26.2 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Ποια είναι η σχέση των αυστραλιανών φρεγατών Adelaide με τη προσφορά για...

Ποια είναι η σχέση των αυστραλιανών φρεγατών Adelaide με τη προσφορά για κατασκευή των LCS στην Ελλάδα;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

O τίτλος του άρθρου ίσως δεν είναι πλήρης. Ο σωστός θα ήταν “Ποια είναι η σχέση των φρεγατών Adelaide με τις προσφορά για κατασκευή στην Σύρο των LCS, τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες Mk48 Mod7 ADCAP και την νέα ελληνο-αμερικανική προσέγγιση”. Απλά προσπαθούμε να περικόπτουμε τους τίτλους, για προφανείς λόγους (ο τίτλος δεν είναι πρόλογος, αλλά τίτλος) ίσως τελικά και σε βάρος της επισκεψιμότητας του site μας. Πάντως εκεί που δεν κάνουμε περικοπές είναι η ενημέρωσή σας.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε καταφέρει να σας φέρουμε αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν κατά κύριο λόγο την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Πρώτα οι Γάλλοι, και τώρα οι Αμερικανοί έρχονται και προσφέρουν προηγμένα οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΠΝ μας. Οι δυο αυτές χώρες ήταν ίσως αυτές που μας “στάθηκαν” περισσότερο τον καιρό των Μνημονίων. Η Γαλλία με 3 προέδρους, και οι ΗΠΑ με δυο στάθηκαν στο πλευρό των ελληνικών κυβερνήσεων κατά των υπόλοιπων “άκαμπτων” δανειστών μας. Δεν μας κάνει εντύπωση που από τον χορό των προσφορών λείπουν οι γνωστοί μας Ολλανδοί και Γερμανοί… Σταματάμε εδώ την αναφορά, και δεν θέλουμε να γίνει αντικείμενο η προηγούμενη παράγραφος άστοχων σχολιασμών.

Οι Αμερικάνοι έρχονται και προσφέρουν τορπίλες Mk48 για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ, αντί των γαλλικών F21!

Οι ΗΠΑ ομολογούμε πως άργησαν να έρθουν να “χτυπήσουν” προγράμματα του ΠΝ. Οι Γάλλοι, έχοντας στο χέρι τα χρήματα της επιστροφής των κερδών των ομολόγων, κατάφεραν να “συγκινήσουν” τους επιτελείς του ΠΝ που “καίγονται” για νέα πλοία. Έτσι το ΠΝ αρχικα σκέφτηκε την λύση των δυο FREMM άμεσα, με μίσθωση, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, και την κατασκευή των δυο [email protected] για την αρχική κάλυψη των μελλοντικών. Οι δυο FREMM, που θα εξαγοράζονταν στο μέλλον, τελικά θα μείνουν στην Γαλλία, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται για τις 2 (+2) [email protected] Αυτά είναι ιστορία, και οι αναγνώστες μας την ξέρουν πια καλά.

Επανάσταση στο Γαλλικό ΠΝ, με ναυτικό Meteor, θα τον «φορέσουν» οι FREMM και [email protected];

Η αμερικανική εταιρεία στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη διείσδυση, είναι και η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, η LM. Η τελευταία έχει προϊόντα που καλύπτουν όλο το φάσμα των αμυντικών συστημάτων, θα ήταν παράλειψη εκ μέρους τους να μην προσπαθήσουν να διεισδύσουν κι άλλο στις ελληνικές ΕΔ, ειδικά στο ΠΝ, μετά την αδιαφορία της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Πρώτα λοιπόν ενδιαφέρθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Η θυγατρική της LM, LM Canada, έχει την μόνη επιτυχημενη λύση για ΜΕΚΟ200, την πλατφόρμα CMS330. Φυσικά έχει πρόγραμμα σχετικά και αντίστοιχο και η Αυστραλία, αλλά εκεί μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλοίο με τεράστιο κόστος. Η άλλη επιλογή, είναι η τουρκική λύση…

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αν επιθυμούμε ΠΝ με οροφή 12 κύριων μονάδων, πρέπει υποχρεωτικά να πάμε σε κορβέτες

Η LM Canada σκάναρε τα -σε πολύ καλή κατάσταση- ελληνικά πλοία, και μπορεί πλέον να προσφέρει μια εξαιρετικά οικονομική λύση (ίσως υπάρχει κι άλλη οικονομικότερη). Αντίστοιχα, κλιμάκιο της LM είδε το υποβρύχιο Ωκεανός και κάποια 214ΗΝ, και η εταιρεία ετοιμάζεται να προσφέρει την προηγμένη Mk48 Mod7 ADCAP. Τέλος η εταιρεία προσφέρει σε ανταγωνιστική τιμή, και με υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία την φρεγάτα LCS στο ΠΝ, προκειμένου να αντικαταστήσει τις εκσυγχρονισμενες Kortenaer σε βάθος χρόνου. Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά μεταξύ τους; ΜΕΓΑΛΗ.

Η προσφορά των LCS, που έρχεται να “χτυπήσει” κατευθείαν την γαλλική προσφορά για [email protected], έχει ένα μεγάλο “μειονέκτημα”. Στερείται χρηματοδότησης, ή τουλάχιστον, για να το πούμε καλύτερα, στερείται πόρων. Δηλαδή οι Αμερικανοί επαφίενται στον κρατικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των πλοίων. Βέβαια, κάπου εκεί βρίσκονται και τα FMS, και άλλες λύσεις, όπως και η έκτακτη οικονομική στρατιωτική βοήθεια, όπως για παράδειγμα τα χρήματα που συμπλήρωσαν τον εκσυγχρονισμό των F-16V (αυτά που κάποιοι έλεγαν να μην τα πάρουμε, γιατί θα τσαντιστούν οι Ρώσοι). Συνεπώς οι Αμερικανοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη στο θέμα χρηματοδότηση. Αλλά σίγουρα δεν έχουν την γαλλική λύση, με έτοιμα χρήματα προς διάθεση.

Τι τρέχει με τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και τις FREMM;

Όποια όμως κι αν είναι αυτή η όποια κι αν οικονομική βοήθεια, δεν θα “τρέξει” σε υψηλά ποσά, και μην ξεχνάμε πως υπάρχουν κι άλλες ανάγκες που θα ήταν χρήσιμα τα αμερικανικά δολάρια (F-35). Άρα, η ελληνική χρηματοδότηση από τον εθνικό προϋπολογισμό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό σημαίνει λίγα χρήματα τώρα, περισσότερα στο μέλλον, και τμηματικές παραγγελίες. Ίσως δεν είναι κατά ανάγκη κακό, καθώς θα εξασφαλίσει εργασία για πολλά χρόνια σε ελληνικό ναυπηγείο. Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως. Το ΠΝ δεν μπορεί να περιμένει. Οι μη εκσυγχρονισμένες S έπρεπε ήδη να έχουν διαλυθεί ή να γίνουν στόχος σε άσκηση του ΠΝ.

Το Παρίσι ΔΕΝ νοικιάζει φρεγάτες στην Αθήνα; Η Ελλάδα θέλει [email protected] και να μισθώσει FREMM, η Γαλλία να «σπρώξει» τις La Fayette σαν ενδιάμεση λύση

Αν το έχουμε σκεφτεί καλά, ο εθνικός προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πλοίο πριν το 2021 ή 2022. Αντίθετα οι Γάλλοι μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν, συνεπώς έτσι μπορούν να φέρουν μια φρεγάτα στο Αιγαίο το 2023, αν παραγγείλουμε φέτος (ή μέσα στις αρχές του 2019) τα πρώτα πλοία. Πιθανότατα η αμερικανική λύση θα φέρει πλοίο το 2025, πολύ μακρυά, με ότι σημαίνει αυτό για την μαχητική ικανότητα του ΠΝ.

Εκεί λογικά η LM ή μάλλον καλύτερα οι ΗΠΑ, πρέπει να προσφέρουν μια ενδιάμεση λύση. Δυστυχώς όμως, πέρα από μερικές υποβαθμισμένες OH Perry, δεν έχουν να δώσουν κάτι. Η λύση όμως μπορεί να έρθει μέσω Αυστραλίας. Ναι, μιλάμε για τις  Adelaide. Οι τελευταίες, αν παραδοθούν στο ΠΝ με τα όπλα τους, θα δώσουν μια λύση σε όλους, σε εμάς που αποκτούμε δυνατότητες που χρειαζόμαστε άμεσα, στους Αυστραλούς, λύση που θα χρηματοδοτήσουν έτσι την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ (ESSM BlockII/ SM-2MR BlockIIIB). Κανείς δεν χάνει, όλοι κερδίζουν, οι ΗΠΑ νέες πωλήσεις όπλων (στην Αυστραλία ή/και στην Ελλάδα), η Αυστραλία παίρνει χρήματα, η Ελλάδα αποκτά ισχυρές και ικανές φρεγάτες. Έτσι το ΠΝ κερδίζει αρκετό χρόνο για να πάει σε ένα νέο πλοίο, που θα βόλευε πλέον να είναι συμβατό με τα υπάρχοντα πλοία του (ΜΕΚΟ 200ΗΝ εκσυγχρονισμένες, Adelaide).

Ποιες οι πιθανότητες να ενισχυθεί το Ελληνικό ΠΝ με φρεγάτες La Fayette προς άμεση ενίσχυση ή/και αντικατάσταση μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer;

Χαμένοι πιθανότατα θα ήταν οι Γάλλοι, που δεν έχουν, ή δεν θέλουν να προσφέρουν μια “ενδιάμεση λύση”. Τα Cassard έχουν τον μικρής αξίας SM-1, και είναι αρκετά παλιά, ενώ οι ενδιαφέρουσες LaFayette τελικά χρειάζονται ακομη και σαν OPV. Μια προσφορά LaFayette θα έδενε το ΠΝ στην Γαλλία ακόμη περισσότερο, ειδικά αν κατάφερνε να πάρει και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Εκεί όμως το “πρόβλημα” είναι το SETIS, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με τα περισσότερα όπλα των ΜΕΚΟ.

Η λογική των Αμερικανών είναι απλή και έξυπνη. Κάντε έναν καλό και χαμηλού κόστους εκσυγχρονισμό στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, ενισχυθείτε με τις δυο Adelaide που θα φέρουν τον SM-2 στο Αιγαίο, και μετά πάμε αργά αλλά σταθερά σε ελληνικής κατασκευής LCS με ESSM/SM-2. Και το δίλλημα πλέον θα είναι SCALP Naval/Aster ή SM-2. Οι Αμερικανοί δε, τονίζουν την συμβατότητα με τα αμερικανικά πλοία, καθώς και τους χιλιάδες SM-2 που έχουν πωληθεί ανά τον κόσμο, και το γεγονός ότι θα έχουν υποστήριξη για πολλές δεκαετίες. Αντίθετα οι ASTER 15/30 είναι ένα λιγότερο διαδεδομένο όπλο.

ΠΝ: Οι μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer ΔΕΝ αποσύρονται μέχρι νεωτέρας

Κερασάκι στην αμερικανική ναυτική τούρτα, έρχονται οι τορπίλες Mk48. Οι Αμερικανοί κατά πάσα πιθανότητα να βρουν τορπίλες που θα προσφερθούν σαν ενδιάμεση λύση, και αργότερα θα εξοπλίσουν τα παλαιότερα ελληνικά υποβρύχια. Οι Γάλλοι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο, καθώς οι F21 μόλις κυκλοφόρησαν, ενώ οι παλιότερες τους δεν είναι και τόσο ανώτερες των SUT, ενώ δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν στα ISUS των ελληνικών υποβρυχίων.

Τορπίλες F21 προτείνει στο ΠΝ η Naval Group για Υ/Β 214

Εμείς περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την γαλλική απάντηση. Η αλήθεια είναι πως ενώ η LM έχει αρκετά δυνατά σημεία, η Γαλλία μπορεί να δράσει πολύ πιο επιθετικά αν το αποφασίσει. Για παράδειγμα μπορεί να δώσει γρήγορα τις δυο LaFayette με ASTER 15 (υπάρχει χώρος και υποδομή), να κλείσει το θέμα της χρηματοδότησης, να μπει σε ελληνικά ναυπηγεία και να προσφέρει κατασκευή στην Ελλάδα, ακόμη και να αποσπάσει δώρα από την γαλλική κυβέρνηση για τις Ελληνικές ΕΔ (Mirage 2000-5F/D). Εμείς εδώ είμαστε!

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Πόσο «παίζει» τελικά το ενδεχόμενο παραλαβής μεταχειρισμένων Mirage 2000-5F από την Γαλλία;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

174 ΣΧΟΛΙΑ

174 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
antonios

Χαιρομαι που τα σχολια μου δεν παιρνουν απαρατηρητα.

Daidalos

Δεν βλέπω τους Γάλλους να κάνουν αντίστοιχη πρόταση. Άλλωστε, αν ήταν “πονηροί” θα έπρεπε ήδη να είχαν παραχωρήσει με μίσθωση μία ή δύο FREMM ως ενδιάμεση λύση, κάτι που τελικά δεν έγινε. Πλέον το παιχνίδι περνάει σταδιακά στην αμερικανική πλευρά. Το βασικό πρόβλημα των Γάλλων είναι η χρόνια άκαμπτη στάση τους στο θέμα της ενσωμάτωσης στα πλοία τους (και όχι μόνο) όπλων που δεν είναι γαλλικής προέλευσης. Το είχαμε τονίσει επανειλημμένα και παρ’ όλα αυτά κάποιοι ονειροπολούσαν για Gowind με ESSM, [email protected] με SM-2 και πάει λέγοντας. Εδώ δημιούργησαν ολόκληρο θέμα για την τοποθέτηση των CIWS Phalanx στα πλοία που… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H μίσθωση των 2 FREMM θα μας κόστιζε 360 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Το ναυτικό μας λόγω αυτού του απαγορευτικού κόστους απέρριψε την λύση τη ενοικίασης τους. Ενώ μετά οι γάλλοι είδαν (λόγω και των αυξημένων αναγκών τους, π.χ σε Συρία) ότι ,,δεν τους παίρνει,, να αποχωριστούν τις 2 από τις μόλις 5 FREMM τους.

Antonis_Loukas

Gowind με essm και tacticos, έχει δρομολογηθεί. Δεν είναι μακετο. Οι lcs που είναι εντελώς στα χαρτιά τι πλεονέκτημα έχουν; Τη φοβερή πλευστότητα; Αν είναι ίδιες με της σαουδικής Αραβίας, τι προσφέρουν που δεν βρίσκουμε αλλού και πολύ φθηνότερα; Το θέμα με τα phalanx, έχει κουράσει… Το ότι εμείς είμαστε γύφτοι και θέλουμε να βάλουμε σε stealth σκάφη, γκουμουτσες σαν τα phalanx, δεν κάνει τους Γάλλους δύστροπους. Εμάς κάνει για το Νταού… Λύση υπάρχει και λέγεται mica (και αντιβληματικό και άμυνας σημείου). Άραγε, αν πήγαινες να ολοκληρώσεις aster σε aegis ή mdcn σε mk-41, θα σε άφηναν τα αμερικανά;

Daidalos

Δεν έχει να κάνει μόνο με κόστος προμήθειας,αλλά και με το κόστος χρήσης, εφόσον το Phalanx είναι ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο. Ταυτόχρονα, προσθέτει τη δυνατότητα καταστροφής του επερχόμενου βλήματος, μέσω της πυροδότησης της πολεμικής του κεφαλής που είναι και η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αναχαίτισης. Κάτι θα ξέρουν οι Αμερικανοί που τα διατηρούν στο οπλοστάσιό τους, αλλά και οι Τούρκοι που τα προορίζουν για τις φρεγάτες κλάσης Istanbul. Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για “γυφτιά”, αλλά για απλή λογική. Το μόνο ναυτικό παγκοσμίως που δεν έχει πραγματικό CIWS είναι το γαλλικό. Τώρα μόνο έχει αναπτυχθεί το RAPIDFire με πυροβόλο των 40 χιλ.… Read more »

Antonis_Loukas

Καταρχάς, οι Αμερικάνοι, έχουν ήδη τον αντικαταστάτη του. Λέγεται ram. Το ότι διατηρούν τα phalanx(1b για να μη ξεχνιόμαστε), έχει να κάνει με το κόστος. Αντίστοιχα, διατηρούν τους sm-2, όπως θα διατηρήσουν και τους harpoon. Σε Stealth σχεδιάσεις, έχεις δει να τοποθετούν phalanx; Στις freedom έχουν ram και στις independence sea ram λόγο βάρους και μόνο. Αντίστοιχο του ram, στο γαλλικό οπλοστάσιο, είναι το mica(με 500 μέτρα παραπάνω ελάχιστη εμβέλεια, αλλά και μεγαλύτερη μέγιστη). Προφανώς και οι Γάλλοι, δεν θέλουν να ενσωματωθεί αμερικανικό οπλικό σύστημα στο setis. Σου έγραψα παραπάνω, αντίστοιχο παράδειγμα για το αν θα περίμενες ευελιξία σε αντίστοιχη… Read more »

Daidalos

Δεν έχει καμία σχέση το RAM με το MICA. Το πρώτο αναπτύχθηκε εξαρχής ως αντιπυραυλικό σύστημα, το δεύτερο βασίζεται στο αεροπορικό βλήμα. Αλλά ακόμη και για το RAM οι Γάλλοι έχουν αντιρρήσεις και προωθούν -με βαριά καρδιά- το Millenium (γερμανικής κατασκευής…). Επιπλέον, τόσο οι ΜΕΚΟ όσο και οι S βασίζονται σε αμερικανικής προέλευσης όπλα εδώ και δεκαετίες. Οι Γάλλοι είναι πολύ ακριβότεροι στα ανταλλακτικά και την υποστήριξη των συστημάτων τους. Ακόμη και για τις αναβαθμίσεις αεροσκαφών, τα χρήματα που ζητούσαν για 17-18 Mirage 2000EGM έφθαναν σε ποσοστό το 80% του ποσού που δίνουμε για την αναβάθμιση 84 F-16. Τέλος, δύο… Read more »

Steve

Εγώ βλεπω πάει η Αμερικανική πίεση στο φουλ…..!!!
Αποψη μου…….αν πάρουμε τις 2ο Αυστραλιανές Φρεγατες και 2+2 μετά το 2020-21 Αμερικανικά Αντιτορπιλικα……καλυτερα να πάρουμε τις 4ης Γαλλικές Φρεγατες ΜΠΕΡΧΑΡΑ……και να μπούμε αν θέλουν από εκεί και πέρα, σε ένα προγραμμα Κορβέτας (4-6) με τους Αμερικανους…..

Daidalos

Για τον Shadowfax. Καμιά αντίρρηση για αυτά που γράφει στο τέλος του άρθρου για την ανάγκη σωστού προγραμματισμού των αμυντικών προμηθειών. Αυτό άλλωστε έχει επισημανθεί επανειλημμένα και μέσα από τις σελίδες της Π&Δ. Παρ’ όλα αυτά δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα: γιατί απαιτούνται περίπου 40 εκατ. για την αναβάθμιση ενός Mirage 2000 και μάλιστα χωρίς ραντάρ AESA, Link-16 και σκοπευτικό επί κάσκας πιλότου, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τα F-16V (μαζί με τα τρία προαναφερόμενα) κυμαίνεται στα 12-15 εκατ. (παραπέμπω στην πρόσφατη ανάρτηση της παρούσας ιστοσελίδας: https://www.ptisidiastima.com/sniper-xt-legion-pods-block-50-upgrade-fos-for-f16v/)

Shadowfax

@Sarouman 21 To παραπάνω λινκ ήταν απάντηση στο “Οι Γάλλοι είναι πολύ ακριβότεροι στα ανταλλακτικά και την υποστήριξη των συστημάτων τους… αλλά «χάνουν» πολύ σε ζητήματα υποστήριξης-συντήρησης…” Οσων αφορά το παραπάνω για την αναβάθμιση που γράφεται πάμε σε άλλο θέμα όπου εχουν γραφτεί κατεβατά ολόκληρα… Άλλο πράγμα το μιραζ και άλλο τι βαιπερ… Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για 600 αεροσκάφη παράγωγης με κλειστή γραμμή παραγωγής και στη 2η 4500 με παραγωγή νέων βαιπερ και αναβαθμίσεις 100αδων… Άλλο η αναβάθμιση 10 Α/Φ (όπως στη σύμβαση των -5) ή 16 (στην ενδεχόμενη αναβάθμιση σήμερα), και άλλο 85 (όπως στα F-16 V)… Ποια… Read more »

sotbak

θα τολμήσω να πω ότι οι εξελίξεις γέρνουν την πλάστιγγα στην αμερικανική πρόταση, κρίμα για τη Γαλλία που κατάντησε εξαρτώμενη χώρα από την άδεια άλλων…..θα τρίζουν τα κόκαλα του Ντε Γκολ και του Μιτεράν…..

Βασίλης

Έλεος με τους Αμερικανούς…ΕΛΕΟΣ!!!! Μια ζωή θέλουν να μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα για να μπορούν να κρατάνε την ισορροπία (και καλά) στην περιοχή αλλά αυτό τελικά που γίνεται είναι να μας έχουν εσκεμμένα σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους Τούρκους, αν είμαστε πολύ καλύτεροι “yes mister” από τους απέναντι..! SM-2 θέλαμε τότε επί Adams, να μην πω τι πήραμε. Stand-off όπλα για τα F-16 θέλαμε μετά τα Ίμια, να μην πω τι πήραμε. Γενικά, οπότε θέλουμε κάτι από τους Αμερικανούς που να κάνει την διαφορά, να μην πω τι παίρνουμε. Αντιθέτως οι Γάλλοι, ότι τους ζητάμε (με το αζημίωτο… Read more »

Neilos

!!!!! Πέστα…!!!!!

ΛΝ

Χαχα ψευδαίσθησεις θα ελεγα τοσο απλα. Καλώς ή κακώς ο8 Αμερικανοι κινούμε στην παρούσα φάση τα νήματα. Η ΕΕ αργεί πολυ να πάρει αποφάσεις και ακομα περισσοτερο να υλοποιήσει προγράμματα κοινού στρατού και κοινών οπλικών συστημάτων. Η Ελλαδα απο την άλλη αργεί ακομα περισσοτερο να κανει σωστές συμφωνίες τοσο με ΕΕ όσο και με ΗΠΑ για να πάρει όπλα σε καλη τιμή ή να χρ*ματοδοτηθει. Τωρα για το αν δωσουμε το ναυτικό …θα ελεγα τοσο απλα ολα κινούνται με βαςη αμερικανικούς δορυφόρους οποτε θελουν μας τους κλείνουν ( το ευρωπαϊκό σύστημα Γαληνός θα καποια στιγμη έτοιμο), τα περισσοτερα όπλα μας… Read more »

sotbak

+1, πέστα, καλά Χριστούγεννα!!!

seb

Μπράβο σε όσους διαχειρίζονται το θέμα.

Stefanos.K

+1 !!

Spock

Καλημέρα, με όλο το σεβασμό τα μπράβο καλό είναι να δίνονται όταν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες γιατί από λόγια και σχεδιασμούς χορτάσαμε. Να θυμίσουμε και την περίπτωση των P-3 όπου ήδη έχουν πληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό και ακόμα δεν έχουμε πάρει στα χέρια τίποτα! Με αυτό το ποσό (που δεν περίσσευε) θα είχαν εκσυγχρονιστεί οι MEKO και θα είχαν αποκτηθεί οι τορπίλες.

seb

Σύμφωνοι δεν αντιλέγω, το σχόλιο αφορά τα στελέχη που διεξάγουν μια πολύ πετυχημένη – κατά τα φαινόμενα – διαπραγμάτευση.

ACHERON

Tα στελέχη δέν διεξάγουν διαπραγματεύσεις,αλλά αξιολογήσεις (όταν τους επιτραπεί).

Mtsak

Υπήρξε δημοσίευμα προ μηνός σε έγκυρο site που, σε ρεπορτάζ για τις Belharra, ανέφερε ότι παρά το καλό κλίμα με τους Γάλλους οι υπεύθυνοι (βλ.ΓΔΑΕΕ) αναζητούσαν για παν ενδεχόμενο κι άλλες οικονομικότερες επιλογές. Εγώ νομίζω ότι οι αναφορές για LCS είναι περισσότερο πίεση στους Γάλλους για καλύτερο πακέτο χρηματοδότησης/αντισταθμιστικών(πχ Mirage).

seb

Ποιος κάνει το “νταραβέρι” δηλαδή, ο εντελώς;

ACHERON

Άν ως στελέχη εννοούνται οι ένστολοι των Ε.Ε.Δ,ισχύει ότι έγραψα ανωτέρω.
Άν ως στελέχη εννοούνται τα διορισμένα στην ΓΔΑΕ πρόσωπα,τότε εν προκειμένω υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις,και οι τοποθετήσεις του ενδιαφερόμενου κλάδου μπορούν «διακριτικά» να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της διαπραγματεύσεως.
Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο,η θετική αξιολόγηση του κλάδου σε ένα θέμα,π.χ Adelaide,να χρησιμοποιηθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους (και μέσω ΓΔΑΕ),ως πρόσχημα για προώθηση και άλλων θεμάτων,όπως η δέσμευση στις LCS.
Κοινώς,η κάλυψη μίας πιεστικής ανάγκης ενός κλάδου,να γίνει το τυράκι για ευρύτερες (γκούχ-γκούχ «στρατηγικές») επιλογές.

ΣΕΑ 84β

Πρεπει το πν να ενισχυθει αμμεσα.
Τα πλοια απο Αυστραλια νομιζω οτι πρεπει να γινει προσπαθεια να χρηματοδωτιθουν απο την ομογενεια της Αυστραλιας.
Πιστευω οτι οι ομογενεις εκει ειναι ποιο Ελληνες απο μερικους ανευθυνουπευθυνους ιθαγενεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το 2007 που καιγόταν η Πελοπόννησος και η Εύβοια οι ομογενείς της Αυστραλίας μάζεψαν ένα σεβαστό ποσό για να δοθεί ως βοήθεια στους πυρόπληκτους.
Ε αυτά τα λεφτά αντί να πάμε σε πυρόπληκτους τα χρησιμοποίησε ο δήμαρχος της Ζαχάρως για να χτίσει ένα νέο δημαρχείο (ένα μέγαρο) γιατί το παλιό στεγαζόταν σε μία παλαιά και χάλια μικρή μονοκατοικία που δεν του άρεσε για δημαρχείο του.
Τα λεφτά που μαζεύτηκαν τότε από δωρεές (αν θυμάμαι καλά είναι 30 εκατ. ευρώ) για τους πυρόπληκτους (το γνωστό ως ,ταμείο Μολυβιάτη,) ακόμη ψάχνουν να βρουν τι απέγιναν.

Shadowfax

@ΓΙΑΝΝΗΣ 1 Έχω πει πολλές φορές Γιάννη να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που γραφούμε… Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, σωστά? Σκάνδαλα υπήρξαν πολυ πιο μεγάλα στους εξοπλισμούς… Αυτο σημαίνει οτι θα τους σταματήσουμε? Στο προκείμενο… ΠΡΩΤΩΝ… Την κατασκευή ανέλαβε επίσημα την με προσφορά 1.800.000 ευρώ (χωρίς διαγωνισμό), μια κατασκευαστικη εταιρια… Το άρθρο ήταν στην Ελευθεροτυπία, και κίνησε άμεσα τις δικαστικές αρχές… Το δημαρχείο επιχειρήθηκε να κτιστεί παράνομα σε χώρο αστικού πρασίνου και αποκαλύπτεται η παράνομη συμπεριφορά του νυν αντιδημάρχου και υπαλλήλου της Πολεοδομίας Ζαχάρως, Σπήλιου Φωτόπουλου, ο οποίος το 2005 σε έγγραφό του ανέφερε ότι το οικόπεδο δεν ήταν οικοδομήσιμο… Read more »

flashg

Η Ελλάδα χρειάζεται κορβέτες 300 εκατομμυρίων με τα όπλα τους. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει και να διατηρήσει τους αριθμούς που πρέπει για το Αιγαίο. Σε λίγο καιρό με τα προγράμματα ναυπήγησης που έχουν οι Τούρκοι θα πρέπει να πάμε σε 16-20 μονάδες και όχι να πέσουμε στις 10.

aris32

χρεαζεται πλοια να μπορουν να πολεμησουν με καιρικες συνθηκες που οι κορβετες δεν μπορουν . αντι για κορβετες το ΠΝ εχει τις κανονιοφορους .

CHRIS

Αφήστε τις κορβετες αρκετά με τα ημίμετρα χορτάσαμε , χρειάζεται ο στόλος Α/Α η όχι δηλαδή η FTI σε τι μας χαλάει μονο πιο καλά οπλισμένη να έρθει και είμαστε κομπλέ . Τις ίδιες κουταμάρες λέγαμε και όταν είχαμε λεφτά και στο τέλος πείραμε τα P3 του Καράμπελα . Δεν νοείται στόλος και όχι στολισκος χωρίς Α/Α ξυπνάτε καλύτερα να μείνουμε όπως είμαστε και να πάρουμε ραφαλ απο Γαλλία και όπλα για τα Φ16 εάν μας τα αποδεσμεύσει ο θειος σαμ . Δηλαδή ξεχάσαμε ότι εν έτι 2018 ακόμα δεν μας αφήνουν να έχουμε ούτε έναν πολλαπλασιάστη ισχύως. Λοιπόν άμα… Read more »

flashg

Οι κορβέτες μια χαρά παίρνουν τους essm και τα ραντάρ τους είναι σύγχρονα και καλύτερα από αυτά που έχουμε τώρα. Και χρειαζόμαστε και μεγάλους αριθμούς γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε τις γραμμές επικοινωνίας με τα νησιά μας ανοιχτές. 2-4 πλοία AAW τι θα πρωτοκάνουνε ; Και μια χαρά μπορούν να πλεύσουν στο Αιγαίο. Οι πυραυλάκατοι που εχουμε δεν πλέουν ; Μια δύναμη με 10-12 Κ130 ή τις SIGMA με essm και ραντάρ aesa σαν το ισραηλινό και 10 Baynunah με σόναρ για αντικατάσταση των παλαιών πυραυλακάτων είναι το ιδανικό για το πολεμικό ναυτικό. Λεφτά δεν υπάρχουν για να ναυπηγήσουμε… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Από την ηγεσία του Π.Ν λένε ότι τα πλοία μας πρέπει να έχουν διαστάσεις και οπλισμό φρεγάτας. Και πως αν πάμε για κορβέτες αυτό θα γίνει για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Αλλιώς στέκεται μία φρεγάτα σε καιρό 8 μποφώρ… Το Αιγαίο δεν είναι μία ήσυχη και κλειστή αλλά μία δύσκολη θάλασσα (έχει βαρβάτες τρικυμίες) χειμώνα-καλοκαίρι.

CHRIS

Απο που προκύπτει ότι οι Esso ή as ter15 αποτελούν τα εργαλεία που θέλει το ναυτικό μας .
Με την ίδια λογική οι ram μια χαρά μας κάνουν και δεν χρειαζόμαστε κορβετες με στοιχειώδη οπλισμό φρεγάτας αλλά πηραυλακατους με οπλισμό κορβέτας κλπ.

Mageiras

Καθόλου ημιμετρο δεν είναι οι κορβέτες…το πρόβλημα είναι όταν θες η κορβέτα να παίξει τον ρολο καταδρομικού…

Μια σύγχρονη κορβέτα άνετα αντικαθιστά μια φρεγάτα S για την περιοχή του Αιγαίου πιο οικονομικά και ανάλογα τον οπλισμό και πιο αποτελεσματικά,απλως δεν μπορείς να εχεις ενα ναυτικό μόνο με κορβέτες…

Gunner

Άλλες οι απαιτήσεις σήμερα από μια φρεγάτα και άλλες πριν από 30 χρονια. Μια κορβέτα του σήμερα μπορεί να αντικαταστήσει μια φρεγάτα του 80, όχι όμως μια φρεγάτα του σήμερα.

Το ΠΝ έχει ανάγκη και φρεγάτες και κορβέτες, με τις κορβέτες να αναλαμβάνουν αποστολές ΤΠΚ, κανονιοφορων αλλά και φρεγατών. Χρειάζεται όμως και φρεγάτες και μάλιστα πολύ καλά οπλισμένες κυρίως για AAW αποστολες, χωρίς φυσικά να αφήνονται πίσω οι δυνατότητες ASuW & ASW. Σε ότι έχει να κάνει με τις ASW αποστολες, πρέπει να προχωρήσουμε και στην χρήση άλλων σκαφών που θα χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα.

Γιώργος

“Ο εθνικός προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πλοίο πριν το 2021 ή 2022”
Δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει με εθνικούς πόρους ούτε ένα πλοίο μέχρι το 2022 !!
Η Ελλάδα !!
Φαντάσου τη λεηλασία που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από αυτούς που σήμερα φωνασκούν πως θέλουν να μας ξανασώσουν.
Αυτό μόνο

ccg

Είχατε πει οτι πολιτικα σχολια θα κοβονται. Συνεχως όμως επιτρεπονται και μαλιστα απο συγκεκριμενους (όχι πολλους 2 ή 3) σχολιαστες μιας πολιτικης κατευθυνσης. Δεν νομιζω ότι σ΄ενα τετοιο φορουμ έχει θέση φθηνή κομματική προπαγανδα .

MisCo

Η αποτυπωση ενος γεγονοτος δεν ειναι κομματικη προπαγάνδα, απλα πραγματικοτητα.

Γιώργος

MisCo
Έτσι ακριβώς !!

Γιώργος

Πολιτικό σχόλιο η περιγραφή της πραγματικότητας ;
Απλά όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται !!

ivychris

Ενώ τώρα η πραγματικότητα σου λέει, ότι ήρθαν οι σωτήρες?
Για πες και σε μας που δεν το κατέχουμε το άθλημα που παρέλαβαν το χρέος οι σωτήρες το 2015 και που είναι τώρα?
Μέσα σε 4 χρόνια έχουν αυξήσει €2Δισ το κόστος μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων οι σωτήρες σου…δλδ όσο 4 ΜΕΚΟ Α200

darede

«Ο εθνικός προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πλοίο πριν το 2021 ή 2022»
Δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει με εθνικούς πόρους ούτε ένα πλοίο μέχρι το 2022 !!

Εδώ αγαπήτή Πτήση επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μιας και ο εθνικός προυπολογισμός του 2019 εάν χρησιμοποιήθει συνετά και όχι όπως οι κυβερνώντες επιθυμούν, όχι μόνο την έναρξη προγράμματος φρεγατών μπορεί να αντέξει αλλά και πολλά άλλα. Το ζήτημα είναι οι προτεραιότητες που θέτεις και ακολουθείς.

Γιώργος

Η πρώτη προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι.
Ειδικά σε μια χώρα που βίωσε τη χρεοκοπία και την ακραία φτώχεια.

ccg

Φυσικά. Με άυξηση κατα 2 δισ ευρω της μισθοδοσίας του δημοσίου, χωρίς αυξησεις των μισθών αλλά μονο των θέσεων κυρίως συμβασιούχων και μετακλητών, ειναι φανερό πια ειναι η προτεραιότητα για αυτη την κυβέρνηση. Επίσης στην καταγραφή της πραγματικότητας προσθέστε τα 100 δις της περηφανης διαπραγμάτευσης (αλήθεια ποσες φρεγατες αγοράζαμε με αυτά;), την υποχρεωση για υπερπλεονάσματα μέχρι το 2060, την δεσμευση της δημόσιας περιουσιας για 99 χρόνια, την επενδυτική ερήμωση και άλλα πολλά! Και όταν ένα σχόλια αρχίζει με “φαντάσου” και τελειώνει με μια φτηνη κρίση δεν ειναι περιγραφη της πραγματικότητας, ειναι σαφέστατα μια φιλοκομματική γνώμη

Chris

Υπερήφανη διαπραγμάτευση εννοείτε τη Βαρουφακειάδα; Τον επικό τραγελαφο με μουσική υπόκρουση το ” I wanna do what common people do”.

Γιώργος

Κατά τα άλλα εγώ κάνω πολιτικό σχόλιο !!
Αλλά είπαμε όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

ccg

Chris
Ακριβως! Ειρωνικά φυσικά…

ivychris

Η πρώτη προτεραιότητα για κάθε σοβαρή εξουσία είναι η ακεραιότητα & εθνική κυριαρχία της χώρας, στην οποία με αίσθημα ασφάλειας οι κάτοικοι της θα μπορούν να απολαμβάνουν τα υπόλοιπα αγαθά, δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία του λόγου, ελευθερία απόκτησης περιουσιακών στοιχείων κλπ
Αλλά τι να περιμένεις από σωτήρα που έχει ορκιστεί αυτό τον όρκο…
“«Διαβεβαιώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού».”

Διαβεβαιώνει στην τιμή και στη συνείδησή του..
Κάνε μας τη χάρη, χρονιάρες μέρες

Γιώργος

“δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία του λόγου”
Ελευθερία του λόγου.
Μόνο που στη δική μου περίπτωση απαγορεύεται να έχω ελευθερία του λόγου εκτός και αν συμφωνεί με τη δική σας !!
Περίεργες απόψεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

nikos75

Άξιος ο μισθός σου

sotbak

+1

bill971

Με βάση αυτά που αναφέρετε το πλεονέκτημα δείχνει να το έχει η αμερικανική πρόταση.
Πιστεύω για να έχει ελπίδες η γαλλική θα πρέπει να μας δώσουν άμεσα 2 πλοία μέχρι να είναι έτοιμες οι belharra
& μετά να τα αγοράσουμε & αυτά. Fremm ή Lafayette.
Μπορούν & αυτοί να παίξουν με mirage 2000 η & rafale ακόμη.
Επίσης με τις πολύ καλές τορπίλες που έχουν & τον εκσυγχρονισμό των meko.
Ντέρμπι!
Όλα τα αποτελέσματα μέσα!
Αν & στα πλοία πιστεύω ότι τα γαλλικά belharra σα σύνολο είναι καλύτερα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πριν λίγο καιρό οι Αμερικάνοι ήταν της άποψης ότι να εκσυγχρονίσουμε τις 2 από τις 4 ΜΕΚΟ. Τις άλλες 2 να τις αφήσουμε στην τύχη τους..
Ειδικά για την Ύδρα που είναι η 1η μας ΜΕΚΟ είπαν ότι είναι 26 χρονών και δεν έχει πλέον νόημα ο εκσυγχρονισμός σε πλοίο αυτής της ηλικίας. Σε ότι αφορά νέα πλοία το Π.Ν μπορεί να αγοράσει μόνο τις γαλλικές Μπελαρά γιατί μόνο για αυτές υπάρχει χρηματοδότηση. (από τους γάλλους) Σε ότι αφορά τις τορπίλες για τα υποβρύχια πρώτη προτίμηση του Π.Ν είναι οι ιταλικές Black Shark.

Thras

Μια χαρά όλα όσα λέτε, αλλά οι LCS μάλλον δεν είναι πολύ καλή λύση λύση για το ΠΝ. Οι λόγοι αναφέρθηκαν στο ειδικό σας άρθρο για αυτές, αλουμινένιες, αβαρίες στο σύστημα πρόωσης, λάθος λόγος μήκους πρός πλάτος για ανοιχτές θάλασσες κλπ

ίσως θα ήταν καλύτερο εφόσον επιλεγεί η αμερικανική λύση, να βρούμε ένα άλλο σκάφος να “φορέσει” τους αισθητήρεςε και τα όπλα. Αυτό θα μπορούσε να είναι LCF, F110 ή γερμανικό ή ακόμα και η σειρά Als… με ακόμα μεγαλύτερη ελληνική προστιθέμενη αξία.

Digenis

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ή το Γαλλικό ή το Αμερικάνικο !!! …Ολα τα χρειαζόμαστε,μα όλα !!!!! 2 Adel ως ενδιάμεση άμεση λύση , Αναβαθμιση των ΜΕΚΟ τωρα … και 4 Γαλλικες + 4 Αμερικανικες να αντικαταστηση ολη την αρχαιολογια των S σταδιακά μέχρι το 2028 … Συνολική συμφωνια με τους Αμερικανους και Συνολική συμφωνία με τους Γαλλους ..

Γιωργος

Η ελλαδα δεν εχει να πληρωσει τον εκσυγχρονισμο των φ 16 και θα πληρωσει ολα αυτα που λες

Digenis

Καποιος δεν στα ειπε καλα … μεσα σε 1 προϋπολογισμό σε μια νυχτα έσκασαν 2 δις για παροχές ,και μου λες εσυ οτι σε 10 χρονια δεν μπορει να βρει 3-4 δις +fms +επιστροφές ομολογων … Δύστυχος το ΠΝ δεν τελειωνει με την παραγγελία 4 μπελχαρα – ή ακομα χειροτερα 2 μπελχαρα …. θες δεν θες πρέπει να τα βρεις … τα σκαφοι που πρεπει να αντικατασταθούν μεχρι το 2030 ειναι πανω απο 10 και ανάλογος αξιόμαχα, μη σου πω και περισσότερα πρέπει να αποκτηθούν … To 2028 εχεις επιγνωση ποσο χρονων θα ειναι η πρωτη ΜΕΚΟ ? ποσο χρονον… Read more »

Digenis

Πολυ το ζαλίσαμε το θέμα …Πρεπει να τελειωνουμε με τις αποφάσεις και να παίρνουν σειρά νέα υποβρύχια ,πυραυλάκατοι ,κορβέτες ,και διαφορα άλλα χρίσμα πλοια στο στόλο …

dkataims

Το κρίσιμο πλεονέκτημα των Γάλλων είναι ότι τα οπλικά συστήματα τους δεν είναι γνωστά στους απέναντι, και είναι στο χέρι μας να μην τους γίνουν ποτέ γνωστά. Αντίθετα των αμερικανών δε μπορεις με σιγουρια να πεις οτι δε θα υπάρξουν καποια στιγμη στο οπλοστάσιο του ΤΝ.

Τα mirage, οι exocet και οι scalp είναι το στρατηγικό μας πλεονέκτημα.

Σαν δεδομένο εχουμε ότι το ΠΝ μονο κερδισμενο μπορεί να βγει από αυτή την Γαλλο-αμερικανικη “αντιπαραθεση” αν προχωρησει με σωστούς χειρισμούς.

CKfurious

Προβλέπω πάλι καμια σχόλια 250+ comments: Κάποιες παρατηρήσεις/διαφωνίες; I) Αναφέρεται πως ο Γάλλοι έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τις επιστροφές των κερδών των ομολογων που κατέχει η Γαλλική κεντρική τράπεζα Αυτό δεν ισχύει και τα χούμε ξανά συζητήσει. Η απόφαση του Eurogroup μιλάει για επιστροφή κερδών gia απομείωση χρέους η για επενδύσεις Για να πάνε σε γαλλικά πλοία σε γαλλικά ναυπηγεία πρέπει να συναινέσουν ολoi Ακόμα και οι φίλοι μας Ολλανδοί και γερμανοί φίλοι μας Οποτε η γαλλική πρόταση μονο ιδέες χρηματοδότησης έχει Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι κοινό: No money no boats Μην περιμένετε να βελτιωθούν τα οικονομικά μας από το… Read more »

George

Μπορώ να σου φτιάξω το κέφι! Τα χρεολύσια έχουν γίνει τα ίδια για μέχρι το 2051 και κυμαίνονται γύρω στα 7 δις/έτος. Οι πληρωμές έχουν εξομαλυνθεί, όπως λένε….. Μετά το 2023 μάλιστα μας αφήνουν να δανειζόμαστε περίπου τους μισούς τόκους (να τα γυρνάμε δηλαδή) όπως συμβαίνει σχεδόν με όλες τις χώρες. Το 2019-2023 με την παράλογη πληρωμή όλων των τόκων (έστω και με συμβολικά επιτόκια) και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ήταν η δεύτερη σφαλιάρα μετά τα 25 δις που πρέπει να βρει το Υπερταμείο. Το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 με πρόταση των Γάλλων που μας κράτησαν με αυτή στην… Read more »

CKfurious

Δες το παρακάτω περί 2022:
http://www.capital.gr/oikonomia/3284906/simeio-kleidi-to-2022-gia-ti-nea-anadiarthrosi-tou-xreous

Το οποιο μάλλον είναι out dated

Η οικονομική κατάσταση όμως περιγράφεται συνοπτικά στο
http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3330965/giati-to-2010-einai-pio-konta-apo-to-2020

No money no boats

George

Ο κ. Στούπας είναι αντιπολιτευόμενος-όχι ότι δεν έχει δίκιο σε πολλά! Εδώ όμως ξέρει ότι αυξήθηκε το χρέος λόγω μαξιλαριού. Προφανώς και ο ΙΤ έχει τεράστιο πρόβλημα αλλά εντάξει αν περίμενε κανείς κάτι άλλο από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο θα αγαπούσε αφόρητα τον υπερρεαλισμό Το άλλο link τωρα είναι out of date. Ισχυε τότε! Αυτά όμως σιδερώνανε οι Ευρωπαίοι (και γι αυτό εκπλήρωναν τους στόχους από την κυβέρνηση) την περασμένη Άνοιξη και έχουν ραντεβού για νέο σιδέρωμα κοντά στο 2030 και ενδιάμεσα SSM αν χρειασθεί Καλύτερα χρέος/δόσεις να το παρακολουθείς εδώ, είναι πιο ενημερωμένο https://graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/ Σε κάθε περίπτωση και τώρα… Read more »

Chris Ain.

Η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαική χρηματοδότηση για αγορά ευρωπαικού πλοίου ανάλογη με την χρηματοδότηση απο το ταμείο εξωτερικής ασφαλείας για το ΓΑΥΔΟΣ του Λ.Σ. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να χρηματοδοτεί τον Σουλτάνο με 3 δις δήθεν για τους πρόσφυγες και να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει για την άμυνά της! Είμαι σίγουρος βέβαια πως αν είχαμε δείξει ενδιαφέρον για γερμανικό ή ολλανδικό πλοίο θα είχε συμβεί αυτό!

CarlGustav

Και η Γαλλία στην ΕΕ είναι, αλλά όπως φαίνεται, κάποιοι είναι ευρωπαϊκότεροι απο άλλους, και κάποιοι είμαστε ανθυποευρωπαίοι στον πάτο.

Chris Ain.

Η μεγαλύτερη ευτυχία της Μέρκελ ήταν οτι τύποι σαν τον Μακρόν τον Ολαντ και τον Σαρκοζί είχαν υποταχθεί πλήρως στα θέλω της. Δεν παλάβωσαν οι Γάλλοι και κοιτάζουν προς Λεπέν

Η.Σ

Και ο σουλτάνος παρεμπιπτόντως αρνείται να δώσει αποδείξεις για το αν πράγματι τα λεφτά της Ε.Ε πήγαν στους πρόσφυγες (επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα). Κατά συνέπεια πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό από αυτό το ποσό κατευθύνεται για την ανάπτυξη των τουρκικών όπλων. Είναι μάλιστα πολύτιμο συνάλλαγμα για τους Τούρκους καθότι με τις τουρκικές λίρες σώθηκαν!!

Antonis_Loukas

Προσωπικά, θα ήθελα από τη Πτήση, ένα άρθρο σχετικά με το Λ.Σ, τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τι σκάφη μπορούν να χρηματοδοτήσουν (οπλισμός-δυνατότητες) και αν οι προδιαγραφές αυτές, είναι δυνατόν να αλλάξουν κατόπιν διαπραγματεύσεων. Επίσης, γιατί το ΠΝ, κάνει στις περισσότερες περιπτώσεις, τη δουλειά του Λ.Σ…

Mtsak

Μόνο καλό μπορεί να κάνει η ύπαρξη ανταγωνισμού. Είναι αρκετά μεγάλο το project ειδικά για τους Γάλλους και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν και πώς θα προσπαθήσουν να ρεφάρουν.

Geo Kok

Φίλε ΓΙΑΝΝΗΣ 1 καλά τα λες, προφανώς έχεις εσωτερική πληροφόρηση (το έχω συμπεράνει κι άλλες φορές), όμως τρίπορτο ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ μου φαίνεται χλωμό. Εκτός κι αν ο συνδυασμός είναι οικονομικότερος. Είναι όμως; Χρήμα δεν έχουμε, αλχημείες ψάχνουμε. Μόνο αν πάμε προς λύση πακέτο όλα μέσα (μεταχειρισμένα & νέα πλοία, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, τορπίλη) θα μπορέσουμε, ίσως, να επιτύχουμε το κατιτίς παραπάνω. Ότι κι αν είναι αυτό.

Mageiras

Ολά καλά και άγια…αλλά αυτά τα LCS οποτε τα λένε φρεγάτες εδώ μου κάθεται…αυτά είναι γιώτ πολυτελείας δεν είναι πολεμικά σκάφη…γιώτ φτιάχνει η fincantierri…σε κάθε δυο πλοία που φτιάχνουν ολο και κανουν αλλαγές μπας και στρώσουν και δεν…με κοστος δε τα 2/3 μιας [email protected]…αλήθεια έτσι και τα πάρουμε πραγματικά είμαστε αξιοι της μοίρας μας…

Hoplite

Προσωπική μου άποψη είναι πως πιθανότατα οι δικοί μας θα μοιρασουνε τις προμήθειες. Οι Αμερικανοί τορπίλες, εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ και διαμεσολάβηση για τις 2 Αυστραλεζες, οι Γάλλοι πρόγραμμα ναυπήγησης 2+2 [email protected] Η έγκυρη ΠΤΗΣΗ αναφέρει στο άρθρο εύστοχα, πως αυτές οι 2 χώρες “μας στάθηκαν” κατά τα μνημονιακα χρόνια. Άρα πρέπει να ικανοποιηθούν και οι δύο, σχεδόν απίθανο να δοθούν όλες οι προμήθειες το ΠΝ “σκούπα” σε έναν. Πολύ σημαντικό στις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους να ζητήσουμε σε χαμηλή τιμή (δωρεάν δεν γίνεται λόγω της νομοθεσίας τους) μια μοίρα 5αρια από αυτά που θα αποσύρουν.

Makis

Ας αφησουμε τα γαλλικα φραγκα για την αναβαθμιση του πακετου mirage-2000-5, οπλικων συστηματων και πιθανον αγορας 2000-5 απο την γαλλια ή αλλες χωρες ωστε να αντικατασταθουν τα παλια και τα F-4 Αυτοματα παμε σε δυο τυπους. Για τη χρηματοδοτηση των LCS μπορουμε να συμμετεχουμε μαζι με την Κυπρο η οποια χρειαζεται και αυτη αντιστοιχο σκαφος και εχει λεφτα για τη μαγια.

Makis

Ως συμπληρωμα του προηγουμενου σχολιου βαλτε και το ισραηλ στην δυαδα…
https://www.ptisidiastima.com/cyprus-greece-israel-multi-party-military-force/

Ameinias

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση… είναι αλήθεια πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον για την χώρα μας από τους δύο Δυτικούς Συμμάχους, είδες τι κάνει ο ορυκτός πλούτος;… θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να τους έχουμε και τους δύο ευχαριστημένους, υπηρετώντας ταυτόχρονα το Εθνικό συμφέρον… ιδανική εξέλιξη θα ήταν α) το γαλλικό γραμμάτιο να εξοφληθεί σε επίπεδο ΝΜΑ (25+25 Rafale) … η με κάθε τρόπο πίεση προς την Γερμανία να συναινέσει στην “απελευθέρωση” των κονδυλίων είναι υπεραπαραίτητη… τα αντισταθμιστικά αυτής της παραγγελίας θα ήταν τα -5f (δωρεάν) και ο εκσυγχρονισμός τους , μαζί με όλα τα… Read more »

Antonis_Loukas

Μόνο εγώ βλέπω το πρόβλημα του να πάρουν όλα τα προγράμματα του ΠΝ οι Αμερικανοί; Η ολική μας εξάρτηση από αυτούς, φτάνει και περισσεύει για δικαιολογία… Πάμε ένα ένα… α)Τορπίλες. Υποτίθεται, το ΠΝ, ήταν κάθετα αρνητικό στις mk-48. Επίσης, τέτοιες τορπίλες, ήδη έχουν εγκριθεί προς πώληση στη Τουρκία(δεν έχει υπογραφεί συμβόλαιο νομίζω). Η ολοκλήρωση στο CMS των δικών μας 214, δεν είναι δεδομένη, επειδή η Atlas ανέλαβε; να ολοκληρώσει τις τορπίλες στα 214TN στο μέλλον. Δεν γνωρίζουμε τι τίμημα θα ζητηθεί για την σχετική διαδικασία(όπως και σε επιπρόσθετες ενέργειες για συμβατότητα με παλαιότερα υποβρύχια μας). Να θυμίσω, πως ο ντόρος… Read more »

Δημήτρης

Οι Γάλλοι έχουν κατά καιρούς αποδειχθεί κακοί (να το θέσω ευγενικά) έμποροι.Είναι ικανοί να αποσύρουν την προσφορά τους όταν δουν τα όσα υπόσχονται οι Αμερικάνοι και πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν.Κατ΄εμέ οι ελπίδες περί παραχώρησης των LaFayette/Mirage 2000-5F/D είναι φρούδες!

Δημήτρης

Οι Γάλλοι έχουν κατά καιρούς αποδειχθεί κακοί (να το θέσω ευγενικά) έμποροι.Είναι ικανοί να αποσύρουν την προσφορά τους όταν δουν τα όσα υπόσχονται οι Αμερικάνοι και πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν.Κατ΄εμέ οι ελπίδες περί παραχώρησης των LaFayette/Mirage 2000-5F/D είναι φρούδες!!!

Π. Ν.B

Το δυνατό χαρτί των Γάλλων είναι τα Mirage-2000 5F. Αν ενδιαφερθούν να το παίξουν. Επίσης οι FTI όπως και να το κάνουμε είναι το μέλλον. Εκτός του ΑΑ ρόλου έχουν και τον SCALP. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο οποιοδήποτε σκέφτεται να επιτεθεί στη χώρα μας, ότι με την εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού θα ξεγράψει σε μερικά λεπτά 16 στρατηγικούς στόχους (με 2 πλοία, ή 32 με 4 πλοία), χωρίς να απογειωθεί ούτε 1 αφος της ΠΑ, χωρίς να προλάβει να κουνηθεί κάνεις.

Neilos

Με εντολή του ποιανού..;;;; Του Έλληνα Πρωθυπουργού;;; χαχαχα….

Αργύρης Παγγουρέλιας

Η αγορά 4 FTI GR ή 2+2 με ναυπήγηση στην Γαλλία και χρηματοδότηση από τα ομόλογα και τορπιλών F21 (καλή θα ήταν κ η προσφορά αέροσκαφων) και η αγορά Adelaide συν ναυπήγηση LCS 2+2 με τα +2 προσθετα σκάφοι και των 2 τυπων να έρχεται αργότερα μεσα στην δεκαετία απόσυρση από τον στόλο 4 αρων S και αλήθεια η πιθανότατα παραχώρησεις το 2020 καταδρ. Ticonderoga ή Α.Β. πλην των Adelaide δεν υπάρχει ;Στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να τεθεί το θέμα της παραχώρησς στους στο πλαίσιο της αντιπυραυλικης άμυνας του ΝΑΤΟ και των φίλων χωρών που θα… Read more »

Cretanmacedonian

Δεν πιστεύω ότι θα δούμε ποτέ τις Adelaide με SM-2 στο Αιγαίο .Κρινοντας από την συμπεριφορά των αμερικανών τόσο για τα T-214 , που έβαλαν λυτούς και δεμένους να μας πείσουν ότι …. γέρνουν και με το πώς «έκαψαν» την πολύ καλή λύση με τις FREMM το καλοκαίρι έχω άλλες σκέψεις. Πιστεύω ότι θέλουν να μετατρέψουν το ΠΝ σε μια ακτοφυλακή και τίποτα περισσότερο για να μπορούν να μοιράσουν-χωρίσουν το Αιγαίο όπως θέλουν.Όποτε είμαστε κοντά σε μία λύση ενίσχυσης θα κάνουν και μια προσφορά που θα «χανεται» στο μέλλον , αυτοί μπορεί να μας τάξουν ακόμα και TICONDEROGA αν δουν… Read more »

Spirit

Θα ήταν μια ακόμα καλή σφαλιάρα η μη αποδέσμευση SM-2 από τις ΗΠΑ, μπας και ξυπνήσει κανείς σε αυτή την χώρα νομίζοντας ότι θα έρθει ο νταβατζής να τους σώσει, ενώ αυτοί κάθονται αμέριμνοι. Από εκεί κει πέρα λόγω των συνθηκών αν έρθουν οι Adelaide με τα ΑΑW όπλα τους καλό κλείνει άμεσα ένα κενό με οικονομικό τρόπου. Καλά είναι να εξεταστεί και η άμεση αποστολή της Darwin FFG 04 αν είναι σε κατάσταση που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση πληρωμάτων. Το βασικότερο όλων ειναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος στις αγορές νέων πλοίων, μεγαλεπήβολα σχέδια και… Read more »

George

Χωρίς SM-2 οι Adelaide είναι τόσο λάθος όσο η ονομασία Alligator Rivers στο Northern Terittory.
Θα έχουν νόημα μόνο ως ύφαλοι στο δέλτα τους για να αράζουν οι κροκόδειλοι.
Αλλά σίγουρα η πρόταση τους περιλαμβάνει….

sotbak

οι Αμερικανοί έκαψαν τις ΦΡΕΜ το καλοκαίρι; Όχι οι Γάλλοι που απέκλεισαν το ενδεχόμενο μίσθωσης;

Scalp_eg

Οπως πολυ σωστα γραφτηκε και στο αρθρο και απο σχολιαστες πιο πανω οι γαλλοι με τα μιραζ 2000-5φ η τουλαχιστον τα απαρτια τους που θα αναβαθμισουν τα δικα μας απλα διλιτρα, εχουν το πλεονεκτημα οτι μαζι με το ναυτικο ενισχυετε και η αεροπορια ταυτοχρονα. Μια αμεση λυση απο τους γαλλους καθως οι μπελαρες αργουν, και για να προλαβουν τους αμερικανους θα ηταν οι 2 λαγαγιετ που μαλλον? πουλιουνται να παρουν τα κελια Α-43 που θα βγουν απο τις φρεμμ και να ριχνουν 16 αστηρ 15 η καθε μια, και συχρονως ενοικιαση μιας φρεμμ που θα εχει παρει Α50 οποτε θα… Read more »

SEB

Μικρή σημασία έχει τι θα ψωνίσουμε. Σημασία έχει ότι η ΕΑΒ μας έχει βάλει μέσα 1δισ +, βάλε και κάτι ΕΑΣ ΕΛΒΟ ΠΥΡΚΑΛ. Πεταμένα λεφτά για να βολεύουμε ”φίλους”. Αν δεν σοβαρευτούμε δεν σωζόμαστε όσα ψώνια και να κάνουμε. Έχουμε σοβαρούς συμμάχους και επιστημονικό δυναμικό. Μπορούμε να αναπτύξουμε τα δικά μας όπλα σε συνεργασία με Σουηδούς ,Γάλλους, Γερμανούς, Ισραηλινούς όποιον τελοσπάντων μας συμφέρει. Χρειαζόμαστε πυραύλους, πολλούς, πάρα πολλούς, μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο αν είναι δική μας παραγωγής, Βαλλιστικούς, αντιβαλλιστικούς, αντιπλοικούς . Αντε και πήραμε 10 Μπελχάρες, ε και; Σε 5 – 10 χρόνια ο απέναντι θα μπορεί να ισοπεδώσει… Read more »

Babis_UK

++ Πολυ σωστος. Aναγκαστικα για το πολυ αμεσο μελλον θα στραφουμε σε εισαγομενα οπλα αλλα εστω και καθυστερημενα πρεπει να σχεδιασουμε μακροπροθεσμα ακολουθωντας αναβαθμισμενο το παραδειγμα των απενατι. Μπορουμε αναπτυξουμε και εμεις Radar, πυραυλικα συστηματα διαφορων τυπων και βεληνεκων και UAV, σε συνεργασια με οποιον απο Ισραηλ, Γαλλια, ΗΠΑ θελει να συνδραμει και αξιοποιώντας το ΑΡΙΣΤΟ Ελληνικο επιστημονικο δυναμικο που εργαζεται σημερα στο εξωτερικο και θελει να προσφερει το επιστημονικο δυναμικο που υποαπασχολείται στα Ελληνικα Πανεπιστημια τους λιγους αλλα υπαρκτους μηχανικους που εργαζονται σε Ελληνικες τεχνολογικες Βιομηχανιες (i.e. IDE) τα δυνατα μυαλα που καθε χρονο χανει η χωρα Αν παρθει… Read more »

Stmts

Αν παμε σε αμερικανικο σκαφος μοναχα Α.Β. ή TICO εχει νοημα ως ναυαρχιδες του στολου και σκουπισμα μεταχειρισμενων απο Αυστραλια. Διαφορετικα η γαλλικη προταση ειναι ανωτερη και μονοδρομος. Φανταζομαι γινονται παρασκηνιακο παιχνιδι οποτε καλο ειναι να υπαρχει παραπανω απο μία προταση στο τραπεζι.Μεγαλυτερος ανταγωνισμος περισσοτερα τα κερδη για τη πλευρα μας.

data

Θα χρειαστουμε και τις δύο. Είναι αδύνατον να αγοράσουμε 9 μπελχαρα και από την άλλη οι lcs θα χρειαστουνε πολλά χρόνια και ίσως και επανασχεδιασμο για να αποκτήσουν αεράμυνα περιοχής. Οπότε 3-4 μπελχαρα και lcs τουλάχιστον ιστό του τύπου Σαουδικής Αραβίας η και λίγο ισχυρότερες για να αντικαταστησουμε πλήρως τις s.

nikos

Oxi στους γάλλους..πανε τα λίγα λεφτά μας, για γυμνά σκαφη

data

Επειδή εχω πια αγανακτησει κάτσε ενημερώσου λίγο οι μπελχαρα μόνο γυμνές δεν είναι. Αν τώρα ονειρεύεσαι Burke και τις σημερινές lcs που είναι όντως γυμνές (ούτε αντιεροπορικη άμυνα δεν έχουν) κάτσε να τις ονειρευτεί μόνος σου σόρυ για την σκληρή γλωσσα αλλά καπιοι δεν ζουν σε αυτόν τον κοσμο

nikos

Δεν πειράζει αλλά να μιλάμε κ πιο ουσιαστικά μην πιάσουμε κουβέντα για την AAW ικανότητα ΤΝ γαλλικών σκαφών ( αριθμό βληματων)διαθέσιμο εδω γελάμε.. , αντιβληματικη αμυνα, διαστάσεις μονο η fremm κάνουν!!! Ρόλο asw !!! Και κόστος που θα μας ΤΝ φορέσουν τα γαλακια .οσω για το lcs αλλά χαλια

data

Χώρια που οι μπελχαρα θα έχουν και scalp naval όπλα που οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να μας δώσουνε κατά την πάγια πολιτική τους ούτε τον επόμενο αιώνα.

nikos

Που ζεις μωρε …Ούτε στα όνειρά σου δεν αφήνουν να χεις scalp λογικεψου λιγο άκου τι λέει

vasilisk

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ,ΣΤΗΝ ΠΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ?ΞΕΡΟΥΜΕ ΗΔΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ F35 ΠΑΝΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΕΠΙΣΗΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ,ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ[BURKE,F15C/D,F/A18C/D,F16,ΑPACHE,ΚΛΠ]ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ[ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΓΚΑΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΕΡΑΙΤΩΣ ΤΟΥΣ”ΔΙΚΟΥΣ” ΜΑΣ…ΜΗΠΩΣ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΑΣΗΣ ALS?

Spyros

Βλέπετε κανέναν άλλο να μας δίνει “πραγματικά οπλικά συστήματα” έναντι συμβολικού τιμήματος;

Δε ξέρω βέβαια πως ορίζονται τα “πραγματικά οπλικά συστήματα”, δε περιλαμβάνονται σε αυτά τα Kiowa ή κάτι Σινούκ, υποθέτω.

Antonis_Loukas

Στα kiowa, υπάρχει κωλυσιεργία από τους Αμερικανούς αν δεν το έχεις διαβάσει. Επίσης, δεν είναι οπλικό σύστημα της αξίας ενός Apache. Πόσα χρόνια άραγε στέλναμε αιτήματα για 4(τέσσερα), ώστε να συμπληρώσουμε τη δύναμη ενός ΤΕΕΠ και δεν πήραμε τπτ; Τους -L τους hellfire που έκαναν και τη διαφορά, γιατί δεν μας τους έδιναν (και κραζαμε εμείς οι αδαείς, ότι κοιμούνται όρθιοι στο ΓΕΣ); Τους αντιπλοικους hellfire, ακόμη τους αποδεσμεύουν… Τα σινουκ, πάλι ημίμετρα είναι. Uh-60l θέλουμε, σε αξιοπρεπή κατάσταση, όχι βαρέα ελικόπτερα, με κόστος χρήσης στο Θεό. Ακόμη όμως και να δοθούν, πάλι δεν είναι οπλικά συστήματα που θα κρίνουν… Read more »

darede

+1 Δεν μπορούσα να τα πω καλύτερα

Spyros

Αυτά παθαίνω όταν βάζω συμπληρωματικές προτάσεις στο κείμενο, αγνοείται το βασικό θέμα. Πάμε πάλι:

Βλέπετε κανέναν άλλο να μας δίνει «πραγματικά οπλικά συστήματα» έναντι συμβολικού τιμήματος;

Antonis_Loukas

Πραγματικά λοιπόν οπλικά συστήματα, έναντι συμβολικού τιμήματος, δεν δίνει κανείς! Τουλάχιστον σε εμάς…

Spike

“44 εκ. για τα 70 Kiowa τα θεωρείται ουσιαστικό τίμημα;”
Το ίδιο τίμημα ειναι για όλους, δεν μας εκαναν καμιά χάρη.

vasilisk

ΣΠΥΡΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΞΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ,ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ?ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΟΒΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΣΙ,ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΙΝΟΥΚ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΠΛΑΚΧΩΚ,ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ,ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΜΕΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ Η ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΟΠΛΑ,ΕΚΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ……ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ….ΑΓΑΠΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ… Read more »

ivychris

και όμως δίνει όταν τα $44 εκ. για τα 70 Kiowa συγκρίνονται με τα 16 Kiowa της Κροατίας για $41εκ..

vasilis0011

Στα kiowa από που προκύπτει ότι υπάρχει κωλυσιεργία από τους Αμερικανούς?

Antonis_Loukas

@Πτήση. Προφανώς και δεν είναι πολλά τα χρήματα ή ουσιαστικό το τίμημα. Αφενός όμως, δεν τα έδωσαν μόνο σε εμάς και δεν μας έκαναν χάρη αφού έψαχναν να τα ξεφορτωθούν, αφετέρου, η παραλαβή, χάνεται στο μέλλον, με αμερικανική υπαιτιότητα. Επίσης, δεν το θεωρώ κρίσιμο οπλικό σύστημα. Τέτοιο είναι το Apache. Επίσης, καθυστέρησαν χαράκτηριστικά να μας επιτρέψουν ενίσχυση σε επιθετικά/αναγνωριστικά ελικόπτερα, όλως τυχαίως, αφού πρώτα η Τουρκία έχει παραλάβει σε μεγάλες ποσότητες τα δικά της. Είναι που καίγονται να μη διαταραχθεί η ισορροπία βλέπετε…

Antonis_Loukas

@Πτήση. Ευχαριστώ για την απάντηση και πραγματικά θεωρούσα τη πηγή που παρέθεσα, αξιόπιστη. Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω στις διαβεβαιώσεις σας, ότι όλα βαίνουν καλώς. Σχετικά όμως με την αποδέσμευση κρίσιμων οπλικών συστημάτων, εξακολουθώ να μην έχω πειστεί ότι έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Προφανώς και δεν περιμένω να μας δώσουν f-15 σε τιμές ελικοπτέρων όπως έγραψε φίλος πιο κάτω, αλλά τουλάχιστον περιμένω να άρουν γελοίες αιτιάσεις προς εμάς (mlrs στα νησιά) και να σταματήσουν φανερά ή κρυφά, να σαμποτάρουν οποιαδήποτε πιθανή προμήθεια, μας δίνει ανάσες σε σχέση με τη Τουρκία (scalp στο παρελθόν, mdcn/fremm/belharra). Πρέπει να σταματήσει η… Read more »

vasilisk

ΑΝΤΩΝΗ ΕΥΓΕ.ΣΠΥΡΟ ΠΟΙΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΕΙΣ Η ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ?ΝΑ ΘΥΜΗΣΩ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ?ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΗΣΤΙΚΑ?ΤΑ ΜΙΣΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΟΥ?ΒΕΒΑΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ”ΔΙΚΟΙ”ΜΑΣ….ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΙΝΟΥΚ ΑΠΟ ΕΝΑ Φ15?ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΙΟΒΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΡΚ?

Spyros

Δηλαδή λέτε πως για να αποδείξουν τη “φιλία” τους (ενώ αναγνωρίζετε πως εθνικές φιλίες κλπ δεν υπάρχουν) οι ΗΠΑ προς εμάς πρέπει να μας δώσουν F-15 σε τιμή Chinook και Arleigh Burke σε τιμή Kiowa; Και γιατί να τα κάνουν αυτά; Ή γιατί να τα κάνει κάποιος άλλος, πιο χουβαρντάς απο τους Αμερικάνους; Εξηγούμαι: δεν περιμένω βοήθειες απο κανέναν. Κι αν μας δώσει κάτι “τσάμπα” κάποιος (ένα 400άρι μύρια για συμπλήρωση του ποσού της αναβάθμισης των Φου16, πχ), προφανώς το κάνει επειδή στρατηγικά αυτό τον συμφέρει, όχι από τη καλή του τη καρδιά. Όμως από εκεί μέχρι του να λέμε… Read more »

vasilisk

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΑΛΛΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ.ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΤΑ ΑΒ ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ LCS ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΕ ΜΟΡΦΗ LEASING Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΚΟΚΑΡΔΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ ΟΤΙ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ F15 ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΝΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ… Read more »

Spyros

Όπως λέτε, τον καλό τον πελάτη πρέπει να τον προσέχεις.

Η Ελλάδα ούτε κατά διάνοια δεν είναι τόσο καλός πελάτης των ΗΠΑ όσο η Τουρκία. Οπότε…

antonios

Μα εμεις δεν ημαστε ικανοι να ναυπυγησουμε δικα μας πλοια λενε οι αμαερικανοφιλοι, οι γαλλοφιλοι και οι ρωσοφιλοι αναγνωστες! ΓΙΑ λαμαρινες θα μιλαμε τωρα? Λες και εαν οι Γαλλοι μας δωσουν τις [email protected] ως δια μαγειας θα παραγουμε και τα ρανταρ τους και τα οπλα τους! το 1825 ειχαμε το ρωσοφιλο κομμα, το αγγλοφιλο και το γαλλοφιλο. Σημερα εχουμε τους Αμερικανοφιλους , τους ευρωπαιστες και τους ρωσοφιλους (γιατι ο Πουτιν που κανει πουτινιες θα παρει την Κωνσταντινουπολη και θα μας την δωσει τζαμπα). Ομως περα απο τα αστεια. Το αρθρο ειναι σωστο οχι γιατι οι LCS ΜΠΟΡΕΙ να ειναι καλυτερες… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι γάλλοι δεν μετάφεραν και δεν χάρισαν καμμία γραμμή παραγωγής Μιράζ στο Πακιστάν. Δεν χρειαζόμαστε καμμία γραμμή παραγωγής για Μιράζ. Εθνικό πλοίο που φυσικά δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε, δεν είναι μόνο οι λαμαρίνες και όλα τα άλλα να είναι εισαγώμενα. Ναε δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε οποιοδήποτε πλοίο από πυραυλακάτους που το ναυτικό περιμένει κάτι χρόνια να παραλάβει τις 2 τελευταίες του Σούπερ Βίτα, μέχρι φρεγάτες και υποβρύχια. Τα ελληνικά ναυπηγεία είναι πεθαμένα. Μόνο εσύ πρέπει να πιστεύεις ότι το Πακιστάν είναι καλύτερος φίλος για την Γαλλία από τι είναι η Ελλάδα. Καταρχήν. Δεν υπάρχουν φιλίες μεταξύ κρατών αλλά υπάρχουν συμφέροντα.… Read more »

antonios

Οταν θα ειναι να το παιζεις “εξυπνος” θα πρεπει πρωτα να εισαι σωστα πληροφορημενος. Η γραμμη παραγωγης δεν θα ερθει για την παραγωγη καινουργιων αεροσκαφων αλλα για παραγωγη μερων της ατρακτου και αλλων κρησιμων μερων που θα φτανουν στα ορια τους και θα χρειαζονται αντικατασταση. Το αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ προς απαντηση σου : https://www.ptisidiastima.com/pakistani-mirages-still-flying/ : Με αυτον τον τροπο η ΕΑΒ θα μπορει να μετατρεπει κρησιμα μερη για εγκατασταση διαφορετικου ρανταρ, ΗΟ αισθητηρα στο ρυγχος κτλπ. Εσυ που τοσο συμπαθεις τους Γαλλους μας εξηγεις γιατι ζητουσαν τοσο μεγαλη αμοιβη για τα Μ-2000-5 οταν για την Ινδια η τιμη ηταν 25%… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σιγά μην πάρουμε ολόκληρη γραμμή παραγωγής για να φτιάχνουμε απάρτια για μόλις 44 αεροπλάνα μας. Είναι εθνικά επιζήμιες οι απόψεις σου. Μα καλά ? Τα χώνεις στους γάλλους και από την άλλη μιλάς για μεταφορά της γαλλικής γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα ? Καμμία λογική… Η ΠΤΗΣΗ απέφυγε να γράψει ότι οι πακιστανοί αγόρασαν το 2004, 50 λιβυκά Μιράζ-5 που κάμποσα από αυτά είχαν πετάξει μόλις 1.200 ώρες στα 30 χρόνια υπηρεσίας τους ενώ επίσης αγόρασε και κινητήρες που ήταν καινούργιοι και δεν είχαν βγει ποτέ από τα κιβώτια τους. Έτσι τα Μιράζ τους μπορεί να πετάνε ακόμη 30 χρόνια. Ενώ… Read more »

Thras

@ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Αδιανόητος είναι μόνο ο τρόπος που απευθύνεσαι στους συνομιλητές σου. Σαν να κατέχεις τη μόνη αλήθεια μαζί με το αλάθητο του πάπα!!! Όταν μιλάς πρέπει όλοι να συμφωνούν μαζί σου γιατί διαφορετικά είναι είτε εκτός πραγματικότητας, είτε εθνικά επιζήμιοι… και το λέει αυτό ο άνθρωπος που τον μάθαμε όλοι γιατί πιστεύει ότι “δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ” και πάλι αξιωματικά, γιατί; Γιατί έτσι!

Άντε λοιπόν μαζέψου και μίλα πιο όμορφα σε όσους διαφωνούν με το αυτοκρατορικό σου ύφος…

antonios

Φιλε Γιαννη 1 οπως ειδες και στο αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ το Πακιασταν πηρε οτι χρειαζοταν για να κρατησει για 50 χρονια ζωντανα τα Μ-3. Επειδη μαλλον διαβαζεις γρηγορα τα αρθρα των αλλων εγω αναρωτηθηκα γιατι μια τετοια κινηση δεν εγινε απο τους Γαλλους τωρα που προσφερουν τις [email protected] με ενα αριθμο 40 αεροσκαφων σαν “ενδιαμεση” λυση. Να σου θυμησω οτι οταν η ΠΑ επανεξετασε την συνεχιση του εξυγχρονισμου των υπολοιπων Μ-2000EGM , η δικαιολογια της Γαλλιας ηταν οτι “μοοολις” ειχε κλεισει η γραμμη παραγωγης (λιγα λεπτα πριν αν παιρναμε τηλ θα προλαβαιναμε) του ρανταρ RDY των Μ-2000-5!!! Οσον αφορα το… Read more »

Shadowfax

antonios antonios
Σχετικα με τους Πακιστανούς και τα μιραζ ριξτε μια ματια στα σχόλια του παρακάτω άρθρου, όπου ο Konstantinos Zikidis απάντησε μερικές απο τις ερωτήσεις που ειχα για το θέμα…
https://www.ptisidiastima.com/mirage-2000-5-mk2/comment-page-1/#comment-104880

Chris

Αν σκεφτούμε ότι η μελλοντική ανακυρηξη/οριοθέτηση ΑΟΖ γίνει πραγματικότητα, θα αναγκάσει το ΠΝ να υπερασπίζεται μια τεράστια περιοχή, οπότε ιδανικά θα χρειάζοταν αύξηση του αριθμού μονάδων και όχι διατήρηση όπως πασχίζουμε ή μείωση όπως είναι πιθανό να γίνει. Με αυτή τη λογική θα μπορούσαν να χωρέσουν και οι δύο προτάσεις στο πρόγραμμα εξοπλισμού του. Δυστυχώς η γαλλική πρόταση φαινεται να εξαρτάται από τις γερμανικές διαθέσεις ενώ η αμερικανική βοήθεια ίσως να συνδέεται με εκχώρηση εθνικών δικαίων, (ενώ δεν είναι ακόμα διατεθειμένοι να ξεγραψουν την Τουρκια από τη λίστα των συμμάχων). Πήξαμε στους φίλους γενικά ενώ η δική μας τσέπη είναι… Read more »

Νικόλαος

Δηλώνω παντελώς ασχετος με τα τεχνικα αλλα εχω μια απορία.Πόσο εφικτό είναι να διαμορφωθούν 1-2 από τις meko μας με αντιαεροπορική διαμόρφωση; Να αναβαθμιστούν δλδ σε πλοία αεράμυνας αποκλειστικα; υπάρχει αυτή η δυνατότητα; τεχνικα εννοω..

ACHERON

Mε πολύ χρήμα και συμβιβασμούς,γίνονται αποδεκτά υποκατάστατα Α/Α,βλέπε ANZAC.

Βασίλης

Πιστεύω πως αν μεταφερθεί το phalanx 3 ντεκ ψηλότερα και τοποθετηθεί πάνω ακριβώς από τη γέφυρα με ταυτόχρονη τοποθέτηση ενός ΜΚ-13 (όμοια με αυτό των Αυστραλέζων) στην θέση αυτή, με ολοκλήρωσή του στα ηλεκτρονικά του πλοίου (ραντάρ,ΣΕΠ,κτλ), νομίζω πως η ΜΕΚΟ μετά γίνεται πολύ ικανότερο πλοίο για ΑΑ αποστολές.

Mageiras

Τεχνικά όχι μονο ειναι εφικτό αλλά υπαρχει ηδη και το πρότυπο…οι ΜΕΚΟ Anzac της Αυστραλίας…οικονομικά όμως είναι σχεδόν ανέφικτο καθώς είναι αρκετό το κόστος της αναβαθμισης για τα σημερινά δεδομένα μας και ίσως επίσης και επιχειρησιακά να μην συμφέρει καθώς όταν θα ολοκληρώνεται περιπου ο εκσυγχρονισμός θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά οι ίδιες οι Anzac τις οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε…

Spike

Οι διατάξεις κεραιών των ΜΕΚΟ Anzac έχουν αρκετές επιπτώσεις πάνω στο σκάφος, ειναι ξεκάθαρα μία υπερβολή των Αυσταλών ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους με 16 σταθερά ραντάρ πια και όλα αυτά για να διαχειρίζεται 32 ESSM!
Προσωπικά θα έλεγα να μην μπλέξει το ΠΝ με αυτή την ιστορία.

dimitrov

Για να δούμε, για να δούμε …. Έχει ξαναψει η μάχη. Επιτέλους ανταγωνισμός! Επρεπε να φτάσω στα 43 για να το δω. Αγωνία και άγχος στο γαλλικό κόμμα καθώς δείχνει η κατάσταση πως η πολυαγαπημένη Γαλλία μπορεί να χάσει μια σίγουρη δουλειά. Για να δούμε τις ρεπριζ των Γάλλων ….. παντως για μένα ακόμα προηγούνται στο ματς. Πιστεύει η Π&Δ ακραδαντα πως το ματς είναι ο νικητής τα παίρνει όλα; Δεν έχει 1ο βραβείο οι Γάλλοι και 2ο βραβείο οι Αμερικανοί ας πούμε; Επίσης το ελληνικό κράτος θα έκανε αντίστοιχο ντεμαραζ για ικανοποιηθούν και οι 2; Με εκσυγχρονισμό μ2000 στο… Read more »

MAN

Χρειαζόμαστε 4 φρεγάτες Α/Α περιοχής που καινούργιες κοστίζουν από €1δις η μία με τα όπλα τους (είτε [email protected], είτε LCS-GR 150 μέτρων). Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ο προϋπολογισμός είναι μικρός. Οι Adelaide είναι άμεσα αξιοποιήσιμες και μας δίνουν ανάσα περίπου €1.5δις σε βάθος 15ετίας (εάν τις τουμπανιάσουμε με αναβάθμιση των essm σε block II, κανά RAM-21 και ότι άλλο χρειάζεται για να αντέχει πάνω από 10-12 ταυτόχρονες απειλές). Άρα αποτελούν σίγουρα την καλύτερη λύση. Τα κεφάλαια για τις άλλες 2 νέες φρεγάτες μπορεί να προέλθουν είτε από 20ετή δάνεια μέσω ΗΠΑ (με 3% επιτόκιο η… Read more »

darede

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τους φίλους που δεν βλέπουν με καλό μάτι την μελλοντική εξάρτηση του Π.Ν από την L.M, εξάλλου οι αμερικανοί θα πρέπει να παρέχουν ουσιαστική βοήθεια με όπλα και οπλικά συστήματα που τα χρειαζόμαστε άμεσα σε όλα τα σώματα. Το παράδειγμα της αποδέσμευσης πυραύλων στην Πολωνία και όχι σε εμάς είναι εξοργιστικό. Κάποιες προτάσεις \ παρατηρήσεις 1) Το κονδύλι για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ οφείλει να είναι αυτό που έχει καταγραφεί δηλ στο ύψος των 400 εκ συνολικά 2) Το συμβόλαιο για αυτήν την αναβάθμιση θα το κερδίσει η L.M μόνο εάν προσφερθούν οι Adelaide με SM-2,… Read more »

dimitrov

Για τα εδάφια 1&3 να υποθέσουμε πως θα πάτε στο ΑΤΜ να σπρώξετε κανένα πακέτο. Επίσης θα ήθελα για το εδάφιο 5 να μας εξηγήσετε πόθεν τεκμαίρεται τούτο;
Σε κάθε περίπτωση λαμβάνω αφορμή από το σχόλιο σας να πω πως αν πάρουμε τορπιλες, εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ 200ΗΝ και Αδελαΐδας θα πρέπει να τα σπάσουμε στα μπουζούκια. Για μπελεραδες και ελσιες ούτε ο Άγιος Βασίλης! Κι έρχονται κι εκλογές ε;

darede

36000 χιλ προσλήψεις ανακοινώθηκαν σπο τον πρωθυπουργό, όσο δηλ αγορα adelaide,τορπιλών και εκσυγχρονισμού ΜΕΚΟ. Αυτά και είναι μόνο η αρχή στον προυπολογισμό του 2019. Άρα ανησυχία για τα διαθέσιμα κονδύλια να μην σας πιάνει αγαπητέ. Όσο για το 5 η L.M αφού δεν μας κάνεουν τα LCS, μπορεί κάλλιστα να προτείνει την F110 που ουσιαστικά την εξοπλίζει με ραντάρ, συμπαραγωγή σε διάφορα άλλα συστήματα και ΜΚ 41. Ελπίζω να σας κάλυψα.

Για μετά τις εκλογές αναφέρομαι γιατί αυτοί δεν θα πράξουν τίποτα

Antonis_Loukas

Αν μας φαίνονται ακριβές οι belharra, τι ακριβώς θα μας φανούν οι f-110 με τα καλουδια που προβλέπονται(βασικά ακόμη το ψάχνουν για όλα εκτός του ram); Εκτός τόπου;

dimitrov

Είπατε την μαγική λέξη … προσλήψεις! Κι αν αυτη συνδυαστεί με την άλλη μαγική λέξη τις εκλογές, τι έχουμε; bingo. Οπότε λεφτά γιοκ. LCS καμιά σχέση με μπελεραδες και f110 …. λόγω κόστους. Άλλωστε εκεί πατάνε οι ΗΠΑ για την … ντρίμπλα στους Γάλλους. Και καλά LCS φθηνοτερη. Μάλιστα οι f110 παίζουν ακριβότερα κι από τις φρεμ …. Μετά τις εκλογές άγνωστο. Δεν έχουμε ακούσει Κούλη να μιλάει για άμυνα. Αλλά κι αν δεν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις δεν ξέρουμε τι πολιτικό σχήμα θα προκύψει. Για φανταστείτε ΥΠΑΜ τον Σταύρακα ας πούμε …. Για να δούμε … Και χρόνια πολλά σε… Read more »

dinos

Δειτε τι υπαρχει σημερα στο ΚΠΜ:
SEWACO STACOS
http://i.imgur.com/hmfdleR.jpg
και τι θα επρεπε να υπαρχει :
LM CMS330
comment image.
Προφανως δεν τα εχει δει ποτε πολιτικος η του ειπαν αφου δουλευει αστα.
Νομιζω πως ολοι σπιτια τους παιζουν με playstation 4 αλλα στελνουν το ΠΝ
να υπερασπιστει την χωρα με …atari.
Tορπιλες στα υ/β θα μπουν οταν πεσουν τα τουρκικα στο νερο.

Antonis_Loukas

Για τις τορπίλες τότε, ποιος ο λόγος για βιαστικές αποφάσεις; Αφού το αόρατο χέρι, πάλι θα κάνει το θαύμα του… Αλήθεια, ποια η εκτίμηση σου για τον υπεύθυνο πίσω από γενικότερες ‘καθυστερήσεις’ προμηθειών οπλικών συστημάτων που πραγματικά κάνουν τη διαφορά; Με τις τορπίλες ειδικά, είναι οφθαλμοφανές ότι το πράγμα σαμποταρεται…

Spirit

Εχουμε P-3 κύριε τι τορπίλες και ιστορίες μας λέτε. Ασε που θα δόκουμε και μέρισμα στο πόπολο.

Spirit

Μόνο το CMS δεν φτάνει για να κάνεις πόλεμο.
Κανονικά τα πλοία ήθελαν αναβάθμιση σε όλους τους τομείς και με νέο οπλισμό.

ivychris

μη σε παραμυθιάζουν οι κονσόλες hi-tech, γιατί και οι άλλες μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους, αρκεί οι χειριστές να είναι άριστα εκπαιδευμένοι.
Το πλοίο κατ΄αρχας είναι φορέας όπλων και αισθητήρων που εξυπηρετούν τα όπλα.
Και αυτή είναι από Arleigh Burke, τι σημαίνει δλδ, επειδή δεν έχει 3 κονσόλες ο χειριστής δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.
comment image%3Fs%3Dacbda5555520c68ca9f981f759f7403e&encoded=true
Πολλά Οπλα & πάλι όπλα & μόνο όπλα….,1-2 ρανταρ που μπορούν να εξυπηρετούν τα πολλά όπλα & ένα γρήγορο & αξιόπιστο σύστημα υπολογιστών.

MPAMPIS

Εάν οι lcs έρχονται με καποια έκδοση aegis με 500εκ ειναι ασυναγώνιστες……
Αν έρθουν με aegis. Σίγουρα αυτο σημαίνει αποδεσμευμένος sm-2.
Απο όσο ξερω χρηματοδότηση για αμερικανικά όπλα υπαρχει μέσω FMS.Για τις γαλλικές υπαρχει βέβαια η άποψη για τα ομόλογα (αν ευσταθούσε κατι τέτοιο θα εκανε προσφορά και η Γερμανία ισως και η Ισπανία αρα μαλλον μπαρούφα ειναι)……μονόδρομος οι lcs για νεο πλοίο…….
Εξαίρεση βέβαια κορβέτες, περιπολικά με εθνικούς πόρους.

Γιώργος

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Αμερική και Γαλλία για το πρόγραμμα φρεγατών είναι υπέρ μας. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει αντίστοιχη προσφορά και από τη Γαλλική πλευρά. Αν το εκμεταλλευτούμε έξυπνα θα βγούμε διπλά κερδισμένοι. Πολύ πιθανό να δούμε στο τέλος η πρόταση της Αμερικής να περιλαμβάνει και ΑΒ συν όλα τα άλλα και η πρόταση της Γαλλίας FREMM για ενδιάμεση λύση. Η μπέλχαρα δείχνει πιο κοντά στις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού από την άλλη η Αμερική μπορεί να προσφέρει αυτό που χρειαζόμαστε και με το δέλεαρ των ΑΒ !! Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον Προσωπικά αν η πρόταση της Αμερικής… Read more »

Βασίλης

Ναι, ΑΒ με τα όπλα του.
Αν είναι να μας αρχίσουν πάλι: “Όχι παιδιά SM-3 γιατί φωνάζουν οι απέναντι, όχι SM-6 γιατί έχουν τεράστια εμβέλεια και τι την θέλετε εσείς, όχι SM-2 γιατί είναι ανάδρομος ο Ερμής (μην πω για τους Τomahawk και γίνει κάνα τσουνάμι μέρες που’ναι)” κτλ τότε να μείνουν εκεί που βρίσκονται και να μην μπουν καν στην διαδικασία να περάσουν τον Ατλαντικό.

Antonis_Loukas

Μη σου πω πως οι Αμερικάνοι είναι τόσο διεστραμμένοι, που είναι ικανοί να μας δώσουν γυμνά AB, κερδίζοντας διπλά. Και θα πετάξουν εκτός τον ανταγωνισμό δίνοντας μας ξεδοντιασμένα πλοία (άρα και ακίνδυνα) και θα μας γονατίσουν με το κόστος χρήσης και επάνδρωσης. Φοβεροί έμποροι…

Βασίλης

Άσε ρε Αντώνη.., “καλοί- χρυσοί- άγιοι ΜΕ ΟΠΛΑΡΕΣ” οι Αμερικάνοι αλλά μόνο γι’αυτούς ή γι’αυτούς που θέλουν!!!
Εμάς μια ζωή μας βλέπουν σαν την διασταύρωση Χίτλερ με Στάλιν και μας δίνουν σφεντόνες (για την εποχή) μην τυχόν και κατακτήσουμε την Μέση Γη με την Μόρντορ μαζί..!

Γιώργος

Για τους SM-3 και 6 το θεωρώ απίθανο αλλά και υπερβολικούς για τις ανάγκες μας και τις οικονομικές μας δυνατότητες όσον αφορά τους SM-2 έχουν ήδη αποδεσμευτεί.
Με τους SM-2 και ESSM είμαστε μια χαρά !!

Antonis_Loukas

Το τι ‘θέλουμε’ και χρειαζόμαστε, δεν θα το υποδείξουν οι Αμερικάνοι. Ιδανικά, για να μην ενοχληθεί και το ‘αγαπημενο παιδί’ δίπλα μας, θα είμαστε ικανοποιημένοι με sm-2 blockiii με την κεφαλή του sm-6. Με λίγα λόγια, έναν ενεργό sm-2 χωρίς το τερατώδες booster του sm-6(και την άχρηστη εμβέλεια και κόστος) και την αναγκαιότητα για καταυγαστηρες, βάρος και εξειδικευμένα ραντάρ. Τέτοια έκδοση μπορεί να μην υπάρχει, αλλά είναι πανευκολο να δημιουργηθεί με ελάχιστο κόστος. Τεχνολογικό ρίσκο μηδέν! Φυσικά, για να προσφερθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα δικά μας ‘ξεφτερια’, να θέσουν ως απαράβατο όρο, ενεργούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Εκεί θα βλέπαμε… Read more »

Βασίλης

Οι SM-3 είναι υπεραπαραίτητοι για την ανάσχεση πυραύλων τύπου BORΑ & YILDIRIM.
Οι SM-6 ΑΝ πάρουν οι Τούρκοι F-35 ή κάνα άλλο stealth τύπου Su-52 πάλι είναι απαραίτητοι.
Ποιους SM-2 όμως??? Τους τελευταίους τους bl3 με την κεφαλή ημιενεργής καθοδήγησης ή τους πρώτους που βυζαίνουν δεδομένα από το πλοίο-φορέα από την αρχή μέχρι το τέλος..?
Αν είναι να κάνουν μια δουλειά να την κάνουν σωστά.. ειδάλλως τα πασαλύματα για τα μούτρα τους.

Spirit

Σιγά μην στείλουν και αεροπλανοφόρο. Καλή είναι η φαντασία, αλλά να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.
Εδώ δεν μποτούμε να πάρουμε τορπίλες και να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ, arleigh burke ονειρευόμαστε.

Steve

Μετά το ερωτικό καβγαδάκι Τουρκίας – ΗΠΑ που όπως δείχνει οι τουρκοι θα πάρουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί…
μήπως να αρχίσουμε και εμείς σιγά-σιγά τα νάζια στις ΗΠΑ επιλέγοντας [email protected]???

Ειδικά αν ισχύει η άσκηση στην κυπρο…

MPAMPIS

Κρίσιμα οπλικά συστήματά πρακτικά για οτιδήποτε μπορούμε να προμηθευτούμε απο το Ισραήλ.Καλο ειναι σε συγκρίσεις με το παρελθόν να μην ξεχνάμε την υποστήριξη του Ισραηλινού λόμπυ στην Αμερική σημερα.
Η σχέση μας με το Ισραήλ δεν ειναι απλα πολιτική, εχουμε σύνορα (Κύπρος) εχουμε κοινά συμφέροντα (αέριο) εχουμε κοινό εχθρό.
Αλήθεια αν δεν είχε στραβώσει η δουλειά με τους eryx ώστε να αποκλεισθεί η Γαλλία απο τα τουρκικά προγράμματα ξέρουμε πως θα ήταν σήμερα η κατάσταση;

evaggelos

καλησπερα το προβλημα της γαλλιας λεγεται χρημα και χρημα δεν εχει,ηδη συζητουν για ελεγχο του προυπολογισμου οι βρυξελες.και χρημα να εχουν δεν εχουν να προσφερουν κατι αφου οι φρεμ δεν φτανουν για την ιδια ενω και οι λαφαγιετ αναβαθμιζωνται ενω αν αποδεσμευτουν οι δυο μη εκσυγχρονισμενες το μονο που θα προσφερουν θα ειναι στο λιμενικο.οποτε παπαλα απο πλοια συν του οτι μιλαμε για ομολογα κλπ ειναι κατι μη χεριροπιαστο αφου καμια αποφαση του γιουρογκρουπ δεν εχει ενεργοποιηση την διαδικασια καθως δεν γνωριζουμε που τελικα θα κατευθυνθουν (πιθανον σε αποπληρωμες τοκων του α δανειου).απο την αλλη τα 5ρια ειναι οντως καλα… Read more »

CHRIS

Απο που προκύπτει ότι οι Essm ή as ter15 αποτελούν τα εργαλεία που θέλει το ναυτικό μας . Με την ίδια λογική οι ram μια χαρά μας κάνουν και δεν χρειαζόμαστε κορβετες με στοιχειώδη οπλισμό φρεγάτας αλλά πηραυλακατους με οπλισμό κορβέτας κλπ. Μπορείς σε παρακαλώ να μας αναφέρεις το κόστος της κορβέτας που έχει το ραντάρ άμεσα εκείνο που αναφέρεις με πλήρη εξοπλισμό κλπ κλπ Όλοι οικονομολόγοι γίναμε , πόσο κοστίζει η απώλεια εδάφους δεν μας λέει κανείς , τεσπα στο θέμα μας τώρα . Εχθρικό ΜΕΑ ανακαλύπτει την φτηνή κορβέτα (αλλά με αντιαεροπορικών ικανότητες εδώ αναρωτιόμαστε αεσα ραντάρ για… Read more »

Neilos

Έαν αρκούσε ένα τηλέφωνηματάκι του Ερντογάν στον Τράμπ για να εκπαραθυρώσει ο τελευταίος τον Μάτις και να ανοίξει ο δρόμος για την τρίτη κατά σειρά εισβολή της Τουρκίας στην Συρία όλες οι άλλες κουβέντες είναι περιττές…

Γεώργιος παρασκευοπουλος

Επιτέλους έχουμε ικανή ηγεσία. Ερευνα όλες τις επιλογές και εκμεταλλευεται τον ανταγωνισμό χωρίς φανφάρες και φωνές. Παράλληλα ακολουθούμε για πρώτη φορά ενεργή εξωτερική πολιτική και το καλύτερο όλα αυτά σε συνδυασμό με σωστή κοινωνική πολιτική. Δηλαδή και τον λαό μας προσέχουμε και την άμυνα μας. Όλα αυτά με κάνουν να σκεφτώ τι κλέψιμο έπεφτε πριν για να μην έχουμε ούτε άμυνα ούτε χρήματα για τον κόσμο που τα έχει ανάγκη

Spike

Υπερωρίες βλέπω, Κυριακή και Αργίες στις επάλξεις, εύγε ΑΞΙΟΣ

ACHERON

😛

Thras

καλά, το τερμάτισες! Σε ποιά χώρα ζείς εσύ;

MAN

κ. Παρασκευόπουλε, Κοινωνική πολιτική με 24% των παιδιών μας κάτω από το όριο της φτώχιας όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους συνταξιούχους είναι 12% είναι για γέλια και για κλάματα (λέτε η κυβέρνηση να ξανασκεύτεται ψήφο των 17άρηδων?). Αλλά αυτό συμβαίνει όταν ότι περισσεύει από τα πλεονάσματα μοιράζεται με ένα μόνο κριτήριο: Πώς μπορούν να αγοραστούν περισσότεροι ψήφοι. Σε αυτό είναι πραγματικά πολύ ικανή η σημερινή κυβέρνηση. Μιλάμε για value for money επιλογές. Για παράδειγμα, ο Γαβρόγλου δεν ανακοίνωσε απλά 15000 προσλήψεις εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ. Αυτά τα έχουν κάνει και άλλες, λιγότερο “ικανές” κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ότι στην “λίστα προτεραιότητας” θα… Read more »

Steve

🙂 Κάνετε και σε άλλα άρθρα το ίδιο ακριβώς post…
Η Πτήση είναι ένα τεχνικό και όχι πολιτικό site… καλύτερα να πάτε στα άλλα site…

για να μην συνεχίσουμε την πολιτική κουβέντα με το φιάσκο των Fremm – 12 ναυτικών μιλίων στο ιόνιο – μακεδονικό και ξαφνική καθαίρεση κοτζια….

Πτήση εάν δεν κάνω λάθος είναι η τέταρτη φορά που βλέπω το ίδιο σχόλιο 🙂

Γεώργιος παρασκευοπουλος

Καταρχάς αγαπητέ Steve η πτήση είναι ένα site όπως είπατε και επαφυετσι σε αυτό να θέσει τους κανόνες. Εσείς είστε κάποιος που συμμετέχει σε μια κουβέντα και επομένως δεν είναι αρμοδιότητα σας να ορίσετε το περιεχόμενο των σχολίων. Επιπλέον τα σχόλια μου είναι κόσμια με σεβασμό σε όλους. Δεν βρίζω ούτε προσβάλλω κάποιον. Δεύτερον όσον αφορά το περιεχόμενο των σχολίων δεν είμαι ο μόνος που δεν κάνει τεχνικά. Ας πούμε ο αγαπητός Spirit ο οποίος θα επίσης ξημεροβραδιαζεται στο site σε όποιο άρθρο κάνει σχόλιο ανακατεύει και λίγο κοινωνικού μέρισμα στην σάλτσα και μας το δίνει να το φάμε. Παρόλα… Read more »

Γεώργιος παρασκευοπουλος

OK Έχετε δίκιο πτήση. Με συγχωρείτε αναφερόμουν στον χρήστη spike. Ο δαίμων του τυπογραφείου βλέπετε. Ανταπάντηση όμως στο σχόλιο του που είχε μια δόση ειρωνείας και αναφερόταν σε εμένα. Η κριτική σας ως προς την καλυμμένη ειρωνεία είναι σωστή αλλά πρέπει να αφορά όλους

Spirit

Sorry κιόλας αλλά το τι γνώμη έχω για τα μερίσματα και τα αναδρομικά, σε σχέση με την πραγματικές ανάγκες της χώρας μας, τι σχέση έχει με το πολιτικό λιβάνισμα από γνωστούς συντρόφους στην σελίδα σας;
Ουτε πολιτική τοποθέτηση ειναι η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, ούτε αβάντα σε κανέναν πολιτικό.

Steve

Κύριε Παρασκευόπουλε τα μυνήματα του spirit δεν τα έχω παρατηρήσει… μάλλον γιατί του “κόβει” λιγο παραπάνω και δεν τα κάνει copy paste…
Εσείς κάνετε το copy paste και δεν απαντάτε σε κανένα σχόλιο επί της ουσίας…

Γεώργιος παρασκευοπουλος

Αγαπητέ Steve εκφράζω απλά την γνώμη μου εάν θεωρώ κάτι θετικό. Το ότι επιτέλους κινούνται τα εξοπλιστικά είναι θετικό. Η πτήση έχει κάνει πολλά άρθρα όσον αφορά το θέμα. F16v, Kiowa, markv, chinook κτλ. Τώρα κάνει άρθρα και για εξοπλισμούς που ελπίζουμε να γίνουν στο Ναυτικό. Εγώ σε αντίθεση με πολλούς χρήστες που τα θεωρούν αρνητικά η ανάξια λόγου τα θεωρώ θετικοτατα. Είναι τόσο κακό αυτό? Τεχνικά δεν γνωρίζω αλλά υπάρχουν ειδικοί επιτελείς και στα 3 σώματα που θα επιλέξουν τα κατάλληλα συστήματα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μας και το κόστος. Αυτοί θα τα επιλέξουν είναι η αρμοδιότητα τους. Η… Read more »

ACHERON

Κύριε Παρασκευόπουλε,επειδή δέν είμαι κατά του κράτους προνοίας,αλλά κατά του κράτους ειρωνείας,θα σας αφήσω να ευτυχείτε στην γή της επαγγελίας.
Επειδή όμως έχω αποσυντονιστεί κάπως με τις τοποθετήσεις σας,και επειδή η ανάρτηση αφορά πλοία,θα σας θέσω την απλοϊκή μου απορία,για ποιά περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος προορίζονται αυτά;
α)Αιγαίο;
β)Ανατολική Μεσόγειος;
γ)Πρέσπες;

Steve

Δεν εκφράζετε απλά την γνωμη σας…
Αφήνετε ενα τυποποιημένο σχόλιο σε κάθε άρθρο με μεγάλη επισκεψιμότητα για προφανής λόγους…
Και λίγο εγκράτεια δεν βλάπτει για μια κυβέρνηση που δεν εχει μείνει σταθερή σε καμια γραμμή…

Γράψτε την αποψη σας στα άρθρα αλλα μη μας πετατε ενα τυποποιημενο σχόλιο… Αυτο υποτιμα και το site και εμάς τους αναγνώστες και εσάς

G-164g ag-cat

Παίδες, κι εγώ θέλω 4 Μπελαράδες, 2 ΑΒ, ESSM2 και SM2 μαζί με 40 Rafale και S300 PMU-2 (για ισονομία σε νταβά). Και άλλα πολλά όπως MLRS, TOMA κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά δεν μπορούμε να τα πληρώνουμε (βάζω και τις FOS μέσα). Δεν είναι βιώσιμη αυτή η κατάσταση. Κι ας δώσει η ΝΔ (ή όποιο άλλο χρέπι) το κοινωνικό μέρισμα στις ΕΔ (εκτός κι αν φέρουν πίσω τα λεφτά από τις λίστες των Ελβετικών τραπεζών ή γυρίσουν πίσω τα φράγκα από Μεσογειακούς/Ολυμπιακούς αγώνες, C4I, Siemens κλπ – Δεν θα το κάνουν ποτέ). Άρα, η μόνη λύση είναι ένα… Read more »

Γεώργιος παρασκευοπουλος

Αγαπητέ Αχέρων τα στο ειρωνικός κομμάτι του σχολίου σας δεν θα δώσω σημασία. Δεν νομίζω ότι θα δώσει και η πτήση αλλά θα είναι μεροληπτικο εκ μέρους της. Όσον αφορά τις κορβετες διάβασα σε κάποιο από τα άρθρα της πτήσης ότι σαν μέγεθος είναι όσο οι σημερινές φρεγάτες. Επιπλέον οι ισραηλινόι εάν δεν κάνω λάθος κορβετες αγόρασαν για την προστασία των πλατφορμών τους. Για εμάς εάν κατάλαβα καλά από την ειρωνική σας ερώτηση γιατί δεν είναι κατάλληλες? Σαν επιχείρημα σας έφερα ότι θα έχουμε απώλειες. Μήπως πιστεύετε ότι δεν θα έχουμε καθόλου αλλά μόνο οι απέναντι?

ACHERON

Eγώ αναφέρθηκα στο κράτος ειρωνείας,κατ΄αντίστιξη στο κράτος προνοίας.
Οπότε,είτε παρερμηνεύσατε,είτε ταυτίζεστε με το κράτος,επειδή κυβερνούν αυτοί που συμπαθείτε.
Στην παρούσα ανάρτηση,δέν έχω εκφράσει προτίμηση για κατηγορία ή κλάση σκαφών,καθώς πιστεύω ότι εφ΄όλης της ύλης «στραβά αρμενίζουμε».
Η αναφορά στις Πρέσπες δεν έχει να κάνει με το εκτόπισμα των πλοίων,κύριε Παρασκευόπουλε,αλλά με το πόσο νόημα και πόση απήχηση έχει το λιβάνισμα σας προς τους κυβερνώντες.
Δέν μου απαντήσατε επ΄αυτού.
Αλλά ίσως και να περιττεύει.

CHRISTOS

Αφού δεν έχουμε λεφτά ας αλλάξουν χέρια όλες οι δεκο και να πάνε Γαλλία πλευρά για 99χρόνια με τον όρο να παραμένουν κερδοφόρες μετα τους φόρους μετα τις πληρωμές και με υπολογισμό τυχών δανείων . Δεν χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς , πληρώνουμε σε είδος όχι όμως έδαφος όχι ακίνητη περιουσία μονο κινητή. Οπότε ρεαλιστικά μιλώντας δώστε είδος και απαίτηση να μας δώσουν τεχνογνωσία , δηλαδή στο Βέλγιο η Γαλλία έδινε αντισταθμιστικά κοντά 10-15 δις σε R&D εγκατάστασεις κλπ . Ας πάρουμε δάνειο χαχαχαχα λες και λίγα έχουμε , θέλω να καταλήξω πρέπει να βρούμε τρόπους να συνδυαστούν όλες οι αγορές σε… Read more »

Nestoras

Με τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Αμερικανών – Τούρκων, είναι θα έλεγα προφανές πόσο πιο ελκυστικοί είναι οι τελευταίοι στους Αμερικανούς (και σε όλους τους άλλους) από ότι εμείς. Μετά από τα τόσα που έκαναν οι Τούρκοι, οι Αμερικάνοι αδειάζουν από στρατό τη Συρία, αφήνοντας αυτούς που τους στήριξαν με αίμα, στα χέρια των Τούρκων! Αυτή η κατάπτυστη με όρους ηθικής απόφαση, δείχνει τον κυνισμό που επικρατεί “εκεί έξω” και τη σκληρή μοίρα που μπορεί να περιμένει ολόκληρα έθνη στην επόμενη γωνία. Από αυτήν την άποψη, το να ανοίξουμε και την πόρτα του ναυτικού διάπλατα στους Αμερικάνους είναι κατά την… Read more »

sotbak

καλά Χριστούγεννα, αλλά θα έχουμε ΠΝ με τη μεγαλύτερη πολυτυπία στον κόσμο…….αντιλαμβανόμαστε τί σημαίνει αυτό (σούπερ βήτα + S + MEKO έχουμε τώρα και θα πάμε σε S eksygxr. + MEKO HN + BELHARA + ADELAIDE + SUPER VITA!!!!)

Greg575tpn

Αν με ρωταγε καποιος, ποιος πιστευεις οτι μπορει και να σε προδωσει σε περίπτωση ενος θερμου επεισοδίου με την Τουρκία, οι Γάλλοι η οι Αμερικανοί; θα του απαντουσα οι Αμερικανοι! Πιστευω πως με σωστη διαπραγματευση μπορουμε να συμφωνησουμε για την κατασκευη μιας μπελχαρα στην Γαλλία και τριών στην Ελλάδα! Επίσης ειναι πολυ σημαντικό πως η μοναδικη και σωστη λυση για την πολεμικη αεροπορια θα ηταν το νεο αεροσκαφος να ειναι σε συμπαραγωγη το Rafael f4 που ειναι επίσης Γαλλικο και να διαπραγματεφτουμε με οπλο μας την συμφωνια για Rafael! Τελος να πω πως ειμαστε στην Ευρωαπαικη ενωση και η Γαλλια… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

28
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά

Related News

Stolen Cerberus VII: Διμερής άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ (εικόνες)

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα διεξήχθη η ετήσια κοινή άσκηση STOLEN CERBERUS VII, με την συμμετοχή αφενός της 356 ΜΤΜ- ΗΡΑΚΛΗΣ...

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...

Κομισιόν: Επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να διαθέσει επιπλέον 23,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για τη στήριξη της διαχείρισης των...

Ερντογάν: Η Τουρκία απέσυρε το Ορούτς Ρέις για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Αθήνα

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Τουρκία απέσυρε το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά...

Ν. Δένδιας: Αν οι κυρώσεις της ΕΕ θα εφαρμοσθούν, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη πάντοτε για διάλογο με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για...
- Advertisement -