11.5 C
Athens
Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους της θα προτιμούσαν να μη συζητηθεί το θέμα και να ασχοληθούν με κάτι άλλο, με τη Λευκορωσία για παράδειγμα. Εκεί τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο Λουκασένκο είναι πιόνι του Πούτιν, αν του κάνουμε τη ζωή δύσκολη ο Πούτιν θα πρέπει να δώσει εκεί προσοχή και συνεπώς λιγότερη προσοχή κάπου αλλού. Αν μάλιστα η Λευκορωσία φύγει από τον εναγκαλισμό της Μόσχας, τότε θα δημιουργηθεί ένα κράτος buffer μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, φιλικό προς την ΕΕ, που θα είναι στη σφαίρα επιρροής της, όπως η Ουκρανία.  Συνεπώς με μηδενικό σχεδόν ρίσκο, γιατί η Λευκορωσία δεν μπορεί να επιβάλλει αντίποινα στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες μπορούν να αυξήσουν τη γεωπολιτική σφαίρα επιρροής τους. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρουν, θα έχουν φυτέψει τον σπόρο για την επόμενη φορά, και θα πουν στους ψηφοφόρους τους πως έκαναν το καθήκον τους, την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κτλ. 
Η Τουρκία όμως είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Τυπικά τουλάχιστον είναι μία φιλική χώρα, ήδη στη σφαίρα επιρροής, και σε διαδικασία μάλιστα ένταξης στην ΕΕ. Πρακτικά όμως η συμπεριφορά της είναι εχθρική. Αλλά πόσο εχθρική είναι; Μήπως υπάρχουν ευθύνες γιατί οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε καταλάβει την Τουρκία; Η Τουρκία είναι πυλώνας, και σοβαρός, του ΝΑΤΟ. Η οικονομία της μεγάλη και συνδεδεμένη με αυτήν της ΕΕ. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΕ δεν είναι κάποιο δικαστήριο να αποδίδει δικαιοσύνη, ούτε υποκαθιστά τον ΟΗΕ. Συνεπώς είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τους γραφειοκράτες, που δεν ξέρουν ακριβώς πως να τη διαχειριστούν.
Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οι κυρώσεις. Οι κυρώσεις είναι απλά το εργαλείο για την επίτευξη του σκοπού. Αν ο σκοπός δεν είναι ξεκάθαρος, τότε πως θα αποφασίσουμε ποιές είναι οι κατάλληλες κυρώσεις;  Το σωστό ερώτημα δεν είναι αν θα επιβληθούν κυρώσεις, αλλά τι είδους σχέσεις θέλει να έχει η ΕΕ μελλοντικά με την Τουρκία, και στο βαθμό που τις επιτρέπεται ποιά θα ήθελε να είναι η μελλοντική μορφή της Τουρκίας.  
Το πρόβλημα είναι πως η ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει μια στρατηγική σχετική με την Τουρκία. Σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι παραγωγικό το πρώτο βήμα να είναι οι κυρώσεις. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι μια κοινή κατανόηση, από όλες τις χώρες μέλη, του προβλήματος Τουρκία, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο από τα ελληνοτουρκικά. Γιατί ακόμα και εμείς, οι Έλληνες, επικεντρωνόμαστε κατά βάση σε αυτό που μας αγγίζει, τον Έβρο, το Αιγαίο, το Καστελλόριζο, τη Γαύδο, την Κύπρο… Η Τουρκία όμως δρα και σε άλλα μέτωπα. Για να αναπτυχθεί η στρατηγική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία πρέπει να υπολογιστούν τα πάντα. Ενδεικτικά:

 • Πως επηρεάζει την ΕΕ και την ενεργειακή της ασφάλεια η ειδική σχέση της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, το Ιράν, το Κατάρ και τη Βενεζουέλα;
 • Πως επηρεάζει την ΕΕ η παρουσία Τουρκικού στρατού στο Ιράκ, τη Συρία, την Κύπρο, το Κατάρ, τη Σομαλία, τη Λιβύη;
 • Πως επηρεάζει την ΕΕ η παρουσία Τουρκικών επενδύσεων σε Αλγερία, Τυνησία, Σενεγάλη, Γκάμπια, Μαυριτανία, Μάλι, Νίγηρα;
 • Πως επηρεάζει την ΕΕ η παρουσία Τουρκικών επενδύσεων σε Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μάλτα
 • Πως επηρεάζει την ΕΕ η ειδική σχέση της Τουρκίας με το Πακιστάν που έχει τεχνογνωσία για πυρηνικά όπλα;
 • Πως επηρεάζει την ΕΕ η διαφαινόμενη συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα και το Ιράν;
 • Πως επηρεάζει την ΕΕ ο ανταγωνισμός της Τουρκίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία;
 • Πως επηρεάζει την ΕΕ η υποστήριξη ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων από την Τουρκία;
 • Πως επηρεάζει την ΕΕ η δράση τουρκικών οργανώσεων μέσα στο έδαφος της ΕΕ
 • Ποια η σχέση των Τουρκικών Μυστικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα;

Σε ελεύθερες πηγές έχουν γραφτεί πάρα πολλά για όλα τα παραπάνω θέματα και για ακόμα περισσότερα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συγκεντρώσει πολλά περισσότερα στοιχεία και έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σενάρια. Ξεκινώντας από αυτά θα πρέπει να αναπτυχθεί μια κοινά αποδεκτή στρατηγική. Για παράδειγμα, κάποιοι, όπως οι Αυστριακοί προκρίνουν τον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών και επανεξέταση των σχέσεων από μηδενική βάση. Άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για μια ευρωπαϊκή Τουρκία και το πρόβλημα είναι ο Ερντογάν. Να κάνουμε δηλαδή λίγο ακόμα υπομονή και να προσπαθήσουμε να τους φέρουμε πίσω.  
Αν έχουμε πλέον ξεκαθαρίσει το που βρισκόμαστε, και αυτό είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη, τότε μόνο μπορούμε να οραματιστούμε το μέλλον. Θα πρέπει κατόπιν να συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτό το όραμα είναι το ωφελιμότερο και να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μόλις το καταφέρουμε, τα υπόλοιπα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Αν όμως δεν ξέρουμε που πατάμε και δεν ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, τότε δεν είναι και τόσο σημαντικό το ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε… Κατά αναλογία δεν θα είναι σημαντικό και το τι κυρώσεις θα λάβουμε, που σε αυτή την περίπτωση μάλλον περισσότερο κακό θα κάνουν παρά καλό, και η μόνη τους αξία θα είναι να ικανοποιήσουν το θυμικό των Ελλήνων, και Γάλλων. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όρια της εξωτερικής πολιτικής της


Όπως εμείς είναι δύσκολο να καταλάβουμε τις ανησυχίες των Φιλανδών, των Εσθονών και των Πολωνών σχετικά με τη Ρωσική απειλή, έτσι είναι δύσκολο και για αυτούς να καταλάβουν εμάς, πόσο μάλλον που η Τουρκία είναι σύμμαχος… Ευτυχώς για εμάς η δράση της Τουρκίας είναι τόσο αλαζονική και επιθετική που δεν κρατά ούτε τα τυπικά προσχήματα. Είναι φανερό πως είμαστε σε μια τροχιά σύγκρουσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι το πότε θα αντιδράσει η ΕΕ και το αν θα χτυπήσει το κεφάλι ή πλοκάμια.

Τι θα κάνει η ΕΕ και πόσο τουρκόφιλη είναι η Γερμανία; 

Πέρα από την πολιτική ηγεσία χρειάζεται και χρόνος για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Ένας οικονομικός πόλεμος, γιατί αυτό ακριβώς είναι οι κυρώσεις στην Τουρκία, θα έχει απώλειες εκατέρωθεν. Ο πολίτης της ΕΕ που θα δει το εισόδημα του να πλήττεται μέσα στην πανδημία, θα πρέπει να ξέρει τουλάχιστον το λόγο. Αυτό χρειάζεται χρόνο. Η διαδικασία έχει αρχίσει, εδώ και μήνες ο ευρωπαϊκός τύπος κάνει αφιερώματα στην Τουρκία, που μόνο κολακευτικά δεν είναι.

Ο κόσμος αλλάζει, η Γερμανία αλλάζει

Το σωστό timing είναι μια σημαντική παράμετρος. Αν οι φίλοι μας οι Ισπανοί μας πουν ότι κατανοούν το πρόβλημα και μας υποστηρίζουν, αλλά θέλουν λίγο επιπλέον χρόνο για να μειώσουν την έκθεση τους στην Τουρκική αγορά, ειδικά και λόγο της πανδημίας που έχει διαλύσει την οικονομία τους, και μας ζητήσουν να κάνουμε μερικούς μήνες ακόμα κουράγιο δεν θα έπρεπε να κατανοήσουμε και εμείς το πρόβλημα τους;  Οι Ισπανικές τράπεζες έχουν έκθεση €52 δις, οι Γαλλικές €21 δις, οι Ιταλικές 18 δις. Δεν θα ήταν πιο σώφρων πρώτα να πάρει τα μέτρα της η ΕΕ, να θωρακιστεί, και μετά να επιβάλει κυρώσεις
Η γεωγραφία δεν πρόκειται να αλλάξει, η Τουρκία των 80 εκατομμυρίων θα παραμείνει στα σύνορα μας. Το σημαντικό είναι να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Τι Τουρκία θέλουμε να έχουμε και τι είναι εφικτό; Θα πρέπει να αποφευχθεί μια Τουρκία, σουνιτικό Ιράν που θα θέλει να φτιάξει ατομική βόμβα; και με τι κόστος; Μια αυταρχική μεν αλλά με φιλοδυτική πολιτική, όπως η Αίγυπτος, θα ήταν μια αποδεκτή λύση; Μια ξεδοντιασμένη Τουρκία περιορισμένη αυστηρά στα σύνορα της, αλλά μέσα στο δυτικό μαντρί; Μια Τουρκία σε εμφύλιο πόλεμο όπως η Συρία θα ήταν μια λύση; Πόσους πρόσφυγες θα δημιουργούσε αυτή η λύση και που θα πάνε; 
Αποσπασματικές κινήσεις δεν θα έχουν κάποιο ιδιαίτερο και διαρκές αποτέλεσμα, ούτε η Τουρκία θα συνετιστεί, ούτε θα διαλυθεί η οικονομία της, ούτε θα πάψει να είναι απειλή, αλλά επιπλέον θα συσπειρωθούν περισσότερο, και τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα θα ενισχυθούν. Η ΕΕ πρέπει να δρα βάση της στρατηγικής της, να έχει πρωτοβουλία κινήσεων και να μην αντιδρά πυροσβεστικά στις Τουρκικές προκλήσεις.
Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να συνδέει την επιτυχία με την άμεση επιβολή κυρώσεων. Είναι ένας αγώνας αντοχής. Κάθε λιθαράκι είναι επιτυχία. Βλέπουμε ότι μάλλον αυτό κάνει. Η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στη διπλωματία, δεν έχει καν προτείνει (δημοσίως) λίστα με πιθανές κυρώσεις, και έχει αφήσει την Κύπρο μόνη να φωνάζει, γιατί κάποιος πρέπει να φωνάζει. Δεν είναι δυνατόν να κάνει ότι κάνει η Τουρκία και να το καταπίνουμε αμάσητο ή να μην έχει συνέπειες. Φυσικά σε περίπτωση Κυπριακού veto, η Ελλάδα οφείλει να το στηρίξει. Αν μη τι άλλο αν δεν στηρίξει η Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο. Πως θα μπορεί να περιμένει από τους άλλους να την υποστηρίζουν μελλοντικά; Αν υπάρξει πάντως veto τότε οι πιθανότητες είναι πως πρόκειται για σχεδιασμένη κίνηση σε συνεννόηση με τους συμμάχους (MED7) και όχι μονομερής κίνηση ή Κυπριακή ξεροκεφαλιά. Δεν είναι τυχαίο πως σε γαλλικά μέσα αναφέρεται πως η Κύπρος έχει και το νομικό και το ηθικό δικαίωμα να ασκήσει veto, Η Γαλλία πιέζει τη Γερμανία και γιατί όχι να μην είναι και η Γερμανία στο παιχνίδι και να το χρησιμοποιεί ως έναν επιπλέον μοχλό πίεσης προς την Τουρκία. 
Αν η ΕΕ αποφασίσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο τώρα, αλλά σε έξι μήνες, ένα χρόνο ή δύο, τότε είναι προφανές ότι θα κάνει το κορόιδο ή θα επιβάλει συμβολικές κυρώσεις, όπως έχει ήδη κάνει. Οι Ελληνοκυπριακές αντιπροσωπείες θα πρέπει να διαχειρηστούν τότε κάπως το γεγονός ότι θα επιστρέψουν με άδεια χέρια και ευχολόγια…
Φυσικά ποτέ δεν θα δηλώσει η ΕΕ ότι τώρα δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τον επόμενο γύρο. Θα πούνε κάτι του στυλ χαιρόμαστε που η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis και πλέον το λόγο τον έχει η διπλωματία. Η οποία διπλωματία δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα παρά μια καθυστέρηση γιατί οι θέσεις είναι τόσο μακριά και αγεφύρωτες. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί από κάποιους ότι οι Ευρωπαίοι είναι χαϊβάνια ή ότι συνεργάζονται με τους Τούρκους και μας εμπαίζουν. Αν όμως παρατηρήσουμε ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία μειώνεται, όπως οι αντίστοιχες επενδύσεις (πχ το εργοστάσιο της VW που ακυρώθηκε), τότε η ιστορία είναι πολύ διαφορετική…
Η έκθεση των Γερμανικών τραπεζών έχει ήδη μειωθεί στα μόλις €9 δις και των Γαλλικών παρά το ότι είναι ακόμα ψηλή μειώνεται συνεχώς ταχύτατα. Δυστυχώς οι Ιταλικές τράπεζες αύξησαν την έκθεση τους. Πολλές από αυτές χαρακτηρίζονται zombie και είναι ύποπτες για τη δημιουργία της επόμενης ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής κρίσης. Το να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν μία νέα τραπεζική κρίση, επιπλέον της πανδημίας, δεν θα ήταν ιδιαίτερα ευφυές.
Η μη επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων αυτή τη φορά μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του Ερντογάν και να τον οδηγήσει σε νέα λάθη. Να νομίζει ότι έχει πάρει το πράσινο φως να κάνει ότι θέλει γιατί υπάρχει αδυναμία τόσο δράσης όσο και συνεννόησης από πλευράς ΕΕ. Οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν δύσκολοι, αλλά αυτή η διακοπή τώρα μας βρίσκει πιο δυνατούς από ότι πριν. Τα 12 νμ έγραψαν και δεν ξεγράφουν, μάλιστα το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, συνεχίστε έτσι και θα τα δείτε και στην Αλεξανδρούπολη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους, ο ελληνικός λαός περισσότερη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην κυβέρνηση. Η Τουρκία φυσικά θέλει τη ρεβάνς. Θα προσπαθήσει με τα γνωστά μέσα της να αποδομήσει αυτά τα επιτεύγματα. Θα αρχίσουν πάλι να κυκλοφορούν περίεργα δημοσιεύματα, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ανταποκρίνονται, δεν συνεργάζονται καλά με την πολιτική ηγεσία, και έχουν ελλείψεις, πως οι σύμμαχοι θα μας προδώσουν, πως η κυβέρνηση έχει ήδη συνθηκολογήσει αλλά το κρατούν κρυφό, πως δεν υπάρχει ελπίδα παρά μόνο αν υποταχθούμε και τότε θα είναι όλα καζάν καζάν… τα γνωστά… Θα οργανώσουν και καμιά μεγάλη ναυτική άσκηση για να ανέβει το ηθικό του ναυτικού τους καταναυμαχώντας φανταστικούς αντιπάλους, θα πάνε να κάνουν καμιά επιδρομή ενάντια στους Κούρδους γιδοβοσκούς, και θα παρουσιάζουν τα επιτεύγματα της βιομηχανίας τους βομβαρδίζοντας καμήλες στην έρημο. 
Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά της. Να εξετάσουμε τι δεν δούλεψε καλά και να το βελτιώσουμε. Να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύς, όχι μόνο με εξοπλισμούς, αλλά και με μια οικονομική βάση που να μπορεί να την υποστηρίξει. Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά με τους συμμάχους μας και να βρίσκουμε νέους.
Το ίδιο θα κάνει και η Τουρκία. Δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι την επόμενη φορά θα κάνει τα ίδια λάθη. Είδαμε ότι οι αγριάδες δεν έπιασαν. Επειδή δεν είναι στη φύση τους κάτι το διαφορετικό, δεν θα τις παρατήσουν, αλλά παράλληλα θα αρχίσουν μια εκστρατεία γοητείας. Θα προσπαθήσουν να πείσουν όλο τον κόσμο πως πρόκειται για μια παρεξήγηση, πως αυτό που ζήσαμε ήταν κάτι άλλο. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για φιλοτουρκικά δημοσιεύματα και να μπορούμε να φιλτράρουμε τι είναι προπαγάνδα και να μη πιστεύουμε οτιδήποτε άκοπα και αβίαστα. Με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η “είδηση” ότι ο Μέσι υπογράφει στον Ολυμπιακό, με άλλη τόση και παραπάνω θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα δημοσιεύματα που ξεκινούν από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και αναπαράγονται από περίεργους λογαριασμούς ανωνύμων tweet μέχρι να βρουν τη θαλπωρή σε μια ζεστή γωνιά του τύπου και των social media που προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι προκαταλήψεις τους θα ενστερνίζονταν τα πάντα. Η Ελλάδα (και καμία χώρα στον κόσμο) δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την κυριαρχία της με όρους συνθηκολόγησης μετά από συντριπτική στρατιωτική ήττα, πόσο μάλλον τώρα, την ώρα που κερδίζουμε. 

Με λίγη προσοχή, Ματ σε τρεις κινήσεις…

Νενικήκαμεν. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ας συνεχίσουμε έτσι, και δεν θα χάσουμε!


Η διαδικασία λήψεως αποφάσεων μέσα στην ΕΕ είναι περίπλοκη και χρειάζεται λίγο χρόνο παραπάνω. Αλλά στο τέλος τα καταφέρνει. Και όταν αρχίζει τις διαπραγματεύσεις… οι άλλοι είναι αυτοί που βρίσκονται προ εκπλήξεων. Αρκεί να δούμε τα πρόσφατα παραδείγματα. Τόσο οι υπέρμαχοι του GREXIT όσο και του BREXIT πίστευαν ότι είχαν καλά διαπραγματευτικά χαρτιά. Και στις δύο περιπτώσεις η ΕΕ έκανε καθυστερήσεις και μόλις θωρακίστηκε επέβαλε όρους. Το ίδιο θα κάνει και με την Τουρκία. Για παράδειγμα, ο Ερντογάν εκβίαζε με το μεταναστευτικό. Του δώσανε χρήματα μέχρι να ασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μετά τον άφησαν να σπάσει τα μούτρα του. Κατόπιν εκβίασε με το ναυτικό του, έφαγε την επακούμβηση και πάλι έσπασε τα μούτρα του. Προχτές έφτασε η φρεγάτα Λήμνος στο χώρο ευθύνης της και η επιχείρηση Irini ανακοίνωσε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Πλέον έχει τα απαραίτητα μέσα για την αποστολή της και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο. 

Operation IRINI: ανακοίνωσε την πλήρη επιχειρησιακή της ικανότητα


Ο Ερντογάν έχει πιστέψει και αυτός τις αυταπάτες του και νομίζει ότι μπορεί να συναλλάσσεται με την ΕΕ με όρους Λιβύης και Συρίας. Έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει τον λογαριασμό και δεν του αρέσει. Η πτώση της λίρας δεν είναι τυχαία. Το χρηματοοικονομικό σύστημα της Δύσης έχει απασφαλίσει και έχει ήδη αρχίσει τις αψιμαχίες. Οι Γερμανικές εφημερίδες το γράψανε ξεκάθαρα για να το καταλάβει και ο τελευταίος Τούρκος που ζει στη χώρα τους. Το μπαλάκι το έχουν πετάξει στον Ερντογάν και αυτός θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της Τουρκίας. Η κωλοτούμπα δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο… το πρόβλημα όμως με την Τουρκία είναι πως για τους Τούρκους ο Ερντογάν είναι ο ενδοτικός και φιλοευρωπαίος, οι άλλοι είναι πιο ακραίοι. Θα χρειαστούν χρόνια για να αλλάξει νοοτροπία η Τουρκική κοινωνία, χρόνος που όμως μάλλον τους τελειώνει…  

Η κρίση της Τουρκικής λίρας είναι άμεσο επακόλουθο των ερευνών στην Μεσόγειο

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

57 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
57 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody

comment image

x-m

Καταρχάς τα πράγματα με την Λευκορωσία δεν είναι απλά. Η Κύπρος (αντίθετα με άλλους) ” τα ‘χει στυλώσει” , εξ ου και το γελοίο δημοσίευμα της FAZ…….

Last edited 3 months ago by Aldaron47
George_K

Πολύ σωστά. Βέβαια ο Έρντο τα γνωρίζει και αυτός αυτά που αναφέρονται στο άρθρο, και μάλιστα πολύ καλύτερα από εμάς (τους ταπεινούς πληκτρολόγους).
Έτσι ζυγίζοντας την ενδεχόμενη χασούρα των Ευρωπαίων παίζει ανάλογα, εκβιάζοντας στην ουσία την ΕΕ προς όφελός του. Το μόνο αγκάθι στα σχέδιά του η Ελλάς.
Νομίζω ότι αρκετοί συμπολίτες μας (και εδώ μέσα), δεν έχουν καταλάβει το εύρος των αποτελεσμάτων του Έβρου και πρόσφατα της ΝΑ Μεσογείου. Είναι πολύ μεγαλύτερα και με περισσότερη απήχηση απ’ όσο νομίζουμε ή έχουμε δει μέχρι τώρα…

chriss8

Ακριβώς! Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία μπαίνουν μπροστά στα δυο ισχυρότερα χαρτιά της Τουρκίας (προσφυγικό, μέγεθος ΕΔ), και κερδίζουν χρόνο για όλη την Ένωση. Ας μην ξεχνάμε ότι με 4 εκατομυρια Τούρκους ψηφοφόρους στην Γερμανία, η μετά- Μερκελ εποχή, εγκυμονεί ήδη μεγάλη αστάθεια. Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και προετοιμασία. Απαιτείται χρόνος

alter100

Πάντως οι τούρκοι ψηφοφόροι στην Γερμανία ήταν το 2017 περίπου 1.200.000 άτομα σύμφωνα με την Deutsche Welle και από αυτούς δεν ψηφίζουν ούτε οι μισοί. Το 70% περίπου πάντως από αυτούς που ψηφισαν ψηφίζουν το σοσιλιαστικό κόμμα SPD
https://www.dw.com/de/bundestagswahl-wie-w%C3%A4hlen-die-deutscht%C3%BCrken/a-40221698

chriss8

Ευχαριστώ για την επικαιροποίηση

kK19641970

Αν κατάλαβα καλά γιατί δεν είμαι και πολύ έξυπνος, πλέον είμαστε η αδιαπέραστη πύλη της Ευρώπης. Τώρα που επιτέλους ανοίξαμε τα μάτια μας και δείξαμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στην προστασία της Ευρώπης από κάθε είδους εισβολείς, πρέπει να συνεχίσουμε το χτίσιμο συμμαχιών και την επισφράγιση των υπαρχόντων ( Γαλλία, ΗΑΕ, Ισραήλ). Κατά την ταπεινή μου άποψη η Γαλλία πρέπει να γίνει πραγματικά “ένα σώμα “αμυντικά με την χώρα μας. Το Α και το Ω στην Ευρώπη πιστεύω ότι είναι να τους δείξουμε ότι είμαστε πραγματικά χρήσιμοι και απαραίτητοι για την ασφάλειά τους από την εξ ανατολών απειλή.

XsrX

Περίεργο το άρθρο σας κ. Μαρδύρη.
Αν ο σκοπός είναι να δείξει πως η εφαρμογή των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ προκαλεί όξυνση και καταλήγει να είναι εις βάρος μας, ο τρόπος που διατυπώνεται δίνει αλλοθι στην παντελή ελλειψη γεωπολιτικής στρατηγικής της ΕΕ και την προβάλλει ως ευφυή ελιγμό για να αποφύγουμε τα χειρότερα;
Δεν υπάρχει ΕΕ, υπάρχει μια οικονομική συμφωνία μεταξύ χωρών, και η οποιαδήποτε απόφαση στηρίζεται στα εθνικά συμφέροντα των ισχυρών μελών.
Για τους ίδιους λογους φαντάζομαι η Γερμανία ανέχεται την δηλητηρίαση του Ναβάλνι, αλλά δεν συζητά καν την ακύρωση του αγωγού Nord Stream 2.
Για τους ίδιους λογους ανέχεται την αιρετή δικτατορία του Ορμπαν και το γράψιμο στα παλαιότερα των υποδημάτων κάθε ιδρυτικής αρχής της ΕΕ από την Πολωνία.
Και στην απύθμενη υποκρισία… αυτό που λέμε είναι να μην το ζορίζουμε και να συζητήσουμε γιατί ο καθένας έχει θέματα αλλά είναι μακριά και δεν τα κατανοει;
Τι να συζητήσεις ακριβώς με κάποιον που φωτογραφίζεται μπροστά από τον χάρτη Mavi Vatan; Επί ποιας αρχής καλής γειτονιάς και καλής θέλησης;
Και για ποιον λόγο βασικά; Για να προλάβει η Unicredit, η Banco Santander και η BBVA να κλείσουν την έκθεση τους στη Τουρκία;
Έχετε δει, με τι ratios και net interest margins δούλευαν όλα αυτά τα χρόνια; Στον κόσμο των τραπεζών, υπάρχει το currency risk, το country risk, και το interest rate risk. Τα οποία προφανώς υποτιμησαν.
Να ονομάσουμε “γεωστρατηγικη πολιτική” την απληστία των risk department;
Really?

stepa

Εξαιρετικη αποψη ..

blue

Πολύ σωστά τα λέτε. Τα πάντα όλα για το χρήμα.

kK19641970

Συγχαρητήρια για το σχόλιό σας. Όπως ακριβώς τα λέτε ,η Ευρώπη πετάει στα σκουπίδια τις αρχές της αρκεί να σωθούν οι τράπεζες. Αλήθεια στο υπερσκάνδαλο του ξεπλύματος η Deutche Bank πρώτη μούρη.

chriss8

Μακάρι όλοι οι αναγνώστες σας να μπορέσουν να καταλάβουν τις αλήθειες αυτού του άρθρου!
Το να εφαρμόσουμε το αγαπημένο μας σπορ της γκρίνιας κατά της Δύσης, αυτή την φορά δεν πλήττει την δυτική επιρροή. Βλάπτει άμεσα τα δικά μας, τα ελληνικά συμφέροντα!
Ήδη οι διεθνιστές και οι φεντεραλιστές τσιμπιούνται και δεν μπορούν καν να συνειδητοποιήσουν, ότι σε αυτή την χρονική στιγμή, οι Ευρωπαίοι στηρίζουν (λιγότερο ή περισσότερο) τις πατριωτικές θέσεις! Έτσι η εθνομηδενιστική προσέγγιση, που είχαν μάθει πολλοί να ακολουθούν, είναι πλέον ορφανή!
Φυσικά σε βοήθεια σπεύδει το άλλο «άκρο», που θεωρεί ότι οτιδήποτε λιγότερο από ισοπέδωση με πυρηνικά της Τουρκίας, αποτελεί φιλοτουρκική προσέγγιση από την Δύση.

Last edited 3 months ago by carlotazimmerman
x-m

Πέρα από το € δεν υπάρχει άλλο κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Κάθε χώρα λειτουργεί αυτόνομα. Ποια Ευρώπη ; Ούτε όταν η Ουγγαρία αρνείται να υποδεχτεί λαθρομετανάστες λειτουργεί ευρωπαϊκά, ούτε όταν η Ισπανία πουλάει LHD στην τουρκία σκέφτεται ευρωπαϊκά, ούτε όταν ο Κούρτς μας χειροκροτεί γιατί φυλάμε σύνορα σκέφτεται ευρωπαϊκά. Γιατί εμείς πρέπει να σκεφτούμε “ευρωπαϊκά” και όχι το συμφέρον μας είναι άξιον απορίας. Και για να μην κοροϊδευόμαστε , στο θέμα μας δεν υπάρχει Ε.Ε. , υπάρχει Γερμανία και ,από τις σπάνιες φορές, Γαλλία που έχει σταθεί στην αντίθετη πλευρά γι’αυτό και οι γερμανοί τους κράζουν επειδή κρατάνε “αντιπαραγωγική” στάση.
Δεν ζητάει κανείς ισοπέδωση της τουρκίας, αλλά έρχεται διάλογος (με στημένη διαιτησία) και η τουρκία βάζει στο τραπέζι ΑΟΖ, τουρκολιβυκή συμφωνία, αποστρατιωτικοποίηση , κυριαρχία νησιών πλησίον των τουρκικών ακτών……… βεντάλια τα θέματα. Εμείς τι βάζουμε στο τραπέζι; Το “Δίκαιο”;

chriss8

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν είμαι φεντεραλιστής και μην προσπαθείς να κουμπώσεις πάνω μου έναν άλλο διάλογο, που έκανες με κάποιον άλλο. Οι φεντεραλιστές μάθανε να λένε ότι πρέπει “να τα βρούμε με τους Τούρκους γιατί η Ένωση το ζητάει και μάλλον φταίμε εμείς”. Τώρα, έστω και σε επίπεδο δηλώσεων, ακούνε ότι η Τουρκία φταίει και πάθανε πολιτισμικό σοκ.
Δεύτερον και κυριότερον:
“Φαντασία μου πλανεύτρα είσαι η πιο μεγάλη ψεύτρα”.
“…. έρχεται διάλογος (με στημένη διαιτησία) και η τουρκία βάζει στο τραπέζι ΑΟΖ, τουρκολιβυκή συμφωνία, αποστρατιωτικοποίηση , κυριαρχία νησιών πλησίον των τουρκικών ακτών……… βεντάλια τα θέματα.”
Αυτά αγαπητέ μου είναι φοβίες και προπαγάνδα*. Άλλο τί ζητάει η Τουρκία. Άλλο τι θα έχει η ατζέντα. Άλλο τι πουλάνε οι τηλεμαϊντανοί και οι κομματικές θέσεις. Άλλο τι έχει ήδη επιτύχει η εξωτερική πολιτική της χώρας σου (που υπάρχει πέρα του εκλογικού αποτελέσματος).
*προπαγάνδα σερβιρισμένη με γαλανόλευκη σάλτα αλλά κάτω από την σάλτσα βλέπεις μόνο αποχρώσεις του κόκκινου….
Από εκεί και πέρα για τα της Ευρώπης. Εννοείται ότι οι χώρες κοιτάνε το εθνικό τους συμφέρον. Και το συμφέρον όλων των χωρών της Ευρώπης είναι η ΕΕ. Συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. ΜΕΣΑ στην ΕΕ παίζεις το παιχνίδι σου. Έξω από την Ένωση είσαι απλά το έρμαιο του χρόνου μέχρι να σβηστείς από την ιστορία.
Θες παράδειγμα? Κύπρος. Με αποικιοκρατικές βάσεις, υπό στρατιωτική κατοχή το 40%, πλυντήριο χρημάτων ξεπεσμένων δυνάμεων και με μια μητρόπολη που κείται μακράν. Η Κύπρος εκτός Ένωσης θα ήταν η “ιερόδουλη” της Μεσογείου. Θα αλώνιζαν τα ωκεανογραφικά και θα ήταν Δευτέρα.
Εντός της Ένωσης η ανύπαρκτη αυτή “δύναμη” εκβιάζει τα συμφέροντα της υπερδύναμης Γερμανίας και παίζει παιχνίδι μαζί με άλλες δυνάμεις.
Μακάρι να ισοπεδώναν την γείτονα, αλλά στον πραγματικό κόσμο – αυτόν που υπάρχει μόλις αφήσουμε στην άκρη το πληκτρολόγιο και τα Ελληναράδικα site – έχουμε ένα μικροσκοπικό ειδικό βάρος, που εντός της Ένωσης το πολλαπλασιάζουμε.
70 δις πήραμε δώρο για τον κορωνοιό. Τα μισά “άτοκο” δάνειο τα άλλα μισά δώρο. Πόσο θα γούσταρε σήμερα η Τουρκία να ήταν εντός Ένωσης? Δεν είναι.
Ξέρεις πολλούς να χαρίζουν λεφτά?

Last edited 3 months ago by carlotazimmerman
GK21

Για τον διαλογο και το τι θα περιλαμβανει κρατα πολυ-πολυ-πολυ μικρο καλαθι.Τα γεγονοτα και η μεχρι τωρα ελληνικη σταση μαλλον σε διαψευδουν.Ελληνικες “κοκκινες γραμμες”???ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.Κανενας διαλογος με την Τουρκια οσο διαρκουν οι ερευνες του ORUC REIS???ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.Θα σου κανει δηλαδη τοση τρελη εντυπωση αν ξαφνικα η λιστα με τα προς συζητηση θεματα ξαφνικα μεγαλωσει εις βαρος μας?????
Οσο για την Κυπρο μαλλον εχεις ορεξη για καλαμπουρι και λες αυτα που λες.Δηλαδη εδω και τοσους μηνες τι κανουν τα τουρκικα πλοια????Δεν αλωνιζουν εντος της κυπριακης ΑΟΖ??????Δεν ειναι στη ΕΕ η Κυπρος ολο αυτο τον καιρο???Τι εκανε η ΕΕ????Κυρωσεις κατα προσωπων???Η Κυπρος βασιστηκε κυριως σε διμερεις σχεσεις με συγκεκριμενα κρατη και επιβιωσε(Ισραηλ,Γαλλια,Ρωσια) και οχι στην ΕΕ σαν οργανισμο.Καποιος αλλος κανει αυτο το λαθος και δεν ξερω αν στο τελος θα του βγει σε καλο….
Υ.Γ. Τα 70 δις,που λες οτι σου χαριζουν,που θα πανε?Στη πραγματικη οικονομια η σε γερμανικους ανεμιστηρες πανω στα βουνα?Αν ειναι ετσι σου κανω “δωρο” οχι 70δις αλλα ενα τρις ευρω.Στη τελικη σ’εμενα θα ξαναγυρισουν…

chriss8

Από όσα γράφεις στο σχόλιο σου, πόσα είναι γεγονότα και πόσα είναι φοβίες σου(μας)? Εκτός και αν είσαι του ΥΠΕΞ και ξέρεις τι παίζει. Τότε πάω πάσο.
Τα 70 δις πάνε στην πραγματική οικονομία γιατί δεν θα εισπράξεις και πολλούς φόρους με την ύφεση που έπεσε. Μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδοματα. Πάνε στα επιδόματα που πήρε τόσος κόσμος κατά την καραντίνα. Πάνε σε επιστροφές προκαταβολής φόρου. Έρχεται και το 21. Μέχρι να αναρρώσει η οικονομία θα έχουμε υστέρηση εσόδων. Αν θυμάμαι καλά έχουμε και ένα γιγαντιαίο χρέος να εξυπηρετήσουμε. Σκέψου σε αυτή την ύφεση να έπεφταν επιπλέον φόροι για να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν.
Οι « Γερμανικοί ανεμιστήρες» που θα στοιχίσουν αστείο κλάσμα δίπλα στα 70 δις, ονομάζονται έργο υποδομής. Ξέρεις δεν θα κάνουν αέρα. Θα μας παράγουν δωρεάν Ηλ. ρεύμα για δεκαετίες. Και χωρίς τους καρκίνους του λιγνίτη….Και σκεψου ότι μέσα σε αυτό το χάος κάνουμε και εξοπλιστικά προγράμματα! Επομένως δεν θα γυρίσουν στους Ευρωπαίους. (Εκτός από κάτι εξοπλιστικά αλλά αναγκαίο κακό).
Κυριε GK21, έχουμε πολλούς εχθρούς. Γιατί να δαιμονοποιούμε και τους ουδέτερους, ή αυτούς που μας δίνουν θετικό πρόσημο.

Last edited 3 months ago by carlotazimmerman
x-m

Καταρχάς δεν σχετίζω το προηγούμενο σχόλιο με κανέναν άλλο διάλογο. Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω καν που αναφέρεστε…….
Δεν αποτελεί φαντασία μου, ούτε προπαγάνδα (κόκκινη , πράσινη, μαύρη ή ότι άλλο) το τι θα τεθεί στο τραπέζι, τη στιγμή που η επίσημη τουρκική πλευρά τα αναδεικνύει λόγω και έργω.
Ποιος μίλησε για έξοδο από την Ε.Ε ; Να μην θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι παραπάνω πέρα από ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη . Η Ευρώπη ( βλέπε Γερμανία) θέλει ήρεμα νερά στην περιοχή, τόσο ήρεμα μέχρι εκεί βέβαια που πουλάει τα Leopard της και τα U214 της. Το αν η Χίος, το Καστελόριζο και ο θαλάσσιος χώρος ανατολικά της Κρήτης ανήκει σ’εμάς ή στην τουρκία, ποσώς την ενδιαφέρει.
Η Κύπρος κάνει το αυτονόητο όσο ακόμα της δίνεται η ευκαιρία. Όμως αυτές οι δυνατότητες τελειώνουν γιατί η ομοφωνία είναι θέμα χρόνου να γίνει ιστορία , το 55 / 65 έρχεται. Και αν δεν ήταν στην ΕΕ , ναι θα ήταν τεράστιο πρόβλημα. Αλλά ποιος λέει ότι δεν θα έδινε γη και ύδωρ στη Ρωσία για προστασία; Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Δεν θα χάνονταν, όπως δεν χάθηκαν και τότε που τους πάτησαν στο σβέρκο (και εμείς μαζί , πλην Κώστα Καραμανλή ) να δεχτούν το σχέδιο Ανάν.
Τέλος , θα διαφωνήσω με το ότι πολλαπλασιάζουμε βάρος μας εντός Ε.Ε. Ανταλλάσσουμε πιστωτικές γραμμές με υποχωρήσεις, αυτοεξευτελιζόμενοι. Και όπως το λέτε, δεν μας χαρίζουν λεφτά, κανείς δεν χαρίζει.
(Δεν είναι ενδιαφέρον ότι ο γερμανικός τύπος την “πέφτει” στη Γαλλία; Φοβούνται ότι με τη στάση της παίρνουν θάρρος οι “ραγιάδες”).

Last edited 3 months ago by Aldaron47
chriss8

Θα είχε η Κύπρος την στοιχειώδη σταθερότητα για να την επιλέξει το Ισραήλ ως business partner? Θα είχε η Κύπρος την ίδια αξία για την Ρωσία, όπως έχει τώρα ως Ευρωπαική οικονομία? Γη και ύδωρ δίνεις και παραδίνεσαι. Δεν σώζεσαι. Υπόψη μίλησα και για ξεπεσμένες δυνάμεις. Ο ξεπεσμένος έχεις σαφείς περιορισμούς.
Στο σχέδιο Ανάν κανένας δεν πάτησε τον λαιμό κανενός. Απειλήσαν. Έταξαν. Φοβέρησαν τον κόσμο. Έφυγαν. Το παιχνίδι το παίξαμε σωστά και δικαιωθήκαμε.
Εννοείται ότι όλα όσα αναφέρεις είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας. η Τουρκία στέλνει μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της. Εσύ τα λαμβάνεις και έχεις επαναστατήσει. Στρέφεσαι εναντίον των ηγετών σου, και εναντίον των δυνατοτήτων της χώρας σου στηριζόμενος ΜΟΝΟ στα στοιχεία που σου δίνει η προπαγάνδα του αντιπάλου. Ένας από τους στόχους της προπαγάνδας είναι το να χάσεις την εμπιστοσύνη σου στους ηγέτες σου και στην χώρα σου. Και δεν μιλάμε εκλογικά!
Δυστυχώς πολλοί αγαπητοί συνομιλητές βρίσκονται υπό την επίρρεια της ξένης προπαγάνδας. Όχι γιατί δεν είναι πατριώτες. Ακριβώς επειδή είναι πατριώτες, το αφήγημα του εχθρού πατάει τα κατάλληλα κουμπιά τους και τους κατευθύνει.
Στις συνομιλίες κατά 99% θα συμφωνήσουμε μόνο ότι διαφωνούμε. Σε κάθε περίπτωση η δικιά μας πλευρά δεν θα πρέπει να πάει χωρίς λαϊκή στήριξη γιατί τότε δεν θα έχει διαπραγματευτική ισχύ και δυνατότητες ελιγμών. Όπως βλάπτουν όσοι λένε “δώστε ότι χρειαστεί, πόλεμος να μην γίνει”, έτσι βλάπτουν και όσοι λένε “θέλω την μισή Μεσόγειο αλλιώς είσαι προδότης”.
Τα περί Γερμανίας, ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί τα έγραψες? Και εγώ δεν μιλάω για αγώνα συμφερόντων εντός της Ένωσης? Δεν είπα πουθενά ότι επιζητάω την Γερμανική φροντίδα και προδέρμ. Δεν είπα ποτέ ότι οι Γερμανοί έχουν κάποια υποχρέωση. Αυτό που είπα είναι ότι άλλο ειδικό βάρος έχει μια μικρή φτωχή χώρα εντός της Ένωσης και άλλη μια απομονωμένη χώρα.

Last edited 3 months ago by carlotazimmerman
x-m

Αυτό είναι αλήθεια, στα πλαίσια της ΕΕ είναι διαφορετική η οικονομική πραγματικότητα, απ ‘ότι εταίρος άλλης χώρας. Αλλά δεν θα χάνονταν. Ιδιαίτερα κατέχοντας τη θέση που έχουν.
Όταν όμως η Ε.Ε. επιθυμεί να εντάξει χώρες όπως η Αλβανία και όχι μόνο , η Κύπρος θα έμενε εκτός;
Δεν παίξαμε κανένα παιχνίδι σωστά. Ήταν μόνη η Κυπριακή Κυβέρνηση εναντίον όλων. Και το χειρότερο για μένα, απέναντι ήταν σχεδόν όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα δυναμικά μάλιστα, με σημαντική εξαίρεση όπως είπα τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος κράτησε δημόσια ουδέτερη στάση αλλά αφήνονταν να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ήταν εναντίον του σχεδίου. Ευτυχώς βρέθηκε ο σωστός άνθρωπος , στη σωστή θέση , την κατάλληλη στιγμή , ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος και γλύτωσαν, τουλάχιστον ως τώρα.
Το παραδέχομαι , δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Καμιά. Και νομίζω όχι άδικα. Όχι μόνο γιατί διαχρονικά δείχνουν την ανικανότητα τους (πως έφτασε η χώρα στα μνημόνια αν καθοδηγούνταν από ικανούς; ) αλλά γιατί είναι ευεπίφοροι σε συμβιβασμούς ( Μαδρίτη , Ελσίνκι , Ίμια) είτε γιατί κυριαρχούνται από φοβικά σύνδρομα, είτε γιατί δεν θέλουν να λύσουν προβλήματα και τα πετάνε στον επόμενο αλλά πια απο δυσμενέστερη θέση , είτε γιατί εκβιάζονται.
Το αν έχω φάει προπαγάνδα, κοντός ψαλμός. Είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που 30 χρόνια πετάνε στον εθνικό εναέριο χώρο της και πάνω από εθνικό έδαφος ξένα αεροπλάνα και κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που μιλάει για “δίκαιο” και έχει μείνει στα 6 ν.μ. Όπως το λέτε, απλή προπαγάνδα.
Για το τι θα περίμενα σας απάντησα σε άλλο νήμα. Ότι προβλέπουν όλες οι διεθνείς συνθήκες. Ούτε εκατοστό λιγότερο.

chriss8

ΥΓ: ευχαριστώ για το heads up στο έταιρο νήμα….. Δεν σας προλαβαίνω και έχουμε και δουλειές να κάνουμε 🙂

chriss8

+1 σχόλιο μου που δεν δημοσιεύθηκε.δεν πειράζει. Συνεχίζουμε

XsrX

Την υποχρέωση να δείξουμε κατανόηση και διαλλακτικοτητα στις ανάγκες της ΕΕ, και όχι το αντίστροφο.

x-m

Δεν υπάρχουν ανάγκες της Ε.Ε. Υπάρχουν ανάγκες χωρών. Όταν η Γερμανία κάνει ενεργειακό παιχνίδι με τη Ρωσία εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ε.Ε; Όταν τίθεται θέμα επιβίωσης (σήμερα ΑΟΖ , αύριο τα 12 νησιά ) καμιά κατανόηση στο πόσο π.χ. είναι εκτεθειμένες οι ισπανικές τράπεζες στην τουρκία.

npo

Ο αντιδυτικισμός είναι η μια όψη ου ίδιου κίβδηλου νομίσματος.
Η άλλη όψη είναι ο άκριτος φιλοδυτικισμός.
Μ’αρέσει η δύση (με τα στραβά και τα καλά της) αλλά δεν αφήνομαι να αποκτήσω και τύφλωση… Γιατί αυτό το άρθρο την τύφλωση πρεσβεύει, στο γνωστό μεσσιανικό μοτίβο όλων των φανατικών..

ANDREW

Για κυρώσεις προτείνω να τους στείλουμε τον Τσίπρα για πρόεδρο. Απ ότι βλέπω έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις στους απέναντι. Κανένα αρθράκι ρε παιδιά για φρεγάτες θά έχουμε; Ξεροσφύρι τόσα βράδια δε λέει….

Nikolaos

Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις. Θα επαπειληθούν κάποιες, ανάξιες λόγου και αφορώσες συμπράττοντες σε έρευνες, για την περίπτωση που επαναληφθούν έρευνες. Όταν χρωστάς ένα εκατομμύριο στην τράπεζα, σε έχει στο χέρι. Όταν της χρωστάς ένα δισεκατομμύριο, την έχεις στο χέρι. Θα έπρεπε να το γνωρίζουμε καλύτερα, διότι για τον ίδιο λόγο έχουμε πάρει διακρατικές πιστώσεις εκατοντάδων δις με τα μνημόνια, μεγιστοποιώντας με κάθε νέο μνημόνιο το διακύβευμα των ξένων. Ώσπου κάποιος πονηρός συνεργάτης κάποιας πονηρής ένιωσε ανασφάλεια, και φρόντισε να τορπιλίσει το εγχείρημα ανόρθωσης του προβληματικού μαγαζιού, ώστε να έρθει νέο μάνατζμεντ πρόθυμο (αφού περιήγαγε εαυτόν σε αδιέξοδο) να δώσει την εμπράγματη ασφάλεια που αρνείτο το προηγούμενο μάνατζμεντ … Η ματαίωση του αφηγήματος εξόδου ήταν αρκετή. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι τοπικοί πειρατές με τους δύο υπαλλήλους τους και καμπόσους παλιάτσους, χωρίς το υποψήφιο νέο μάνατζμεντ να σπιλωθεί στο παραμικρό.

viper3000ad

Νικόλαε, εμείς πάντως που χρωστάμε τα μαλλία της κεφαλής μας στις τράπεζες, δεν είδα να τις έχουμε στο χέρι. Και δεν μιλάμε για ένα δις, αλλά για εκατοντάδες !

chriss8

Και όμως έχει δίκιο ο Νικόλαος. Μπορείς να φανταστείς να αφήνει κανείς την Ελλάδα να καταρρεύσει λόγω πολέμου ή λόγω κορωνοιου? Μπορείς να φανταστείς αυτά τα 300 δις χρέος να πάνε στον αγύριστο και τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας, Γαλλίας και του ESM στα ύψη? Πες στον τσίπη Γερμανό πολίτη να πληρώσει φόρους για τα ελλειματικά ταμεία που δημιουργήθηκαν από την έκθεση του Δημοσίου του στα ελληνικά μνημόνια.

Last edited 3 months ago by carlotazimmerman
x-m

To δημόσιο του Γερμανού πολίτη που σύμφωνα με μελέτη γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου κέρδισε από τα ελληνικά μνημόνια, τόσα πολλά , που ακόμα και αν είχαμε χρεοκοπήσει πάλι κέρδος θα είχε.
https://www.iwh-halle.de/en/publications/detail/germanys-benefit-from-the-greek-crisis/

x-m

Επιτηδευμένα προκλητικό. Η πρόταση να περιμένουμε ( εμείς τι; να γίνει η ύαινα πρόβατο;) εκφράζεται από τον επικυρίαρχο της Ευρώπης και εδώ υιοθετείται ασμένως.
Αναρωτιέμαι αν οι ανησυχίες των Φιλανδών, των Εσθονών και των Πολωνών σχετικά με τη Ρωσική απειλή κατευνάζονται απo έργα τύπου Nord Stream…….
Το ερώτημα “Μήπως υπάρχουν ευθύνες γιατί οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε καταλάβει την Τουρκία;” χαρακτηριστικό του που εδράζεται το σκεπτικό.
Υποθέτω ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε καταλάβει την τουρκία , όπως έχουμε εμπεδώσει πολύ καλά ότι τα συμφέροντα μας δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Nestoras

Συγνώμη, αλλά παρόλο που όσα λέτε είναι λογικά, η Τουρκία έχει ξεκινήσει αυτόν τον κύκλο επιθετικότητας και αποκλίνουσας συμπεριφοράς σε σχέση με τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, από το 2016 μην πω το 2015. Και στο Ιράκ με την εισβολή της σε έδαφος κυρίαρχης χώρας ακόμα νωρίτερα!
Συνεπώς αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τα αποτελέσματα αυτής της επιθετικότητας, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιράκ, Συρία, Λιβύη! Ήδη, θα έπρεπε να έχει ετοιμαστεί πακέτο αντιμέτρων για κάθε πιθανό σενάριο! Το ότι η Τουρκία είναι “ένα σύνθετο πρόβλημα” το βλέπει σχεδόν κάθε παρατηρητής που ενδιαφέρεται για το θέμα. Η Ε.Ε. όμως δεν είναι παρατηρητής έτσι?

viper3000ad

Λέει ο καλός λαός μας. Οτι δεν φτάνει η Αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. Οχι κυρώσεις δεν είναι ικανοί να φέρουν αλλά να δείτε στο τέλος που με τις επιτυχίες του ΥΠΕΞ μας, θα μας επιβάλουν στο τέλος κυρώσεις οι Τούρκοι. Τώρα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα. Υπάρχει κράτος που να έχει μεγαλύτερες ειδικές σχέσεις στην Ε.Ε εκτός της Ρωσίας; Δηλαδή λέμε : Ωραία η Ρωσία είναι οικονομική υπερδύναμη, έχει ενεργειακά αποθέματα μέχρι το τέλος του κόσμου, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ατομικών βομβών στον κόσμο και παγκόσμια επιρροή. Παρόλα αυτά κυρώσεις επιβάλλονται στην Ρωσία χωρίς πρόβλημα, αλλά στην Τουρκία που θα ζήσει το νέο τραπεζικό ντόμινο, η Ε.Ε πλήττεται από τον απλούστατο αποκλεισμό προσωπικών περιουσιακών στοιχείων. Βλέπετε την αντίφαση ;

Paliouras

Η διαφορα ειναι πως τις κυρωσεις στην Ρωσια τις θελουν οι ΗΠΑ, ενω κυρωσεις στην Τουρκια δεν θελουν οι ΗΠΑ

Genesis

“…Να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύς, όχι μόνο με εξοπλισμούς, αλλά και με μια οικονομική βάση που να μπορεί να την υποστηρίξει….”
Αυτό ακριβώς!! Και – δυστυχώς – δεν είναι καθόλου απλό γιατί πρέπει να αλλάξουν πολλά σε θεσμικό επίπεδο λειτουργίας της οικονομίας αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας των Ελλήνων πολιτών. Πρέπει όμως!
… το άλλο με τον Μέσι,… είναι σίγουρο???…

GK21

Κλασικος Ηρακλης.Αθωα η Ευρωπη,αθωα και η Γερμανια βεβαιως-βεβαιως.Βαλε και λιγο ψυχεδελεια,με την Ευρωπη να ειναι ετοιμη να τσακισει την Τουρκια αλλα να θελει το χρονο της για να το κανει και εδεσε το γλυκο.Για να σοβαρευτουμε,οι βασικοι λογοι που η Ευρωπη(η Γερμανια δηλαδη)δεν επιβαλει κυρωσεις ειναι κατα την αποψη μου τρεις.
1)Η Γερμανια,η Ιταλια και λιγοτερο η Ισπανια εχουν επενδυσει,μεσω των εταιρειων τους, δεκαδες δις ευρω,στην Τουρκια.Με το να επιβαλουν κυρωσεις στη Τουρκια,θα ειναι σαν να επιβαλουν κυρωσεις στον εαυτο τους.
2)Κυρωσεις σημαινει αποχωρηση της Τουρκιας απο το διαλογο.Οσο δεν υπαρχουν κυρωσεις η Τουρκια θα μπορει να συμμετεχει στις συζητησεις για την ανατολικη Μεσογειο σαν μπροστινος των Γερμανικων συμφεροντων.Η Γερμανια δεν θελει ουτε η Γαλλια να γινει ο κυριαρχος τησ Μεσογειου,συμμαχοντας με την Ελλαδα,ουτε να ερθει το φυσικο αεριο στην Ευρωπη απο της χωρες της περιοχης.Τη βολευει ενα γενικο μπαχαλο ετσι ωστε να συνεχισει να ελεγχει ενεργειακα την Ευρωπη μεσω του ρωσικου φυσικου αεριου.
3)Οι τουρκοι με διπλη υπηκοοτητα στη Γερμανια ειναι περιπου 730.000.Εχουν ολοι δικαιωμα ψηφου και σε μεγαλο βαθμο ελεγχονται απο το καθεστως Ερντογαν.Δεν ειναι τρελη η Μερκελ να απασφαλισει μια τετοια βομβα μεσα στη Γερμανια.Μπορει να ακουστει υπερβολικο,αλλα πιστευω πως το πανω χερι σ’αυτη την ιστορια το εχει ο Ερντογαν.
Τα υπολοιπα περι Ελλαδας που εχει σχεδιο,Ευρωπης που θα σκληρηνει της σταση της στη Τουρκια και κοινου μετωπου Ελλαδας- Κυπρο ειναι παραμυθια για τα ανηλικα.Οι ευρωπαιοι ειναι ο καθενας με τον εαυτο του,η ΗΠΑ ειναι,δυστηχως,στα χαμενα και εμεις συρομαστε σε ενα διαλογο κατω απο την πιεση των γεγονοτων.Κτω απο αυτες τις συνθηκες,
θεος να μας βοηθησει στη συνεχεια γιατι δεν βλεπω κανενας αλλος να το κανει…..
Υ.Γ. 1 Αν η Ευρωπη ηθελε πραγματικα να επιβαλλει κυρωσεις στη Τουρκια,τοτε θα μπλοκαρε την τελωνειακη ενωση.Αυτο πιστευω θα ηταν η αρχη του οικονομικου,και οχι μονο,τελους του Ερντογαν.
Υ.Γ. 2 Πολυ λογοκρισια επεσε σημερα αγαπητη ΠΤΗΣΗ.Φανταζομαι τι εχει να γινει ετσι και αρχισουν οι διαπραγματευσεις……..

Thras

To up vote είναι κυρίως για το ΥΓ1

Voiceofreason

Καλησπέρα.
Έφθασε επιτέλους η ημέρα των κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά κυρώσεις πουθενά -όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου-. Ειλικρινά, ποιος περίμενε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις; Προσωπικά κανένας.
Αυτό φάνηκε από τα τέλη του προηγούμενου μήνα όταν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών με τον Μπορέλ, αποφασίσθηκαν τρεις φάσεις κυρώσεων:

 1. Ποινική δίωξη όλων των προσώπων και των εταιρειών που μετέχουν στις τουρκικές έρευνες
 2. Διακοπή της χρηματοδότησης μόνο από κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (αντιπροσωπεύει το 10% της τουρκικής χρηματοδότησης) και
 3. Διακοπή των ευρωπαικών κονδυλίων γενικά χωρίς καμία εξειδίκευση.

Οι τρεις φάσεις αυτές θα γινόντουσαν βήμα – βήμα ανάλογα με τη στάση της Τουρκίας.
Μετά από ένα θερμό μήνα και δηλώσεις στήριξης φθάσαμε στο διαταύθα και αποτέλεσμα μηδέν. Εκεί που φαινότανε ότι στριμώξαμε τον Ερντογάν στα σχοινιά ως ΕΕ, αντί να τον χτυπήσουμε με άπερκαπ και να τον βγάλουμε νοκ άουτ με τις κυρώσεις, ξαφνικά η ΕΕ ρίχνει λευκή πετσέτα στο καναβάτσο και ο αγώνας σταματάει -δυστυχώς εις βάρος μας-.
Βέβαια για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνονται όλοι αυτοί που λεν -όπως και γω- ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο από 27 ξεχωριστές οντότητες που έχουν τα δικά τους συμφέροντα τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά μιας και τα δύο αυτά αλληλοσυνδέονται. Δεν είναι θέμα απροθυμίας ή μη γνώσης της αλήθειας για το τί προσπαθεί να δημιουργήσει ο Ερντογάν στην περιοχή μας από τα ευρωπαικά κράτη αλλά πολύ απλά έχουν πολλά συμφέροντα στην Τουρκία. Τα άλλα όλα περί λεκτικών στηρίξεων και αλληλεγγύης απέναντι σε εμάς και τους Κύπριους είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Σε όλα τα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων ήτανε ξεκάθαρη η άρνηση πολλών χωρών – ακόμα και από αυτές που μετείχαν στη σύνοδο στην Κορσική- για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία με το σκεπτικό ότι τώρα που ηρέμησαν τα πράγματα θα ήταν σα να έριχναν λάδι στη φωτιά.
Η ΕΕ πέρα από την οικονομική ένωση δε μπορεί να προσφέρει τίποτα περισσότερο. Και κάποιοι που ορέγονται κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούνε. Ο φίλος Ηρακλής μας λέει ότι χρειάζονται χρόνο τα ευρωπαικά κράτη για να πείσουν την κοινή τους γνώμη για τις κυρώσεις. Δηλαδή εάν ήταν για να αποφασίσουν για πόλεμο πόσα χρόνια θα έπρεπε να περιμένουμε για να παρθεί μια τέτοιας φύσης και σπουδαιότητας απόφαση; Στις κρίσεις οι αποφάσεις είναι θέμα λεπτών και όχι ετών.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι φίλοι μας στην ΕΕ μπορούν να κρύβονται πίσω από τα συλλογικά όργανα της όταν δε θέλουν να βγάλουν “το φίδι από την τρύπα”. Ο καλύτερος τρόπος για να περιμένεις μία απόφαση να βγει μετά από χρόνια ή και καθόλου είναι να επικαλεστείς ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Για τη Λευκορωσία όλα έγιναν σε χρόνο dt. Για το δικό μας θέμα στο Βιλαβάχο ακόμα τρύβουν.
Κλείνοντας ας προτείνουμε στους φίλους μας που μας στηρίζουν να επιβάλλουν μεμονωμένες κυρώσεις ως κράτη στην Τουρκία, παραβλέποντας την ΕΕ, όπως έκαναν οι Γάλλοι με τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή μας, που ήταν εκτός γραμμής της ΕΕ. Εκεί θα δούμε τί θα επικαλεστεί ο καθένας και εάν η τράπουλα με την οποία παίζουμε είναι σημαδεμένη ή το όλο θέμα προαποφασισμένο. Αυτοί που θα μας πουν ότι το θέμα είναι ευρωπαικό και πρέπει να το αποφασίσουνε απο κοινού οι 27 είναι και αυτοί που είναι εμπόδιο.
Ευχαριστώ και καληνύχτα!

Tango.Alpha

Αρχικά με εντυπωσιάζει η προσέγγιση ότι ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να χειριστεί μόνο ένα θέμα τη φορά κι αν του επιβληθούν κυρώσεις θα ασχοληθεί με αυτές αφήνοντας οτιδήποτε άλλο στην άκρη ή ίσως ξεχνώντας το. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που βασίζεται η εκτίμηση αυτή!
Δεύτερο η Τουρκία θα παραμείνει στο διηνεκές μια ελκυστική αγορά: άρα ρεαλιστικά πάντα κάποια Ευρωπαϊκη χώρα και η οικονομία της θα είναι εκτεθειμένη με κάποιο τρόπο στην καλή υγεία της Τουρκικής Οικονομίας. Εξ’ισου αυτονόητο είναι ότι καμία χώρα εταιρεία δε θα θέλει να είναι η πρώτη που θα αποχωρήσει ενώ οι υπόλοιπες απολαμβάνουν τα οφέλη της συνεργασίας άρα η αποδέσμευση των Ευρωπαίων είναι μια εξαιρετικά μακροχρόνια διαδικασία χωρίς ουσιαστική μέση ή τέλος καθώς κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα θα ζητά εξαίρεση από την απεμπλοκή. Φαντάζεται ο κ Μαρδύρης ότι η VW θα πει “δε βαριέσαι κλείνω το εργοστάσιο της Τουρκίας για να επιβληθούν οι κυρώσεις”;
Τρίτο αν η οικονομία της γείτονος ταλαιπωρηθεί από τις κυρώσεις θα είναι ευκαιρία για εταιρείες να αποκτήσουν πλουτοπαραγωγικές πηγές σε χαμηλότερες τιμές άρα οι εταιρείες όπως η TUI θα καλωσόριζαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν φθηνές ξενοδοχειακές μονάδες στην ακτή του Αιγαίου.
Η απόφαση για την επιβολή των κυρώσεων είναι πολιτική και είναι μια μοναδική ευκαιρία να δείξει η Ευρώπη τα δόντια της αν θεωρήσει ότι η Τουρκία προκαλεί τα ζητήματα που περιγράφει το άρθρο.

FTS

Άλλο ένα άρθρο από την Πτήση που στηρίζει την επιχειρηματολογία του σε ανακρίβειες. Έχουν μαζευτεί πολλά αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Οι κυρώσεις εδώ και τώρα δεν είχαν σκοπό να ικανοποιήσουν το θυμικό Ελλήνων και Γάλλων αλλά να αποτρέψουν την Τουρκία να προχωρήσει σε έρευνες νότια της Κρήτης. Έμμεσα δηλαδή έχουν σκοπό να αποτρέψουν ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμη χειρότερα μια ανεξέλεγκτη ένοπλη αντιπαράθεση.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι περνάει η άποψη του αρθρογράφου περί “σωστού timing” δηλαδή να δούμε το θέμα σε κανα δυο χρονάκια.
Αλλά ας υποθέσουμε πάλι ότι ο Ερντογάν διαβάζει αλλιώς το μήνυμα ότι έχει το πεδίο ανοικτό για να στείλει το ερευνητικό Oruc Reis έξι μίλια νότια της Κρήτης.
Και όταν φτάσει εκεί ο τουρκικός στόλος γίνεται σύρραξη μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων.
Πόσο περήφανος θα πρέπει να αισθανθεί μετά εκείνος που σκέφτηκε τη στρατηγική περί “σωστού timing”?
Ποιος θα έλεγε ότι χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη ευρωπαική στρατηγική για την Τουρκία και να ξεχάσουμε να ασχοληθούμε με τον άμεσο κίνδυνο πολέμου και την αποτρεπτική ισχύ των άμεσων κυρώσεων?
Συγνώμη αλλά αυτές τις θέσεις μόνο η γερμανική πρεσβεία θα τις διατύπωνε.
Εν τέλει αποδείχτηκε ότι η απειλή των κυρώσεων απέδωσε. Ο Ερνοτγάν αναδιπλώθηκε και η θερμή κατάσταση έγινε πιο ελεγχόμενη. Τα ίδια γεγονότα δικαιώνουν τους Γάλλους και όλους όσους υποστήριξαν ότι οι κυρώσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Δεν δικαιώνουν τους Γερμανούς δυστυχώς για τον αρθρογράφο που δείχνει μια διαχρονική τάυτιση με τις Γερμανικές θέσεις…

KonstantinosKaperonis

Καλησπέρα σας…………Οπου ακούς πολλές κυρώσεις,κράτα και μικρό καλάθι

Jimmy

Κατ αρχας οταν μιλαμε για Ευρωπη, δεν σημαινει οτι μιλαμε για εναν ενιαιο φορεα με μασιφ πολιτικη. Κατι τετοιο ισως να υπηρχε ως ενα βαθμο πριν την ανοδο της μερκελ στην εξουσια. Εκτοτε μιλαμε, για μια ψυχοραγουσα ενωση με αντιθετα συμφεροντα μεταξυ των μελων της και μηδενικη αλληλεγγυη, η οποια θελει και να επεκταθει τρομαρα της καθηστωντας αυτον τον πυργο της βαβελ ακομα πιο ετεροκλητο.
Στο βαθος του μυαλου των Γερμανων ειναι ξεκαθαρα η ηγεμονια της Ευρωπης και το μοιρασμα η και η παραχωρηση μερους της ηγεμονιας στην καλη της συμμαχο τουρκια πχ στα βαλκανια. Δεν παιζουν λοιπον τακτικη η Γερμανοι. Στρατηγικη εχουν, και αυτη ειναι το μοιρασμα της πιτας με την τουρκια και τη Ρωσια, και η τοποθετηση στον παγκο της Βρετανιας και της Γαλλιας και οποιας αλλης δυναμης εντος του Ευρωπαικου εδαφους θα τολμουσε να αμφισβητησει την κυριαρχια του τεταρτου ραιχ. Αυτο μπορει να μην αρεσει στον αρθρογραφο αλλα ειναι μια πραγματικοτητα

stelios1974

Εδώ παπάς,εκεί παπάς – Γρηγόρης Μπιθικώτσης
https://www.youtube.com/watch?v=uU2XXqkJcQc
Ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν άντεξα.

Manosss

Και ομως…ο Τραμπας επεβαλε κυρωσεις και δασμους στο Τουρκικο χαλκο η αλουμινιο δεν θυμαμαι και ο παστορας πεταξε σπιτη του στην Αμερικη…..δεν χρειαζεται αλλη σχολιαση

nigozs

Ο Μακρόν δήλωσε:
Pax Mediterranea !
Στο σχέδιο αυτό δεν προβλέπεται Τουρκία έτσι όπως είναι τώρα η συμπεριφορά της.
Αντίστοιχη οικονομική έκθεση, αλλά σαφώς μικρότερη έχει και η Γερμανία έναντι Ελλάδας.
Η μεταστροφή της Ευρώπης αν και χλιαρή, δημιουργεί προϋποθέσεις αντίδρασης έστω σε μελλοντικό χρόνο.
Η Κίνα, προσεγγίζοντας την Τουρκία (μάλλον το αντίθετο έγινε) σκοπό έχει την διεύρυνση της διείσδυσης στα οικονομικά τεκταινόμενα παρά οτιδήποτε άλλο. Δεν ξεχνούν οι Κινέζοι την υπόθεση των Ουιγούρων και πώς το διαχειρίστηκαν οι Τούρκοι.
Γενικότερα, για εμένα υπάρχουν οι εξής ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, καθώς αν έχουμε απαντήσεις θα καταλάβουμε και το μέλλον της Τουρκίας στο σύνολο της ως κρατική οντότητα.
1ον: Πόσο επιθυμητο είναι η Τουρκία να γίνει πυρηνική δυναμη ?
2ον: Ανεξαρτητα από τις ενεργειακές επιλογές κάθε κράτους, πόσο επιθυμητή είναι η πλήρης εξάρτηση από τους αγωγούς της Τουρκίας στο μέλλον ?
3ον: Ποια ακριβώς συμφέροντα θίγει με την συνεχή διείσδυση σε κράτη της Αφρικής (κυρίως) αλλά και αλλού ?
4ον: Συμμαχία με την Τουρκία σε βάση θρησκευτική (μεταξύ Μουσουλμανικών κρατών) και στρατηγική (Κίνα, Ρωσία, Αμερική, Γερμανία κλπ) πόσο αξιόπιστη και σοβαρή μπορεί να είναι ?
Σημείωση: ο ” διεθνής” παράγοντας όταν αντιμετωπίζει τέτοια θέματα, μαντέψτε πώς αντιδρά……

hellenicopter

Η διαδικασία λήψεως αποφάσεων μέσα στην ΕΕ είναι περίπλοκη και χρειάζεται λίγο χρόνο παραπάνω. Αλλά στο τέλος τα καταφέρνει.”
Καταφέρνει τί; Όπως τα κατάφερε να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ή όπως ανάγκασε τους Ιρλανδούς να ξανακάνουν δημοψήφισμα για την συνθήκη της Λισαβόνας διότι δεν βγαίναν τα κουκιά;
Άλλο ένα άρθρο που τα κάνει “λευκά κι απ’το λευκότερο λευκό”…
Ο συντάκτης είναι άξιος αντικαταστάτης του Νίκου Δήμου στις ΤΕ ως πύλη αντιστροφής “ΝΟΤ”: οι ξένοι και δη οι γερμανοί αθώες περιστερές και οι Έλληνες οι ανόητοι, οι άξεστοι και οι άσχετοι…
Το ίδιο το άρθρο αποδεικνύει με τα λεγόμενά του ότι ιδέες του τύπου “αλληλεγύη σε κράτος-μέλος”, “δίκαιο” και “νόμοι” είναι συνάρτηση του πόση έκθεση έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο ρίσκο στην τουρκία. Άρα τόσα χρόνια και μετά τόσες συνθήκες το σημείο αναφοράς δεν άλλαξε και τα υπόλοιπα είναι απλή φιλολογία.
Υπάρχει η Κύπρος της οποίας καταπατούνται βάναυσα κυριαρχικά δικαιώματα από την τουρκία και οι “καημένοι” οι ευρωπαίοι θέλουν ακόμα λίγο χρόνο για να μειώσουν το ρίσκο στην τουρκία πριν επιβάλλουν κυρώσεις. 46 χρόνια τώρα γιατί δεν το μείωσαν;

Diogenis

Και η Θέση της Ελλάδας που βρίσκεται; την στάση της Κύπρου θα την στηρίξουμε; αυτοί στήσανε τραπέζι διάλογου , με κύριο μενού τα κυριαρχικά μας δικαιώματα , οι συμμαχούν . Η δύσκολη κατάσταση
Μόνοι μας και όλοι τους. Κάπως έτσι μοιάζει να είναι σήμερα, η κατάσταση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις 27 χώρες να είναι χωρισμένες σε διάφορες υπό ομάδες, όχι κατά ανάγκη επειδή δεν επιθυμούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας, αλλά πιο πολύ επειδή απαιτούν αγωνιωδώς κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας που μέχρι στιγμής μπλοκάρει η Κύπρος, προβάλλοντας τη θέση πως για να προχωρήσουν, θα πρέπει παράλληλα να εφαρμοστεί η πολιτική απόφαση που ήδη λήφθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Μόναχο για διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Άγκυρας. 
Η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, η οποία έχει ήδη εκφρασθεί μέσω του υπουργού Εξωτερικών στους 26 εταίρους, δεν είναι ούτε παράλογη, ούτε εκτός πραγματικότητας. Αντίθετα, ανάμεσα σε αυτό που απαιτούν κυρίως οι χώρες της Βαλτικής αλλά και η Γερμανία και αυτό που διεκδικεί η Κύπρος, μοιάζει να είναι το λογικό. 
Το ευρωπαϊκό ψηφιδωτό μοιάζει αυτή την στιγμή να είναι ραγισμένο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, μέχρι την 2η Οκτωβρίου που θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής να είναι πλήρως θρυμματισμένο. Για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο δύο τινά μπορούν να συμβούν: (α) Ο Νίκος Αναστασιάδης να υποκύψει στις τεράστιες πιέσεις και να αποδεχθεί τη μη λήψη διευρυμένων κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ανάβοντας παράλληλα το πράσινο φως στον Σαρλ Μισέλ για τις κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο ή (β) να κάνουν στροφή 180 μοιρών οι εταίροι και να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν οι υπουργοί Εξωτερικών στο Μόναχο για λήψη και των νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας. 
Η θέση της Κυβέρνησης
Αυτό που από χθες διαμηνύει σε όλους τους τόνους η Λευκωσία, είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από τους ομολόγους του, οι ίδιες αρχές που επιθυμούν να ισχύσουν στην περίπτωση της Λευκορωσίας, να ισχύσουν και στην περίπτωση της Κύπρου. Θα υποδείξει δηλαδή, ότι δεν μπορεί η Ε.Ε. που στηρίζεται σε συγκεκριμένες αρχές να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, ενώ θα τονίσει το γεγονός πως δεν επιτρέπεται οι ομόλογοί του να κάνουν πως δεν βλέπουν την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά καθώς και τις απειλές για άνοιγμα των Βαρωσίων. http://www.reporter.com.cy/politics/article/726037/o-misel-se-karantina-oi-kyroseis-stin-entatiki-kai-i-kypros-se-apomonosi

H Τουρκία την οποία μας έμαθαν , οι κεντρο αριστερές κυβερνήσεις να φοβόμαστε σε συνεργασία με τα ΜΜΕ στην χώρα , μας είναι κουνούπι μπροστά στην ΕΕ .
Τόσο σε οικονομικό επίπεδο , όσο και σε πολιτικό αλλά και σε στρατιωτικό .
Είναι πχ δύσκολο να πειστούν διάφορες χώρες ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή με τα OHP , τους SM2 , τα F16 του 1995 , την στιγμή που κάμποσες από αυτές έχουν απέναντι την Ρωσία .
Φυσικά επίσης τα 60 δις έκθεσης των Ισπανικών τραπεζών είναι αστείο νούμερο συγκρινόμενο με τα τερατώδη πλεονάσματα της ΕΕ και την δυνατότητα χρηματοδότησης , π.χ. σε επίπεδο τρις λόγω κορονοιου.
Ακόμα ακόμα και εάν η Τουρκία χρεοκοπήσει ( στάση πληρωμών ) , τα χρέη παραμένουν και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποπληρωθούν , συνήθως με χειρότερους όρους .
Αυτό το επιχείρημα μου θυμίζει την διαπραγμάτευση του μέγα οικονομολόγου Γιάνη με ένα ν , ο οποίος για κακή μας τύχη έλεγε τις ίδιες ανοησίες , για την χρεωκοπία της Ελλάδας .
Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η Τουρκία είναι μη ομοιογενής χώρα , η οποία είναι ο κυματοθραύστης του προσφυγικού
Από τα περίπου 65 εκ , κατοικούντων εντός Τουρκίας τα 25 τουλάχιστον είναι μειονότητες , κυρίως Κούρδοι , και στην Συρία , στα σύνορα της υπάρχει ήδη Κουρδικό έθνος αναγνωρισμένο από τους Αμερικανούς .
Άμεσες και σκληρές κυρώσεις π.χ. αναστολή δανεισμού , και αναστολή αναχρηματοδότησης από τις τράπεζες της ΕΕ σημαίνει , χρεωκοπία εντός λίγων ωρών , ταραχές , πιθανώς αργά η γρήγορα και κάποιος εμφύλιος , η πολεμικές συγκρούσεις στα νότια σύνορα της ( Κούρδοι , ISIS , κ.α.)
Με λίγα λόγια , αναστολή δανεισμού της Τουρκίας = χρεωκοπία = ταραχές = τεράστια κύματα μετανάστευσης στην πόρτα μας .
Μια τέτοια εξέλιξη δεν την θέλουμε πρώτα από όλα εμείς σαν Έλληνες . Σκεφτείτε η Τουρκία να γίνει Συρία , η θητεία στην Ελλάδα θα γίνει 5 χρόνια για να μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορα μας .
Ο Σουλτάνος δε είναι αποδεδειγμένα , μια στιβαρή – μη δημοκρατική λύση – για ηρεμία στην Τουρκία , σε αυτό το επίπεδο , και ταυτόχρονα οι πολιτικοί του αντίπαλοι κάνουν διαγωνισμό ακραίων απόψεων και λαικισμού .
Τέλος επειδή η πορεία της Τουρκικής οικονομίας είναι μη αναστρέψιμη , οι Ευρωπαίοι απλά καθυστερώντας , και διαπραγματευόμενοι , και δεν χάνουν την δυνατότητα διαλόγου , αλλά και ώρα με την ώρα σφίγγουν την θηλιά στον λαιμό του Ερντογάν .
Η ερώτηση λοιπόν είναι να ρίξουν τον Ερντογαν , και να διαλύσουν την Τουρκία , μετά όμως τι ;
Δυστυχώς από ότι φαίνεται οι πολύ πιο απόλυτοι σε αυτά τα θέματα Αμερικανοί , πρώτη φορά μετά το 50 , εγκαταλείπουν βαθμηδόν στρατιωτικά την Τουρκία / από βάσεις από τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει δεκαετίες για να ελέγχουν /πολεμούν στην Μέση Ανατολή , και αυτό ίσως είναι πολύ άσχημο νέο για την σταθερότητα στην περιοχή μας .

Jimmy

Τα πραγματα δεν ειναι ακριβως ετσι. Αυτη η ετοιμη να χρεωκοπησει τουρκια, εχει απλωσει τα τελευταια 5 χρονια τα βρωμοχερα της σε Συρια, Ιρακ, Λιβυη, Κυπρο, προσπαθει να κανει μπασιμο και στην Αφρικη, και παρουσιαζεται σαν αυτοκλητος σωτηρας ολων των ισλαμιστων κατι σαν το πολιτικο σκελος του ISIS. Εξαγγελει δε προγραμματα εξοπλισμων 50 δις, με εγχωρια παραγωγη οπλικων συστηματων, ενω ξεκινα και συνεργασια με Ρωσια για μεταφορα τεχνογνωσιας για παραγωγη πυρηνικης ενεργειας, που ειναι το πρωτο βημα για την αποκτηση και πυρηνικων οπλων. Η Τουρκια σαν αναθεωρητικη δυναμη εχει ξεπερασει σχεδον καθε οριο, και καποιος πρεπει να την βαλει στην θεση της. Αλλοιως και η Ευρωπη θα κινδυνευσει σε ικανο χρονικο διαστημα. Κατι που εχει αντιληφθει η Γαλλια. με την οποια θα επρεπε ηδη να εχουμε υπογραψει το συμφωνο αμυντικης εγγυησης, και οχι να παριστανουμε τους ζητιανους στην εχθρικη Γερμανια λες και πασχουμε απο συνδρομο Στοκχολμης.

stuart

Μηπως η Ευρωπη εχει κατανοησει τα προβληματα ασφαλειας και τα συμφεροντα που διακυβευονται στις σχεσεις της με την Τουρκια και τη Μεση Ανατολη και απλα επιλεγει να μην δωσει η ιδια λυση? Μηπως θελει να ταιζει το θηριο και οταν αυτο παει να ξεφυγει τοτε να του τραβαει το λουρι? Μηπως οι ΑΟΖ Ελλαδας και Κυπρου κριθει αναγκαιο να σερβιριστουν στο πεινασμενο θηριο? Μηπως ο χρονος που κερδιζουν οι ευρωπαικες δυναμεις αφαιρειται απο τη δικη μας κλεψυδρα?

Last edited 3 months ago by stuart
alexmark

Ο τίτλος του άρθρου είναι σωστός καθώς παραπέμπει στους παπατζήδες (εν προκειμένου τους ευρωπαίους). Ο αρθρογράφος για νιοστή φορά προσπαθεί να βγάλει λάδι τη Γερμανία μέσω αυθαίρετων επιχειρημάτων. Από που προκύπτει ότι η ΕΕ θα επιλέξει το χρόνο που θα επιβάλει κυρώσεις και δε θα είναι ο Ερντο που θα επιλέξει πότε θα επιχειρήσει κάποιο τετελεσμένο; Γιατί επικεντρώνεται μόνο στις τράπεζες και όχι στις γενικότερες συναλλαγές ΕΕ Τουρκίας; Η Γερμανία μεταφέρει τεχνολογίες κατασκευής υποβρυχίων και τορπιλών στην Τουρκία. Στην Ιταλία κατασκευάζονται τα κιβώτια μετάδοσης των νέων τουρκικών μεταφορικών ελικοπτέρων, ενώ η ΕΝΙ έχει συμφέροντα στην ελεγχόμενη από τους Τούρκους πλευρά της Λιβύης. Η Ισπανία συνεχίζει να συμμετέχει στη ναυπήγηση του Anadolou ενώ παλιότερα είχε πουλήσει τα CN-235. Η Ευρώπη δεν είναι ενιαία και όπως φαίνεται δε θα γίνει ποτέ, πάντα θα υπερισχύουν τα εθνικά συμφέροντα. Τέλος να σημειώσω πως το άρθρο αυτό έχει ως και στόχο να δικαιολογήσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης επί του θέματος, όσο κι αν η Πτήση τα απορρίπτει όλα αυτά.

spy

Πάντως οι “κυρώσεις” των φίλων και συμμάχων (εδώ γελάμε βέβαια) Αμερικανών έχουν ήδη ξεκινήσει και ως συνήθως εναντίον του γνωστού καρπαζοεισπρέκτορα (αν αληθεύουν βεβαίως όσα γράφει το άρθρο που παραθέτω):
https://slpress.gr/ethnika/oi-ipa-zitoyn-na-thysiastoyn-ta-ellinika-nisia-ston-vomo-toy-erntogan/
και
http://www.topontiki.gr/article/406935/o-pompeo-erhetai-kai-zita-xevrakoma
Αλήθεια o “Honorable ambassador” έχει να σχολιάσει κάτι επί τούτου ή να το διαψεύσει με την ίδια ταχύτητα που το έκανε για τους Harpoon;

alter100

Και η Ιταλία σαν (ισχυρή) μεσογειακή και φιλική χωρα δεν μας τα λέει και καλύτερα…Εναν εν δυνάμει κίνδυνο, χαρακτηρίζει ο Ιταλός υπουργός Άμυνας την Τουρκια. Εμείς καιγόμαστε και οι γείτονες……Τα ρημάδια τα συμφέροντα!!!
https://www.tovima.gr/2020/09/06/world/italos-yp-amynas-i-symperifora-tis-tourkias-einai-ena-stoixeio-dyskolias/

Seagull

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές..
Αφού κανείς δεν θέλει τον Ερντο γιατι δεν του δίνουν μια φιλική κλωτσιά μέσω της Ελλάδας για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εσωτερικά για την απομάκρυνση του. Είναι εύκολο αν γίνει συντονισμένα.
Τώρα για το άρθρο αυτο-καθεαυτό δεν μπορώ να πω οτι συμφωνώ. Θα πω πολύ απλά οτι μπορούν να διαλέξουν την πίεση προς την Ελλάδα και να μη διαλύσουν αυτό που μέχρι πριν απο λίγα χρόνια ήταν η Τουρκία, μια υποδειγματική μουσουλμανική χώρα με φθηνό εργατικό δυναμικό σε στρατηγική θέση; Να περιμένουν δλδ να επανέλθει σιγά – σιγά με στόχο το “business as usual”.
Ο “φίλος” μας, δυστυχώς, δείχνει οτι είναι στα τελευταία του, εαν ο διάδοχος δείξει ίχνη μεταμέλειας θα δείτε γλέντια.
Γιατί δεν πιέζουμε για τα 12ΝΜ? Μήπως και εμείς έχουμε καταπιεί το casus-belli.Είναι σαφώς πιο καθαρο απο ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα και στο κάτω – κάτω υπάρχει και ρήτρα συνδρομής οπότε θα πρέπει να σπεύσουν σε βοήθεια μας. Τι, όχι;

K-S

Έλεος ρε παιδιά!
Αυτό είναι άρθρο για κριτική ικανότητα πεντάχρονου που απο την έλλειψη της θα το πιστέψει κιόλας.

SAAB

Απέναντι στην συμπεριφορά της Τουρκίας έχουμε:

 1. Και τι να κάνεις, να κάτσεις να σκάσεις.
 2. Έλα μωρέ τώρα και σιγά τι έγινε.
 3. Σιγά μην κάνουμε πόλεμο.
 4. Και τι προτιμάτε, πόλεμο.
 5. κλπ, κλπ, κλπ.
 6. Έχουν επενδύσει οι σύμμαχοι πολλά λεφτά.
 7. Τώρα τελευταία έχουμε και ένα αντεπιχείρημα. Και η Γαλλία επένδυσε χρήμα στην Τουρκία αλλά δεν θα δώσει και κ…ο.
 • Πόλεμο με όπλα δεν κάνουμε, οικονομικό πόλεμο δεν κάνουμε, κοινωνικό πόλεμο δεν κάνουμε, διαδικτυακό πόλεμο δεν κάνουμε. Πόλεμο δεν κάνουμε γενικώς. Η Τουρκία όμως κάνει και παρακάνει. Όλη η Ευρώπη ζει στον παραλογισμό. Με τι αντιμετωπίζεις τον πόλεμο; Με τι αντιμετωπίζεις την ειρήνη; Πόσοι έχουν αντιληφθεί ότι θα χάσουν περισσότερα από όσα έχουν επενδύσει όταν η Τουρκία γίνει μεγάλη και τρανή; Μόν ον η Γαλλία.
 • Συγκρίνουμε ανομοιογενή μεγέθη με την σιγουριά ότι στα σχολεία που φτιάχνουμε τα μυαλά του κοσμάκη δεν υπάρχει “κοινός νους”. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την δημιουργία επιχειρημάτων και δικαιωμάτων.
 • Ήρθε ποτέ ο Τούρκος και όλοι οι γείτονές μας, από την στιγμή που μάθανε ότι έχουμε φυσικό αέριο να υπογράψουν όπως η Σερβία, μία συμφωνία προμήθειας; ΟΧΙ. Θέλουν με ευθύ ή πλάγιο τρόπο να το “αρπάξουν”, χωρίς να λογαριάζουν τον Κύριο του σπιτιού, γιατί έτσι έμαθαν να συμπεριφέρονται στους Έλληνες κάποιους αιώνες πριν. Αυτό είναι που πρέπει να ξεγράψουν. Αυτό είναι που πρέπει αυτοί να αλλάξουν στα σχολεία τους και όχι εμείς στα δικά μας. Το ισλάμ και οι ανθέλληνες ασελγούσαν αδιακρίτως επάνω μας, επί 400 χρόνια και βάλε σε άλλες περιοχές. Τα παρατράγουδα αυτά συμβαίνουν γιατί χτίσαμε εκτός ιστορικής πραγματικότητας με σκοπό να το στηρίξουμε παρότι και καλά είναι δύσκολο εγχείρημα. Μην ξεχνάμε όμως ότι το ψέμα έχει κοντά (;) ποδάρια και ότι στον τάφο του ψευδοπροφήτη (Μωάμεθ) φύτρωσαν φούμαρα.
jimdenin

Τις αποκαλύψεις περί πιέσεων για το θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών μας πως το σχολιάζετε;
https://www.defence-point.gr/news/telika-epitrepoyn-mlrs-sta-nisia-i-ochi-kai-mono-an-tithetai-tetoio-thema-leei-polla-gia-polloys

npo

Δύο χιλιάδες τετρακόσιες εικοσιεννιά (2429) λέξεις επιστημονικής φαντασίας.
Ο ευσεβοποθισμός ου αρθρογράφου απλά έσπασε τα κοντέρια.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

37
 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 2.29

Related News

Κίνα, ο μεγάλος κερδισμένος από το χάος του 2020

Στις αρχές του 2020 η Κίνα ήταν ο ορισμός του πανικού. Η πανδημία σάρωνε στην περιοχή του Γουχάν, όλος ο κόσμος κατηγορούσε την κινεζική...

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

 Το Πολεμικό Ναυτικό, στις επόμενες εβδομάδες, ή έστω λίγους μήνες, θα πάρει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη Νεότερη Ιστορία του. Η αγορά 4...