16.3 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Τελικά πράγματι “το ρισκάραμε” με την Εθνική Άμυνα, όπως μας είχαν πει… και χάνουμε

- Advertisement -

 
Δεν έχουμε κουραστεί να το λέμε, κι ας μας έχουν αποκαλέσει με κάθε είδους χαρακτηρισμούς. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Πατρίδα μας στα σημερινά της μεγέθη, αν θέλουμε ΑΟΖ, και εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (κι ουχί υδατανθράκων), τότε δεν έχουμε άλλη λύση από την υλοποίηση ενός τεράστιου, φιλόδοξου, μακροχρόνιου εξοπλιστικού προγράμματος.
Ναι, είμαστε εμείς οι Άθλιοι, που ζητάμε το … ανήκουστο. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Τελεία, παύλα κα θαυμαστικό.

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;


Γνωρίζουμε πως αυτό το άρθρο μας θα διακινηθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με πηχαίους “σχολιασμούς”, “να, η ΠΤΗΣΗ πουλάει ΟΠΛΑ“. Εντάξει, κάποιοι κάποτε προσπαθούσαν να μας πείσουν πως τετραγωνίζεται ο κύκλος, κάποιοι άλλοι πως τα λεφτά βγαίνουν από λεφτόδεντρα, είναι απείρως ευκολότερο να πειστούν κάποιοι πως δεν χρειαζόμαστε αμυντικές δαπάνες.
Τώρα, ας θυμηθούμε λίγο την πρόσφατη ιστορία των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας. Μετά τα ΕΜΠΑΕ των τελών της προηγούμενης χιλιετίας και των αρχών της τρέχουσας, δηλαδή τα εξοπλιστικά προγράμματα που μεταξύ 1996 και 2003, ελάχιστες μεγάλες προμήθειες υλικού είχαν γίνει. Μετά το 2004, αν εξαιρεθεί η αγορά των 30 F-16C/D Block 52+Adv, τίποτε άλλο δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε έντονη ανάγκη για νέες φρεγάτες αλλά και για ΤΟΜΑ.  Εντούτοις έγινε μια τεράστια προσπάθεια για να αξιοποιηθούν όλα τα παραγγελθένα συστήματα από παλιά. Προσπάθεια που εμείς τουλάχιστον την κρίνουμε ανεπιτυχή. Δεν θα επεκταθούμε όμως περισσότερο στο θέμα…

Η Χιλή αποφασίζει μεταξύ μεταχειρισμένων ολλανδικών φρεγατών Μ, αυστραλιανών Adelaide και κατασκευής νέων σε χιλιανά ναυπηγεία. Η Ελλάδα απλά αδιαφορεί…


 
Από το 2010 μέχρι το 2013, την πρώτη εποχή των Μνημονίων, τα πάντα πάγωσαν. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε με την Άμυνα, καθώς οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα είχαν εξαγριώσει τόσο αυτό που λέμε τον “Κόσμο”, που κανείς δεν θα τολμούσε να αγοράσει ούτε σφαίρα. Παρόλαυτά την περίδο 2010-2014 έγιναν μερικές κομβικές προμήθειες και κυρίως FOS για τα F-16, κάτι που βοήθησε αρκετά στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Το 2014, με την χώρα τότε προ της εξόδου από τα Μνημόνια, και ενόψει της πρώτης δειλής εξόδου στις αγορές (θυμίζουμε πως το Ελληνικό Κράτος έβγαλε ομόλογα τότε), δημιουργήθηκε μια λίστα 42 απολύτως απαραιτήτων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Προϋπολογίστηκαν επίσης περίπου 600 εκ. ευρώ ετησίως, έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορέσουν να συνεχίσουν να έχουν αποτρεπτική ικανότητα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πως φτάσαμε στη σημερινή υποβάθμιση των Ελληνικών Ε.Δ; τι προχώρησε από τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν το 2014;


Το 2015, με την αλλαγή της Κυβέρνησης, τα πράγματα άλλαξαν. Η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, και ένα νέο Μνημόνιο υπεγράφη. Οι περικοπές που έπρεπε να γίνουν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, αφορούσαν εκ νέου τις αμυντικές δαπάνες. Αν και στοιχεία εκτέλεσης του Π/Υ δεν είναι απολύτως γνωστά, πιστεύουμε πως οι περικοπές των εξοπλιστικών δαπανώ την διετία 2015-2016 ξεπέρασαν τα 600 με 800 εκ. ευρώ.
Όλοι άλλωστε θυμόμαστε πως το μόνο πρόγραμμα που προχώρησε την περίοδο αυτή ήταν ο εκσυγχρονισμός των Ρ-3Β Orion. To πρόγραμμα μάλιστα αποφασίστηκε τον Απρίλιο του 2015, όταν ακόμη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ήταν σε εξέλιξη, και ακόμη προφανώς δεν είχε γίνει γνωστό το μέγεθος του προβλήματος της Οικονομίας από τις διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Μετά το περίφημο Δημοψήφισμα του 2015, και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι εξοπλιστικές δαπάνες, μαζί με τα προϋπολογισθέντα κονδύλια, ουσιαστικά εξανεμίστηκαν. Ναι μεν υπήρχαν θεωρητικά στους προϋπολογισμούς, απλά τα χρήματα δεν ξοδεύονταν. Έτσι έκλειναν διάφορες “τρύπες”, ή καλύτερα, όπως αναφέρονται εκείνη την περίοδο “αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού”, που αφορούσαν είτε κοινωνικά επιδόματα, είτε ενίσχυση του Δημοσίου Τομέα με νέους υπαλλήλους.

ΑΠΟΨΗ: Βυθίζοντας τον “Πορθητή” (στον ύπνο μας, ή πως καταρρίπτουμε Εθνικούς Μύθους)


Η χώρα μετά την εκτεταμμένη φοροεπιδρομή, από το 2017 πέρασε σε καθεστώς πλεονασμάτων. Τα Επιτελεία, που περίμεναν καρτερικά ενίσχυση ουσιαστικά από το 2008, άρχισαν να γίνονται πιο πιεστικά. Η αρχή έγινε με το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017, όταν πλέον ανακοινώθηκε ο εκσυγχρονισμός των F-16. Μετά, αργά αλλά σταθερά, διάφορες άλλες ανάγκες άρχισαν πλέον να μην μπορούν να κρυφτούν, και προέκυψε ενδιαφέρον για αρκετά αμυντικά προγράμματα. Μόνο στο ενδιαφέρον έχουμε μείνει όμως, γιατί υπογραφές δεν έχουμε δει πουθενά.
Πριν συνεχίσουμε, θα πρέπει να πούμε και για την φαρσοκωμωδία της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, πρώτα με το φιάσκο των δυο FREMM, που ΘΑ παραλαμβάναμε πέρσι, και μετά με τις Adelaide. Για τις Adelaide, “τις θέλαμε, αλλά με, δεν μας έδιναν, αλλά ζητήσαμε, είπαν όχι, αλλά μετά ναι χωρίς, μετά όμως εμείς, δεν, το θέλαμε, και είπαμε, όμως όχι, αλλά προφανώς είχαμε, αλλά μας έδιναν, και δεν θέλαμε, αυτό μόνο, τίποτε άλλο”. Στις παραπάνω ουσιώδεις κουβέντες, εξαντλείται η απάντηση στο ερώτημα “γιατί δεν πήραμε τις Adelaide”.

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά


Κάπως έτσι χάσαμε και τις Adelaide… Γιατί όταν έχεις Arleigh Burke και Udaloy II στο Στόλο, πως … σκέφτεται Adelaide κι άλλα κουραφέξαλα. Με τα πολλά, οι Adelaide έγιναν επιδόματα, 13η σύνταξη και καθρεπτάκια για τους ιθαγενείς, αλλά εμείς, σε κάθε ευκαιρία, μιλάμε για ένα Πανίσχυρο Πολεμικό Ναυτικό, με αποτρεπτική ικανότητα απίθανη, που βγάζει εκπληκτικά βίντεο, αλλά τα στελέχη (κυριολεκτικά ήρωες, το πιστεύουμε και θα είμαστε πάντα δίπλα τους) πρέπει να πολεμήσουν με φρεγάτες ηλικίας 40 ετών.
Φυσικά η πολιτική ηγεσία, αν την ρωτήσεις θα σου πει πως όλα βαίνουν καλώς, κι αμά λάχει να ούμε κοντράρουμε στα ίσια το -πιο τουρκικό, αυτό το έχουμε για πρωϊνό- κινεζικό ναυτικό εκτός έδρας, στα ανοιχτά της Σαγκάης. Κάθε μη εκσυγχρονισμένη S έχει δυο ομάδες μάχης Liaoning μόνο για προπόνηση. Πάμε παρακάτω…
Η σύμβαση για τα ελληνικά F-16 υπογράφτηκε τελικά με μεγάλη καθυστέρηση το 2018 (τα πάντα ήταν έτοιμα από το 2016), κι αφού οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη να δώσουν σχεδόν 500 εκ. δολάρια (αυτό το λέμε για καλό). Από εκεί και πέρα, κι εξαιρώντας την εκπληκτική κίνηση αγοράς 70 μεταχειρισμένων OH-58D Kiowa Warrior σε τιμή λαμαρίνας, τίποτε άλλο δεν έχει προχωρήσει στην έρμη τούτη χώρα αμυντικά. FOS για C-27J, NH-90, Mirage 2000 ακούμε εδώ και χρόνια, αλλά πάντα κάτι “κολλάει”, φταίνει -για κάποιους καλοθελητές της κυβέρνησης- πάντα οι Ιταλοί, οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι, όλοι εκτός φυσικά από την πολιτική ηγεσία.

ΑΠΟΨΗ: Το διαρκές έγκλημα της μη προμήθειας σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια 214ΗΝ


Φτάσαμε λοιπόν, καλοκαίρι του 2019 και τίποτε δεν έχει προχωρήσει. Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ θέλουν εκσυγχρονισμό, ρίξαμε το κονδύλι από τα 400 εκ. ευρώ στα 160 αλλά και πάλι καθυστερούμε όσο δεν παίρνει, τα 214ΗΝ δεν έχουν τορπίλες, οι Kortenaer κινούνται χάρη στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του ΠΝ αλλά και τις δωρεές, και τα Ναυπηγεία δεν μπορούν να ναυπηγήσουν δυο ρημάδες πυραυλακάτους, με τεχνολογία του 2000. Κατά τα λοιπά, θέλουμε και εγχώριο ναυπηγικό πρόγραμμα. Κάτι ανέκδοτα επιπέδου [email protected] δεν τα λέμε πια, κρύωσαν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τι είδους Πολεμική Αεροπορία θέλουμε για το μέλλον; Μας αρκούν 30, 50 ή 100 μαχητικά;


Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι, πως η ρήση του συμπαθούς πολιτικού του κυβερνώντος Κόμματος, περί “θα το διακινδυνεύσουμε”, έγινε πράξη την τελευταία 5ετία (4,5 χρόνια). Το πάγωμα των αμυντικών δαπανών έχει γίνει πράξη. Το τελευταίο “χαρτζηλίκι” που έδωσε προεκλογικά η κυβέρνηση μπορούσε να κλείσει άμεσα τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες, να αγοράσει τις Adelaide και να τις εξοπλίσει με αριθμό SM-2. Με αυτά, θα μπορούσαμε να ξαναβγούμε στην Ανατολική Μεσόγειο με αξιώσεις, να κυρήξουμε ΑΟΖ και να την υποστηρίξουμε. Τα έσοδα από την ΑΟΖ θα μπορούσαν να φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, δις στον κρατικό κορβανά, ισχυροποίηση της χώρας μας διεθνώς. Αλλά όχι, καλύτερα λίγοι ψήφοι τώρα και στο χέρι, παρά λεφτά στο μέλλον και καρτέρει.
Και κλείνοντας, να πούμε το εξής σημαντικό. Το διακινδυνεύσαμε, έχει όμως καταλάβει κανείς πως χάσαμε; Και τώρα, τι κάνουμε;

ΘΕΜΑ: Τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τις επόμενες δεκαετίες;


 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Η απάντηση στο άρθρο σας ευρίσκεται στο διαβόητο άρθρο Σημίτη στην Καθημερινή, όπου, αφού εκτίθεται λεπτομερώς η ματαιότητα των διμερών διερευνητικών επί έτη επαφών για την υφαλοκρηπίδα, ο συγγραφέας καταλήγει στην ανάγκη να ενδώσουμε στις αξιώσεις της Τουρκίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
http://www.kathimerini.gr/1028367/article/epikairothta/politikh/aigialitida-zwnh–aoz–yfalokrhpida-prosoxh-twra
Προς την κατεύθυνση αυτή μας ωθεί και η σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, την οποία αναδημοσιεύετε …
https://www.ptisidiastima.com/us-embassy-about-simitis-article/
και η οποία έχει ως εξής:
http://www.kathimerini.gr/1028761/article/epikairothta/politikh/mpil-mioyrant-sthn-k-to-ar8ro-shmith-oi-dhlwseis-paiat-h-yfalokrhpida-kai-h-kypriakh-aoz
με χαρακτηριστικό σημείο
“Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη αυτή ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε ρητώς τη δημιουργία λογαριασμού μεσεγγύησης, ώστε οι πόροι που προέρχονται από κυπριακές δραστηριότητες γεώτρησης να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων.”
Υπενθυμίζω εδώ ότι (από σημερινό ρεπορτάζ)
“Με μοχλό πίεση τις δικές της έρευνες η Άγκυρα ζητάει από τη Λευκωσία:
είτε να σταματήσει τις έρευνες και την προσπάθεια εκμετάλλευση του φυσικού αερίου,
είτε να δημιουργηθεί ένα κοινό εταιρικό σχήμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα εκμεταλλευτεί τα όποια κοιτάσματα,
είτε να δημιουργηθεί ένα fund με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και θα αποδώσει τα χρήματα στους Κυπρίους μετά τη λύση του Κυπριακού.
Αν η Λευκωσία δεν δεχτεί μια από αυτές τις προτάσεις, η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις έρευνες σε περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ότι ανήκουν στις ΑΟΖ τους.”
Επομένως, οι ΗΠΑ πιέζουν Ελλάδα και Κύπρο να αποδεχτούν την τρίτη από τις εναλλακτικές αξιώσεις της Τουρκίας. Αν τώρα πράγματι η “ακριβοδίκαιη διανομή” έχει γίνει “εξίσου”, δηλαδή το 19% του πληθυσμού θα λάβει το 50% των πόρων, πρόκειται για Αττίλα ΙΙΙ με τη βούλα Αναστασιάδη, Τσίπρα, ΗΠΑ και γενικά όλων, που φυσικά δεν θα είχε καταστεί δυνατός αν η Ελλάς έντρομη δεν είχε εγκαταλείψει οποιαδήποτε προσπάθεια διατήρησης αξιομάχου ενόπλων δυνάμεων, δεν είχε δαιμονοποιήσει τον πόλεμο, δεν προήγε επί σειρά ετών στο εσωτερικό της την αντεθνική ατζέντα και δεν υπονόμευε το ηθικό των ΕΔ, της νεολαίας και του όλου πληθυσμού.
Δυστυχώς, όπως στρώνει κανείς, έτσι και κοιμάται.
Την ίδια ώρα, πολλοί εδώ ονειρεύονται τον 6ο Στόλο να καταναυμαχεί την Τουρκική Αρμάδα, ενώ εμείς πίνουμε τον φρέντο μας.
Αυτά όμως δεν γίνονται. Δυστυχώς.
Το Ισραήλ, διεθνής παρίας υπό εμπάργκο των ΗΠΑ ως τον Ιούνιο του 1967, έγινε μετά τη νίκη του προνομιακός εταίρος.
Κανείς δεν στηρίζει όποιον δεν θέλει να πολεμήσει. Δεν αξίζει. Είναι ποντάρισμα σε κουτσό άλογο.
Τα παραπάνω εξηγούν και την (απροσδόκητη, με τα δεδομένα του χώρου) απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές, ώστε να μετακυλίσει το άχθος του επαίσχυντου συμβιβασμού στο διάδοχό του, και να μπορέσει να ξαναβγεί στους δρόμους με τη στολή του “κυνηγού γερμανοτσολιάδων”, παρά το ότι ο ίδιος υποθήκευσε επί έναν αιώνα τη δημόσια περιουσία υπέρ ξένων κυριάρχων δανειστών, αξίωση στην οποία ουδείς από τους προκατόχους του είχε ενδώσει, παρά τις σχετικές κρούσεις, προτιμώντας με την πιστή εφαρμογή των οδυνηρών συμφωνιών να μην αφήσουν το παραμικρό πάτημα για την έγερση τέτοιων αξιώσεων. Ακριβώς όπως ο Γ.Α. Παπανδρέου δέσμευσε, τρεις εβδομάδες προ των εκλογών του 2004, την Ελλάδα στη διαδικασία του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν, παραβιάζοντας θεμελιώδη αρχή των δημοκρατικών πολιτειών περί παύσεως διαπραγματεύσεων μήνες προ των εκλογών.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

“ο ίδιος υποθήκευσε επί έναν αιώνα τη δημόσια περιουσία υπέρ ξένων κυριάρχων δανειστών, αξίωση στην οποία ουδείς από τους προκατόχους του είχε ενδώσει, ” . Αυτό έγινε με το πρώτο μνημόνιο το 2010.
Το “ρίσκο ” μας είναι διαχρονικό ανεξάρτητα με το ποιός μας κυβερνά. Ενδιαφέρον θα είχε να ρωτηθούν ο νυν πρωθυπουργός και ο μάλλον επόμενος πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης για το πως αξιολογούν τις απόψεις Σημίτη.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  x-m

Κατά το δεύτερο σκέλος έχετε δίκιο. Οι ρίζες της χρεωκοπίας βρίσκονται πολύ πίσω. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 26% του ΑΕΠ το 1981, και το παρέδωσε στο 89% το 1989, είχαμε μπει ήδη στο δρόμο χωρίς επιστροφή (το φαινομενικό 64% που επικαλείται ο κ. Λαλιώτης στην αρθρογραφία του δεν είναι το αληθές, γιατί δεν περιλαμβάνει κρυφά χρέη όπως εκείνο του Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος, που έγινε εμφανές μόνο μετά τις παρεμβάσεις Μητσοτάκη/Ξαφά στον τρόπο σύνταξης των δημοσίων λογιαριασμών, που αποκατέστησαν την αλήθεια, γι’ αυτό στα χρόνια του τελευταίου φαίνεται να φούσκωσε το χρέος παρά την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική). Και ενώ οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη, Παπανδρέου (1993-96) και Σημίτη έκαναν φιλότιμες προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης, οι δύο κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή του νεοτέρου αποτέλειωσαν την καταστροφή με την αφροσύνη των τεραστίων ελλειμμάτων, τη μονιμοποίηση των 250.000 συμβασιούχων και των γενναιόδωρων αυξήσεων μισθών και συντάξεων κάθε χρόνο κατά σχεδόν 6%.
Ωστόσο, η εισφορά της δημοσίας περιουσίας (γαιών, συμμετοχών κλπ.) στο Υπερταμείο ως εμπράγματη ασφάλεια των πιστωτών είναι συμμόρφωση προς τις προϋποθέσεις που έθεσε η Γερμανία τον Ιούλιο του 2015, μετά το δημοψήφισμα, στις οποίες φυσικά η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα συμμορφώθηκε, έχοντας οδηγήσει την Ελλάδα στη γωνία με το κλείσιμο των τραπεζών. Ακόμη θυμάμαι το Σαββατόβραδο εκείνο, έτυχε να ευρίσκομαι σε γάμο στην εξοχή με έναν γηραιό ακαδημαϊκό, ο οποίος είχε υπάρξει μάρτυρας όλων των στιγμών των σχέσεων Ελλάδος – ΕΟΚ/ΕΕ, από το 1962 με τη συμφωνία συνδεσης και εντεύθεν. Γυρνούσαμε με το αυτοκίνητο στην πόλη, μου λέγει “Έμαθες τίποτε;”, του απαντώ “Ο Σόιμπλε ζητά υποθήκευση όλης της δημοσίας περιουσίας”, ο άνθρωπος, κλασικός αστός, από τους μεγάλους εν ζωή Έλληνες νομικούς, βαθύς γνώστης, μου λέγει αμέσως “Αυτό σημαίνει δραχμή! Δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα δεχθεί μια τέτοια προπετή αξίωση. Μας το λένε οι ξένοι εν γνώσει ότι θα αρνηθούμε, είναι αποφασισμένοι να μας διώξουν.”. Πού να ήξερε …

Nestoras
Trusted Member
Nestoras (@nestoras)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση.
Βέβαια, σχετικά με το τελευταίο κομμάτι, για να μην ξεχνιώμαστε, και παρόλες τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της κυβέρνησης του καλοκαιριού του 2015, τα άρθρα του μνημονίου τα υπέγραψε και η (για λίγο ακόμα) αξιωματική αντιπολίτευση, για να μην υπάρχει καμιά περίπτωση υπαναχώρησης, με τους γνωστούς Ελληνικούς Λεονταρισμούς, αργότερα που “θα έχουν περάσει τα δύσκολα”!
Θυμάστε εντυπωσιακές λεπτομέρειες, και από τον προηγούμενο αιώνα, αυτήν όμως μάλλον την ξεχάσατε.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  Nestoras

Διόλου δεν το ξέχασα. Τι έπρεπε να γίνει δηλαδή; Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν συγκέντρωνε την πλειοψηφία, διότι οι ακραιφνείς κομμουνιστές είχαν αποσχισθεί. Η εναλλακτική ήταν η ολική αθέτηση έναντι των κυριάρχων (=κρατών, για να μην παρεξηγούμαστε …) δανειστών, και η εκτύπωση ευτελούς εθνικού νομίσματος. Αδιανόητο. Το ζήτημα ήταν να μη φθάσουμε ως εκεί! Όσο η Ελλάδα εκπλήρωνε τα συμφωνηθέντα, η σκοτεινή φιγούρα που κατοικοέδρευε στο Reichsluftfahrtministerium δεν είχε πάτημα να επιβάλλει την ατζέντα της περί λήψεως του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ως εμπραγμάτου ασφαλείας.

Alexandros
Member
Alexandros (@alexandros-2)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Δλδ το σχέδιο Αναν σου άρεσε, έπρεπε να υο δεχτούμε; Και πες μας ποια κυβέρνηση έκανε το μεγαλύτερο κακο στην άμυνα της χώρας; Σημίτης με τα τσεπωματα και τα άοπλα οπλικά συστήματά, τις φρεγατες (βλέπε κορτεανερ) τα υποβρύχια χωρισ Τορπίλες τα Leo χωρις βλήματα ΝΔ με Σπηλιωτοπουλο και αργότερα με τον κατά φαντασία υπουργό Μειμαράκη με τα F-16 χωρίς τα όπλα στην φαρέτρα τους και με τα αειθαλή lantirn στις πτέρυγες, με τα κουτσουρεμένα mirage 2000-5 με τις παραγγελίες NH-90 με την παγκόσμια ελληνική πατέντα-έκδοση τους με τα μεταλλικά καλύμματα στο πιλοτήριο τους για να κρύψουν τα κενά η τον Βενιζελο με την περίφημη απόφαση σταθμό στα ναυπηγεία, αλλά ναι έχετε δίκιο, η αριστερα του Τσίπρα είπε θα τα αλλάξει αλλά έκανε ακριβώς τα ίδια που και οι άλλοι θα κάνουν! Η μήπως όχι περιμένεις και εσυ το θαύμα;

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  Alexandros

Από την έκφραση “επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν” που χρησιμοποιώ, εσύ συμπέρανες ότι μου άρεσε;

Alexandros
Member
Alexandros (@alexandros-2)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Ναι συγνωμη έχεις δίκιο, το τελευταιο κομμάτι μου διέφυγε

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  Alexandros

Περιττεύει να πω ότι κατά τα λοιπά έχεις δίκιο, και έχω αναπτύξει τις απόψεις μου υπό άλλες ρούμπρικες στην “Π” συχνά, στηλιτεύοντας αυτό που αποκαλώ “νεοπλουτισμό των προμηθειών” επί Τσοχατζόπουλου / Παπαντωνίου, και εκφράζοντας την αντίθεσή μου ιδίως στην πρωτοβουλία κλιμάκωσης των εξοπλισμών στη Θράκη με εισαγωγή ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ αρμάτων, που κατέληξε σε στρατηγική ήττα (η Τουρκία σύντομα σώρευσε περισσότερες κάννες των 120 – με υποδεέστερο θώρακα βέβαια – σε ελάχιστο χρόνο με αμελητέο κλάσμα της δικής μας δαπάνης). Για την δε εγκληματική θητεία Μεϊμαράκη, που αρνείτο να υπογράψει οιαδήποτε προμήθεια, και η μόνη του απόφαση ήταν η εγκληματική περαιτέρω μείωση της θητείας, τα έχω πει ουκ ολίγες φορές. Σε εποχές αφθονίας, δεν μπόρεσαν να κάνουν τα απαραίτητα καν (βλήματα αρμάτων, τορπίλες, εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ).

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, για πρώτη φορά η αμερικανική πρεσβεία αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να διαψεύσει άρθρο πρώην πρωθυπουργού. Διαψεύδει ακριβώς τον ψευδή ισχυρισμό ότι δεν θα στηρίξει την Ελλάδα, αλλά την σπρώχνει στον συμβιβασμό, που χρησιμοποιεί ο Σημίτης σαν άλλοθι για να δικαιολογίσει την προδοτική πολιτική του.
” με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή, δεδομένης της βαθιάς γνώσης του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα και τις πρόσφατες ισχυρές δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Ως μέρος των στοιχείων που παραθέτει για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας υιοθετούν προσεκτική προσέγγιση με την Τουρκία, ο κ. Σημίτης αναφέρει: «Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με “τις προκλήσεις της Τουρκίας” στην κυπριακή ΑΟΖ, “σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” και “μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη”, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».
Σημειώνω εδώ ότι αυτό δεν περιγράφει με ακρίβεια την απάντηση του πρέσβη κ. Πάιατ στην ερώτηση στο Air Power Conference στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του. Ποτέ δεν μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς. Αντ’ αυτού, είπε: «Οσον αφορά συγκεκριμένα την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, διαπιστώσατε την πολύ γρήγορη και σαφή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα της έμφασης που αποδίδουμε στην αποφυγή προκλητικών και κλιμακωτών ενεργειών. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας –και αυτό εμπνέεται και πάλι από την υποστήριξή μας στην τριμερή Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος– είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις “

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Πού διαφωνούμε;

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Συμφωνούμε οτί αυτο που πληρώνουμε σημερα είναι ο λογαριασμός του Τσοβόλα δώστα όλα, αλλα διαφωνούμε στο οτι εσύ πιστεύεις οτι οι Αμερικανοι μας σπρώχνουν στον συμβιβασμό, και εγω πως δεν ισχύει κατι τέτοιο αλλά καποιοί ψευδώς το χρησιμοποιούν σαν άλλοθι, δλδ τι να κάνουμε, οι ξένοι και οι Αμερικάνοι μας αναγκάζουν. Αν εχω παρεξηγήσει την θέση σου ζητώ συγγνώμη.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Όχι, τουναντίον, και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ έχουν αυτή την στιγμή κάποια εύνοια για την Τουρκία, θα ήταν αστείο άλλωστε. Αλλά οι ΗΠΑ θέλουν να μη γίνει πόλεμος, ο πόλεμος είναι “παράφρων μεταβλητή”, το ξίφος άμα βγει από το θηκάρι δύσκολα ξαναμπαίνει, και χαλάει και τις δουλειές. Αρκετές εστίες αστάθειας υπάρχουν. Αν η Τουρκία πει “Αυτά που ζητώ, ή πόλεμος!”, οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ελλάδα να ενδώσει. Που είναι ορθολογικό από μέρους τους, δεν είναι “ο δικός τους πόλεμος”, και το αργότερο από το Θουκυδίδη ξέρουμε ότι α ασθενής υποχωρεί μέχρι εκεί που η αδυναμία του επιβάλλει.
Ελπίζω πάντοτε να κάνω λάθος. Πάντως αν το μαχαίρι φθάσει στο κόκκαλο, ας ανακηρύξουμε μονομερώς ΑΟΖ, καταθέτοντας συντεταγμένες, ας το κάνει και η Τουρκία, και ας αναλάβει τις ευθύνες της η διεθνής κοινότητα, εξαγγέλλοντας προληπτικά κυρώσεις για το μέρος που θα αρνηθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Υπόψιν βέβαια ότι η δικανική κρίση (όπως και η κάλπη) είναι γκαστρωμένη …

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Όσο υποχωρούμε με ψέυτικη δικαιολογία οτι δεν μας στηριζουν οι Αμερικάνοι, αυτό που περιγράφεις θα είναι το αποτέλεσμα. Κανείς δεν θα πολεμήσει για σένα, αν εσύ ο ίδιος δεν πολεμήσεις. Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι οτι εμμέσως πλην σαφώς οι Αμερικάνοι μας λένε οτι αν είμαστε αποφασισμένοι να ξαναπούμε “Αlors, c’est la guerre!” τότε θα είναι δίπλα μας.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Τώρα πλέον συμφωνούμε! Αλλά εξακολουθεί να με προβληματίζει η εύνοια των ΗΠΑ για λύσεις με “μεσεγγυούχους” κλπ. Όπως επίσης το timing και η σκοπιμότητα της παρέμβασης Σημίτη. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Οι απόμαχοι πρώην πρωθυπουργοί έχουν την πολυτέλεια να εκφράζονται ελεύθερα, αδιαφορώντας για το κόστος (θυμάμαι και τον Κων. Μητσοτάκη στον άχαρο αυτό ρόλο) …

ACHERON
Member
ACHERON (@acheron)
1 year ago

” τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν
κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις “
Το “win-win” στην αμερικανική διπλωματική διάλεκτο,πώς το αντιλαμβάνεσαι;

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
1 year ago
Reply to  ACHERON

Όταν παίρνεις ένα απόσπασμα από ένα κείμενο αλλάζει τελείως το νόημα. Αυτό κατηγορεί η Αμερικανική πρεσβεία ότι έκαναν το pronews και το pentapostagma.
Αντιγράφω από το πιο πάνω σχόλιο μου, αφού δεν το διάβασες (#146717) : Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, για πρώτη φορά η αμερικανική πρεσβεία αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να διαψεύσει άρθρο πρώην πρωθυπουργού. Διαψεύδει ακριβώς τον ψευδή ισχυρισμό ότι δεν θα στηρίξει την Ελλάδα, αλλά την σπρώχνει στον συμβιβασμό, που χρησιμοποιεί ο Σημίτης σαν άλλοθι για να δικαιολογίσει την προδοτική πολιτική του :
” με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή, δεδομένης της βαθιάς γνώσης του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα και τις πρόσφατες ισχυρές δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Ως μέρος των στοιχείων που παραθέτει για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας υιοθετούν προσεκτική προσέγγιση με την Τουρκία, ο κ. Σημίτης αναφέρει: «Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με “τις προκλήσεις της Τουρκίας” στην κυπριακή ΑΟΖ, “σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” και “μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη”, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».
Σημειώνω εδώ ότι αυτό δεν περιγράφει με ακρίβεια την απάντηση του πρέσβη κ. Πάιατ στην ερώτηση στο Air Power Conference στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του. Ποτέ δεν μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς. Αντ’ αυτού, είπε: «Οσον αφορά συγκεκριμένα την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, διαπιστώσατε την πολύ γρήγορη και σαφή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα της έμφασης που αποδίδουμε στην αποφυγή προκλητικών και κλιμακωτών ενεργειών. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας –και αυτό εμπνέεται και πάλι από την υποστήριξή μας στην τριμερή Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος– είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις “

ACHERON
Member
ACHERON (@acheron)
1 year ago

Εγώ το διάβασα όλο σου το σχόλιο,απλώς την ουσία που ψάχνω,την εντόπισα στο “win-win”.
Τώρα θα σε ρωτήσω,σε όσο πιό απλά ἑλληνικά γίνεται,πόσο νομίζεις ότι συμβιβάζονται το διεθνές δίκαιο,ἡ πειρατεία,και το “win-win”.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
1 year ago
Reply to  ACHERON

Αν δεν μπορείς ή δεν θες να καταλάβεις, δεν είναι κάτι με το οποίο μπορώ να σε βοηθήσω. Συνέχισε να χρησιμοποιείς οποία λέξη ή απόσμασμα εκτός κειμένου σε βολεύει για να αυτοεπιβεβαιώσεις τις απόψεις σου.

ACHERON
Member
ACHERON (@acheron)
1 year ago

Συνέχισε να κρύβεις το κεφάλι στην άμμο.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
1 year ago
Reply to  ACHERON

Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, εοκ και νατο το ίδιο συνδικάτο, έξω οι βάσεις του θανάτου. Τovarich αυτός ο τόπος πλήρωσε πολύ ακριβά τις σοσιαλιστικές εμμονες κάποιων.

ACHERON
Member
ACHERON (@acheron)
1 year ago

Τovarich έ;
Έπρεπε να την περιμένω την ταμπέλα.
Δέν θα σχοληθώ περαιτέρω.
«Σοφώτατον χρόνος,ανευρίσκει γάρ πάντα.»

adpanos
adpanos (@adpanos)
1 year ago

Έχει και άλλα κρυμμένα ο μπαχτσές.
Τα τρία από τα τέσσερα υποβρύχια Τ214 δεν είναι πλήρως λειτουργικά.
Επίσημο έγγραφο παρακάτω.
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11031673.pdf
Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που δεν παίρνουμε τορπίλες ….. αφού στην ουσία δεν έχουμε τελειωμένα υποβρύχια.
Το ακόμα μεγαλύτερο κακό είναι πως το διατυμπανίζουμε φόρα παρτίδα, πως δεν δουλεύουν τα ρημάδια τα όπλα μας ….

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 year ago
Reply to  adpanos

Αυτοί που το γράψαν και το βγάλαν δημοσια αυτό είναι Ηλίθιοι η Προδότες!
Οι Υπηρεσίες Εθνικής Ασφαλειας 😎 Δικαιοσύν 😡 η Αnτιπολίτευση 😆 δεν ασχολούνται με αυτά εδώ τα forum οποτε ούτε θα πάρουν χαμπάρι τι βγήκε έξω 😡

spy
Member
spy (@spy)
1 year ago
Reply to  adpanos

Άρθρο 146
Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας
Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείτια με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
Άρθρο 152
Γενική διάταξη
Στις περιπτώσεις των άρθρων 142, 145, 147, 148, 149, το δικαστήριο μπορεί μαζί με τη φυλάκιση να επιβάλει και στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 63 αριθμ. 1.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago
Reply to  adpanos

Κύριοι, ηρεμία…το χαρτί αυτό δε μοιάζει να περιέχει διαβαθμισμένες πληροφορίες…δείτε λίγο τι δημοσιεύουν οι ΗΠΑ καθημερινά για τα δικά τους!

Marios kosmidis
Marios kosmidis
1 year ago

Τελείωναν τα μνημόνια το 14…..γιατί η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ….ούτε ο Σαμαράς δε τα πίστευε αυτά.
Με με ομόλογό που δεν καλύφθηκε καν , με επιτόκιο στο 5μιση..παρακάλια για προληπτικη γταμμη, με ανολοκληρωτο πρόγραμμα και 5,6 δις αποκληση από τους στόχους ,με 28% ανεργία και στα ταμεία χρήματα ούτε για τις συντάξεις του επόμενου μήνα……το βασικό είναι τα 42 εξοπλιστικά που δεν έγιναν.
Αυτοί είμαστε σε αυτά θα ξανάρθουμε ….
Τα σκασμό δις που όχι εξοπλισμοί….γιγάντιοι δεν έγιναν αλλά έγιναν μίζες βέβαια ήταν λεπτομέρειες ……για ένα υπουργό που ήθελε να βάλει κάτι στην άκρη για τα γεράματα.
Άκη λέμε και κλαίμε…και να ξανάρθεις θελουμε
Ευτυχώς που θα φύγουν οι Μαδουροι και θα ξανάρθουν οι εξοπλισμοί τα αντισταθμιστικά …….γιατί δουλειές να παίρνουμε αεροπλάνα χωρίς ΑΟ και με τα μισά.λεφτα να τα δίνουν οι Αμερικανοί …..δουλειές δε γινονται
Ας γυρίσουμε στο 14 λοιπόν με χώρα του κλωτσούσε και του μπάτσου με παγκόσμια ανυποληψία….αλλά 42 εξοπλιστικά μη το ξεχνάμε 17 φορές το γράψαμε να το θυμαστε ένας μήνας ακομα μη γίνει και καμιά στραβη

adpanos
adpanos (@adpanos)
1 year ago

Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί τα γραφόμενά σας, έχουν ΠΑΝΤΑ εντός τους, πολιτικό περιεχόμενο;
Ούτε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο μονόπλευρο.
Η Π&Δ ασκεί κριτική σε αυτούς που σήμερα είναι στο τιμόνι και παίρνουν αποφάσεις. Εσάς σας αρέσουν όλα όσα έχουν επιτελέσει ;
Να σας θυμίσω το παρακάτω μόνο :
https://www.youtube.com/watch?v=dRRtgzR6VPw

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Χώρα του κλώτσου και του μπάτσου δεν είναι η Ελλάδα του 2014, που ήταν λουλούδι που άνθιζε, μετά τις σοβαρές θυσίες που προηγήθηκαν. Χώρα του κλώτσου και του μπάτσου είναι η Ελλάδα του 2015, όπου μια δράκα επίορκων σχεδίαζαν την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος (ευρώ), που καθιερώθηκε με τυπικό νόμο που ψήφισε η Βουλή, από άλλο νόμισμα, χωρίς τυπικό νόμο, με υποσχετικές ή σφράγιση χαρτονομισμάτων, και τανκς στους δρόμους. Ο συνοδοιπόρος του Βαρουφάκη Galbraith (τι όνειδος στ’ αλήθεια για τον μεγάλο πατέρα του …) ήταν αρκετά ηλίθιος ή θρασύς για να αφηγηθεί σε βιβλίο τις προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, στις οποίες ο ίδιος, ο ψυχοπαθής νάρκισσος ιστορικός της οικονομίας και δυο τρεις αμετανόητοι κομμουνιστές υπουργοί είχαν καταπείσει τον αδαή Τσίπρα. Στον τελευταίο βέβαια κάποιος σφύριξε την ιστορία της “Δίκης των Έξι”, που μάλλον του έκανε εντύπωση … και ανέκρουσε πρύμνα, για το καλό όλων μας, και κυρίως του κεφαλιού του.
Ό,τι συμβεί θα είναι απότοκος εκείνης της περιπέτειας, που έκλεισε με περιττό τρίτο μνημόνιο, δια παντός απώλεια της εμπιστοσύνης των Ελλήνων στο τραπεζικό σύστημα (έγκλημα καθοσιώσεως, το μεγαλύτερο που μπορεί να νοηθεί) και εξανεμισμό των καρπών των θυσιών των Ελλήνων. Τέσσερα χρόνια χαμένα για να φθάσουμε στο 2014, αλλά με το 40% των καταθέσεων να έχει φύγει δια παντός, μαζί με τον ανθό της Ελλάδας, απρόθυμο φυσικά να ζήσει σε μια χώρα όπου μπορεί να γίνεται αναπληρώτρια υπουργός οικονομίας το μαυροφορεμένο βαμπίρ, που θριαμβευτικά εξήγγειλε τη βραδιά του δημοψηφίσματος (σαν από το μπαλκόνι των Χειμερινών Ανακτόρων μετά την άλωση του 1917) τη δήμευση του μόχθου των Ελλήνων από τις τραπεζικές θυρίδες, ενώ μόλις προ ημερών είχε σφυρίξει στη γριά της το παραμύθι, για να αναλάβει το “οικογενειακό κομπόδεμα”.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν (σε δισ. ευρώ):
2008: 272
2009:271
2010:233
2011:193
2012:179
2013:176
2014:173
2015:128
2016:131
2017:128
πότε χάθηκε η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα;

Diogenis
Member
Diogenis (@diogenis)
1 year ago
Reply to  x-m

Ξεχνάς μια βασική παράμετρο το εισόδημα είχε πέσει 25% στο ίδιο διάστημα που να περισσέψουν χρήματα για αποταμίευση και δεν ήταν θέμα εμπιστοσύνης τραπεζικού συστήματος, και την ίδια οι πονηροί βγάλανε τα χρήματα τους εξω οι οφ σορ ειναι τίγκα από πολιτικά πρόσωπα από δημοσιογράφους ,απλές νοικοκυρές .εις υγείαν των κορόιδων …. και αυτοί ετοιμάζονται να μας ξανάρθουν αρχίσανε να μοιράζουν βιλαετια .

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  x-m

Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά: Η πρώτη μείωση (2009-2011) είναι εκδήλωση του κινδύνου αφερεγγυότητας. Ο κόσμος φοβάται ότι το κράτος, που πάει κατά διόλου, θα αθετήσει, και οι τράπεζες, που έχουν καλύψει όλα τα ομόλογά του, θα καταστούν εξ αντανακλάσεως αφερέγγυες και θα αθετήσουν έναντι των καταθετών. Επίσης ότι θα εισαχθεί εθνικό νόμισμα μετά από κρατική χρεωκοπία, που θα απαξιωθεί τάχιστα, γι’ αυτό – ασκώντας τη θεμελιώδη ελευθερία τους διακίνησης κεφαλαίων ως πολίτες της Ένωσης – πηγαίνουν την αποταμίευσή τους σε χώρους όπου θα συνεχίσει να υπάρχει ευρώ και μετά την πτώχευση της Ελλάδος. Ο κύκλος αυτός ανασφάλειας κλείνει με την ανατροπή Παπανδρέου (Κάννες, δημοφήφισμα για το νόμισμα) από Βενιζέλο (τη μεγαλύτερη πράξη εθνικής ευθύνης που έχει γίνει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία) και το PSI (πλέον βελούδινη χρεωκοπία της ιστορίας, ένα τιτάνιο έργο σε νομική terra incognita, αναγκαίο αν και όχι επαρκές για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας), που αποκαθιστά την ισορροπία και την εμπιστοσύνη. Οι διαρροές από το τέλος του 2011 ως τις αρχές του 2015 είναι ελάχιστες, και τεκμηριώνονται από την ανάλωση αποταμιεύσεων λόγω συρρίκνωσης των εισοδημάτων εξαιτίας της λιτότητας. Αν ληφθεί υπόψη αυτή η ανάλωση, αλλά και η εκπληκτική ψυχολογία της αγοράς τα δύο – τρία τελευταία τρίμηνα του 2014 (οι ασχολούμενοι με τις συναλλαγές θυμόμαστε μια ολιγόμηνη άνοιξη σε αγορές ακινήτων, σύσταση επιχειρήσεων κλπ.), μπορεί να πει κανείς ότι το 2012-14 υπήρξε ίσως και επιστροφή καταθέσεων από την αλλοδαπή.
Η δεύτερη τουναντίον μείωση, του 2015, είναι εκδήλωση του πολιτικού κινδύνου: Ο Έλληνας πολίτης τίθεται, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδος, ενώπιον του ενδεχομένου το Κράτος να δημεύσει τις καταθέσεις του και το περιεχόμενο των θυρίδων του (ανακοίνωση Βαλαβάνη τη βραδιά του δημοψηφίσματος!), δηλαδή της κατάργησης του θεμελιώδους δικαιώματος επί της ιδιοκτησίας / περιουσίας, πράγμα που δεν είχε συμβεί ούτε σε μείζονες εθνικές κρίσεις όπως του Κυπριακού το 1974, διότι ακόμη και οι πλέον εγκληματικές ελληνικές κυβερνήσεις, νόμιμες ή παράνομες, δεν αποτόλμησαν το μέγιστο των εγκλημάτων, να κινηθούν δηλαδή ως στρατός κατοχής κατά των Ελλήνων πολιτών και να αρπάξουν το βιός τους. Και βέβαια ο Έλληνας πολίτης είδε, πέρα από το ενδεχόμενο αυτό, το ΓΕΓΟΝΟΣ της τραπεζικής αργίας (επίσης δεν επεβλήθη ποτέ στο παρελθόν, ούτε σε μείζονες εθνικές κρίσεις ή πολεμικές συρράξεις, για πειστικούς λόγους) και της αναστολής της θεμελιώδους ενωσιακής ελευθερίας της διακίνησης των κεφαλαίων (υπερσυνταγματικής ισχύος, ως απορρέουσα από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ε.Ε., για να μη ξεχνιόμαστε … και δεκτική χρονικά περιορισμένης αναστολής μόνο για τους αυστηρά απαριθμούμενους στη Συνθήκη λόγους!). Γι’ αυτό η δεύτερη μείωση δεν αντιστρέφεται, παρά την εν τω μεταξύ ελαφρά τόνωση των εισοδημάτων (χωρίς αναπτυξιακή πάντως προοπτική), και φοβούμαι (μακάρι να διαψευσθώ …) ότι μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος Έλληνας που έζησε τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2015 καταθέσεις δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από τη αλλοδαπή.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Απολύτως σεβαστή η άποψη σας ! αν και διαφωνώ με το ότι υπάρχει διαφορά ποιοτική στην εκροή καταθέσεων . Δεν διεκδικώ φυσικά το αλάθητο στην κρίση μου αλλά έχω ζήσει καθημερινά την εκροή καταθέσεων όλη αυτή την περίοδο.
Επιτρέψτε να εκφράσω την έκπληξη μου για το ότι αναγνωρίζετε “πράξη εθνικής ευθύνης” σε πολιτικό που αντίθετα με τη γνώμη υπηρεσιακών παραγόντων έδινε εντολή για κατάθεση δημοσίων χρημάτων σε τραπεζικό ίδρυμα που χρεοκόπησε (και εξ αυτού εξαϋλωθηκε τότε το μεγαλύτερο μέρος του ταμείου εγγύησης καταθέσεων ) , αλλά κυρίως θα μείνει στην ιστορία για το νόμο του περί ΜΗ ευθύνης υπουργών. Μεταξύ μας, φιλοδοξία ήταν όχι φιλοπατρία.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  x-m

Πάντα χαρά μου να συνομιλώ μαζί σας, και βεβαίως πρόθυμα θα παραδεχθώ ότι οι αιτίες για την εκροή καταθέσεων είναι δύσκολο να ανιχνευθούν πλήρως. Π.χ. η εξέλιξη (μισθώματα και υπεραξίες) της κτηματαγοράς σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (ιδίως γερμανικές) είναι από μόνη της επαρκές κίνητρο (σε συνδυασμό με την καθήλωση των επιτοκίων διεθνώς) για Έλληνες αποταμιευτές να εξαγάγουν τις καταθέσεις των στη Γερμανία για να επενδύσουν σε ακίνητα εκεί κατά τη δεκαετία που κλείνει (ήδη σχηματίζεται φούσκα σε κάποιες πόλεις, π.χ. Μόναχο …).
Για τον Ε.Β., γνωρίζω ότι δεν είναι συμπαθής, ασφαλώς κάθε δημόσιο πρόσωπο έχει σκοτεινές και λαμπερές όψεις, και σίγουρα έχει εκτεθεί στο παρελθόν, είτε πλήττοντας το επιστημονικό του κύρος για να δικαιολογήσει αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις (ψήφος Αλευρά 1985), είτε με τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα με άρωμα εύνοιας για συγκεκριμένους κατηγορουμένους. Αλλά του αναγνωρίζω ότι, για να κάνει αυτό που έπρεπε την κρίσιμη στιγμή (2011 και μετά), ενταφίασε τις (αχαλίνωτες, πέραν περιγραφής) προσωπικές του φιλοδοξίες, και δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος. Και ότι παραμένει μια φωνή σύνεσης στο οικτρό ελληνικό κοινοβουλευτικό τοπίο.
Για τίνος πιστωτικού ιδρύματος την ανάκληση αδείας μιλάτε;

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Διαβάζοντας ένα άρθρο του Σταύρου Λυγερού σήμερα ,θυμήθηκα αυτό που μάλλον ξέχναμε όλοι: ότι δεν είναι το θέμα μας αν έχουμε Fremm ή όχι, εκσυγχρονισμένα MLRS ή όχι και αν τα 214 έχουν τορπίλες Blackshark ,συνεπώς το ίδιο το άρθρο εστιάζει λάθος. Το πρόβλημα μας είναι ότι εγχώρια πολιτική ελίτ είναι εθισμένη στον κατευνασμό είτε ο αντίπαλος λέγεται τουρκία , είτε λέγεται ΠΓΔΜ. Αυτοί που μας κυβερνάνε , Barracuda να είχαν, F-35 να είχαν, Arleigh Burke να είχαν , πάλι “λογική” Σημίτη θα εφάρμοζαν. Δώσε , να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο 😡 . Τα μεμέτια το έχουν εμπεδώσει και δουλεύουν εκ του ασφαλούς. Και εμείς “μαλώνουμε” τζάμπα γιατί την αγωνία μας για πραγματική αποτροπή έναντι του αρπακτικού δεν την συμμερίζονται οι “ιθύνοντες”. Να είναι καλά η πάντα φιλόξενη “Π” , να είμαστε και εμείς καλά να τα λέμε…… 🙂 ( Την Proton εννοούσα, πονεμένη ιστορία).

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  x-m

Παρακάτω με αφορμή τη ρήση του Πάττον και ένα σχόλιο του Αχέροντα επανέρχομαι και στο θέμα Σημίτη και σχετικής νοοτροπίας … Δυστυχώς, έχετε δίκιο …

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 year ago
Reply to  x-m

Ξεχνάς πως είμαστε ακόμα σε καθεστώς Capital Control. Αν οι περισσότεροι στην χώρα δεν μπορούν να το αντιληφθούν μιας και τα ποσά των ορίων είναι μεγαλύτερα από τα νούμερα που παίζουμε, δεν ισχύει το ίδιο για αυτόν που θέλει να επενδύσει ή να μπει στο χρηματιστήριο, όταν ο ευκλείδης σου απαγορεύει να βγάλεις τα λεφτά σου όποτε γουστάρεις. Μην ξεχνάμε

George_K
Trusted Member
George_K (@george_k)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Δεν έχω να προσθέσω κάτι.., έχω καλυφθεί απόλυτα. Όσα ήθελα να γράψω. Τι έχουμε ακούσει και ζήσει σε αυτή τη χώρα…
Μια παντελής, θρασύτατη διαστρέβλωση εννοιών, θεσμών, αξιών…

VAGGELAS
Active Member
VAGGELAS (@vaggelas)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Άριστα τα σκέφτεσαι και τα γράφεις Νικόλαε. Το έγκλημα καθοσιώσεως (απόλυτα εύστοχος όπως πάντα), που αναφέρεις, έμεινε πολιτικά ατιμώρητο ( εκλογές Σεπτεμβρίου) και φοβάμαι θα παραμείνει και δικαστικά. Αλήθεια πόσοι Έλληνες κατάλαβαν πόσο κοντά στην απόλυτη καταστροφή φθάσαμε εκείνο το καλοκαίρι του 2015? Και για να μεταπηδήσω στα εξοπλιστικά, πόσοι Έλληνες θα προσέλθουν στις επερχόμενες εκλογές με την Εθνική Άμυνα στο top 10 έστω, των κριτηρίων επιλογής τους?
Φοβάμαι ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας δεν επιτρέπει (για πολλά χρόνια ακόμα) την αγορά κύριων οπλικών συστημάτων, ή τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντικαταστήσουν επαρκώς όλα εκείνα που αναγκαστικά (πλέον) θα πρέπει να αποσυρθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια και στους τρεις Κλάδους. Μόνο σε μπαλώματα και πασαλείμματα μπορούμε να ελπίζουμε, άλλοτε αξιέπαινα και με εξαιρετική σχέση κόστους-απόδοσης (Kiowa) και άλλοτε αμφιβόλου σκοπιμότητας και επιχειρησιακής προτεραιοποίησης (P-3B).
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν είμαι αισιόδοξος, είναι και η εξέλιξη στο δημογραφικό ζήτημα και οι επιπτώσεις αυτής στην Εθνική Άμυνα. Πέραν του προφανούς (διαρκώς συρρικνούμενη δεξαμενή στελεχών ΕΔ), είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεσο-μακροπρόθεσμα θα καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής η επίτευξη ΑΕΠ (σε ρυθμούς αλλά και σε μέγεθος), ικανού να στηρίξει σοβαρά εξοπλιστικά προγράμματα.
Ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για τη φιλοξενία.
Υ.Γ. Δεν ξέρω Νικόλαε εάν ο (επανερχόμενος δριμύτερος πολιτικά) εμπνευστής και ενορχηστρωτής των παλινωδιών του 2015 έκανε ότι έκανε λόγω ψυχικών διαταραχών, ή ήταν ο Δούρειος Ίππος ενός απολύτως συγκεκριμένου και ευρύτερου σχεδίου.

ACHERON
Member
ACHERON (@acheron)
1 year ago
Reply to  VAGGELAS

Παίρνω το υστερόγραφο σου ως αφορμή για να επεκτείνω στο θέμα του απολύτως συγκεκριμένου και ευρύτερου σχεδίου.
(ευλογώντας και λίγο τα γένεια μου)
Στο «εν κρυπτώ»,όπου είχαμε νομίζω πρωτοσυναντηθεί,είχα γράψει ένα σχόλιο στις 5/12/2010.
Το παραθέτω,και το εναποθέτω στην κρίση όλων.
««ΑΧΕΡΩΝ 5 Δεκεμβρίου 2010 – 10:38:00 μ.μ. EET
Nικο
Ειπες κατι πολυ σοβαρο,που θα πρεπει να μας απασχολησει ολους,και να μας βασανισει θα ελεγα.Αυτη η ιστορια με τα μνημονια και τις τρο’ικες μπορει να ανοιξε απο τον Γ.Α.Π,αλλα δεν θα κλεισει με την-με οποιονδηποτε τροπο-αποχωρηση του.Εχουμε εισελθει σε διαδρομη ολισθηρη,οφιοειδη και ιοβολο,και ακομη δεν εχουμε παρει ουτε την πρωτη στροφη.Το χειροτερο σεναριο θα ειναι μια σκυταλοδρομια εθνικης εκποιησεως,απο κυβερνηση σε κυβερνηση,με τη
χρηση διαφορετικων προσωπειων για να θολωνουν τα νερα.Εξ αλλου και ο δικομματισμος,οπως τον βιωσαμε εως τωρα,μια τετοια μορφη σκυταλοδρομιας ηταν,τουλαχιστον ως προς τα εθνικα θεματα.Οι οποιες διαφοροποιησεις επιχειρηθηκαν ηταν επι μερους,και απεδειξαν δυο τινα:οτι τα περιθωρια ηταν ασφυκτικα,και οτι οι διαφοροποιησεις τιμωρηθηκαν.Σημερα πολυ φοβαμαι οτι τα πραγματα ειναι ακομη ασφυκτικωτερα.Αν παρατηρησες,και ο Σαμαρας που κατι πηγε να ψελισει στην αρχη,εχει αρχισει την καθαρευουσα.
Κουραγιο.»»

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  VAGGELAS

Αγαπητέ Βαγγέλα,
ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον, πάντα αμοιβαίο. Επί του Υ.Γ. σου:
Είμαι πάντοτε πολύ φειδωλός στο να προσάπτω βαρύτατες παράνομες πράξεις. Η υποψία σου ωστόσο, δεδομένης της πορείας του προσώπου και των κύκλων του, είναι εύλογη και θα έπρεπε να έχει διερευνηθεί από ειδικό εφέτη ανακριτή. Κανενός το αυτί δεν ίδρωσε όμως, ώστε ένας εισαγγελέας να διατάξει μια προκαταρκτική έστω εξέταση (ενώ για άλλα κι άλλα, όπως ο “παστίτσιος” κλπ, τα αντανακλαστικά είναι σε εγρήγορση). Ίσως επειδή μοιραία η έρευνα θα άγγιζε και την κορυφή της εξουσίας, ίσως διότι κάποιοι ανεξάρτητοι δικαστικοί που στοχοποιήθηκαν από τη διαβλητή τότε ηγεσία της Δικαοσύνης στοχοποιήθηκαν αμέσως στη συνέχεια και από βομβιστές, οπότε όλοι πήραν το μήνυμα … Διότι ως γνωστόν κάποιοι πολιτικοί χώροι έχουν και ένοπλη πτέρυγα …

Pappas
Pappas
1 year ago

ναι, βγηκαμε αγορες τον Απριλιο του 2014 με 4κάτι επιτόκιο σε 5ετές ομόλογο και με σπρώξιμο απο Μέρκελ . Αν δεν μπουσολήσεις πως θα περπατήσεις μετα απο 5 χρόνια ακινησίας ?
ναι, είχαμε 0.8 ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2014, μετά πο 24 συνεχόμενα υφεσιακά τρίμηνα. Το 2015 ο προυπολογισμός είχε εγγριθεί με 2.8% ανάπτυξη. Ωσπου ήρθε ενας βλακας με εναν καράφλα να πουλάνε παραμύθια : οτι δηθεν κάνουν επανάσταση στην Ευρώπη, ενώ ο Σοιμπλε είχε έτοιμο το πακέτο Grexit απ το 2012 και συνεχώς το πρότεινε με κάθε ευκαιρία.
ναι, εφτασε 27.5% η ανεργια το 2013 και αρχισε να πέφτει, το 4ο τριμηνο ήταν 25.8% αποκλιμακούμενη με ρυθμό 2.5 μονάδες για κάθε μισή μονάδα ανάπτυξης.
ναι, με μέτρα 1,8δις (Χαρδουβελης) δεν υπήρχε ανάγκη για 3ο μνημόνιο και μαζί με το μαξιλάρι 10δις θα μπαίναμε στις χρηματοδοτήσεις του 2015-2017 που μπηκε ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ναι, τα γίδια οι ΖΕΟΙ κανανε 100δις+ ζημιά το 2015 με αχρειαστο μνημονιο, περικοπες και μέτρα άνω των 8.5δις ανα έτος (συνολικά απ το 2015, πήραν 32+δις σε φορους σε 4 χρόνια), , ενω τα 5 χρονια πισωγύρισμα θα το πληρώσουμε πολυ ακριβα (ΑΟΖ? Καστελόριζο? κάτι άλλο) .
Επιπλέον , λόγο καθυστερημένης ανάπτυξης (αθροιστικά 7-9% μοναδες ΑΕΠ διαφορά
χάθηκαν άλλα 17δις επιπλέον παραγόμενου πλούτου σε 4 χρόνια) . Το 2015 , το προυπολογισμός είχε εγγριθεί με πρόβλεψη για 2.8% ανάπτυξη απο τροικα.
Το 2019 δεν ειναι 1819 . Τα λαμόγια του πλανήτη δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν ανεκμεταλευτο ενα τόσο μεγάλο χρησιμο ηλίθιο μεγέθους Τσιπρα. Ο αμέσως συγκρίσιμος Ιωαννίδης εχασε μισή κύπρο χωρίς να το καταλάβει απο εναν Κίσσιγκερ που δεν ασχολήθηκε πάνω απο 20 λεπτά την ημέρα και τον εκανε οτι ήθελε.
Ο Pyatt εβγαλε Ουκρανία, λες να τον έστειλα εδω για τουρισμό οι Αμερικάνοι ? Ενα άλογο κούρσας δεν το κάνεις μουλάρι.
Το χειρότερο που εκαναν, ειναι οτι επι 10 χρόνια πουλάνε το μίσος και την διχόνια για να έχει δουλειά το μαγαζάκι τους , ενα μαγαζί με ουτοπικές ιδεοληψίες του 1930. Και το πουλάνε σε εναν λαό που έχει στο DNA του εύκολα να μισεί όποιον του υποδείξεις.
Ιστορικά, όποτε είχαμε διχόνια και μίσος για 10 χρόνια σερί, μετά μαζευαμε χιλιάδες τους νεκρόυς απο τις χαμένες πατρίδες. Αν δεν είμασταν ΕΕ, με τόσο μίσος, θα είχαμε γίνει Συρία άνετα απ το 2011 ήδη και θα σκοτωνόμασταν τρένο-σερί μέχρι σήμερα.
Μακάρι να βγω ψευτης, αλλα οι ΖΕΟΙ θα καταγρφούν στην ιστορία ως η πιο καταστροφική κυβέρνηση των τελευταίων 200 ετών. Και όχι γι αυτά που γράφω παραπάνω, αλλα γι αυτά που θα γίνουν μέσα στο επόμενο 18μηνο.

stergios21
Member
stergios21 (@stergios21)
1 year ago
Reply to  Pappas

που να δεις τι ερχεται…αν μπορεις να βγαλεις τα κομματικα γυαλια βεβαια…

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 year ago
Reply to  Pappas

Δηλαδή για το επόμενο 18μηνο που δεν θα κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ενώ για την Ελλάδα που παρέλαβε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, φταίει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ;
Μπορεί να καταλογίσει κανείς ΠΟΛΛΑ στην κυβέρνηση αυτή και ιδίως τις ιδεολογικές παρωπίδες που έχει αναφορικά με εθνικά θέματα ( τα Ίμια και η Μαδρίτη όμως ήταν έργο του εντιμότατου κ.Σημίτη………που πήγε την Ελλάδα μπροστά, έτσι δεν είναι; ), αλλά η χώρα δεν γεννήθηκε το 2015. Το ποιός την έφτασε εκεί που έφτασε είναι ανεξίτηλα γραμμένο.

Spirit
Spirit
1 year ago
Reply to  x-m

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντροφε, πάντα χάιδευε κάθε αξίωση, κάθε λαϊκιστικό ρουσφέτι, πάντα χάιδευε κόσμο προς άγρα ψήφων.Μέχρι και 1700 βασικό μισθό ευρώ ήθελαν για την Ελλάδα των δανεικών.
Αν δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίφανη διαπραγμάτευση του Μπαρουφάκη, άραγε ποιος φταίει μπορεί να μας πείτε; Αναμένουμε με ενδιαφέρον.
Γνωρίζεται ότι έχουν υπογραφεί από το ΣΥΡΙΖΑ υπερπλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, και 2,2 μέχρι το 2060, έχει υποθηκευθεί η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια; Δεν φταίει για τις αθρόες προσλήψεις ΔΥ μόνιμων και συμβασιούχων, για το στρατό μετακλητών κλπ κλπ
Δεν φταίει για τα όλα ρουσφέρια που κάνει προς άγρα ψήφων που κοστίζουν δισεκατομμύρια;
Δεν φταίει για να υπερ-υπερπλεονάσματα +3,5% με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που στενάζουν και κλείνουν παραγωγικές μονάδες;
Δεν φταίει που σταμάτησε κάθε μεταρρύθμιση, κάθε επένδυση σε αυτή την χώρα;
Και πόσα άλλα…

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago

Πως είναι να βλέπετε παντού αντιπολιτευτικά φαντάσματα που ενεργοποιούν ακούσια τα κομματικά σας αντανακλαστικά; Αποκλείεται να είναι πολύ ευχάριστο. Τουλάχιστον ας έχετε την καλοσύνη να βάζετε κάτω απ’το σχόλιο κι ένα κουτί Panadol, για τον πονοκέφαλο που ακολουθεί η ανάγνωσή του.

Spirit
Spirit
1 year ago

Η ημιμάθεια και πολιτικός φανατισμός ειναι κακός σύμβουλος και εκτίθεστε, κουβέντα για την περήφανη διαπραγμάτευση και δεκάδες δισεκατομμύρια που πήγαν στο βρόντο…
Την δουλεια κάνετε και εσείς, αντιλαμβανόμαστε ότι σας έμειναν μερικές μέρες ακόμα.

Kapoios
Kapoios (@kapoios)
1 year ago

+1
Τα είπες όλα.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

από τη σημερινή Ναυτεμπορική, ακριβώς για το συζητούμενο θέμα:
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1487579/esm-to-2014-i-ellada-ebgaine-apo-to-programma

ivychris
ivychris (@ivychris)
1 year ago

Όντως αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα και το ιστορικό απεικονίζει με ακρίβεια την εξέλιξη των γεγονότων.
Μια απορία μόνο προς τη συντακτική ομάδα.
Δεδομένου ότι έχω διαβάσει τουλάχιστον 15 “ενθουσιώδεις” αναρτήσεις τα τελευταία 3 χρόνια και μέχρι πρότινος, με διάφορα προγράμματα & υποπρογράμματα προμηθειών ακόμη και ανταλλακτικών, είμαι περίεργος να μάθω πότε καταλήξατε σ’ αυτό, το ούτως ή άλλως από καιρού, εύλογο συμπέρασμα?

neverwill
neverwill (@neverwill)
1 year ago
Reply to  ivychris

Μόνο γιά τήν χαρά τής διαφωνίας , να πώ αφενός ,αφού δήλωσες περίεργος , ότι curiosity killed the cat , καί αφετέρου ότι άν ήμουν η ΠΔ δέν θα ήξερα άν θα έπρεπε να χαρώ ή να λυπηθώ για τό γεγονός ότι θεωρείς τήν ΠΔ , είτε σάν σύνολο πληρωμένων , είτε σαν θεότητα πού θα πρέπει να ενημερώνει τόν καθένα από εμάς σύμφωνα με τίς επθυμίες του . Καλό βράδυ φίλε συναγωνιούντα .

ivychris
ivychris (@ivychris)
1 year ago
Reply to  neverwill

Η Π&Δ σαν σύνολο πληρωμένων? και θεότητα ενημέρωσης?
Από που τα συμπέρανες όλα αυτά βρε θηρίο?
Δεν θα μπω στη διαδικασία να επισυνάψω τα λινκ των άρθρων που εννοώ, γιατί όχι μόνο είναι χάσιμο χρόνου, αλλά όποιος επιθυμεί τη διερεύνηση και τον απατά η μνήμη του, μπορεί να χάσει το δικό του χρόνο.
Από το 2016, όταν και άρχισε η καταδρομική επικοινωνιακή επιδρομή του πρώην ΥΕΘΑ, έχουμε διαβάσει πλείστα άρθρα, χωρίς επιβεβαιώσεις και χωρίς αντίστοιχες πράξεις, που επιβεβαιώνουν το σχόλιο μου.
Μάλιστα όσοι εξ ημών εκφράζαμε ανησυχίες και αμφισβήτηση δεχόμασταν τις επιθέσεις των €0.60…
Αυτή η “φωτεινή” εποχή, ευτυχώς, μας τελείωσε, ή μάλλον τη τελειώσαμε.
Ας αλλάξουμε λοιπόν μοτίβο, μήπως τελικά δεν έχουμε χάσει οριστικά το παιχνίδι, ακόμη…
Το track record του καθενός είναι δημόσιο, ασχέτως αν σχολιάζει επώνυμα ή ανώνυμα.
Απορία εκφράζω, γιατί θεωρώ δεδομένο & αυτονόητο ότι τα σοβαρά ηλεκτρονικά ή μη μέσα ενημέρωσης, έχουν και παιδευτικό σκοπό εκτός της απλής καταγραφής των νέων, πόσο δε μάλλον της προώθησης πολιτικών φαντασιώσεων.
Γιατί αυτό βιώσαμε τα τελευταία 3 χρόνια και έκανε ζημιά.

SKYHOOK47
SKYHOOK47 (@skyhook47)
1 year ago
Reply to  ivychris

Αυτό ακριβώς,μετά από όλα αυτά τα δημοσιεύματα περί δήθεν προμηθειών,τώρα ξαφνικά πέφτουν από τα σύννεφα και συνειδητοποιούν την ψυχρή πραγματικότητα. Προφανώς και θέλουν να κρατήσουν μια “πισινή” σε περίπτωση που η λάσπη θα χτυπήσει τον ανεμιστήρα…”Εμείς σας τα είχαμε πει” θα γράφουν τότε σε μια ύστατη προσπάθεια να αποποιηθούν τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια εφησυχασμού των πολιτών…
Τα Μ.Μ.Ε. που ασχολούνται με την άμυνα θα έπρεπε να βρίσκονται στα κάγκελα και να κρούουν όχι τον κόδωνα αλλά καμπαναριά ολόκληρα από τη στιγμή που μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες έστω κατά 1€ . Αλλά βλέπεις η κριτική κατά του ΥΠΕΘΑ δεν σου εξασφαλίζει την πολυπόθητη διαπίστευση με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του μέσου είτε είναι αυτό έντυπο ,είτε ηλεκτρονικό…

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  SKYHOOK47

@ SKYHOOK47, @ PTISI
Ο εκλεκτός σχολιαστής SKYHOOK47 μπορεί να μην είναι πάντοτε ευχάριστος στο περιοδικό, αλλά η ειλικρινής αγωνία του για την αμυντική θωράκιση της χώρας και η καλή του προαίρεση είναι αδιαμφισβήτητη.
Θέτει ένα μέγα θέμα: Πιέζει η εκάστοτε (ανεξαρτήτως κόμματος) ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τον αμυντικό/αεροπορικό τύπο με μοχλό πίεσης τη διαπίστευση, ναι ή όχι;
Αν υπάρχει η υποψία και μόνον ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, δηλώνω ευθαρσώς (και καλώ όσους έχουν ίδια αντίληψη να λάβουν θέση, εκτενώς ή έστω με έναν υψωμένο αντίχειρα!) ότι επιθυμώ να μην ξαναδώ ρεπορτάζ από μονάδες των ΕΔ και φωτογραφίες των μέσων, αλλά να έχω τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν μπορεί να πιέσει το έγκριτο περιοδικό μας!
Ας βλέπουμε τα μέσα των ΕΔ από τους ιστότοπους και τα βίντεο των κλάδων! Αν κάποιοι θέλουν να φιμώσουν τον τύπο (και δεν με ενδιαφέρει αν είναι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ), να τους ευνουχίσουμε στερώντας τους το μοχλό πίεσης! Να δηλώσουμε όλοι ότι ακόμη πιο πολλά τεύχη θα αγοράζουμε και ακόμη πιο πολλά κλικ θα δίνουμε στον ιστότοπο και ΧΩΡΙΣ ρεπορτάζ και φωτό από τις ΕΔ!

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Συμφωνώ.

SKYHOOK47
SKYHOOK47 (@skyhook47)
1 year ago
Reply to  ivychris

Αυτό ακριβώς,μετά από όλα αυτά τα δημοσιεύματα περί δήθεν προμηθειών,τώρα ξαφνικά πέφτουν από τα σύννεφα και συνειδητοποιούν την ψυχρή πραγματικότητα. Προφανώς και θέλουν να κρατήσουν μια “πισινή” σε περίπτωση που η λάσπη θα χτυπήσει τον ανεμιστήρα…”Εμείς σας τα είχαμε πει” θα γράφουν τότε σε μια ύστατη προσπάθεια να αποποιηθούν τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια εφησυχασμού των πολιτών…
Τα Μ.Μ.Ε. που ασχολούνται με την άμυνα θα έπρεπε να βρίσκονται στα κάγκελα και να κρούουν όχι τον κόδωνα αλλά καμπαναριά ολόκληρα από τη στιγμή που μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες έστω κατά 1€ . Αλλά βλέπεις η κριτική κατά του ΥΠΕΘΑ δεν σου εξασφαλίζει την πολυπόθητη διαπίστευση με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του μέσου είτε είναι αυτό έντυπο ,είτε ηλεκτρονικό.

dokimos
dokimos (@dokimos)
1 year ago

Δεν ξερω εάν καποιοι σας σχολιάσουν για υπερεθνικιστες η μιλιταριστές αλλα εχετε υποχρεωση
να φωνάζετε για τα αυτονόητα ΟΠΛΑ και ΥΛΙΚΑ για της ΕΔ

VAGELIS
GR FALCON
1 year ago

Λυπαμαι που θα το πω,αλλα οι νεοελληνες ειμαστε η ντροπη του Ελληνισμου.Γυρο μας οι λυκοι γρυλιζουν και εμεις σκεφτομαστε μονο την τσεπη μας

VAGELIS
VAGELIS (@vagelis)
1 year ago

Λυπάμαι που θα το πω ,αλλα οι νεοέλληνες είμαστε η ντροπή του Ελληνισμου.Μόνο για την παρτυ και την τσέπη μας ενδιαφερόμαστε. :beg:

Epam Panos
Epam Panos
1 year ago

Μα η Κυύπρος χωρίς ούτε μία φρεγάτα υποβρύχιο ή μαχητικό πως ανακήρυξε ΑΟΖ και έχει προχωρήσει σε εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων της;
Αντε τώρα να πείσεις οτι δεν έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι πουλάτε οπλα…

Ilias
Ilias (@ilias)
1 year ago
Reply to  Epam Panos

οταν παρεις το πρωτο ριαλι ξαναγραψε.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
1 year ago
Reply to  Epam Panos

Η πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε και θα δίνει 1 φρεγάτα τον χρόνο στην Κύπρο, ουσιαστικά είναι επαναδιαπραγματευση της αρχικής συμφωνίας. Από 60/40 υπέρ της Κύπρου πήγαν στο 40/60. Γιατί δεν είχε τις φρεγάτες.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago
Reply to  Epam Panos

Εσείς γιατί λέτε να κυνηγά μετά μανίας συμμαχίες;
Επίσης να σημειώσουμε ότι δεν νοείται πωλητής όπλων ο οποίος δεν πλασάρει ούτε συγκεκριμένο κατασκευαστή αλλά ούτε καν συγκεκριμένη χώρα, και απλώς ωρύεται για την ανάγκη απόκτησης όπλων από οποιαδήποτε πηγή.

NIKOS
NIKOS (@nikos)
1 year ago

Κακα τα ψεματα,η Ελλας εχει εναπωθεσει πολλες ελπιδες για την αμυνα της στις ΗΠΑ,ανταλαγματα δοθηκαν αρκετα,παντως δεν νομιζω οτι ειναι σοφο να παραμελουμε τις ΕΔ μας και να περιμενουμε βοηθεια απο αλλους,δυστηχως ακουω οτι στην οικονομια εμφανιστηκαν υστερησεις,ελπιζω να μην κληθουν οι ΕΔ να βγαλουν τα καστανα απ τη φωτια για αλλη μια φορα..θα πρεπει να εκκινησει ταχιστα ενα εξοπλιστικο προγραμμα με μεγαλους χρονους αποπληρωμης και γρηγορων παραδοσεων συμπεριλαμβανομενου και μεταχειρισμενου υλικου λογο του συντομοτερου χρονου παραδοσης και της χαμηλοτερης τιμης..

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
1 year ago

Ε άμα χάσαμε παιδιά σφυρίξτε το να λήξει. Τι το συζητάμε? Κακώς που πετάξαμε φράγκα και στα F-16. Και κακώς που σκούζουμε γενικώς. Δικαίωση τέως Α/ΓΕΝ Αντωνιάδη. Ο πόλεμος στο Αιγαίο έχει χαθεί, ας κοιτάξουμε να αγοράσουμε περιπολικά. Αυτό δεν είχε πει? Πριν αρκετά χρόνια.
Τι κλαίμε και χτυπιόμαστε τόσο καιρό? Ληγμένο ματς παίζουμε? Μετά τις Πρέσπες λοιπόν … αυτός ή ο επόμενος να πάνε και για την συμφωνία του Αιγαίου. Τόσο απλό.

G.164g ag-cat
G.164g ag-cat
1 year ago
Reply to  dimitrov

Έτσι είναι όπως τα λες. Στο φινάλε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μπίζνες θέλουν να κάνουν κι όχι να χάνουν τον καιρό τους με προάσπιση εθνικών συμφερόντων και άλλα τινά.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
1 year ago

το ακομα ακομα ποιο ανησυχητικο ειναι οτι ουτε η νδ εχει πει κατι για την αμυνα περα απο μπουρδες υπνος του δικαιου μεχρι να ρθουν νεα κ χειροτερα ιμια κ να ξυπνησουμε βριζωντας παλι.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago
Reply to  evaggelos

Το πλέον εξοργιστικό με το ερχόμενο deja vu είναι ότι τα αριστερών καταβολών θρεφτάρια ακόμα δεν έμαθαν το μάθημά τους. Πριν τα Ίμια υπήρξε η δεκαπενταετία εφαρμογής (με λαϊκή εντολή, φυσικά!) του μοντέλου ψωμί-όχι-οβίδες (το ψωμί με χαβιάρι πάνω, λεπτομέρεια βέβαια). Και μετά από αυτό το όργιο δαπανών, όταν κρίθηκε η επιλογή μας στα Ίμια, το συμπέρασμα της ηγεσίας ήταν πως διαπιστώθηκε “έλλειμμα δυνάμεων”!!!!! Μα ποιος μπορεί να φταίει, πως έγινε τούτο πάλι!!! Και αφού λοιπόν απεδείχθη περίτρανα η φαυλότητα του επιλεχθέντος μοντέλου, σήμερα αυτό εφαρμόζεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ, και φυσικά με την ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ, και πιθανότατα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Και μετά πάλι θα ψάχνουμε (μάλλον θα ψάχνουΝΕ) για “προδότες” και “γερμανοτσολιάδες”, η κλασική κασέτα του ελληνικού “τις πταίει”.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
1 year ago
Reply to  chikichiki

ε μα παντα η ιδια καραμελα βουτυρο η τανκ? κ λενε βουτυρο, εγω λεω τανκ για να εχω μετα βουτυρο.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
1 year ago
Reply to  evaggelos

Δεν υπάρχει πιο κάλπικο και ψεύτικο δίλημμα από το βούτυρο ή κανόνια. Αν ο λαός δεν έχει βούτυρο, δεν πρόκειται να πάρει τα κανόνια και να πολεμήσει. Αν πάλι δεν έχει κανόνια, σε λίγο δεν θα έχει και βούτυρο γιατί δεν θα μπορεί να το υπερασπιστεί.

Πάνθηρ
Πάνθηρ
1 year ago

“Των φρονιμων τα παιδια, πριν πεινασουν μαγειρευουν…”
Εμεις και πεινασαμε, και δεν ειχαμε προνοησει να μαγειρεψουμε τιποτα….
Ειναι αργα….Ας ελπισουμε ομως οτι δεν ειναι Υπερβολικα αργα……Μπορει ακομα στο “και πεντε” να προλαβουμε να διορθωσουμε τα χαλια μας…Αν υπαρχει πραγματικη θεληση…

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago

“Το διακινδυνεύσαμε, έχει όμως καταλάβει κανείς πως χάσαμε; Και τώρα, τι κάνουμε;”
Τι εννοείτε τι να κάνουμε, δηλαδή; Η πιο σύντομη αμυντική προμήθεια διαρκεί περισσότερο από το περιθώριο που μας μένει για τις “μεγάλες ζέστες” που προβλέπονται αυτό το “καλοκαίρι”. Ακόμα κι αν η νέα κυβέρνηση (κάνω το άλμα να υποθέσω αυτοδυναμία) αποδειχθεί πιο ρεαλιστική στο εν λόγω ζήτημα, δεν προλαβαίνει ούτε Αδελαΐδες να φέρει ούτε SM-2 με χοτ ή κολντ ή ρουμ τεμπρατουρ τρανσφέρια ούτε τορπίλια ούτε τίποτα. Το πολύ ανταλλακτικά, άντε καμιά οβίδα. Αιωνία η μνήμη των μαρτύρων. Η Ελληνική Σοσιαλιστική Λαϊκή Αυτοδιαχειριζόμενη Δημοκρατία ευγνωμονούσα. Θα σας κάνουμε κι ανδριάντα, μη φοβάστε. Σε περίοπτη θέση, δίπλα στους νεκρούς της ΕΡΤ.

XHMIKOS
ΧΗΜΙΚΟΣ
1 year ago

Η Ελλάς πτώχευσε το 1897. Επιβλήθηκε Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (Εδουάρδος Λω). Μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων μετατρεπόταν σε λίρες Αγγλίας και αποδίδονταν στους δανειστές. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάς μετά από 15 χρόνια ξεκίνησε έναν πόλεμο που διήρκησε τελικά δέκα χρόνια (1912-1922). Μόνο προς το τέλος προέκυψαν οικονομικά προβλήματα και υποτιμήθηκε η δραχμή.
Η Ελλάς πτώχευσε το 1932. Δεν επιβλήθηκαν “μνημόνια”, αλλά υπήρχε κάποιος έλεγχος από το αγγλικό Υπ. Οικονομικών. Διαφωτιστική για τα γεγονότα αυτά η βιογραφία του Κυριάκου Βαρβαρέσου (διαθέσιμη από την ΤτΕ). Η Ελλάς οκτώ χρόνια μετά αντιμετώπισε επιτυχώς μια από τις υπερδυνάμεις της εποχής.
Ωραία. Ακόμα και σε συνθήκες πτώχευσης μπορεί να επιτευχθεί ανοικοδόμηση των Ε.Δ. της χώρας.
Τώρα ας έλθουμε στα πρόσφατα. Θυμάται κανείς την απογραφή του Αλογοσκούφη. Προκειμένου να αποδειχθεί ότι η οικονομία που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση το 2004 ήταν προβληματική, άλλαξαν τον τρόπο που οι εξοπλιστικές δαπάνες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Πότε χρεώνεται κάθε δαπάνη; Στο έτος που υπογράφεται η σύμβαση ή στα έτη που γίνονται οι πληρωμές;
Μετά την απογραφή ξεκίνησε η αλλεργία στους εξοπλισμούς, παρ’ όλο που η οικονομία “πέταγε”.
Το 2014, όντως φάνηκε ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα. Η κυβέρνηση έχασε στις Ευρωεκλογές. Δεν προκήρυξε Εθνικές εκλογές, αλλά έκανε ανασχηματισμό – στροφή στον λαϊκισμό είπαν. Α, μην ξεχάσω ανάγκασε σε παραίτηση τον Χ. Θεοχάρη, Γεν. Γραμματέα της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, που η Τροϊκα ήθελε ανεξάρτητη (εξ ου και η Α.Α.Δ.Ε.). Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μέρκελ ήταν αποτυχημένη. Η Μέρκελ δεν μείωσε το χρέος. Ο Πρέσβυς στο Βερολίνο είχε προειδοποιήσει, αλλά ποιος τον άκουσε; Το e-mail Χαρδούβελη δεν έγινε αποδεκτό από την Τρόϊκα.
Η αντιπολίτευση έγινε κυβέρνηση. Έχασε το ποιο αριστερίστικο τμήμα της και συνέχισε να κυβερνά. Θα εξελιχθεί σε κεντροαριστερό κόμμα;
Ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευαγγελίζεται τον νεοφιλελευθερισμό με συμπαραστάτες από την ακροδεξιά. Που οδηγεί αυτός ο συνδυασμός;
Κοντός ψαλμός ………..

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  ΧΗΜΙΚΟΣ

Επιτρέψτε μου τη διευκρίνιση ότι ο προϊστάμενος ανεξάρτητης αρχής δεν μπορεί να εξαναγκασθεί σε παραίτηση. Παραιτείται όταν απειλείται με έλεγχο για τα πεπραγμένα του. Η σκοτεινή αυτή φιγούρα της νεότερης Ελλάδος, όνειδος για το κράτος δικαίου, που ακούει στο όνομα Χάρης Θεοχάρης, έδρασε σαν ένας κοινός σαμποτέρ της εθνικής οικονομίας, εκδίδοντας παραμονές της πρώτης μετά την αθέτηση και το PSI έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα “ερμηνευτική” εγκύκλιο χωρίς έρεισμα στο νόμο, με την οποία προέβλεπε τη φορολόγηση αφορολόγητων εκ του νόμο αποδόσεων ομολόγων! Αλλά μήπως ήταν διαφορετική η όλη πολιτεία του; Ως ΓΓΠΣ/ΑΑΔΕ κλπ διέπρεψε στις αντισυνταγματικές πράξεις, στο κουρέλιασμα του κράτους δικαίου, πράγμα που δεν παρατηρήθηκε με τους έγκριτους νομομαθείς διαδόχους του, Σαββαϊδου και Πιτσιλή. Η ανεπάρκεια του (πληροφορικός και όχι νομικός) δεν αποτελεί ελαφρυντικό. Ως βουλευτής συνέχισε στην ίδια γραμμή, που συνοψίζεται στην, όζουσα ολοκληρωτισμού, αποστροφή του λόγου του “ο πολίτης πρέπει να τρέμει τη φορολογική διοίκηση!”. Αποτελεί όνειδος για τα κατά δήλωσή των φιλελεύθερα κόμματα του Ποταμιού και της Ν.Δ. η παρουσία αυτού του ερρεβομανούς δυνάστη των φορολογουμένων πολιτών στις τάξεις τους!

Spirit
Spirit
1 year ago

Μπράβο για το άρθρο τα λέτε έξω από τα δόντια και ας παρεξηγούνται τα προοδευτικά τρολ. Τα ίδια θα πρέπει να λέμε και αύριο αν η κατάσταση μείνει στα ίδια.
Δυστυχώς διαπράχθηκαν μεγάλα λάθη και τα όποια χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν ορθολογικά.
Τώρα κανένα τάμα στην Τήνο και κανένα βοήθα Παναγιά μπας και αλλάξει στην συνέχεια.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 year ago

Είσαστε προκλητικότατοι ακραίοι εθνικιστές μιλιταριστές ακροδεξιοί φασίστες
Τι εννοείτε δηλαδή?
Μοναχοφάηδες είμαστε?
https://www.youtube.com/watch?v=jnj2v3ZaAMc
https://www.liberal.gr/diplomacy/isonna-min-eimaste-monachofaidessin-kai-thema-kastelorizou-apo-n-kotzia/242771
Να μην δώσουμε τουλάχιστον τα μισά τουλάχιστον στους γείτονες??
όπως θα σας έλεγε και ένας πρώην υπουργός εξωτερικών >
https://www.youtube.com/watch?v=L-gcHaLqpFo
Note that:
Δεν γράφω Υπουργός εξωtερικών της Ελλάδας για προφανείς λόγους
Μονο για τα ελληνικά συμφέροντα δεν δούλευε αυτός και το συναφi του 😡

Spica
Spica (@spica)
1 year ago

Μου αρέσει που εκεί στην πτήση κατά καιρούς διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας οτι το site δεν έχει κομματική τοποθέτηση και οτι κάποιοι σας κατηγορούν άδικα.
Αν σας ξανακατηγορήσει κανείς, να του δείξετε αυτό το άρθρο, θα τον αποστομώσετε.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  Spica

Εκτίθεστε. Ούτε εσείς ούτε κάποιος κομματικός καθοδηγητής μπορεί να μας αποτρέψει από το να ασκούμε κριτική ή να λέμε την γνώμη μας. Ίσως να το είχατε καταφέρει μια άλλη εποχή, ή την σημερινή σε άλλο κράτος.

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Μα κι εγώ πήρα από το άρθρο σας το ίδιο μήνυμα με τον Spica. Το ότι ακολουθησε καθαρά πολιτική κουβέντα δεν είναι μονο λογω της προεκλογικής περιόδου αλλά και λόγω της απόχρωσης του άρθρου

Ganesha_Mahesvari
Ganesha Mahesvari
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Η απάντηση σας ορθή και άκρος δημοκρατική όπως εξάλλου πολύ εύστοχο και αληθές το σχόλιο του Spica. Δεν είναι ούτε κακό ούτε ντροπή να υπάρχουν άρθρα με πολιτικές θέσεις. Το μόνο κακό είναι όταν ένα μέσο ασκεί συστηματική προπαγάνδα υπέρ ενός πολιτικού φορέα ή ιδεολογίας. Η πτήση ευτυχώς δεν έχει πέσει σε αυτήν την παγίδα που έχουν πέσει πολλά άλλα μέσα του αμυντικού χώρου. Λέει την άποψη της αλλά χωρίς να προπαγανδίζει και αυτό την τιμά.
υ.γ. εντάξει λίγη προπαγανδίτσα υπέρ των Αμερικάνων( ΝΑΤΟ) αλλά είναι λογικό στην παρούσα φάση των συμμαχικών μας σχέσεων, δεν βλάπτει λίγο λιβανιστήρι παραπάνω! (Σας πειράζω λιγουλάκι για τους Αμερικάνους)

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago

Αμερικανοτσολιάδες!
(το ξέρουμε ότι κάνετε πλάκα, μας αρέσει και ειλικρινά μας βοηθάει να συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε)

Spica
Spica (@spica)
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Αγαπητή Πτήση ευχαριστώ για την απάντηση αλλά δυστυχώς δεν την καταλαβαίνω. Ίσως επειδή κι εσείς δεν με καταλάβατε.
Δεν με ενοχλεί το οτι έχετε κομματικές προτιμήσεις, δικαίωμά σας είναι. Καυτηριάζω το γεγονός οτι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το τεκμήριο της αντικειμενικότητας που κατά καιρούς επικαλείστε.
Επίσης, τι εννοείτε όταν λέτε οτι εκτίθεμαι; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Εγώ δεν δικαιούμαι (όπως κι εσείς) να κάνω κριτική; Ή να έχω τις απόψεις μου και να τις εκφράζω; Και αυτά για τους κομματικούς καθοδηγητές τι σημαίνουν; Τι ακριβώς μου προσάπτετε; Σας πληροφορώ οτι εγώ δεν έχω βγάλει ποτέ κομματική ταυτότητα και δεν έχω περάσει ποτέ την πόρτα κάποιου κομματικού γραφείου. Αν ισχύει και για εσάς το ίδιο θα χαρώ πραγματικά.
Τέλος, ούτε θέλω ούτε μπορώ να σας αποτρέψω να κάνετε κριτική και να λέτε τη γνώμη σας. Αντίθετα όμως, εσείς και μπορείτε και θέλετε ενίοτε, απλά με το να κόβετε σχόλια.
Δεν πειράζει, δικαίωμά σας κι αυτό.
Όπως και να έχει, ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago
Reply to  Spica

Δυστυχώς δεν φταίει η Π&Δ επειδή κάποιοι έχουν μάθει να σκέφτονται με όρους δικομματισμού. Όταν ζεις σε μια διπολική φούσκα, είναι λογικό να σκέφτεσαι πως όταν κάποιος κατηγορεί τον έναν, απαραίτητα είναι με τον άλλο. Δεν ζούμε όμως σε ένα διπολικό πολιτικό τοπίο. Κι αν μπορείτε, βρείτε μου έναν άνθρωπο που θα ψηφίσει το ακατανόμαστο κόμμα επειδή η Π&Δ του άλλαξε γνώμη.

Kapoios
Kapoios (@kapoios)
1 year ago
Reply to  Spica

Ε όχι και δεν έχει πολιτική γραμμή η ΠΤΗΣΗ! Απλώς σε άλλα αμυντικά site-εκδόσεις είναι ακόμα πιο έντονη και συστηματική…
Μπορεί να σταθεί άλλωστε αμυντικό site στην Ελλάδα χωρίς την συγκεκριμένη πολιτική γραμμή;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  Kapoios

Τα περί γραμμής σας το επιστρέφουμε. Φυσικά ίσως ευαγγελίζεστε τα ΜΜΕ να έχουν κατευθυνόμενη γραμμή, απλά εμείς έχουμε ΑΠΟΨΗ

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago
Reply to  Kapoios

Σαν το p**news και τα αναρίθμητα άλλα αχαλίνωτης ακροδεξιάς πατριδεμπόρικα σάιτ εννοείτε; Κι αυτά έχουν την ίδια “γραμμή”;

tha nos
tha nos
1 year ago

Το σιγουρο ειναι οτι η μιζερια,η κλαψα,ο φοβος και το πολυ μπλα μπλα ειναι σε ψηλα επιπεδα. Μας λειπει η αποφασιστικοτητα,τα εργα, η ευστροφια και η λεξη περηφανεια.

GK_
GK
1 year ago

Υπαρχουν πολλα και σημαντικα θεματα που θιγετε και μαλιστα εν μεσω προεκλογικης εκστρατειας για την αναδειξη της επομενης Βουλής!
Μια πρωτη «αναγνωση» των ζητηματων που θιγετε βρισκει την απαντηση της σε ενα βασικο λαθος που κυριαρχει στον πολιτικο στιβο: Η Στρατηγικη των Πολιτικων σε μονιμη και διαχρονικη βαση ειναι να παραβιαζουν βασικους κανονες των Επιστημων που διδασκονται στα πανεπιστημια με αρνητικα αποτελεσματα. Τα ασχημα δημοσιονομικα που εχουν τις ριζες τους σε ενα πολυ παλιο σουξε! Το «Τσ_β_λ_ …Δωστα ολα!» το οποιο δειχνει πολλα περισσοτερα.
Σιγουρα σε χρονια βουλευτικων εκλογων δυσκολα θα πηγαινε διαφορετικα, αλλα το ιδιο και στα αλλα ετη της καθε Κυβερνησης η συναισθηση οτι «κρυβουν κατω απο το χαλι» οσο μπορουν περισσοτερα για να μην χαλασει η «σουπα» διατηρειται και καλα κρατεί.
Δεν μπορω παρα να συμφωνησω με πολλες τοποθετησεις που εχουν γινει απο τους αξιοτιμους αρθρογραφους μεχρι σημερα οταν βαζουν το δακτυλο στην «πληγη».
Εκεινο που μαλλον θα προσδιορισω σαν ενα σημαντικο «αμαρτημα» ειναι οτι η ελλειψη στρατηγικης αντιληψης στην οικονομια με σκοπο την βελτιωση των συνθηκων ζωης προς το «ευ ζειν» για τους πολιτες, ειχε μια σημαντικη παρενεργεια: αυτη της υποβαθμησης των δυνατοτητων των ΕΕΔ σε διαχρονικη βαση. Θα παρατηρησω οτι το διασημο εξοπλιστικο της μετα Ιμιων εποχης αποτελεσμα ενα μεμονομενο περιστατικο, οπως καποια αλλα στο απωτερο παρελθον, που δυστυχως παρα την σημαντικη χρματοοικονομικη επιβαρυνση δεν ειχε την συνεχεια που θα ηταν απαραιτητη μεχρι σημερα. Βλεπετε, στην οικονομια οι «λυσεις» για να εχουν επιτυχια δεν πρεπει να ειναι βραχυπροθεσμες και αποσπασματικες αλλα σταθερες και μακροπροθεσμες.
Και οι μακροπροθεσμη λυση εδω περα ελλειψει στρατηγικου προβληματισμου για την μορφη που πρεπει να εχει η χωρα στο απωτερο μελλον («τι» και «ποσα» θα παραγουμε και με ποιο «κοστος», ποιο κρατος θα εχουμε κλπ) επηρεαζει και τις ΕΕΔ και τα εξοπλιστικα τους προγραμματα σε τεραστιο βαθμο. Εαν για τον οποιονδηποτε λογο λειπει στους Πολιτικους το «οραμα» αλλα και η «διαθεση» να το πραγματοποιησουν, και τουναντιον δεν κανουν αλλο παρα επιθυμουν να επιμηνουν σε κατι ευκολα διαχειρησιμο μεσοπροθεσμα, χωρις πολλες, πολλες, σκοτουρες που τους επιτρπει να διατηρουν σε μεγαλο ποσοστο την ελπιδα να ξαναεκλεγουν, ποιος ο λογος να «ρισκαρουν» σε κατι διαφορετικο και λιαν αμφιβολο;
Τα Μνημονια δεν ηρθαν απο τον κακο «ξενο» για να μας τιμωρησει γιατι απλα ειμαστε «εμεις», αλλα γιατι στο παρελθον υπηρξε ενας βαθμος ανευθυνοτητας της ελιτ προς το συνολο που οδηγησε την χωρα εκει που την οδηγησε για μια ολοκληρη δεκαετια. Η χωρα δεινοναθησε λες και ειχε κανει πολεμο, σαν εκεινον της μικρασιατικης και βιωσε παραπλησια καταστροφη αναλογη με εκεινη, χωρις να ριξει ουτε μια τουφεκια κανενας! Δεν φταινε οι «κακοι» «ξενοι» εαν για πολλους που ζεστεναν «πολυθρονες»« το να μην «φανεί» ή να μην «δειξει» αποδειχτηκε οτι ηταν πολυτιμοτερο απο το να πιαστει ο «ταυρος απο τα κερατα» για να αποφευχτουν τα χειροτερα για ολους μας!!!! Οποτε, δεν πρεπει να παραξενευομαστε για πολλες αρνητικες καταστασεις που εχουμε βιωσει, τοσο ατομικα οσο και σαν κοινωνια.
Σε γενικες γραμμες αυτη η ελλειψη στρατηγικης αντιληψης ή αλλοιως και «σοφία» που να επιτρεπει να αποφευγουμε τα κακοτραχαλα και τα «βραχια» σε επιπεδο εθνους, θα μπορουσε να αναπληρωθει εαν κατα καποιο τροπο προτιστως η επιστημη των Οικονομικων και επισης εκεινη της διαχειρησης των πορων (ελληνιστι management) μπορουσαν να επικουρησουν σε μεγαλητερο βαθμο την Πολιτικη.
Τα αναριθμητα παραδειγματα κακοδιαχειρησης των πολυτιμων χρηματων που τους εμπιστευομαστε καθε χρονο και που ειδαν το φως της δημοσιοτητας σε πολλες περιπτωσεις σε διαχρονικη βαση, θα πρεπει να προβληματισει παρα πολυ για την ορθοτητα πολλων επιλογων του απωτερου και μη παρελθοντος, ελπιζοντας οτι στο μελλον δεν θα ξαναεμφανηστουν στην ιδια ή ακομη χειροτερη μορφή.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS (@kaizeramstelvonlagers)
1 year ago

Flight and Space
#136434
Σχόλια που θα πυροδοτήσουν έναν γύρο πολιτικών αντιπαραθέσεων, κόβονται χωρίς δεύτερη σκέψη. Εδώ είναι η ΠΤΗΣΗ, συγχωρέστε μας
Κραταω το στομα μου κλειστο…Κατανοω την αγωνια της Πτησης για την τραγικη κατασταση.Την συμμεριζομαι. Ομως η κατασταση αυτη δεν ειναι κατι που δημιουργειται μεσα σε μια τετραετια.Χρειαζεται χρονο.
Το αρθρο πυροδοτει αυτο ακριβως που το ιδιο το περιοδικο υποστηριζει οτι κοβει χωρις δευτερη σκεψη και ηδη γινεται στα σχολια.
Δεν εχω ταμπελα.Δεν μιλαω με γυαλια.Δεν ειμαι φαιδρος να βλεπω ανθισμενα λουλουδια.Δεν ειμαι τυφλος στις ευθυνες που πρεπει να αποδωσω.Δεν ειμαι επιλεκτικος που θα τις αποδωσω.Δεν ξεχωριζω σε ποιους να τις αποδωσω.Δεν συγχωρω το παρελθον.Δεν το πιστευω σαν μελλον.
Ας ειναι λοιπον.Ας παει..”δαγκωτο”.Αλλωστε η ιστορία του Ελληνικού Έθνους διαμορφωνεται παντα από το διασημο δάγκωμα ενος Μακάκου.

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 year ago

Ε, ναι!

Animades
Active Member
Animades (@animades)
1 year ago

Αγαπητέ KaizerAmstelVonLagerS
Με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο οι διαπιστώσεις σου

Evanos
Ευάγγελος
1 year ago

Μπορεί κανείς να μου λύσει το ερώτημα του πως οι Κύπριοι με άμυνα και εξοπλισμό απο χαρτοκοπτική κάνει Big Business στην ενέργεια ?
και με ηθικό ακμαιότατο μπαίνει στην μύτη της χαοτικά
ισχυρότερης στρατιωτικά Τουρκίας
και βγάζει και εντάλματα σύλληψης των στελεχών των τουρκικών γεωτρυπανων.
Ενώ ταυτόχρονα λογαριάζει ότι η Ελλάδα θα την συνδράμει αμμυντικα αν χρειαστεί
ΧΩΡΙΣ ( καί με εξαίρεση ίσως τους ενεργούς -η μήπως ανενεργούς?- s300) να εχει μια σταθερή ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στους ακριβούς Ελληνικούς εξοπλισμούς.
Την ίδια ώρα που εμείς κατεβάζουμε πλερέζες γιατί δεν έχουμε την τελευταία λέξη της αμυντικής τεχνολογίας σε επαρκείς μονάδες σε όλους τους κλάδους..
Και κάποιος γράφει προφανώς με βαρύ κεφάλι στα πατώματα
ότι ΗΔΗ “χάσαμε το Αιγαίο ..!”
Και βεβαια με αυτη την ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ σιγουρα μπορεί και να το χάσουμε
οπως χάσαμε τα Εθνικά πολιτισμικά δικαιώματα στον όρο Μακεδονία
απο μια χώρα κατηγορίας φτερου χωρίς να πέσει τουφεκιά.
.
οπως αφήνουμε τους Αλβανούς να γκρεμίζουν τα σπίτια των Ελλήνων
χωρίς να τολμάμε ουτε μια χαμηλή διέλευση μιας τετράδας F4
Και ναι αν καταλάβαμε κατι καλα στην οικονομική κρίση ειναι ότι χώρες
μπορούν να αλωθούν και ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ χωρίς πόλεμο με κατάρρευση της οικονομικής τους ευστάθειας και δανεισημοτητας
σημείο βεβαια στο οποίο ΞΑΝΑΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ως γίγαντας με πυλινα πόδια και Η ΤΟΥΡΚΙΑ..
Για αυτό ακόμη και στους εξοπλισμούς οι οικονομικοί υπολογισμοί, η οικονομια και η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων (και όχι το εγκληματικό πέταμα πολύτιμου χρήματος σε περιπτώσεις οπως το P3) για χώρες οπως η Ελλάδα είναι απλά ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ

Ellinokyprios
Ελληνοκύπριος
1 year ago

Αυτά που λέτε είναι η αλήθεια, και την λέτε ενάντια σε ‘απιθανες’ καταστάσεις…!
Πολλές φορές σε συζητήσεις αντιμετωπίζω παρόμοιες θέσεις…’θα τα βάλουμε τώρα με την Τουρκία;’
Και πολλά άλλα οικτρά και θλιβερά, αλλά και πολύ εξοργιστικά…
Η απάντηση είναι, ναί! Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν σου αφήνουν επιλογή! Η εποχή του ραγιαδισμού πέρασε αναπιστρεπτί…! Πολλοί δεν μπορούν να το καταλάβουν, και ο κυριότερος λόγος είνα η πλήρης αδυναμία τους να δεχτούν, ή ακόμη πολλές φορές να συζητήσουν οτιδήποτε είναι εναντίον των προκαταλήψεων τους…
‘Οσο για τους υπεύθυνους για το κατάντημα στην άμυνα, σε Ελλάδα και Κύπρο, δεν μπορώ να το σχολιάσω!
Αυτά που έχω να πώ δεν είναι δημοσιεύσημα…

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
1 year ago

Συμφωνώ απόλυτα.
Μπορεί να μην διαθέτουμε την αιχμή της τεχνολογίας, αλλά με ότι έχουμε θα πολεμήσουμε και μπορούμε να νικήσουμε (όχι να μην χάσουμε!)
Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά, τόσο στο αίσθημα και το ηθικό, όσο και στην ανάγκη εξοπλισμών ως ο μόνος βέβαιος τρόπος για προάσπιση της κυριαρχίας μας!

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Άμα έρθει η ώρα, οι ΕΔ και όλοι μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Το ζήτημα είναι αυτό που έλεγε ο Πάττον (ευχαριστώ τον φίλο αναγνώστη που μας το έμαθε):
“Κύριοι, δεν θέλω να πεθάνετε για τη πατρίδα σας, θέλω να κάνετε τους άλλους να πεθάνουν για τη δική τους!”

ACHERON
Member
ACHERON (@acheron)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

“Κύριοι, δεν θέλω να πεθάνετε για τη πατρίδα σας, θέλω να κάνετε τους άλλους να πεθάνουν -μάταια- για τη δική τους!”
Προσοχή όμως!
Την ματαιότητα του αγώνος και της ενδεχόμενης θυσίας,είναι οἱ ἑλλαδικές πολιτικές ηγεσίες που επιφυλάσσουν στους Ἓλληνες μαχητές,εδώ και δεκαετίες.
Το ανεκδιήγητο άτομο που διετέλεσε πρωθυπουργός και αντί να αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη,όπως το μισό υπουργικό συμβούλιο του οποίου προΐστατο,βγαίνει και αρθρώνει λόγο (στον βαθμό που μπορεί να αρθρώσει λόγο και όχι σαρδάμ),είναι ἡ επιβεβαίωση.
Οἱ Τρείς του ΠΝ 21,Καραθανάσης,Βλαχάκος,Γιαλοψός,είναι ἡ απόδειξη.
Όπως ὁ Σιαλμάς νωρίτερα,και ὁ Ηλιάκης αργώτερα.
Διότι πρίν βαυκαλιστούμε με την οποιανδήποτε πιπεράτη διατύπωση,ἂς αναλογιστούμε μήπως είμαστε εμείς αυτοί που ἡ διατύπωση περιγράφει.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  ACHERON

Η τελευταία φράση σου, αγαπητέ μου φίλε, αποδίδει ακριβώς την αγωνία που καταγράφεται – ίσως όχι τόσο ευκρινώς – και στο δικό μου σχόλιο.
Για τον Κ.Σ., η ευθύνη του για το 1996 είναι τεράστια. Με την υψηλών τόνων ρητορεία του κατά των (ισχνών τότε) αμυντικών δαπανών στις προγραμματικές του δηλώσεις εξέπεμψε το λάθος μήνυμα. Κατά τη διαχείριση της κρίσεως που ακολούθησε εντός ελαχίστων ημερών, η πέραν κάθε λογικής, ιδεοληπτική του απέχθεια και βαθύτατη αποστροφή για τις Ένοπλες Δυνάμεις (και για κάθε παραδοσιακό θεσμό και εκδήλωση ιδιοπροσωπίας του Ελληνικού Έθνους …) τον οδήγησε σε άκρως προβληματική συνεργασία με αυτές, κυμαινόμενη από την ανοικτή καταφρόνηση μέχρι την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, δείχνοντας χαρακτηριστική έλλειψη των αναγκαίων αρετών ηγεσίας, και προσωπικότητα που ταιριάζει περισσότερο σε παράγοντα γκρούπας της άκρας αριστεράς παρά σε ηγέτη χώρας. Ο χειρισμός της επόμενης μέρας το μόνο που κατόρθωσε ήταν να καταρρακώσει το ηθικό των Ελλήνων. Και η Μαδρίτη τα αποτέλειωσε όλα (τόσο άγχος είχε ο δυστυχής μην του ξανατύχει διαχείριση κρίσεως, οι Τούρκοι του πήραν τον αέρα κανονικά!).
Παρά ταύτα (και γνωρίζω ότι ίσως εκπλήττεσαι) αποτιμώ συνολικά (ήτοι κατόπιν στάθμισης των συν και πλην) μάλλον θετικώς την παρουσία του προσώπου αυτού. Και εξηγούμαι:
1) Κατόρθωσε σύντομα να απονευρώσει τα τοξικά, περονικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ (καρπό της προσωπικότητας του ιδρυτή του, που ωστόσο στην τρίτη θητεία του έδειξε πιο ώριμος και μεστός) και να το μετατρέψει σε ένα περίπου φυσιολογικό (αν και με καθεστωτικά χαρακτηριστικά) κόμμα. Συνέβαλε έτσι στη θεσμική σταθεροποίηση του πολιτεύματος.
2) Εκρίζωσε δια παντός τις κανταφικές/αντιδυτικές/τριτοκοσμικές ιδελογικές αναφορές, που ίσως είχαν ένα νόημα όταν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να συνεφέρει την ελληνική κοινωνία από την ακροαριστερή παράκρουση της δεκαετίας του ’70, επαναφέροντάς την στο έδαφος του κοινοβουλευτισμού, αλλά τραβούσαν πίσω την ελληνική κοινωνία.
3) Πήρε πάνω του, και περαίωσε επιτυχώς, την υπόθεση του ευρώ, την οποία ο αντίπαλός του Έβερτ, τυπικός εκπρόσωπος της πλέον ηττοπαθούς, άνευρης και ανίκανης εκδοχής της συντηρητικής παράταξης (η οποία όμως παράταξη στο παρελθόν είχε υπάρξει πυξίδα και απάνεμο λιμάνι του Έθνους σε δύσκολες στιγμές) δεν πίστευε και είχε ομολογήσει ότι δεν δύναται να φέρει εις πέρας (πρόγραμμά του το 1996 ήταν η χαλάρωση της λιτότητας και η μετάθεση της εισόδου της Ελλάδος στην Ο.Ν.Ε. για μελλονικό χρόνο). Είναι εδραία πεποίθησή μου ότι, χωρίς ισχυρό, υψηλής αγοραστικής αξίας νόμισμα, η χρεωκοπία της Ελλάδος (που θα επισυνέβαινε με μαθηματική βεβαιότητα κάποτε μετά τα έργα Παπανδρέου 1981-89, όταν το χρέος υπερβεί το 80% του ΑΕΠ – έχει καταδειχθεί μαθηματικώς – κάποια μορφή μερικής ή ολικής αθέτησης είναι αναπόφευκτη στο μέλλον … η Ιαπωνία ΔΕΝ είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα) θα οδηγούσε σε πείνα (ίσως και εμφύλιο σπαραγμό), και βέβαια σε εθνική συρρίκνωση έκτασης που ίσως δεν μπορούμε να φαντασθούμε (ανταλλακτικά για τα α/φ και πλοία μας με δραχμές μάλλον απίθανο … Η ΠΑ σύντομα θα θύμιζε την αντίστοιχη συριακή, ένα υπαίθριο μουσείο ….
Όλα τα παραπάνω με τίμημα βέβαια την ανοχή στην (άγνωστης ως τότε έκτασης στην ελληνική ιστορία) κλεπτοκρατία, με την οποία οι “κανταφικοί” εξαγόρασαν τη σιωπή τους για τον εξοβελισμό των “ιδεών” τους …

ACHERON
Member
ACHERON (@acheron)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Το έχεις ξαναγράψει Νικόλαε ότι αποτιμάς θετικώς την οκταετία του
Κ.Σ,οπότε δέν εκπλήσσομαι,απλώς αφίσταμαι.
Ὁ εν λόγω,πήρε το ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ,και του φύτεψε άλλο ένα «εκσυγχρονιστικό» ὡς σιαμαίο αδελφό.
Μάλλον,στο ανδρεϊκό πρόσωπο προσέθεσε και ένα «εκσυγχρονιστικό»,σάν το πρόσωπο του Ιανού.
Επί της ουσίας,μία σχιζοφρένεια : το σημιτικό ΠΑΣΟΚ να θάβει το ανδρεϊκό,και ταυτόχρονα να εξαργυρώνει την κληρονομιά του.
Ὁ σημιτικός «εκσυγχρονισμός»,θα ήταν βεβαίως μία ανούσια φλυαρία,ἂν δέν δρομολογούσε τον ραγιαδισμό,στα εθνικά θέματα,και την αρνησιεθνία γενικώς όπως το έθεσες.
Ἡ αποκαθήλωση του ΕΑΧΕΚ (Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ἑλλάδος-Κύπρου,και ἡ συνηγορία στο σχέδιο Αννάν,μαζί με την άλλη,την πολυπολιτισμική φλυαρία,είναι ἡ παρακαταθήκη του Κ.Σ που πληρώνουμε σήμερα.
Θυμάμαι ακόμη τους αγκιτάτορες των καφενείων,που δασκάλευαν ότι «θα μπούμε στην ΟΝΕ,δηλαδή θα μας βάλουν στην ΟΝΕ,για πολιτικούς λόγους».
Ίσως να είχαν περισσότερο δίκηο απ΄όσο νόμιζαν.
Και εν τέλει,Νικόλαε τ΄εμέτερον,και με ευρώ ρημάζει ἡ άμυνα μας,όπως θα ρήμαζε (ἢ ίσως και όχι) με δραχμή.
Πρώτιστο χρέος κάθε κράτους,άρα και κάθε κυβερνήσεως,είναι το νοικοκύρεμα,ασχέτως νομίσματος.
Ούτε ἡ δραχμή,ούτε το €υρώ φυτρώνουν σε δέντρα.
Και βέβαια,όποιος πίνει βερεσέ,δυό φορές μεθάει.

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
1 year ago

Δηλαδή αν αλλάξει κυβέρνηση οι Γερμανοί θα μας επιτρέψουν να αγοράσουμε φρεγάτες;
Ακόμα με δανεικά δεν ζούμε η μηπως κατι μου διαφεύγει;
……πρεπει να διαχειριστούμε σωστά τους λιγοστούς πόρους……να ασκήσουμε την διπλωματία, να κάνουμε συμμαχίες και να αποδεχτούμε την θέση μας ως προτεκτορατο των ΗΠΑ ελπιζωντας οτι θα προστατεύσουν το δίκιο μας απέναντι στον ισχυρό μας αντίπαλο……ρεαλιστικό…….

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
1 year ago
Reply to  MPAMPIS

“Το τελευταίο “χαρτζηλίκι” που έδωσε προεκλογικά η κυβέρνηση μπορούσε να κλείσει άμεσα τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες, να αγοράσει τις Adelaide και να τις εξοπλίσει με αριθμό SM-2. Με αυτά, θα μπορούσαμε να ξαναβγούμε στην Ανατολική Μεσόγειο με αξιώσεις, να κυρήξουμε ΑΟΖ και να την υποστηρίξουμε. ”
ή με άλλα λόγια, υπάρχουν τα στενά δημοσιονομικά όρια, αλλά υπάρχουν και οι επιλογές!

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
1 year ago
Reply to  Thras

Η πτήση ξέρει πολυ καλα οτι δεν φτάνουν αυτά για να υποστηρίξεις ΑΟΖ….. για να την ανακήρυξη ομως η απόφαση ειναι καθαρά πολιτική……αυτήν την στιγμή διαβασα οτι γίνονται αερομαχίες στην Ρόδο….ο στόλος ειναι αναπτυγμένος στο Αιγαίο για την καταιγις 2019 εμπρός λοιπόν ενα fox 2 δρόμος ειναι….ο iris θα βρει τον στόχο…..πολεμάμε με οτι εχουμε οπως λες και εσυ φίλε thras…..
Για τις τορπίλες εχουμε άκους ολα τα απίθανα του τύπου θα δείξουμε εμείς στους καταραμένους Γερμανούς που μας ζητάνε 70εκ για την πιστοποίηση των ιταλικών που γουστάρουμε…..δεν θα πάρουμε κύριοι και θα αφήσουμε τα υποβρύχια μας άοπλα που παρεπιπτωντος ακόμα δεν ειναι επιχειρησιακά….ή δώστε πρώτα τις αποζημιώσεις για το Δίστομο και μετα το συζηταμε…..(φυσικα και δικαιούμαστε τις αποζημιώσεις για να μην παρεξηγηθώ)

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
1 year ago
Reply to  MPAMPIS

Μμορεί να μην φτάνουν αυτά γαι να ανακυρήξεις ΑΟΖ, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σαφώς πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμα, αλλά προσπαθώ να σου δείξω ότι χρήματα υπάρχουν. Οι πολιτικές αποφάσεις για το που θα διατεθούν λείπουν…
Σχετικά με τη απύθμενη στρατηγική μας ψυχραιμία, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου!

LuckyLuke
LuckyLuke (@luckyluke)
1 year ago

“είτε να δημιουργηθεί ένα fund με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και θα αποδώσει τα χρήματα στους Κυπρίους μετά τη λύση του Κυπριακού.”
Συγνώμη αλλά εάν Τουρκία θέλει κάτι τέτοιο, γιατί αυτό είναι κακό; Το ίδιο δεν θέλει και ο Αναστασιάδης;
Στην τελική κανένας δεν λέει να μην πάρουν μερίδιο οι Τουρκοκύπριοι.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  LuckyLuke

Γιατί δεν θέλουμε να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Ούτε να είμαστε όμηροί της και να μη μπορούμε να θωρακισθούμε αμυντικά με τα έσοδα στο μεταξύ.
Οι δε τ/κ να πάρουν ανάλογα με τον πληθυσμό τους, όχι τα μισά, όπως κάπου ακούστηκε. Και να μας γυρίσουν πίσω αντίστοιχα εδάφη. 19% ήταν κατά την τελευταία ενιαία απογραφή και πριν τον εποικισμό με βασιβουζούκους από τα βάθη της Ασίας.
Το δε ζήτημα τι θέλει ο Αναστασιάδης δεν αποβαίνει κρίσιμο διότι α) είναι βλαξ, και β) άμα πέσει ο Αναστασιάδης στο γκρεμό θα πέσετε κι εσείς; Δεν νομίζω …

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 year ago

“Τελικά πράγματι…”
Η πρώτη λέξη δείχνει την επιθυμία του αρθρογράφου για, μια τελική κρίση εφ όλης της ύλης. κι αφου είναι τελική εμμέσως προειδοποιούμαστε ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η δεύτερη λέξη “πράγματι” επικαλείται την πραγματικότητα ωσάν να μην είναι πεισμένος ο αρθρογράφος ότι το κείμενο του χαίρει της εύνοιας της πραγματικότητας. Κι έτσι καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια από αυτές τις αιώνιες κουβέντες που δεν λύνουν ποτέ τίποτα.

εμείς τα ξέρουμε σωστά, οι άλλοι είναι αυτοί που τα ξέρουν λάθος, και είναι τόσο προφανές το δίκιο μας τόσο μεγάλη η διαφορά μας που δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε μια εποικοδομητική συζήτηση. Εξ άλλου είναι πολύ αργά πια για λόγια, ήρθε η ώρα για έργα.

Αφού αποτυχαίνουμε εμείς να συναινέσουμε, δεχόμαστε με δυσαρέσκεια τις πολιτικές αντιπαραθέσεις των καναλιών και της βουλής μεταξύ ανθρώπων που είναι κατά κανόνα και όχι κατ εξαίρεση, χειρότεροι από εμάς, αλαζονικότεροι, φτηνότεροι, αυθαδέστεροι μας. πολιτευόμενοι που αμφιβάλω για τον χαρακτήρα τους, την αγνότητα των προθέσεων τους και για την προετοιμασία τους να κυβερνήσουν. ακόμα και για την ίδια τους την φάτσα. Είναι υπερβολικά απασχολημένοι στο να υπερισχύουν του πολιτικού τους αντιπάλου. Ενώ οι διαφορετικές ιδεολογίες υπάρχουν οι κινδυνοι απο την μια του νεοφιλελευθερισμού ως μια κοινωνία υπο συνεχή κρίση που θα απολύει στοιχειώδη δικαιώματα και πλούτο για χάρη του κεφαλαίου συρρίκνωση της μέσης τάξης και από την άλλη μια ιδεολογία που ευνοεί τον κρατισμό την γραφειοκρατεία τον στραγγαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πως να υπάρχει μακροχρόνιος εξοπλιστικός σχεδιασμός δίχως ένα think tank για την οικονομία ένα για την εξωτερική πολιτική και άλλο ένα για την άμυνα όταν το κάθε think tank ως μέσω άσκησης επιρροής θα γινόταν αυτόματα στόχος των διαφόρων μνηστήρων της εξουσίας και κατόπιν δούρειος ίππος για την άσκηση αυτής της εξουσίας. ή όπως θα το λεγε ένας λαϊκός άνθρωπος, “δεν χτυπάω παλαμάκια για κανέναν”

Mavi70
Active Member
Mavi70 (@mavi70)
1 year ago

Το άρθρο ήταν πολύ σωστό και φυσικά είχε πολιτική τοποθέτηση .Και είναι καλό αυτό. Το να κάνει ένα άρθρο πολιτική τοποθέτηση είναι θεμιτό και συμβάλει στο να δούμε τα πράγματα όπως πρέπει. Από την άλλη τα σχόλια (τα περισσότερα )ορμώμενα από το την πολίτικη τοποθέτηση μπήκαν στον χορό της κομματικής τοποθέτησης. Ο κάθε ένας μετάφρασε το άρθρο αποσπασματικά σκεπτόμενος πάντα την κομματική του καταβολή θεωρώντας ότι κρύβει κάποιο υπονοούμενο για της εκάστοτε κυβερνήσεις που πέρασαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Και αυτό θεμιτό όμως είναι, διαφορετικά θα ζούσαμε στην Τουρκία!!Η Ελλάδα δυστυχώς πλήρωσε τις γεωπολιτικές αποφάσεις κυβερνήσεων από το 2004 και μετά και θα έλεγα πως η πορεία προς την οικονομική κρίση ήταν μονόδρομος όχι αποκλειστικά λόγω οικονομίας αλλά λόγω πολιτικών(γεωπολιτικών)αποφάσεων που επέλεξε να κάνει η Κυβέρνηση Καραμανλή.Οι υπόλοιποι που ήρθαν (κυβερνήσεις)ήταν είτε ειδικού σκοπού βλέπε ΓΑΠ είτε απλά διαχειριστές μιας κατάστασης χωρίς ουσιαστικά επιλογή!Τα πιόνια με τον άσχημο τρόπο έπρεπε να ξανά πάνε στην σωστή πλευρά (της δύσης).Και επειδή κανείς από εμάς δεν έχει προκύψει από παρθενογέννηση(αφού στηρίξαμε κομματικά) πολιτικούς σχηματισμούς που επαναπροσδιόρισαν την γεωπολιτική ταυτότητα της χωράς νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε. Ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν, όμως η γενική εικόνα είναι η ίδια!!Όλα τα χαρτιά στο USA !!Και ΝΔ και Σύριζα και Κιναλ και όλοι. Πραγματικά μετά από αυτή την ομοφωνία απόψεων δυσκολεύεται κάποιος να βρει τις όποιες διαφορές.
Υ.γ Οι εκάστοτε Κυβερνήσεις έκαναν όλες τα λάθη τους στην αμυντική πολιτική της χώρας αλλά δυστυχώς εμείς τις ψηφίσαμε!!Αν θεωρούμε ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο δεν έχουμε συμμετοχή σε αυτό, νομίζω ότι προσπαθούμε να αποποιηθούμε τις εκλογικές μας ευθύνες μας.
Υ.Γ2 Οι δηλώσεις της Αμερικάνικης πρεσβείας ήταν πάρα πολύ θετικές. Αν ψάχνουμε να πιαστούμε από τις λέξεις δεν έχει κανένα νόημα. Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι σε μια συμμαχία παίρνεις και δίνεις και έχεις κοινά συμφέροντα.
Υ.Γ3. Το άδειασμα του Σημίτη από την πρεσβεία ήταν ακόμα πιο εκκωφαντικό!!

Pavlos
Παῦλος Πιτσελᾶς
1 year ago
Reply to  Mavi70

Συμφωνω σε αρκετα, το θεμα ομως ηταν οτι πιστευω πως παλαιοτερα για αυτο το θεμα δεν θα εβγαζε ανακοινωση η πρεσβεια, και οτι ηταν η συμπλευση των ΗΠΑ με την Τουρκια που εφερε την Ελλαδα σε καποια αποσταση απο τη Δυση.
Αυτη η σταση της Δυσης απεναντι στην Τουρκια φερει και την σταση του Ελληνικου λαου απεναντι στη δυση, και βεβαια και επιλογες πολιτικες ωρισμενες φορες που αντιστοιχουν σε αυτο το γεγονος. Το ιδιο ισχυει προσφατα και για τη σταση δυσης-ΗΠΑ στο θεμα των Σκοπιων. Δεν ειμαστε αντιθετη στην ενταξη τους στο Νατο. Ειμαστε (ως λαικη πλειοψηφεια) αντιθετη στην εκχωρηση του ορου Μ. απο μερους του Ελληνικου κρατους. Οι πολιτικοι επρεπε να βρουν τη φορμουλα, και να μπει στο Νατο (οχι στην ΕΕ) και να διατηρησουμε την εθνικη μας ταυτοτητα, κυριαρχια και συμφεροντα, και να μη γινει καμμια εκχωρηση. Το να ευλογει η Δυση μια συμφωνια που ο Ελληνικος λαος ειναι αντιθετος εξ αρχης με την εκχωρηση που εγινε, αλλα ολοι οι πρεσβεις συμπεριλαμβανομενου του Παιατ, που ηταν εδω και γνωριζε τι γινεται, ειναι ευθυνη της δυσης και οχι του Ελληνικου λαου.

Mavi70
Active Member
Mavi70 (@mavi70)
1 year ago

Έχεις απόλυτο δίκιο για την στάση της δύσης από την εισβολή στη Κύπρο και μετά. Οι ‘Ελληνες είμαστε απογοητευμένοι από της στάση της δύσης(όταν λέμε δύση εννοώ ΗΠΑ)αλλά αν το δούμε ψυχρά (χωρίς τον πατριωτικό θυμό που μας πνίγει δικαιολογημένα) όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν από τις ΗΠΑ ήταν πάντα με γνώμονα τα δικά τους Εθνικά συμφέροντα και ευνόησαν το γεωπολιτικό οικόπεδο που λέγεται Τουρκία κάνοντας πάντα τα στραβά μάτια σε όλα τα παράλογα ζητούσαν ή έκαναν οι Τούρκοι. Στην ουσία ευνοώντας του Τούρκους ευνοούσαν τους εαυτούς τους. Στην στρατηγική των μεγάλων δυνάμεων δυστυχώς δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα και τίποτε άλλο. Αν τώρα μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή τυγχάνει να συμπλέουν τα συμφέροντα σου και αν καταφέρεις να το εκμεταλλευτής κερδίζεις. Αυτό έκανε η Τουρκία τόσο καιρό αξιοποίησε την γεωπολιτική της θέση.Και θα φέρω το πιο απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε τι γίνετε. Αν πάμε πίσω λίγο το χρόνο ας θυμηθούμε πως νότες έχουμε πάρει εμείς από τι ΗΠΑ για τα δικαιώματα της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης?Πάμε τώρα στον αντίποδα. Πόσες νότες έχει πάρει η Τουρκία για τα δικαιώματα και τις σφαγές των Κούρδων??
Όσο αφορά τώρα το ψευτό-Μακεδονικό θεωρώ ότι έπρεπε να είχαμε λύση το θέμα πολλά χρόνια πριν.Το αφήσαμε πολλά χρόνια να σέρνεται και η λύση στην οποία πήγαμε ήταν άσχημη. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι οι πολιτικοί έπαιξαν ζάρια στην πλάτη μας και άλλα έλεγαν στο εξωτερικό και άλλα εδώ στο κόσμο που ήταν εναντίον της όποιας συμφωνίας που είχε το όρο Μακεδονία. Τώρα ο ρόλος των ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσίας και της ΕΕ ήταν εναντίον μας. Όχι γιατί δεν ξέρουν οι είναι γιαλαντζί Μακεδόνες οι Σκοπιανοί αλλά τα συμφέροντα τους είναι διαφορετικά. Άπλα οι Αμερικάνοι βρήκαν ένα πολιτικό βλάξ(το λέω με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν είμαι σίγουρος αν είναι πολιτικός βλάξ ή χρυσή εφεδρεία ) και περάσαν την θέση τους που δεν ήταν άλλη από το μπλοκάρισμα της Ρωσίας στην ένωση Αξιού-Μοράβα-Δούναβη(εκεί κολλάει και το Κοσσυφοπέδιο και οι Αλβανοί και οι Σέρβοι).

nigozs
Active Member
nigozs (@nigozs)
1 year ago

Θα έλεγα να εστιάσετε περισσότερο στις δυνατότητες της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας η οποία σε αρκετά κομμάτια παραμένει υγιής.
Χρειαζόμαστε μυνήματα θετικής αύρας που μπορούν να προέλθουν από διάφορα προγράμματα πανεπιστημίων !
Τέλος, κάποια στιγμή πρέπει να τσιγκλησουμε το “σύστημα” με ότι έχουμε και ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Εκεί επιρριπτω ένα μεγαλο βαθμό αλληγορίας στα ΜΜΕ.

G.164g ag-cat
G.164g ag-cat
1 year ago

Άλλο ένα κομματικό άρθρο από την ΠκΔ.
Περιμένουμε ένα πιο ολοκληρωμένο άρθρο που να αποδίδει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Ενδεχομένως με τη νέα κυβέρνηση όπου θα επανέλθουμε στη σοβαρότητα, τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και τα media;;
Τέλος, αν σας ενδιαφέρει η άποψή ενός μετριοπαθούς αναγνώστη σας, με το που διάβασα στην πρώτη παράγραφο ” …τότε δεν έχουμε άλλη λύση από την υλοποίηση ενός τεράστιου, φιλόδοξου, μακροχρόνιου εξοπλιστικού προγράμματος.” σταμάτησα την ανάγνωση.
Να μην παρεξηγηθώ, θέλω εξοπλιστικά για το στρατό μας αλλά δεν μου αρέσει η καλλιέργεια ενός κλίματος αντιστρόφως ανάλογο με την πολιτικές επιδιώξεις πολλών κυβερνήσεων τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια.

Spirit
Spirit
1 year ago

Πιο θλιβερό από την μίζερη πραγματικότητα, είναι μόλις κάνεις κριτική στην Κυβέρνηση οι υποτακτικοί τους τρέχουν να βάλουν πλάτη αδιαφορώντας πλήρως και την αλήθεια.
Δεν τους καίγεται καρφί για την χώρα, αλλά ξιφουλκούν μόλις τους πειράξεις τα αφεντικά…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

28
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά

Related News

M901 IMPROVED TOW VEHICLE (ITV), ο κυνηγός αρμάτων του Ελληνικού Στρατού παραμένει επικίνδυνος

Του Θανάση ΓραμματικούΤο 1975 ο αμερικανικός στρατός προχώρησε στην ανάπτυξη ενός πυργίσκου, ο οποίος θα έφερε δίδυμο εκτοξευτή TOW με δυνατότητα ανύψωσης και περιστροφής....

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός καταφέρεται κατά του προέδρου Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του ηγέτη της...

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής Μ. Xαρακόπουλο για την ισχύ των ΕΔ

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμο Χαρακόπουλο, για τις ενέργειες...