο αυτό σε “αναγκάζουν” σε νέα παραγγελία στο μέλλον. Επίσης μην ξεχνάμε ότι τα -5F έχουν link16, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα παρά μόνο στα advanced. Κατά την γνώμη μου ότι έρθει από -5F/D είναι ευπρόσδεκτο, όπως και αν ερχόταν κάτι αντίστοιχο σε F-16. Οι λόγοι προφανείς: μονοκινητήριο, που ήδη γνωρίζουν άπαντες στην ΠΑ. Έρχεται και “κουμπώνει” χωρίς χρονοτριβές. Θα είναι καλύτερο από τα EGB/BGM τα οποία με μια ενδεχόμενη απόσυρσή τους θα… Read more »

aris32

σωστο . αν πιστοποιηθουν και στους εξοσετ θα ηταν το καλυτερο . αλλα δεν ειναι πιστοποιημενα και οι Γαλλοι θελουν λεφτα για την πιστοποιηση . Επισης τα 2000D έχουν διαφορετικο ρανταρ οποτε και εκει παλι θα έχουμε ενα νεο τυπου ρανταρ για συντηρηση . Γενικα νομιζω οτι τα να παρουμε τα 2000D εχει πολλα πλεονεκτηματα και πολλα μειονεκτηματα .

Fingolfin

Και τα Rafale δεν είναι άσχημα.. και semi-stealth ειναι.. και super ραντάρ έχουν.. και meteor.. μακάρι..

Γιώργος

Και super ακριβή τιμή έχουν και δεν πρόκειται να τα δούμε όσο συζητάμε για Mirage. Meteor ναι, αλλά μόνο για τα πλοία σε VL, σαν αντι-Aster 30. Σαν τους MICA κάτι, που είναι σαν αντι-Aster 15.

SZEF

Ερωτηση που αν μπορειτε την απαντατε: Τα ελληνικα διθεσια -5 μπορουν να αναλαβουν τις ιδιες αποστολες με τα μονοθεσια ή χρησιμοποιουντε μονο για επιχ/κη εκπαιδευση;
Αν η χρηση τους ειναι μονο η επιχ/κη εκπαιδευση τοτε γιατι δεν ”φοραμε” το RDY μετα των παρελκομενων τους σε αντιστοιχο αριθμο μονοθεσιων EGM; Αν δεν κανω λαθος προκειται για νεες κατασκευες (τα διθεσια -5) οποτε δεν τιθεται θεμα οπως των αντιστοιχων BGM.
Οσο αφορα τα Ν,(και τα D) ο ρολος τους ειναι επακολουθο του ρανταρ που φερουν ετσι δεν ειναι; Αρα με ενα αντιστοιχο των μαροκινων F-1 MF200 μπορουν καλυστα να γινουν πολλαπλου ρολου

Γιωτόμπαλο

Δεν υπάρχουν διθέσια -5

SZEF

Η δυναμη δεν ειναι 20/5;

tkostas

Τόμπολα!!!

aris32

η δυναμη ειναι 20 μονοθεσια και 5 διθεσια

ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ

Προσωπικά το διλιτρο αποτελεί την ”αδυναμια” μου. Όπως έχουν όμως τα πράγματα, λέω μήπως ( παρακαλώ για ήπια κριτική), θα έπρεπε να κοιτάξουμε την πώληση όλων των διλιτρων ( EGM/BGM & -5) και την αντικατάσταση τους από GRIPPEN…;;;

Kosyfi

Grippen? Εεε γιατι οχι κι αλλα F16 που τα έχουμε κιολας και δεν υστερουν καπου απο το Grippen… το αντιθετο κιολας.

Αλλα τελος πάντων, εδώ δεν μπορουμε να πάρουμε νέα αεροσκάφη. Οποτε το σκουπισμα απο μτχ αεροσκάφη… ισως και με κάποιο μικρο εκσυγρονισμό να βγάλουμε μια δεκαετία, αυτη την στιγμή ειναι η καλυτερη και ποιο προσιτή ιδέα.

ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ

Από την στιγμή που έχουμε 4 εκδόσεις F 16 και 2 διλιτρων, νομίζω πως θα πρέπει να κινηθούμε με γνώμονα την μείωση πολυτυπιας. Εάν υποθέσουμε πως μια υποεκδοση των F 16 ( BLOCK30 ή 50) θα μας αποχαιρέτησει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (πώληση ή απόσυρση), τα EGM/BGM θα γίνουν ανταλλακτικά για τα 5αρια, το ιδανικό θα ήταν να εισπραξουμε από πώληση τους ( πολύ δύσκολη υπόθεση βέβαια….), το οποίο πόσο ( 600 με 750 εκατομμύρια) και με το μυαλό μας στο ΝΜΑ, να οδηγήσουν σε αγορά 10 με 15 μαχητικών (μαζί με το πακέτο ανταλλακτικων, αναφέρομαι στο… Read more »

ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ

Να διευκρινίσω πως στο σημείο που αναφέρω το ποσό των 600 με 750 εκατομμυρίων από την πιθανή πώληση των mirage-2000, εννοώ το σύνολο του τύπου που υπάρχει στην Π.Α. (EGM/BGM & -5MK ii)

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Αγαπητοί είχα ακούσει περί της δυνατότητας τα egm\bgm να βάλλουν mica υπερύθρων, γνωρίζουμε κάτι?

Spyros

Αν θυμάμαι καλά τον βάλλει μεν, αλλά ο υπολογιστής αποστολής τον ‘βλέπει’ ως Magic2, άρα δεν εκμεταλλεύεται το μαχητικό πολλές απο τις δυνατότητές του.

Κωνσταντινος Κλαδιανος

μαλιστα

Spyros

Απο εδώ:
https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/

…αυτό:
Από την άλλη, η υιοθέτηση του RDY-3 σε αντικατάσταση του (25 ετών) RDM-3 αποτελεί ένα τεράστιο άλμα αύξησης δυνατοτήτων. Σε λειτουργία αέρος-αέρος (με ικανότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης 24 στόχων, ιχνηλάτησης 8 και προσβολής 4, όσο δηλαδή και το -5Mk2) θα επιτρέψει στα Mirage 2000GR-UPG να αξιοποιούν πλήρως MICA EM/IR. *Σήμερα τα M2000EGM, αν και μπορούν να φορτώσουν MICA IR, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα του πυραύλου της MBDA σε προσβολές BVR* (που είναι και το μεγάλο ατού που προσφέρουν εκτελώντας επίθεση χωρίς προειδοποίηση ενεργού ερευνητή ραντάρ).

Ten700

Grippen,επιχειρούν και απο δρόμους των νησιωτικών αεροπλανοφόρων που διαθετουμε,και είναι και φθηνά στην συντηρηση σε σχέση με τα υπαρχοντα

Em.Ti

Κάποια στιγμή θα πρέπει να ομογενοποιήσουμε τον στόλο μας. Από τη στιγμή λοιπόν που έχει ληφθεί η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16, πράγμα που σημαίνει ότι 84 F-16V θα είναι η ραχοκοκκαλιά της ΠΑ από το ’25 και μετά οι υπόλοιποι αριθμοί θα πρέπει κανονικά να αναπληρωθούν από την αγορά ΝΜΑ, το οποίο με τη σειρά του θα αντικαταστήσει τα M2000, F-4E & F-16C Blk30. Τα M2000 είναι ένα εξαιρετικό α/φος και έχει προσδώσει στην Π.Α. μοναδικές δυνατότητες στον χώρο του Αιγαίου. Όμως δυστυχώς θα πρέπει να σκεφτόμαστε πλέον πιο ορθολογιστικά και τότε το Μ2000 δεν έχει άλλο μέλλον… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Δυο ερωτήματα, ποιο θα είναι τελικα το ΝΜΑ και αν τα Μirage egm/bgm εχουν δυνατοτητα mica ER όπως εχω ακουσει.

Em.Ti

1. Κανείς δεν γνωρίζει. Είναι γνωστό όμως ότι στην Π.Α. εξετάζουν τις διάφορες λύσεις της αγοράς, πρωτίστως το F-35 για ευνόητους λόγους.

2. Όχι, δεν υπάρχει απ’όσο γνωρίζω τέτοια δυνατότητα.

Theo

Το Μ-2000-5 χρειάζεται στην ΠΑ και πρέπει να αναβαθμιστεί περαιτέρω. Αλλιώς θα έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα για να αντικατασταθεί από 20 (ή και παραπάνω σε ιδανική περίπτωση) Ραφαλ.

Spyros

Αυτό που με μπερδεύει λίγο με αυτή την [υποθετική, το καταλαβαίνω] συζήτηση, είναι πως αν θυμάμαι καλά, τουλάχιστον τα δικά μας Μ2000 (και των 2 τύπων) παρά την ηλικία τους και τη χρήση πάνω απο το Αιγαίο αυτά τα χρόνια, είναι δομικά σε εξαιρετική κατάσταση και το υπόλοιπο ωρών τους, παρ’ ότι δεν ανακοινώνεται επίσημα (όπως δεν ανακοινώνεται ούτε για κάποιον άλλο τύπο), ακούμε πως είναι πολύ μεγάλο, τόσο που δεν μπαίνει επ’ ουδενί ως περιοριστικός παράγοντας, σε μια ενδεχόμενη αναβάθμιση… με άλλα λόγια, έχουν ώρες και για άλλα τόσα χρόνια, αν χρειαστεί. Οπότε η απορία μου είναι, τι στο… Read more »

Faethon

Ρε παιδιά λέτε “πές, πές”, να τους βάλουμε καμιά ιδέα και να ψαχτού εκεί στο ΓΕΑ; Γιατί απο κάτι τέτοιες “υποθέσεις εργασίας” βγήκαν λαυράκια και να κρατήσουμε έστω και προσωρινά τις όποιες ισορροπίες. Οι Γάλλοι δεν είναι φτηνοί και είναι και τσιγκούνηδες. Όταν βλέπουν όμως οτι λεφτά για Ραφάλ δεν υπάρχουν, για κορβετο-φρεγάτες το πράμα συζητιέται στα πηαγδάκια του ΠΝ, μπορεί να θέλουν να μη βγούν απο το παιχνίδι και να κρατήσουν τη “φωτιά ζεστή” σε ένα μελλοντικό πάλι πελάτη όταν και εαν μπορεί. Τα πιο ικανά Μ2000 αν “είναι σου λέει χαμένα για χαμένα να πάνε στα αζήτητα” ας… Read more »

seb

Ε όχι και τσιγκούνηδες, 300 ολοκαίνουργια G3 μας δώκανε. Για τις Θερμοπύλες…

George

Τα -5F είναι τα πρώτα M-2000 που φτιάχτηκαν (αρχές δεκαετίας 80) και είχαν (τουλάχιστον αρχικά) παλαιότερο κινητήρα από τα δικά μας ενώ και το RDY είναι κι αυτό παλαιότερο version από το δικό μας. Ούτε έγινε κατά την αναβάθμισή τους upgrade η σουίτα αντιμέτρων. Πιο πολύ νόημα θα είχε η αγορά των α/ε του Κατάρ (12) που είναι νεώτερα. Ενδεχομένως και η παραχώρηση απαρτιων από τα -5F και η αναβάθμιση 13-16 -EGM. Η παραχώρηση απαρτιων θα είχε νόημα για τους Γάλλους αν συνοδευόταν από ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των 25 5ΜΚ1 και των 25 ΜΚ2 σε 50 ΜΚ3 όπου ΜΚ1 είναι… Read more »

George

Το Καταρ είχε επιχειρήσει να τα πουλήσει παλαιότερα και το ότι τα έχει ακόμη τα λέει όλα για τη…… λίστα πελατών που το περιμένουν.
Δεν υπήρξε κανένας ούτε καν το Ιρακ δεν τα δέχτηκε ωε βοήθεια! Οι Ινδοί τους δίνανε next to nothing.
Μια αεροπορία 12 α/ε έχει παραγγείλει 36 F-15, 36 Rafale και 24 Typhoon. Ούτε πιλότους δεν έχει για τόσα α/ε.
Μια συμφωνία όπως την αναφέρω θα γινόταν μόνο μέσω Γαλλιας και μόνο αν την ενδιέφερε.

PROMAXOS1

Θα βρει πιλότους και τεχνικούς για τόσα μαχητικά τόσο διαφορετικών τύπων;
Και ποιοι άλλοι προηγούνται στν λίστα;

George

Αυτό είναι πολύ σωστό! Γι αυτό και είπα ότι μόνο μέσω Γαλλίας.
Από την άλλη θα πρέπει να αντέξει το Καταρ τη συνδυασμένη επίθεση που δέχεται από όλο τον Αραβικό κόσμο.
Πιθανώς δηλαδή αύριο να μην είναι σύμμαχος της Τουρκίας αλλά εχθρός της όπως είναι σήμερα η Αίγυπτος.
Στη Μέση Ανατολή οι συμμαχίες αλλάζουν κάθε φορά που ανοιγοκλείνεις τα βλέφαρα…..

PROMAXOS1

Δεν νομίζεται ότι τον να επανδρώνεις, πετάς και να υποστηρίζεις 108 μαχητικά 4 διαφορετικών τύπων (εκ των οποίων οι 3 είναι δικινητήρια μαχητικά) είναι πολλαπλώς πιο δύσκολο από το να επανδρώνεις, πετάς και να υποστηρίζεις 12 μονοκινητήρια μαχητικά ενός τύπου, του οποίου μάλιστα ο κινητήρας έχει μικρότερη ισχύ από τους κινητήρες των δικινητήριων που θα αποκτηθούν; Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τα F-15, Rafale και Typhoon χρειάζονται τον ίδιο αριθμό πιλότων και τεχνικών, το Κατάρ θα πρέπει να 9πλασιάσει το προσωπικό της πολεμικής του Αεροπορίας!!! Γιατί να προτιμήσει τους Ινδούς; Τους Πακιστανούς πάλι δεν μπορούμε να τους συναγωνισθούμε με τη… Read more »

Desert_Falcon

Εγω θελω να παρουμε Ραφααααααλ…καντε κατι σας παρακαλω!!!

Στο θεμα μας….το καλυτερο σεναριο το γραψατε, 50 ιδια α/φη….πουλας τα παλια (με την αδεια της Γαλλιας φυσικα), κανεις ενα καλο λιφτινκγ και στα 50, και τα κρατας 20 χρονια…ωστε να ακουμε στον ασυρματο τον Τουρκο να φωναζει “μιραζ-μιραζ” (αν και θα επρεπε να φωναζει “Ραφαλ-Ραφαλ”)

Η υπαρξη 2 τυπων ειναι οντως δαπανηρη αλλα ο αγνωστος Χ ειναι ανεκτιμητος παραγοντας…ειναι ο ασος στο μανικι (θα σας παω πισω, αλλα το Α-7 το ετρεμαν…)

Προβοκάτωρ

Πως τα λέτε πως τα λέτε..
υ.γ. I’m back.For now..

tsimuha

Αμα κατσικωθει μετα να σας δω τι θα λετε.
Go back to frozen siberian Ρωτακοβορπ

Προβοκάτωρ

Τι λες βρε ντροπή των Σοβιέτ..

Προβοκάτωρ

There’w no place like home.. που λέτε και στο αμέρικα

NikolakiEfentis

Καλημέρα. Ενδιαφέρον το άρθρο σας. Είχα κι εγώ σχολιάσει το ζήτημα πριν καιρό. Θα ήθελα να πω πως, κατά την γνώμη μου, θα είχε νόημα για την ΠΑ αν τα όποια έξτρα α/φη αποκτούνταν, είχαν αρκετές ομοιότητες με τα δικά μας Μ-2000-5 ΜΚΙΙ ώστε οι ίδιοι πιλότοι να είναι διαθέσιμοι και στις 2 υπο-εκδόσεις. Αλλιώς, η ΠΑ θα έπρεπε να διατηρήσει τις 2 δεξαμενές πιλότων που διατηρεί και τώρα, με ό,τι αρνητικό για τον αριθμό εξόδων ανά τύπο. Έχω την εντύπωση ότι ούτε τα Μ-2000-5F το προσφέρουν αυτό. Τα Μ-2000D από την άλλη, είναι πολύ λίγα και ως προς τον… Read more »

thivaios

RDM-7?RDM-10? πρώτη φορά ακούω για κάτι τέτοιο. που μπορώ να βρώ πληροφορίες?

onair

Υπάρχει ανάγκη τώρα που υπάρχουν τα κοιτάσματα να αποκτήσει και η Κυπριακή Δημοκρατία δική της Αεροπορία.
Με Γαλλικά αεροπλάνα αφού οι Αμερικανοί δεν τους δίνουν όπλα. Θα μπορούσαμε να τους δώσουμε τα μισά παλιά δίλιτρα για να τα βελτιώσουν μέχρι εκεί που αντέχουν από τα έσοδα της Total.
Και επειδή τα αεροδρόμια τους είναι στο στόμα του Λύκου θα μπορούσαμε να τους παραχωρήσουμε το αεροδρόμιο στο Τυμπάκι σαν έδρα της Κυπριακής Αεροπορίας

Thras

Προτρέχεις λίγο, αλλά σύμφωνω!

Thras

Από όλα τα παρακάτω σχόλια αντιλαμβάνομαι ότι η προοπτικές ενίσχυσης της ΠΑ από τα γαλλικά αποθέματα Μ2000 είναι μικρές. Πρέπει να αφορά μόνο τα Μ2000-5F και αυτό εάν υποστούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μαζί με τα 25 ήδη υπάρχοντα ώστε να έρθουν σε κοινή διαμόρφωση συγκροτώντας δύο ενισχυμένες μοίρες των 25 αεροσκαφών έκαστη. Οι ρόλοι τους θα είναι Α/Α και στρατηγικής κρούσης. Τα Μ2000D/N δεν πρέπει να ενδιαφέρουν την ΠΑ παρά μόνο για προσπορισμό ανταλλακτικών, αν και για αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα 16 EGM/BGM. Απ την άλλη, ενδιαφέρον θα είχε η προσπάθεια απόκτησης Μ2000-5 από τις αραβικές χώρες (Κατάρ/ΗΑΕ). Αν… Read more »

Sim

ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Απόσυρση άμεση των EGM (ή ψάχνωντας να τα πουλήσουμε σε άλλες χώρες-δύσκολο βέβαια) αγορά 5-10 Rafale ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ, αρα 2 άγνωστοι Χ στο Αιγαίο ( -5 ΜΚ και Rafale), αγορά πληθώρας (όσο μας παίρνει η τσεπη) οπλισμένων Tucano και διασπορά τους! 3 Άγνωστοι Χ! ΚΑΛΟ Ε? ΣΑΝ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ…

Giorgos tsagaris

Oπλισμενα Τουκανο οταν εχεις Τ-6 να καθονται?

Scalp_eg

Πριν μηνες δεν ειχαν ερθει απο τα εμιρατα να αξιολογησουν τα f16 block 30 για να τα παρουν για Llft
Εχουμε καμια εξελιξη στο συγκεκριμενο θεμα, γιατι θα μπορουσε να γινει ωραια “τραμπα” με τους ενωμενους, αφου απο τα 60+ μιραζ τους 2000-9 θα αναβαθμισουν μονο 40+
Ας μας διναν 10-12 (2000-9) για ολα τα block 30 που θα τους διναμε, και ας τους χαριζαμε και 5-6 EGM
να χουν για καννιβαλισμο

OnGround

Το πρόβλημα είναι ότι αρκεί ένα χτύπημα στο διάδρομο απογείωσης για να βγάλει εκτός όλα τα μαχητικά για ημέρες.
Γι’ αυτό χρειάζεται μαχητικό με short take off (δεν χρειάζεται καν να το αναφέρω ένα είναι) και καμουφλαρισμένα SY400 κοντά στα σύνορα για τους διαδρόμους του αντιπάλου.

Spirit

Εμείς εδώ καλά τα λέμε, στην πράξη ασχολείται κανείς;

Giorgio

Μακρόπνοα σχέδια δε μπορούμε να κάνουμε την τρέχουσα χρονική στιγμή νομίζω. Απαιτείται άμεση ενίσχυση με μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Πρέπει με κάθε τρόπο να επιδιωχθεί η αγορά των M2000-5 από τα ΗΑΕ. Θα ήταν μία win-win λύση για και για εμάς (πολλά ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη θα έρθουν άμεσα) και για τους “εμίρηδες” (θα αγοράσουν τα rafale αφού θα πάρουν λεφτά από τα M2000-5) και για τους Γάλλους (θα πουλήσουνε rafale στους εμίρηδες αλλά και θα ενισχύσουνε τη θέση τους στην Ελλάδα. Εν κατακλείδι, χρειαζόμαστε άμεσα ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη. Αν γίνει πόλεμος, αρχικά θα αναμετρηθούν πάνω από το αιγαίο οι δύο αεροπορίες, και η χώρα… Read more »

Spirit

Φίλε μου 4-6 φρεγάτες με SeaFire 500 και 32 Aster block 1 NT δεν τα βάζει καθόλου εύκολα κάτω η αεροπορία της Τουρκίας. Μην σου πω ότι θα πέσει τέτοια φάπα που θα την θυμούνται για δεκαετίες.
Όμως τέτοια πλοία αργούν μιας και η επιχειρησιακή έναρξη είναι τουλάχιστον 5 χρόνια από σήμερα.
Η μόνο σχετικά άμεση αναβάθμιση στο στράτευμα είναι τα Mirage 2000-5 ιδίως τα Μk.2 και οι leasing FREMM, δημιουργούν βέβαια πολλά θέματα και έχουν και τσουχτερή τιμή από ότι φαίνεται.

Giorgio

6 φρεγάτες επί 32 aster = 192 aster. Φαντάσου τώρα το ακόλουθο σενάριο (από το κοντινό μέλλον). Ένα σμήνος από 300 drones επιτίθεται στο στόλο αυτό. Τα drones έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο τύπου hellfire με εμβέλεια, ας πούμε, 10 χιλιόμετρα. Τα πλοία γνωρίζοντας τον κίνδυνο δε μπορούν να περιμένουν να πλησιάσουν τα drones, έτσι ώστε να τα καταρρίψουν με τα πυροβόλα τους. Θα είναι αργά γιατί τα drones θα έχουν εκτοξεύσει τους πυραύλους τους εναντίον των πλοίων και οι πύραυλοι αυτοί δε θα μπορούν να αναχαιτιστούν. Αναγκάζονται λοιπόν τα πλοία να καταρρίψουν τα drones με aster. Με… Read more »

Giorgio

Όντως το σενάριο είναι σήμερα ακραίο (ίσως και καταστροφολογικό), το παραδέχομαι. Θα είναι όμως έτσι σε 10 χρόνια από σήμερα?

TheStealthProblem

https://youtu.be/-1YmVs_bCUQ

Το Harop πάντως υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια, είναι stealth, κοστίζει 150.000 $ το ένα, έχει εμβέλεια 1000 χλμ και εκρηκτική κεφαλή 25 κιλά (τριπλάσια του hellfire). Επίσης την προηγούμενη έκδοση την έχουν ήδη.

Giorgos tsagaris

Για να τελειωνει το παραμυθι με τα καθε λογης drones(αυτα που υπαρχουν σημερα και αυτα που θα ερθουν στο αμεσο μελλον).
Οι Φρεγατες ΔΕΝ θα πλεουν μονες τους…Θα εχουν και συνοδα πλοια.
Τα καθε λογης drones πεφτουν στα 8-10 χλμ και απο το Οτο (για πλακα).

Spirit

Υπάρχουν και οι CAMM για αυτή την δουλειά και αυτοί ακριβοί είναι βέβαια, αλλά και τα εξοπλισμένα UAV σε καμιά περίπτωση δεν νομίζω ότι κάνουν 3-4 εκατομμύρια!!!
Αυτό που πρέπει να γίνει επιπρόσθετα ειναι να αλλαχθούν τα πυροβόλα των 20mm με άλλα όπως το GDM-008 με AHEAD ή 40mm κανόνια με 3P πυρομαχικά που έχουν καλές αντιπυραυλικές δυνατότητες.

Spirit

Στην φούρια ξέχασα και το RAM που προβλέπεται η τοποθέτηση του…

Nick Delhanidis

Aμην…

Nick Delhanidis

Και 50 – 5Mk3 (!) και meteor και αναβαθμιση των erieye σε globaleye.

GP1976

Καλημέρα,ήθελα να ρωτήσω εάν τα -5 στους φορείς όπου τα egm αναρτούν τους 530 μπορούν να δεχτούν αντίστοιχα mica διότι δεν εχουν εμφανιστεί ποτέ με αυτην τη διαμόρφωση.

tsimuha

Mια αναφορα για την αξιολογηση του Μ2000 απο ξενες αεροποριες, βλεπουμε οτι η Ελλαδα ηταν η δευτερη χωρα (πισω απο την Αυστραλια που ηταν η πρωτη ) τον Ιανουαριο του 1980.Επισης προχωρησε σε δευτερη αξιολογηση και τον Μαρτιο του 1981.
comment image

Επισης μια φωτο απο δοκιμες απορριψης εξωτερικων φορτιων, εδω super 530 μαζι με τους φορεις τους.
comment image

kostas g

Με τα Mirage-2000C που αποσύρονται ,τι γίνεται,δεν βλέπω να το αναφέρει κανείς! Δεν θα μας ενδιέφερε η απόκτηση τους με συμβολική τιμή αγοράς ,αλλά με την υποχρέωση μας για εκτεταμένη(με ΑΕSA κι απάρτια υλικά επιπέδου RAFALE) ή έστω μερική αναβάθμιση τους σε -5 ή ακόμη σε έσχατη περίπτωση ¨”LIGHT” -5; Θέλουμε και ποιότητα και ποσότητα επαρκή!!!

Γιώργος

Μία μοίρα kostas g που ήδη έχουμε σε -5, δύο, τρεις, πόσες; Γιατί εγώ με μία και τούμπανο είμαι μια χαρά ευχαριστημένος. Θέλω να πάρουν όμως ένα light έστω ραντάρ του Rafale, όλον τον οπλισμό του και update της σουίτας ηλεκτρονικού. Δηλαδή να γίνουν “Rafale” light και φυσικά πιο οικονομικά.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

51
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 2.29
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά

Related News

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ)

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ) στο Στρατηγείο...

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στην 115 ΠΜ

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/posts/10157705108247725

Ν. Δένδιας: Η σκέψη μας σε όσους προασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα σε θάλασσα, ξηρά και αέρα

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Μεγάλη γιορτή σήμερα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Φέτος ας τιμήσουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου με κατάνυξη, αλλά και με ασφάλεια, με τη...

Associated Press: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο από την ΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, καλώντας παράλληλα...

ΠτΔ: Η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοούν

ΑΠΕ-ΜΠΕΜήνυμα ότι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότατα «δεν μας πτοούν», έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Μυτιλήνη, όπου βρέθηκε σήμερα για...
- Advertisement -