ΑΠΟΨΗ: Τελικά πράγματι “το ρισκάραμε” με την Εθνική Άμυνα, όπως μας είχαν πει… και χάνουμε

111
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Δεν έχουμε κουραστεί να το λέμε, κι ας μας έχουν αποκαλέσει με κάθε είδους χαρακτηρισμούς. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Πατρίδα μας στα σημερινά της μεγέθη, αν θέλουμε ΑΟΖ, και εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (κι ουχί υδατανθράκων), τότε δεν έχουμε άλλη λύση από την υλοποίηση ενός τεράστιου, φιλόδοξου, μακροχρόνιου εξοπλιστικού προγράμματος.

Ναι, είμαστε εμείς οι Άθλιοι, που ζητάμε το … ανήκουστο. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Τελεία, παύλα κα θαυμαστικό.

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;

Γνωρίζουμε πως αυτό το άρθρο μας θα διακινηθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με πηχαίους “σχολιασμούς”, “να, η ΠΤΗΣΗ πουλάει ΟΠΛΑ“. Εντάξει, κάποιοι κάποτε προσπαθούσαν να μας πείσουν πως τετραγωνίζεται ο κύκλος, κάποιοι άλλοι πως τα λεφτά βγαίνουν από λεφτόδεντρα, είναι απείρως ευκολότερο να πειστούν κάποιοι πως δεν χρειαζόμαστε αμυντικές δαπάνες.

Τώρα, ας θυμηθούμε λίγο την πρόσφατη ιστορία των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας. Μετά τα ΕΜΠΑΕ των τελών της προηγούμενης χιλιετίας και των αρχών της τρέχουσας, δηλαδή τα εξοπλιστικά προγράμματα που μεταξύ 1996 και 2003, ελάχιστες μεγάλες προμήθειες υλικού είχαν γίνει. Μετά το 2004, αν εξαιρεθεί η αγορά των 30 F-16C/D Block 52+Adv, τίποτε άλλο δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε έντονη ανάγκη για νέες φρεγάτες αλλά και για ΤΟΜΑ.  Εντούτοις έγινε μια τεράστια προσπάθεια για να αξιοποιηθούν όλα τα παραγγελθένα συστήματα από παλιά. Προσπάθεια που εμείς τουλάχιστον την κρίνουμε ανεπιτυχή. Δεν θα επεκταθούμε όμως περισσότερο στο θέμα…

Η Χιλή αποφασίζει μεταξύ μεταχειρισμένων ολλανδικών φρεγατών Μ, αυστραλιανών Adelaide και κατασκευής νέων σε χιλιανά ναυπηγεία. Η Ελλάδα απλά αδιαφορεί…

 

Από το 2010 μέχρι το 2013, την πρώτη εποχή των Μνημονίων, τα πάντα πάγωσαν. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε με την Άμυνα, καθώς οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα είχαν εξαγριώσει τόσο αυτό που λέμε τον “Κόσμο”, που κανείς δεν θα τολμούσε να αγοράσει ούτε σφαίρα. Παρόλαυτά την περίδο 2010-2014 έγιναν μερικές κομβικές προμήθειες και κυρίως FOS για τα F-16, κάτι που βοήθησε αρκετά στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Το 2014, με την χώρα τότε προ της εξόδου από τα Μνημόνια, και ενόψει της πρώτης δειλής εξόδου στις αγορές (θυμίζουμε πως το Ελληνικό Κράτος έβγαλε ομόλογα τότε), δημιουργήθηκε μια λίστα 42 απολύτως απαραιτήτων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Προϋπολογίστηκαν επίσης περίπου 600 εκ. ευρώ ετησίως, έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορέσουν να συνεχίσουν να έχουν αποτρεπτική ικανότητα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πως φτάσαμε στη σημερινή υποβάθμιση των Ελληνικών Ε.Δ; τι προχώρησε από τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν το 2014;

Το 2015, με την αλλαγή της Κυβέρνησης, τα πράγματα άλλαξαν. Η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, και ένα νέο Μνημόνιο υπεγράφη. Οι περικοπές που έπρεπε να γίνουν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, αφορούσαν εκ νέου τις αμυντικές δαπάνες. Αν και στοιχεία εκτέλεσης του Π/Υ δεν είναι απολύτως γνωστά, πιστεύουμε πως οι περικοπές των εξοπλιστικών δαπανώ την διετία 2015-2016 ξεπέρασαν τα 600 με 800 εκ. ευρώ.

Όλοι άλλωστε θυμόμαστε πως το μόνο πρόγραμμα που προχώρησε την περίοδο αυτή ήταν ο εκσυγχρονισμός των Ρ-3Β Orion. To πρόγραμμα μάλιστα αποφασίστηκε τον Απρίλιο του 2015, όταν ακόμη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ήταν σε εξέλιξη, και ακόμη προφανώς δεν είχε γίνει γνωστό το μέγεθος του προβλήματος της Οικονομίας από τις διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Μετά το περίφημο Δημοψήφισμα του 2015, και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι εξοπλιστικές δαπάνες, μαζί με τα προϋπολογισθέντα κονδύλια, ουσιαστικά εξανεμίστηκαν. Ναι μεν υπήρχαν θεωρητικά στους προϋπολογισμούς, απλά τα χρήματα δεν ξοδεύονταν. Έτσι έκλειναν διάφορες “τρύπες”, ή καλύτερα, όπως αναφέρονται εκείνη την περίοδο “αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού”, που αφορούσαν είτε κοινωνικά επιδόματα, είτε ενίσχυση του Δημοσίου Τομέα με νέους υπαλλήλους.

ΑΠΟΨΗ: Βυθίζοντας τον “Πορθητή” (στον ύπνο μας, ή πως καταρρίπτουμε Εθνικούς Μύθους)

Η χώρα μετά την εκτεταμμένη φοροεπιδρομή, από το 2017 πέρασε σε καθεστώς πλεονασμάτων. Τα Επιτελεία, που περίμεναν καρτερικά ενίσχυση ουσιαστικά από το 2008, άρχισαν να γίνονται πιο πιεστικά. Η αρχή έγινε με το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017, όταν πλέον ανακοινώθηκε ο εκσυγχρονισμός των F-16. Μετά, αργά αλλά σταθερά, διάφορες άλλες ανάγκες άρχισαν πλέον να μην μπορούν να κρυφτούν, και προέκυψε ενδιαφέρον για αρκετά αμυντικά προγράμματα. Μόνο στο ενδιαφέρον έχουμε μείνει όμως, γιατί υπογραφές δεν έχουμε δει πουθενά.

Πριν συνεχίσουμε, θα πρέπει να πούμε και για την φαρσοκωμωδία της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, πρώτα με το φιάσκο των δυο FREMM, που ΘΑ παραλαμβάναμε πέρσι, και μετά με τις Adelaide. Για τις Adelaide, “τις θέλαμε, αλλά με, δεν μας έδιναν, αλλά ζητήσαμε, είπαν όχι, αλλά μετά ναι χωρίς, μετά όμως εμείς, δεν, το θέλαμε, και είπαμε, όμως όχι, αλλά προφανώς είχαμε, αλλά μας έδιναν, και δεν θέλαμε, αυτό μόνο, τίποτε άλλο”. Στις παραπάνω ουσιώδεις κουβέντες, εξαντλείται η απάντηση στο ερώτημα “γιατί δεν πήραμε τις Adelaide”.

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά

Κάπως έτσι χάσαμε και τις Adelaide… Γιατί όταν έχεις Arleigh Burke και Udaloy II στο Στόλο, πως … σκέφτεται Adelaide κι άλλα κουραφέξαλα. Με τα πολλά, οι Adelaide έγιναν επιδόματα, 13η σύνταξη και καθρεπτάκια για τους ιθαγενείς, αλλά εμείς, σε κάθε ευκαιρία, μιλάμε για ένα Πανίσχυρο Πολεμικό Ναυτικό, με αποτρεπτική ικανότητα απίθανη, που βγάζει εκπληκτικά βίντεο, αλλά τα στελέχη (κυριολεκτικά ήρωες, το πιστεύουμε και θα είμαστε πάντα δίπλα τους) πρέπει να πολεμήσουν με φρεγάτες ηλικίας 40 ετών.

Φυσικά η πολιτική ηγεσία, αν την ρωτήσεις θα σου πει πως όλα βαίνουν καλώς, κι αμά λάχει να ούμε κοντράρουμε στα ίσια το -πιο τουρκικό, αυτό το έχουμε για πρωϊνό- κινεζικό ναυτικό εκτός έδρας, στα ανοιχτά της Σαγκάης. Κάθε μη εκσυγχρονισμένη S έχει δυο ομάδες μάχης Liaoning μόνο για προπόνηση. Πάμε παρακάτω…

Η σύμβαση για τα ελληνικά F-16 υπογράφτηκε τελικά με μεγάλη καθυστέρηση το 2018 (τα πάντα ήταν έτοιμα από το 2016), κι αφού οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη να δώσουν σχεδόν 500 εκ. δολάρια (αυτό το λέμε για καλό). Από εκεί και πέρα, κι εξαιρώντας την εκπληκτική κίνηση αγοράς 70 μεταχειρισμένων OH-58D Kiowa Warrior σε τιμή λαμαρίνας, τίποτε άλλο δεν έχει προχωρήσει στην έρμη τούτη χώρα αμυντικά. FOS για C-27J, NH-90, Mirage 2000 ακούμε εδώ και χρόνια, αλλά πάντα κάτι “κολλάει”, φταίνει -για κάποιους καλοθελητές της κυβέρνησης- πάντα οι Ιταλοί, οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι, όλοι εκτός φυσικά από την πολιτική ηγεσία.

ΑΠΟΨΗ: Το διαρκές έγκλημα της μη προμήθειας σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια 214ΗΝ

Φτάσαμε λοιπόν, καλοκαίρι του 2019 και τίποτε δεν έχει προχωρήσει. Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ θέλουν εκσυγχρονισμό, ρίξαμε το κονδύλι από τα 400 εκ. ευρώ στα 160 αλλά και πάλι καθυστερούμε όσο δεν παίρνει, τα 214ΗΝ δεν έχουν τορπίλες, οι Kortenaer κινούνται χάρη στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του ΠΝ αλλά και τις δωρεές, και τα Ναυπηγεία δεν μπορούν να ναυπηγήσουν δυο ρημάδες πυραυλακάτους, με τεχνολογία του 2000. Κατά τα λοιπά, θέλουμε και εγχώριο ναυπηγικό πρόγραμμα. Κάτι ανέκδοτα επιπέδου [email protected] δεν τα λέμε πια, κρύωσαν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τι είδους Πολεμική Αεροπορία θέλουμε για το μέλλον; Μας αρκούν 30, 50 ή 100 μαχητικά;

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι, πως η ρήση του συμπαθούς πολιτικού του κυβερνώντος Κόμματος, περί “θα το διακινδυνεύσουμε”, έγινε πράξη την τελευταία 5ετία (4,5 χρόνια). Το πάγωμα των αμυντικών δαπανών έχει γίνει πράξη. Το τελευταίο “χαρτζηλίκι” που έδωσε προεκλογικά η κυβέρνηση μπορούσε να κλείσει άμεσα τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες, να αγοράσει τις Adelaide και να τις εξοπλίσει με αριθμό SM-2. Με αυτά, θα μπορούσαμε να ξαναβγούμε στην Ανατολική Μεσόγειο με αξιώσεις, να κυρήξουμε ΑΟΖ και να την υποστηρίξουμε. Τα έσοδα από την ΑΟΖ θα μπορούσαν να φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, δις στον κρατικό κορβανά, ισχυροποίηση της χώρας μας διεθνώς. Αλλά όχι, καλύτερα λίγοι ψήφοι τώρα και στο χέρι, παρά λεφτά στο μέλλον και καρτέρει.

Και κλείνοντας, να πούμε το εξής σημαντικό. Το διακινδυνεύσαμε, έχει όμως καταλάβει κανείς πως χάσαμε; Και τώρα, τι κάνουμε;

ΘΕΜΑ: Τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τις επόμενες δεκαετίες;

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Η απάντηση στο άρθρο σας ευρίσκεται στο διαβόητο άρθρο Σημίτη στην Καθημερινή, όπου, αφού εκτίθεται λεπτομερώς η ματαιότητα των διμερών διερευνητικών επί έτη επαφών για την υφαλοκρηπίδα, ο συγγραφέας καταλήγει στην ανάγκη να ενδώσουμε στις αξιώσεις της Τουρκίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα. http://www.kathimerini.gr/1028367/article/epikairothta/politikh/aigialitida-zwnh–aoz–yfalokrhpida-prosoxh-twra Προς την κατεύθυνση αυτή μας ωθεί και η σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, την οποία αναδημοσιεύετε … https://www.ptisidiastima.com/us-embassy-about-simitis-article/ και η οποία έχει ως εξής: http://www.kathimerini.gr/1028761/article/epikairothta/politikh/mpil-mioyrant-sthn-k-to-ar8ro-shmith-oi-dhlwseis-paiat-h-yfalokrhpida-kai-h-kypriakh-aoz με χαρακτηριστικό σημείο “Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη αυτή ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε ρητώς τη δημιουργία λογαριασμού μεσεγγύησης, ώστε οι πόροι που προέρχονται από κυπριακές… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

“ο ίδιος υποθήκευσε επί έναν αιώνα τη δημόσια περιουσία υπέρ ξένων κυριάρχων δανειστών, αξίωση στην οποία ουδείς από τους προκατόχους του είχε ενδώσει, ” . Αυτό έγινε με το πρώτο μνημόνιο το 2010.

Το “ρίσκο ” μας είναι διαχρονικό ανεξάρτητα με το ποιός μας κυβερνά. Ενδιαφέρον θα είχε να ρωτηθούν ο νυν πρωθυπουργός και ο μάλλον επόμενος πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης για το πως αξιολογούν τις απόψεις Σημίτη.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Κατά το δεύτερο σκέλος έχετε δίκιο. Οι ρίζες της χρεωκοπίας βρίσκονται πολύ πίσω. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 26% του ΑΕΠ το 1981, και το παρέδωσε στο 89% το 1989, είχαμε μπει ήδη στο δρόμο χωρίς επιστροφή (το φαινομενικό 64% που επικαλείται ο κ. Λαλιώτης στην αρθρογραφία του δεν είναι το αληθές, γιατί δεν περιλαμβάνει κρυφά χρέη όπως εκείνο του Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος, που έγινε εμφανές μόνο μετά τις παρεμβάσεις Μητσοτάκη/Ξαφά στον τρόπο σύνταξης των δημοσίων λογιαριασμών, που αποκατέστησαν την αλήθεια, γι’ αυτό στα χρόνια του τελευταίου φαίνεται να φούσκωσε το χρέος παρά… Read more »

Nestoras
Member
Famed Member
Nestoras

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση.
Βέβαια, σχετικά με το τελευταίο κομμάτι, για να μην ξεχνιώμαστε, και παρόλες τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της κυβέρνησης του καλοκαιριού του 2015, τα άρθρα του μνημονίου τα υπέγραψε και η (για λίγο ακόμα) αξιωματική αντιπολίτευση, για να μην υπάρχει καμιά περίπτωση υπαναχώρησης, με τους γνωστούς Ελληνικούς Λεονταρισμούς, αργότερα που “θα έχουν περάσει τα δύσκολα”!
Θυμάστε εντυπωσιακές λεπτομέρειες, και από τον προηγούμενο αιώνα, αυτήν όμως μάλλον την ξεχάσατε.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Διόλου δεν το ξέχασα. Τι έπρεπε να γίνει δηλαδή; Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν συγκέντρωνε την πλειοψηφία, διότι οι ακραιφνείς κομμουνιστές είχαν αποσχισθεί. Η εναλλακτική ήταν η ολική αθέτηση έναντι των κυριάρχων (=κρατών, για να μην παρεξηγούμαστε …) δανειστών, και η εκτύπωση ευτελούς εθνικού νομίσματος. Αδιανόητο. Το ζήτημα ήταν να μη φθάσουμε ως εκεί! Όσο η Ελλάδα εκπλήρωνε τα συμφωνηθέντα, η σκοτεινή φιγούρα που κατοικοέδρευε στο Reichsluftfahrtministerium δεν είχε πάτημα να επιβάλλει την ατζέντα της περί λήψεως του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ως εμπραγμάτου ασφαλείας.

Alexandros
Member
Noble Member
Alexandros

Δλδ το σχέδιο Αναν σου άρεσε, έπρεπε να υο δεχτούμε; Και πες μας ποια κυβέρνηση έκανε το μεγαλύτερο κακο στην άμυνα της χώρας; Σημίτης με τα τσεπωματα και τα άοπλα οπλικά συστήματά, τις φρεγατες (βλέπε κορτεανερ) τα υποβρύχια χωρισ Τορπίλες τα Leo χωρις βλήματα ΝΔ με Σπηλιωτοπουλο και αργότερα με τον κατά φαντασία υπουργό Μειμαράκη με τα F-16 χωρίς τα όπλα στην φαρέτρα τους και με τα αειθαλή lantirn στις πτέρυγες, με τα κουτσουρεμένα mirage 2000-5 με τις παραγγελίες NH-90 με την παγκόσμια ελληνική πατέντα-έκδοση τους με τα μεταλλικά καλύμματα στο πιλοτήριο τους για να κρύψουν τα κενά η τον… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Από την έκφραση “επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν” που χρησιμοποιώ, εσύ συμπέρανες ότι μου άρεσε;

Alexandros
Member
Noble Member
Alexandros

Ναι συγνωμη έχεις δίκιο, το τελευταιο κομμάτι μου διέφυγε

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Περιττεύει να πω ότι κατά τα λοιπά έχεις δίκιο, και έχω αναπτύξει τις απόψεις μου υπό άλλες ρούμπρικες στην “Π” συχνά, στηλιτεύοντας αυτό που αποκαλώ “νεοπλουτισμό των προμηθειών” επί Τσοχατζόπουλου / Παπαντωνίου, και εκφράζοντας την αντίθεσή μου ιδίως στην πρωτοβουλία κλιμάκωσης των εξοπλισμών στη Θράκη με εισαγωγή ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ αρμάτων, που κατέληξε σε στρατηγική ήττα (η Τουρκία σύντομα σώρευσε περισσότερες κάννες των 120 – με υποδεέστερο θώρακα βέβαια – σε ελάχιστο χρόνο με αμελητέο κλάσμα της δικής μας δαπάνης). Για την δε εγκληματική θητεία Μεϊμαράκη, που αρνείτο να υπογράψει οιαδήποτε προμήθεια, και η μόνη του απόφαση ήταν η εγκληματική περαιτέρω… Read more »

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, για πρώτη φορά η αμερικανική πρεσβεία αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να διαψεύσει άρθρο πρώην πρωθυπουργού. Διαψεύδει ακριβώς τον ψευδή ισχυρισμό ότι δεν θα στηρίξει την Ελλάδα, αλλά την σπρώχνει στον συμβιβασμό, που χρησιμοποιεί ο Σημίτης σαν άλλοθι για να δικαιολογίσει την προδοτική πολιτική του. ” με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή, δεδομένης της βαθιάς γνώσης του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα και τις πρόσφατες ισχυρές δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Ως μέρος των στοιχείων που παραθέτει για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας υιοθετούν προσεκτική προσέγγιση με… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πού διαφωνούμε;

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Συμφωνούμε οτί αυτο που πληρώνουμε σημερα είναι ο λογαριασμός του Τσοβόλα δώστα όλα, αλλα διαφωνούμε στο οτι εσύ πιστεύεις οτι οι Αμερικανοι μας σπρώχνουν στον συμβιβασμό, και εγω πως δεν ισχύει κατι τέτοιο αλλά καποιοί ψευδώς το χρησιμοποιούν σαν άλλοθι, δλδ τι να κάνουμε, οι ξένοι και οι Αμερικάνοι μας αναγκάζουν. Αν εχω παρεξηγήσει την θέση σου ζητώ συγγνώμη.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Όχι, τουναντίον, και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ έχουν αυτή την στιγμή κάποια εύνοια για την Τουρκία, θα ήταν αστείο άλλωστε. Αλλά οι ΗΠΑ θέλουν να μη γίνει πόλεμος, ο πόλεμος είναι “παράφρων μεταβλητή”, το ξίφος άμα βγει από το θηκάρι δύσκολα ξαναμπαίνει, και χαλάει και τις δουλειές. Αρκετές εστίες αστάθειας υπάρχουν. Αν η Τουρκία πει “Αυτά που ζητώ, ή πόλεμος!”, οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ελλάδα να ενδώσει. Που είναι ορθολογικό από μέρους τους, δεν είναι “ο δικός τους πόλεμος”, και το αργότερο από το Θουκυδίδη ξέρουμε ότι α ασθενής υποχωρεί μέχρι εκεί που η… Read more »

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Όσο υποχωρούμε με ψέυτικη δικαιολογία οτι δεν μας στηριζουν οι Αμερικάνοι, αυτό που περιγράφεις θα είναι το αποτέλεσμα. Κανείς δεν θα πολεμήσει για σένα, αν εσύ ο ίδιος δεν πολεμήσεις. Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι οτι εμμέσως πλην σαφώς οι Αμερικάνοι μας λένε οτι αν είμαστε αποφασισμένοι να ξαναπούμε “Αlors, c’est la guerre!” τότε θα είναι δίπλα μας.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Τώρα πλέον συμφωνούμε! Αλλά εξακολουθεί να με προβληματίζει η εύνοια των ΗΠΑ για λύσεις με “μεσεγγυούχους” κλπ. Όπως επίσης το timing και η σκοπιμότητα της παρέμβασης Σημίτη. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Οι απόμαχοι πρώην πρωθυπουργοί έχουν την πολυτέλεια να εκφράζονται ελεύθερα, αδιαφορώντας για το κόστος (θυμάμαι και τον Κων. Μητσοτάκη στον άχαρο αυτό ρόλο) …

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

” τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν
κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις “
Το “win-win” στην αμερικανική διπλωματική διάλεκτο,πώς το αντιλαμβάνεσαι;

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Όταν παίρνεις ένα απόσπασμα από ένα κείμενο αλλάζει τελείως το νόημα. Αυτό κατηγορεί η Αμερικανική πρεσβεία ότι έκαναν το pronews και το pentapostagma. Αντιγράφω από το πιο πάνω σχόλιο μου, αφού δεν το διάβασες (#146717) : Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, για πρώτη φορά η αμερικανική πρεσβεία αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να διαψεύσει άρθρο πρώην πρωθυπουργού. Διαψεύδει ακριβώς τον ψευδή ισχυρισμό ότι δεν θα στηρίξει την Ελλάδα, αλλά την σπρώχνει στον συμβιβασμό, που χρησιμοποιεί ο Σημίτης σαν άλλοθι για να δικαιολογίσει την προδοτική πολιτική του : ” με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή, δεδομένης της βαθιάς γνώσης του πρώην πρωθυπουργού… Read more »

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Εγώ το διάβασα όλο σου το σχόλιο,απλώς την ουσία που ψάχνω,την εντόπισα στο “win-win”.
Τώρα θα σε ρωτήσω,σε όσο πιό απλά ἑλληνικά γίνεται,πόσο νομίζεις ότι συμβιβάζονται το διεθνές δίκαιο,ἡ πειρατεία,και το “win-win”.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Αν δεν μπορείς ή δεν θες να καταλάβεις, δεν είναι κάτι με το οποίο μπορώ να σε βοηθήσω. Συνέχισε να χρησιμοποιείς οποία λέξη ή απόσμασμα εκτός κειμένου σε βολεύει για να αυτοεπιβεβαιώσεις τις απόψεις σου.

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Συνέχισε να κρύβεις το κεφάλι στην άμμο.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, εοκ και νατο το ίδιο συνδικάτο, έξω οι βάσεις του θανάτου. Τovarich αυτός ο τόπος πλήρωσε πολύ ακριβά τις σοσιαλιστικές εμμονες κάποιων.

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Τovarich έ;
Έπρεπε να την περιμένω την ταμπέλα.
Δέν θα σχοληθώ περαιτέρω.

«Σοφώτατον χρόνος,ανευρίσκει γάρ πάντα.»

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Έχει και άλλα κρυμμένα ο μπαχτσές.
Τα τρία από τα τέσσερα υποβρύχια Τ214 δεν είναι πλήρως λειτουργικά.
Επίσημο έγγραφο παρακάτω.

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11031673.pdf

Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που δεν παίρνουμε τορπίλες ….. αφού στην ουσία δεν έχουμε τελειωμένα υποβρύχια.

Το ακόμα μεγαλύτερο κακό είναι πως το διατυμπανίζουμε φόρα παρτίδα, πως δεν δουλεύουν τα ρημάδια τα όπλα μας ….

CKfurious
Member
CKfurious

Αυτοί που το γράψαν και το βγάλαν δημοσια αυτό είναι Ηλίθιοι η Προδότες!
Οι Υπηρεσίες Εθνικής Ασφαλειας cool Δικαιοσύν mad η Αnτιπολίτευση lol δεν ασχολούνται με αυτά εδώ τα forum οποτε ούτε θα πάρουν χαμπάρι τι βγήκε έξω mad

SPY
Guest
SPY

Άρθρο 146
Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας

Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείτια με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

Άρθρο 152
Γενική διάταξη

Στις περιπτώσεις των άρθρων 142, 145, 147, 148, 149, το δικαστήριο μπορεί μαζί με τη φυλάκιση να επιβάλει και στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 63 αριθμ. 1.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Κύριοι, ηρεμία…το χαρτί αυτό δε μοιάζει να περιέχει διαβαθμισμένες πληροφορίες…δείτε λίγο τι δημοσιεύουν οι ΗΠΑ καθημερινά για τα δικά τους!

Marios kosmidis
Guest
Marios kosmidis

Τελείωναν τα μνημόνια το 14…..γιατί η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ….ούτε ο Σαμαράς δε τα πίστευε αυτά. Με με ομόλογό που δεν καλύφθηκε καν , με επιτόκιο στο 5μιση..παρακάλια για προληπτικη γταμμη, με ανολοκληρωτο πρόγραμμα και 5,6 δις αποκληση από τους στόχους ,με 28% ανεργία και στα ταμεία χρήματα ούτε για τις συντάξεις του επόμενου μήνα……το βασικό είναι τα 42 εξοπλιστικά που δεν έγιναν. Αυτοί είμαστε σε αυτά θα ξανάρθουμε …. Τα σκασμό δις που όχι εξοπλισμοί….γιγάντιοι δεν έγιναν αλλά έγιναν μίζες βέβαια ήταν λεπτομέρειες ……για ένα υπουργό που ήθελε να βάλει κάτι στην άκρη για τα γεράματα. Άκη λέμε… Read more »

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί τα γραφόμενά σας, έχουν ΠΑΝΤΑ εντός τους, πολιτικό περιεχόμενο;
Ούτε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο μονόπλευρο.

Η Π&Δ ασκεί κριτική σε αυτούς που σήμερα είναι στο τιμόνι και παίρνουν αποφάσεις. Εσάς σας αρέσουν όλα όσα έχουν επιτελέσει ;

Να σας θυμίσω το παρακάτω μόνο :
https://www.youtube.com/watch?v=dRRtgzR6VPw

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Χώρα του κλώτσου και του μπάτσου δεν είναι η Ελλάδα του 2014, που ήταν λουλούδι που άνθιζε, μετά τις σοβαρές θυσίες που προηγήθηκαν. Χώρα του κλώτσου και του μπάτσου είναι η Ελλάδα του 2015, όπου μια δράκα επίορκων σχεδίαζαν την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος (ευρώ), που καθιερώθηκε με τυπικό νόμο που ψήφισε η Βουλή, από άλλο νόμισμα, χωρίς τυπικό νόμο, με υποσχετικές ή σφράγιση χαρτονομισμάτων, και τανκς στους δρόμους. Ο συνοδοιπόρος του Βαρουφάκη Galbraith (τι όνειδος στ’ αλήθεια για τον μεγάλο πατέρα του …) ήταν αρκετά ηλίθιος ή θρασύς για να αφηγηθεί σε βιβλίο τις προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, στις… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν (σε δισ. ευρώ):

2008: 272
2009:271
2010:233
2011:193
2012:179
2013:176
2014:173
2015:128
2016:131
2017:128

πότε χάθηκε η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα;

Diogenis
Member
Diogenis

Ξεχνάς μια βασική παράμετρο το εισόδημα είχε πέσει 25% στο ίδιο διάστημα που να περισσέψουν χρήματα για αποταμίευση και δεν ήταν θέμα εμπιστοσύνης τραπεζικού συστήματος, και την ίδια οι πονηροί βγάλανε τα χρήματα τους εξω οι οφ σορ ειναι τίγκα από πολιτικά πρόσωπα από δημοσιογράφους ,απλές νοικοκυρές .εις υγείαν των κορόιδων …. και αυτοί ετοιμάζονται να μας ξανάρθουν αρχίσανε να μοιράζουν βιλαετια .

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά: Η πρώτη μείωση (2009-2011) είναι εκδήλωση του κινδύνου αφερεγγυότητας. Ο κόσμος φοβάται ότι το κράτος, που πάει κατά διόλου, θα αθετήσει, και οι τράπεζες, που έχουν καλύψει όλα τα ομόλογά του, θα καταστούν εξ αντανακλάσεως αφερέγγυες και θα αθετήσουν έναντι των καταθετών. Επίσης ότι θα εισαχθεί εθνικό νόμισμα μετά από κρατική χρεωκοπία, που θα απαξιωθεί τάχιστα, γι’ αυτό – ασκώντας τη θεμελιώδη ελευθερία τους διακίνησης κεφαλαίων ως πολίτες της Ένωσης – πηγαίνουν την αποταμίευσή τους σε χώρους όπου θα συνεχίσει να υπάρχει ευρώ και μετά την πτώχευση της Ελλάδος. Ο κύκλος αυτός ανασφάλειας κλείνει με την… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Απολύτως σεβαστή η άποψη σας ! αν και διαφωνώ με το ότι υπάρχει διαφορά ποιοτική στην εκροή καταθέσεων . Δεν διεκδικώ φυσικά το αλάθητο στην κρίση μου αλλά έχω ζήσει καθημερινά την εκροή καταθέσεων όλη αυτή την περίοδο. Επιτρέψτε να εκφράσω την έκπληξη μου για το ότι αναγνωρίζετε “πράξη εθνικής ευθύνης” σε πολιτικό που αντίθετα με τη γνώμη υπηρεσιακών παραγόντων έδινε εντολή για κατάθεση δημοσίων χρημάτων σε τραπεζικό ίδρυμα που χρεοκόπησε (και εξ αυτού εξαϋλωθηκε τότε το μεγαλύτερο μέρος του ταμείου εγγύησης καταθέσεων ) , αλλά κυρίως θα μείνει στην ιστορία για το νόμο του περί ΜΗ ευθύνης υπουργών. Μεταξύ… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πάντα χαρά μου να συνομιλώ μαζί σας, και βεβαίως πρόθυμα θα παραδεχθώ ότι οι αιτίες για την εκροή καταθέσεων είναι δύσκολο να ανιχνευθούν πλήρως. Π.χ. η εξέλιξη (μισθώματα και υπεραξίες) της κτηματαγοράς σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (ιδίως γερμανικές) είναι από μόνη της επαρκές κίνητρο (σε συνδυασμό με την καθήλωση των επιτοκίων διεθνώς) για Έλληνες αποταμιευτές να εξαγάγουν τις καταθέσεις των στη Γερμανία για να επενδύσουν σε ακίνητα εκεί κατά τη δεκαετία που κλείνει (ήδη σχηματίζεται φούσκα σε κάποιες πόλεις, π.χ. Μόναχο …). Για τον Ε.Β., γνωρίζω ότι δεν είναι συμπαθής, ασφαλώς κάθε δημόσιο πρόσωπο έχει σκοτεινές και λαμπερές όψεις, και… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Διαβάζοντας ένα άρθρο του Σταύρου Λυγερού σήμερα ,θυμήθηκα αυτό που μάλλον ξέχναμε όλοι: ότι δεν είναι το θέμα μας αν έχουμε Fremm ή όχι, εκσυγχρονισμένα MLRS ή όχι και αν τα 214 έχουν τορπίλες Blackshark ,συνεπώς το ίδιο το άρθρο εστιάζει λάθος. Το πρόβλημα μας είναι ότι εγχώρια πολιτική ελίτ είναι εθισμένη στον κατευνασμό είτε ο αντίπαλος λέγεται τουρκία , είτε λέγεται ΠΓΔΜ. Αυτοί που μας κυβερνάνε , Barracuda να είχαν, F-35 να είχαν, Arleigh Burke να είχαν , πάλι “λογική” Σημίτη θα εφάρμοζαν. Δώσε , να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο . Τα μεμέτια το έχουν εμπεδώσει και δουλεύουν… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Παρακάτω με αφορμή τη ρήση του Πάττον και ένα σχόλιο του Αχέροντα επανέρχομαι και στο θέμα Σημίτη και σχετικής νοοτροπίας … Δυστυχώς, έχετε δίκιο …

AESA
Member
Famed Member
AESA

Ξεχνάς πως είμαστε ακόμα σε καθεστώς Capital Control. Αν οι περισσότεροι στην χώρα δεν μπορούν να το αντιληφθούν μιας και τα ποσά των ορίων είναι μεγαλύτερα από τα νούμερα που παίζουμε, δεν ισχύει το ίδιο για αυτόν που θέλει να επενδύσει ή να μπει στο χρηματιστήριο, όταν ο ευκλείδης σου απαγορεύει να βγάλεις τα λεφτά σου όποτε γουστάρεις. Μην ξεχνάμε

George_K
Member
Famed Member
George_K

Δεν έχω να προσθέσω κάτι.., έχω καλυφθεί απόλυτα. Όσα ήθελα να γράψω. Τι έχουμε ακούσει και ζήσει σε αυτή τη χώρα…
Μια παντελής, θρασύτατη διαστρέβλωση εννοιών, θεσμών, αξιών…

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Άριστα τα σκέφτεσαι και τα γράφεις Νικόλαε. Το έγκλημα καθοσιώσεως (απόλυτα εύστοχος όπως πάντα), που αναφέρεις, έμεινε πολιτικά ατιμώρητο ( εκλογές Σεπτεμβρίου) και φοβάμαι θα παραμείνει και δικαστικά. Αλήθεια πόσοι Έλληνες κατάλαβαν πόσο κοντά στην απόλυτη καταστροφή φθάσαμε εκείνο το καλοκαίρι του 2015? Και για να μεταπηδήσω στα εξοπλιστικά, πόσοι Έλληνες θα προσέλθουν στις επερχόμενες εκλογές με την Εθνική Άμυνα στο top 10 έστω, των κριτηρίων επιλογής τους? Φοβάμαι ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας δεν επιτρέπει (για πολλά χρόνια ακόμα) την αγορά κύριων οπλικών συστημάτων, ή τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντικαταστήσουν επαρκώς όλα εκείνα που αναγκαστικά (πλέον)… Read more »

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Παίρνω το υστερόγραφο σου ως αφορμή για να επεκτείνω στο θέμα του απολύτως συγκεκριμένου και ευρύτερου σχεδίου. (ευλογώντας και λίγο τα γένεια μου) Στο «εν κρυπτώ»,όπου είχαμε νομίζω πρωτοσυναντηθεί,είχα γράψει ένα σχόλιο στις 5/12/2010. Το παραθέτω,και το εναποθέτω στην κρίση όλων. ««ΑΧΕΡΩΝ 5 Δεκεμβρίου 2010 – 10:38:00 μ.μ. EET Nικο Ειπες κατι πολυ σοβαρο,που θα πρεπει να μας απασχολησει ολους,και να μας βασανισει θα ελεγα.Αυτη η ιστορια με τα μνημονια και τις τρο’ικες μπορει να ανοιξε απο τον Γ.Α.Π,αλλα δεν θα κλεισει με την-με οποιονδηποτε τροπο-αποχωρηση του.Εχουμε εισελθει σε διαδρομη ολισθηρη,οφιοειδη και ιοβολο,και ακομη δεν εχουμε παρει ουτε την πρωτη… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αγαπητέ Βαγγέλα, ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον, πάντα αμοιβαίο. Επί του Υ.Γ. σου: Είμαι πάντοτε πολύ φειδωλός στο να προσάπτω βαρύτατες παράνομες πράξεις. Η υποψία σου ωστόσο, δεδομένης της πορείας του προσώπου και των κύκλων του, είναι εύλογη και θα έπρεπε να έχει διερευνηθεί από ειδικό εφέτη ανακριτή. Κανενός το αυτί δεν ίδρωσε όμως, ώστε ένας εισαγγελέας να διατάξει μια προκαταρκτική έστω εξέταση (ενώ για άλλα κι άλλα, όπως ο “παστίτσιος” κλπ, τα αντανακλαστικά είναι σε εγρήγορση). Ίσως επειδή μοιραία η έρευνα θα άγγιζε και την κορυφή της εξουσίας, ίσως διότι κάποιοι ανεξάρτητοι δικαστικοί που στοχοποιήθηκαν από τη διαβλητή τότε… Read more »

Pappas
Guest
Pappas

ναι, βγηκαμε αγορες τον Απριλιο του 2014 με 4κάτι επιτόκιο σε 5ετές ομόλογο και με σπρώξιμο απο Μέρκελ . Αν δεν μπουσολήσεις πως θα περπατήσεις μετα απο 5 χρόνια ακινησίας ? ναι, είχαμε 0.8 ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2014, μετά πο 24 συνεχόμενα υφεσιακά τρίμηνα. Το 2015 ο προυπολογισμός είχε εγγριθεί με 2.8% ανάπτυξη. Ωσπου ήρθε ενας βλακας με εναν καράφλα να πουλάνε παραμύθια : οτι δηθεν κάνουν επανάσταση στην Ευρώπη, ενώ ο Σοιμπλε είχε έτοιμο το πακέτο Grexit απ το 2012 και συνεχώς το πρότεινε με κάθε ευκαιρία. ναι, εφτασε 27.5% η ανεργια το 2013 και αρχισε να… Read more »

stergios21
Member
stergios21

που να δεις τι ερχεται…αν μπορεις να βγαλεις τα κομματικα γυαλια βεβαια…

x-m
Member
Famed Member
x-m

Δηλαδή για το επόμενο 18μηνο που δεν θα κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ενώ για την Ελλάδα που παρέλαβε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, φταίει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μπορεί να καταλογίσει κανείς ΠΟΛΛΑ στην κυβέρνηση αυτή και ιδίως τις ιδεολογικές παρωπίδες που έχει αναφορικά με εθνικά θέματα ( τα Ίμια και η Μαδρίτη όμως ήταν έργο του εντιμότατου κ.Σημίτη………που πήγε την Ελλάδα μπροστά, έτσι δεν είναι; ), αλλά η χώρα δεν γεννήθηκε το 2015. Το ποιός την έφτασε εκεί που έφτασε είναι ανεξίτηλα γραμμένο.

Spirit
Guest
Spirit

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντροφε, πάντα χάιδευε κάθε αξίωση, κάθε λαϊκιστικό ρουσφέτι, πάντα χάιδευε κόσμο προς άγρα ψήφων.Μέχρι και 1700 βασικό μισθό ευρώ ήθελαν για την Ελλάδα των δανεικών. Αν δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίφανη διαπραγμάτευση του Μπαρουφάκη, άραγε ποιος φταίει μπορεί να μας πείτε; Αναμένουμε με ενδιαφέρον. Γνωρίζεται ότι έχουν υπογραφεί από το ΣΥΡΙΖΑ υπερπλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, και 2,2 μέχρι το 2060, έχει υποθηκευθεί η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια; Δεν φταίει για τις αθρόες προσλήψεις ΔΥ μόνιμων και συμβασιούχων, για το στρατό μετακλητών κλπ κλπ Δεν φταίει για τα όλα ρουσφέρια που κάνει προς άγρα ψήφων… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Πως είναι να βλέπετε παντού αντιπολιτευτικά φαντάσματα που ενεργοποιούν ακούσια τα κομματικά σας αντανακλαστικά; Αποκλείεται να είναι πολύ ευχάριστο. Τουλάχιστον ας έχετε την καλοσύνη να βάζετε κάτω απ’το σχόλιο κι ένα κουτί Panadol, για τον πονοκέφαλο που ακολουθεί η ανάγνωσή του.

Spirit
Guest
Spirit

Η ημιμάθεια και πολιτικός φανατισμός ειναι κακός σύμβουλος και εκτίθεστε, κουβέντα για την περήφανη διαπραγμάτευση και δεκάδες δισεκατομμύρια που πήγαν στο βρόντο…
Την δουλεια κάνετε και εσείς, αντιλαμβανόμαστε ότι σας έμειναν μερικές μέρες ακόμα.

Kapoios
Member
Kapoios

+1
Τα είπες όλα.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

από τη σημερινή Ναυτεμπορική, ακριβώς για το συζητούμενο θέμα:
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1487579/esm-to-2014-i-ellada-ebgaine-apo-to-programma

ivychris
Guest
ivychris

Όντως αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα και το ιστορικό απεικονίζει με ακρίβεια την εξέλιξη των γεγονότων.
Μια απορία μόνο προς τη συντακτική ομάδα.
Δεδομένου ότι έχω διαβάσει τουλάχιστον 15 “ενθουσιώδεις” αναρτήσεις τα τελευταία 3 χρόνια και μέχρι πρότινος, με διάφορα προγράμματα & υποπρογράμματα προμηθειών ακόμη και ανταλλακτικών, είμαι περίεργος να μάθω πότε καταλήξατε σ’ αυτό, το ούτως ή άλλως από καιρού, εύλογο συμπέρασμα?

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Μόνο γιά τήν χαρά τής διαφωνίας , να πώ αφενός ,αφού δήλωσες περίεργος , ότι curiosity killed the cat , καί αφετέρου ότι άν ήμουν η ΠΔ δέν θα ήξερα άν θα έπρεπε να χαρώ ή να λυπηθώ για τό γεγονός ότι θεωρείς τήν ΠΔ , είτε σάν σύνολο πληρωμένων , είτε σαν θεότητα πού θα πρέπει να ενημερώνει τόν καθένα από εμάς σύμφωνα με τίς επθυμίες του . Καλό βράδυ φίλε συναγωνιούντα .

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Η Π&Δ σαν σύνολο πληρωμένων? και θεότητα ενημέρωσης? Από που τα συμπέρανες όλα αυτά βρε θηρίο? Δεν θα μπω στη διαδικασία να επισυνάψω τα λινκ των άρθρων που εννοώ, γιατί όχι μόνο είναι χάσιμο χρόνου, αλλά όποιος επιθυμεί τη διερεύνηση και τον απατά η μνήμη του, μπορεί να χάσει το δικό του χρόνο. Από το 2016, όταν και άρχισε η καταδρομική επικοινωνιακή επιδρομή του πρώην ΥΕΘΑ, έχουμε διαβάσει πλείστα άρθρα, χωρίς επιβεβαιώσεις και χωρίς αντίστοιχες πράξεις, που επιβεβαιώνουν το σχόλιο μου. Μάλιστα όσοι εξ ημών εκφράζαμε ανησυχίες και αμφισβήτηση δεχόμασταν τις επιθέσεις των €0.60… Αυτή η “φωτεινή” εποχή, ευτυχώς, μας… Read more »

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Αυτό ακριβώς,μετά από όλα αυτά τα δημοσιεύματα περί δήθεν προμηθειών,τώρα ξαφνικά πέφτουν από τα σύννεφα και συνειδητοποιούν την ψυχρή πραγματικότητα. Προφανώς και θέλουν να κρατήσουν μια “πισινή” σε περίπτωση που η λάσπη θα χτυπήσει τον ανεμιστήρα…”Εμείς σας τα είχαμε πει” θα γράφουν τότε σε μια ύστατη προσπάθεια να αποποιηθούν τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια εφησυχασμού των πολιτών… Τα Μ.Μ.Ε. που ασχολούνται με την άμυνα θα έπρεπε να βρίσκονται στα κάγκελα και να κρούουν όχι τον κόδωνα αλλά καμπαναριά ολόκληρα από τη στιγμή που μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες έστω κατά 1€ . Αλλά βλέπεις η κριτική κατά του ΥΠΕΘΑ δεν σου… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

@ SKYHOOK47, @ PTISI Ο εκλεκτός σχολιαστής SKYHOOK47 μπορεί να μην είναι πάντοτε ευχάριστος στο περιοδικό, αλλά η ειλικρινής αγωνία του για την αμυντική θωράκιση της χώρας και η καλή του προαίρεση είναι αδιαμφισβήτητη. Θέτει ένα μέγα θέμα: Πιέζει η εκάστοτε (ανεξαρτήτως κόμματος) ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τον αμυντικό/αεροπορικό τύπο με μοχλό πίεσης τη διαπίστευση, ναι ή όχι; Αν υπάρχει η υποψία και μόνον ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, δηλώνω ευθαρσώς (και καλώ όσους έχουν ίδια αντίληψη να λάβουν θέση, εκτενώς ή έστω με έναν υψωμένο αντίχειρα!) ότι επιθυμώ να μην ξαναδώ ρεπορτάζ από μονάδες των ΕΔ και φωτογραφίες των μέσων, αλλά… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Συμφωνώ.

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Αυτό ακριβώς,μετά από όλα αυτά τα δημοσιεύματα περί δήθεν προμηθειών,τώρα ξαφνικά πέφτουν από τα σύννεφα και συνειδητοποιούν την ψυχρή πραγματικότητα. Προφανώς και θέλουν να κρατήσουν μια “πισινή” σε περίπτωση που η λάσπη θα χτυπήσει τον ανεμιστήρα…”Εμείς σας τα είχαμε πει” θα γράφουν τότε σε μια ύστατη προσπάθεια να αποποιηθούν τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια εφησυχασμού των πολιτών… Τα Μ.Μ.Ε. που ασχολούνται με την άμυνα θα έπρεπε να βρίσκονται στα κάγκελα και να κρούουν όχι τον κόδωνα αλλά καμπαναριά ολόκληρα από τη στιγμή που μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες έστω κατά 1€ . Αλλά βλέπεις η κριτική κατά του ΥΠΕΘΑ δεν σου… Read more »

dokimos
Member
dokimos

Δεν ξερω εάν καποιοι σας σχολιάσουν για υπερεθνικιστες η μιλιταριστές αλλα εχετε υποχρεωση
να φωνάζετε για τα αυτονόητα ΟΠΛΑ και ΥΛΙΚΑ για της ΕΔ

VAGELIS
Member
VAGELIS

Λυπαμαι που θα το πω,αλλα οι νεοελληνες ειμαστε η ντροπη του Ελληνισμου.Γυρο μας οι λυκοι γρυλιζουν και εμεις σκεφτομαστε μονο την τσεπη μας

VAGELIS
Member
Active Member
VAGELIS

Λυπάμαι που θα το πω ,αλλα οι νεοέλληνες είμαστε η ντροπή του Ελληνισμου.Μόνο για την παρτυ και την τσέπη μας ενδιαφερόμαστε. beg

Epam Panos
Guest
Epam Panos

Μα η Κυύπρος χωρίς ούτε μία φρεγάτα υποβρύχιο ή μαχητικό πως ανακήρυξε ΑΟΖ και έχει προχωρήσει σε εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων της;
Αντε τώρα να πείσεις οτι δεν έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι πουλάτε οπλα…

ilias
Guest
ilias

οταν παρεις το πρωτο ριαλι ξαναγραψε.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Η πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε και θα δίνει 1 φρεγάτα τον χρόνο στην Κύπρο, ουσιαστικά είναι επαναδιαπραγματευση της αρχικής συμφωνίας. Από 60/40 υπέρ της Κύπρου πήγαν στο 40/60. Γιατί δεν είχε τις φρεγάτες.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Εσείς γιατί λέτε να κυνηγά μετά μανίας συμμαχίες;

Επίσης να σημειώσουμε ότι δεν νοείται πωλητής όπλων ο οποίος δεν πλασάρει ούτε συγκεκριμένο κατασκευαστή αλλά ούτε καν συγκεκριμένη χώρα, και απλώς ωρύεται για την ανάγκη απόκτησης όπλων από οποιαδήποτε πηγή.

Nikoss
Member
Nikoss

Κακα τα ψεματα,η Ελλας εχει εναπωθεσει πολλες ελπιδες για την αμυνα της στις ΗΠΑ,ανταλαγματα δοθηκαν αρκετα,παντως δεν νομιζω οτι ειναι σοφο να παραμελουμε τις ΕΔ μας και να περιμενουμε βοηθεια απο αλλους,δυστηχως ακουω οτι στην οικονομια εμφανιστηκαν υστερησεις,ελπιζω να μην κληθουν οι ΕΔ να βγαλουν τα καστανα απ τη φωτια για αλλη μια φορα..θα πρεπει να εκκινησει ταχιστα ενα εξοπλιστικο προγραμμα με μεγαλους χρονους αποπληρωμης και γρηγορων παραδοσεων συμπεριλαμβανομενου και μεταχειρισμενου υλικου λογο του συντομοτερου χρονου παραδοσης και της χαμηλοτερης τιμης..

dimitrov
Member
dimitrov

Ε άμα χάσαμε παιδιά σφυρίξτε το να λήξει. Τι το συζητάμε? Κακώς που πετάξαμε φράγκα και στα F-16. Και κακώς που σκούζουμε γενικώς. Δικαίωση τέως Α/ΓΕΝ Αντωνιάδη. Ο πόλεμος στο Αιγαίο έχει χαθεί, ας κοιτάξουμε να αγοράσουμε περιπολικά. Αυτό δεν είχε πει? Πριν αρκετά χρόνια.
Τι κλαίμε και χτυπιόμαστε τόσο καιρό? Ληγμένο ματς παίζουμε? Μετά τις Πρέσπες λοιπόν … αυτός ή ο επόμενος να πάνε και για την συμφωνία του Αιγαίου. Τόσο απλό.

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Έτσι είναι όπως τα λες. Στο φινάλε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μπίζνες θέλουν να κάνουν κι όχι να χάνουν τον καιρό τους με προάσπιση εθνικών συμφερόντων και άλλα τινά.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

το ακομα ακομα ποιο ανησυχητικο ειναι οτι ουτε η νδ εχει πει κατι για την αμυνα περα απο μπουρδες υπνος του δικαιου μεχρι να ρθουν νεα κ χειροτερα ιμια κ να ξυπνησουμε βριζωντας παλι.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Το πλέον εξοργιστικό με το ερχόμενο deja vu είναι ότι τα αριστερών καταβολών θρεφτάρια ακόμα δεν έμαθαν το μάθημά τους. Πριν τα Ίμια υπήρξε η δεκαπενταετία εφαρμογής (με λαϊκή εντολή, φυσικά!) του μοντέλου ψωμί-όχι-οβίδες (το ψωμί με χαβιάρι πάνω, λεπτομέρεια βέβαια). Και μετά από αυτό το όργιο δαπανών, όταν κρίθηκε η επιλογή μας στα Ίμια, το συμπέρασμα της ηγεσίας ήταν πως διαπιστώθηκε “έλλειμμα δυνάμεων”!!!!! Μα ποιος μπορεί να φταίει, πως έγινε τούτο πάλι!!! Και αφού λοιπόν απεδείχθη περίτρανα η φαυλότητα του επιλεχθέντος μοντέλου, σήμερα αυτό εφαρμόζεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ, και φυσικά με την ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ, και πιθανότατα θα συνεχίσει να… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

ε μα παντα η ιδια καραμελα βουτυρο η τανκ? κ λενε βουτυρο, εγω λεω τανκ για να εχω μετα βουτυρο.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Δεν υπάρχει πιο κάλπικο και ψεύτικο δίλημμα από το βούτυρο ή κανόνια. Αν ο λαός δεν έχει βούτυρο, δεν πρόκειται να πάρει τα κανόνια και να πολεμήσει. Αν πάλι δεν έχει κανόνια, σε λίγο δεν θα έχει και βούτυρο γιατί δεν θα μπορεί να το υπερασπιστεί.

Πάνθηρ
Guest
Πάνθηρ

“Των φρονιμων τα παιδια, πριν πεινασουν μαγειρευουν…”
Εμεις και πεινασαμε, και δεν ειχαμε προνοησει να μαγειρεψουμε τιποτα….

Ειναι αργα….Ας ελπισουμε ομως οτι δεν ειναι Υπερβολικα αργα……Μπορει ακομα στο “και πεντε” να προλαβουμε να διορθωσουμε τα χαλια μας…Αν υπαρχει πραγματικη θεληση…

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Το διακινδυνεύσαμε, έχει όμως καταλάβει κανείς πως χάσαμε; Και τώρα, τι κάνουμε;” Τι εννοείτε τι να κάνουμε, δηλαδή; Η πιο σύντομη αμυντική προμήθεια διαρκεί περισσότερο από το περιθώριο που μας μένει για τις “μεγάλες ζέστες” που προβλέπονται αυτό το “καλοκαίρι”. Ακόμα κι αν η νέα κυβέρνηση (κάνω το άλμα να υποθέσω αυτοδυναμία) αποδειχθεί πιο ρεαλιστική στο εν λόγω ζήτημα, δεν προλαβαίνει ούτε Αδελαΐδες να φέρει ούτε SM-2 με χοτ ή κολντ ή ρουμ τεμπρατουρ τρανσφέρια ούτε τορπίλια ούτε τίποτα. Το πολύ ανταλλακτικά, άντε καμιά οβίδα. Αιωνία η μνήμη των μαρτύρων. Η Ελληνική Σοσιαλιστική Λαϊκή Αυτοδιαχειριζόμενη Δημοκρατία ευγνωμονούσα. Θα σας κάνουμε… Read more »

ΧΗΜΙΚΟΣ
Guest
ΧΗΜΙΚΟΣ

Η Ελλάς πτώχευσε το 1897. Επιβλήθηκε Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (Εδουάρδος Λω). Μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων μετατρεπόταν σε λίρες Αγγλίας και αποδίδονταν στους δανειστές. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάς μετά από 15 χρόνια ξεκίνησε έναν πόλεμο που διήρκησε τελικά δέκα χρόνια (1912-1922). Μόνο προς το τέλος προέκυψαν οικονομικά προβλήματα και υποτιμήθηκε η δραχμή. Η Ελλάς πτώχευσε το 1932. Δεν επιβλήθηκαν “μνημόνια”, αλλά υπήρχε κάποιος έλεγχος από το αγγλικό Υπ. Οικονομικών. Διαφωτιστική για τα γεγονότα αυτά η βιογραφία του Κυριάκου Βαρβαρέσου (διαθέσιμη από την ΤτΕ). Η Ελλάς οκτώ χρόνια μετά αντιμετώπισε επιτυχώς μια από τις υπερδυνάμεις της εποχής. Ωραία. Ακόμα και… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Επιτρέψτε μου τη διευκρίνιση ότι ο προϊστάμενος ανεξάρτητης αρχής δεν μπορεί να εξαναγκασθεί σε παραίτηση. Παραιτείται όταν απειλείται με έλεγχο για τα πεπραγμένα του. Η σκοτεινή αυτή φιγούρα της νεότερης Ελλάδος, όνειδος για το κράτος δικαίου, που ακούει στο όνομα Χάρης Θεοχάρης, έδρασε σαν ένας κοινός σαμποτέρ της εθνικής οικονομίας, εκδίδοντας παραμονές της πρώτης μετά την αθέτηση και το PSI έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα “ερμηνευτική” εγκύκλιο χωρίς έρεισμα στο νόμο, με την οποία προέβλεπε τη φορολόγηση αφορολόγητων εκ του νόμο αποδόσεων ομολόγων! Αλλά μήπως ήταν διαφορετική η όλη πολιτεία του; Ως ΓΓΠΣ/ΑΑΔΕ κλπ διέπρεψε στις αντισυνταγματικές πράξεις, στο κουρέλιασμα… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Μπράβο για το άρθρο τα λέτε έξω από τα δόντια και ας παρεξηγούνται τα προοδευτικά τρολ. Τα ίδια θα πρέπει να λέμε και αύριο αν η κατάσταση μείνει στα ίδια.
Δυστυχώς διαπράχθηκαν μεγάλα λάθη και τα όποια χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν ορθολογικά.
Τώρα κανένα τάμα στην Τήνο και κανένα βοήθα Παναγιά μπας και αλλάξει στην συνέχεια.

CKfurious
Member
CKfurious

Είσαστε προκλητικότατοι ακραίοι εθνικιστές μιλιταριστές ακροδεξιοί φασίστες

Τι εννοείτε δηλαδή?

Μοναχοφάηδες είμαστε?

https://www.youtube.com/watch?v=jnj2v3ZaAMc

https://www.liberal.gr/diplomacy/isonna-min-eimaste-monachofaidessin-kai-thema-kastelorizou-apo-n-kotzia/242771

Να μην δώσουμε τουλάχιστον τα μισά τουλάχιστον στους γείτονες??

όπως θα σας έλεγε και ένας πρώην υπουργός εξωτερικών >

https://www.youtube.com/watch?v=L-gcHaLqpFo

Note that:
Δεν γράφω Υπουργός εξωtερικών της Ελλάδας για προφανείς λόγους
Μονο για τα ελληνικά συμφέροντα δεν δούλευε αυτός και το συναφi του mad

Spica
Member
Active Member
Spica

Μου αρέσει που εκεί στην πτήση κατά καιρούς διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας οτι το site δεν έχει κομματική τοποθέτηση και οτι κάποιοι σας κατηγορούν άδικα.
Αν σας ξανακατηγορήσει κανείς, να του δείξετε αυτό το άρθρο, θα τον αποστομώσετε.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Δυστυχώς δεν φταίει η Π&Δ επειδή κάποιοι έχουν μάθει να σκέφτονται με όρους δικομματισμού. Όταν ζεις σε μια διπολική φούσκα, είναι λογικό να σκέφτεσαι πως όταν κάποιος κατηγορεί τον έναν, απαραίτητα είναι με τον άλλο. Δεν ζούμε όμως σε ένα διπολικό πολιτικό τοπίο. Κι αν μπορείτε, βρείτε μου έναν άνθρωπο που θα ψηφίσει το ακατανόμαστο κόμμα επειδή η Π&Δ του άλλαξε γνώμη.

Kapoios
Member
Kapoios

Ε όχι και δεν έχει πολιτική γραμμή η ΠΤΗΣΗ! Απλώς σε άλλα αμυντικά site-εκδόσεις είναι ακόμα πιο έντονη και συστηματική…
Μπορεί να σταθεί άλλωστε αμυντικό site στην Ελλάδα χωρίς την συγκεκριμένη πολιτική γραμμή;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Σαν το p**news και τα αναρίθμητα άλλα αχαλίνωτης ακροδεξιάς πατριδεμπόρικα σάιτ εννοείτε; Κι αυτά έχουν την ίδια “γραμμή”;

tha nos
Guest
tha nos

Το σιγουρο ειναι οτι η μιζερια,η κλαψα,ο φοβος και το πολυ μπλα μπλα ειναι σε ψηλα επιπεδα. Μας λειπει η αποφασιστικοτητα,τα εργα, η ευστροφια και η λεξη περηφανεια.

GK_
Member
GK_

Υπαρχουν πολλα και σημαντικα θεματα που θιγετε και μαλιστα εν μεσω προεκλογικης εκστρατειας για την αναδειξη της επομενης Βουλής! Μια πρωτη «αναγνωση» των ζητηματων που θιγετε βρισκει την απαντηση της σε ενα βασικο λαθος που κυριαρχει στον πολιτικο στιβο: Η Στρατηγικη των Πολιτικων σε μονιμη και διαχρονικη βαση ειναι να παραβιαζουν βασικους κανονες των Επιστημων που διδασκονται στα πανεπιστημια με αρνητικα αποτελεσματα. Τα ασχημα δημοσιονομικα που εχουν τις ριζες τους σε ενα πολυ παλιο σουξε! Το «Τσ_β_λ_ …Δωστα ολα!» το οποιο δειχνει πολλα περισσοτερα. Σιγουρα σε χρονια βουλευτικων εκλογων δυσκολα θα πηγαινε διαφορετικα, αλλα το ιδιο και στα αλλα ετη… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS
Member
KaizerAmstelVonLagerS

Flight and Space #136434 Σχόλια που θα πυροδοτήσουν έναν γύρο πολιτικών αντιπαραθέσεων, κόβονται χωρίς δεύτερη σκέψη. Εδώ είναι η ΠΤΗΣΗ, συγχωρέστε μας Κραταω το στομα μου κλειστο…Κατανοω την αγωνια της Πτησης για την τραγικη κατασταση.Την συμμεριζομαι. Ομως η κατασταση αυτη δεν ειναι κατι που δημιουργειται μεσα σε μια τετραετια.Χρειαζεται χρονο. Το αρθρο πυροδοτει αυτο ακριβως που το ιδιο το περιοδικο υποστηριζει οτι κοβει χωρις δευτερη σκεψη και ηδη γινεται στα σχολια. Δεν εχω ταμπελα.Δεν μιλαω με γυαλια.Δεν ειμαι φαιδρος να βλεπω ανθισμενα λουλουδια.Δεν ειμαι τυφλος στις ευθυνες που πρεπει να αποδωσω.Δεν ειμαι επιλεκτικος που θα τις αποδωσω.Δεν ξεχωριζω σε ποιους… Read more »

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Ε, ναι!

Animades
Member
Famed Member
Animades

Αγαπητέ KaizerAmstelVonLagerS
Με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο οι διαπιστώσεις σου

Evanos
Member
Evanos

Μπορεί κανείς να μου λύσει το ερώτημα του πως οι Κύπριοι με άμυνα και εξοπλισμό απο χαρτοκοπτική κάνει Big Business στην ενέργεια ? και με ηθικό ακμαιότατο μπαίνει στην μύτη της χαοτικά ισχυρότερης στρατιωτικά Τουρκίας και βγάζει και εντάλματα σύλληψης των στελεχών των τουρκικών γεωτρυπανων. Ενώ ταυτόχρονα λογαριάζει ότι η Ελλάδα θα την συνδράμει αμμυντικα αν χρειαστεί ΧΩΡΙΣ ( καί με εξαίρεση ίσως τους ενεργούς -η μήπως ανενεργούς?- s300) να εχει μια σταθερή ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στους ακριβούς Ελληνικούς εξοπλισμούς. Την ίδια ώρα που εμείς κατεβάζουμε πλερέζες γιατί δεν έχουμε την τελευταία λέξη της αμυντικής τεχνολογίας σε επαρκείς μονάδες σε όλους… Read more »

Ellinokyprios
Member
Ellinokyprios

Αυτά που λέτε είναι η αλήθεια, και την λέτε ενάντια σε ‘απιθανες’ καταστάσεις…! Πολλές φορές σε συζητήσεις αντιμετωπίζω παρόμοιες θέσεις…’θα τα βάλουμε τώρα με την Τουρκία;’ Και πολλά άλλα οικτρά και θλιβερά, αλλά και πολύ εξοργιστικά… Η απάντηση είναι, ναί! Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν σου αφήνουν επιλογή! Η εποχή του ραγιαδισμού πέρασε αναπιστρεπτί…! Πολλοί δεν μπορούν να το καταλάβουν, και ο κυριότερος λόγος είνα η πλήρης αδυναμία τους να δεχτούν, ή ακόμη πολλές φορές να συζητήσουν οτιδήποτε είναι εναντίον των προκαταλήψεων τους… ‘Οσο για τους υπεύθυνους για το κατάντημα στην άμυνα, σε Ελλάδα και Κύπρο, δεν μπορώ να… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Συμφωνώ απόλυτα.
Μπορεί να μην διαθέτουμε την αιχμή της τεχνολογίας, αλλά με ότι έχουμε θα πολεμήσουμε και μπορούμε να νικήσουμε (όχι να μην χάσουμε!)

Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά, τόσο στο αίσθημα και το ηθικό, όσο και στην ανάγκη εξοπλισμών ως ο μόνος βέβαιος τρόπος για προάσπιση της κυριαρχίας μας!

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Άμα έρθει η ώρα, οι ΕΔ και όλοι μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Το ζήτημα είναι αυτό που έλεγε ο Πάττον (ευχαριστώ τον φίλο αναγνώστη που μας το έμαθε):
“Κύριοι, δεν θέλω να πεθάνετε για τη πατρίδα σας, θέλω να κάνετε τους άλλους να πεθάνουν για τη δική τους!”

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

“Κύριοι, δεν θέλω να πεθάνετε για τη πατρίδα σας, θέλω να κάνετε τους άλλους να πεθάνουν -μάταια- για τη δική τους!” Προσοχή όμως! Την ματαιότητα του αγώνος και της ενδεχόμενης θυσίας,είναι οἱ ἑλλαδικές πολιτικές ηγεσίες που επιφυλάσσουν στους Ἓλληνες μαχητές,εδώ και δεκαετίες. Το ανεκδιήγητο άτομο που διετέλεσε πρωθυπουργός και αντί να αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη,όπως το μισό υπουργικό συμβούλιο του οποίου προΐστατο,βγαίνει και αρθρώνει λόγο (στον βαθμό που μπορεί να αρθρώσει λόγο και όχι σαρδάμ),είναι ἡ επιβεβαίωση. Οἱ Τρείς του ΠΝ 21,Καραθανάσης,Βλαχάκος,Γιαλοψός,είναι ἡ απόδειξη. Όπως ὁ Σιαλμάς νωρίτερα,και ὁ Ηλιάκης αργώτερα. Διότι πρίν βαυκαλιστούμε με την οποιανδήποτε πιπεράτη διατύπωση,ἂς αναλογιστούμε μήπως… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Η τελευταία φράση σου, αγαπητέ μου φίλε, αποδίδει ακριβώς την αγωνία που καταγράφεται – ίσως όχι τόσο ευκρινώς – και στο δικό μου σχόλιο. Για τον Κ.Σ., η ευθύνη του για το 1996 είναι τεράστια. Με την υψηλών τόνων ρητορεία του κατά των (ισχνών τότε) αμυντικών δαπανών στις προγραμματικές του δηλώσεις εξέπεμψε το λάθος μήνυμα. Κατά τη διαχείριση της κρίσεως που ακολούθησε εντός ελαχίστων ημερών, η πέραν κάθε λογικής, ιδεοληπτική του απέχθεια και βαθύτατη αποστροφή για τις Ένοπλες Δυνάμεις (και για κάθε παραδοσιακό θεσμό και εκδήλωση ιδιοπροσωπίας του Ελληνικού Έθνους …) τον οδήγησε σε άκρως προβληματική συνεργασία με αυτές, κυμαινόμενη… Read more »

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Το έχεις ξαναγράψει Νικόλαε ότι αποτιμάς θετικώς την οκταετία του Κ.Σ,οπότε δέν εκπλήσσομαι,απλώς αφίσταμαι. Ὁ εν λόγω,πήρε το ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ,και του φύτεψε άλλο ένα «εκσυγχρονιστικό» ὡς σιαμαίο αδελφό. Μάλλον,στο ανδρεϊκό πρόσωπο προσέθεσε και ένα «εκσυγχρονιστικό»,σάν το πρόσωπο του Ιανού. Επί της ουσίας,μία σχιζοφρένεια : το σημιτικό ΠΑΣΟΚ να θάβει το ανδρεϊκό,και ταυτόχρονα να εξαργυρώνει την κληρονομιά του. Ὁ σημιτικός «εκσυγχρονισμός»,θα ήταν βεβαίως μία ανούσια φλυαρία,ἂν δέν δρομολογούσε τον ραγιαδισμό,στα εθνικά θέματα,και την αρνησιεθνία γενικώς όπως το έθεσες. Ἡ αποκαθήλωση του ΕΑΧΕΚ (Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ἑλλάδος-Κύπρου,και ἡ συνηγορία στο σχέδιο Αννάν,μαζί με την άλλη,την πολυπολιτισμική φλυαρία,είναι ἡ παρακαταθήκη του Κ.Σ που… Read more »

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Δηλαδή αν αλλάξει κυβέρνηση οι Γερμανοί θα μας επιτρέψουν να αγοράσουμε φρεγάτες;
Ακόμα με δανεικά δεν ζούμε η μηπως κατι μου διαφεύγει;
……πρεπει να διαχειριστούμε σωστά τους λιγοστούς πόρους……να ασκήσουμε την διπλωματία, να κάνουμε συμμαχίες και να αποδεχτούμε την θέση μας ως προτεκτορατο των ΗΠΑ ελπιζωντας οτι θα προστατεύσουν το δίκιο μας απέναντι στον ισχυρό μας αντίπαλο……ρεαλιστικό…….

Thras
Member
Famed Member
Thras

“Το τελευταίο “χαρτζηλίκι” που έδωσε προεκλογικά η κυβέρνηση μπορούσε να κλείσει άμεσα τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες, να αγοράσει τις Adelaide και να τις εξοπλίσει με αριθμό SM-2. Με αυτά, θα μπορούσαμε να ξαναβγούμε στην Ανατολική Μεσόγειο με αξιώσεις, να κυρήξουμε ΑΟΖ και να την υποστηρίξουμε. ”

ή με άλλα λόγια, υπάρχουν τα στενά δημοσιονομικά όρια, αλλά υπάρχουν και οι επιλογές!

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Η πτήση ξέρει πολυ καλα οτι δεν φτάνουν αυτά για να υποστηρίξεις ΑΟΖ….. για να την ανακήρυξη ομως η απόφαση ειναι καθαρά πολιτική……αυτήν την στιγμή διαβασα οτι γίνονται αερομαχίες στην Ρόδο….ο στόλος ειναι αναπτυγμένος στο Αιγαίο για την καταιγις 2019 εμπρός λοιπόν ενα fox 2 δρόμος ειναι….ο iris θα βρει τον στόχο…..πολεμάμε με οτι εχουμε οπως λες και εσυ φίλε thras….. Για τις τορπίλες εχουμε άκους ολα τα απίθανα του τύπου θα δείξουμε εμείς στους καταραμένους Γερμανούς που μας ζητάνε 70εκ για την πιστοποίηση των ιταλικών που γουστάρουμε…..δεν θα πάρουμε κύριοι και θα αφήσουμε τα υποβρύχια μας άοπλα που παρεπιπτωντος… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Μμορεί να μην φτάνουν αυτά γαι να ανακυρήξεις ΑΟΖ, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σαφώς πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμα, αλλά προσπαθώ να σου δείξω ότι χρήματα υπάρχουν. Οι πολιτικές αποφάσεις για το που θα διατεθούν λείπουν…

Σχετικά με τη απύθμενη στρατηγική μας ψυχραιμία, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου!

LuckyLuke
Member
Active Member
LuckyLuke

“είτε να δημιουργηθεί ένα fund με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και θα αποδώσει τα χρήματα στους Κυπρίους μετά τη λύση του Κυπριακού.”

Συγνώμη αλλά εάν Τουρκία θέλει κάτι τέτοιο, γιατί αυτό είναι κακό; Το ίδιο δεν θέλει και ο Αναστασιάδης;

Στην τελική κανένας δεν λέει να μην πάρουν μερίδιο οι Τουρκοκύπριοι.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Γιατί δεν θέλουμε να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Ούτε να είμαστε όμηροί της και να μη μπορούμε να θωρακισθούμε αμυντικά με τα έσοδα στο μεταξύ.
Οι δε τ/κ να πάρουν ανάλογα με τον πληθυσμό τους, όχι τα μισά, όπως κάπου ακούστηκε. Και να μας γυρίσουν πίσω αντίστοιχα εδάφη. 19% ήταν κατά την τελευταία ενιαία απογραφή και πριν τον εποικισμό με βασιβουζούκους από τα βάθη της Ασίας.
Το δε ζήτημα τι θέλει ο Αναστασιάδης δεν αποβαίνει κρίσιμο διότι α) είναι βλαξ, και β) άμα πέσει ο Αναστασιάδης στο γκρεμό θα πέσετε κι εσείς; Δεν νομίζω …

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

“Τελικά πράγματι…” Η πρώτη λέξη δείχνει την επιθυμία του αρθρογράφου για, μια τελική κρίση εφ όλης της ύλης. κι αφου είναι τελική εμμέσως προειδοποιούμαστε ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η δεύτερη λέξη “πράγματι” επικαλείται την πραγματικότητα ωσάν να μην είναι πεισμένος ο αρθρογράφος ότι το κείμενο του χαίρει της εύνοιας της πραγματικότητας. Κι έτσι καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια από αυτές τις αιώνιες κουβέντες που δεν λύνουν ποτέ τίποτα. … εμείς τα ξέρουμε σωστά, οι άλλοι είναι αυτοί που τα ξέρουν λάθος, και είναι τόσο προφανές το δίκιο μας τόσο μεγάλη η διαφορά μας που δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε… Read more »

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Το άρθρο ήταν πολύ σωστό και φυσικά είχε πολιτική τοποθέτηση .Και είναι καλό αυτό. Το να κάνει ένα άρθρο πολιτική τοποθέτηση είναι θεμιτό και συμβάλει στο να δούμε τα πράγματα όπως πρέπει. Από την άλλη τα σχόλια (τα περισσότερα )ορμώμενα από το την πολίτικη τοποθέτηση μπήκαν στον χορό της κομματικής τοποθέτησης. Ο κάθε ένας μετάφρασε το άρθρο αποσπασματικά σκεπτόμενος πάντα την κομματική του καταβολή θεωρώντας ότι κρύβει κάποιο υπονοούμενο για της εκάστοτε κυβερνήσεις που πέρασαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Και αυτό θεμιτό όμως είναι, διαφορετικά θα ζούσαμε στην Τουρκία!!Η Ελλάδα δυστυχώς πλήρωσε τις γεωπολιτικές αποφάσεις κυβερνήσεων από το 2004… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Συμφωνω σε αρκετα, το θεμα ομως ηταν οτι πιστευω πως παλαιοτερα για αυτο το θεμα δεν θα εβγαζε ανακοινωση η πρεσβεια, και οτι ηταν η συμπλευση των ΗΠΑ με την Τουρκια που εφερε την Ελλαδα σε καποια αποσταση απο τη Δυση. Αυτη η σταση της Δυσης απεναντι στην Τουρκια φερει και την σταση του Ελληνικου λαου απεναντι στη δυση, και βεβαια και επιλογες πολιτικες ωρισμενες φορες που αντιστοιχουν σε αυτο το γεγονος. Το ιδιο ισχυει προσφατα και για τη σταση δυσης-ΗΠΑ στο θεμα των Σκοπιων. Δεν ειμαστε αντιθετη στην ενταξη τους στο Νατο. Ειμαστε (ως λαικη πλειοψηφεια) αντιθετη στην εκχωρηση… Read more »

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Έχεις απόλυτο δίκιο για την στάση της δύσης από την εισβολή στη Κύπρο και μετά. Οι ‘Ελληνες είμαστε απογοητευμένοι από της στάση της δύσης(όταν λέμε δύση εννοώ ΗΠΑ)αλλά αν το δούμε ψυχρά (χωρίς τον πατριωτικό θυμό που μας πνίγει δικαιολογημένα) όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν από τις ΗΠΑ ήταν πάντα με γνώμονα τα δικά τους Εθνικά συμφέροντα και ευνόησαν το γεωπολιτικό οικόπεδο που λέγεται Τουρκία κάνοντας πάντα τα στραβά μάτια σε όλα τα παράλογα ζητούσαν ή έκαναν οι Τούρκοι. Στην ουσία ευνοώντας του Τούρκους ευνοούσαν τους εαυτούς τους. Στην στρατηγική των μεγάλων δυνάμεων δυστυχώς δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Υπάρχουν… Read more »

nigozs
Member
Noble Member
nigozs

Θα έλεγα να εστιάσετε περισσότερο στις δυνατότητες της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας η οποία σε αρκετά κομμάτια παραμένει υγιής.
Χρειαζόμαστε μυνήματα θετικής αύρας που μπορούν να προέλθουν από διάφορα προγράμματα πανεπιστημίων !
Τέλος, κάποια στιγμή πρέπει να τσιγκλησουμε το “σύστημα” με ότι έχουμε και ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Εκεί επιρριπτω ένα μεγαλο βαθμό αλληγορίας στα ΜΜΕ.

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Άλλο ένα κομματικό άρθρο από την ΠκΔ. Περιμένουμε ένα πιο ολοκληρωμένο άρθρο που να αποδίδει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Ενδεχομένως με τη νέα κυβέρνηση όπου θα επανέλθουμε στη σοβαρότητα, τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και τα media;; Τέλος, αν σας ενδιαφέρει η άποψή ενός μετριοπαθούς αναγνώστη σας, με το που διάβασα στην πρώτη παράγραφο ” …τότε δεν έχουμε άλλη λύση από την υλοποίηση ενός τεράστιου, φιλόδοξου, μακροχρόνιου εξοπλιστικού προγράμματος.” σταμάτησα την ανάγνωση. Να μην παρεξηγηθώ, θέλω εξοπλιστικά για το στρατό μας αλλά δεν μου αρέσει η καλλιέργεια ενός κλίματος αντιστρόφως ανάλογο με την πολιτικές επιδιώξεις… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Πιο θλιβερό από την μίζερη πραγματικότητα, είναι μόλις κάνεις κριτική στην Κυβέρνηση οι υποτακτικοί τους τρέχουν να βάλουν πλάτη αδιαφορώντας πλήρως και την αλήθεια.
Δεν τους καίγεται καρφί για την χώρα, αλλά ξιφουλκούν μόλις τους πειράξεις τα αφεντικά…