- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις LCS/MMSC…

- Advertisement -

Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό μας άρθρο, που ήταν ουσιαστικά ενημερωτικό, μάζεψε σε λίγες ώρες εκατοντάδες σχόλια. Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως είδαμε για πρώτη φορά φίλους αναγνώστες μας να συνδέονται με τη σελίδα για να κάνουν το σχόλιό τους, ή να κάνουν τις ερωτήσεις τους. Διαβάσαμε πολλές ερωτήσεις, και προσπαθήσαμε να τις ομαδοποιήσουμε και να τις απαντήσουμε μαζικά. Ελπίζουμε να σας διαφωτίσουμε, αν και ετοιμάζαμε σχετικό άρθρο για το επόμενό μας τεύχος. Καθώς όμως ο Δεκέμβρης είναι μακρυά, βάζουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις εδώ.

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X)!

Τώρα, θα μιλήσουμε με το χέρι στην καρδιά. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για εμάς να κατακεραυνώσουμε την επιλογή του ΠΝ, και να μαζέψουμε μαζί μας τους “αγανακτισμένους της πλατείας του Πολεμικού Ναυτικού”. Παρακολουθούμε, όχι με έκπληξη, το Πολεμικό Ναυτικό να “βάλλεται” πανταχόθεν, από όλα σχεδόν τα “μέσα”, για την επιλογή να στείλει ένα Letter of Request για ένα Ναυτικό Πρόγραμμα. Η διαστρέβλωση των γεγονότων, οδήγησε πολλούς να πάρουν αποφάσεις όχι με βάση τις αποφάσεις του ΠΝ, αλλά τις απόψεις κάποιων opinion makers. Φυσικά όσοι δεν είναι μαζί με τον “πλήθος”, αντί για τους “προδότες” του Συντάγματος, “τα παίρνουν”. Ας μιλήσουμε ευθέως λοιπόν. Αν κάποια εταιρεία δίνει διαφήμιση, αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η Lockheed Martin. Έχει πάρει στρατηγική απόφαση να μην δώσει διαφήμιση για κάποια χρόνια σε κάποιες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα. Αν έδινε, πιστέψτε μας, πολλοί θα την “αγαπούσαν”.

Τώρα, η ΠΤΗΣΗ τι κάνει; αυτό που πρέπει να κάνει. Οι εταιρείες που διαφημίζονται σε εμάς ξέρουν ότι απλά θα έχουν αποτέλεσμα λόγω της -πραγματικής κι όχι εικονικής- επισκεψιμότητάς μας. Δεν μας “αγοράζουν” γιατί απλά “δεν πωλούμαστε”. Συνεπώς, αν πρέπει να γράψουμε κάτι, θα το γράψουμε. Γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, και αυτός είναι ο λόγος που 1.000.000 επισκεπτών κάθε μήνα μπαίνουν για να μας διαβάσουν. Αν ήθελαν copy paste απόψεις, πηγαίνουν κι αλλού.

Πάμε στην επιλογή του ΠΝ. Τι επέλεξε το ΠΝ; ΕΠΕΛΕΞΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΟΧΙ ΠΛΟΙΟ. Επέλεξε να ξαναδημιουργηθεί από την αρχή, να εκσυγχρονιστεί και να γίνει το Πολεμικό Ναυτικό του 21ου αιώνα. Μιλάμε συχνά με αξιωματικούς του ΠΝ, οι άνθρωποι σχεδιάζουν με τη λογική της συνέχειας. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος ΑΓΕΝ που δεν θα πάρει τη σκυτάλη από τον προηγούμενο και δεν θα συνεχίσει τους σχεδιασμούς. Μπορεί εμείς να πιστεύουμε πως είμαστε καλύτεροί τους, γιατί διαβάσαμε 4 ελληνικά sites και 3 ξένα. Αλλά δεν είμαστε. Δεν τολμούμε όμως να κάνουμε κριτική σε τεχνικά θέματα στους ανθρώπους του ΠΝ. Γιατί; διότι δεν μπορούμε.

Ναι, χτες αυτό που γράψαμε, είναι πως ο κορμός της απόφασης του ΠΝ είναι η LCS, MMSC variant. Λοιπόν, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, το πλοίο είναι ακριβώς ίδιο με τις LCS Freedom Class του USN, απλά, αντί για το πακέτο Littoral (παράκτιων) αποστολών που “φοράνε” τα πλοίο του USN, έχουν “πακέτο” Multi Mission, δηλαδή φρεγάτας πολλαπλού ρόλου. Η αμερικανική υποψηφιότητα έχει παρουσιαστεί στο ΠΝ εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, και μάλιστα η ΠΤΗΣΗ ήταν η πρώτη που έγραψε τη σχετική είδηση. Οι δε διαπραγματεύσεις για τις LCS, διεξάγονταν παράλληλα με αυτές με την Naval Group. Αρχικός σκοπός του ΠΝ ήταν η αγορά 2 [email protected] Helleniques, και λίγο αργότερα 4 MMSC.

Οργανικά Εναέρια Μέσα για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού – Ματιές στο μέλλον

Η αμερικανική πρόταση, έχει όλα τα βασικά που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό. Καταρχάς, η συμφωνία δεν θα είναι μια απλή εμπορική συμφωνία, μεταξύ Ελληνικού Κράτους και της κατασκευάστριας εταιρείας, αλλά μια διακρατική (G2G) συμφωνία. Δεν θα υπάρξει εμπλοκή της Ελλάδος με την εταιρεία (Lockheed Martin), αλλά θα συμβληθεί με το Αμερικανικό Δημόσιο. Είναι τα περίφημα Foreign Military Sales, FMS όπως τα ξέρουμε. Επίσης, υπάρχει χρηματοδότηση, καθώς αυτή μπορεί να γίνει μέσω των Foreign Military Funds, FMF, που σημαίνει μακροχρόνιος δανεισμός ή/και απευθείας δωρεάν στρατιωτική βοήθεια. Όπως ακριβώς έγινε και με τον εκσυγχρονισμό των F-16V.

Τώρα, πριν επικεντρωθούμε στα μειονεκτήματα που θεωρούν πολλοί αναγνώστες μας πως έχουν τα πλοία, ας δούμε τα σημεία που “πέρασαν” τις εξετάσεις του ΠΝ. Καταρχάς το πλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη τους ταχύτητα, που στα  LCS Freedom φτάνει τους 47 κόμβους! Οι MMSC, με το μεγαλύτερο βάρος θα έχουν μικρότερη τελική ταχύτητα, αλλά και πάλι, προσωπική μας εκτίμηση είναι πως στην ελληνική έκδοση θα ξεπερνά τους 35 κόμβους. Το ΠΝ ασκείται συστηματικά σε τακτικές αποφυγής τορπιλών με υπερυψηλή ταχύτητα, κάτι που το θεωρεί σαν τη μόνη επιλογή για αυτοάμυνα του πλοίου απέναντι σε τορπίλες. Οι Γάλλοι διαφωνούν με αυτό, αλλά οι Αμερικανοί έχουν γενικά την ίδια άποψη με το ΠΝ. Επίσης, η υψηλή ταχύτητα θα τους επιτρέπει να φτάνουν στα σημεία ενδιαφέροντος πολύ γρηγορότερα από άλλα πλοία.

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

Οι MMSC-HN, θα οπλιστούν με συστήματα και όπλα που γνωρίζει καλά το Πολεμικό Ναυτικό. Αναμφίβολα θα δούμε πυροβόλο Leonardo 76 mm στη θέση του BAe 57mm και μάλιστα στην έκδοση Strales, πυραύλους ESSM Block 2 (το ΠΝ έχει σε μεγάλη εκτίμηση το όπλο) ή άλλους αντίστοιχους (όπως οι CAMM), και πυραύλους Harpoon ή ΝSM. Οι MMSC έχουν ανοιχτής αρχιτεκτονικής CMS (COMBATSS-21), έτσι η πιστοποίηση νέων όπλων δεν απαιτεί μερικές δεκάδες εκ. ευρώ, αλλά λίγες χιλιάδες δολάρια, για το γράψιμο μερικών γραμμών κώδικα. Συνεπώς, όταν η Lockheed λέει πως μπορεί να βάλει οτιδήποτε θελήσουμε, ακόμη και CAMM, CAMM-ER ή μέχρι και MICA VL ή ASTER 15/30. Καθώς είναι σημείο ενδιαφέροντος, αν το ΠΝ κρίνει πως θέλει να βάλει SM-2, τότε θα φορτωθούν και πύραυλοι SM-2.

Άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του πλοίου είναι οι πολύ μικρές ανάγκες σε πλήρωμα που έχει. Σε αμερικανική υπηρεσία, το LCS Freedom έχει μόλις 50 άτομα πλήρωμα. Η σαουδαραβική MMSC, θα φτάνει τα 90 περίπου, αριθμός όμοιο με αυτό μιας πιθανής ελληνικής MMSC. O αυξημένος αριθμός του πληρώματος είναι λόγω των τελείως διαφορετικών αποστολών που πρέπει να εκτελούν οι MMSC σε σχέση με τις LCS. Αλλά και πάλι, είναι λιγότερο από τους μισούς από αυτούς που απαιτείται για την επάνδρωση μια φρεγάτας της γενιάς των S ή των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Σε ελληνική έκδοση το πλοίο θα έχει πλήρωμα ξαναλέμε που θα αποτελείται από 90 στελέχη.

Το ΠΝ σκέφτεται εκτενέστερο εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, σαν “αντισταθμιστικά” για την πιθανή αγορά 4 φρεγατών MMSC

Καθώς υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, κι αυτός δεν είναι άλλος από την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, οι Αμερικανοί προσφέρουν τη λύση “πακέτο” για την κατασκευή των τεσσάρων MMSC αλλά και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό σημαίνει πως τα πλοία θα έχουν πολλά κοινά, αν όχι το CMS (CMS330, COMBATSS-21) σίγουρα κονσόλες και ανάγκη εκπαίδευσης σε αυτές, κοινό ραντάρ κοκ. Το σίγουρο είναι πως δεν θα απαιτείται επανεκπαίδευση στην περίπτωση μετάθεσης μελών του πληρώματος από το ένα πλοίο στο άλλο. Επίσης, θα υπάρξουν πολλά άλλα κοινά συστήματα, που θα επιτρέπει στις δυο κλάσεις πλοίων να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά.

Η ΠΤΗΣΗ και το NavalDefence.gr έχουν δημοσιεύσει πολλά άρθρα για τις MMSC (τόσα πολλά που θεωρήθηκε πως τις “προωθούμε”, αλλά κανείς δεν μέτρησε για παράδειγμα τα άρθρα για τις [email protected]). Τα πρώτα άρθρα που γράψαμε έτυχαν ενδιαφέροντων σχολίων. Στη συνέχεια όμως, κυκλοφόρησαν πολλές απόψεις, από αρκετούς, πως τα πλοία είναι τελείως ακατάλληλα για το ΠΝ, και ούτε λίγο, ούτε πολύ, ακόμη και το USN είναι ηλίθιο που τα αγόρασε. Ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιος από αυτούς τους μύθους είναι σωστός και ποιος όχι. Συνεχίζουμε το άρθρο μας σε μορφή Q&As.

ThinkOfTheBox: [email protected] ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;

ΘΕΜΑ 1ο: Το LCS Freedom και κατά συνέπεια η MMSC έχουν προβληματικό προωστήριο σκεύος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και οι δυο κλάσεις LCS, Independence και Freedom, είχαν προβλήματα με το προωστήριο σκεύος στην αρχή της καριέρας τους. Η απαίτηση του USN για υψηλές ταχύτητες και μεγάλη αυτονομία, μπορούσαν να καλυφθούν μόνο με water jets, μια σχετικά νέα τεχνολογία για πολεμικά πλοία. Για λιγότερα προβλήματα, τα πρώτα πλοία από κάθε κλάση χαρακτηρίστηκαν πρωτότυπα (LCS 1 & 2). Μετά από χρόνια δοκιμών, και διορθώσεων, που προκάλεσε καυστικά δημοσιεύματα στον Τύπο λόγω των αστοχιών, το σύστημα πρόωσης και στις δυο κλάσεις θεωρούνται πλέον αξιόπιστα. Πρόσφατο περιστατικό βλάβης, συγκαταλέγεται στα άπειρα περιστατικά που συμβαίνουν σε όλα τα πολεμικά πλοία σε όλα τα πολεμικά ναυτικά. Απλά οι LCS, και των δυο κλάσεων, έχουν στοχοποιηθεί.

Τo USN τα θεωρεί τόσο αξιόπιστα, που τα πλοία πλέον κάνουν deployment για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό. Με την ευκαιρία, water jets έχει και η ΜΕΚΟ Α200. Εκεί όμως είναι αξιόπιστο, αλλά σε αμερικανικό είναι αναξιόπιστο; Τα πλοία της ακτοπλοϊας που οργώνουν το Αιγαίο, είναι αναξιόπιστα; Η τεχνολογία αλλάξει, πάμε μπροστά, κάποια στιγμή φύγαμε από τα πανιά, πήγαμε στον ατμό. Όταν φύγαμε από τους τροχούς στο πλάι των πλοίων και πήγαμε στις προπέλες, τα ίδια ακούγονταν. Όταν ήρθαν οι αεριοστρόβιλοι στο ΠΝ με τις S, υπήρχε τρομερό άγχος για το “νέο” σύστημα καθώς το ΠΝ είχε τελείως διαφορετικά συστήματα στα πλοία του μέχρι τότε. Συνεπώς, ας αφήσουμε το ΠΝ να ξέρει να κρίνει περισσότερα. Νομίζουμε πως παραείναι ειδικό το θέμα, ακόμη και για έμπειρους ναυπηγούς. Ίσως περισσότερα μπορεί να μας πει κάποιος μηχανικός της ακτοπλοϊας που θα θέλαμε τη γνώμη του στα σχόλια.

HSwMS “Smyge” – Το φιλόδοξο ταχύπλοο stealth των Σουηδών

ΘΕΜΑ 2ο: Τα LCS και κατά συνέπεια τα MMSC παραμένουν αναξιόπιστα. Απόδειξη η μια εβδομάδα επισκευών για κάθε μήνα ανάπτυξης. Πρόσφατα ένα “έμεινε” στο Κέηπ Τάουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ας το σκεφτούμε λίγο. Ένας μήνας, μια εβδομάδα. Δυο μήνες, δυο εβδομάδες. Έχει κανείς υπολογίσει πόσες εβδομάδες χρειάζονται για κάθε πλοίο του USN για συντήρηση μετά από deployment; Και μιλάμε για συντήρηση από πλήρωμα 50 ατόμων. Για να μην υπάρχουν απορίες, αφού το ΠΝ επέλεξε MMSC, σημαίνει ότι επιλέγει πλοίο με λυμμένα όλα τα προβλήματα εξέλιξης, δηλαδή δεν θα έχουμε επανάληψη καταστάσεων όπως με τα υποβρύχια Type 214HN και τις ΤΠΚ Ρουσσέν. Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να λυθεί, είναι όλα λυμένα. Μην μπερδεύουμε τις LCS 1 & 2 με τα υπόλοιπα πλοία των κλάσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που τα LCS 1 & 2 αποσύρονται σε λίγους μήνες. Όπως λένε στο USN, “έχουν περισσότερες τρύπες από ελβετικό τυρί”. Τώρα, το ότι έγινε θέμα η βλάβη ενός LCS, δεν είναι περίεργο. Τα Littoral Ships έχουν δεχτεί τρομερή κριτική από την αρχή. Συνεπώς οτιδήποτε τους συμβαίνει, παίρνει δημοσιότητα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Ελλάδα με “τα υποβρύχια που γέρνουν” κο. Είναι νέας τεχνολογία, έχουν ελάχιστο πλήρωμα, είναι πιο επιρρεπή σε ζημιές κυρίως λόγω πληρώματος, όχι αστοχίας υλικού.

Καθελκύστηκε το 25ο πλοίο του προγράμματος LCS

ΘΕΜΑ 3ο: Τα πλοία είναι άχρηστα γιατί είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο. Όλα τα πλοία από αλουμίνιο, είναι άχρηστα και επικίνδυνα. Τι, όχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λογικό ακούγεται. Δεν ισχύει όμως. Καταρχάς, με αυτή τη λογική πρέπει να βγουν εκτός υπηρεσίας όλες οι ΤΠΚ που έχουν υπερκατασκευή από αλουμίνιο. Κατά δεύτερον, ναι, οι LCS έχουν υπερκατασκευή από αλουμίνιο, και γάστρα από χάλυβα. Πόσες φορές πρέπει να το πούμε; επίσης, υπάρχει θωράκιση από κεραμικά υλικά, και οι ενισχύσεις στην υπερκατασκευή είναι απόρρητες. Θα μπορούσε όμως ένα Littoral Ship να μπορεί να διατρηθεί από ελαφρά πυροβόλα ή ρουκέτες; αν είναι έτσι, γιατί έχουν σχεδιαστεί για ανάπτυξη στον Περσικό; για να κάνουν τους στόχους στους Φρουρούς της Επανάστασης; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με αυτό τον τρόπο έχει πέσει σημαντικά το βάρος, ενώ το κέντρο βάρους είναι επίσης χαμηλό, με ότι σημαίνει αυτό για τους αισθητήρες και τα όπλα (και την ευστάθειά τους). Και με την ευκαιρία, ας απορρίψουμε τα Ticonderoga. Έκπληξη, κι αυτά υπερκατασκευές από αλουμίνιο έχουν! Ή ας αποσύρουμε τις ΤΠΚ μας! Κι αυτές αλουμινόχαρτα είναι! Για να μην το κουράσουμε, θα πούμε το εξής. Ας κάνουν οι αναγνώστες μας μια μικρή έρευνα να δουν πόσα πολεμικά πλοία σήμερα κάνουν χρήση αλουμινίου. Επίσης, ας δουν στην παρακάτω εικόνα, πως τα σημαντικότερα συστήματα των LCS, είναι κάτω από την υπερκατασκευή.

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα

ΘΕΜΑ 4ο: Είναι υποεξοπλισμένα τα LCS, άρα και οι MMSC.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα LCS δεν είναι υποεξοπλισμένα, έχουν όμως τελείως λάθος μείγμα οπλισμού. Θεωρούμε πως λίαν συντόμως το USN θα αναγκαστεί να βάλει NSM και στις LCS Freedom, όπως και στις Independence, καθώς οι Hellfire είναι τελείως ανεπαρκείς για τις αποστολές που σχεδίαζε πριν 15 χρόνια. Αξίζει κάποιος να δει που μπορεί να φτάσει ο οπλισμός μιας LCS Freedom. “Φεύγοντας” οι εκτοξευτές Hellfire, στη θέση τους “κάθονται” δυο Mk41 ενώ υπάρχει χώρος και για τρίτο, ή άλλο module οπλισμού, όπως για παράδειγμα ένα naval laser (υπάρχει ήδη συμβόλαιο για την τοποθέτησή του). Συνολικά μια LCS μπορεί να λάβει μέχρι και 3 Mk41.

Η Enhanced Lethality Package LCS. Μιλάμε για ένα υπερ-εξοπλισμένο πλοίο

Οι Σαουδάραβες έχουν προτιμήσει μια επιλογή με έναν μόνο Mk41 πίσω από το πρωραίο πυροβόλο (που τραβήχτηκε προς την πλώρη). Η λογική ελληνική επιλογή θα ήταν MMSC με δυο Mk41, εκεί που σήμερα βρίσκονται οι εκτοξευτές των Hellfire, ή συνδυασμό ενός Mk41 κι άλλου επιπλέον εκτοξευτή, ή μια σχεδίαση όπως των Σαουδαράβων, και επιπλέον κελιά στο κέντρο του πλοίου. Μετά λόγου γνώσεως, η ελληνική MMSC θα είναι από τα καλύτερα οπλισμένα πλοία στην κατηγορία του παγκοσμίως. Όπως κάποιοι αναγνώστες μας κατάλαβαν, κάτι περισσότερο ξέρουμε, απλά δεν μπορούμε να το γράψουμε. Η ελληνική MMSC-ΗΝ θα φέρει παραπάνω από 16 κελιά, μην μας πιέσετε να γράψουμε κάτι περισσότερο.

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

ΘΕΜΑ 5ο: Δεν έχει συστήματα υψηλής τεχνολογίας όπως το SeaFire500. Και το θέλουμε fixed κι όχι rotator

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το SF500 είναι πραγματικά κορυφαίας τεχνολογίας ραντάρ, αν και ακόμη δεν υπάρχει παρά μόνο σε πρωτότυπο, και οι επιδόσεις του δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Και φυσικά, μας έτρεχαν τα “σάλια” για ένα ραντάρ σαν το SF500. Γιατί όμως να μην έχει συστήματα υψηλής τεχνολογίας η MMSC; το TRS-4D που φορούν οι τελευταίες αμερικανικές LCS, και οι σαουδαραβικές MMSC θεωρείται κακό ραντάρ; Εντάξει, έχουμε εδώ στην Ελλάδα ΤΟ ΥΠΕΡ-ΡΑΝΤΑΡ MW-08 και μας ξινίζει κάτι σαν το TRS-4D. Και μεταξύ μας, αν πληρώσουμε μπορούμε να πάρουμε ότι ραντάρ θέλουμε, όπως το AN/SPY-6. Το θέμα είναι βέβαια, μήπως το παρακάνουμε με μια τέτοια επιλογή. Τέλος, έτσι για να μην δουλευόμαστε, οι MMSC  έχουν σύστημα ECM, που απλά ΔΕΝ είχαν οι [email protected]! Κι εκεί, μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε, όπως και κάποιο κορυφαίο ESM.

Τώρα, σε ότι αφορά το TRS-4D μπορεί να κατευθύνει SM-2, απλά δεν είναι σίγουρο πως το ΠΝ θέλει τον πύραυλο αυτό σε φρεγάτα πολλαπλών ρόλων. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το βασικό πρόβλημα στο μέλλον είναι οι επιθέσεις κορεσμού, όταν δεκάδες όπλα θα κατευθύνονται προς το Στόλο. Εκεί χρειάζεται ικανή αυτοματοποιημένη άμυνα, με πυραύλους που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα. Και πυραύλους σε μεγάλους αριθμούς. Με 16 ή 24 ASTER 30 θα κλαίγαμε την καλύτερη [email protected], αν δεν είχε και πυραύλους επιπέδου MICA VL, ESSM Blk2 ή CAMM/CAMM-ER. Η MMSC-HN αναμένουμε πως θα έχει τουλάχιστον 32 πυραύλους επιπέδου ESSM Blk2, και 21 πυραύλους RAM. Χωρίς να μιλήσουμε για το STRALES.

[email protected] ή/και LCS Freedom (MMSC frigate), τι είναι καλύτερο για το ΠΝ;

ΘΕΜΑ 6ο: Γιατί τα λέτε όλα αυτά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το σημερινό άρθρο δεν έχει σαν σκοπό να “διαφημίσει” τις MMSC. Απλά πιστεύουμε πως οι LCS/MMSC έχουν φάει αρκετή “λάσπη” και δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις πολλών, που νομίζουν πως έτσι “βοηθάνε”. Δεν βοηθούν, απλά άλλοι έχουν εκτιμήσει πολύ περισσότερο από την ΠΤΗΣΗ τις διαφημίσεις που έδωσε κατασκευάστρια εταιρεία πλοίων. Εμείς είμαστε αγνώμονες ή καλοί δημοσιογράφοι. Συνεπώς, η πολεμική εναντίον των MMSC δεν είναι πάντα “αγνή”.

Μάλλον ερχόμαστε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Το πλοίο δεν είναι πανάκεια, δεν είναι ένα Arleigh Burke, αλλά δεν είναι ένα πλοίο που δεν αξίζει. Είναι μια φρεγάτα, με πολλές καινοτομίες και λύσεις υψηλής τεχνολογίας, που κάποιος άλλος, το USN, έχει πληρώσει αδρά για να κάνει λειτουργικές και αξιόπιστες. Αφού το ΠΝ πάει σε αυτό το πλοίο, θα υπηρετούν στο πλανήτη 23-25 τέτοια πλοία, μαζί με τα ελληνικά. Όχι άσχημα για το μέλλον τους και την μακροβιότητά τους.

Οι δοκιμές που έκανε η κλάση LCS Freedom σε αντοχή σε εκρήξεις και υπερ-υψηλές ταχύτητες

ΘΕΜΑ 7ο: Πάλι Lockheed Martin;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο λόγος που επιλέχτηκε το πλοίο δεν είναι η κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin (που ασχέτως των όσων της “σέρνουν” κάποιοι, είναι η κατασκευάστρια των F-16, που εδώ και πολλές δεκαετίες προστατεύουν το Αιγαίο). Η εταιρεία εμπλέκεται σε όλους τους κλάδους της αμυντικής βιομηχανίας, λογικό είναι να βρίσκεται και στην ναυπηγική βιομηχανία. Εκτός του ότι η εταιρεία έχει μεγάλο παράρτημα στην Ελλάδα, δεν κέρδισε γιατί είναι η LM. Κέρδισε γιατί το μέγιστο πλεονέκτημα είναι η χρηματοδότηση που φέρουν τα αμερικανικά προϊόντα, αλλά και το ότι η Ελλάδα θα συμβληθεί με την Αμερικανική Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός ότι είναι το μόνο πλοίο της κατηγορίας από τις ΗΠΑ. Και στην τελική, είναι ένα πολύ καλό πλοίο.

Αλλά η διακρατική συμφωνία, τo FMS, εξασφαλίζει την επιτυχία του συμβολαίου. Σήμερα, και τα Ρ-3 και τα F-16 έχουν τα διάφορα προβλήματά τους. Τα οποία όμως αγχώνουν το USN και USAF αντίστοιχα, αφού η Ελλάδα έχει συμβληθεί με τις ΗΠΑ κι όχι με την LM. Συνεπώς, αν αυτή τη φορά υπάρξουν προβλήματα με την κατασκευάστρια εταιρεία (όπως υπήρξαν με τα υποβρύχια 214ΗΝ), τότε δεν θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, τα δικαστήρια και τις εκπτώσεις. Θα λύσει το θέμα το USN, με βάση τα δικά του συμβόλαια. Κι αν δεν συμμορφωθεί η εταιρεία, η χρηματική “τιμωρία” θα είναι επί του συνόλου των συμβολαίων που έχει το USN με την Lockheed Martin, την Airbus, την Kongsberg, τη Boeing κοκ.

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6 του ΠΝ, θα συνοδεύουν για πολλά χρόνια τα “Romeo”

ΘΕΜΑ 8ο: Μας ανέσυραν μια βυθυκόρο, και τους πληρώνουμε Χ δις ευρώ; Και θέλουν να μας δώσουν O.H Perry και ξεφτιλισμένες LCS Freedom σαν ενδιάμεση λύση…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το άρθρο, και να φέρουμε το 99% των “αρνητών” των MMSC, υπέρ των MMSC, αν λέγαμε πως οι ΗΠΑ  και το USN είναι και οι μόνοι που μπορούν να δώσουν ενδιάμεση λύση. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως ακόμη δεν υπάρχει προσφορά ούτε για LCS (δεν ξέρουμε πως το ανακάλυψαν κάποιοι, αλλά τα πλοία τα χρησιμοποιεί το USN και μάλιστα εντατικά), ούτε για Arleigh Burke, ούτε για Ticonderoga, ούτε για τις αποσυρμένες Oliver Hazard Perry (που δεν έχουν πλέον ούτε καν τους SM-1). Το ΠΝ βρίσκεται σε συζητήσεις με το USN, και προφανώς, ειδικά από τις τελευταίες κινήσεις του ΓΕΝ έχουμε καταλάβει πως στο ΠΝ δεν παίζουν, αλλά κάνουν δουλειά. Με την LOR ζητάμε από το USN να μας βρεί Ενδιάμεση Λύση, κι έτσι θα προχωρήσει το όλο πρόγραμμα. Εμείς θα κάνουμε την εξής ερώτηση. Μόνο τα πλοία που αναφέρονται στην παράγραφο υπάρχουν στις ΗΠΑ;

Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ

ΘΕΜΑ 9ο: Γιατί δεν αγοράζουμε 4 FFG(X); Αφού σταμάτησαν να αγοράζουν LCS και τώρα αγοράζουν FFG(X)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διότι το πλοίο είναι πολύ μακρυά από την είσοδό του σε υπηρεσία. Η επιλογή “σκαριού”, ΚΠΜ και ραντάρ δεν σημαίνει πως το πλοίο είναι έτοιμο. Ούτε επειδή υπάρχει η FREMM-IT σημαίνει πως το πλοίο έχει λύσει όλα τα προβλήματά του. Για παράδειγμα, υπήρχε το Typ τe 212, αλλά το Type 214 παρουσίασε τα προβλήματα που παρουσίασε. Και η MMSC είναι απλά μια LCS με σοβαρό οπλισμό, συνεπώς δεν θα έχει παιδικά προβλήματα. Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν το USN εξοπλίσει τα πλοία του με τρόπο ανάλογο των ελληνικών στο μέλλον.

Συνεπώς, πλοίο για εμάς θα ήταν διαθέσιμο μετά το τέλος της δεκαετίας, τη στιγμή που το ΠΝ θέλει λύσεις άμεσες όσο και σύγχρονες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια FFG(X) θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος, ενώ στην τελική, η Ελλάδα ζήτησε βιομηχανική συμμετοχή στην κατασκευή της FFG(X). Πιθανόν, έτσι όπως το σκέφτεται το ΠΝ, οι τελευταίες S θα αντικατασταθούν από έναν αριθμό FFG(X), αν φυσικά όλα πάνε καλά με το πρόγραμμα. Δεν αποκλείεται, FFG(X) να αντικαταστήσουν και την Ενδιάμεση Λύση, αν αυτή είναι κάποιο “κουρασμένο” CG Ticonderoga. Ξέρετε, είναι πολύ υποτιμητικό για τους αξιωματικούς του ΠΝ να τους θεωρούμε περιορισμένης γνώσης…

ΕΠΙΣΗΜΟ: Η φρεγάτα FFG(X) του USN που ενδιαφέρει και το ΠΝ, την λέμε πλέον “Constellation Class”

ΘΕΜΑ 10ο: Και τι θα πάρουμε σαν Ενδάμεση Λύση; Μας είχατε πει για Arleigh Burke τον Μάιο και τώρα έχουμε Νοέμβρη…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ενδιάμεση Λύση, τόσο σημαντική για το κενό στις δυνατότητες του ΠΝ, θα έλθει από τις ΗΠΑ. Δυστυχώς, πλοία με ισχύ που θα ενδιέφεραν το ΠΝ όπως έχουμε γράψει δεν υπάρχουν τόσο πολλά. Και η μεγαλύτερη δεξαμενή πολεμικών πλοίων στον κόσμο είναι το USN. Θεωρεί κανείς πως η Ελλάδα δεν θα πάρει μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση; Και μια ενδιάμεση λύση, που θα τελειώσει όλες τις άλλες ενδιάμεσες λύσεις. Όσοι πιστεύουν πως ο Πομπέο ήρθε να μετρήσει πόσα MLRS έχουμε στα νησιά, είναι το λιγότερο ανόητος. Όσοι όμως κατάλαβαν τι έγινε στην Σούδα, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον… Ο νοών, νοείτω.

Σε ότι αφορά τα Arleigh Burke, όταν θα έρθει η απάντηση στη LOR που έστειλε το ΠΝ, τότε θα μπορέσουμε να γράψουμε ένα πλήρες άρθρο, γιατί δημοσιεύσαμε αυτή την πληροφορία τότε. Μέχρι τότε λίγη υπομονή. Κι όσοι επιμένουν να χύνουν “χολή” στα σχόλια, ας σκεφτούν σε πόσα έχει πέσει μέσα η ΠΤΗΣΗ. Δεν είμαστε αδίκως σημείο αναφοράς στην έγκυρη ενημέρωση, ακόμη κι αν πέσαμε έξω (ως προς το γεγονός ή τον χρόνο υλοποίησης, θα δείξει). Δεν παίζουμε με την αξιοπρέπειά μας, και για να “στηρίζουμε” τις αποφάσεις του ΠΝ, κάτι θα ξέρουμε.

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

ΘΕΜΑ 11ο: Καλά όλα αυτά, αλλά δεν έχει σόναρ τρόπιδας. Άρα δεν είναι ASW φρεγάτα! Όλα τα άλλα πλοία στον πλανήτη γιατί έχουν και οι MMSC δεν έχουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο λόγος που δεν έχει σόναρ τρόπιδος η MMSC είναι απλός. Δεν μπορεί να πάρει. Το σχέδιο της LCS, και κατά συνέπεια της MMSC, είναι βελτιστοποιημένο για υψηλές ταχύτητες. Ένα εξόγκωμα στην τροπίδα ή την πλώρη, θα δημιουργούσε πολλά υδροδυναμικά προβλήματα, και εκτός της -πολύ- χαμηλότερης ταχύτητας, θα είχαμε και μικρότερη ακτίνα δράσης. Βέβαια όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν, από τη στιγμή που εμείς θέλουμε μια φρεγάτα που να “κάνει τη δουλειά της”. Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, ποντίκια να πιάνει. Συνεπώς, φρεγάτα με σόναρ τρόπιδας ή φρεγάτα χωρίς σόναρ τρόπιδος, υποβρύχια να βρίσκει. Η MMSC θα φέρει το κορυφαίο CAPTAS-4, με ικανότητα εντοπισμού υποβρυχίων μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Η δυνατότητά του να κατεβαίνει κάτω από τα θερμοκλινή, το κάνει ασυναγώνιστο στον τομέα του. Το CAPTAS-4 σε συνδυασμό με τα MH-60R και τον εκσυγχρονισμό/δικτύωση των ΜΕΚΟ200ΗΝ θα προσφέρει απόλυτη προστασία απέναντι από υποβρύχια στο ΠΝ. Ας δει κάποιος πως κάνει ανθυποβρυχιακό πόλεμο το USN και θα καταλάβει ότι το σόναρ τροπίδας είναι επιθυμητό μεν, όχι απαραίτητο δε. Και προφανώς, το ΠΝ από την ύπαρξη ενός σόναρ τροπίδας και την επίτευξη πολύ υψηλών ταχυτήτων, επέλεξε το 2ο. End of Story. Ας συνεχίσουν οι πολέμιοι των MMSC να θεωρούν πως βρήκαν “αδύνατο” σημείο. Δεν είναι.

Γιατί ναυάγησαν οι [email protected]; Ποιος θα έδινε 3 δις έτσι «εύκολα» σήμερα; Ποιες οι εναλλακτικές;

ΘΕΜΑ 12ο: 5 δις ρε φίλε; Αν είναι έτσι, ας παίρναμε και τις [email protected] Helleniques, φθηνότερα θα μας έρχονταν!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι [email protected] ήταν και παραμένει ένα εξαίρετο πλοίο. Ειδικά οι [email protected] Helleniques, θα ήταν μια εξαιρετική φρεγάτα. Αλλά το ΠΝ, δεν θα πλήρωνε ποτέ 3,5 δις για 2 πλοία. Το ΠΝ από την πρώτη στιγμή ήθελε μια πλήρη λύση, όταν έχεις να αντικαταστήσεις 9 φρεγάτες και να εκσυγχρονίσεις 4, δεν πας να πετάξεις 3,5 δις για δυο πλοία, ακόμη κι αν αυτά ήταν Arleigh Burke. Εκεί “χώθηκαν” οι Αμερικανοί, πως εκτός από long term χρηματοδότηση, προσέφεραν τα πάντα. Ξέρετε τι λέει η LOR; Κύριοι στις ΗΠΑ, θέλουμε Νέο Ναυτικό. Θέλουμε 4 MMSC-HN που θα είναι υπερ-εξοπλισμένες, θέλουμε 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ που θα είναι ίδιες στα ηλεκτρονικά και τα όπλα με τις MMSC-HN (όσο γίνεται), και θέλουμε και δυο πλοία Αεράμυνας Περιοχής. Τι ζητάμε; Νέο Ναυτικό. Τι θα πάρουμε, ΑΝ το δεχτούν οι Αμερικανοί; 10 πλοία. Τι σχέση έχει αυτό, που έχει πρόχειρα υπολογιστεί στα 5 δις, με τα 3,5 δις για 2 πλοία με πυραύλους;

Δηλαδή, ειλικρινά, κάποιοι έχουν δεχτεί τέτοια πλύση εγκεφάλου, που δεν βλέπουν τι πέτυχε το ΠΝ; Και βρίζουν, και κάνουν bullying στα σχόλια στους αναγνώστες που αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί; Και το κερασάκι στην τούρτα; Βιομηχανικό έργο για τις FFG(X)! Δηλαδή, θα πάρει η Ελλάδα 1 ή 2% στο πρόγραμμα, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΛΟΙΟ, και το 2% των ΧΧ πλοίων που θα πάρει το USN θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα! Ενώ οι Γάλλοι δεν έδιναν ούτε κατασκευή βίδας στη χώρα! Εντάξει, υπάρχει κι ένα όριο στην αντοχή μας. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να μην μας πουν οι Αμερικανοί “οκ κύριοι του ΠΝ, το μόνο που δεν ζητήσατε είναι την Μελάνια Τραμπ, μήπως να σας την φέρουμε κι αυτή για τη γραμματεία στο Ναύσταθμο;”

Καλοκαίρι 2020, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι “ενδιάμεσο”. Όλες οι εξελίξεις για [email protected], LCS, Arleigh Burke, MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες κοκ

ΘΕΜΑ 13ο: Καλά, ας πούμε ότι μας πείσατε. Και γιατί δεν κάναμε διαγωνισμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αστείο, όσοι ζητούν διαγωνισμό, να ζητούν ταυτόχρονα αλλαγή του νόμου για τις αμυντικές προμήθειες. Το ΠΝ έχει κάνει δυο διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια, για τορπίλες και αντίμετρα τορπιλών. Η ΠΑ έχει κάνει περισσότερους. Ξέρετε πόσοι ήταν γόνιμοι; Αν θέλετε την άποψή μας, είναι επίτευγμα που αγοράστηκαν τορπίλες. Τι έκανε το ΠΝ; αυτό που επέτρεπε ο Νόμος. Μια διακρατική Συμφωνία δεν απαιτεί διαγωνισμό, που θα έπαιρνε 4 ή και 5 χρόνια. Ας δει κάποιος πόσο χρόνο κάνουν στο εξωτερικό να αποφασίσουν. Αν είχε ξεκινήσει το 2016, σήμερα θα είμασταν στο τέλος. Το 2016 όμως η χώρα δεν είχε μαντήλι να κλάψει, θα έβγαζε διαγωνισμό για φρεγάτες; Με ποιο κονδύλι; με Μνημόνια; Ξεκίνησαν οι άνθρωποι να μιλάμε με τους Γάλλους, που πούλησαν στην αρχή ιστορίες με ομόλογα, μετά με διακρατική, και μετά τίποτα, όλα μπροστά και σε τιμές απίστευτα υψηλές.

Ενώ η LM, και οι ΗΠΑ, ήρθαν με FMS, και λύση πακέτο. Άλλο να έχει στο Στόλο ο άλλος Τϊκο και ΑΒ κι άλλο να κρατάει LaFayette σφιχτά μην τις χάσει! Συνεπώς, η επιλογή είναι σύννομη. Η Ολλανδία έχει μεν τις Μ, αλλά όχι διαθέσιμες άμεσα. Οι Γερμανοί ναι με ήρθαν, αλλά όχι με λύσεις, αλλά με προβλήματα (δικά τους). Ιταλοί και Ισπανοί είχαν ελάχιστα να προσφέρουν. Και για να κλείσουμε, ας περιμένουν όλοι να δουν την τελική διαμόρφωση των πλοίων, την πρόταση των ΗΠΑ (τελική), και την LOA που θα υπογράψουμε, και μετά μιλάνε. Τώρα όλα αυτά περί γαλλικής αμυντικής συμφωνίας και γαλλικών υπερόπλων, είναι φαιδρά. Κάποιοι νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

707 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
707 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious

Λοιπόν για να κοπεί το δούλεμα as soon as possible:

Τόσο η [email protected] όσο και τα MMSC είναι 100% ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ΑΠΟΦAΣΕΙΣ

Τι προσπαθείτε να τα δικαιολογήσετε με τεχνικά και επιχειρησιακά επιχειρήματα??

Στα τεχνικά θα επανέρθω  

Να δούμε θα σπάσουμε πάλι record σε σχόλια

Lockdown ξεκινάει!!

CKfurious

Είμαι γρήγορο πιστόλι και δεν έχει τίποτα καινούργιο από όσα γράψατε χθες και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως διαφήμιση των MMSC

Προσπαθείτε να δικαιολογήσετε μια απόφαση που είναι 100% πολιτική στα πλαίσια βεβαια της φιλοκυβερνητικής πολιτκής που ακολουθείται

Συμφωνούμε σε κάποια θέματα διαφωνούμε σε αλλα 
Ιδιαιτερα το TRS4D δεν νομίζω πως μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό με τις επιδόσεις εμβέλειας για τέτοιου μεγέθους και οπλισμού πλοίο

NikdaGreek

Το έψαξα λίγο με το TRS4D Radar, στης «Fregatte 125» οι Γερμανοί έχουν τα TRS4D Radar, και θέλουν να το ενσωματώσουν και στης τελευταίες K130 που είναι από κατασκευή ακόμα.

https://esut.de/2019/02/meldungen/see/10709/schiffsradar-trs-4d-rotator-fuer-k130/

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Baden-Württemberg-Klasse

Τα γερμανόφωνα άρθρα στο διαδύκτιο για το TRS4D, το θεωρούν γενικά για πολλή ικανό για μια φρεγάτα.

Η εμβέλεια τον 250 χλμ., πιστεύω πώς είναι ικανή για το ΠΝ, που της χρειάζεται για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα Radar που το διάλεξαν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί για της φρεγάτες τους, έχει σίγουρα αξιοπρέπεια.

GATA

<+>= ?

CKfurious

Το πρόσεξα!

Δεν νομίζω να δίνουν 110KM ούτε για ένα ..F4E(RCS 6-10m2)ούτε για ένα F-35!!! 

Το F16 είναι γύρω στο 1-1.2 m2

https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-fixed-panel/

Δείτε επίσης και το ελάχιστο RCS που δίνετε παραπάνω

Μήπως είναι δέκα φορες πιο μεγάλο από το φημολογούμενο του F-35?

Σε ποίες αποστάσεις μπορεί να ανιχνεύει επερχόμενα βλήματα τύπου
SLAM,SOM?

Δεν μας καλύπτει από άποψη εμβέλειας

Είναι για περιπολικό όχι για σκάφος μεγέθους φρεγάτας

Πόσες ταυτόχρονες εμπλοκές υποστηρίζει?

CKfurious

Ούτε οι αμερικανοι ούτε οι Γερμανοί χρησιμοποιούν το TRS3D/4D σε συνδυασμό με τους  ESSM

Μονο οι Σαουδάραβες παρήγγειλαν το TRS4D μαζί με τους ESSM για τις  MMSC

Υποθέτω πως αυτοί θα πληρώσουν για την ολοκλήρωση του TRS4D+COMBATTS21 με τον ESSM

2 ταυτόχρονες εμπλοκές κάνουν οι MEKO με τη πρώτη να την έχουμε παραλάβει το 1992!!!

εάν τώρα 35+ χρονια αργότερα παραλaβουμε πλοίο με τh ίδια ικανότητα ταυτοχρνον εμπλοκών τότε αυτό είναι τουλάχιστον ΕΞΟΡΓΙSΤΙΚΟ και αιτια ΕΠΑΝ’AΣΤΑΣΗΣ και ΚΟΤΡΟΝΟ-ΠΟΛΕΜΟΥ

Διγενή στα άρματα!!

Vas

Έλα βρε ΠΤΗΣΗ μην παίζουμε με τις λέξεις, αφού το λέει η ίδια εταιρία ότι για στόχο μεγέθους μαχητικού βλέπει στα 110χλμ που λογικά αναφέρετε σε επίπεδο RCS F-16 όπου είναι σημείο αναφοράς με τα περισσότερα μαχητικά στον κόσμο. Το σύμβολο > προφανώς πάμε για μεγαλύτερο RCS με μαχητικά παλιότερης ειδικά γενιάς. Τουλάχιστον ας παραδεχτείτε μια φορά ότι το TRS-4D δεν είναι το κατάλληλο ραντάρ να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες των SM-2MR.
Δεν είναι κακό να πείτε και να παραδεχτείτε ότι ναι χρειάζεται καλύτερο ραντάρ σε ενδεχόμενη προμήθεια SM-2MR.

Vas

Αφού το λέει η ίδια η εταιρία, τώρα πλάκα μας κάνετε; Γιατί παίζετε με την νοημοσύνη μας δλδ, προσωπικά εμένα με προσβάλει.

τερησ

το link 16 δεν παιζει ρολο ?διοτι αφου ανταλασουν πληροφοριες ακαριαια τοτε 2 mmsc στην σειρα με αυτα τα ρανταρ δεν βλεπουν περισσοτερο με max 500 ή 220 ?

Last edited 7 days ago by τερησ
NICKB

Για τα SM-2MR ενδεχομένως δε χρειάζεται καλύτερο radar. Ποιος είπε όμως ότι το ΠΝ ενδιαφέρεται για το MR (ακτίνα δράσης ελάχιστα ανώτερη εκείνης του ESSM-2 χωρίς ενεργητική καθοδήγηση); Για το SM-2ER ενδιαφέρεται (και σωστά), για το οποίο – αν μας το δώσουν, το συγκεκριμένο radar είναι too small.
Mήπως έμμεσα οι Αμερικάνοι μας λένε “…εντάξει, φίλοι-φίλοι, αλλά μη το παρακάνουμε κιόλας. ESSM-2 & ΠΟΛΥ σου είναι. Ούτε στους Τούρκους θα δώσουμε (αφού σε λίγα χρόνια θα κατασκευάζουν οι ίδιοι αντίστοιχους των SM-2… χιχιχι)”!
Πιστεύεις ότι το συγκεκριμένο σενάριο απέχει από τη πραγματικότητα;

NICKB

RIM-66K vs RIM-66M τότε…

Fingolfin

Χαχαχα 🙂

Last edited 7 days ago by Fingolfin
CKfurious

Μάλλον έχετε δίκιο!

Ξεκινώντας από τη συζήτηση περί trs4d και essm εδώ
https://augengeradeaus.net/2017/01/kurztrip-mit-der-f125-der-marathonlaeufer/

Γίνετε αναφορά πως οι σαουδαραβικές MMSC
είναi με 2 καταυγαστηρες CEROS 200

Δείτε και εδώ:
https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/sna-2018/5846-sna-2018-lockheed-martin-showcasing-royal-saudi-navy-mmsc.html

Οι Σαουδάραβες αγόρασαν essm Block I ?που θέλει καταυγαστιρα”

Οποτε μπορούν να διαχειριστούν 2 εμπλοκές ταυτόχρονα με το CEROS 200 που είναι ήδη έτοιμο για τους ESSM:

https://missiledefenseadvocacy.org/defense-systems/ceros-200-fire-control-system-fcs/

Εκτος και εάν το COMBATSS21 όπως το [email protected]/TICO μπορεί να διαχειριστεί περισσότερα βλήματα στον αέρα από τον αριθμό των
καταυγαστιρων!

Το θέμα είναι τι γίνετε με τον ESSM BII
Έχει το radar του AMRAAM με μεγιστη ακτίνα τα 20km εάν θυμάμαι σωστά

Σε ποιο μεγάλες αποστάσεις απαιτείται midcourse guidance/target data update που το TRS4D δεν μπορεί(?) οποτε πάμε πάλι στα 2 ceros 200!!

dk137

To 110>= σημαίνει ότ μπορεί να είναι και 111…. Αυτό λένε τα μαθηματικά. Από και και πέρα έχει σημασία και το μέγεθος του στόχος. Όχι τίποτ άλλο, αλλά αν είναι να δίνουμε specs και για το Antonov 225 για να βγει μεγάλη η εμβέλεια.

CKfurious

250km για στόχο με τι RCS?
Μήπως αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας η ..C130?
Δίνω πιο κατά τα specs:110km για στόχο μαχητικού

Daidalos

Ισχύει η εμβέλεια των 250 χλμ. Σε κάθε περίπτωση είναι πλήρως επιχειρησιακό ραντάρ σε αντίθεση με το SF500 που δεν έχει καν κατασκευαστεί. Πάντως, αν εξαρχής μιλούσαμε με τους Γάλλους για την FREMM, η ιστορία θα είχε τελειώσει προ πολλού…

NICKB

Αφού το διάλεξε το μπαρουτοκαπνισμένο ηρωϊκό Γερμανικό Ναυτικό… ε είναι καλό. Αυτοί “κατεβάζουν τα βρακιά τους” για να μη χρειαστεί να κοντράρουν έστω και σαν υπόνοια κάποιον με πολεμικά μέσα, ώστε να μη χαθεί τίποτα από την οικονομική τους ευμάρεια (στις πλάτες όλων των άλλων, γι’ αυτό τους πήγαινε “τρενάκι” ο Τραμπ). Αυτούς θα έχουμε για παράδειγμα;
Μάλλον όμως αυτούς “έχουμε” για παράδειγμα, γιατί μας βολεύει (τις εκάστοτε κυβερνήσεις), αφού οι αγορές πολεμικού εξοπλισμού δε φέρνουν ψήφους, μόνο μίζες, αν μπορείς να τις πάρεις, αφού τελευταία κάνουν …τζιιιζ. Μια χώρα 80 εκ., από τις πλουσιότερες στο κόσμο, με άμυνα “μπανανίας” (σε σχέση με το οικονομικό της προφίλ), αφού δεν έχει καμμία διάθεση να τη χρησιμοποιήσει (όπως κι εμείς, όπως δείχνουν τα πράγματα).
Όσο για τους Αμερικάνους, η MMSC δε θεωρείται γι’ αυτούς σκάφος Α’ γραμμής για περιοχές υψηλής απειλής. Οπότε, και το TRS-3D να έβαζαν, μπορεί να ήταν too much. Σα να βάζαμε εμείς MW-8 (των KORTENAER) στα …OSPREY HSY-56A.
Αν θεωρήσουμε ότι οι θάλασσες μας είναι περιοχές χαμηλής απειλής, τότε μια χαρά είναι το TRS-4D…

Last edited 6 days ago by NICKB
Daidalos

Βάσει της εμβέλειας εντοπισμού μαχητικού, γύρω στα 110 χλμ. (μέγιστη 250 χλμ.), και λαμβάνοντας υπόψη πως το βλήμα ESSM Block I έχει μέγιστη εμβέλεια 40-50 χλμ. (για ελισσόμενο μαχητικό: 30 χλμ.) και για το Block II αναμένεται εμβέλεια 80 χλμ. τότε σε καλύπτει πλήρως. Αν τοποθετούνταν SM-2, τότε βέβαια θα ήταν ανεπαρκές. Δεν πρόκειται όμως να δούμε Standard, εκτός και αν μας δώσει το αμερικανικό ναυτικό τα Ticonderoga, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο…

Vasilis69

Γρηγορο πιστολι,το site που διαβαζεις,που ναι φιλα προσκειμενο εκει που η θαλασσα δεν εχει συνορα,δεν επιτρεπει τα σχολια στ αρθρα της,οπως εδω που χεις την ελευθερια σου να γραφεις.

Last edited 7 days ago by Vasilis69
CKfurious

Μπα και εδώ λογοκρισία πέφτει μην ανησυχείς!!!

Steve

Από τις πιο σουρεάλ συζητήσεις ever!!!!!!!!!
Από την μία:
O CK που έβγαζε άχρηστο και αχρείαστο το SF500
(radar horizon γκουχου γκουχου) έρχεται τώρα να βγάλει μη ικανοποιητικό το TRS4D¨…. Γιατί CK?? μόνο essm 50km δεν θα ρίχνουμε? τί να το κάνουμε μεγαλύτερο ραντάρ? αφού όλα sea skimming και lo lo lo θα έρθουν… 80km δεν ειναι περίπου το radar horizon??? Ξέχασες και τα βουνά/νησιά του Αιγαίου που κοβουν κιάλλο την εμβέλεια???
Από την άλλη η ΠΤΗΣΗ πάει να μας βγάλει ικανοποιητικό το ρανταρ που κάνει tracking  Maritime patrol aircraft: > 100 km δηλαδή f16 ή 5ης gen άστο….
https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-rotator/
Στα 250km θα πιάνει κανενα Βeluga Αirbus

TRS4D = κάτι λιγότερο απο Thales ns100 που λέγαμε να το βάλουμε σε κορβέτες ή Meko vfm Upgrade

CKfurious

Ούτε άχρηστο ούτε αχρείαστο έβγαζα το SEAFIRE!!

Πολλοί όμως γράφαν τα 500km εμβέλεια αγνοώντας τους περιορισμούς από το  radar horizon, του ότι δεν βλέπει πίσω από βουνά και το γεγονότος ότι είναι αδοκίμαστο !

Για το  TRS4D: Δίνει 110km range για στόχο μεγέθους μαχητικού

Με αυτές τις επιδόσεις radar ξεχνάμε τους SM2 δεν αξίζει

Xαμηλά ιπτάμενοι στόχοι εντοπίζονται σε μικρές αποστάσεις όπως αυτές που αναφέρεις

Οποτε για τους ESSM ΜΟΝΟ το trs4d είναι ok εάν και δεν 
δεν ξέρουμε ποσα βλήματα μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα στον αέρα
(UP LINKS)

Υπενθυμίζω πως το sea fire αναφέρεται πως θα μπορεί να διαχειριστεί 16 ASTER ταυτόχρονα

Kαι αναφέρομαι στο fixed panel TRS4D!!

Το rotator έχει ακόμα χειρότερες επιδόσεις

Το θέμα είναι πως εάν βλέπει μαχητικά στα 110km μονο δεν θα έχει εικόνα της τακτικής κατάστασης με ίδια μέσα σε πιο μεγάλες αποστάσεις

Οι S έχουν το LW08 που τους επιτρέπει να βλέπουν μαχητικά στα 220km 
για σύγκριση

Βεβαια αυτό μπορεί να καλυφθεί εάν λαμβάνει εικόνα τακτικής κατάστασης μέσω data link από ERIEYE,P-3, ground stations η ακόμα και από f16/rafale/LINK16?

Αλλα πάλι δεν είναι σίγουρο πως τα μέσα αυτά θα είναι διαθέσιμα να παρέχουν εικόνα 24/7 σε μια MMSC που βρίσκετε ας πούμε Ανατολική Μεσόγειο

Επιπλέον εάν βλέπει στόχο μεγέθους μαχητικού (RCS=1.2?M2)  @ 110KM τότε άλλους στόχους με χαμηλότερο RCS όπως JSOW,SLAM,SOM ίσως να μην μπορεί να τους εντοπίσει σε αποστάσεις τέτοιες που να μπορεί το πλοίο να αντιδράσει!

Last edited 7 days ago by CKfurious
Animades

Σωστά τα λες CKfurious
βεβαια οι essm bl II με αρχική καθοδήγηση απο το 3D ραντάρ , μπορούν (λογο αυτόνομης καθοδήγηση ) να εμπλέκουν στόχους ανεξάρτητα από τα ‘stir’ (ελέγχου πυρός), αντιμετωπίζοντας απειλές κορεσμού ικανότερα.

MPAMPIS

80km ειναι για σκάφος με φουγάρα, ιστούς, γέφυρες,ραντάρ……..30km για sea skimming πύραυλο στην καλύτερη…

Pavlos

Πρoτου κανω-στο προηγουμενο αρθρο- μια σχετικα μακροσκελη αναρτηση που προκρινα μια λυση constellation, σας ειχα ρωτησει το ποιο σημαντικο (κατα τη γνωμη μου), το οποιο δεν ειχατε απαντησει (& ετσι συνταξα την αναρτηση χωρις γνωση επ αυτου) δηλ το αν ειναι ικανα τα πλοια που διαπραγματευομαστε να δεχονται και οπλικα συστηματα της mbda. Χαιρομαι ιδιαιτερα διοτι σε αυτο το αρθρο ξεκαθαριζετε:

‘….Οι MMSC έχουν ανοιχτής αρχιτεκτονικής CMS (COMBATSS-21), έτσι η πιστοποίηση νέων όπλων δεν απαιτεί μερικές δεκάδες εκ. ευρώ, αλλά λίγες χιλιάδες δολάρια, για το γράψιμο μερικών γραμμών κώδικα. Συνεπώς, όταν η Lockheed λέει πως μπορεί να βάλει οτιδήποτε θελήσουμε, ακόμη και CAMM, CAMM-ER ή μέχρι και MICA VL ή ASTER 15/30…..”

& επισης ‘… Η MMSC θα φέρει το κορυφαίο CAPTAS-4, με ικανότητα εντοπισμού υποβρυχίων μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων..’.

—-

Last edited 8 days ago by Pavlos
photographix

Bullseye. lol

Daidalos

Αγαπητή Πτήση, έχω να προτείνω κάτι για να είναι οι ναύαρχοι του τάμπλετ ευχαριστημένοι: στην επόμενη προμήθεια του ΠΝ, να γίνει πρώτα ψηφοφορία σε όλα τα αμυντικά site και ότι αποφασιστεί εκεί, αυτό να προμηθευτεί και το ΠΝ. Απλά και δημοκρατικά…

CKfurious

Για παράδειγμα Θα χαμέ γλυτώσει 500mil πεταμένα στα P-3!!!

spy

Απλά αποκλείεται γιατί οι επισκέπτες των αμυντικών sites θα αποφάσιζαν πατριωτικά (κατά πλειοψηφία) και όχι με στενά ατομικά, οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Είναι κάτι ανάλογο με το γιατί στις …δημοκρατίες (lol) δεν γίνονται δημοψηφίσματα.
Εν κατακλείδι και πιο εξοπλισμένοι θα ήμασταν και οικονομικότερα θα μας είχε έρθει. Στην μπανανία χρέους αυτά απαγορεύονται.

Stealth

Προκειται για 1000% πολιτικη αποφαση, καθως το Π.Ν. ειναι αδυνατον να δεχθει τετοιο πλοιο, το οποιο δεν ειναι πολλαπλων αποστολων, αλλα Μηδενικων αποστολων.

1) Ας παρουμε για παραδειγμα τον Ανθυποβρυχιακο πολεμο, οπου η MMSC δεν εχει καν στανταρντ εξοπλισμο οπως το σοναρ κητους, θα εχει μονο συρομενο. Πως ειναι δυνατον να εντοπισει υποβρυχια και τορπιλες προερχομενες απο το μπροστινο τοξο 180 μοιρων?

Το συρομενο σοναρ θα περιοριζει την ταχυτητα του πλοιου στους 15-17 κομβους, και δεν θα μπορει να ανιχνευσει επαρκως απειλες απο προσθιο τμημα, λογω του θορυβου των μηχανων και των waterjet. Πως θα μπορεσει να ξεφυγει απο επερχομενες τορπιλες εαν εχει ποντισμενο το σοναρ, οταν θα τις αντιληφθει η MMSC δεν θα μπορει να ξεφυγει.

2) Με survivability Level 1, που εχει η MMSC, ειναι καλη μονο για το Ιονιο. To πλοιο δεν εχει ανεξαρτητα υδατοστεγη διαμερισματα και εγκαρσια διαφραγματα οπως μια κανονικη φρεγατα, αυτος ειναι και ο λογος που δεν κατεβηκε καν στον διαγωνισμο για τις FFG(X), καθως θα επρεπε να γινει ολικος επανασχεδιασμος. Η αλουμινια υπερκατασκευη θα γινει σμπαραλια εαν δεχθει πληγμα, ενω το χαλυβδινο κητος θα υποστει τεραστια καταστροφη λογω ελειψης πολλαπλων ανεξαρτητων υδατοστεγων διαμερισματων που θα περιορισουν τις φωτιες.

3) Στον πολεμο επιφανειας μπορει να δεχθει ΜΟΝΟ 8 βληματα επιφανειας-επιφανειας οπως ο ΝSM, δεν υπαρχει δυνατοτητα επεκτασης σε 16.

4) Στο αντιαεροπορικο πολεμο εχει ρανταρ TRS4D και ενα εκτοξευτη ΜΚ41, δηλαδη 32 βληματα ESSM. Θα εχει δηλαδη παραπλησιο εξοπλισμο με τις Τουρκικες φρεγατες Barbaroς που ναυπηγηθηκαν τη δεκαετια του 1990.

5) Εαν καποιος πιστευει οτι οι Αμερικανοι θα μας δωσουν και Λεηζερ, ειναι σε αλλο πλανητη. Εχουν μονο 3 λεηζερ στο Αμερικανικο Ναυτικο, και αυτα ειναι ολα πειραματικα.

Εντελως ακαταλληλο πλοιο για εμας, δεν ειναι καν φρεγατα, θα ηταν φτηνοτερο για την Ελληνικη οικονομια να πουλουσαμε τα ναυπηγεια στην τιμη του ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ.

Last edited 7 days ago by Stealth
d.b

Προτείνω στο τέλος κάθε σχολίου να βάζουμε και το επάγγελμα ή τις σπουδές μας. Έτσι για να καταλάβουμε με τι ειδίκευση σχολιάζουμε.

Πολιτικός Μηχανικός
MEng MSc.

Last edited 8 days ago by d.b
Thomas

Εξαιρετική ιδέα!

Φυσικός, Ερευνητής σε πολυμερικα υλικά και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Γκέτεμποργκ
BEng, MSc, PhD

Last edited 8 days ago by Thomas
d.b

Ευχαριστώ για την συμμετοχή. Εγώ ξέρω από κτίρια και δρόμους.
Πόση βαρύτητα έχει η άποψη μου για το σκαρί ή το ραντάρ…..

B.K.

Όση και η δικιά μου σε θέματα που είστε ειδήμων. Μηδαμινή.

Αξκος Ε.Σ.

harval

Αυτο λοιπον λεει ο φιλος στον οποιο απαντατε. Δεν ειναι δυνατον η δικη σας αποψη ως Αξιωματικος Ε.Σ να εχει την ιδια βαρυτητα . Εχει μαλλον παραπάνω ειδικο βαρος ,τουλαχιστον εδω μεσα στην Πτηση,σε άρθρα που απτονται της αμυνας.

Alex-N

Καθηγητες τρεις και εχαθη η Πατρις.

stpanos

Χειριστής Αναπηρικής Καρέκλας Χήρας Στρατηγού.
BEng, MSc, PhD

Αλέξανδρος

Δεν πάει έτσι
Εάν εγω είμαι καθηγητής Ναυπηγός ,δεν είμαι, δικαιούμαι να έχω άποψη ενώ εάν είμαι ειδικός της επιχειρησιακής έρευνας και διδασκω κάπου στο εξωτερικό,είμαι,δεν δικαιούμαι να σχολιάσω ?
Σε μια δημοκρατία δεν έχει σημασία ποιος είσαι σημασία έχει τι λες και έχεις δικαίωμα αποψης οποιος και εάν εισαι
Πολύ φιλικα

Μανώλης

Όχι Αλέξανδρε, η δημοκρατία σημαίνει “ίσοι σε ίδιες περιπτώσεις”, όχι “αριθμητικά ίσοι”.
Άλλο η ψήφος, που όλοι έχουν ίδια, κι άλλο η γνώμη ή η άποψη.
Ακούμε 1000 απόψεις, εμπιστευόμαστε μόνο αυτές που στηρίζονται σε γνώση.
Διαφορετικά, θα ρωτούσαμε για μια εγχείρηση τους περαστικούς.

harval

Επιτελους και η φωνη της λογικης

GeorgeD

Σωστός, αλλά κανένας εδώ δεν παίρνει αποφάσεις. Στις δημοκρατίες (στις πραγματικές και όχι στις κοινοβουλευτικές, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα), όλοι κρίνονται και όλοι λογοδοτούν για τις αποφάσεις τους.

PanPapagiannis

Συμφωνώ GeorgeD, το πολιτικό σύστημα με το τρόπο που λειτουργεί δεν έχει σχέση ούτε με την δημοκρατία, ούτε την αντιπροσώπευση. Πιο πολύ με εκλόγιμη ολιγαρχία μοιάζει. Από την κοινωνία ζητά απλώς κάθε 4 χρόνια μια λευκή επιταγή και στο μεσοδιάστημα τα περιθώρια ελέγχου των αποφάσεων είναι από μηδαμινά έως ελάχιστα. Επικαλούνται τους ειδικούς, την ατόφια γνώση και όταν τα κάνουν μαντάρα, αυτοενοχοποιείται η κοινωνία γιατί τους ψήφισε, αλλά κανείς δε λέει ότι η κοινωνία δεν μπορεί στο μεσοδιάστημα να τους ελέγξει. Είναι σαν μαζευτούμε 10 άτομα και να θέλουμε να χτίσουμε μια πολυκατοικία, να προσλαμβάνουμε έναν εργολάβο, για όσο χρόνο δουλεύει να μην έχουμε το δικαίωμα να τον ελέγξουμε ή να τον αποπέμψουμε και στο τέλος αν η πολυκατοικία βγει στραβή, να του πούμε «εντάξει τώρα, στην επόμενη πολυκατοικία, θα πάρουμε άλλον»  Αν πραγματικά λογοδοτούσαν στην κοινωνία, η οποία θα μπορούσε να τους αποπέμψει άμεσα και αν λογοδοτούσαν σε ανεξάρτητη δικαιοσύνη και δεν βρίσκονταν κρυμμένοι πίσω από βουλευτικές ασυλίες, είμαι σίγουρος ότι ούτε υποβρύχια θα γέρνανε, ούτε μνημόνια θα είχαμε, ούτε Πρέσπες.  

Όσον αφορά στο ποιες γνώμες πρέπει να εκφράζονται, στο κοινοβούλιο καθημερινά περνούν διάφορα νομοσχέδια και προϋπολογισμοί. Είναι 300 βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόροι, τραγουδιστές, πρώην μοντέλα κτλ. Να υποθέσω σε ότι έχει να κάνει με εξειδικευμένα θέματα πχ τους εξοπλισμούς, οι γυναίκες βουλευτές που δεν έχουν πάει καν στρατό ή οι μη σχετικοί με το χώρο δεν δικαιούνται να εκφραστούν και αν κάποιος από αυτούς υποβάλλει κάποια ερώτηση ή αντεπιχείρημα επί των εξοπλιστικών, ο αρμόδιος υπουργός οφείλει στην καλύτερη περίπτωση να τους αγνοήσει.

Όποια γνωμοδότηση και αν έχει το ΑΣΝ και όποιος πολιτικός λαμβάνει γενικά αποφάσεις θα πρέπει να έχει την υποχρέωση να εξηγήσει γιατί κατέληξε σε αυτή την απόφαση και απέρριψε άλλες με κάθε λεπτομέρεια, μέχρι cent και μέχρι βίδας, καθώς η απόφαση αφορά ένα κοινό ταμείο. Οφείλουν να απαντήσουν και στην πιο άσχετη ερώτηση και να υποστούν την όποια κριτική, θετική ή αρνητική. Εκτός αν έχουν τόσο μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς που μπορούν να τα διαθέσουν οι ίδιοι.
Σε ότι με αφορά και φαντάζομαι πολύ κόσμο που γράφει εδώ, προφανώς διαβάζουμε απόψεις και γνώμες ανθρώπων που γνωρίζουν περισσότερα πριν διαμορφώσουμε άποψη. Επίσης πριν παρουσιαστεί η πλήρης διαμόρφωση των πλοίων και η ίδια η συμφωνία, μου είναι δύσκολο να έχω γνώμη. Έχω μόνο απορίες.

Αν όμως πχ πριν ένα χρόνο ακριβώς διαβάζω από ανάρτηση της ιστοσελίδας τα εξής (https://www.ptisidiastima.com/arleigh-burke-for-hellenic-navy/ (10 Νοεμβρίου 2019)
«Tώρα, σε ότι αφορά τις φρεγάτες LCS. Το πλοίο είναι πολύ μακρυά από αυτό που θέλει το ΠΝ, και σίγουρα κάποια πράγματα δεν τα θέλει σίγουρα. Για παράδειγμα, το σύστημα πρόωσης είναι τελείως μακρυά από την ελληνική φιλοσοφία, δεν μπορούν να φέρουν sonar τροπίδας, έχουν πολύ μικρό φορτίο πυραύλων, και έχουν κατασκευαστεί για διαφορετικές αποστολές από αυτές που θα έχουν με το ΠΝ. Επίσης, το κόστος των LCS είναι συγκρίσιμο των [email protected], με τη μόνη διαφορά πως τα πλοία μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα (με επιπλέον κόστος)……..Πάντως μέχρι σήμερα, το ΠΝ δεν έχει “πειστεί” για την αξία των πλοίων, και θεωρείται μάλλον δύσκολο να πάμε σε LCS. Εντούτοις, οι επιτελείς κοιτούν τα πάντα, χωρίς να αποκλείουν τίποτα»

Δικαιούμαι, αν όντως ισχύουν αυτά, να ρωτήσω και να κρατάω μικρό καλάθι ή όχι; Και δεν εννοώ να ρωτήσω την ΠΤΗΣΗ, που στην τελική δεν έχει θεσμικό ρόλο. Αύριο μπορεί να βγει ο Γεραπετρίτης και να πει «ο γάιδαρος πετάει» και η ΠΤΗΣΗ να συμφωνήσει και έχει κάθε δικαίωμα. Το πολύ πολύ να κερδίσει ή να χάσει σε αξιοπιστία και αναγνώστες αντίστοιχα. Αλλά αυτοί που διαχειρίζονται το εθνικό συμφέρον και το χρήμα, οφείλουν να ενημερώνουν και να ελέγχονται και να μην κρύβονται πίσω από εκφράσεις του τύπου «εμείς είμαστε οι ειδικοί και τα ξέρουμε».

x-m

Το πρόβλημα που θέτετε στην αρχή θα μπορούσε να λυθεί με δημοψηφίσματα τύπου (ξέρω, τι συγκρίνω τώρα…..) Ελβετίας. Όμως οι πολιτικοί μας αφενός μεν φοβούνται ότι είναι ανίκανοι να πείσουν το λαό όταν έρθει προς ψήφιση ένα ζήτημα , αφετέρου έτσι θα τους χαλάσει η μαγιά.

GeorgeD

1000% μαζί σου. Η μόνη ένσταση μου γενικά στα γραφόμενα της Πτήσης (και γενικότερα), δεν είναι τόσο η επιλογή, που και δεν έχει γίνει (ακόμη) και αν είναι αυτή δεν ξέρουμε το τελικό κόστος και παρελκόμενα, όσο οι πανηγυρισμοί για κάτι που με τα τωρινά στοιχεία απέχει στο να το χαρακτηρίσουμε καλό.
Σε αντίθεση με πολύ κόσμο που γράφει εδώ, εγώ δεν είμαι υπέρμαχος των Bel αλλά αυτό δε με κάνει αυτόματα και αγοραστή των mmsc

PanPapagiannis

Μανώλη καλησπέρα,

Διαφωνώ με το ότι η δημοκρατία δεν σημαίνει «αριθμητικά ίσοι». Ίσα ίσα εκεί στηρίζεται ως πολίτευμα. Η δημοκρατία είναι το πολιτικό σύστημα που στηρίζεται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και που λειτουργεί με βάση τη βούληση της πλειοψηφίας. Επομένως οι αριθμοί διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο όχι μόνο στην εκλογή των αρχόντων, αλλά και κατά την λήψη αποφάσεων ανεξαρτήτως από το ποιος εκφράζει την γνώμη – ψήφο, θέλοντας και μη. Ακόμη και αν θεωρήσουμε τον κοινοβουλετισμό ως μορφή δημοκρατίας, στις όποιες αποφάσεις εκείνο που μετράει στο τέλος είναι η σχετική πλειοψηφία. Πχ στη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο, στο τέλος η γνώμη ενός καθηγητή πανεπιστημίου – βουλευτή και ενός τραγουδιστή – βουλευτή είτε μας αρέσει είτε όχι την ίδια αξία έχει για την λήψη της τελικής απόφασης.

Το σε ποια γνώμη ο καθένας επιλέγει να δώσει βαρύτητα και να διαμορφώσει άποψη είναι απλώς ατομικό δικαίωμα και ευθύνη του καθενός, κάτι που το δημοκρατικό πολίτευμα θα πρέπει να του εξασφαλίζει. Αλλά η βαρύτητα της γνώμης δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ταυτίζεται με την δημοκρατία.

Ως προς την διαδικασία μιας εγχείρησης, αυτή δεν μπορεί  να αποτελεί κατά αντιστοιχία παράδειγμα για το πως λειτουργεί ένα πολιτικό σύστημα, καθώς η εγχείρηση αναφέρεται σε μια ατομικό πρόβλημα και μια ατομική απόφαση που αφορά εμάς αποκλειστικά, ενώ το πολιτικό σύστημα καθορίζει πως πρέπει να λειτουργούν οι πολλοί. Αλλά ακόμη κι έτσι σε μια εγχείρηση μπορεί να μην ρωτάμε τους περαστικούς, αλλά συνήθως πριν καταλήξουμε στο χειρουργικό τραπέζι παίρνουμε διάφορες γνώμες από 2 – 3 ή και περισσότερους ειδικούς, που καθόλου απίθανο να έχουν διαφορετική προσέγγιση. Στο τέλος δε, ο ειδικός που θα μας αναλάβει και πριν βάλουμε την υπογραφή μας, έχει υποχρέωση να μας λύσει και τι πιο αφελείς απορίες και να μας εξηγήσει τι θα κάνει με το ν και με σ.

G...

Ναι σωστα αλλα στο προφανες δεν χρειάζεται. Οταν εδωσαν μισο δις για τα ρ3 (60 χρονων αεροσκαφη) ηταν σκάνδαλο επικών διαστασεων. Τωρα παμε για ενα πλοιο που δεν εχει καν τα βασικα που χρειάζεται για την αποστολή του, εχει χαρακτηριστει αποτυχία απο το ιδιο το us navy, χαλανε διαρκως και μαλιστα στο συστημα μεταδοσης που αφηνει το πλοιο χωρις ισχυ, εχουν οπλα που ειχαμε πριν και στις μεκο συνεπώς καμμια καινοτομια για κατι που θα το εχουμε για τα επομενα σαραντα χρονια, ειναι πολυ ακριβο για αυτα που προσφέρει σε σχεση με τον ανταγωνισμο και γενικα δεν ειναι καν φρεγατα αλλα κορβετα λιγο ρολο παιζει αν τις υποστηρίζει ακομα και ναυαρχος

harval

Συμφωνώ απόλυτα. ΑΠΟΛΥΤΑ. Οποιος μαγκας λεει οτι γνωριζει καλυτερα απο αξιωματικους ΠΝ να βαζει και ειδικοτητα,γνωσεις και επαγγελμα στο τέλος. Για να δουμε ποσα απιδια πιανει ο σάκος?

Αλέξανδρος

Αυτό είναι ο ορισμός κάθε αυταρχικης ιδεολογίας
Εσύ δεν ξέρεις πλήρωνε και μη μιλάς
Και τότε ποιος ελέγχει τον..ειδικό?
Τέτοια οπλικά συστήματα κουβαλάνε μαζί τους πολλες μεταβλητές που εκφευγουν της μηχανολογικής και τεχνολογικής αξίας τους
Κουβαλάνε ΠΟΛΙΤΙΚΗ που καθορίζει την τύχη μιας χώρας και όλοι έχουμε δικαίωμα αποψης
σε αυτό
Η τουλάχιστο θα έπρεπε. Όσο και εάν σε κάποιους δεν αρεσε

harval

Φίλε Αλεξανδρε ειναι η αρχη της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας και του τροπου ζωης και διακυβερνησης των συγχρονων κρατων. Αλλος ελεγχει εξωτερικη πολιτικη,αλλος επενδυσεις,αλλος υγεια,αλλος αμυνα ,αλλος πολιτισμό. Ολοι ειναι πολιτικοι και πρώτα ακουν τους ειδικούς καθε τομέα. Ετσι λοιπον και τωρα με την πανδημια οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι συμβουλευουν την πολιτικη ηγεσια για το τι θα κανει και η πολιτικη ηγεσια παιρνει την ευθυνη και πράττει. Αν ηταν στο χερι των λοιμοξιολογων θα εκαναν συνολικό -πληρες lockdown για ενα χρονο,θα έδιναν ολα τα χρηματα σε ΜΕΘ και ερευνα για εμβολια….και μετα? Μηπως εχουμε μπερδεψει τις εννοιες,κοινοβουλευτικη δημοκρατια,αυταρχισμος κ.λ.π?
Εμεις εδω μεσα λοιπόν τι κάνουμε? Προσπερνάμε τους ειδικους σε θεματα αμυνας (ΥΠΕΘΑ),προσπερνάμε ειδικους σε θεματα διπλωματιας, (ΥΠΕΞ) ,προσπερνάμε ειδικους σε υπουργεια οικονομικων και βγαζουμε προσωπικες αποφασεις για ποιοτητα και αξια οπλων. ΜΟΝΟ.Χωρις καμια διασύνδεση με άλλους παράγοντες.. Λιγοι απο εμας ειναι εξειδικευμενοι .. Αν το κανουμε ετσι για να περνά η ωρα και για να δειξουμε ποσο δικιο εχει ο καθενας μας μικρός πολεμαρχος ,μεσα και εγω. Ωραιο παιχνιδι.

x-m

Αν υποθέσει κανείς ότι το πλοίο δεν ήταν θέμα επιλογής αλλά επιβολής τι πιθανότητες υπάρχουν να έχει δίκιο ; Όπως και το Rafale: εξαιρετικό αεροσκάφος αλλά προέκυψε από το πουθενά…..

Last edited 7 days ago by x-m
GP1976

Καλημέρα
Οι Ελβετοί που κάνουν δημοψήφισμα για την αγορά μαχητικών και Α/Α πυραύλων πριν ψηφίσουν δέχονται ενημέρωση οικονομική αλλά και σε μεγάλο βαθμό τεχνική για την αναγκαιότητα της αγοράς αλλά και την προσφορά της κάθε εταιρίας ολοκληρομένα (οικονομικά , τεχνικά,ανταπόδοση έργου,συμπαραγωγή,κόστος κύκλου ζωής κλπ).
Η ενημέρωση στους πολίτες που δεν είναι ειδικοί γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Εαν άφηναν τους ναυτικούς μας να διαλέξουν / φτιάξουν τα πλοία που χρειάζονται πιθανόν κανένα MMCS,FDI δεν θα είχε τύχη.
Δυστυχώς είναι κυρίως πολιτική απόφαση.

GP1976

Δεν συγκρίνω τις απαιτήσεις Ελλάδος Ελβετία αναφέρω ότι οι πολίτες έχουν άποψει και εικόνα για τα εξοπλιστικά ενώ εμείς μέσα σε αυτό το site (και γενικά ως κοινωνία) οι σχολιαστές εάν κάτι είναι ενάντια στην άποψη μας τότε είναι προδότες μειοδότες οι αποφασίζοντες εάν όμως είναι υπέρ της άποψης μας τότε όλοι οι υπόλοιποι είναι αδαής και ειδικοί ξέρουν.
αυτό που εννοώ με το παράδειγμα της Ελβετίας είναι ότι οι αρχές υποχρεούνται να να ενημερώνουν για την πορεία οποιουδήποτε εξοπλιστικού με κατανοητά στοιχεία μη διαβαθμισμένα εννοείτε και όχι να ρίχνουν το μπαλάκι στη Πτήση ή άλλες ιστοσελίδες να δικαιολογούν τις αποφάσεις τους. Δεν υποχρεούστε να δικαιολογείται εάν οι φρεγάτες είναι κατάλληλες ή όχι είναι υποχρέωση των ειδικών να το κάνουν και το λέω ειλικρινά καλοπροαίρετα.

kK19641970

Στην χώρα μας το 46% των ερωτηθέντων αμφισβητούν την ύπαρξη της πανδημίας μετά από τόση ενημέρωση από ειδικούς και χιλιάδες θανάτους στην γειτονιά μας( Ιταλία, Γαλλία Ισπανία), πιστεύετε ότι θα ήταν ικανοί να κατανοήσουν τι είναι φρεγάτα πολλαπλού ρόλου ;

Last edited 7 days ago by kK19641970
gdmast

Μα αυτό λέμε. Αυτό το πλοίο είναι να το βάλουν οι Ελβετοί στις λίμνες να κόβουν βόλτες και να φυλάγονται από τους γείτονές τους. Εμείς θα θέλαμε κάτι πολύ καλύτερο, ιδίως όταν θα πάει κάθε πλοίο πάνω από 1 δις.

dk137

Να το βάλουν στην λίμνη της Γενεύης και να τραγουδάνε θα πάρω μια ψαρόβαρκα μωρό μου…

adamstyl

Ακριβώς επειδή συνορεύουμε με αυτούς που συνορεύουμε μήπως θα πρέπει να σταματήσουμε κάποια στιγμή να αγοράζουμε όπλα με πολιτικά κριτήρια;

harval

Αν θελουν να χαλασουν 7 δις ηταν η ερωτηση ΟΧΙ ποιο αεροπλανο θελουν. Η προσφορες που δοθηκαν στην δημοσιοτητα ήταν ολες μεσα στις προδιαγραφες του στρατου και οχι των πολιτων .
Ο διαγωνισμος διηρκεσε 3 χρονια.
Οι γειτονες τους δεν λεγονται Τουρκοι.Αρα ουδεμια αναγκη για συμμαχίες. Ουτε στο ΝΑΤΟ δεν ειναι.
Τα οικονομικά τους ουδεμιαν σχεση με τα δικά μας.
Οι ναυτικοι μας εχουν υποχρεωση στο ΠΝ και στον στολο,δεν εμπλεκονται στο υπουργειο οικονομικων και εξωτερικων για την διπλωματια. Δυστυχως ομως αλλος πληρώνει και αλλος κανει συμμαχιες . Ο Ναυτικος ειναι εκει για να πολεμήσει για μας αν χρειαστει.Με οτι καλυτερο του δοσει ο Ελληνικός λαός μεσω των εκλογων με τις οποιες εκλεγει την κυβερνηση.
Πως θα σας φαινοταν να αφηναν τους Ναυτικους μας να διαλέξουν χωρίς να υπολογισουν τιποτα αλλο και η μητερα σας να εμενε χωρις περιθαλψη και ο πατερας σας χωρις συνταξη. Μπορουμε να το δουμε και αναποδα. Πως θα φαινοταν στους Ναυτικους και πατριωτες να μείνουν χωρίς πλοία (που εμειναν) επειδη οι συνταξεις δινοντουσαν χωρις ελεγχο στα 50 και ορισμενες ηταν υψηλοτατες. Και αυτα μπορει να συμβουν σε καθε τομεα.
Δεν μπορει απο την μια να γκρινιαζουμε οτι καθυστερουν ,οτι δεν αποφασιζουν ,οτι αδιαφορουν και απο την αλλη να θελουμε να γινουμε Ελβετια.
Στην Ελβετια αγαπητε πολλά πραγματα ειναι διαφορετικα. Κυριως η νοοτροπία.

GP1976

Οι Ελβετοί απέρριψαν την αγορά στο πρώτο δημοψήφισμα
διότι δεν θεώρησαν επωφελή το συνολικό πακέτο της αγοράς αντίθετα στην δεύτερη απόφαση οι προτάσεις από τις εταιρίες που έδωσαν προσφορά ήταν σαφώς επαρκέστερες.
Δεν διαφωνούμε κάπου αλλά έπρεπε να υπήρχε και εδώ
αυτή η επιλογή από τους πολίτες και να βλέπαμε εάν οι προσφορές των διεκδικητών ήταν και κοντύτερα στις προδιαγραφές των ειδικών και ταυτόχρονα πιο επωφελής οικονομικά ,γεωπολιτικά.Μια χώρα χωρίς εν δυνάμει εχθρούς πέρνει τα μέγιστα γιατί έχει ενεργούς πολίτες και δυστυχώς εμείς δεν ήμαστε ενεργοί.
Πιστέψτε με ότι γνωρίζουν και οι απλοί πολίτες γιατί η αεροπορία τους θέλει δικινητήριο αεροσκάφος και όχι μονοκινητήριο και πολλά αλλά τεχνικά θέματα έστω και απλά.
Επαναλαμβάνω ότι δεν διαφωνούμε κάπου το αντίθετο μάλιστα απλά επισημένω την τραγικότητα του ή είσαι προδότης , μειοδότης ή αδαής και άσε τους ειδικούς που ξέρουν.
Εάν ο αξιωματικός που είναι σε θέση απόφασης δέχεται πολιτική παρέμβαση επιβολή ενάντια στις προδιαγραφές που έχει ορίσει τότε οφείλει να παρατηθεί από την θέση αυτή αλλιώς να βγει και να πει ότι τα πλοία είναι ικανά για την αποστολή τους και πληρούν τις προδιαγραφές.

harval

Και εγω συμφωνω μαζι σας ετσι οπως το θέτετε. Αλλα αν δεν κανω λαθος οι Επιτελείς ειπαν οτι τα F-16V θα ειναι φοβερα ,Θυμομαστε τι γινοταν εδω μεσα απο αντιρρησιες?
Οι επιτελείς ειπαν οτι τα Rafale θα δωσουν αλλες δυνατοτητες. Θυμαστε τι γινοταν εδω μεσα απο ειδικους σχολιαστες?
Οι επιτελείς πολυ θα ηθελαν να γινουν ολα τα F-16 σε επιπεδο “V”,να αγοραστουν 40 Rafale και αλλα 40 F-35, θα ηθελαν ενα ολοκαινουργιο ΤΟΜΑ,ενα υπερσυγχρονο επιθετικο UAV,θα ήθελαν 12 Romeo,θα ηθελαν πλοια με 8 Scalp και 8 exocet και 32 Aster 30 και 64 Aster 15 και διπλο sea Ram και διπλο σοναρ (τροπιδας και ανασυρομενο),με τελικη >33knots ,με πυροβολο 127χιλ,και οτι καλυτερο σε ρανταρ και ESM.
Και εγω θα ηθελα συνταξη 2000 ευρω. Και ο γιος μου δουλεια των 3000 ευρω. Και να εχουμε 2000 ΜΕΘ και να εχουμε τα καλυτερα πανεπιστημια,και ο καταλογος ειναι ατελειωτος.
Συμφωνω λοιπον μαζί σας αλλά δυστυχως ουτε Ελβετια ειμαστε ουτε την καλυτερη δημοκρατια εχουμε. Απλα αγαπαμε την Ελλαδα.
Ας ελπισουμε λοιπον οτι θα γινει ο καλυτερος δυνατος συμβιβασμος απαιτησεων,προδιαγραφων,οικονομικων,διπλωματιας.

Σας ευχαριστω-Κωστας

GP1976

Αγαπητέ Κώστα δυστυχώς οι παθογένειες είναι πολλές τουλάχιστον να συμφωνούμε ότι όλοι επιθυμούμε το βέλτιστο για αυτή την χώρα και πάντα πολιτισμένα.

harval

Πολυ σωστα. Δεχονται ενημερωση απο ειδικους,στρατιωτικους,οικονομικους,διπλωματικους. Και απαντανε επι πολυ συγκεκριμενων και αυστηρα καθορισμενων θεματων.
Εμεις στην κουβεντούλα μας απο που δεχομαστε ενημερωση? Απο την πτηση? απο αλλη ιστοσελιδα?απο φιλους Στρατιωτικους? απο φιλους πολιτικους? Εχουμε διαγωνισμό ανοιχτο που βασει της Βενιζελειας νομοθεσίας θα επερνε 5 χρονια και θα απέκλειε την διακρατικη συμφωνια ,την στιγμη που μολις βγηκαμε απο μνημονιο και μας εκατσε ο κορονοιο΄ς. Κατανοουμε τι χωρες συγκρίνουμε?
Μηπως οτι γραφουμε εδω μεσα ειναι ετσι για να γραψουμε κατι και να διαφωνησουμε σαν γνησιοι Ελληνες και οχι Ελβετοι?
Νομιζω οτι ολοι το ιδιο θελουμε για την πατριδα μας.

GeorgeD

Ρε Κώστα (και συγνώμη για τον ενικό), ποιος τους εμπόδισε να αλλάξουν το νόμο τόσους μήνες που κυβερνάνε? Αυτό για μένα αποτελεί δικαιολογία ή για ανικανότητα ή για τεμπελιά ή δικαιολογία να περνάνε κάτι που τους βολεύει.
Δηλαδή το υπουργικό συμβούλιο που αποφασίζει, έχεις την εντύπωση ότι πέρα από τα οικονομικά και την τυχόν μακροπρόθεσμη στρατηγική (πότε το είχαμε για να το επικαλούμε, αλλά κουβέντες να λέμε), έχουν κάποια ιδέα των εξοπλιστικών ?

harval

Στον συγκεκριμενο νομο δεν υπαρχει κατι απαραιτητα κακο. Εξηγουμαι. Μετα τα παρατραγουδα επι ΠΑΣΟΚ με τις τρομερες μιζες υπουργων ,ψηφίστηκε ενας νομος επιτελους που να απαιτεί διαγωνισμό. Και σαν τετοιος ειναι αδυνατο να ειναι με συντομες και συνοπτικες διαδικασιες. Γιατι πάλι θα αφηνε περιθωριο για ρεμούλες. Αναγκαστικα λοιπον ο διαγωνισμος περναει απο πολλους ελεγκτικους μηχανισμους (πρωτο προβλημα ,λοιπον,το αργο Ελληνικο δημοσιο ,πλην Στρατού. Το οποίο και συνταγματικα δεν μπορει να αλλαξει)
Επίσης οι διαγωνισμοι ,ολοι,παγκοσμιως ,επιτρεπουν συνδιαλλαγή με ιδιωτικες εταιρειες και οχι κράτη.
Για να γινει λοιπον ενας διαγωνισμός εξοπλιστικος ,πρεπει να υπαρχει συνεχεια πολιτικης βουλησης σε κυβερνησεις,ληψη αρχικης αποφασης ΚΥΣΕΑ εγκαιρα,χρονια πριν,με προγραμματισμο μελλοντικό,και βεβαια σταθερο οικονομικο περιβαλλον.Πράγματα δυσκολα ,και τα τρια ,στην Ελλαδα,δεν φταιει ο νομος εδώ.
Επίσης αν πας σε εναν διαφανη διαγωνισμό ,που ολος ο λαος μετα θα μπορει να μαθει καθε λεπτομερεια,πρέπει να πας με εγγραφή στον προϋπολογισμό και αν δεν τα εχεις μετρητα ,σε διεθνη τραπεζικο δανεισμό με τους γνωστους ορους για κρατη με προβληματικη οικονομια.
Μετα εχουμε και το μνημονιο ,βασει του οποίου εχουμε δεσμευτει για καποια χρονια ,οι εξοπλισμοι μας να μην υπερβαινουν τα 500 εκατ. /ετος
Εδω οι Ευρωπαιοι ειπαν οτι θα εκαναν ολιγον τα στραβα ματια αν περναμε απο αυτους. Αλλα ολιγον.
Ευτυχως ο νομος επιτρεπει εκτακτες καταστασεις λογω απειλης. Και επιτρεπει σε τετοια περιπτωση και απευθειας αναθεση μεσω διακρατικης συμφωνιας. Αυτο σημαινει οτι δεν κανουμε εμεις συμφωνια με εταιρεια (πχ Lockheed) αλλα με Αμερικανικη κυβερνηση και η Αμερικανικη κυβερνηση με Lockheed.
Πρακτικα δεν υπαρχουν διαμεσολαβητες,και μιζες τυπου Siemens,αλλά κανείς δεν μπορει να αποκλησει ενα δωρακι σε εναν υπουργο απο αλλη Κυβερνηση. Σπανιο ομως και πολυ δυσκολο καθως υπαρχουν και στις 2 εμπλεκομενες κυβερνησεις οι αντιπολιτεύσεις.
Ζητησαμε απο Γαλλους και Γερμανους διακρατικη εστω σε ενα ποσοστο με μηδεν αποτελεσματα.Επρεπε λοιπον να γινει απευθειας αναθεση σε εταιρεια ιδιωτικη,Γερμανικη ή Γαλλικη,ακριβως στα ορια του νομου, Με πιθανοτητα να διωχθεις μετα για μιζα. Μονοδρομος λοιπόν η Αμερικη. Οτι και αν λεμε εδω μεσα Αμερικη θα ήταν. Οχι γιατι αλλου,σε αλλα κρατη, δεν υπαρχουν μιζες,καθυστερησεις,κομπίνες οι οποιες μια χαρα αποκρυπτονται μεσα σε νομους.Παντου γίνονται κολπα με εξοπλιστικά. Με μια τεραστια διαφορα . ΕΔΩ εχουμε πολυ καλο γειτονα.Εχουμε παγκοσμια μοναδικοτητα. Εχουμε τους φιλους μας τους Τουρκους.
Και μας αρεσουν δεν μας αρεσουν τα Αμερικανικα ,κατι πρεπει να πάρουμε γιατι αλλιως θα μας παρουν τα σωβρακα.

adamstyl

Οι Ελβετοί αγαπητέ δεν είναι πολιτικά ανώριμοι όπως είμαστε οι Έλληνες.

ΥΓ: συγνώμη από όσους τους πονάω με την αλήθεια.

NICKB

Για να ξέρω τι πρόσημο να βάλω στη κριτική των σχολίων, θα ήθελα να με διαφωτίσεις σε κάτι:
Ένας αξιωματικός πχ ηλεκτρονικού πολέμου σε φρεγάτα ΜΕΚΟ, πριν (ή μετά) πάει στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΝΔ), έχει σπουδάσει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή στο Πανεπιστήμιο Πατρών στα τμήματα ηλεκτρονικών; Ή η εκπαίδευσή του ήταν μόνο στη σχολή ΝΔ στα συγκεκριμένα συστήματα που χρησιμοποιεί το Ναυτικό μας και με μια γενική αναφορά στα ηλεκτρονικά & των Ηλεκτρονικό Πόλεμο (ΗΠ); Θα ήθελα να ξέρω τι ποσοστό του χρόνου του – στο σύνολο των χρόνων στη σχολή – αφιερώνεται στο αντικείμενο και τι στα άλλα καθαρά στρατιωτικά του καθήκοντα στη σχολή (για να κρίνω το πόσο διεξοδικά έχει εντρυφήσει στο αντικείμενο σε σχέση με τα 4-5 έτη σπουδών στα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά τμήματα). Στα 15 χρόνια μετά τη παρουσίασή του σε πλοίο, τι άλλα σχολεία έχει περάσει ώστε να μπορεί να κρίνει τα νέα συστήματα/εξελιξεις στο τομέα του (ο οποίος είναι ο τομέας με τη ταχύτερη εξέλιξη παγκοσμίως), ώστε να έχει δικαιολογημένα την απαίτηση να θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία και ως έναν από τους λίγους που έχουν το δικαίωμα να σχολιάζει τα άρθρα.
Αν οποιοσδήποτε πήρε πτυχίο πριν 10-15 χρόνια (οτιδήποτε πτυχίο, πλην φιλόλογου ίσως) μετά από πολύ διάβασμα και δε ξανάνοιξε βιβλίο από τότε , θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία, εκτός από εμάς δουλεύει και τον εαυτό του.
Στο Στρατό ξηράς όταν υπηρετούσα, ήμουν αξιωματικός Υλικού Πολέμου στις Διαβιβάσεις (είχαμε και ραντάρ). Όταν με κάλεσαν για μετεκπαίδευση μετά από 10 χρόνια, μου άλλαξαν την ειδικότητα σε Ηλεκτρονικού Πολέμου (φοβερό ε; Δε κάνω πλάκα. Και οι σπουδές μου είναι σχετικές με Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ελλάδα Αθάνατη!). Απ’ ότι κατάλαβα μάλιστα, οι υπόλοιποι επίστρατοι ήταν πιο άσχετοι από εμένα… Εγώ έχω δικαίωμα να σχολιάσω (σαν “ειδικός” πια, Η/Π);

harval

Καλησπέρα.
Σαν ειδικοί ,εδω μεσα , στις σελιδες σχολίων,εχουν δικαιωμα να σχολιάσουν ελάχιστοι . Μερικοί μάλιστα από αυτούς δεν θα επιτρέπεται να φανερωσουν και το επάγγελμα τους
Εσεις και εγω (προσωπικα) δεν εχουμε δικαιωμα εξειδικευμενης τοποθετησης. Εχουμε ομως δικαιωμα κριτικης σκεψης και προτασεων κοινης λογικης ,αφου πρωτα ακουσουμε ειδικους (Επιτελείς,Πολιτικους,Ειδικους επιστημονες πανω στο αντικειμενο και βεβαιως ορισμενους ικανοτατους συν αναγνωστες).
Παρα ταυτα ομως βλεπουμε πολλους μεσα στις σελιδες της Πτησης να αυτο-θεωρουνται αυθεντιες,σωτηρες,πατριωτες πολυ περισσοτερο από αλλους.
Δεν πειραζει ομως ,ολα και ολοι χρειαζονται και στην ζωη και στην Ελλαδα.

GP1976

Καλημέρα
Νομίζω ότι το κλειδί στο ερώτημα είναι αυτά τα 15+ χρόνια εμπειρίας του αξιωματικού/υπαξιωματικού σε ένα πλοίο που γνωρίζει τις δυνατότητες του την αξιοπιστία του και το κόστος λειτουργίας του επίσης γνωρίζει και το περιβάλλον που επιχειρεί με όλες τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. Έχοντας αυτά ως βασικές παραμέτρους ξέρει τι θα ήθελε παραπάνω από ένα καινούργιο ή αναβαθμισμένο πλοίο. Είναι και ο κύριος λόγος όπου τα βασικά σχέδια πλοίων τα κάνουμε HN αλλιώς θα τα περνάμε έτοιμα φθηνότερα γρηγορότερα. Η ανάγκη για αυξημένη ταχύτητα ,ενισχυμένη αντιπυραυλική άμυνα ,αεράμυνα περιοχής ,σύστημα πρόωρης κλπ είναι από αυτά τα χρόνια εμπειρίας όλου ΠΝ.
Έχουμε διαβάσει σχόλια-μελέτες σχετικά με τα ραντάρ AESA για τα μαχητικά F-16V-F-35 και όχι μόνο από αξιωματικό μας της ΠΑ μέσα σε αυτή αλλά και άλλες ιστοσελίδες όπου πραγματικά μας έδωσε την πραγματική εικόνα (απομυθοποίηση ή επισήμανση ) σε αυτό που εύλογα όλους μας απασχολεί.

NICKB

Καλημέρα! Δέχομαι όλα όσα μου αναφέρεις και τα επικροτώ. Αυτά ακριβώς περιμένουμε από ένα στέλεχος των ΕΔ (που φαντάζομαι ότι ανήκεις). Πολλοί πιθανόν να διαβάζουμε τα ίδια άρθρα, να τα καταλαβαίνουμε όμως διαφορετικά. Προφανώς εσύ θα έχει δίκηο (σε σχέση μ’ εμένα), λόγω της εργασιακής ενασχόλησής σου με το θέμα. Οπότε, “εγώ” θα σχολιάζω κι “εσύ” θα με διορθώνεις όπου χρειάζεται. Φαντάζομαι έτσι θα βοηθηθούμε όλοι μας και περισσότερο οι απλοί αναγνώστες, ώστε να μπορούμε κάποια στιγμή να ακούμε “αρλούμπες” που μας πασάρουν & να τις αναγνωρίζουμε και όχι να τις αναμασούμε στα δίκτυα…

Mikros-hroas

Δυστυχώς σας και μας πασάρουν αρλούμπες όπως λες!
Η ερωτήσεις είναι γιατί δεν δημοσιεύουν μια άλλη πρόταση;
Να δούμε μήπως υπάρχει καμία άλλη και αξίζει;
Να δούμε μήπως θα έπρεπε να είχαμε ειδικά σχεδιασμένο πλοίο για της δικές μας ανάγκες;
Δεν μπορεί να αποτυγχάνουν τα πλοία σε πάνω από 10 σενάρια και εσύ να λες όχι αυτά θα πάρω;
Όσο για τους αξιωματικούς επέτρεψε μου να έχω διαφορετική γνώμη όχι γιατί τους κατηγορώ αλλά ελάχιστοι ξέρουν διαβάζουν και ασχολούνται.
GP1976 καλά μας τα γράφεις αλλά σε αρκετά σημεία διαφωνώ με το ΠΝ όχι γιατί ξέρω περισσότερα αλλά γιατί έχω σχεδιάσει δεκάδες χάρτινα πλοία νέους τύπους και μετατροπές.
Η εμπειρία είναι κάτι που δεν αντιγράφετε ούτε μαθαίνετε.
Η καλύτερη για μένα ευκαιρία είναι τα πλοία CROSSOVER έχω κάνει μια παρουσίαση και της μετατροπές που μπορούν να δεχτούν και βελτιώσεις.
Έχω κάνει ένα προσχέδιο μελέτης για την κατασκευή 20 πλοίων στην Ελλάδα με κόστος όπως είναι τα πλοία 7 δις ευρώ και με βελτιώσεις 8 δις ευρώ.
Αυτό γιατί δεν σχεδιάζεις 6 κλάσεις πλοίων αλλά σχεδόν μια και γλυτώνεις από την σχεδίαση, από την κατασκευή του πρωτοτύπου, από της δοκιμές από της υποδομές των ναυπηγείων και από τους προμηθευτές. 2,2 δις ευρώ!
Τέλος τα 20 πλοία μπορούν να μεταφέρουν ένα σύνταγμα πεζοναυτών και να το αποβιβάσουν με LCPV, LCM με αμφίβια θωρακισμένα φουσκωτά και ελικόπτερα ακόμα και σινούκ.
Εγώ εδώ είμαι το ναυτικό με χρειάζεται;
Για να του προσφέρω της υπηρεσίες μου φυσικά αφιλοκερδός.

NICKB

Στην Ελλάδα η αξία της πρότασής σου, ακόμα και η προσωπική σου αξία, μετριέται με το κόστος της. Αφιλοκερδώς = 0 κόστος = 0 αξία. Άρα, “μας” είναι άχρηστη… Ζήτα 500 εκ€ για σένα & 200 εκ€ για τα “φίλαράκια” σου να το συζητήσουμε!

hjfgujg.JPG
Last edited 6 days ago by NICKB
Mikros-hroas

Δεν διαφωνώ μαζί σου αν και θα προτιμούσα να απαντήσει ο αξιωματικός του Ναυτικού.
Δυστυχώς ούτε αφιλοκερδώς δεν θέλουν της υπηρεσίες μου!
Έχω βρεθεί σε καταστάσεις που δεν θα το πιστέψεις όχι εσύ κανείς από εδώ μέσα.
Η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά με τέτοια μυαλά που μας κυβερνούν!

NICKB

Κι όμως, θα το πιστέψω…

GP1976

Καλησπέρα
Να κάνω μία διευκρίνιση δεν είμαι στρατιωτικός ούτε καν έχω σχέση με το Ναυτικό οπότε εαν εννοείτε εμένα ως αξιωματικό του ΠΝ δεν μπορώ να απαντήσω σε κάτι που δεν γνωρίζω . Σίγουρα όμως υπάρχουν στελέχη που ξέρουν. Η εμπειρία όπως σωστά αναφέρεστε είναι σε πολλές περιπτώσεις πολιτιμοτερη από την θεωρία.

Yiorgos

Τελεια ιδεα!

LTC (Lieutenant Colonel), U.S. Army,
Engineer Officer; previously an Air Defense Artillery (ADA) Officer (Avenger and Patriot)
26 years in the Service, 3 deployments in war zones
1 Deployment to West Africa (Senegal) in support of the Ebola Mission at Liberia
Currently serving at the Army Staff at the Pentagon.

Education:
B.S in Mathematics
Master of Military Studies (MMS) (USMC Command and Staff College)
Master of Strategic Studies (MSS) with Concentration in Grand Strategy, (Air War College)

Humbled to be here!

Οσο για την αποφαση αγορας των MMSC, εκσυγχρονισμου των ΜΕΚΟ200ΗΝ, και της ενδιαμεσης λυσης, οποιος νομιζει οτι αυτες οι αποφασεις ΔΕΝ ειναι πολιτικες αποφασεις, κανει ενα τεραστιο λαθος, γιατι παντα ειναι πολιτικες αποφασεις. Τα Επιτελεια λενε τι χρειαζοντε για να καλυψουν τις απαιτησεις, και μετα η πολιτικη ηγεσια αποφασηζει τι θα παρει. Υπαρχουν παρα πολλοι παραμετροι για να παρθει μια αποφαση, και δεν ειναι μονο τι ζηταν τα Επιτελεια.

Ευχομαι οτι αγορασουν να ειναι καλοταξειδο, και κυριως αποτελεσματικο και φονικοτατο! Γιαυτο τα αγοραζουμε.

Φιλικα παντα,
Γιωργος

Mitsos_Mantzos

Φορτηγατζής.

Mitsos_Mantzos

Σπουδές:
Κάπου στο Γυμνάσιο το 94 πρωτοβάθμια εκπαίδευση με πτήση και διάστημα, στο λύκειο λίγο λιγότερη πτήση αλλά κάτι γινόταν.
Πτυχιακή στην πτήση και διάστημα, τώρα κάνω το Μεταπτυχιακό στην Πτήση και μάλιστα σε δύο διαφορετικούς κλάδους τον ιντερνετικό και στον έντυπο. Ευχαριστώ.

George_K

Ωραίος… 🙂

ANDREW

Εγώ παιδιά μόλις περιμένω τη διόρθωση της πτυχιακής μου πάνω στον Νίτσε. Σπουδάζω φιλοσοφία και σε 2 μήνες λογικά θα έχω το πτυχίο μιας και μου μένει μόνο η πτυχιακή. Μετά σκοπεύω να κάνω μεταπτυχιακό στη διεθνών σπουδών, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο λόγο του στρατού και κάποιων πτυχίων σε ξένες γλώσσες που θέλω να έχω πριν μπω. Με άλλα λόγια μπορεί να είμαι και ο πιο άσχετος εδώ μέσα….

Xristoforos

Μην τρελαίνεσαι…. το 90% εδώ μέσα (μαζί και εγώ), έχουμε διαμορφώσει άποψη (?) από διάφορα άρθρα εδώ άλλου και παραπέρα… Η ΠΤΗΣΗ είναι μίλια μπροστά σε γνώσεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Συμβαίνει κάτι και δεν πετάγεται να δημοσιεύσει οτιδήποτε αν δεν διασταυρώσει την πληροφορία.
Να λες τα πάντα και ελεύθερα.
… και εγώ άσχετος είμαι.
Σπούδασα το 1990 την παλιά κλασική φωτογραφία και ασχολήθηκα με την διαφήμιση για 15 χρόνια. Στα 24 μου ως υπάλληλος, έμαθα Photoshop 2 σε 36 ώρες σεμιναρίου μαζί με άλλα 15 άτομα, με αξία 150.000 δρχ (ο μισθός μου ήταν 75.000 δρχ.)
Η ζωή μου τα επέστρεψε πολλαπλάσια, έχοντας απλά τα μάτια μου ανοιχτά και τιμιότητα.

Last edited 7 days ago by Xristoforos
ΙΩΆΝΝΗΣ

Τεχνικός Αερίων Καυσίμων…Στο στρατό 744ΛΜΧ Ribbon είχαμε βάρκες για να στήνουμε πλωτές γέφυρες με υδροστροβιλους ..water get..Οκ θα πηγαίνουν με το πλάι οι MMC το θέμα είναι τι θες να είσαι Κυνηγός η Κυνηγημένος?????

Yiorgos

Πάντα κυνηγός!

This-Foldable-Bridge-Allows-The-Army-To-Get-Tanks-Across-Rivers-1.jpg
aris32

Electronic Engineer /Hardware design, microcontroller programming, industrial electronics.

ultorius

Διαφωνω. Πρωτον δεν υπαρχουν πολλα επαγγελματα που να ειναι σχετικα εκτος κι αν καποιος εδω ειναι αρχιμηχανικος στη Naval Group ή στην Thales και το κρυβει, και δευτερον δεν υπαρχει κανενας τροπος διαπιστωσης αν οτι γραφεται ειναι αληθες. Για παραδειγμα ανετα θα μπορουσα να ισχυριστω οτι δουλευω στη Νασα με διδακτωρικο στην Αεροδιαστημική και να ειμαι σουβλατζης με απολυτηριο δημοτικου.
Και προσθετω πως και οι αποψεις του σουβλατζη εχουν αξια εφοσων ειναι εμπεριστατωμενες και να προερχονται απο ερευνα σε αξιοπιστες πηγες.

Εγω ειμαι Πολιτικος Μηχανικος με Master στη “Χημεια και Τεχνολογια των υλικων”
αλλα μια και ασχοληθηκα με Μαγνητικα Γυαλια δεν πιστευω πως εχω πιο πολλες γνωσεις στο αντικειμενο απο εναν προπονητη Βόλευ

Bridger

Εδώ βλέπουμε να αποφασίζει για το μελλοντικό πλοίο του ΠΝ υπουργός με ειδικότητα φιλολόγου, οι σχολιαστές της Π είναι το θέμα;

Yiorgos

Τέλειο!

adamstyl

Αν και προσωπικά διαφωνώ μιας και κατά τη δική μου άποψη ο σχολιασμός στα κοινά απαιτεί κριτική σκέψη και όχι επιστημονική κατάρτιση, καλή ευκαιρία να περιαυτολογήσω λίγο (και ανώνυμα):

Προγραμματιστής υπολογιστών BSc. Και επειδή ο τίτλος είναι λίγο meh, θα προσθέσω και “κατασκευαστής του simulator εκπαίδευσης RADAR που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από την ΥΠΑ” ώστε να αφήσω τη δουλειά μου να μιλήσει για μένα.

Alex-N

Η εξιδικευση κανει τον ανθρωπο δουλο.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.

spy

Στον σχολιασμό σε ένα αμυντικό site δεν λέει και τίποτα, άσε που στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι. Είναι όμως εξαιρετική ιδέα αν ισχύσει κυρίως για αυτούς που λαμβάνουν καίριες κυβερνητικές θέσεις με προϋπηρεσία και “πτυχία” στην αφισοκόλληση, τον συνδικαλισμό και το κομματικό γλύψιμο. Σε ανεπάγγελτους που δεν ξέρουν τι σημαίνει ένσημο. Σε άτομα που δεν θα εμπιστευόσουν να στείλεις ούτε για να πάρουν ψωμί από τον φούρνο, και τα οποία είναι δυστυχώς τόσο πολλά σε αυτές τις θέσεις…

G...

Η κοινη λογικη και η αναλυση σε γνωστα δεδομενα δεν χρειαζονται τιτλους σπουδων. Δεν μπορει καποιος να αψηφά την λογικη επειδη μπορει να εχει μια χ εκπαίδευση σε ενα αλλο τομεα (συνηθως ασχετο με το θεμα) ουτε φυσικα εχει μεγαλυτερη βαρυτητα ο λογος του. 1+1=2 αυτο δεν μπορει να αλλαξει επειδη υπαρχουν συμφέροντα η δεν ξερω τι αλλο.ποσο δε μαλλον οταν μια αποφαση εχει επιβληθει απο πολιτικους που δεν γνωριζουν ουτε τα βασικα και μερικες φορες ουτε καν θητεία δεν εχουν κανει να δουνε εστω απο κοντα ενα οπλικο συστημα ή το περιβάλλον που θα δράσει

Ενας απλος μηχ αεροσκαφων

Last edited 5 days ago by G...
Αλέξανδρος

Μην υποτιμάτε τους αναγνώστες σας αν έχετε διδακτορικά και μεταπτυχιακά έχουμε και εμείς κύριοι
Έχει αλλαξει πολύ ο κόσμος.

flatspin

“Συνεπώς, ας αφήσουμε το ΠΝ να ξέρει να κρίνει περισσότερα. “

Με το ΠΝ θα εννοειται το γκούβερνο…. γιατι το ΠΝ εχει κανει πολλές φορες επιλογες φρεγάτας στο προσφατο παρελθόν και η MMSC δεν ηταν ποτε στις επιλογες του.

Ζούμε στιγμές αγιοποίησης των MMSC, το λιβάνισμα πάει σύννεφο.

tnt-am

“Ας αφήσουμε το ΠΝ να αποφασίσει, ξέρει καλύτερα”
Το άλλο με τοτό περιμένουμε

George

Ptisi αρχίζεις και χάνεις την ψυχραιμία σου! 🙂
Εμείς μπορεί να λέμε ότι θέλουμε εσύ όμως πρέπει να δείχνεις αποστασιοποιημένη και συγκαταβατική έστω και αν ο συντάκτης κοντεύει να εκραγεί από όσα ακούει (πολλές φορές με το δίκιο του ο άνθρωπος)
Αλλιώς γίνεσαι και εσύ σχολιαστής!
Η κριτική στη Γαλλική λύση σε πολλά είναι copy/paste όσων λέγανε πολλοί εδώ μέσα οπότε η συζήτηση πιστεύω συνολικά ότι είναι παραγωγική για όλους
Τα σημεία που πραγματευεται το άρθρο πολλά και χρειάζεται να τα σκεφτούμε αλλά θα επανέλθουμε
(Ιδίως το ότι μπορεί το CMS των MEKO να μην είναι το ίδιο με των MMSC θέλει εξήγηση και ανάλυση)
Συνολικά πάντως το άρθρο food for thought που λένε στα Ελληνικά

Αλέξανδρος

Επίσης κανείς δεν δικαιούται να θεωρεί εαυτόν υπεράνω κριτικής ιδίως οι αξιωματικοί του πν που φέρουν βαθμό πανω του Αρχιπλοιάρχου
Για όλους τους υπόλοιπους απόλυτος σεβασμός και εκτίμηση

dimitrov

Σωστά .. αλλά θα πρέπει να κρίνονται από ανθρώπους που γνωρίζουν. Κι όχι από τον απλό οπαδό ή εν πολλοίς ο φορολογούμενος πολίτης να γίνεται ναύαρχος, πτέραρχος, στρατηγός κλπ. Δεν είμαι ειδικός. Μέχρι που μπορώ να κρίνω έναν στρατιωτικό για τις επιλογές του ας πούμε σε μια περίπτωση; Ειδάλλως να τους βγάλουμε από εκεί να αναλάβουμε εμείς τα ηνία. Το ΠΝ και η ΠΑ ειδικά είναι τεχνικά όπλα και η τεχνολογία τρέχει. Οπότε ουδείς υπεράνω κριτικής αλλά μέχρι εκεί που η κριτική μας μπορεί να είναι ασφαλώς έγκυρη και όχι αίολη.

Αλέξανδρος

Διαφωνώ αγαπητέ φίλε , δικαιώματα κριτικής σε μια δημοκρατία έχει ο κάθε πολίτης άσχετα εάν ειναι ειδικός η όχι
Βεβαίως και όσοι κρίνουν κρίνονται αλλά αυτή ειναι η ουσία της δημοκρατίας καθώς η εθνική αμυνα δεν μπορεί να είναι θέμα . ειδικών είναι θεμα του έθνους.
Με την λογική του ειδικού θα έπρεπε να ψηφίζουν μόνοι όσοι κατέχουν συγκεκριμένα προσόντα.

Pantelis82

Βασικά κάνεις λάθος και δεν το λέω εγώ αλλά ο Περικλής στο “Επιτάφιο”. Ότι δηλαδή οι Αθηναίοι έχουν λαμπρή πολιτεία επειδή όταν συγκεντρώνονται στην Εκκλησία του Δήμου, στα θέματα που χρειάζονται γνώμη ειδικών ακούν τους ειδικούς ώστε να αποφασίσουν. Συνεπώς εδώ οι ειδικοί αποφάσισαν MMSC και ο Δήμος (πολιτική ηγεσία) αποδέχτηκε αν δεχτούμε ότι όλα έγιναν σωστά.

GeorgeD

“Ακούνε τους ειδικούς για να αποφασίσουν“. Είδες σε καμιά αγορά ποτέ να βγουν οι ειδικοί?
ΥΓ. Μη μπερδεύουμε τη δημοκρατία με τον κοινοβουλευτισμό που έχουμε σήμερα

x-m

Πιστεύετε πραγματικά ότι το Π,Ν. αποφασίζει; Στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συμβεί μέχρι και τραγελαφικά πράγματα (πυροβόλα Zuzana)………Στο κάτω-κάτω αν θεωρείτε ότι οι ειδικοί παραγγέλνουν π.χ. τους φορείς αλλά ξεχνούν τα όπλα , αυτό μάλλον δεν είναι τόσο τιμητικό γι’αυτούς.

dimitrov

Η κριτική σε μια δημοκρατία – αλλά και αλλού – γίνεται με βάση το αποτέλεσμα. Ποιό είναι το αποτέλεσμα; Υπηρετεί το ΠΝ τους εθνικούς στόχους; Πριν 40 χρόνια κάποιοι δεν ήθελαν ούτε τις ες ούτε τις μεκο200ην. Τώρα χωρίς αυτές τις 2 κανείς δεν φαντάζεται το ΠΝ. Κριτική υπήρξε; Σίγουρα. Ρώτησε εμάς το ΠΝ; Όχι βέβαια. Αλίμονο αν γίνοταν αυτό. Έχει αποτέλεσμα το ΠΝ; Αυτό μπορούμε να το κρίνουμε όλοι σαν φορολογούμενοι πολίτες όπως και αν άξιζε η επένδυση σε αυτά τα πλοία. Από το αποτέλεσμα πάντα.
Ομοίως και εδώ. Μπορούμε να κρίνουμε τα οικονομικά της συμφωνίας το πολιτικό κομμάτι προφανώς αλλά όταν μπαίνουν τα τεχνικά θέματα θα πρέπει να έχουμε την αιδώ να είμαστε μετρημένοι.
Στην αρχαία Αθήνα οι “Σκύθες” μαστίγωναν με σχοινί βουτηγμένο σε κόκκινη μπογιά όσους πολίτες αργούσαν να πάνε στην Πνύκα. Αλλά στο βήμα μιλούσαν οι ειδικοί όταν τα θέματα ήταν ειδικά. Για την ναυπήγηση πλοίων πχ μιλούσαν οι ναυπηγοί και οι ναυαρχαίοι ας πούμε. Όταν ανέβαινε ο μανάβης οι από κάτω τον έκραζαν και οι ροπαλοφόροι τον κατέβαζαν σηκωτό από το βήμα.
Έτσι κι εδω. Μπαίνει κανείς να βάλει μπαλονάκι; Ε δεν μπουκάρουν οι συγγενείς στο χειρουργείο να δώσουν οδηγίες και να κρίνουν τους γιατρούς. Αυτό θα γίνει μετά την εγχείρηση.Ομοίως και στην μπάλα. Πάνε οι οπαδοί στις προπονήσεις να κατεβάσουν 11άδα; Κρίνουν από αυτό που βλέπουν στο γήπεδο.
Ειδάλως να τα καταργήσουμε όλα. Τι χρειάζεται το Α/ΓΕΝ και το ΑΝΣ; Να ψηφίζουμε και να κρίνουμε εμείς εδώ μέσα.
Ευτυχώς όμως πολλά πράγματα είναι θέμα ειδικών και ειδικά η άμυνα της χώρας. Ειδάλλως αν ψήφιζε ο λαός μάλλον δεν θα είχαμε ένοπλες δυνάμεις για να γλυτώσουμε την θητεία και τα εξοπλιστικά. Άλλωστε όταν έχει ρηάλιτι και μέσα κοινωνικής αποβλάκωσης ποιός την μπιπ την άμυνα; Άλλωστε κι εμείς εδώ δεν ψηφίσαμε για τα εξοπλιστικά του ΠΝ. Κι αν το πάμε στο θέμα της ψήφου … προφανώς ψηφίζουν και όσοι δουλεύουν στα ναυπηγεία και στην όποια αμυντική βιομηχανία της χώρας. Ψηφίζει άλλωστε ο κόσμος για το αποτέλεσμα μιας κυβέρνησεις και όχι για το πόσα κελιά θα έχει η μπελαρά.

sotbak

σωστά

NICKB

Συμφωνώ ότι για τον επαγγελματισμό του κάποιος πρέπει να κρίνεται από αντίστοιχους επαγγελματίες εξειδικευμένους στο αντικείμενο.
Πάντως, αν είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι όντως τα στελέχη του ΠΝ είχαν πάρει την απόφαση προμήθειας των MMSC κανείς δε θα μιλούσε. Γιατί άραγε όλοι “ουρλιάζουν”;…

dimitrov

Διότι ο καμμένος στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Επικρατεί η άποψη πως οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά είναι όλες πολιτικές. Εγώ σας λέω πως αυτό είναι αλήθεια. Ακόμα και η αγορά πριν 50 χρόνια των CII με τους ΜΜ38 και των Τ209/1100. Δλδ τα επιτελεία σίγουρα αποφάσισαν επιχειρησιακά αλλά για την πολιτική ηγεσία της εποχής σίγουρα μέτρησε πως τα πλοία δεν ήταν αμερικάνικα.
Εμείς το παμε στην άλλη άκρη όμως. Δεν κοιτάμε σε τι βαθμό ισχύει αυτό ανά περίπτωση. Ή χειρότερα το παραβλέπουμε αν η πολιτική απόφαση είναι του γούστου μας.
Από εκεί και έπειτα όμως έχουμε και τις εισηγήσεις των επιτελείων. Μια εποχή προσπάθησαν να φορτώσουν το ΠΝ με FREMM και παλιότερα με κορβέτες Vosper. Μια χαρά δεν τις απέφυγε και τις 2 το ΠΝ; Τώρα όμως δείχνει να εισηγήθηκε μια συνολική πρόταση με πολλές προεκτάσεις και παγίδες.
Από την άλλη φταίει και το ότι δεν έχουμε πρόσβαση στα στελέχη – για καλό ή για κακό αυτό. Δλδ πόσες εκπομπές γίνονται πχ για τους εξοπλσμούς; Μόνο για σκανδαλα όπου μιλούν οι παντογνώστες δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ ή τπτ πρώην ΓΔΑΕΕ που κάνουν αγιογραφίες του εαυτού τους.
Θα ήθελα πολύ – εδώ ας πούμε – να βγει ένας απόστρατος ή εν ενεργεία – ανώνυμα – και να μας αναλύσει πως γίνονται οι σύγχρονες ASW επιχειρήσεις και γιατί ας πούμε δεν μας καίει το σύστημα σόναρ.
Κατά τα άλλα επικρατεί και μια προσέγγιση οπαδισμού. Δλδ το μπελαρά ή MMCS, το γαλλικό ή αμερικάνικο ή γερμανικό είναι κάτι σαν ομάδα χ,ψ,ζ. Αλουμινότρατα η μια, τενεκές το εφ35 κλπ,κλπ,κλπ. Αν προσέξετε 3-4 τύποι εδώ μέσα κάνουν σχόλια τεχνικά και κρεμάει το σαγόνι μας. Διότι όταν μπαίνει μέσα η τεχνική γνώση και η εμπειρία και η εμπεριστατωμένη ανάλυση η κερκίδα ηρεμεί.

Jimmy

Θα ξεκινησω απο τον επιλογο που ξεσπαθωνετε κανονικα, και τα βαζετε με ολους. Με Γαλλους που θελανε 3.5 δις για 2 πλοια και ολα τα λεφτα μπροστα!!!!, με Γερμανους που αντι για πλοια προσεφεραν προβληματα!!!!, με Ολλανδους που δεν εδιναν τα πλοια ενδιαμεσης λυσης αμεσα!!!!!. Αυτα πρεπει να βγουν με στοιχεια στην δημοσιοτητα. Ο κυριος Μαζης επιμενει οτι η προταση των Γαλλων ηταν για 2,6 δις οχι 3,5 που γραφετε, και μαλιστα ισχυριζετε οτι εχει στα χερια του την προταση. Λεει ψεμματα? Εσεις εχετε δει την προταση για 3.5 δις , η την απαντηση των Ολλανδων οτι δεν αποδεσμευουν τις Μ αμεσα? Η μας μεταφερετε οτι σας λεει ο πρεσβης οταν πινετε τα τζακ ντανιελς?
Τωρα για την ενδιαμεση λυση, που αποκλειεται να ειναι μας λετε ο.περυ, αποκλειεται να ειναι lcs , αποκλειεται να ειναι AB , ποια θα ειναι? Θα μας δωσουν μηπως κανενα αεροπλανοφορο? Με 300 εκατομυρια που προβλεπονται? Μας λετε για τις Μεκο οτι ειναι ευκαιρια οι αναβαθμιση με 500 εκατομυρια, επειδη οι Αμερικανοι λετε τις ξερουν καλα . Αν τις ξερουν οι Αμερικανοι , οι Γερμανοι που τις φτιαξανε, και μαλιστα κυκλοφορησαν το επομενο μοντελο τι ειναι? Δεν θα τους ηταν πολυ πιο ευκολο να τις αναβαθμισουν? Δεν θα υπηρχε ακομα μεγαλυτερη ομοιοτυπια αν περναμε τις Μεκο Α200 που ειναι η εξελιξη του δικου μας μοντελου? Με κοστος το μισο απο τις MMSC ? Ποσες Μεκο Α200 περναμε με 5 δις ευρω? Μηπως τουλαχιστον 10? Και 10 που εχουμε 14, ολες ομοιοτυπες με τα ιδια οπλα. Δεν θα ηταν καλυτερα? Το ΠΝ μεχρι προτινος αυτα ελεγε, τι αλλαξε ξαφνικα με τις συνεχεις εφοδους του πρεσβη στο πενταγωνο δικην νυχτερινου εφοδευοντα?
Τωρα για τα υπολοιπα με τις τεχνικες λεπτομερεις, το ιδιο το ΠΝ των ΗΠΑ εχει το πλοιο στην κλαση 1+ οσον αφορα την ανθεκτικοτητα σε χτυπημα. Οι φρεγατες εχουν 2, τα αντιτορπιλικα 3. Δεν σας λεει κατι αυτο? Γιατι δεν το σχολιαζετε? Το συγκρινετε με τις σουπερ βιτα που εχουν κι αυτες αλουμινιο? Οκ αλλος ο ρολος της σουπερ βιτα, αλλη η τιμη της σουπερ βιτα με 5 δις φτιαχνουμε καμια 20 αρια σουπερ βιτα,
Τελος το μονο σοβαρο επιχειρημα ειναι η χρηματοδοτηση, αλλα το θεμα ειναι οτι και αυτη με καποιους ορους ειναι. Υπονοειται σε καποιο σημειο του αρθρου οτι μπορει να ειναι και “δωρεαν” . Το θεωρω απιστευτο , καθως καμια τετοια βοηθεια δεν ειχαμε ποτε ως τωρα απο τις ΗΠΑ , αλλα αν ισχυει τοτε ναι μαζι σας τσαμπα πραγμα γλυκο σαν μελι.

Spyros_Kapa
tiriseroe

Με πρόλαβες με το αεροπλανοφόρο! Αλλά εάν εξαιρέσουμε τα πλοία της παραγράφου της πιθανής ενδιάμεσης λύσης όπως μας συμβουλεύει (;) ο συντάκτης μένουν αυτά ή τα cyclone 🙂

d.b
Polaris

Zumwalt 🙂

αυστραλοπίθηκος

δεν θελω να φανω κακος αλλα ο κ. μαζης εχει 3 χρονια, καθε μηνα που λεει πως παμε για θερμο επεισοδιο και συρραξη, απλα το μεταθετει τον επομενο μηνα..

ANDREW

Θα ‘ναι σαν να έχετε πόλεμο, αλλά δεν θα έχετε

harval

Ο κ. Μαζης εκανε τις επαφες με Γάλλους? Εσεις εχετε δει ολες αυτες τις προσφορες και λεπτομερειες? Αν ναι παρακαλώ ,με στοιχεια αδιασειστα ,και οχι Μαζης κ.λ.π και δημοσιογραφικες προσεγγισεις ,ενημερώστε μας. Επιτέλους να μάθουμε και εμείς την αλήθεια. Το εχουμε χασει τελειως το παραμυθι και αυτο παραμυθιαζομαστε.

Sardonian.Smile

Άψογη κριτική και ορθολογική ανάπτυξη, των δυστυχώς αναπάντητων, ερωτημάτων που θέτεις…πάω να πιω ενα τζακ-ντάνιελς στην υγειά σου

CKfurious

[email protected]: 2.6 bill τις έβγαζα και εγώ ο chief-anti [email protected]!!

Daidalos

Όσον αφορά τον Μάζη έχω να πω τα εξής: τον είχα καθηγητή, είναι εξαιρετικός και συμφωνώ με την γεωστρατηγική του σκέψη. Στο θέμα όμως των εξοπλισμών δεν είναι ειδικός. Τις Βel τις συνέδεε με την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τους Γάλλους. Εφόσον για χ,ψ λόγους δεν υπογράφηκε, πιστεύω πως το θέμα πήρε διαστάσεις λόγω των MdCN. Μα ήδη έχει 90 βλήματα η ΠΑ. Τα 2 πλοία θα έφεραν συνολικά μόνο 16. Άσε που θα ήταν στόχοι προτεραιότητας για τους Τούρκους…

Jimmy

Νομιζω οτι η ναυτικη εκδοση του σκαλπ εχει αρκετα μεγαλυτερη εμβελεια.. Συμφωνω ομως οτι δεν ηταν αυτο το απολυτως απαραιτητο , και οτι δεν θα εκανε ΤΗΝ διαφορα. Η αμυντικη συμφωνια απο την αλλη, καλως τη συνεδεσε και εκει χαθηκε η μεγαλη ευκαρια. Πολυ πιο σημαντικη εξελιξη σε σχεση με το αν θα ριχνει 16 η 32 πυραυλους το σκαφος που θα περναμε και τι ρανταρ θα εχει. Οι Αμερικανοι που παιρνουν τη μεριδα του λεοντος αραγε προσεφεραν ποτε τετοια αμυντικη συμφωνια που προσεφεραν οι Γαλλοι? Προφανως και οχι. Και αν οχι γιατι δεν επιλεξαμε Γαλλια? Δεν τους θεωρουμε αρκετα ισχυρους η αρκετα φερεγγυους?

x-m

Αυτό ακριβώς : 5 δισ. το ναυτικό ,πόσα ακόμα (;) για το F-35, και ένα σωρό άλλα πράγματα για να είναι ισαποστάκηδες !!

(Τζέφρυ,το ξέρουμε ότι η χώρα μας είναι ωραία , δεν είναι αντάλλαγμα οι ανούσιες δηλώσεις στα social media).

Δεν μπορείς να περιμένεις να στείλει τα F-18 του να πολεμήσουν για σένα , αλλά την ώρα που μας έχουν κάτσει στο σβέρκο οι τούρκοι δεν γίνεται π.χ. να ανατίθενται συμβόλαια υποστήριξης των ALQ 211…..

Mitsos_Mantzos

Αλήθειες μαθαίνεις μόνο με Τζακ Ντανιελς.

ANDREW

Και γιατί ο Μάζης, αφού την έχει στα χέρια του δεν τη δημοσιοποιεί να σώσει τη πατρίδα ή ακόμα καλύτερα, γιατί η naval group δεν βγαίνει επισήμως τόσο καιρό να μας πει ότι οι 2 bel hn κάνουν 2,5 δις και όχι 3,5 και να μας σώσει έτσι από το στόμα του λύκου και να βγάλει και 2,5 δις;

Jimmy

Γιατι τα 3,5 δις στα ειπε καποιος επισημως? Βγηκε πχ ο υπουργος να κοινοποιησει την προσφορα η να εξηγησει τι και πως? Διαρροες απο “κυκλους” και “καζανακια” εχουμε. Προφανως και η Γαλλια αν και δυσαρεστημενη δεν θελει να τα σπασει τελειως ουτε με την Ελληνικη πλευρα ουτε με τους Αμερικανους. Πηρε και τα ραφαλ – αν προχωρησει τελικα και αυτο γιατι υπογραφες δεν πεσανε 3 μηνες μετα τις επισημες δηλωσεις του πρωθυπουργου. Διαρροες κανουν κι αυτοι οπως και οι απεναντι

NICKB

Πολλά κεράσιααααα….

ARKAS-polla-kerasia_F.jpg
Agelastos

Αναρωτιέσαι για την ενδιάμεση λύση. Πρόσεξε τι λέει για την επίσκεψη το Μάικ στην Σούδα! Μήπως η ενδιάμεση λύση δεν θα είναι πλοίο επιφανείας;

Last edited 7 days ago by Agelastos
Polaris

Αφου ζητησαμε πλοιο με δυνατοτητες αεραμυνας για ενδιαμεση λυση, τι θα παρουμε, patriot? Τοτε γιατι να παρουμε πλοια απο την Αμερικη αφου ειναι οι υποτιθεται που εχου διαθεσημα;

Jimmy

Απο οσο καταλαβαινω υπονοοεις οτι θα ειναι μια επεκταση και αναβαθμιση του ναυσταθμου της Σουδας ωστε να ελιμενιζονται εκει Ελληνικες φρεγατες. Δηλαδη θα μας κανουν δωρο τις εγκαταστασεις που θα μπορουν να χρησιμοποιουν Ελληνικα πλοια. Το ερωτημα ειναι οτι τι να το κανουμε αυτο ΑΝ δεν μας παραχωρησουν ΑΒ ? Οι μεκο και οι MMSC μια χαρα εξυπηρετουνται αν χρειαστει απο τις υπαρχουσες εγκαταστασεις.

Gunner

Είπαμε, παλιά είχαμε Ρωσολάγνους, σήμερα έχουμε Γαλλολάγνους.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ε τι πρέπει σωνει και καλά να είμαστε αμεεικανολαγνοι ? Όχι ότι έχω τίποτα με τους αμερικανούς αφού δεν είναι Γερμανοί!! Μόνο γερμανολαγνους να μην έχουμε! Όσο για τους γάλλους γιατί όχι είναι μια χώρα με διαχρονική φιλική πολιτική προς ελλαδα σε σχέση παν τα με ότι άλλο υπάρχει…

Gunner

Έλληνες πρέπει να είμαστε αγαπητέ. Ούτε φίλοι των Ρώσων, Γερμανών, Γάλλων, Αμερικανών. ΕΛΛΗΝΕΣ. Τα συμφέροντα μας είναι με ΟΛΟΥΣ και με ΚΑΝΕΝΑΝ.

ANDREW

και πορτοκάλια

Gunner

Και ψεκασμένους σύμφωνα με τον Κούλη.

npo

Όχι φίλε μου. Απλά δεν θελουμε να είμαστε εμείς τα κορόιδα που θα πληρώσουν τις χασούρες της LM απ το νέο της “endeavor” στην ναυπηγική πλοίων..

Κανένας δεν θα ήταν αντίθετος αν πηγαίναμε στην λύση FFG(X) ή ΜΕΚΟ

Last edited 7 days ago by npo
Gunner

Αλλά γουστάρουμε με 1000 να είμαστε τα κορόιδα των Γάλλων τώρα που μας φόρτωσαν 18 Rafale που δεν χρειαζόμασταν, άσχετο αν η κοινή γνώμη τρελαίνεται και παραλίγο να μας φορτώσουν το περιπολικό πολυτελείας που λέγεται FDI, FTI ή όπως στο κάλο το έχουν βαφτίσει οι Γάλλοι.

Δεν θα ήμασταν αντίθετοι στις ΜΕΚΟ; τα ξεχάσαμε με τα Τ-214; τα ξεχάσαμε με τα Leo-2A6 με την μάπα κατασκευή; με τα πυρομαχικά των Leo-2 που αν δεν επιλέγαμε DM-63 με το στανιό, ακόμη δεν θα είχαμε πυρομαχικά για τα άρματα; δεν έχουμε καταλάβει ότι 20 χρόνια δεν έχουμε τορπίλες στα Τ-214 γιατί το ΠΝ δεν επέλεγε γερμανική τορπίλη; θέλουμε κι άλλο;

Agelastos

Θετική για το “περιπολικό πολυτελείας”.

Jimmy

Δηλαδη η Μπελχαρα ειναι περιπολικο πολυτελειας ενω η LCS-MMSC ειναι φρεγατα πολλαπλων ρολων …. Ενταξει ο καθενας με την αποψη του

Gunner

Ναι είναι περιπολικό πολυτελείας. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς ένα πλοίο με ΜΟΛΙΣ 16 ΑΑ πυραύλους και ΚΑΝΕΝΑ CIWS σήμερα. Αυτό το πλοίο στο ελληνικό περιβάλλον επιχειρήσεων, είναι χαμένο από χέρι. Για περιπολίες και επίδειξη σημαίας από την άλλη, είναι ιδανικό, για οποίον έχει τα χρήματα για να το αγοράσει. Η MMSC από την άλλη έχει κατ ελάχιστον 32 ESSM BL2 και 21 RAM. Απλά δεν υπάρχει σύγκριση. Σε ASW πόλεμο, αν η MMSC αποκτήσει VL-ASROC, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά υπέρ του MMSC.

Alex-N

Ενω το περιπολικο δεν εχει κανεναν Α/Α και ουδεμια α/υ δυνατοτητα. Τα εχουμε πει και τα λεμε μηπως το αντιληφθεις . Ram θα εμπαιναν στις Γαλλικες. Βρες αλλο επιχειρημα , εχουμε καταλαβει τι ακριβως συμβαινει. Αλλα μην προσπαθεις επι ματαιω να πεισεις οτι οι mmsc ειναι ανωτερες των Bell. Προκειται για πλοιο Ακτοφυλακης και τιποτε περισσοτερο. Πουθενα δεν χαρακτηριζεται ως Φρεγατα. Απλα πραγματα.

GeorgeD

Όχι αλλά τα Rafale για μένα ήταν το μη χείρον βέλτιστον. Είχα να επιλέξω την Bel με τα χρήματα που ζήταγαν ή αυτό (αφού έπρεπε και οι Γάλλοι να πάρουν το κατιτίς τους – όχι ότι και αυτό να με χαροποιεί)
Το τονίζω ότι συμφωνία δεν έχουμε ακόμη, άρα χρήματα δεν ξέρουμε (ούτε παρελκόμενα), αλλά αν έλεγαν πήραμε mmsc με 600 τη μία, θα έλεγα ναι δεν πήραμε το σκάφος που θέλαμε στο 100%, αλλά η τιμή δεν είναι άσχημη.
Ε δε θα βγω τώρα στην Ομόνοια για ένα πλοίο που σύμφωνα με τα εως τώρα στοιχεία δεν είναι σίγουρα αυτό που θέλω, αλλά θα το πληρώσω και 1+ δις.

Gunner

Υπήρχαν κι άλλα πράγματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε από την Γαλλία, όπως ραντάρ και λοιποί αισθητήρες για το ΣΑΕ, αναβάθμιση των ΜΜ40 του ΠΝ, επιπλέον επάκτιες συστοιχίες ΜΜ40 κτλ. Δεν ήταν ανάγκη να φορτωθούμε κάτι, που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα λογιστικής υποστήριξης.  

Larisaios

Μακάρι να εξελιχθούν τα πράγματα όπως τα περιγράφετε. Μια ερώτηση μόνο: Προβλέπεται κάποιου είδους βιομηχανική συνεργασία/μεταφορά τεχνογνωσίας σε ελληνικές εταιρείες; Για παράδειγμα συμμετοχή στην κατασκευή του ραντάρ/ΣΕΠ;

ANDREW

NSC φρεγάτα παίζει σαν ενδιάμεση λύση; Παίζει να είναι πολύ σκυλιά αυτές.

Polaris

Επειδη δεν εχω κουραγιο να σχολιασω ενα τοσο μεγαλο αρθρο θελω να κανω την εξης ερωτηση: Αφου με το ρανταρ που εχει η MMSC δεν αξιζει να βαλουμε SM2, θα τους φερει η ενδιαμεση λυση και ποια μπορει να ειναι αυτη που εχει δυνατοτητα αεραμυνας αν δεν ειναι ΑΒ ή TICO?

Steve

ΠΤΗΣΗ εάν δεν έρθουν ΑΒ ή στην χειρότερη ΤΙCO περιμένομε σαν αντικειμενικοί που λέτε ότι είστε άρθρο με τίτλο:

“ΤΗΝ ΕΦΑΓΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΠΛΟΦΑ ΤΟ ΠΝ”

και όταν λέμε να έρθουν… να ερθουν… όχι Leasing και να φυγουν σε 1 χρόνο μόλις παραδοθεί η πρώτη…

Agelastos

Αν μας δώσουν 3-4 υποβρύχια κλάσσης Los Angeles (ενδιάμεση λύση), χαμένο θα βγει το Ελληνικό Ναυτικό;

NICKB

Στους Γάλλους στείλαμε LOR “να μας απαντήσουν επίσημα” για το αν μας δίνουν σκάφη Ενδιάμεσης Λύσης ή πιο είναι το κόστος για 4 φρεγάτες αντί 2 ή αν δέχονται τη ναυπήγηση κάποιων εκ των 4 πλοίων σε Ελληνικά Ναυπηγεία; Αν ναι, τι απάντησαν; Αν όχι, ποιος δουλεύει ποιόν; (δεν αναφέρομαι στη ΠΤΗΣΗ, αφού δεν αποφασίζει αυτή, ούτε εμείς)

chriss8

Λογικα μπορούν να πάρουν δεδομένα βολής από ΑΣΕΠΕ. Αλλά και πάλι γιατί είναι ακατάλληλο το ραντάρ? Ακόμα και αν δεν φτάνει στο μέγιστο βεληνεκές, μπορεί να δει σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις των 50ΚΜ των ESSM

Polaris

Γιατι δεν μπορει να καθοδηγησει πολλους πυραυλους.

Kostas81

Καλό άρθρο.

Αλέξανδρος

Εγώ προσωπικά σας τα χώνω από αγάπη ,μεγάλωσα με την πτήση 52 τώρα ,και ότι έλεγε ήταν για μένα ευαγγέλιο
Τελευταία με απογοητευετε διαρκώς
Γι’αυτό θυμώνω μαζί σας γιατί με έχετε συνηθίσει αλλιως
Κατά την άποψη μου αρμενιζετε στραβα

Manolis1

Οι τούρκοι φέρνουν σε λίγο καιρό στο Αιγαίο φρεγάτες με 2 mk41, σόναρ τόρπιδος και συρόμενο, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους, 1 ram και ανώτερο ραντάρ από τις mmsc. Μιλάω για τις I class (δεν γράφω όλο το όνομα γιατί είναι το τούρκικο για την Πόλη) με εκτόπισμα 3.000 τόνων. Αργότερα θα έρθουν και οι tf2000 με 8 mk41 και αντίστοιχα καλούδια. Θα μπορεί η τράτα να αντιμετωπίσει αυτά τα πλοία; Με τί; Με 8 μόνο αντιπλοϊκούς πυραύλους και 32 ESSM;

Και από που προκύπτει ότι οι Belharra HN κοστίζουν 1.8 δις ευρώ το πλοίο; Όπου έψαξα ήταν 1.3 δις το κάθε πλοίο. Και αυτό αφορούσε παραγγελία 2 πλοίων και όχι 4 όπως οι αλουμινότρατες. Άρα σε μια παραγγελία 4 πλοίων το κόστος θα έπεφτε και άλλο. Μάλλον θα υπήρχαν και οι κατάλληλες διευκολύνσεις (μέση λύση, χρηματοδοτικό, ναυπήγηση εδώ μερικών μονάδων).

Εγώ όμως ήμουν αντίθετος στην απευθείας αγορά Belharra. Σαν καλύτερη λύση έχω σκεφτεί να δώσουμε 4 δις και να πάρουμε 6 Gowind 3100 με 2 A50, ραντάρ καλύτερο των mmsc, σόναρ τόρπιδος και συρόμενο. 76mm Strales, 8 ή 16 exocet block 3c και 1 Ram. Στους 2 A50 θα μπορούσαμε να βάλλουμε είτε 64 camm-mica, είτε 32 camm-mica και 8 Aster-30. αργότερα, το 2025 κάναμε μια παραγγελία 4 Belharra XL με 6 εκτοξευτές (4 Α50+2 Α70), 127 mm πυροβόλο, 2 Ram, 16 exocet block 3c που φυσικά θα συνοδεύονταν από τα κορυφαία ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονιακή της.

Τώρα βέβαια ανακαλύψαμε πως το σόναρ τόρπιδος δεν είναι απαραίτητο. Πρέπει να είναι και πολύ ανόητοι οι Αμερικανοί που βάζουν στις ffgx.

Last edited 8 days ago by Manolis1
B.K.

RAM δεν θα έχει η Ι-Class, αλλά Phalanx B1B.
RAM αναμένεται να έχει όμως η MMSC, σε συνδυασμό με 32 (μάλλον 64 όπως υπονοεί η Πτήση) ESSM και STRALES.

Επίσης, δεν ξερουμε αν το CAFRAD αν είναι καλύτερο του TRS-4D.

Vas

Γιατί να μην έχει RAM η I class, αφού εδώ έχει η ADA κορβέτα από την οποία προέρχεται η I φρεγάτα.
Ακόμα και αν το CAFRAD δεν είναι καλύτερο από το TRS-4D αλλά απλά ίδιων επιδόσεων και πάλι δεν έχουμε κάποιο πλεονέκτημα.
Δηλαδή πες μου η MMSC τι πλεονέκτημα θα έχει έναντι της I class, ότι θα φέρει το STRALES και αυτό μόνο; Το πλεονέκτημα της I φρεγάτας για 16 αντιπλοικά έναντι 8 δικών μας να το πούμε;
Εμείς δεν θέλουμε απλά ένα σκάφος με ίδιες δυνατότητες ή έστω ίσα ίσα να είναι καλύτερο αλλά να τις πατάει για να κάνουμε την διαφορά και να καλύψουμε την διαφορά αριθμών επίσης.

Manolis1

Το πλοίο (mmsc) ήδη δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει απέναντι από μια ελαφρά τουρκική φρεγάτα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι όι τούρκοι θα φέρουν στο Αιγαίο και αντιτορπιλικά των 7.000 τόνων (ή βαριές φρεγάτες) με 8 mk41, ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους, 2 Ram(;), σόναρ γάστρας και συρόμενο. Απέναντι σε αυτά τα πλοία θα στέλνουμε τις mmsc; Πολλοί νομίζουν ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις Perry και τις MEKO των τούρκων, δεν βλέπουν όμως ότι μέχρι το 2030 θα έχουν 10 ικανότατα πλοία καλύτερα από τις mmsc. Επομένως λένε “σιγά μωρέ, τι να φτουρίσουν οι 40 ετών Perry και οι 30+ ετών MEKO των τούρκων μπροστά στις mmsc!” Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως.

Last edited 7 days ago by Manolis1
Vas

Ακριβώς, κοιτάνε το τι έχουν τώρα οι Τούρκοι και συγκρίνουν τα νέα σκάφη που θα πάρουμε με αυτά, δεν κοιτάνε ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε τι νέο θα έχουν προσθέσει στο ναυτικό τους, ήδη με την I class που χτίζουν τώρα θα φτάσει τις MMSC σε ικανότητες, άρα κανένα πλεονέκτημα δεν θα έχουμε.
Και αν προχωρήσουν στην TF-2000 των 7.000+ τόνων θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Jimmy

Εχμ , μην τυχον και η περιφημη ενδιαμεση λυση ειναι και για μας 40 ετων Perry.

aris32

η ενημερωση που εκαναν οι τουρκοι ειναι οτι θα εχει 1 ciws phalanx ειτε το τουρκικης κατασκευης.

Manolis1

Το cafrad θεωρητικά είναι καλύτερο ραντάρ από το trs 4d. Εξάλλου θα τοποθετηθεί και στα αντιτορπιλικά αεράμυνας περιοχής tf2000. Και οι I class θα μπορούν να φέρουν 64 ESSM. Τουλάχιστον αυτό το γνωρίζουμε. Δεν είμαστε σίγουροι εάν μπουν επιπλέον mk41 στις mmsc. Απλά εικασίες κάνουμε. Οι I class προσφέρουν ότι ακριβώς και οι mmsc ( ίσως και παραπάνω) αλλά με μικρότερο κόστος και μικρότερο εκτόπισμα. Επίσης τα πλοία αυτά θα μπορούν να φέρουν 16 atmaca σε αντίθεση με τους 8 harpoon των mmsc. Οι mmsc ήδη τα βρίσκουν σκούρα μπροστά σε μια ελαφριά τουρκική φρεγάτα. Όταν έρθουν τα tf2000 που είναι αντιτορπιλικά τι θα κάνουν;

Ποιοτικό πλεονέκτημα γιοκ. Ποσοτικό πλεονέκτημα γιοκ.

Klirouxas

Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως δεν θα είναι περιστρεφόμενο αλλά πάνελ.

ANDREW

Instabul πηγάζει από το εις την πόλιν

Manolis1

Και το Izmir από το “εις την Σμύρνιν” Δηλαδή πρέπει να αποκαλούμε την Σμύρνη έτσι; Το όνομα είναι μια κακή τουρκική παράφραση μιας ελληνικής πρότασης. Έχω φίλο τούρκο ορθόδοξο (τούρκο, όχι Έλληνα) που μου έχει πει Κωνσταντινούπολη είναι το σωστό, Σμύρνη είναι το σωστό, Αδριανούπολη είναι το σωστό για τα ονόματα των πόλεων. Όχι Istanbul, Izmir και Edirne.

aris32

η φρεγατα η τουρκικη θα εχει τουρκικα υποσυστηματα και 1 ciws ειτε phalanx ειτε το τουρκικο.

Manolis1

Και τι παει να πει ότι θα φέρει τουρκικά υποσυστήματα και Phalanx ή κάποιο τούρκικο CIWS; Δηλαδή αυτό την καθιστά αυτομάτως αδύναμη; Η I class θα μπορεί να φέρει 16 atmaca και σίγουρα 2 mk41, σόναρ γάστρας και συρόμενο. Επίσης το ραντάρ τους θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ίσων επιδόσεων με το trs 4d. Ήδη βλέπω ότι μια ελαφριά τουρκική φρεγάτα των 3.000 τόνων έχει καλύτερα χαρακτηριστικά από τις mmsc. Ας μην αναφέρουμε και τα tf2000 που έρχονται. Οι τούρκοι φτιάχνουν δικές τους φρεγάτες και αντιτορπιλικά με πολλά δικά τους συστήματα και εμείς συζητάμε για το εάν οι τράτες του ενός δις θα έχουν 2 mk41 ή 1 και αν θα φέρουν 8 harpoon ή NSM όταν οι τούρκοι θα έχουν 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους. Δεν μας βλέπω καθόλου καλά.

Jimmy

Εκει θα υπαρχει και ενα παραθυρο ευκαιριας για τις Ελληνικες ενοπλες δυναμεις. Η πρωτη γενια σημαντικων τουρκικων μοναδων, ειτε αυτα αφορουν μεγαλα πλοια επιφανειας ειτε τανκ κτλ θα βγαλει προβληματα παιδικες ασθενειες , θα ειναι σιγουρα κατωτερα των προδιαγραφων γιατι οσο τεχνογνωσια κι αν εχεις κλεψει , η πρωτη γενια clopy right η φασοναρισματος ειναι παντα πατατα. Αν εμεις παιρναμε η παρουμε εξελιγμενα οπλα , τοτε θα μπορουσαμε θεωρητικα να τους καταστρεψουμε αεροναυτικα.

ilias1

Σίγουρα τεράστια αλλαγή για το ΠΝ που εχεινα δει αμερικανικό πλοίο απο την εποχή των adams και των knox. Και εγώ δεν πιστεύω ότι ειναι η ποιοτικότερη επιλογή , αλλά σίγουρα είναι η βέλτιστη. Κατά αναλογία θα προτιμούσα 84 f-35 από τον εκσυχρονισμό 84 f-16 αλλά τωρα τελευταία δεν είμαστε Σαουδική Αραβία στα οικονομικά. Τοσο μεγάλη ανανέωση του στόλου έχεινα γίνει απο την παραλλαβή των 8 S μόνο που ήταν μεταχειρισμένες. Ουσιατικά μιλάμε για ένα νέο ΠΝ για τα επόμενα 30+ χρόνια

MINAS MALLIARAKIS

Νεο σιγουρα ..καλυτερο ομως πολυ αμφιβαλλω

dimitrov

Άρχισε το carpet bombing ….. Κι άλλο κι άλλο κι άλλο …. We want more we want more …

Γιατί την Μελάνια παρακαλώ; Η Ιβάνκα δεν μας κάνει;

300+ σχόλια και συνέχεια στο μοιρολοι η πρόβλεψη ….. Παιδιά να είστε δίκαιοι … από την εποχή του Κωστάκη παίζουν μόνοι τους μπάλα οι φίλοι μας. Κοτζάμ φρεγάτες AAW γίνανε γαλλικά παπόρια κι ότι νάναι για πάρτη τους. Επί 15 χρόνια σχεδόν μόνοι στο γήπεδο – εθνική πολιτική γαρ- και γκολ δεν βάλανε. Και με το που κατέβηκε η “USA team” φάγανε 4 …. Τι να λέμε τώρα; Ευτυχώς που υπάρχει η ντασώ δλδ ειδάλλως δεν θα βγαίναμε Ευρώπη.

ANDREW

Θα μας λείψουν και οι δυο τους είναι η αλήθεια….

dimitrov

Πικρή αλήθεια …..

Thomas

Φίλε dimitrov άσε την Ιβάνκα ήσυχη. Την έχω προλάβει εγώ 🙂

dimitrov

Μερακλής!

Jimmy

Αλλη κλαση η Μελανια ομως. Ειναι σαν τα τικοντερογκα, μπορει να ειναι λιγο παλια αλλα ειναι θωρηκτο με τα ολα της

dimitrov

Τί είπατε τώρα; USS Melania! Η Ιβάνκα πάντως ετοιμάζεται για καριέρα στην Τιβι. Να τα λέμε κι αυτά.

SPY_GR

Το TRS-4D υπάρχει και σε έκδοση fixed!

CKfurious

https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-fixed-panel/

Track range performance: fighter aircraft > 110 km 

Για αυτό γκρινιάζω! Δεν μας κάνει
το rotator είναι ακόμα πιο απαράδεκτο
Το radar αυτό είναι καλο για περιπολικό όχι για το ρολο που θα έχιε το πλοίο αυτό στο στόλο

tnt-am

Ανατριχίλα

Klirouxas

Μάλλον δεν μπορεί να “φορεθεί” στις LCS, συγνώμη στις MMSC.

aris32

ειτε σε 4 panel ειτε περιστεφομενο το θεμα ειναι το συγκεκριμενο ρανταρ ειναι ενα καλο ρανταρ για φρεγατες πολλαπλων ρολων, κορβετες,για ενα σκαφος υποστηριξης τυπου προμηθεας. αν υποθεσουμε οτι το συμβολαιο θα το παρει η λοκχιντ και των νεων φρεγατων και της αναβαθμισης των μεκο σχεδον αμεσα θα εχουμε 8 ομοια ρανταρ στο αιγαιο. Το ΠΝ κοιταει να παρει το καλυτερο με τα χρηματα που εχει. Αλλο το καλυτερο αλλο το καλυτερο δυνατο.

Helnav

Η αλήθεια είναι ότι είναι μειονέκτημα να έχεις 128 cells στη ΝΑ Μεσόγειο… Θα πω απλώς πως σε 1 ζεύγος Α/Φ με 4Κ/Β κατά πλοίων χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 8Κ/Β μόνο για τα εισερχόμενα βλήματα σε διαμόρφωση S-S-L. Επιπλέον είναι άσχημο το TRS4D σε σχέση με το SF500 που δεν έχει κάνει ούτε έναν εγκλωβισμό. Το χειρότερο δε είναι να έχεις τη δυνατότητα να στείλεις καράβια σε 1-2 ώρες στο Καστελλόριζο…
Απορώ που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα σχόλια…..

Vas

Ποια 128 κελιά λες φίλε, γιατί κάνεις σούμα όλες τις MMSC μαζί, λες και θα πλέουν πλάι πλάι, και με τις 4 MEKO τώρα μπορούμε να έχουμε 128 ESSM σε διπλά κάνιστρα στο σύνολο, και τι να λέει. Απλά μείναμε στις ίδιες δυνατότητες;

ShadowMan

δεν νομιζω οτι χρειαστηκε ποτέ να τρέξουμε να προλάβουμε τους τουρκους κάπου στη θαλασσα. Μαλλον μπροστά τους μας βρίσκουν πάντα. και παραδόξως με τον στόλο που εχουμε (ηλικιακά) τα βγάζουμε και ολα εξω οποτε χρειάστηκε!

NICKB

Κι αν τα βγάλαμε έξω, όπως τα βγάλαμε (δεν εννοώ μηχανολογικά), τι έγινε; Χάρη τους κάναμε, αφού δε χρειαζόταν να μας ψάξουν (πλην υποβρυχίων & κάποιων πυραυλακάτων, γι’ αυτό είχαν σκυλιάσει). Σε πραγματικό πόλεμο ούτε στα όνειρά τους δε θα περίμεναν να τους δοθεί τέτοια ευκαιρία. Κι αν σκεφτείς ότι είναι πολύ περισσότερο αποφασισμένοι να κάνουν το 1ο βήμα εφόσον τους συμφέρει (εμείς απ’ ότι φαίνεται Καθόλου), μάλλον κάπως αλλιώς πρέπει να το κάνουμε από εδώ και πέρα. Πονηράδα γιοκ, όλο “με το Σταυρό στο χέρι”…

Last edited 6 days ago by NICKB
aris32

θεωρητικα πρεπει να ανεβασουμε τα αμεσα κ/β ΑΑ που εχουμε σε συγκριση με το ΤΝ.
αυτην την στιγμη ολα τα κυρια πλοια μας εχουν αμεσα για εκτοξευση 9Χ8 + 16Χ4 = 136 βληματα. με την αγορα 4 νεων σκαφων και την αποσυρση 4 S θα εχουμε 16Χ4+4Χ32+5Χ8=232 βληματα ΑΑ ετοιμα προς εκτοξευση. νομιζω ειναι θεαματικη η αυξηση. αν δε υποθεσουμε οτι μπορουν τα cell των μεκο να παρουν τα 2πλα κανιστρα προσθετουμε +64 μεγιστο στα διαθεσιμα(δεν το νομιζω ομως πιθανοτερο ειναι σε αυτην την περιπτωση οι φρεγατες μεκο να διαθετουν 8 διπλα κανιστρα με essm και 8 με nssm αρα +32 βληματα στο συνολο που και παλι ειναι θετικο)
αυτη την στιγμη η τουρκια παραπανω απο 300 ετοιμα προς βολη βληματα ΑΑ στις φρεγατες της. αλλα εμεις εχουμε καλυτερα ciws στον στολο σε σχεση με τον τουρκικο.
υγ δεν θεωρω αξιοπιστα το αποθεμα sm1mr που εχει ο τουρκικος στολος

Mean_Machine

Και για να κλείσουμε, ας περιμένουν όλοι να δουν την τελική διαμόρφωση των πλοίων, την πρόταση των ΗΠΑ (τελική), και την LOA που θα υπογράψουμε, και μετά μιλάνε.

Aυτό ακριβώς και ψυχραιμία σε όλους. Ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις στο άρθρο.

Last edited 8 days ago by Mean_Machine
tnt-am

Δηλαδή τι καλύτερο να περιμένουμε;
Ραντάρ AN/SPY-6;
NSM;
SM2;
Μηδέν στα 3 στάνταρ

randomname

Αν κάποιοι νομίζεται οτι το f35 είναι η απόλυτη hangar queen δεν έχετε δει τίποτα.
Τα συγκεκριμένα για κάθε βδομάδα εν λειτουργία θα επισκευάζονται για 5 μήνες.
Έπρεπε να μας τα δώσουν τζάμπα.
Σε 5 χρόνια θα έχουν πάρει τα λεφτά τους πίσω εις διπλούν λόγο των επισκευών.
Βασικά δεν θα έχουμε λεφτά για επισκευές οπότε δεν ισχύει αυτο που έγραψα. Απλά δεν θα έχουμε πλοία.
Άντε και Zumwalt την επόμενη φορά.

Last edited 8 days ago by randomname
randomname

Δώστε μου παράδειγμα άλλων πλοίων παρόμοιας κατηγορίας που τρέχουν να τα αποσύρουν πριν κλείσουν 15ετία (για να μην πω 10ετία για τα περισσότερα πλοία…)

B.K.

Ποιος αποσύρει τις Freedom;
Εξ’όσων γνωρίζουμε, ναυπηγουνται ακόμα 5, και μια είναι υπό παραγγελία.

Το ότι αποσυρονται οι 2 πρώτες, οι οποίες ήταν δοκιμαστικές, δεν σημαίνει ότι θα αποσυρθούν οι λοιπές 14!

Bridger

Οι Αμερικανοί ναύαρχοι δηλώνουν κατ’ επανάληψη και με κάθε ευκαιρία ότι προσπαθούν εναγωνίως να ανεχθούν τις LCS (απλά και μόνο για την ολοκλήρωση του εν ισχύ αρχικού συμβολαίου), έως ότου μπορέσουν με την πρώτη ευκαιρία να τις αντικαταστήσουν από το 2030 κι έπειτα με FFG. Μην παραξενευτείς αν δεις σε καμιά 10αριά χρόνια να βγαίνουν προς απόσυρση τα LCS που πέφτουν σήμερα στο νερό. Μου αρέσει που κάποιοι ονειρεύονται FFG(x), αφού πρώτα θα έχουμε χρεωθεί 5δις για τα χρέπια και άλλα 5δις για τα F35, συν τις παράλληλες ανάγκες για υποβρύχια και πυραυλακάτους. Σάλιο δεν θα μείνει για το ΠΝ, ποιες FFG; Το πολύ να μας φορτώσουν επιπλέον αποσυρμένα LCS 12ετίας ως κελεπούρια και με το επιχείρημα ότι θα ενισχύσουν και την ομοιοτυπία του στόλου. Θα δούμε το ελληνικό ΠΝ κατά το 2035 β’ διαλογή με καμιά 12αριά LCS/MMSC και θα κλαίμε…

Last edited 7 days ago by Bridger
Yiorgos

Σωστά!

τερησ

σε ενα παλιοτερο ααρθρο ειχατε παρουσιαση ανα θυμαμαι καλα εκσυχρονισμο του στολου και της αεροποριας με ενα κοστος 10δισ μονο με γαλλικα οπλα ητανε συνδιασμος ραφαλ φρεμ και βελαρρα τωρα που σκαμε 5 δισ +1,5 και αμα βαλουμε και το 1 δισ που εχουμε να περνουμε απο την γαλλια επιστροφη των κερδων των ομολογων γιατι δεν προχωραμε σε αυτηνν την λυση !!!και αν θυμαμαι καλα μαζι με κατασκευη στην ελλαδα απο τα 10δισ εβνα συμαντικο μερος ερχοτανε πισω !!!

p270

Αυτή η ερώτηση είναι για την κυβέρνηση και όχι για την πτήση πιστεύω ,η κυβέρνηση με το ΠΝ αποφασίζουν τι θα αγοράσουμε ως εξοπλισμό

x-m

Καταρχάς μια απορία σχετική με το 7ο ερώτημα:

Αν ισχύει ότι ” τo FMS, εξασφαλίζει την επιτυχία του συμβολαίου, το άγχος θα το έχει το USN και αν αυτή τη φορά υπάρξουν προβλήματα με την κατασκευάστρια εταιρεία (όπως υπήρξαν με τα υποβρύχια 214ΗΝ), τότε δεν θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, τα δικαστήρια και τις εκπτώσεις.”,

τότε γιατί η LOA GR-D-BQM των φωτομηχανών KS-127 των RF-4E πήγε κατά διαόλου , η USAF μας έγραφε κανονικά και φτάσαμε πέρυσι να κάνουμε αγωγή κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ;

https://www.bloomberglaw.com/public/desktop/document/THEGOVERNMENTOFGREECEHELLENICAIRFORCEvUSADocketNo119cv01615FedClO?1580672891#

x-m

Μας πήρε 15 χρόνια να κάνουμε το αυτονόητο.

GeorgeD

θυμόμουν ότι σε κάποιο είχαμε πρόβλημα χρόνια (δε θυμόμουν σε πιο), να είσαι καλά

NICKB

Βρήκαν και τα κάνουν,,, Εμείς είμαστε Ευρωπαίοι!

Manosss

Η ελληνική MMSC-ΗΝ θα φέρει παραπάνω από 16 κελιά, μην μας πιέσετε να γράψουμε κάτι περισσότερο.

Σας πειεζω…..ξεραστε τα ολα.

Alexandros-Lekkas

Μιλά ρε σκουλήκι, θα μπορεί να ρίχνει και ASROC; θα φέρουν και τορπίλες;

Koursaros312

Μίλα, λεγε τι ξέρεις σκουλήκι.

Johnnop

καλησπερα, τελικα καποιοι εχουν κολλησει με το δεντρο δεν εξηγειται αλλιως….Ολοι θα προτιμουσαμε 2 γαλλικα αλλα τωρα παιρνουμε πολλα παραπανω απο 2 συν το βιομηχανικο εργο, μη το υποτιματε μελλοντικα αυτο. Ειμαι κατα των τζετ λογω κοστους και χρησης ΠΝ μονο. Μη σταζετε χολη χωρις να γνωριζετε/γνωριζουμε.
Υπογραφη να βαλω μια τεραστια KameWa απλα δεν ξερω με τι να τη συνοδευσω, με MTU η CAT? 🙂

Vas

Τα δύο γαλλικά εμείς τα ζητήσαμε πριν πάμε για λύση 4 σκαφών που άλλες τιμές θα έπαιζαν, άλλη διαπραγμάτευση, διευκόλυνση και ενδιάμεση λύση.
Εμείς πήγαμε με μόλις 2 σκάφη να τα κάνουμε όλα και να τα πάρουμε όλα. Μέχρι και στα μαχητικά μόλις 6 νέα αγοράσαμε και δώσαμε δουλειά στην Dassault, τα υπόλοιπα τα πήραμε σχεδόν τσάμπα από την γαλλική αεροπορία.

Zaxos

Mtu
Δοκιμασμενο

Αφου θες παραπανω απο δυο παρε ιver η Α 200 κ χτιστα σκαραμαγκα αμα θες να δωσεις εργο κ επενδυση στην ονεξ κ ειναι ολοι happy
Μια ερωτηση ο παιατ τι δωρακι πηρε απο την lockheed?
Aπληστη τελειως οι γιανκιδες τα θελουν ολα δικα τους
Κ κατι τελευταιο μαγκες αλλαξτε τόν εξοπλιστικο νομο

Yiorgos

Αγαπητέ κύριε Πρινο,

Συγνώμη αλλά διαφωνώ με το σχόλιο σας για το τι “δωράκι” πήρε ο κ. Παιατ από την LM. Επειδή αυτά γίνονταν στην Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι γίνονται στην Αμερική. Μην ξεχνάμε ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, με μακρά καριέρα στο Διπλωματικό Σώμα. Οι φορολογικές δηλώσεις του είναι άμεσα προσβάσιμες και ο μισθός του είναι γνωστός.

Η δουλειά του είναι να υπερασπιστεί τα Αμερικανικά συμφέροντα στην Ελλάδα και να κάνει τις Ελληνοαμερικανικες σχέσεις καλύτερες προς όφελος της Αμερικής, πρωτίστως, και της Ελλάδας.

Με το δικό σας σκεπτικό, τα πήρε από την LM, από την Microsoft, από την Onex, κπλ, μιας και έχουν κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα.

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

NICKB

Μάθημα για κάποιους…;

ETS

Δου λεξεις Dick Cheney…
Συμβαινουν και εις Παρισιους απλα σε αλλη κλιμακα και πιο κοσμια ..

Zaxos

Ο τσαμπας πεθανε κ. Γιωργο
P3
F16 viper
Romeo
Mmsc
F35
Συνολο;

Faethon

Κοίτα που πες-πες, με ψήσατε.Σίγουρα λογικά και αποδεκτά τα επιχειρήματα.

THAN

Αλλο ένα αρθρο που αποσαφηνίζει τα θέματα και βαζει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.
Και ναι το αρθρο δεν ειναι για αθλητική εφημερίδα με οπαδική λογική…
Τωρα αν καποιος θελει να ειναι τυφλός και κουφός προβλημά του…
Ολα δείχνουν πως αυτή η λύση που προωθει το ΠΝ είναι η βέλτιστη που μπορεί να επιτευχθει και μακάρι να υλοποιηθει.
Μηχανολογος Μηχανικος.

Spyros_Kapa

Έτσι λέγαμε και για τα υποβρύχια 214 ότι γέρνουν ότι είναι για πέταμα κτλ. και τώρα λέμε ότι είναι τα καμάρια μας και φέρανε την ανατροπή στο Αιγαίο. Λοιπόν καλό είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να περιμένουμε νά τά δούμε πριν τα πούμε Γιάννη.

αυστραλοπίθηκος

μιας και το αναφερατε, τα υποβρυχια ειχαν προβλημα και κατα κυριολεξια, πληρωσαμε την αναπτυξη τους, υπο την προυποθεση οτι θα ειχαμε λαμβανειν απο μελλοντικες παραγγελιες τους, οποτε προκυπτει το ερωτημα, αν οντως εχουμε λαβει χρηματα και ποσα.

Jimmy

Οχι απλα δεν λαβαμε, απο την παραγγελια των Τουρκων η των Πορτογαλων πχ, αλλα πληρωσαμε και 100 εκατομυρια ευρω προκαταβολη για την προαιρεση των 2 ακομα, και αντι να μας τα γυρισουν πισω μας δωσανε κατι ανταλλακτικα που υποτιθεται οτι κανουν τοσο

Αυστραλοπιθήκος

Σας ευχαριστώ πολύ!
Τελικά ως αυστραλοπιθηκος ταιριάζω απόλυτα στην μ(α)πανανια μας.

GeorgeD

Να κάνουμε άγαλμα στον Άκη

Βασίλειος

Εγώ είμαι ένας απο αυτους τους “ξαφνικούς σχολιαστές” που λέτε, ξέρετε γιατί??..γιατί περίμενα ο “αλέκτωρ λαλίσει 3” και να μην φανεί πως είμαι προκατηλλειμένος με την “δείνα” απόφαση.
Θα σας ρωτησω ειλικρινά…
“ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΣΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ? ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΚΑΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΣΟ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΩΝΑ”???
Αν θεωρείται πως σε όλα τα παραπάνω η απάντηση είναι ΝΑΙ τότε εγώ πάω πάσο…
Επειδή όμως είμαι Έλληνας φορολογουμένος και θα μου ζητήσουν να πληρώσω φόρους γι αυτόν τον μήνα με την επιχείρηση κλειστή (να δώσω χρήματα που δεν θα τα έχω δουλέψει) για να πληρωθούν αυτά τα 5 δις, μπορώ νομίζω να εκφέρω την άποψή μου.
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να δίνουμε τόσα χρήματα σε κάτι που είναι “τίμιο” τώρα και σε μερικά χρόνια θα είναι ξεπερασμένο..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να μπλέκουμε τα εργασιακά με τα στρατιωτικά εις βάρος του μέλλοντος του τόπου και των παιδιών μας..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να προικίζεται με έργο που δεν θα κάνει καμία απολύτως διαφορά, μια επιχείρηση, προκειμένου να πωληθεί αντί να αναζητήσει πελάτες με την ποιότητα της δουλειάς της..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να ασχολείται όλος ο κόσμος με το πως θα ανασχεθούν οι φορείς κι εμείς να ασχολουμαστε με τον πως θα αντιμετωπίσουμε τα όπλα..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να μας αναλύετε το “δίκτυο αισθητήρων του ΠΝ για την αντιμετώπιση των τουρκικών 214” και να πηγαίνουμε σε μια φρεγάτα με έναν αισθητήρα (σόναρ) λιγότερο..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να ασχολούνται ένας σεβαστός αριθμός ατόμων με την [email protected] Hellenic για χρόνια,να βάζουμε την Naval Group να συμβάλεται με Ελληνικές εταιρείες για κατασκευαστικό έργο στις εν λόγω φρεγάτες και τελικά να τους την φέρνουμε από πίσω και να πηγαίνουμε σε τελείως άλλο πλοίο..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να συγκρίνουμε τα πλοία που θα σηκώσουν στις πλάτες τους το ένδοξο παρελθόν και το μέλλον του Πολεμικού μας Ναυτικού με αυτό των κελεμπίων του Σαουδαραβικού Ναυτικού..!
Είναι τελείως άκαιρο να συγκρίνουμε τα water jets των ελληνικών monohull της ακτοπλοΐας που κάθονται 9 μήνες και δουλεύουν τους 3 με τα αντίστοιχα των φρεγατών που ενδέχεται να δουλεψουν 11-12 μήνες τον χρόνο.
Είναι τελείως άκαιρο να λέμε πως το rotator TRS-4D θα φέρει επανάσταση στο ΠΝ όταν εκεί πάνω στην κόντρα γέφυρα θα του κάνει παρέα κάποιο STIR.
Και στο τέλος τέλος κάποιος να μου απάντηση παιδιά….
ΓΙΑΤΙ
ΑΥΤΗ
Η ΣΟΥΠΕΡ-ΝΤΟΥΠΕΡ ΦΡΕΓΑΤΑ
ΚΟΠΗΚΕ
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Τι στα κομμάτια δεν είδαν τα γατάκια του USN και βλέπουμε εμείς…
Εγώ, σαν Βασίλης, που δεν είμαι πληρωμένο τρολ κανενός αλλά μεροκαματιάρης μαγαζάτορας, δεν ονειρεύομαι έτσι (με τις MMCS) το μέλλον του Πολεμικού μας Ναυτικού και δεν θα δεχόμουν να δίναμε από το υστέρημά μας για κάτι τίμιο τώρα και ένας Θεός ξέρει τι στο μέλλον, και όχι για κάτι κορυφαίο τώρα και τίμιο στο μέλλον.

CKfurious

Το γιατί η LM αποσύρθηκε εξηγείται στη ΠΤΉΣΗ Τεύχος 400 Σεπτέμβριος 2019 Σελίδα 103!!

Το LCS/MMSC ΔΕΝ έχει σχεδιαστεί με προδιαγραφές Eπιβιωσιμοτιτας(survivability) φρεγάτας:

The Navy responded that the LCS is built to a Level 1+ survivability standard
rEF WIKIPEDIA

Για να ικανοποιήσει αυτές τις προδιαγραφές απαιτούνται εκτεταμένες αλλαγές στο πλοίο ιδιαιτερα στο θέμα της “διαμερισματικοποιiσης”

Οι αλλαγές αυτές είναι τόσο εκτεταμένες που η LM διάλεξε να μην προχωρήσει στο διαγωνισμό

Και εφόσον η LM έκρινε ότι δεν τη συμφέρει να κάνει τις αλλαγές για ένα πρόγραμμα όπως το FFGx σαφώς και αποκλείεται να τις κανεις για τις 4 ελληνικές η άντε και τις άλλες 4 τις σαουδικές

Το πλοίο δεν είναι φρεγάτα!!

Vas

Ακριβώς γιατί το σχέδιο της δεν είχε πιθανότητες επιτυχίας και δεν μπορούσε να συγκριθεί με τις FREMM, γιατί δεν το λέτε επιτέλους. Αν είχαν ελπίδες να το πάρουν το συμβόλαιο που θα τους έδινε τόσα δις λέτε να μην το προσπαθούσαν;