Να F-35 κανείς, ή να μην F-35; Ιδού η απορία…

162
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

To παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στις 26/5/2017. Ήταν μια εποχή που οι σημερινοί ώψιμοι υπέρμαχοι του F-35, το παρουσίαζαν σαν τον ιδανικό ιπτάμενο “στόχο”, αρκεί ο κυνηγός να ήταν Ρώσος, και το όνομά του να ξεκινούσε από Su και να τελειώνει σε -35GR. Το περιοδικό πάντα προσέγγιζε το θέμα F-35 (και κατά συνέπεια και το θέμα τουρκικά F-35) με συνέπεια. Διαβάστε τι γράφαμε πριν λίγους μήνες, όντας απολύτως “αιρετικοί”, και μάλιστα θεωρούμασταν και “μη πατριώτες” (για να μην πούμε “προδότες”) που δεν στηρίζαμε την λύση του Ξανθού Γένους για ΝΜΑ. Στους ακριβώς 4 μήνες που πέρασαν από τότε που το πρωτοδημοσιεύσαμε δεν έχει αλλάξει τίποτε, μόνο οι υποστηρικτές του….

 

Η εβδομάδα που μας πέρασε είχε αρκετές ενδιαφέρουσες ειδήσεις σε ότι αφορά την αεροπορική και αμυντική ειδησιογραφία. Αυτό όμως που “κέντρισε” κάπως το ενδιαφέρον ήταν η είδηση πως η Γερμανία ζήτησε πληροφορίες για το F-35. Φυσικά το Request for Information (ROI) δεν σημαίνει και αγορά. Αλλά ένα ενδιαφέρον από μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Γερμανία, σημαίνει πολλά.

Το ίδιο έπραξε λίγες μέρες μετά και η Πολωνία, που έχει μεγαλύτερο άγχος για την άμυνά της, που προκαλείται από την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος. Με την μετακίνηση αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στον θύλακα του Καλίνινγκραντ οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να “αποκλείσουν” πολύ μεγάλο μέρος του πολωνικού εναερίου χώρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι Πολωνοί λοιπόν δικαίως εξετάζουν τα F-35 σαν λύση στο περίπλοκο στρατιωτικό παζλ της Βαλτικής καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν μαχητικά Su-30SM, αλλά και πυραύλους Iskander (πέρα από τον Στόλο την Βαλτικής που έχει την έδρα του εκεί).

Οι Βέλγοι πρώτοι από τους παραπάνω, έχουν ξεκινήσει διαδικασία επιλογής Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, και το F-35 μάλλον είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής, από την στιγμή που η Ολλανδία και η Δανία έχουν ήδη αγοράσει το αεροσκάφος (αν και το Typhoon προσπαθεί να κάνει την “έκπληξη” στον διαγωνισμό). Φυσικά οι Άγγλοι και οι Ιταλοί το έχουν ήδη επιλέξει, και μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο ευρωπαϊκό μαχητικό, σε λίγο θα ακολουθήσουν και οι Ισπανοί. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ανάμεσα στους πιθανούς πελάτες του F-35 θα βάζαμε και τους Γάλλους, καθώς δύσκολα θα βρουν τους πόρους για να αναπτύξουν μόνοι τους ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Η Ευρώπη δεν προβλέπεται να αναπτύξει σύντομα ένα μαχητικό αντίστοιχο του F-35.

Κάπου όμως εκεί γεννιέται το ερώτημα αν, και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά το F-35.

To F-35 είναι μια ιστορία παλιά, αρκετά παλιά θα λέγαμε. Για τους αναγνώστες του περιοδικού μας είναι πλέον μια υπόθεση άνω των 20 ετών, όταν το πρωτότυπο της Lockheed Martin αντιμετώπιζε το X-32 της Boeing. Για τους υπολοίπους, είναι μάλλον μερικών μηνών. Αλλά μετρώντας σε πολιτικό χρόνο, λίγοι μήνες είναι πολύς καιρός.

Όταν “συγκλονιζόταν” το Πανελλήνιο από δημοσιεύματα του Τύπου, που αποκάλυπταν ότι στην τελευταία παραγγελία του “αόρατου” μαχητικού F-35, η Τουρκία είχε παραγγείλει μια -ακόμη- μοίρα, οι αναγνώστες μας ήξεραν πολύ καλά τι συμβαίνει με το “αόρατο” μαχητικό και την εμπλοκή της γειτονικής χώρας στο πρόγραμμα. Ήξεραν το F-35, ενημερώνονταν άλλωστε διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια για όλες τις εξελίξεις του προγράμματος.

Όταν το ΥΠΕΘΑ ζητούσε ενημέρωση για το F-35 (η είδηση εδώ), η ΠΤΗΣΗ είχε ήδη αναλύσει διεξοδικά το θέμα, και οι φίλοι μας ήξεραν πολύ καλά τι σημαίνει και ποιες είναι οι δυνατότητές του. Όταν δε λίγο καιρό μετά, έγινε σαφές πως “δεν αγοράζουμε”, αλλά “μια ερώτηση κάναμε ρε παιδιά”, πάλι συνεχίσαμε να ενημερώνουμε. Άλλωστε το F-35 είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα της αμυντικής αεροπορικής βιομηχανίας σε εξέλιξη σήμερα (και θα είναι για πάρα πολλά χρόνια ακόμη), οπότε λογικό είναι μεγάλο ποσοστό των άρθρων του περιοδικού ετησίως ή του site μηνιαίως να αφορούν το F-35.

Μετά από όλα αυτά, ησυχία έπεσε πάνω από το γαλατικό χωριό. Από τη μια το κλείσιμο της αξιολόγησης, από την άλλη το δημοφιλές τηλεπαιχνίδι σε εξωτικά μέρη, σύντομα το F-35 έγινε μια ακόμη ανάμνηση μιας “περίεργης” επικαιρότητας. Φυσικά όλοι πλέον ήξεραν στα απανταχού καφενεία, διαδικτυακά ή μη, τι σημαίνει F-35, και μπορούσαν να κάνουν αναλύσεις των δυνατοτήτων του με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και πιστότητα από την εξακρίβωση της κανονικότητας πέναλτι σε ομάδα Δ’ Εθνικής. Αλλά το F-35 δεν ήταν πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, μπορούσαμε να το ξεχάσουμε. Ποιος ασχολείται άραγε με τη εθνική άμυνα;

Ευφάνταστες ιστορίες που κυκλοφορούσαν σε έντυπα ή διαδικτυακά μέσα ευτυχώς αραίωσαν. Λύσεις “καλύτερες” των πανάκριβων F-35, που θα αγοράζονταν σε τιμή Lada Niva και θα εξασφάλιζαν την αεροπορική υπεροχή μέχρι τον 26ο αιώνα εμφανίστηκαν για λίγο αλλά έπεισαν πολλούς εύπιστους συμπατριώτες μας. Οι Ρώσοι όμως δεν έστειλαν τελικά καμιά 100αριά Su-35 με πληρωμή σε κεράσια (για πολλούς λόγους, αλλά μάλλον γιατί δεν φτάνουν όλα τα κεράσια πολλών ετών για να αγοράσουμε, ίσως και γιατί οι Ρώσοι θέλουν δολάρια, αλλά δεν φυτρώνουν στα μέρη μας), ούτε οι Κενταυριανοί έστειλαν το Άρμα του Απόλλωνα. Συνεπώς η ΠΑ θα μείνει με τα “ταπεινά” F-16 να αντιμετωπίσει αύριο την απειλή που περιγράφεται σαν “το F-35 στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία”;

Στο ενδιάμεσο βρεθήκαμε να κατηγορούμαστε σαν θιασώτες του F-35, σαν υποστηρικτές του Rafale, σαν εκπρόσωποι του Typhoon, ευτυχώς όχι σαν αντιπρόσωποι του Spitfire. Πάρα πολλοί, αυτό που ονομάζεται “περιπλανώμενο κοινό του Διαδικτύου” είχαν “απόλυτη” άποψη για το θέμα (που το γνωρίζουν πια με εμπειρία πτέραρχου χιλιάδων ωρών πτήσης απέναντι στην Διαγαλαξιακή Αυτοκρατορία) και οτιδήποτε διαφορετικό από την δική τους, η προσβολή ήταν άμεση και ευθεία, και συνήθως με βαριές εκφράσεις που πάντα τελείωνε στον πατριωτισμό μας. Από την στιγμή βέβαια που λειτουργούμε το blog, και δεν απευθυνόμαστε πλέον μόνο σε αναγνώστες μας, προσπαθήσαμε  πολλάκις να ενημερώσουμε και να εξηγήσουμε σε όλους τους φίλους μας, πολλοί όμως δεν κατάφεραν να καταλάβουν τι γράψαμε όταν είπαμε τι σημαίνει το F-35 για την RAF (εδώ), αλλά και για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Φτάνουμε στο σήμερα και φυσικά μετά από τα δημοσιεύματα που προαναφέραμε, τίποτα δεν έχει γίνει. Ο εκσυγχρονισμός των F-16 τείνει να μετατραπεί από “μελλούμενος” σε “θρυλούμενος”, και τα οικονομικά της χώρας μας είναι σαφές πως δεν “σηκώνουν” δυο προγράμματα μαζί, για την ΠΑ (εκσυγχρονισμός F-16 και Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος). Για όσους διαφωνούν, θα τους πούμε πως προς στιγμήν τα οικονομικά δεν σηκώνουν ούτε το ένα πρόγραμμα, αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν έχουμε νέα για τα F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους.

Το F-35 σαν αεροσκάφος (ή πρόγραμμα αν προτιμάτε) μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει την “επιβίωσή” του, και λύνει αργά αλλά σταθερά τα όποια προβλήματά του. Νέο λογισμικό, νέα όπλα, νέοι “φάκελοι πτήσης” βελτιώνουν τις δυνατότητές του. Το αεροσκάφος σίγουρα κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί, είναι stealth, και μάλιστα τόσο που μπορεί και καταστρέφει συστήματα αεράμυνας με έξυπνα όπλα από μικρές αποστάσεις κι όχι με πυραύλους αντιραντάρ μεγάλης εμβέλειας. Μπορεί λοιπόν να “καθαρίσει το κρεμμύδι” της εχθρικής αεράμυνας όχι ξεφλουδίζοντάς το, αλλά απλά διαλύοντάς το με χειρουργικά χτυπήματα.

Όσο κι αν δεν του φαίνεται, έχει σαφείς δυνατότητες επιβολής αεροπορικής υπεροχής, πράγμα που το απέδειξε και στην πρόσφατη Red Flag. Δεν είναι το απόλυτο μαχητικό αερομαχιών, δεν σχεδιάστηκε άλλωστε να αερομαχεί. Μπορεί όμως να βάλλει πύραυλο σε όποια κατεύθυνση θέλει πετυχαίνοντας καταρρίψεις στην αρχή μιας αερομαχίας, καθώς ο πιλότος μπορεί να δει και “μέσα” από το αεροσκάφος (δείτε στο 2:15 και μετά του video εδώ). Το να “πάρεις την ουρά” σε ένα F-35 είναι μάλλον άδικος κόπος, αν φυσικά καταφέρει κάποιος να πλησιάσει αρκετά για να το κάνει.

Όλα αυτά, μαζί με πολλά ακόμη, μπορεί να τα κάνει γιατί σχεδιάστηκε από την αρχή να φέρει υποσυστήματα που μέχρι τώρα κανένα άλλο αεροσκάφος δεν είχε, ούτε είναι και εύκολο να αποκτήσει. Κι αυτό γιατί το F-35 δεν σχεδιάστηκε σαν ένα απλό μαχητικό stealth όπως για παράδειγμα το F-117, αλλά σαν ένα πραγματικό μαχητικό επόμενης γενιάς που ταυτόχρονα είναι και stealth.

Οι πιθανότητες που έχει να επιβιώσει σε αερομαχία ένα μαχητικό 4ης γενιάς με κορυφαία ευελιξία απέναντι στο F-35, είναι όσες θα είχε το πιο “γρήγορο πιστόλι” στην Άγρια Δύση με Colt revolver, απέναντι σε ένα στέλεχος των ΟΥΚ οπλισμένο με Μ-4 και διόπτρα, και μονομαχία από την απόσταση που θα επέλεγε ο τελευταίος.

Βέβαια το F-35 δεν έχει σχεδιαστεί να είναι “μοναχικός” λύκος. Σε ένα μελλοντικό πεδίο της μάχης απαιτούνται και αεροσκάφη 4ης γενιάς να πετούν μαζί του, πλήρως όμως δικτυωμένα έτσι ώστε να μπορούν να ανταλλάσουν πληροφορίες και να μοιράζονται όπλα και δυνατότητες. Η USAF έχει για αυτή την “δουλειά” τα F-15/F-16/F-22, όπως και το USN τα F/A-18E/F. Οι Βρετανοί και οι Ιταλοί έχουν με την σειρά τους το Eurofighter, οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι F-16 κοκ. Το mix αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς είναι προφανώς αυτό που θα κυριαρχήσει στα επόμενα χρόνια στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των σύγχρονων αεροποριών. Ήδη οι Γερμανοί (η είδηση εδώ) αλλά και οι Πολωνοί (η πρόσφατη είδηση εδώ) εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς του αεροσκάφους και κατά την άποψή μας πολλές αεροπορίες θα ακολουθήσουν. Αυτό το λέμε γιατί η Lockheed αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, δεν “περιμένει” από την Ελλάδα για να κερδίσει χρήματα, το έχει ήδη πετύχει από τους άλλους πελάτες του αεροσκάφους.

Πολλές φορές γίνεται η συζήτηση αν ένα F-35 μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άλλο F-35, κι αν η αγορά ελληνικών F-35 θα είναι η απάντηση στα τουρκικά F-35. Ας ξεκαθαρίσουμε το ότι ένα F-35 δεν μπορεί να εντοπίσει ένα άλλο F-35, παρά μόνο την στιγμή που ουσιαστικά θα αλληλο-εντοπιστούν. Πιθανότατα να μπορεί να κάνει ευκολότερα τον εντοπισμό του εχθρικού F-35 από ότι ένα F-16 (λόγω του πολύ προηγμένου ραντάρ του F-35 σε σχέση με το F-16), και ίσως δυσκολότερα από ένα F-15 ή Su-35 (λόγω των πολύ ισχυρών ραντάρ που έχουν αυτά τα δυο αεροσκάφη, που σε πραγματική ισχύ εκπομπής μάλλον ξεπερνούν το ραντάρ του F-35). Το θέμα όμως είναι ότι όλα τα αναφερόμενα μαχητικά 4ης, 4,5 γενιάς, ότι ραντάρ και όπλα να έχουν, θα έχουν ήδη εντοπιστεί πολύ πιο γρήγορα από το εχθρικό F-35, και θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του τελευταίου να βάλλει πρώτο εναντίον τους ή όχι.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η λογική απόκτησης F-35 από οποιαδήποτε αεροπορία (που μπορεί φυσικά να τα αποκτήσει λόγω εξαγωγικών περιορισμών, αν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτές θα έπαιρναν άδεια εξαγωγής για το αεροσκάφος). Το F-35 μπορεί να δώσει μεγάλη επιχειρησιακή ευελιξία στον χρήστη και να πολλαπλασιάσει την μαχητική αξία μαχητικών παλαιότερης γενιάς μέσω της κοινής δικτύωσης.

To αν το F-35 μπορεί να αντιμετωπιστεί, προσπαθούμε κι εμείς να το προσεγγίσουμε από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, και χωρίς να λείπει η “φαντασία”. Μια λύση που παρουσιάσαμε ήταν αυτή των Arleigh Burke, που αναλύσαμε εδώ. Αλλά είναι μια από τις πολλές ίσως λύσεις, που σίγουρα θα γίνουν περισσότερες στο μέλλον, όσο το F-35 αλλά και άλλα μαχητικά 5ης γενιάς αυξάνουν τους αριθμούς τους σε υπηρεσία παγκοσμίως.

 

Υπάρχει πάντα η λύση των F-15/Su-35 που όπως είπαμε έχουν πανίσχυρα ραντάρ και συστήματα IRST (Su-35). Τα Typhoon/Rafale/Gripen έχουν επίσης αρκετές δυνατότητες, ειδικά στις εκδόσεις με ραντάρ AESA (όλα τους έχουν προηγμένο IRST). Πρέπει όμως να πούμε πως για όλα ισχύει ότι η επιβίωσή τους απαιτεί ένα εξαιρετικά προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας, που μπορεί να παρεμβάλει τα εχθρικά ραντάρ σε βαθμό κορεσμού (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Τα μαχητικά 4,5 γενιάς παραμένουν λοιπόν μια πολύ καλή λύση για κάθε αεροπορία.

Γράφουμε όλα τα παραπάνω έχοντας υπόψιν μας τον κίνδυνο να “κατηγορηθούμε” για “προώθηση” του F-35. Αυτό που κάνουμε είναι να μεταφέρουμε όσα έχουν γίνει δημοσιογραφικά γνωστά για το αεροσκάφος σε μια σειρά και με απλά λόγια, αυτός είναι ο σκοπός του άρθρου. Και θεωρούμε πως αεροπορίες σαν του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ δεν έχουν κάνει το λάθος να επιλέξουν το αεροσκάφος ενώ αυτό είναι ένας “άχρηστος κουβάς”, κι όλα αυτά για να πείσουν 10 εκ. κατατρεγμένους Έλληνες να δώσουν το υστέρημά τους για να τα πάρουν κι αυτοί μια Μοίρα. Ναι, το Su-35 ή το Typhoon είναι καλύτερα αεροδυναμικά αεροσκάφη, αλλά δεν συγκρίνονται με το F-35, είναι κάτι διαφορετικό. Συγκρίνοται με τις τελευταίες εκδόσεις του F-15. Το Gripen E είναι εξαιρετικό, αλλά συγκρίνεται με το F-16V. Είναι όλα τους απόλυτα ικανά, αλλά τελείως διαφορετικά αεροσκάφη με το F-35.

Η προσέγγισή μας σαν χώρα για την αγορά του F-35, δεν πρέπει να έχει να κάνει με την αγορά του από την Τουρκία. Έχει να κάνει με το πόσο θα βοηθήσει τον συνολικό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, και κατά πόσο θα βοηθήσει τα επιχειρησιακά της σχέδια. Αν η ΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πολλαπλό δίκτυο αεράμυνας, με S-400 (ή MEADS ή Aster) συν HISAR/HAWK, με F-16C Blk52+ και F-35A που θα εξαπολύουν AMRAAM, και να ταυτόχρονα θα πρέπει να “κυνηγάει” BORA στην τουρκική ενδοχώρα, τότε ίσως ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς που θα διεισδύει χωρίς να εντοπίζεται είναι μονόδρομος. Αν σκοπεύει να “στέλνει” πακέτα F-16/F-35, που θα επικοινωνούν/συνεργάζονται μεταξύ τους και τα πρώτα θα “μαζεύουν” τις βολές των αντιπάλων F-16/F-35 και θα αποχωρούν προσωρινά “τρέχοντας” αφήνοντας τα “αόρατα” F-35 να καταρρίψουν τα “αποκαλυφθέντα” εχθρικά F-35 αλλά και τα “αμέριμνα” εχθρικά F-16, τότε πάλι είναι σοβαρός λόγος αγοράς.

Αν τα θέλουμε για να αναχαιτίζουμε ίχνη στο FIR Αθηνών (που μια χαρά κάνουν την δουλειά τα F-16), ή για να προσφέρουν CAS μεγάλης διάρκειας πάνω από την Κύπρο (εδώ θέλουμε F-15E/Su-34), τότε μάλλον δεν υπάρχει να χαλάσουμε τα χρήματά μας (που δεν τα έχουμε κιόλας).

Αυτά όμως δεν τα καθορίζουμε εμείς, ούτε κανείς άλλος “ειδικός” ή μη. Τα καθορίζει η ΠΑ, γιατί εκείνη είναι που έχει επωμιστεί το βάρος της εναέριας προστασίας της Ελλάδος, και φυσικά γνωρίζει η ίδια τις ανάγκες της. Η ΠΑ είναι θα χρειαστεί να προστατέψει “τους βωμούς και τις εστίες”, και οι πιλότοι μας θα πρέπει να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να επιτύχουν την αποστολή τους. Αν αυτά τα εργαλεία θα είναι τα F-35 αυτό δεν το ξέρουμε, ούτε μπορούμε να το πούμε.

To F-35 έχει και ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για τις χώρες της Δύσης. Έτσι και η ΠΑ αποφασίσει ότι χρειάζεται ένα μαχητικό 5ης γενιάς, τότε το F-35 είναι το μόνο σε υπηρεσία, και εδώ δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διαγωνισμός (αν βάλεις σαν κριτήριο το χαμηλό RCS, δεν θα έρθει κανείς άλλος). Αν αποφασιστεί πως χρειάζεται ενίσχυση γενικά η ΠΑ, με Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία, τότε μπορεί να “ανοίξει” η πόρτα και για άλλες λύσεις (βλέπε εδώ).

Αν λοιπόν, με κάποιον “μαγικό” ή άλλο τρόπο, η ΠΑ αποφασίσει πως χρειάζεται ΝΜΑ τότε εμείς θα είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Μέχρι τότε απλά θα ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει επιτέλους ο εκσυγχρονισμός των F-16, που σημειωτέον θα χρειαστεί ίσως μέχρι και μια δεκαετία να ολοκληρωθεί.

Συζητήσεις για το ποιο είναι  το καλύτερο μαχητικό προφανώς δεν χωρούν. Καλύτερο είναι αυτό που θα κάνει την δουλειά της ΠΑ, κι όχι αυτό που συμπαθούμε, ή αυτό που μας έχουν πείσει κάποιοι ότι είναι το καλύτερο. Και το ποιο μαχητικό θα κάνει την δουλειά της ΠΑ, το ξέρουν μόνο οι άνθρωποί της ΠΑ. Εμείς τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, ελπίζουμε κι εσείς. Το έχουμε πει, το έχουμε ξαναπεί και θα το λέμε συνεχώς.

 

Σημείωση: Το άρθρο έχει γραφτεί για να ενημερώσει και να προάγει τον δημιουργικό διάλογο. Με χαρά θα απαντήσουμε σε πολιτισμένο αντίλογο ή απορίες, στο blog μας, στο facebook ή το twiiter (όσο μπορούμε βέβαια, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας). Οτιδήποτε άλλο -όπως ειρωνείες, προσβολές κοκ- δεν θα γίνει αποδεκτό.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
laoulini
Guest
Γιάννης

Παιδιά κάντε και ένα άρθρο για τα επίγεια και εναέρια ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και για οπτικά και υπέρυθρα συστήματα που είναι διαθέσιμα στην αγορά.Όλα ξεκινούν από τον εντοπισμό και μετά αποφασίζεις πώς και με ποιο μέσο θα αντιμετωπίσεις το F35.

sotbak
Guest
sotbak

συμφωνώ απόλυτα. Το f-35 αν θα το πάρουμε θα το πάρουμε για την τουρκική ενδοχώρα. Για την άμυνα στο Αιγαίο θέλουμε rafale 3 aesa + f-16 viper + πολυστατικά/passive επίγεια ραντάρ εξελιγμένα από εμάς (μπορούμε) και όλα διασυνδεόμενα.

Em.Ti
Guest
Emmanouil, T

Αγαπητέ, απ’όλα αυτά μόνο το F-16 Viper είναι εφικτό, και μάλιστα με μεγάλη δυσκολία.

Τα άλλα δυστυχώς, είναι φαντασία.

sotbak
Guest
sotbak

εγώ λέω τι χρειαζόμαστε κατά τη γνώμη μου, αλλιώς φορέστε από τώρα το φέσι….

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Εξαιρετικό και μεστό άρθρο, για ακόμα μια φορά, από την Πτήση. Αγαπητή Πτήση, όσο κι αν διαφωνώ με την προσέγγισή σου να αγνοείς επιδεικτικά την Γενική Αεροπορία και τον Αεραθλητισμό, τόσο παραδέχομαι ότι στις στρατιωτικές αεροπορικές αναλύσεις είσαι κάτι παραπάνω από έγκυρη. Όλα τα λεφτά είναι η τελευταία παράγραφος του άρθρου, πριν την Σημείωση: η καλύτερη λύση είναι αυτή που θα επιλέξει η Π.Α., γιατί η Π.Α. είναι αυτή που έχει όλα τα δεδομένα ανά χείρας αυτή την στιγμή. Και εμείς τους έχουμε εμπιστοσύνη. Και το σίγουρο είναι ότι όπως φαίνεται, δουλεύουν πυρετωδώς για να δοθεί απάντηση στους εξοπλισμούς της… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

όντως πολύ καλό άρθρο

dimitrov
Guest
dimitrov

Η απάντηση στον τίτλο του άρθρου είναι σαφής …. βρες φράγκα και μετά τα λέμε ……. Πάντως δημιουργείται ένα επικίνδυνο χρονικό κενό από τη στιγμή που οι δίπλα θα αξιοποιούν πλήρως το εφ35 μέχρι τη στιγμή που αρχίσουμε και εμείς να αξιοποιούμε την όποια λύση. Πέραν τούτου εμείς κοιτάμε το φεγγάρι(εφ35) αλλά την ίδια ώρα κάποιος είναι έτοιμος να μας πυροβολήσει ήδη με πανίσχυρα όπλα. Τουλάχιστον με τα εφ35 δεν βλέπω να κάνουν παραβιάσεις αλλά μπορεί να τα δούμε κανένα πρωινό να πετάνε κι αυτά πάνω από την Αθήνα. Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

sotbak
Guest
sotbak

αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικοί θα αναγκαστούν να αναβαθμίσουν την αεράμυνά μας για τα f-35.

KGP
Guest
KGP

Εξαιρετικό άρθρο από κάθε πλευρά. Ξεκαθαρίζετε για άλλη μια φορά την θέση σας, για όσους δεν το καταλαβαίνουν, ενώ θέτετε και το ζήτημα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στην σωστή βάση: οικονομκές δυνατότητες και πραγματικές ανάγκες.
Το σχόλιο περί λύσεων “σε τιμή Lada Niva” ελπίζω να γίνει κατανοητό στους … παντογνώστες.

GC
Guest
GC

Θα κάνω ένα σχόλιο σχετικά με το πολυδιαφημισμένο DAS. Επειδή έχει τύχει να ασχοληθώ με συστήματα οπτικής αναγνώρισης θα κάνω την πρόβλεψη πως σε ένα πυκνο πεδίο μάχης οι χειριστές θα το απενεργοποιούν ή θα το αγνοούν επειδή θα είναι αναξιόπιστο. Είναι διαφορετικό να δοκιμάζεις κάτι τέτοιο πάνω από απέραντες εκτάσεις σε ελεγχόμενο περιβάλλον και διαφορετικό να το εφαρμόζεις εκεί που θα γίνεται ο χαμός. Αυτή η ιδέα πως τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αντικαταστήσουν τις βασικές αρχές της εναέριας μάχης είναι τόσο παλία όσο και το F-4D. Για αυτό να μην βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα.

Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Καλησπερα σας ! Να ξεκινησω απο το οτι οσο παρακολουθω το μπλογκ σας, δεν εχω διαπιστωσει επιθετικοτητα ή ειρωνιες απο χρηστες. Ισως το υφος ξερολα να ισχυει, αλλα και απο την πλευρα σας ορισμενες φορες οι απαντησεις ειναι λιγο ‘κοφτες’. Στο παρασυνθημα…ορθως αντιμετωπιζετε τα F-35 σαν “αγνωστη ποσοτητα”, γιατι περαν των περιορισμενων μεχρι στιγμης πληροφοριων που υπαρχουν για τις “πραγματικες” του επιδοσεις, δεν εχει ακομα δοκιμαστει σε πεδιο μαχων, ουτε εχει “πολεμησει” με αλλα συγχρονα τζετ (περα απο ασκησεις, για τις οποιες πολλοι λενε οτι πιθανως “προωθηθηκε” για εμπορικους λογους. Σκοπος μου δεν ειναι να αμφισβητησω το αεροσκαφος το οποιο… Read more »

Ikarus
Guest
Ikarus

Με συγχωρείτε, η κίνηση της Γερμανίας και της Πολωνίας για ενημέρωση για το F-35 είναι διαφορετική από την δικιά μας;

gm
Guest
gm

Ας αφήσουμε καμιά φορά να πληρώσει κανας άλλος τα έξοδα εξέλιξης. Όταν φτηνήνουν αγοράζουμε. Και δεν θα γέρνουν μέχρι τότε.

Defencegreece
Guest

Εχετε καθολου επίγνωση του Letter of Information του Καναδα για το F-35?

εκει αναφέρονταν RCS 0.15 m2 για την έκδοση που προσφέρονταν στον Καναδα (μέσα από σύγκριση με RCS μαχητικών 4ης γενιάς ήταν 95% μικρότερο)

Αμα θέλετε μπορώ να σας στείλω και το άρχειο

Defencegreece
Guest

Η Τουρκία τι Level είναι?
Και αυτή Level 3.,…
Από οσο γνωρίζω μόνο το Ηνωμενο Βασιλειο είναι Level 1 αποκτώντας πλήρη μεταφορά τεχνογνωσίας

Spyros
Guest
Σπύρος

Εξαιρετικό άρθρο. Αμφιβάλλω αν θα πείσει κάποιους που έχουν ήδη αποφασίσει για το τι είναι το σωστό, αλλά λίγη κοινή λογική είναι πάντα ευχάριστη.

STRATOS
Guest
STRATOS

Εκπληκτική ανάλυση του προβλήματος όπως πάντα. Μερικές παρατηρήσεις. 1) ‘Όπως είχε γράψει και η Πτήση παλιά σε μία ανάλυση των εν εξέλιξη προγραμμάτων της τουρκικής αεροπορίας, αυτό που ίσως μας «σώσει» είναι ότι και οι Αμερικάνοι-Δυτικοί θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αναπτύξουν αξιόπιστα επίγεια συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που να εντοπίσουν μαχητικά stealth , δεδομένου ότι στο εγγύς μέλλον τέτοιες απειλές θα εμφανιστούν από την Ρωσική και Κινέζικη αεροπορία (και τους σύμμαχους τους) . Αν δεν το έχουν κάνει ήδη, θα πρέπει σε βάθος δεκαετίας τέτοια συστήματα να είναι διαθέσιμα και φυσικά θα ήταν απρέπεια να μην είναι διαθέσιμα σε… Read more »

stefan
Guest
stefan

Kάποια θέματα, όσο διεξοδικά και καλοπροαίρετα κι αν παρουσιαστούν, θεωρώ οτι ξεφεύγουν απο την τεχνοκρατική σκοπιά που προσεγγίζετε το θέμα. Για να απαντήσει κανείς στο δίλλημα “..να F-35 ή να μην…” θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τους ακριβείς στόχους της ΠΑ. Αν το F-35 είναι όπλο πρώτου πλήγματος, τότε δεν χρειάζεται σε κάποιον που αμύνεται. Ακόμη κι αν αυτός που αμύνεται έχει F-35, ο αντίπαλος που θα κάνει το πρώτο πλήγμα θα χτυπήσει πρωτίστως αυτά! Πολύ δε μάλλον αν ο αντίπαλος έχει 100, κι ο αμυνόμενος…είκοσι με το ζόρι. Άρα το F-35, δεν αντιμετωπίζεται με F-35, όταν είσαι αμυνόμενος και… Read more »

AIRMAN
Guest
AIRMAN

ΜΠΡΑΒΟ , ΑΡΙΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ .
ΜΗΝ ΠΕΤΑΜΕ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΓΡΙΕΣ ( Φ16 40 ΧΡΟΝΩΝ) ΑΣ ΠΑΡΑΓΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ 30 ΑΡΙΑ Φ35 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

¨Εχετε ξεχάσει να αναφέρετε το ALIS…και με τί δυνατότητες θα είναι οι εξαγωγικές εκδόσεις..και που θα γίνονται οι διάφορες μεγάλες συντηρήσεις…
Τώρα σχετικά με την πιθανή μελλοντική προμήθεια του https://www.youtube.com/watch?v=4roKy-z7T9I

4Horsemen
Guest
4 Horsemen

Νομίζω ότι ο προγραμματισμός της Π.Α. είναι για F-35. Και ανοίγουν το δρόμο σιγά – σιγά, με τον παροπλισμό Α-7 (αρχικά), RF-4 πρόσφατα, και έπεται και συνέχεια

sotbak
Guest
sotbak

εκεί δείχνουν τα πράγματα

Kamp
Guest
alex

Καταρχάς συγχαρητήρια για το έργο σας. Εν συντομία θα ήθελα να κάνω κάποιες σύντομες προσωπικές παρατηρήσεις. Η ΠΑ πρέπει θεωρητικά να πάρει F35 αφού είναι τα μοναδικά στο είδος τους. Επίσης κατανόηση στο πότε θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα ικανός αριθμός Τουρκικών F35 που θα μπορέσουν να κρίνουν μία σύγκρουση. Κατανόηση πως η αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας θέλει συνδυασμό των τριών γενικών επιτελείων και όχι μόνο της ΠΑ. Αναγνώριση πως είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα F35 στην πρώτη γραμμή άμυνας μας που είναι τα νησιά. Αναγνώριση της έλλειψης κονδυλίων και προσαρμογής του Ελληνικού στρατού στα νέα δεδομένα. Στόχος δεν είναι… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

δηλαδή προτείνεις να εγκαταλείψουμε τη Σκύρο π.χ. και να μεταφέρουμε τη σμηναρχία στην ενδοχώρα;;;

Viper
Guest
Viper

Παρα πολυ καλο και εμπεριστατωμενο το αρθρο σας και με καινουργιες λεπτομερειες του προγραμματος φ/35 που καποιες εξ αυτων δεν τις γνωριζα!!Θα ηθελα να σας κανω ομως 3 ερωτησεις και πιστευω με την εμπειρια σας θα μπορουσατε να απαντησετε… 1.Τα ιπταμενα ρανταρ ΕΜΒ-145 σε τι θεση ειναι να εντοπιζουν στοχους σαν το φ/35? 2.επισης η ιδια ερωτησω ισχυει και για τα ρανταρ των S-300 και Πατριοτ 3.Σε περιπτωση που αποφασιστει η αγορα **σε μελλοντικο χρονο** των φ/35 που θα γινεται η συντηρηση των κινητηρων τους,αφου για ολους τους χρηστες του αεροσκαφους στην Ευρωπη((εκτος Μ.Βρετανιας και Ισραηλ απο οσο γνωριζω)) θα… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Guest

Για ορισμένα από τα ερωτήματά σας: http://www.scienpress.com/download.asp?ID=1040. Λάβετε υπόψη σας ότι νεώτερες εκτιμήσεις μας έχουν δείξει ότι το F-35 έχει λίγο μεγαλύτερο RCS από αυτό που είχε διαρρεύσει η USAF (0,0015 m²), επομένως οι εκτιμήσεις είναι ίσως λίγο καλύτερες από αυτές που εμφανίζονται στην προαναφερθείσα εργασία μας.

GDIKEOS
Guest
ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

RCS 0.015 m2 αλλά με μεγάλη αύξηση της θερμότητας γύρω από το αεροσκάφος .
Το να το αντιμετωπίσεις είναι πολύ δύσκολο όχι όμως ακατόρθωτο!

vtheofilis
Guest
vtheofilis

Τα καλύτερα αεροσκάφη για να αντιμετωπίσουν το F-35 είναι τα F-22 και PAK-FA, αλλά το μεν πρώτο αμφίβολο αν θα το αποκτήσει κανείς πέρα των ΗΠΑ, το 2ο έχει καιρό μπροστά του ακόμα, και τσάμπα δεν θα είναι.
Οπότε, όπως είπατε, μένουμε με αυτά που έχουμε, και τα αξιοποιούμε όσο πιο καλά μπορούμε, με συστήματα αυτοπροστασίας, ζεύξεις δεδομένων, και αισθητήρες (AESA ραντάρ και IRST).
Αν στο μέλλον μπορούμε να πάρουμε ένα σύγχρονο μαχητικό “βαρέως” τύπου, για να στηρίξουμε το περιβόητο ενιαίο αμυντικό δόγμα, καλά θα είναι.

GK_
Guest
GK

Πολυ καλη η αποφαση σας για την δημοσιευση του παροντος. Θεσατε συνοπτικα ποιο ειναι το πραγματικο διλημμα! Προωσπικα πιστευω οτι, δεν υπαρχει αλλη εναλλακτικη επιλογη, παρα το F-35. Υπαρχει η διασταση της τεχνολογιας. Αυτη δεν σταματαει ποτε να εξελισεται. Σημερα, με βαση τις ποιο προσφατες πληροφοριες που εχουν δει το φως της δημοσιοτητας στο διαδυκτιο, ακομη και τα μειονεκτηματα της μειωμενης ευελιξιας του F-35 σε σχεση με το F-16, μεσοπροθεσμα, με δυο διαφορετικες λυσεις (αυξημενης ισχυος (+10%) κινητηρας P&W και νεας σχεδιασης (+30%)) θα καλυψουν το μειονεκτημα. Πιστευω οτι σε 5 χρονια απο σημερα, ισως και συντομοτερα, ρανταρ AESA τεχνολογιας… Read more »

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Νομίζω GK ότι θα πρέπει προσωπικά να διαφωνήσω με το “Ουτε νομιζω οτι η τεχνολογια των ρανταρ μπορει να αναπληρωσει το χασμα που δημιουργει η παρουσια αεροσκαφων στεαλθ στην ΤΗΚ, τουλαχιστον μεχρι σημερα” καθώς θεωρώ ότι με ένα ΑΕΣΑ νιτριδίου του Γαλλίου=μεγαλύτερη ισχύς λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας σε σχέση με τα αρσενιδίου του Γαλλίου όπως και δυστυχώς πρόκειται να είναι και τα ΑΕΣΑ των Βάιπερ μας (από το τίποτα καλό είναι, τουλάχιστον θα εί9ναι ηλεκτρονικής σάρωσης=αντιστέλθ κατά το ήμισι) + θεωρώ ότι πλέον έχει φτάσει στο όριό της η σχεδίαση αόρατων μαχητικών, το πράγμα δεν γίνεται στη μετά Φ-22 εποχή (21-22… Read more »

Θεοδοσης Δημοπουλος
Guest
Θεοδοσης Δημοπουλος

Πολυ ενδιαφερον αρθρο. Το προβλημα για μενα ειναι οτι ακομα κι αν προμηθευτουμε αεροσκαφη στελθ, το αεροδρομιο τους θα γινει ο στοχος του πρωτου κυματος επιθεσης απο τα τουρκικα F-35. Αν δε λυθει πρωτα το θεμα εντοπισμου, δεν εχει νοημα η προμηθεια αεροσκαφων στελθ. Μεχρι στιγμης, υπαρχουν μονο ημιμετρα οσον αφορα στον εντοπισμο, για αυτο και οι χωρες εξ αλλου επενδυουν στο στελθ. Ισως μια ιδεα που θα μπορουσατε να κοιταξετε στο μελλον ειναι η προμηθεια βληματων κρουζ και η διασπορα τους στη χωρα, ωστε να μπορουμε να πληξουμε τα F-35 στο εδαφος, ακομα κι αν στο πρωτο κυμα οι… Read more »

forest
Guest
forest

“Αυτά όμως δεν τα καθορίζουμε εμείς, ούτε κανείς άλλος «ειδικός» ή μη. Τα καθορίζει η ΠΑ, γιατί εκείνη είναι που έχει επωμιστεί το βάρος της εναέριας προστασίας της Ελλάδος, και φυσικά γνωρίζει η ίδια τις ανάγκες της.” Δυστυχώς ούτε αυτή τα καθορίζει. Αν τα καθόριζε είμαι σίγουρος ότι δε θα συνέβαινε αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο εδώ και δεκαετίες. Τα καθορίζει η πολιτική ηγεσία του δύσμοιρου αυτού τόπου και δεν μου έχει δώσει κανένα σημάδι ότι προτίθεται να προχωρήσει στο πρώτο πλήγμα, διότι απ’ ότι κατάλαβα αυτός είναι ο κύριος ρόλος του συγκεκριμένου αεροσκάφους, και η λογική λέει ότι έτσι… Read more »

Νεοκλής
Guest
Νεοκλής

Πολύ περιεκτικό και κινούμενο στη σωστή τροχιά άρθρο.Χαίρομαι που δεν πέφτετε στην παγίδα ότι τα στατικά συστήματα αεράμυνας θα είναι η απάντηση στα τουρκικά F-35 που προωθείται από πολλούς.Ναι, πολύ σωστά αναφέρετε ότι μόνο οι άνθρωποι της ΠΑ γνωρίζουν τι θέλουν και πώς το θέλουν και πότε το θέλουν.Το πρόβλημα απλά είναι η πολιτική απόφαση( βλέπε εισήγηση τη δεκαετία του 80 για έναν τύπο και μάλιστα το F/A-18,βλέπε καθυστέρηση στην παραγγελία των Βlock 50, την εισήγηση για F-15E και τελικά παραγγελία F-16 και Μιράζ 2000-5 αντί του Eurofighter κτλ) η οποία επηρεάζεται από πολύ κακό σχεδιασμό σε βάθος.Αθροιστικά πχ αγοράστηκαν… Read more »

x-m
Guest
x-m

“Άλλο επομένως τι θέλει ένας επισμηναγός που αλωνίζει το Αιγαίο και άλλο ένα αντιπτέραρχος στο γραφείο του στο ΓΕΑ.” Πολύ σωστή παρατήρηση!!! Η ΠΑ ξέρει τι χρειάζεται, αλλά ποιό ακριβώς μέρος της ; Αυτό που δεν έχει κανένα λόγο!! Ο επισμηναγός , ο σμηναγός, σε 15 χρόνια θα είναι ακόμα εδώ. Ο άλλος θα είναι προ πολλού σπίτι του. Και δυστυχώς δεν έχεικανένα κίνητρο για συγκρούσεις. Είστε μια ζωή στο χώρο , πόσες φορές ανώτατος αξιωματικός ( του ΕΣ, του ΠΝ, ή της ΠΑ) σηκώθηκε και έφυγε όταν είδε (και γινόταν συχνά) ότι η πολιτική ηγεσία “ήταν αλλού”, για να… Read more »

som1els
Guest
som1els

Πολυ σωστοι αμφοτεροι. Να συμπληρωσω ομως οτι και τις ελαχιστες φορες που εχουν παραιτηθει δεν αλλαξε κατι απο την παραιτηση τους. Και ο οποιος σαλος προκληθηκε ξεχαστηκε στον χρονο ενεκα ιεραρχικως του γνωστου πολιτικου συστηματος ληψης αποφασεων και λογω ελλειψης “αμυντικης παιδειας” της κοινωνιας μας. Γι’αυτο αντικειμενικα αρθρα οπως αυτο εχουν μεγαλη σημασια για την αμυντικη μας “εκπαιδευση” ως μεθοδολογια. Λαθη γινονται σε ολα τα κρατη ενω πολλες φορες ενα εξοπλιστικο ειναι σαν το νομισμα με δυο οψεις, χρειαζεται ψυχραιμη κι οχι επιπολαιη προσεγγιση ειδικα απο εμας τους σχολιαστες που στην τελικη δεν μπορουμε να γνωριζουμε τις εκαστοτε εκ των… Read more »

zopas
Guest
zopas

άλλο ένα αρθρο πολύ καλων προθεσεων αλλα χωρις να προτεινει λυσεις και φυσικα με το ευκολο συμπερασμα ότι η Π.Α τελικα είναι αυτή που ξερει..γραφουμε απλα για να γραφουμε..

Και ποια Π.Α; αυτή που απετυχε να κοιταξει στο μελλον το 2003 απορρίπτοντας το Φ-35 και τωρα τρεχει και δεν φτανει και το χειροτερο σημερα δεν εχει και καμια αξιοπιστη λυση να προτινει…Η πρωτη της μεγαλη ηττα από την ΤΗΚ και ας μην το αναφερετε στα αρθρα σας..καιρος για αυτοκριτική..

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Aπό το υπουργείο άμυνας λένε ,,θέλουμε το F-35 αλλά πρέπει να μας βοηθήσουν και οι Αμερικάνοι,,. Από την Λόκχιντ λένε πως περιμένουν την ελληνική παραγγελία μεταξύ 2030-2033. Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των F-16 εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Και πως να γίνει όταν σε συζήτηση με συνεργάτη του Καμμένου μου λέει ότι δεν μπορούν να αγοράσουν ανταλλακτικά για τα C-27J που είναι για χρόνια καθηλωμένα στην Ελευσίνα. (Πετούσε το 1 από τα 8 και σπανίως 1-2 ακόμη. Τώρα πετάνε τα 3 από τα 8) Αφού δεν μπορούμε να αγοράσουμε ανταλλακτικά για 8 αεροπλάνα πως θα πληρώσουμε 900 εκατ. δολ.… Read more »

Gilan
Guest
Gilan

Μ’αρέσει πολύ το ύφος και η ανάλυση του άρθρου, τέτοια άρθρα θέλω! Έχω μια απορία όμως: γιατί επιλέξατε να γράψετε αυτό το άρθρο τώρα;

ΤΝΤ
Guest
ΤΝΤ

Το πιο σωστό σχόλιο είναι ότι πρέπει να αποφασίσει η ΠΑ τι θέλει και κυρίως τι χρειάζεται.
Το πρόβλημα είναι ότι η επιλογή για μαχητικά ήταν σχεδόν πάντα Πολιτική και λιγότερο επιχειρησιακή που σημαίνει ότι ακόμα και αν η ΠΑ αποφάσιζε ότι χρειάζεται ένα πχ SU 35 για χ,ψ επιχειρησιακούς λόγους ουδείς θα τόλμαγε να λάβει αυτήν την απόφαση. Απο κει και πέρα γίνεται συζήτηση για να γίνεται και στο τέλος νικάνε πάντα οι …Αμερικανοί (όχι οι Γερμανοί)

George_K
Guest
George K.

Εξαιρετικό άρθρο, αλλά χιλιοειπωμένο…., έχετε όμως και τα δίκια σας…
Πράγματα τα οποία τα λέτε τόσο καιρό αλλά και αρκετοί εξ ημών των φανατικών αναγνωστών. Anyway…
Έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους οι επιτελείς της ΠΑ, αλλά άμα δεν δώσει το ΟΚ ο Αλέξης, δεν γίνεται τίποτα.
Προσωπικά πιστεύω ότι F-16V μην περιμένουμε να ακούσουμε με Αλέξη πρωθυπουργό. Ο άνθρωπος αυτός και η παρέα του είναι αλλού.
Άλλη μια απόδειξη του πόσο μεγάλο έγκλημα είναι για την χώρα η παραμονή σε αυτή την οικονομική αθλιότητα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και δεν φταίει ο Αλέξης μόνο γι’αυτό.

παναγιωτης
Guest
παναγιωτης

πολύ φοβάμαι ότι και με τους άλλους που θέλουν να αναλάβουν την εξουσία πάλι η άμυνα τις χώρας θα ειναι στα τάρταρα

x-m
Guest
x-m

Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αν υπήρχαν λεφτά δεν θα έτρεχε ο Πανούλης να βάλει την υπογραφή του σε παραγγελία για 30,40,50……; Αρκεί να διαβάσει κανείς τα νούμερα απο ΥΠ.ΟΙΚ. μεριά….. Υπομονή….( Βέβαια σε μια χώρα που ενδεχομένως να μην υπάρχει, θα έβγαινε η κυβέρνηση μαζί με την αντιπολίτευση και θα εξηγούσαν με απλά και κατανοητά για όλους λόγια ότι αυτή η ανάγκη -για F-16V, για F-35, για SU-35, ό,τι θέλετε βάλετε…….- αποτελεί ζήτημα αξιοπρεπούς εθνικής επιβίωσης και ότι τα χρήματα απο τις επιπλέον περικοπές, που είναι ήδη πολλές, θα πήγαιναν εκεί . Και θα έπειθαν!!!!)

sotbak
Guest
sotbak

όντως θα έπειθαν

George_K
Guest
George K.

x-m, sotbak Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, επικρατεί ένας απίστευτος λαϊκισμός σε αυτή τη χώρα η οποία μας έχει κολλήσει σαν βδέλλα και δεν βγαίνει… Νομίζεται ότι θα άφηναν τον Αλέξη και τον Πάνο οι συνιστώσες και οι λοιπές “προοδευτικές” δυνάμεις να ξοδέψουν χρήματα για αναβάθμιση των F-16, στο χάλι που ήμαστε σήμερα…? Αφήστε που ο Άλεξ βγάζει καντήλες για ότι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, θυμηθείτε τι έλεγε το στόμα του όταν ήταν αντιπολίτευση…, μην βλέπετε τώρα που είναι πρωθυπουργός και αναγκαστικά τους ανέχεται.. Τη στιγμή που να ανώτερα στρώματα της δημόσιας διοίκησης καλύπτονται από τους εκάστοτε κομματικούς άσχετους, μην περιμένετε… Read more »

ΔΝΤ
Guest
ΔΝΤ

Είπατε πως τα Φ-35,αν και εφόσον,θα δρουν πακέτο με Φ-16. Ερωτηση:Τα Φ-16 πρέπει να είναι αναβαθμισμένα με ΑΕΣΑ η αρκεί να έχουν Λινκ-16/22 ,ίσως και ΙΡΣΤ σε ατρακτιδιο,και τα υπαρχοντα ραντάρ τους σταντ-μπαι ώστε να δέχονται πληροφορίες από τα Φ-35&τα Ερι; Αν είναι έτσι η εγκατάσταση Λινκ σε ΟΛΟ το στόλο Φ-16,γιατί όχι και στα Μιράζ, είναι μέσα στις οικονομικές μας δυνατότητες.

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Εμπιστεύομαι το περιοδικό και τους συνεργάτες του, κάτω από όλα τα σχήματα στα οποία έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, για την ενημέρωσή μου (αναγνώστης από το τεύχος 41). ΑΛΛΑ, το πρόβλημα όπως τονίζω κάθε φορά που βρίσκομαι σε οποιαδήποτε συζήτηση, είναι πως πρέπει η κοινωνία μας να ΠΕΙΣΤΕΙ πως η αποτρεπτική ικανότητα (και κατά συνέπεια οι αμυντικές δαπάνες), είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας της διατήρησης του τρόπου ζωής μας (και ναι η ποιότητα του τρόπου ζωής και σκέψης μας είναι σαφώς ανώτερος όχι μόνο στη γειτονιά μας αλλά και από πολλά ευρωπαϊκά κράτη που φημίζονταν μέχρι σήμερα για τον σεβασμό των… Read more »

Κων/νος Μαρκουλάκης
Guest
Κων/νος Μαρκουλάκης

Καθώς τα F-35 είναι όπλα πρώτου (επιθετικού) πλήγματος, δεν έχουν ιδιαίτερη αξία αν δεν προτίθεσαι να τα χρησιμοποιήσεις ως τέτοια. Άλλως ειπείν, σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης, η βάση των ελληνικών F-35 θα είναι ο πρώτος στόχος με αποτέλεσμα αυτά να αδρανοποιηθούν ή να καταστραφούν. Θεωρώ την (παγκόσμια) επένδυση στα F-35 επικίνδυνη γιατί βασίζεται πάρα πολύ στις ιδιότητες στελθ, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπιστούν αξιόπιστα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μόνο και μόνο επειδή μέγάλοι παίκτες, όπως η ρωσία και η Κίνα, σίγουρα έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν αυτή τη σοβαρότατη απειλή κατά των δικών τους ενόπλων δυνάμεων. Το έτερο πλεονέκτημα… Read more »

ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ...
Guest

Η ΠΑ μπορεί να προτείνει την καλύτερη για αυτήν λύση, μα την τελική απόφαση για το αν και πότε θα την πάρουν οι γνωστοί πολιτικοί μας, όποιοι κι αν είναι εξουσία τότε και με ποά συμφέροντα θα συμπλεύσουν, όπως συνήθως σε κάθε μεγάλη “αγορά του αιώνα”…

Κωστας Phantom Phixer
Guest
Κωστας Phantom Phixer

Εκσυγχρονισμός F-16; Πφφ! Τωωωωωρα; Κοντεύουμε να το τελειώσουμε και αυτό! wink

4Horsemen
Guest
4 Horsemen

(Τρελάθηκα στα emails ειδοποίησης νέων σχολίων! Μπαίνω μέσα να αλλάξω τη ρύθμιση…)

Alexander
Guest
Alexander

Προφανώς και η ΠΑ είναι αυτη που ξέρει καλύτερα ποιό είναι το μαχητικό που της επιτρέπει να κάνει καλύτερα την δουλειά της αλλα εσείς ποιό θα λέγατε πως είναι αυτό;
Συνεχίζει για παράδειγμα να υπάρχει προτίμηση στο F-15 την απόκτηση του οποίου είχε εισηγηθεί στο παρελθόν αντι της αγοράς F-16 και -05 ή πλέον υπάρχει προτίμηση για κάποια άλλη πλατφόρμα πχ Rafale;
Αφήνοντας στην άκρη θέματα πολιτικής βούλησης αλλα και τον οικονομικό παράγοντα που δεν μας επιτρέπει να αγοράσουμε ούτε Ντακότα, αμιγώς επιχειρησιακά ποιά επιλογή εκτιμάτε οτι θα πρόκρινε η ΠΑ;

Spyros
Guest
Σπύρος

Ερώτηση: Ξέρουμε πώς/που ιεραρχείται απο την ΠΑ η ανάγκη νέου αεροσκάφους για αντικατάσταση των Buckeye; Λογικό είναι στο παρών κλίμα του “Λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για τσίχλες” να ανησυχούμε για το τι λύσεις υπάρχουν (αν υπάρχουν) για την αντιμετώπιση των F-35, για τον εκσυγχρονισμό των F-16 όταν (ή αν) γίνει, κ.α… αλλά με την εκπαίδευση, που θα βγάλει τους επόμενους χρήστες αυτών των Α/Φ, που βρισκόμαστε; Είχα την εντύπωση πως παλιότερα η πάγια τακτική της ΠΑ ήταν να βάζει νέους χρήστες πρώτα στα Α-7 ή και στα F-4, πριν μεταπέσουν σε M2000/F-16. Τώρα όχι μόνο εξανεμίζονται αυτές οι ενδιάμεσες επιλογές… Read more »

tsimuha2
Guest
tsimuha2
DangerJetExhaust
Guest
Νίκος Βασιλάκης

Μπράβο, από τα καλύτερα και μεστά άρθρα που έχω διαβάσει, αντάξιο της παράδοσης της Πτήσης!

sotbak
Guest
sotbak

ορθόν

sotbak
Guest
sotbak

αφού διάβασα όλα τα σχόλια, η ταπεινότητά μου καταλήγει στο εξής: 1) αναβάθμιση f-16 σε viper IRST/Link 16 χθές, αφού αυτά αποτελούν την κύρια δομή του στόλου και εξάλλου ούτε οι ίδιοι οι αμερικανοί σχεδιάζουν μαζική αντικατάσταση/απόσυρση του τύπου. 2) προμήθεια f-35 για τους εξής λόγους: α) τουρκική ενδοχώρα, β) αποτροπή, γ) τεχνολογία & δυνατότητα διασύνδεσης με λοιπά μέσα. 3) αναβάθμιση αεράμυνας και εξέλιξη εκ των ενόντων των κατάλληλων ραντάρ για να “κάμψουμε” το stealth. 4) αντικατάσταση μιραζ με ραφάλ 3 aesa για τους εξής λόγους: α) πολιτική επιλογή λόγω Γαλλίας, αλλά β) ταυτόχρονα ικανές πλατφόρμες στο περιβάλλον του Αιγαίου… Read more »

Νίκος
Guest
Νίκος

Σχετικά με τα περί των επιδόσεων στη Red Flag, θα έπρεπε να είστε πιο σκεπτικοί. Το F-35 είναι ένα βιομηχανικό προϊόν που σκοπεύει να κάνει χιλιάδες πωλήσεις. Έχει από πολύ νωρίτερα προϋπολογιστεί το μέγεθος της αγοράς στην οποία απευθύνεται (είναι τεράστια και το ξέρετε) και η κατασκευάστρια εταιρία (καθώς και οι τράπεζες που συμμετέχουν στην επένδυση) έχει υπολογίσει από πριν ποιο στόχο πωλήσεων και εισπράξεων θέλει να κάνει. Λόγω του μεγέθους του προγράμματος, το F-35 δε μπορεί να αποτύχει, αποκλείεται να αποτύχει, δεν επιτρέπεται να αποτύχει (εννοώ να αποτύχει επιχειρηματικά). Δεδομένου αυτού του πολύ σημαντικού κινήτρου για να “σπρωχτεί” το… Read more »

Jim Gerassis
Guest
Jim Gerassis

Ακόμη θυμάμαι ένα παλιό τευχός της πτήσης με τα δυο δοκιμαστικα Stelth μοντελα YF-22 , YF-23 πριν καμιά 20αριά χρόνια. Τελικά οι Αμερικανοί επέλεξαν και τα ΔΥΟ (πουλάνε μόνο το ένα) διότι παρότι είναι μαχητικά stelth είναι διαφορετικού ρόλου. Θυμάμαι επίσης τα αμυντικά περιοδικά του χώρου να τονίζουν την ανάγκη να συμπεριληφθούμε και εμείς στους “συμπαραγωγούς” του F-35 έστω με μικρό κόστος. Έχω την εντύπωση πως και λεφτά να βρούμε για μια μοιρα σίγουρα οι υποκατασκευαστές θα κλωτσήσουν “Τουρκία”

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Δικινητήρια YF-22 και YF-23.
Μονοκινητήρια YF-32 και YF-35.
Σε δικινητήριο επέλεξαν το 1ο και σε μονοκινητήριο το 2ο. H USAF ήθελε και θέλει ένα συνδιασμό δικινητήριου-μονοκινητήριου μαχητικών. (π.χ F-15/F-16, F-22/F-35)
Σε ότι αφορά το δικινητήριο F-22 δεν το πουλάνε σε άλλες χώρες.

Emmanuil
Guest
Emmanuil

Το πρόγραμμα αεροβατεί. Δεν συμφέρει ούτε στους ίδιους τους Αμερικανούς και τελικά έχει σταματήσει. Τι να πουλήσουν; Κάτι που δεν παράγεται πια;

Panos
Guest
Panos

Ναι αλλά κι εμείς αγοράσαμε …υλικά φρένων για τα Mirage.
Πού το πάτε αυτό;
Λίγο είναι;
(μόνο το χιούμορ μας έχει απομείνει)

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ Κ

OΛΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΑΝΑΛΥΕΤΕ,ΓΙΑ ΤΑ F35,S400,F16V ΚΛΠ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ?ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΛΑ…ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΚΟΠΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ ΦΕΣΙ..ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΥΝΤΑ….ΚΑΝΑΜΕ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ,ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΦΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ Α/Φ,ΕΙΠΑ ΘΑ ΤΗΝ ΦΑΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΡΩΣΣΙΑ,ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ,ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ…ΟΣΟ ΓΙΑ ΜΑΣ?ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑΝ,ΜΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ,ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΑΞΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ………ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ… Read more »

stepa
Guest
stepa

πολυ καλη αναλυση…αν και στου κουφου την πορτα…Μηπως ομως θα επρεπε να αναρτηθει καποιο αρθρο κατ αναλογια του….και τωρα τι θα απογινουμε χωρις βαρβαρους…..σε και τωρα τι θα απογινουμε χωρις F35? Μηπως δηλ με δεδομενη την αδυναμια αποκτησης, ακομα και αν τα παραγγελναμε σημερα εξαλλου δεν θα παραλαμβαναμε παρα μετα το 2025, θα πρεπει πλεον να συζηταμε για θεματα αναδιοργανωσης της ΠΑ και του τροπου λειτουργιας της? ποιες οι δυνατοτητες αντιδρασης και μειωσης των συνεπειων ενος αιφνιδιαστικου πληγματος πχ ,τακτικες διασπορας και επαναλειτουργιας σμηναρχιων και οχι πτερυγων με 40-50 αφη συγκεντρωμμενα σε μια βαση, τακτικες χρησης οδικου δικτυου με ομαδες… Read more »

dimitrisx
Guest
dimitrisx

Η δυνατότητα παρακολούθησης των κινήσεων των F-35 μέσο του δορυφορικού συστήματος επισκόπησης που συμμετέχει η Ελλάδα από τις βάσεις τους,ώστε να έχουμε αεροσκάφη cas σε συγκεκριμένες διαδρομές. Κάτι αντίστοιχο με την παρακολούθηση των icbm, σκέφτομαι είναι εφικτό; Όχι πως έχουμε τόσο μεγάλες δυνατότητες ως χώρα, λέμε τώρα! Επί τη βάσει ότι το F-35 δεν είναι στον ίδιο βαθμό stelth από όλες τις πλευρές, ώστε τα Ελληνικά αεροσκάφη να βρεθούν σε καλύτερες παραμέτρους βολής μέσο κατάλληλης τακτικής.

Ευσταθιος
Guest
Ευσταθιος

Ισως ενα ημιμετρο αποτροπης πρωτου αιφνιδιαστικου χτυπηματος απο τα εχθρικα φ35 να ηταν η αποκτηση ισχυρης ικανοτητας δευτερου πληγματος σε βαθος απο πλευρας μας μεσω υποβρυχιων με προσθηκη scalp naval (πιστοποιημενο στα γαλλικης κατασκευης AIP Scorpène-class submarine)με πιστοποιηση κ αγορα ικανου αριθμου βληματων(αναλογου δογματος πυρηνικης αποτροπης απο υπερδυναμεις)

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Mα εδω δεν εχεις λεφτα να παρεις ουτε τορπιλες, εγω παλι νομιζω οτι μεσα στα επομενα χρονια η Τουρκια θα παρουσιασει πυραυλο εκτοξευομενο απο υποβρυχια με αποστολη την προσβολη στοχων εδαφους.Ειναι φυσικη συνεχεια των πυραυλων που αναπτυσει για εναερια και επιγεια εκτοξευση.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Όταν εδώ και 17 χρόνια δεν έχουν αγοραστεί οι νέες τορπίλες που είναι ότι πιο βασικό όπλο ενός υποβρυχίου εσύ σκέφτεσαι την απόκτηση ισχυρής ικανότητας 2ου πλήγματος με ικανό αριθμό υποβρυχίος εκτοξευόμενων Scalp Navale ??
Και, πόσα υποβρύχια U-214 θα έχεις ανά πάσα στιγμή να περιπολούν στο Αιγαίο ?? Με πόσους Σκαλπ το κάθε ένα ??

Ευσταθιος
Guest
Ευσταθιος

Φυσικα κ οι οικονομικοι μας ποροι ειναι περιορισμενοι,γιαυτο ακριβως το λογο θα πρεπει να κατευθυνθουν σε οπλικα συστηματα μεγιστης αποτρεπτικης ικανοτητας,500 εκ για p-3 orion(αμφιβολου αποτρεπτικης ικανοτητας,δεν θα μπορουσε ναγινει η ιδια δουλεια με drones),200+ εκ για 10+5 chinook(δε θα μπορουσε εκ των προτέρων να γινει μετεγκατασταση μοναδων απο ηπειρωτικη χωρα στα νησια απο το να περιμενεις να γινει κριση για να τις μεταφερεις)100+ για αποκτηση επακτιων συστηχιων?(κοστος Exocet block III παρομοιο με scalp naval)150 εκ για OH-58 Kiowa?500 εκ(αν κατεβει σε τετοια επιπεδα η συμφωνια για αναβαθμιση μιραζ200 πιθανοτητα θα γινει)? κλπ αραγε μας προσφερουν ισχυρη αποτρεπτικη ικανοτητα ηδιαθεση… Read more »

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Μη χαλιεστε ρε,υπαρχει λυση.
Ο αρχηκαγκεμπιτης Προεδρος του μεγαλου ξανθου γενους θα μας στειλει 100 πακ στηλθ με ανταλαγη γουνες Καστοριάς και μεταξωτα βρακια Μαρεβας και δεν ανοιγει ρουθουνι

sotbak
Guest
sotbak

χαχαχχα!!!!!!!!!! καλό!!!!

ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ( ΘΑΝΑΣΗΣ )
Guest
ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ( ΘΑΝΑΣΗΣ )

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ….ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ. ΜΗΠΩΣ , ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΑΣ;;;; ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ( ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ) ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΠΡΟΔΟΣΙΑ….ΑΛΛΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΙ !!!

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Ορίστε; Δηλαδή να δώσουμε γή και ύδωρ (κυριολεκτικά);

sotbak
Guest
sotbak

ώπα μεγάλε…θα σηκωθεί ο Κολοκοτρώνης από τον τάφο και θα ……μας…..

andreasmp412c
Guest
andreas

αν καναμε αυτο που λες καθε φορα που εχουμε ζορικο αντιπαλο θα ειχαμε σταματησει να υπαρχουμε σαν εθνος απο αρχαιοτατων χρονων. τωρα αν εσυ με τα νερα τους εννοεις να τους παραδωσουμε θρακη αιγαιο κ δε ξερω τι αλλο θελουν, οχι φιλαρακι, ας ερθουν να τα παρουν μονοι τους να δουμε αν αντεχουν να πληρωσουν το κοστος. ασε που κ να τα δωσουμε αμφιβαλλω αν θα σταματησουν εκει. οσο για το να συνεχισουμε να υπαρχουμε… νομιζεις αν γινει πολεμος με τις απωλειες σε ζωες κ υλικο που θα εχουν οι τουρκοι, αυτοι ειναι δεδομενο οτι θα συνεχισουν να υπαρχουν? μπορω… Read more »

Κώστας
Guest
Κώστας

Βλέπουμε συνέχεια τεχνικές αναλύσεις και υποθετικούς σχεδιασμούς για καιρό πολέμου. Μήπως πρέπει να εξετάσουμε και τα σενάρια για ειρηνική περίοδο; Τι θα γίνει μόλις η Τουρκία παραλάβει τα πρώτα f35 ή έναν μεγάλο αριθμό χρόνια μετά ; Πόσο πιθανό είναι να κάνει παραβιάσεις του εναέριου χώρου με το f35 ; Πόσο βαθιά πιστεύετε ότι θα φτάνουν αυτές οι παραβιάσεις ; Ποια η πιθανή αντίδραση από την ΠΑ αλλά κυρίως ποια η πολιτική βούληση σαν απάντηση είτε η χώρα μας έχει , είτε όχι F35; Μια προσπάθεια για κατάριψη κάποιου f35 που θα το είχε “παρακάνει” και θα περνούσε το Αιγαίο… Read more »

ThanosD
Guest
T.D

Τα σημεία εισόδου στον ελληνικό εναεριο χώρο(πίσω απο τα νησιά πρώτης γραμμής). απο ανατολικά ειναι ελάχιστα που δεν μπορούν καλυφτούν απο οπτικούς αισθητήρες, (1-2 τα οποία μπορούν να καλυφθουν με πλοία.Για είσοδο απο νότια απαιτείτε εναέριος ανεφοδιασμός που εντοπίζεται.Γενικά το Αιγαίο δεν είναι και το πιό εύκολο πεδίο αόρατης δρασης . λόγω των πολλών διαθέσιμων σημείων τοποθετησης οπτικών και iR αισθητήρων.Επιπλέον απο την στιγμή που θα αφήσουν τα νησια πίσω τους το θερμικό τους ιχνος απο τους κινητήρες τους θα “λάμπει” στα αντιστοιχα συστήματα εγκλωβισμού αν τα εχουμε βέβαια .Για όλα υπαρχουν “αντίδοτα” ,αλλα η ΄λευση των τουρκικων f-35 σηματοδοτεί… Read more »

Spyros
Guest
Σπύρος

Δε ξέρω αν θα διακινδύνευαν οι Τούρκοι να μας δείξουν το πραγματικό ίχνος των α/φ τους στα ραντάρ μας τόσο εύκολα… ΟΚ θα κέρδιζαν πρόσκαιρα τις εντυπώσεις στο κρυφτούλι του Αιγαίου, αλλά κάποια στιγμή, σε κοντινή έστω απόσταση, θα τους εντοπίσουμε. Άρα θα ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Andreas
Guest
Ανδρέας

Μία παρατήρηση: όχι δεν υπάρχουν λεφτά. τα λεφτά είναι για άλλες δουλειές είναι το ορθό.
είναι θέμα προτεραιοτήτων μιας κοινωνίας που έχει βγεί στη σύνταξη και περιμένει τον θάνατο παρακαλώντας να μην υποφέρει χάρη στη μορφίνη του “κοινωνικού κράτους” αλά ελληνικά.

sotbak
Guest
sotbak

συμφωνώ

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Πάντως ούτε τα χρήματα για τα F16 βλέπω να υπάρχουν, είναι μετρημένα κουκιά το τι έχει η Κυβέρνηση στα ταμεία της και το κάθε Υπουργείο. έχω την εντύπωση πως η λύση για τα επόμενα χρόνια θα είναι περισσότερο διπλωματικής φύσεως παρά νέων αεροσκαφών ή αναβάθμιση των υπαρχόντων της ΠΑ. Πάμε περισσότερο σε μια λύση, βαστάτε Αμερικάνοι τα άλογα.. και βλέπουμε. Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι άλλες και δεν πρόκειται να αλλάξουν για κανέναν λόγο. Άλλωστε και η Ε.Ε. δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα Ανατολικά σύνορα της. Μια τεχνητή νιρβάνα έχει επιλεγεί για την περιοχή από όλους τους έμμεσα εμπλεκόμενους.

sotbak
Guest
sotbak

η τεχνητή νιρβάνα είναι το πιο επικίνδυνο. Όταν καταλάβουν ότι έχουμε αποκοιμηθεί…..τότε θα έρθουν οι εξ ανατολών σύμμαχοι. Να θυμάστε είμαστε ο σάκος του μποξ για να δικαιολογήσουν τις αποτυχίες τους στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας, ΑΟΖ κλπ. και βέβαια της δημιουργίας του κουρδικού κράτους που είναι προς των πυλών

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Δεν διαφωνώ, θα βρεθούμε σε δύσκολα μονοπάτια το επόμενο διάστημα. Είναι όντως πολύ επικίνδυνα τα σημάδια που βλέπουμε νομίζω όλοι πλέον!

sotbak
Guest
sotbak

συμφωνώ και εγώ και επιμένω ότι πρέπει να αποκτήσουμε σύντομα 5ης γενιάς Α/Φ, αν θέλουμε να κρατήσουμε σε κάποιο επίπεδο την αποτροπή μας προς την Τουρκία και παράλληλα συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην Αν. Μεσόγειο.

Emmanuil
Guest
Emmanuil

Σαφώς και το κάθε μαχητικό είναι καλό στον τομέα για τον οποίο κατασκευάστηκε και εξελίχθηκε. Εαν η ΠΑ δεν έχει σκοπό να διεισδύει στην γείτονα ενδοχώρα και να προκαλλεί πολλαπλά πλήγματα, ας περιοριστούμε σε πιο απλές λύσεις. Σε ένα ιδανικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα υπήρχαν τα χρήματα αγοράς νέου μαχητικού, πάλι θα έπρεπε να αξιολογήσουμε τις ανάγκες και να καταλήξουμε σύμφωνα με αυτές. Όχι “τυφλωμένοι” από τις δυνατότητες του F-35, αλλά από τη δομή και σχεδίαση της αεράμυνας της χώρας. Θεωρητικά, ένα σκάφος της κατηγορίας GrippenE, F-16V κ.ο.κ., με ικανό ραντάρ και τη μέγιστη διαθέσιμη ικανότητα σύζευξης μεταξύ… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

καλό το παράδειγμα με τη Μπουγκάτι, αλλά ισχύει στην περίπτωσή μας; Αν ο πονηρός ανατολίτης δεν φοβάται ότι θα τον πληρώσεις με το ίδιο νόμισμα ……τότε έχεις θέμα φίλε μου. Το Φ-35 θα το πάρουμε για την ενδοχώρα τους για να κάθονται ήσυχα, όχι για τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις τους πάλι με τα Φ-16 θα γίνονται. Μπορεί να είναι μία αδιέξοδη κατάσταση και μία οικονομική πληγή οι εξοπλισμοί, αλλά η χώρα πρέπει να έχει 5ης γενιάς μαχητικά αν θέλει να έχει υπόσταση όχι μόνο κρατική, αλλά και περιφερειακής δύναμης έστω μικρής για να έχει λόγο στην Αν. Μεσόγειο… Read more »

Emmanuil
Guest
Emmanuil

Ναι, είσαι σαφέστατος. Δεν αντιλέγω για το ατού της προμήθειας 5ης γενιάς μαχητικού. Ποια αεροπορία του κόσμου δεν θα ήθελε άλλωστε; Απλά, και με “πονάει” όταν το γράφω, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο από την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των F16, ει δυνατόν προς μια κατεύθυνση άρσης της πολυτυπίας των εκδόσεών του. Προφανώς, θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο “υποδοχής” μιας τέτοιας σχεδίασης (F35) στα πλαίσια ενός ομογενοποιημένου υποστηρικτικού στόλου (F16). Μιας “υποδοχής” που φυσικά, μόνον να ονειρευόμαστε μπορούμε προς το παρόν και το ορατό μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να “βγαίνει προς τα… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

νιώθω τον πόνο σου. Τα χρέη τα είχαμε πάντα ως χώρα. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να αυξήσουμε την επικράτειά της (19ος-αρχές 20ου) ούτε να ενδυναμώσουμε τη χώρα μας μεταπολεμικά την οικονομική της ανάπτυξη. Τα 5ης γενιάς και την τεχνολογία της τη χρειαζόμαστε εμείς περισσότερο από τους γείτονες, όπως είπα, αλλιώς……

Spyros
Guest
Σπύρος

Γενικά μιλώντας, υπάρχουν αμυντικά σενάρια στα οποία χρειάζεται διείσδυση στην ενδοχώρα του αντιπάλου… οπότε δεν μπορούμε να πούμε ένα “εμείς δεν επιτιθέμεθα, οπότε…” και να καθαρίσουμε.

Κατά τ’ άλλα λεφτά όντως δεν υπάρχουν. Ας ελπίσουμε πως περισσεύει κάτι για να γίνουν όσα περισσότερα Φ-16 γίνεται αναβάθμιση σε οχιές, γιατί με τα οικονομικά μας, καμία άλλη λύση δεν μας δίνει ικανούς αριθμούς ικανών μαχητικών σε λογικό κόστος, για τις επόμενες 1-2 δεκαετίες τουλάχιστον.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παυλος

Αν μπορουσε να βρεθει ενα σημαντικο απο τα οικονομικοστρατιωτικα ανταλλαγματα απο τις Ηπα πχ για το θεμα επεκτασης της Σουδας + ενεργειακα, κατα τη γνωμη μου θα επρεπε να στοχευσομε στο μετωπο της πολυτυπιας (οσο αφορα)οσο αφορα τον κινητηρα, ενας- αμερικανικος- προηγμενος κινητηρας μεταβλητου χρονισμου (πχ μια εξελιξη του General Electric YF120 > a proposed engine was to accelerate from 0 to Mach 4.1 (at 56,000 ft) in eight minutes ) ο οποιος να κατασκευαζεται στην Ελλαδα κατοπιν αδειας, και ο οποιος θα μπορουσε να ‘φορεθει’ τοσο σε F16 οσο και σε F35 και αλλα αεροσκαφη, ειναι το κλειδι για… Read more »

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, ίσως.

Στο δικό μας, όχι.

aris32
Guest
αρης32

χωρις την αναβαθμιση των f16 σε οποιοδηποτε προτυπο αλλα με link16 το να αγορασουμε αργοτερα φ35 δεν θα εχει νοημα . Πιο λογικο μου φαινεται να εχουμε φ16μπλοκ50 σε επιπεδο viper με ρανταρ αεσα και ολα τα υπολοιπα στο επιπεδον των μπλοκ52Μ με νεο υπολογιστη λινκ16 και κεντρικη οθονη και με το υπαρχον ρανταρ . ετσι θα μεινουν χρηματα να μπει το λινκ16 στα μ2000-5 και να αγοραστουν μερικα οπλα παραπανω . το αεσα μπορει να μπει και αργοτερα στο συνολο των φ16 σαν αντισταθμιστικο για την αγορα φ35 . αλλα ολα αυτα θελουν προγραμματισμο κατι που η ελλαδα δεν… Read more »

Παναγιωτης
Guest
Παναγιωτης

Γειά χαρά.Σχετικα με το άρθρο, αεροσκάφη 4+γενιάς σαν το su 35 έχουν την δυνατότητα καταριψεις των f35, τα ραντάρ των ρωσικων αεροσκαφών su 35,είναι σε θέση να το εντοπισουν από απόσταση 50 χλμ!σύμφωνα με πληροφορίες από δυτικά και ρώσικα σαιτ που ασχολούνται με την αμυντική τεχνολογία.Που σημαίνει ότι το f35 πρέπει να εκτόξευση πύραυλο πριν την απόσταση αυτή με αμφιβολα αποτέλεσμα καθώς τα αντίμετρα και η δυνατότητα ελλιγμων του su 35 δεν μπαίνει σε σύγκριση! αποτέλεσμα το f35 θα μπει στην εμβέλεια αποκαλύψεις του “αόρατος”και φυσικά μετά είναι μια εύκολη λεία! Επίσης τα συγκεκριμένα αεροσκάφη σε συνδυασμό με awacs και… Read more »

Παναγιωτης
Guest
Παναγιωτης

Γειά χαρά.Σχετικα με το άρθρο, αεροσκάφη 4+γενιάς σαν το su 35 έχουν την δυνατότητα καταριψεις των f35, τα ραντάρ των ρωσικων αεροσκαφών su 35,είναι σε θέση να το εντοπισουν από απόσταση 50 χλμ!σύμφωνα με πληροφορίες από δυτικά και ρώσικα σαιτ που ασχολούνται με την αμυντική τεχνολογία.Που σημαίνει ότι το f35 πρέπει να εκτόξευση πύραυλο πριν την απόσταση αυτή με αμφιβολα αποτέλεσμα καθώς τα αντίμετρα και η δυνατότητα ελλιγμων του su 35 δεν μπαίνει σε σύγκριση! αποτέλεσμα το f35 θα μπει στην εμβέλεια αποκαλύψεις του “αόρατος”και φυσικά μετά είναι μια εύκολη λεία! Επίσης τα συγκεκριμένα αεροσκάφη σε συνδυασμό με awacs και… Read more »

Παναγιωτης
Guest
Παναγιωτης

Γειά χαρά.Σχετικα με το άρθρο, αεροσκάφη 4+γενιάς σαν το su 35 έχουν την δυνατότητα καταριψεις των f35, τα ραντάρ των ρωσικων αεροσκαφών su 35,είναι σε θέση να το εντοπισουν από απόσταση 50 χλμ!σύμφωνα με πληροφορίες από δυτικά και ρώσικα σαιτ που ασχολούνται με την αμυντική τεχνολογία.Που σημαίνει ότι το f35 πρέπει να εκτόξευση πύραυλο πριν την απόσταση αυτή με αμφιβολα αποτέλεσμα καθώς τα αντίμετρα και η δυνατότητα ελλιγμων του su 35 δεν μπαίνει σε σύγκριση! αποτέλεσμα το f35 θα μπει στην εμβέλεια αποκαλύψεις του “αόρατος”και φυσικά μετά είναι μια εύκολη λεία! Επίσης τα συγκεκριμένα αεροσκάφη σε συνδυασμό με awacs και… Read more »