21.8 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Πλήρως εξοπλισμένα θα έρθουν τα ελληνικά Rafale, η ΠΑ θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μαχητικά χωρίς τα όποια λάθη του παρελθόντος…

- Advertisement -

 
Η απόφαση για την αγορά 18 μαχητικών Rafale από την ΠΑ, εκ των οποίων τα 12 θα είναι με λίγες ώρες πτήσης, και τα 6 θα είναι καινούργια, και θα προέλθουν από το εργοστάσιο της Dassault απευθείας, είναι ειλημμένη. Το Rafale θα είναι το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, και η έλευσή του θα φέρει εκτός υπηρεσίας τα 17 εναπομείναντα Mirage 2000EGM αλλά και την Πολεμική μας Αεροπορία σε μια Νέα Εποχή. Τα τελευταία, θα πωληθούν πίσω στην γαλλική εταιρεία, με τίμημα που θα καθοριστεί σύντομα. Μέχρι φυσικά την έλευση των Rafale, τα Mirage 2000EGM/BGM, θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην άμυνα της πατρίδας μας.

Η επιλογή των Rafale για την ΠΑ, βασίζεται σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κι όχι πολιτικές ή διπλωματικές “λύσεις”. Κοινώς, τα χρειαζόμαστε!


Η εισαγωγή ενός τόσο προηγμένου αεροσκάφους όσο το Rafale, και μάλιστα στις τελευταίες εκδόσεις F3R, σημαίνει πως η ΠΑ αποκτά ένα στρατηγικής σημασίας όπλο, με δυνατότητες μοναδικές. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, η ΠΑ έχει μια κακή προϊστορία με την πλήρη αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων που παρέλαβε μετά το 1975. Αν εξαιρέσουμε το F-4E Phantom, που κατά περίεργο τρόπο απέκτησε πυραύλους ΑΙΜ-7Ε/F, Maverick, βόμβες HOBOS και LGB, τα άλλα αεροσκάφη δεν είχαν αντίστοιχη τύχη. Ακόμη και το F-4E δεν ήρθε με τα αμερικανικά συστήματα αυτοπροστασίας, και έπρεπε να τοποθετηθεί το DIAS.

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022


To χειρότερο παράδειγμα είναι ίσως το Mirage F.1CG. Δεν οπλίστηκε ποτέ με τους Matra 550, ενώ η ΠΑ αγνόησε τους εξαιρετικούς, και ανώτερους των ΑΙΜ-7Ε/F των F-4E, Matra 530F. Δεν κάνουμε καθόλου συζήτηση για άλλα έξυπνα γαλλικά όπλα που όταν εξόπλισαν τα ιρακινά F.1CQ, τότε οι απώλειες των Ιρανών ανέβηκαν κατακόρυφα. Αναγνωρίζουμε πως η αποστολή των F.1CG ήταν ανέκαθεν η αναχαίτιση, αλλά αναχαίτιση με 2 ΑΙΜ-9Ρ (είχαμε δει και 4 μερικές φορές) σημαίνει σπατάλη πόρων με μειωμένο αποτέλεσμα.
Η κατάσταση με τα Mirage 2000EG, πριν αυτά γίνουν Mirage 2000EGM ήταν ακόμη χειρότερη. Αγοράσαμε εξαιρετικά μαχητικά, με δυνατότητες BVR, αλλά χωρίς βλήματα BVR, την στιγμή μάλιστα που τα F-16C/D στερούνταν για αρκετά χρόνια κάποιου BVR όπλου. Επίσης, ενώ ξέραμε τις δυνατότητες των AM39 Exocet μετά την εντυπωσιακή τους εμφάνιση στον πόλεμο των Falklands, δεν αγοράσαμε αρχικά ούτε τη δυνατότητα βολής, ούτε απόθεμα πυραύλων. Ας μην αναφέρουμε και τους AS-30L, που θα μπορούσαν να εξοπλίσουν και τα F.1CG, ή άλλες λύσεις, κυρίως όπλων αντι-ραντάρ.

Τα μεταχειρισμένα Rafale για την Ελλάδα θα είναι έτοιμα σε 6 ή 9 μήνες!


Θα μπορούσαμε να γκρινιάζουμε για πολλές παραγράφους ακόμη, αλλά τουλάχιστον τα Mirage 2000-5Mk2 ήρθαν με MICA EM αλλά ΚΑΙ IR, καθώς και SCALP EG. Το γιατί τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να κάνουν χρήση ΑΜ39 Exocet, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει. Το γιατί επίσης  δεν είδαμε άλλα εξειδικευμένα γαλλικά όπλα, ίσως μπορεί να εξηγηθεί, αλλά η ύπαρξη μόλις 25 μαχητικών, με βασική αποστολή την αναχαίτιση (πραγματική αναχαίτιση) και την στρατηγική κρούση με SCALP EG, μάλλον δίνει κάποια εξήγηση. Και για να ολοκληρώσουμε την “γκρίνια” μας, ας σκεφτούμε πόσα Batch F-16C/D (Blocks 30, 50, 52+) εχουν έρθει χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας

Rafale: αποκωδικοποιώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες


Η απόφαση, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο είναι αυτό να μην ξανασυμβεί με την υπόθεση των Rafales. Τα αεροσκάφη θα έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη εσωτερικά (πλήρες το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, και όσοι ξέρουν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό) ενώ θα έχουν και όλα τα “εργαλεία” που χρειάζεται για να κάνουν τη δουλειά τους. Τι εννοούμε με το θέμα “εργαλεία”; Αυτό είναι το σημερινό μας άρθρο!
Όπως έχουμε ήδη γράψει, τα Rafale θα οπλιστούν με μέρος του αποθέματος των MICA IR και EM των Mirage 2000-5Mk2. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως οι MICA IR θα μπορούν να κάνουν πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους μόνο μέσω του Rafale, καθώς τα τελευταία μπορούν να εντοπίζουν το στόχο μέσω OSF, ή μέσω Link 16. Στη συνέχεια το Rafale θα μπορεί να εκτοξεύει το όπλο χωρίς εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και ο στόχος να “τελειώνει” σε μια έκρηξη, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της Δύσης στα χέρια των Ελλήνων πιλότων


Η ΠΑ όμως δεν θα έχει μόνο αυτό το “δωράκι”. Θα παραλάβει και τους εκπληκτικούς Meteor, που δίνουν δυνατότητα πλήγματος σε απίστευτα μεγάλες αποστάσεις, κάνοντας έτσι τα εχθρικά ιπτάμενα radar αλλά και τα KC-135R υποψήφιους για γρήγορη “αποχώρηση” από ένα θερμό Αιγαίο. Η MBDA έχει δώσει τιμές και χρόνους παράδοσης, και η ΠΑ αυτή τη στιγμή σταθμίζει σενάρια και δυνατότητες για να αποφασίσει τον συνολικό αριθμό των όπλων που θα παραγγελθούν. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι η τεράστια ΝΕΖ (No Escape Zone) των 60 χιλιομέτρων, που σημαίνει πως σε περίπτωση που εκτοξευτεί σε μικρότερη απόσταση, ο στόχος δεν έχει δυνατότητα ή ελπίδα διαφυγής.

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ


Φυσικά τα Rafale θα κάνουν και χρήση του αποθέματος των SCALP EG, των 90 πυραύλων, που δεν αποκλείεται να αυξηθεί. Η ΠΑ σίγουρα θα εντάξει το απόθεμά της σε πρόγραμμα αναβάθμισης των όπλων, με νέα GPS και συστήματα αδρανειακής καθοδήγησης, και σίγουρα, η δυνατότητα του Rafale να φέρει δυο όπλα, με δυο ή και τρεις δεξαμενές, και 4 ή 6 πυραύλους αέρος-αέρος, το κάνουν κορυφαίο μαχητικά στρατηγικής κρούσης. Σε συνδυασμό με τις κορυφαίες δυνατότητες του AESA ραντάρ του, το Rafale θα είναι η τέλεια καταιγίδα για την τουρκική αεράμυνα, είτε αυτή διαθέτει S400 είτε S500.

«Forbes»: «Rafale, F-16V και F-35 δίνουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία»


Εκεί όμως που η ΠΑ κάνει τη δεύτερη έκπληξη (μετά τους Meteor) είναι η αγορά αριθμού κατευθυνομέων όπλών AASM (Armement Air-Sol Modulaire) HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range). Τα AASM είναι κιτ καθοδήγησης “χαζών βομβών” με παράλληλη χρήση προωστικού συστήματος, και μέγιστη εμβέλεια 50 χιλιομέτρων, αν αφεθεί από μεγάλο ύψος. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την έκδοση που θα αγοράσει η Ελλάδα, αν δηλαδή θα είναι αυτόνομης καθοδήγησης με αισθητήρα IR, ή laser guided. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να αγοραστεί κι ένας αριθμός ατρακτιδίων TALIOS. Κάπου εδώ να πούμε, πως υπάρχει ένα ακόμη ενδιαφέρον ατρακτίδιο, το AREOS.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενισχύουμε την άμυνα της χώρας – μεταξύ άλλων, απόκτηση 18 μαχητικών Rafale


Στην περίπτωση του TALIOS, η απόκτησή του έστω κι ενός μικρού αριθμού ατρακτιδίων, σημαίνει πως η ΠΑ θα περάσει σε ένα εξαιρετικά προηγμένο ατρακτίδιο με δυνατότητες αναγνώρισης σε μεγάλη απόσταση. Αν δε η ΠΑ ασχοληθεί και προχωρήσει στην αγορά του AREOS, τότε σημαίνει πως θα υπάρχουν δυνατότητες ανάλογες ή ανώτερες του DB-110. Αν και οι συζητήσεις δεν έχουν φτάσει μέχρι εκεί, τυχόν επιλογή TALIOS ή και AREOS σημαίνει πως σε αυτό το επίπεδο η ΠΑ αλλάζει “πίστα”. Ακόμη, με τα TALIOS τα Rafale θα μπορούν να καθοδηγούν “πακέτα” κρούσης, που θα συμμετέχουν Mirage 2000-5Mk2 αλλά κυρίως, F-16V με έξυπνα όπλα.

Δοκιμές του νέου ατρακτιδίου TALIOS από μαχητικά Rafale M


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ΠΑ με την κατάλληλη στήριξη θα επιτύχει το μέγιστο από αυτή την προμήθεια. Για να μην παρεξηγηθούμε (πάλι), όταν λέμε “κατάλληλη στήριξη” εννοούμε πως η ΠΑ δεν θα πάει στην πολιτική ηγεσία με προϋπολογισμό πχ 10, και η ηγεσία θα πει 8 ή 7. Θα πει 10, γιατί έτσι θα έχουν αξία και τα 7 ή 8. Και για να μην υπάρχει κάποιο “άγχος”, στη σύμβαση συζητείται ένα μεγάλο “πακέτο” FOS, έτσι ώστε τα αεροσκάφη να πετούν χωρίς προβλήματα για πολλά, πολλά χρόνια.
Τέλος, ας ξεκαθαρίσουμε, πως τα Mirage 2000EGM θα “φύγουν”, αφήνοντας έτσι την ΠΑ μόνο με αεροσκάφη με σύγχρονα ραντάρ και δυνατότητες BVR.
 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

85 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
85 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
PANAGIS

Όνειρο ζω! Μη με ξυπνάτεεεεεεεεεεε!!!!!

massey-ferguson-65

Πολύ ευχάριστα τα νέα…ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΚΑΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΡΩΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΦΡΕΓΆΤΕΣ??

Koulis

ΑΡΙΣΤΑ. Η σημαντικότερη ενίσχυση των ΕΔ εδώ και πολλά χρόνια.

ANDREW

αχ τι ωραίο σαββατόβραδο….. έχετε ένα και για φρεγάτες να βρεθούμε μαζί με τα rafale στον έβδομο ουρανό;

GeorgeE

Τελικά θα είναι όλα F3R??? Εξαιρετικό νέο!!!
Μακάρι αφού γίνει το ίδιο και με τα -5, να μπει και συμπληρωματική παραγγελία για να φτάσουμε να έχουμε 3 γεμάτες μοίρες με 60 Rafale.

Scalp_eg

Για τις aasm η safran γράφει έως και 70 km.
Είναι μεγάλη ευκαιρία τα 18 Rafale, να δράσουν ως πολλαπλασιαστης ισχύος για τα 24 mirage 2000-5.
Τα mirage egm/bgm θεωρώ καλώς θα φύγουν, θα απελευθερωσουν τις υποδομές της 332 μοίρας αυτούσιες στα Rafale, διαφορετικά το κόστος θα εκτοξεύονταν.
Τα 2000-5 τώρα θέλουν ελάχιστα πράγματα. Κανονικό Link 16 με κόστος 300 χιλιάδες ανά μαχητικό, και hmd (κράνος) με 100 χιλιάδες ανά μαχητικό.
Για ακόμα καλύτερο commonality με τα
Rafale δεν είναι κακή ιδέα να έχουν το ίδιο hmd κρανος.
Τέλος υποθέτω πως η πιστοποίηση των exocet στα 2000-5 είναι πολύ φτηνή πλέον και καθώς τα mirage και τα Rafale σε λογική διαμόρφωση μπορούν να πάρουν από 2 exocet το καθένα, αλλά Scalp μόνο 1 τα 2000-5. αλλά από 2 τα Rafale, μια καλύτερη ανακατανομή, θα μπορούσε να ήταν (με δεδομένη την πιστοποίηση exocet στα 5αρια) τα 18 Rafale να έχουν από 2 Scalp άρα 36+ 8 mirage από 1 άρα σύνολο 44 Scalp σε ετοιμότητα από τους 24 που έχουμε σήμερα, και 16 mirage από 2 exocet άρα σε ετοιμότητα 32, όσους σχεδόν έχουμε και σήμερα με τα απλά διλιτρα, που θα αποσυρθούν.
Από ετοιμότητα exocet, μένουμε σχεδόν στα ίδια 16χ2=32, αλλά σε Scalp σχεδόν διπλασιάζουμε την ετοιμότητα βολών (λόγω του διπλού φόρτου του rafale)
Από 24χ1 =24
σε 18χ2+8χ1=44

Last edited 8 months ago by marquishhe
Thomas

Μακάρι αλλά να να κρατήσουμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε τελικά τι θα έρθει γιατί τα χρήματα είναι πολλά.
Αν πάντως πάρουμε όλα αυτά που αναφέρει το άρθρο τότε μιλάμε για quantum leap της ΠΑ.

Vassilis13

Ευχαριστώ για την ευχάριστη είδηση οτι θα φέρει οριστικά μετεορ..μακαρι να γινουν 36 αντι 18.
Κανα νέο για φρεγάτες μηπως έχουμε;
Εύχομαι να γίνει η έκπληξη με την Μπελ, αλλιος να παμε σε gowind3100 η μεκοα200

jimdenin

Αν έπρεπε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος 100% καλό θα ήταν να ενεργοποιούνταν η προαίρεση για τα 6 επιπλέον αεροσκάφη, για αρχή.

Steve

Ένα ενδιαφέρον βίντεο με τον ASSM laser guided σε κινούμενο στόχο!
https://www.youtube.com/watch?v=pZ_Y7P4bBa8

GATA

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ
Γνωριζουμε εαν υπαρχει διαθεσιμος πυραυλος αντι-ρανταρ για τα Rafale?Ο HARM ειναι πιστοποιημενος? Ο ALARM υπαρχει/πωλειται ακομα ?
Σχετικα με την τιμη των HAMMER εχετε καποια πληροφορια? Λεγεται πως ηταν τοσο ακριβα που οι Ινδοι αποφασισαν να πιστοποιησουν τις SPICE στα Mirage/Rafale τους.Αλλο που τελικα παρηγγειλαν HAMMER για τα RAFALE καθως η πιστοποιηση αργουσε(στα Mirage πηρε 18 μηνες) και προεκυψε ενταση στα συνορα με Κινα οποτε τους επιασαν βιασυνες.
Ειχα διαβασει για κοστος 120000ε ανα HAMMER και μετα απο προσπαθεια/κραξιμο η Safran εχει καταφερει να το συμπιεσει στα 80000ε.
Πως εξηγειτε το οτι εχει την ιδια εμβελεια το HAMMER το οποιο διαθετει κινητηρα με τα SPICE τα οποια δεν εχουν ? Θεωρητικα σε χαμηλα υψη η εμβελεια των SPICE πρεπει να μειωνεται κατακορυφα σε σχεση με των HAMMER?

npo

Δεν χρειάζεται TALIOS για τους AASM, κάνει και το SNIPER που έχουμε ήδη. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.
Το AREOS απ την άλλη είναι ιδιαίτερα χρήσιμο νομίζω, και δεν το θες και σε μεγάλους αριθμούς. Μια τετράδα φτάνει ακόμα κι αν πάμε σε δύο μοίρες.
Το θέμα είναι πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 διθέσια, δλδ όχι 18 άλλα 20

Last edited 8 months ago by carmausher4
dimitrisx

Αν υπήρχε και αγορά 4 [email protected] θα είχαμε μια απίστευτη τριπλέτα μαζί με τα 214 για την ανατολική Μεσόγειο.

Tjololo

Υπάρχει όντως ρεαλιστική πιθανότητα εξαγοράς κάποιων (20) Mirage 2000-9 των ΗΑΕ???
Είχα την εντύπωση ότι τα εκσυγχρονίζουν και δεν τα πουλάνε, όμως το θέμα είναι πρώτη είδηση σε πολλά σαιτ….

Konstantinos_Zikidis

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που αναφέρεστε στο αγαπημένο μου Mirage F1CG (έχουμε και μια ηλικία…), το οποίο όντως δεν εξοπλίσθηκε με κάποιον γαλλικό πύραυλο αλλά με τον ΑΙΜ-9, ακυρώνοντας την δυνατότητα κατεύθυνσης από το ραντάρ. Το εν λόγω Α/Φ είχε πολύ περισσότερες ικανότητες από όσο νομίζουμε, καθώς ήταν ταχύτατο και ευέλικτο, ενώ με ανάλογα όπλα και συστήματα ΗΠ θα μπορούσε να παίξει μπάλα για πολύ καιρό ακόμα. Επισυνάπτω εικόνα με 4 ΑΙΜ-9Ρ4, η οποία αναβάθμιση από 2 σε 4 πυραύλους επιτεύχθηκε από τη Μονάδα μου, το ΕΤΗΜ (ΚΕΤΑ-ΕΤΗΜ τω καιρώ εκείνω).comment image?dl=0
Η εικόνα εμφανίστηκε προσφάτως σε σχετικό αφιέρωμα στο ΕΤΗΜ του περιοδικού “Άμυνα και Τεχνολογία” (ίσως το πρώτο μετά από την επίσκεψη της Πτήσης το 1992…).
Αναφορικά με τα Μ2000-5, “το γιατί τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να κάνουν χρήση ΑΜ39 Exocet” μπορεί κανείς κάλλιστα να εξηγήσει με την μη άσκηση του σχετικού option που υπήρχε στη σχετική σύμβαση, με κόστος λίγο κάτω από την αναβάθμιση ενός Μ2000 σε -5. Εάν μάλιστα αγοράζαμε 3 ακόμα Μ2000-5 και αναβαθμίζαμε επιπλέον 5 Μ000 σε -5, τότε η εν λόγω δυνατότητα θα παρεχόταν δωρεάν, ως Α.Ω.
Όσον αφορά τις Ριπές (Rafale), εξακολουθώ να δυσκολεύομαι να συνειδητοποιήσω τις εξελίξεις…

AESA

Τα αεροπλάνα καλώς να έρθουν, αποτελούν μια στρατηγική κίνηση. Θα πρέπει να βρεθεί ρόλος, ένας ρόλος που δεν υπάρχει και θα χρειαστεί και για τα F35. Τα rafale δεν θα εμπλέκονται σε αναγνωρίσεις-αναχαιτίσεις. Δεν έχει νόημα. Είναι τα Ελληνικά dooms day airplanes τα οποία όταν απογειωθούν για μη εκπαιδευτική πτήση θα σημαίνει την έναρξη πολέμου. Σαφώς και αναβαθμίζουν την ΠΑ, όχι μόνο με τα όπλα τους και την τεχνολογία τους αλλά και την εκπαίδευση των υπόλοιπων μοιρών. Στην αρχή θα χορτάσουν ξύλο αλλά θα πρέπει να μάθουν, και θα μάθουν να τα αντιμετωπίζουν. Όταν θα βρεις τρόπο να πλησιάζεις ένα σχηματισμό με rafale θα σου αντισταθούν οι στατικοί s400 !!! Γνώμη μου είναι να ενισχυθούν με ακόμα 15 καινούργια σε 2η φάση. Ερώτηση τα -5 έχουν ένα δικό τους υποτυπώδες link16, αν μπορούσαμε να το πούμε έτσι. Αυτό μιλάει με κάποιο τρόπο με τα rafale;

THAN

Αυτό και αν ειναι Σαββατόβραδο…….

Mirage

Αν ειναι δυνατον !!!!!!!!!!!??????? Μακαρι ρε παιδια και μια συμπληρωματικη να τα κανουμε 40-60 να καθαρισουμε με οτι παλιοτερο και μετα FCAS

eclipse82

Ωραία και όμορφα τα γραφόμενα για να ονειρευόμαστε Σάββατο βράδυ, αλλά με μία κουτσουρεμένη μοίρα των 18 αεροσκαφών δυσκολεύομαι να κατανοήσω ποια θα ήταν η χρησιμότητα απόκτησης πλήρους οπλοστασίου αέρος εδάφους, ατρακτιδίων στόχευσης και αναγνώρισης γαλλικής προέλευσης, πέραν της σπατάλης υπερπολύτιμων πόρων, μιας και είναι ξεκάθαρο ότι η μοίρα των Rafale θα έχει πρωτεύοντα ρολο αεράμυνας και δευτερεύοντα (λογικά) στρατηγικής κρούσης με τα scalp. Εκτός αν έχουμε συμφωνήσει ήδη για 2η μοίρα Rafale και μας το κρύβετε. Ο κορμός των μαχητικών της Π.Α. (F-16) πετά ακόμη με τα LANTIRN του πολέμου του Κόλπου και με AGM 65 ως όπλα μακρού πλήγματος. Μήπως, εφόσον κατά τα φαινόμενα έχουν βρεθεί λεφτόδεντρα, να στραφούμε στον ορθολογισμό και να αρκεστουμε σε mica ng και meteor για τα 18 Rafale αεράμυνας και να εκσυγχρονίσουμε το οπλοστάσιο του κορμού της Π.Α. που πετά σε μοίρες με πρωτεύοντα ρόλο τον αγώνα αέρος εδάφους;

Last edited 8 months ago by eclipse82
Koulis

Και τι δεν έγραψαν μερικοί για την αγορά των Rafale.
Δε θα πραγματοποιηθεί η αγορά γιατί η χώρα δεν έχει χρήματα. Θα είναι διαφορετικών εκδόσεων, οπότε δε θα εκτοξεύουν Meteor.
Δε θα υπογραφεί fos και πολλά άλλα.
Τώρα σε άρθρο για τα Rafale κάνουν λόγο για τις τορπίλες και τις φρεγάτες και οι υποστηρικτές βάζουν θετικές ψήφους.
Όταν θα ανακοινωθούν οι παραπάνω αγορές, θα γράφουν για κάτι άλλο, εκφράζοντας τη μικροψυχία τους και την κακία τους.
Και θα αναγκαστούν να το κάνουν πολλές φορές.

adpanos

Να κοιτάξουν να παραγγείλουν από τώρα με παράδοση το 2024 – 2025 άλλη μια ενισχυμένη μοίρα των 24αρων αεροσκαφών.
Με την παραγγελία να προσπαθήσουν να μπουν στο πρόγραμμα FCAS .
Έτσι θα αλλάξουμε πίστα στην ΠΑ.

A.K.

Πολύ καλά νέα, αλλά έχω αρχίσει να ανησυχώ πως τα 2 δις που αναφέρονται ως προυπολογισθέντα για το πακέτο των Rafale δεν θα φτάσουν. Ελπίζω να μην μπλέξουμε τελευταία στιγμή στα οικονομικά…
Κάποιος ανέφερε την ύπαρξη option για +6 επιπλέον αεροπλάνα. Υπάρχουν πληροφορίες για κάτι τέτοιο? Δεν μου φαίνεται πιθανό. Τι να πρωτοχωρέσεις σε 10 δις? Εκτός αν μιλάμε για καμια 7ετια – 8ετια μετά. Ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπ’όψιν μας οτι πέρνουν σειρά και οι Αμερικάνοι με το F-35.

Mitsos_Mantzos

Βλέπεις τν φωτογραφία διαβάζεις και τον τίτλο και μετά για εμάς τους αεροπλανακιδες πρέπει να είναι καλλίτερο και από το σεξ.

x-m

Εξαιρετική αυτή η προοπτική, όνειρο θα μπορούσε να πει κανείς , αλλά μια τρύπα στο νερό αν την ίδια ώρα δεν χτίζεις ανάλογη δυναμική και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και απλά αρκείσαι μ’ένα χτύπημα στην πλάτη. Τα Rafale (και όχι μόνο) δεν είναι αυτοσκοπός , είναι το μέσο για να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

ariseagle

Μερικοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει την επιχειρησιακή αξία και την αλλαγή επιπέδου που θα προσδώσει το Rafale στην Π.Α. Ενα αεροσκάφος πλήρως δικτυωμένο με τα υπόλοιπα F-16V που θα έρθουν και με όπλα που απλά είναι εξωγήινα για την γύρω περιοχή. Συν τους δύο κινητήρες.. Εδώ να επισημάνουμε πως το Rafale μπορεί να κάνει χρήση και των GBU-24(και των δύο εκδόσεων που διαθέτουμε μκ83/blu109), των gbu-16(Που υπάρχουν και σε μεγάλους αριθμούς) και των gbu-12(αν και αμφιβάλω αν η παλαιά έκδοση που έχουμε στο οπλοστάσιό μας με τα τεράστια πτερύγια φορτώνεται στην ριπή. Ας ελπίσουμε στο νατοικό πρόγραμμα βομβών για την αντικατάστασή τους). Βέβαια δεν ξέρω αν έχουν κάποια επιχειρησιακή αξία για το Rafale αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα χρειαστείς με τους απέναντι…

JFOX

Απ’ ότι φαίνεται η κριτική δεν πολυαρέσει στην ΠΤΗΣΗ, ένα πράγμα μεταξύ κυβερνητικού εκπροσώπου και κομματικής λογοκρισίας, όπου οποιαδήποτε αναφορά με στοιχεία για τα πεπραγμένα (έστω κι αν υπονοούνται) της “Αγίας Οικογένειας” απαγορεύονται. Πόσταρα ως 5ο σχόλιο κι ακόμη (ενώ έχουμε φθάσει τα 38) δεν έχω δει τον σχολιασμό μου. Ακούει ή μάλλον διαβάζει κανείς εκεί στην ΠΤΗΣΗ?

Bridger

Οι AASM θα χρησιμοποιούνται και από τα M2000-5 ή όχι; Επίσης, δεν έχουμε διαβάσει ακόμη κάτι για Mica NG και αναβάθμιση του υπάρχοντος αποθέματος, στα πλαίσια και της διαδικασίας επαναπιστοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, γνώμη μου είναι ότι για τη μεγιστοποιήση της επιχειρησιακής ευελιξίας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης εναλλαξιμότητα και δυνατότητα χρήσης όλων των όπλων (πλην meteor προφανώς) και από τους 2 γαλλικούς τύπους, καθώς οι αριθμοί των αεροσκαφών είναι (ακόμη) μικροί.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

May #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 4.49

Related News

Ναύαρχος James Stavridis: Ποιος θα κέρδιζε σε ένα πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας;

Σε άρθρο του στο NikkeiAsia ο γνωστός ελληνικής καταγωγής αμερικανός ναύαρχος ε.α. James Stavridis (ο οποίος είχε φθάσει στη θέση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή...

Μεσανατολικό: Κανείς δεν είναι ανεύθυνος του τρόμου, κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος

Στον απόηχο της ανακωχής που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορούμε με κάποια ανακούφιση να δώσουμε ένα στίγμα του Μεσανατολικού, όπως αυτό έχει εξελιχθεί...

«Παράπλευρες απώλειες», «ειρήνευση», «κινητικότητα»: η νέα, οργουελιανή, γλώσσα του πολέμου

Ο πόλεμος είναι η φρικτότερη ανακάλυψη. Πέρα από τα εκάστοτε ηθικά πλαίσια, πέρα από την ανθρώπινη αντίληψη και αντοχή, τραυματικός ακόμη και δεκαετίες μετά...