- Advertisement -

Πλήρως εξοπλισμένα θα έρθουν τα ελληνικά Rafale, η ΠΑ θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μαχητικά χωρίς τα όποια λάθη του παρελθόντος…

Array
- Advertisement -

 
Η απόφαση για την αγορά 18 μαχητικών Rafale από την ΠΑ, εκ των οποίων τα 12 θα είναι με λίγες ώρες πτήσης, και τα 6 θα είναι καινούργια, και θα προέλθουν από το εργοστάσιο της Dassault απευθείας, είναι ειλημμένη. Το Rafale θα είναι το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, και η έλευσή του θα φέρει εκτός υπηρεσίας τα 17 εναπομείναντα Mirage 2000EGM αλλά και την Πολεμική μας Αεροπορία σε μια Νέα Εποχή. Τα τελευταία, θα πωληθούν πίσω στην γαλλική εταιρεία, με τίμημα που θα καθοριστεί σύντομα. Μέχρι φυσικά την έλευση των Rafale, τα Mirage 2000EGM/BGM, θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην άμυνα της πατρίδας μας.

Η επιλογή των Rafale για την ΠΑ, βασίζεται σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κι όχι πολιτικές ή διπλωματικές “λύσεις”. Κοινώς, τα χρειαζόμαστε!


Η εισαγωγή ενός τόσο προηγμένου αεροσκάφους όσο το Rafale, και μάλιστα στις τελευταίες εκδόσεις F3R, σημαίνει πως η ΠΑ αποκτά ένα στρατηγικής σημασίας όπλο, με δυνατότητες μοναδικές. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, η ΠΑ έχει μια κακή προϊστορία με την πλήρη αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων που παρέλαβε μετά το 1975. Αν εξαιρέσουμε το F-4E Phantom, που κατά περίεργο τρόπο απέκτησε πυραύλους ΑΙΜ-7Ε/F, Maverick, βόμβες HOBOS και LGB, τα άλλα αεροσκάφη δεν είχαν αντίστοιχη τύχη. Ακόμη και το F-4E δεν ήρθε με τα αμερικανικά συστήματα αυτοπροστασίας, και έπρεπε να τοποθετηθεί το DIAS.

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022


To χειρότερο παράδειγμα είναι ίσως το Mirage F.1CG. Δεν οπλίστηκε ποτέ με τους Matra 550, ενώ η ΠΑ αγνόησε τους εξαιρετικούς, και ανώτερους των ΑΙΜ-7Ε/F των F-4E, Matra 530F. Δεν κάνουμε καθόλου συζήτηση για άλλα έξυπνα γαλλικά όπλα που όταν εξόπλισαν τα ιρακινά F.1CQ, τότε οι απώλειες των Ιρανών ανέβηκαν κατακόρυφα. Αναγνωρίζουμε πως η αποστολή των F.1CG ήταν ανέκαθεν η αναχαίτιση, αλλά αναχαίτιση με 2 ΑΙΜ-9Ρ (είχαμε δει και 4 μερικές φορές) σημαίνει σπατάλη πόρων με μειωμένο αποτέλεσμα.
Η κατάσταση με τα Mirage 2000EG, πριν αυτά γίνουν Mirage 2000EGM ήταν ακόμη χειρότερη. Αγοράσαμε εξαιρετικά μαχητικά, με δυνατότητες BVR, αλλά χωρίς βλήματα BVR, την στιγμή μάλιστα που τα F-16C/D στερούνταν για αρκετά χρόνια κάποιου BVR όπλου. Επίσης, ενώ ξέραμε τις δυνατότητες των AM39 Exocet μετά την εντυπωσιακή τους εμφάνιση στον πόλεμο των Falklands, δεν αγοράσαμε αρχικά ούτε τη δυνατότητα βολής, ούτε απόθεμα πυραύλων. Ας μην αναφέρουμε και τους AS-30L, που θα μπορούσαν να εξοπλίσουν και τα F.1CG, ή άλλες λύσεις, κυρίως όπλων αντι-ραντάρ.

Τα μεταχειρισμένα Rafale για την Ελλάδα θα είναι έτοιμα σε 6 ή 9 μήνες!


Θα μπορούσαμε να γκρινιάζουμε για πολλές παραγράφους ακόμη, αλλά τουλάχιστον τα Mirage 2000-5Mk2 ήρθαν με MICA EM αλλά ΚΑΙ IR, καθώς και SCALP EG. Το γιατί τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να κάνουν χρήση ΑΜ39 Exocet, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει. Το γιατί επίσης  δεν είδαμε άλλα εξειδικευμένα γαλλικά όπλα, ίσως μπορεί να εξηγηθεί, αλλά η ύπαρξη μόλις 25 μαχητικών, με βασική αποστολή την αναχαίτιση (πραγματική αναχαίτιση) και την στρατηγική κρούση με SCALP EG, μάλλον δίνει κάποια εξήγηση. Και για να ολοκληρώσουμε την “γκρίνια” μας, ας σκεφτούμε πόσα Batch F-16C/D (Blocks 30, 50, 52+) εχουν έρθει χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας

Rafale: αποκωδικοποιώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες


Η απόφαση, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο είναι αυτό να μην ξανασυμβεί με την υπόθεση των Rafales. Τα αεροσκάφη θα έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη εσωτερικά (πλήρες το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, και όσοι ξέρουν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό) ενώ θα έχουν και όλα τα “εργαλεία” που χρειάζεται για να κάνουν τη δουλειά τους. Τι εννοούμε με το θέμα “εργαλεία”; Αυτό είναι το σημερινό μας άρθρο!
Όπως έχουμε ήδη γράψει, τα Rafale θα οπλιστούν με μέρος του αποθέματος των MICA IR και EM των Mirage 2000-5Mk2. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως οι MICA IR θα μπορούν να κάνουν πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους μόνο μέσω του Rafale, καθώς τα τελευταία μπορούν να εντοπίζουν το στόχο μέσω OSF, ή μέσω Link 16. Στη συνέχεια το Rafale θα μπορεί να εκτοξεύει το όπλο χωρίς εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και ο στόχος να “τελειώνει” σε μια έκρηξη, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της Δύσης στα χέρια των Ελλήνων πιλότων


Η ΠΑ όμως δεν θα έχει μόνο αυτό το “δωράκι”. Θα παραλάβει και τους εκπληκτικούς Meteor, που δίνουν δυνατότητα πλήγματος σε απίστευτα μεγάλες αποστάσεις, κάνοντας έτσι τα εχθρικά ιπτάμενα radar αλλά και τα KC-135R υποψήφιους για γρήγορη “αποχώρηση” από ένα θερμό Αιγαίο. Η MBDA έχει δώσει τιμές και χρόνους παράδοσης, και η ΠΑ αυτή τη στιγμή σταθμίζει σενάρια και δυνατότητες για να αποφασίσει τον συνολικό αριθμό των όπλων που θα παραγγελθούν. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι η τεράστια ΝΕΖ (No Escape Zone) των 60 χιλιομέτρων, που σημαίνει πως σε περίπτωση που εκτοξευτεί σε μικρότερη απόσταση, ο στόχος δεν έχει δυνατότητα ή ελπίδα διαφυγής.

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ


Φυσικά τα Rafale θα κάνουν και χρήση του αποθέματος των SCALP EG, των 90 πυραύλων, που δεν αποκλείεται να αυξηθεί. Η ΠΑ σίγουρα θα εντάξει το απόθεμά της σε πρόγραμμα αναβάθμισης των όπλων, με νέα GPS και συστήματα αδρανειακής καθοδήγησης, και σίγουρα, η δυνατότητα του Rafale να φέρει δυο όπλα, με δυο ή και τρεις δεξαμενές, και 4 ή 6 πυραύλους αέρος-αέρος, το κάνουν κορυφαίο μαχητικά στρατηγικής κρούσης. Σε συνδυασμό με τις κορυφαίες δυνατότητες του AESA ραντάρ του, το Rafale θα είναι η τέλεια καταιγίδα για την τουρκική αεράμυνα, είτε αυτή διαθέτει S400 είτε S500.

«Forbes»: «Rafale, F-16V και F-35 δίνουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία»


Εκεί όμως που η ΠΑ κάνει τη δεύτερη έκπληξη (μετά τους Meteor) είναι η αγορά αριθμού κατευθυνομέων όπλών AASM (Armement Air-Sol Modulaire) HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range). Τα AASM είναι κιτ καθοδήγησης “χαζών βομβών” με παράλληλη χρήση προωστικού συστήματος, και μέγιστη εμβέλεια 50 χιλιομέτρων, αν αφεθεί από μεγάλο ύψος. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την έκδοση που θα αγοράσει η Ελλάδα, αν δηλαδή θα είναι αυτόνομης καθοδήγησης με αισθητήρα IR, ή laser guided. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να αγοραστεί κι ένας αριθμός ατρακτιδίων TALIOS. Κάπου εδώ να πούμε, πως υπάρχει ένα ακόμη ενδιαφέρον ατρακτίδιο, το AREOS.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενισχύουμε την άμυνα της χώρας – μεταξύ άλλων, απόκτηση 18 μαχητικών Rafale


Στην περίπτωση του TALIOS, η απόκτησή του έστω κι ενός μικρού αριθμού ατρακτιδίων, σημαίνει πως η ΠΑ θα περάσει σε ένα εξαιρετικά προηγμένο ατρακτίδιο με δυνατότητες αναγνώρισης σε μεγάλη απόσταση. Αν δε η ΠΑ ασχοληθεί και προχωρήσει στην αγορά του AREOS, τότε σημαίνει πως θα υπάρχουν δυνατότητες ανάλογες ή ανώτερες του DB-110. Αν και οι συζητήσεις δεν έχουν φτάσει μέχρι εκεί, τυχόν επιλογή TALIOS ή και AREOS σημαίνει πως σε αυτό το επίπεδο η ΠΑ αλλάζει “πίστα”. Ακόμη, με τα TALIOS τα Rafale θα μπορούν να καθοδηγούν “πακέτα” κρούσης, που θα συμμετέχουν Mirage 2000-5Mk2 αλλά κυρίως, F-16V με έξυπνα όπλα.

Δοκιμές του νέου ατρακτιδίου TALIOS από μαχητικά Rafale M


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ΠΑ με την κατάλληλη στήριξη θα επιτύχει το μέγιστο από αυτή την προμήθεια. Για να μην παρεξηγηθούμε (πάλι), όταν λέμε “κατάλληλη στήριξη” εννοούμε πως η ΠΑ δεν θα πάει στην πολιτική ηγεσία με προϋπολογισμό πχ 10, και η ηγεσία θα πει 8 ή 7. Θα πει 10, γιατί έτσι θα έχουν αξία και τα 7 ή 8. Και για να μην υπάρχει κάποιο “άγχος”, στη σύμβαση συζητείται ένα μεγάλο “πακέτο” FOS, έτσι ώστε τα αεροσκάφη να πετούν χωρίς προβλήματα για πολλά, πολλά χρόνια.
Τέλος, ας ξεκαθαρίσουμε, πως τα Mirage 2000EGM θα “φύγουν”, αφήνοντας έτσι την ΠΑ μόνο με αεροσκάφη με σύγχρονα ραντάρ και δυνατότητες BVR.
 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

85 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
85 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
PANAGIS
Active Member
PANAGIS (@panagis)
26 days ago

Όνειρο ζω! Μη με ξυπνάτεεεεεεεεεεε!!!!!

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
26 days ago
Reply to  PANAGIS

Κανένα όνειρο, απλώς η πραγματικότητα.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
26 days ago
Reply to  Koulis

ERROR 404 torpedos NOT FOUND
ERROR 404 Frigates NOT FOUND

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
26 days ago
Reply to  Steve

Rafale f3(r) FOUND
METEOR FOUND
AASM FOUND
FOS RAFALE FOUND
FOS MIRAGE FOUND.
Και πόσα ακόμα που έρχονται FOUND.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
26 days ago
Reply to  Koulis

Reliable and effective diplomacy: missing

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
25 days ago
Reply to  x-m

Αυτήν την είχαν οι προηγούμενοι. Γελάνε τα τσιμέντα.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
25 days ago
Reply to  Koulis

Σήμερα , δεν κυβερνάνε οι προηγούμενοι, κυβερνάνε οι τωρινοί.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
25 days ago
Reply to  x-m

Και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τους προηγούμενους. Τι να συγκρίνεις.

eforius
eforius (@eforius)
26 days ago
Reply to  Steve

Κάτι εκτός από γκρίνια έχεις να προσφέρεις?

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
25 days ago
Reply to  eforius

Καθόλου γκρίνια…. Απλα δεν μπορω τους αβανταδορους και χειροκροτητες… Σε ολα τα θετικα βγαινει και ειναι ολον ειρωνικα και σε όλα τα αλλα εξαφανίζεται… Πιο κατω εχω και αλλο σχόλιο για τους ASSM

Last edited 25 days ago by Alena
Yannis
Active Member
Yannis (@yannis)
25 days ago
Reply to  Steve

ERROR 404 UCAV NOT FOUND
ERROR 404 ECM NOT FOUND

Xristoforos
Trusted Member
Xristoforos (@xristoforos)
26 days ago
Reply to  Koulis

….η γλαροσουπα είναι έτοιμη ….comment image

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
26 days ago
Reply to  Xristoforos

Καλή όρεξη σε μερικούς.

massey-ferguson-65
Active Member
massey-ferguson-65 (@massey-ferguson-65)
26 days ago

Πολύ ευχάριστα τα νέα…ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΚΑΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΡΩΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΦΡΕΓΆΤΕΣ??

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
26 days ago

Οριστικά τέλος οι belharra, (τα Rafale τους έδωσαν τη χαριστική βολή) το ΠΝ αυτή τη στιγμή συζητάει με τους Γάλλους της naval για gowind.
2 χρόνια διαπραγματεύσεων με απόκτηση τοσης οικειότητας ανάμεσα τους δεν θα πάνε έτσι εύκολα χαμένα.

ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
26 days ago
Reply to  Scalp_eg

που το διάβασες ότι τελείωσαν οριστικά οι bel?

Vassilis13
Trusted Member
Vassilis13 (@vassilis13)
26 days ago
Reply to  Scalp_eg

Απο που η πληροφορία για gowind3100; μακαρι να ισχύει εφόσον ο στοχος νρ.1 μπελ τελείωσε οριστικα – δυστυχώς.

Elrod
Elrod
26 days ago
Reply to  Scalp_eg

Χωρίς να έχω καθόλου στοιχεία αλλά πάντα βάση λογικής οι μπελ μας τελείωσαν γιατί δε γίνεται να δώσεις 1++ δις για κάθε πλοίο πληρώνοντας φαντάζομαι το κόστος ανάπτυξης μαζί με τους Γάλλους. Το ένα ερώτημα είμαι όμως αν οι gowind πάνε στις 4 κορβέτες που θέλει το πν. Και φρεγάτες αποκτηθούν άλλες. Πχ μεκο Α200..Και το άλλο ερώτημα είναι που θα βρεθούν τόσα λεφτά για όλα αυτά όταν υποτίθεται ότι αρχές του χρόνου θα πρέπει να πούμε και το ναι για την αγορά μιας μοίρας φ 35.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
25 days ago
Reply to  Scalp_eg

Με άλλα λόγια οριστικά αντίο στο SF-500;…

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
26 days ago

ΑΡΙΣΤΑ. Η σημαντικότερη ενίσχυση των ΕΔ εδώ και πολλά χρόνια.

ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
26 days ago

αχ τι ωραίο σαββατόβραδο….. έχετε ένα και για φρεγάτες να βρεθούμε μαζί με τα rafale στον έβδομο ουρανό;

GeorgeE
Noble Member
GeorgeE (@georgee)
26 days ago

Τελικά θα είναι όλα F3R??? Εξαιρετικό νέο!!!
Μακάρι αφού γίνει το ίδιο και με τα -5, να μπει και συμπληρωματική παραγγελία για να φτάσουμε να έχουμε 3 γεμάτες μοίρες με 60 Rafale.

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
26 days ago

Για τις aasm η safran γράφει έως και 70 km.
Είναι μεγάλη ευκαιρία τα 18 Rafale, να δράσουν ως πολλαπλασιαστης ισχύος για τα 24 mirage 2000-5.
Τα mirage egm/bgm θεωρώ καλώς θα φύγουν, θα απελευθερωσουν τις υποδομές της 332 μοίρας αυτούσιες στα Rafale, διαφορετικά το κόστος θα εκτοξεύονταν.
Τα 2000-5 τώρα θέλουν ελάχιστα πράγματα. Κανονικό Link 16 με κόστος 300 χιλιάδες ανά μαχητικό, και hmd (κράνος) με 100 χιλιάδες ανά μαχητικό.
Για ακόμα καλύτερο commonality με τα
Rafale δεν είναι κακή ιδέα να έχουν το ίδιο hmd κρανος.
Τέλος υποθέτω πως η πιστοποίηση των exocet στα 2000-5 είναι πολύ φτηνή πλέον και καθώς τα mirage και τα Rafale σε λογική διαμόρφωση μπορούν να πάρουν από 2 exocet το καθένα, αλλά Scalp μόνο 1 τα 2000-5. αλλά από 2 τα Rafale, μια καλύτερη ανακατανομή, θα μπορούσε να ήταν (με δεδομένη την πιστοποίηση exocet στα 5αρια) τα 18 Rafale να έχουν από 2 Scalp άρα 36+ 8 mirage από 1 άρα σύνολο 44 Scalp σε ετοιμότητα από τους 24 που έχουμε σήμερα, και 16 mirage από 2 exocet άρα σε ετοιμότητα 32, όσους σχεδόν έχουμε και σήμερα με τα απλά διλιτρα, που θα αποσυρθούν.
Από ετοιμότητα exocet, μένουμε σχεδόν στα ίδια 16χ2=32, αλλά σε Scalp σχεδόν διπλασιάζουμε την ετοιμότητα βολών (λόγω του διπλού φόρτου του rafale)
Από 24χ1 =24
σε 18χ2+8χ1=44

Last edited 26 days ago by marquishhe
Xristoforos
Trusted Member
Xristoforos (@xristoforos)
26 days ago
Reply to  Scalp_eg

Μέρα νύχτα κανένας μπούφος στον ορίζοντα….comment image

Thomas
Active Member
Thomas (@thomas)
26 days ago

Μακάρι αλλά να να κρατήσουμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε τελικά τι θα έρθει γιατί τα χρήματα είναι πολλά.
Αν πάντως πάρουμε όλα αυτά που αναφέρει το άρθρο τότε μιλάμε για quantum leap της ΠΑ.

Vassilis13
Trusted Member
Vassilis13 (@vassilis13)
26 days ago

Ευχαριστώ για την ευχάριστη είδηση οτι θα φέρει οριστικά μετεορ..μακαρι να γινουν 36 αντι 18.
Κανα νέο για φρεγάτες μηπως έχουμε;
Εύχομαι να γίνει η έκπληξη με την Μπελ, αλλιος να παμε σε gowind3100 η μεκοα200

jimdenin
jimdenin (@jimdenin)
26 days ago

Αν έπρεπε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος 100% καλό θα ήταν να ενεργοποιούνταν η προαίρεση για τα 6 επιπλέον αεροσκάφη, για αρχή.

Tango.Alpha
Noble Member
Tango.Alpha (@tango-alpha)
26 days ago
Reply to  jimdenin

Eνα βήμα τη φορά: ξεκινάμε με βλήματα και ανταλλακτικά ελπιζω για πολλά χρόνια με κανονικούς ρυθμούς ανάλωσης. Για να ενεργοποιούμε προαιρέσεις έχουμε χρόνο.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
26 days ago

Ένα ενδιαφέρον βίντεο με τον ASSM laser guided σε κινούμενο στόχο!
https://www.youtube.com/watch?v=pZ_Y7P4bBa8

GATA
Active Member
GATA (@gata)
26 days ago

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ
Γνωριζουμε εαν υπαρχει διαθεσιμος πυραυλος αντι-ρανταρ για τα Rafale?Ο HARM ειναι πιστοποιημενος? Ο ALARM υπαρχει/πωλειται ακομα ?
Σχετικα με την τιμη των HAMMER εχετε καποια πληροφορια? Λεγεται πως ηταν τοσο ακριβα που οι Ινδοι αποφασισαν να πιστοποιησουν τις SPICE στα Mirage/Rafale τους.Αλλο που τελικα παρηγγειλαν HAMMER για τα RAFALE καθως η πιστοποιηση αργουσε(στα Mirage πηρε 18 μηνες) και προεκυψε ενταση στα συνορα με Κινα οποτε τους επιασαν βιασυνες.
Ειχα διαβασει για κοστος 120000ε ανα HAMMER και μετα απο προσπαθεια/κραξιμο η Safran εχει καταφερει να το συμπιεσει στα 80000ε.
Πως εξηγειτε το οτι εχει την ιδια εμβελεια το HAMMER το οποιο διαθετει κινητηρα με τα SPICE τα οποια δεν εχουν ? Θεωρητικα σε χαμηλα υψη η εμβελεια των SPICE πρεπει να μειωνεται κατακορυφα σε σχεση με των HAMMER?

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
26 days ago
Reply to  GATA

Θα κάνουμε άρθρο σχετικά

ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
26 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Tα f 16 block 70 που θα έχουμε θα φέρουν sniper pod ή το talios που είναι plug and fight, μιας και έρχονται τα rafale;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
26 days ago
Reply to  ANDREW

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη

GeorgeP
Trusted Member
GeorgeP (@georgep)
26 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Καντε, αν θελετε φυσικα, και κανενα αρθρο για τα drones/αντι-drones γιατι μας εχουν ζαλησει για το….. “υπερ οπλο” της τουρκιας.

Jason
Noble Member
Jason (@jason)
26 days ago
Reply to  GeorgeP

Εαν θελεις να διαβασεις μερικα ενδιαφεροντα αρθρα για το θεμα των drone, αλλα και της αντιμετωπισης τους, ριξε μια ματια στα λινκ του The War Zone παρακατω
Τα φονικα σμηνη drone της Τουρκιας
https://www.thedrive.com/the-war-zone/34204/turkey-now-has-a-swarming-quadcopter-suicide-drone-that-it-could-export
Τα σμηνη αυτοκτονικων drone του Ισραηλ
https://www.thedrive.com/the-war-zone/4760/meet-israels-suicide-squad-of-self-sacrificing-drones
Παρακολουθηση της Αμερικανικης βασης στο Γκουαμ απο αγνωστα drone
https://www.thedrive.com/the-war-zone/36085/troubling-drone-incursions-have-occurred-over-guams-thaad-anti-ballistic-missile-battery
Δολοφονιες εμπορων ναρκωτικων στη Λατινικη Αμερικη με drones
https://www.thedrive.com/the-war-zone/36013/mexican-drug-cartel-now-assassinating-its-enemies-with-improvised-explosive-toting-drones
Αντιμετωπιση των drone με shorad
https://www.thedrive.com/the-war-zone/13284/americas-gaping-short-range-air-defense-gap-and-why-it-has-to-be-closed-immediately

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
25 days ago
Reply to  GATA

Δεν υπάρχει όπλο ARM για τα Rafale. HARM, ALARM δεν είναι πιστοποιημένοι.
Η τιμή των AASM πράγματι κυμαίνεται σε αυτά περίπου τα επίπεδα, αλλά δεν είναι δραματικά υψηλότερη σε σχέση με τις περισσότερες πιθανές εναλλακτικές. Ο βρετανικός Brimstone έχει σε γενικές γραμμές παρόμοιο κόστος, αν όχι υψηλότερο, και οι Spice αν θυμάμαι καλά δεν πάνε πίσω από άποψη κόστους.
Το βλήμα AASM διαθέτει πυραυλοκινητήρα αλλά κατά τα λοιπά αεροδυναμικά είναι μια βόμβα τύπου LGB (ειδικά τα οπίσθια πτερύγια μάλλον προέρχονται αυτούσια από τη σειρά Paveway), και δεν διαθέτει για παράδειγμα τις πολυπληθέστερες και μεγαλύτερες επιφάνειες ελέγχου των Spice (χωρίς να μιλάμε για τις Spice με συλλογές πτερυγίων) που αιτιολογούν την σεβαστή εμβέλεια των δεύτερων. Ας λαμβάνεται υπόψη επίσης και το γεγονός πως από χώρα σε χώρα και κατασκευαστή σε κατασκευαστή η εμβέλεια μπορεί να μετριέται διαφορετικά, και ο πυραυλοκινητήρας σχεδόν βέβαια προσδίδει στις AASM αρκετά ευρύτερο φάκελο εμπλοκής (snap shots σε HOBS στόχους, βολή από χαμηλότερο υψόμετρο, πολύ λιγότερο αυστηρές παράμετροι πτήσης, κ.ά.).

npo
npo (@npo)
26 days ago

Δεν χρειάζεται TALIOS για τους AASM, κάνει και το SNIPER που έχουμε ήδη. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.
Το AREOS απ την άλλη είναι ιδιαίτερα χρήσιμο νομίζω, και δεν το θες και σε μεγάλους αριθμούς. Μια τετράδα φτάνει ακόμα κι αν πάμε σε δύο μοίρες.
Το θέμα είναι πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 διθέσια, δλδ όχι 18 άλλα 20

Last edited 26 days ago by carmausher4
GATA
Active Member
GATA (@gata)
26 days ago
Reply to  npo

Δεν εχουμε SNIPER

manik
manik (@manik)
26 days ago
Reply to  npo

Δεν έχουμε SNIPER ακόμη. Λογικά θα πάρουμε για τα F-16V.

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
26 days ago
Reply to  npo

Δεν έχουμε SNIPER, όχι ακόμη τουλάχιστον.

dimitrisx
Active Member
dimitrisx (@dimitrisx)
26 days ago

Αν υπήρχε και αγορά 4 [email protected] θα είχαμε μια απίστευτη τριπλέτα μαζί με τα 214 για την ανατολική Μεσόγειο.

Yannis
Active Member
Yannis (@yannis)
25 days ago
Reply to  dimitrisx

Πιο χρήσιμα θα ήταν δύο ακόμη 214 παρά δύο φρεγάτες.

Tjololo
Tjololo
26 days ago

Υπάρχει όντως ρεαλιστική πιθανότητα εξαγοράς κάποιων (20) Mirage 2000-9 των ΗΑΕ???
Είχα την εντύπωση ότι τα εκσυγχρονίζουν και δεν τα πουλάνε, όμως το θέμα είναι πρώτη είδηση σε πολλά σαιτ….

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
26 days ago
Reply to  Tjololo

Γιατί να το κάνουμε αυτό;

eforius
eforius (@eforius)
26 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Πολύ απλά για συμπλήρωση αριθμών. 3 γαλλικές μοίρες των 20+20+18 α/φων. Όπως και μία μοίρα Block 70 αν είναι εφικτό. Αφήνεις τα Block 30 να ηρεμήσουν, μην πω και τα F-4

Vk77
Vk77
25 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Αγαπητή πτήση γνωρίζεις κάτι για την αυτονόητη κίνηση να αλλαχθούν και τα 2000-5 με Rafale και το ρωτάς αυτό? Αν όχι γιατί να μας χαλάει μια έξτρα μοίρα 2000? Btw μηπως οι Άραβες έχουν πιστοποιήσει και χρήση εξοσετ? Όταν θα φύγουν τα egm/bgm τα 18 όλα και όλα Rafale θα πρέπει να αναλάβουν και την ναυτική κρούση? Σαν να παίρνεις τον μεσι και να τον βάζεις αριστερό μπακ.

Polaris
Trusted Member
Polaris (@polaris)
26 days ago
Reply to  Tjololo

Αφού πάμε σε Rafale, γιατί να πάρουμε Mirage; Στο μέλλον πρέπει να τα πουλήσουμε και αυτά για να καινούργια Rafale.

Vk77
Vk77
25 days ago
Reply to  Polaris

Όχι στο μέλλον,στο παρόν, εξ άλλου είπα ότι αυτό είναι το αυτονόητο.
Αν δεν γίνει το αυτονόητο όμως γιατί να μας χαλάει μια δεύτερη μοίρα 2000 ως οικονομική και γρήγορη βοήθεια?

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
26 days ago

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που αναφέρεστε στο αγαπημένο μου Mirage F1CG (έχουμε και μια ηλικία…), το οποίο όντως δεν εξοπλίσθηκε με κάποιον γαλλικό πύραυλο αλλά με τον ΑΙΜ-9, ακυρώνοντας την δυνατότητα κατεύθυνσης από το ραντάρ. Το εν λόγω Α/Φ είχε πολύ περισσότερες ικανότητες από όσο νομίζουμε, καθώς ήταν ταχύτατο και ευέλικτο, ενώ με ανάλογα όπλα και συστήματα ΗΠ θα μπορούσε να παίξει μπάλα για πολύ καιρό ακόμα. Επισυνάπτω εικόνα με 4 ΑΙΜ-9Ρ4, η οποία αναβάθμιση από 2 σε 4 πυραύλους επιτεύχθηκε από τη Μονάδα μου, το ΕΤΗΜ (ΚΕΤΑ-ΕΤΗΜ τω καιρώ εκείνω).comment image?dl=0
Η εικόνα εμφανίστηκε προσφάτως σε σχετικό αφιέρωμα στο ΕΤΗΜ του περιοδικού “Άμυνα και Τεχνολογία” (ίσως το πρώτο μετά από την επίσκεψη της Πτήσης το 1992…).
Αναφορικά με τα Μ2000-5, “το γιατί τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να κάνουν χρήση ΑΜ39 Exocet” μπορεί κανείς κάλλιστα να εξηγήσει με την μη άσκηση του σχετικού option που υπήρχε στη σχετική σύμβαση, με κόστος λίγο κάτω από την αναβάθμιση ενός Μ2000 σε -5. Εάν μάλιστα αγοράζαμε 3 ακόμα Μ2000-5 και αναβαθμίζαμε επιπλέον 5 Μ000 σε -5, τότε η εν λόγω δυνατότητα θα παρεχόταν δωρεάν, ως Α.Ω.
Όσον αφορά τις Ριπές (Rafale), εξακολουθώ να δυσκολεύομαι να συνειδητοποιήσω τις εξελίξεις…

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
26 days ago

Όσον αφορά την τελευταία φράση σας , θα είχε πολύ ενδιαφέρον , νομίζω για όλους, αν αναπτύσσατε (εφόσον είναι εφικτό) την σκέψη σας.

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
25 days ago
Reply to  x-m

Δεν εννοώ κάτι πολύ ψαγμένο. Απλά δεν περίμενε κανείς τέτοια εξέλιξη, η εταιρεία είχε κλείσει προ πολλού τα γραφεία της, έχοντας πρακτικά σταματήσει την ενεργή προώθηση του Rafale στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζαμε σοβαρότερα προβλήματα, βλ. υποστήριξη Mirage. Και ξαφνικά, μετά από μία δεκαετία εξοπλιστικής ανομβρίας (θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πολύ χειρότερους χαρακτηρισμούς αλλά δεν μου επιτρέπεται…), εν αντιθέσει με τους απέναντι (οι οποίοι σε καμμία περίπτωση δεν κρύβουν τις προθέσεις τους), ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει ένα μεγάλο πρόγραμμα επανεξοπλισμού των ΕΔ, με αιχμή του δόρατος αυτό που φαινόταν μέχρι χθες ως το απόλυτο αουτσάιντερ: τα 18 Rafale. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η θετική ανταπόκριση του κόσμου, ακόμα και των απλών πολιτών… Ε, όλα αυτά μου κάνουν κάποια εντύπωση, ιδίως εάν σκεφτείτε ότι ελάχιστοι εδώ μέσα, καθώς και σε άλλες ιστοσελίδες, υποστηρίζαμε και εξηγούσαμε ότι η γαλλική οδός προσφέρει ορισμένα σοβαρά πλεονεκτήματα, σε διάφορα επίπεδα (τακτικό, στρατηγικό, διπλωματικό κλπ)… Για περισσότερα, παραπέμπω σε μία ανάρτησή μου στο linkedin, η οποία βασίζεται σε παλαιότερο σχόλιό μου εδώ στην Πτήση:
https://www.linkedin.com/posts/konstantinos-zikidis-32485430_activity-6713527374702505984-HZ7j

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
25 days ago

Σας ευχαριστώ. Ενθυμούμενος ένα (επιτρέψτε μου, πολύ δυνατό) σχόλιο σας σε άρθρο περί της ιδέας αντικατάστασης των Μ2Κ με Rafale στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, καταλαβαίνω, ήρθε κεραμίδα και σ’εσάς.

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
25 days ago

Τα πιο τρελά πράγματα γίνονται σε αυτή την χώρα…10 χρόνια ψάχνεις λεφτά για τακάκια για τα M2000 που διαθέτεις και σε μία νύχτα αποφασίζεις για 18 x Rafale F3R με Meteor και Mica NG.
Όταν άκουσα την είδηση είσασταν το πρώτο άτομο που σκέφτηκα ότι θα τα έχει σπάσει όλα…
Πάντως ο κατάλογος μεγαλώνει από τα Υπερμαχητικά που έχουν υπηρετήσει (σε σημαντικούς αριθμούς) στην ΠΑ αυτής της μικρής και φτωχής χώρας: 1936: παραγγελία 36 x PZL P24F/G (το καλύτερο επιχειρησιακό μαχητικό στον κόσμο το 1936 (μαζί με το βρετανικό Gladiator) και το πρώτο μονοπτέρυγο ολομεταλικό) και παραλαβή από την εθνική κυβέρνηση Μεταξά, 1939 παραγγελία με εθνικούς πόρους 24 x Supermarine Spitfire και 24 x Breguet Bloch MB151 από την εθνική κυβέρνηση Μεταξα, ατέλειωτες παραλαβές Hurricane/ Spitfire όλη την δεκαετία του 40, όλων των εκδόσεων. Παραλαβή 110+ F-86E το 1954 (το F-15 της εποχής). Παραλαβή του επαναστατικού F-104G το 1964. Παραγγελία με εθνικούς πόρους το 1972 του απόλυτου υπερμαχητικού της εποχής F-4E Phantom ΪΙ από την χούντα Παπαδόπουλου. Ακολουθεί η παραγγελία από την χούντα Ιωαννίδη του Mirage F-1CG του θεωρούμενου ως του καλύτερου αναχαιτιστικού στον κόσμο (μετά τις 300 Ισραηλινές εναέριες επιτυχίες με το προγενέστερο Mirage III). Η ιστορία συνεχίζεται με τα F-16/M2000 μέχρι να φτάσουμε στο όνειρο που ζούμε αυτή την στιγμή με την παραγγελία των Rafale F3R. Ασχέτως αν είμαστε μια μικρή χρεωκοπημένη χώρα, πρέπει να είμαστε πολύ σημαντική για την ισορροπία στον παγκόσμιο σύστημα, αλλιώς δεν εξηγούνται όλα αυτά..

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
25 days ago
Reply to  STRATOS

Κι όμως, αυτή η επιλογή ικανών μαχητικών μας παρείχε το επιχειρησιακό πλεονέκτημα στις ανάλογες περιόδους. Να υπενθυμίσουμε ότι το “ΜΒ” στο Α/Φ ΜΒ151 σήμαινε Marcel Bloch, ο ιδρυτής της εταιρείας “Société des avions Marcel Bloch”, ο οποίος μετά τον 2ο π.π. άλλαξε το όνομά του σε Marcel Dassault…

Pavlos
Παῦλος Πιτσελᾶς
26 days ago

‘ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΠΗ’ ὅπως αὐθαίρετα ἀποκαλῶ, μέ νέα παραλλαγή σέ σχέση πρός αυτή που φερουν τα Mirage 2000 της 332 M : http://www.jetwashaviationphotos.com/114-combat-wing-hellenic-air-force.html ἀν & στήν πράξη ἴσως λόγω ἠλεκτρομαγνητικοῦ ἀποτυπωματος, νά τά δοῦμε μέ σταχτή, ἄν δέν ὑπάρχουν ἐξειδικευμένη βαφή σέ διάφορα χρώματα.comment image
https://aenaosblog.wordpress.com/2020/09/04/rafale/
…..

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
25 days ago

Ευχαριστούμε για την σπάνια φωτογραφία με το Mirage F-1C με τους 4 Aim-9P4. ΄Υστερα από αρκετό ψάξιμο στο αρχείο μου απότει φαίνεται ο εξοπλισμός του Mirage F-1 με Sidewinder έχει τις ρίζες του στον προκάτοχο του το F-102. Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι στην 114 ΠΜ είχε δημιουργηθεί ομάδα τεχνικών για την αξιοποίηση του Sidewinder από το F-102. Όταν αιφνιδίως ο τύπος αποσύρθηκε από την ΠΑ λόγω δομικής κόπωσης..μετά από 8 μόλις χρόνια υπηρεσίας….η ίδια ομάδα συνέχισε την δουλειά της στα Mirage F-1…
Τα παραπάνω φυσικά σε συνδιασμό με το ότι το 1975 που η ΠΑ παρέλαβε τα Mirage F-1, οι Γάλλοι δεν είχαν να προσφέρουν τίποτε περισσότερο από τον Matra 530R. Ο συγκεκριμένος πύραυλος ήταν τελείως αναξιόπιστος κατά την αξιοποίηση του από τους Ισραηλινούς στο Mirage III CZ κατά τις αερομαχίες στον “πόλεμο των 6 ημερών” και στον “πόλεμο της Φθοράς”.
Επομένως η ΠΑ δικαιολογείται πλήρως που δεν αγόρασε τον συγκεκριμένο πύραυλο για τον εξοπλισμό του Mirage F-1 στην δεκαετιά του 1970 ενώ αντίστοιχες επιφυλάξεις θα υπήρχαν και για τον Magic-1 που εμφανίστηκε λίγα χρόνια μετά το 1975, όπως και τον Super Matra 530F που εμφανίστηκε τέλος της δεκαετίας του 70. Οι ενδοιασμοί όμως της ΠΑ για τα καινούρια τότε γαλικά όπλα αέρος-αέρος θα έπρεπε να εξαφανιστούν την δεκαετία του 1980 μετά την επιτυχή μαζική χρήση αυτών των όπλων από την Ιρακινή και Νοτιοαφρικάνικη Αεροπορία και θα έπρεπε να αγοραστούν για τον εξοπλισμό των Mirage F-1C, όπως και η εξασφάλιση επιπλέον αεροσκαφών (και διθέσιων) μετά την υπογραφή για την αγορά των 40 x Μ2000.

Last edited 25 days ago by annielanglands3
AESA
Active Member
AESA (@aesa)
26 days ago

Τα αεροπλάνα καλώς να έρθουν, αποτελούν μια στρατηγική κίνηση. Θα πρέπει να βρεθεί ρόλος, ένας ρόλος που δεν υπάρχει και θα χρειαστεί και για τα F35. Τα rafale δεν θα εμπλέκονται σε αναγνωρίσεις-αναχαιτίσεις. Δεν έχει νόημα. Είναι τα Ελληνικά dooms day airplanes τα οποία όταν απογειωθούν για μη εκπαιδευτική πτήση θα σημαίνει την έναρξη πολέμου. Σαφώς και αναβαθμίζουν την ΠΑ, όχι μόνο με τα όπλα τους και την τεχνολογία τους αλλά και την εκπαίδευση των υπόλοιπων μοιρών. Στην αρχή θα χορτάσουν ξύλο αλλά θα πρέπει να μάθουν, και θα μάθουν να τα αντιμετωπίζουν. Όταν θα βρεις τρόπο να πλησιάζεις ένα σχηματισμό με rafale θα σου αντισταθούν οι στατικοί s400 !!! Γνώμη μου είναι να ενισχυθούν με ακόμα 15 καινούργια σε 2η φάση. Ερώτηση τα -5 έχουν ένα δικό τους υποτυπώδες link16, αν μπορούσαμε να το πούμε έτσι. Αυτό μιλάει με κάποιο τρόπο με τα rafale;

eforius
eforius (@eforius)
26 days ago
Reply to  AESA

Όχι δε μιλάει. υπάρχει πρόγραμμα για Link-16 που έχει κόστος. Αυτό θα ανέβαζε την απόδοση των 2005 κατακόρυφα

adpanos
adpanos (@adpanos)
25 days ago
Reply to  AESA

Φαντάσου να σκάσουν τα πρώτα αναβαθμισμένα F16 VIPER και να φανούν ανίκανα να αντιπαρατεθούν με τα Rafale, είτε σε BVR , είτε σε κλειστή αερομαχία …..
Από εκεί και τις μελλοντικές αγορές της ΠΑ, θα φανεί τι ρόλο βαράνε τα δυο αεροσκάφη.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
25 days ago
Reply to  adpanos

Μην είμαστε άδικοι. Το F16 με το Rafale τα χωρίζουν σχεδόν 20 χρόνια σχεδίασης. Το ένα μονοκινητήριο το άλλο 2 κινητήρες και με πτέρυγες Δ. Δεν παίζουν στο ίδιο επίπεδο. Τώρα υπολογιστές και ραντάρ θα τα δούμε στην πορεία.

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
25 days ago
Reply to  adpanos

Πολύ σωστή η παρατήρηση σου. Αν τα F-16V τρώνε όλη την ώρα ξύλο από τα Rafale F3 στα dissimilar και στον Ηνίοχο και η ΠΑ πηγαίνει και στο εξωτερικό σε διασυμμαχικές ασκήσεις με τα Rafale της εναντίον άλλων αεροσκαφών όπως F-18E / F-35 (ήδη έχει ξεκινήσει και συμμετάσχει με τους υπάρχοντες τύπους αεροσκαφών) θα έχει πλήρη εικόνα των πραγματικών δυνατοτήτων αυτών των αεροσκαφών και τι πραγματικά χρειάζεται η ΠΑ τα επόμενα χρόνια.
Πάντως η συμμετοχή της ΠΑ σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις πρέπει να έπαιξε ρόλο στο ότι η ΠΑ είχε γεύση από το Rafale και το τι πραγματικά μπορεί να κάνει, και έτσι δεν έφεραι κάμια αντίρρηση όταν της ήρθε ουρανοκατέβατη η πρόταση.

THAN
Active Member
THAN (@than)
26 days ago

Αυτό και αν ειναι Σαββατόβραδο…….

Mirage
Member
Mirage (@mirage)
26 days ago

Αν ειναι δυνατον !!!!!!!!!!!??????? Μακαρι ρε παιδια και μια συμπληρωματικη να τα κανουμε 40-60 να καθαρισουμε με οτι παλιοτερο και μετα FCAS

eclipse82
eclipse82 (@eclipse82)
26 days ago

Ωραία και όμορφα τα γραφόμενα για να ονειρευόμαστε Σάββατο βράδυ, αλλά με μία κουτσουρεμένη μοίρα των 18 αεροσκαφών δυσκολεύομαι να κατανοήσω ποια θα ήταν η χρησιμότητα απόκτησης πλήρους οπλοστασίου αέρος εδάφους, ατρακτιδίων στόχευσης και αναγνώρισης γαλλικής προέλευσης, πέραν της σπατάλης υπερπολύτιμων πόρων, μιας και είναι ξεκάθαρο ότι η μοίρα των Rafale θα έχει πρωτεύοντα ρολο αεράμυνας και δευτερεύοντα (λογικά) στρατηγικής κρούσης με τα scalp. Εκτός αν έχουμε συμφωνήσει ήδη για 2η μοίρα Rafale και μας το κρύβετε. Ο κορμός των μαχητικών της Π.Α. (F-16) πετά ακόμη με τα LANTIRN του πολέμου του Κόλπου και με AGM 65 ως όπλα μακρού πλήγματος. Μήπως, εφόσον κατά τα φαινόμενα έχουν βρεθεί λεφτόδεντρα, να στραφούμε στον ορθολογισμό και να αρκεστουμε σε mica ng και meteor για τα 18 Rafale αεράμυνας και να εκσυγχρονίσουμε το οπλοστάσιο του κορμού της Π.Α. που πετά σε μοίρες με πρωτεύοντα ρόλο τον αγώνα αέρος εδάφους;

Last edited 26 days ago by eclipse82
Mageiras
Trusted Member
Mageiras (@mageiras)
26 days ago
Reply to  eclipse82

Κανονικά πρεπει να γίνουν και τα δυο…

ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
26 days ago
Reply to  eclipse82

Χτες διάβαζα ένα άρθρο της πτήσης από το 2018, εαν θυμάμαι καλά, για την αναβάθμιση των f16 σε block 70. Εάν, έχω καταλάβει καλά μέσα στα 1,5 δις που θα πάνε για να γίνουν 70αρια, έχουν υπολογιστεί και τα όπλα από την αεροπορία. @Πτηση κάνω λάθος;

eforius
eforius (@eforius)
26 days ago
Reply to  eclipse82

Προφανώς μιλάμε για επόμενη παραγγελία. Τόσος οπλισμός για 18 αεροσκάφοι δεν έχει νόημα

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
25 days ago
Reply to  eclipse82

Θα έλεγα πως το αντίθετο συμβαίνει: η ανάλωση των Rafale σε δύο μονάχα ρόλους, ο ένας εκ των οποίων είναι δραματικά στενός και εξειδικευμένος θα μείωνε δραματικά την αξία της επένδυσης. Αυτή η αγορά είναι απλώς αναγνώριση του γεγονότος πως η κρούση, ακόμη κι επιχειρησιακών ή “στρατηγικών” στόχων, ΔΕΝ γίνεται μόνο με βλήματα πλεύσης και μερικές φορές απαιτείται παλιός καλός “βομβαρδισμός με σίδερο”, εν προκειμένω ένα σίδερο εξαιρετικό και αποτελεσματικότατο, χωρίς να μιλάμε για τη δραματική αύξηση δυνατοτήτων εναντίον τακτικών στόχων εδάφους σε σχέση με τη σημερινή ΠΑ. Τα επιπλέον όπλα και τα ατρακτίδια θα προσδώσουν στα α/φη τεράστια επιχειρησιακή ευελιξία και θα τα καταστήσουν κατάλληλα για πολύ ευρύτερο φάσμα αποστολών, στο οποίο φυσικά θα είναι πολύ αποτελεσματικότερα των υφιστάμενων α/φών.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
25 days ago
Reply to  eclipse82

Περιμένω με αγωνία το αποτέλεσμα της αναβάθμισης F16 σε θέμα όπλων…
Το να έχουμε το πλήρες Γαλλικό οπλοστάσιο για 18 rafale και το κουτσουρεμένο οπλοστάσιο για 84+++F16 θα φανεί τι παίζει με τις αποδεσμεύσεις….

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
26 days ago

Και τι δεν έγραψαν μερικοί για την αγορά των Rafale.
Δε θα πραγματοποιηθεί η αγορά γιατί η χώρα δεν έχει χρήματα. Θα είναι διαφορετικών εκδόσεων, οπότε δε θα εκτοξεύουν Meteor.
Δε θα υπογραφεί fos και πολλά άλλα.
Τώρα σε άρθρο για τα Rafale κάνουν λόγο για τις τορπίλες και τις φρεγάτες και οι υποστηρικτές βάζουν θετικές ψήφους.
Όταν θα ανακοινωθούν οι παραπάνω αγορές, θα γράφουν για κάτι άλλο, εκφράζοντας τη μικροψυχία τους και την κακία τους.
Και θα αναγκαστούν να το κάνουν πολλές φορές.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
26 days ago
Reply to  Koulis

1) Όλοι αγωνιούσαν για την έκδοση και τον οπλισμό των Rafale και η προϊστορία δικαιώνει την ανησυχία τους ΑΝ διάβασες και τις πρώτες 4-5 παραγράφους του άρθρου
και ακόμα κρατάνε(με) μικρό καλάθι….
2)Συγνώμη να πανηγυρίζουμε για την FOS των MIrage??? Για τα αυτονόητα?
3)Για τορπίλες που ακόμα αναμένει η ΓΔΑΕ υπουργική εντολή??? για αντίμετρα τορπιλών??? για φρεγάτες που 2 χρόνια πάμε και ερχόμαστε κόβουμε λαμαρίνες και μετά τους λέμε άντε γεια θα κάνουμε διαγωνισμό (δηλαδή +2-4 χρόνια να ολοκληρωθεί στην καλύτερη ο διαγωνισμός και +3-4 για να πέσει φρεγάτα στο νερο…)??? ΜΕΚΟ??? Και όοοοολα τα άλλα????
Εμείς οι αντικειμενικοί θα χειροκροτήσουμε όταν δούμε σωστές κινήσεις παντού…
έσεις οι αβανταδόροι θα κάνετε σημαία την κάθε καλή κίνηση για τους σκοπούς σας….
όπως δηλαδή έκαναν και οι προηγούμενοι με τα F16… υπέγραψαν αναβάθμιση και όλο το άλλο στράτευμα μπιπ…

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
25 days ago
Reply to  Steve

Τα αυτονόητα όμως τώρα γίνονται.
Όλα έρχονται.

Jimmy
Noble Member
Jimmy (@jimmy)
26 days ago
Reply to  Koulis

Δε νομιζω οτι οσοι σχολιαζουν εδω μεσα ειναι απριορι αρνητικοι απεναντι στην συγκεκριμενη κυβερνηση. Την ανησυχια τους εκφραζουν, για το γεγονος οτι και στο παρελθον πολλα ακουσαμε κι απο αυτα λιγα εγιναν. Και για την παρουσα κυβερνηση ισχυει οτι περιμενουμε να τα δουμε. Μεχρι στιγμης εξαγγελιες εχουμε, οχι υπογραφες περα απο τη φος των μιραζ που εκρεμμει απο το 2004 και εχει περασει εδω κι ενα χρονο απο τη βουλη για να πεσουν οι τζιφρες πριν λιγες μερες

eforius
eforius (@eforius)
26 days ago
Reply to  Koulis

Δε διαφωνώ σε μεγάλο βαθμό, αλλά αν δεις από το 1996 που θυμάμαι εγώ (βασικά άρχισα να ασχολούμαι με το χώρο), πολλές εξαγγελίες έχουν γίνει , πολλά προγράμματα έχουν τρέξει και ακόμα περισσότερα δεν έγιναν. Ας κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε τις υπογραφές γιατί όποιος έχει καεί από το χυλό…
Από εκεί και πέρα θα ήταν ευχής έργον να υπογραφεί αυτή η σύμβαση που περιγράφει η Πτήση γιατί είναι προάγγελος μεγαλύτερης αγοράς Rafale στο μέλλον. Δε γίνεται όλα αυτά όπλα να είναι μόνο για 18 αεροσκάφοι.
Για τις τορπίλες και τα Romeo όπως και τις MEKO καλό θα ήταν να είχαμε ενημέρωση. Δεν ξέρω αν εσύ τα θεωρείς δευτερεύοντα αλλά δε νομίζω να είναι. Ειδικά οι ΜΕΚΟ, μεγάλωσαν και ίσως είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα από τα Rafale. οι τορπίλες έχουν εγκριθεί 100 φορές από της Βουλή, το ΚΥΣΕΑ, το ΣΑΓΕ, τον κυρ Μήτσο στη γωνία αλλά 0, τίποτα. Αυτά πρέπει να μας φοβίζουν. Μη νομίζεις ότι όλα τα σχόλια είναι για την αντιπολίτευση. Όλοι έχουμε τις ίδιες σκέψεις σε αυτά τα φορα

Last edited 26 days ago by fabianoatley103
Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
25 days ago
Reply to  eforius

Δεν αντιλέγω για τις προτεραιότητες. Μετά όμως από απραξία ετών κάτι κινείται. Λίγη υπομονή χρειάζεται.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
26 days ago
Reply to  Koulis

Όλοι είμαστε χαρούμενοι για τα Rafale,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλύφθηκαν οι ανάγκες του ΠΝ (που είναι και πιο επείγουσες). Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 2030 χρειαζόμαστε 9-10 φργάτες, 5 ΤΠΚ, 4 υποβρύχια και πολλά ακόμη σκάφη υποστήριξης…

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
25 days ago
Reply to  Thras

Δεν αντιλέγω. Όχι όμως σε άρθρο για τα Rafale να μην σχολιάζουμε τα άρθρο και να μιλάμε για φρεγάτες και τορπίλες, προκειμένου να μειώσουμε τη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου.
Με τα Rafale και τα όπλα τους αναβαθμίζεται κατακόρυφα η αποτροπή της χώρας.

adpanos
adpanos (@adpanos)
26 days ago

Να κοιτάξουν να παραγγείλουν από τώρα με παράδοση το 2024 – 2025 άλλη μια ενισχυμένη μοίρα των 24αρων αεροσκαφών.
Με την παραγγελία να προσπαθήσουν να μπουν στο πρόγραμμα FCAS .
Έτσι θα αλλάξουμε πίστα στην ΠΑ.

A.K.
Active Member
A.K. (@a-k)
26 days ago

Πολύ καλά νέα, αλλά έχω αρχίσει να ανησυχώ πως τα 2 δις που αναφέρονται ως προυπολογισθέντα για το πακέτο των Rafale δεν θα φτάσουν. Ελπίζω να μην μπλέξουμε τελευταία στιγμή στα οικονομικά…
Κάποιος ανέφερε την ύπαρξη option για +6 επιπλέον αεροπλάνα. Υπάρχουν πληροφορίες για κάτι τέτοιο? Δεν μου φαίνεται πιθανό. Τι να πρωτοχωρέσεις σε 10 δις? Εκτός αν μιλάμε για καμια 7ετια – 8ετια μετά. Ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπ’όψιν μας οτι πέρνουν σειρά και οι Αμερικάνοι με το F-35.

Mitsos_Mantzos
Active Member
Mitsos_Mantzos (@mitsos_mantzos)
26 days ago

Βλέπεις τν φωτογραφία διαβάζεις και τον τίτλο και μετά για εμάς τους αεροπλανακιδες πρέπει να είναι καλλίτερο και από το σεξ.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
26 days ago

Εξαιρετική αυτή η προοπτική, όνειρο θα μπορούσε να πει κανείς , αλλά μια τρύπα στο νερό αν την ίδια ώρα δεν χτίζεις ανάλογη δυναμική και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και απλά αρκείσαι μ’ένα χτύπημα στην πλάτη. Τα Rafale (και όχι μόνο) δεν είναι αυτοσκοπός , είναι το μέσο για να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

ariseagle
Member
ariseagle (@ariseagle)
26 days ago

Μερικοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει την επιχειρησιακή αξία και την αλλαγή επιπέδου που θα προσδώσει το Rafale στην Π.Α. Ενα αεροσκάφος πλήρως δικτυωμένο με τα υπόλοιπα F-16V που θα έρθουν και με όπλα που απλά είναι εξωγήινα για την γύρω περιοχή. Συν τους δύο κινητήρες.. Εδώ να επισημάνουμε πως το Rafale μπορεί να κάνει χρήση και των GBU-24(και των δύο εκδόσεων που διαθέτουμε μκ83/blu109), των gbu-16(Που υπάρχουν και σε μεγάλους αριθμούς) και των gbu-12(αν και αμφιβάλω αν η παλαιά έκδοση που έχουμε στο οπλοστάσιό μας με τα τεράστια πτερύγια φορτώνεται στην ριπή. Ας ελπίσουμε στο νατοικό πρόγραμμα βομβών για την αντικατάστασή τους). Βέβαια δεν ξέρω αν έχουν κάποια επιχειρησιακή αξία για το Rafale αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα χρειαστείς με τους απέναντι…

JFOX
JFOX (@jfox)
26 days ago

Απ’ ότι φαίνεται η κριτική δεν πολυαρέσει στην ΠΤΗΣΗ, ένα πράγμα μεταξύ κυβερνητικού εκπροσώπου και κομματικής λογοκρισίας, όπου οποιαδήποτε αναφορά με στοιχεία για τα πεπραγμένα (έστω κι αν υπονοούνται) της “Αγίας Οικογένειας” απαγορεύονται. Πόσταρα ως 5ο σχόλιο κι ακόμη (ενώ έχουμε φθάσει τα 38) δεν έχω δει τον σχολιασμό μου. Ακούει ή μάλλον διαβάζει κανείς εκεί στην ΠΤΗΣΗ?

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
25 days ago
Reply to  JFOX

Ποιος; Πιο δυνατά!

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
25 days ago

Οι AASM θα χρησιμοποιούνται και από τα M2000-5 ή όχι; Επίσης, δεν έχουμε διαβάσει ακόμη κάτι για Mica NG και αναβάθμιση του υπάρχοντος αποθέματος, στα πλαίσια και της διαδικασίας επαναπιστοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, γνώμη μου είναι ότι για τη μεγιστοποιήση της επιχειρησιακής ευελιξίας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης εναλλαξιμότητα και δυνατότητα χρήσης όλων των όπλων (πλην meteor προφανώς) και από τους 2 γαλλικούς τύπους, καθώς οι αριθμοί των αεροσκαφών είναι (ακόμη) μικροί.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

108
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 1.99

Related News

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – Σόναρ και Ηχοσημαντήρες

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε κάνει μια εισαγωγή στη μοντέρνα χρήση των υποβρυχίων και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. https://www.ptisidiastima.com/future-asw/ Πριν συνεχίσουμε, θα κάνουμε μια...

Επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Όλοι είναι κερδισμένοι (;)

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΣε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις αιτίες που ήταν οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον Καύκασο. Μερικές εβδομάδες...

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – προετοιμασία για το μέλλον

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης Η σημασία της θάλασσας για την Ελλάδα είναι κάτι που δεν χωράει πολύ ανάλυση. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί την...