ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες οι επιλογές για άμεση ενίσχυση του ΠΝ αν δεν αγοραστούν οι Adelaide;

170
16383
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 260
  •  
  •  

Το θέμα αγοράς των φρεγατών Adelaide θεωρούμε πως το έχουμε καλύψει πλήρως. Κάνοντας μια μικρή ανακεφαλαίωση, πιστεύουμε πως τα πλοία είναι ίσως η μόνη διαθέσιμη λύση παγκοσμίως για την άμεση ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού, με πλοία κατηγορίας φρεγάτας, σε σχετικά καλή κατάσταση, με μικρό κόστος (180 εκ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα έχουν και την -περιορισμένη- δυνατότητα για αεράμυνα περιοχής, με πυραύλους Standard SM2 BlockIIIA/B. Δεν θα επεκταθούμε άλλο, γνωρίζουμε πως το ΠΝ επιθυμεί τα πλοία, αλλά υπάρχει αυτό που λέμε “εμπλοκή” με την μη αποδέσμευση των πυραύλων SM2/ESSM που φέρουν τα πλοία από την Αυστραλία.

Δυστυχώς κάτι δεν πάει καλά -και- στην υπόθεση των Adelaide

Τονίζουμε, για να μην γίνει άλλη παρεξήγηση, πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα να αποδεσμεύσουν τους πυραύλους SM2, απλά το RAN θέλει να κρατήσει τους πυραύλους για τα αντιτορπιλλικά Hobart Class. Το θέμα δεν έχει κλείσει, αλλά οι πηγές μας στην Αυστραλία πιστεύουν πως δύσκολα το Αυστραλιανό Ναυτικό θα πουλήσει τους υπάρχοντες Standard SM2 BlockIIIA, και μάλιστα σε καλή τιμή. Ελπίδες υπάρχουν, αλλά είναι περιορισμένες. Και η θέση του ΠΝ είναι ξεκάθαρη, τα πλοία δεν μας ενδιαφέρουν χωρίς τους SM2.

AustralianDefenceMagazine: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις Adelaide, η Αυστραλία μάλλον θέλει να κρατήσει τους SM2/ESSM

Μετά από όλα αυτά, και έχοντας δεδομένη την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΠΝ με νέα πλοία, ακόμη κι αν αύριο παραγγελθούν [email protected], Gowind, LCS ή δεν ξέρουμε εμείς τι, αποφασίσαμε να κάνουμε μερικές απλές ασκήσεις επί χάρτου. Οι ανάγκες είναι τόσο πιεστικές, που όλοι μας θυμόμαστε τις -άκρως σπασμωδικές- κινήσεις ενοικίασης δυο φρεγατών FREMM από την Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι.

Καταρχάς, ας δούμε από που εκπορεύονται αυτές οι ανάγκες. Οι 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer πρέπει να βγουν εκτός υπηρεσίας άμεσα. Βέβαια, όπως είχαμε γράψει και τότε, οι ανάγκες που ΠΝ για πλοία είναι τόσο μεγάλη που ακόμη κι αν παραλαμβάναμε τις FREMM (λέμε τώρα), οι 3 Kortenaer θα συνέχιζαν να υπηρετούν, έστω και με περιορισμένα καθήκοντα. Οι αποστολές επιτήρησης και κρούσης στο Αιγαίο, μετά και την επέκταση της ζώνης ενδιαφέροντος και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούν να βγουν με 13 πλοία. Μην ξεχνάμε, πως όταν ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το ΠΝ θα επιχειρεί με 1 ή 2 πλοία λιγότερα κάθε στιγμή.

ΠΝ: Οι μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer ΔΕΝ αποσύρονται μέχρι νεωτέρας

Αν και ρεαλιστές, συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως η υπόθεση των Adelaide θα έχει αίσιο τέλος. Αν όμως δεν έχει, ας δούμε ποιες είναι οι πιθανές εναλλακτικές που έχει το ΠΝ, και είμαστε σίγουροι πως ήδη τις έχει εξετάσει.

Για να μην αρχίσουμε να “πελαγοδρομούμε”, τα υποψήφια πλοία θα πρέπει να προέρχονται από συμμαχικά ναυτικά. Ιδανικά πλοία για το ΠΝ θα ήταν η κλάση Brandenburg (F123) του Γερμανικού Ναυτικού. Τα πλοία αυτά, έχουν την ηλικία των δικών μας ΜΕΚΟ200ΗΝ, αλλά δεν προβλέπεται η σύντομη απόσυρσή τους από ενεργό υπηρεσία. Η δε διαθεσιμότητα των πλοίων του Γερμανικού Ναυτικού είναι τόσο χαμηλή, που τυχόν απόσυρση των βετεράνων F123, θα έριχνε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στα τάρταρα.

Το γερμανικό Ναυτικό δεν έχει αρκετά πλοία για να «βγάζει» αποστολές

Μια ιστορία που το ΠΝ ίσως έκανε λάθος, ήταν η απόρριψη των φρεγατών κλάσης Oliver Hazard Perry από τα αποθέματα του USN. Οι αυστραλιανές Perry ήταν ο αντικαταστάτης των αυστραλιανών Adams. Το ΠΝ όμως επέλεξε να αγνοήσει την αμερικανική προσφορά, κάτι που φυσικά δεν έκανε το Τουρκικό Ναυτικό, που πήρε όσες περισσότερες μπορούσε για άμεση ενίσχυσή του. Εκ των υστέρων, ήταν μάλλον λάθος για το ΠΝ, καθώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει το απόθεμα των Standard SM1, συνεχίζοντας να έχει μια στοιχειώδη αεράμυνα περιοχής. Τελικά οι SM1 κατέληξαν σε βολές του ΠΝ, και οι Perry σε διάφορα συμμαχικά ναυτικά. Οι Perry που παραμένουν σε υπηρεσία έχουν χάσει τον Mk13, που ακόμη κι αν τον είχαν, δεν υπάρχει SM1 διαθέσιμος ούτε για δείγμα.

Ας πάμε σε μια άλλη πονεμένη ιστορία, στις ολλανδικές φρεγάτες κλάσης Μ. Όταν “έβρεχε” ολλανδικές Μ, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα, γιατί είμασταν έξυπνοι. Κάποιοι “ανόητοι”, όπως η Χιλή, Πορτογαλία και το Βέλγιο αγόρασαν τις κατά τα λοιπά εξαιρετικές φρεγάτες (πήραν από 2 ο καθένας). Έτσι, εμείς μείναμε με τις S, ενώ οι “ανόητοι” πήγαν στις Μ. Το λες και επίτευγμα. Φυσικά οι Ολλανδοί έχουν ακόμη άλλες δυο διαθέσιμες Μ, τις οποίες όμως εκσυγχρόνισαν μαζί με τους Βέλγους πριν λίγα χρόνια. Τα πλοία αν και δεν θα ξεπεράσουν το 2023 σε υπηρεσία, εντούτοις δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα τις διαθέσουν οι Ολλανδοί προς πώληση. Φοβούμαστε πως θα βρεθούν οι Χιλιανοί να τις αγοράσουν, προκειμένου να πλαισιώσουν τις δικές τους. Τα πλοία έχουν νέο ΚΠΜ και το ραντάρ Thales SeaWatcher 100, μαζί με ένα SMART-S Mk1!

Oι πρώτες δυο LaFayette διαθέσιμες προς πώληση το 2020, βραζιλιάνικο ενδιαφέρον

To Ιταλικό Ναυτικό έχει στην διάθεσή του αρκετά πλοία, εκ των οποίων κάποια ίσως μας ενδιέφεραν. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα από αυτά, ακόμη κι αν τα απέσυραν οι Ιταλοί, ή ακόμη κι αν τα αποσύρουν, δεν έχουν αξία για το ΠΝ. Οι Maestrale είναι αρκετά παλαιές, ενώ τα Durand De la Penne έχουν μικρή επιχειρησιακή αξία, παρά τον εντυπωσιακό εξοπλισμό τους. Και τα δυο θα ήθελαν έναν τόσο εκτεταμένο εκσυγχρονισμό, που δεν έχει αξία για πλοία τόσο παλαιά.

Δυστυχώς, επίσης οι Ισπανοί δεν διαθέτουν πλοία που σκοπεύουν να αποσύρουν και να μας ενδιαφέρουν άμεσα. Αντίθετα, οι Βρετανοί έχουν, τις φρεγάτες Type 23 τις οποίες σκοπεύουν να αποσύρουν και ήδη έχουν διαθέσει κάποιες προς πώληση (Χιλή). Σκοπεύουν όμως να διαθέσουν κι άλλες προς πώληση. Αν κρίνουμε δε από την τιμή πώλησης των πρώτων Type 23 στη Χιλή, αλλά και του HMS Ocean στην Βραζιλία, η τιμή των πλοίων θα είναι εξαιρετικά χαμηλή, ίσως χαμηλότερη και των Adelaide. Το πρόβλημα για το ΠΝ είναι το γεγονός ότι τα πλοία έχουν μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με ότι έχουν σε υπηρεσία, ενώ θα χρειαστεί να βάλουν σε υπηρεσία και νέα όπλα, όπως ο CAMM.

Δύο φρεγάτες Type 23 θέτουν ρόλο “πρωταγωνιστή” στις νέες βρετανικές περικοπές

To τελευταίο δεν θα ήταν και τόσο μεγάλο πρόβλημα, καθώς ο CAMM είναι ένας εξαιρετικά προηγμένος αντιαεροπορικός πύραυλος, ανταγωνιστικός σε πολλές παραμέτρους του ESMM BLockII ή του ASTER 15. Το θέμα είναι αν αντέχουμε την εισαγωγή ενός ακόμη προηγμένου όπλου, σε μια περίοδο εξοπλιστικής ένδειας. Σε συνδυασμό το ραντάρ της BAe Type 997 Artisan, τα πλοία μπορούν να έχουν εξαιρετικές ικανότητες εναντίον αεροσκαφών. Το Βασιλικό Ναυτικό στο μέλλον θα μπορούσε να αποδώσει και περισσότερες φρεγάτες του τύπου, βοηθώντας έτσι στο μέλλον να αντικατασταθούν και κάποιες από τις εκσυγχρονισμένες S. Το πρόβλημα είναι πως οι φρεγάτες θα είναι διαθέσιμες από το 2023 και μετά, συνεπώς δεν λύνει κάποιο βραχυπρόθεσμο πρόβλημά μας.

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα παρουσιάζουν και οι εξαιρετικές ANZAC, που θα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση για το ΠΝ. Θεωρητικά μιλώντας, από το 2023 θα μπορούν να μπαίνουν σε υπηρεσία νέες φρεγάτες [email protected], αν τελικά υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο. Οι ANZAC θα πρέπει να μας απασχολήσουν, ειδικά αν βρεθεί λύση με το θέμα των Adelaide. Τυχόν εισαγωγή τους σε υπηρεσία μετά το 2023-24, θα επιτρέψει να αποσυρθούν οι εκσυγχρονισμένες S, με πλοία όμοια με αυτά που ήδη υπηρετούν (MEKO200HN, Adelaide). Θα χρειαστεί όμως να κάνουμε μια μακροχρόνια πολιτική εξοπλισμών, κάτι που για την Ελλάδα είναι τόσο δύσκολο όσο να στείλουμε άνθρωπο στον Άρη.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Φρεγάτες ANZAC για το ΠΝ. Ίσως η μόνη βιώσιμη και οικονομική λύση;

Θα κλείσουμε την ναυτική μας “διαδρομή” με την Γαλλία. Καθώς τα Cassard είναι εκτός από παλαιά, και πολύ ταλαιπωρημένα, επιμένουμε πως η μόνη λύση είναι τα σε πολύ καλή κατάσταση LaFayette. Αν οι Γάλλοι ήθελαν να ενδυναμώσουν την θέση τους, θα πρόσφεραν “ατελώς” τις δυο LaFayette που δεν θα εκσυγχρονίσουν, και θα πρότειναν εκσυγχρονισμό τους με νέο ραντάρ (SMART-S ή αντίστοιχο) και A35 με ASTER 15 με κόστος κάτω των 180 εκ ευρώ! Έτσι, θα “προλάβαιναν” την αμερικανική “επίθεση” μέσω Αυστραλίας, θα έβαζαν το ΠΝ σε γαλλικά πλοία, θα έφερναν στο οπλοστάσιό του τους ASTER 15, και θα κλείδωναν και την παραχώρηση των λοιπών 3 LaFayette μετά το 2025. Κάποιος όμως πρέπει να τους μιλήσει για το marketing… Υποσχόμαστε να επανέλθουμε στο σενάριο αυτό το συντομότερο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;

Ανακεφαλαιώνοντας, βλέπουμε πως οι επιλογές του ΠΝ είναι λίγες. Αν θέλουμε πλοία “χτες”, τότε οι Adelaide είναι η μόνη λύση. Η τιμή τους είναι καλή, απλά θα πρέπει να αποφασίσουμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να πάρουμε και τους SM2. Το κόστος δεν είναι μικρό, αλλά δεν είναι μικρή και η δυνατότητα αεράμυνας περιοχής που προσφέρουν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μεταχειρισμένες γερμανικές φρεγάτες F122 στο ΠΝ;

Η επόμενη επιλογή για “άμεση” λύση, είναι οι παλαιές γερμανικές F122. Παλαιές μεν, εκσυγχρονισμένες και πολύ γνωστές στο ΠΝ δε. Θεωρούμε πως η τιμή που θα μας τις δώσουν οι Γερμανοί δεν θα είναι υψηλή, απλά δεν γνωρίζουμε πόσο θα ήθελαν να “κοντραριστούν” με τους Τούρκους, μετά την νέα Γερμανοτουρκική προσέγγιση. Και επίσης, δεν γνωρίζουμε αν τις θέλει το ΠΝ, καθώς είναι απλά μια πολύ καλύτερη έκδοση των S.

Καθώς οι γερμανικές F123 δεν είναι διαθέσιμες, ίσως μια κρούση στους Ολλανδούς για τις Karel Doorman (M Class) πρέπει να γίνει, πριν τελικά τις “απορροφήσουν” κι αυτές οι Χιλιανοί στο μέλλον. Το πρόβλημά μας είναι πως οι Ολλανδοί δεν τις έχουν για άμεση απόσυρση, αλλά ίσως μια από τις δυο θα μπορούσε να αποσυρθεί άμεσα. Μετά, το ΠΝ θα μπορούσε να αγοράσει και τις δυο βελγικές φρεγάτες του ίδιου τύπου.

Πότε γίνονται διαθέσιμες οι πρώτες φρεγάτες Halifax και Type 23;

Οι Type 23 είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, που θα μας ενδιέφερε αναμφίβολα περισσότερο αν ήταν διαθέσιμες νωρίτερα από το 2023. Καθώς όμως ο προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνεται διαρκώς, δεν βλέπουμε πως το Royal Navy θα μπορούσε να τις αποχωριστεί νωρίτερα.

Πολύ φοβούμαστε, πως αυτές είναι οι λίγες περιπτώσεις που μπορούν να απασχολήσουν το ΠΝ, σε ότι αφορά τις δυνατότητες άμεσης ενίσχυσής του.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 260
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Stmts
Guest
Stmts

Νομιζω οτι γινεται μια προσπαθεια να πιεστουν οι γαλλοι ειναι γινουν πιο ”large”. Αν οντως εννοουν την ενισχυση της ”ευρωπαικη αμυνα” θα πρεπει να ειναι και πιο γενναιοδωροι.

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…
1: Adelaide αν βρούμε χρήματα
2: Lafayette αν γίνουν έμποροι οι Γάλλοι και μας τις δώσουν τζάμπα και τις πασπατέψουμε λίγο
Ε μετά το χάος κατ’εμέ.
Εκτός και αν πάμε για leasing οπότε πάμε σε άλλο κεφάλαιο.
Κάτι ιαπωνικά εργαλεία μπορούμε να τα πάρουμε ή είναι εκτός πραγματικότητας??

x-m
Guest
x-m

Οι Ιάπωνες δεν έχουν φρεγάτες, μόνο αντιτορπιλλικά . Και αν εξαιρέσεις 5-6 κλάσεις απο 4000-7000 τόνους που δεν έχουν τα όπλα που θέλουμε, πρέπει να πας στην κλάση Hatakaze (2 πλοία σε υπηρεσία απο τα μέσα’80 με 40 SM1 όμως)τα οποία ακόμα και αν τα πουλάνε πόσο φθηνά θα τα έδιναν; Η επόμενη κλάση με (90) SM2 είναι η πέραν πάσης ελληνικής λογικής. Kongo των 10000 tn.

MisCo
Guest
MisCo

Αν μιλαμε για αμεση σχετικα ενισχυση: 3 συστοιχιες NSM επι ξηράς, συνδεδεμενες με Link-16 με P-3 ή αλλα συστηματα επιτηρησης για την αναγκη στοχοποιησης.

Αν το τραινάρουμε το πράγμα, μονοδρομος ειναι οι Type-23. Τα μοναδικα αξια λογου πλοία τα οποια με εναν εκσυγχρονισμό και εισαγωγη CAMM-ER μπορουν να δωσουν πολλα στο Αιγαίο. Ομως, οι Αγγλοι αργούν να τις αποδεσμεύσουν και αν μπουμε στον κόπο θα πρεπει να ζητήσουμε τουλάχιστον 4 πλοια της κλάσσης.

Αυτά φυσικα δεν αναιρουν την επισης αμεση αναγκή ναυπηγησης νέων πλοιων. Ουτως η αλλως τα 2-3 του στολου ειναι για πέταμα.

CKfurious
Guest
CK

Aμεση λύση???
Pου ντα τα P3?
Η ενδιάμεση λύση θα παραδοθεί εντός 019 ( they hope) και θα έχει τον ίδιο αρχαίο εξοπλισμό
Τα αλλα αναμείνατε στο ακουστικό σας το 2024 (they hope!!)
Για κατεπείγουσα ανάγκη του 2015

Για τις επάκτιες σύμφων πως μπορούν να προσφέρουν πολλά
Με τους παλιούς mm38 να έχουν ξεπράσει το όριο ζωής θέλουμε ενίσχυση των αριθμών

MisCo
Guest
MisCo

Ωπππ… εχεις δικιο για τα P-3. Ειχα ξεχασει οτι το προγραμμα παραδοσης παει τοσο πισω. Αλλα τελος πάντων, ειναι ενδεικτικο. Τους καλυτερους πυραυλους στον κοσμο να εχεις, αμα δεν μπορεις να τους δειξεις που να γυρέψουν το πλοιο για να το βυθισουν… δεν εχουν αξια.

chikichiki
Guest
chikichiki

Γιατί τέτοια προσήλωση στους NSM από τόσο κόσμο; Τι είναι αυτό το χαρακτηριστικό που τους κάνει τόσο ελκυστικούς;

MisCo
Guest
MisCo

Καλά, δεν εχω και κανα μεγάλο καημό με τους NSM ουτε ειμαι στο payroll της Kongsberg :-D, αλλά: 1) όπλο αγνωστο στους ανατολικους συμμάχους μας 2) πλησιαζει τον στόχο εγκλωβιζοντας παθητικα (με οτι μπορει να σημαινει για την αντιδραση τους) 3) πολυ μεγάλη εμβέλεια που σημαινει με λίγες συστοιχιες σε καλα φυλαγμένα σημεία μπορείς να καλυψεις ακομα και ανατολικά της Κρήτης 4) και φυσικά η δυνατότητα αλλαγής πορείας εν πτηση / προγραμματισμού πορείας είναι πραγματα που δεν έχουμε με τις τωρινές λύσεις και κάνουν την διαφορά. Δεν ειναι πανάκεια ουτε προσφέρονται δια πάσα νοσον, αλλα ειναι μια σχετικά φτηνη λύση… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Ναι αλλά, με εξαίρεση την παθητική τελική καθοδήγηση (η οποία μπορεί και να μειονεκτεί κατά τόπους, πχ λόγω καιρού), τα υπόλοιπα δεν τα προσφέρουν όλα οι Exocet BIII που είναι ήδη στο οπλοστάσιο;

Nestoras
Guest
Νέστορας

Αν δεν μπορούμε να κλείσουμε deal για Adelaide, βρίσκω πολύ πιο χλωμό το σενάριο για Anzac, Lafayette, F123, “M” & type 23.
Άλλωστε οι Άγγλοι, οι Γερμανοί και οι Ολανδοί δεν μας βλέπουν καν ως εν δυνάμει πελάτη, άρα γιατί να μας παραχωρήσουν κατά προτεραιότητα τα πλοία και ειδικά οι Γερμανοί να χαλάσουν πιθανώς τη σχέση τους με τους αγαπημένους τους Τούρκους?
Πραγματικά αν δεν μπορούμε Adelaide δεν μπορούμε τίποτα.

evaggelos
Guest
βαγγελης

την γερμανια μονο θα μπορουσαμε σε συνδυασμο με αναβαθμιση μεκο.κι οταν μας δινανε παπανικολης παλι καλυτερες σχεσεις ειχαν το θεμα εκει ειναι οτι ανεβαινει ο λαικισμος οποτε θα χουν θεματακια,επρεπε το καλοκαιρι του 17 που βγηκε η καρλσρουη να την περναμε μαζι με τα σλλα δυο σε συμφωνια για μεκο φ123 κ ισως κ ναυπηγηση νεου αλλα ειναι κουφιοκεφαλοι οι γερμανοι ημεθα κι εμεις ομως…

Fingolfin
Guest
Fingolfin

Δηλαδή αν επιλέξεις 4 ΜΕΚΟ Α200 συν 2 Type 214 συν αναβάθμιση ΜΕΚΟ και να πάρουν κάποιο από τα ναυπηγεία δε θα σου δώσουν τις 4 F123;

Nestoras
Guest
Νέστορας

Από όσο γνωρίζω για τα πρώτα 4 της κλάσης 214 έχουμε θέματα με την αποπληρωμή τους (Δικαστική διαμάχη). Επίσης υπήρχαν τα γνωστά πλέον προβλήματα κατα την παράδοση παραλαβή κάποιων εξ αυτών. Τέλος οι Γερμανοί είναι αντίθετοι στην επιστροφή του υπερκέρδους από τα ομόλογα για αγορά εξοπλισμών και το θέλουν ως δικλείδα ασφαλείας, τουλάχιστον μέχρι το 2022-2023 που υπάρχει η μνημονιακή δέσμευση για τα υψηλά πλεονάσματα. Αυτή η αντίρρηση μάλιστα είναι που μπλοκάρει εν μέρει τη συμφωνία με τους Γάλλους για Bellhara (ή Gowind 2500) καθώς δεν αποφασίζει η κάθε χώρα μόνη της για την επιστροφή του υπερκέρδους των τραπεζών της… Read more »

GMT-I
Guest
GMT-I

Μια κλάση που θα έπρεπε να δούμε ίσως θα ήταν τα δανέζικα κλάσης Absalon εκτοπίσματος 6600 τόνων και με πραγματικά απίστευτες πολλαπλού ρόλου δυνατότητες. Τα δε πλεονεκτήματα η ταχύτατη παράδοση εφόσον παραγγελθούν. Γι την Δανία τα σκάφη καθελκύστηκαν και παραδόθηκαν μέσα σε ένα χρόνο με το εμπορικό ναυπηγείο να παραδίδει τα σκάφη και το ναυτικό της Δανίας να εγκαθιστά τα ηλεκτρονικά συστήματα. Τα σκάφη είναι πολύ ευέλικτα λόγω εμπορικών προτύπων να λάβουν συνδυασμούς ηλεκτρονικών και όπλων. Ακόμα και αν θελήσουμε να τοποθετήσουμε tacticos/stir στην θέση των δανω/σουηδικών ηλεκτρονικών μπορεί να γίνει εύκολα. Τα όπλα και ραντάρ που φέρουν είναι γνωστά… Read more »

observer
Guest
observer

Πολύ καλό εργαλείο η ABSALON, δε θε πω μπράβο που τη βρήκες, αλλά θα’λεγα 4 τέτοια σκαριά είναι ότι πρέπει για τις ανάγκες μας, με ίσως λίγο πιο βαρύ εξοπλισμό(βλέπε SM-2 κλπ)….Εκσυγχρονισμός για ΜΕΚΟ σε υψηλότερο επίπεδο από τις ANZAC και μετά πολλές κορβέτες και Ρουσσέν. Για να πω την αλήθεια η επόμενη λύση θα είναι μόνο οι Τype 55 με τους ναυταίους μας να μαθαίνουν κινέζικα σε 6 μήνες….!!!!πράγμα αδύνατο. Κορεάτες και Ιάπωνες δεν νομίζω να πουλάνε τα πολύ αξιόλογα πλοία τους, οπότε …….

GMT-I
Guest
GMT-I

Η αναφορά μου σε αυτά τα σκάφη μπορείς να την δεις μόνο στα πλαίσια της πορμήθειας γρήγορα και φθηνότερα ενός νέου σκάφους. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα ίσως η καλύτερη λύση είναι η προμήθεια μόνο 4 κορβετών( ακόμα και 4 1200 gowind στην τιμή που τις πήραν οι Αργεντίνοι είναι πολύ καλή λύση) και να τοποθετήσουμε ένα πυροβόλο των 76mm, 8 mica, 4 exocet, uav και μόνο ελικοδρόμιο για ξιφιοπλοια και δευτερεύουσες αποστολές σε περίπτωση πολέμου ώστε να αποσυρθούν οι μη εκσυγχρονισμένες s με χαμηλό κόστος απόκτησης χρήσης. Και από την άλλη να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ και μερική βελτίωση στις… Read more »

Digenis
Guest
Digenis

Οταν κατάλαβαν οι Γαλλοι Ναυαρχοι οτι ο κυρ φωτης θα τους φαει τις φρεμμ ,πηραν την υπουργο τους και την αρχισαν στα “γαλλικά”.Ανθρακες οι φρεμμ …ηθελε και φρεγατες ενω ακομα δεν εχουν μπει στο στολο η 6-7 ρουσεν που ειναι 15 χρονια μεσα στα ναυπηγεια …. Δεν υπαρχουν μαγικες λυσεις ,ολη η ευθυνη ειμαι στους πολιτικους ,προηγουμενους νιν και επομενους. Μεθοδολογια ,προγραμματισμος μηδεν .Τα λεφτα πανε παντα στο κομματικο συστημα που εξαγοραζει ψηφους .

tagg
Guest
tagg

Οι F 123 ειναι οι ιδανικες αλλα ειναι ονειρο απατηλο. Αντιθετα τις 2 F 122 (bremen) υποθετω οτι τις περνουμε και τζαμπα αν δωσουμε στους γερμανους μια “υποσχετικη” για ναυπηγηση 2 υποβρυχιων (214) την επομενη δεκαετια (που τα χρειαζομαστε ετσι κι αλλιως). Δεν ειναι και καθολου παλιες (1989-1990) και με τη διπλη SeaRam που εχουν δεν περναει τιποτα. Εχουν και εκτοξευτη ΜΚ-29 σαν τις 6 αναβαθμισμενες S αλλα οπως και αυτες ριχνουν ακομα sea sparrow. Περιμενουμε ακομα αρθρο για το τι θα γινει με την “πιστοποιηση” των ESSM στο συγκεκριμενο εκτοξευτη, (λογικα πολυ μικρο κοστος) αν γινει τοτε αποσυρονται οι… Read more »

George
Guest
George

ενδιαφέρουσα πρόταση!

FOX
Guest
FOX

Bremen είναι αρκετά ταλαιπωρημένες εκτελούν μακροχρόνιες αποστολές… μάλλον θα είναι σε χάλια κατάστασης.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Η πιο λογική πρόταση με διαφορά. Μετά το 2021-2022 μπορουμε να κοιτάξουμε απαευεθειας νεες ναυπηγήσεις. Μέχρι τότε ανάβμισεις χωρίς μεγάλο κόστος αύξηση διαθεσιμοτήτων και συνεχείς ασκήσεις. Προφανώς συνεχίζουμε τα προγράμματα που αφορούν εκσυγχρονισμό μεκο τορπίλες απόκτηση μεταχειρισμένων ελικοπτέρων p 3 orion .

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αν οι Adelaide δεν πουλιούνται με τους πυραύλους, η μόνη επιλογή που θα είχαμε είναι να δούμε αν υπάρχει ναυτικό που να θέλει να πουλήσει μεταχειρισμένους SM2 και όταν βρούμε να πάρουμε τις Adelaide, αν και εγώ ελπίζω ότι θα τις πάρουμε με τους πυραύλους. γιατί δεν καταλαβαίνω γιατί οι Αυστραλοί που θέλουν να είναι συνέχεια updated, να βάλουν σε πλοιά δισεκατομυρίων μοντέλο SM2 που είναι πλέον παλιό την στιγμή που υπάρχουν εκδόσεις πολύ ανώτερων δυνατοτήτων. Ακόμη και η Lafayette να ήταν διαθέσιμες εχτές, θέλουν σοβαρό Updgrade το οποίο θέλει αρκετό χρόνο να τελειώσει, και εμείς έχουμε μερικούς μήνες (ούτε… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παυλος

Η γνωμη μου και μην ‘πυροβολειτε’ αν θεωρηθει ανεφικτη, ειναι ταχεως να συννενοηθουμε με Ιταλια, για Fremm που ηδη χρησιμοποιουν. Ετσι βαζουν σε συνεχεια τα ναυπηγεια τους να παραγουν νεες, ενω εμεις παραλμβανουμε τις ετοιμες τις οποιες αν χρειαζεται καποιο συστημα απο Γαλλια ειτε ram τις ενισχυουμε. Το θεμα ειναι οικονομικο αλλα και γεωπολιτικο. Οι Γαλλοι χρειαζονται οσα πλοια εχουν για να συγκρουστουν αν χρειαστει, και δεν φαινεται να παραχωρουν ενω οι Ιταλοι αν και μετεχουν στις ερευνες υδρογονανθρακων δεν τους βλεπω να ειναι ετοιμοι να υπερασπιστουν τα δικαιωματα. Στον παραπανω συλλογισμο, 1ον δεν γνωριζω τι κεφαλαια μπορει να διαθεσει… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αν και δεν θα έδινα πολλές πιθανότητες στο σενάριο, να πω την αλήθεια μου φάνηκε πόλύ καλή ιδέα!

Thras
Guest
Thras

Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή, την κατά τα άλλα πολύ καλή πρόταση, είναι ο εξοπλισμός των ιταλικών FREMM με εντελώς διαφορετικά όπλα από αυτά που έχει ή θέλει να εντάξει σε υπηρεσία το ΠΝ…

Greg
Guest
greg

Φίλε Παύλο λές ότι οι Ιταλοι αν και μετεχουν στις ερευνες υδρογονανθρακων δεν τους βλεπω να ειναι ετοιμοι να υπερασπιστουν τα δικαιωματα”
Δηλαδή βλέπεις εμάς νά είμαστε έτοιμοι νά τά υπερασπιστούμε;

alexmark
Guest
Alex

Να μην ξεχνάτε ότι οι Ιταλοί έχουν πολύ καλή σχέση με τον τουρκικό στρατό. Οι Τούρκοι είναι πελάτες από την εποχή των 70’s (F-104S-SF260) μέχρι σήμερα (Τ-129). Eπιπλέον υπάρχουν μεγάλες ιταλικές επενδύσεις στην Τουρκία (Τoffas-FIAT) κλπ.

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

Απο τη στιγμη που δεν εχουμε αρκετα χρηματα νομιζω ειναι μονοδρομος η επιλογη Gowind 2500 ή Gowind 3100 αν η πρωτη δεν πιστοποιηθει οτι λειτουργει σε καθεστως θαλασσας 9. Με ενα κοστος 400.000Euro για την Gowind 2500 ή 500.000Euro για την Gowind 3100 μπορουμε να ξεκινησουμε μια παραγγελια για 3+1 σκαφη ναυπηγημενα εδω. Οι [email protected] μπορει να αργησουν, εδω υπαρχουν ετοιμα σκαφη. Ως κορβετες / φρεγατες πολλαπλων ρολων ειναι μια χαρα για συμπληρωση αριθμων: 16 VL MICA, 1 76mm κανονι, 8 Exocet, 2 RWS, 2 σοναρ, τορπιλες. Το μονο που τους λειπει ειναι ενα CIWS, ταχυτητα min 28 κομβοι κι… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Gowind έχει νόημα αν θα τοποθετήσεις ASTER-30, από εκεί και πέρα πιο βατό εξοπλισμό, πρέπει να εξετασθούν και άλλες λύσεις.

Γενικώς οι Adelaide ήταν μια λύση που έδειχνε αρκετά ρεαλιστική και με αξιόλογες δυνατότητες…

Το πιθανότερο βεβαια να παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση, περιμένοντας τα P-3

Τazos
Guest
Τazos

Μήπως να σκεφτούμε λίγο out of the box; Οι Ν. Κορεάτες αποσύρουν μαζικά κορβέτες κλάσης Pohang-class corvette. Είναι πλοία του 90′ με συγχρονα συστήματα, και κυρίως γνωστά σε εμας: Μηχανες MTU και LM2500, Harpoon, otomelara 76, WM-28 ρανταρ. Θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις 3 S, θέλουν το μισό πλήρωμα και σίγουρα αρκετά μικρότερο κόστος χρήσης αλλά βαρύ οπλισμό μαζί με δυνατότητες ASW. Δεν διαθέτουν αντιαεροπορικούς πυράυλους, αλλα θα μπορούσε να βρεθεί λύση ίσως με τους ευέλικτους σε τοποθέτηση VL-Mica. Οι Ν.Κορεάτες τις χαρίζουν ουσιαστικά σε διάφορα ναυτικά, με σωστές κινήσης θα βρίσκαμε αντικαταστάτη για τις 3 S με ελάχιστο κόστος,… Read more »

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Χα χα με έφαγες για δυο λεπτά……σωστός φυσικα….

Τazos
Guest
Τazos

Μα έχουμε κολλήσει με τις φρεγάτες σε μία λογική του τύπου “πλοία να έχουμε να απασχολούνται 2000 ναυτικοί και ας καίνε κάρβουνο”. ….

FOX
Guest
FOX

Κάπου είχα δεί δημοσίευμα ότι οι Πολωνοί μάλλον τις αγόρασαν 100εκ…
Τα πλοία αυτά πάντως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν φρεγάτες…

darede
Guest
darede

Και πάλι είναι ανέφικτο σαν σενάριο γιατί οι 2 τελευταίες που αποσύρθηκαν το δεκέμβριο του 2018 θα παραμείνουν σε υπηρεσία σαν εκπαιδευτικά σκάφη, άσε που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον απο χώρες τριγύρω. Και οι υπόλοιπες είναι ακόμα σε ενεργή υπηρεσία, που συνεπάγεται μεγάλη περίοδος αναμονής.

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Οι κορβέτες pohang αρέσουν σε κανέναν;
Έχουν σόναρ, ναυπήγηση αρχές 90, προσωπικό 90 άτομα,μεγάλη ταχύτητα και εμβέλεια, Θα μπορούσαν να πάρουν phalanx ή RAM…..
Αλλα δεν έχουν αντιαεροπορικη προστασία….
Η τιμή μαλλον θα ειναι ευτελής…..οτι πρεπει δηλαδή για εμάς

Spirit
Guest
Spirit

Εδώ λέει για 100εκ. και ειναι Φιλιππίνες όχι η Πολωνία που αναφέρει ένας φίλος παραπάνω.
https://news.mb.com.ph/2017/04/27/dnd-to-acquire-pohang-class-corvette-ship-from-south-korea/
Επίσης έχουν δύο εκδόσεις δεν είναι όλα τα πλοία με σόναρ. Εμένα μου κάνουν πιο πολύ για κανιοφόροι παρά για κύρια πλοία επιφανείας. Αν ισχύει αυτή η τιμή βεβαια δεν αξίζουν. Αν μιλάμε για δύο πλοία που πήραν τελικά οι Φιλιππίνες, θα μπορούσαν να αναλαμβάνουν και αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης, ώστε να μην καταπονούνται φρεγάτες.

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Οχι τζαμπα το δίνουν συμβολικά 100$ οχι εκατομμύρια!
Μαλλον κατι θα πληρώςαν για συντήρηση πριν την παράδοση.
Α ρε που έφτασε το ΠΝ να συζητάμε για τέτοια πράγματα…..

darede
Guest
darede

Το πλοίο δίνετε συμβολικά αλλά οι φιλιππινέζοι αναλαμβάνουν την συντήρη και τον επανεξοπλισμό της, άγνωστου κόστους. Απεναντίας δεν θα έβλαπτε μια ερώτηση στο πρέσβη εάν με 200 εκ μπορούσαν να μας δώσουν τα 3 Gwanggaeto

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Τα the great ειναι σπουδαία πλοία αλλα δεν νομιζω οτι θα τα αποσύρουν σύντομα.Οπως λες δεν πειράζει να ρωτούσαμε……

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Πολυ καλα πλοία τα the great.Συμφωνο θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε αν και μαλλον δεν θα τα αποσύρουν σύντομα ειναι μολις 20 ετιας και έχουν και mm 48!

Spirit
Guest
Spirit

Και για εμάς για να κόβει μίλια για θαλάσσιες περιπολίες, δεν το λες και άσχημη περίπτωση αν αντικαταστήσει και παλαιότερες κανονιοφόρους.

Spiritm
Guest
Spiritm

Εχεις δίκιο, τα έκανα σαλάτα μου έμειναν από τα 100 και τα εκατομμύρια που αναφέρθηκαν παραπάνω…

Pakos
Guest
Π.Κ.

Αγαπητή πτήση, το θέμα των πλοίων του Π.Ν. λύνεται με την επιλογή των Α200 και υπερκέρδη των Γερμανικών τραπεζών. Δυστυχώς το παιχνίδι των ομολόγων το ελέγχουν οι Γερμανοί. Ολα τα αλλα ειναι ευσεβείς πόθοι!

Nikoss
Guest
Nikos

Απ οτι βλεπω-αν δεν αποκτηθουν οι adelaide-η μονη ρεαλιστικη επιλογη που μενει ειναι οι Laffayett,ομως πιστευω οτι οι Ναυαρχοι δεν ενθουσιαζονται με κανενα πλοιο που δεν μπορει να προσφερει αυτο που αναζητουν:την αμυνα περιοχης,γι αυτο ειναι πολυ πιθανο τελικα το ΠΝ να πορευτει με τις φρεγατες που ηδη διαθετει και να περιμενει την αφιξη των-οποιων-νεων ναυπηγησεων..οι Ναυαρχοι θεωρουν περιττη φασαρια το γεγονος να ενταξουν φρεγατες στο στολο που δεν εχουν-κατα την κριση τους-να προσφερουν κατι αξιολογο σε σχεση με τα πλοια που ηδη υπηρετουν..μην ξεχναμε οτι ενταξη δυο “νεων”φρεγατων στο στολο-εκτος των αλλων-θα απαιτησουν 350 ατομα περιπου προσωπικο που ειναι… Read more »

CKfurious
Guest
CK

Δουλειά δεν έχουμε και βλέπω να συνεχίζουμε το μη δεσμευτικό τεχνικό διάλογο αλλα ΓΕΕΘΑ. προτερaiοτιτες του ναυτικού πρέπει να είναι: Τορπίλες :καινούργιες +ενδιάμεση λύση και εκσυχρονισμός SUT Mod 0σε mOD 4 Εκσυχρονισμός MEKO Εκσυχρονισμός Sea Hawk με μερικά μεταχειρισμένα Οι γερμανικές F122 λόγω υψηλού βαθμού commonality με υπάρχοντες S/MEKO στα πάντα είναι ίσως η πιο οικονομική και άμεση λύση προς αντικατάσταση των μη εksυχρονισμενων S . Eάν είναι σε καλή κατάσταση και παραχωρηθούν πλήρης εξοπλισμού και οπλισμού όχι κανιβαλισμενες. Οι ADELAIDE χωρίς τα SM2 δεν αξίζουν αφού είναι διαφορετικός τύπος Με Μερικά SM2 και full load of ESSM Bloc II… Read more »

Nikoss
Guest
Nikos

Εγω παντως θα επιμεινω σε ενα σεναριο το οποιο ναι μεν ειναι δυσκολο να υλοποιηθει,αν υλοποιηθει ομως θα δωσει τις σωστες λυσεις στο ΠΝ:την παραχωρηση απο τους Γαλλους των δυο Horizon..δεν χρειαζεται να πουμε κατι για τα πλοια,οι δυνατοτητες τους ειναι γνωστες,με μια γενναια παραγγελια για 2+2 Belhara,και εφοσον οι Γαλλοι πραγματικα πιστευουν στο Ελλας-Γαλλια συμμαχια,πρεπει να μας βοηθησουν και να μας δωσουν τα πλοια σαν ενδιαμεση λυση εστω και με ενα μικρο ενοικιο..

Thras
Guest
Thras

Δεν νομίζω ούτε η Ιταλία, ούτε η Γαλλία να θέλει να αποχώρηστεί πλοία 10 ετών…

ΝΙΚΟΣ
Guest
ΝΙΚΟΣ

Καλησπέρα,δυστυχώς δεν βλέπω να παίρνουμε τα αυστραλιανά πλοία και γενικώς όσο τα οικονομικά θα είναι χάλια(τουλάχιστον για 10 χρόνια ακόμα) δεν βλέπω σύντομα παραγγελίες. θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει και οικονομικά και γεωπολιτικά και το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι να φερθούμε έξυπνα.Μεγάλα AAW πλοία δύσκολα θα δούμε στο Ναυτικό μας.Οπότε ο άμεσος εκσυγχρονισμός των MEKO,η παραγγελία 2 ακόμα υποβρυχίων T214,η ναυπήγηση 1 ακόμα SUPER VITA,η αγορά 2 επίγειων συστοιχιών ΜΜ40 BLK3,και η σταδιακή ναυπήγηση ΤΠΚ για την αντικατάσταση των παλιών που σωστά χρησιμοποιούνται για ρόλους επιτήρησης είναι νομίζω αυτά που πρέπει να δούμε… Read more »

FOX
Guest
FOX

Το θέμα με μεγάλα και ακριβά πλοία το έχω στηλιτεύσει και εγώ, είναι εκτός λογικής για τα χρήματα που διατίθενται…
Η καλύτερη λύση θα ήταν μια GOWIND στα πρότυπα της formidable με εξοπλισμό της εποχής…
Αν πάμε μόνο για πλοία αεράμυνας σημείου υπάρχουν και άλλες επιλογές…

ivychris
Guest
ivychris

Προφάσεις εν αμαρτίαις είναι το θέμα με τις Adelaide. Αφού ξεκινήσαμε αρχικά ότι κοστίζουν 300 Εκ, μετά πληροφορηθήκαμε ότι με τους πυραύλους κόστιζαν 180 Εκ, γιατί είμαστε έξυπνοι (όχι ξύπνιοι). Τώρα μάθαμε ότι δεν τους αποδεσμεύουν, άρα δεν μας χρειάζονται οι Adelaide, αλλά το ερώτημα είναι, αν τις αποδέσμευαν ποιο θα ήταν το κόστος? Θα ήταν 180 Εκ όπως μάθαμε από τη συνέντευξη? Όχι βέβαια και είναι προφανές. Κι αν είναι 300 Εκ, το ερώτημα είναι, θα διατεθούν 300 Εκ από το ΥΠΟΙΚ για αμυντικές προμήθειες? Μια χαρά, ξεμπέρδεψαν με το θέμα. Εδώ παρακολουθούμε ένα ποτ-πουρί από F-123, F-122, Type-23,… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

μακάρι να μας δώσουν 2 Α/Β και 2 lcs οι Αμερικάνοι. Αν το καταφέρει ο Υπουργός θα είναι μεγάλος μάγκας και εγώ προσωπικά θα του βγάλω το καπέλο “κατά το κοινώς λεγόμενον”, γιατί όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά και την Αν. Μεσόγειο θα έχουμε υπό την εποπτεία μας …….

Αφού οι Γάλλοι ανέχονται άλλοι να τους υποδεικνύουν τί θα κάνουν ………..

ivychris
Guest
ivychris

περίμενε

sotbak
Guest
sotbak

έχω απεριόριστη υπομονή….

G...
Guest
G

Και καπου εδω ας πουμε

Για πολλοστη φορα αποδεικνυεται οτι δεν κανουν και τοσο καλα την δουλειά τους. Γι αυτο φτασαμε εδω που ειμαστε

Γιώργος98765
Guest
Γιώργος98765

Εγώ πιστεύω ότι η μοναδική ρεαλιστική λύση είναι να μας κάνουν οι γάλλοι ένα πακέτο άμεσης ενοίκιασης των lafayette και ότι άλλο καλό έχουν διαθέσημο και αγοράς FREMM και ΒΕLLHARA που θα έρθουν αργότερα. Για να μην τους κακοφανεί τους γερμανούς, πακέτο με αγορά τορπίλων και 2 νέων υποβρυχίων. Και όλλα υπό τον Τίτλο ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, με τη βοήθεια των ομολόγων, ευρωπαϊκά κονδύλια και το λογαριασμό που μας υποσχέθηκε ο κ.Καμμένος όπου μεγάλοι και μικροί μπορούν να συμβάλουν.

Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Τι καραβια κλπ. Σε λιγο εχουμε εκλογες.
Ασε που μολις γινει η συναντηση με Ερντυ θα ξερουμε τι πρεπει να δωσουμε τελικα.

recce
Guest
recce

Και όχι απλά εκλογές – 4απλές εκλογές το 2019! Και το 2020 έχουμε εκλογή ΠτΔ που αν διαλυθεί η βουλή, θα πάμε ξανά σε γενικές εκλογές με απλή αναλογική(!!!) κατά πάσα πιθανότητα. Δηλαδή διάλυση των πάντων. Καλά τα όνειρα αλλά αν δεν υπάρχει πολιτικό σύστημα, οικονομία, τράπεζες, δικαιοσύνη, ικανό σύνταγμα, κτλ κτλ κτλ, (I could go on forever), δύσκολα τα πράγματα.
Αν τελικά πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε όπως είμαστε…

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Αν και έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να μη γράφω σε ρούμπρικες για μεταχειρισμένα πλοία, κάνω μια εξαίρεση για το εξής: “Οι 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer πρέπει να βγουν εκτός υπηρεσίας άμεσα. Βέβαια, όπως είχαμε γράψει και τότε, οι ανάγκες που ΠΝ για πλοία είναι τόσο μεγάλη που ακόμη κι αν παραλαμβάναμε τις FREMM (λέμε τώρα), οι 3 Kortenaer θα συνέχιζαν να υπηρετούν, έστω και με περιορισμένα καθήκοντα. Οι αποστολές επιτήρησης και κρούσης στο Αιγαίο, μετά και την επέκταση της ζώνης ενδιαφέροντος και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούν να βγουν με 13 πλοία. Μην ξεχνάμε, πως όταν ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός… Read more »

George
Guest
George

Μου είχε κάνει εντύπωση ότι κατηγορήθηκε για τις S και όχι για τα NH-90.
Τα σχόλια για τη “δικαιοσύνη” πάντως πολύ μετριοπαθή, όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα εκεί είναι πολύ χειρότερα

Thras
Guest
Thras

+1

FOX
Guest
FOX

Πάντως αν και με το θέμα του εκσυγχρονισμού των S ήμουν αντίθετος, μιας και δύο χρόνια μετά πωλήθηκαν οι Μ, με 400 εκ.
Παρά είναι κουλό να κατηγορείτε για την παραπάνω “απιστία”, όσο και μην συμπαθεί κάποιος τους πρωταίτιους.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Το πρόβλημα δεν είναι το αν μια αγορά ή αναβάθμιση οπλικού συστήματος ήταν λάθος ή σωστή, αυτή είναι μια τεχνική ή πολιτική απόφαση που μπορεί να είναι σωστή ή λάθος αλλά αυτό δεν είναι ποινικά κολάσιμο, απλά είναι θέμα ικανοτήτων ή και τύχης. Νομικά κολάσιμη είναι μια παράνομη πράξη, πχ λάδωμα. Έτσι πχ κάποιος μπορεί να κάνει τρομερή συμφωνία πχ και να πάρει F-35 με 30 εκατομύρια το κομμάτι (λέμε τώρα…) αλλά αν λαδωθεί και η μηχανή πχ με 25 εκατομύρια, το λάδωμα της μηχανής είναι ποινικά κολάσιμη. Άρα δεν στέκει να πει κάποιος ότι το κατηγορητήριο αναφέρει την αγορά… Read more »

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

+1

ivychris
Guest
ivychris

Αγαπητέ, ακόμη και να αλλάξει ο νόμος και να απαιτηθεί να λογοδοτήσουν “οι επίορκοι Ρασπούτιν”, πάντα υπερτερεί ο νόμος εκείνος με τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, όταν τελέστηκε το αδίκημα. Συνεπώς ακόμη και να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δεν αναιρείται το δικαίωμα παραγραφής. Εξάλλου πόσοι να βολευτούν στις εκλόγιμες θέσεις Επικρατείας ενός κόμματος, ειδικά δεν αν είναι και δεύτερο… Η κατηγορία περί αποθετικής ζημίας, ίσης με το ποσό της σύμβασης, δεν δείχνει την ανεπάρκεια υπολογισμού της πραγματικής ζημίας που προήλθε από τον χρηματισμό, αλλά την αλαζονεία της εξουσίας όταν δρα ανεξέλεγκτα – (χωρίς θεσμοθετημένες διαδικασίες με τη χρήση εξωκυβερνητικών επιστημονικών… Read more »

x-m
Guest
x-m

Δηλαδή αδίκως κατηγορείται;

ivychris
Guest
ivychris

Εφ’ όσον στοιχειοθετείται ότι χρηματίστηκε με αποδείξεις, όχι ενδείξεις και μαρτυρίες, σε προσωπικούς ή εταιρικούς λογαριασμούς συμφερόντων του, καλώς και κατηγορείται και να τιμωρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τα αδικήματα στα οποία υπέπεσε καθώς και την “πραγματική” υλική ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, υπολογισμένη όπως προβλέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις. Άλλο αυτό και άλλο πράγμα η ζημία του Κράτους, να ανέρχεται ίση με την αξία του διαγωνισμού, όπερ σημαίνει ότι δεν έγινε αναβάθμιση, οπότε ζούμε σε virtual reality… Με την αναβάθμιση έγιναν τα κάτωθι, χωρίς να μας πει ο δικαστής ή ο εισαγγελέας, αν δεν χρηματιζόταν… Read more »

NoMoneyNoHoney
Guest
NoMoneyNoHoney

Ωραία είναι να κοιτάμε τις “βιτρίνες” αλλά χωρίς χρήματα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Είτε θα συνεισφέρουν οι εφοπλιστές που δεν φορολογούνται καθόλου είτε πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές στην φορολογία. Μπορούμε για παράδειγμα να ακολουθήσουμε το επιτυχημένο φορολογικό μοντέλο της Νότιας Κορέας ώστε να εισρεύσει συνάλλαγμα. Αυτό που κάνει η Νότια Κορέα είναι να επιτρέπει στον ντόπιο πληθυσμό να φορολογείτε μόνο για τις εγχώριες εμπορικές δραστηριότητες του και να μην φορολογείτε καθόλου (0 %) για τις διεθνείς. Ταυτόχρονα κάνει το αντίστροφο για τους αλλοδαπούς που δραστηριοποιούνται εμπορικά εντός της χώρας, δηλαδή τους αλλοδαπούς τους φορολογεί τόσο για τις εγχώριες… Read more »

Thras
Guest
Thras

Δεν νομίζω ότι επιτρέπεται να κάνεις τέτοιους διαχωρισμούς εντός ΕΕ…

sotbak
Guest
sotbak

σωστό

Greg
Guest
greg

Εμείς τό κάνουμε κάπως παραλλαγμένο. Επιτρέπουμε στούς αλλοδαπούς πού δραστηριοποιούνται εντός τής χώρας, νά εξάγουν αφορολόγητα τά μαύρα δισεκατομμύρια πού κερδίζουν, στίς χώρες τους καί μετά τούς επιδοτούμε από πάνω μέ κάθε είδους επιδόματα, ώς ευάλωτες ομάδες, αφού φορολογικά φαίνονται φτωχοί.

Thras
Guest
Thras

+1

adtakhs
Guest
adtakhs

Όχι μεταχειρισμένα πλοία. Μόνο νέα. Οι Έλληνες δεν χρειάζεται να ψάξουν για μεταχειρισμένα πλοία. Πρέπει πρώτα να ψάξουν για Πατριώτες και Έντιμους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ με όραμα και ΑΓΑΠΗ στην πατρίδα. Η Ελλάδα από την αρχή της ύπαρξής της στην νεότερη ιστορία, έχει δείξει πως με όπλο την ιστορία και τον πολιτισμό που κουβαλάει, μπορεί να υψώσει στην διεθνή σκηνή και στην διπλωματία, ανάστημα μεγαλύτερο από αυτό σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός της και την οικονομίας της . Αυτό έχει δείξει πως είναι δυνατό να φέρει την Ελλάδα στην θέση περιφερειακής δύναμης στα Βαλκάνια όπου θα μπορούσε… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παυλος

Συμφωνω απολυτως, για αμεση εκινηση ναυπηγειων. Οι πολιτικες ηγεσιες ομως… —————- Επισης αν και μπηκα στον πειρασμο, να ακολουθησω το πλαισο αποκτησης πλοιων που θετει η Πτηση στο αρθρο(το οποιο βεβαιως και ειναι αναγκαιο αλλα αν ειναι αμεσα εφικτο με τις προδιαγραφες που θελουμε ειναι ενα ερωτηματικο), η αποψη μου για το αμεσο τωρα, εφοσον δεν φαινεται καμμια λυση να εφαρμοζεται για το τωρα πχ για πολεμο σε 1 μηνα, ή σε 1 εξαμηνο ή 1 χρονο, θα ηταν αγορα νεως πυραυλικων συστηματων μεγαλου και μικρου βεληνεκους στα νησια(αλλα και για την αεροπορια), και η πληρης διασυνδεση με το στολο.… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

συμφωνώ

chikichiki
Guest
chikichiki

Εμείς όμως ψάχνουμε για ρεαλιστικές λύσεις…

George
Guest
George

1) Αν οι ΗΠΑ θέλουν να μην αφήσουν Γαλλικές πρωτοβουλίες στο ΠΝ, να το ενδυναμώσουν, πραγματικά τους ενδιαφέρει κάποια ισορροπία στο Αιγαίο, η στρατηγική σχέση κτλ κτλ τότε αν ψάξουν μάλλον θα βρουν μεταχειρισμένους SM-2 στο USN τους οποίους θα μπορέσουν να δώσουν μέσω FMS Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία, είναι πρόταση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (μάλλον από εταιρεία) προς ΠΝ και είναι πιθανό να την ολοκληρώσουν (ως πρόταση). 2) Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 Adelaide, όχι 2. Αν όντως 11 καράβια δεν φτάνουν (-1/2 ΜΕΚΟ που θα εκσυγχρονίζονται) ίσως θα έπρεπε να… Read more »

FOX
Guest
FOX

Η πρόταση των Αυστραλών είναι μια υπερβολή, άσε που επιρρεαζει και γενικότερα το πλοίο…
16 ραντάρ πάνω σε ιστό, όταν παλεύουμε να αλλάξουμε ένα 3D ραντάρ…

tsir266
Guest
tsir266

Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο και βρήκα αυτή τη μακέτα για εκσυγχρονισμό των ελληνικών MEKO. Το ραντάρ των ANZAC σε ένα ιστό, πιο χαμηλό και ακριβώς πίσω από τη γέφυρα, εκεί που είναι και ο πρώτος ιστός τώρα. Σε τέτοια διαμόρφωση θα μπορούσε να τοποθετηθεί και AEGIS F, AN/SPY-1F FARS για φρεγάτες ή κάτι άλλο που να ταιριάζει με τις απαιτήσεις του ΠΝ και πιστεύω δεν επηρεάζει τόσο το πλοίο.
comment image

Spirit
Guest
Spirit

Και για πιο λόγο να το κάνεις αυτό;
Καλύτερα να τοποθετηθεί ένα σύγχρονο AESA ραντάρ ένας Mk.41 και 32 ESSM block 2.

George
Guest
George

Τo CEAFAR θεωρείται κορυφαίο και επόμενης γενιάς AESA ραντάρ και έχει ήδη φορεθεί σε φρεγάτα του μεγέθους των ΜΕΚΟ.
Δεν είναι σχέδιο σε κάποιο pc που τρέχει CAD/CAM
Το θέμα της ευστάθειας είναι λυμένη άσκηση.

Spirit
Guest
Spirit

Δεν έχει λογική τέτοιος εκσυγχρονισμός, δεν ξέρω πόσο κορυφαίο ειναι σε σχέση με άλλα ραντάρ, αλλά για να στήσεις τέτοιο εκσυγχρονισμό, πέρα του πολυδάπανου, επηρεάζει και το πλοίο με τέτοιο βάρος, όπως επηρέασε άλλωστε και τα πλοία των Αυστραλιανών.
Σταθερες διατάξεις ραντάρ για αξιοποίηση μόνο των ESSM είναι τραβηγμένη όσο δεν πάει.

Νικ1
Guest
Νικ1

1. Αν ναυαγήσει το θέμα Adelaide άλλα μεταχειρισμένα πλοία που να αξίζουν δεν υπάρχουν. Μέχρι να προκύψει κάτι λοιπόν, καλύτερα να μην αγοραστεί τίποτα από να φορτωθούμε σαβούρα. Ας επικεντρωθούμε σε νεες ναυπηγήσεις (αν υπάρχουν χρήματα) ή σε άλλες value for money λύσεις.
2. Είτε έρθουν οι Adelaide είτε όχι, η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ έχει αργήσει τόσο πολύ ώστε να μην συμφέρει πια. Καλύτερα τα χρήματα αυτά να διατεθούν για αγορά ANZAC (όποτε αυτές διατεθούν προς πώληση) με σκοπό την απόσυρση όλων των S. Έτσι γλυτώνουμε την ανάθεση έργου σε ελληνικά ναυπηγεία με τις καθυστερήσεις κ υπερβάσεις κόστους που αυτό συνεπάγεται.

sotbak
Guest
sotbak

συμφωνώ

flashg
Guest
flashg

Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει έναν στρατό ανάλογο των άλλων βαλκανικών κρατών. Αυτό θέλει και ο λαός με τις επιλογές του σε πολιτικά πρόσωπα. Οπότε τι ονειρεύεστε ότι θα αγοράσουμε όπλα?Τα Ρ3 δεν πρόκειται να εισέλθουν ποτέ σε υπηρεσία, οι Μeko θα κάνουν απλώς μια συντήρηση, τα f16 μακάρι να αρχίσει το πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα τίποτα. Οι οροφές θα μειώνονται. Άλλωστε το λένε και οι πολιτικοί το θέλει και ο λαός, ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι το πρωτότυπο μας για τις άλλες συμφωνίες που θα κάνουμε με τα γειτονικά μας κράτοι και όποιος αντιδρά… Read more »

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Sad but so [email protected] true.

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Γιατι αναφερετε τους sm-2 IIIB ως πιθανη επιλογη για τις adelaide?Απο τον mk41? Ποσο πιθανο ειναι αυτο ? Με μικρο αριθμο essm b2 και sm-2 IIIB μιλαμε για αλλα πλοια με αλλες δυνατοτητες που θα χρειαστουμε δις στο μελλον για να αποκτησουμε , προσπερνωντας θεματα με τα illuminators/καταυγασεις κλπ

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Δυστυχως το πλωτό ειναι η μονη λυση στην νεου τυπου “ενοπλη διπλωματια” μεταξυ ημων και των Τουρκων. Πως και τι θα πραξουμε αν πχ. γινει αποπειρα ρεσαλτου σε εξεδρα εξορυξης στα δυτικα οικοπεδα της κυπριακης ΑΟΖ και δεν υπαρχουν μοναδες εκει? Θελουμε παρουσια σημαίας σε κοντινη αποσταση. Αυτο δεν γινεται π.χ. απο ενα P3 εκτος αν αυτο κανει χρηση των οπλων του (πολυ χλωμο για τα ελληνικα γουστα και προτυπα). Βελτιστη λυση? Η χρηση οπλων. Χρονια πριν. Τωρα, μαλλον οι δυο Lafayete, αν βγουν προς πώληση το 2020. Σε τετοια περιπτωση, με δεδομενο πως δεν παιρνουμε τις Adelaide, παμε για… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

+1

Thras
Guest
Thras

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσουμε πλοία 30 ετών που έχουν εκσυγχρονιστεί πρίν από 10-12 χρόνια για να τα κρατήσουμε σε υπηρεσία 10 χρόνια και το 2030 να χρειάζονται όλα μαζί αλλαγή… Να κλείσουν άμεσα τορπίλες, ΜΕΚΟ και ελικόπτερα και μετά μεγάλες αποφάσεις για το αν θέλουμε να έχουμε ΠΝ ή ακτοφυλακή με πυραύλους. Οι μοναδικές προτάσεις με ενδιαφέρον είναι: 1) Adelaide class (3 μονάδες και όχι δύο) ώς ενδιάμεση λύση και έναρξη προγράμματος για 4 φρεγάτες (όχι LCS, δεν έχουν αυτά που θέλει το ΠΝ) που θα εξοπλιστούν με αμερικανικά συστήματα και συνδυασμό SM2/ESSM. Υπάρχουν 4-5 διαφορετικές προτάσεις για… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

συμφωνώ, αυτές είναι οι επιλογές εκ των πραγμάτων.
Πάντως εξακολουθώ και επιμένω ότι πρέπει να προτείνουμε στους αμερικανούς να μπούμε στις νέες ναυπηγήσεις Α/Β με τουλάχιστον 2 πλοία, προφανώς με ενδιάμεσο φόρτο όπλων.
Αλλιώς, αφού οι Γάλλοι περιμένουν την άδεια των Γερμανών για τα ομόλογα…….(τρίζουν τα κόκαλα του ντε Γκολ και του Μιτεράν…), LCS με ναυπήγηση εντός Ελλάδας…….(όνειρα….)

Thras
Guest
Thras

Για ΑΒ νέας ναυπήγησης δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα. Κάθε ένα πάει κοντά στα 2 δις! Θα μπορούσαν απλά να βρεθούν 2-4 του Flight II που θα αποδεσμευτούν για την Ελλάδα ή θα παραχωρηθούν με το προγραμμα στρατηγικής συνεργασίας με χαμηλότερο κόστος…

evaggelos
Guest
βαγγελης

κι εγω γουσταρω ab αλλα αληθεια να το συντηρησουμε θα εχουμε λεφτα? εδω κανουμε παζαρια για 10 τορπιλες κ μια δεκαετια για αναβαθμιση μεκο

sotbak
Guest
sotbak

θα μειωθεί το κόστος από τη χρήση των άλλων πλοίων γιατί με ένα Α/Β ως πλοίο φυλακής κάπου στο Αιγαίο θα έχεις τακτική εικόνα σαρωτική, και δεν κινείς παράλληλα περισσότερα μέσα, μιλάμε για οικονομία κλίμακας ουσιαστικά…

evaggelos
Guest
βαγγελης

ναι αλλα δεν ξερω αν θα εχουμε τα οπλακια που παιρνει το μπερκ η το τικο γιατι κανουμε αιωνες για 20 τορπιλες.

FOX
Guest
FOX

Πως δεν υπάρχει κανένας λόγος… πρώτα είναι οικονομικό το θέμα, δεύτερο είναι σχετικά άμεση η ενίσχυση αν τα υποσυστήματα είναι γνωστά.

Thras
Guest
Thras

Ο λόγος για τον οποίο έγραψα ότι δεν ύπαρχει θέμα είναι ότι πρόκειται για
“πλοία 30 ετών που έχουν εκσυγχρονιστεί πρίν από 10-12 χρόνια για να τα κρατήσουμε σε υπηρεσία 10 χρόνια και το 2030 να χρειάζονται όλα μαζί αλλαγή…”

Αίας
Guest
Αίας

2 f122 από Γερμανία όσο πιο γρήγορα γίνεται, το κόστος και εγώ πιστεύω θα είναι βατό. 2 λαφαγιετ ,όπως είναι , χωρίς Ευρώ πάνω τους, αν το κόστος πώλησης είναι λογικό, είμαι επιφυλακτικός προς αυτό. Εκσυγχρονισμός των μεκο στους ολανδους ,στο πρότυπο των Μ και παραχώρηση φρεγάτας Μ ή κ 2 για όσο διαρκεί το πρόγραμμα , με προαίρεση αγοράς τους. Η Ολλανδία εύκολα θα τις έδινε για να πάρει το συμβόλαιο ακόμα και αν έμενε χωρίς αυτές. Ναυτικό κολαζ αλλά έτσι όπως τα κάναμε ,καλύτερα από το τίποτα. Αγορά των κορεατικων περιπολικών/κορβετων για αντικατάσταση των παλιών πυραυλακατων. Συν κ/β… Read more »

GUS
Guest
GUS

ΕΙναι παρα πολυ σοβαρη επιλογη αυτη των Adelaide η των Lafayette γιατι η επιλογη τους θα καθορισει κ τις επομενες… φυσιολογικα.
Αν βαλουμε sm2 στο ΠΝ δεν θα παμε σε aster μετα δεν ειναι λογικο κτλ για ρανταρ υποσυστηματα κτλ.

Η προσωπικη μου αποψη ειναι να το παζαρεψουν οσο μπορουν κ υπο αυτη τη σκεψη αγορα των Adelaide για αμεση ενισχυση κ συμφωνια, ναι συμφωνια για 5 χρονια μετα, για ΑΝΖΑC προς αντικαταστη των S μια προς μια μολις ξεκινησουν την αντικατασταση τους οι αυστραλοι.

ΝΕΑΡΧΟΣ
Guest
ΝΕΑΡΧΟΣ

Αν το πολεμικό ναυτικό θέλει τα πλοία θα τα πάρει, με ένα λογικό απόθεμα πυραύλων(π.χ 24 SM-2 και 32 ΕSSM) για δύο πλόια αυτή την στιγμή είναι υπεραρκετά.Tώρα οι διαδυκτιακές αέναες συζητήσεις γίνονται για ευνόητους λόγους.

Stave
Guest
Stave

Gia ta Amerikanika Arleigh Bourke den mas lete tipota, isos epideis einai alli Klassi ploion, Katadromika men kai akriwa to kostos loitourgias tous, sigoura nai, kai mallon 8a 8imosoun para poli oi tourkoi kai 8a kounisoun to daktylo stous Amerikanous alla, se tetoies epoches, dld afou hmaste toso kalh filoi tora kai prepei to isozigio na epikratisi kai idika gia thn Ellada na iperechi se Quality… Kai 8a apoktisoume etsi 2 toulachiston Nabarxides me ekseretikes ikanotites kai exoun Arketa apo auta oi Amerikanoi.

sotbak
Guest
sotbak

+1

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Ισως επειδη οι Αμερικανοι θεωρουν πως δεν εχουν αρκετα και γιαυτο δε τα δινουν , εσυ θεωρεις πως εχουν αρκετα επειδη εισαι ακομα με τις S και τα λιμπιζεσαι , τα λιγουρευεσαι , τα ποθεις . Εαν σε καποια φαση παραχωρησουν , δεν θα ειμαστε οι πρωτοι επιλαχοντες τον ποπουδακο μας κατω να χτυπαμε , αλλα αν γινει , ποια baseline προτιμας 8 η 9 ?

Thras
Guest
Thras

Άλλη μία σκέψη που κάνω είναι ότι κάθε φορά αφήνουμε την κατάσταση να βαλτώνει και μετά τρέχουμε με διαδικασίες κατεπείγοντος να πάρουμε ότι καλύπτει τα βασικά, χωρίς κανένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.

Εδώ που έχουμε φτάσει, τα επόμενα 10 χρόνια πρέπει να αντικατασταθούν:
9 φρεγάτες
4-5 υποβρύχια
10 ΤΠΚ
4 κανονιοφόροι
8-10 περιπολικά
2 πετρελαιοφόρα στόλου
4 αποβατικά

Για να μην τα πολυλογώ, χρειαζόμαστε ουσιαστικά έναν νέο στόλο!

Αν λοιπόν δεν καταφέρουμε τώρα να φτιάξουμε τα ναυπηγεία μας και να κάνουμε μακροπρόθεσμο ναυπηγικό πρόγραμμα, μάλλον δεν θα το καταφέρουμε ποτέ! Υπάρχουν οι ανάγκες που μόνο για το ΠΝ μπορούν να συντηρήσουν όχι ένα αλλά 2 ναυπηγεία για περίοδο 15 ετών…

Digenis
Guest
Digenis

Τι ειπες τωρα !!!! Αυτα δεν γινονται στο ελλαντα !!! 1 δις το χρονο αυξηση του προυπολογιμου του αμυνας θελουμε για αυτα μόνο … !!!

Thras
Guest
Thras

Εϊτε θα πάρουμε απόφαση ότι χρειάζονται περισσότερα κονδύλια, είτε δεν θα έχουμε στόλο. Τα 2/3 του στόλου χρειάζονται αντικατάσταση τα επόμενα 10 χρόνια…

Ας μην επεκταθούμε και σε ΕΣ, ΠΑ γαιτί θα μας πιάσει κατάθλιψη…

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Όταν έβρεχε φρεγάτες δεν έβρεχε και μίζες, οπότε ήταν φυσικό και επόμενο να καταλήξουν σε άλλους!

sotbak
Guest
sotbak

+1

KaizerAmstelVonLagerS
Guest
KaizerAmstelVonLagerS

Ειναι τουλαχιστον τραγελαφικο αυτο που παρακολουθουμε ολοι τον τελευταιο καιρο.Ειδικα τις τελευταιες μερες με την συμφωνια των Πρεσπων.Οψιμοι πολεμαρχοι και Μακεδονομαχοι με μπροσταρηδες παπαδες που μεχρι και τραγουδακι εβγαλαν.Αλλα ενω ολοι αυτοι σηκωνουν πολεμικες κραυγες και καλουν προς αντιστασεις στην προδοσια…ταυτοχρονα ειναι και οι πρωτοι που αρνουνται οποιαδηποτε παραχωρηση προς την χωρα εκ μερους τους.Τι θελω να πω.200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο κοστίζει στο ελληνικό κράτος η μισθοδοσία των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. 10.000 ανθρώποι, κληρικοι και βοηθητικό προσωπικό. Δημοσιοι υπαλληλοι.Αλλα οι συγκεκριμενοι ειναι στο απυροβλητο.Ολοι κατηγορουν τους υπολοιπους δημοσιους υπαλληλους ως αχρηστους,τεμπεληδες και ολα τα καλα.Οι συγκερκιμενοι ομως… Read more »

Greg
Guest
greg

Μαζί σου. Oχι μόνο οί παπάδες πού είναι καί λίγοι. Καί οί δάσκαλοι καί οί καθηγητές. Κι αυτοί “ΔΕΝ επιτελουν ΚΑΝΕΝΑ παραγωγικο η εστω γραφειοκρατικο εργο” καί είναι καί καμμιά 100σταριά χιλιάδες (γιά καμμιά 450000 μαθητές). Εκεί νά δείς πόσο κοστίζει η μισθοδοσία στό ελληνικό κράτος. Καί μαζί νά κλείσουν καί τά σχολεία. Μόνο έξοδα είναι. Καί τό 90% τών υπαλλήλων τών Υπουργείων. Κι αυτοί. Αλλες 300000. Δέν παράγουν τίποτα καί η γραφειοκρατία έχει ψηφιοποιηθεί. Μετά νά δείς εσύ τί θά περισσέψει γιά τό στρατό πού τόσο νοιάζεσαι.

tpap
Guest
tpap

Με διαλυμένο τον ιδιωτικό τομέα, που θα βρουν δουλειά οι 500.000 περίπου απολυμένοι; Άρα θα τα πληρώσεις ξανά σε επιδόματα, ενισχύσεις κτλ. χώρια την κοινωνική αναταραχή που θα επικρατήσει. Δηλαδή θα διογκώσουμε το πρόβλημα αντί να το επιλύσουμε. Νομίζετε ότι ένα κράτος λειτουργεί στον αυτόματο, χωρίς ανθρώπους να υποστηρίζουν αυτό το οικοδόμημα. Το ότι χρειάζεται το δημόσιο εξορθολογισμό και αναδιοργάνωση είναι δεδομένο, αλλά οχι με αυτές τις λογικές, όταν έχεις επαναφέρει την κανονικότητα στη λειτουργία της αγοράς. Αν θέλει να βρει χρήματα το κράτος, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, να ψάξει πχ στην οικονομική αιμορραγία που υφίσταται η χώρα από την… Read more »

Greg
Guest
greg

Απλά εξήγησα στόν από πάνω ότι τό πρόβλημα δέν είναι μόνο οί παπάδες. Κατά τ’ άλλα, στή δεύτερη παράγραφό σου συμφωνώ οπότε πάμε στήν πρώτη. Πιστεύεις ότι η πλειονότητα τους θά άντεχε στόν ιδωτικό τομέα έτσι όπως έχουν μάθει; Αν ναί γιατί νά μήν τούς δοθεί η ευκαιρία νά τό εξακριβώσουν; Αν όχι ΟΑΕΔ γιά 12 μήνες καί μετά όπως οί υπόλοιποι. Αλλά καί γιά όλη τους τή ζωή νά παίρνουν επίδομα, φθηνότερα θά στοίχιζαν. Καί τό αβγό τού Κολόμβου. Ο ιδιωτικός τομέας φταίει πού δέν μπορεί νά απορροφήσει αυτούς πού λές, ή ο δημόσιος πού μέ τήν απληστία του… Read more »

tpap
Guest
tpap

Νομίζω ότι είσαι, πραγματικά εκτός πραγματικότητας. Οι αφοριστικές απόψεις σου είναι τόσο μονόπλευρες που παραγνωρίζεις τις εγκληματικές συμπεριφορές του ιδιωτικού τομέα και την λάθος στρατηγική που ακολούθησε τα χρόνια προ κρίσης ή ξεχνάς την έφεση του στη λαμογιά, τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγη και δε συμμαζεύεται. ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑ ΛΕΩ που θα πας όλους αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς προοπτική. Ωραία άποψη ότι τα επιδόματα θα κοστίσουν λιγότερο από τους μισθούς. Δε φτάνει που έχουμε τόσους ανέργους από τον ιδιωτικό τομέα, θα προσθέσουμε και άλλους, μάλιστα πολύ ωραία!!! Θεωρείς ότι είναι σάπιοι και ανίκανοι το 1/10 του πληθυσμού της Ελλάδας, είμαστε σοβαροί;… Read more »

Greg
Guest
greg

Θά δοκιμάσω νά σού απαντήσω κόσμια, αλλά δέν σού εγγυώμαι ότι θά τά καταφέρω. Εν τάχει: Γιατί η ανεργία πρέπει νά είναι προνόμιο τών ιδιωτών; Ναί τά επιδόματα στοιχίζουν λιγώτερη αιμορραγία, απ΄τό νά τούς πληρώνεις γιά νά ξύνονται. Είναι όντως τό 1/10 τού πληθυσμού; Κι εγώ πού νόμιζα ότι είναι λιγότεροι. Η φοροδιαφυγή τού ιδιώτη επιβεβαιώνει ότι τό κράτος δέν κάνει καλά ούτε αυτό. Καί από τούς όποιους ελέγχους, συνήθως βγαίνουν πλουσιότεροι οί ελεγκτές. Γιά πιά αναδιοργάνωση καί ανακατανομή μιλάς; Καί πότε; Καί ποιός θά τό τολμήσει; Ή γιά αξιολόγηση πού βγάζουν σπυριά; Στό τέλος φυσικά, άν καί δειλά, καταλήγεις… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS
Guest
KaizerAmstelVonLagerS

Φιλε μου greg ειπα ενα απλο πραγμα.Ανεφερα ΜΟΝΟ τους παπαδες.Απο εκει και περα ηρθες εσυ και εβαλες μεσα ολο το δημοσιο.Εγω δεν αναφερθηκα ουτε σε δασκαλους ουτε σε δημοσιους υπαλληλους.Αντιθετως μαλιστα καποιους τους υποστηριζω.Ειδικα οι δασκαλοι επιτελουν το πιο ΒΑΣΙΚΟ και ΔΥΣΚΟΛΟ εργο.Οποτε δεν εχει νοημα να απαντησω περεταιρω στο σχολιο σου. Απο την αλλη μερια συμφωνω και με τους δυο σας σε σημεια στο υπολοιπο μερος της συζητησης.Τοσο το δημοσιο οσο και ο ιδιωτικος τομεας στην Ελλαδα ειναι προβληματικοι.Δεν καταργεις τον εναν ομως για να φτιαξεις τον αλλον.Πρεπει να λειτουργουν συνδιαστικα και αρμονικα.Το πως γινεται αυτο σε μια χωρα… Read more »

Greg
Guest
greg

Φίλε μου Haineken (sorry αλλά τό nick σου είναι δοκιμασία), κι εγώ ένα απλό πράγμα είπα. Οτι άν ψάχνεις άχρηστους στό δημόσιο, έχει πολύ περισσότερους απ’ αυτούς πού βρήκες. Καί δέν θά διαφωνούσα μαζί σου, αλλά τό επιλεκτικό σου μένος μέ τούς παπάδες μού ‘κανε κάπως. Οταν τό ανακάτεψες καί μέ Πρέσπες, πολέμαρχους, μακεδονομάχους καί άλλα παρόμοια, μού ‘κατσε στό λαιμό. Μήπως τότε τό κριτήριο απόλυσης θά έπρεπε νά ‘ναι όχι τό άν καί πόσο είναι χρήσιμοι, γιατί τότε θά πρέπει νά απολυθούν 100ντάδες χιλιάδες, πού ενόχλησε καί τόν άλλο φίλο, αλλά τόν άν συμμετέχουν σέ συγκεκριμένα συλλαλητήρια; Καί άν… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS
Guest
KaizerAmstelVonLagerS

Δεν εχω μενος με τον κληρο φιλε μου.Υποστηριζω οτι ισχυει σε ολες τις αναπτυγμενες χωρες..Η εκκλησια εχει δικους της πορους και στηριζεται απο τους πιστους.Οσους θελουν να συμβαλουν οικονομικα τελος παντων και να “απολαμβανουν” και τις αναλογες υπηρεσιες.Οσο για το εργο που παραγουν οι παπαδες θα ηθελα ενα παραδειγμα. Οτι υπαρχει σαβουρα υπαρχει.Αλλα απο καπου πρεπει να ξεκινησεις το ξεκαθαρισμα.Τα περι συμμετοχης σε συλλαλητηρια δεν αποτελει κριτηριο μου.Το δικο μου κριτηριο ειναι αυτο της αποδοσης εργου.Και δεν ξερω ποσοι πρεπει να απολυθουν(σιγουρα αρκετοι) αλλα δεν ειναι και ολοι αχρηστοι. Μεγαλη κουβεντα οντως.Και ως καποιος που μεγαλωσε μεσα σε σχολειο προσκειμενο… Read more »

tpap
Guest
tpap

Να με συμπαθάς για τον εντονο τροπο που σου μίλησα σε προηγουμένως. Αλλά με όλα αυτά τα παράλογα που συμβαίνουν αυτές τις μέρες, σ’ αυτή την πολύπαθη χώρα, εχω αρχίσει να χάνω την ψυχραιμία μου.

Greg
Guest
greg

Πνευματικό άς πούμε; Γιά τό 70% τού πληθυσμού πού έχει τέτοιες ανησυχίες;
Ξέρεις πόσες υπηρεσίες τίς πληρώνουν καί αυτοί πού τίς “απολαμβάνουν”, αλλά καί άλλοι πού δέν … κι ούτε πρόκειται ποτέ;
Νά τίς απαριθμήσουμε;
Τώρα, άν μικρός πήρες μεγάλη δόση καί μπούκωσες, τί νά σου κάνω;
Προσωπικά μικρός τούς απέφευγα, όσο γερνάω τούς βλέπω μέ καλύτερο μάτι. Ξέρεις είναι καί η σωτηρία τής ψυχής πού λέει καί η Αλκηστις. Νά εύχεσαι μεγαλώνοντας νά τό …πάθεις καί σύ.
Αντε καλό σου βράδυ.

Greg
Guest
greg

Τί έγινε ρέ tpap; Μαλάκωσες καί μέ ξενέρωσες. Πάνω πού άλλαξα γεμιστήρα καί απασφάλισα! Κρίμα.
Ελα εντάξει, αστειεύομαι. Μακάρι όλες οί αντιπαραθέσεις νά κατέληγαν σάν τή δική μας. Φυσικά καί σέ συμπαθώ. Καί έτσι πού τό έθεσες καί σέ κατανοώ απόλυτα.
Αλήθεια εσύ πώς τά πάς μέ τούς παπάδες; Κλείσιμο ματιού.

data
Guest
Panagiotis Karatasios

Πρέπει να πάμε άμεσα σε ναυπήγηση ελληνικού πλοίου με βάση το δόγμα “Ρούσσεν” : πλοία σχετικά μικρού εκτοπίσματος αλλά γρήγορα και γερά εξοπλισμένα ένα είδος fast destroyer. Για αεράμυνα περιοχής αν δεν πάρουμε adelaide τότε αναγκαστικά θα περιμένουμε τις [email protected] και ο Θεός μαζί μας

sotbak
Guest
sotbak

+1

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Αυτό με τα μικρά πλοία το ακούω από το ’80. Δεν ισχύει βρε παιδιά τί να κάνουμε. Θέλουμε και μεγάλα σκάφη, το θέμα έχει συζητηθεί χιλιάδες φορές.

Ως προς τις ναυπηγήσεις άμεσα, κι αυτό δεν ισχύει καθώς δε υπάρχει ναυπηγική βιομηχανία… Ας ξεκινήσουμε με κανένα εκσυγχρονισμό των Osprey/HSY-56 και μετά βλέπουμε… Ας αναπτύξουμε σοβαρά κάνα RWS και μετά μιλάμε.

sotbak
Guest
sotbak

μα δεν αναφέρει ο άνθρωπος ότι θα έχουμε μόνο Ρουσέν, εννοείται ότι χρειάζονται και τα μεγάλα σκάφη.

Spirit
Guest
Spirit

Τα μικρά πλοία ειναι δόγμα άλλης εποχής και κατά την γνώμη μου δεν ειναι και καθόλου οικονομικό μιας και τα σκάφη αυτά έχουν μόνο προσανατολισμό την κρούση κατά του αντίπαλου στόλου. Με το RAM βέβαια απέκτησαν και κάποιες αντιαεροπορικές δυνατότητες, αλλά στο τομέα κατά των υποβρυχίων έχουν ανύπαρκτες δυνατότητες…

Κατά την γνώμη το ΠΝ πρέπει να προσανατολιστεί σε ταχυκίνητες ελαφριές κορβέτες, η σειρά FAST ATTACΚ της DAMEN, νομίζω είναι ότι καλύτερο να συνδυαστεί με ένα κύριο πλοίο επιφανείας 3000-4000 τόννων.

darede
Guest
darede

KaizerAmstelVonLagerS Δεν είναι τραγελαφικό αλλα εξόχως προσβλητικό να αναφέρεσαι στα 200 εκ της εκκλησίας και να ξεχνάς τις επιδοτήσεις σε ευγενή ταμεία αλλα και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος από ημετέρους, που θα εδιναν την δυνατότητα για σημαντική ενίσχυση. Την ίδια ώρα οι βουλευτες δίνουν για το κόμμα αλλά δεν δίνουν για την άμυνα. Ας επιλύσουμε όλα τα παραπάνω και μετά βλέπουμε για όλλα τα άλλα. Στο θέμα των φρεγατών οι adelaide είναι μονόδρομος ενώ όλες οι αναφορές σε άλλες κλάσεις είναι ουτοπικές για να το θέσω κομψά. Αμα τις θέλουμε ας τις πάρουμε, όλα τα άλλα είναι προφάσεις. Btw μτχ… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS
Guest
KaizerAmstelVonLagerS

Δεν ξερω αν ειναι προσβλητικο να αναφερομαι στα οικονομικα της Εκκλησιας.Μιας Εκκλησιας που βασιζεται σε κρατικο προυπολογισμο,Βυζαντινα χρυσοβουλα και Οθωμανικα φιρμανια για να κανει real estate και να παιζει στο χρηματηστηριο.Αλλα αν θελεις να το παρουμε και διαφορετικα…γιατι να μην το κανουμε οπως ολες οι πολιτισμενες χωρες που πολλοι εδω μεσα εχουμε ως παραδειγμα; Φανταζομαι γνωριζεις τι ισχυει στο θεμα της εκκλησιας ας πουμε στην Γερμανια…Οσο για τα υπολοιπα που αναφερεις συμφωνω.Τοσο για τα κομματα οσο και για διαφορους δημοσιους οργανισμους και ταμεια. Στο θεμα των φρεγατων οι adelaide είναι μονόδρομος ναι αλλα χωρις οπλα ειναι και αδιεξοδος μονοδρομος.Η 10ετια… Read more »

tpap
Guest
tpap

όσον αφορά τα βυζαντινά χρυσόβουλα, τα οθωμανικά φιρμάνια και φετφάδες έχουν αναγνωρισθεί από το Ελληνικό Κράτος με σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Όπως και στα Δωδεκάνησα ανάλογες περιπτώσεις που ίσχυαν επί Ιταλικής κυριαρχίας, κατοχυρώθηκαν έπειτα με νόμους του Ελληνικού Κράτους. Συνεπώς, αν πρέπει να καταργηθούν όλα αυτά που αναφέρεις, θα πρέπει να γίνουν επι συνόλου και όχι επιλεκτικά, διότι διαφορετικά θα μιλάμε για επιλεκτική και άνιση μεταχείριση.

airman
Guest
airman

Το προβλημα του πολεμικου ναυτικου στο Αιγαιο ειναι τα 100 (120 ?) Φ35 με απειρους ΣΟΜ που θα βυθισουν οτιδηποτε πλεει χωρις ρανταρ ΑΕΣΑ.

vagelis tassios
Guest
vagelis tassios

Που τα εχεις δει τα 100 f 35 ???

Fingolfin
Guest
Fingolfin

Επίσης να πούμε πως κάθε επιλογή, μεταχειρισμένα ή καινούρια, θα πρέπει να έχει ραντάρ AESA. Όπως και οι ΜΕΚΟ που έχουμε. Το ΠΝ πρέπει να περάσει στην νέα εποχή.

sotbak
Guest
sotbak

+1

Κ.Μ
Guest

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα κέρδη από τα ομόλογα θα δίνονται σε δόσεις των 600 εκ ανά εξάμηνο και αφού πρώτα δοθεί το πράσινο φως στους ελέγχους που μας γίνονται. Αυτή την εποχή μάλιστα γίνονται αυτές οι αξιολογήσεις και τον Μάρτιο θα πρέπει εάν είναι όλα εντάξει να μας καταβληθεί η πρώτη δόση.Δεν γνωρίζω εάν αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε για την απομείωση του χρέους.Και έτσι να είναι σίγουρα δημιουργείτε δημοσιονομικός χώρος για την αγορά οπλικών συστημάτων έτσι όπως τα θέλει ο πελάτης π.χ γαλλικό πλοίο με σύστημα που θα θέλαμε εμείς.Και μάλλον θα υπάρξει και ένας ανταγωνισμός… Read more »

GK_
Guest
GK

Υπαρχει και μια αλλη εναλλακτικη επιλογη που δεν εχει ληφτει υποψη απο κανενα μεχρι σημερα. Αυτη ειναι ενας ριζικος εκσυγχρονισμος σε τουλαχιστον 2 απο τις 3 “S” που δεν εχουν δεχτει καμια αξια λογου αναβαθμηση απο τοτε που μπηκαν σε ελληνικη υπηρεσια το χρονικο διαστημα 2003-04 περιπου. Στην συγκεκρημενη περιπτωση προκειται για την ενσωματωση μιας σειρας συστηματων οπως: κινητηρες GE LM1500 στην θεση των RR Tyne, κινητηρες GE LM2500 στην θεση των RR Olympus, επιθεωρηση του συστηματος μεταδοσης της κινησης, νεος εκτοξευτης Mk-41Vls στην θεση του Mk-29, radar 3D Thales TS200 στην θεση του radar 2D LW08/DA08, νεο ΚΠΜ, νεο… Read more »

Thras
Guest
Thras

Tα S δεν παίρνουν άλλο εκσυγχρονισμό είνια ήδη 40 ετών! Για τις ΜΕΚΟ μπορούμε να το δούμε…

GK_
Guest
GK

ThrasThras Ιανουάριος 30, 2019 at 9:09 πμ
Πιστευω οτι εαν η λυση gap filler που ακουει στο ονομα Adelaide δεν εχει ευτυχη καταληξη και υπο το πρισμα των οικονομικων περιορισμων και του περιορισμενου χρονου υλοποιησης η προηγουμενη λυση ειναι μια εφικτη εναλλακτικη προταση που θα αξιζε να μελετηθει περισσοτερο και κυριως με βαση την αρχη: «απο το τιποτα..καλη και η Παναγιωταινα..»

Thras
Guest
Thras

Εγώ πάλι πιστεύω ότι έστω και ένα cent σε πλοία 40 ετών είναι πεταμένα λέφτα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη λογική σου, απλά λέω ότι ή θα αλλάξουμε νοοτροπία και θα ασχοληθούμε σοβαρά με την άμυνα της χώρας ή θα σταματήσουμε να υπάρχουμε…

Άλλωστε η επιβίωση δεν είναι υποχρεωτική, μπορούμε και να αφανιστούμε κατ’ επιλογήν!

gdmast
Guest
gdmast

Τι να προσθέσει κανείς? Ήδη πολλοί παραπάνω, έχουν σχεδόν εξαντλήσει το θέμα.
Και μόνο ο αριθμός των σχολίων, εκφράζει και την ανησυχία.
Αυτή την ανησυχία (η οποία συνοδεύεται πλέον και από χρονική πίεση), την συμμερίζονται αυτοί που πρέπει?
Όχι οι επιτελείς, αυτοί θέλουν ότι θέλουν χθες. Οι άλλοι.
Αυτοί που θα αποφασίσουν την όποια χρηματοδότηση.
Και λέω για απλή χρηματοδότηση, γιατί ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι ανίκανοι (ή καλύτερα αδιάφοροι) και να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν. Όχι μόνο τώρα, αλλά πολλά χρόνια τώρα.

sotbak
Guest
sotbak

+1

antonios
Guest
antonios

Εαν το κοστος των οπλων ειναι το κυριοτερο τοτε καλο θα ηταν να παψει καθε συζητηση για μεταχειρησμενες φρεγατες. Εξηγουμαι. Οι περισσότερες υποψηφιες φρεγατες ητε φερουν τα οπλα που αδυνατουμε οικονομικα να αγορασουμε αρα μενουμε και πολεμαμε με αυτα που ξερουμε (το παθημα του Δαρειου με τους Καρδακες να μας φωτιζει σε αυτο το σημειο) ητε φερουν τα ιδια οπλα που φερουν και οι Kortenaer οποτε γιατι να παρουμε κατι ιδιο. Το δηλιμα εξακουλουθει να υπαρχει και σε φρεγατες που μπορουν να φερουν mk 41 με ελαχιστες μετατροπες (type 23) αλλα και παλι αφου δεν θα μπορουμε να αγορασουμε τους… Read more »

tsir266
Guest
tsir266

Σωστός antonios. Η εγκατάσταση mk41 ήταν μέρος της πρότασης εκσυγχρονισμού, αλλά υπάρχει ένα θέμα τώρα. Οι 32 ESSM χρειάζονται κι ένα ικανό radar για να τους καθοδηγεί και να μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλές εμπλοκές, ειδάλλως 32 πύραυλοι είναι άχρηστοι. Παρόλο που μου αρέσουν πολύ αυτά τα πλοία, νομίζω πως ο χρόνος έχει περάσει και ότι ακόμα και οι εκσυγχρονισμένες είναι πολύ παλιές πλέον. Όπως είπες, μόνο καινούρια πλοία αξίζει πλέον. Ξέρω ότι δεν υπάρχουν χρήματα αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

antonios
Guest
antonios

Δεν θα διαφωνισω ως προς το ρανταρ αλλα με τα μισα λεφτα για τις αυστραλεζικες βαζεις το ιδιο 3d ρανταρ που εχουν και οι καινουργιες πυραυλακατοι και να πως αξιοποιουνται και το ΚΠΜ και τα βληματα! Πολλες φορες εγραψα εδω οτι η μονη λυση ειναι ενα “εθνικο” πλοιο. Με σωστο προγραμματισμο για 4+4 πλοια πολλες χωρες θα εκαναν μεγαλες “εκπτωσεις” τοσο στα οπλα οσο και στα ηλεκτρονικα. Για παραδειγμα η Als 115 (κορβετο-φρεγατα 118μ) εχει σαν σχεδιο οτι χρειαζεται το ΠΝ. Επαρκη αριθμο κελιων, 2 αντιπυραυλικα, πυροβολα μικρου διαμετριματος κτλπ. Καποιοι ΠΑΛΙ θα πουν “ειναι αργα” και απαντω ΠΑΝΤΑ ΘΑ… Read more »

evaggelos
Guest
βαγγελης

εθνικο πλοιο με την νοοτροπια που εχουμε ως ελληνες ξεχνατο το ναυπηγειο θα καταληξει μια ακλαυτη δεκο.μονη πιθανοτητα ειναι η πωληση τους σε ετερεια που φτιαχνει πολεμικα πλοια κ τα οποια φυσικα θα πρεπει να αγοραζουμε αλλιως παραγγελια απο εξω.εδω δυο ρουσσεν κ εχουν περασει τοσα χρονια που στις ηπα θα βγαζανε αεροπλανοφορα.

antonios
Guest
antonios

Αυτη ειναι η απαντηση που ολοι οσοι ψαχνουν για ευκολες λυσεις δινουν. Η πιπιλα για δηθεν ΔΕΚΟ πρεπει καποτε να σταματησει. Οπως και το κακο συνήθειο μας να ψηφιζουμε πολιτικους που εδω και 70 χρονια δημιουργουν “ΔΕΚΟ”. Αρα το προβλημα μας δεν ειναι οι ΔΕΚΟ αλλα εαν και εμεις θα ημαστε απο τους τεμπεληδες κομματοσκυλα που θα πληρωνονται τζαμπα. ΟΜΩΣ υπαρχουν και ιδιωτικες και ΚΡΑΤΙΚΕΣ επιχειρησεις που κανουν ακομα και σημερα θαυματα. Αφου δεν σου αρεσουν οι ΔΕΚΟ ας ναυπηγησει τα πλοια το ΠΝ οπως εκανε και τον εξυγχρονισμο των υποβρυχιων παλαιοτερα. Συμερασμα : Ολοι θελουμε το καλυτερο αλλα να… Read more »

Thras
Guest
Thras

Μόνο με ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων μπορέι να υπάρηουν ξανά ναυπηγήσεις στην Ελλάδα. Ίσως είνια καλύτερα να αναλάβει κάποιος μεγάλος διεθνής όμιλος, αλλά χωρίς κυβερνητικές τρικλοποδιές όπως με τον Σκαραμαγκά!

evaggelos
Guest
βαγγελης

@ antonios δειξε μου ελληνικη ετερεια που κατασκευαζει πλοια επιπεδου φρεγατας κ οχι μακετα δημοσιο ισον μιζες χαλαρωση και απεργιες. Αν φτιαξεις εθνικο πλοιο θες και λεφτα τα κοστη και της πιθανες ζημιες το r&d του πραγματος κ φυσικα πωλησεις και εκτος ελλαδος αν η als class μπορει να πουληθει στο εξωτερικο κλπ γιατι το μονο που θα πετυχεις ειναι αλλη μια δεκο οπως τα εαβ εας κλπ. φτιαξαμε τα λεωνιδας τα πουλησαμε πουθενα οχι φτιαξαμε τα jason πουληθηκαν πουθενα οχι χωρις πωλησεις ενα μαγαζι γινεται δεκο κ δε σου βαζω τα ρουσσεν ελπιζω τα 6-7 να αντικαταστησουν τουλαχιστον τα… Read more »

evaggelos
Guest
βαγγελης

το κακο με τα anzac ειναι οτι θα αποσυρθουν τα 2 πρωτα γυρω στο 24 και τα επομενα το 28-30 οταν και θα βαλλουν σε υπηρεσια το νεο τους πλοιο το 30 τα ανζακ θα ειναι για υφαλους. Δυστηχως πρεπει να παρουμε της 2 αδελαιδες κ να αναβαθμιστουν οι 4 μεκο κ επιτελους να προχωρησουμε σε νεο πλοιο ποιο θα ειναι αυτο αγνωστο επισης ποιες οροφες θελλει το ναυτικο ειναι αγνωστο.Λεφτα σιγουρα δεν υπαρχουν αλλα δε γινεται και καθε 10 χρονια να παιρνουμε μεταχειρισμενα ας παρουμε 4 καινουργια να χουμε μια βαση 30 χρονια οποτε στην ουσια οικονομια κανεις αν… Read more »

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Κύριοι αυτή την κουβέντα την έχουμε κάνει πολλές φορές. Τα κουκιά είναι λίγα και μετρημένα, οι 2 Adelaide και, θεωρητικά, οι 2 F-122 Bremen. Για τις τελευταίες, γνωρίζει η Π&Δ αν έχουν γίνει συγκεκριμένες συζητήσεις; Για το παρελθόν, επειδή το άρθρο αναφέρει σαν πιθανό λάθος το ότι το ΠΝ δεν αγόρασε τις Perry ή τις Karel Doorman την δεκαετία του ’90, θεωρώ πως τα συμπεράσματα είναι λανθασμένα. Οι μεν μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer ήταν ανώτερα σκάφη από τις μη εκσυγχρονισμένες Perry, π.χ. μηχανές οικονομικής πλεύσης, 2 προπέλες, ανώτερο CMS κλπ. Ως προς τις Karel Doorman, το ΠΝ στόχευε σε νέες μονάδες… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Θα διαφωνήσω φίλε εκείνη την εποχή και πριν δύο χρόνια δόθηκαν 400εκ. για να εκσυγχρονιστούν οι έξι φρεγάτες S. Με τα χρήματα αυτά αρκούσαν να αγοραστούν 4-5 φρεγάτες Μ. Αν προσδοκούσε σε νέες αγορές ήταν παράλογο να μιλάμε για εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των S!!! Το λάθος γενικότερα που γίνεται είναι ότι θα καλυφθούν τα πάντα με νέες αγορές, είναι δυνατό να το πιστεύουν αυτό τα επιτελεία, που εχουν μια εικόνα τι γίνεται επί δεκαετίες. Αυτή η λογική πρέπει να αλλάξει, ότι αξιόλογο υπάρχει θα πρέπει να εξετάζεται σοβαρά και όποια χρήματα εξοικονομούνται να μετατίθενται προς άλλες αγορές… Τώρα πια βεβαια… Read more »

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Συμφωνώ πλήρως ότι αυτή η λογική πρέπει να αλλάξει.

Ως προς τις Μ, φυσικά θα μπορούσαμε να τις αγοράσουμε, όμως τότε κυνηγούσαμε κορβετοφρεγάτες.

nikos
Guest
nikos

Τίποτα δεν παίρνουμε με την Μέρκελ από πάνω μας !!απο το 2030 και μετά πιστευω…

sotbak
Guest
sotbak

+1

dimitrov
Guest
dimitrov

Νομίζω πως ο αρθρογράφος “ξεχνά” πως όταν μας έδιναν περυ εμείς θέλαμε τα κιντ καθότι επιζητούσαμε τις δυνατότητες ΑΑΠ που διέθεταν. Λογική κίνηση. Μέχρι να φάμε χυλόπιτα με τους ΣΜ2 και να δούμε πως τα κιντ κόστιζαν όσο μια Φ/Γ ΑΑΠ. Επίσης όταν έβρεχε Μ εμείς θα ναυπηγούσαμε κορβετοφρεγάτες – αεράμυνα θα παίζανε τα γιουροφάιτερ – αρχικώς και όταν τέλειωσε η παρωδία με την βόσπερ-απευθείας ανάθεση – κορβέτα το γυρίσαμε πάλι σε φ/γ ΑΑΠ. Όπου βέβαια οι κυβερνώντες το γύρισαν μετά σε γαλλικές φρεγάτες. Με λίγα λόγια το ένα κρατούμενο είναι πως το ΠΝ θέλει εδώ και 20 χρόνια πλοία… Read more »

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Η συμμετοχή μας ως 3ος εταίρος στο πρόγραμμα FREMM εξ αρχής, θα έπρεπε να είχε υπάρξει η πρώτη επιλογή μας όπως λες. Αλλά…

dimitrov
Guest
dimitrov

Θυμάμαι πως οι πολεμοβιομήχανοι της χώρας μας έλεγαν στον Σημίτη στα τέλη της δεκαετίας του 90 να μπούμε στα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας της Ευρώπης – βλέπε γιουροφάιτερ, λεο2α6, ΝΗ90, ΦΡΕΜ κλπ – για όλους τους καλούς λόγους που μπορούμε να σκεφτούμε ως φίλαθλοι. Ε τελικά βλέπεις τι έγινε και πως το διαχειρίστηκε η πολιτική μας ηγεσία. Κι εγώ δεν λέω πως σώνει και καλά αυτά ήταν οι καλύτερες λύσεις αλλά αν μπεις σωστά και είναι αυτό το πλάνο σου, τότε αυτό έχει πλεονεκτήματα. Αυτά που όλοι καταλαβαίνουμε. Πχ λέω τα λεο2 έπρεπε να είνα α4 μεταχειρισμένα. Τα λεφτά καλύτερα να… Read more »

Giannis
Guest
Giannis

Από το 2005 (πλην των f-16..και αν βάλουμε και τα Καιόβα ) μέχρι και αρχες 2019….δεν έχει υπογραφεί κανένα συμβόλαιο για κύριο μέσο του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας, του Ναυτικού…
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;; Να υπάρχουν τόοοοοοοοσες συσσωρευμένες ανάγκες ειδικά στο Π.Ν για ναυπηγήσεις ΝΈΩΝ πλοίων, για επιπλέον υποβρύχια, τορπιλακάτους,………………εκσυγχρονισμούς φρεγατών… ελικόπτερα…..ειδικά στο Π.Ν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει διαπράξει εθνικό έγκλημα.
Στα επόμενα 5-7 χρόνια αν ΤΩΡΑ δεν αποφασιστεί ένα πρόγραμμα ανανεωσης του στολου, καλύτερα να το κλεισουμε το μαγαζί….θα στέλνουμε στα πολεμικά της Τουρκιας το λιμενικο κ την ακτοφυλακή./

sotbak
Guest
sotbak

με την πίεση που δέχεται τώρα η τουρκική οικονομία προλαβαίνουμε οριακά, αλλά πρέπει να κινητοποιήσουμε την πολιτική ηγεσία (διακομματικά) για τους κινδύνους από τη ραστώνη και την ανάγκη επανεκκίνησης.

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Αυτό ισχύει και για τις Adelaide. Η Τουρκία πιθανότατα θα κοιτάξει να τις πάρει…

sotbak
Guest
sotbak

το μόνο σίγουρο, αν και αυτοί προτάσσουν πλέον τις δικές τους ναυπηγήσεις……

GMT-I
Guest
GMT-I

Τελικά ίσως, και μετά από τις σημερινές συνομιλίες Τσίπρα Μακρόν ίσως να εξηγείται και ο λόγος για την μη-αποκτηση των αυστραλιανών. Μπορεί να είναι φθηνότερες αλλά οι Belhara είναι πολιτικό γραμμάτειο. Έτσι ίσως τελικά να δούμε την παραγγελία 2 νέων γαλλικών φρεγατών με ναυπήγηση στη Γαλλία και οι αμερικανοί να εκσυγχρονίζουν τις ΜΕΚΟ. Όσο για τις λεγόμενες άμεσες λύσεις τότε ή οι 2 λαφαγιετ ή δυο LCS. Και εννοείται η ομοιοτυπία πάει περίπατο αλλά οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται ποτέ γι αυτά.

Νικος
Guest
Νικος

Οι Adalaide,ακόμα και χωρίς sm-2,είναι η καλύτερη περίπτωση από οποιοδήποτε άλλο μεταχειρισμένο πλοίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να καλύψουμε τις πιεστικές αναγκες του ΠΝ για ΑΟΖ
Επίσης,το κυριότερο,για αυτές ενδιαφέρονται και οι Τούρκοι,και αν τις πάρουν,θα τις εκμεταλευτούν άμεσα ,και οι ισορροπίες θα αλλάξουν δραματικά μέσα σε μια μέρα
Μας αρέσουν δε μας αρέσουν οι adalaide,μόνο και μόνο για αυτούς τους δυο λόγους,έπρεπε ήδη να τις είχαμε πάρει από χθες

FOXMAN
Guest
FOXMAN

Δεν χρειάζεται το ναυτικό πλοία παλαιά που σε 10 χρόνια θα θέλουν αντικατάσταση. Η μόνη λύση σε αυτό που θέλει το ναυτικό είναι τα πλοία της κλάσης Iver Huitfeldt.
Μεγάλο μέγεθος για πολυήμερες περιπολίες στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο, φουλ οπλισμό με πολλούς αμερικανικούς πυραύλους για αεράμυνα περιοχής , εξαιρετικά ραντάρ-τεχνολογίες, χαμηλή επάνδρωση και το κυριότερο φθηνά.
Με μια συμφωνία για άμεση μίσθωση των δύο από τις τρεις και παραγγελία νέων φρεγατών στα μέτρα μας, λύνεις το άμεσο πρόβλημα ενίσχυσης του ναυτικού και βάζεις το πρόβλημα της ΑΟΖ σε νέα βάση.

Geo Kok
Guest
Geo Kok

Φίλε μπράβο σου που τα εντόπισες.
Το Wiki δίνει κόστος 325 Μ$ / πλοίο , δηλ. με περίπου 1,13 δισ.€ παραγγέλνεις 4 νέα πλοία με φοβερές δυνατότητες!!!
Σοβαρότατο μείον ότι οι Δανοί δεν εμπλέκονται στα “εσωτερικά” και “εξωτερικά” της χώρας, οπότε χλωμότατον … Εδώ τους “φίλους” Γάλλους (σ.σ. πολύ ακριβοί οι άτιμοι) πας να επιλέξεις και αμέσως οι “σύμμαχοι” USA σου βγάζουν κίτρινη υπενθυμίζοντας (sic) ότι κι αυτοί πουλάνε πλοία…
Παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρόταση σου εντούτοις. Ευχαριστούμε.

Παυλος
Guest
Παυλος

Οι δανεζικες αυτες δεν ειναι οι ιδιες με εκεινο το πλοιο που βυθιστηκε προσφατα σε ασκηση οταν επεσε πανω του ελληνικο εμπορικο?που ειναι φτιαγμενες με εμπορικες προδιαγραφες και η λαμαρινα τους λεπτη?επισης ειναι σιγουρο οτι μισθωνουν τις 2 απο τις 3?οπως οι Γάλλοι,μηπως δεν τους περισσευουν.. Επισης,γιατι ειναι κακο να παρεις ενα πλοιο για δεκα χρονια και μετα να το πεταξεις?Εστω ενα καινουργιο κανει 500 και κραταει 50χρονια.Δηλαδη καθε δεκα του χρονια κοστιζουν 100.Αν το παρεις εσυ τα τελευταια του 10 χρονια,και για κοστος πολυ πιο κατω απο τα 100,για να κλεισεις πιεστικες σου αναγκες,και στην πορεια βλεπεις για πιο… Read more »

Geo Kok
Guest
Geo Kok

Θα τολμήσω να εκφράσω, για ακόμη μια φορά, ενα “αιρετικό” σχόλιο. Να ΚΛΕΙΣΟΥΝ τα ναυπηγεία. Η διατήρηση τους μόνο μπελάδες φέρνει. Θέτουμε όρο-απαίτηση να χρησιμοποιηθούν ντε και καλά, να τα αναστήσουν οι άλλοι δηλ. αφού εμείς τα πεθάναμε, και τι κερδίζουμε τελικά; Υψηλότερα κόστη παραγωγής (ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ διπλάσιο!!! κόστος από το ίδιο Ιταλικό στα Fricantieri), φοβερές καθυστερήσεις στην παράδοση (βλ. SUPER VITA), χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής (ω ναι! Βλ. Γερμανική & Ελληνικές MEKO). Και όλα αυτά για να πουλήσουν “κοινωνικό έργο” και “βιομηχανοποίηση” οι πολιτικαρες μας. Λοιπόν, το πείραμα απέτυχε. Δυστυχώς, κρίμα, αλλά απέτυχε. Κατασκευές μόνο έξω, και παζάρια για real… Read more »

adpanos
Guest
adpanos

Αν δεν στηρίξεις την εγχώρια βιομηχανία σου είναι δεδομένο πως δεν θα μπορέσεις να ακολουθήσεις τις εξελίξεις . Εγώ από την άλλη θα έκανα τα πάντα για να εκκινήσουν ξανά τα ναυπηγεία να παράγουν. Αν είναι δυνατόν η απάθεια και απραγία στην κατασκευή του οτιδήποτε να θεωρείται καλύτερη από την δημιουργία και στήριξη των παραγωγικών μονάδων μας . Αλλά η νεοελληνική πρακτική ανάπτυξης θέλει όλη την νεολαία να εργάζεται σαν μπουφετζής, σερβιότορος …. Γίναμε οι master του καφέ και της τυρόπιτας και μετά αγανακτούμε γιατί μόλις σπουδάσει ένας νέος φεύγει για το εξωτερικό, γιατί πληρώνεται 480€ το μήνα και γιατί… Read more »