20.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Κι αν τώρα είχαμε τις δυο γαλλικές FREMM; Σκέψεις ενός μέλλοντος που...

Κι αν τώρα είχαμε τις δυο γαλλικές FREMM; Σκέψεις ενός μέλλοντος που δεν ήρθε ποτέ…

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Το έχουμε γράψει πολλές φορές, το 2018 η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στο κλείσιμο μιας συμφωνίας για μίσθωση δυο φρεγατων FREMM του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Η συμφωνία αυτή, που περιελάμβανε μια -πιθανά- 5ετή μίσθωση, θα είχε και την πρόβλεψη της μεταβίβασης των πλοίων στο ΠΝ έναντι συμβολικού τιμήματος.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, ουσιαστικά τα μισθώματα θα ήταν τοκοχρεωλυτικές δόσεις, και στο τέλος του leasing τα πλοία θα έμεναν στον πελάτη, δηλαδή το ΠΝ. Μάλλον ένας έξυπνος τρόπος για να καμφθούν οι γερμανικές αντιδράσεις.

Επέτειος ενός έτους από την “Παραχώρηση” δυο φρεγατών FREMM στο ΠΝ. Οι φρεγάτες που δεν ήρθαν ποτέ και το αξέχαστο δούλεμα…

Έτσι, δεν θα χρειαζόμασταν δανεισμό, καθώς η μίσθωση θα γινόταν από την γαλλική κυβέρνηση προς την ελληνική. Έτσι ουσιαστικά δεν είχαμε κάτι περισσότερο από ένα δάνειο της Γαλλίας προς την Ελλάδα, και αφορούσε την αγορά, από ελληνικής πλευράς, την απόκτηση των δυο φρεγατών. Όλοι οι αναγνώστες μας θυμούνται πολύ καλά, ο τότε ΥΦΕΘΑ είχε αποκαλύψει επίσημα την όλη ιστορία, αν και οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους.

Εντός θέρους το ΠΝ έπρεπε να είχε 2 FREMM και 2 [email protected] να ψήνονται. Τώρα; Χαλαρά, παίρνουμε και αεροπλανοφόρο!

Από όσα έχουμε καταλάβει, η συμφωνία είχε γίνει σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Η αποκάλυψη του ΥΦΕΘΑ Κουβέλη τότε, απλά έδινε περισσότερες πληροφορίες, καθώς μιλούσε για hot transfer δυο γαλλικών πολεμικών εντός του 2018 στην Ελλάδα.

Μην πούμε περισσότερα… Η όλη ιστορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος εκείνη τη μέρα. Ακόμη δεν έχουμε μάθει τι πραγματικά συνέβη, αλλά όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, η ιστορία ήταν πραγματική. Το ΠΝ είχε ήδη λίστες με γαλλόφωνο προσωπικό, και ανθρώπους που θα στελέχωναν τα πλοία. Ταυτόχρονα, υπήρχε ανακατάταξη στα πληρώματα, προκειμένου να μείνουν σε υπηρεσία και όλες οι φρεγάτες S!

2 φρεγάτες FREMM για το ΠΝ μέχρι το καλοκαίρι; Κι όμως ισχύει!

To αποτέλεσμα του τι έγινε, το ξέρουμε. Κλεισμένοι όμως στην καραντίνα μας, θα θέλαμε να συζητήσουμε αν η όλη ιστορία είχε διαφορετική κατάληξη… τι θα είχε φέρει στο Αιγαίο; Το γιατί δεν τις πήραμε, δεν ενδιαφέρει πια, αν και οι κακές γλώσσες λένε πως είχε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη η Γερμανία, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να καθησυχάζει τους λαϊκιστές της χώρας (της) πως οι Έλληνες θα πληρώσουν τα δανεικά.

Τι και αν μισθώναμε FREMM, oι… προβληματισμοί

Αν έχει συμβεί αυτό, εμείς πιστεύουμε πως τα γερμανικά ελατήρια είναι πολύ πιο ταπεινά, καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να πάρει πλοία από το Γερμανικό Ναυτικό, και τα δανεικά από την Γερμανία ευρώ της Ελλάδας, θα κατέληγαν σε γαλλικές τσέπες…

Τώρα, ότι έγινε, έγινε. Τι θα είχε συμβεί όμως αν οι δυο γαλλικές FREMM, από το 2018 έφεραν ελληνικά χρώματα;

Εμείς… οι FREMM και τα… «πειστήρια»

Καταρχάς, το ΠΝ θα είχε επιτέλους, για πρώτη φορά, δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Αν και οι γαλλικές FREMM δεν φέρουν ASTER 30, εντούτοις μπορούν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο (από τον εκτοξευτή Α70). Επίσης, θα είχε μπει σε υπηρεσία ο SCALP Naval, ένας πύραυλος που αν και έχει σημαντικές δυνατότητες κρούσης, εντούτοις δεν θα μπορούσε να προσφέρει και πολλά σε μια σύγκρουση λόγω μικρού αποθέματος. Αλλά ψυχολογικά, έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Το θέμα όμως είναι πως τα πλοία, αν είχαν έρθει, με το όποιο κόστος, θα προσέφεραν στην συλλογική αμυντική προσπάθεια; Αναμφίβολα ναι.

ΑΝΑΛΥΣΗ:Φρεγάτες FREMM. Βλήματα ASTER 15/30 και ραντάρ Herakles στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!

Η τουρκική προκλητικότητα είναι κλιμακωτή, κάθε πέρσι είναι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα. Έστω, και δυο μόνο σύγχρονα πλοία, με κορυφαίες δυνατότητες ASW επιχειρήσεων, θα έδινε δυνατότητα για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έστω και 16 πύραυλοι ASTER, θα επέτρεπαν τις επιχειρήσεις ακόμη και υπό καθεστώς εχθρικής αεροπορικής υπεροχής.

Βέβαια, τα πλοία στερούνται δυνατότητων CIWS. Αυτό, σύμφωνα με τους Γάλλους είναι ήσσονος σημασίας, καθώς πιστεύουν πως το σύστημα ECM μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς επιθέσεις κορεσμού αντιπλοϊκών πυραύλων, τη στιγμή που κανένα σύστημα CIWS δεν μπορεί. Το ότι οι [email protected] δεν έχουν ακόμη σύστημα ECM, είναι κάτι που θα το εξετάσουμε σε νεότερο άρθρο μας.

Ελληνικές FREMM: SCALP Naval ή ASTER 30; ελπίζουμε και τα δυο!

Έχει ειπωθεί, πως οι δυο FREMM, θα σταματούσαν κάθε νέα συζήτηση για πλοία με πυραύλους SM-2, καινούργια ή μεταχειρισμένα. Αυτό δεν στερείται λογικής, αν και οι ASTER 15/30 θεωρούνται ικανότεροι της οικογένειας SM-2, αν και υστερούν σε ακτίνα δράσης.

Κάπου που πρέπει να σταθούμε, είναι το περιορισμένο πλήρωμα των 145 στελεχών που απαιτούν οι FREMM, λιγότερες από τις πολύ λιγότερο ικανές Kortenaer. Αν η ενοικίαση/απόκτηση των φρεγατών συνδυαζόταν με την αγορά 2+2 αργότερα [email protected], τότε, το νέο Ελληνικό ΠΝ εξ Γαλλίας, θα είχε μοναδικές δυνατότητες στην περιοχή.

Φρεγάτες FREMM για την Ελλάδα;

Ακόμη κι αν δεν συνεχιζόταν η συνεργασία με την Γαλλία και στις [email protected], εντούτοις, σε μια κρίσιμη περίοδο, θα είχαμε δυο υπερσύγχρονες φρεγάτες που θα συνεισέφεραν άμεσα. Έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει πως το ΠΝ δεν θα αποστράτευε άμεσα στις 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει αριθμούς σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

ΑΠΟΨΗ: Τελικά πράγματι “το ρισκάραμε” με την Εθνική Άμυνα, όπως μας είχαν πει… και χάνουμε

Σήμερα, είναι μια περίεργη περίοδος. Οι περισσότεροι από εμάς, παγωμένοι από τον κίνδυνο της πανδημίας, ελάχιστα ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές προμήθειες. Όμως το ΠΝ είναι παντού, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης, στα σύνορα αναχαιτίζοντας λαθρομετανάστες, στη Λιβύη εφαρμόζοντας το εμπάργκο και μην επιτρέποντας στους Τούρκους να εξοπλίσουν τον Σαράζ με όπλα. Πολεμά για την Ελλάδα, και η Ελλάδα του έχει δώσει πλοία 40 ετών ή περισσότερο.

Πλοία το ΠΝ πρέπει να πάρει, είτε με τον Α είτε με τον Β τρόπο. Και θα τα πάρει.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

105 ΣΧΟΛΙΑ

105 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
skylos

Αν είχαμε τώρα τις Φρεεμ ,δεν θα νομίζαμε οτι έχουμε λεφτά για τις μπελχάρες και για οτιδήποτε άλλο στο Π.Ν

Daidalos

Το σενάριο με τις [email protected] χλωμιάζει, λόγω κορωνοιού αλλά και επειδή οι Γάλλοι ζητούν περισσότερα χρήματα για τις αλλαγές που θέλει το ΠΝ. Πλέον για νέα πλοία τα πιθανά σενάρια είναι δύο: ναυπήγηση των 4 MMSC με χρηματοδότηση FMS ή ισάριθμων Gowind διαμόρφωσης ΗΑΕ (με Mk41 για 32 ESSM), εφόσον βρουν χρηματοδότηση οι Γάλλοι. Άμεσα πρέπει να γίνει η προμήθεια των τορπιλών και των MH-60R, καθώς και η αναβάθμιση των MEKO 200HN.

CKfurious

Ξέρεις και εσύ από μέσα η απλά υποθέτεις πως χλωμιάζουν οι [email protected]??

Έχουμε χάσει και τον σύντροφο Κουλή 😎 που τα ήξερε και αυτός από μέσα!

Scalp_eg

Εχει βρέξει ήδη 1 και πλέον τρις ευρώ λόγω κορωνοιου και θα βρέξει και πολλά ακόμα, τα ναυπηγεία της γαλλιας και της ιταλιας (συγχωνέυονται πλέον) θα χρειάστουν έργο για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασείας τους και οι γάλλοι θα μας βρούν πιο εύκολα χρηματοδότηση για να πάρουμε τις μπελαρά.
Θεωρώ πως τα όποια προβλήματα εγγυησεων υπήρχαν θα ξεπεραστούν πιό εύκολα απο ότι προ πανδημίας καθώς τα δάνεια θα γίνουν πολύ πολύ πιο εύκολα.

CKfurious

Κοίταξε μπορεί για φέτος οι περιορισμοί στο έλλειμμα-2%/ πλεόνασμα +3%προϋπολογισμών να μην ισχύσουν αλλα πάλι έχουμε τους περιορισμούς στο ποσο μπορεί να δανεισθεί μια χωρα της ευρωζώνης σε σχέση με το ΑΕΠ
Και κοιτάμε για μειώσεις των ΑΕΠ της τάξης του 10 με 15%
Και δεν έχει ακουστεί τίποτα περί αναθεώρησης της συνθήκης του Ευρώ
Επιπλέον τα daneia που γραφεις μάλλον θα κατευθυνθούν προς τη διάσωση των τραπεζών ehs ευρωζώνης
Δάνεια επίσης δεν μπορούν να δοθούν όπου γουστάρουνε οι Γάλλοι διότι υπάρχει και η επιτροπή ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες

sotbak

μακάρι, αλλά μην ξεχνάμε ότι ναι μεν τα δάνεια θα καταστούν πιο εύκολα με βάση όσα αναφέρεις, αλλά και ο δανειζόμενος (république hellénique) θα έχει υποστεί μία καταβαράθρωση του ΑΕΠ του….

Daidalos

Όχι από μέσα. Από διάφορα σχετικά δημοσιεύματα που βγήκαν πρόσφατα. Συνεχίζονται οι διαφωνίες για τον εξοπλισμό και πως θα επιμεριστεί το κόστος. Ούτε έχει βρεθεί λύση με την χρηματοδότηση από γαλλικές τράπεζες. Άλλωστε, όπως λένε και οι ναυτικοί, “καράβι που αργεί, σ@@@ά φέρνει”.

Digenis

Ολα θα γινουν ποιο ευκολα τωρα , οχι ποιο δυσκολα

CKfurious

Σε ποιον πλανήτη θα γίνουν πιο εύκολα>>>????
[email protected] Planet???

Πέρα από τους λόγους που γράφω παραπάνω ποιος θα υπογράψει εξοπλισμούς όταν θα έχουμε 1-1.5 mil επιπλέον ανεργους από το ιδιωτικό τομέα?

Με τα πλοία έτοιμα από Γαλλία με δημιουργία ελαχιστων δουλειών στην Ελλάδα ??

Ξέρεις τι θα γίνει στην αγορά και πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν?

Τι δεν καταλαβαίνεις από το -10-15% στο ΑΕΠ με χρέη ήδη στο 180% του ΑΕΠ

Τελικά η οξεία Belharitida προκαλεί και έλλειψη επαφής με τη τραγική πραγματικότητα!!!

sotbak

μακάρι

Nick

Η τελευταία φράση τα λέει όλα. Προτιμώ τον τρόπο ΑΒ και δεν εννοώ την γνωστή αλυσίδα 😎

sotbak

χαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!! πολύ καλό!!!!

CKfurious

Υπομονή… 😎

Τέλη του μηνα θα πέσουν οι υπογραφές για τις 2(+2) [email protected] και τον Μάιο θα ρθούν τα 2 AB :beg:

Ξέρω από μέσα σας λέω :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:

Antonis_Loukas

Αν είχαμε τις FREMM, δεν θα είχε αλλάξει τίποτε απολύτως στη γενική εικόνα. Πάλι δεν θα είχαμε κάνει τίποτε που θα άλλαζε τα δεδομένα σε ΑΟΖ/ΧΥ/ΕΑΧ, ούτε θα είχαμε στηρίξει τη Κύπρο. Το μόνο που θα είχε αλλάξει, θα ήταν η μεγαλύτερη πιθανότητα το ΠΝ να καταλήξει γαλλοτραφές. Επίσης, τουλάχιστον η 1 S, θα είχε ‘φύγει’. Ούτε τα νούμερα θα έβγαιναν(15 φ/γ; είμαστε στα καλά μας; με τι επάνδρωση;), ούτε και θα είχε νόημα, να αυξήσουμε την οροφή μας κατά 2 πλοία, όταν ΔΕΝ σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Επίσης, επειδή τα χρήματα θα ήταν ακόμη λιγότερα από τώρα(που πετάμε αετό),… Read more »

x-m

Η 5η πρόταση όλο το ζουμί!!

Chris

Μερικές σκέψεις με αφορμή τα περί εξοπλισμού των FREM, [email protected] και μια ματιά στο χάρτη των ευρωπαϊκών ΑΟΖ. Σήμερα έβλεπα ότι η Γαλλία διαθέτει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Ευρώπης και αυτό λόγω των υπερπόντιων κτήσεων της. Που αποτελούνται από μικρά νησάκια σε Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό ωκεανό. Είναι προφανές ότι για τις δικές της ανάγκες πλοία με μικρό αριθμό προσωπικού, ελαφρά εξοπλισμένα, και με μικρές ταχύτητες για καλύτερη κατανάλωση, είναι απαραίτητα για να μπορεί να επιτηρεί οικονομικότερα αυτές τις τεράστιες περιοχές που είναι χιλιάδες μίλια μακρυά από την μητροπολή και στις οποίες μάλλον δεν αναμένει σοβαρή πρόκληση ή ανάγκη να πολεμήσει.… Read more »

Daidalos

Σωστή η παρατήρησή σου. Εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας πλοία, υποεξοπλισμένα για τα ελληνικά μέτρα αλλά και η μοναδική ναυτική δύναμη παγκοσμίως που δεν χρησιμοποιεί CIWS. Προφανώς και δεν περιμένει επίθεση με βλήματα στις περιοχές που περιπολεί συνήθως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Lafayette που δεν έχουν καν σόναρ.

Dimitris_jp

Μα παντα ετσι δεν ηταν. Δειτε για παραδειγμα τις S που αγορασε το Ε.Ν για τον εαυτο του και πως ηταν εξοπλισμενες αυτες του αντιστοιχου Ολλανδικου.
Γενικα τα Ευρωπαϊκα πλοια του μεγεθους που κανουν για την Ελλαδα ειναι υποεξοπλισμενα καθως τα ναυτικα αυτα εχουν αλλους τυπους (με αλλο εκτοπισμα) για τις”βαριες δουλειες”, βλεπε horizonte.

Chris

Το πρόβλημα είναι ότι αν ισχύει αυτή η σχεδιαστική φιλοσοφία για πλοία όπως η Μπελάρα που είναι φρεγάτα, πόσο μάλλον για το πρόγραμμα EPC στο οποίο θα συμμετάσχουμε. Με τον δυσοίωνο για μας τίτλο “Κορβέττα Περιπολίας” και τις πρώτες ενδείξεις διαμόρφωσης, μάλλον θα έχουμε αντίστοιχα προβλήματα με τη Μπελάρα σε θέματα ισχύος, οπλισμού, εξοπλισμού. Ελπίζουμε ότι η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα και το δέλεαρ των παραγγελιών να μας επιτρέψει μια πιό κατάλληλη για εμάς διαμόρφωση. Αλλά και πάλι θα ζητάμε κατά πολύ διαφορετικές προδιαγραφές σε σχέση με την επιθυμία των Γάλλων και των Ιταλών.

DimitrisXr

Πεστα γιατι καποιοι νομιζουν οτι θα αντικαταστησουμε τις φρεγατες με Patrol Corvette και μαλιστα με 250μυρια τη μια. Καμια σχεση το τι εχουν στο μυαλο τους οι Ευρωπαιοι με εμας. Λογικα θα εχουν οπλισμο αντιστοιχο των super vita απλα πιο συγχρονο και με μεγαλυτερο εκτοπισμα. Οι Γαλλοι θελουν πλοια με μεγαλο εκτοπισμα και ελαφρυ οπλισμο για περιπολειες και εμεις το αντιθετο. Αντε να δουμε πως θα τις μπολιασουμε τωρα αυτες τις δυο εντελως αντιθετες σχεδιαστικες κατευθυνσεις

George_K

Δεν θα είχε γίνει τίποτα, τα γεωτρύπανα πάλι θα είχαν τρυπήσει, τα ερευνητικά πάλι θα τα είχε πάρει ο αέρας, το παράνομο μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας θα είχε ανακοινωθεί.
Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της γείτονος.
Σχεδόν 6,75 λίρες το δολάριο… Πάμε για 7..

Tango.Alpha

Ξεχάσατε (λογικό δε σας ψέγω) να αναφέρετε ότι οι φρεγάτες θα βοηθούσαν σημαντικά στην υποδοχή λαθρομεταναστών στο Ανατολικό Αιγαίο, με το ελικοδρόμιο για τις 5 ημερήσιες προσευχές κλπ κι ασφαλώς μεγάλη ταχύτητα για να μη μένουν πολύ ώρα στο νερό όταν σκίζουν τις βάρκες.

p270

Πολύ φοβάμαι ότι θα ακυρωθούν πολλά προγράμματα λόγο τις οικονομικής κρίσεις που έχει ξεσπάσει λόγο του ιού

MPAMPIS

Επειδή μάλλον η μπελαρα μας τελειώνει μήπως να ξαναγράψετε κανένα άρθρο για φρεγατοκορβετες ή Πυραυλάκατοκορβέτες……..

CKfurious

Most likely:
Φρεγάτες S:
Ποσο αξιοπλοες sorry αξιόμαχες μπορεί να είναι στη 6h δεκαετία της ζωής τους
Προτάσεις μετά τέλους ζωής αναβάθμισης με ελάχιστο κόστος
Δεκτες και δωρεές

MPAMPIS

Πέρα απο την πλάκα μπορει το ΠΝ να επανδρώσει τέτοια πλοία στην εποχή μας και ας ειναι αξιόπλοα….αυτά ειναι πλοία απο άλλες εποχές……κανα περιπολικό να ναυπηγήσουμε για αντικατάσταση τους…..

flatspin

Εγώ στις S θα εκσυγχρόνιζα τα σωστικα τους μέσα και θα τις κρατούσα μια ακομα 20ετια. 😆

Scalp_eg

Ο γέγονε γέγονε, οι μπελάρες πρέπει να έρθουν το συντομότερο το 2024 η πρώτη, στην σωστή διαμόρφωση και με τα περισσότερα δυνατόν αντισταθμιστικά οφέλη. Αφού το κόστος των πλοίων στη διαμόρφωση που θέλουμε, μαζι με επιπλέον πυράυλους + εκπαιδευση+ υποδομές+ FOS για μια 10ετία θα πλησιάσει σχεδόν τα 2μισή δις πρέπει σ αυτό το κόστος να στριμώξουμε και την αναβαθμιση των 4 μέκο (ραντάρ, ΚΣΜ) και τις 2 λαφαγιέτ που δεν θα εκσυχρονιστούν σαν αντισταθμιστικά απο τους γάλλους με ένα συρόμενο σόναρ και εξοσέτ μπλόκ 3. Ετσι θα έχουμε 6 αξιόμαχα σχετικά σύχρονα πλοιά που θα μας πάνε μέχρι το… Read more »

CKfurious

Οξεία [email protected]
😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡
Δυο βδομάδες απομόνωση και βλέπουμε εάν είναι αναστρέψιμη η ζημια
:envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:
Μεταδίδεται και από τα κινητά άκουσα
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Τη μάσκα και τα χάπια μου
😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡

Scalp_eg

Πέρα απο την πλάκα, δεν έχεις άλλη εναλλάκτικη να προτείνεις, και προσπαθείς να μας παρουσιάσεις σαν τρελούς που θέλουμε να καταστραφεί ο αμυντικός προυπολογισμός της χώρας. Θα μας γράψεις για ΑΒ για Τικο (Που είναι όλα αυτά πέρα απο εικασίες?) Θα μας δώσουν δωρεάν??? Τικο σε 5-10 χρόνια όταν θα είναι ήδη 40-45 χρονών και πόσα χρόνια θα τις κρατήσουμε? Ηδη σε αναφορές αξιωματικών που υπηρέτησαν τα μηχανοστασια ακομα και τα ραντάρ τους είναι σε άθλια κατάσταση και υποφέρουν απο έλλειψη ανταλλάκτικών. Για δανέζικες φρεγάτες που υποτίθετε είναι πάμφθηνες (αλλά συνολικά δεν είναι) και με τη δανία να μην μας… Read more »

CKfurious

Εάν δεν το έχεις καταλάβει περνάμε τη μεγαλύτερη κρίση από το Bπαγκόσμιο πόλεμο Κοιτάμε για μειώσεις 10-15% στο ΑΕΠ Δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης τέτοιου προγράμματος με αυτές τις συνθήκες Γράφω παραπάνω τους περιορισμούς που ισχύουν εντός Ευρωζώνης Και προ κρίσης πάλι δεν τα βρίσκαμε στη χρηματοδότηση με τους Γάλλους Για τους επιχειρησιακούς περιορισμούς τα έχουμε γράψει : Πλοίο με τέτοιο εξοπλισμό χωρίς CIWS/RAM δεν θα πήγαινε μακρυά Δεν θα επιβίωνε για πολλές ώρες Οι MdCN ,που βεβαια μονο βαλλιστικοί δεν είναι ,έχουν εκρηκτικά όσο μια βόμβα mk83 (1000 lb) Η αξια τους είναι ελαχιστη:Οι αμερικανοι για να εξουδετερώσουν ένα αεροδρόμιο… Read more »

Scalp_eg

Λάθος στους βαλλιστικούς απο κεκτημένη ταχύτητα, αλλά αν και cruise θα είναι το ελάχιστο υποκατάστατο που θα μπορούμε να έχουμε σε βαλλιστικούς (και λόγω τεράστιας εμβέλειας 1000 χιλ) αφού ούτε κανείς θα μας δώσει ποτέ τέτοιους ούτε θα κατασκευάσουμε οι ίδιοι. Γι αυτο γράφω ότι καλύτερα να είναι 2 οι Α70 ανά πλοίο όπως οι φρέμμ, ακόμα και απο το ναύσταθμο να ρίξουν 4χ16=64 MdCN διαφωνώ δεν είναι καθόλου αμελητέο όταν λόγω εμβέλειας θα μπορούν να φτάσουν παντού στην τουρκία. Η πανδημία είναι τεράστια ευκαιρεία για τις δυτικές (οικονομικές) υπερδυνάμεις όπως η αμερική αλλά και εμείς η ευρωζώνη, να επανακινήσουν… Read more »

Scalp_eg

Oι αισθητήρες του Rim-116 της Ram21 είναι πολύ ευαίσθητοι σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας (βροχής).
Τα Strales και Millenium 35 (η στη χειρότερη Phalanx) στη πλώρη και στη πρύμνη είναι επιβεβλημένα.
Τα Tetral -RC με τους Mistral έκδοση 3 είναι εφάμμιλοι των Rim-116
καταλαμβάνουν πολύ μικρό χώρο και έχουν βάρος μόλις 550 κιλά
και ίσως να μπαίνουν και 4 (2 σε κάθε πλευρά) ώστε 4χ4=16 Mistral .
Ενδεικτικά το Phalanx η Ram21 και η SeaRam έχουν όλα
βάρος πάνω κάτω στούς 6 τόννους, όταν το Millenium 35 είναι μόλις στους 3,5 τόννους και τα Tetral -RC στα 550 κιλά.

CKfurious

Έξω βρέχει σε καραντίνα είμαστε οποτε άντε να τα επαναλάβω : Το RAM έχει διπλή καθοδήγηση προς τον στόχο https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-116_Rolling_Airframe_Missile Δεν είναι μονο IR! Guidance system: three modes—passive radio frequency/infrared homing, infrared only, or infrared dual-mode enabled (radio frequency and infrared homing) Επαναλαμβάνεις αυτά που έχει γράψει ο άλλος Belharitis ο διγενής Δώστε και κάνα reference για τα προβλήματα που γράφετε!!! Το RAM είναι σχεδιασμένο για αντί πυραυλικό ρολο και έχει ακτίνα δράσης 20KM Δεν συγκρίνετε με το MISTRAL/TETRAL :VSHORADS ,max range 7 km Έλεος!!! Όλα τα συστήματα που αναφέρεις απαιτούv διασύνδεση με το CMS του πλοίου για να λάβουν… Read more »

simos

Η περιπτωση του millenium πρεπει να εξεταστει προσεκτικα γιατι υπαρχουν αναφορες που λενε οτι μπορει να αντιμετωπισει επιθεσεις κορεσμου..

simos

Η κριση με τον κορωνοιο θα ειναι προσωρινη ενω θα δωθει και απο την ΕΕ χρηματοδοτηση για να ανακαμψουμε,η κριση ομως με την Τουρκια θα ειναι διαρκης και πολυ πιο επικινδυνη οποτε ο εξοπλισμος των ΕΔ ειναι μονοδρομος και τις μπελαρα φυσικα και τις χρειαζομαστε και ειναι και αξιολογα πλοια-εφοσον ειναι σωστα εξοπλισμενες βεβαια-και επισης η αγορα αλλου πλοιου απο αλλο κρατος πρακτικα δεν υφισταται για πολλους λογους..

dimitrov

Το θέμα κύριοι είναι αν υπάρχει ακόμα αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας. Θα πρέπει να περιμένουμε – υποθέτω – μέχρι το τέλος του χρόνου για να το μάθουμε αυτό. Αφού γίνει το damage assessment από την λαίλαπα του ιού. Ήδη κλαίμε για φέτος την βύθιση της οικονομικής ναυαρχίδας δλδ του τουρισμού. Οι τουρισταίοι μιλάνε ήδη για μικρή σαιζόν με Έλληνες. Φανταστείτε απελπισία!

DimitrisXr

Ολα αυτα με ουτε 2,5 δις ? Τρεχω και γω να παραγγειλω μπελ…

CKfurious

Είπαμε είναι πολύ μεταδοτική η οξεία [email protected]
Μεταδίδεται και από τα forum!!
👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿

x-m

Η κρίση έχει χτυπήσει και εμάς. Δεν είμαστε απρόσβλητοι. Ας δούμε που θα “κάτσει η μπίλια” απο τον κορονοϊό και μετά θα δούμε τι (και αν ) θα πάρουμε.

DimitrisXr

Παντως εχω και εγω παρομοια προταση: Η τιμη ενος καινουριου Arleigh Burke ειναι στα 1,2δισ $ (1,11δισ €) χωρις οπλα και στα 1,8δισ $ (1,665δισ €) με οπλα. Εμεις ομως δεν μπορουμε να παρουμε sm-3, sm-6 και tomahawk αρα ας αφαιρεσουμε 300εκατ απο το καθενα, εχουμε δηλαδη 1,3δισ € επι δυο 2,6δισ. Με εκπαιδευση+FOS+υποδομες ας πουμε 3δισ. Μας δινει μια επιχορηγηση η αμερικη μισο δισ οπως για την αναβαθμιση των F-16 οποτε παμε παλι στα 2,5δισ. Εχουμε δηλαδη 6 νεα πλοια (τα 2 πανισχυρα) που θα μας βγαλουν εως το 2060. Στριμωχνουμε στον προυπολογισμο και την αναβαθμιση των F-16 block30… Read more »

CKfurious

Μην τα γραφεις έτσι απότομα 😡
Θα πάθουν τίποτα οι [email protected]!!! :envy:

DimitrisXr

Χαχαχαχα η μαγεια των αριθμων. Πειραζεις 2-3 αριθμους κατα λιγο, βαζεις και 3-4 αυθαιρετους ισχυρισμους (οπως οτι θα μας χαρισουν εκσυγχρονισμους και πλοια γιατι ειμαστε ομορφοι) και βουα λα. Και αεροπλανοφορο σας αγοραζω με λιγο μαγειρεμα των τιμων δεν ειναι δυσκολο. Μας αρεσει το Queen Elizabeth η να φερω Gerald ?

x-m

Gerald Ford ,αλλά να επαναφέρεις και 2 μοίρες F-14. Αεροπλανοφόρο χωρίς Tomcat είναι γλυκό χωρίς ζάχαρη. 😎

DimitrisXr

Λοιπον: Το Gerald Ford συμφωνα με βικιπαιδεια κοστισε 13δισ$ (ητοι 12δισ€). Φυσικα λογω τυποποιησης των διαδικασιων και εξομαλυνσης κατασκευαστικων κωλυματων, τα επομενα πλοια της κλασης θα κοστισουν συμφωνα με εμπιστες πηγες (εμενα) γυρω στα 8-9 δισ€. Μετα ερχεται η επιδοτηση απο τις ΗΠΑ 0,75δισ να μειωσει περαιτερω το κοστος στα περιπου 7,5δισ€. Εξοικονομουμε αλλο μισο δισ μεταφεροντας οπλα απο 2 S στο αεροπλανοφορο μας, πεφτουμε στα 7δισ€. Η διαρκεια ζωης του υπολογιζεται στα 50 χρονια αρα 7δισ δια του πενηντα =140.000.000 το χρονο! Παιρνουμε και 4 ενισχυμενες μοιρες αποσυρθεντων F-14 εντελως τζαμπε για να το γεμισουμε! Συμφωνα λοιπον με ενδελεχη… Read more »

sotbak

ακριβώς, δεν θα μας δώσουν ΤΙΠΟΤΑ!!! θα μας πάρουν όμως 2,5 δισ € για 2 πλοία με λίγους – λιγοστούς – ελάχιστους πυραύλους αλλά σούπερ ραντάρ….

evaggelos

το μεγα ερωτημα δινουν οι αμερικανοι το οκ για αβ? κ αν ναι θα μας δωσουν δικα τους σλοτ κατασκευης πχ οι γαλλοι λενε 2-5 μηπως οι αμερικανοι δεν το κανουν αυτο? κ για να προλαβω το κορεατικο κ ιαπωνικο που ειναι βασισμενο σε μπεργκ φτιαχτηκαν στα δικα τους ναυπηγεια ενω εμεις εχουμε ενα της συρου.

DimitrisXr

evaggelos evaggelos Το σχολιο μου παραπανω ηταν περιπαικτικο, κυριως οι τιμες και τα αντισταθμιστικα. Περα απο αυτο, δεν βλεπω γιατι να μην δωσουν το οκ. Οι αμερικανοι μειωσαν τον αριθμο που παρηγγειλαν και ανοιξαν ημερομηνιες στις οποιες θα μπορουσαν να “χωρεσουν” και μας. Απο οπλα δεν χρειαζομαστε ουτε sm3 ουτε sm6 ουτε tomahawk οποτε και εκει δεν βλεπω γιατι να υπαρξει θεμα. Στην τελικη, αν θελουμε ντε και καλα πλοιο αεραμυνας περιοχης ας παρουμε ενα πραγματικο και οχι διαιτης. Προηγουνται ομως ενας σοβαρος εκσυγχρονισμος των MEKO, αντικατασταση των S και τορπιλες.

evaggelos

συμφωνοι αλλα ακομα κ σημερα δεν ειναι σιγουρο αν θα μειωθουν,μα ουτως η αλλως καπου τοσο πανε τα αβ,απο κει κ περα θα πρεπε οντως να κοιταμε πλοια αεραμυνας κ ενα καλο ειναι οι οριζον.

sotbak

για νέα /Αβ στην τιμή που αναφέρεις πρότεινα ήδη επιχειρηματολογώντας ότι οικονομικά η αγορά είναι πιο συμφέρουσα από 2 Μπελ και μάλιστα του εξοπλισμού που θέλει το ΠΝ και αντιμετωπίστηκα με λοιδορία

Daidalos

Έχει κολλήσει το ΠΝ “αεραμυνατίτιδα” εδώ και χρόνια με γνώμονα την Ανατ. Μεσόγειο, ενώ σε λίγο δεν θα έχει πλοία για το Αιγαίο. Αν ήταν έξυπνοι και ευέλικτοι οι Γάλλοι, θα προσέφεραν στη θέση των 2 Βelharra, 4-6 GOWIND 2500/3000 και χρηματοδότηση, ώστε να ξεκινήσει η αντικατάσταση των S. Με την λογική Belharra ή τίποτα, θα πάρουν τελικά το τίποτα…

DimitrisXr

Θα συνυπαρχουν στον ιδιο στολο πλοια με Aster30-Scalp και πλοια με RIM-7-Harpoon. Ειναι λιγο κωμικο αν το σκεφτεις

chriss8

Για το ΠΝ η αεράμυνα θα έπρεπε να ήταν δεδομένη ήδη. Τουλάχιστον για το Αιγαίο. Με τουρκική αεροπορική υπεροχή θα έπρεπε να παρέχει το ΠΝ την ΑΑ ομπρέλα που χρειάζεται ο ΕΣ στα νησιά και την υπέροχη στην ΠΑ που της στερούν οι μικρότεροι αριθμοί. Αυτή την στιγμή η εντύπωση είναι ότι θα πολεμήσει καράβι με καράβι και αεροπλάνο με αεροπλάνο. Διακλαδικότητα μηδέν. Και να πω ότι μιλάμε για καινούργια δόγματα…. κοντεύουν αιώνα…. Πλοίο χωρίς ισχυρή αεράμυνα, είναι καλό για να κυνηγάει Σομαλούς πειρατές και για νηοψίες στην Λιβύη. Όχι για πόλεμο με μια πλήρη δύναμη! Εκτός και αν ο… Read more »

sotbak

δεν είναι όμως ευέλικτοι οι Γάλλοι όπως αποδεικνύεται…..

KaizerAmstelVonLagerS

Τιποτα δεν θα ειχαμε…Εδω δεν εχουμε τωρα που θεωρουμε επιτυχια…

…. το Follow On Support σε συστημα του 1982…Στην εταιρια που το εφτιαξε θα ψαχνουν να βρουν…ποιος το εφτιαξε…

…τα ανταλλακτικα για τα AH-64A+ Apache του 90 που τα εχει αποσυρει ολος ο κοσμος….

Δεν συνεχιζω για ολα τα υπολοιπα…

Τελικα οι Ελληνικες ενοπλες δυναμεις αρχιζουν να προσομοιαζουν περισσοτερο στον στρατο της Β.Κορεας και του Ιραν…παρα σε συγχρονη δυναμη.Και αυτοι τα ιδια προβληματα αντιμετωπιζουν προσπαθωντας να κρατησουν σε υπηρεσια οπλισμο…αναλογης ηλικιας πανω-κατω.

CKfurious

Βόρεια Korea είπες?? :mrgreen:

Σε συνέχιση προηγουμενων σχολίων:

Τουλάχιστον ενδυματολογικά προσπαθούμε να τους ακουλουθησουμε όπως φαίνεται και από τον αριθμό αναρτημένων παρασήμων η διακρίσεων
👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿

https://www.thetoc.gr/politiki/article/i-eikona-milaei-moni-tis–plaka-ta-parasima-tou-neou-arxigou-geetha

https://www.google.com/search?q=north+korea+generals+medals&client=ms-android-huawei&prmd=inmv&sxsrf=ALeKk03C1qg4-ctoPsvapSPWU90rmKzDeQ:15855678241#spf=1585944528739

agregorio

Εγώ μένω στη φράση που κλείνει το άρθρο: Και θα τα πάρει. Πως θα τα πάρει; Λεφτά και λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Εκτός αν ο Α και Β τρόπος είναι υπαινιγμός αντιτορπιλικών. Αν και με αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, χλωμό το κόβω….

Animades

Δεν είναι μόνο οι δύο Γαλλικές Fremm
Που ” χάσαμε ” , αλλά ας μην ξεχνάμε , και οι δύο μάλλον καλύτερα οπλισμένες Ιταλικές Fremm , που κατάφεραν να αρπάξουν οι Αιγύπτιοι…!!
Θα μπορούσαν τώρα , μέσα στους επόμενους μήνες να περιπολουσαν το Αιγαίο, δύο Ελληνικές Fremm εξ Ιταλίας….
( μαζί με 2 ή τρεις αδελαιδες …..)

dimitrov

Ελληνικές Fremm εξ Ιταλίας…. φτου κακά …. πιπεράκι στο στόμα, μην το ξαναπείτε ….

Fingolfin

Οι Αιγύπτιοι συμφώνησαν σε συνολικό πακέτο οπλικών συστημάτων 9 δις. Για αυτό δέχονται την άμεση παράδοση των 2 Fremm. Θα υπάρξει όμως αποδέσμευση των aster-30;

d.b

Μου θυμίσατε τον μπάρμπα Φώτη και δεν θα σας το συγχωρήσω.
Κάτι σε συμπαραγωγή ρε παιδιά να γίνει και καμία δουλειά.

Αλήθεια εκείνες οι vita τι έγιναν;

dimitrov

Αναβαθμίζονται …. για το Τροκαντερό ….. δίπλα στον Αβέρωφ

LAMBROS

”Πλοία το ΠΝ πρέπει να πάρει, είτε με τον Α είτε με τον Β τρόπο. Και θα τα πάρει.”
Mου….αρεσε το λογοπαιγνιο !!! 😉

sotbak

ας ελπίσουμε τα κατάλληλα γιατί η απειλή διογκώνεται

Faceof

Καλησπέρα σε όλους…

Λοιπόν…δεν θέλω να φανώ ασυγκίνητος και τα λοιπά με το πρόβλημα της Ιταλίας..συγγνώμη λένε για περίεργα προβλήματα που μόνο διάμεσω διπλωματικών διαύλων θα μπορούσαν , ειδάλλως πρόκειται για Βιολογική Βιοχημική επίθεση….δεν μπορούμε να ξέρουμε…

Στα δικά μας όμως…θα μπορούσαμε τώρα να πιέσουμε για να αγοράσουμε/νοικιάσουμε 2 FREMM…είναι μια ευκαιρία απο τις λίγες!!!

Μείνετε σπίτι και με Υγεία σε όλους…

Apostolis

“και θα τα πάρει” πολύ αισιόδοξους σας βλέπω. Μακάρι αλλά εγώ το βλέπω απίθανο να πάρουμε οτιδήποτε τα επόμενα χρόνια λόγω κορονοιου. Ούτε τις meko δεν βλέπω να εκσυχρονιζουμε.

simos

Και γω πιστευω οτι τελικα-και παρα την κριση με τον κορωνοιο-το ΠΝ θα παρει πλοια και θα ενισχυθει και αυτο γιατι σχεδον απαντες στην πολιτικη σκηνη της χωρας εχουν καταλαβει οτι χωρις αξιομαχες Ενοπλες Δυναμεις δεν μπορουμε να αντιμετωπισουμε τον εξ ανατολων κινδυνο..οσον αφορα τις FREMM,αυτες ειναι συγχρονα πολεμικα πλοια και σιγουρα θα ενισχυαν σε μεγαλο βαθμο τις επιχειρησιακες δυνατοτητες του ΠΝ σε αερα και θαλασσα ενω πραγματι υπαρχουν αναφορες στο διαδυκτιο οσον αφορα την καλη αποδοση των παρεμβολεων των Γαλλικων πλοιων οποτε αυτοι θα πρεπει οπωσδηποτε να μπουν και στις Ελληνικες belhara..

P-S

1. Γράφετε “Το γιατί δεν τις πήραμε, δεν ενδιαφέρει πια, αν και οι κακές γλώσσες λένε πως είχε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη η Γερμανία…” Διαφωνώ κάθετα με αυτό. Νομίζω είναι σημαντικότατο να μάθουμε γιατί δεν προχώρησε η ιστορία. Η διαφάνεια είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, χωρίς αυτή θα είμαστε συνεχίσουμε να είμαστε έρμαια θεωριών συνωμοσίας, “πεφωτισμένων” site και πολιτικών φωνάζουνε “Γερουν γερά”. Με την εισαγωγή του άρθρου σας αφήνετε να εννοηθεί ότι το χρηματοδοτικό είχε λυθεί και η Γερμανία δεν θα μπορούσε να αντιδράσει. Αν αντέδρασε όμως και γ΄αυτό χάσαμε τις FREMM πρέπει να το ξέρουμε και να το εκτιμήσουμε… Read more »

LYK

Νομίζω επειδή ούτε με τις FREMM ούτε με τις BELHARRA ικανοποιεί ο φόρτος και τα οπλικά συστήματα, πρέπει να στραφούμε προς SMX 31 που ικανοποιεί το σύστημα…

SAAB

“Κι αν τώρα είχαμε τις δυο γαλλικές FREMM; Σκέψεις ενός μέλλοντος που δεν ήρθε ποτέ…” Απλά θα είχαμε 2 FREMM με τα όποια συν και μείον σε περίπτωση πολέμου. Κατά τα άλλα στα ίδια. Χαρακτηριστηκά Aster 15: Weight Aster 15: 310 kg Length Aster 15: 4.2 m Diameter Aster 15: 180 mm Range Aster 15: In excess of 30 km Speed: Maximum speed: Mach 3 Χαρακτηριστηκά Aster 30: Weight Aster 30: 430 kg Lenght Aster 30: 4.9 m Diameter Aster 30: 180 mm Range Aster 30: In excess of 100 km Και τα όποια πλεονεκτήματα υπέρ μας μέχρι να έρθουν… Read more »

x-m

Όχι άλλη Γερμανία………φτάνει πια…… 😥 😥 😥 😥

SAAB

Δεν διαφωνώ για Γερμανία αλλά βλέπεις να μπορούμε να πάρουμε γρηγορότερα σύγχρονο εξοπλισμό; Τα Γαλλικά και τα Ιταλικά ναυπηγεία είναι πιασμένα και ασχολούνται με τον εκσυγχρονισμό των στόλων Γαλλίας, Ιταλίας.
Κορέα, Ιαπωνία θέλει χρήμα, τα Ολλανδικά τα έπιασαν προσφάτως οι Γερμανοί άρα τι μένει; Στο κάτω κάτω, δεν θα είναι και τόσο Γερμανικά. Τα όπλα και τα συστήματα θα είναι από ΗΠΑ, Γαλλία ίσως και Σουηδία εάν ανοίξουμε λίγο τα ματάκια μας.

sotbak

+ 1 από μένα!!!

sotbak

αν και με θλίβει η ιδέα της συνεργασίας με τους Γερμανούς και τη Γερμανία, αν είναι για το καλό της Πατρίδας χαλάλι……θα είναι όμως για το καλό της Πατρίδας;;;; όταν συνεργάζονται στενά πολύ στενά με τους Τούρκους στο ναυτικό τους πρόγραμμα;;;;;

Fingolfin

Εγώ πιστεύω πως για αυτό έχουμε προτιμήσει τους Γάλλους. Τους εμπιστευόμαστε περισσότερο. Έχουμε περισσότερα κοινά συμφέροντα.

SAAB

Αν το σκεφτούμε πιο ψύχραιμα, όλοι οι σύμμαχοί μας έχουν παρτίδες με τους Τούρκους. Γιατί πχ δεν μας ενοχλούν οι ΗΠΑ που πουλάνε στους Τούρκους ότι πουλάνε και σε ‘μας και μας ενοχλούν μόνο οι Γερμανοί; Στο κάτω κάτω ότι ζητήσαμε να αγοράσουμε μας το έδωσαν. Με θλίβει που το παραδέχομαι αλλά πρέπει να ποιήσω την ανάγκη φιλοτιμία. Και ΜΕΚΟ πήραμε και υποβρύχια με πρόβλημα ευστάθειας και Leopard και Eurofighter, άσχετα που εμείς προτιμήσαμε τα F-16 και ελικόπτερα από Airbus όπως και μεταγωγικά αεροσκάφη μπορούσαμε να πάρουμε αλλά και εδώ προτιμήσαμε ΗΠΑ. Και όλα τα παραπάνω μπορούμε ακόμα αν θέλουμε.… Read more »

sotbak

δεν νομίζω ότι υπάρχουν ποιοτικότερα αμυντικά συστήματα από τα αμερικάνικα σε σχέση με των άλλων, καταρχήν τα γερμανικά δεν έχουν δοκιμαστεί σε πόλεμο ποτέ….ή μάλλον στη Συρία που χρησιμοποιήθηκαν ΛΕΟ 2Α4 είδαμε μέτρια προς κακά αποτελέσματα.

x-m

Δεν πιστεύω ότι οι γάλλοι ή οι αμερικανοί μας αγαπάνε περισσότερο. This is business !! Όμως η γενικότερη στάση της Γερμανίας απέναντι μας είναι ξεκάθαρα εχθρική. Με δική μας ευθύνη έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και φιλοδοξούν για ακόμα περισσότερα. Αν μπορούμε να απευθυνθούμε αλλού γιατί να μην το κάνουμε; Γιατί να πριμοδοτούμε τον νταβατζή της Ευρώπης; Τι είναι αυτό που φτιάχνει η Γερμανία και δεν το φτιάχνουν άλλοι;

Fingolfin

Η στάση της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ είναι ίσων αποστάσεων, ασχέτως πόσο προκλητικοί είναι οι Τούρκοι. Οι ΗΠΑ σιγά σιγά αλλάζουν στάση υπέρ μας.
Η στάση όμως των Γάλλων είναι ξεκάθαρα φιλελληνική και αυτό έχει εκτιμηθεί από τους Έλληνες πολιτικούς. Δεν είναι τυχαίες οι επιθέσεις του Ερντογάν κατά του Μακρόν.

SAAB

Δεν θα διαφωνήσω με τις επιφυλάξεις περί Γερμανίας. Ούτε για μένα πρέπει να πάρουμε από αυτούς κι ας μας δίνουν αυτό που θέλουμε. Όμως, υπάρχουν δεδομένα που εάν τα βάλουμε ως προτεραιότητα θα πρέπει να το σκεφτούμε ως ενδεχόμενο. 1. Η πιθανότητα να μας πιάσουν οι άλλοι “κώτσο” στην ανάγκη/βιασύνη μας και να συμβιβαστούμε σε λάθος που θα παλεύουμε να το κάνουμε σωστό. 2. Η απροθυμία του Ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου να ασχοληθεί σοβαρά με την αμυντική βιομηχανία. Ούτε ένα ολοκληρωμένο project. Ακόμα και στις Αλς πρέπει να βρούμε ναυπηγείο να τις κατασκευάσουμε και μετά τέλος. Θέλουμε εταιρείες να υποστηρίζουν την… Read more »

adpanos

Ο Κορονοϊός θα αφήσει όλες τις οικονομίες του πλανήτη γυμνές. Όλα τα κράτη θα τρέξουν να πάρουν δουλειές για τα ναυπηγεία τους, την μεταλλουργία τους κ.λ.π. όσο όσο για να δημιουργήσουν ΑΝΑΠΤΥΞΗ . Σε αυτές τις συνθήκες ΑΝ είσαι ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, εκμεταλλεύεσαι την κατάσταση, βγάζεις το παραδάκι από τις τράπεζες και πληρώνεις τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ στην χαμηλότερη τιμή. Σου κάνουν και τεμενάδες ……… Αν είσαι ξυπόλητος με διαλυμένη οικονομία, ΔΕΝ αγοράζεις. Κάνεις αναδιάρθρωση όλων των γραμμών παραγωγής της χώρας με fast truck διαδικασίες και ξεκινάς να παράγεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ τοπικά όσα περισσότερα μπορείς για να δημιουργήσεις εσύ ανάπτυξη και… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Για αυτούς που συνεχίζουν να νομίζουν ότι πλοία χωρίς ram, cwis, και με 16 aster (που ο κάθε aster θα καταστρέφει 2 αντιπλοϊκους 3 uav και 2 αφή) έχουν οποιαδήποτε πιθανότητα επιβίωσης, ας δουν τους sm1 που αστόχησαν
https://www.ptisidiastima.com/turkish-o-h-perry-fires-sm1-standard-in-libya/

CKfurious

Το Ελληνικό Ναυτικό θεωρούσε μη αξιόμαχους τους από την εποχή που απέσυρε τα ADAMSσχεδόν 20χρονια πριν

Επιπλέον η κατασκευάστρια εταιρία έχει σταματήσει να τους υποστηρίζει εδώ και κάποια χρονια

Οποτε το τουρκικο ναυτικό έχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις 4 PERRY

Βεβαια φοβάμαι πως στην ίδια κατάσταση θα είναι και οι δικοί μας 40? χρόνοι RIM7 των S

George_K

Στην ανάγκη τους χρησιμοποιούμε και σαν αντιπλοϊκούς, αποδεδειγμένο. 😉 Άλλωστε πριν μερικά χρονάκια μια χαρά την έκανε τη δουλίτσα του ενάντια στον exocet.

Animades

είναι εύκολο, εφικτό , και σχετικά οικονομικό, να αναβαθμίσει το Π.Ν. , τον εκτοξευτή mk 29 ,των S ώστε να φέρουν και να βάλουν Essm ..!!
To έχει κάνει το Αμερικάνικο ναυτικό σε πληθώρα πλοίων του , (αεροπλανοφόρα και ελικοπτεροφόρα κυρίως ) .
Ασε που θα αυξανόταν και το βεληνεκές Χ2,5 φορές !!!!

CKfurious

Δυστυχώς θα μείνουμε με τις S για πολλά χρονια aκόμα
Οποτε πρέπει να σκεφθούμε λύσεις αναβαθμίσεις σαν και αυτή που γραφεις
Το πρόβλημα είναι πως έχουμε ESM τόσους για μια φόρτωση των MEKO = 4*16
Οποτε πρέπει να αγοράσουμε καινούργιους bii (C 1MIL$/UNIT) για τις εKSυχρονισμενες MEKO( εάν και όταν) και να πάνε οι παλιοί στους MK29
Πάλι παραμενει το πρόβλημα του ενός STIR που σημαίνει αντιμετώπιση ενός στόχου τη φορα
Επίσης το STIR 1.8 δεν ξέρω εάν επαρκεί για την καθοδήγηση Tβν ESSM στο μέγιστο βεληνεκές
Οι STIR των MEKO έχουν αναβαθμιστεί νομίζω όταν τοποθετήθηκαν οι ESSM

Animades

Απο ότι είδα πρόχειρα , το μέγιστο βεληνεκές κατάυγασης για το stir 1.8 (των S) πλησιάζει τα 60 χιλιόμετρα , άρα επαρκεί για τον ESSM, λάβε υπόψη σου οτι οι πιθανές διορθώσεις προσθήκες στο CMS tacticos , των 6 εκσυγχρονισμένων S είναι απολύτως εφικτές, και αφορουν μόνο αναβάθμιση λογισμικού (sofware update), Οπότε αγοράζοντας καινούργιους ESSM block II (1MIL$/UNIT) για τις MEKO , με τον πολύ αναμενόμενο εκσυχρονισμού τους , και για να εκμεταλευτούμε τις νεες δυνατότητες του block 2 (όπως ανέφερε και ο NikolakiEfentis) ίσως απαιτείται ραντάρ με υψηλό ρυθμό ανανέωσης δεδομένων και ολοκλήρωση των data links σε αυτό και… Read more »

chikichiki

Όχι ότι δεν είναι βάσιμο να αναμένει κανείς βάσει του ιστορικού προηγούμενου επιτυχίες της τάξης του 25-35% από πλοία αεράμυνας περιοχής, αλλά το εν λόγω περιστατικό είναι στατιστικά ασήμαντο, αφορά ένα πεπαλαιωμένο σύστημα, και δεν γνωρίζουμε και τίποτε σχετικά με τις συνθήκες (πόσοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν, αν η κεφαλή εξερράγη, αν ο στόχος καταρρίφθηκε, κλπ κλπ).

Ilias_Skaltsiotis

chikichiki chikichiki CKfurious CKfurious George_K George_K Animades Animades τα έλεγα για αυτούς που νομίζουν ότι κάθε aster θα είναι και ένα kill, όταν όλα τα Α/Α ξεκινάνε από το καλύτερο σενάριο 2 πύραυλοι για κάθε kill

DimitrisXr

Εμεις με 16 aster δεν θα αφησουμε ουτε ενα τουρκικο αεροπλανο στον ουρανο. Αρκει να τους χειριζεται ο Τσακ Νορις οπως στο γνωστο ανεκδοτο (Ο Τσακ Νορις καποτε πεταξε μια χειροβομβιδα και σκοτωσε 50 ατομα. Μετα η χειροβομβιδα εξερραγη)

Fingolfin

Ένα σμήνος τουρκικών F-16 με harpoon θα πάει για επιχείρηση καμικάζι; Εσύ αν ήσουν Τούρκος πιλότος θα πήγαινες, όταν το SF500 θα σε είχε εγκλωβίσει από ώρα;
Σκοπός είναι να τα κρατήσεις μακρυά, να τους κάνεις άρνηση περιοχής. Ξαναλέω 32 vls με aster 30 σε κάθε Bel (ή Fremm) είναι αρκετά. Μαζί με ένα σύστημα ciws+strales θα είναι κομπλέ. Αλλά με τί κόστος;

DimitrisXr

Μα βρε Fingolfin Fingolfin οι μπελ θα εχουν 4 8απλους εκτοξευτες. Πες ενας για αντιπλοικους, ενας για αεραμυνα σημειου (αν βαλουμε cammer και αν μπαινουν σε τετραδες) και 2 για aster30 δηλαδη 16 πυραυλοι. Χωρις ciws. Φτανουν για αρνηση περιοχης ?

Ilias_Skaltsiotis

Τους Klingon φοβάμαι λίγο, αλλά νομίζω τους έχουμε!!

RBF69

Αν και αν και αν, “Αν η γιαγιά μου είχε @#€&* θα την λέγανε παππού”. Τι ακριβώς μας προσφέρουν αυτά τα άρθρα? Τίποτε! Ασχοληθείτε με τις νέες τεχνολογίες που εμφανίζονται και εφαρμόζονται στο σύγχρονο πεδίο μάχης και αφήστε τα “μοιρολόγια” για τα διαχρονικά “χυμένα γάλατα” της κρατικής μας ανικανότητας.

massey-ferguson-65

Το υπουργείο Αμύνης δεν είναι πανφτοχο.εχει κοντά στο 1δις στα ταμεία του…υπενθυμίζω ότι ο κ. Καμμένος το 2016 αποφάσισε ότι 200 εκατομιτια από τα 5 δις που διαχειρίζεται το υπουργείο Αμύνης θα εξοικονομούνται με σκοπό όταν θα μας έδιναν την αδια οι Γερμανοί να τα περνάμε όπλα…γι’αυτό το πολεμικό ναυτικό λέει μέχρι ένα δις το πλοίο ,γιατί το ένα δις το έχουμε για το πρώτο.το άλλο ένα δις μέχρι το 2026 που θα έρθει θα βρούμε το άλλο ένα δις οπός βρίσκαμε και αυτό.Επειδι το πολεμικό ναυτικό πληρώνει καλείται να πληρώσει τεράστια ποσά,και γι’αυτό απαιτεί αυτό που θα πάρει να… Read more »

Evanos

Λυπάμαι αλλά η συζήτηση εχει αρχίσει και ΚΟΥΡΑΖΕΙ πλέον. Πολλά λόγια..καθόλου έργα.. Οι Αιγύπτιοι που ήταν αποφασισμένοι να φτιάξουν σύγχρονο ναυτικό μεσα σε μια 5ετια με έξυπνες και σχετικά οικονομικές αγορές οπως οι τελευταίες ετοιμοπαράδοτες FREMM των Ιταλών..το έφτιαξαν.. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι ο Γαλλοαμερικανογερμανικος ανταγωνισμός με ανθρώπους και αντιπροσώπους της κάθε πλευράς να κονταροχτυπιούνται στο παρασκήνιο (προφανώς γαι την μίζα) εχει βαλτώσει τα πάντα.. Αλλα και στην υπόθεση μίσθωσης των Γαλλικών Fremm οι χειρισμοί που έγιναν δείχνουν αν μη τι άλλο ανθρώπους τελειως ΑΠΕΙΡΟΥΣ και άσχετους απο τους κανόνες της αγοράς που σε σημαντικά deals ΠΡΩΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ και μετά… Read more »

x-m

Μην μπερδεύουμε Ελλάδα και Αίγυπτο. Η Αίγυπτος κινείται με ελλείμματα προϋπολογισμού μεταξύ του 8 και του 10% ετησίως τη στιγμή που εμείς είμαστε υποχρεωμένοι σε πλεονάσματα.

milman

θυμίζω ότι [email protected] σημαίνει 50% μικρότερο ίχνος στα αντίπαλα ραντάρ από μια FREMM σύμφωνα με τους Γάλλους!

x-m

Χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας θα πρέπει μάλλον να το εξελίξουν στο 100% 😉

peet14

Για αυτό που πρέπει να λυπόμαστε είναι ότι δεν πήραμε τις Αδελαίδες .Η ιστορία με τις Bel θα πρέπει να μπεί στο ντουλάπι και να κοιτάξουμε να πάρουμε είτε ΑΒ -ειτε Tico
Βέβαια θα ξεβολευτούν κάποιοι από το ναυσταθμο ,αλλά τι να κάνουμε ….

Και με την ευκαιρία αυτή ,να γίνει προσπάθεια εκσυγχρονισμού και των Ε.Δ και περιορισμός δραστικότατος των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ και αλλαγή του καθεστώτος που υπάρχει μετά την αποστρατεία ,ώστε να προσφέρουν από άλλες θέσεις του δημοσίου τομέα .

sotbak

+1 από μένα!!!

Digenis

Απο οσα καταλαβαίνω απο το αρθρο το ΠΝ χρειαζετε ΚΑΙ περισσότερα πλοία ΚΑΙ καλύτερα(επιχειρησιακές προδιαγραφές) ΚΑΙ καινούργια .Όχι απλά καινουργια και μερικά καλύτερα .Δεν υπάρχει OR πουθενά, όλα ειναι AND .

montif74

Τελειώσανε (ευτυχώς) λόγου κορώνα οι άοπλες Μπελάρες. Η οικονομία θα καρκινοβατεί για τουλάχιστον 10 χρόνια σε όλη την ευρωζώνη. Πλέον μόνο εκσυγχρονισμοί ( F16V), παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού (τίκο για αρχή και ΑΒ μετά) και αγορές μέσω FMS.

sotbak

το πιθανότερο. Αλλά ίσως είναι η ώρα να σκεφτούμε επιτέλους και το Εθνικό Πλοίο (ΑΛΣ; ή κάτι άλλο) και να κουμπώσουμε πάνω ένα σύγχρονο ραντάρ και 2-3 vls με τους πυραύλους που χρειαζόμαστε.

Fingolfin

Η πιστοποίηση aster 30 στους Sylver A70 είναι απαραίτητη. Ηλεκτρονικά αντίμετρα θα υπάρχουν και ας μην είμαστε κακεντρεχείς, απλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Το κύριο θέμα μας είναι η τιμή. Επίσης εγώ δε θα απέκλεια το lease2buy 2 FREMM ειδικά όταν θα μπούν σε υπηρεσία οι 2 FREDA και το γαλλικό ναυττικό δε θα έχει τόσο θέμα (200 χρόνια από την επανάσταση και κάτι θα πρέπει να μας δώσουν οι Γάλλοι για την αμυντική συνεργασία μας. Στην Αίγυπτο έδωσαν hot transfer 1 Fremm λόγω Σουέζ). Απόφαση για υπογραφή αμυντικού συμβολαίου εν μέσω πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης δεν θα υπάρξει. Συνεπώς θα… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 3.99

Related News

Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων στην Ξάνθη με συμμετοχή αμερικανικών αρμάτων Μ1 Abrams

Από την Δευτέρα 14 έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και...

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).Η συζήτηση, σύμφωνα με...

Βαρβιτσιώτης: Στρατηγικής σημασίας η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κατακτήσει τον τίτλο των στρατηγικών εταίρων και στρατηγικών συμμάχων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αμέσως...

Stolen Cerberus VII: Διμερής άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ (εικόνες)

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα διεξήχθη η ετήσια κοινή άσκηση STOLEN CERBERUS VII, με την συμμετοχή αφενός της 356 ΜΤΜ- ΗΡΑΚΛΗΣ...

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...
- Advertisement -