29.7 C
Athens
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να "χτυπήσουν" τους Αμερικάνους και τις...

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το περιοδικό και η ιστοσελίδα μας έχει γράψει ουκ ολίγα άρθρα για τo ενδεχόμενο αγοράς μεταχειρισμένων αυστραλιανών φρεγατών κλάσης Adelaide από το ΠΝ. Η αγορά τους, θα ήταν μια πραγματικά εξαιρετική κίνηση άμεσης ενίσχυσης με πλοία που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ικανότητα του ΠΝ να μάχεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φυσικά και γράψαμε για τις κορυφαίες δυνατότητες που προσφέρουν οι Standard SM2 BlockIIIA στην αεράμυνα περιοχής, κάνοντας έτσι τις -μελλοντικές- Adelaide τα μόνα πλοία που θα μπορούσαν να έχουν δυνατότητες επιβίωσης στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο. Χωρίς βέβαια να πούμε και το πόσο σημαντικές θα είναι για την προστασία του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες είναι οι πραγματικές A/A δυνατότητες των Adelaide με SM2/ESSM;

Κάπου εκεί όμως, γράψαμε και ένα λίγο πιο “πλήρες” άρθρο, που εξηγήσαμε ότι η προσφορά των Adelaide ίσως να ήταν αποτέλεσμα ελληνο-αυστραλιανής συνεννόησης, αλλά να υπάρχει και λίγο αμερικανικός δάκτυλος. Τι εννοούμε; Αν αγοράσουμε τις Adelaide, το ΠΝ μπαίνει πλέον στην εποχή του Standard SM2, με ότι σημαίνει αυτό. Συνεχίζει να επενδύει στους ESSM, ενώ ουσιαστικά παραμένει στην λογική του “αμερικανινού” οπλισμού για τα πλοία του, από όπου κι αν τα έχει αγοράσει αυτά.

Αν μάλιστα, η Lockheed Martin “κερδίσει” και την κούρσα του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τότε τα πλέον σύγχρονα πλοία του ΠΝ, οι εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ και οι Adelaide θα είναι Armed in the USA. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, και με την ανάγκη για νέο “εθνικό” πλοίο να γιγαντώνεται μέρα με την μέρα, οι LCS σε μια μακροπρόθεσμη βάση, ίσως να ήταν καλύτερη επιλογή για το ΠΝ, ειδικά αν κατασκευαστούν όλες στην Ελλάδα. Το σενάριο αυτό μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω.

Ποια είναι η σχέση των αυστραλιανών φρεγατών Adelaide με τη προσφορά για κατασκευή των LCS στην Ελλάδα;

Το θέμα όμως είναι τι θα κάνουν οι Γάλλοι. Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά, με την υπόθεση των FREMM στην αρχή και των [email protected] στην συνέχεια, έχουν φτάσει πολύ κοντά στην πόρτα του ΠΝ. Και η αλήθεια είναι πως δεν μπαίνεις εύκολα στο Ελληνικό ΠΝ, χρειάζεται κόπος και επιμονή, προκειμένου να πειστούν οι Έλληνες αξιωματικοί. Οι επιτελείς του ΠΝ δεν επιθυμούν πειράματα, πρέπει να πολεμήσουν στη θάλασσα, κι εκεί όλα πρέπει να είναι τέλεια και λειτουργικά.

Όπως εξηγήσαμε, οι Αμερικανοί μάλλον προσπαθούν να τους πάρουν “την μπουκιά από το στόμα”. Αν δεν πειστούν οι Αυστραλοί να δώσουν μαζί με τις Adelaide τους υπάρχοντες SM2 BlockIIIA, τότε το ΠΝ πρέπει να επενδύσει χρήματα στους πυραύλους αυτούς. Τα χρήματα αυτά δεν θα είναι λίγα, και δεν μπορούν να “πεταχτούν” σε φρεγάτες που έχουν δυνητικά άλλα 15 χρόνια ωφέλιμης επιχειρησιακής ζωής. Πως θα αντιδράσουν οι Γάλλοι;

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να απαντήσουμε εμείς γι’αυτούς, και μακρυά από φιλοσοφίες του στυλ “είμαστε αδελφές χώρες, ας μας χαρίσουν κάτι και εμάς”. Όλα καταλήγουν στο χρήμα, και ξεκινούν από το marketing, που οι Αμερικανοί φαίνεται να είναι αξεπέραστοι. Τι θα πρέπει να κάνουν οι Γάλλοι προκειμένου να “πείσουν” τους Έλληνες να αλλάξουν το ΠΝ σε κάτι πιο “γαλλικό”.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!

Καταρχάς, αν εξαιρέσουμε τις LCS (και τις [email protected]), θα πρέπει να δούμε τι έχει το ΠΝ να ξοδέψει σίγουρα. Καταρχάς έχει 140-160 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Επίσης, προφανώς από κάπου έχει εξασφαλίσει άλλα 180 εκ. ευρώ για την αγορά των Adelaide. Τέλος, κάπου γραμμένα πρέπει να είναι και 100 εκ. ευρώ για την αγορά τορπιλών για τα υποβρύχια. Άρα έχουμε 340 εκ. ευρώ, συν 100 εκ. για τορπίλες. Σωστά; Μεταξύ μας, δεν τα λες και λίγα.

Τώρα, αν αγοράσουμε τις Adelaide, θα χρειαστούμε χρήματα που δεν υπάρχουν, δηλαδή περί των 250 εκ ευρώ για την αγορά των όπλων τους. Άρα, στα παραπάνω προστίθενται και άλλα 250 εκ. ευρώ που όμως δεν υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να τα βρούμε. Συνεχίζουμε να εξαιρούμε τα χρήματα για την αγορά νέων πλοίων, αυτά σίγουρα δεν υπάρχουν, και αν δεν γραφτούν στο τέλος του 2019 στον Π/Υ του 2020, δεν μπορούμε καν να το συζητάμε. Απλά οι [email protected] έχουν το πλεονέκτημα της χρηματοδότησης μέσω επιστροφής των ομολόγων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως οι Γάλλοι έρχονται με μια πολυεπίπεδη πρόταση. Μας προσφέρουν τις δυο μη εκσυγχρονισμένες LaFayette άμεσα, χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή, as is-where is. To ΠΝ λοιπόν λύνει άμεσα την ανάγκη του για περισσότερα πλοία, όχι όμως της αεράμυνας περιοχής. Θεωρούμε πως τα πλοία μπορούν να παραχωρηθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος, ας υποθέσουμε 20 εκ ευρώ έκαστο.

Μετά, έρχονται και προσφέρουν μια τιμή για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Από όσο ξέρουμε, το γαλλικό CMS δεν μπορεί να συνδεθεί με τα όπλα των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Εδώ οι Γάλλοι έχουν δυο επιλογές. Ή προσφέρουν το TACTICOS, που το προσφέρουν σε πλοία τους, όπως οι Gowind, και ενσωματώνουν όλα τα όπλα του πλοίου (πυροβόλα, Mk48/ESSM, STIR, αισθητήρες), ή επιμένουν στο γαλλικό CMS SETIS. Αν επιλέξουν την δεύτερη λύση, τότε οι ΜΕΚΟ200ΗΝ θα πρέπει να λάβουν γαλλικά όπλα, με πιθανότερη επιλογή τους MICA VL ή τους ASTER  15.

Σε περίπτωση που επιλεγή η πρώτη λύση, και με δεδομένο το γεγονός ότι το TACTICOS είναι ακριβότερο του CMS330 (Lockheed Martin Canada), οι Γάλλοι θα καταφέρουν να πάρουν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚ200ΗΝ δίνοντας δυο LaFayette, που ξέρουν πως θα αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Απλά θα έχουν λύσει ένα πρόβλημα του ΠΝ, με πλοία που έχουν ελάχιστες βέβαια δυνατότητες περισσότερες από τις Super Vita, αλλά θα λύσει τα χέρια του ΠΝ, που τώρα αναγκάζεται να στέλνει της SV σε αποστολές που χρειάζεται μεγαλύτερο πλοίο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;

Τονίζουμε πως οι Crotale των LaFayette μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα με τα αποθέματα πυραύλων που έχει το ΠΝ. Η λύση αυτή, θα απελευθερώσει τα 180 εκ. ευρώ που θα πήγαιναν στις Adelaide, για κάπου αλλού. Φυσικά, το ΠΝ σαν κίνηση καλής θέλησης, θα αγόραζε και τις F21 μαζί με το MIGAL για τα υποβρύχια 214ΗΝ, κάνοντας τα τελευταία ακόμη πιο θανατηφόρα (ο συνδυασμός MIGAL/F21 θεωρείται κορυφαίος, και σε ένα υποβρύχιο όπως το 214HN θα ήταν φονικός για τον εχθρό). Συνεπώς, με περίπου 300 εκ. ευρώ, θα παίρναμε εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, δυο φρεγάτες LaFayette και τορπίλες F21 για τα 214ΗΝ. Φυσικά δεν θα παίρναμε αεράμυνα περιοχής, αλλά αυτή θα ερχόταν το 2023(;) με τις [email protected], ενώ πρέπει να πούμε πως δεν την έχουμε ούτως ή άλλως…

Αν οι Γάλλοι επιλέξουν μια πιο επιθετική προσέγγιση, όπως την τοποθέτηση του SETIS στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Τότε υποχρεωτικά πάμε σε “ξήλωμα” του Mk48/ESSM, και τοποθέτηση πυραύλων ASTER15 ή έστω MICA VL. Δυο 8πλοί Α43 με 16 πυραύλους ASTER 15 για κάθε πλοίο θα κόστιζαν περίπου 100 εκ. ευρώ επιπλέον στον εκσυγχρονισμό των πλοίων, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ΠΝ πρωτόγνωρες δυνατότητες, ίσως και μια περιορισμένη δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Οι ASTER 15 έχουν επιδόσεις αντίστοιχες των ESSM BlockII, ή και ανώτερες.

ΑΠΟΨΗ: Φρεγάτες LCS vs [email protected] ή σωστότερα ASTER 15/30 vs ESSM/SM-2

Το SETIS δεν είναι διαφορετικό από αυτό των [email protected], και έτσι θα υπήρχε μια σχετική ομοιοτυπία. Οι δυο LaFayette, θα μπορούσαν να υπηρετήσουν προσωρινά ως έχουν, ίσως με κάποια τοποθέτηση ενός Phalanx. Το Phalanx θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο των Sadral (που λαμβάνουν με τον εκσυγχρονισμό τους οι LaFayette). Στο μέλλον, θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν στα πρότυπα του εκσυγχρονισμού των γαλλικών, με SETIS, κάποιο ραντάρ 3D και ASTER 15. Αντιλαμβανόμαστε πως τα πλοία έχουν κατασκευαστεί και οπλιστεί σαν ΠΑΘ, αλλά έχουν και τον χώρο, και την δυνατότητα για τοποθέτηση περισσότερων όπλων. Άλλωστε οι κλάσεις Al Riyadh και Formidable δεν είναι παρά οι LaFayette με ικανότερο ραντάρ και Sylver/ASTER 15.

Στο δεύτερο σενάριο λοιπόν, με κόστος περίπου 400 εκ. ευρώ, θα είχαμε εκσυγχρονισμό των MEKO200HN με SETIS/3D radar/ASTER 15 και περιορισμένη αεράμυνα περιοχής, δυο φρεγάτες LaFayette, τορπίλες F21 (plus MIGAL), και ένα απόλυτα “γαλλοποιημένο” ΠΝ (ας μας επιτραπεί η έκφραση), που θα περίμενε τις [email protected] (2+2) και τις τελευταίες LaFayette. Έτσι, σε 10 χρόνια, θα είχαμε τις 4 “γαλλικές” ΜΕΚΟ200ΗΝ, 5 LaFayette (εκσυγχρονισμένες με ASTER 15), και 2+2 [email protected] Οι τελευταίες εκσυγχρονισμένες S θα περίμεναν προκειμένου να δούμε αν θα παραγγέλναμε περισσότερες [email protected] ή κάποιο άλλο πλοίο.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Συνεπώς, συνοψίζουμε τις επιλογές.

α. 300 εκ. ευρώ (που τα έχουμε ούτως ή άλλως), περιορισμένο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ (όπως είναι σχεδιασμένος ούτως ή άλλως), δυο φρεγάτες LaFayette (τοποθέτηση ίσως κάποιου Phalanx, μελλοντικός εκσυγχρονισμός) και τορπίλες F21/MIGAL για τα 214ΗΝ

β. 420 εκ. ευρώ (που επίσης τα έχουμε, απλά θα βρεθούν πιο δύσκολα), ισχυρό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ (με SETIS, τοποθέτηση 2 Χ Sylver A43 και 16 ASTER 15) που θα προσφέρουν αεράμυνα περιοχής, δυο φρεγάτες LaFayette (τοποθέτηση ίσως κάποιου Phalanx, μελλοντικός εκσυγχρονισμός) και τορπίλες F21/MIGAL για τα 214ΗΝ. Οι ESSM από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ θα πήγαιναν, με τροποποίηση του Mk29 στις εκσυγχρονισμένες S, αφήνοντας πλέον τους NSSM να γεράσουν όπως πρέπει, και αυξάνοντας τα αποθέματά του ΠΝ, αλλά και τις δυνατότητες των τελευταίων Kortenaer.

Πιστεύουμε πως τα παραπάνω είναι εφικτά. Αν γίνουν, τότε οι ΗΠΑ μένουν εκτός ΠΝ, και χάνουν έναν πελάτη, και ο τελευταίος αγοράζει πλέον “γαλλικά”. Το μόνο που μένει είναι να κινητοποιηθούν οι Γάλλοι. Εδώ λοιπόν η απορία, είναι τόσο ικανοί και ευέλικτοι όσοι οι ΗΠΑ;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

168 ΣΧΟΛΙΑ

168 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis

Γαλλικές ΜΕΚΟ200ΗΝ !!! Δεν γινονται αυτα … μονο στην Ελλαδα γίνονται

Βασίλης

Γενικά Γαλλικό ΠΝ δεν γίνεται.. Το ποιο πιθανό σενάριο είναι να μπουν στην μέση οι Αμερικάνοι και να μας δώσουν με ευνοϊκούς όρους SM-2IIIA από τα αποθέματά τους, να ψωνίσουμε F-21/Migal για τα υποβρύχια ( να μην μείνουν παραπονεμένοι οι Γάλλοι), να πάρουμε τις Adelaide, να αναβαθμίσει η LΜ τις ΜΕΚΟ, να πάρουμε τις 2 προς απόσυρση F-122 και να αποσυρθούν οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας στολίσκος για Ν.Α. Μεσόγειο με Αυστραλέζες/Γερμανίδες να συνεργάζονται και ένας δεύτερος για Αιγαίο με Ολλανδέζες/Νεογερμανίδες Αυτά σε πρώτη φάση και με κόστος πάνω κάτω 2-3 δις για να πάμε… Read more »

Daidalos

Σύμφωνα με το OnAlert (άρθρο του περασμένου Οκτωβρίου), η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας για τις Belharra οφείλεται, σε μεγάλο βαθμὀ, στις γερμανικές αντιρρήσεις για τον τρόπο χρηματοδότησής τους: “Όμως στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup η γερμανική πλευρά απέρριψε κάθε συζήτηση για την διοχέτευση των κεφαλαίων από τα προγράμματα SMPs και ANFAs στα εξοπλιστικά προγράμματα¨. Βλ. http://www.onalert.gr/stories/fregate-belharra-sta-ena-komma-tria-dis-i-prosfora-tis-naval-group/72030

Digenis

Οι γερμανοι αυτο που μπορουν να μπλοκαρουν ειναι το 1,5δις της γαλλικης επιστροφης .Δεν μπορουν να τα μπλοκαρουν ολα τα χρηματα του προυπολογοσμου της αμυνας με αποτελεσμα να τα παρουν οι αμερικανοι .Οι μονοι χαμενοι θα ειναι οι Γαλλοι αν συνεχιστει κατι τετοιο .

Daidalos

Πολύ καλό σενάριο για να πραγματοποιηθεί το δεύτερο, ενώ υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για το πρώτο. Το θέμα είναι πως το ΠΝ μάλλον δεν θέλει τις LaFayette (και έχει δίκιο, αφού έχουν οπλισμό περιπολικού), ενώ και οι Γάλλοι από μάρκετινγκ δείχνουν γενικά να έχουν “μαύρα μεσάνυχτα”. Αν οι Αμερικανοί βρουν λύση για δωρεάν ή με χαμηλό κόστος παραχώρηση των SM2, τότε… game over.

sotbak

+1

Nik13

Αφού χάσαμε τις όλανδικες, πάρε τις αοπλές λαφαγιετ τώρα…

Με τα πλοία που έχουμε είναι αστείο να μιλάμε για Αν. Μεσόγειο κ ΑΟΖ… κανένα πλοίο μας δεν είναι ικανό να βγει απ το Αιγαίο…

Τέλος οι μεκο για να γίνουν σοβαρά πλοία κ να βγάλουν 20 χρόνια θέλουν απο 100μ η καθεμία… Τα 150 στο σύνολο είναι αστείο πόσο.

Digenis

Πικρή ιστορία οι 4 S που πρέπει να αντικαταστήσουμε άμεσα .Οι περισσοτεροι αν ακούσεις εδω μεσα λεμε αφηστε τα μεταχειρισμενα απο τη στιγμη που δεν αξιζουν τα λεφτα τους και δωστε τα εχτρα στις ΜΕΚΟ να γινει σοβαρη αναβαθμιση … Τουλαχιστον συμφωνουμε σε κατι … αλλά οι ναυαρχοι εχουν άλλη αποψη απο οτι φαινετε .

Silent Arrow

Το σεναριο οι MEKO να αποκτησουν ASTER 15 δεν εχει πιθανοτητα εφαρμογης. Οπως το σεναριο οι Standard να αποκτησουν ESSM. Ειδικα στις Standard δεν θα πεσει ουτε ενα ευρω. Επισης η διαδιακασια εγκαταστασης νεων οπλων στις Lafayette θα ειναι κοστοβορα. Ας βαλουν ενα σοναρ πρωτα και βλεπουμε.

Nik13

Τι να τον κάνεις τον αστέρ 15;;τι περισσότερο σου δίνει απ τον ESSM; γενικά το πρόβλημα των γαλλικών πλοίων είναι ότι χάνεις σε κελιά για αα μέσης ακτίνας κ το θέμα της απ Άμυνας των πλοίων… Είναι αστείο να έχεις ένα πλοίο που κάνει πάνω από 1δις χωρίς ram…

CKfurious

Βλέπω δουλειά δεν έχουμε και συνεχίζουμε το μη δεσμευτικό τεχνικό διάλογο με τις γαλλικές pommes de terres Επαναλαμβάνω: 1) Ουδεμία χρηματοδότηση για τις BELHARA δεν έχει εξασφαλιστεί. Τα περί επιστροφής κερδών από ομόλογα είναι wishfull thinking Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και δε καταλαβαίνω γιατί το επαναλαμβάνεται 2) Η ηλικία των MEKO και το περιορισμένο budget δεν επιτρέπει πειράματα με τη τοποθέτηση του SETIS Εάν μπει αυτό τότε όχι πρέπει να ξηλωθεί το MK48/ESSM αλλα όλα τα οπλικά ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου πρέπει να ολοκληρωθούν με αυτό Αυτά απλά δεν γίνονται εάν θέλεις να έχεις το πλοία επιχειρησιακά ξανά σε εύλογο… Read more »

Fingolfin

Μάλλον σε παράτησε καμία γαλλίδα, δεν εξηγείται η απέχθεια σου για κάθετι γαλλικό. Σφεντόνα το ένα, πατάτα το άλλο, λίγα κελιά το ένα, ακριβό το άλλο. Αντε να βάλουμε hull sonar και άλλο ένα συρόμενο πίσω μπας και ηρεμήσεις.
Αν το 2ο σενάριο είναι εφικτό οικονομικά τότε ναι, θα έχουμε κοινα συστήματα και όπλα με τις belharra. Διαφορετικά παμε σε LCS. Σε κάθε επιλογή ραντάρ AESA (NS100) παρακαλώ.

Digenis

NS100 Thales ειναι αρα γαλλικο ,αρα κακιστο για τον CK

CKfurious

Περί gαλλίδας:
Μπα δεν είχα τέτοια εμπειρία

Αλλα γενικώς:
https://www.youtube.com/watch?v=MPxQyY9kxQg

Προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής με τις γαλλικές πατάτες

Περί sonar : αναφέρεσαι στις αγαπημένες μας Lafayette υποθέτω?

Ποια η ταχύτητα τους ?
Εάν βάλεις και sonar hull mounted / συρόμενα με posa knots θα πάνε??

Το υπάρχων CMS δεν έχει σχεδιαστεί να συνεργάζεται με οποτε θέλει και αυτό η αλλαγή

Γιατί θεωρείς δεδομένες τις Belhara?

Είπαμε η χρηματοδότηση τους είναι στον αέρα
Πρέπει να προσγειωθούμε στη πραγματικότητα!!!

Digenis

Γιατί μπελχαρα ? 1. Γιατί έχει ραντάρ στάνταρ sea fire 500 με πρωτόγνωρη εμβέλεια για την περιοχή μας (εκτός και αν ξες κάτι που δεν ξέρουμε) . 2. Γιατί αποδεσμεύουν χωρίς γρίνιες πρωτόγνωρα όπλα και μπαίνουν κατευθείαν πάνω οποτε το ζητησουμε όπως αστερ 30Bl2 ,exocet bl3 ,scalp naval κτλπ . 3. Γιατί οταν ζητήσαμε ανάλογα οπλα απο τους αμερικανους ειπαν οχι , ασχετος αν τώρα λένε ναι . 4.Γιατι αν και οι Γαλλοι δεν ειναι φθηνο μαγαζι είναι απολύτως αξιόπιστοι . 5. Γιατί όποτε πήγαμε στου Γαλλους Ευρωπαίους για βοηθεια ηταν παντα εκει για να την προσφέρουν σε λογικά πλαίσια… Read more »

CKfurious

Γενικώς δεν αμφισβητώ τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των [email protected]

Δεν πιστεύω πως υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης τόσο από εμάς όσο και από τους γάλλους

Δες το σχόλιο του αντώνιος περί γάλλων

Δεν κρατιέμαι να μην σχολιάσω αυτό που αναφέρεις περί εμβέλειας :

τα radar δεν βλέπουν πίσω από νησιά βραχονησίδες βουνά klpa

Πάντοτε η εμβέλεια περιορίζεται με τη καμπυλοτητα της γης:

https://en.wikipedia.org/wiki/Radar_horizon

Nik13

Γιατί όχι μπελγαρα… 1..διοτι δεν έχει αντιπυραυλικο σύστημα, κ δεν ξέρω αν βάλουν. Λένε για 1 μιλενιουμ μόνο το οποίο είναι σαφώς χειρότερο απ τα 2 φαλαξ που έχουν οι μεκο κ το ραμ που έχουν τα αντίστοιχα πλοία… 2..εχει λίγα κελιά για αα πυραύλους μεγάλης ακτίνας.. Κ γενικά λίγους αα πυραύλους.. Οπότε απ τν στιγμή που ο αριθμός θα είναι μόνο 2 η 4…. πρέπει να πηγαίνουν όλες μαζί για να κλείνουν μια περιοχή με αποτέλεσμα να έχεις τρύπα στο Αιγαίο… 3..αν βάλεις σκάλπ.. τότε ουσιαστικά δεν έχεις αα πυραύλους, διότι δεσμεύουν τις ίδιες θέσεις.. Άρα για να βγάλεις… Read more »

Spirit

Μια χαρά τα λέει, απόλυτα εύστοχος και με ρεαλιστή προσέγγιση.
Τώρα αν η αλήθεια, νομίζεις ότι είναι λόγω χωρισμού, να το κοιτάξεις.

Fingolfin

Χαχαχα.. Αστειεύομαι, ηρεμήστε. Οι λαφαγιετ είναι η καλύτερη επιλογή για δευτερεύουσες δουλειές. Για να κρατήσουμε ένα υπολογίσιμο αριθμό φρεγατών. Θα έρθουν φθηνά για δουλειές που αυτή τη στιγμή στέλνουμε τις Ρουσσεν. Οι επιλογές μας δεν είναι και πολλές.
Πάντως το σενάριο γαλλικών ΜΕΚΟ και μπελαρά είναι ελκυστικοτερο απο το αντίστοιχο αμερικανικό, αν συγκρίνονται στο κόστος πραγματοποιησης.
Εκεί που ηθελα να καταλήξω είναι πως δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα και να τα βγάζουμε ολα πατάτες.

Nik13

Από πότε ο ASTER 15 έγινε αα περιοχής; Την ίδια ακτίνα περίπου έχει με τον ESSM…

Μέγα λάθος να πάμε σε ASTER 15…ενω αν θέλεις αναβάθμιση βάζεις τον εκτοξεύτη με τα τετραπλα κανιστρα στις ΜΕΚΟ κ έχεις την επιλογή μεικτού φορτίου SM2 ( έστω κ λίγους) k ESSM…

Γενικά δεν βλέπω Γαλλικό Π. Ν..

Psixraimia

Με εκφράζεις απόλυτα και με τις 3 επισημάνσεις σου

G-164g ag-cat

Πολύ σωστά τα γράφετε και παίρνει μια ανάσα το ΠΝ πάνω από 15 χρόνια κατεβάζοντας κατά πολύ τους ΜΟ ηλικίας του στόλου του και διατηρώντας παράλληλα τους απαραίτητους αριθμούς.

Μακροπρόθεσμα θα γίνει αξιοσημείωτη οικονομία λόγω μείωσης αριθμού πληρωμάτων (βλέπε μισθοδοσία, λειτουργικά κλπ).

Χώρια που και το US Navy κρατάει τα πλοία του και δεν απαιτείται να ενισχύσει ένα σύμμαχο παραχωρώντας τα όμορφα ΑΒ ή TICO. Όλοι ευχαριστημένοι.

Αμερικανόφιλος

Αν θέλουν οι Αμερικανοί με μια κίνηση κάνουν το ρουα ματ. Προσφέροντας δυο Arleigh Burke μέχρι το 2020-21 και συνεχίζουν με της LCS συμπαραγωγή σε Ελληνικό ναυπηγείο που θα έχουν αγοράσει ! Και βάζουν πόδι για τα επόμενα σαράντα χρόνια στο πολεμικό ναυτικό. Φυσικά θα πάρουν και τον εκσυγχρονισμό των MEKO με ESSM2 είναι ιδανικός. Τορπίλες σε Γάλλους ή Ιταλούς και τέλος. Εναλλακτικά Δυο Arleigh Burke μέχρι το 2020-21 τέσσερις LCS συμπαραγωγή σε Ελληνικό ναυπηγείο που πακέτο θα πάρουν οι Αμερικανοί μαζί με τον εκσυγχρονισμό των MEKO και στο άμεσο μέλλον άλλες τέσσερις Bellhara από Γαλλία. Προσωπικά προτιμώ το σενάριο… Read more »

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Καλά τα λες. Προσπαθώ μόνο να καταλάβω τι είδους και μεγέθους παπαριά θα πρέπει να κάνει ο Ταγίπ για να μας δώσουν τέτοια πλοία;
Υπάρχουν ισοροπίες δεν είναι απλά. Στα F16 μας αρνήθηκαν κινητήρα, θα μας δώσουν τώρα καταδρομικά;
Ο μόνος λόγος είναι να βρεθούν τρελά κοιτάσματα στην περιοχή και να πιέσει πολύ το Ισραήλ για να δωθούν.

FOX

Εδώ δεν μπορούμε να δουλέψουμε πλοία πολύ φθηνότερα AB ονειρεύεστε ακόμα;

sotbak

μαζί σου, το όνειρό μου είναι να είχαμε 2 Α/Β……..

Geo Kok

Το βασικό ζήτημα είναι το εξής απλό: Στα προεόρτια υπερτερούν οι Αμερικάνοι (Adelaide vs LaFayette) και στα μεθεόρτια οι Γάλλοι (Belharra vs LCS). Και “νάζια” δεν μπορείς να κάνεις. Διαλέγεις νύφη και πορεύεσαι με αυτήν για τα επόμενα πολλά χρόνια. Οπότε τι διαλέγουμε κύριοι;
(προσωπικά ψηφίζω France)

G-164g ag-cat

Τα ορφανά πορεύονται κι οι χήρες κονομιώνται που έλεγε ένας σοφός. Κι εγώ με την τρίχρωμη τη Μασσαλιώτιδα ντε..

Digenis

Εγω παλι τα θελω και τα 2 !!!!

Nik13

Καμία υπέροχη των Γάλλων δεν βλέπω εγώ.. Πέρα απ τα πολύ ακριβότερα όπλα που δίνουν… Μια μπελγαρα περνάνει το 1 δις χωρίς να σου δίνει τίποτα παραπάνω απ το αμερικανικό πλοίο που έχει κόστος 700μ…300μ διαφορά ανά πλοίο είναι τεράστια.. Σχεδον περνεις κ 3 νέες κορβετας με την διαφορά τιμής..

Digenis

τα πλοια ακουγετε οτι εχουν περιπου την ιδια τιμη σε ευρα .Οι 2 μπελχαρα διαβαδα καπου οτι εκλεισε στα 1,32 δις 660εκ € ανα σκαφος ελληνικο … και η ffgx 700εκ € . Η μπελχαρα ομως σημερα που μιλαμε ειναι 5 χρονια μπροστα ως σχεδιο.Η ffgx απο το 2030 και μετα θα ειναι δυνατον να ερθει στο ΠΝ.

Nik13

650 με 700 κάνει η μπελγαρα χωρίς τα όπλα… 700 κάνει το αμερικανικό με τα όπλα..

Digenis

Εγω πάλι διάβασα οτι η τιμή των 2 καταρχήν ελληνικών μπελχαρα έκλεισε στα 1,32δις /2=~665 εκ … μένει να βρούμε τον τρόπο πληρωμής για να πέσουν οι υπογραφές .

Aerchean

Και αν μπει το TACTICOS στις ΜΕΚΟ με καποιο συμβατο 3D ρανταρ για εκμεταλλευση ΕSSM 2 και SETIS με sylver και aster 15 στις Lafayette που μαζι με τα crotale και το phalanx “καθαριζουν” οτι πεταει απο 0 εως τα 50+χιλιομετρα ;

Κωνσταντίνος Καραβας

Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι όλοι χωράνε,έχουμε χώρο, λεφτά έχουμε,.από τα 5 ναυπηγεία της χώρας,2 στους Αμερικάνους 2στους Γάλλους,και ένα μικρό,για τα δικά μας μικρά σκάφη, παραγγελίες σε βάθος 15 ετών και χρηματοδότηση με πρόγραμμα εξόφλησης 30 ετών,μόνο για αυτό χρειάζονται πολιτικά μυαλά και όχι παπάρες πιλαφαδες αμερικανοπλεικτοι,και τσατσοι στραβόχέριδες πολιτικοί,αυτά τα ολίγα, καληνύχτα σε όλους

sotbak

Ενδιαφέρον άρθρο. Ειδικά τις F21-MIGAL θα τις ήθελα πάρα πολύ για τα υποβρύχια του ΠΝ. Όμως διατηρώ επιφυλάξεις αν οι Γάλλοι προβούν σε τέτοιες προτάσεις. Δεν δείχνουν ευέλικτοι και στερούνται πολιτικής βούλησης και ισχύος για τέτοιου είδους “άλωση” του ΠΝ. Παρόλα αυτά ιδού …..η ευκαιρία να μας εκπλήξουν ευχάριστα….. Αναμένω με ενδιαφέρον τις εξελίξεις…

Digenis

1. Υπάρχει πρόβλεψη το ΕΜΠΑΕ 2,6 δις για νέες φρεγάτες όπως υπήρχε πρόβλεψή για τα F16V και για P3 2. Ήδη έχει συζητηθεί με τον Μακρον το θέμα του 1,5 δις χωρίς να δοθεί αφορμή για γρίνιες στην ΕΕ .Με διακρατική συμφωνία δανεισμού και αποπληρωμή ενώ τα χρήματα της επιστροφής θα παν κανονικά στην ώρα τους στο Κρατικό προϋπολογισμό . Εκει που κολαει το ολο θέμα είναι στις Lafayet όπως κόλλησαν και οι Fremm του κυρ φωτη … οι Γάλλοι στρατηγοί γκρινιάζουν και δεν τα δίνουν και οι Γαλλοι πολιτικοί για να κρατήσουν εσωτερικές ισορροπίες θέλουν και την αναβάθμιση τους… Read more »

sotbak

+1

Νικος

Εγω αυτο που συλογιζομαι τελευταια ειναι οτι 180 για δυο adalaide χωρις τους πυραυλους τους μοιαζουν να ειναι πολλα λεφτα…ειναι 30 ετων και αποσυρονται..σε οσο καλη κατασταση και να ειναι,δεν ειναι πολλα 90 για την καθε μια?αν ηταν καινουργιες ποσο θα κανανε,300-400?ε και μετα απο 30 χρονια τις πουλανε 90 την μια?δεν πρεπει να κοψουν και αλλο στην τιμη τους?ισως και καποιος εμποιρογνωμανας να επρεπε να τις κοστολογισει ποσο αξιζουν

efstathios

ειναι τεχνικα εφικτη η τοποθετηση Mk 13 missile launcher των ηδη αποσυρθεντων Adelaide πουναι συμβατοι με Standard SM2 BlockIIIA στις ΜΕΚΟ200ΗΝ πχ στη θεση του phalanx μεταφορα αυτου στο υποστεγο στην αντιθετη πλευρα του υπαρχοντος οπως στη φρεγατα ελλη σε συνδιασμο με TACTICOS,ραντάρ 3D κλπ πουναι προγραματισμενα ετσι ωστε ναχουν 16 SM2 BlockIIIA μινiμουμ κ 16 essm?

sotbak

μάλλον όχι , αλλά τό’ χεις!!!!!

kafes_filtrou

Γερμανοί και ολλανδοι Ιταλοί που βρίσκονται αυτοί ρε παιδιά δεν τους ενδιαφέρει η ξέρουν πως δεν έχουμε μια?

Digenis

Οι Ιταλοί προσπαθούν για εκπαιδευτικά αεροσκαφοι ,οι Γερμανοι ακόμα ντρέπονται μονο στη συζήτηση μετα απο οσα εχουν γινει .Ακομα το θεμα του σαφα δεν έκλεισε . οι ολλανδοι δεν έχουν δικά τους συστήματα 100% και δεν μπορουν να κοντραριστουν εκει που υπαρχουν συζητησεις για ορυκτα .

Nektarios

Το σχεδιο εχει βγει για τον Στολο . : 2 – 4 Belhara εχουμαι απο τις αποκρατικοποιησεις πανω απο 1300 mio € αν μας δωσουν τα ομολογα η γαλλοι αγοραζουμαι 4 με 2,50 % δαπανες για αμυνα μεχρι 2030 . Τις τορπιλες τις δινουν τσαμπα μετα απο οτι εχει γραφει . : 2 εκσυγχρονισμενες class M απο ολλανδια με smart s που εχουν κιολας και τις βαζουμαι και ESSM με hot transer. : 4 MEKO update με smart s και τυπου tacticos system . : 2 εκσυγχονισμενες class M απο Βελγιο οπως τις ολλανδικες εδω . : μετα τα updates… Read more »

sotbak

to good to be true…..

Nestoras

Τα αλουμινένια πλοία των Αμερικάνων ελπίζω να μην τα δω στο ΠΝ ποτέ! Οι ίδιοι τα θεωρούν απαράδεκτα και εμείς θα τα φορτωθούμε εις τους αιώνας των αιώνων?
Αν πάρουμε ποτέ πλοίο από τους Αμερικάνους ας είναι μια παραλαγή του enhanced future frigate της Ingals (ff492*) που επίσης συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις 20 φρεγάτες που θέλουν να φτιάξουν οι Αμερικάνοι για το ναυτικό τους.

Digenis

Προφανώς μιλαμε για τις FFG(x) και θα ενταχθουμε στο αμερικανικο προγραμμα . Αν τελικα επιλγει το αμερικανικο σχεδιο

MisCo

για την τιμη των FFGX κιολας πανηγυριζουν οι αμερικανοι γιατι λεει αναμένεται να συμπιεστει… κατω απο τα 900!!! μυρια ανα τεμάχι, καταληγωντας κοντα στα 800. Αν θα επρεπε να μαντεψω, θα ελεγα πως ειναι τιμη χωρις οπλα. Δυστηχως λεπτομεριες δεν ανέφεραν σχετικα.

Digenis

Τι περιέχει η τιμή και τι όχι θα το δούμε στην πορεία ,γνώμη μου ειναι ότι περιέχει και οπλα. Παράγωγο της LCS με διαφορετικές προδιαγραφές όμως συμμετέχει στο διαγωνισμό για την FFG(X) .Σαν όνειρο για τον αποστολακη το συγκεκριμένο πλοίο … Και δεν τον αδικώ γιατι θα έχει υποστήριξη και στοκ ανταλλακτικών για τα επόμενα 50 χρόνια .

Nestoras

Οι Αμερικάνοι θέλουν 900 με 950 εκ $ ανά πλοίο με πλήρη εξοπλισμό. Από όσο διάβασα, τόσο η Freedom Class όσο και η National Security Cutter έχουν εξαιρετικά υποσυστήματα παρακολούθησης αλλά τα όπλα τους είναι “Γαλλικά”. Η τιμή του Αμερικάνικου LCS Freedom είναι μεταξύ 650-700 εκ ευρώ, το ίδιο και το σκαρί της Ingalls, αλλά το Αμερικάνικο θα ρίξει τις προδιαγραφές σε κινητήρα προς όφελος περισσότερων όπλων. Τα Ingalls NCS κανείς δεν ξέρει αν η έκδοση FF4923 μπορεί να βγει εντός του budget του ΠΝ για το διαγωνισμό της FFG(X) Βασικά και οι 5 υποψήφιοι έχουν πάρει από 15 εκατομύρια… Read more »

Nestoras

Λέω για την LCS της Lokheed Martin. Μακριά από αυτό το αλουμινένιο σκαρί σχεδιασμένο για υψηλές ταχύτητες σε αβαθή ήρεμα νερά. Πρόκειται για πλοίο που παρόλο που προκρίθηκε για την FFG(X), μια προμήθεια που αρχικά δεν είχε προγραμματιστεί και πραγματοποιείται ακριβώς λόγω της αποτυχίας του σχεδίου LCS τόσο το σχέδιο της LM (freedom class), όσο και αυτό της Austal (Independence Class). Η ειρωνία είναι ότι τα αποτυχημένα σχέδια των Αμερικάνων προκρίθηκαν σε βάρος καταξιωμένων πλοίων Ευρωπαίων παραγωγών, αλλά δεν νομίζω ότι έχουνε ελπίδα να “πάρουν τη δουλειά” στο τέλος. Το πλοίο της Huntington Ingalls https://en.wikipedia.org/wiki/Legend-class_cutter στην militarized έκδοσή του, ιδιαίτερα… Read more »

Arty

Και γω αυτό θεωρώ είναι η καλύτερη επιλογή.

Αλλά με 32 VLS cells.
Τα 16 είναι λίγα για πλοίο 4500t.

FOX

Συμφωνώ και εγώ, μεγάλο λάθος αλουμίνιο σε σκάφη, έστω και ως υπερκατασκευές.

Agnostosependytis

Εγω βλέπω μια αγωνιώδη προσπάθεια μέσω ανταγωνισμού να πάρουμε καλύτερα και φτηνότερα οπλικά συστήματά αλλα από την άλλη κανένας ούτε κατεβάζει τιμές ούτε δίνει καλύτερα (sn2). Όταν το βούτυρο είναι ακριβό, όσο και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, τότε φέρνεις έμμεσο ανταγωνισμό η λύσεις, όπως την μαργαρίνη. Αν δεν αντέχουμε αυτό τον εξοπλισμό, τότε ας πάμε σε περισσότερα ραντάρ στα νησιά, απέκτησε αντιπλοικες συστοιχίες, απόκτηση επιπλέον αντιαεροπορικών συστοιχιών ένα δυνατόν και μεγαλύτερου βεληνεκούς και γιατί όχι, μετακόμιση των s-300 ποιο κεντρικά στο Αιγαίο μόλις πάρουν οι άλλοι κάποιο από τα s-400 η f-35. Φυσικά οι τορπίλες είναι αναντικατάστατες από υποκατάστατα όποτε… Read more »

Em.Ti

Μα, το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να εξοπλίσουμε το ΠΝ για τη ΝΑ Μεσόγειο, εκεί που το ΠΝ πολύ απλά δεν έχει τα μέσα και δεν υπάρχουν εναλλακτικές.

agnostosependytis

Για την ώρα ούτε αυτοί είναι εξοπλισμένοι για την ΝΑ Μεσόγειο με επάρκεια, ούτε τα S-400 θα την καλύπτουν ενώ τα F-35 δύσκολα θα μπορούν να κάνουν κάτι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω υποεξοπλισμού, θα αρχίσουμε να χάνουμε την μάχη του Αιγαίου, είναι εμφανές πλέον ότι οι Τούρκοι δεν ασχολούνται με το θέμα 6, 10 ή 12 μίλια, αλλά με μια γραμμή τραβηγμένη από πάνω ως κάτω σε όλο το Αιγαίο, που το μοιράζει στην μέση. Δεν συζητάω καν την κόντρα στην ΝΑ Μεσόγειο, γιατί και οι Τούρκοι δεν έχουν κάτι εκεί να κάνουν κόντρα που να μπορούν να… Read more »

Scalp_eg

Η ηλικία των μεκο αλλά και των λαφαγιετ παρόλο που ειναι στελθ ειναι 25 και 20 χρονια και ειναι λιγο παράλογο να ρίξουμε 100 εκατομμυρια σε καθε μεκο (στο 2ο “γαλλικό” σενάριο) και 150 εκατομμύρια σε καθε λαφαγιετ (σε βάθος χρόνου αφου θα περναμε και τις 5) δηλαδη πανω απο 1-1,2 δις για να εχουμε σούπερ ναυτικο ειναι η αληθεια το 2030 αλλα με πλοία 30-35 ετών. Με 20-30 εκατομμυρια περνουμε πιστεύω και τις 2 Bremen που έτσι κι αλλιώς αποσύρονται και πληρώνουμε στη ουσία μονο τις διπλές Searam. Ετσι αντικαθιστούμε τις 3 μη εσκυχρονισμένες S άμεσα που είναι και… Read more »

tkostas

Εχομεν ξε-φυγει!!!.-

vasilisk

ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ LAFAYETTE OTI ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΠΛΙΣΜΟ,ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ…ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΠΛΟΙΟ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ?ΟΙ LCS Η ΟΙ BELHARRA?OI LCS ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΛΟΓΟ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΝΩ ΟΙ BELHARRA ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΑΣ,ΑΡΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Η ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ?ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΠΛΑ,ΕΝΩ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΟΧΙ…….

Digenis

Για FFG(x) του αμερικανου προγραμματος γινετε λογος .οχι για παραλλαγή των αμερικάνικων LCS .

vasilisk

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ,ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΝΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΓΙΑ LCS,ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΜΕΝΗ

Digenis

Παράγωγο της LCS freedom συμμετέχει στο διαγωνισμό με διαφορετικές όμως προδιαγραφές απο την LCS … μιλαμε για 20 πλοια !!! θα ηταν ευχη να μπορεσουμε καποια στιγμη να παρουμε και εμεις εστω 2 νεες ,

andreasmp412c

Ας αποφασισουν πρωτα οι αμερικανοι ποια θα ναι η επομενη φρεγατα τους κ βλεπουμε. Γιατι το να φορτωθουμε εμεις την προταση της lockheed που ειναι παραλλαγη της lcs κ αυτοι να παρουν την ισπανικη η την ιταλικη προταση, ε δε κολλαει κ παρα πολυ. Θα πρεπει μετα να πληρωσουμε τα εξοδα εξελιξης. Εκτος αν οντως μιλαμε για μεγαλυτερη σε μηκος κ οπλισμο lcs κ οχι για ffg οποτε belharra με κλειστα ματια

sotbak

+1

Digenis

εσυ πραγματικα πιστευεις οτι οι αμερικανοι θα πληρωσουν ιταλους και ισπανους ενω κατασκευαζουν οι ιδιοι τα καλυτερα σχεδια και συστηματα στον πλανητη ;Η πιθανοτερη ffgx ειναι η freedom με άλλες ισχυροτερες προδιαγραφες σκφους ή κατι μεγαλητερο απο το σκαφος της ακτοφυλακης . Ο διαγωνισμος ηδη τρεχει.

vasilisk

ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΣΚΑΦΟΣ,ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ FREEDOM H THS INDEPENDENCE.ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΩΣΗΣ ΤΖΕΤ,ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ.

darede

Δεδομένο 1: Το έχουμε αναφέρει πολλάκις, οι 2 μη αναβαθμισμένες LaFayette δεν παραχωρούνται. Θα τις κρατήσουν μέχρι το 2026. Που βασίζεται η επιμονή οτι οι φρεγάτες παραχωρούνται; https://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=fr&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.meretmarine.com%2Ffr%2Fcontent%2Fvente-de-deux-la-fayette-au-bresil-la-marine-francaise-dement Δεδομένο 2: Κάνετε συνεχή αναφορά στην επιστροφή κερδών απο τα ομόλογα και την χρησιμοποίηση τους για την αποπληρωμή των Belharra. Εάν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, το πρόγραμμα θα είχε ξεκινήσει και δεν θα είχε καταντήσει σαν το γεφύρι της άρτας. Δεδομένο 3: Τα χρηματικά διαθέσιμα για την αναβάθμιση των MEKO είναι 140-160 εκ MEKO, ενώ υπάρχουν και περίπου άλλα 180 εκ. Αυτά συμψηφίζονται στα 340εκ που είναι ένα καλό ποσό για σοβαρή… Read more »

Spirit

2,2 δισάκια με 2 Horizon και 4 κορβέτες δεν βγαίνει στο κατά άλλα αποδεκτό πόστ σας.
Ασε που οι Ιταλοί θα ναυπηγήσουν άλλες δύο, μέχρι το 2024, οπότε αποκλείεται να τις παραχωρούν!

darede

Σύμφωνα με τις τιμές που αναφέρθηκαν για τον διαγωνισμό της ρουμανίας , η τιμή που έδωσε η ficantieri ήταν 1,25 δις. Εγώ να δεχθώ οτι πρότειναν άλλο πλοίο απο αυτό που αναφέρω και ότι θα μπορούσε το κόστος να ανέβει στα 1,4 δις http://www.navyrecognition.com/images/stories/middle_east/qatar/exhibition/DIMDEX_2018/news/DIMDEX_2018_Fincantieri_Unveils_Qatari_Navy_Air_Defense_Corvette_Design_2.JPG Τα δύο Andrea Doria σε λίγο καιρό θα χρειαστούν αναβάθμιση και σίγουρα με ένα καλό deal οι ιταλοί θα τις παραχωρούσαν με 800 εκ με πλήρη φόρτο πλην των ASM. Και λογικά θα τους λείψουν αλλά ετοιμάζουν PPA με διαφορετικό εξοπλισμό απο φρεγάτα μέχρι περιπολικό. Σωστά δε αναφέρεις οτι οι ιταλοί σχεδιάζουν άλλα 2 destroyers για… Read more »

Spirit

Σε ότι αφορά τα Ιταλικά Horizon νομίζω δεν υφίσταται τέτοια περίπτωση, να αφήσουμε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο αν παραλάβουν τις άλλες δύο που σχεδιάζουν. Για να μιλάμε ρεαλιστικά οι πιθανότητες ειναι ελάχιστες οπότε πάμε παρακάτω. Οι Ρουμάνοι για 4 ιταλικές “κορβετοφεγάτες” abu dhabi enhanced, διαφέρουν κατά πολύ στο οπλισμό. Συνεπώς τα ποσά θα τραβήξουν παραπάνω, όμως δεν παύει να ειναι διπλάσια πλοία από από 2 Belharra. https://www.ptisidiastima.com/abu-dhabi-enhanced-for-romania/ Αν πάμε σε νέα πλοία πάντως νομίζω ότι λύσεις σαν τις παραπάνω πρέπει να επιζητήσουμε που υπάρχουν αρκετές ακόμα λύσεις, μας λείπει όμως η χρηματοδότηση. Συνεπώς από τις προθέσεις που γνωρίζουμε, πρέπει να επικεντρωθούμε… Read more »

CKfurious

Για τα Δεδομένα 1-4 είσαι OK
Η γαλλική τορπίλη F21 έρχεται με το MIGAL που επιτρέπει τη διασύνδεση με το opoio CMS του υποβρυχιου
κατά τους γάλλους πάντα
Έχει ρίσκο η υπόθεση και η λογική λέει να πάμε σε τορπίλες ήδη πιστοποιημένες με το ISUS
Για τα ANDREA DORIA έχουμε συζητήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις στο forum:
Ηλεκτρονικά δεκαετίας 80 χωρίς SM2 με δυνατότητα αντιμτώπισης το πολύ 2 στόχων με μεγάλο πλήρωμα
Δεν μας κάνουν

GUS

CK νομιζω γραφεις για αλλα πλοια δες καλυτερα τι ειναι οι ANDREA DORIA!!
Απο εκει κ περα ομως πως θα παραχωρηθουν οι 2 Horizon Αφου 2 εχει το Ιταλικο Ναυτικο?
OI Φρεμ που προσφερθηκαν στην Βραζιλια ειναι εκδοση ASW και δεν ξερω αν μας ενδιαφερει αυτη τη στιγμη αλλα εχουν 4 κ υπο ναυπηγηση 3 ακομα.

CKfurious

Δίκιο έχεις
Αυτά παθαίνεις εάν γραφεις σχόλια αργά τη νύχτα

Μπέρδεψα τα ιταλικά μου;

Στα Durand δε LaPene αναφερόμουν
Τα Αndrea Doia einai τύπου HORIZON class
Super AAW πλοία αλλα Eκτός οικονομικών δυνατοτήτων!

sotbak

τα Durand δε LaPene δεν είναι παλιά;

Nikoss

Με την προμηθεια 2+2 belhara οι Γαλλοι πpεπει να “εκσυγχρονισουν” τις ΜΕΚΟ for free,σαν ΑΩ..το ποσο-του “εκσυγχρονισμου”-δεν ειναι μεγαλο,μπορουν να το προσφερουν οι Γαλλοι.. Παντως αν το ΠΝ θελει να βαλει αμεσα δυο επιπλεον φρεγατες στο στολο θα πρεπει να βρει και περιπου 300 ατομα προσωπικο..μαλλον θα πρεπει να αποσυρει δυο S..θελω να πω οτι δεν ειναι ευκολη υποθεση η ενταξη “νεων”φρεγατων στο στολο,πρεπει πραγματικα να αξιζει τον κοπο..

Scalp_eg

Τωρα αν κλειδωσει η συμφωνια με τις μπελαρα και ειμαστε τοσο μαγκες να παρουμε τις 2 λαφαγιετ
τζαμπα μεσα στη τιμη, (δυσκολο) και με αμεση παραδοση, και αν ειναι εφικτο να παρουν και 2ο κροταλε απο αυτα της πολεμικης αεροποριας, σοναρ παλιο και τορπιλες απο S, και το κυριοτερο αγοραστουν και exocet block 3, (block 2 εχουν ηδη) τοτε το κοστος ειναι μονο οι exocet, και για αντικαταστατες των S (τυφλες με sea sparrow) ναι ειναι τουμπανα.

JohnnyB

Οι δύο Adelaide έπρεπε να είχαν παραληφθεί ΧΤΕΣ. Πλοία εκσυγχρονισμένα και έτοιμα να κλείσουν άμεσα ένα μεγάλο μέρος της τρύπας που λέγεται Αεράμυνα Περιοχής. Δεν έχουμε την χρονική πολυτέλεια να περιμένουμε πότε θα αξιωθεί η εκάστοτε κυβέρνηση να υπογράψει για τις Belharra και πότε αυτές θα είναι έτοιμες να ναυπηγηθούν και πότε να ενσωματωθούν στο ΠΝ. Δυστυχώς αυτό είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας άγνοιας της κάθε κυβέρνησης στις ζωτικές ανάγκες του ΠΝ. Το ότι μπήκε φυλακή ένας Τζοχατζό κι ένας Παπαντωνίου δεν φτάνει να ξεπλύνει ούτε το μισό από το κακό που έχει γίνει. Επιτέλους όμως ας ξεκινήσει κάτι απ’όλα… Read more »

GUS

λέγεται Αεράμυνα Περιοχής* Ετους 1990-2000 οχι σημερινη Αλλα να σου πω την αληθεια την κατασταση θα την βοηθησουν αρκετα γιατι παρολο που δεν μπορουν να καθοδηγησουν πολλους SM2, αν πλεουν σε μια ομαδα με ΜΕΚΟ κ Ρουσεν συμπληρωνοντε αρκετα τα κενα. Για μενα τα θεματα ειναι 2 με τις adelaide. 1) 180 ειναι πολλα για 2 εκσυγρονισμενα αρκετα παλια ομως πλοια. 2) Η επιλογη θα σε δεσμευσει κ για το μελλον κ ισως αυτο ειναι ακομα το πιο σοβαρο. δεν μπορεις να εχεις ESSM & SM2 στα μισα πλοια κ ΑΣΤΕΡ μικα κτλ στα υπολοιπα. Οποτε ειναι περισσοτερα απο μια… Read more »

FOX

Πρέπει να δούμε τελικά τι περιλαμβάνει αυτό το 180εκ.

Γιατί αν ξηλωθεί όλος ο οπλισμός από πάνω, προφανώς δεν αξίζουν σε καμία περίπτωση.

Ο Αποστολάκης είχε πει με τα όπλα, μετά δημοσιεύματα εξέφρασαν επιφυλάξεις, τελικά άγνωστο πια είναι η πραγματικότητα.

SpaceMan

Από ότι φαίνεται, οι LCS έχουν πιο εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αυτή την στιγμή από τις Belhara. Ας είμαστε ρεαλιστές, ερωτευτήκαμε τους Γάλλους όταν οι Αμερικάνοι ήταν διστακτικοί στο να αποδεσμεύσουν κάποιες τεχνολογίες στην χώρα μας. Αυτή την στιγμή όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και μας προσφέρονται δοκιμασμένα όπλα και ραντάρ σε ανταγωνιστικές τιμές και με προσφορά εγχώριας κατασκευής. Αν ξεπεραστεί το “αγκάθι” του οπλισμού των Adelaide νομίζω πως θα έχουμε απευθείας νικητή στο συγκεκριμένο δίλημμα.

sotbak

+1

Digenis

το ρανταρ που λες ποιο ειναι ;αποδεσμευουν τομαχοκ;sm6? Οι γαλλοι στην μπελχαρα εχουν ετοιμη τον aster 30 block1 ,και scalp ,και sea fire 500 τεχολογιας GaN?.. Ο Sm2 IIIA μπροστα στο aster 30bl1 ειναι ξεπερασμενος …. Αν εισαγουμε τον aster στο ελληνικο οπλοστασιο αργα η γρηγορα θα ερθουν και οι αντιβαλλιστικες εκδοσης ξηρας ναυτικου .

AvoMelkonian

Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για συνολική συμφωνία με ΗΠΑ/Αυστραλία για ναυπηγεία, Adelaide, ΜΕΚΟ, τορπίλες, LCS ελληνικής διαμόρφωσης και ANZAC στο μέλλον για τους εξής λόγους: 1. LaFayette μη εκσυγχρονισμένες ή εκσυγχρονισμένες σύμφωνα με το γαλλικό πρόγραμμα έχουν ανεπαρκείς προδιαγραφές και έτσι κ αλλιώς θα αργήσουν να αποδεσμευτούν. Ενδεχόμενος «ελληνικός» εκσυγχρονισμός τους συνεπάγεται τεράστιο ρίσκο αποτυχίας (καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους, διαιτησίες – θα έπρεπε το άρθρο σας να το τονίζει αυτό, πόσες φορές θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με αλχημείες και πειράματα;;). 2. Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ από Γάλλους επίσης μεγάλο ρίσκο για τους ίδιους λόγους με σημείο 1. Από που προκύπτει ότι… Read more »

Digenis

Ο τζιμης εφυγε … η διαδικασία των FMS πρέπει να αρχίσει από την αρχή !!! Δεν είναι κάθε μερα πασχαλιά …Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε κανονικά !!! Μη θεωρείς δεδομένα τα FMS .Επίσης η FFG(χ) είναι πίσω 5 χρόνια από την Belhara χρονικά …Δηλαδή αν έρθει η μπελχαρα 2025 στο αιγαίο, υπολόγιζε 2030 το πρωτο αμερικανικο FFG(X). Για τον ιδιο λογο δεν θεωρώ ανταγωνιστικά τα 2 πλοια … εχουμε πολύ αρχαιολογία να αντικαταστήσουμε .

sotbak

+1

Aias

Γαλλικά πλοία στο ναυτικό έχουν τόση βάση όσο έχουν και τα ρωσικά τομα.
Από την ίδια αφετηρία ξεκίνησαν.
Φρεγάτες με πεντακόσια εκατομμύρια και βάλε ,έχουν τόσες πιθανότητες όσες έχω εγώ να γίνω ναύαρχος.
Κορβετες πυραυλακατοι ,ναι.
Α! Και ξανά ,μήπως έχει έρθει η ώρα να σταματήσει η αηδία με αρχηγό ΓΕΕΘΑ από ναυτικό και αεροπορία;
να γίνει μία συζήτηση κάποια στιγμή πάνω στο θέμα;

Geo Kok

Έχεις δίκιο φίλος. Ο ΑΓΕΕΘΑ θα πρέπει να είναι πάντα και μόνο από το Ναυτικό. Αλλά ας όψεται η διακλαδικότης..

ΙΤΑΛΟΣ

Δεν ειναι δυνατον να προσπαθουμε να κλεισουμε συμφωνια με Αυστραλους και να ζηταμε πλοια-οπλα και να μην αναφερουμε καν σαν σεναριο ο εκσυγχρονισμος των MEKO να παει σε αυτους (thales australia/CEA κλπ.)
την στιγμη που εχουν την μεγαλυτερη εμπειρια σε εκσ. ΜΕΚΟ.

Την συνδεση LM με ΠΝ δεν την καταλαβαινω, ειδικα με το αγνωστο σε εμας CMS που προσφερουν. Καλα για SETIS δε το συζητω καν.

sotbak

αυτό με τους Αυστραλούς πολύ σωστό & απολύτως λογικό, επαυξάνω!

Digenis

εδωσαν προσφορα και ειπαμε οχι ; προφανως δεν μπορουν να κανουν προσφορα για τον απλο λογο οτι η αναβαθμιση των αυστραλιανων μεκο δεν εγινε με δικα τους συστηματα. οι αυσταλινη εταιρια ειναι εικονική

dimitrov

Que serraaa serraaaaaaa whatever to beeee will beee … etc, etc, etc Egw pantws protimw to 2o senario. Hic et nunc.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γιατί κόπηκε το σχόλιό μου; Ευχαριστώ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την πρώτη γραμμή του σχολίου μου καλά κάνατε και δεν τη δημοσιεύσατε (τελικά).
Η παραίνεση μου πάντως ότι θα ήθελα να μαθαίνω “ειδήσεις” πάνω στο θέμα και όχι σενάρια και εικασίες (που μετά προκαλούν απίθανα σχόλια και θεωρίες) πιστεύω πως απηχεί και άλλους και θα ήθελα να δημοσιευθεί. Πιστεύω πως όλες οι θεωρίες (ευφάνταστες και μη) για το θέμα έχουν εξαντληθεί πια και σας αξίζει κάτι καλύτερο (και εμάς)

Digenis

Οτι εχετε γραφτε το , ακομα και τεχνικα κείμενα . Πχ Για τους Aster bl1 NT σε συγκριση με Sm .Ακομα και σε τι κελια χωράν … Δωσε στο λαο Μπελχαρα και LCS ….

Γ.Π.

Καλημερα σε όλους, προς το παρον παμε Πόλεμο χωρίς αλλα όπλα και ο Θεός βοηθός. Τα σενάρια όλα αυτά είναι εκ των ουκ ανευ…

apo

To περασμενο σαββατο ηταν στον ΟΛΠ μια OH PERRY, Γνωριζει καποιος κατι?

data

Καλό το άρθρο αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπω να προχωράει τίποτα.

sotbak

+1

FOX

Η γαλλική πρόταση δεν μου κάνει καθόλου ρεαλιστική, ούτε έχει λογική η αγορά μόνο 2 Belharra, θα ήταν προτιμότερο να πάμε για διπλάσιες Gowind σε ένα υποθετικό σενάριο. Γενικώς χρειάζονται νέα πλοία σε μεγάλους αριθμούς και για τους δικούς μας ποπούς δεν χωράνε μεταξωτά βρακιά. Όποιος θέλει συμβόλαια με το ΠΝ λοιπόν ας φέρει και χρηματοδότηση… επιλογές υπάρχουν αρκετές για συμβατικές πολλαπλών ρόλων φρεγάτες που έχουμε ανάγκη, ώστε να αντικαταστησουμε υπέργηρα πλοία. Ακόμα μικρότερο κόστος έχει η αντικατάσταση των γαλλικών ΤΠΚ, με σκάφη τύπου fast attack της Damen που μπορούν να προσφέρουν σε ένα ευρύτερο φάσμα αποστολών, ίσως και πιο… Read more »

MisCo

“Γενικώς χρειάζονται νέα πλοία σε μεγάλους αριθμούς και για τους δικούς μας ποπούς δεν χωράνε μεταξωτά βρακιά.”

Για την δικη μας περιπτωση που θελουμε και πολλα και γρήγορα και φτηνα, μου φανταζει ολο και ιδανικοτερη η ναυπηγηση Absalon Class. Να αντικατασταθουν οι S μια προς μια απο Absalon…. άσχετως του τι θα γινει με Belhara κλπ.

Ποσο χαλια να ναι ποια?

Spirit

Παρεμβαίνω αλλά η Absalon Class δεν είναι πλοίο που μπορεί να αντικαταστήσει τις S, για να καλυφθούν οι οροφές. άσε που δεν χρειάζεται ένα πλοίο με προσανατολισμό AAW για αυτή την δουλειά.

Spyros

Βρε παιδιά έλεος, διαβάζω σχόλια πως τα Γαλλικά πλοία ‘δεν υπάρχει περίπτωση’ να τα πάρουμε γιατί δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, και στο καπάκι ονειρευόμαστε Arleigh Burke (τσάμπα, να υποθέσω), με τα ό[π]λα τους; Μήπως ξεφεύγουμε λίγο;

sotbak

αααχχχχχχArleigh Burke…..θα λύναμε το πρόβλημα αν είχαμε τουλ. 2

Spyros

Με δυο Enterprise θα ήμασταν ακόμη καλύτερα. Του Star Trek τα Enterprise όμως, έτσι;

Αρκεί να περιλαμβάνονται και οι τορπίλες φωτονίων, όχι σκέτα.

sotbak

πολύ καλή ιδέα για να τελειώνουμε μια και καλή. Βάλε μπρος το πρόγραμμα και σε ακολουθούμε…

Em.Ti

Κάθε λύση (είτε από ΗΠΑ είτε από Γαλλία) έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε η χρηματοδότηση μέσω των επιστροφών των κερδών των ομολόγων κινδύνου έχει εγκριθεί από Γαλλία αλλά ούτε υπάρχει η διαβεβαίωση από ΗΠΑ για απόκτηση των SM2 με ευέλικτη χρηματοδότηση (FMS;;;) ώστε να έχει νόημα η απόκτηση των FFG. Στο οικονομικό θα σκόνταφτε οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση με άλλο προμηθευτή άμεσης λύσης (όπως ψάχνει το ΠΝ). Προφανώς και από τη δική μας πλευρά to παζάρι γίνεται στη βάση πακέτου μελλοντικών προμηθειών αν και επίσημα για κάποια από τα προγράμματα (π.χ. τορπίλες) έχει κυρηχθεί… Read more »

nikos

MEKO A 200 από Γερμανία πιστεύω είναι πιθανότερο στο μέλλον …λόγω σχέσεων-πιέσεων.μια σύγκριση με την belhara θα ναι ενδιαφέρον

adpanos

Οχι τις αλουμινένιες LCS …. Αν είναι να πάρουμε κάτι από τους Αμερικανούς, ας είναι τουλάχιστον της προκοπής.

Προσωπικά θέλω Γαλλικά γιατί τα θεωρώ πιο ολοκληρωμένα και ραφιναρισμένα στα σημεία, αλλά βλέπω πως οι Αμερικανοί με την ΟΝΕΧ θα μπουν σε όλα τα Ελληνικά Ναυπηγεία οπότε σαν πραγματιστής βλέπω πιο κοντά την Αμερικανική λύση.

Digenis

Οι FFG(X) δεν εχουν τις ιδιες τεχνικες προδιαγραφες με τις LCS . Αν τελικα κερδιση το διαγωνισμο η LM με την freedom ισως να μοιάζουν λιγο εξωτερικά … άλλα οι προδιαγραφε υλικου και επιδόσεων θα ειναι διαφορετικές … Σε καθε περιπτωση η FFG(X) εχει χρονο μπροστα της για να ερθει στο αιγαιο για αυτο δεν ειναι ανταγωνιστικη με την belhara τωρα μου μιλαμε … Θα μπορουσε η FFG(x) να ακολουθησει σε δευτερη φαση αντικαταστασεων μετα το 2030 .

aris32

απο την μια πλευρα δεν αποδεσμευονται τα οπλα για τις 2 αυστραλιανες φρεγατες και απο την αλλη δεν ξερουμε ακομα τι θα γινει με την επιστροφη των ομολογων . και η ουσια ειναι οτι οπως λεει και το αρθρο βρεθηκαν 140εκατομυρια για τον εκσυχρονισμο των μεκο 100 εκατομυρια για τορπιλες και αναλωσιμα για τα υποβρυχια και 180 εκατομυρια για τις 2 adelaide . οι αναγκες σιγουρα ειναι μεγαλες αλλα ας τις βαλουμε κατω : 1) εκσυχρονισμος μεκο 2)τορπιλες υποβρυχια 3)παλαιοτητα των μη εκσυχρονισμενων S 4) αποστολες περιπολιας των supervita που δεν ειναι τα πλοια σχεδιασμενα για αυτες τις αποστολες 5)… Read more »

sotbak

είμαστε σύμφωνοι φέρε τη σύμβαση να υπογράψω…..

aris32

προσπαθω να βαλω σε μια σειρα τις αναγκες και να τις αναλυσω με το φτωχο μου μυαλο . δυστυχως δεν υπογραφω τιποτα εγω .

ΙΤΑΛΟΣ

δεν αποδεσμευονται τα οπλα για τις 2 αυστραλιανες φρεγατες ??
Μαλλον εννοεις πως καποιοι υπολογιζαμε να τα παρουμε τσαμπα .
Οποιος πληρωνει παιρνει.

aris32

αυτο εννοω οτι περιμεναμε με 180 εκατ να τα παρουμε κομπλε . δυστυχως τις παιρνουμε χωρις οπλα .

sotbak

και γω. Αστειεύομαι. Πάντως σωστά τα τοποθετείς.

CKfurious

Σε κάποια σημεία διαφωνώ: Περί περιπολιώ: στέλνονται SV για mainly λόγους οικονομίας. Πολύ χαμηλότερο κόστος (καύσιμα plirvnmata κλπ) από ότι να κάνει περιπολία μια φρεγάτα όπως η S η Lafayette των 3500 t. Για να γίνουν αξιόλογες οι Lafa θέλουν >150-200 mil E ανά μονάδα Δες τι περιλαμβάνει το γαλλικό πρόγραμμα εκsυχρονισμου και σε τι κόστος. (390 mil / 3 ships avec SADRAL) Επιπλέον μια Lafayette όπως είναι σήμερα με ανύπαρκτες ανθυποβρυχιακές και στοιχειώδεις δυνατότητες αεράμυνας καθίσταται λίαν ελκυστικός 1st strike στόχος. O άλλος λόγος που στέλνονται είναι για να μην προκαλέσουν κλιμάκωση όπως θα γινόταν με μια φρεγάτα Για… Read more »

gdmast

aris32, προσωπικά σου οφείλω μια συγγνώμη από παλαιότερη κουβέντα μας. Υπάρχει όντως έκδοση a/a για Belharra. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι, για α/α πρέπει να πας στην long έκδοση, κάτι που δεν ήταν σωστό. Έχει δίκιο ο CK ότι για τπκ χρειαζόμαστε πλέον πιο νέα σχεδίαση. Εάν ποτέ αυτή η χώρα αποφασίσει εθνικό πλοίο, θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσει από μικρότερο πλοίο (τπκ) και το σχέδιο (με τις παραμέτρους του) να ωριμάζει σε μεγαλύτερα πλοία. Δηλαδή, φτιάχνουμε το σκαρί και ελάτε κύριοι με τις προσφορές σας για ότι προδιαγραφές όπλων και συστημάτων αποφασίσουμε (και με ότι ομοιοτυπία αποφασίσουμε ανάλογα… Read more »

sotbak

+1

aris32

οπως ειπα αν πας στις adelaide καλος η κακως δεσμευεσαι με το διδυμο εσσμ σμ2 . ναι μεν παιρνεις εκσυχρονισμενο πλοιο με δυνατοτητες που δεν εχεις ακομα και ανθυποβρυχιακες ειναι σε πολυ καλο επιπεδο αλλα ειναι πλοια με οριζοντα 15ετιας . θα πρεπει μετα να ξαναδεσμευτεις για να αγορασεις πλοια με το διδυμο αυτο γιατι θα εχεις ηδη επενδυση . απο την αλλη πλευρα παιρνεις (αν παρεις ) 2 πλοια και καλυπτεις εν μερη τις αναγκες σου ( ακομα και σε αγωνα ΑΑ δεν νομιζω να υστερουν των μη εκσυχρονισμενων s με το συστημα crotale και το βλημα vt1 ομοια… Read more »

aris32

δεν υπαρχει εθνικο πλοιο . μην βαυκαλιζομαστε. πρεπει απο τωρα να μπουμε σε συμπαραγωγη οπως εκανε η Ιταλια με τη Γαλλια για φρεγατες φρεμ και αντιτορπιλικα Horizon . μονο ετσι μπορουμε να ριξουμε κοστος . εμεις μονοι το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να σχεδιασουμε το πλοιο και να κολλησουμε τα σιδερα . τα συστηματα ολα πρεπει να εισαχθουν και να πιστοποιηθουν απο εμας . αρα το σταδιο που θα κοστισει πολλα χρηματα τις πιστοποιησης θα το πιουμε ολο εμεις .ενω σε μια συμπαραγωγη οπως των φρεμμ θα ειχαμε μειωμενο κοστος . πρεπει πλεον να κοιταξουμε σε αυτην την… Read more »

aris32

δεν χρειαζονται συγνωμες . παντως η αποψη μου για τις μπελχαρα ειναι οτι οντως ειναι game changer πλοια . ιδιαιτερα αν μπορεσουμε και βαλουμε mica vl και ενα ραμ .
απο οτι διαβαζω δεν υπαρχει long εκδοση . σε μια εκθεση ειχε εμφανιστει με 16 κελια και στην επομενη εμφανιστηκε με 32 κελια και ραμ στο ιδιο σκαρι

gdmast

Ok. Επίσης, φυσικά δεν υπάρχει εθνικό πλοίο. Λέω ότι ΑΝ αποφασίσουμε ποτέ, ας αρχίσουμε από κάτι μικρότερο της φ/γ.
Για έκδοση 130μ. ή και παραπάνω https://www.meretmarine.com/fr/content/belharra-all-digital-frigate
Επιπλέον συμφωνώ για τα της συμπαραγωγής (μας είχαν καλέσει οι Γάλλοι το 2003-4 για τις Fremm).

aris32

κοιτα να δεις ουτε και οι κορβετες μπορουν να κανουν περιπολιες που θελει το ΠΝ . στελνει τις σουπερβητα για τον εξης λογο .ειναι απο τα πιο συγχρονα πλοια . εχουν ικανοποιητικο βαθμο εξοπλισμου . εχουν αρκετα καλη δυναμη πυρος με 8 μπλοκ3 εξοσετ και ενα καλο 360 μοιρες αμυνα με το ραμ . απο εκει και περα δεν ειναι σχεδιασμενο για περιπολιες . σωστο αυτο που λες για την οικονομια κλιμακος αλλα τα πλοια αυτα δεν ταιριαζουν . οπως δεν ταιριαζουν και οι κορβετες γιατι απλα δεν μπορουν να πλευσουν σε ασχημες συθνηκες .αντιθετα πλοια 3000 τονων μπορουν .… Read more »

Νικος

Ποσο χρονο θα χρειαστει η γαλλικη αναβαθμιση των ΜΕΚΟ ειτε με ΤΑCTICOS ειτε κυριως με την πληρη γαλοποιηση? …… Εχω ενα κακο προαισθημα ιδιως με την δευτερη περιπτωση να εχουν παραδοθει οι FTI και οι εργασιες να μην εχουν ολοκληρωθει ακομη στις ΜΕΚΟ……

George

Μην ανησυχείς για όλα έχουμε προβλέψει. Οι FTI θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα οπότε μέχρι το 2060 που θα παραδωθούν (λίγο μετα τις SV) οι ΜΕΚΟ θα έχουν προλάβει να εκσυγχρονιστούν, να υπηρετήσουν και να πάνε στα διαλυτήρια.

darede

Οφείλουμε να κάνουμε συζητήσεις σε θεωρητικό επίπεδο αλλά είναι απαιτητό να εναρμονίζονται με την πραγματικότητα διότι διαφορετικά ,αυτές θα καταντούν ατέρμονες. Προσπαθώντας να μελετήσουμε την διαμορφούμενη τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Π.Ν, θα πρέπει να επιβάλλουμε κάποια κριτήρια έτσι ώστε να μην κάνουμε άλματα φαντασίας. Κριτήριο 1: Προσφέρονται ή υπάρχει ένδειξη/θέληση παραχώρησης Arleigh Burke. Όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο αλλά απεναντίας το αμερικανικό ναυτικό έχει απαίτηση αύξησης του αριθμού των πλοίων του. Κριτήριο 2: Προσφέρονται ή υπάρχει ένδειξη/θέληση παραχώρησης των μη αναβαθμισμένων LaFayette.Είχε ακουστεί για παραχώρηση αυτων στην βραζιλία το 2020. Ισχύει; Φυσικά και όχι αφου οι γάλλοι το… Read more »

CKfurious

2 ADELAIDE η 2 BREMEN τώρα προς αντικατάσταση των μη εksυχρονισμενων S

Αξιοπρεπής Εκσυχρονισμός των MEKO

Κατά το 2024/25 κοιτάμε προς F123/M/MEKO ANZAC αντικατάσταση των υπολοιπων S

Τορπίλες και επιπλέον υποβρύχια καινούργια η μεταχειρισμένα προς αντικατάσταση των 209/1100/1200

Μερικά μεταχειρισμένα SEA HAWK και εκσυχρονισμός τους

Δεν αξίζει η επένδυση σε μεγάλους στόχους επιφανειας
Έμφαση στην αεροπορία και στην αεράμυνα

Η επιτήρηση AOZ μπορεί να περάσει στο λιμενικό με μεγάλα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης όpως των γειτόνων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

gdmast

Δε νομίζω ότι οι Bremen είναι διαθέσιμες αυτή την εποχή. Αν ή όταν γίνουν διαθέσιμες θα δούμε, ανάλογα και που έχει κάτσει εν τω μεταξύ η μπίλια (δηλ. αν έχει κάτσει προς Παρίσι, θα είναι αλλιώς τα πράγματα).

CKfurious

https://www.ptisidiastima.com/fgs-augsburg-at-souda/
1st end pf 2019
2nd 2021
Εάν δεν βγαίνουν τα $ για τις με τα βλήματα τους νομίζω πως είναι η επομενη λογική κίνηση.
Λόγο ομοιοτυπίας με υπάρχοντα στόλο.
Εάν είναι σε καλή κατάσταση και δεν κανιβαλισθούν
Μπορούσαμε να κάνουμε ένα ωραίο πακέτο με τους φίλους μας τους γερμανούς με BREMEN, εκσυχρονισμό MEKO , τορπίλες ,PzH2000 και πάει λέγοντας
Το θέμα είναι ποιος τολμάει να ξανά κάνει business μαζί τους

gdmast

Άρα, πρέπει να τελειώνει θετικά ή αρνητικά το θέμα με τις Adela άμεσα. Για να ξέρουμε τι μας γίνεται δηλαδή (εννοώ με τα διαθέσιμα χρήματα). Αν είναι προς διάθεση η πρώτη Bremen προς τα τέλη του χρόνου, τότε καλό θα ήταν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις, έλεγχο των πλοίων κ.λπ. (δηλαδή θα κρατήσουν τις RAM ή όχι, το ποσό της αγοράς, αν θα αφαιρέσουν κάποια όπλα ή όχι κ.λπ.).
Σωστό το ότι σε διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς πλέον, προσερχόμαστε αμφότεροι κάπως κουμπωμένοι (εμείς και θυμωμένοι).

Tpap

Όπως έχει η κατάσταση τα μόνα πλοία που φαίνεται ότι θα βγουν εκτός υπηρεσίας είναι οι adelaide και οι bremen. Αμφότερες, είναι ανώτερες και από τις ΜΕΚΟ και από τις εκσυγχρονισμένες S, το έχω γράψει πολλές φορές και σε άλλες συζητήσεις, τόσο σε οπλισμό, όσο και σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Πιστεύω ότι πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αγορά και των ΔΥΟ κλάσεων, ώστε να “φύγουν” οι μη εκσυγχρονισμένες S και να υπάρχει και μια ανάσα κατά την περίοδο που κάποια ΜΕΚΟ θα είναι εκτός για αναβάθμιση. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά κοινά υποσυστήματα με τα ήδη υπηρετούντα πλοία (κινητήρες, όπλα κτλ).… Read more »

antonios

Η απαντηση στο τελευταιο και ποιο κρισιμο ερωτημα του αρθρου ειναι ΑΠΛΗ και ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΗ. ΟΧΙ 1: Μεχρι τωρα σε κανενα διαγωνισμο οπλικων συστηματων δεν μπορεσαν να προσφερουν “δωρεαν” ή φτηνες ενδιαμεσες λυσεις. 2: Μεχρι τωρα ΠΑΝΤΑ ηταν αλαζωνες και υπεροπτες και πωλουσαν τα συστηματα τους εκβιαστικα με πολιτικα δηλιματα. ΟΜΩΣ σημερα δεν μπορει να γινει αυτο. ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙ την προσοχη σας οτι το ενδεχωμενο επιστροφης των κερδων ων ομολογων εχει σιωπησει με την ανοχη της Κομισιον και της Γερμανιας? Η αιτια απλη.. Η Γαλλια εχει αρνητικο προυπολογισμο και αυτα τα 1,1 δις τις επιτρεπουν οι παραπανω που ανεφερα να… Read more »

Fingolfin

Το θέμα είναι πως δε μπορούμε να δώσουμε και αεροπορία και ναυτικό σε ΗΠΑ/Lockheed. Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση, αν όχι Belharra καλύτερα MEKO A200 ή Damen Sigma 10514.

antonios

Το ιδιο δηλιμα με την Ολλανδια εχει και η Γερμανια. Μεχρι πριν λιγους μηνες τεμπεληδες μας ανεβαζαν , τεμπεληδες μας κατεβαζαν και οτι αντι να δουλευουμε τρωμε τα ετοιμα απο τα λεφτα της ΕΕ. ΠΩΣ ΤΩΡΑ μια Γερμανικη Κυβερνηση θα πεισει την Βουλη της (με τους ακροδεξιους αντι ελληνες να ελεγχουν τα πολιτικα πραγματα) και μετα τον Γερμανικο Λαο να προσφερει οπλα σε αυτους που μεχρι χτες εφτυνε σε ολα τα ΜΜΕ ? Ολλανδια και Γερμανια επεσαν (τουλαχιστον στα εξοπλιστικα) στον λακο που εσκαψαν για εμας! Μονο που τωρα που η Κυπρος και η Ελλαδα εχουν βασιμες ελπιδες για εισοδημα… Read more »

sotbak

αν πρέπει έτσι τότε ολλανδικές, οι άνθρωποι ξέρουν από πλοία.

Geo Kok

Και γιατί όχι;
Τι θα χάσεις δηλ. αν τα δώσεις ΟΛΑ σε έναν;

sotbak

η πραγματικότητα είναι όπως την περιγράφεις

Γ.Π.

Εγώ βάζω στοίχημα ότι τιποτα δεν θα γίνει πρίν τον Νοέμβριο….Εκλογές τον Οκτώβριο (Μάιο στην καλύτερη) οπότε μέχρι τότε, λεφτά δεν παίζουν στο άμυνας, Αναδιάρθρωση των τραπεζών …με πολύ υψηλό κόστος άρα…τιποτα.

Μήν σκιάζεσαι που λεει και η διαφήμιση …

Αλλά δυστυχώς βαρκούλα ξύλινη με Εξοσέτ και πολύ μας είναι ετσι όπως τα εκάναν και αυτοί και οι προηγούμενοι όλοι.

evaggelos

μπορουμε αραγε να κανουμε μια καλη αναλυση της freedom class? ισχυει οτι η mmc εκδοση μπορει να φερει 64 essm? ταυτοχρονα μπορει να εχει ελικοπτερο κ ucav? αν ναι τοτε ειναι κομπλε ειδικα αν εχουν ξεπερασει τα θεματα με τα ηλεκτρικα. και αν ισχυει κ το crew 80 μια χαρα μας ερχεται

ivychris

Να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα μελλούμενα. Όσοι γράφετε για Bremen, L, M, Sachsen & Bradenbourg, ΜΕΚΟ ξεχάστε τα για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Γερμανο-Ολλανδικά τέλος, kaput.- Επιπλέον τιμωρία θα ήταν να κοπιαριστούν οι IRIS-T, τα SMART, αναβάθμιση δε των Leo μόνο με Ruag και Rafael. Ξεχάστε και τα επιπλέον 214 ή Γερμανικές τορπίλες. Αυτά τα γράφω για να μη τρέφετε αυταπάτες Τώρα όσον αφορά τις προτάσεις κάποιος συνδυασμός πρέπει να υπάρξει και αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί για το σύνολο των αναγκών των ΕΔ και όχι μόνο για το ΠΝ. Κάποια αναλογία θα υπολογιστεί μεταξύ ΗΠΑ-Γαλλίας για τις μελλοντικές προμήθειες… Read more »

CKfurious

Xxxxxxxxxxmmm Εσύ ξέρεις από μέσα τι παίζει ee? Για ρίξε μας και το κοστολόγιο όσων γραφεις Ποσο πάνε τα LCS ? https://fas.org/sgp/crs/weapons/RL33741.pdf https://navaltoday.com/2017/05/19/saudi-arabia-buying-lockheeds-lcs-under-6-billion-deal-report/ (6 billion $ for 4 ships for Saudis !) Για τις BELHARA τα χούμε συζητήσει: 0.7-1 billion Euros το κομμάτι (including weapons) τα διαθέσιμα για εξοπλιστικές δαπάνες είναι γύρω στα 0.5 billion το χρόνο Μέχρι το 2030 είναι 10 χρονια δηλαδή κάπου 5 billion διαθέσιμα 2 LCS και 2 BELHARA ποσο μας κοστίζουν? Η χωρα είναι δεσμευμένη σε καθεστώς στασιmο-χρεοκοπιας με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης Από που θα βρεθούν τα billions για τα παραπάνω?? Θα μας τα δώσουν… Read more »

Digenis

Για νεες φρεγατες υπαρχει στο ΕΜΠΑΕ προβλεψει 2,6 δις νομιζω ,οπως ειχε και για τα P3 και F16V . Οι τεχνικές συζητήσεις κατέληξαν σε 655εκ ευρα για καθε μπελχαρα . Δηλαδη φτασαμε αυτο που λεει το εμαπε για 4 πλοια … Προφανώς 1 δις σε 7-8 χρονια μπορουμε να τα δώσουμε , 2,6 ομως μου μοιαζει δυσκολο σημερα να σχεδιαστη αν δεν ενεργοποιηθούν τα 1,5 δις επιστροφών απο τα ομόλογα . Την ιδια λογικη εχουν και οι FFG(X) χωρις επιστροφες ομολογων ομως …

zolotasnew

Κύριοι, είμαστε στο site μια θράκα από ερασιτέχνες ναυταίους που έχουμε αξιόλογες ιδέες για την ενίσχυση του Π.Ν. στην αποστολή της. Όμως ξεχνάμε ένα βασικό, οι εταιρείες ήρθαν, είδαν, μίλησαν και θα προτείνουν κατά τα συμφέροντα τους. Το Π.Ν. έχει κάνει ΜΙΑ σοβαρή ΜΕΛΕΤΗ πώς θέλει να πολεμήσει όχι το 2021 (δλδ. σε ΔΥΟ χρόνια από σήμερα, για αυτούς που κάνουν παρατηρήσεις για το 2021) αλλά το 2035???? Δεν μπήκαμε το 90 στο πρόγραμμα NFR90 που έδωσε τα HORIZON, Type 45, De Zeven Provinciën και F124 γιατί είχαμε μπροστά μας τις ΜΕΚΟ. Δεν μπήκαμε στο FREMM γιατί είχαμε θέματα με… Read more »

Digenis

Θα εβαζες σε πλοιο 700-800 εκ ευρα μονο 8 κελια ? Θελω να πω οτι ολα εξαρτοντai απο την τιμη σε συναρτηση με τον οπλισμο και τους αισθητήρες . 8 κελια ειναι λιγα … το Aegis F μικροτερο τουλαχιστον σε εμβελια απο το Seafire 500 ,sm2 δεν εχει και οι αμερικανοι αποδεσμεύουν sm6 και τομαχοκ .

ivychris

“Θα εβαζες σε πλοιο 700-800 εκ ευρα μονο 8 κελια ?” Το βασικό είναι αυτό … FY2019 DOD Appropriations Act “A June 25, 2018, statement of Administration policy regarding H.R. 6157 states: Littoral Combat Ship. The Administration urges the Congress to limit the funding level to $647 million in FY 2019 to procure only one Littoral Combat Ship (LCS). There is no requirement for an additional two LCSs in FY 2019 at a cost of $950 million…” So $950Ek για 2 LCS, δλδ €833Ek=> €415Εκ το LCS Στην ανωτέρω τιμή +$73Εκ (€τα 2 modules ASW & ASuW, που δεν θα… Read more »

Digenis

Η ffgx εχει 700εκ € .Και σε αυτη την τιμη περιμενουμε τουλαχιστον 48 κελια -στην χειροτερη 32 …λιγοτερα απλα απαγορευονται για τετοια τιμη … εννοειτε ραντα AESA , διπλα σοναρ. Ακομα οι αμερικανοι δεν εχουν δωσει πληροφοριες για το ρανταρ … Το sea fire 500 της μπελχαρα στο ελληνικο Πν θα ηταν σαν εκπληρονοταν ευχη …

ivychris

Έχεις δίκιο στο κόστος, αλλά…
Η LCS ξεκίνησε με κόστος $700Εκ και, όπως έδειξα στο απόσπασμα από το Κογκρέσο, κοστίζει τώρα $950Εκ οι δύο…
Επίσης οι FFG(X) προϋπολογίστηκαν αρχικά να κοστίζουν $900Εκ και χωρίς καν να έχει επιλεγεί το μοντέλο, πόσο δε μάλλον να ξεκινήσει η παραγωγή έχει γίνει φτηνότερη κατά $200Εκ…
Δεν πιστεύω να νομίζει κανείς ότι θα παραγγείλουμε FFG(X) χωρίς να έχουν πέσει καν στο νερό.
Θα ήταν έγκλημα.
Εκτός αν μας προσφέρουν χαμηλή fixed price & οικονομική βοήθεια…

Digenis

Για αυτό λέω ότι belhara και οι FFG(X) δεν είναι ανταγωνιστικές σήμερα .Την FFG(X) δεν μπορούμε να την παραγγείλουμε καν σήμερα και χρονικα θα μπορούσε ίσως να έρθει στο ΠΝ μετά το 2030 .Η Μπελχαρα μπορεί να παραγγελθεί και τα έρθει το 2025 με άμεση δουλειά σε ελληνικά ναυπηγεία .Σήμερα μόνο μπελχαρα μπορούμε να αγοράσουμε , να μπει σε μια σειρά το ναυπηγικό μας προγράμματα με τις 4 γαλλικες ,να φυγουν οι σαβουρες, και προς το τελος 2027 βάζουμε υπογραφή και για 4 αμερικανικες FFG(X) που ετσι και αλλιως τις γουστάρουμε … Καπως ετσι μεθοδεύουν τα σοβαρά κράτη ναυπηγικά προγράμματα… Read more »

Papagos

Γτ απλά δν φτιάχνουμε τα δικά μας πλοία δλδ τα als class και να τελειώνει το πανηγύρι

Digenis

Γιατι ηταν γερμανικο σχεδιο , σάφα γαρ εγγυης

darede

Μια νέα πρόταση της Austal για το πρόγραμμα FFG(X), όπου μετά την LM και ο έτερος κατασκευαστής αλλάζει το προωστιαίο σύστημα για να μην επηρεάζεται η ικανότητα εντοπισμού υποβρυχίων

https://www.navalnews.com/event-news/sna-2019/2019/01/austal-further-improves-its-frigate-design-to-better-match-latest-ffgx-requirements/

sotbak

ενδιαφέρον

adpanos

Νομίζω πως είναι πλέον προφανές πως πρέπει να τρέξει …. Να τρέξει σε κάθε επίπεδο άσχετα με τα οικονομικά της. Η Τουρκία προσπαθεί να γίνει περιφερειακή δύναμη ορίζοντας την περιοχή γύρω της. Αυτό νομοτελειακά συνεπάγεται πως η Τουρκία για να το πετύχει πρέπει να εξασφαλίσει τον έλεγχο των θαλασσών γύρω της (Αιγαίο, Μεσόγειος, Μαύρη θάλασσα) . Συμπερασματικά η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη εκτός και αν παραχωρήσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, την Θράκη, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου κ.λ.π. από μόνοι μας . Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τον ζωτικό μας χώρο θα πρέπει να προβούμε σε οικονομικές θυσίες για την αναβάθμιση ,… Read more »

sotbak

καλή πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί, αν υπάρξει πολιτική βούληση

antonios

Γραφουμε , γραφουμε και καποιοι αντι να διαβαζουν ακομα ανειρευονται. Ξεχαστε οπλα απο Γερμανια και Ολλανδια. Κανενα κομμα τους ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ να πει στους ψηφοφορους του “ξερετε τα προηγουμενα 15 χρονια που αποκαλουσαμε τους Ελληνες ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ και ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ σας λεγαμε ψεματα”. Ακομα…Οι προτεσταντικες χωρες (ΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ το δαγμα παιζει ακομα ρολο) δεν μπορουν να διαγραψουν την τιμωριτικη διαθεση που εδειξαν προς τους Ελληνες και του Ιταλους ετσι απλα. Αρα ουτε καινουργια ουτε δανεικα ουτε φτηνα μεταχειρισμενα απο Ολλανδια και Γερμανια. Για την Γαλλια το ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ εχει αρνητικο προυπολογησμο και αρνειται να επιστρεψει… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Γερμανικα πλοια και οπλικα συστηματα μαλλον θα πρεπει να ξεχαστουν για τα επομενα 10-20 χρονια μην πω περισσοτερο. Καμμια κυβερνηση οχι μονο στην Γερμανια(επειδη διαβαζω για εκει) αλλα και εδω δεν θα τολμησει να πει στον Ελληνα να τα “ξανασκασει” στον Γερμανο που αγυρτες μας ανεβαζε,αχρηστους και τεμπεληδες μας κατεβαζε ενω ηταν μπλεγμενος μεχρι τα μπουνια σε Ελληνικα σκανδαλα αρα ειναι και συν-υπαιτιος για την κατασταση στην οποια βρεθηκε η χωρα.Προσοχη.Δεν μιλαω για τους Γερμανους πολιτες.Μιλαω για την Γερμανικη πολιτικη σταση που ηταν και ειναι απαραδεκτη. Οποτε η συζητηση θα πρεπει να επικεντρωθει σε επιλογες απο το Μιουρικα, τις Μπαγκετες… Read more »

Fingolfin

Γιατί είχαν άδικο; Τόσα χρόνια ζούσαμε με δανεικά, όλοι στο δημόσιο, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και με τεράστια φοροδιαφυγη. Οι γερμανοί μας έλεγαν πάρτε μέτρα και εμείς τους γράφαμε. Φτάσαμε στην χρεωκοπία και πάλι μιλούσαμε για διαγραφή χρέους, για τράπεζες ανατολής και δισεκατομμύρια του Σώρρα. Α! Και για γερμανικές αποζημιώσεις. Οι γερμανοί μας φταίνε που μας έλεγαν τί έπρεπε να κάνουμε για να σωθούμε; Το κακό μας το κεφάλι έφταιγε για όλα. Είναι εύκολο να βρεις ένα εξωτερικό εχθρό και να τα φορτώνεις όλα σε αυτόν παρα να κάνεις αυτοκριτική.

antonios

Εγω δεν λεω οτι φταινε οι Γερμανοι ή οι Ολλανδοι. ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ. Σε ενα σημειο κανεις λαθος, δεν μας ελεγαν οι Γερμανοι “καντε αυτο για να σωθητε” αλλα μας ελεγαν “παρτε τωρα που μπορειτε και για το μελλον βλεπουμε”. Την δουλεια τους εκαναν. Εμεις ομως φταιμε. Ψηφισαμε πολιτικους που εσπασαν την αγορα του αιωνα σε 2 μικρα κομματια γιατι επρεπε να αυξηθουν οι δημοσιοι υπαλληλοι και τρεχαμε να γλυψουμε κατουρημενες ποδιες για μια “θεσουλα” και δεν μας εφτανε αυτο αλλα καθε χρονο θελανε οι δημοσιοι υπαλληλοι και απο ενα καινουργιο επιδομα (θυμαστε τον Θυρωρο του Υπουργειου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που το 2012… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Μαλιστα.Οι Γερμανοι μας ελεγαν και εμεις τους γραφαμε… -Ταυτοχρονα ομως οι ιδιοι οι Γερμανοι μοιραζαν τις μιζες και τα περνανε χοντρα.Και σε καποιες περιπτωσεις πουλησαν(και εμεις φυσικα αγορασαμε) υπερκοστολογημενα προιοντα που ειχαν και κατασκευαστικα προβληματα τα οποια και αρνηθηκαν να διορθωσουν η οταν το εκαναν αυτο εγινε μετα απο πιεση και τον φοβο του διασυρμου σε περιπτωση αρνησης παραλαβης.Σε ολους τους τομεις.Οχι μονο στην αμυνα.Η μηπως οχι; -Σωρρες και τραπεζες Ανατολης ειναι για τους ψεκασμενους που ψαχνουνε να φωτογραφισουν κανα Βριλ να βγαινει απο καποια σπηλια στα Βριλλισια ερχομενο απο την κουφια επιπεδη Γη. -Γερμανικες αποζημιωσεις υπαρχουν και αυτο ειναι… Read more »

ΝΙΚΟΣ

Καλύτερα να πάρουμε ισραηλινές κορβέτες Sa’ar 6 τα μισά χρήματα απο τις γαλλικές και τις αμερικάνικες.

FOX

Μισή τιμή δεν έχουν, αν και περιπλεγμενος ο ακριβής υπολογισμός λόγω γερμανικής δωρεάς και Ισραηλινών συστημάτων

Ted

Μπορεί να ακούγεται άκυρο εντελώς, αλλά το ενδεχόμενο να μοιράσουμε την πίτα, δεν το εξετάζουμε ;
Το να υπάρχουν δύο βασικοί τύποι όπλων και 3,5 διαφορετικοί τύποι φρεγατών είναι κάτι εντελώς έξω από τις δυνατότητες μας ;
Belhara 2+2 (και μέχρι εκεί από τους Γάλλους)
Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, τορπίλες από Αμερικανούς + 2 Adelaide και “υποσχετική” για τις ANZAC(εκεί γύρω στο 2025 (όταν αποσυρθούν οι εκσυγχρονισμένες S ;;;;)

ΙΤΑΛΟΣ

Ολα γινονται , αν θες να δωσεις εμφαση στα λαθη του παρελθοντος και να τα πολλαπλασιασεις , ναι γινεται

sotbak

μεγάλη πολυτυπία δημιουργείται…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

51
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99

Related News

Ζ. Μπορέλ: Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο – Η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση – Τα πρώτα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ...

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους, η ΕΕ να επιδείξει «πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο»

ΑΠΕ-ΜΠΕΤη σαφέστατη θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει "πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα...

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Τζιμ Ρις (Jim Risch) είχε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...

Μ. Πομπέο μετά από συνάντηση με Ν. Δένδια: Επιτακτική η ανάγκη μείωσης της έντασης στην Αν. Μεσόγειο

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επισήμανε μέσω Twitter την επιτακτική ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική...

Τουρκικά υποβρύχια στην Αττική και άλλες αστειότητες

 Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από το ΓΕΝ, κανένα τουρκικό υποβρύχιο δεν έχει τολμήσει να πλησιάσει στην ελληνική ενδοχώρα. Επίσης, κανένα τουρκικό υποβρύχιο σε ανάπτυξη,...
- Advertisement -