Οι διαθέσιμες Adelaide είναι τελικά 3, είναι όλες σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά υπάρχουν και -πολλά- κακά νέα…

202
15787
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 237
  •  
  •  

 

Όπως θα θυμούνται πολύ καλά οι αναγνώστες μας, η Π&Δ έχει καλύψει εκτενώς το θέμα την πιθανής απόκτησης φρεγατών Adelaide από το ΠΝ. Φυσικά έχουμε το “άγχος” που έχουν και οι περισσότεροι αναγνώστες μας, που επιθυμούν την άμεση ενίσχυση του ΠΝ όχι απλά με αξιόμαχα πλοία, αλλά με πλοία που θα προσφέρουν κάποιες σοβαρές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

AustralianDefenceMagazine: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις Adelaide, η Αυστραλία μάλλον θέλει να κρατήσει τους SM2/ESSM

Τώρα, είμασταν οι πρώτοι που κινήσαμε θέμα Adelaide, και δυστυχώς είμασταν οι πρώτοι που αναφέραμε τα πρώτα σύννεφα στο θέμα της αγοράς. Και έχοντας καεί από τον “χυλό” της ενοικίασης των FREMM (τι πάμε και θυμόμαστε, ε;) φυσάμε και το γιαούρτι των Adelaide. Ξέρουμε ότι δεν μας αδικείτε, και επίσης ξέρουμε πως υποχρέωσή μας είναι να παρακολουθούμε το θέμα, και να σας μεταφέρουμε το τι μαθαίνουμε.

ΑΠΟΨΗ: Adelaide στο Αιγαίο, τι καινούργιο θα φέρουν στο ΠΝ (απαντώντας και στο ερώτημα “τι να τα κάνουμε τα σαπάκια ρε φίλε”)

Λοιπόν, για αρχή να πούμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την Αυστραλία, οι διαθέσιμες Adelaide είναι τελικά 3 και όχι 2. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Αυστραλοί αφαίρεσαν μεν το αντιπυραυλικό Phalanx, αλλά δεν πείραξαν ή πήραν κάτι άλλο πάνω από το πλοίο. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε στις πρώτες μέρες του 2019. Η αφαίρεση του Phalanx δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως το πλοίο αχρηστεύτηκε, απλά προφανώς οι Αυστραλοί ήθελαν ένα επιπλέον Phalanx στην γραμμή συντήρησης, προκειμένου να το βάζουν πάνω στα άλλα πλοία με Phalanx όταν αφαιρούν κάποιο για συντήρηση, αναβάθμιση ή απλά επισκευή. To είχαμε ξαναγράψει πως οι Adelaide είναι 3 προς διάθεση, αλλά αναμέναμε πως είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποξήλωσης του Darwin από λειτουργικά συστήματα. Αυτό δεν έχει γίνει…

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Τώρα, καθώς έχουν αποσυρθεί οι υπόλοιπες Adelaide, και τα πλοία έχουν συστήματα σχετικά νέα, δεν χρειάζεται να αρχίσει ο κανιβαλισμός της Darwin. Άλλωστε, οι άλλες δυο Adelaide θα αποσυρθούν άμεσα, ενώ η κατάστασή τους είναι εξαιρετική. Μένοντας εδώ, από Αυστραλία μαθαίνουμε πως η κατάσταση των πλοίων είναι πολύ καλή ως εξαιρετική, ενώ οι αεριοστρόβιλοι LM2500 έχουν ακόμη αρκετά χρόνια σε υπηρεσία. Στο σημείο αυτό να πούμε πως οι LM2500 στις Adelaide (O.H. Perry) χρησιμοποιούνται συνεχώς, κι όχι ελάχιστα όπως στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, που συνήθως κάνουν χρήση των ντίζελ (συνεπώς οι στρόβιλοι των ΜΕΚΟ είναι “καινούργιοι” παρά τα χρόνια υπηρεσίας). Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά θέμα ορίου ζωής των LM2500 δεν υπάρχει. Φυσικά αυτό θα το μάθαινε η Επιτροπή του ΠΝ αν πήγαινε μέχρι την Αυστραλία…

Πριν αρχίσουμε να “ζητάμε” και την Darwin, θα πούμε πως δεν είναι της ίδιας ηλικίας με τις άλλες δυο, Melbourne και Newcastle. Η Darwin μπήκε σε υπηρεσία το 1984, σε 8 και 9 χρόνια πριν τις άλλες που υπηρετούν. Βέβαια έχουμε πει πολλές φορές, πως οι Αυστραλοί δεν φείδονται χρημάτων προκειμένου να έχουν τα πλοία τους σε εξαιρετική κατάσταση. Πάντως σε κάθε περίπτωση, εάν και εφόσον το επιθυμούμε, η HMAS Darwin είναι διαθέσιμη προς άμεση μεταφορά. Δυστυχώς, τα καλά (;) νέα σταματούν εδώ.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες είναι οι πραγματικές A/A δυνατότητες των Adelaide με SM2/ESSM;

Τώρα, από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει γίνει ταξίδι επιτροπής του ΥΠΕΘΑ στην Αυστραλία για να δει τα πλοία. Άρα το ΠΝ έχει σταματήσει την προσπάθεια, και περιμένει (;) ίσως κάποια κίνηση από αυστραλιανής πλευράς. Από Αυστραλία όμως γνωρίζουμε πως οι Αυστραλοί δεν είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν το απόθεμά τους των SM2, ούτε φυσικά των ESSM. Άρα ισχύει όσα μας έχει πει ο νυν ΥΠΕΘΑ και πρώην ΑΓΕΕΘΑ, πως τα πλοία δεν μας ενδιαφέρουν χωρίς τα όπλα τους. Τώρα, τονίζουμε το γεγονός ότι λύση για “φθηνούς” SM2 δεν μπορεί να βρεθεί, και αμφιβάλλουμε αν το USN θα έρθει να δώσει μια “λύση”. Φυσικά θεωρητικά το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό.

Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν για τα όπλα τους

Γενικά όμως, και κρίνοντας από την αδιαφορία των τελευταίων ημερών από πλευράς ΠΝ, μάλλον η υπόθεση των Adelaide “δεν πάει καλά”. Ελπίζουμε απλά να είμαστε κινδυνολόγοι, και τελικά να έχουμε λευκό καπνό. Φυσικά για να έχουμε καπνό, κάποιος πρέπει να βάλει “φωτιά”. Και εμείς δεν έχουμε ούτε σπίρτα…

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες οι επιλογές για άμεση ενίσχυση του ΠΝ αν δεν αγοραστούν οι Adelaide;


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 237
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Hdjs
Guest
Hdjs

Δυστυχώς η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία είναι πολύ λίγη .

Συνομιλίες με Τούρκους ενώ η Κύπρος είναι υπο κατοχή και το Αιγαίο απειλείται.
Καμία διάθεση για ενίσχυση.

Ντροπή τους.

Γιώργος
Guest

+1 δυστυχώς δεν μπορώ να διαφωνήσω…

Hdjs
Guest
Hdjs

Που να πρωτοξεκινησεις…

ΜΕΚΟ
Ρ3
Τορπιλες για υποβρύχια.
ΑΑ πλοία

3 πλοία που λύνουν ένα πρόβλημα για τα επόμενα 5-10 χρόνια και οι ξεφτίλες δεν μπορούν να διαθέσουν 5% από το πλεόνασμα…

Όλα για τις εκλογές.. Ποιος νοιάζεται για την Ελλάδα…

adonis
Guest
adonis

so basically it’s no news, it’s just recycled news from December. it looks like another year will go by without no confirmation of frigate purchase or donation. Waste

Hdjs
Guest
Hdjs

Οπως λένε οι Άγγλοι όλα είναι PR.

Μήπως είναι καιρός για να αντιδράσουν οι ιστοσελίδες του χώρου;

G...
Guest
G

Ειναι αδιανοητο να μην πάρουμε 3 πλοια με κοστος μονο 180 εκ.. Ας τα παρουμε και μετα ας κανουμε μια αγορα με αλλα 150 εκτ τους sm2.(εστω και με δυο χρονια στο περιμενε μεχρι να κατασκευαστουν) Αλλωστε και οι μπελαρα, φρεμμ, φριντομ,κτλ ειναι απο το 2023 και μετα. Το κερδος θα ειναι με 330 εκτ 3 ΑΑ πλοια με νεες δυνατότητες. Το ποσο δεν ειναι απαγορευτικο ουτε τεραστιο και μπορει να βρεθει απο τον προϋπολογισμό σχετικα ευκολα. Αρκεί να υπαρχει θεληση

CKfurious
Guest
CK

Σοβαρά περιμένει κανένας να προχωρήσει τίποτα φέτος σε εξοπλισμούς?

Χρονια εκλογών σιγά μην νοιαστούν για την άμυνα

Η δε στρατιωτική ηγεσία να βαράει προσοχή μονο ξέρει στους πολιτικάντηδες
Οι θεσούλες πάνω από όλα

Μήπως έφυγε και αυτό το F-16για τις USA για να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των
και δεν το πήραμε χαμπάρι?
Υπογράφηκε το FOS για τα M2000 μήπως?

Τίποτα δεν θα γίνει με δαύτους

Μη δεσμευτικό τεχνικό διάλογο να κάνουμε όπως στο εδώ φόρουμ
Βοήθεια μας…..

Γιώργος
Guest

+1 δυστυχώς ό,τι γίνει από τον προϋπολογισμό για το 2020/2021. Μόνο μη είναι αργά μέχρι τότε.
Εδώ ακόμη δεν έχουμε αναβαθμίσει τις ΜΕΚΟ θα μου πείτε…….

MisCo
Guest
MisCo

Και πολυ καλα κάνουμε. Αν οι Αυστραλοι θελουν να πάρουν κάτι πίσω απο την επενδυση τους, ας κατεβάσουν μουτρα και ας προτείνουν κάτι. Διαφορετικα η απώλεια ειναι ολοκληρωτικα δικη τους (αφου θα τα κάνουν ξενοδοχειο ψαριων). Εμας δε μας συμφέρει προφανως να δώσουμε περα απο κάποιο ποσο για παλιά πλοια. Δεσμεύουμε χρήματα που προοριζονται για νεες ναυπηγησεις ή εκσυγχρονισμους.

ETS
Guest
ETS

Αστειεύεσαι προφανώς που θα δωσούν λεφτά για νεες ναυπηγήσεις ενώ δεν δίνουν ούτε για συντήρηση τα αναγκαία κονδύλια. Τα πλοία είναι παλαιά όχι ξεπερασμένα ούτε άχρηστα και πολύ ανώτερα οσων έχουμε πλην ίσως των ΜΕΚΟ. Με 180 μύρια τι θέλετε κάνα αεροπλανοφόρο; Οι Αυστραλοί πλήρωσαν ντουκου τους SM-2 και δεν τους τους χάρισαν όπως ζητας εσύ να κάνουν και τους χρειαζόνται.. Χωριά ότι εάν στους πουλήσουν θα είναι ετοιμοπαραδοτοι. Άρα θα πληρώσεις .. Όχι όσο τους νεας κατασκευης εννοείται αλλά όχι να στους δώσουν και δωρεάν .. Σοβαρή χώρα που ψάχνει για κοροϊδα είμαστε. Εντωμεταξυ δεν έχουμε καν ρωτήσει τιμή… Read more »

FOX
Guest
FOX

Καλά κάνεις και τα λες μπας και συνειδητοποιείσουν κάποιοι τα δεδομένα…
Με 180 εκ αν τους πάρουμε και το τρίτο πλοίο είναι καλά…

MisCo
Guest
MisCo

Πουθενα δε ζητησα να μας χαρίσουν κάτι. Ομως δεν τα αγοράζουμε για καινουργια, δεν εχουν κανα σοβαρο υπολοιπο ζωης και κατ επεκταση δεν θα τα χρυσωσουμε στους Αυστραλους. Αν τους φαινονται λιγα τα περι 200μυρια για 22-23 χρονων πλοια που δεν τα θελει κανεις αλλος, ας τα κανουν υφάλους.

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

Φιλε μου η Κουντουριωτης μπηκε σε υπηρεσια το 1978 . Μεχρι σημερα υπηρετει στο Ελληνικο Ναυτικο και δεν φαινεται να αλλαξει αυτο συντομα. H Melbourne μπηκε σε υπηρεσια το 1992 , δηλαδη οπως το παμε θα την εχουμε minimum μεχρι το 2033 . Τι εννοεις σοβαρο υπολοιπο ζωης. Τα 200 μυρια που αναφερεις σου δινουν μια Super Vita , συγκεκριμενα την Ριτσος που ξεκινησε να ναυπηγειται το 2006 και την παρελαβες το 2018 . Και εσυ ζητας 2-3 αναβαθμισμενες φρεγατες ΜΕ πληρη φορτο πυραυλων ? Εμεις δεν εχουμε εναλλακτικες , οχι οι Αυστραλοι . Εισαι απο κατω. Εχεις αναγκη ,… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aλλά την Super Vita θα την πάρεις καινούργια και θα την έχεις για 40-45 χρόνια ενώ την Perry θα την πάρεις μεταχειρισμένη, είναι ένα πλοίο που δεν υπηρετεί στο ναυτικό σου και δεν θα την έχεις για τα επόμενα 40-45 χρόνια.

Genesis
Guest
Genesis

Νομίζω ότι όλα όσα αναφέρεις εσύ και ο φίλος ETS είναι τα επιχειρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε πλευρά για να ανεβάσει ή να κατεβάσει το αντίτιμο αγοράς.
Αυτό όμως μπορεί να γίνει μετά από αυτοψία που θα πραγματοποιήσουν ειδικοί του ΠΝ και αφού ξεκινήσει διαπραγμάτευση.
Βέβαια, υποθέτω ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα ζητήματα τα οποία είναι άγνωστα σε εμάς και επίσης θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στα πολύπειρα στελέχη του ΠΝ ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν κατά περίπτωση.

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

@ΓΙΑΝΝΗΣ 1 ποια super vita θα εχεις για 40 χρονια αυτη που παρελαβες το 2018 και τα ηλεκτρονικα θελουν ηδη αναβαθμιση? Με τα ηλεκτρονικα/οπλισμο του 2004 ?
MW08 φοραει η Υδρα του 1992 . Το μονο που σε νοιαζει δηλαδη ειναι να κρατας κατι οπως με τις S απλα να καλυπτεις αριθμους?
Και οι ΜΕΚΟ που εχεις επειδη υπηρετουν δεν σημαινει κατι . Εχουν μειωμενες δυνατοτητες λογω μη αναβαθμισης. NULKA , MU-90 κλπ δε θα αποκτησεις ποτε

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

…και ομως το m-08 μια χαρα ειναι για τις sv….τον ram δηλαδή αλλα εντελώς ανεπαρκές για meko και Essm…..
Υπαρχει σε καποιο άρθρο της πτήσης σύγκριση mw 08 με smart s και σε κοντινές αποστάσεις κάτω απο 40km( ορίζοντας) οι δυνατότητες λιγο υπολείπονται….

sotbak
Guest
sotbak

σωστός

Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Εχεις απολυτος δικιο…

ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ σε τιμη ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ…
Αυτος ηταν παντα ο Ελληνας,,

sotbak
Guest
sotbak

μακάρι να είναι όπως τα λες

Nik13
Guest
Nik13

Εμείς πρέπει να τους κάνουμε μια πρόταση… 40μ θα κάθε πλοίο.. Κ αν δεχθούμε έχει καλός αν όχι ας τα κρατήσουν.
ESSM έχουμε.. ας πάρουμε κ μερικούς sm2 από Αμερική κ τέλος. Πόσο κάνουν 60sm2;;

Shadowman®
Guest
Shadowman®

150 μύρια κάνουν και θα χρειαστεί χρόνια να παραχθούν

kosmidis Marios
Guest
kosmidis Marios

Να δωσουν οι στρατιωτικοι δωρο στισ ενοπλεσ δυναμεισ πισω τα λεφτα απ τα αναδρομικα που σε αυτους δεν ηταν …σωστο που κοπηκαν αλλα σε αλλουσ ηταν……..να δειξουν ποσο πατριωτεσ ειναι και να βρει το ΠΝ σπιρτα……

και με τους Τουρκους να μη μιλαμε να τους κανουμε μουτρακια..να μαθουν αυτοι……….μιλαμε για υψηλη διπλωματια οχι αστεια…….

Spica
Guest
Στάχυς

+1

Αίας
Guest
Αίας

Ρε παιδιά, για να μην μαλώνουμε για τα αυτονόητα, ας γυρίσουμε στα αυτονόητα. Το αυτονόητο είναι η επιστροφή, στην ουσία για να μην κοροϊδευόμαστε, του ποσοστού Άμυνας ώς προς το ΑΕΠ. Για εξοπλισμούς. Αποσύνδεση με κοινωνικά μερίσματα , συντάξεις, αναδρομικά. Σοβαρό ποσό για τις καθαρές δαπάνες/ανάγκες της άμυνας. Αγορές, συντήρηση. Αν γίνει αυτό, αυτόματα σταματά και η σύγκριση της μιας δαπάνης με την άλλη. Μην πάμε στην αντίθετη λογική των 80ς , ένα φ16= Νοσοκομείο , 2σχολεία, 13 ΚΑΠΗ. Για να μην παρεξηγηθώ, να σημειωθεί πως είμαι αντίθετος με τα επιδόματα και μερίσματα και τρίχες. Είμαι υπέρ της διάθεσης του… Read more »

Digenis
Guest
Digenis

καθε εμποδιο σε καλο !!!!χαχα νταξ δεν χανουμε και κανα κελεπουρι . Μη κλαψετε κιολας.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Το τζάμπα πέθανε παιδιά, άμυνα χωρίς λεφτά δεν έχει.

ETS
Guest
ETS

Ισορροπημενο άρθρο που απεικονίζει την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι .. Είχα γράψει και αλλού για την άψογη κατάσταση των πλοίων που διαθέτουν πλήθος συστημάτων σύγχρονης τεχνολογιας μέχρι και σοναρ αποφυγής ναρκών μεταξύ άλλων .. Όντως.οι Αυστραλοί είναι τυπικότατοι στο θέμα συντήρησης και ίσως να μιλάμε για πλοία σε καλύτερη κατάσταση απο αυτα του USN . Όλα είναι διαθέσιμα άμεσα αλλά ως συνήθως το ενδιαφέρον μας δεν είναι ανάλογο των απαιτήσεων και αυτήν την φορά .. Κάποιοι ανόητοι περιμένουν να δωθούν αυτά τα πλοία σχεδόν δωρεάν ..αναφέροντας ένα κόστος 180 εκατομμυρίων ευρώ(?)για όλα..! Απελπιστικά μικρό ειδικά με πλήρες φορτο πυραυλων ..… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

και μένα με πονάει γιατί είναι φρεγάτες και μάλιστα καλές, αλλά…..

Nik13
Guest
Nik13

Με 150 εκατομμύρια τις περνεις κ τις 3…κ είναι πολύ καλύτερες απ όλες που έχεις…. Δεν καταλαβαίνω γιατί το σκευτομαστε;
ΑΣ δώσουν κ μια παραγγελία για sm2 κ είσαι αρχοντας

sotbak
Guest
sotbak

γιατί τότε δεν προχωρούν;

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Πρωτίστως, πρέπει να το κυνηγήσουμε εμείς, αλλά γιατί είστε τόσο απαισιόδοξοι με λύση από αποθέματα του USN; Εικάζετε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούμε για να θέσουμε τέτοιο ζήτημα ή απλά οι Αμερικανοί πέρα από τα ωραία λόγια, μας έχουν απλά χεσμένους;

ETS
Guest
ETS

Οτι εχουν εχουν, οτι δινουν δινουν αλλα το θεμα ειναι εμεις ζηταμε? Κανεις δεν εχει γραψει απο ανοιχτες πηγες τοσο διαστημα που διαρκει το θριλερ οτι δεν δινουν .. O Aποστολακης ειπε οτι δεν εχουμε ζητημα αρα σκαλωνουν παλι στα χρηματα. Ας ξεκαθαρισει πρωτα η προθεση μας για το τι τελικα θελουμε να κανουμε .. Παντως οπως και να εχει θα πληρωσουμε κατι παραπανω εστω .. Ειπαμε ο τζαμπας πεθανε.. Εαν δεν θελουν ας μεινουν με τις Κortenaer για αλλα δεκα χρονια γιατι για ναυπηγησεις δεν το βλεπω συντομα. Δηλαδη καποιοι θελουν να αγορασουν ελαχιστες τορπιλες για τα υποβρυχια μας… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Προφανώς και πρέπει να ζητήσουμε πρώτα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει σχετική πληροφορία. Το θέμα είναι, αν κολλάει το ζήτημα πιο κάτω (αποδέσμευση sm-2 από απόθεμα USN και όχι απλά άδεια εξαγωγής) ή αν γενικότερα δεν έχουμε ούτε τα 180 εκ. Προφανώς, αν δεν πουλούν οι Αυστραλοί από το δικό τους απόθεμα(έστω λίγους), δεν δίνουν τζαμπέ ή σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές οι Αμερικάνοι δικούς τους (blockII) και η μόνη επιλογή είναι αγορά καινούργιων με χρόνο αναμονής καμιά πενταετία (εκτός από υψηλής τιμής), νομίζω δεν θα ασχοληθούμε με τις Adelaide και ορθώς. Υποτίθεται τα πλοία τα θέλουμε άμεσα και με πλήρεις δυνατότητες.… Read more »

Γιώργος
Guest

Γιατί είμαστε άφραγκοι και οι Freedoms θέλουν λεφτά. Αν δουν δολάρια στον ορίζοντα έρχονται χθες. Επαναλαμβάνω, δολάρια όχι FMS.

chikichiki
Guest
chikichiki

Εκτός του ότι ισχύουν 1ο και 2ο, έχουν και κανέναν πύραυλο EDA;

Spirit
Guest
Spirit

Και εγώ το πιστεύω, εδώ δεν εχει πάει κλιμάκιο τι ενδιαφέρον και τι διαπραγματεύσεις γίνονται είτε να μειωθεί η τιμή, είτε για Α/Α πυραύλους.
Αν αποκλειστεί οποιαδήποτε εναλλακτική να βρεθούν SM-2 και ESSM δύσκολη η εξίσωση.
Πιο πολύ εμείς καιγόμαστε νομίζω παρά στα επιτελεία που μάλλον γνωρίζουν ότι σάλιο δεν θα τους δοθεί για εξοπλισμούς.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Φέεετα. Τι να πω, περιμένουμε να γίνει μία σπόντα και στο καπάκι μία καραμπόλα και στη στροφή να κοιμηθεί ο Θεός μήπως πέσει κανά πλοίο από τον ουρανό με 64 SM2 και μάλιστα τσάμπα… Θα περιμένουμε πολύ. Εκτός και αν κάνουμε το αυτονόητο: να ασκήσουμε εθνική ναυπηγική πολιτική.

sotbak
Guest
sotbak

+1

Spock
Guest
Spock

Όλα γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους μέχρι να γίνουν οι εκλογές και να πάει το μπαλάκι στους επόμενους. Από την άλλη αφού παραλάβαμε τις 2 FREMM το καλοκαίρι του 2018 είμαστε οκ! :))

JohnnyB
Guest
JohnnyB

Αυτό το πράγμα ακόμα δεν το χωράει ο νους μου.

Λες και είναι καμία ρετσινιά για την εκάστοτε κυβέρνηση να δαπανήσει τα αυτονόητα για την Άμυνα.

Μήπως θα τους χαλάσουν τον ισολογισμό και θα ρεζιλευτούν για την έτσι κι αλλιώς οικονομική πολιτική του πάτου στην οποία θα είμασταν ακόμα κι αν είχαμε την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση?

sotbak
Guest
sotbak

+1

ivychris
Guest
ivychris

Να σου πω Vulcan hybrid…
Εδώ James T. Kirk
ή μήπως προτιμάς Jean-Luc Picard?
Εγώ πάντως πάντα προτιμώ τον original
Τι ανησυχείς, αφού έχουμε όλο το Starfleet μαζί μας…

ΥΓ: Αν είχες επιχείρηση θα προσλάμβανες κάποιον από αυτούς ποτέ ως κλητήρα?

FOX
Guest
FOX

Αυτό πιστεύω και εγώ καιρό τώρα, βέβαια όταν τα γράφαμε οι θιασώτες του στρατάρχη μας έλεγαν για τον καλύτερο υπουργό…

Η ουσία είναι τι γίνεται τώρα επί της ουσίας για να ενισχυθεί ο στόλος και όχι μόνο….

LAMBROS
Guest
LAMPROS

Σοβαρα τωρα,περιμένετε να νοιαστει ?-ειδικα αυτη η κυβερνηση- λιγο πριν τις φετινες εκλογικες αναμετρησεις για την οποιαδηποτε προμηθεια στην Αμυνα ???? Αλλου θα πανε τα χρηματα….σε διορισμους και προεκλογικες παροχες….

Sarouman 21 (@Sarouman21)
Guest
Sarouman 21 (@Sarouman21)

Όσο το δυνατόν γρηγορότερα πρέπει να ξεκινήσει ναυπηγικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση των 3 μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών S και εντός της επόμενης δεκαετίας για τις υπόλοιπες 6 του τύπου. Ακόμη και αν αποκτηθούν οι Adelaide, θα είναι προσωρινή λύση. Οι δε Belharra είναι ακριβά πλοία και ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για δύο μονάδες, δεν πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες του στόλου επιφανείας, εφόσον χρειάζονται συνολικά τουλάχιστον οκτώ για να διατηρηθεί η οροφή των 12 πλοίων.

x-m
Guest
x-m

Καλό νέο : η επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης θα είναι 1 δισ. ευρώ. Απόφαση στο επόμενο eurogroup. Τα κακά όμως είναι δυο: πρώτον , κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχουν δεσμεύσεις για τη χρήση τους και δεύτερον, είμαστε σε προεκλογική φάση όπου αποφάσεις δύσκολα λαμβάνονται (εκτός και αν το θέμα είναι ήδη τελειωμένο και το μόνο που περιμένουν οι δυο πλευρές είναι η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης).

Stavrogin
Guest
κωνσταντίνος

Αν θελαν τα πλοία θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα μικρό αριθμό απαιτούμενων πυραύλων και να τον μοιράσουν στα 3 πλοία, έτσι θα είχαν μεν λίγες βολές θα μπορουσαν όμως να χτυπήσουν 6 στόχους ταυτόχρονα αν τα πλοια ειναι συγκεντρομένα στην ζώνη ενδιαφέροντως (αν θυμάμαι καλά ειχα διαβάσει εδω ότι μια Αδελαϊδα μπορεί να βάλει εναντίον 2 στόχων ταυτόχρονα). Αργότερα θα συμπλήρωναν τον οπλισμό με επιπλέον παραγγελίες.

JohnnyB
Guest
JohnnyB

2 πυραύλους ανά ένα στόχο μπορεί να στείλει με τον καταυγαστήρα και ραντάρ που έχει.

ETS
Guest
ETS

Eτσι..
Μολις διαβασα το σχολιο σου και τα ιδια γραφω επανω..
Απλα δεν ενδιαφερονται για την αμυνα μας ..
ΚΑΝΕΝΑΣ..
Αδιεξοδα για τα εθνη που θελουν να επιβιωσουν δεν υπαρχουν,
Λυσεις βρισκονται και υπαρχουν πολλες .

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Βασικά, αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα μτχ βλήματα από το ναυτικό της Αυστραλίας ή το USN, τότε και να βάλουμε παραγγελία για νέα, θα περάσει 5ετια να παραδοθούν. Συνδυάζοντας κόστος (180+ τα εκ για sm-2/essm), με το χρόνο αξιοποίησης, είναι πολύ πιο αποδοτικό, να ξεκινήσουμε να κατασκευάζουμε φρεγάτες πολλαπλών ρόλων ή και ελαφριές φρεγάτες (gowind 2500/3100). Αεράμυνα περιοχής δεν θα έχουμε, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε σύντομα, μοντέρνα σκάφη που θα αντικαταστήσουν S, με υψηλότερη επιβιωσιμότητα και τεράστια μείωση σε κόστος χρήσης και επάνδρωσης. Μετά, βλέπουμε για belharra ή οτιδήποτε άλλο.

MisCo
Guest
MisCo

+1 Ετσι ακριβώς!

Δεν το πιανουν πολλοι, αλλα τα λεφτά που θα κληθουμε να δωσουμε για τις Αδελαιδες ειναι για 10 χρονια ζωης… και αν το ποσο ειναι σοβαρό υπάρχει το κόστος ευκαιριας. Δλδ, τι αλλο θα μπορουσαμε να κάνουμε βαζοντας τα λεφτα μας αλλου. Προσωπικα δεν θα ηθελα να αφιερωσουμε πολλους πορους σε μτχ και να κοψουμε απο νεες ναυπηγησεις.

Nik13
Guest
Nik13

Οι μπελγαρα δεν είναι φρεγάτες που λέμε για αα περιοχής. Είναι μελετημενες για ανθυποβρυχιακο αγώνα κ γενικών καθικοντων… Με 26 η 32 κελιά στο σύνολο δεν μπορείς να πεις ότι είναι αα φρεγατα

Nestoras
Guest
Νέστορας

Είναι τραγικό να αφήσουμε τα πλοία να χαθούν. Αν δεν μας δίνουν καθόλου οπλισμό ας παζαρέψουμε την τιμή να πάρουμε με τα επιπλέον 30-40 μύρια που ίσως γλυτώσουμε από τα 180, ένα μέρος έστω από τα όπλα τους (με 30 μύρια παίρνουμε 8-10 SM και μισή ντουζίνα ESSM αλλά ελπίζω να χουμε και κανένα απόθεμα με τόσους τύπους πλοίων να τους χρησιμοποιούν)! Και μιλάμε για φρεγάτες, μιλάμε για κορβέτες, μιλάμε ακόμα και για μεγάλες τορπιλάκατους στην απελπισία μας! Ίσως τελικά να έπρεπε να μιλάμε για ψαρότρατες με κύριο όπλο το φαλαινοκάνονο! Δεν μιλάμε για κακά νέα, επειδή δεν μας δίνουν… Read more »

Chris
Guest
Chris

Βίοι παράλληλοι με την “υπόθεση” ΦΡΕΜ. Ανακοίνωση/ενημέρωση από επίσημα “αρμόδια” χείλη, στη συνέχεια διάψευση από την πραγματικότητα. Προσωπικά ήμουν σίγουρος αλλά διατηρούσα και μια ελπίδα. Το εμπόριο της ελπίδας όμως ανθεί στην εποχή μας.
Να είμαστε και ευτυχισμένοι αν δεν τις δούμε από την απέναντι μεριά.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Σκόρπιες σκέψεις ατάκτως ερριμένες: 1) Το ΠΝ να ξέρει ότι δεν του κάνουν και να μην τις θέλει, τις σκέφτηκε για λίγο αλλά σκέψη ήταν και πέρασε. 2) Χρονιά εκλογών μπορεί να σκέφτονται, και καθώς υπάρχουν εύκολα επιχειρήματα υπέρ και κατά, αν κάνουμε συμφωνία θα μας βγάλουν στα μανταλάκια για την παραγγελία ότι πήραμε φρεγάτες που στην Τανζανία τις έδιναν για υφάλους, και μετά θα τις παραλάβουν αυτοί άρα και πολιτικό κόστος τρώμε και μάγκες τους κάνουμε. 3) Αν τις πάρουμε, μειώνεται η αμεσότητα της ανάγκης για Μπελάρα ή Φρεμ, το οποίο είναι ένα project 2 δις, ενώ οι Αδελαίδες… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

Επιλέγω τη κουρτίνα 3, επειδή έθεσες το θέμα επί τον τύπον των ύλων…
Αυτό με την “μίζα…” του αυτοκινήτου

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

6) Μπορεί να είναι τόσο καλά τα σκαριά, που το ΠΝ να μην πήγε εκεί για να γλυτώσει τα έξοδα, αφού και από εδώ ξέρουν ότι είναι καλά καθώς οι Αυστραλοί έχουν μια μανία να τα έχουν όλα τζιτζί μέχρι να τα αλλάξουν, δεν είναι σαν άλλους που τα πλοία κοντεύουν να βουλιάξουν και δεν βάζουν ούτε βίδα πάνω. Πάντως πλάκα πλάκα αν τις Φρεμ τις νοικιάζαμε περίπου 75 εκατ την μία τον χρόνο, εδώ με το ενοίκιο 2 ετών, 2 Φρεμ=300 μύρια, παίρνεις 3 πλοία (αντί για 2) και τα κρατάς και κανα 10-15 χρονάκια δίνοντας καιρό για αποταμίευση… Read more »

ETS
Guest
ETS

Για την ιστορια οι Αυστραλοι θελουν το αποθεμα για τις αλλες φρεγατες τους αλλα καμια επισημη προσφορα δεν τους καναμε αφου κανεις δεν ασχολειται σοβαρα με το ζητημα ..
Ετσι δεν υπαρχει και παρασκηνιο αφου δεν υπαρχει και ενδιαφερον .
Αλλα ακομη και να τους εδιναν περιμενοντας να παραλαβουν νεους αργοτερα ,αρα μειωνοντας το αποθεμα τους κατι ισως μη αποδεκτο απο αυτους, ισως σε αυτην την τιμη να μην συμφερει ..
Ισως να βλεπαμε και απο ΗΠΑ μερια καμια αγορα μεταχειρισμενων .

gdmast
Guest
gdmast

Πηγαίνετε ω ρε παλληκάρια με το πρώτο αεροπλάνο και πάρτε και τις 3 και θα δούμε τι όπλα θα βάλουμε. Αν τις έχουμε εδώ, θα δώσουμε και για τα όπλα. Αν περιμένουμε πρώτα να βρεθούν τα κονδύλια για τα όπλα και και μετά να τις πάρουμε, ΔΕΝ.
Το ότι σε λίγο θα πηγαίνουν οι S με κουπιά, δεν το συνυπολογίζει κανείς?
Βρε άθρωπα, εντάξει, δεν μας ενδιαφέρουν χωρίς τα όπλα, οκ. Μπορείς να μας πεις τι ΑΚΡΙΒΩΣ μας ενδιαφέρει ως εναλλακτική?

sotbak
Guest
sotbak

σωστός

Digenis
Guest
Digenis

Υποψιαζομαι οτι ο Sm2 του USN ειναι μονο κατα τιτλο ο ιδιος πυραυλος με τις εξαγωγικες εκδοσης που δινει στους υπολοιπους χρηστες… ισως ειναι ενας λογος που δεν δινουν εστω λιγους πυραυλους απο το αποθεμα .

chikichiki
Guest
chikichiki

Οι Αμερικάνοι συνήθως έχουν μικρές υποβαθμίσεις, κι αυτό αν και όταν υφίσταται υποβάθμιση. Γι’αυτό άλλωστε και μεταβιβάζουν τόσο υλικό χωρίς πρόβλημα.

Digenis
Guest
Digenis

1. Ο Αμερικανικος Sm2 ειναι πολυ πιθανό να εχει καποια διαφορετικά υλικά από την εξαγωγική έκδοση. 2. Για να στα δώσου πρέπει Ι . να το ζητήσεις ΙΙ.Lor Loa Κτλπ . ΙΙΙ .να περασει απο το κυσεα και τα λοιπα γραφειοκρατικά και να εγκριθεί . ΙΙΙΙ. Να περασει απο την Αμερικανικη γραφειοκρατια και να εγκριθει οτι ο πυραυλος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μπορει να φύγει. 3. Να θελουν να παρακαψουν ολη την γραμμη παραγωγης απο πελατες που τα εχουν πληρωσει κανονικα που και αυτοι θα ηθελαν να τα παρουν έτοιμα . 4. Το USN να εγκρίνει να μειωθούν τα αποθέματα του… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Όπως γράφουν και οι άλλοι σχολιαστές άμεσα ή έμμεσα το θέμα έχει τελειώσει. Φράγκο δεν υπάρχει. Είμαστε σε περίοδο εκλογών, ο μπράβο Πάνο και οι συν αυτώ έφυγαν οπότε μην περιμένετε κάτι. Θα είναι τεράστια έκπληξη αν παραλάβουμε ακόμα και μεταχειρισμένα βαρκακια. Να είμαστε ρεαλιστές. Άλλωστε αρχίσαμε και τις βόλτες και τις παρόλες με τους απέναντι οπότε μάλλον πάνε για άλλα ….. Μετά την Μακεδονία κάποιος θα κλείσει και το Αιγαίο.

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Πιστεύω οι πιθανότητες να πάρουμε και τις τρείς Αδελαίδες παραμένουν καλές. Ναι θα πρέπει να αγοράσουμε πυραύλους. Όμως τα τρία σκάφη έρχονται σε πολύ καλή τιμή, σε καλή κατάσταση, με όπλα που ήδη έχουμε, σε αριθμούς σκαφών που χρειαζόμαστε άμεσα και με επιπλέον δυνατότητες που δεν έχουμε αυτή τι στιγμή. Με την αγορά τους συνεχίζεις με ελαφρώς άλλο αέρα τις συνομιλίες για νέες ναυπηγήσεις με τους Γάλλους και τους Αμερικανούς. Επίσης η αγορά τους μας δίνει την δυνατότητα, αν θέλουμε, να αποσύρουμε άμεσα τις τρείς S ή να αποσύρουμε την μια απο την οποία θα πάρουμε και το Phalanx για… Read more »

nikos76
Guest
nikos76

Ποιες αδελαιδες τωρα,πλακα κανουμε;Οταν ο απλος πεζικαριος που θα δει το φως εχει παντελονι που δεν του κανει, αρβυλα τις πλακας, κρανος του 2ου ππ, εξαρτησεις αντε γεια, παραλλαγη με 3 διαφορετικα μοτιβα για καθε 2 οπλιτες ,για τον φορητο εξοπλισμο δεν μιλαω,διοπτρες και νυχτερινα βοηθηματα -τι ειναι αυτο,εσεις περιμενετε να ειμαστε σοβαροι και να παρουμε πλοια και οπλα;

tagg
Guest
tagg

Να υποθέσει κανείς ότι “κλείσαμε” τις 2 Bremen? Πιθανόν μαζί με τις 2πλες SeaRam αντε να κανουν 40-50
εκατομμύρια και οι 2 μαζί, ενω οι αδελαιδες με πληρη φορτο πυραυλων θα ξεπερναν τα 350, και μάλλον
χαλάνε και τον προυπολογισμό για τις μπελαρα. Αν ειναι ετσι καλως δεν τις πέρνουμε.

flashg
Guest
flashg

Το πρόβλημα της αγοράς μεταχειρισμένων πλοίων είναι αυτή την στιγμή ότι 1) δεν έχουμε λεφτά για αγορά σύγχρονων πυραύλων και όχι μόνο για το ναυτικό αλλά και για τον στρατό και την ΠΑ. 2) Ειδικά για τις Adelaide αν αγοραστούν ακόμα και λίγοι ανά πλοίο 12-16 sm2 τότε σημαίνει ότι και το επόμενο πλοίο θα πρέπει να φέρει το mk41 για να αξιοποιήσουμε αυτή την αγορά.3) Δεδομένου ότι λεφτά για ναυπήγηση πλοίου αντιαεροπορικού πολέμου δεν υπάρχουν ούτε σε 10 ούτε σε 20 χρόνια το σενάριο για τις Adelaide θα ήταν αυτό των Adams, έρχονται για 10 χρόνια και μετά αποσύρονται… Read more »

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Δεν πειράζει παιδιά! Αυτη η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα…..που λέτε και εσείς.
Θα έρθει η επόμενη που έχει δώσει…πολλά δείγματα γραφής!
θα γεμίσει το Αιγαίο με φρεγάτες και υποβρύχια!

Κapoios
Guest
Κapoios

Ξεχνάει γρήγορα ο Έλληνας φίλε μου. Πριν 3 χρόνια όταν η πτήση έβγαλε την είδηση για τη σύμβαση για τα τακάκια στα M-2000 οι μισοί εδώ μέσα που τώρα “απελπίζονται” και “βαριαναστενάζουν” ρωτούσαν αν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο…

Spirit
Guest
Spirit

Εσάς του δύο το μόνο άγχος ειναι να μην κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση.
Αντιλαμβανόμαστε το δουλειά κάνετε εδώ μέσα, αλλά μπορείτε να κάνετε λιγότερο ξεδιάντροπα.

Αν έχετε να πείτε τίποτα επί της ουσίας, καλώς.

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Αλλοι μοιράζουν χαρτζιλίκια και περιμένουν να έρθει η κυβέρνηση η “σωστή”…..

Z10V
Guest
Z10V

Καταρχήν φάνηκε ότι το ελληνικό ενδιαφέρον για τις αδελαίδες δεν ήταν από την αρχή σοβαρό καθώς είχε ανακοινωθεί από τον υπουργάρα μας μαζί με το κονδύλι 300.000.000 από τις χορηγίες εφοπλιστών (πολλά lmao). Δε θέλω να το παίξω έξυπνος αλλά ήταν φανερό ότι ακόμα και το 1/10 αυτού του ποσού δεν ήταν ρεαλιστική προσδοκία. Ίσως το 1/100 να το έδιναν οι εφοπλιστές και πάλι καλά να λέγαμε. Τώρα οι Αυστραλοί τα πλοία όντως δεν μας τα δίνουν και τσάμπα… Αλλά -όπως λέμε- γιατί μας ξέρουν και από χτες για να μας τα χαρίσουν? Η τιμή δεν είναι super αλλά είναι… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

άσχημα τα νέα λοιπόν…….και τώρα;

Pakos
Guest
Π.Κ.

Σας τα ειχα πει, ωραία τα κρουαζιερόπλοια και σας ειχα προτίνεις και ονόματα Μουζενιδης και Ζορμπιδης. Οπως επισης σας ειχα πει οτι η λυση ειναι στις Α200 ειτε μας αρέσει ειτε οχι ( εγω ειμαι στο οχι).

Nobody
Guest
Nobody

Σκεφτειτε αν τα χρηματα μοναχα των προεκλογικων εκστρατειων και κυριως επιδοματων δινοντουσαν για εξοπλισμους… Μα αφου τα λενε τοσοι και τοσοι πως υπαρχουν σημαντικα ελλειματα και κενα στην αμυνα, δεν υπαρχει ΕΝΑΣ στο πενταγωνο που να θεσει αυτο το ερωτημα ζωης και θανατου για τη χωρα ευθεως στην πολιτικη ηγεσια: ΚΑΝΟΝΙΑ Ή ΒΟΥΤΥΡΟ;

Κώστας
Guest
Κώστας

Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει παρασκήνιο.
Το πιθανότερο είναι να περιμένει το πολεμικό ναυτικό την τελική απόφαση της Αυστραλίας για την αποδέσμευση ή όχι των πυραύλων.
Άλλωστε τόσο το πολεμικό ναυτικό όσο και ο ΥΠΑΜ το έχουν ξεκαθαρίσει πως χωρίς τους sm2 δεν ενδιαφέρεται και είναι λογικό.
Ένα καλό νέο είναι πως το Μάρτιο θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η αποδέσμευση των κερδών από τα ομόλογα κοντά στο ένα δισ ευρώ οπότε ίσως να παίζει και κάτι άλλο στο παρασκήνιο.
Adelaide ναι κατά τη γνώμη μου αλλά με τους sm2 διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να σπάμε τα κεφάλια μας.
Προσωπικά είμαι αισιόδοξος.

Γιώργος
Guest

Για ένα Phalanx θα κάνουμε έτσι; Εγώ χαίρομαι και μάλιστα πολύ γιατί θα έχουμε μόνιμα δύο Αdelaide ετοιμοπόλεμες, μιας και οι διαθέσιμες είναι τρεις. Επίσης χαίρομαι που τα πλοία είναι σε εξαιρετική κατάσταση, ίσως πέραν των αεροστροβίλων οι οποίοι απλά έχουν μία φυσιολογική φθορά, όπως κάθε τι μεταχειρισμένο και άρα εικάζω ετοιμοπόλεμα για την Ανατολική Μεσόγειο ως συνοδεία των ΜΕΚΟ. Άλλο ένα αυτοκίνητο με 80.000χλμ και άλλο με 800.000χλμ. Τώρα αν δεν μπορούμε να πάρουμε πέντε μεταχειρισμένους ESSM Block 1 μιας και βγήκαν οι φρέσκοι οι Block 2 αυτό το λέω κατάντια. Υπενθυμίζω ότι ο εν λόγω πύραυλος πάει με… Read more »

George
Guest
George

Ότι ήταν 3 οι Adelaide είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω! Κόστιζε πολλά να γίνει ύφαλος η Darwin Σουρεαλιστικό αν τις πάρουμε αλλά θα λέμε ότι έγινε φρεγάτα του ΠΝ γιατί για ύφαλος ήταν ακριβή! Όπως και δεν μπορώ να πιστέψω ότι την αγορά τους την σκεφτήκαμε εμείς. (sorry ΠΝ αλλά…) Αυτή η ιδέα μάλλον έχει έρθει από εταιρεία των ΗΠΑ, ονόματα δε λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε. Δεν μπορώ να το ξέρω φυσικά αλλά έτσι μου μοιάζει….. Οπότε συναρτάται με συνολικότερη απόφαση και αν αυτή υπάρξει, SM-2 θα βρεθούν. Οχι επειδή θα τους βρούμε εμείς αλλά επειδή θα… Read more »

SG
Guest
SG

Pe paidia fagame porta kai then to katalaba. I sizitisi synaixizete ipotheto. Ex allou ena akomi plio einai isos to kerasaki gia na dikaiologisoun mia diafforetiki timi gia na paroume kai tous piravlous kai sixronos na kalipsoun ton Apostolaki. Sixnomi gia ta greeglish alla zo Canada apo mikros.

recce
Guest
recce

Γεια σου πατρίδα!

αντιδραστης
Guest
αντιδραστης

Εδω θα βαλουμε ρυμουλκα να τραβανε τις S και πεντε νοματαιους με stinger γι αντιαροπορικη αμυνα κι αυτοι το σκεφτονται ακομα γιατι υπαρχει θεμα με τους sm-2 . Λες και δεν μπορουμε να παρουμε μερικους ισα ισα για αρχικη εμπλοκη πριν περασουν οι στοχοι στην ακτινα δρασης των ESSM (που εχουμε καποιο αποθεμα) Τι προεκλογικα και κουραφεξαλα. Ας μαζευτουν και ας συμφωνησουν οτι σ αυτο το θεμα δεν θα βγει κιχ για εθνικους λογους πριν φαμε καμια ηττα (που πιθανως θα πεσει στα χερια των επομενων…) Μ αυτα δεν παιζουμε γιατι θα πεσουν κρεμαλες ενθεν και εκειθεν. Λεφτα πολλα δεν… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Συμπάσχω… Στο μόνο που διαφωνώ, είναι ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε έστω και λίγους για αρχή. Αν δεν βρεθούν μτχ, οι καινούργιοι (λίγοι ή πολλοί), θα καθυστερήσουν υπερβολικά να παραδοθούν. Δεν συμφέρει λοιπόν για καινούργιους όχι μόνο οικονομικά, αλλά και χρονικά.

FOX
Guest
FOX

Σωστά το τοποθετείς ο χρόνος παράδοσης είναι ιδιαίτερα μεγάλος για τους SM-2 μπορεί να πιάσουμε 2022 για τις πρώτες παραδώσεις, αν υποθέσουμε ότι βρίσκονται τα χρήματα, πράγμα δύσκολο

Nik13
Guest
Nik13

Σωστότατος…

Steve
Guest
Steve

Εγώ πάντως διάβασα τις δηλώσεις Αποστολάκη και ακόμα δεν μπορώ να τις χωνέψω….
Οι παραβιάσεις έχουν 10πλασιαστεί
το Μπαρμπαρός σουλατσάρει στη Κύπρο και όχι μόνο..
Ο στόλος γερνάει και δεν έχουμε νέα…
Για F16 δεν εχουμε νέα..
και ο υπουργός αναφέρει:
“οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντα έχουν ένα θέμα, πάντα έχουμε up και down”
“θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο”

Κωνσταντινος Καραγιαννιδης
Guest

Για δύο συνεχόμενες χρονιές μοίρασαν στον λαό πάνω από 2,5 δις , αν αυτό το ποσό ήταν κατά 500-600 εκατομμύρια λιγότερα για να δοθούν στην άμυνα θα τους πείραζε?
Αλλά ποίος νοιάζεται?

recce
Guest
recce

Άρα μήπως πρέπει να αλλάξουμε λαό? Να βρούμε κανα μεταχειρισμένο…

Νικόλας
Guest
Νικόλας

Κανένα λαό που ζει χωρίς να τρώει… Ακούς εκεί να αυξάνεται ο κατώτατος όταν χρειαζόμαστε φρεγάτες και F-35 και υποβρύχια

FOX
Guest
FOX

Κανείς δεν χόρτασε με κάτι ευρώ παραπάνω, όσοι πήραν αναδρομικά κανείς δεν πεινάει.

Αλλά και το κοινωνικό μέρισμα να βάλεις σε μεγάλο ποσοστό καταλήγει ε ανθρώπους που κρύβουν εισοδήματα…

Αυτά να λες στο σανοφάγο συναφι σου…

George
Guest
George

Δεν είναι λογικό να δίνεις μόνο 0,3-0,5 δις από τα 180 δις που βγάζουμε ανά έτος ως χώρα για εξοπλισμούς.
Ούτε από τα 87 δις δημοσίων δαπανών οι εξοπλισμοί να έχουν τόσο μικρό μερίδιο.
Η πρώτη αποστολή των κρατών εδώ και 5.000 χρόνια είναι η προστασία των υπηκόων τους.
Γι αυτό φτιάχτηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν όσο το θυμούνται. Μετά είναι όλα τα άλλα….

a.o.
Guest
α.ο.

Ο κατώτατος τι σχέση έχει με το μέρισμα?
Την αύξηση του κατώτατου καλούνται να την πληρώσουν οι εργοδότες.
Αλλά ναι, με κάποιον τρόπο έπρεπε να αναφερθεί και η αύξηση του κατώτατου.
Μπράβο σου, τα κατάφερες.

Νικος
Guest
Νικος

Ακομα και χωρις οπλα λογικα λες δε θα ηταν ασχημα να τις περναμε,εστω και για δεκα χρονια,τοσα αλλα πλοια που εχουμε αυτην τη στιγμη χειροτερα ειναι. Συγνωμη ομως 90 για σκαρι 30 ετων ,ακομα και αχρησιμοποιητο να ηταν,ειναι πολλα λεφτα και μαλλον ψαχνουν για κοροιδα. Οταν αγοραζεις ενα αυτοκινητο,με το που σου δινουν το κλειδι,και πας να το πουλησεις,τα λεφτα σου δε θα τα παρεις και καθε χρονος που περναει χανει περισσοτερο απο την αξια του. Μια λογικη τιμη θα ηταν τα μισα,δηλαδη γυρω στα 40 η καθε μια. Βεβαια,οπως λεει και το αρθρο,απο τη στιγμη που δεν εχει υπαρξει… Read more »

antidrastis
Guest
antidrastis

Εδω θα βαλουμε ρυμουλκα να τραβανε τις S και πεντε νοματαιους με stinger γι αντιαροπορικη αμυνα κι αυτοι το σκεφτονται ακομα γιατι υπαρχει θεμα με τους sm-2 . Λες και δεν μπορουμε να παρουμε μερικους ισα ισα για αρχικη εμπλοκη πριν περασουν οι στοχοι στην ακτινα δρασης των ESSM (που εχουμε καποιο αποθεμα) Τι προεκλογικα και κουραφεξαλα. Ας μαζευτουν και ας συμφωνησουν οτι σ αυτο το θεμα δεν θα βγει κιχ για εθνικους λογους πριν φαμε καμια ηττα (που πιθανως θα πεσει στα χερια των επομενων…) Μ αυτα δεν παιζουμε γιατι θα πεσουν κρεμαλες ενθεν και εκειθεν. Λεφτα πολλα δεν… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Νέο φιάσκο με τις FREMM εν όψει;
Νομίζω ποτέ δεν ενδιαφέρεται σοβαρά, ήταν ένα πυροτέχνημα η ιστορία.
Υπάρχει αλληλογραφία ότι οι Αυσταλοί δεν παραχωρούν τους SM-2, έστω και με αντίτιμο;
Ρωτήσαμε εναλλακτικά τις ΗΠΑ;
Εδώ δεν πήγε επιτροπή όπως μας λέτε…

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Πόσο πια πάει ρε παιδιά να γεμίσουμε 3 Adelaide με αυτούς τους SM-2IIIA και ESSM bl-1 με τις αναχορηγιες τους σε μεταχειρισμένους?? Τόσο πολύ πέφτουμε έξω και δεν μπορούμε να τους πάρουμε?? Ούτε πρόταση στο RΑΝ δε μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε με ένα Α ποσό τους μεταχειρισμένους δικούς τους και με αυτό το ποσό, συμπληρώνοντας το, εκείνοι να πάρουν τους SM-IIIB για τα καινούργια τους αντιτορπιλικά?? Ούτε τους SM-1 των Γαλλικών Cassard που αποσύρονται δε μπορούμε να πάρουμε, στην χειρότερη, για να γεμίσουμε τους Μk των Adelaide και παίρνουμε αργότερα τίποτα SΜ-2?? Πόσα πια λεφτά έχουμε να διαθέσουμε… Read more »

Z10V
Guest
Z10V

Αυτό το σχόλιο δεν είναι άμεσα σχετικό με το θέμα αλλά απλώς για να θυμόμαστε ότι όταν κυβερνάς υπάρχουν σοβαρές συνέπειες σε ότι κάνεις. Το 2015 λοιπόν το ελληνικό δημόσιο είχε μετοχές ελληνικών τραπεζών αξίας 30+δις. Αναμφισβήτητο γεγονός. Ένα χρόνο αργότερα η αξία των μετοχών των τραπεζών που άνηκαν στο δημόσιο ήταν λιγότερο από 1δις. Αυτά τα χρήματα σε μορφή μετοχών (που εξατμίστηκαν) θα μπορούσε κάποια στιγμή το δημόσιο να τα ρευστοποιήσει. Τώρα ψάχνουνε για 5 και 10 εκατομμύρια για να έχουν φρένα τα αεροπλάνα. Κατάντια. Το παίζουν και σωτήρες κατά τα άλλα. Έτσι από περιέργεια με 30δις έσοδα από… Read more »

Thras
Guest
Thras

Σσσσσσσσσσσσσσσσσςςςςςςςςςςςςςςς! Μη χαλάς τη σούπα του Άλεξ. Αφού είπε ότι η οικονομία είνια το δυνατό του χαρτί…

George
Guest
George

Τα 25 δις θα πήγαιναν για αποπληρωμή του δανείου που χρησιμοποιηθηκε για να ξανανοίξουν οι τράπεζες μετά το PSI με το Δημόσιο πια ως μέτοχο. Δεν θα πήγαιναν για εξοπλισμούς δηλαδή.
Μετά το κλείσιμό των τραπεζών το καλοκαίρι του 2015 και το μηδενισμό της αξίας τους, αποφασίστηκε αυτό το δάνειο τελικά να καλυφθεί με πώληση της Δημόσιος περιουσίας. Εξ ου και το Υπερταμείο.

chikichiki
Guest
chikichiki

(Πολιτικό σχόλιο, αν δεν αρμόζει εφαρμόσατε πέλεκυ) Απορώ ειλικρινά με τη στάση ειδικά αυτής της τωρινής κυβέρνησης. Δε μπορώ να σκεφτώ, ίσως λόγω άγνοιας διαδικασιών και παραμέτρων (ελπίζω για αυτό), για ποιον καταραμένο λόγο αρνούνται να προσφέρουν αυτά τα λίγα χρήματα που απαιτούνται για την επαναφορά του αξιόμαχου του ΠΝ. Πως γίνεται να αναγγέλλουν αναδρομικά, προσλήψεις κι επιδόματα όταν η στασιμότητα στις ΕΔ είναι ένα βήμα πριν τα επίπεδα της Αργεντινής (τύπου αναποδογυρισμένα πλοία σαπίζουν στις προβλήτες); Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο. Και είναι μάλλον ενδεικτικό της θεσμικής διάβρωσης της χώρας το πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει αυτή… Read more »

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Οταν εχεις ενα όπλο ισως παρεις την απόφαση να το χρησιμοποιήσεις.Αν δεν το εχεις ποτε δεν θα κινδυνεύσεις να παρεις τέτοια απόφαση.Γιαυτο άστο καλύτερα.Αφου τα επίπεδα της τεστοστερόνης ειναι ούτως η άλλως χαμηλά που να μπλέκουμε τώρα……

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

+1
Διοτι σε αντιθεση με οσα μας διδασκαν ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΡΑΣΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ.

chikichiki
Guest
chikichiki

Χαμηλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης με άντρακλες κρητικοπαλίκαρους βαρβάτους μνημονιοσχίστες τσιγαροκαπνιάρηδες σαν τον Πολάκη; Αδύνατο!

Δε μας λείπει τεστοστερόνη, η ρόμπα του ψυχιατρείου μας λείπει…

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Σας παρακαλω κύριε chikichiki δεν μιλάνε ετσι σε ……..νομπελίστες!!!

Giannis
Guest
Giannis

Αυτό που λέει ο Μπάμπης….πέρασε σαν σκέψη πολλά χρόνια πριν. Πράγματι έτσι είναι έχει λογική σαν σκέψη…όταν δεν έχεις αξιολογο οπλισμό,…και σε προκαλεί ο άλλος……πού να μπλέκεις σε τσαμπουκάδες, αφενός όταν δεν το χεις σαν κοινωνία και αφετέρου ούτε το πολιτικό σύστημα είναι ικανό να διαχειρίζεται τέτοιου τύπου σοβαρές κρίσεις…οπότε….τί έκαναν;;; ολοι μαζί….κόβουμε σταδιακά εξοπλισμούς και κάνουμε γαργάρα…

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Υποτίθεται οτι αυτη ειναι η στάση της Φινλανδίας απέναντι στην σοβιετική ένωση- Ρωσία. ωστόσο διαπίστωσα σε διάφορες Ρώσο-φινλανδικές διενέξεις οι Φινλανδοί αποδείχτηκαν πολυ σκληρό καρύδι παρα την συντριπτική υπέροχη του αντιπάλου.Τελικα δεν ειναι θέμα εξοπλισμού αλλα τσαγανου……έχασαν βέβαια αλλα με το κεφάλι ψηλά και προκαλώντας τεράστιες απώλειες στον αντίπαλο κέρδισαν έναν θαυμασμό που φτάνει μεχρι τις μέρες μας.

Nikos
Guest
Nikos

Οτι εγινε με τα kidd θα γινει και τωρα,στο ιδιο εργο θεατες..

Νείλος
Guest
Νείλος

Πριν λίγες βδομάδες το ελληνικό κράτος δανείστικε 3 δισ. με αλμυρό επιτόκιο 4,37% και το γεγονός πανηγυρίστηκε απο την κυβέρνηση ως μεγίστη επιτυχία. Οι αγορές αφου τις χορέψαμε στο ταψί μας φοβούνται και μας προτιμάνε! Αφού η κυβέρνηση έχει ήδη ρουφήξει μέσω της φορολογίας οτι ευρώ είχε μείνει κρυμμένο στα στρώματα για να φτιάξει το περίφημο “μαξιλάρι” του πλεονάσματος, αυτά τα δισ. που δανείστηκε πως σκέφτεται να τα αξιοποιήσει;; Δεν αξίζει η εθνική άμυνα μια έκτακτη ενίσχυση και δη το ναυτικό που πλέει ολοταχώς προς την πλήρη απαξίωση την στιγμή που κάθε δυο μήνες οι τούρκοι σπάνε σαμπάνιες στα εγκαίνια… Read more »

x-m
Guest
x-m

Αν και φέτος οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι οι μικρότερες ως το 2030 (11,26 δισ.) η πιο λογική σκέψη είναι ότι τα δανεικά πάνε για κάλυψη των φετεινών υποχρεώσεων. Με την ευκαιρία , τα έτη-φωτιά είναι 2021-2024 με υποχρεώσεις 18, 33, 28 και 24 δισ. αντίστοιχα.

Νικόλας
Guest
Νικόλας

Τα μπερδεύεις λίγο… Πριν λίγες μέρες η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 3.6%, επιτόκιο που είχαμε να δούμε από το 2004…

Με 4.95% δανείστηκε η Ελλάδα το 2014, επί “success story”…

FOX
Guest
FOX

Τότε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν πολύ υψηλότερο και δεν είχε ξεκινήσει η ποσοτική χαλάρωση που δεν μπήκαμε ποτέ λόγω περιφανης διαπραγματεύσης.

Όλες οι χώρες της ΕΕ δανείζονταν με μεγαλύτερο επιτόκιο.

Καλό είναι να γνωρίζεις τα βασικά πριν κάνεις κομματική προπαγάνδα.

Thras
Guest
Thras

Για να συγκρίνεις δύο δάνεια πρέπει να υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αν δείς το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων το 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο σημερινό θα αντιληφθείς ότι ο σημερινός δανεισμός έιναι πολύ ακριβότερος από αυτόν του 2014. Μπορεί ως απόλυτο νούμερο να είνια χαμηλότερο, αλλά πχ το 4,95% μπορεί να ήταν διπλάσιο από το γερμανικό και τώρα το 3,6% να είναι πενταπλάσιο…

Μην συγκρίνεις σε παρακαλώ μήλα με πορτοκάλια!

Fingolfin
Guest
Fingolfin

Μόλις 3,6% για 5ετές ομόλογο; Το ακούσαμε και αυτό. Αν ήταν 10ετές να έλεγα οκ με βαριά καρδιά, αλλά για 5ετές είναι τσουχτερό. Το «success story» του Σαμαρά προφανώς και ήταν φωτοβολίδα που διαφημίστηκε όπως και το 3,6% του Τσίπρα, αλλά και τα δυο στοχεύουν στο ότι η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται σιγά σιγά και επανέρχεται στην κανονικότητα, αυτή ήταν η ουσία και των δυο κινήσεων.

Π.Α.
Guest
Π.Α.

Για πες μου πότε η Ελλάδα δανείστηκε φθηνότερα από 3.6%; Και μιλάω για το 5ετές.

Giannis
Guest
Giannis

Άστο φίλε μου….το δικό τους success story συγκρίνει το 5ετες ομολογο με το τότε δεκαετές..χορτάσαμε σαξεσια στορια…επίσης….ο “λαός” τρώει απο τους φόρους που πληρώνει ο υπολοιπος λαός…ο νοών νοείτω…σε λιγο ούτε αυτοί θα αντεχουν να πληρωνουν αλλους φορους…η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ σωτηρια ειναι τα κοιτασματα. ΠΟΥ ΣΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ…με τί θα τα υπερασπίσεις για να ΖΗΣΕΙΣ;; με τρατες;;

Gema33
Guest
Gema33

Was ist eigentlich mit dem Spendenkonto, das Kammenos ab Januar 2019 einrichten wollte?? Hat sich was gesammelt?

JohnnyB
Guest
JohnnyB

Ο κύριος επάνω ρωτάει τι γίνεται με τον λογαριασμό τραπέζης που άνοιξε ο Y.ΕΘ.Α Καμμένος τον Ιανουάριο του 2019 με σκοπό την ενίσχυση του ΠΝ από δωρητές.

In English:
The gentleman above is asking what happened to the donation account that defence minister Kammenos opened in Jan 2019 for the Navy.

Digenis
Guest
Digenis

Τα εφαγαν ηδη να του πεις … καναν κατι ωραία χριστουγεννιάτικα πάρτι

90 Γ' ΕΣΣΟ
Guest
90 Γ' ΕΣΣΟ

Nach bestem Wissen, ist damit gar nichts passiert…

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Erwartungsgemäß ist das Konto gar nicht enstanden. Öffentliche Spendenkonten haben in Griechenland leider keinen guten Ruf, Sie haben vielleicht etwas über dem Spendenkonto für die sog. “Weihgabe der Nation” gehört, gedacht als monumentaler Kirchenbau zu Ehre der Jungfrau Maria als Dank für die Befreiung und Unabhängigkeit Griechenlands bereits während des 19. Jahrhunderts, und ausgeschrieben gegen 1970. Das gesammelte Geld soll spurlos verschwunden sein … Seitdem stehen öffentliche Spendenkonten unter Generalverdacht … Traurig aber wahr …

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Es gibt da noch eine kleinigkeit : ein Konto,genauer gesagt eine Kasse fuer die Nationale Flotte,gibt´s bereits seit 1900!

https://sasmyngr.wordpress.com/2010/05/23/%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85/

P.Kammenos hat wie immer nur eine Gaunerei angestellt,indem er etwas das schon ueber 100 Jahre da war,erfinden wollte.
———————————————————————————————————————————
Mετάφραση των ανωτέρω:
Υπάρχει μία ακόμα λεπτομέρεια,ότι ένας λογαριασμός,για την ακρίβεια ένα Ταμείο Εθνικού Στόλου,υπάρχει ήδη από το 1900!
Ο Π.Καμμένος,όπως πάντα,έστησε μία απάτη,προσπαθώντας να παρουσιάσει κάτι υπήρχε ήδη για πάνω από εκατό χρόνια,ως δική του ιδέα.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ωραίος!
Η ανακάλυψη της πυρίτιδας και η επανανομοθέτηση των ιδίων πραγμάτων είναι χαρακτηριστική ενασχόληση των βλακών, από τους οποίους βέβαια δεν υπάρχει σπάνις στην Ελλάδα …

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Έχω μια μικρή ελπίδα το όλο ζήτημα με τους πυραύλους να εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Αυστραλούς. Ούτως ή άλλως κι η αναφορά του Αποστολάκη πριν λίγο καιρό στους δημοσιογράφους μάλλον αποσκοπούσε στο να περάσει κάποια «μηνύματα» στους Αυστραλούς.

Η λογική λέει πως μπορείς να τα αγοράσεις και με λιγότερους πυραύλους αρχικά και συμπληρώνεις αργότερα. Τα σκάφη είναι πληρέστατα από εξοπλισμό και θα είναι και μετά τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ… Ακόμα και μόνο ESSM να έχουν αρχικά, πρέπει να τα πάρουμε.

Ασβος
Guest
Ασβος

Ολαμια χαρα. Ακομα ενα βημα εγγυτερα στις Ντε λα πενε που τις βλεπω να πλησιαζουν.

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Πώς το συμπέρανες αυτό(!!!); smile

Ασβος
Guest
Ασβος

Αν “καουν” ολες οι υπολοιπες επιλογες σου, που δεν ειναι και πολλες, τοτε αναγκαστικα παιρνεις οτι περισσευει. Οι Ιταλοι αρχας του 2020 παραπλιζουν ενα σκασμο πλοια που πιθανως να μας ενδιαφερουν: De la Penna, Imroved Saouro, Comandanti, Gaeta, San Giorgio/Giusto, Etna, Stromboli και βεβαια δεν αναφερω τον μεγαλο στολο τους απο εκσυγχρονισμενα ΑΒ-212 τοσο asw οσο και uh.
ΥΓ: Θα δωσω κι ενα τιπ μιας και ειμαι καλος ανθρωπος: Γνωριζετε οτι σε καποιο κλαδο του ΓΕΝ υπαρχει συνδεσμος του ιταλικου ναυτικου;

evaggelos
Guest
βαγγελης

τα sauro θα αποσυρθουν το 21-22 με την παραλαβη 2 Type 212. τα οποια αν εξαιρεσεις τα 2 τελευταια που ειναι του 93 τα 2 προηγουμενα ειναι για αποσυρση. τα dela penne αποσυρωνται το 2024-2025. το ετνα το 2024.λεφτα για essm δεν εχουμε οποτε αποκλειω το san giorgio που φευγει το 20.το στρομπολι φευγει φετος αλλα ειναι του 75-78 απιθανο γενικα ειναι για υφαλους ακομα και τα μαεστραλε που εχουν. ισως τα μονα ενδιαφερωντα να ειναι καποια gaeta class για ναρκες και φευγουν απο φετος.Γενικα απο ιταλια δεν παιζει τιποτα εκτος αν μιλαμε για τορπιλες

FOX
Guest
FOX

Τους κάνουμε πρόταση με 180εκ. δολάρια να πάρουμε και τις τρεις.

Αναζητούμε στις ΗΠΑ πυραύλους για ενδιάμεση συμφωνία μέχρι την αγορά νέων…

Σενάρια μπορεί να πούμε πολλά,αν ασχολείται κανείς είναι το θέμα.

Giannis
Guest
Giannis

Λεφτα για την ΑΜΥΝΑ δεν υπάρχουν….ΟΥΤΕ από αυτή την Κυβέρνηση ούτε από την επόμενη….Ξ Ε Χ Α Σ Τ Ε ΤΟ!!!! Το ΑΜΥΝΤΙΚΟ πρόβλημα της Ελλάδας είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ! Και το ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ θα δημιουργήσει με την τακτική ΠΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ακολουθεί απαρέγγλιτα,στα επόμενα έτη με την αβελτηρία του πρόβλημα ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΥΠΑΡΞΗΣ! Η όλη ιστορία με τις FREMM και μετά με τις Behlharra και τώρα με τις Adelaide είναι ΑΠΛΑ….ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ….Να δείχνουν δλδ ότι κάτι κάνουν,…προσπαθούν,..κάτι κινείται….ΑΛΛΑ…ΛΕΦΤΆ δεν υπάρχουν για την Αμυνα. Και οι ΝΥΝ και οι ΕΠΟΜΕΝΟΙ θα στίβουν φορολoγικά το λαό για να συντηρούν το ΚΡΑΤΟΣ (οι δαπάνες του… Read more »

Ted
Guest
Ted

Υφυπουργός θα είναι, όχι υπουργός.
Από και και πέρα, οι νυν δεν έχουν καμία σχέση με τους επόμενους.
Όπως οι νυν δεν είχαν καμία σχέση με τους προηγούμενους
Η λογική “καλύτεροι ήταν οι προηγούμενοι ;” είναι που μας έφερε το 3ο μνημόνιο, τις κλειστές τράπεζες, απώλεια δεκάδων δις από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το βύθισμα του χρηματιστηρίου, ένα ποτάμι λαθρομεταναστών, μία σειρά αντεθνικών πολιτικών και τέλος το πούλημα του Μακεδονικού

Takis2
Guest
Takis2

+1

Όλα για τη καρέκλα και στο στρατό και στη πολιτική.

Ξεφτίλες…

CKfurious
Guest
CK

Διάβασα στα γρήγορα τα σχόλια. Μερικά επιπλέον σημεία: I) Απόθεμα σε ESSM δεν υπάρχει. Έχουν αγοραστεί γύρω στα 72 που επαρκούν για μια φόρτωση των MEKO (4*16) και κάποιους για βολές. II) Το να αγοραστούν καινούργιοι SM2 δεν αξίζει να περιμένουμε κάποια χρονια δεδομένου της ηλικίας των ADELAIDE III) Απόθεμα SM1 δεν υπάρχει και ο πύραυλος είναι απηρχαιωμένος από τον καιρό των ADAMS Τα πλοία πρέπει να έρθουν με τα όπλα για να αξίζει η κίνηση Εάν και αυτό δεν προχωρήσει τότε αναγκαστικά πρέπει να δούμε τις BREMEN Για το κόστος των 2 ROUSSEN που αναμένουμε διαβάστε το https://www.militaire.gr/pyraylakatoi-gia-to-pn-pote-epiteloys-tha-paradothoyn/ 370… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Είναι μια ευκαιρία οι ADELAIDE για την κατάστασή μας, το αν μπορούν να βρεθούν SM-2ΙΙΙΑ και ESSM, εναλλακτικά από αποθέματα των ΗΠΑ ή κάποιο άλλο συμμαχικό κράτος έστω και για δύο πλοία, μένει να το δούμε μετά από επίσημο αίτημα, αλλά μάντεψε, απλά δεν υπάρχει ούτε αίτημα.

sotbak
Guest
sotbak

σωστός. Και ο νυν Υπουργός μαζί με τα όπλα εννοούσε για να μας ενδιαφέρουν…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ότι λεφτά υπάρχουν ή είναι να βρεθούν πρώτα πρέπει να ,,πέσουν,, για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών που έχουμε και έπρεπε ήδη να είχαν εκσυγχρονιστεί και όχι να πέσουν για πλοία που δεν έχουμε και θέλουμε να αγοράσουμε. Επίσης να αγοραστούν οι τορπίλες και να παραδοθούν στο Π.Ν οι 2 Super Vita. Mετά όσα λεφτά υπάρξουν πρέπει να πέσουν για την συντήρηση όσων όπλων έχουμε. Εμένα δεν με ενδιαφέρει το να πάμε να αγοράσουμε 2 MH-60R όταν σήμερα πετάνε τα 3-4 από τα 11 S-70 μας. Πρώτα πρέπει να φτιάξω αυτό που έχω και μετά να δω για κάτι άλλο καινούργιο… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Κοίταξε, οι αυστραλιανές καλύπτουν (πολύ οριακά …) μια επιχειρησιακή ανάγκη με περιορισμένο κόστος (όχι τσάμπα …). Στα άλλα έχεις απόλυτο δίκιο.

Manolis
Guest
Manolis

Οι 3 μη-εκσυγχρονισμενες S, ειναι πλοια οχι μονο παλαιοτερα ακομα και απο την παλαιοτερη Adelaide , αλλα και με εντελως πεπαλαιωμενα ηλεκτρονικα. Αφου δεν υπαρχουν αμεσα αλλα καταληλλοτερα πλοια , θα επρεπε με τα 180 μυρια να τις σηκωσουμε και τις τρεις, μαζι με ο,τι ανταλλακτικα της κλασης εχουν οι Αυστραλοι απο την απενεργοποιηση των προηγουμενων της κλασης. Οι πυραυλοι Α/Α ειναι ενα θεμα. Ουσιαστικα ομως, στην κατασταση αναγκης που βρισκεται το ΠΝ, θα μπορουσε να λειτουργησει τα πλοια ακομα και ΜΟΝΟ με ESSM. Mπορουν να φερουν εως και 32 (με οκτω 4πλα κανιστρα εκτοξευσης) στο καθε πλοιο, οι οποιοι… Read more »

Κapoios
Guest
Κapoios

Συμφωνώ.

PASPanos
Guest
PASPanos

+1 σε ολα.

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Διαφωνώ!! Δεν γίνεται 180 εκ για άοπλες φρεγάτες 30 ετών + άλλα 100-150 εκ στη thales ή στη saab για πλοία που θα βυθιστούν με ελάχιστα AShM. 1 Σε συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου στο ανατ αιγαίο χωρίς aesa radar δεν είναι αξιόμαχες. 2 Ενα GIRAFFE 4A ή ns100/ns200 ή TRS-4D εχει κόστος σχετικά μικρο 8-15 εκ. αλλά 3 Δεν λειτουργουν με ευρωπαικό cms 9LV ή tacticos αλλά εγχώριο (ADI Systems+CEA ) που σημαινει είτε αναβάθμιση και υποστήριξη από αυστραλία(εάν τρελαθήκαμε φυσικά) ή αλλαγή cms και fusion απο ευρώπη http://www.australiandefence.com.au/D6621FB0-F806-11DD-8DFE0050568C22C9 4Επιπλέον πρέπει όμως να είναι σε καλή κατάσταση γιατί την Melbourne την… Read more »

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Οι φρεγάτες μας είναι ανώτερες δηλαδή;

Αν είναι άοπλες οι Adelaide με ESSM οι υφιστάμενες τί έιναι;

Για να μην μιλήσουμε για τα σονάρ…

Δεν τις αγοράζουμε για να αλλάξουμε το CMS τους ή τα ραντάρ τους.

Manolis
Guest
manolis

Αν είναι άοπλες οι Adelaide με (εως) 32 ESSM οι ΜΕΚΟ και οι S τι ειναι??? Υπαρχει και μια αλλη λυση για μειωση του κοστους αγορας των απαραίτητων πυραύλων: Οι Adelaide εχουν πιο προηγμενα ηλεκτρονικα απο τις δικες μας, ενω ειναι βελτιστοποιημενες (οσο γινεται με το παλιο 2D ρανταρ) για βολες ESSM. Oι ΜΕΚΟ μας ομως κατα πασα πιθανοτητα ΔΕΝ ειναι – και εφ’οσον παραμενουν ανευ στοιχειωδους αναβαθμισης ηλακτρονικων, τους αφαιρουμε ολους τους ESSM, συμπληρωνουμε το αποθεμα μας με λιγα κομματια ESSM (10-20) ωστε να γεμισουν τα κελια τριων Μκ41 (μαζι με τα αναλογα 4πλα κανιστρα) και ιδου 3 πλοια… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Άοπλες μάλλον εννοεί, ότι παραχωρούνται χωρίς SM-2, ESSM…
Το τραγικότερο όλων, πέρα από νέο διαφενόμενο φιάσκο, είναι το απόθεμα ESSM του ΠΝ!!! Θλίψη για την κατάντια!

Spirit
Guest
Spirit

Από την μία λέτε ότι ειναι 30 χρονών από την άλλη προτείνεται ενα σχετικά εκτεταμένο εκσυγχρονισμό μς CMS και ραντάρ της SAAB, όλο αυτό για να έχει νόημα απαιτεί και SM-2IIIB αλλά και ESSM block 2. Τα πλοία είναι μεγάλα για τέτοια επένδυση. Αυτό που μπορούσε να γίνει αν βρεθεί απόθεμα πυραύλων, είναι η αρκετά φθηνότερη λύση της τοποθέτηση περιστρεφόμενων καταυγαστήρων CEAMOUNT 3×3 block στις δύο νεότερες, με δεδομένη de την εμπλοκή της CEA, δεν νομίζω ότι το κόστος θα ειναι απαγορευτικό αλλά και οι Αυστραλοί κάνουν κανένα ψυχικό στην τιμή ή μας παραχωρήσουν άμεσα και δωρεάν την Darwin. Ασχετο… Read more »

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Δεν υπαρχει καμμια αντιφαση. Λεω αντι να δωσεις 180 εκ για 2 perry χωρις τον οπλισμο και με configuration που δεν παιζει στο αιγαιο να παμε στη αυστρ κυβέρνηση και saab https://saab.com/region/saab-australia/about-saab-australia/latest-news/press-releases/filtered-news-feed2/2018/saab-australia-announced-as-combat-system-integration-partner-for-hunter-class-frigate/ και να τους προτεινεις να αγορασεις τα πλοια για $1 με ενα μεγαλο μερος του ηλεκτρονικου εξοπλισμου ,χωρις τον οπλισμο, (αφου θελουν να τον κρατησουν) και τα 180 εκ να γινουν ηλεκτρονικα radar, cms ,ecm.Να τα εγκαταστησουν στην αυστραλια.Πριν έρθουν φυσικά στην ελλάδα και με ευρωπαικη τεχνολογια για να γιινεται η υποστηριξη απο σουηδια. Με το ιδιο configuration και οι 4 μεκο στη σουηδια ή οπουδηποτε πχ ρουμανια.σύνολο… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Εγώ αντίφαση καταλαβαίνω από την μία είναι πολλά τα 180εκ άοπλες 30 ετών φρεγάτες και από την άλλη δώστε μου με 1 ευρώ και κάντε εκσυγχρονισμό ίσης αξίας, συν τα όπλα που κληθούμε να αγοράσουμε. Το σκεπτικό σας δεν είναι λανθασμένο πάντως, μια αξιόλογη πρόταση κάνεις και περιμένεις ανταπόκριση από τους Αυστραλούς. Το αποτέλεσμα της εξίσωση όμως ειναι το ίδιο τι θα γίνει με οπλικό φορτίο; Αντε τοποθετείς GIRAFFE 4A στις Adelaide δεν θα θες και SM-2IIIB και ESSM block 2 για να αξιοποιήσεις την σουίτα των νέων ηλεκτρονικών; Όλα αυτά έχουν μεγάλο κόστος αλλά απαιτούν και αρκετό χρόνο μέχρι… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

δεν ακούγεται άσχημη ιδέα, δεν ξέρω όμως αν είναι τόσο ευέλικτα τα πράγματα ως προς τις Αδελαϊδες γιατί ο νυν Υπουργός ήταν σαφής, μας ενδιαφέρουν με τα όπλα τους…..

Spirit
Guest
Spirit

Λύσεις βρίσκονται, τι χρήματα μπορούν να διατεθούν είναι το ζήτημα.
Και αφού ούτε επιτροπή δεν έχει ξεκουνηθεί για να τις ελέγξει, το όλο ζήτημα μόνο εμάς μάλλον αφορά και όχι το ΠΝ.
Πρέπει να το πάρουμε απόφαση, τάμα στην Παναγιά της Τήνου και ο Θεός βοηθός.

sotbak
Guest
sotbak

+1 και από μένα

aris32
Guest
aris32

3 adelaide . λοιπον ειτε αγοραζεις και τις 3 φρεγατες και βαζεις μια αγορα 120 sm2 +96 essm απο αμερικη με fms και αποσυρεις τις μη εκσυχρονισμενες S και λες οτι για τα επομενα 10 χρονια κανεις ενα πασαλειμα στο ΠΝ . αλλα μετα τα 10-15 χρονια θα πρεπει να αντικασταστησεις οχι 3 αλλα 9+4 φρεγατες … το κοστος ειναι τεραστιο . οποτε απο τωρα πρεπει να κανεις μακροχρονιο σχεδιασμο . τα κονδυλια για εκσυχρονισμο των meko για να αντεξουν αλλα 25 χρονια . και ναυπηγηση 2+2+2 νεες φρεγατες . αν αυτες ειναι fti ειναι θεμα το ναυτικου . το… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Πλέον τα άρθρα για το ΠΝ έχουν καταντήσει δοκιμασία για την ψυχική μας υγεία. Δίνεται ξεκάθαρα η εντύπωση ότι κανείς δεν ξέρει τι θέλει (εντός ΠΝ) και κανείς δεν θέλει να ξοδέψει μία (πολιτική ηγεσία). Σε λίγο δεν θα υπάρχει ΠΝ, πάντως όχι το ΠΝ που ξέραμε και μας γέμιζε εμπιστοσύνη. Γινόμαστε ναυτικό της προ Έλλης/Λήμνου εποχής, ένα μουσείο με σύγχρονες ΤΠΚ και λίγα σύγχρονα υποβρύχια. Τότε όμως ο αντίπαλος ήταν πολύ χειρότερος … Παρά ταύτα, χάθηκε η μισή Κύπρος … Δεν εξετάζω το πώς, ποιος και γιατί, διότι θα αναλωθούμε σε λάθος ζήτημα. Το διακύβευμα δεν είναι, όπως πολλοί… Read more »

Thras
Guest
Thras

Πολύ σωστά!

sotbak
Guest
sotbak

+1

ΙΑΠΕΤΟΣ
Guest

ΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ???????

Stave
Guest
Stave

Oi australoi dinoun 60 DISEKATOMIRIA gia 12 nea Upobrixia! Kai milame edo gia 140 kai na mas kanoun kai allo ekptosi, kai 8eloume kai ta kerasakia apo pano, plires fortio… H Ellada apo aneka8en eperne metachirismena h auta tou apo8ematos, ta skrapakia dld! AKOMA sizitane kai pazareoun gia tin anaba8misi ton F-16 dioti ta 2 Dis fanikan polla… edo h idia Etairia mas eipe “ante na pate sto diaolo” me ta pazaralikia, xeiroteri kai apo tous arabous jeiname! San den ntrepomaste leo ego! Mia fora pirame 4 nea Ypowrixia, kai mas bgike to den ksero ti! Kai 8eloume belhara kai… Read more »

darede
Guest
darede

Αφού έχουμε εμπεδώσει ότι κανείς δεν ξέρει στο ΠΝ τι θέλει και κανείς απο την πολιτική ηγεσία δεν θέλει να ξοδέψει μία, γιατί δεν αναλαμβάνουμε μια πιο ενεργή δράση εναντίον αυτού του κατεστημένου. Γιατί αφού τα άρθρα για το Π.Ν έχουν τόση μαζική συμμετοχή, δεν ξεκινάμε εμείς μια προσπάθεια εράνου για την συγκέντρωση κάποιων χρημάτων είτε για την αγορά των adelaide είτε για την αναβάθμιση των Μεκο. Δεν είμαι αφελής να πιστεύω οτι μπορούμε να μαζέψουμε τα απαιτούμενα ποσά αλλά έτσι θα δείχναμε ότι και κάποιοι νοιάζονται για την ασφάλεια της πατρίδας αλλά και θα ξεφτιλίζαμε την πολιτική και στρατιωτική… Read more »

recce
Guest
recce

Πιστεύω ότι θα έβρισκαν κάποιο νομικό κόλλημα για να μην πάρουν τα χρήματα που ενδεχομένως θα μαζευτούν. Αν τελικά τα έπαιρναν σίγουρα θα πήγαιναν άκλαφτα…

adpanos
Guest
adpanos

Μην περιμένετε να αγοραστεί τίποτα. Και αν αγοραστεί θα αγοραστεί με βαριά καρδιά, για τα μάτια του κόσμου ή για να κλείσει κάποιο γραμμάτιο.
Οι κυβερνήσεις είναι εθνομηδενιστικές. Και εξ αριστερών και εκ δεξιών.
Ως εκ τούτου το πολιτικό σύστημα δεν αντιλαμβάνεται κανέναν κίνδυνο.

FOX
Guest
FOX

Οι κυβερνήσεις φιλτατε πράττουν ότι θέλει πόπολο, οπότε παροχές οχι εθνικη άμυνα;

Simos
Guest
Simos

Δυστυχώς δεν βλέπω να βαίνει πουθενά η λύση των παραπάνω πλοίων κ φοβάμαι ότι μόλις αποσύρουμε το αίτημα πλήρως θα τις αγοράσει η Τουρκία κ θα μετά θα λένε στο Π. Ν. τι μ@λ@κι@ κάναμε….

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Γιατι δεν ενεργοποιειται η ομογενεια της Αυστραλιας ωστε να χρηματοδοτηθει ο εξοπλισμος των φρεγατων (ή και η ιδια η αποκτηση τους)? Αυτο το ποσο εκει μαζευεται για πλακα εαν καποιος τσιγκλισει το Εθνικο τους φιλοτιμο και φιλοπατρια αφου τα χρηματα αυτα απο τη μια θα βοηθησουν την Ελλαδα και απο την αλλη θα μεινουνε στην Αυστραλια. Εννοειται οτι το ΠΝ θα πρεπει να βρει τροπο να τους το ”ανταποδοσει” στην ονοματοδοσια (τουλαχιστον)… Σε οτι εχει να κανει με τον φορτο τους,ως γνωστον θα αντικατασταθουν αντιστοιχες ”S” και θα βρισκονται καποια στιγμη ταυτοχρονα 2 ΜΕΚΟ στην κλινη προς αναβαθμιση….θ α υπαρχουν… Read more »

a.o.
Guest
α.ο.

Αν υπολογίσουμε 400.000 ομογενείς κάθε ηλικίας φυσικά, από βρέφη ως συνταξιούχους και στρογγυλά 200εκ ευρώ για τις φρεγάτες, πάει στα 500ευρώ το κεφάλι.
Πράγματι ακούγεται πιο λογικό να μας ξελασπώσουν ΞΑΝΑ άλλοι, αντί να μην καταπιούμε αμάσητα μερίσματα και αναδρομικά.
Δέκα χρόνια κρίσης και τίποτα δεν μάθαμε.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@ α. ο. αδερφε την κουλτουρα…..ΟΧΙ σε ενα φορολογουμενο που ενω εχει ΧΑΡΙΣΕΙ με τον ενα ή τον αλλο τροπο την τελευταια 8ετια ΠΑΝΩ απο 80000+ ευρω απο τον ιδρωτα του (και δεν βαζω μεσα τις εισφορες).
ΟΧΙ μονο δεν παιρνω μερισμα,αλλα ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ουτε τα παιδια μου σε κρατικο παιδικο σταθμο λογω εισοδηματος…λες και δεν πληρωνω εγω για λειτουργουν..
Οι Ελληνες του εξωτερικου ΠΡΕΠΕΙ να εχουν δικαιωμα να ψηφιζουν απο εκει που ειναι και φυσικα αν θελουν να συνεισφερουν. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ?
Επειδη καποιοιο ειναι εμμονικοι?

FOX
Guest
FOX

Θα ενεργοποιηθεί η ομογένεια για να μασουλαει, εφάπαξ, αναδρομικά, μερισματα ο νεοέλληνας… εσείς πώς το βλέπατε θα δίνατε το ποσό;

antonios
Guest
antonios

Η ομογενεια αδιαφορησε. Ο λογος που το εκανε αυτο εχει τρια σκελη. 1ον Με το προηγουμενο των δωρεων τους για τις φωτιες της πελλοπονησου που πηγαν στο τοτε κυβερνων κομμα και ακομα το Λογιστηριο Του Κρατους ψαχνει να τα βρει. 2ον Γιατι δεν εγινε ΕΠΙΣΗΜΗ “ΖΗΤΗΣΗ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ- μεταξυ Ελλαδας Αυστραλιας και 3ον γιατι με τις ψευτο πατριωτικες κορωνες καποιων για το “Μακεδονικο” και αυτοι -οι ομογενεις- χωριστηκαν στα δυο. @ giorgos tsagaris Μακαρι να συνεχισεις να εχεις ΔΟΥΛΕΙΑ και να “χαριζεις” (εαν δεν τα κρυβεις) 80000 Ευρω σε φορους. Μιλατε για 10 χρονια κρισης εσεις εκει κατω οι χαμουτζηδες …οταν οι… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@ Αntonios Οχι φιλαρακι….ΔΕΝ εκρυψα κατι. Εσυ ομως φαινεται να ξερεις καλα πως δουλευει το συστημα. ΔΕΝ μιλαω για φορους….αλλο εργο αυτοι…μιλαω για ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ σε ληξιπροθεσμες οφειλες του κρατους….Λεφτα που δουλεψα,φορολογηθηκα και μετα απο χρονια πηρα ψιχουλα. Οπως (ισως) καταλαβαινεις απο καπου πρεπει να βγουν τα πλεονασματα για να πληρωνονται τα μερισματα και τα επιδοματα… Δεν ειμαι εγω ο εχθρος σου φιλε μου… Αυτο με την ανεργια το καταλαβαινω……….Αυτο που δεν καταλαβαινω εδω στην επαρχια (αυτο το κολλημα σου με τους Χαμουτζηδες δε με αγγιζει,αλλα να το δεις πριν ειναι αργα) ειναι γιατι οι ανεργοι δεν πανε να μαζεψουνε ελιες,πορτοκαλια… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Mακάρι να μην της πάρουμε ενώ μακάρι οι τρεις μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες S, τα 3 υποβρύχια 209/1100 (υποβρύχια 47 χρονών !) οι τρεις πυραυλάκατοι S-148, και τα 2 γερμανικά Π.Γ.Υ ηλικίας 51 χρονών να αποσυρθούν εντός της ημέρας. Μα θα μου πει κάποιος που ξέρει ότι θα βγει να πει πάλι ο Α/ΓΕΝ ότι ,,είναι τέτοιες οι ανάγκες μας που δεν έχουμε περιθώριο να παροπλίσουμε καμία φρεγάτα μας,,. Αυτό ακριβώς είπε στο σχόλιο κάποιου προς αυτόν ,,γιατί τις κρατάμε ακόμη αυτές τις τρεις μη εκσυχρονισμένες S των 40 χρονών ??,,. Επίσης τα τόσα υποβρύχια τα κρατάμε γιατί δεν έχουμε σύγχρονες… Read more »

CKfurious
Guest
CK

Μα τι είναι αυτά που μας γραφεις???
Να αποσύρουμε πλοία??
ξέρεις πόσες θεσούλες θέσεις και “γαλονακια” θα μας κόψεις?

άστα εκεί να λιάζονται να πέφτουν και οι μισθοί βρέξει χιονίσει
καραγκιοζιλίκια απίστευτα
50 χρόνa υποβρύχια με ανάλογες τορπίλες και πάει λέγοντας
Τα ίδια και πολύ χειρότερα στον ένδοξον ελληνικό στρατό
400 +στρατοπεδα/κια και πάει λέγοντας

FOX
Guest
FOX

Μακάρι αν συμφέρει και βρούμε α/α πυραύλους, δεν μπορεί να το λέμε με τέτοια ευκολία.

Giannis
Guest
Giannis

….κάτι άλλο παίζει…ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, το ποσό που ανέφερε ο Αποστολάκης για τις Adelaide, 180 εκ. ευρώ είναι το υπόλοιπο του ποσού το οποίο προέκυπτε απ το προγραμμα των P3 ORION..που αντί για προυπολογισμό 0,5 δις θα φτασει τα 320 εκ ευρώ περίπου….και αυτά τελικά…..θα γίνουν…ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ…Και ρωτάω, για τα υπάρχοντα 8 Seahawk υπάρχει FOS? Διαθεσιμότητες;; Χωρίς να το λύσουμε, πήγαμε σ επιπλέον ελικοπτερα….άρα το ΚΟΝΔΥΛΙ που ΥΠΗΡΧΕ διαθεσιμο για τις ADELAIDE,…ΤΕΛΟΣ!!
https://www.defence-point.gr/news/ta-p-3b-orion-kanoyn-quot-doro-quot-sto-polemiko-naytiko-tessera-elikoptera-mh-60r-seahawk

Stmts
Guest
Stmts

Υπαρχει ομως και αυξηση στον προυπολογισμο του Υπουργειου για εξοπλισμους 180 εκατομμυρια για τη φετινη χρονια.

KaizerAmstelVonLagerS
Guest
KaizerAmstelVonLagerS

Κυριοι.Το 2023 το 80% των Ε.Δ θα ειναι πληρως απαξιωμενο με μηδαμινη μαχητικη ικανοτητα.Το υπολοιπο 20% περιλαμβανει κυριως την πολεμικη αεροπορια μερικες μοναδες του ναυτικου(214,Ρουσσεν) και μετρημενες στα δαχτυλα μοναδες του στρατου ξηρας(Leopard 2,MLRS,Apache) που θα διατηρουν ακομα καποιες στοιχειωδεις δυνατοτητες. Με πλοια/υποβρυχια 50 χρονων,M48,Leo1,M113,Huey εποχης Βιετναμ και εξαρησεις/παραλλαγες εποχης Κορεας να ειστε ετοιμοι οποιος και να ειναι κυβερνηση να διαπραγματευτει τον πλουτο της ΑΟΖ. Γιατι αλλο να χασεις ενα μερος εσοδων απο πετρελαια/αερια και αλλο να χασεις ενα μερος απο την χωρα σου. Οτι και να λεει ο Αποστολακης η ο καθε πολιτικος ειναι μονο λογια.Και το ξερουν.Ολοι.Πολιτικοι και… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Φέρτε μας μαντίλι να κλάψουμε. Πάνε και οι τελευταίες ολλανδικές φρεγάτες Μ!!!
https://navaltoday.com/2019/02/13/chile-likely-buyer-of-remaining-two-dutch-m-frigates/
Παίδες εμείς εδώ δυναμικά Belharra, ROMEΟ, ξεψείρισμα ΜΕΚΟ, οι τορπίλες που έρχονται.

ΙΑΠΕΤΟΣ
Guest

ΜΗΠΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ Η ΜΟΙΡΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΣΜΑΤΙΚΩΣ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ?????????ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΥΩΝ ΤΗΣ ΑΟΖ ΝΟΤΙΩΣ.

ΙΑΠΕΤΟΣ
Guest

ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.!!!!

Giannis
Guest
Giannis

Καταρχήν η Κύπρος για όσους δεν το γνωρίζουν έχουν ένα Ταμειο για την Αμυνα. Εκεί κατευθύνονται πόροι από καταθέσεις μετοχές χρηματοοικονομικά προϊόντα κλπ. Έχουν, είχαν μαζευτεί σ αυτό ταμείο από τη δεκαετεία του 80 περίπου που συστηθηκε δισεκατομμύρια ευρώ…..πόσα απ αυτά πήγαν για εξοπλισμούς;;;;; οεο;;; ψίχουλα…τα πιο πολλά έγιναν πολυτελή υπουργικά αυτοκίνητα και ανακατευθύνθηκαν απο το Ταμείο υπέρογκα ποσά για μισθούς δ.υ και άλλες δαπάνες. Αφετέρου, τα μέχρι τώρα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ σχετικά ΜΙΚΡΑ προς ΜΕΣΑΙΑ κοιτάσματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ κοστίζουν σε σημερινές τιμές περίπου 90 δις ευρώ, ενώ το Κυπριακό ΑΕΠ είναι κοντολογις 20 δις ευρώ. Από αυτά τα 90… Read more »