- Advertisement -

Είδαμε το FOS το αληθινό, λαμβάνουμε ανταλλακτικά για τα Mirage

- Advertisement -

Η προχτεσινή ανακοίνωση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΘΑ σχετικά με την υπογραφή τριών συμβάσεων υποστήριξης για το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM και των Mirage 2000-5Mk2 έδειξε πως αν θέλει το Υπουργείο μπορεί να κινηθεί με διαστημικά γρήγορους ρυθμούς.

Έπεσαν οι υπογραφές για την τεχνική υποστήριξη (FOS) των Mirage 2000


Τονίζουμε πως οι συμβάσεις περιλαμβάνουν το σύνολο των αεροσκαφών σε υπηρεσία στην Τανάγρα, και σκοπός είναι η άμεση αποκατάσταση της διαθεσιμότητας όλων των ιπτάμενων μέσων. Η υπογραφή, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αποδεικνύει πως η η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και το ΓΕΑ ήξεραν πολύ καλά τι ήθελαν, πως το ήθελαν και το είχαν κοστολογήσει επακριβώς.
Απλά, μόλις τώρα βρέθηκε κάποιος χριστιανός να πάει την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή. Με που είχε λυθεί πολιτικά το θέμα, η ΓΔΑΕ υπέγραψε άμεσα.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και FOS των Mirage 2000


Προκαλεί όμως εντύπωση ένα πράγμα. Ειλικρινά  περιμέναμε πως οι υπογραφές θα γίνουν του χρόνου. Όταν δηλαδή θα ήταν διαθέσιμα πόσα από το νέο Προϋπολογισμό. Θεωρούσαμε πως για κάποιον λόγο, το ΓΕΕΘΑ είχε εξαντλήσει τις πιστώσεις του 2019. Κι όμως, δεν τις είχε και συνεπώς η υπογραφή έγινε νόμιμα εντός του 2019 (δεν είναι νόμιμο να υπογράφονται συμβάσεις χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες πιστώσεις που αναφέρονται στον χρηματοδοτικό πίνακα).
Γεννάται δικαίως η απορία, αφού τα λεφτά υπήρχαν για το 2019, γιατί φτάσαμε στα Χριστούγεννα για να υπογράψουμε; Μήπως ήταν το δώρο που είχε ζητήσει η ΠΑ από το Άγιο Βασίλη και θέλαμε να της δείξουμε μια αίσθηση οικογενειακής θαλπωρής; Εξηγούμαστε.

Που μπορούν να προσφέρουν τα εναπομείναντα Mirage 2000EGM/BGM; Αξίζει η διατήρησή τους σε υπηρεσία;


Το 2019 είναι ένα περίεργο έτος για το ΥΠΕΘΑ. Στη καρέκλα του υπουργού κάθισαν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Στην τελετή αποχώρησης μάλιστα του ενός, πέταξαν και Mirage, όπως ΔΕΝ συνηθίζεται, εκτός κι αν μιλάμε για κεντροαφρικανικές ή λατινοαμερικανικές δημοκρατίες. Αλλά οι δυο υπουργοί δεν έφεραν την σύμβαση FOS, όπως δεν έφεραν, ή έστω δεν ξανάφεραν τη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά για τον εκσυγχρονισμό των F-16, που θα βοηθoύσαν την ΕΑΒ. Δεν πρόλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση; Μια χαρά πρόλαβε να αλλάξει τους ποινικούς κώδικες. Δεν πρόλαβε ο δεύτερος ΥΕΘΑ;
Θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε και τον νυν ΥΕΘΑ για καθυστέρηση. Όμως εκ του αποτελέσματος, με την επιτυχή ψήφιση ενός δύσκολου νομοσχεδίου, και για «νέος» ΥΕΘΑ, είναι on time. Μάλιστα, πρέπει να πούμε πως ο νυν υπουργός κος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο κος Αποστολάκης είχε κάνει διάφορες ενέργειες εκτός FOS για τις διαθεσιμότητες των Mirage. Το θέμα είναι πως οι διαθεσιμότητες βαίνουν βελτιούμενες, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα είναι εκεί που θελουμε να είναι.

ΘΕΜΑ: Τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τις επόμενες δεκαετίες;


Απλά, η απαξίωση των Mirage, για οποιοδήποτε λόγο, φανερώνει το πόσο ελαφρά παίρνει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία τις θυσίες του ελληνικού λαού σε σχέση με τις αμυντικές επενδύσεις. Όλοι, προκειμένου να κάνουν τα “χατήρια” του ΓΕΕΘΑ/ΓΕΑ αγοράζουν τα αεροσκάφη που ζητούν (ή έστω κλάσμα αυτών), αλλά για να μειώσουν το κόστος δεν βάζουν στην συμφωνία και μια μακροχρόνια FOS. Ή αφήνουν απέξω σημαντικές υποπρομήθειες, όπως τα πυρομαχικά, τα συστήματα αυτοπροστασίας ή δεν ξέρουμε εμείς τι άλλο.

ΑΠΟΡΙΑ: Γιατί πέταξαν μαχητικά Mirage 2000 κατά την αποχώρηση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου;


Τουλάχιστον στη σύμβαση για τα F-16V, η ΠΑ προέβλεψε να βάλει μέσα και μακροχρόνια συντήρηση, αλλά και υπόλοιπα που θα χρησιμοποιηθούν για όπλα ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Αλλά σε όλες τις άλλες, αν εξαιρεθούν τα τελευταία 30 F-16C/D Block 52+Adv, δεν είχαμε μέσα βασικά πράγματα. Τουλάχιστον τα τελευταία ήρθαν με ενσωματωμένο το σύστημα Η/Π.
Αλλά για κάθε άλλο αεροσκάφος, δεν φροντίζουμε να του δίνουμε τα κατάλληλα ανταλλακτικά. Κι αυτό δεν είναι κακοδαιμονία των Μνημονίων, αλλά κακοδαιμονία δική μας. Δεν φταίνει “οι κακοί κσένοι” που εμείς δεν συντηρούμε τα πανάκριβα μαχητικά μας, αλλά εμείς οι ίδιοι που δεν φροντίζουμε να τα διατηρούμε σε 100% επιχειρησιακή ετοιμότητα. Και κάποιοι έχουν το … θάρρος/θράσος να ζητούν νέα μαχητικά και μάλιστα F-35!

Το θέμα της πτήσης των Mirage δεν είναι οικονομικό αλλά ηθικό και θεσμών


H κατάσταση αυτή θυμίζει πολύ την Luftwaffe του 1944/45, όταν βόλευε πολύ τους Γερμανούς αντί να επισκευάζουν τα αεροσκάφη στις Μοίρες, να ζητούν νέα από τις γραμμές παραγωγής. Φυσικά το αποτέλεσμα για τη Luftwaffe το ξέρουμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε μαθήματα ιστορίας…
Η απόφαση για συνολική FOS, για όλα τα Mirage 2000 της ΠΑ δείχνει πως το ΓΕΑ, το ΓΕΕΘΑ και το ΥΕΘΑ βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Αφήνουν στην άκρη κραυγές “αγοράστε ανύπαρκτα μεταχειρισμένα μαχητικά Mirage” (γιατί απλά δεν υπάρχουν) και προχωρούν στην άμεση αξιοποίηση των υπαρχόντων μαχητικών, για τα οποία έχουμε όπλα, γνώση συντήρησης, και φυσικά εκπαιδευμένους πιλότους. Η απόδοση της “επένδυσης” της FOS για τα Mirage θα είναι άμεση, και σε λίγο καιρό θα το αισθανθούν και στο “πετσί” τους οι γείτονές μας, όταν προσπαθούν να αποδείξουν πως το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό. Γιατί το Αιγαίο είναι ελληνικό.

Mirage 2000-5Mk2 – Μήπως η λύση για την επόμενη ημέρα στην ελληνική αναχαίτιση είναι ήδη εδώ;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
evaggelos
Noble Member
evaggelos (@evaggelos)
10 months ago

αντε κ καλη συνεχεια να εχουμε.

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
10 months ago

Μη λέτε πως δεν υπάρχουν μεταχειριζμένα, κάποιοι πιστεύουν πως Ταιβάν και Κατάρ κονταροχτυπιούνταν ποιός θα μας πρωτοπουλήσει τα δικά τους για 10€ το ένα και πως οι Γάλλοι δεν τους άφησαν…

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  Spyros

Κάποιοι ειναι ο διεθνής τύπος;
Χαλάνε την σούπα σε πολλούς τα Mirage από ότι φαίνεται.

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
10 months ago
Reply to  Spirit

Μου ξαναγράψατε πως το αναφέρει ο διεθνής τύπος και σας ζήτησα λινκ, γιατί εγώ βρίσκω μόνο ένα, του 2009, που προφανώς δεν έχει και πολλή σημασία πλεον, δεδομένου πχ πως το 2017 οι Ταϊβανέζοι επαναπιστοποίησαν Magic2 και Mica!

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  Spyros

Θυμάμαι για παράδειγμα το defenseindustrydaily, υπάρχουν και άλλα αγγλόφωνα της ταιβάν… αν ψάξεις θα βρεις και άλλα.
Προφανώς κανείς δεν μίλησε με απόλυτη βεβαιότητα οτι θα αποσυρθούν.
Το μόνο που ξέρουμε με βεβαιότητα ειναι ότι θα αντικατασταθούν 42 RDY-2 και πιθανότατα οι υπολογιστές αποστολής τους.
Τώρα αν ασχοληθεί κανένας από τους δικούς μας ειναι άλλο καπέλο.

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  Spirit

Αναφέρομαι στα 43 2000-9 των ΗΑΕ

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
10 months ago
Reply to  Spirit

@guest_181027 Μόλις αφιέρωσα ένα μισάωρο ψάχνοντας το defenseindustrydaily.com για την είδηση. Το μόνο σχετικό που βρήκα (άρθρο Νοεμβρίου, που εξέταζε τα Αμερικανικά μαχητικά της χώρας) ήταν μια γρήγορη αναφορά πως θέλουν να αποσύρουν τα Μ2000-5 “μέχρι το 2020 (!). Δε μπορώ να το θεωρήσω σοβαρό, ακόμα κι αν είναι λάθος διατύπωση (αν πχ εννοούσαν «μέσα στο 2020») λογικά θα υπήρχε κάπου αλλού μια αναφορά σχετικά. Μετά γκουγκλάρω πχ “Taiwan to retire Mirage” και βρίσκω μόνο άρθρα του 2016 και 2017, μεταξύ αυτών και ένα που λέει πως τελικά ΔΕΝ θα τα αποσύρουν/πουλήσουν. Που λογικό είναι, αφού το 2017 επαναπιστοποίησαν τα όπλα τους!
Τα παρατάω. Μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα το search του defenseindustrydaily, αν βρίσκετε εσείς κάτι παρακαλώ δείξτε το. Ευχαριστώ.

Southpaw
Southpaw
10 months ago
Reply to  Spyros

Για την προθεση της ταιβαν να πουλήσει εχουν γραψει και πεντε σοβαρα σαιτ στον κοσμο. Για τα “εμποδια” των γαλλων να αγορασουμε εμεις, μονο καποιοι παντογνωστες του ίντερνετ σχολιαζουν. Μαλλον οι ιδιοι που πίστευαν και βρωντοφωναζαν οτι η τουρκια θα παρει και s400 και f35…

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
10 months ago
Reply to  Southpaw

Λινκ;
(όχι του 2009, των τελευταίων 2 ετών)

adpanos
adpanos (@adpanos)
10 months ago
Reply to  Spyros

Εδώ αναφέρεται όλη η ιστορία των Mirage της Ταϊβάν και η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή.
Ξεκάθαρα αναφέρεται πως η Γαλλία λόγω πιέσεων αρνείται να υποστηρίξει και να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη, πως λόγω των απειλών και τις κατάστασης η Ταϊβάν σκέφτεται να τα αποσύρει.
http://www.taipeitimes.com/News/editorials/archives/2018/09/15/2003700439
Υπάρχουν και πιο νέα άρθρα. Αν θες να τα ψάξω.

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
10 months ago
Reply to  adpanos

Αρθρο γνώμης λέγεται αυτό, όχι είδηση.

adpanos
adpanos (@adpanos)
10 months ago
Reply to  Spyros

Και εδώ από τον Νοέμβρη του 2019.
https://www.defenseindustrydaily.com/taiwans-unstalled-force-modernization-04250/

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
10 months ago
Reply to  adpanos

Σε αυτό το άρθρο αναφέρθηκα στον Spirit παραπάνω. Προφανώς η απόσυρση “μέχρι το 2020” (!) είναι πάλι εκτίμηση, αφού δεν αναφέρεται κάπου αλλού, και σοβαρά κράτη θα την είχαν ανακοινώσει αν ήταν να γίνει τόσο σύντομα.
Επειδή το ζαλίσαμε, μια διευκρίνιση: ξέρουμε πως οι Ταϊβανέζοι παίρνουν την άμυνά τους πολύ στα σοβαρά, γι’ αυτό τα F-16 τα αναβαθμίζουν Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή—σχεδόν κυριολεκτικά (την πρώτη αναβάθμιση λογισμικού την έκαναν το 1997, πριν τελειώσουν οι παραλαβές!). Οπότε το ότι οι Γάλλοι είτε λόγω Κίνας είτε λόγω… κόστους τους χρεώνουν αστρονομικές τιμές για να [μην] αναβαθμίσουν τα τυροπιτάκια, προφανώς τους σπάει τα νεύρα. Οπότε κρατάνε τα 2000-5 όσο αυτά είναι ακόμα ανταγωνιστικά (που είναι), και κάποια στιγμή ναι, θα τα πουλήσουν. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F-16, προφανώς! Είναι εντελώς παράλογο να τα ξαποστείλουν (και μάλιστα έναντι πινακίου φακής) όσο ο στόλος των Αμερικανικών μαχητικών τους πηγαινοέρχεται για αναβάθμιση.
Φυσικά πουθενά δεν βλέπω να αναφέρεται διεθνώς πώληση στην Ελλάδα.

AvoMelkonian
AvoMelkonian (@avomelkonian)
10 months ago

Απορώ γιατί επιμένετε τόσο σε πολιτικό σχολιασμό. Εδω και λίγες μέρες έχετε (δικαιολογημένα) ανεβάσει τουλάχιστον 3 άρθρα για τη FOS των Mirage, απουσιάζει όμως η παραμικρή αναφορά στην συντήρηση/επαναπιστοποίηση των Exocet/MICA/SCALP/Magic.
Η σχετική σύμβαση με την MBDA γιατί αργεί; Κινδυνεύουμε όντως να πετάνε άοπλα Mirage;
Ασχοληθείτε καλύτερα με αμυντικά θέματα και όταν εξαντληθούν, πιάστε και τα πολιτικά

megisteas
Member
megisteas (@megisteas)
10 months ago
Reply to  AvoMelkonian

Δεν αναφέρονται γενικά και αόριστα σε πολιτική αγαπητέ. Αλλά στην πολιτική του συγκεκριμένου τομέα που ασχολείται το περιοδικό. δεν κάνουν κριτική μονόπλευρη, αλλά συνολικά για το ΥΕΘΑ. Και προσωπικά πιστεύω ότι καλά κάνουν.

AvoMelkonian
AvoMelkonian (@avomelkonian)
10 months ago
Reply to  megisteas

Καλοδεχούμενο κάθε δημοσιογραφικό σχόλιο που ενημερώνει/αναδεικνύει κακώς κείμενα. Δεν καταλαβαίνω όμως τι προσφέρει ένα άρθρο για την FOS που ψηφίστηκε, υπογράφηκε και τελείωσε αν δεν αφορά σε συγκεκριμένες νέες αποκαλύψεις για συγκεκριμένες ευθύνες, συγκεκριμένων προσώπων. Το παρόν άρθρο-γκρίνια αφορά σε σωστές αλλά χιλιοειπωμένες γενικολογίες. Ενώ ο τίτλος μιλάει για Mirage, κάνει ιστορική αναδρομή στα ΣΑ των F-16 (!) και δεν αναφέρει λέξη για το FOS των όπλων των Mirage του τίτλου που ακόμα εκκρεμεί!! Σε προκαλώ να μετρήσεις αύριο πόσα σχόλια θα είναι πολιτικός καυγάς στον οποίο (κατά καιρούς) η ίδια η διαχείριση αντιτίθεται.

Πεστα αρχοντα...
Πεστα αρχοντα...
10 months ago
Reply to  AvoMelkonian

Γιατι τι να το κανεις αν παρουμε και τα F22 και τα οπλιζουμε με AIM 9L της δεκαετιας του 1990! Μπορουμε να πιεσουμε για πιστοποιηση των Μετεορ στα Μιραζ 2000 5, η ακομα και στα F16V μελλοντικα? Mπορουμε να αναβαθμισουμε τα 23 LANTIRN στην εκδοση -ER και τα MICA στην εκδοση -ΝG? Μπορουμε να εισαγουμε στην ΠΑ το Sniper, τον AIM120D και τον ΑGM 158? Μπορουμε να δουμε τους ASTER 30 πανω στα πλοια του ΠΝ? ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα μιλαμε για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ και οχι με οπλα της δεκαετιας το “90!

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 months ago

Μα θα έχουμε AESA
Με τα όπλα και τα ατρακτίδια θα ασχολούμαστε τώρα????

ddd
ddd (@ddd)
10 months ago

η πιστοποιηση meteor στα mirage απο οτι διαβασα ειναι παρα πολυ ακριβη και αεροποριες που την προσπαθησαν την εγκατεληψαν στο τελος. Για τα αλλα δεν ξερω

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
10 months ago

Πληροφοριακά, στην Αμερική τα F-22 πετάνε με AIM-9L/M ΚΑΙ AMRAAM. Δεν είναι συμβατά με ΑΙΜ-9Χ.

Kapoios
Kapoios (@kapoios)
10 months ago
Reply to  Spyros

πληροφοριακά…comment image%3Fquality%3D85?w=1920&auto=compress%2Cformat&ixlib=js-1.4.1&s=dc36d36851fbbd77b568e9be6e674aee

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
10 months ago
Reply to  Kapoios

Γιατί δεν βάζετε ολόκληρο το άρθρο, να διαβάσουμε πως φοράει μεν τους Χ αλλά το Raptor ακόμα ΔΕΝ έχει JHMCS, άρα η off-boresight εκτόξευση του Χ (το βασικό του πλεονέκτημα έναντι του L/M) είναι άχρηστη;
https://www.thedrive.com/the-war-zone/8754/f-22-now-has-aim-9x-but-still-no-helmet-mounted-display-to-use-with-it
Κι εμείς φορτώνουμε Mica IR στα EGM, αλλά τον ‘βλέπει’ το λογισμικό σαν Magic II. Κάτι παρόμοιο κάνουν με τα F-22 οι Αμερικανοί, μόνο που τουλάχιστον αυτοί το κάνουν με ανανεωμένο λογισμικό…

KGP
KGP
10 months ago
Reply to  AvoMelkonian

Ίσως γιατί κάποια θέματα σαν κι αυτό, δυστυχώς κατέληξαν να είναι πρώτα πολιτικά και μετά στρατιωτικά. Ίσως γιατί κάποιοι, κατά δήλωσή τους, αποφάσισαν “να το ρισκάρουν”, ίσως και γιατί κάποιοι, που απαιτούσαν την διέλευση 2 Mirage στην “αποστράτευσή” τους, ακύρωναν δύο φορές μάλιστα, κατά την υπουργική τους θητεία, την απόφαση του 2014 για FOS των Mirage 2000…

Dimitris
Active Member
Dimitris (@dimitris-3)
10 months ago

Επιτέλους μια θετική κίνηση από τον Παναγιωτόπουλο και τη κυβέρνηση. Αν είχαμε αγοράσει και τα ταϊβανέζικα Μιράζ θα είχαμε καταφέρει την εξασφάλιση της αεροπορικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο…

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
10 months ago

Είναι λιγο βαρύ να υπονοείτε ολιγωρία απο τον Κο Αποστολάκη. Δεν εχω καμία αμφιβολία ότι υπήρχαν λόγοι. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποκλείεται να καθυστέρησε, για τον Αποστολάκη δεν το πιστεύω. Δημοσιογράφοι είστε, ρωτήστε τους. Αν τα αντισταθμιστικά των viper δεν αλλάξουν τότε και κάποιοι άλλοι θα φέρουν την ευθύνη για την καθυστέρηση.

Γιώργος70
Γιώργος70
10 months ago
Ted
Member
Ted (@ted)
10 months ago

Οπότε, αν μη τι άλλο, ο ΠΥ του 2020 δεν θα επιβαρυνθεί με το ποσό της FOS, οπότε και με κάποια επιπλέον ένεση (ανάλογα με την εκτέλεση του ΠΥ και την απόφαση για την αξιοποίηση των επιστροφών κερδών ομολόγων) όλο και κάτι μπορούμε να ελπίζουμε…..

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 months ago
Reply to  Ted

Τα κέρδη από τα ομόλογα το 020 πάνε προς πληρωμή του χρέος
Να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι επιτέλους
https://www.kathimerini.gr/1057737/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/gia-thn-e3oflhsh-xreoys-h-dosh-twn-767-ekat-apo-smps-kai-anfas

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 months ago
Reply to  CKfurious

Διάβασε καλύτερα το άρθρο. Η επιστροφή των ομολόγων του 2020 και μετά θα κριθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Spirit
Spirit
10 months ago
Reply to  Koulis

Ειδικά τα συγκεκριμένα δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε πουθενά αλλού. Μία σχετική ανάσα ίσως μπορεί να έλθει από την μείωση τον πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλά μιλάμε για ποσά που δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι δραματικά.
Ακόμα και στο ένα δισ. να αυξηθούν οι δαπάνες, αν δεν γίνει σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων μέχρι και του τελευταίου ευρώ, τίποτα δεν θα αλλάξει.
Επιπλέον το κενό στην άμυνα πρέπει να κλείσει με εκμετάλευση πιθανόν ευκαιριών στα εξοπλιστικά, μιας και για αγορά μόνο καινούργιων δεν επαρκούν.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 months ago
Reply to  Koulis

Ναι το 020 τα ξεχνάμε πάνε για το χρέος
Και για τα επόμενα χρονια το ίδιο θα γίνει μην ανησυχείς
Για Προκαταβολή για Μπελάδες δεν θα πάνε στα σίγουρα!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
10 months ago
Reply to  Ted

“το Euro-group της 4ης Δεκεμβρίου έδωσε εντολή να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται εφεξής τα κεφάλαια των SMPs και ANFAs για επενδύσεις” (αντί για αποπληρωμή χρέους).
Είμαι σίγουρος ότι δεν εννοούν “επενδύσεις” στην άμυνα.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 months ago

Έτσι όμως θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και θα περισσεύουν κονδύλια για την άμυνα.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 months ago
Reply to  Koulis

Εάν δεν το κατάλαβες είναια κυβέρνηση μείωσε τα κονδύλια της άμυνας
Για “επιδοματακια” και στους δημοσιους θα πάνε και αυτά

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 months ago
Reply to  CKfurious

Όλα θα τα δούμε στο τέλος του έτους, συνεχίζεις να βιάζεσαι.

evaggelos
Noble Member
evaggelos (@evaggelos)
10 months ago

υπαρχει ομως η δυνατοτητα επενδυσεως σε καποιο ναυπηγειο κ μεσω αυτου κ της αμυνας.

George
Trusted Member
George (@george)
10 months ago

Η περιγραφή της κατάστασης μου έφερε στο μυαλό την απάντηση που είχαν δώσει οι Γάλλοι στους Αμερικανούς όταν τους έκαναν κριτική για τη πώληση προηγμένων όπλων στη Λιβύη (επί Καντάφι)
Άδικα ανησυχείτε απάντησαν, οι φύλαρχοι τα πληρώνουν, τα παραλαμβανουν και τα αφήνουν στη τύχη τους σε μια γωνιά στο αεροδρόμιο μέχρι να σαπίσουν….

Mirage
Γιαννης
10 months ago

Κινδυνευοντας να γινω πιο γραφικος κι απ τα Ζαγοροχωρια θα ηθελα να ρωτησω ξανα. Δεν μπορει να υπαρξει προγραμα εκσυγχρονισμου και για τα αγαπημενα μας δελταπτεριγα που να μην κοστιζει ο κουκος αηδονι? κατι απο Ισραηλ η εστω Κινα. Κατι………..Καποιος….καπου. Δεν το χωραει ο νους μου πως παμε τα BGM για πεταμα

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
10 months ago
Reply to  Γιαννης

Όχι δεν μπορεί και όχι δεν πάνε για Πέταμα για Πολλά χρόνια ακόμη, εδώ δεν τα διώξαμε όσο δεν είχαν φος….

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
10 months ago
Reply to  Γιαννης

Υπάρχει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που εφαρμόζει η Γαλλική πολεμική αεροπορία στα Μirage 2000D. Τους προσθέτει δυνατότητα αξιοποίησης των Mica IR με το υπάρχον Radar και τοποθέτηση Link-16!!.. Απορώ πως δεν έχουμε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για την αναβάθμιση των Mirage2000EGM/BGM, αλλά είμαστε χαρούμενοι που υπογράφτηκε η FOS και ελπίζουμε σε αντίστοιχη για τα οπλικά συστήματα των Mirage.
Δεν νομίζω να αποσυρθεί κανένα Mirage2000BGM, η FOS καλύπτει και αυτά και μάλιστα μιλά για 44 αεροσκάφη, που σημαίνει ότι πολύ πιθανό κάποιο M2000BGM που διεσώθη μετά από ατύχημα σε καλή κατάσταση να επανέλθει σε υπηρεσία..

Λ Λ
Λ Λ
10 months ago
Reply to  STRATOS

Χαχα προφανώς είναι επιτυχία το Fos ….γιατι οταν δεν έχεις να φας …δεν φωνάζεις γιατι δεν εχεις χαβιάρι.
Χρειάστηκε να αλλάξει κυβέρνηση για να αποκαταστήσουμε τα Miraz με το αυτονόητο δηλαδη ανταλλακτικά για να εχουμε διαθεσιμότητα τους προς χρήση για 7 χρονια. Απορώ που απορείς …. οταν δεν παίρνεις ανταλλακτικά για το στοιχειώδης πχ καθημερινη χρήση του αεροπλάνου θα ασχοληθείς με εκσυχρονισμό του? Κοινή λογική

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
10 months ago

Αγαπητή Πτήση, η ανάρτηση θέτει διάφορα θέματα, τα οποία χρήζουν διευκρίνισης. Ως εκ τούτου, μιλώντας προσωπικά και χάριν της διαδικτυακής ενημέρωσης (χωρίς να θέλω να εισέλθω σε οποιαδήποτε μικροπολιτική συζήτηση), θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα, βασιζόμενος κατά κύριο λόγο σε επίσημα δημοσιευθείσες πληροφορίες :
α. Μετά το ναυάγιο του παλαιότερου διαγωνισμού για την εν συνεχεία υποστήριξη των Mirage, διενεργήθηκε τεχνικός διάλογος την άνοιξη του 2018: https://diavgeia.gov.gr/decision/view/Ω97Τ6-ΞΨΣ Κατόπιν τούτου, τον Ιούνιο 2018, καθορίστηκαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης και λίγο μετά ορίστηκε η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες-πλαίσιο, όπως φαίνεται στην δι@ύγεια: https://diavgeia.gov.gr/decision/view/67ΗΩ6-ΔΩΣ Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν εντός του περασμένου Νοεμβρίου.
β. Διευκρινίζεται ότι μιλάμε για συμφωνίες-πλαίσιο και όχι για συμβάσεις (οι οποίες απαιτούν πιστώσεις, δεσμεύσεις κλπ), όπως φαίνεται στην αιτιολογική-εισηγητική έκθεση:
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11148901.pdf
https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=5682b236-a41d-46d7-a5e1-ab19016215f2
γ. Η υποστήριξη των όπλων των Μ2000/-5 είναι διαφορετική υπόθεση, με άλλη εταιρεία (την MBDA), και δεν λαμβάνονται υπόψη στις προαναφερθείσες συμφωνίες-πλαίσιο.
Τώρα, θα πρέπει να συναφθούν εκτελεστικές συμβάσεις, για την επισκευή – προμήθεια ανταλλακτικών. Προφανώς, ο αγώνας για την υποστήριξη των Μ2000/-5 μόλις ξεκίνησε…

Tazos
Member
Tazos (@tazos)
10 months ago

Ολα καλά με την FOS, οι Γάλλοι πήραν το κομμάτι τους, τα ποσά μάλλον είναι σε λογικό πλαίσιο, αλλά μένει ένα μεγάλο ερώτημα. Τα 16 ή 17 m2K EGM με τί όπλα θα πετάνε; Οι MICA IR πιστοποιήθηκαν; ΟΙ Magic 2 τί απέγιναν; Οκ οι ΑΜ-39 μπορεί να διατηρούνται επιχειρησιακοί, αλλά κατα τα άλλα μόνο οι σφαίρες δεν έχουν λήξει απο το οπλοστάσιο των ΕGM.

Spirit
Spirit
10 months ago

Για τα όπλα δεν ακούγεται τίποτα αλλά και μην ξεχνάμε προς ώρας η FOS ειναι μία συμφωνία-πλαίσιο, πρέπει να εξειδικευτεί και τα προσδιοριστεί τεχνικά με ακρίβεια.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
10 months ago

Είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο για το μέσο πολίτη, ακόμη και τον ενημερωμένο, να μάθει με βεβαιότητα ποια κυβέρνηση έκανε τι για τέτοια ζητήματα, πόσο μάλλον σε μια χώρα που πάγιες διαδικασίες της λειτουργίας του κράτους έχουν καταλήξει να εξαρτώνται μέχρι κι αυτές αντικείμενο πολιτικής (εξάρτησης, συζήτησης, διαπραγμάτευσης). Δεν είναι φυσικά παράλογη η υπόθεση πως ο ΣΥΡΙΖΑ κωλυσιεργούσε και η ΝΔ για κάποιο λόγο επέλεξε να ξεμπερδεύει. Όπως και είναι επιεικώς γελοίο το αντεπιχείρημα-καρμπόν της αντιπολίτευσης ότι “ήμασταν στο τσακ να τα κάνουμε εμείς αυτά”. Έτσι όμως γεννιούνται τόσα ερωτήματα όσα απαντώνται, αν όχι περισσότερα, και παραμένει μια υπόθεση (εξαιρουμένης της περίπτωσης αξιόπιστης εσωτερικής πληροφόρησης 😉 ). Όσο για τη μεγάλη εικόνα, αυτού του είδους οι κινήσεις του τύπου μικροβελτιώσεων όσο καλό κάνουν δυστυχώς άλλο τόσο κακό κάνουν, αφού αυτές είναι που πείθουν το εκλογικό σώμα να μπει στη λογική του “μη χείρον βέλτιστο” βυθίζοντας τη χώρα στον δικομματικό βάλτο ο οποίος μετά διαπρέπει δια των σκανδάλων του και της ανεπάρκειάς του (“αφήνουν απέξω σημαντικές υποπρομήθειες, όπως τα πυρομαχικά, τα συστήματα αυτοπροστασίας ή δεν ξέρουμε εμείς τι άλλο.”), και απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο ουσιωδών πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι και η ρίζα όλων αυτών των προβλημάτων.

Tango.Alpha
Tango Alpha
10 months ago

Το θέμα είναι όταν η κυβέρνηση/ δήμοι κάνουν ένα διαγωνισμό να απαιτούν στο αντικείμενο του διαγωνισμού και την προμήθεια ανταλλακτικών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Νομίζω το έχω ξαναγράψει αντί να πάρουμε το Χ υλικό να πάρουμε 80% των μονάδων και υπερ-επάρκεια ανταλλακτικών και οπλισμού για πολλά χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
10 months ago

Απαντήσεις από ένα απλό αναγνώστη στα απίστευτα πράγματα που γράφετε στο άρθρο σας:
1. Περί προϋπολογισμού και πιστώσεων έτους 2019.
Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για το 2019, η εκταμίευση ξεκινάει το 2020. Αν ρίχνατε έστω μια ματιά στο ν/σ (ή σε δημοσιεύσεις άλλων σάιτ) θα το ξέρατε.
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11148905.pdf
2. Περί καθυστερήσεων της FOS από τους ΥΕΘΑ.
Εφέτος έγινε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο λόγω της στάσης των Γάλλων.
“Οι Γάλλοι για την πλήρη ανακατασκευή ενός μόνο αεροσκάφους Mirage 2000 είχαν ενημερώσει επισήμως με έγγραφο προς την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ότι χρειάζονται μέχρι και 18 χρόνια.
Ο τότε Γενικός Διευθυντής, Κυριάκος Κυριακίδης είχε απειλήσει ακόμη και με πάγωμα των όποιων συνομιλιών αφορούσαν Γαλλικά οπλικά συστήματα με αποτέλεσμα να παρέμβει η Γαλλική κυβέρνηση και ο ομόλογός του ώστε να λυθεί το θέμα.
Στη συνέχεια το Δίκαιο της Ελλάδας δεν συμβάδιζε με το Γαλλικό σε ότι αφορά το σύστημα των προμηθειών κι αυτό ήταν ένας ακόμη σκόπελος στη διαπραγμάτευση. Νομικοί από Γαλλία και το υπουργείο άμυνας μαζί με την Πολεμική Αεροπορία εργάστηκαν πολλές ώρες ώστε να ξεπεραστούν γράμμα- γράμμα κάθε εμπόδιο.”
https://hellasjournal.com/2019/12/to-come-back-gia-ta-mirage-2000-2000-5-pou-kovi-ta-tourkika-ftera/?fbclid=IwAR2DhMk5Kjwo_wKxASupmVbR-KOibW3q2SVQzDSUV4mk6uSaMXiZYFzE88A
Τα παραπάνω έχουν ξαναγραφεί παλαιότερα. Η συμφωνία τελικά ετοιμάστηκε από την ΓΔΑΕΕ – ενδεχομένως να ήταν έτοιμη νωρίτερα αν δεν έδιωχναν νύχτα τον Κυριακίδη για εσωκομματικούς λόγους – και ακολούθησαν οι πολιτικές συμφωνίες με τους Γάλλους και οι υπογραφές. Η διαδικασία μέσα στο 2019 ήταν πολύ γρήγορη, δεδομένων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του συστήματος. Οι 2 τελευταίοι ΥΕΘΑ λοιπόν, δεν καθηστέρησαν σχεδόν καθόλου.
3. Όσον αφορά την αξιοπιστία των ειδήσεών σας: Μπορείτε και καλύτερα!!
Συνεχίζω να σας διαβάζω και να μπαίνω στον κόπο να γράφω σχόλια γιατί πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχετε και να προσφέρετε στην ενημέρωση περί αμυντικών θεμάτων. Όμως τα άστοχα άρθρα και οι ανακριβείς πληροφορίες πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό και σε ανησυχητικό βαθμό.
Αυτά τα λέω έχοντας επίγνωση ότι δεν είμαι ο πιο γλυκός αναγνώστης. Άλλο σάιτ (που θεωρώ έγκυρο κατά τα άλλα), το κράζω συνέχεια όταν κάνει κομματική προπαγάνδα. Εσείς είστε πιο διακριτικοί και γενικά κρατάτε τα προσχήματα, αλλά φαίνεται πως κάτι στην προετοιμασία των άρθρων δεν πάει καλά. Εύχομαι να το ξεπεράσετε

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
10 months ago

Όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Π&Δ είναι το εγκυρότερο site στο χώρο των αμυντικών θεμάτων. Ίσως στα δικά μου μάτια είναι ακόμη ένα, με έγκυρες αναλύσεις, αλλά με λιγότερη επισκεψιμότητα. Πάντως, δεν θεωρώ σφάλμα για έναν ιστοχώρο κάποιες φορές να χρωματίζεται η κριτική του και με πολιτικά στοιχεία αναφοράς. Όλοι κρίνουμε/κρινόμαστε. Κατά τα άλλα ως προς την FOS και την ιστορία περί αυτήν, μένω στα όσα έχει επισημάνει ο κ. Ζηκίδης και εσείς που είναι και τα πιο αναλυτικά/λεπτομερή.

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
10 months ago

Δε γίνεται να δικαιολογείς τους προηγούμενους μιλώντας για κακούς Γάλλους, η ανικανότητά τους έφταιγε. Είχαν 4,5 χρόνια δεν ήταν κυβέρνηση-παρένθεση και έρχεται ο άλλος και σε 5 μήνες αρχίζει να δίνει δείγματα γραφής. Φυσικά αναμένουμε και άλλα και δε θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με μια FOS.

Jolly_Roger
Active Member
Jolly_Roger (@jolly_roger)
10 months ago
Reply to  Fingolfin

@ Fingolfin,
Οι προηγούμενοι δεν ήταν «ανίκανοι». Οι προηγούμενοι έκαναν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που ειχαν υποσχεθεί προεκλογικώς. Τι είχαν υποσχεθεί; «…θα το ρισκάρουμε!…»
https://www.youtube.com/watch?v=_mt09bIOyGs
Έτσι, για να μην ξεχνούμε ποιοί ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ αποφάσισαν έτσι απλά, να ρισκάρουν το μέλλον του Ελληνικού Έθνους και την τύχη όλων των επομένων γενεών… έτσι για ένα προσωπικό άρρωστο βίτσιο τους λες και βρισκόταν στο καζίνο!
Κι αν μερικοί ακόμη δεν έχουν πεισθεί, ο τομέας της Άμυνας δεν ήταν ο μοναδικός που οι προηγούμενοι έριξαν τα ζάρια λες και ήταν τσογαδόροι! Μήπως όταν έκλεισαν τις τράπεζες και ρίσκαραν (επίσης για ένα προσωπικό βίτσιο) το μέλλον της χώρας και την παραμονή της εντός της Δύσης, δεν ήταν τζογάρισμα και μάλιστα με μπλόφες που οι ίδιοι αποκάλυπταν;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
10 months ago
Reply to  Fingolfin

Εγώ στο σχόλιό μου δεν υπερασπίσθηκα καμία κυβέρνηση, αλλά αφού θέλεις να τ’ ακούσεις, το μόνο σαφές δείγμα γραφής είναι η απομάκρυνση του Κ. Κυριακίδη – που ήταν ΝεοΔημοκράτης και δεν δέχομαι διαψεύσεις – από την ΓΔΑΕΕ με εντελώς άκομψο τρόπο, προκειμένου κάποιος άλλος να παραστήσει ότι παράγει έργο. Πρώτα του είπαν φύγε και μετά έβγαλαν αναδρομικά την διαταγή – ούτε τελετή παράδοσης παραλαβής δεν έγινε.
Όλα τα αμυντικά θέματα (FOS, τορπίλες, ΜΕΚΟ, ROMEO, Belharra, κλπ.) έχουν τρέξει απ’ αυτόν (και με τις 2 κυβερνήσεις) αλλά δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν αν η τωρινή κυβέρνηση δεν δώσει κονδύλια.
Άλλωστε, το πιο σημαντικό δείγμα γραφής – πριν και από τα κονδύλια – είναι η αλλαγή του νόμου περί προμηθειών. Τα επιτελεία δίνουν αγώνα ακόμα και για την προμήθεια καυσίμων! Αν δεν αλλάξει ο νόμος άμεσα, τότε σημαίνει ότι βολεύει την κυβέρνηση η ΜΗ υλοποίηση προμηθειών, όπως βόλευε και τις προηγούμενες…

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
10 months ago

Τί να ακούσω φίλε μου; 4,5 χρόνια δεν του έφτασαν να τα τρέξει; Από δικαιολογίες χορτάσαμε. Το θέμα είναι ποιός εγκρίνει τα λεφτά. Όλα τα άλλα να ‘χαμε να λέγαμε..

Spirit
Spirit
10 months ago

Αυτό με τα 18 χρόνια καλό ειναι να μην αναπαράγεται, γιατί πέρα από την λογική, είναι μυθεύματα, από τα ανιψούδια του θείου Ντ@νι.

Mimis
Dimitrios Kacoliris
10 months ago

Πέρα από την ουσία του άρθρου, έμεινα ενθουσιασμένος κυρίως με το ύφος του. Με αποκορύφωμα τον επίλογο του! “Γιατί το Αιγαίο είναι ελληνικό” !!!

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
10 months ago

Με αφορμή το σημαντικό σχόλιο του αναγνώστη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ παραπάνω, ο οποίος αναπαράγει δημοσίευμα του hellasjournal.com, σημειώνω τα εξής – σημαντικά κατά την ταπεινή μου γνώμη – για όλες τις σχετικές διαδικασίες:
Α. “Οι Γάλλοι για την πλήρη ανακατασκευή ενός μόνο αεροσκάφους Mirage 2000 είχαν ενημερώσει επισήμως με έγγραφο προς την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ότι χρειάζονται μέχρι και 18 χρόνια.”
Αυτός ο ισχυρισμός του hellasjournal.com απλά στερείται σοβαρότητας, FB-111A της αμερικανικής Στρατηγικής Αεροπορίας, τα πλέον πολύτιμα assets της χώρας από το 1970 ως το 1985, ανακατασκευάζονταν και κατόπιν συντριβής ακόμη, και παρεδίδοντο σε δύο χρόνια. Αεροσκάφη πέντε φορές πιο περίπλοκα.
Β. “Στη συνέχεια το Δίκαιο της Ελλάδας δεν συμβάδιζε με το Γαλλικό σε ότι αφορά το σύστημα των προμηθειών κι αυτό ήταν ένας ακόμη σκόπελος στη διαπραγμάτευση. Νομικοί από Γαλλία και το υπουργείο άμυνας μαζί με την Πολεμική Αεροπορία εργάστηκαν πολλές ώρες ώστε να ξεπεραστούν γράμμα- γράμμα κάθε εμπόδιο.”
Το δίκαιο των δημοσίων προμηθειών είναι δημόσιο δίκαιο, και δεν υπόκειται σε επιλογή δικαίου από τα συμβαλλόμενα μέρη. Εφαρμόζεται, για προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου, το ελληνικό δίκαιο, το Γαλλικό είναι αδιάφορο. Εκεί που πράγματι υπάρχει θέμα επιλογής εφαρμοστέου δικαίου από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η σύμβαση, και εννοώ τόσο τη σύμβαση – πλαίσιο, όσο και τις εκτελεστικές αυτής συμβάσεις (τα εξήγησε ο κ. Κων Ζηκίδης μετά λόγου γνώσεως). Εδώ λοιπόν, αν ο αντισυμβαλλόμενος επιμένει στην επιλογή της εφαρμογής αλλοδαπού δικαίου (του Γαλλικού, εν προκειμένω), η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που φυσικά είχε νομικό μια Αντισυνταγματάρχη του Στρατού, θα έπρεπε να πληροφορηθεί τι διαλαμβάνει το γαλλικό δίκαιο για τα θέματα της σύμβασης. Και επειδή δεν είναι αυτονόητο ότι η νομικός γνωρίζει το αλλοδαπό δίκαιο (αν και από προσωπική πείρα οφείλω να πω ότι το Σώμα Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων στελεχώνεται σε όχι μικρό ποσοστό από αρίστους αποφοίτους των Νομικών μας Σχολών, παρά τη βεβαιότητα της μισθοδοσίας είναι ως φοιτητές ερευνητικά και ανήσυχα πνεύματα, ενώ ασφαλώς και ο πειθαρχημένος στρατιωτικός τρόπος ζωής ευνοεί την αφοσίωση και επίδοση στις σπουδές, πολλοί διαθέτουν και μεταπτυχιακούς τίτλους), θα μπορούσε άμεσα να ζητηθεί νομική συνδρομή από ένα νομικό γραφείο, κατά προτίμηση γαλλικό, με τις κατάλληλες διαδικασίες. Το ζήτημα της γνώσεως των προνοιών του αλλοδαπού δικαίου, αν επιλεγεί η εφαρμογή του, (όπως και τα προβλήματα συμφωνίας περί διαιτησίας) είναι τόσο παλαιό όσο η παραγγελία αμερικανικών πλοίων με τα Δάνεια της Ανεξαρτησίας, δεν είναι κάτι νέο στις αμυντικές προμήθειες. Στοιχειώδης λογική επιβάλλει να δημιουργείται μια σχετική βάση δεδομένων, για τα δίκαια των χωρών έδρας των συνήθων αντισυμβαλλομένων μας, και να επικαιροποιείται όποτε ανακύπτει θέμα υπογραφής συμβάσεως (διότι όχι απλώς νομοθετική εξέλιξη μπορεί να έχει χωρήσει στο μεταξύ, αλλά και μια νομολογιακή μεταστροφή αρκεί για να αλλάξει τα δεδομένα) με τη σύμπραξη εξωτερικού νομικού συμβούλου.
Αυτά όμως δεν είναι θέματα που θέλουν 18 μήνες για να λυθούν. Θέλουν “πολλές ώρες”, όπως λέγει το άρθρο. Όχι μήνες. Ενθυμούμαι μια από τις πρώτες υποθέσεις που χειρίστηκα ως ανεξάρτητο γραφείο, ήταν η venture capital agreement για ένα μυθικό πλέον σήμερα σχήμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μας έκλεισαν (κατόπιν προεργασίας, και με βάση δουλεμένο βέβαια προσχέδιο) σε ένα γραφείο για 48 ώρες μέχρι να “βγει λευκός καπνός”, στο μεταξύ οι χρηματοδότες κατέληξαν ότι θέλουν ως ασφάλεια για την εκπλήρωση της παρεταιρικής συμφωνίας ενέχυρο επί μετοχών αγγλικής εταιρίας που είχαν οι “ιδρυτές”. Τι να κάνουμε, αποσυρθήκαμε σε μια γωνιά, στήσαμε ανοιχτή γραμμή με το γραφείο μας (για την αναγκαία βιβλιογραφική έρευνα), μάθαμε τι ισχύει για την ενεχύραση μετοχών υπό το αγγλικό δίκαιο, είδαμε ακόμη και νομολογία, σε 4-5 ώρες ήμασταν έτοιμοι ως προς αυτό το θέμα, που ήταν και το μόνο στοιχείο αλλοδαπότητας στη σύμβαση. Δεν είναι σχεδίαση πυραύλων, απλά θέλει ανθρώπους που δεν ακούουν τις έννοιες για πρώτη φορά, έχουν εξοικείωση με αλλοδαπές έννομες τάξεις και γνωρίζουν πού να ερευνήσουν και τι μπορεί να στραβώσει.
Αφήνω ένα ακόμη ενδεχόμενο ανοιχτό: Στο ελληνικό δίκαιο των δημοσίων προμηθειών, που φυσικά είναι εναρμόνιση με ενωσιακή οδηγία, μπορεί να έχει γίνει στο ένα ή στο άλλο ζήτημα πλημμελής εναρμόνιση, και αυτό να ξένισε τους Γάλλους. Δεν είμαι ειδικός σε αυτόν τον κλάδο, αλλά πράγματι φοβούμαι τα χειρότερα. Ιδίως από τότε που το Ελληνικό Δημόσιο επέλεξε, αντί της σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής από καθηγητές νομικών σχολών, ανωτάτους δικαστικούς κλπ να αναθέτει την εκπόνηση εναρμονιστικών νομοθετημάτων σε υπαλλήλους των υπουργείων (δεν είναι οικονομία, γιατί τιμής ένεκεν δούλευαν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές κατά κανόνα, οι εκτός Κλεινού Άστεως δεν έπαιρναν πίσω καν τα οδοιπορικά τους …). Αλλά και η εφαρμογή είναι που σοκάρει. Άκουγα πρόσφατα από θρασύτατο νεαρό εξωτερικό δικηγόρο σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, στου οποίου την ομάδα νομικών συμβούλων ανήκω, να με διαβεβαιώνει ότι η κατάπτωση εγγυητικής επιστολής είναι … διοικητική ποινή, και ότι συνεπώς ο πρωτοφειλέτης εργολάβος επί αδικαιολόγητης καταπτώσεως δεν μπορεί να στραφεί κατά της αναθέτουσας αρχής για το ποσό που του χρέωσε η εγγυήτρια τράπεζα, και εκεί κάπου είπα να σχίσω το πτυχίο και το διδακτορικό και να πάω να ασχοληθώ με κάτι φιλήσυχο εφεξής, αν και απέχω πάρα πολύ ακόμη από την ηλικία συνταξιοδότησης ….

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
10 months ago
Reply to  Nikolaos

σωστός σε όλα. Καλές γιορτές με υγεία!!!

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
10 months ago
Reply to  sotbak

Θερμές ευχαριστίες και εγκάρδιες ευχές, αγαπητέ μου φίλε!

LAMBROS
Active Member
LAMBROS (@lambros)
10 months ago
Reply to  Nikolaos

Χρόνια πολλά Νικόλα! Πάντα αναλυτικός και διαφωτιστικός.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
10 months ago
Reply to  LAMBROS

Αντεύχομαι από καρδιάς, αγαπητέ Λάμπρο, με μεγάλο ενδιαφέρον πάντα παρακολουθώ τις ουσιώδεις συμβολές σου στο φόρουμ!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
10 months ago
Reply to  Nikolaos

Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, θα δώσω μια μικρή απάντηση:
Α. Συμφωνώ για τους χρόνους επισκευής. Είναι ένα πολύ λογικοφανές επιχείρημα το οποίο όμως δεν είναι απαραίτητο να έχει σχέση με την συγκεκριμένη πραγματικότητα. Εγώ στηρίχθηκα σε δημοσίευμα ιστοσελίδας με 99% αξιοπιστία – άποψή μου.
Β. Δυστυχώς το Δημόσιο (το ΥΠΕΘΑ τουλάχιστον – δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι) δεν δουλεύει έτσι. Δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό που θα κλειστεί σε ένα δωμάτιο και με online υποστήριξη θα καταλήξει σε αποτέλεσμα. Χρειάζονται κάποιο χρόνο για να εξετάσουν ενδελεχώς τους όρους καθώς φέρουν την ευθύνη του δημόσιου υπολόγου.
Και εδώ δεν μιλάμε για διακρατική συμφωνία όπου με καλή θέληση μπορούν να βρεθούν λύσεις, αλλά για συμφωνία με 3 διαφορετικές εταιρείες που πιθανότατα επιζητούσαν διαφορετικούς συμβατικούς όρους η κάθε μία, ανάλογα με την πολιτική της.
Ακόμα χειρότερα, οι διαπραγματευτές των εταιρειών (γενικά μιλάω – όχι για τη FOS) είναι συνήθως απόστρατοι, οι οποίοι ξέρουν από μέσα τις αδυναμίες του συστήματος…

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
10 months ago

Αγαπητέ φίλε,
σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Νομίζω ότι κατ’ αρχήν συμφωνούμε. Η hellasjournal.com έλαβε προφανώς την πληροφορία περί 18ετίας από κάποιον καλοθελητή, και – ελλείψει ειδικής γνώσεως περί την αεροναυπηγική – δεν είχε τρόπο να το ελέγξει. Ανθρώπινο. Σημειώνω ότι υπολήπτομαι όλως ιδιαιτέρως τον Μιχάλη Ιγνατίου, κορυφαίο ρεπόρτερ για τα θέματα του ενδιαφέροντός μας, για τη δουλειά του και τις εθνικές του ευαισθησίες, αν και διαβλέπω συχνά στη γραφή του μια μανιχαϊστική θεώρηση των πραγμάτων αναφορικά με το ρόλο του “διεθνούς παράγοντα”, που ενίοτε εξικνείται μέχρι μανίας καταδιώξεως, τυπικό ιδίωμα των μακαριακών, το οποίο πληρώσαμε στο παρελθόν ακριβά ως συνοδοιπόροι δήθεν “Αδεσμεύτων” και “Κούβα της Μεσογείου” …
Κατά τα λοιπά, όπως προείπα, ουδείς αξιώνει από τους αξιωματικούς του Σώματος των Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ένα μεγάλο μπράβο σε όποιον είχε την ιδέα να αξιοποιήσει αυτούς τους εξαίρετους επιστήμονες, κλείνοντας τα κατά τόπους στρατολογικά γραφεία, όπου εκείνοι έως τότε μαράζωναν με πνευματοκτόνα έργα που μπορεί και ένας στρατεύσιμος να κάνει …) να έχουν γνώση αλλοδαπού δικαίου, πολλώ μάλλον που και νομικοί που έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές ή και έχουν εκπονήσει διδακτορικό επί αλλοδαπού δικαίου θα εδίσταζαν ίσως να γνωμοδοτήσουν για θέμα του αλλοδαπού δικαίου. Γι’ αυτό απαιτείται μια ευέλικτη διαδικασία για λήψη νομικής συμβουλής από εξωτερικό νομικό σύμβουλο. Και επανέρχομαι στην πρότασή μου για μια βάση δεδομένων, ώστε να μην απαιτείται κάθε φορά ο εξωτερικός νομικός σύμβουλος να αρχίζει από το Α, με την αντίστοιχη χρέωση, αλλά να απαντά σε στοχευμένα ερωτήματα και θέματα επικαιροποίησης.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
10 months ago
Reply to  Nikolaos

και πάλι σωστός σε όλα!!!. Πρέπει η Π&Δ να κάνει και ένα άρθρο για τα λάθη του Μακάριου, (υπήρξαν και τέτοια) κυρίως στη δεκαετία του ’50-60 που καταδεικνύουν κατά την ταπεινή μου γνώμη εσφαλμένη εκτίμηση των διεθνών δεδομένων και ιδίως του Αγγλικού παράγοντα επί του Κυπριακού Ζητήματος, κάτι που φοβάμαι ισχύει εν μέρει και σήμερα.

ThanosD
ThanosD (@thanosd)
10 months ago

H προμηθεια υλικού χωρίς μακροχρονια F.O.S ειναι ελληνική πατέντα γιατί δίνει την δυνατότητα εκτός της πιθανής μίζας της προμηθειας (που είθισται διεθνώς) δημιουργεί και διαδοχικες ευκαιρίες για το ιδιο φαινόμενο σε πιθανά μελλοντικά συμβόλαια υποστήριξης.Η σωστή πρακτική ειναι η υπογραφη τη υποστηριξης μεχρι τελος της επιχειρησιακή χρήσης του μέσου μέσω σαφούς ρήτρας.(νομιζω ειχε γινει στα f-4 επι επταετίας.)

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
10 months ago
Reply to  ThanosD

Ορθά εντοπίσατε το πιθανό κίνητρο, αλλά δεν είναι ελληνική πατέντα. Αν δείτε προς Βενεζουέλα, Ταϊλάνδη κλπ θα μείνετε έκπληκτος από την πολυτυπία ιδίως ελικοπτέρων ελαφρών μεταφορών. Όποτε έρχεται η ώρα μείζονος συντηρήσεως, απλώς αγοράζουν άλλον τύπο, και αφήνουν τα παλιά! Να μην πούμε για τα Jaguar της Νιγηρίας, που καθηλώθηκαν σχεδόν χωρίς να πετάξουν ποτέ, και “αντικαταστάθηκαν’ από κινέζικα F-7 ….

epampapas
Epam Papas
10 months ago

H πολιτική ηγεσία μετά από τα νέα Ιμια της ΑΟΖ εποχής, είπε αφού δεν έχουμε λεφτά όπως το 96, να δώσουμε ότι περισσεύει πρώτα στις ΗΠΑ και μετά τα ψιλά στη Γαλλία, να στρώσουμε F-16 και Mιράζ (αυτά τα ξέρουν όπως και η κάθε νοικοκυρά), τουλάχιστον να πετάνε οπότε το κάναμε το χρέος μας στην πατρίδα και εκεί τελειώνει το αφήγημα και πλακωθείτε εσείς για ροδάκινα οι μεν και ΑΒ φούμαρα οι δε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

 Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των...

35
 Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για την ανάθεση συμβολαίου από το Αμερικανικό Ναυτικό προς την Lockheed Martin, ύψους 180 εκ. δολαρίων, που αφορούσε έργο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 May 2016 #360

Αγορά 1.99

Related News

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

 Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική...

Συντριβή F-5E: Η Αεροπορία της Ταϊβάν αποσύρει τα ‘Tiger’

Το πρόσφατο ατύχημα με μονοθέσιο F-5E ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν έδωσε την χαριστική βολή στον τύπο, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόσυρση...

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...