36.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Αγορά μεταχειρισμένων ή καινούργιων Arleigh Burke για το ΠΝ, πόσο μπορεί να “ισχύει” το σενάριο; η ΠΤΗΣΗ απαντά

- Advertisement -

 

Ο έγκυρος δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής,  ανάμεσα σε όλα τα άλλα που αναφέρει στο ρεπορτάζ του, αποκαλύπτει και το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την αγορά αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke. Και μάλιστα, όχι ως συμπληρωματική προμήθεια Ενδιάμεσης Λύσης στις MMSC, αλλά σαν κύριο πλοίο, ΑΝΤΙ των MMSC. Αυτό κι αν είναι έκπληξη! ή μήπως όχι;

Β. Νέδος στην “Κ”: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ΑΓΟΡΑ αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τις ΗΠΑ αντί των MMSC!

Το ΠΝ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για 4 πλοία γενικής χρήσης, συν Ενδιάμεση Λύση, συν Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Το συνολικό πρόγραμμα, που έχει προϋπολογιστεί για 5,5 δις ευρώ, θα λέγαμε ότι δεν είναι ένα απλό πρόγραμμα προμήθειας νέων πλοίων, αλλά ένα συνολικό πρόγραμμα αναγέννησης του Πολεμικού Ναυτικού από τις στάχτες του. 4 νέες φρεγάτες, μαζί με 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης, συν 4 εκσυγχρονισμένες MEKO200HN κάνουν ένα σύνολο 10 σύγχρονων πλοίων, που μαζί με 4 ή 5 Kortenaer, θα μπορούν να φτάσουν το ΠΝ στην επόμενη δεκαετία. Οι τελευταίες S, που θα υποστηριχθούν από τα ανταλλακτικά αυτών που θα αποσυρθούν, θα φύγουν κάπου το 2028 με 2030, με την υλοποίηση του προγράμματος EPC για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραλάβει κορβέτες νέας γενιάς EPC από το 2027!

Πρέπει να πούμε πως την πλέον solid πρόταση την είχαν οι ΗΠΑ, μέχρι πρότινος όμως, με 4 MMSC, εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ σε επίπεδο πολύ κοντά σε αυτό των MMSC-HN, και την παραχώρηση δυο πλοίων Ενδιάμεσης Λύσης. Και σαν “κερασάκι” σε όλα αυτά, είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα FFGX, με συμμετοχή της ελληνικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε κύριο κατασκευαστικό ρόλο. Όλο αυτό το πακέτο, με πολυετές πακέτο συντήρησης/υποστήριξης, και επιπλέον φόρτους όπλων, για πλοία με 2 Mk41, 8 NSM, VL-ASROC, Mk54, SeaRAM, NULKA, TRS-4D (fixed or rotator), CAPTAS-4, και πολλά άλλα “καλούδια” είχε κοστολογηθεί κάτω των 5 δις, με αντίστοιχο εξοπλισμό για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, και όπλα για την Ενδιάμεση Λύση, είτε αυτή ήταν Arleigh Burke, είτε Ticonderoga.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εντελώς ΔΩΡΕΑΝ η παραχώρηση των 1200 M1117 ASV Guardian!

To πρόβλημα είναι, πως παρά την αρχική εκτίμηση για την παραχώρηση 2 αντιτορπιλικών Arleigh Burke, αποδείχτηκε μάλλον πρόωρη, καθώς οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αποσύρουν τελικά τα πρώτα 7 Flight I, αλλά θα τα εκσυγχρονίσουν. Εδώ πρέπει να αρχίσουμε τις διευκρινήσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα 70 OH-58D Kiowa Warrior, ή τα 1200 M1117. Θα τα πάρουμε από πολύ φθηνά ώς τελείως δωρεάν, διότι τα όπλα αυτά έχουν χαρακτηριστεί, σαν Excess Defence Articles. Excess, δηλαδή πλεονασματικά, δεν χρειάζονται. Έτσι, τα Μ1117 θα μας έρθουν δωρεάν, κατόπιν διαπραγματεύσεων το ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΘΑ, αλλά τα Arleigh Burke δεν μπορούν επουδενί να χαρακτηριστούν Excess. Άρα, ο υπολογισμός των 500 εκ. ευρώ για τον οπλισμό τους, και την αρχική εκπαίδευση και υποστήριξη, δεν επαρκεί, καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τα χαρίσουν.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της κλάσης Arleigh Burke, ποιο είναι το αντιτορπιλικό που επιζητά το ΠΝ σαν Ενδιάμεση Λύση

Έτσι, υπάρχουν δυο εναλλακτικές. Την πρώτη, έξω-έξω ή και πολύ ευθέως την έχουμε γράψει. Το USN αποσύρει τα θηριώδη Ticonderoga, παλαιότερα των Arleigh Burke, αλλά στην πραγματικότητα ικανότερα και ισχυρότερα. Το ΠΝ όμως έχει πολλές επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο πλοίο, καθώς πέραν των απαιτήσεων συντήρησης που έχει λόγω παλαιότητας, έχει και θέμα με τις ανάγκες επάνδρωσής του. Το βασικό του όμως πρόβλημα υποψιαζόμαστε πως είναι οι ρωγμές στην αλουμινένια υπερκατασκευή, που το USN έχει επενδύσει πολλά χρήματα για την διατήρησή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα Ticonderoda θα βγουν εκτός USN σε 10 με 15 χρόνια το πολύ, αλλά η κατασκευή ανταλλακτικών θα σταματήσει νωρίτερα. Ενώ τα Arleigh Burke θα υπηρετούν για άλλα 30 με 40 χρόνια!

Ξεκινά η ναυπήγηση του 79ου αντιτορπιλικού Arleigh Burke

Η παραπάνω ήταν η πρώτη εναλλακτική, τα Ticonderoga. Η δεύτερη εναλλακτική, είναι αυτή που αποκαλύπτει ο Βασίλης Νέδος σήμερα. Αγορά των Arleigh Burke. Ξέρουμε πως υπάρχουν πολλές απορίες, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε με λογική. Καταρχάς, ας υποθέσουμε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για Arleigh Burke νέας κατασκευής. Αυτό “χτυπά” σε δυο σημεία. Το πρώτο είναι το κόστος, και το δεύτερο είναι ο χρόνος παράδοσης. Αν και υπάρχουν αναφορές του Κονγκρέσου για κόστος στο ΑΒ “μόλις” κάτω του 1 δις δολαρίων, πρέπει να πούμε πως το κόστος αυτό είναι χωρίς GFE ή Government Furnished Equipment. Στο τελευταίο περιλαμβάνονται τα όπλα, οι εκτοξευτές, το CMS, τα αντίμετρα, τα ραντάρ κάθε είδους κοκ, δηλαδή πλοίο, μηχανές, και βασικός εξοπλισμός για να πλέει. Θα αποκαλύψουμε και μια πληροφορία, το ΠΝ έχει ζητήσει πριν περίπου 3 χρόνια τιμή για εξοπλισμένο Arleigh Burke, με όπλα και υποστήριξη. Αν κάθεστε, η απάντηση ήταν κοντά στα 2,5 δις ευρώ. Και αν μια [email protected] Hellenique με όπλα και υποστήριξη πάει στο 1,6 με 1,7, πάλι λογική είναι η τιμή. Μην τρομάζουμε, εκεί πάνε οι τιμές.

Το laser HELIOS θα δοκιμάσει φέτος το Αμερικανικό Ναυτικό σε Arleigh Burke

Άρα, με τα 5,5 δις μπορούμε να αγοράσουμε 2 νέα αντιτορπιλικά, συν έναν καλό εκσυγχρονισμό στις ΜΕΚΟ200ΗΝ. Έτσι το ΠΝ θα αποκτήσει 6 πλοία, αντί για 10, και θα έχει ξοδέψει περισσότερα από τα περίπου 4,5+ που θα “πήγαινε” μια λύση με 4 MMSC, 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ και 2 -πιθανά- Ticonderoga. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο χρόνος παράδοσης, αν και τα αμερικανικά ναυπηγεία παραδίδουν συνεχώς πλοία. Κάπου, δεν βγαίνει νόημα, σωστά;

Ας διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις, και ας σκεφτούμε με τη λογική. Όπως είπαμε, τα Arleigh Burke, δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Excess Defence Articles. Θα μπορούσαν όμως άνετα να πωληθούν. Όσοι ασχολούνται με λογιστικά, κι όχι μόνο, γνωρίζουν πως τα πάγια έχουν ένα χρόνο απόσβεσης. Έτσι συμβαίνει και στο USN. Τα πλοία όταν μπαίνουν σε υπηρεσία έχουν αξία Χ, κι αν έχει υπολογιστεί πως θα αποσυρθούν σε 25 χρόνια, κάθε χρόνο αποσβένουν το Χ/25 της αξίας τους. Για τα Arleigh Burke δεν ξέρουμε πόσο είναι αυτό το κόστος, αλλά τα πρώτα πλοία πλησιάζουν σε “λογικές” τιμές. Τι θέλουμε να πούμε;

Τα πρώτα αντιτορπιλικά Arleigh Burke θα πάνε τελικά για σκραπ; Τι δηλώνει ο αντιναύαρχος James Kilby

Οι Αμερικανοί μπορεί να μην μπορούν να μας χαρίσουν μεταχειρισμένα Arleigh Burke, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος να μας πουλήσουν μεταχειρισμένα Arleigh Burke. Θα αναρωτηθούν πολλοί, πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο για ένα τόσο πολύτιμο πλοίο. Το αναρωτηθήκαμε κι εμείς, και δεν θα απαντήσουμε με συνωμοσίες, αλλά πάλι με λογική. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τα πρώτα πλοία, που δεν φέρουν ελικόπτερο. Λογικά, θα τα τροποποιήσουν για να φέρουν κάποια UAV στοχοποίησης. Τα πλοία αυτά, θα έχουν ένα κόστος εκσυγχρονισμού, ενώ μετά θα κοστίζουν όσο ένα νέο ΑΒ Fligh III, δεν θα έχουν την μαχητική αξία ενός νέου ΑΒ. Συνεπώς, δεν θα ήταν μια καλή ιδέα να τα πουλήσουν, και να τα αντικαταστήσουν με ολοκαίνουργια Flight III; Και λεφτά θα πάρουν, και δεν θα ξοδέψουν άλλα, και θα δώσουν χρήματα στη ναυπηγική τους βιομηχανία, και κοντά θα έρθουν με ένα σύμμαχο, και πολλά άλλα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της κλάσης Arleigh Burke, ποιο είναι το αντιτορπιλικό που επιζητά το ΠΝ σαν Ενδιάμεση Λύση

Το πόσο θα μπορούσε να κοστίσει ένα μεταχειρισμένο Arleigh Burke δεν το ξέρουμε. Θα ρωτήσουμε, πριν ένα χρόνο, ήξερε κάποιος από εμάς να πει πόσο κοστίζει ένα μεταχειρισμένο Rafale; Τώρα ξέρουμε; Ξέρουμε! Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Έχουμε την υποψία πως το ελληνικό “χτύπημα” προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποτέλεσμα της αλλαγής ηγεσίας στην Ουάσινγκτον. Θεωρούμε πως επουδενί ο Τραμπ δεν θα έδινε την σύμφωνη γνώμη για πώληση μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών στην Ελλάδα, αν και αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα την γράψουμε, σας το οφείλουμε. Αλλά τώρα τα πράγματα αλλάζουν στην Ουάσινγκτον. Σε βάρος του Ερντογάν, και των λοιπών υποστηρικτών του.

PACIFIC OCEAN (Dec. 11, 2020) The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Russell (DDG 59) transits the Pacific Ocean, Dec. 11, 2020. Russell is underway conducting routine operations with the Theodore Roosevelt Carrier Strike Group in the U.S. 3rd Fleet area of operations. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Wade Costin)

Πόσα όμως ΑΒ, καινούργια ή μεταχειρισμένα, θα χωρούσαν σε μια τέτοια συμφωνία; Ωραία τα ΑΒ, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλους αριθμούς πλοίων, για να αντικαταστήσει τις S. Καλώς ή κακώς, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10 νέες κύριες μονάδες, συν τις 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί με 2 ΑΒ, 2 πανίσχυρα ΑΒ, καθώς οι αριθμοί χρειάζονται σε κάθε περίπτωση.

ΑΠΟΨΗ: Ας μην υπερβάλουμε, δεν είναι για πέταμα οι LaFayette, δεν είναι και Arleigh Burke. Δίνουν λύσεις;

Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δυο περιπτώσεις, είτε για μεταχειρισμένα αμιγώς πλοία, είτε για έναν συνδυασμό μεταχειρισμένου και νέων πλοίων (ουσιαστικά, ενός νέου πλοίου, δεν θα μπορούσαμε να “σηκώσουμε” δεύτερο). Αν προχωρήσει το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο, σημαίνει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αγοράσει δυο ή τρία μεταχειρισμένα Arleigh Burke, και ίσως, κι ένα καινούργιο από την αμερικανική γραμμή παραγωγής. Χωρούν όλα αυτά στον προϋπολογισμό του ΠΝ;

PACIFIC OCEAN (Jan. 15, 2021) The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS John Finn (DDG 113), part of the Theodore Roosevelt Carrier Strike Group, transits the Pacific Ocean, Jan. 15, 2021. The Theodore Roosevelt Carrier Strike Group is on a scheduled deployment to the U.S. 7th Fleet area of operations. As the U.S. Navy’s largest forward-deployed fleet, with its approximate 50-70 ships and submarines, 140 aircraft, and 20,000 Sailors in the area of operations at any given time, U.S. 7th Fleet conducts forward-deployed naval operations in support of U.S. national interests throughout a free and open Indo-Pacific area of operations to foster maritime security, promote stability, and prevent conflict alongside 35 other maritime nations and partners. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Casey Scoular)

Εξαρτάται, από πολλούς παράγοντες. Καταρχάς, την τελική τιμή των πλοίων. Τα πρώτα Arleigh Burke θα μπορούσαν να πωληθούν με κόστος ίσως και κάτω των 500 εκ. ευρώ έκαστο, χωρίς όπλα, αλλά με πλήρη τον GFE. Τα νεότερα, μάλλον θα ήταν πιο δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Έτσι, με 4 ή λίγα περισσότερα δις ευρώ, θα μπορούσαμε να είχαμε 3 μεταχειρισμένα και ένα ολοκαίνουργιο Arleigh Burke. Με τα 500 εκ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί η Ενδιάμεση Λύση θα μπορούσαμε να οπλίσουμε τα 3 πλοία, και φυσικά με άλλα 500 θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε το CMS300 στις ΜΕΚΟ200 μαζί με άλλα συστήματα, φέρνοντας όλο το σχέδιο της ομοιοτυπίας πιο κοντά στην αρχική σύλληψη. Το COMBATSS-22/CMS330 έχουν καταγωγή από το AEGIS…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καταδρομικά Ticonderoga, η Ενδιάμεση Λύση ισχύος για το ΠΝ;

Βέβαια, αυτό θα σήμαινε πως το ΠΝ θα αποκτούσε 8 αντί για 10 πλοία, αλλά τα πρώτα 3 θα μπορούσαν να έρθουν άμεσα, πχ 2021, 2022 και 2023, ενώ το νέο θα μπορούσε να έρθει το 2024 ή 2025. Ταυτόχρονα θα είχε ολοκληρωθεί η παράδοση των εκσυγχρονισμένων MEKO200HN, πράγμα που σήμανε πως το 2025 το ΠΝ θα είχε 4 Αrleigh Burke, 4 MEKO200HN-UGR και 4 ή 5 Kortenaer, που θα μπορούσαν να συντηρηθούν σε υπηρεσία με τα ανταλλακτικά όσων θα είχαμε αποσύρει μέχρι τότε.

Πως θα αντικαταστήσουμε τις υπόλοιπες S; To πιθανότερο με την ελληνική εκδοχή της European Patrol Corvette, ένα πλοίο κοντά στους 3000 τόνους, με ικανό οπλισμό και μειωμένες ανάγκες επάνδρωσης. Έτσι, το 2030-2032 το ΠΝ θα είχε 4 ΑΒ, 4 ΜΕΚΟ200-UGR, συν 4 ως 6 EPC. Δεν το λες και άσχημα! Αν δε σκεφτούμε πως η EPC είναι ένα πλοίο πολύ ανώτερο της Instanbul Class, τότε καταλαβαίνουμε για τι συσχετισμό ναυτικών δυνάμεων μιλάμε.

ΑΠΟΨΗ: Τι θα μπορούσαν να προσφέρουν τα καταδρομικά Ticonderoga στην ελληνική αεράμυνα;

Δεν απαντάμε σίγουρα σε όλες τις ερωτήσεις που θα γεννηθούν από μια τέτοια εξέλιξη, εάν και εφόσον προχωρήσει. Για παράδειγμα, ενώ οι περισσότερες προτάσεις, πχ αυτή των MMSC ή των SIGMA 11515, αναφέρουν συμμετοχή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, δεν μπορούμε να δούμε πως θα είχε συμμετοχή κάποιο ναυπηγείο στην περίπτωση αυτή. Δική μας άποψη είναι πως κακώς συνεχίζουμε να συνδέουμε τα ναυπηγεία με το ΠΝ, τα Ναυπηγεία πρέπει να έχουν τη δική τους ζωή, και να μην έχουν για τροφοδότη το ΠΝ και τα προγράμματά του. Μακάρι να βρεθεί λύση για όλα τα ναυπηγεία της χώρας, και να αναλάβουν να φτιάξουν τις EPC, τους αντικαταστάτες των Combatante, τα νέα υποβρύχια. Αλλά όχι σε βάρος του ΠΝ.

190412-N-AZ866-0058
SOUDA BAY, Greece (April 12, 2019) Sailors assigned to the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Ross (DDG 71) cast a line as the ship moors pierside at Souda Bay, Greece, April 12, 2019. Naval Support Activity Souda Bay is an operational ashore base that enables U.S., allied, and partner nation forces to be where they are needed and when they are needed to ensure security and stability in Europe, Africa, and Southwest Asia. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Kelly M. Agee/Released)

Μέχρι τότε όμως, δεν θα πρέπει να δένουμε δυο πράγματα που είναι ανόμοια μεταξύ τους. Αν είναι να πάρουμε πλοία για να επιβιώσουν τα ναυπηγεία, μάλλον οδεύουμε πάλι λάθος. Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε μια ναυπηγική βιομηχανία που να ζει μόνη της, χωρίς το ΠΝ. Και το ΠΝ να είναι το επιπλέον, όχι η βάση. Αν είναι να φτιάξουμε κάποια συμβατική σχεδίαση, σε ελληνικά ναυπηγεία, που έχουμε αγοράσει από το εξωτερικό, μάλλον δεν έχει πια αξία. Αν όμως, εκεί φτιάξουμε ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ, όπως το ALS 115, τότε έχει άλλη λογική. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, ανάμεσα στα άλλα πλεονεκτήματα (και μειονεκτήματα) θα δώσει χρόνο στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία να αναγεννηθεί, και να δώσει πλοία σχεδιασμένα από ελληνικά χέρια.

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

Τι θέλουμε να πούμε σήμερα, με αυτό το άρθρο; Η λογική της Ελλάδας είναι άμεση ενίσχυση. Με πλοία, και μέσα, που θα κάνουν τη διαφορά. Τα Arleigh Burke θα κάνουν τη διαφορά, δεν χωρά συζήτηση. Η όλη ιδέα, ακόμη κι αν αντί για 3+1 περιλαμβάνει 2+1 πλοία, πάλι έχει αξία. Μπορεί να είναι 3 ή 4 μεταχειρισμένα, δεν το γνωρίζουμε, και μάλλον δεν το γνωρίζει κανείς. Αλλά το σίγουρο είναι πως στο ΥΠΕΘΑ έχουν αρχίσει να σκέφτοντια OutOfTheBox. Spike NLOS, Rafale, Καλαμάτα, Μ1117, ίσως τα Arleigh Burke σημαίνει πως διαπραγματευόμαστε συνεχώς.

Οι Γάλλοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη επιστροφή, νέα προσφορά για [email protected] και Ενδιάμεση Λύση στο τραπέζι

Το μόνο που θα θέλαμε, και πιστεύουμε πως θα το πάρουμε, είναι το θέμα των Βιομηχανικών Επιστροφών. Δηλαδή, για κάθε αμυντική προμήθεια, τι έργο θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Αυτό, μάλλον δεν ήταν εφικτό με τα Rafale, αλλά σίγουρα θα είναι εφικτό με τα νέα πλοία. Δεν μιλάμε για ναυπηγεία. Μιλάμε για τις ΗΠΑ, και αναθέσεις έργων που μπορούν να γίνουν προς την Ελλάδα με ανταγωνιστικό κόστος. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι ελληνικές εταιρείες να έχουν την ευκαιρία τους. Και θα διαπρέψουν.

191028-N-VA840-0013
YOKOSUKA, Japan (Oct. 28, 2019) The Arleigh Burke class guided-missile destroyer USS John S. McCain (DDG 56) departs Fleet Activities Yokosuka, Oct. 28, 2019, to conduct comprehensive at-sea testing. This is the first underway for John S. McCain since its collision in 2017. John S. McCain is assigned to Destroyer Squadron (DESRON) 15 and forward-deployed to Yokosuka, Japan. (U. S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Leonard Adams Jr./Released)

Κλείνοντας, θα πρέπει να σταματήσει η γκρίνια και ο οπαδισμός. Ας αφήσουμε τους έχοντες την εντολή, να διαπραγματευτούν για το καλύτερο. Είδαμε πως το ότι δεν υπογράψαμε για τις 2 [email protected], μόνο σε καλό βγήκε. Το ότι δεν στείλαμε τη LoR ακόμη για τις MMSC, πάλι σε καλό βγήκε γιατί και μόνο που την ετοιμάσαμε, αναγκάσαμε 4 χώρες να έρθουν με νέες δυνατές προτάσεις. Και το σημαντικότερο. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν προνομιούχα αντιμετώπιση λόγω FMS/FMF και διακρατικών συμφωνιών, τώρα θα πρέπει να αλλάξουν υπέρ μας τα δεδομένα για να σκεφτούμε πάλι τις MMSC (για παράδειγμα, να δωθούν τελικά τα δυο ΑΒ σαν Ενδιάμεση Λύση που θέλουμε). Αν τα αλλάξουν τα δεδομένα οι Αμερικανοί σε βάρος μας, τότε υπάρχουν οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και άλλοι! Αυτό είναι το καλό της διαπραγμάτευσης.

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Επίσης, το ίδιο συμβαίνει πριν ακόμη έρθει η νέα γαλλική πρόταση, σηκώνουμε πολύ ψηλά τον πήχυ όχι μόνο για τους Γάλλους, αλλά για όλους τους άλλους. Σε αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων. Ναι, μας διαφεύγουν κρίσιμα κομμάτια της διαπραγμάτευσης, τα οποία προφανώς είναι απόρρητα. Προφανώς πάμε για πολυετή MDCA για τις Βάσεις, και εκεί θα πάρουμε πολλά και διάφορα. Λίγη υπομονή, εμείς τουλάχιστον θα κάνουμε. Κι εδώ είμαστε να συζητάμε.

160913-N-PD309-006 PHILIPPINE SEA (Sept. 13, 2016) The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Benfold (DDG 65) conducts a live fire of a harpoon missile as part of a sink exercise (SINKEX) during Valiant Shield 2016. Valiant Shield is a biennial, U.S. only, field-training exercise with a focus on integration of joint training among U.S. forces. This is the sixth exercise in the Valiant Shield series that began in 2006. Benfold is on patrol with Carrier Strike Group Five in the Philippine Sea supporting security and stability in the Indo-Asia-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Deven Leigh Ellis/Released)

Πολλούς θα τους ξενίσει το ενδιαφέρον και η προοπτική αγοράς πλοίων επιπέδου Arleigh Burke από το ΠΝ. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να γίνει κατανοητό, πως θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Ή θα πάμε να είμαστε πραγματικοί στρατηγικοί εταίροι και παίκτες, να μπορούμε να “παίξουμε με τα μεγάλα παιδιά“, ή θα παραμείνουμε στις επιλογές μας, και στη δυσκολία που έχουμε να ανοιχτούμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι και ο λόγος που μικρά πλέον ναυτικά σε μέγεθος, όπως το ολλανδικό, έχει πλοία όπως η LCF, ή η Δανία πλοία σαν την Iver Huifeld. Αν θες να είσαι στο κλαμπ της Αεράμυνας Περιοχής, δεν μπορείς να το κάνεις με πατέντες. Ή παίρνεις πλοία, με εκτόπισμα, ή αυτοσχεδιάζεις. Και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι για αυτοσχεδιασμούς. Ελπίζουμε να γίναμε κατανοητοί.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

174 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
174 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
NikdaGreek

Φρεγάτες μόνο από Ευρώπη

Συμφωνώ με την βασική λογικήτου άρθρου. Το ζήτημα είναι αν θα τα δώσουν οι Αμερικανοί και με τι κόστος. Το θέμα των ναυπηγείων προφανώς και πρέπει να αποσυνδεθεί από την προμήθεια των πλοίων του ΠΝ, γιατί λειτουργεί ως παράγων αποσυντονισμού και καθυστέρησης. Κανείς δεν λέει όχι σε 3-4 ΑΒ στον βαθμό που θα μπορεί βέβαια να τα συντηρεί…

Vassilis13

Διαφωνώ πολυ σε 2 σημεια.
Απαράδεκτο το 2032 να εχουμε μοναχα 12 μαχιμα μεγαλα πλοία, αν οι Εpc ειναι 6 τοτες οκ με 14 φρεγάτες κ 4 ΑΒ φουλλ εξοπλισμενα 4μεκο κ 6 ευροκορβετες.

Κ αλλο που δειχνει δυστυχώς ποσο τραγική θα ειναι η απόκτηση της mmsc ειναι το εξης οτι λετε οι ίδιοι, πως οι αναβαθμισμενες μεκο θα ειναι πολυ κοντα στις mmsc. Δλδ ενα πλοιο της δεκαετιας του 90 με μια αναβάθμιση θα ειναι σχεδον τοσο καλο οσο μια φρεγάτα του 2025!!

Αν ειναι να πάρουμε 4 ΑΒ μαζι σας, χωρις καμια περιεργη ενδιαμεση λυση η μιξ με mmsc κ τις τραγικες lcs.

Αλλιως ας παμε στην Μπελχ@ρρα μια κ καλη η στην ολλανδική προταση.

vasilis78

Τελευταίο σχόλιο που είχα κάνει ήταν πέρυσι όταν όλοι και όλα έδειχναν ότι οι MMSC έχουν κλείσει θα τις πάρουμε και όλοι τα είχαν βάψει μαύρα. Τότε έγραψα οι Μπελαρα είναι ακόμα μέσα στο παιχνίδι και δεν έχει τελειώσει τίποτα με τους Γάλλους . Αν τελικά προχωρήσουμε στην αγορά 4 Άρλεϊ ευχαρίστως τους ξεχνάω τους Γάλλους . Πάντως η ιστορία με τις φρεγάτες μου θυμίζει αυτό που θα κάνω σε λίγο καιρό που θα πηγαίνω από αντιπροσωπεία σε αντιπροσωπεία για την αγορά καινούριου αυτοκινήτου. Ο τάδε μου δίνει έξτρα πατάκια ρεζέρβα και ζάντες εσύ τι δίνεις μάστορα; Πάντως δεν αποκλείεται να μας βγει και σε καλό αυτό αν και δεν ξέρω πότε μας βγήκε τελευταία φορά σε καλό το παζάρι.

LaserGuide

το εχω πει και το ξανα λεω
δε χρειάζεται τσιγκουνιές
αν χάσουμε ένα πόλεμο , θα λέμε ”είδες, τσιγκουνευτήκαμε 2 δισ τότε και τωρα μας έμεινε η μισή Ελλάδα”
δε γίνεται να θέλεις να φυλάς τη μισή μεσόγειο γιατι έχουμε μια τεράστια ΑΟΖ με ΜΕΚΟ
αν πρέπει να πάρουμε 4 Arleigh Burke ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ .-

Digenis

Δεν αξιζουν 500εκ το καθενα τα πρωτα ΑΒ ,ειναι 30 ετων …Στη κυριολεξια θα πεταξουμε τα λεφτα μας .500εκ δεν δινεις για 30 ετων πλοια και οπλισμο ακομα και αν αναβαθμιστουν .Ασκοπη η συζητηση .

sotbak

Ενδιαφέρουσες οι απόψεις-επιλογες του άρθρου, αλλά εγώ θα διαφωνήσω. Το άρθρο είναι “γέφυρα” μεταξύ του άρθρου της Κ που μιλά για νέα Α/Β και της επιλογής μτχ Α/Β + 1νέο καθ’ υπόθεσιν. Δε νομίζω ότι είναι υλοποιήσιμο. Και τούτο διότι 1) στο USN θέλουν όλα τα Α/Β και παραλαμβάνυν και νέα για τις οροφές τους, άρα μτχ ξεχνάμε και αν βάλουμε παραγγελία για νέα θα αργήσουμε να παραλάβουμε οπότε χρειαζόμεαστε ενδιάμεση λύση (;;;;;;)…. lcs δεν πρόκειται να πάρους ως ενδιάμεση kai 2) η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτού του είδους τον υποθετικό υπερξοπλισμό μας θα είναι έντονη προς τις ΗΠΑ, αφού χάνουν για πάντα τη γαλάζια φαντασίωσή τους…..άρα ξεχνάμε το πρότζεκτ

lefteris58

Συμφωνώ 100% με την τελευταία πρόταση. Αν θέλουμε σοβαρή αποτροπή πρέπει να δώσουμε τεράστια ποσά, με δεκάρες δεν φτιάχνεται άμυνα.
Ως προς το άρθρο, τα AB σίγουρα κάνουν την διαφορά και μακάρι να τα πάρουμε.

GioFlo

ΠΤΗΣΗ σεβομαι την προσπαθεια σας να αιτολογησετε, μια πιθανη προμηθεια νεων η μεταχειρισμενων ΑΒ, αλλα δυστυχως ειναι τοσα πολλα τα “θεματα” που εχουμε να αντιμετωπισουμε, αν παμε σε μια τετοια επιλογη πλοιου, που κατα τη γνωμη μου καθιστα την αποκτηση τους απαγορευτικη.Επιγραμματικα να αναφερω ορισμενα:
1)Μεγαλυτερο κοστος χρησης.
2)Μεγαλη απαιτηση πληρωματος και μεγαλο κοστος εκπαιδευσης.
3)Μεγαλο κοστος Οπλικου Φορτιου και πιθανοτητα μη αποδευσμευσης SM-2.
4)Μειωση της οροφης του Π.Ν.

Ο μονος τροπος να λυθουν οι ανωτερω προβληματισμοι (ισως και αλλοι), ειναι αυτο που γραφετε προς το τελος του αρθρου σας:” Προφανώς πάμε για πολυετή MDCA για τις Βάσεις, και εκεί θα πάρουμε πολλά και διάφορα.” Αν υπαρξει χρηματοδοτηση μεσω FMF, τοτε ναι, θεωρω πως αξιζει να τα αποκτησουμε.Ασφαλως με εναν 10ετη-15ετη προγραμματισμο, με αυξηση εισοδου στις Ναυτικες Σχολες, οι οποιες με το μνημονιο εφτασαν να “βγαζουν”, 60-70 ατομα το χρονο, ΟΛΩΝ των ειδικοτητων και ο κυριος ογκος εμπειρων στελεχων ειναι ανω των 40 ετων μεσο ορο!!!

Σε αυτο που δεν θα συμφωνησω καθολου ειναι το εξης:”Το USN αποσύρει τα θηριώδη Ticonderoga, παλαιότερα των Arleigh Burke, αλλά στην πραγματικότητα ικανότερα και ισχυρότερα.” Δεν θεωρω στην “σουμα” τα TICO του σημερα, ανωτερα των AB.Αποψη μου ασφαλως.
Αλλα θα συμφωνησω απολυτα με το εξης:” Το ΠΝ όμως έχει πολλές επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο πλοίο, καθώς πέραν των απαιτήσεων συντήρησης που έχει λόγω παλαιότητας, έχει και θέμα με τις ανάγκες επάνδρωσής του.” Το ιδιο περιπου ισχυει και τα παλαιοτερα ΑΒ, με μονη διαφορα την αλουμινενια-ταλαιπωρημενη κατασκευη των ΤΙCO.Εκει ισως ειναι το μοναδικο μεγαλο συν των ΑΒ.

Συμπερασματικα, για μια ακομα φορα δεν γιναμε σοφοτεροι, αλλα η αληθεια ειναι πως πηρε ακομα λιγο “χρωμα” ο πινακας στο καδρο, για το υποψηφιο Νεο Πλοιο?!Θεωρω πως κατι τετοιο ανατρεπει το προγραμμα που εξηγγειλε ο Πρωθυπουργος, δεν του δινω μεγαλες πιθανοτητες, αλλα δεν το αποκλειω κιολας.Θα το ξαναπω για πολλοστη φορα.Εχω απολυτη εμπιστοσυνη στο Π.Ν και στην αποφαση που θα παρει.Θεωρω πως θα μας εκπληξει ευχαριστα στο τελος.

 

Jimmy2

Ετσι που τα λετε εχετε δικιο οτι μια προσφορα για 1 καινουριο +3 μεταχειρισμενα AB θα ηταν αρκετα καλη. Αλλα, ουσιαστικα δεν εχουμε τιποτα δεδομενο, και ειναι απλα μια σκεψη δικια μας -δηλαδη των Ελληνων υπευθυνων-. Δεν εχουμε feedback οτι οι ΗΠΑ συναινουν σε τετοια λυση, η εστω σε κατι παρομοιο. Στον αερα μιλαμε.
Επιπλεον το αν μας εχει βγει σε καλο οτι δεν υπογραψαμε για 2 μπελ, δεν το ξερουμε. Οταν υπογραψουμε τελικα την συμβαση μαμουθ και δουμε τι πληρωνουμε και τι περιλαμβανει τοτε θα το δουμε.
Τελος να σας θυμισω οσον αφορα τα οπαδικα, οτι εσεις πρωτοι πρωτοι ειχατε εκνευριστει τοτε που δεν εφευγε η LOR για τα MMCS, και ειχατε γραψει καποια αρθρα με υπονοουμενα γιατι δεν φευγει η λορ και θα χασουμε την φοβερη ευκαιρια για τις MMCS. Τωρα πολυ σωστα επανερχεστε και παραδεχεστε οτι τελικα δεν ηταν και ιδιεταιρα συμφερουσα εκεινη η προταση …

Aetios

Η αγορα 3 μεταχειρισμενων πλοιων εχει και βαση και λογικο κοστος και για τις 2 πλευρες. Οπως αναφερει το αρθρο το αμερικανικο ΠΝ θελει καλυτερα καινουργια πλοια παρα εξυγχρονισμενα. Τι εχουν ομως κοινο τα καινουργια με τα παλαια ? Απαντω . Τα 2 Μκ-41. Απλα στα καινουργια το πισω Μκ-41 μπαινει πισω απο το υποστεγο. Οι Αμερικανοι το εχουν κανει σε αεροσκαφη αυτο που θα πω κατα το παρελθον. Ας υποθεσουμε οτι μας πουλανε 3 πλοια της κλασης αλλα….Αφαιρουν τα Μκ-41. Η Ελλαδα δεσμευεται οτι αν αγοραστουν σε μικρη συμβολικη τιμη θα εξυγχρονιστουν στα προτυπα του αμερικανικου ΠΝ , δηλαδη νεο συστηαμ μαχης νεο ρανταρ. Εκει που υπαρχει το πρυμναιο Μκ-41 των 61 θεσεων βαζουμε ενα Μκ-41 των 48 θεσεων και πισω του ενα RAM. Στην πρυμνη αγοραζουμε ενα ιδιο Μκ-41 σαν αυτο που ηδη εχουν τα πλοια. Για να συμπληρωθει ο εξυγχρονισμος πρεπει να αγορασουμε 3 Phalanx (τα αλλα 3 θα προερθουν απο τις μη εξυγχρονισμενες S) και 3 RAM. Ετσι το αμερικανικο ναυτικο ξηλωνοντας απο τα οπλα τα πλοια εξυκονομει για νεες κατασκευες, η αμερικανικη βιομηχανια παιρνει 3 επιπροσθετα συμβολαια απο ελλαδα (εκτοξευτες Μκ-41, Phalanx (που θα εξυγχρονιστουν στο τελευταιο μοντελο), RAM και ηλεκτρονικα (SPY-6). Το SPY-6 βγαινει σε διαφορα μεγεθη αρα θα μπορουσε να μπει και στις ΜΕΚΟ εξεσφαλιζοντας ομοιοτυπια αλλα και περισσοτερα προιοντα αμερικανικης βιομηχανιας, Το θεμα δεν ειναι λοιπον τοσο απλο. Μεταβιβαζοντας 3 πλοια οι αμερικανοι χρηματοδοτουν 2 καινουργια και δινουν δουλεια σε αμερικανικες βιομηχανιες (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΖΗΤΑΣ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΗΠΑ , ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ).

Dakota

“Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε μια ναυπηγική βιομηχανία που να ζει μόνη της, χωρίς το ΠΝ.” Το υπογράφω με χέρια και με πόδια.

CKfurious

Δύσκολο να φανταστώ πως οι στρτηγική μας σύμμαχοι θα μας πουλήσουν ABκαι τα όπλα τους!
Hi-Lo Mix
Παίρνουμε 3 μεταχειρισμέναAB και τα όπλα τους στα 3.5-4 bill
Παίρνουμε άλλες3 GOWIND 2500 από τους Γάλλους στο 1bill να μην γκρινιάζουν much
και με τα ρέστα εksυχρονιζουμε τις MEKO 
Οι EPC είναι papper project + πολύ αργά για εμάς και για τις S!

Και μετά ξύπνησα

Scalp_eg

Πέρα από το κόστος το θέμα με τις οροφές του USN δεν το σκεφτήκατε καθόλου στο υποθετικό σενάριο που φτιάξατε?
Το 22-26 θα αποσύρουν συνολικά 10 και παραπάνω παλιά Τικο, πως θα δώσουν και 3 μεταχειρισμένα AB σε εμάς και 1 καινούργιο που θα πάει πίσω και τις δικές τους καινούργιες ναυπηγησεις? Πως θα μας δώσουν 4 ΑΒ δηλαδή όταν θα έχουν αποσύρει και πάνω από 10 Τικο?

Digenis

MDCA θελει μεγαλο Deal … Παει λοιπον ο Μητσοτακης με τον Παναγιωτοπουλο και το Δενδια στο θειο τζο μεχρι το Πασχα και κανουν Deal για 4 Νεα Burke ή 6 FFG, ενδιαμεση ,Μεκο up, 300 Μ1 αναβαθμσιμενα, 500 Μ2 αναβαθμισμενα , 20 F35 ,12 Predator ολα τα συγχρονα οπλα που κανουν την διαφορα .για 8 δις απο τον ελληνικο προυπολογισμο και τα υπολοιπα απο MDCA .Παραδοση ολα αυτα μεχρι το τελος της δεκαετιας .

jackryan

Horizon

MPAMPIS

Έχει πάρει καποιος (προφανώς σύμμαχος των ΗΠΑ) καινούργια AB;
Εαν πάρουμε μεταχειρισμένα ΑΒ πως θα αντικαταστήσουμε σε 12 χρονια τις Μεκο και τα μεταχειρισμένα ΑΒ;

Nestoras

Καλησπέρα.
Μακάρι αλλά αυτά δεν γίνονται.
Πάντα ερωτευμένος με το US Coast Guard National Security Cutter Stone Completes Builders Trials – YouTube
Αλλά δεν το βλέπω πιθανό.

Lefteris_K

τώρα μάλιστα.. αρχίζω να καταλαβαίνω..ευχαριστώ πολύ για το άρθρο. Eαν όντος στο ΥΠΕΘΑ σκέφτονται out of the box από άποψη προσέγγυσης της διαπραμάτευσης και του τρόπου ανανέωσης του στόλου μας-τη δεδομένη στιγμή με όλα τα πιεστικά ζητήματα- τότε μάλλον θα εκπλαγούμε απο την τελική σύνθεση. Νομίζω θα φανεί στο χειροκτρότημα η δουλειά που θα γίνει (ή δεν θα γίνει). Θέλω να είμαι αισιοδοξος και να εκπλαγώ. Νομίζω επίσης ότι τα νούμερα του κάθε τύπου πλοίου (2 ή 3 ή 4 ΑΒ, 4 ή 6 EPC, κλπ) τα ξέρει το ΠΝ και όχι εμεις. …καλό βράδυ!!

F-117

Με 2,5 δις ανα πλοιο, αν ενας μας ελεγε οτι με 4 εξασφαλιζεις ΑΟΖ εμενα παμθηνα μου φαινονται.. Να χασεις τη μιση χωρα για 10 δις ειναι ανεκδοτο ειλικρινα.

panos

Το κλειδί για τα σενάρια που εξετάζετε, είναι η MDCA και συγκεκριμένα πότε και ποσά χρήματα θα μας δώσουν οι Αμερικανοί (αν μας δώσουν) για αυτήν.

Η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση και τις οικονομικές δεσμεύσεις μας προς τις χώρες της EU, δεν είναι καθόλου εύκολο να δώσει 5 δις στους Αμερικανούς για ΠΛΟΙΑ, όταν υπάρχουν σοβαρές και ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές προτάσεις (η ΠΑ είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο).

Αν η USA δώσει σοβαρά χρήματα μέσω MDCA, τότε αλλάζει πολύ η κατάσταση γιατί προφανώς θα ζητήσουν να ξοδευτούν σε αμερικάνικά συστηματα και δεν θα μπορεί να θεμελιωθεί “ένσταση” επί αυτού από τους Ευρωπαίους.

Παρεμπιπτόντως, το άρθρο του κ. Νέδου στην Καθημερινή, κατά την άποψή μου είναι τουλάχιστον άκομψο προς την Γαλλίδα υπουργό και ύποπτο!

Η πληροφορία περί “συζητήσεων” για νέα ΑΒ, όχι μονο ενσωματώθηκε σε ενα άρθρο που υποτίθεται αφορούσε την άφιξη της Παρλί για την υπογραφή συμβολαίων για τα RAFALE και πιθανής νέας πρότασης για τις φρεγάτες, αλλα και γιατι βγήκε μολις μία μέρα πριν την άφιξη της υπουργού, σαν μια προσπαθια δημιουργίας αρνητικού κλίματος που αδηκει το ΥΠΕΘΑ και το ΠΝ.

Προφανώς και δεν προέκυψε χθες το ενδιαφερον το ΠΝ για τα ΑΒ και προφανώς μετα απο τοσα χρόνια ενδιαφέροντος δεν μπορεί μην “συζητησε-ρώτησε” ο ενδιαφερόμενος και την περίπτωση του κόστους νέων ΑΒ. Προς τι η πρεμούρα να βγει στον αέρα κάτι τέτοιο μια μέρα πριν την άφιξη της Παρλί?

Gaidouron-man

Θα μας φυγει το καφασι!!!!

ZELDA

Το Π.Ν. τη δεκαετια του 2000 ονειρευοταν κατι μεταξυ φρεγατας και κορβετας.Μετα ηθελε τις FREMM του Σαρκοζι.Μετα ηθελε 6 πλοια με δυνατοτητες αεραμυνας περιοχης.Μετα προεκυψαν οι ψηφιακες Belharra.Ξαφνικα ο πρωθυπουργος μιλησε για φρεγατες πολλαπλων ρολων.Και τωρα ακουμε για ενδιαφερον του Π.Ν. για αντιτορπιλικα που απο εκει που ελπιζαμε να ειναι η ενδιαμεση λυση,τωρα γινονται η βασικη επιλογη μας για το νεο πλοιο.

Εδω τεσσερα πραγματα μπορει να συμβαινουν.

Η το Π.Ν. δεν ξερει ακριβως τι θελει και μετα απο τοσα χρονια ακομη ψαχνεται.

Η απο κυβερνηση σε κυβερνηση η πολιτικη ηγεσια δεν το αφηνει να επιλεξει τα πλοια που πραγματικα θελέι και χρειαζεται.

Η λογω γεωπολιτικων συνθηκων και πιεσης απο την Τουρκια(και οχι μονο….) ο προγραμματισμος-σχεδιασμος ειναι επιπεδου “οτι του φανει του λωλοστεφανη”

Η προκειται για καποιο εσκεμμενο διαπραγμετευτικο-επικοινωνιακο κουλουβαχατο με τελικο σκοπο οι υποψηφιοι “μνηστηρες” να ξεβρακωθουν για παρτη μας.

Μακαρι να ισχυει η τελευταια περιπτωση.

ultorius

αυτα τα νουμερα μου φαινονται πολυ λογικα, βρηκα ενα εγγραφο στη σελιδα του κονγκρεσου που ανεφερε λιγο πανω απο 3.9 δυς δολ για 2 νεα ΑΒ με τιμες 2020.Μαζι με πυραυλους και FOS λογικο να παει αρκετα πανω απο 2.5 δυς ευρω το ενα τωρα

christos_choris_a

Η λύση της ΑΓΟΡΑΣ 4 μεταχειρισμένων και αναβαθμισμένων Arleih Burke μαζί με την αναβάθμιση των 4 Meko και να περιμένουμε να ναυπηγηθούν εδώ 4-6 μεγενθυμένες EPC-GR ( από 110 μέτρα στα 115 και τους 3000 τόνους στους 3300+ ) ή ( αν ναυαγήσει η συνεργασία ) 4-6 Als-115 στους 3300 τόνους δείχνει να είναι η ιδανική επιλογή από άποψη αξιοπιστίας της ενδιάμεσης λύσης και της ανάπτυξης της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας πιθανότατα μέσα από διεθνή συνεργασία και Ευρωπαΐκή χρηματοδότηση.

massey-ferguson-65

Αποκλείεται….το USN δεν ΑΠΟΣΕΙΡΣΕΙ κανένα ΑΒ….Με την καμία!!!!!Η Αμερική δαπανήσει 700 δις φανερά και ένας θεός ξέρει πόσα κριφα κονδύλια δισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς….Δεν έχει ανάγκη τα 5,5 δις για να αποχωρήστει τα μοναδικά πλοία που έχει!!!Να σας υπενθυμίσω ότι έχει μόνο καμία 80 άρια ΑΒ και 24 tiko ,105 πλοία πρώτη γραμμή (όσο για τις lcs δεν τις έχουν για την δουλειά ΑΒ αλλά για φθηνή λύση για απλή επίδειξη σημαίας……!!!!σιγά να σου τα δώσουν!!!!

tnt-am

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί mea culpa άρθρο της πτήσης σε πολλές αναφορές που περιέχονται.
Στα περισσότερα θα συμφωνήσω, ο ανταγωνισμός τελικά είναι υπέρ του αγοραστή. Μετά από τόσες καθυστερήσεις δεν μπορώ να διανοηθώ ότι πετύχουμε χειρότερο Deal απ ότι είχε προταθεί μέχρι πρόσφατα.
Τα AB είναι πράγματι πλοία που θέλει και χρειάζεται το ΠΝ. Ίσως 3 ΑΒ να ισοδυναμούν με δύναμη πυρός 4-5 Φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Τα mmsc έχουν καεί από τους ίδιους του Αμερικανούς, δεν πρέπει καν να μπαίνουν στην εξίσωση.
Αν η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους επιθυμεί ντε και καλά να βάλει τις ΗΠΑ στο ΠΝ, αυτό Θα μπορούσε να γίνει με 3 μτχ ΑΒ+1 νέο (ή έστω μτχ FΙΙΙ). Μην ξεχνάμε ότι το ΠΝ σχεδόν πάντα έπαιρνε μτχ Πλοία αρκεί να ικανοποιούν τις επιχειρησιακες ανάγκες.
Οπότε δεν χαλιομαστε με τέτοιο πλοίο.Ενδιάμεση θα μπορούσε να είναι οι 2 Μ, γι αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να μπουν όλα στο ίδιο Κούβα γιατί η άσκηση γίνεται δισεπίλυτη.
Επιμένω όμως και θα το λέω συνεχώς ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ΑΒ δεν είναι ούτε τόσο τα χρήματα, ούτε η Μέριμνα, ούτε τα πληρώματα ούτε τίποτα. Είναι η ΒΟΎΛΗΣΗ των ΗΠΑ να μας τα παραχωρησουν/πουλήσουν. ΔΕΝ ΘΈΛΟΥΝ ΛΌΓΩ ΤΟΥΡΚΊΑΣ.
Μακάρι να βγω ψεύτης

Antonis_Loukas

Είναι λογικό να αγοράσουμε 2 ή 3 μτχ ΑΒ από τα πρώτα κιόλας και να πληρώσουμε και 500 εκ ευρώ έκαστο χωρίς όπλα; Είστε με τα καλά σας; Οι Αιγύπτιοι πλήρωσαν 600 εκ τη κάθε ιταλική fremm του κουτιού με όπλα. Ναι, είναι γενικών καθηκόντων, με μόνο 16 κελιά, αλλά και περισσότερα μπορεί να πάρουν και είναι στην αιχμή της τεχνολογίας και ολοκαίνουριες. Τα πρώτα ΑΒ, είναι σκάφη περίπου 30 ετών. Τα τελευταία Tico, είναι έως και ελαφρώς νεότερα και μπορούν να αποκτηθούν ως EDA. Οι διαφορές σε επάνδρωση είναι αστείες, ενώ σε επιδόσεις, τα τελευταία Tico είναι σαφώς καλύτερα από τα πρώιμα ΑΒ(που δεν έχουν καν ε/π). ΑΝ οι Αμερικανοί θέλουν τη δουλειά, ας δώσουν λοιπόν EDA Tico και να βάλουμε το κατιτίς για τα όπλα τους και πάμε αν τόσο το θέλουμε σε 2 νέα ΑΒ. Προσωπικά, θεωρώ πολύ αποδοτικότερη(και εγγύτερα στα κυβικά μας), την αγορά FFG(X)(που καλό θα ήταν να ξυπνήσουν κάποιοι, που τις θεωρούν πλοία AAW…), με ενδιάμεση λύση τζαμπέ Tico, όπου μετά θα μεταφέρουμε τον οπλισμό τους στις FFG(X). Κλείνοντας, με τη σωστή διαπραγμάτευση, πιστεύω ότι εκτός των Γάλλων(που θεωρώ πως είναι πιο πιεσμένοι στο θέμα αποδέσμευσης πλοίων), οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι, μπορούν να διαθέσουν 2 πλοία AAW, εφόσον επιλέξουμε τις προτάσεις τους αλλά για 6 πλοία. Τα χρήματα επαρκούν έστω και με οριακή υπέρβαση.

Seagull

To παρέθεσα σε άλλο νήμα, το κάνω και εδώ…

2 x AB για περιπου 3 δις.

Ιδανικά Flight IIΑ αλλα σίγουρα πιο δύσκολο… FOS, όπλα και μάζέματα όπου χρειάζεται για να είναι έτοιμα για μεγάλο παιχνίδι. Τα πλοία αυτα με τη δική μας χρήση μπορούν να μείνουν περισσότερο χρόνο σε υπηρεσία (ρωτήστε τις S). Μεγαλύτερος αριθμός νομίζω οτι ξεφευγει,οριακά 3 ιδιαίτερα αν χωράνε στο παραπάνω budget, με τίποτα 4.
Μετά υπομονή για FFGx…
Φεύγουν τρεις S εξασφαλίζουμε ανταλλακτικά για τις υπόλοιπες 6.

4 x Gowind 3100 για περιπου 2 δις και στόχος η εξάδα για αντικατάσταση 1 προς 1 των S. Μόνο με ESSM Blk2. Πλοιο που μπορεί να ναυπηγηθεί στη χώρα.

4 x Meko 200 HN Flight II (ορολογία για να ταιριάζει με τα ΑΒ).

Μετά μας λείπουν υποβρύχια, έκει θέλουμε 5 μονάδες ακόμα…   🙂  

gouakis

Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να πουλήσουν τα πλοία. Οι Κινέζοι ρίχνουν συνέχεια καράβια στο νερό και θα πρέπει να αντισταθμίσουν την απειλή. Τα πλοία θα αναβαθμιστούν και θα παραγγείλουν κι άλλα. Αν τώρα υποθέσουμε ότι γίνονται όλοι φιλέλληνες στην Ουάσιγκτον τότε όλα είναι θέμα τιμής πώλησης. Το πρόσφατο Κροατικό παράδειγμα φέρνει ζάλη και ίλιγγο. Σκοπεύουν να τα κρατήσουν άλλα 15 χρόνια,δηλαδή η επένδυση να είναι για 45 χρόνια. Αν κόστιζαν περίπου 1.8-2 έμφορτα χωρίς εκπαίδευση και συντήρηση,τότε δεν θα ζητήσουν κάτω απο 700m έκαστο,ποσό απαγορευτικό για οποιαδήποτε σκέψη αγοράς.
Χώρια το τι θα σήμαινε αυτή η αγορά για τους γείτονες,η Τουρκία θα ήταν ξένο σώμα για πάντα.

kchris

Εγώ πιστεύω ότι Arleigh Burke δεν θα πάρουμε όποτε να μην κάνουμε όνειρα καλό είναι να το συζητάμε αλλά όλα οδηγούν και τελειώνουν στις γαλλικές φρεγάτες.

niknik

“τώρα θα πρέπει να αλλάξουν υπέρ μας τα δεδομένα για να σκεφτούμε πάλι τις MMSC”… Βλεπω οτι ακομη προσπαθειτε να δημιουργησετε κλιμα για ενα σκαφος που δε το θελεουν ουτε στη χωρα παραγωγης του.Μα καλα ειμαστε ολοι χαζοι και λροκειτε για ενα αριστο πλοιο,ή κατι αλλο τρεχει;
Παμε παρακατω.. Στο αρθρο που περιγραφατε τα γραφομενα του κυριου Νεδου, διαφωνουσατε με αναγνωστη,συγχωρεστε με δε θυμαμαι ποιος,και υποστηριζατε οτι ενα καινουριο ΑΒ κοστιζει περι τα 2.5 δις καινουριο.Τωρα γραφετε πως θα παρουμε 3 μεταχειρισμενα και ενα καινουριο με 4 δις.Και με 500 εκ θα εξοπλισουμε τα 3 γραφετε. Το τεταρτο; θα ειναι σε rediness αλλα χωρις οπλα; Ειστε σταθεροι βλεπω στα γραφομενα σας.
Αν ρε παιδια 4 ΑΒ με οπλα κοστιζουν 4.5 δις, γιατι κυκλοφορουν φρεγατες;Και γιατι το ΠΝ ηθελε φρεγατες Α/Α και δε πηγαινε απο το 2016 να παραγγειλει 2-3-4 ΑΒ χωρις καν να μπει στη διαδικασια φρεγατας AAW;
Οι αμερικανοι μας προτειναν προβληματικα περιπολικα ανοιχτης θαλασσης με πανω απο 1 δις το ενα.
Μακαρι να βγω ψευτης,αλλα προσωπικη μου αποψη ειναι οτι 2 ΑΒ με οπλα,FOS, υποδομες και εκπαιδευση θα κοστισει το λιγοτερο 6δις. Να μην αναφερω δευτερο φορτο οπλισμου

Thras

Κατά τη δική μου λογική, τα ΑΒ παίζουν μόνο με FMF, είναι δηλαδή ανεξάρτητα των 4 νέων φρεγατών του ΠΝ. Αν λοιπόν έχουν βάση οι πληροφορίες και τα FMF αφορούν ένα ποσό της τάξης τιυ 1,5 δις/έτος, σε 5 χρόνια αθροίζονται 7,5 δις. Τότε βλέπω δύο εκδοχές:

Με 1,5 δις προμηθευόμαστε μεταχειρισμένα 3 ΑΒ Flight II και με ακόμη 1,5 δημιουργούμε υποδομές και παίρνουμε όπλα. Περισσεύουν λετσι αρκετά χρήματα για μια μοίρα F35 και αρκετά προγράμματα του ΕΣ.

Με 6 δις παίρνουμε 3 ΑΒ νέας ναυπήγησης, οπότε τα χρήματα που μένουν για τους άλλους κλάδους είναι αρκετά λιγότερα.

Το ιδανικλοτερο ενδεχόμενο είναι ίσως αυτόπου περιγράφει η ΠΤΗΣΗ αλλά με μίξη 2 καινούριων και 2 μεταχειρισμένων σε κόστος περίπου 5 δις (πλέον μιλάμε για 4 ΑΒ).

Αν έχω δίκιο και στα αντιτορπιλικά προστεθούν 4 νέες φρεγάτες, όπως η [email protected] και 4 ΜΕΚΟ UP, θα είμαστε:

Το 2027: 3-4 AB, 4 [email protected], 4 MEKO, 3 S.

Εκεί ξεκινάνε οι EPC που θα αντικαταστήσουν τις τελευταίες S και στη συνέχεια τις ΜΕΚΟ.

Vas

Δεν θα το αναλύσω ιδιαίτερα το θέμα για τα έχουμε πει πολλές φορές και πόσοι άλλοι σχολιαστές τα είπαν ήδη αλλά θα πω μόνο το εξής, προσωπικά θεωρώ απίθανη την πιθανότητα να πάρουμε νέα A.Burke, τεράστιο κόστος που το έχουμε αναλύσει πολλάκις φορές εδώ δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, όπως επίσης θεωρώ αδύνατο το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσουν μεταχειρισμένα οι ΗΠΑ.
Δηλαδή τι διαφορά έχει το σενάριο με πριν που λέγαμε 2 A.Burke ως ενδιάμεση λύση των MMSC με την τωρινή σκέψη να πάρουμε 2 ή και 3 μεταχειρισμένα έναντι κάποιου κόστους, επειδή θα αγοράζαμε υποτίθεται και κάνα καινούργιο; Στην πρώτη περίπτωση φάγαμε άκυρο(ως ενδιάμεση των MMSC), τι σας κάνει ότι δεν θα φάμε και στην δεύτερη;
Επειδή θα πληρώσουμε κάποιο μικρό ποσό για την αγορά τους; Έτσι και αλλιώς και στην πρώτη περίπτωση ένα ποσό στον προϋπολογισμό του ναυτικού ήταν για την ενδιάμεση λύση, άντε πες στην δεύτερη περίπτωση να μιλάμε για λίγο παραπάνω, μια τρύπα στο νερό και πάλι.
Οι Αμερικάνοι δεν πρόκειται να δώσουν A.Burke, είτε μιλάμε για μικρό κόστος ως ενδιάμεση λύση των MMSC, είτε με κάποιο χρηματικό κόστος παραπάνω ως κύρια αγορά αυτή τι φορά.
Τα έχουν απόλυτα ανάγκη τα δικά τους.

Τώρα άσχετα από τι πλοίο στο τέλος θα επιλέξουμε, πραγματικά να πω το όλο θέμα έχει κουράσει σε εκνευριστικό σημείο, και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά επειδή λανθασμένα(για μένα) έχουμε συνδέσει την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ ως μέρος της κύριας αγοράς έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα, έπρεπε ήδη να είχαν παραδοθεί όλες τώρα που μιλάμε εκσυγχρονισμένες και αντ’ αυτού είμαστε ακόμα στην φάση που ψάχνουμε τον ανάδοχο, και όταν τον βρούμε θα κάνουμε πόσους μήνες εξτρά για να κάνουμε την σύμβαση, άμα τελειώσει το σήριαλ με τις υπογραφές αρχές 2022 να λέμε πάλι καλά, αλλά σημαίνει ότι οι ΜΕΚΟ θα καθυστερήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα να ξεκινήσει η αναβάθμιση τους, στο τέλος θα μιλάμε για end of life upgrade και όχι mid life upgrade(MLU) που έχει ήδη παρέλθει.
Ομοίως και για την ενδιάμεση λύση που και εκεί λανθασμένα την έχουμε συνδέσει με την κύρια αγορά και συνέχεια πάει όλο και αργότερα, και αν περιμένουμε να υπογράψουμε ενδιάμεση λύση μαζί με την κύρια αγορά τότε καλό τέλος 2022 αν δούμε τις ενδιάμεσες Ελλάδα(και πάλι καλά να λέμε), γιατί το ωραίο είναι ότι θέλουμε την ενδιάμεση λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται μπας και προλάβει καμιά “εξέλιξη” με τους απέναντι, αμ δε, δεν βλέπω να βιάζονται οι δικοί μας.

IMI

Στο σημείο που φτάσαμε απαιτούνται μεγάλες αποφάσεις που δεν κοστίζουν όλες απαραίτητα πολλά αλλά σχετίζονται όλες με τον ρόλο που θα θέλουμε να έχουμε στην ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια.

Οι αποφάσεις αυτές θα ήταν πολύ πιο εύκολες αν η χώρα μας είχε ανεξάρτητη εξωτερική  πολιτική και δεν έψαχνε παράλληλα μια μεγάλη δύναμη να δρα δίπλα της στο χώρο που κανονικά της ανήκει.

Για να δούμε τα τραγικά λάθη που γίνανε τα τελευταία χρόνια ας σκεφτούμε όλοι σε ποια κατάσταση θα ήταν σήμερα το ΠΝ, όχι αν είχε προχωρήσει η ναυπήγηση των FREMM αλλά έστω η αντικατάσταση των τριών μη εκσυγχρονιμσένων S με τρεις επιπλέον MEKO.
Όπως ας αναλογιστούμε πως θα είναι ο στόλος των υποβρυχίων αν δε προχωρήσει η ναυπήγηση των δύο επιπλέον…

DimitrisP

Με συγχωρείτε αλλά θεωρώ απαράδεκτο ότι πάμε για αγορές δισεκατομμυρίων και δεν μπορούμε να γράψουμε σε μία κόλλα χαρτί τα specs της λύσης που ψάχνουμε. Το να αλλάζουν οι απαιτήσεις τόσο γρήγορα δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό, απλά θα διώξει τις σοβαρές προτάσεις. Όταν μέσα σε ένα εξάμηνο πήγαμε από MdCN και Aster 30 σε πολλαπλών ρόλων με ESSM/Aster 15 και τώρα σε αεράμυνα περιοχής ανοικτής θαλάσσης τύπου ΑΒ, το μήνυμα που εκπέμπεται δεν είναι σίγουρα αυτό της σοβαρότητας.
Τώρα για τα ΑΒ τα μεταχειρισμένα, αν οι ΗΠΑ μπορούν να αγοράσουν καινούριο με τα λεφτά της αναβάθμισης και τα λεφτά της πώλησης, προσωπικά βλέπω δύο πιθανότητες: αγοράζουμε πολύ ακριβά τα μεταχειρισμένα ή ο εκσυγχρονισμός που ετοιμάζεται είναι εκτεταμένος αλλά για κάποιον λόγο μη απαραίτητος για εμάς.
Και σε όλα αυτά ξεχνάμε το τελευταίο: ήδη ναυπηγούν καινούρια ΑΒ και παρ΄όλα αυτά χρειάζονται νούμερα. Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση άλλα ναυτικά να μην έχουν προσπαθήσει να αγοράσουν μεταχειρισμένα πλοία ήδη…

bill971

Καλησπέρα!

Όλη αυτή η ιστορία μου θυμίζει κάποιον ο οποίος έχει μισθό 600,00€ & παίρνει μεταχειρισμένο land rover 10ετίας.
Τα σέρβις ένα χιλιάρικο, τα λάστιχα δεν τα αλλάζει λόγω κόστους, η κατανάλωση στο Θεό, ζημιές ακριβές κλπ.

Μήπως είναι καλύτερα να πάρουμε 6 Ολλανδικές; Νομίζω ότι sm2 μπορούν να πάρουν.
Θέλουμε κορβέτες, αντικαταστάτη των combattante, υποβρύχια…είμαι μπερδεμένος….

Αν το κάνουμε ως εξής:
6 Ολλανδικές, 4 Meko εκσυγχρονισμένες από τη Damen, 6 Ευρωκορβέτες ή γιατί όχι άλλες 6 Ολλανδικές φρεγάτες για ομοιοτυπία σε δεύτερη φάση. 16 πλοία πρώτης γραμμής.
Ποσότητα & πλοία παντού.

Οι Τούρκοι όταν βγάλουν το Anadolu, δε λέω για τα άλλα δύο, μπορεί να το στέλνουν στο Ιόνιο, οπότε χρειαζόμαστε & εκεί πλοία.
Αιγαίο, ανατολική μεσόγειος, Ιόνιο, Λυβικό…χρειαζόμαστε αριθμούς.

Tjololo

Η ιδέα να ξοδευτούν τα 5 δις που αντιστοιχούν στο ΠΝ για 3 μεταχειρισμένα ΑΒ ηλικίας 30 ετών + 1 νεότευκτο……δεν φαντάζει καθόλου λογική.
Πόσο χρόνο ζωής θα έχουν μπροστά τους τα μεταχειρισμένα ΑΒ….???…..άλλα 10 χρόνια???…..και μετά τι???

Αν αντίθετα επιλεγει η ναυπήγηση 4 νέων φρεγατών Ευρωπαικής σχεδίασης…..τότε έχεις φρεγατες για τα επόμενα 40 χρονια…..όχι 10….

Θέλει το ΠΝ να κάνει ττην υπέρβαση???……ας τα παραγγείλει ΟΛΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ….

GeoMoust

Προσωπική μου γνώμη, αγορά δύο μεταχειρισμένων ΑΒ για κάλυψη αεράμυνας περιοχής και αγορά 4 νέων πλοίων και αναβάθμιση φυσικά των ΜΕΚΟ. Αγορά 4 νέων+παλαιών και αναβάθμιση θα τραβούσε σημαντικούς πόρους οικονομικούς αλλά και ανθρώπινους, αφήνοντάς με δύο πλοία λιγότερα.

Kafetzo

4 AB, 4 Bel, 4 Meko και καμιά 10 ευρωκορβέτες και πάμε για την Πόλη κατευθείαν

AtenRa

4 Αντιτορπιλικά είναι υπερβολή για την Ελλάδα. Μέσα στο Αιγαίο τα Αντιτορπιλικά δεν κάνουν αφού είναι σχεδιασμένα για ανοιχτές θάλασσες. Μέσα στο Αιγαίο με τα αμέτρητα νησιά και τα Μικρασιατικά παράλια με αρκετά υψηλό γεωγραφικό ανάγλυφο να δημιουργούν αμέτρητες νεκρές ζώνες, ότι πλεονέκτημα έχουν τα ΑΒ από ραντάρ καταργείτε. Προτιμότερο να έχεις 6-10 Κορβέτες των 2500-3000 τόνων που να καλύπτουν όλο το Αιγαίο  παρά να έχεις 2 ΑΒ.

Μεταχειρισμένα ΑΒ δεν πιστεύω ότι θα δώσει το USN αφού ετοιμάζεται να αποσύρει αρκετές Tico στα επόμενα χρόνια.

Η εκτίμηση μου είναι ότι καλυτέρα να πάμε σε FFGx και με Ελληνική συμμετοχή σε όλο το πρόγραμμα του USN για 20 πλοία , με ενδιάμεση λύση με δυο Tico που θα τα κρατήσουμε για 10-12 χρόνια μέχρι να έρθουν οι δυο FFGx κάπου στο 2030 με 2032.  Τελικό σύνολο 2 FFGx + 4 Meko UGR + 4 Φρεγάτες + 4 Κορβέτες.

Αν όντος το ΠΝ προτιμά τα ΑΒ για την Ανατολική μεσόγειο, τότε μια άλλη εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η αγορά 2 καινούργιων ΑΒ από την γραμμή παράγωγης του USN ώστε το πρώτο να μπορέσει να έρθει σχετικά νωρίς κατά το 2024-2027 με ενδιάμεση λύση πάλι 2 Tico και εμπλοκή στο πρόγραμμα FFGx σαν αντισταθμιστικά. Σε αυτό το σενάριο ξεχνάμε τις καινούργιες φρεγάτες και πάμε για τις Κορβέτες από το 2027 και μετά για να αντικαταστήσουν 6 με 9 Type-S. Έτσι όσο θα αναβαθμίζονται οι Meko θα έχουμε τα δυο Tico που θα αποσυρθούν μέσα σε 10-12 χρόνια και τα όπλα τους (ΑΑ πύραυλοι + Harpoon) θα μεταφερθούν στα ΑΒ/Μεκο και σε κάποιες Κορβέτες. Τελικό σύνολο θα είναι 2 ΑΒ + 4 Μεκο UGR + 6-9 Κορβέτες

evaggelos

δηλαδη θα δωσουμε κοντα 6δις για να παρουμε ενα πλοιο κ 2 30χρονα? κ θα εκσυγχρονησουμε κ αλλα 4 30χρονα τα οποια χονδρικα θα εχουν 10 χρονια ζωης και σε 10 χρονια θα ψαχνουμε παλι για νεο στολο το λες κ κοσμια γραφικο να δω ποιος θα με φεσωσει για πλοια που ουτε ελικοπτερο δεν εχουν

extb2b

Εγω παλι λεω οτι δεν ψάχνουμε για αντικαταστάτη των S αυτο θα θα γίνει εσωτερικά με της Μεκο. Αντικαταστάτη για της Μεκο ψάχνουμε σαν βασικές Μονάδες +2 βαρια σκαρια για την Αν. Μεσόγειο. Τώρα τα όνειρα για 14 και 16 βασικές Μονάδες … Καλες προσγειώσεις .

Σε άλλο άρθρο διάβασα και σχόλιο οτι θα χρειαστούμε στο μέλλον και μοναδα 9000+τ για να μπορεί να επιχειρεί και στον ινδικο Ωκεανο χαχαχα .

Να έχουμε αποτρεπτική άμυνα για μην μπαίνουν περίεργες ιδέες σε κανέναν οκ αλλά μην πάμε και στο στηλ της Τουρκίας .

geo79

Για 2 μεταχειρισμενα της ”πρωτης φουρνιας” το βλεπω εφικτο,αν θελουμε να δουμε το κοστος που μπορει να εχουν για αποκτηση θα πρεπει να δουμε τι κοστος εχει ο εκσυχρονισμος τους και να βαλουμε και κανα 30-40% επιπλεων για να βαλουμε σε σκεψεις το USN ωστε να σκεφτει να τα δωσει..αλλα 2 σκαφη νομιζω ειναι εφικτα και τα σηκωνει και το ναυτικο μας για επανδρωση,οπλισμο συντηρηση

x-m

“Αλλά τώρα τα πράγματα αλλάζουν στην Ουάσινγκτον. Σε βάρος του Ερντογάν, και των λοιπών υποστηρικτών του”.

Επιτρέψτε μου να πω ότι η άποψη αυτή δεν είναι πολύ στέρεη. Έχουμε πολύ χρόνο για να δούμε που θα κινηθεί η νέα διοίκηση, ενώ ίσως επανακάμπτουν στελέχη με φιλοτουρκική στάση.

Miscojones

Τα θηριώδη Ticonderoga των 9.600 τον. και τα νορμάλ Arleigh Burke των 9.500 τον.
Συγκινήθηκα.

harval

Παρα το οτι αυτα φτανουν σε επιπεδο ονειρου,δεν ειναι κακο να ονειρευεσαι.
Θα τολμούσα να σκεφτω 2 ΑΒ καλομεταχειρισμενα με SM2 ,ολίγους essm ,8 harpoon + 2 Μπελαρα με 8 αντιπλοικους,1 RAM, και μονο Mica Vl/Camm/CammER σε στανταρ εκτοξευτηρα+ 4 Meko εκσυγχρονισμενες απο Γαλλους + 2 ειτε “Μ” ,ειτε Lafayette..
Oi “M” θα έδεναν σε ομοιογενεια (σχετικη βεβαια) με “S” και οι Lafayette εκσυγχρονισμενες λιγο ή πολυ θα έδεναν με Γαλλικη λογικη .
Αρχικα η σκεψη μου φαινεται να εχει ανομοιοτυπια, αναμφισβητητα, Αμερικη ΑΒ,Γαλλια Μπελλαρα,Μεκο και Ολλανδια “S” / “M”.
Ομως την επομενη δεκαετια θα παμε πιθανον σε EPC ή κατι αλλο το οποιο θα μπορουσε να ειναι 100% συμβατο με διαμορφωσεις Thales , γαλλικων/ευρωπαικων οπλων και παρομοιων προωστηριων συστηματων.
Με καθε “S” που θα αποσυρόταν θα ερχόμασταν ολο και πιο κοντα σε καλη ομοιογενεια. Τελικα μετα απο 10-13 χρονια θα μπορουσαμε να εχουμε 2 Αμερικανικα ΑΒ ,4 Μεκο αλλα Γαλλικα, 2 Μπελλαρα, 2 Lafayette /”M” και 4 EPC παλι σε διαμορφωση ευρωπαικη.
Και για αρχη ,μεσα σε 4 χρονια ,2 πανισχυρα ΑΒ (game changers) ,4 Meko,1 Μπελαρα, 2 εκσυγχρ. Lafayette/”Μ” και 4 “S”
Με συνολικο κοστος ,κατα την προσωπικη μου εκτιμηση απο 4 εως 5 δις με οπλα και FOS.
Και θα μεινουν ευχαριστημενοι οι Γαλλοι,οι Αμερικανοι και ισως και οι Ολλανδοι οι οποιοι μεσα στην Ευρωπαικη ενωση ειναι παντα χρησιμοι.

dk137

Η προμήθεια μεταχειρισμένων πλοίων 30ετίας σε κόστος νέας οικονομικής φρεγάτας για εμάς είναι αστρονομικό, ό,τι πλοία και να είναι αυτά. Ας σοβαρευτούμε και να προχωρήσουμε το πρόγραμμα των φρεγατών. Από κει και πέρα αν μέσω MDCA μπορούν να πάρουν 3 καινούργια Arleigh Burke μαζί με άλλο προγράμματα (πχ αναβάθμιση patriot, mlrs) προφανώς είναι ευπρόσδεκτα.

Ioannis2

Καλύτερο σενάριο από τα MMSC σίγουρα. Και πάλι όμως πολλά τα λεφτά Άρη. Το θέμα είναι ότι αν χτύπα ξύλο χάσεις ένα type 31 δεν χάθηκε ο κόσμος, αν χάσεις όμως ένα από τα 2 ΑΒ χάνεται η μισή ισχύς πυρρός του στόλου. Πάντως αν όντως έχει πιθανότητες ένα τέτοιο σενάριο είναι σίγουρα χίλιες φορές καλύτερο από MMSC.

x-m

Οποιοδήποτε σενάριο μας δίνει προβάδισμα έναντι του τουρκικού ναυτικού, το οποίο περιλαμβάνει αμερικανικά όπλα , δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, είτε έχουμε χρήμα είτε δεν έχουμε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά

Related News

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Η μέγιστη ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα διατάχθηκε, το απόγευμα της Τρίτης,...

Πληρωμένη απάντηση Μηταράκη σε Ολλανδή ευρωβουλευτή που επιχείρησε να διασύρει την Ελλάδα με αφορμή τις πυρκαγιές

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Τινέκε Στρικ, επιχείρησε να διασύρει την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη το δράμα των πυρκαγιών που κατακαίουν την Αττική.Η ευρωβουλευτής κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση...

Η SIGMA 11515HN έτσι όπως την είδαμε στη DEFEA 2021

H Damen ήταν ένα από τα περίπτερα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ίσως μετά από αυτό της Naval Group. Ποιος θα ερχόταν άλλωστε στην έκθεση...