15.3 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΝΑΛΥΣΗ: Θα μπορούν τελικά τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 να φέρουν τον Meteor...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Θα μπορούν τελικά τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 να φέρουν τον Meteor μετά από εκσυγχρονισμό;

- Advertisement -

 
Όταν πέρσι το καλοκαίρι ανακοινώθηκε από τα ΗΑΕ και την Dassault/Thales η συμφωνία για την αναβάθμιση των αραβικών Mirage 2000-9. Η λιτή ανακοίνωση των γαλλικών εταιρειών, δεν επέτρεψε την αποδέσμευση πολλών πληροφοριών για το πρόγραμμα, συνεπώς μόνο εικασίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το σίγουρο είναι πως τα αεροσκάφη θα λάβουν το ατρακτίδιο TALIOS, και νέο, πολύ ισχυρότερο και προηγμένο υπολογιστή.
 

Τα ΗΑΕ εκσυγχρονίζουν και τα Mirage 2000-9, πρόγραμμα με ελληνικό ενδιαφέρον;


 
Τώρα, αυτό που είχε κυκλοφορήσει σαν φήμη, ήταν πως τα ΗΑΕ επιθυμούσαν την πιστοποίηση του Meteor στα αεροσκάφη τους του τύπου. To ενδιαφέρον των ΗΑΕ για το όπλο είναι παλιό, αλλά μέχρι σήμερα, μόνο αεροσκάδη 4+ ή 5ης γενιάς έχουν πιστοποιηθεί να το φέρουν (Gripen C/E, Typhoon, Rafale, F-35). Το πρόβλημα για τα ΗΑΕ είναι τα καταριανά Rafale και η παραγγελία Meteor που έχουν κάνει οι “άσπονδοι” γείτονες.

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν και την πώληση των METEOR στο Κατάρ;


Τώρα, όπως έχουμε ξαναγράψει τα ΗΑΕ δεν μπήκαν στο “τρυπάκι” αγοράς ότι μαχητικού 4+ γενιάς υπάρχει, αλλά εκσυγχρονίζουν τα δικά τους μέχρι να καταφέρουν να αγοράσουν F-35. Ίσως δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη στρατηγική, απλά και σίγουρη. Το θέμα όμως είναι πως η ανάγκη για ένα όπλο αντίστοιχο του Meteor, ή του ίδιου του Meteor, υπάρχει. Και το αεροσκάφος που μπορεί να το φέρει είναι το Mirage 2000-9. Ή καλύτερα, θα μπορεί να το φέρει αφού αναβαθμιστεί μέσα από το ύψους 350 εκ. ευρώ πρόγραμμα.
Ερχόμαστε τώρα στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2, όμοια με τα αραβικά Mirage 2000-9. Πρώτοι είχαμε γράψει πως θα ήταν λάθος και αβλεψία να μην αναβαθμίσουμε τα δικά μας Mirage 2000 σε αντίστοιχο με αυτό των αεροσκαφών των ΗΑΕ. Έτσι, θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση κι εμείς των νέων δυνατοτήτων, με κύρια την δυνατότητα βολής των Meteor.

Globaleye, μια λύση ενάντια στα F-35; Μήπως αξίζει να δούμε το τι έχουν σκεφτεί τα ΗΑΕ για την αεράμυνά τους


Καταρχάς, προκειμένου να μην υπάρξει κάποια παρανόηση, είναι προφανές πως το Mirage 2000-5Mk2 μπορεί να φέρει τον Meteor σαν φορτίο. Εννοούμε πως το αεροσκάφος δεν θα έχει κάποιο σοβαρό δομικό ή αεροδυναμικό πρόβλημα να μεταφέρει ή να βάλλει στον προηγμένο πύραυλο Α2Α της MBDA. Άλλωστε, ανάλογο σε μέγεθος μαχητικό, όπως το Gripen, έχει αποδείξει την ικανότητά του να μεταφέρει τους πυραύλους αυτούς.
Τώρα, καθώς οι αναγνώστες μας έχουν πλέον την απαραίτητη αμυντική γνώση για να κρίνουν ορθά τα γεγονότα, το πρώτο πράγμα που πολλοί σχολιαστές μας παρατήρησαν είναι το γεγονός ότι τα Mirage 2000-5 δεν έχουν ένα ικανό ραντάρ προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεράστια ακτίνα δράσης του Meteor. Αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια, και εξηγούμε.

Πρώτη πτήση για το ΑΣΕΠΕ GlobalEye AEW&C


O Meteor έχει μια τεράστια θεωρητική ακτίνα δράσης, που ξεπερνά ίσως τα 300 (!!!) χιλιόμετρα, και ένα No Escape Zone που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα, ενώ φτάνει στον στόχο με ταχύτητα που πλησιάζει τα 4,5 μαχ. Τώρα, αν και δεν υπάρχει επίσημη αναφορά, μπορούμε με ασφάλεια να θεωρήσουμε πως το RDY-2 (-3) μπορεί να “δει” εχθρικό μαχητικό μεγέθους F-16 σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων (υπάρχουν και αναφορές για μικρότερες επιδόσεις, αλλά θα επιβεβαιώσουμε τα 140 χλμ). Τώρα, αυτό σημαίνει πως άνετα μπορεί να δει αεροσκάφος επιπέδου Boeing 707 (KC-135R) ή Boeing 767 σε απόσταση τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων. Τι σημαίνει αυτό;
Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε πως οι πύραυλοι αέρος-αέρος αξιοποιούνται στην μέγιστη ακτίνα δράσης τους. Συνήθως, σε μετωπικές αναμετρήσεις (οι περισσότερες στο Αιγαίο) βάλλονται σε αποστάσεις λίγο μεγαλύτερες από το killing zone του πυραύλου, εκεί που τίποτα πια δεν μπορεί να διαφύγει. Ιστορικά, σε πολλές αερομαχίες, έχουν βληθεί πύραυλοι στο μέγιστο της ακτίνας δράσης τους, αλλά για εξαιρετικές περιπτώσεις (διάσπαση σχηματισμών, εξαναγκασμός του αντιπάλου να διακόψει μια καταύγαση, εκφοβισμός).
Συνεπώς, το ραντάρ των Mirage 2000-5Mk2 φτάνει για να αξιοποιήσει το No Escape Zone του Meteor και με το παραπάνω. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Το κόστος του πυραύλου είναι τόσο μεγάλο, που αμφιβάλουμε αν η ΠΑ θα είχε την οικονομική δυνατότητα αγοράς περισσοτέρων από 20 ως 50 πυραύλων. Αυτό το πολύτιμο απόθεμα θα είχε αξία να στοχεύσει αεροπλάνα υψηλής αξίας της ΤΗΚ, όπως τα ιπτάμενα τάνκερ, ιπτάμενα ραντάρ, αεροσκάφη ASW που θα απειλούν υποβρύχιά μας.

Παρουσίαση του πρώτου GlobalEye AEW&C


Ακόμη και ένα τόσο μικρό απόθεμα, θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τις τακτικές της THK, και να την αναγκάσει να στείλει τα ιπτάμενα τάνκερ και τα αεροσκάφη AEW τόσο μακρυά από την πρώτη γραμμή, που η συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις θα ήταν αυτό που λέμε “δώρον άδωρον”. Επίσης, θα σκεφτόταν πολλαπλά να στείλει ενισχύσεις στην Κύπρο με μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς τα τελευταία θα μπορούσαν να γίνουν εύκολος στόχος από αεροσκάφη που πετούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά.
Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε, είναι πως ο Meteor θα μπορεί να βληθεί από ένα εκσυγχρονισμένο Mirage 2000-5Mk2, με ικανότερο υπολογιστή βολής και φυσικά Link 16. Με το τελευταίο, το Mirage θα μπορεί να εκτοξεύει εναντίον στόχων που ακόμη κι αν τους βλέπει το ίδιο, μπορούν να τους μεταβιβάζονται από αεροσκάφη AEW της ΠΑ, ή ακόμη και από -τις μελλοντικές ή μετά από εκσυγχρονισμό- φρεγάτες του ΠΝ. Θα μπορούν επίσης να δέχονται στοιχεία και δεδομένα από τα μαχητικά F-16V, που ίσως βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να “στοχοποιήσουν” εχθρικά αεροσκάφη. Σημειώνουμε πως τα ΗΑΕ παραλαμβάνουν ιπτάμενα ραντάρ Globaleye (διάδοχος του Erieye), φυσικά με προηγμένα Link 16. Μήπως όλως τυχαίως, έχουμε κι εμείς αντίστοιχη δυνατότητα;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πώληση 12 F-16C/D Block 30 στα ΗΑΕ με αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000-5Mk2;


Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά τα ΗΑΕ δώσουν στα αεροσκάφη τους δυνατότητες βολής του Meteor, τότε θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ την απόκτηση σχετικής δυνατότητας και από την ΠΑ. Ακόμη κι ένας πολύ μικρός αριθμός -για παράδειγμα 20- πυραύλων, θα είχε τόσο μεγάλη αξία στις επιχειρήσεις όσο θα είχαν 20 Exocet στα Φώκλαντς.
Ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που πρώτοι δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες, όπου τα ΗΑΕ, εκτός από “μετρητά” για την αγορά 12 F-16C/D Block 30 από την ΠΑ, θα μπορούσε να προσφέρει και αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5Mk2 σε επίπεδο ανάλογο με αυτό που θα φτάσουν τα δικά τους Mirage 2000-9. Και να δούμε Meteor πάνω από το Αιγαίο, που θα πολλαπλασιάσουν την ήδη πολύ υψηλή αξία των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2.
Αντιλαμβανόμαστε το οξύμωρο της όλης κατάστασης, να μιλάμε για εκσυγχρονισμό των ελληνικών Mirage για πυραύλους Meteor την στιγμή που οι συμβάσεις FOS έχουν γραφτεί στις ελληνικές καλένδες. Το ότι τα Mirage έχουν εγκαταληφθεί στην μοίρα τους, δεν σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

RCH-155, το σύγχρονο γερμανικό οβιδοβόλο που παίρνει πρώτη η… Ουκρανία

Το πόσο έχει προχωρήσει ο εξοπλισμός της Ουκρανίας φάνηκε και από τη γερμανική ανακοίνωση ότι θα την προμηθεύσουν με 18 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα RCH-155 έναντι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

28
Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα από τα δυο βασικά προγράμματα που αναμένεται να μας αποδώσουν ικανά πλοία για...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαρτίου 1913: Η απελευθέρωση της Αδριανούπολης από...

0
Oι ενωμένες Βουλγαρικές και Σερβικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πόλη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς, μετά από τρίμηνη πολιορκία, κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο.Η Αδριανούπολη...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα από τα δυο βασικά προγράμματα που αναμένεται να μας αποδώσουν ικανά πλοία για...

H Αίγυπτος χτίζει με καταιγιστικό ρυθμό φρεγάτες ΜΕΚΟ Α200ΕΝ

Η 4η αιγυπτιακή ΜΕΚΟ Α200ΕΝ (και η πρώτη τοπικής κατασκευής) χτίζεται με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό στα Ναυπηγεία της Αλεξάνδρειας, όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που...

Κομισιόν: Τον Απρίλιο η πρόταση της για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ

Εντός του Απριλίου αναμένεται πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ,...