- Advertisement -

ΑΝΑΛΥΣΗ: Θα μπορούν τελικά τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 να φέρουν τον Meteor μετά από εκσυγχρονισμό;

- Advertisement -

 
Όταν πέρσι το καλοκαίρι ανακοινώθηκε από τα ΗΑΕ και την Dassault/Thales η συμφωνία για την αναβάθμιση των αραβικών Mirage 2000-9. Η λιτή ανακοίνωση των γαλλικών εταιρειών, δεν επέτρεψε την αποδέσμευση πολλών πληροφοριών για το πρόγραμμα, συνεπώς μόνο εικασίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το σίγουρο είναι πως τα αεροσκάφη θα λάβουν το ατρακτίδιο TALIOS, και νέο, πολύ ισχυρότερο και προηγμένο υπολογιστή.
 

Τα ΗΑΕ εκσυγχρονίζουν και τα Mirage 2000-9, πρόγραμμα με ελληνικό ενδιαφέρον;


 
Τώρα, αυτό που είχε κυκλοφορήσει σαν φήμη, ήταν πως τα ΗΑΕ επιθυμούσαν την πιστοποίηση του Meteor στα αεροσκάφη τους του τύπου. To ενδιαφέρον των ΗΑΕ για το όπλο είναι παλιό, αλλά μέχρι σήμερα, μόνο αεροσκάδη 4+ ή 5ης γενιάς έχουν πιστοποιηθεί να το φέρουν (Gripen C/E, Typhoon, Rafale, F-35). Το πρόβλημα για τα ΗΑΕ είναι τα καταριανά Rafale και η παραγγελία Meteor που έχουν κάνει οι “άσπονδοι” γείτονες.

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν και την πώληση των METEOR στο Κατάρ;


Τώρα, όπως έχουμε ξαναγράψει τα ΗΑΕ δεν μπήκαν στο “τρυπάκι” αγοράς ότι μαχητικού 4+ γενιάς υπάρχει, αλλά εκσυγχρονίζουν τα δικά τους μέχρι να καταφέρουν να αγοράσουν F-35. Ίσως δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη στρατηγική, απλά και σίγουρη. Το θέμα όμως είναι πως η ανάγκη για ένα όπλο αντίστοιχο του Meteor, ή του ίδιου του Meteor, υπάρχει. Και το αεροσκάφος που μπορεί να το φέρει είναι το Mirage 2000-9. Ή καλύτερα, θα μπορεί να το φέρει αφού αναβαθμιστεί μέσα από το ύψους 350 εκ. ευρώ πρόγραμμα.
Ερχόμαστε τώρα στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2, όμοια με τα αραβικά Mirage 2000-9. Πρώτοι είχαμε γράψει πως θα ήταν λάθος και αβλεψία να μην αναβαθμίσουμε τα δικά μας Mirage 2000 σε αντίστοιχο με αυτό των αεροσκαφών των ΗΑΕ. Έτσι, θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση κι εμείς των νέων δυνατοτήτων, με κύρια την δυνατότητα βολής των Meteor.

Globaleye, μια λύση ενάντια στα F-35; Μήπως αξίζει να δούμε το τι έχουν σκεφτεί τα ΗΑΕ για την αεράμυνά τους


Καταρχάς, προκειμένου να μην υπάρξει κάποια παρανόηση, είναι προφανές πως το Mirage 2000-5Mk2 μπορεί να φέρει τον Meteor σαν φορτίο. Εννοούμε πως το αεροσκάφος δεν θα έχει κάποιο σοβαρό δομικό ή αεροδυναμικό πρόβλημα να μεταφέρει ή να βάλλει στον προηγμένο πύραυλο Α2Α της MBDA. Άλλωστε, ανάλογο σε μέγεθος μαχητικό, όπως το Gripen, έχει αποδείξει την ικανότητά του να μεταφέρει τους πυραύλους αυτούς.
Τώρα, καθώς οι αναγνώστες μας έχουν πλέον την απαραίτητη αμυντική γνώση για να κρίνουν ορθά τα γεγονότα, το πρώτο πράγμα που πολλοί σχολιαστές μας παρατήρησαν είναι το γεγονός ότι τα Mirage 2000-5 δεν έχουν ένα ικανό ραντάρ προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεράστια ακτίνα δράσης του Meteor. Αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια, και εξηγούμε.

Πρώτη πτήση για το ΑΣΕΠΕ GlobalEye AEW&C


O Meteor έχει μια τεράστια θεωρητική ακτίνα δράσης, που ξεπερνά ίσως τα 300 (!!!) χιλιόμετρα, και ένα No Escape Zone που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα, ενώ φτάνει στον στόχο με ταχύτητα που πλησιάζει τα 4,5 μαχ. Τώρα, αν και δεν υπάρχει επίσημη αναφορά, μπορούμε με ασφάλεια να θεωρήσουμε πως το RDY-2 (-3) μπορεί να “δει” εχθρικό μαχητικό μεγέθους F-16 σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων (υπάρχουν και αναφορές για μικρότερες επιδόσεις, αλλά θα επιβεβαιώσουμε τα 140 χλμ). Τώρα, αυτό σημαίνει πως άνετα μπορεί να δει αεροσκάφος επιπέδου Boeing 707 (KC-135R) ή Boeing 767 σε απόσταση τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων. Τι σημαίνει αυτό;
Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε πως οι πύραυλοι αέρος-αέρος αξιοποιούνται στην μέγιστη ακτίνα δράσης τους. Συνήθως, σε μετωπικές αναμετρήσεις (οι περισσότερες στο Αιγαίο) βάλλονται σε αποστάσεις λίγο μεγαλύτερες από το killing zone του πυραύλου, εκεί που τίποτα πια δεν μπορεί να διαφύγει. Ιστορικά, σε πολλές αερομαχίες, έχουν βληθεί πύραυλοι στο μέγιστο της ακτίνας δράσης τους, αλλά για εξαιρετικές περιπτώσεις (διάσπαση σχηματισμών, εξαναγκασμός του αντιπάλου να διακόψει μια καταύγαση, εκφοβισμός).
Συνεπώς, το ραντάρ των Mirage 2000-5Mk2 φτάνει για να αξιοποιήσει το No Escape Zone του Meteor και με το παραπάνω. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Το κόστος του πυραύλου είναι τόσο μεγάλο, που αμφιβάλουμε αν η ΠΑ θα είχε την οικονομική δυνατότητα αγοράς περισσοτέρων από 20 ως 50 πυραύλων. Αυτό το πολύτιμο απόθεμα θα είχε αξία να στοχεύσει αεροπλάνα υψηλής αξίας της ΤΗΚ, όπως τα ιπτάμενα τάνκερ, ιπτάμενα ραντάρ, αεροσκάφη ASW που θα απειλούν υποβρύχιά μας.

Παρουσίαση του πρώτου GlobalEye AEW&C


Ακόμη και ένα τόσο μικρό απόθεμα, θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τις τακτικές της THK, και να την αναγκάσει να στείλει τα ιπτάμενα τάνκερ και τα αεροσκάφη AEW τόσο μακρυά από την πρώτη γραμμή, που η συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις θα ήταν αυτό που λέμε “δώρον άδωρον”. Επίσης, θα σκεφτόταν πολλαπλά να στείλει ενισχύσεις στην Κύπρο με μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς τα τελευταία θα μπορούσαν να γίνουν εύκολος στόχος από αεροσκάφη που πετούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά.
Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε, είναι πως ο Meteor θα μπορεί να βληθεί από ένα εκσυγχρονισμένο Mirage 2000-5Mk2, με ικανότερο υπολογιστή βολής και φυσικά Link 16. Με το τελευταίο, το Mirage θα μπορεί να εκτοξεύει εναντίον στόχων που ακόμη κι αν τους βλέπει το ίδιο, μπορούν να τους μεταβιβάζονται από αεροσκάφη AEW της ΠΑ, ή ακόμη και από -τις μελλοντικές ή μετά από εκσυγχρονισμό- φρεγάτες του ΠΝ. Θα μπορούν επίσης να δέχονται στοιχεία και δεδομένα από τα μαχητικά F-16V, που ίσως βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να “στοχοποιήσουν” εχθρικά αεροσκάφη. Σημειώνουμε πως τα ΗΑΕ παραλαμβάνουν ιπτάμενα ραντάρ Globaleye (διάδοχος του Erieye), φυσικά με προηγμένα Link 16. Μήπως όλως τυχαίως, έχουμε κι εμείς αντίστοιχη δυνατότητα;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πώληση 12 F-16C/D Block 30 στα ΗΑΕ με αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000-5Mk2;


Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά τα ΗΑΕ δώσουν στα αεροσκάφη τους δυνατότητες βολής του Meteor, τότε θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ την απόκτηση σχετικής δυνατότητας και από την ΠΑ. Ακόμη κι ένας πολύ μικρός αριθμός -για παράδειγμα 20- πυραύλων, θα είχε τόσο μεγάλη αξία στις επιχειρήσεις όσο θα είχαν 20 Exocet στα Φώκλαντς.
Ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που πρώτοι δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες, όπου τα ΗΑΕ, εκτός από “μετρητά” για την αγορά 12 F-16C/D Block 30 από την ΠΑ, θα μπορούσε να προσφέρει και αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5Mk2 σε επίπεδο ανάλογο με αυτό που θα φτάσουν τα δικά τους Mirage 2000-9. Και να δούμε Meteor πάνω από το Αιγαίο, που θα πολλαπλασιάσουν την ήδη πολύ υψηλή αξία των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2.
Αντιλαμβανόμαστε το οξύμωρο της όλης κατάστασης, να μιλάμε για εκσυγχρονισμό των ελληνικών Mirage για πυραύλους Meteor την στιγμή που οι συμβάσεις FOS έχουν γραφτεί στις ελληνικές καλένδες. Το ότι τα Mirage έχουν εγκαταληφθεί στην μοίρα τους, δεν σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
evaggelos
ευαγγελος
1 year ago

θα ηταν πραγματικα ενδιαφερον αυτο το σεναριο περα απο τα οικονομικα, το ερωτημα ομως ειναι το εξης τι κερδος εχει η ντασο με το να κανει τα μιραζ στην ηλικια που βρισκονται μινι ραφαλ? γιατι δηλαδη να μην πει θες μετεορ? ραφαλ δεν καταλαβαινω τι κερδος θα εχει εκτος αν υποχρεωση της χωρες σε συμμετοχη στο νεο αεροσκαφος.

Spyros
Σπύρος
1 year ago

Ας επαναπιστοποιθεί πρώτα το υπάρχον απόθεμα πυραύλων των Μ2000 μας, και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τυχόν νέα όνειρα… εεε όπλα.

Θθθθθθ
Θθθθθθ
1 year ago

Φρεγάτες τίποτα
F16V τίποτα
Τορπιλες τίποτα
Μιράζ τίποτα
Ενεργή προστασία Leo τίποτα
Πάει η ισορροπία….

Antonis_Loukas
Αντώνης
1 year ago

Ας μπει επιτέλους link-16 και να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των MICA σε NG, που αποδεδειγμένα θα μπορούν να φέρουν τα δικά μας -5 και είμαστε κομπλέ. Επίσης, ας κοιτάξουν, να συμπληρώσουν 1 ακόμη μοίρα(τουλάχιστον), με -5 ακόμη και υποδεέστερων από τα δικά μας(πχ -5F), γιατί γλυκά γλυκά, με διάφορα προσχήματα, βλέπω τα mirage γενικότερα, να τα τρώει η μαρμάγκα… Αν τώρα, είναι τόσο αναγκαίος ο meteor, οκ, πάω πάσο, αλλά για 1 έστω φορά, ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα(ή αναγκαία) και μετά βλέπουμε πολυτέλειες…

EVANS
EVANS (@evans)
1 year ago

“…έχουν εγκαταληφθεί στην μοίρα τους, δεν σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.” Δυστυχώς η τελευταία πρόταση του άρθρου, σε ότι έχει σχέση με την άμυνα τουλάχιστον, τα λέει όλα…

Psixraimia
Psixraimos
1 year ago

Ερώτηση για όποιον ξέρει: τα νέα αεροσκάφη G550 των Τούρκων σε ποιο βαθμό θα μπορούν να επηρεάζουν τις βολές των μαχητικών μας; Τα ραντάρ που θεωρητικά λέτε θα μπορούν να στοχεύουν θα βλέπουν; Οι πύραυλοι οι ίδιοι μήπως δε θα εντοπίζουν τους στόχους τους;

GK_
GK
1 year ago

Η συλληψη της ενσωματωσης των σαν ιδεα ειναι εξαιρετικα ενδιαφερουσα. Βεβαια, εδω περα, το θεμα εαν αυτος ο εξαιρετικος πυραυλος θα πρεπει να επικετνρωθει στα λιγοστα “High Value Targets” της ΤΗΚ, ή να χρησιμοποιηθει σχεδον αποκλειστικα εναντια στον στολο των μαχητικων με βαζει να θεωρω σαν ποιο πιθανο το δευτερο απο το πρωτο. Το πλεονεκτημα της 1ης βολης BVR και μαλιστα με μεγαλα ποσοστα επιτυχιας δελεαζει! Υπο το πρισμα των προσφατων εξελιξεων στις διμερεις σχεσεις ΗΠΑ-Τουρκιας, θεωρω εξαιρετικα πιθανο την εκκινηση ενος προγραμματος ενσωματωσης ρανταρ AESA της ASELSAN σε μερος του στολου των F-16 που θα περιλαμβανει τα «Β30» αλλα και μαλλον ενα τμημα των «Β50+». Οποτε μεσοπροθεσμα απεναντι στα ελληνικα F-16V μαλλον θα πρεπει να περιμενουμε ενα παραπλησιο υποδειγμα τουρκικης προελευσης.
Δεν μπορω επισης να μην ξεχασω οτι η ΤΗΚ στα «δικα» της F-35 οταν αυτα θα τα παραλαβει (η προοπτκη ειναι πλεον οτι θα συμβει με σημαντικη καθυστερυση), θα χρησιμοποει ακριβως τον ιδιο πυραυλο.
Σε οτι αφορα το θεμα του εκσυγχρονισμου των Μ-2000, σε ενα γενικοτερο πλαισιο, θα ηταν αξιο μελετης εαν αλκομη και τα παλαιοτερα Μ2000EGM εξοπλισμενα με το παλαιο RDM, ειναι δυνατο να αποκτησουν καποιες βελτιωμενες δυνατοτητες. Βεβαια σε μια τετοια περιτπωση ενα προγραμμα δεν θα περιοριστει στο να φορεθει κοινος Η/Υ και λινκ-16 με τα νεοτερα Μ2000-5, αλλα μαλλον θα μπορουσε να απρριλαμβανει την αντικατασταση καποιων απο τα ηλεκτρονικα ισχυος του παλαιου ρανταρ διατηροντας αυτουσια τν κεραια του. Σιγουρα δεν μποριε καποιος να περιμενει πολλα, αλλα μια βελτιωση των επιδοσεων των Μ2000EGM θα πρεπει να την περιμενουμε. Το επιθημητο ειναι να απομακρυνθουμε απο την προωρη αποσυσρση εξαιτιας γηρανσης και δυσκολιας ανευρεσης ανταλλακτικων, αλλα και παραλληλα να μπορεσουν το ιδιο να αποκτησουν καποιες δυνατοπτητες βολης MICA-EM/IR. Η αγορα ενος περιορισμενου αποθεματος απο METEOR μποριε να συνδιαστει μια ανακατανομη του υπαρχοντος αποθεματος των βληματων MICA-IR/EM ακομη και για χρηση απο τα M2000EGM αναβαθμησμενα σε ενα επιπεδο “plus”.

GK_
GK
1 year ago
Reply to  George K

Θα πρεπει να παρατηρησω οτι το TF-X, σαν πρωτοτυπο, εχει προγραμματιστει να πεταξει τον αυγουστο του 2023. επισης εαν παρακολουθεις τις τεχνολογικες εξελιξεις της Τουρκικης Αμυντικης βιομηχανιας, θα γνωριζεις οτι δυνατοτητα πραγωγης ρανταρ AESA ηδη τις διαθετει. Μαλλον θα εχει δει τις φωτογραφιες για το πρωτοτυπο ρανταρ AESA που δοκιμαζεται επανω σε μια τουρκικη O.H.Perry!
Εκεινο που βρισκεται σε κυοφορια ειναι η ενσωματωση της νεοτερης τεχνολογιας GaN (https://www.ptisidiastima.com/h-aselsan-gan-aesa-radar-for-%CF%84%CE%BF-tf-x/). Θα θυμισω οτι η ASELSAN ξεκινησε να σχεδιασει ρανταρ AESA για μαχητικα απο το 2012! Εχει δημοσιευτει οτι τα F-16C B30 θα ειναι οι πρωτοι χρηστες.
Με τα σημερινα δεδομενα, που ειναι τελειως διαφορετικα απο πριν απο δυο χρονια, και που στο εν λογο αρθρο δεν δειχνει να εχουν λειφθει υποψη, η προοπτικη να ενσωματωθει ρανταρ AESA στα F-16 (σε ενα «αλφα» αριθμο) θεωρω οτι αποτελει το ποιο ρεαλιστικο σεναριο. Βεβαια εαν αυριο το πρωι λυθούν τα ζητηματα των διμερων σχεσεων με τις ΗΠΑ και οι παραδοσεις των F-35 αποκτησουν την ροη που ειχε προγραμματιστει πριν απο τα οσα εχουν συμβει τα τελευταια δυο χρονια, τοτε το θεμα αλλαζει. Αλλα τοτε να εχεις υποψη οτι την επομενη 5-ετια, η ΠΑ θα εχει απεναντι της το F-35 και το προγραμμα των F-16V θα μπορει να θεωρηθει οτι θα εχει χασει σε σημαντικο βαθμο την αξια που εμεις του αποδιδουμε. Επειδη η κατασταση ειναι εξαιρετικα ρευστη, παρα τα οσα ακουγονται, εγω δεν θα αποκλεισω ενα «plan B» που να βασιζεται σε ρανταρ AESA στα F-16 της ΤΗΚ.

George K
George K
1 year ago
Reply to  GK

Το θέμα όμως είναι κατά ποσό θα είναι αντίστοιχων επιδόσεων και ποιότητας με τα αντίστοιχο SABR.
Δεν έχουν το ίδιο επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας με τις αμερικανικές εταιρείες, έτσι κι αλλιώς οι λεπτομέρειες είναι απόρρητες.

GK_
GK
1 year ago
Reply to  George K

Μια στιγμη, εδω μιλαμε για ηλεκτρονικα και οχι για κατεργασια μεταλων ή ανθρωκονηματων. διαφερουν τα πραγματα. Σε ενα σημειο ομως θα υπαρξει διαφορά. Θα θεωρησω επι της αρχης οτι η ASELSAN εχει την πληρη τεχνολογικη αυτονομια και τεχνογνωσια για να παραγει αυτα που θεωρουνται σαν απαραιτητα στα λεγομενα ηλεκτρονικα ισχυος. Τωρα, εαν συμβει οτι η τουρκια εχει προβληματα προσβασης σε τεχνολογιες Η/Υ (mase in USA) που ειναι απαραιτητες για το συνολο, εκει περα θα συμφωνησω μαζι σου.

George K
George K
1 year ago
Reply to  GK

Έτσι ακριβώς.
Διαφημίζουν ενα AESA τεχνολογίας GaN.
https://www.ptisidiastima.com/h-aselsan-gan-aesa-radar-for-%CF%84%CE%BF-tf-x/
Πόσες χώρες κατασκευάζουν τέτοια συστήματα? Είναι διαφορετικό να κατασκευάζεις ραντάρ για πλοία,
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/02/video-turkish-aesa-radar-cafrad-completes-first-live-fire-test/
απο το να κατασκευάζεις ραντάρ AESA GaN για αεροσκάφη. Μπορεί να τα καταφέρουν, θα έχει όμως παρόμοιες προδιαγραφές με το SABR? Εδώ θα είμαστε να το δούμε, Πάντως με την οικονομία τους να βρίσκεται στα τάρταρα και με τις ψευτομαγκιές που κάνουν οι οποίες ενοχλούν πολλούς, εγώ κρατάω μικρό καλάθι σχετικά με όλα αυτά που λένε ότι παράγουν. Όχι οτι δεν τα παράγουν, αλλά πιστεύω ότι είναι κατώτερης ποιότητας και επιδόσεων.

Dimitris Papapostolou
Dimitris Papapostolou
1 year ago

Πτήση, αν ξέρεις, μέχρι πότε οι Γάλλοι θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των mirage με ανταλλακτικά και αναβαθμίσεις; Αν δεν κάνω λάθος, το Mirage δεν κατασκευάζεται πλέον (μόνο Rafale και ετοιμάζονται για FCAS). Χωρίς γραμμή παραγωγής δεν θα είναι πιο δύσκολο και άρα πιο ακριβό να βρούμε ανταλλακτικά για τα δικά μας; Και δεν θα θέλουν οι Γάλλοι να προωθήσουν όσο μπορούν το Rafale (και αργότερα το FCAS), ειδικά σε πρώην πελάτες που έχουν Mirage, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την υποστήριξη των Mirage; Δεν ξέρω, ρωτάω… Δεν γνωρίζω τι παίζει στην γεωπολιτική αγορά και πόσο συμφέρει τη Γαλλία η συνεχιζόμενη υποστήριξη των Mirage και μέχρι πότε…
Επίσης, θα μας συνέφερε εμάς να αντικαταστήσουμε τα Mirage με Rafale, όχι υπό οικονομικό πρίσμα (αυτό είναι πονεμένη ιστορία), αλλά υπό το πρίσμα εξοικείωσης με την γαλλική τεχνολογία για τους πιλότους μας (υποθέτω, χωρίς να το γνωρίζω, ότι Mirage και Rafale έχουν κοινά χαρακτηριστικά και στο χειρισμό και στις πτητικές τους ικανότητες) αλλά και από άποψη υποδομών για την στέγασή τους; Ευχαριστώ.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago

Όλα τα αεροσκάφη υποστηρίζονται για δεκαετίες μετά το τέλος της γραμμής παραγωγής τους. Αρκεί να πληρώνουμε για την συντήρησή τους…

THAN
θανος
1 year ago

Δυστυχώς η τελευταία παράγραφος απηχεί την ζοφερή πραγματικότητα..
Στο θέμα μας τώρα ο ΜETEOR είναι αναμφισβήτητα ένα όπλο που δεν θα έπρεπε να λείπει απο το οπλοστάσιο μας και αν κάποιος μπορεί να σκεφτεί σοβαρά και πατριωτικά την εθνική μας άμυνα θα έπρεπε ήδη να υπήρχαν αυτά τα όπλα….Όμως ακόμα και αν δεν είχαμε τα χάλια που έχουμε ( οι FOS ακόμα περιμένουν..) αξίζει να κάνουμε πανάκριβες επενδύσεις σε όπλα όπως scalp exocet meteor όταν έχουμε μόλις 24 πλατφόρμες χρήσεις τους? ακόμα και αν πετυχαίναμε διαθεσιμότητες πολύ υψηλές παραπάνω από 20 μαχητικά δεν θα είχαμε διαθέσιμα….τι να πρωτοκάνουν και …που να πρωτοβρεθούν…
Η λογική λέει πρώτα απέκτησε ικανό αριθμό αεροσκαφών τουλάχιστον δυο μοίρες απο 20 μαχητικά έκαστη και ύστερα αγορά πανάκριβων υπερόπλων ,διαφορετικά κινδυνεύουμε να έχουμε πυραύλους και να μήν έχουμε Μιράζ να τους χρησιμοποιήσουμε……

Alex
Alex (@alex)
1 year ago

Όνειρα όνειρα, είναι δωρεάν.. Μακάρι να άκουγε κάποιος

Alex
Alex (@alex)
1 year ago

Θα ξεκινήσω, υποστηρίζοντας πως δε θα δούμε Meteor στα 2000-5, εδώ είναι δύσκολο να συντηρηθούν, πόσο μάλλον να εκσυγχρονιστούν. Όμως, υπάρχει και άλλο ζήτημα που όλοι το γνωρίζουμε. Τα 24 σκάφη είναι λίγα για τους δύο ρόλους που προορίζονται, αναχαίτηση και πλατφόρμα εκτόξευσης των scalp. Σε περίπτωση σύγκρουσης πως θα διαμοιραστούν και που θα πέσει το βάρος; Aν το βάρος πέσει στη χρήση τους ως φορέας των scalp, πόσα θα απομείνουν για να εκτοξεύσουν τους meteor, λαμβάνοντας υπ’ όψη πως δε θα είναι και τα 24 διαθέσιμα (κάποια θα είναι σε συντήρηση). Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που κατά τη γνώμη μου δε θα δούμε ποτέ τον Meteor στα μέρη μας.

lexandreas
lexandreas
1 year ago

Γιατί όχι στα F-16V?

agnostosependytis
agnostosependytis
1 year ago
Reply to  lexandreas

Ακριβώς το ίδιο σκεφτόμουν. Δεν ξέρω αν υπάρχουν περιορισμοί, αλλά αν το μέγεθος/ βάρος είναι τέτοιο που μπορεί να το σηκώσει το F-16 που υποθέτω ότι είναι αφού χωράει στην αποθήκη του F-35 και το σηκώνει το Gripen, και αφού η αγορά των F-16 είναι τεράστια, κάποιος αργά η γρήγορα θα ηταν βολικό να το πιστοποιούσε. Εκεί με το AESA ραντάρ θα ηταν πιο χρήσιμο

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

αν τα μιράζ μας τα βάλουμε link-16 θα μπορούν να κάνουν αυτά τη βολή με μετεόρ ενώ το στόχο θα τον έχει δει ένα βάιπερ..

Konstantinos_Zikidis
1 year ago
Reply to  lexandreas

Και τι θα κάνει η Raytheon; Που θα πουλήσει τον AIM-120D; Κλέφτες θα γίνουνε;;;
Προφανώς θα κάνει το παν για να μην ολοκληρωθεί ο ευρωπαϊκός Meteor σε F-16.
Όσο για την ολοκλήρωση του Meteor στα F-35B, αυτό θα το κάνει μόνο η Μεγ. Βρετανία, ίσως και η Ιταλία, αμφότερες οι οποίες διαθέτουν F-35B, ενώ συμμετέχουν στην (πολυεθνική) MBDA. Δεν ισχύει όμως κάτι ανάλογο για τα F-16.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 year ago
Reply to  lexandreas

Ποιος θα αναλάβει το κόστος και το ρίσκο της διασύνδεσης του METEOR με τοF16?
Έχουμε ευρωπαϊκό πύραυλο με αμερικανικο αεροπλάνο
Και καμια πλευρά δεν θα έχει τη πρόθεση συνεργασίας με την άλλη

lexandreas
lexandreas
1 year ago
Reply to  CKfurious

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών όπλων σε αμερικάνικα μαχητικά, Meteor, iris-t, storm-shadow κτλ.

Konstantinos_Zikidis
1 year ago

Ορισμένες παρατηρήσεις επί του κειμένου:
Η συμφωνία για την αναβάθμιση των Μ2000-9 έχει ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο 2017 (και όχι το καλοκαίρι του 2018), χωρίς πολλά στοιχεία:
https://www.ptisidiastima.com/uae-upgrade-mirage-2000-9/
https://www.dassault-aviation.com/en/group/press/press-kits/dassault-aviation-welcomes-mirage-2000-9-upgrade/
Τα 140 χλμ (75 n.m.) είναι λίγο αισιόδοξο νούμερο για αποκάλυψη F-16 από το RDY-2, ακόμα κι αν ο στόχος είναι “τούμπανο” (φορτωμένο βαρέως με όπλα και δεξαμενές)… αλλά θα έχετε τις πηγές σας, οπότε δεν μπορώ να σας αμφισβητήσω 🙂
Δεν είναι σίγουρο ότι απαιτείται νέος υπολογιστής στο Α/Φ -5 Mk2 για τον Meteor. Σημειωτέον ότι αυτό φέρει την MDPU, τον υπολογιστή του Rafale (ελληνιστί, ριπή): https://www.ptisidiastima.com/mirage-2000-5-mk2/
Όσον αφορά το link, το θεματάκι που αντιμετωπίζουμε είναι ότι, ακόμα κι αν ο στόχος έχει υποδειχθεί μέσω link (είτε πρόκειται για Link16, είτε για το link του -5), το μαχητικό θα πρέπει να έχει “δει” τον στόχο με το δικό του ραντάρ πριν εξαπολύσει πύραυλο, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο εάν ο στόχος είναι δυσδιάκριτος (ελληνιστί, στελθ)…
Αυτήν την μικρή αδυναμία την έχουμε επισημάνει εδώ και πολλά έτη: https://www.researchgate.net/publication/234111818_Aeroskaphe_Chameles_Parateresimotetas_Stealth_Meros_B_Antimetopise (σελ. 78 του περιοδικού)
Ευελπιστούμε ότι θα αποκατασταθεί στο πλαίσιο της αναβάθμισης των Μαχόμενων Γερακιών σε Έχιδνες… Όπως άλλωστε έχει επιτύχει εδώ και πολλά χρόνια η Ριπή και ο Τυφών, ενώ εκτιμάται ότι θα κάνει εν ευθέτω χρόνω και ο Γρύψ.
Τέλος, συναφώς με το θέμα, αναφέρεται και μία εκκωφαντική πληροφορία, η οποία ενεφανίσθη εχθές, όλως αιφνιδίως:
“Pakistan Amraams can be made ineffective: US assured Manohar Parrikar”
https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/pak-amraams-can-be-made-ineffective-us-assured-manohar-parrikar/articleshow/68506398.cms
“The United States had assured India that Pakistan won’t use F16s and Amraams (advanced medium range air-to-air missiles) for offensive purposes as the US had an effective end-user monitoring process and the systems could be made ineffective if they were misused”
Και ο νοών, νοείτω…

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago

Η αναφορά για την εμβέλεια του RDY-2 εναντίον μαχητικού μεγέθους F-16 είναι πράγματι υπερβολική. Αλλά θεωρούμε πως αφορά κάποια συγκεκριμένη λειτουργία. Ευχαρίστως όμως να αναθεωρήσουμε, και να διορθώσουμε το κείμενο.
Οι πληροφορίες μας μιλούν για νέο υπολογιστή, αντίστοιχο ή ανώτερων μάλιστα δυνατοτήτων με του F-16V, που θα μπορεί να προσφέρει και κάποιες δυνατότητες fusion. Μην ξεχνάμε πως είναι ήδη σχεδόν 20ετίας, με ότι σημαίνει αυτό για τα άλματα της μικροηλεκτρονικής. Κατά τα λοιπά ναι, είναι ένας εξαιρετικός υπολογιστής, έχετε απόλυτο δίκιο.
Τώρα, σε ότι αφορά το Link 16, αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία του. Το αεροσκάφος μπορεί απλά να είναι ο φορέας, ή ο “χαζός” φορέας, και η εκτόξευση να γίνει από “αλλού”. Ή απλά, ο υπολογιστής του Mirage, να δεχτεί στοιχεία “βολής” από ένα αεροσκάφος AEW, και να ρίξει χωρίς να έχει “δει” τον στόχο με “ίδια” μέσα. Αν τώρα έχετε άλλες πληροφορίες, ευχαρίστως να το συζητήσουμε, αλλά αλλάζουν τελείως τις γνώσεις που έχουμε για το Link 16.

Γιώργος70
Γιώργος70
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

“ακόμη και από -τις μελλοντικές ή μετά από εκσυγχρονισμό- φρεγάτες του ΠΝ. ”
1 Using these data links, one Gripen can relay tactical information and target data to other Gripens, or other friendly fighters operating in the combat zone.
https://saab.com/globalassets/commercial/air/gripen-fighter-system/pdf-files-download-section/publications/whatever-your-past-the-future-is-gripen.pdf
2 Any sensor, any shooter [communicating]—that’s where we want to get to … so that when we detect a problem, everybody knows about it and the fires are directed to be able to overwhelm an enemy,
http://www.airforcemag.com/Features/Pages/2019/February%202019/Service-Secretaries-Sign-Joint-Memo-on-Communications-Standards.aspx
https://breakingdefense.com/2019/02/all-services-sign-on-to-data-sharing-but-not-to-multi-domain/
Στο κείμενο αυτο που περιγράφεται είναι το 2 (multi-domain) που δεν υπάρχει σήμερα ούτε στις ΗΠΑ.

Pavlos
Παῦλος
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Πραγματι μονο η δυνατοτητα εκτοξευσης απο ενα σκαφος σε καποιο αλλο θα πολλαπλασιαζε την ισχυ οσων εχουμε.
Για παραδειγμα θα μπορουσαν τα νεωτερα mirage να χρησιμοποιουν τα παλαιοτερα ως φορεις οπλισμου των scalp, ειτε αλλων πυραυλικων συστηματων. Το παραπανω σεναριο απαιτει μαλλων νεους επεξεργαστες μεγαλυτερου ογκου δεδομενων, και οπωσδηποτε τροπο να μενουν τα σκαφη στον αερα οσο περισσοτερο απαιτειται.
Το ιδιο θα μπορουσε να γινεται μελλοντικα και με τη χρηση ucav ως φορεων οπλισμου.
Δεν γνωριζω αν καποια απο τις Ελληνικες εταιρειες εχει αναπτυξει τετοια πλατφορμα link και να αυτη συνεργαζεται με τα mirage, ωστε μια τετοια λυση γρηγορα να μπορουσε να τεθει.

npo
npo (@npo)
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

“..Ή απλά, ο υπολογιστής του Mirage, να δεχτεί στοιχεία “βολής” από ένα αεροσκάφος AEW, και να ρίξει χωρίς να έχει “δει” τον στόχο με “ίδια” μέσα…”
Δεν νομίζω πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα προς το παρών σε μιράζ ή f16, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των όπλων που φέρουν. Θές μια επιπλέον συσκευή που να μετατρέπει τα δεδομένα απο φορμάτ Link-16 στο φορμάτ του όπλου, κι αυτό μπορεί να το προμηθεύσει μόνο ο κατασκευαστής του όπλου.

agnostosependytis
agnostosependytis
1 year ago

Αν η τελευταία αναφορά έχει υπόσταση και δεν είναι απλά Ινδική τερατολογία, τότε απλά θα έχουμε μια πρώτη επιβεβαίωση αυτο΄που πολλοί σκεφτόταν ότι μάλλον γίνεται αλλά κανένας δεν έλεγε επίσημα.
Πραγματικά θα ήθελα κάποιος να έγραφε κάποιος άρθρο για τέτοιο θέμα, αλλά τεκμηριωμένο και όχι με εικασίες. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιοι, αντιλαμβάνεστε ότι αλλάζει η στρατιωτική κοσμοθεωρία των πάντων…

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 year ago

Όπως είχα γράψει σε προηγούμενα σχόλια το RDY του M2000-5 δεν έχει τις επιδόσεις ώστε να αξίζει η τοποθέτηση METEOR.
Τα detection ranges που μπορεί να δώσει είναι πολύ χαμηλότερα από τις επιδόσεις του πυραυλου
Από που προκύπτει πως το RDY μπορεί να δει το F16 στα 140 Km που γράφετε?
Το F16C έχει F16C RCS ~1.2mm2
Από μια σύντομη ερευνα :
(F16 net,
https://defence.pk/pdf/threads/radar-ranges-of-different-fighters.94948/)
RDY (M2000-5)
For RCS 0.0001 m2 class target: 4~5 km+
For RCS 0.001 m2 class target: 7~8 km+
For RCS 0.1 m2 class target: 22~27 km+
For RCS 1.0 m2 class target: 40~47 km+
For RCS 5.0 m2 class target: 60~70 km+
For RCS 10.0 m2 class target: 70~84 km+
RDY-2 (mirage 2000-5/-9)
Can Track – 24 Targets
Can Simultaneously Engage – 4 Targets
Max Track for 5 sqm RCS – 80 km
http://www.f-16.net/f-16_forum_viewtopic-t-5039-start-30.html
Σαφώς με την υπάρχουσα κατάσταση η συζήτηση περί εκσυχρονισμού των M2000-5 και αγοράς METEOR είναι purely hardcore sci-fi!!!!

Tim
Tim (@tim)
1 year ago

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία των ΗΑΕ θα δούμε ότι οι προμήθειας που κάνουν είναι από τις πιο ορθολογιστικές όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου αλλά παγκοσμίως . Οι δε ΕΔ των ΗΑΕ είναι από τις πιο ισχυρές χωρίς να ξοδεύονται τα δις που ξοδεύουν οι Σαουδάραβες πχ. Επίσης έχουν ξεκινήσει και μια πολύ σοβαρή αμυντική βιομηχανία συνεργαζόμενοι με σχεδόν όλους όσους παρουσιάζουν κάτι ενδιαφέρον για αυτούς . Επίσης από τους λίγους που δεν έπεσαν στην παγίδα των ευρωπαϊκών μαχητικών Rafale & Eurofighter ορθώς σκοπεύοντας σε F35 σε κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.
Θα είχε ενδιαφέρον μια παρουσίαση των Union Forces στο μέλλον

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  tim

σωστός και η Ελλάδα όφειλε να αναπτύξει ιδιαίτερες αμυντικές σχέσεις – περισσότερες από όσες έχει σήμερα – με τα ΗΑΕ

montif74
Γιάννης Παυλίδης
1 year ago

Mικρος αριθμός σύγχρονων Μ2000 και απροθυμία υποστήριξης απο την Γαλλία σε λογικές τιμές σημαίνει θάνατος.
Ας τα λιώσουνε σε αερομαχιες μέχρι να έρθουν τα F16V και μετά πωληση σε Draken International να παίζουν τα αμερικανάκια.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

αυτή είναι η άλλη άποψη. Προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου ….

Konstantinos_Zikidis
1 year ago

Αγαπητέ Ιωάννη, πόθεν προκύπτει η “απροθυμία υποστήριξης απο την Γαλλία σε λογικές τιμές”;
Διαθέτετε στατιστικά στοιχεία, σε σύγκριση με άλλα οπλικά συστήματα της ΠΑ;
Σας ερωτώ καθότι, ως γνωστόν, για τα Mirage δεν υπάρχει σύμβαση υποστήριξης εν ισχύι εδώ και σχεδόν 10 έτη, οπότε οι οποιεσδήποτε προμήθειες-επισκευές υλικών την τελευταία δεκαετία, πέραν του ότι είναι υπερβολικά περιορισμένες, σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις. Παρ’όλ’αυτά, και πάλι δεν στοιχειοθετείται η “απροθυμία υποστήριξης απο την Γαλλία σε λογικές τιμές”.
Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι είσθε εξαιρετικά γαλαντόμος (ελληνιστί, large) με τα περίπου 2 δισ. ευρώ που έχει δώσει ο ελληνικός λαός για τα -5 και τα όπλα τους. Για να μην εξετάσουμε την πολυεπίπεδη και πολυετή επένδυση που έχει γίνει στα “παλαιά” Mirage 2000 και στις διαδοχικές αναβαθμίσεις τους, καθώς και την ανάλογη δυνατότητα υποστήριξής τους στην ΕΑΒ.
Δεν υφίσταται η λογική να “λιώσουνε σε αερομαχιες”, καθώς εάν υπάρχει η οποιαδήποτε ουσιαστική έλλειψη, το αεροπλάνο απλά δεν σηκώνεται. Μέχρι να έρθουν δε τα F16V, θα έχουμε γεράσει αμφότεροι. Πάνω από 10 χρόνια. Τέλος, θα ήταν ντροπή (για να μην πω έγκλημα, υπό τις παρούσες συνθήκες) ένα τέτοιο κορυφαίο οπλικό σύστημα όπως το -5 να απαξιωθεί και να πωληθεί όπως-όπως στην Draken. Εκτός βέβαια εάν δεν θεωρείτε την άμυνα της χώρας τόσο σημαντική… και θέλετε να το ρισκάρουμε…

adpanos
adpanos (@adpanos)
1 year ago

Αν είχαμε 50 MIRAGE 2000-5 θα είχε νόημα.
Τώρα έχουμε μόλις 24 και τους ζητάμε να ρίχνουν SCALP , αν κάνουν και αναχαιτίσεις ….
Τι να προτοκάνουν τόσο λίγα αεροσκάφη …..
Σε περίπτωση σύγκρουσης θα δούμε το φαινόμενο να μην έχουμε Mirage για να ρίξουμε τους πυραύλους ….

Flcs
Flcs
1 year ago

Απλα για να ξερετε δυνατοτητα link-16 εχουνε μονο η χωρες που ανηκουν στο NATO.

Παρτακιας
Παρτακιας
1 year ago

Τουυτο το scenario είναι το ιδεώδες.
Ολίγο δύσκολο να υλοποιηθεί διότι εντω Ελλαντα!
Πάντως ο Αντώνης πιο πάνω έχει δίκιο. Καλύτερα να πάμε στον εκσυγχρονισμό των Mica σε NG, με Link16, να φουσκωσουμε ισως λιγο το αποθεμα Scalp (λεω εγω τωρα…) και ίσως να γίνει μια προσπάθεια ολοκλήρωσης των Mica/Scalp σε F16? Και σκουπα φουλ για ανταλλακτικά/κινητηρες οταν τα αποσυρουν οι Γαλλοι?
Η αξία των Meteor είναι δεδομένη, όπως όμως και η έλλειψη χρημάτων (και εγκεφαλου…) εκ μέρους μας.

p270
Παναγιωτης
1 year ago

Για αναβάθμιση των mirage2000 μιλαμε την στιγμη που η Ίδη υπογεγραμμένη των f16 εχει κολλήσει ποιος ξερει που οπως και τοσα αλλα
Σαν θεωρητικο θεμα συζήτησης απο την αλλη μια χαρα μιας και ολα τινουν να θεωρια πλεον

MPAMPIS
Μπαμπης
1 year ago

Η δυνατότητα του meteor να κατευθυνθεί απο αεροσκάφος που δεν ειναι αυτο που τον εκτόξευσε οπως ένας πύραυλος επιφάνειας- επιφάνειας μεγάλης εμβέλειας μέσω datalink ειναι το μεγάλο πλεονέκτημα.Πολυτιμος για Ελλάδα σε περιβάλλον Ανατολικής Μεσογείου παρα στο Αιγαίο.
Ο περιορισμένος αριθμός των -5 ειναι πρόβλημα.
Ομως ετσι ειναι οι αεροπορίες του μέλλοντος μικρός αριθμός αεροπλάνων(ακριβών) που θα μπορούν να διαχειριστούν υπερόπλα για όλους τους σκοπούς.
Σίγουρα και το f-16 θα απόκτηση δυνατότητα βολής meteor ή κάποιου παρόμοιου βληματοσ καθώς σχεδιαστικά ο amraam βρίσκεται στα τελευταία του άλλωστε ποτε δεν αποτέλεσε αντικαταστάτη του θρυλικού Phoenix!

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  Μπαμπης

phoenix!!!! είπες τη μαγική λέξη

DukeD
DukeD
1 year ago

Τόσο φιλοαμερικανική κυβέρνηση η Ελλάδα δεν είχε ποτέ άλλοτε στα χρονικά. Μη σας ξεγελάει ο αριστερός μανδύας τα γεγονότα μιλάνε.
Αυτή η κυβέρνηση έχει φροντίσει να απαξιώσει τα γαλλικά μιράζ. Μην ξεχνάμε ότι ο εμπορικός ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά σκληρός και μπλέκουν άμεσα οι κυβερνήσεις. Οπότε τα μιράζ έχουν απαξιωθεί. Oύτε FOS δεν υπογράφεται την στιγμή που η άλλη πλευρά πήρε ένα γενναίο (το μοναδικό επι μνημονιακών χρόνων) συμβόλαιο για τα F-16V.
Ευτυχώς που πιθανότατα θα αλλάξουμε κυβέρνηση γιατί αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι τα μιράζ θα είχαν την τύχη και των S-300 (ένα ακόμα κύριο οπλικό σύστημα), σιωπηρή απαξίωση δια της εγκατάλειψης…

Konstantinos_Zikidis
1 year ago
Reply to  DukeD

Θα μου επιτρέψετε να σας πω, για του λόγου το αληθές και χωρίς να εισέρχομαι σε πολιτική συζήτηση ή να εκφράζω πολιτική άποψη, ότι δεν φταίει αποκλειστικά η παρούσα κυβέρνηση για την παρούσα κατάσταση. Αντιθέτως, η εν εξελίξει προσπάθεια για την υποστήριξη των Mirage έχει ξεκινήσει προ ενός έτους περίπου.
Οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα δεν εμφανίζεται από την μία ημέρα στην άλλη. Δημιουργείται σταδιακά, από πράξεις και παραλείψεις πολλών υπηρεσιακών και κυβερνητικών παραγόντων, σε βάθος πολλών ετών.

Spirit
Spirit
1 year ago

Μετράμε 5 χρόνια σχεδόν με τους νυν… ασε που μέσα στο χρόνο δεν βλέπω να κλείνει το θέμα.

Panos71
Active Member
Panos71 (@panos71)
1 year ago
Reply to  DukeD

Τι ειναι αυτα που γραφεις αγαπητε….; Την παρουσα κυβέρνηση περίμεναν τα μιραζ 2000-5 για να απαξιωθουν; 10 χρονια χωρις βιδα; Και θα ερθει ” καινούρια ” κυβέρνηση που ειναι πιο παλιά απο απο το απολυτήριο του δημοτικού μου, για να τα φερει πάλι σε φόρμα;;; Ελεοςςς Υμαρτοννν που λέει και ο Γεωργιου.!!!

George K
George K
1 year ago

Θεωρω ότι το άρθρο είναι ένα “data fusion” όλων των σχολίων που έχουν γραφτεί κατά καιρούς εδώ.
Η επιχειρησιακή αξία αυτού του όπλου είναι δεδομένη. Game changer που λένε και στο χωριό μου…
Επομένως καταλαβαίνουμε πόση μεγάλη σημασία έχει η διασύνδεση συστημάτων και αισθητήρων. Στην περίπτωση μας το link 16.
Έγκλημα που δεν το έχουμε τοποθετήσει στα περισσότερα αεροσκάφη; Ναι…
Είναι μεγαλύτερη ανάγκη – προτεραιότητα να το τοποθετήσουμε σε όσες περισσότερες πλατφόρμες μπορούμε. Σε όλους τους κλάδους. Δεν νοείται εκσυγχρονισμος φρεγατών χωρίς αυτό.
Όλοι οι αισθητήρες από όλες τις πλατφόρμες (πλωτά, εναέρια, χερσαία) πρέπει να μοιράζονται την ίδια εικόνα.
Σε αυτό το δίκτυο θα προστεθεί και ο meteor. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές του.

Spirit
Spirit
1 year ago

Εγώ λέω να επικεντρωθούμε προς την αναζήτηση μεταχειρισμένων Mirage έστω και της έκδοσης -5 για να αντικατασταθούν τα EGM, μιας και δεν βλέπω ότι οδεύουν προς απαξίωση και απόσυρση, αφού αφέθηκαν στην τύχη τους.
Από εκεί και πέρα ζήτημα είναι η υποστήριξη του τύπου και ανάλογα με εναπομείνασα επιχειρησιακή τους ζωή προτεραιότητα νομίζω είναι η ενσωμάτωση του MICA NG, αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής προστασίας στην έκδοση ICMS Mk.4

aioannou
aioannou
1 year ago

Αν σκεφτόμασταν να κρατήσουμε τα mirage, θα μπορούσαμε να δούμε και μια πιο επικτή λύση. Τον πύραυλο astra https://en.wikipedia.org/wiki/Astra_(missile). Τα ΗΑΕ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα δικά τους μιραζ. Η ινδία έχει ήδη μιραζ και ο πύραυλος θα λειτουργεί στο σκάφος όπως είναι περίπου, χωρίς ανάγκη αναβάθμισης υπολογιστή ή ραντάρ. Αν τώρα αναβαθμίσουμε τα παραπάνω, ακόμη και αν δεν μας δώσουν ποτέ τον meteor, τότε θα λειτουργεί πολύ καλύτερα ο astra. To κόστος του αναμένεται πιο λογικό σε σχέση με τον meteor (500,000 usd έναντι 2,000,00 usd ). Επίσης θα βελτιώσει κατά πολύ τις ικανότητες των μιραζ με τα υπάρχοντα mica. O mica έχει εμβέλεια 20 χμ, ενώ ο astra έχει ήδη 75 χμ και αναμένεται να φθάσει τα 110χμ σύντομα.
Προς πτήση… Μήπως να γράφατε ένα άρθρο για τους astra με παραπομπή και στο ενδιαφέρον των ΗΑΕ για τα μιράζ τους ;

aioannou
aioannou
1 year ago

Αν σκεφτόμασταν να κρατήσουμε τα mirage, θα μπορούσαμε να δούμε και μια πιο εφικτή λύση. Τον πύραυλο astra https://en.wikipedia.org/wiki/Astra_(missile). Τα ΗΑΕ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα δικά τους μιραζ. Η ινδία έχει ήδη μιραζ και ο πύραυλος θα λειτουργεί στο σκάφος όπως είναι περίπου, χωρίς ανάγκη αναβάθμισης υπολογιστή ή ραντάρ. Αν τώρα αναβαθμίσουμε τα παραπάνω, ακόμη και αν δεν μας δώσουν ποτέ τον meteor, τότε θα λειτουργεί πολύ καλύτερα ο astra. To κόστος του αναμένεται πιο λογικό σε σχέση με τον meteor (500,000 usd έναντι 2,000,00 usd ). Επίσης θα βελτιώσει κατά πολύ τις ικανότητες των μιραζ με τα υπάρχοντα mica. O mica έχει εμβέλεια 20 χμ, ενώ ο astra έχει ήδη 75 χμ και αναμένεται να φθάσει τα 110χμ σύντομα.
Προς πτήση… Μήπως να γράφατε ένα άρθρο για τους astra με παραπομπή και στο ενδιαφέρον των ΗΑΕ για τα μιράζ τους ;

Konstantinos_Zikidis
1 year ago
Reply to  aioannou

Από που προκύπτουν 20 km για τους MICA; Μάλλον κάνετε κάποιο λάθος σχετικά με την εμβέλειά τους. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι σε πραγματική δοκιμή (όχι σε διαρροή στο διαδίκτυο…) προ εικοσαετίας στην Ταϊβάν χτύπησε στόχο στα 67 km: http://www.taiwanairpower.org/af/mirage.html
Επίσης, κανείς δεν είπε ότι έχουμε λίγους πυραύλους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ζουν για πάντα… Για να δείτε τους ακριβείς αριθμούς, μπορείτε να επισκεφτείτε το λήμμα Hellenic air force στο wikipedia… Αυτό για όσους νομίζουν ότι όλα αυτά είναι διαβαθμισμένα και δεν τα ξέρει κανείς…

Greg
Greg (@greg)
1 year ago

Μήπως η Wikipedia υπερβάλλει λίγο στούς αριθμούς; Μακάρι μέν ….αλλά.
Ενδεικτικά αναφέρει:
MBDA MICA: 600;
IRIS-T: 1800;
Exocet AM-39 Block 2: 120;
SCALP EG: 350;
AFDS: 700;
Καί παρακάτω:
325 Πύραυλοι MIM-104C;
Crotale NG/GR: 9 Εκτοξευτές, 400 πυραυλοι VT-1; (οί εκτοξευτές o.k.)

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 year ago
Reply to  greg

https://en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Air_Force#Weapons_inventory
Δες παραπάνω
Σωστά μου φαίνονται
που τα βρήκες τα δικά σου νούμερα??

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 year ago
Reply to  greg

Χαίρομαι που τελικά έχουμε μια αεροπορία εξοπλισμένη με τόσα πολλά όπλα!!
Θα σταματήσω να γκρινιάζω πως δεν έχουμε όπλα!! 😆 😆

MisCo
MisCo (@misco)
1 year ago

Ο Μετεορ ειναι καταπληκτικο οπλο και ιδανικο για την στοχευση high value targets οπως τα ιπταμενα ρανταρ. Η αποκτηση αριθμου 30-50 πυραυλων ειναι θεμιτη. Πλην ομως ο φορεας του Mirage μας περιοριζει. Μας περιορίζει γιατι ειναι ηδη λιγα στον αριθμό και δεν φαίνεται πρόθεση να επενδύσουμε σε αυτά αποκτώντας εναν αριθμό μεταχειρισμένων.
Ειναι δε ανησυχητικο και τις υπάρχουσες δυνατοτητες που έχουμε (exocet, Scalp EG)
To αν επαρκει το ρανταρ των Mirage ειναι αδιάφορο, απο την στιγμή που μπορει να υπαρξει στοχοποιηση απο αλλον φορεα και μεταβιβαση δεδομενων μεσω link-16.
Τα Mirage δεν ειναι ιδιαιτερα ανταγωνιστικο αεροπλάνο πλέον, ειναι ομως πλατφορμα πολυτιμων οπλων, οπλων που δεν μας αποδεσμευσαν οι αλλοι σύμμαχοι και η διατηρηση 2 αξιομαχων μοιρών για τα επομενα 15-20 χρόνια θεωρώ οτι ειναι επιβεβλημένη.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 year ago
Reply to  MisCo

Είσαι σίγουρος πως μπορεί να βληθεί ο METEOR σε στόχο που δεν έχει εγκλωβισθεί από το RADAR του αεροσκάφους?
Με τους AMRAAMB/C αυτό δεν γίνετε
Να γίνει ανανέωση στόχου εν πτήση μέσω data link γίνετε
Ομολογώ πως δεν το έχω ψάξει το θέμα METEOR διότι όπως έγραψα παραπάνω τα METEOR τα θεωρώ ως SCI-FI για τα χαλια μας
Ξέρεις ποσο κοστίζει ο ένας??

George K
George K
1 year ago
Reply to  MisCo

Τι εννοείς δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό; Ρίχνει πολύ ξύλο και το έχει αποδείξει..

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago
Reply to  MisCo

ή θα αναβαθμίσουμε τα EGM/BGM (αν είναι εφικτό δομικά) ή θα συμπληρώσουμε με λίγα ακόμη μτχ από τη Γαλλία το πιθανότερο

Panos71
Active Member
Panos71 (@panos71)
1 year ago
Reply to  MisCo

Μαζι με το λαικ να προσθέσω…να ΓΙΝΕΙ ανταγωνιστικο!!!!

evaggelos
ευαγγελος
1 year ago

τα mirage δομικα αντεχουν ακομα η θα εχουμε προβληματα κι εκει?

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 year ago

Αφού δεν πετάνε λόγω έλλειψης fos τα τελευταία χρονια δεν έχουνε πρόβλημα!!!
Κατά σχόλιο του πλέον ειδικού σε θέματα m2000 avionics από τους σχολιαστές εδώ μέσα τα παλιότερα είναι στο “μέσο της ζωής τους”.
Η ζωή τους είναι 5000 ώρες επεκτάσιμη στις7500:
Το M2000 όπως και σχεδόν όλα τα αεροπλάνα από αρχές δεκαετίας 70 έχει σχεδιαστεί ως “Damage Tolerant Structure”
Που σημαίνει πως έχουν ορισθεί ένα DESIGN SERVICE GOAL ένα THRESHOLD INSPECTION και ένα REPEAT INSPECTION INTERVAL σε Flight Hours η Flight Cycles για κάθε structural part /component
Δείτε για παράδειγμα το ακόλουθο link
http://www.mirage-jet.com/AIRFRAME/MAINTE_1/mainte_1.htm
Δίνει airframe life = 5000 flight ώρες που μπορεί να αυξηθεί σε 7500 με life extension program
Δείτε επίσης και τα ακόλουθα links
περί απόσυρσης των M2000C από τους Βραζιλιάνους αφού φτάσαν στο όριο ζωής τους:
https://defense-update.com/20130808_brazilian-air-force-to-withdraw-mirage-2000-from-service-by-years-end.html
https://defence.pk/pdf/threads/brazilian-mirage-2000-facing-junkyard.303876/
Το -5 που χάσαμε πέρσι στα 10 χρονια χρήσης του είχε c800 ώρες έτσι για να καταλάβουμε τι χρήση τους κάνουμε

evaggelos
ευαγγελος
1 year ago
Reply to  CKfurious

ευχαριστω για της πληροφοριες τοτε οντως δεν συντρεχει λογος να αποσυρθουν fos λοιπον παραυτα.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

Είπαμε, κανονικά – αντί να έχουμε ονειρώξεις με ραφάλ – θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τουλάχιστον τα Μκ2 με ραντάρ ΑΕΣΑ+ΛΙΝΚ16+DAMOCLES/TALIOS, αν και η γνώμη μου είναι, όπως επιβεβαίωσε και φίλος σε άλλη ανάρτηση, με δεδομένο ότι δομικά τα δελταπτέρυγα δεν έχουν θέματα, θα πρέπει όλα να αναβαθμιστούν στο παραπάνω επίπεδο και να πουλήσουμε στους φίλους μας Ινδούς τα παλιά ραντάρ για να αγοράσουμε όσα meteor μπορούμε…

George K
George K
1 year ago
Reply to  sotbak

Καλώς ή κακώς ραντάρ AESA εφόσον δεν το δίνει η κατασκευάστρια εταιρεία, απλά δεν μπαίνει.

GK_
GK
1 year ago
Reply to  George K

«..Καλώς ή κακώς ραντάρ AESA εφόσον δεν το δίνει η κατασκευάστρια εταιρεία, απλά δεν μπαίνει…»
Φιλτατε τα πραγματα δεν ειναι ακριβως ετσι. Οι συλλογες εκσυγχρονισμου αποκαλουνται ακριβως ετσι για να ξεπεραστουν τα διαφορα εμποδια που μπορουν να εμφανηστουν, ειτε ειναι τεχνικης μορφης ειτε διαφορετικης. Εχε υποψη σαν παραδειγμα, την περιπτωση της Πακιστανικης Αεροποριας η οποια εχει ενσωματωσει ιταλικα ρανταρ της οικογενειας “Grifo” σε πολλα μαχητικα χωρις απαραιτητα να εχει το “οκ” απο τον αρχικο κατασκευστη.

evaggelos
ευαγγελος
1 year ago
Reply to  sotbak

ασε τους ανθρωπους να χουν ονειρωξεις βρε δεν παθαινουμε κατι εγω την βρισκω ας πουμε με τικο/αβ/φ18 κατι παππουδια την βρισκουν με τομκατ κ φαντωμ κι ενας θειος τα μπρεν. 🙂 😛

NIK-PAO-13
Νικ13
1 year ago

Νομιζω πιο σημαντικό απ το να αγορασουμε μετεορ…ειναι να εχουμε 35-40 μιραζ κ οχι 24 που εχουμε τωρα..
Αν μηνουμε με 24 Μιραζ δεν αξιζει ουτε να αγοραζεις οπλα ανταλακτικα εκπαιδευση κλπ…βασικα δεν αξιζει να διατηρεις τον τυπο..
Οποτε ας γινουν 35..40…κ μετα βλεπουμε τι επιπλεον οπλα μπορεουμε να παρουμε περα των πολυ καλων μικα…σκαλπ…εξοσετ..

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago

-Ο Meteor φέρνει μια αλλαγή, όχι αποφασιστική, αλλά πάντως αλλαγή, αφού ο υπάρχων MICA τυγχάνει κατώτερος του AIM-120 ως προς την εμβέλεια και πιθανώς κατά συνέπεια σε NEZ, τερματικούς ελιγμούς, κλπ.
-Το πλεονέκτημα δε θα ήταν τόσο η εμβέλεια ως απόλυτος αριθμός αλλά η ικανότητα βολής με αξιόπιστο Pk σε ζώνη αντίστοιχη ή ανώτερη του AMRAAM, με ανώτερες όμως επιδόσεις και πιθανότητες επιτυχίας εντός αυτής. Το αν ο Meteor πάει πιο μακριά απ’ότι “βλέπει” το RDY, ελάχιστη σημασία έχει στην πράξη.
-Δε θα συμφωνούσα με τον παραλληλισμό με τους λιγοστούς Εξοσέτ της Αργεντινής, λόγω της διαφορετικής τάξης χρονικών περιθωρίων που επιτρέπουν οι δυο στόχοι. Στη μεν περίπτωση της Αργεντινής, η βρετανική αρμάδα κινούταν με ρυθμούς αρμάδας, ήτοι σχετικά αργά. Υπήρχε χρόνος από τη στιγμή που θα γίνει η επισήμανση να γίνει ο σχεδιασμός, η φόρτωση, η απογείωση, ο εκ νέου εντοπισμός και η βολή. Στην περίπτωση των τουρκικών AWACS, τα χρονικά περιθώρια πιθανώς να αποδειχθούν πολύ πιο δύσκολα για ένα ελάχιστο πυραυλικό απόθεμα που πιθανώς να φορτώνεται περιστασιακά λόγω της πολύτιμης φύσης του και άρα δύσκολα θα είναι ήδη φορτωμένο, εν πτήσει και στη σωστή περιοχή όταν η ευκαιρία παρουσιαστεί.
-Πάρα πολύ μεγάλη σημασία για μένα έχει η ικανότητα ECCM του Meteor, ειδικά αν οραματιζόμαστε ρόλο anti-HVA.

Kanenas
Μήτσιας Ευστάθιος
1 year ago

Λεφτά υπάρχουν μόνο για να πετάει ψίχουλα η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες και οι επόμενες. Δυστυχώς, με αποκλειστική ευθύνη των Ελλήνων ψηφοφόρων, υποδουλώσαμε την πατρίδα μας. Δεν μας αξίζει η ελευθερία.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

49
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 May 2016 #360

Αγορά 1.99

Related News

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...

Αφιέρωμα: Η Ιταλική Αεροπορία στη Χειμερινή Επίθεση του Μουσουλίνι το 1940

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 84 της Π&Δ, τον Οκτώβριο του 1991 H ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ XEIMEPINH ΕΠΙΘΕΣΗ TOY ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ TO...

ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΑΣ: H δράση της αεροπορίας διώξεως από 28/10/40 έως 15/4/41

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας και Στρατού, όπως και των Διοικητών των Πολεμικών Μοιρών, το προσωπικόν των Μοιρών Διώξεως (ιπτάμενον και εδάφους) στο...