18.1 C
Athens
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΝΑΛΥΣΗ: Θα μπορούν τελικά τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 να φέρουν τον Meteor μετά από εκσυγχρονισμό;

- Advertisement -

 
Όταν πέρσι το καλοκαίρι ανακοινώθηκε από τα ΗΑΕ και την Dassault/Thales η συμφωνία για την αναβάθμιση των αραβικών Mirage 2000-9. Η λιτή ανακοίνωση των γαλλικών εταιρειών, δεν επέτρεψε την αποδέσμευση πολλών πληροφοριών για το πρόγραμμα, συνεπώς μόνο εικασίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το σίγουρο είναι πως τα αεροσκάφη θα λάβουν το ατρακτίδιο TALIOS, και νέο, πολύ ισχυρότερο και προηγμένο υπολογιστή.
 

Τα ΗΑΕ εκσυγχρονίζουν και τα Mirage 2000-9, πρόγραμμα με ελληνικό ενδιαφέρον;


 
Τώρα, αυτό που είχε κυκλοφορήσει σαν φήμη, ήταν πως τα ΗΑΕ επιθυμούσαν την πιστοποίηση του Meteor στα αεροσκάφη τους του τύπου. To ενδιαφέρον των ΗΑΕ για το όπλο είναι παλιό, αλλά μέχρι σήμερα, μόνο αεροσκάδη 4+ ή 5ης γενιάς έχουν πιστοποιηθεί να το φέρουν (Gripen C/E, Typhoon, Rafale, F-35). Το πρόβλημα για τα ΗΑΕ είναι τα καταριανά Rafale και η παραγγελία Meteor που έχουν κάνει οι “άσπονδοι” γείτονες.

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν και την πώληση των METEOR στο Κατάρ;


Τώρα, όπως έχουμε ξαναγράψει τα ΗΑΕ δεν μπήκαν στο “τρυπάκι” αγοράς ότι μαχητικού 4+ γενιάς υπάρχει, αλλά εκσυγχρονίζουν τα δικά τους μέχρι να καταφέρουν να αγοράσουν F-35. Ίσως δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη στρατηγική, απλά και σίγουρη. Το θέμα όμως είναι πως η ανάγκη για ένα όπλο αντίστοιχο του Meteor, ή του ίδιου του Meteor, υπάρχει. Και το αεροσκάφος που μπορεί να το φέρει είναι το Mirage 2000-9. Ή καλύτερα, θα μπορεί να το φέρει αφού αναβαθμιστεί μέσα από το ύψους 350 εκ. ευρώ πρόγραμμα.
Ερχόμαστε τώρα στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2, όμοια με τα αραβικά Mirage 2000-9. Πρώτοι είχαμε γράψει πως θα ήταν λάθος και αβλεψία να μην αναβαθμίσουμε τα δικά μας Mirage 2000 σε αντίστοιχο με αυτό των αεροσκαφών των ΗΑΕ. Έτσι, θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση κι εμείς των νέων δυνατοτήτων, με κύρια την δυνατότητα βολής των Meteor.

Globaleye, μια λύση ενάντια στα F-35; Μήπως αξίζει να δούμε το τι έχουν σκεφτεί τα ΗΑΕ για την αεράμυνά τους


Καταρχάς, προκειμένου να μην υπάρξει κάποια παρανόηση, είναι προφανές πως το Mirage 2000-5Mk2 μπορεί να φέρει τον Meteor σαν φορτίο. Εννοούμε πως το αεροσκάφος δεν θα έχει κάποιο σοβαρό δομικό ή αεροδυναμικό πρόβλημα να μεταφέρει ή να βάλλει στον προηγμένο πύραυλο Α2Α της MBDA. Άλλωστε, ανάλογο σε μέγεθος μαχητικό, όπως το Gripen, έχει αποδείξει την ικανότητά του να μεταφέρει τους πυραύλους αυτούς.
Τώρα, καθώς οι αναγνώστες μας έχουν πλέον την απαραίτητη αμυντική γνώση για να κρίνουν ορθά τα γεγονότα, το πρώτο πράγμα που πολλοί σχολιαστές μας παρατήρησαν είναι το γεγονός ότι τα Mirage 2000-5 δεν έχουν ένα ικανό ραντάρ προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεράστια ακτίνα δράσης του Meteor. Αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια, και εξηγούμε.

Πρώτη πτήση για το ΑΣΕΠΕ GlobalEye AEW&C


O Meteor έχει μια τεράστια θεωρητική ακτίνα δράσης, που ξεπερνά ίσως τα 300 (!!!) χιλιόμετρα, και ένα No Escape Zone που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα, ενώ φτάνει στον στόχο με ταχύτητα που πλησιάζει τα 4,5 μαχ. Τώρα, αν και δεν υπάρχει επίσημη αναφορά, μπορούμε με ασφάλεια να θεωρήσουμε πως το RDY-2 (-3) μπορεί να “δει” εχθρικό μαχητικό μεγέθους F-16 σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων (υπάρχουν και αναφορές για μικρότερες επιδόσεις, αλλά θα επιβεβαιώσουμε τα 140 χλμ). Τώρα, αυτό σημαίνει πως άνετα μπορεί να δει αεροσκάφος επιπέδου Boeing 707 (KC-135R) ή Boeing 767 σε απόσταση τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων. Τι σημαίνει αυτό;
Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε πως οι πύραυλοι αέρος-αέρος αξιοποιούνται στην μέγιστη ακτίνα δράσης τους. Συνήθως, σε μετωπικές αναμετρήσεις (οι περισσότερες στο Αιγαίο) βάλλονται σε αποστάσεις λίγο μεγαλύτερες από το killing zone του πυραύλου, εκεί που τίποτα πια δεν μπορεί να διαφύγει. Ιστορικά, σε πολλές αερομαχίες, έχουν βληθεί πύραυλοι στο μέγιστο της ακτίνας δράσης τους, αλλά για εξαιρετικές περιπτώσεις (διάσπαση σχηματισμών, εξαναγκασμός του αντιπάλου να διακόψει μια καταύγαση, εκφοβισμός).
Συνεπώς, το ραντάρ των Mirage 2000-5Mk2 φτάνει για να αξιοποιήσει το No Escape Zone του Meteor και με το παραπάνω. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Το κόστος του πυραύλου είναι τόσο μεγάλο, που αμφιβάλουμε αν η ΠΑ θα είχε την οικονομική δυνατότητα αγοράς περισσοτέρων από 20 ως 50 πυραύλων. Αυτό το πολύτιμο απόθεμα θα είχε αξία να στοχεύσει αεροπλάνα υψηλής αξίας της ΤΗΚ, όπως τα ιπτάμενα τάνκερ, ιπτάμενα ραντάρ, αεροσκάφη ASW που θα απειλούν υποβρύχιά μας.

Παρουσίαση του πρώτου GlobalEye AEW&C


Ακόμη και ένα τόσο μικρό απόθεμα, θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τις τακτικές της THK, και να την αναγκάσει να στείλει τα ιπτάμενα τάνκερ και τα αεροσκάφη AEW τόσο μακρυά από την πρώτη γραμμή, που η συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις θα ήταν αυτό που λέμε “δώρον άδωρον”. Επίσης, θα σκεφτόταν πολλαπλά να στείλει ενισχύσεις στην Κύπρο με μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς τα τελευταία θα μπορούσαν να γίνουν εύκολος στόχος από αεροσκάφη που πετούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά.
Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε, είναι πως ο Meteor θα μπορεί να βληθεί από ένα εκσυγχρονισμένο Mirage 2000-5Mk2, με ικανότερο υπολογιστή βολής και φυσικά Link 16. Με το τελευταίο, το Mirage θα μπορεί να εκτοξεύει εναντίον στόχων που ακόμη κι αν τους βλέπει το ίδιο, μπορούν να τους μεταβιβάζονται από αεροσκάφη AEW της ΠΑ, ή ακόμη και από -τις μελλοντικές ή μετά από εκσυγχρονισμό- φρεγάτες του ΠΝ. Θα μπορούν επίσης να δέχονται στοιχεία και δεδομένα από τα μαχητικά F-16V, που ίσως βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να “στοχοποιήσουν” εχθρικά αεροσκάφη. Σημειώνουμε πως τα ΗΑΕ παραλαμβάνουν ιπτάμενα ραντάρ Globaleye (διάδοχος του Erieye), φυσικά με προηγμένα Link 16. Μήπως όλως τυχαίως, έχουμε κι εμείς αντίστοιχη δυνατότητα;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πώληση 12 F-16C/D Block 30 στα ΗΑΕ με αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000-5Mk2;


Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά τα ΗΑΕ δώσουν στα αεροσκάφη τους δυνατότητες βολής του Meteor, τότε θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ την απόκτηση σχετικής δυνατότητας και από την ΠΑ. Ακόμη κι ένας πολύ μικρός αριθμός -για παράδειγμα 20- πυραύλων, θα είχε τόσο μεγάλη αξία στις επιχειρήσεις όσο θα είχαν 20 Exocet στα Φώκλαντς.
Ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που πρώτοι δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες, όπου τα ΗΑΕ, εκτός από “μετρητά” για την αγορά 12 F-16C/D Block 30 από την ΠΑ, θα μπορούσε να προσφέρει και αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5Mk2 σε επίπεδο ανάλογο με αυτό που θα φτάσουν τα δικά τους Mirage 2000-9. Και να δούμε Meteor πάνω από το Αιγαίο, που θα πολλαπλασιάσουν την ήδη πολύ υψηλή αξία των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2.
Αντιλαμβανόμαστε το οξύμωρο της όλης κατάστασης, να μιλάμε για εκσυγχρονισμό των ελληνικών Mirage για πυραύλους Meteor την στιγμή που οι συμβάσεις FOS έχουν γραφτεί στις ελληνικές καλένδες. Το ότι τα Mirage έχουν εγκαταληφθεί στην μοίρα τους, δεν σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Multilayered Air Defence στις ελληνικές FDI HN. Υπάρχει τελικά μειονέκτημα στην κορυφαία μελλοντική φρεγάτα μας;

 Η αγορά των FDI HN είναι όπως έχουμε γράψει, η είδηση της χρονιάς. Θα λέγαμε πως είναι της δεκαετίας, αλλά τελικά έτσι όπως πάμε...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ΠΝ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για μεταχειρισμένες Karel Doorman από...

105
To Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να εργάζεται στο "παρασκήνιο" για την άμεση ενίσχυσή του. Έτσι, οι συζητήσεις με το Ολλανδικό Ναυτικό, αλλά και το Βελγικό,...
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Οκτωβρίου 1962: Κρίση των πυραύλων της Κούβας

0
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τ. Φ. Κέννεντυ μιλά από τηλεόρασης για την ανακάλυψη σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων στην Κούβα και αποκαλύπτει την εμπλοκή της Μόσχας.Στην...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Multilayered Air Defence στις ελληνικές FDI HN. Υπάρχει τελικά μειονέκτημα στην κορυφαία μελλοντική φρεγάτα μας;

 Η αγορά των FDI HN είναι όπως έχουμε γράψει, η είδηση της χρονιάς. Θα λέγαμε πως είναι της δεκαετίας, αλλά τελικά έτσι όπως πάμε...

Sea Fire: Έτοιμο για εγκατάσταση στις FDI, μετά το «πράσινο φως» της DGA

Μετά από δοκιμές που διήρκεσαν 18 μήνες, το ραντάρ Sea Fire της Thales έχει πιστοποιηθεί από τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) για να...

Εξέλιξη: Η Ευρωκορβέτα αρχίζει να «παίρνει σχήμα»

Στις 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως η πρώτη επιχειρησιακή συνάντηση μεταξύ του Ιταλικού Ναυτικού, εκπροσώπων από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την...