29.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις LCS/MMSC…

- Advertisement -

Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό μας άρθρο, που ήταν ουσιαστικά ενημερωτικό, μάζεψε σε λίγες ώρες εκατοντάδες σχόλια. Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως είδαμε για πρώτη φορά φίλους αναγνώστες μας να συνδέονται με τη σελίδα για να κάνουν το σχόλιό τους, ή να κάνουν τις ερωτήσεις τους. Διαβάσαμε πολλές ερωτήσεις, και προσπαθήσαμε να τις ομαδοποιήσουμε και να τις απαντήσουμε μαζικά. Ελπίζουμε να σας διαφωτίσουμε, αν και ετοιμάζαμε σχετικό άρθρο για το επόμενό μας τεύχος. Καθώς όμως ο Δεκέμβρης είναι μακρυά, βάζουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις εδώ.

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X)!

Τώρα, θα μιλήσουμε με το χέρι στην καρδιά. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για εμάς να κατακεραυνώσουμε την επιλογή του ΠΝ, και να μαζέψουμε μαζί μας τους “αγανακτισμένους της πλατείας του Πολεμικού Ναυτικού”. Παρακολουθούμε, όχι με έκπληξη, το Πολεμικό Ναυτικό να “βάλλεται” πανταχόθεν, από όλα σχεδόν τα “μέσα”, για την επιλογή να στείλει ένα Letter of Request για ένα Ναυτικό Πρόγραμμα. Η διαστρέβλωση των γεγονότων, οδήγησε πολλούς να πάρουν αποφάσεις όχι με βάση τις αποφάσεις του ΠΝ, αλλά τις απόψεις κάποιων opinion makers. Φυσικά όσοι δεν είναι μαζί με τον “πλήθος”, αντί για τους “προδότες” του Συντάγματος, “τα παίρνουν”. Ας μιλήσουμε ευθέως λοιπόν. Αν κάποια εταιρεία δίνει διαφήμιση, αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η Lockheed Martin. Έχει πάρει στρατηγική απόφαση να μην δώσει διαφήμιση για κάποια χρόνια σε κάποιες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα. Αν έδινε, πιστέψτε μας, πολλοί θα την “αγαπούσαν”.

Τώρα, η ΠΤΗΣΗ τι κάνει; αυτό που πρέπει να κάνει. Οι εταιρείες που διαφημίζονται σε εμάς ξέρουν ότι απλά θα έχουν αποτέλεσμα λόγω της -πραγματικής κι όχι εικονικής- επισκεψιμότητάς μας. Δεν μας “αγοράζουν” γιατί απλά “δεν πωλούμαστε”. Συνεπώς, αν πρέπει να γράψουμε κάτι, θα το γράψουμε. Γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, και αυτός είναι ο λόγος που 1.000.000 επισκεπτών κάθε μήνα μπαίνουν για να μας διαβάσουν. Αν ήθελαν copy paste απόψεις, πηγαίνουν κι αλλού.

Πάμε στην επιλογή του ΠΝ. Τι επέλεξε το ΠΝ; ΕΠΕΛΕΞΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΟΧΙ ΠΛΟΙΟ. Επέλεξε να ξαναδημιουργηθεί από την αρχή, να εκσυγχρονιστεί και να γίνει το Πολεμικό Ναυτικό του 21ου αιώνα. Μιλάμε συχνά με αξιωματικούς του ΠΝ, οι άνθρωποι σχεδιάζουν με τη λογική της συνέχειας. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος ΑΓΕΝ που δεν θα πάρει τη σκυτάλη από τον προηγούμενο και δεν θα συνεχίσει τους σχεδιασμούς. Μπορεί εμείς να πιστεύουμε πως είμαστε καλύτεροί τους, γιατί διαβάσαμε 4 ελληνικά sites και 3 ξένα. Αλλά δεν είμαστε. Δεν τολμούμε όμως να κάνουμε κριτική σε τεχνικά θέματα στους ανθρώπους του ΠΝ. Γιατί; διότι δεν μπορούμε.

Ναι, χτες αυτό που γράψαμε, είναι πως ο κορμός της απόφασης του ΠΝ είναι η LCS, MMSC variant. Λοιπόν, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, το πλοίο είναι ακριβώς ίδιο με τις LCS Freedom Class του USN, απλά, αντί για το πακέτο Littoral (παράκτιων) αποστολών που “φοράνε” τα πλοίο του USN, έχουν “πακέτο” Multi Mission, δηλαδή φρεγάτας πολλαπλού ρόλου. Η αμερικανική υποψηφιότητα έχει παρουσιαστεί στο ΠΝ εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, και μάλιστα η ΠΤΗΣΗ ήταν η πρώτη που έγραψε τη σχετική είδηση. Οι δε διαπραγματεύσεις για τις LCS, διεξάγονταν παράλληλα με αυτές με την Naval Group. Αρχικός σκοπός του ΠΝ ήταν η αγορά 2 [email protected] Helleniques, και λίγο αργότερα 4 MMSC.

Οργανικά Εναέρια Μέσα για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού – Ματιές στο μέλλον

Η αμερικανική πρόταση, έχει όλα τα βασικά που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό. Καταρχάς, η συμφωνία δεν θα είναι μια απλή εμπορική συμφωνία, μεταξύ Ελληνικού Κράτους και της κατασκευάστριας εταιρείας, αλλά μια διακρατική (G2G) συμφωνία. Δεν θα υπάρξει εμπλοκή της Ελλάδος με την εταιρεία (Lockheed Martin), αλλά θα συμβληθεί με το Αμερικανικό Δημόσιο. Είναι τα περίφημα Foreign Military Sales, FMS όπως τα ξέρουμε. Επίσης, υπάρχει χρηματοδότηση, καθώς αυτή μπορεί να γίνει μέσω των Foreign Military Funds, FMF, που σημαίνει μακροχρόνιος δανεισμός ή/και απευθείας δωρεάν στρατιωτική βοήθεια. Όπως ακριβώς έγινε και με τον εκσυγχρονισμό των F-16V.

Τώρα, πριν επικεντρωθούμε στα μειονεκτήματα που θεωρούν πολλοί αναγνώστες μας πως έχουν τα πλοία, ας δούμε τα σημεία που “πέρασαν” τις εξετάσεις του ΠΝ. Καταρχάς το πλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη τους ταχύτητα, που στα  LCS Freedom φτάνει τους 47 κόμβους! Οι MMSC, με το μεγαλύτερο βάρος θα έχουν μικρότερη τελική ταχύτητα, αλλά και πάλι, προσωπική μας εκτίμηση είναι πως στην ελληνική έκδοση θα ξεπερνά τους 35 κόμβους. Το ΠΝ ασκείται συστηματικά σε τακτικές αποφυγής τορπιλών με υπερυψηλή ταχύτητα, κάτι που το θεωρεί σαν τη μόνη επιλογή για αυτοάμυνα του πλοίου απέναντι σε τορπίλες. Οι Γάλλοι διαφωνούν με αυτό, αλλά οι Αμερικανοί έχουν γενικά την ίδια άποψη με το ΠΝ. Επίσης, η υψηλή ταχύτητα θα τους επιτρέπει να φτάνουν στα σημεία ενδιαφέροντος πολύ γρηγορότερα από άλλα πλοία.

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

Οι MMSC-HN, θα οπλιστούν με συστήματα και όπλα που γνωρίζει καλά το Πολεμικό Ναυτικό. Αναμφίβολα θα δούμε πυροβόλο Leonardo 76 mm στη θέση του BAe 57mm και μάλιστα στην έκδοση Strales, πυραύλους ESSM Block 2 (το ΠΝ έχει σε μεγάλη εκτίμηση το όπλο) ή άλλους αντίστοιχους (όπως οι CAMM), και πυραύλους Harpoon ή ΝSM. Οι MMSC έχουν ανοιχτής αρχιτεκτονικής CMS (COMBATSS-21), έτσι η πιστοποίηση νέων όπλων δεν απαιτεί μερικές δεκάδες εκ. ευρώ, αλλά λίγες χιλιάδες δολάρια, για το γράψιμο μερικών γραμμών κώδικα. Συνεπώς, όταν η Lockheed λέει πως μπορεί να βάλει οτιδήποτε θελήσουμε, ακόμη και CAMM, CAMM-ER ή μέχρι και MICA VL ή ASTER 15/30. Καθώς είναι σημείο ενδιαφέροντος, αν το ΠΝ κρίνει πως θέλει να βάλει SM-2, τότε θα φορτωθούν και πύραυλοι SM-2.

Άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του πλοίου είναι οι πολύ μικρές ανάγκες σε πλήρωμα που έχει. Σε αμερικανική υπηρεσία, το LCS Freedom έχει μόλις 50 άτομα πλήρωμα. Η σαουδαραβική MMSC, θα φτάνει τα 90 περίπου, αριθμός όμοιο με αυτό μιας πιθανής ελληνικής MMSC. O αυξημένος αριθμός του πληρώματος είναι λόγω των τελείως διαφορετικών αποστολών που πρέπει να εκτελούν οι MMSC σε σχέση με τις LCS. Αλλά και πάλι, είναι λιγότερο από τους μισούς από αυτούς που απαιτείται για την επάνδρωση μια φρεγάτας της γενιάς των S ή των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Σε ελληνική έκδοση το πλοίο θα έχει πλήρωμα ξαναλέμε που θα αποτελείται από 90 στελέχη.

Το ΠΝ σκέφτεται εκτενέστερο εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, σαν “αντισταθμιστικά” για την πιθανή αγορά 4 φρεγατών MMSC

Καθώς υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, κι αυτός δεν είναι άλλος από την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, οι Αμερικανοί προσφέρουν τη λύση “πακέτο” για την κατασκευή των τεσσάρων MMSC αλλά και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό σημαίνει πως τα πλοία θα έχουν πολλά κοινά, αν όχι το CMS (CMS330, COMBATSS-21) σίγουρα κονσόλες και ανάγκη εκπαίδευσης σε αυτές, κοινό ραντάρ κοκ. Το σίγουρο είναι πως δεν θα απαιτείται επανεκπαίδευση στην περίπτωση μετάθεσης μελών του πληρώματος από το ένα πλοίο στο άλλο. Επίσης, θα υπάρξουν πολλά άλλα κοινά συστήματα, που θα επιτρέπει στις δυο κλάσεις πλοίων να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά.

Η ΠΤΗΣΗ και το NavalDefence.gr έχουν δημοσιεύσει πολλά άρθρα για τις MMSC (τόσα πολλά που θεωρήθηκε πως τις “προωθούμε”, αλλά κανείς δεν μέτρησε για παράδειγμα τα άρθρα για τις [email protected]). Τα πρώτα άρθρα που γράψαμε έτυχαν ενδιαφέροντων σχολίων. Στη συνέχεια όμως, κυκλοφόρησαν πολλές απόψεις, από αρκετούς, πως τα πλοία είναι τελείως ακατάλληλα για το ΠΝ, και ούτε λίγο, ούτε πολύ, ακόμη και το USN είναι ηλίθιο που τα αγόρασε. Ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιος από αυτούς τους μύθους είναι σωστός και ποιος όχι. Συνεχίζουμε το άρθρο μας σε μορφή Q&As.

ThinkOfTheBox: [email protected] ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;

ΘΕΜΑ 1ο: Το LCS Freedom και κατά συνέπεια η MMSC έχουν προβληματικό προωστήριο σκεύος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και οι δυο κλάσεις LCS, Independence και Freedom, είχαν προβλήματα με το προωστήριο σκεύος στην αρχή της καριέρας τους. Η απαίτηση του USN για υψηλές ταχύτητες και μεγάλη αυτονομία, μπορούσαν να καλυφθούν μόνο με water jets, μια σχετικά νέα τεχνολογία για πολεμικά πλοία. Για λιγότερα προβλήματα, τα πρώτα πλοία από κάθε κλάση χαρακτηρίστηκαν πρωτότυπα (LCS 1 & 2). Μετά από χρόνια δοκιμών, και διορθώσεων, που προκάλεσε καυστικά δημοσιεύματα στον Τύπο λόγω των αστοχιών, το σύστημα πρόωσης και στις δυο κλάσεις θεωρούνται πλέον αξιόπιστα. Πρόσφατο περιστατικό βλάβης, συγκαταλέγεται στα άπειρα περιστατικά που συμβαίνουν σε όλα τα πολεμικά πλοία σε όλα τα πολεμικά ναυτικά. Απλά οι LCS, και των δυο κλάσεων, έχουν στοχοποιηθεί.

Τo USN τα θεωρεί τόσο αξιόπιστα, που τα πλοία πλέον κάνουν deployment για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό. Με την ευκαιρία, water jets έχει και η ΜΕΚΟ Α200. Εκεί όμως είναι αξιόπιστο, αλλά σε αμερικανικό είναι αναξιόπιστο; Τα πλοία της ακτοπλοϊας που οργώνουν το Αιγαίο, είναι αναξιόπιστα; Η τεχνολογία αλλάξει, πάμε μπροστά, κάποια στιγμή φύγαμε από τα πανιά, πήγαμε στον ατμό. Όταν φύγαμε από τους τροχούς στο πλάι των πλοίων και πήγαμε στις προπέλες, τα ίδια ακούγονταν. Όταν ήρθαν οι αεριοστρόβιλοι στο ΠΝ με τις S, υπήρχε τρομερό άγχος για το “νέο” σύστημα καθώς το ΠΝ είχε τελείως διαφορετικά συστήματα στα πλοία του μέχρι τότε. Συνεπώς, ας αφήσουμε το ΠΝ να ξέρει να κρίνει περισσότερα. Νομίζουμε πως παραείναι ειδικό το θέμα, ακόμη και για έμπειρους ναυπηγούς. Ίσως περισσότερα μπορεί να μας πει κάποιος μηχανικός της ακτοπλοϊας που θα θέλαμε τη γνώμη του στα σχόλια.

HSwMS “Smyge” – Το φιλόδοξο ταχύπλοο stealth των Σουηδών

ΘΕΜΑ 2ο: Τα LCS και κατά συνέπεια τα MMSC παραμένουν αναξιόπιστα. Απόδειξη η μια εβδομάδα επισκευών για κάθε μήνα ανάπτυξης. Πρόσφατα ένα “έμεινε” στο Κέηπ Τάουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ας το σκεφτούμε λίγο. Ένας μήνας, μια εβδομάδα. Δυο μήνες, δυο εβδομάδες. Έχει κανείς υπολογίσει πόσες εβδομάδες χρειάζονται για κάθε πλοίο του USN για συντήρηση μετά από deployment; Και μιλάμε για συντήρηση από πλήρωμα 50 ατόμων. Για να μην υπάρχουν απορίες, αφού το ΠΝ επέλεξε MMSC, σημαίνει ότι επιλέγει πλοίο με λυμμένα όλα τα προβλήματα εξέλιξης, δηλαδή δεν θα έχουμε επανάληψη καταστάσεων όπως με τα υποβρύχια Type 214HN και τις ΤΠΚ Ρουσσέν. Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να λυθεί, είναι όλα λυμένα. Μην μπερδεύουμε τις LCS 1 & 2 με τα υπόλοιπα πλοία των κλάσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που τα LCS 1 & 2 αποσύρονται σε λίγους μήνες. Όπως λένε στο USN, “έχουν περισσότερες τρύπες από ελβετικό τυρί”. Τώρα, το ότι έγινε θέμα η βλάβη ενός LCS, δεν είναι περίεργο. Τα Littoral Ships έχουν δεχτεί τρομερή κριτική από την αρχή. Συνεπώς οτιδήποτε τους συμβαίνει, παίρνει δημοσιότητα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Ελλάδα με “τα υποβρύχια που γέρνουν” κο. Είναι νέας τεχνολογία, έχουν ελάχιστο πλήρωμα, είναι πιο επιρρεπή σε ζημιές κυρίως λόγω πληρώματος, όχι αστοχίας υλικού.

Καθελκύστηκε το 25ο πλοίο του προγράμματος LCS

ΘΕΜΑ 3ο: Τα πλοία είναι άχρηστα γιατί είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο. Όλα τα πλοία από αλουμίνιο, είναι άχρηστα και επικίνδυνα. Τι, όχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λογικό ακούγεται. Δεν ισχύει όμως. Καταρχάς, με αυτή τη λογική πρέπει να βγουν εκτός υπηρεσίας όλες οι ΤΠΚ που έχουν υπερκατασκευή από αλουμίνιο. Κατά δεύτερον, ναι, οι LCS έχουν υπερκατασκευή από αλουμίνιο, και γάστρα από χάλυβα. Πόσες φορές πρέπει να το πούμε; επίσης, υπάρχει θωράκιση από κεραμικά υλικά, και οι ενισχύσεις στην υπερκατασκευή είναι απόρρητες. Θα μπορούσε όμως ένα Littoral Ship να μπορεί να διατρηθεί από ελαφρά πυροβόλα ή ρουκέτες; αν είναι έτσι, γιατί έχουν σχεδιαστεί για ανάπτυξη στον Περσικό; για να κάνουν τους στόχους στους Φρουρούς της Επανάστασης; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με αυτό τον τρόπο έχει πέσει σημαντικά το βάρος, ενώ το κέντρο βάρους είναι επίσης χαμηλό, με ότι σημαίνει αυτό για τους αισθητήρες και τα όπλα (και την ευστάθειά τους). Και με την ευκαιρία, ας απορρίψουμε τα Ticonderoga. Έκπληξη, κι αυτά υπερκατασκευές από αλουμίνιο έχουν! Ή ας αποσύρουμε τις ΤΠΚ μας! Κι αυτές αλουμινόχαρτα είναι! Για να μην το κουράσουμε, θα πούμε το εξής. Ας κάνουν οι αναγνώστες μας μια μικρή έρευνα να δουν πόσα πολεμικά πλοία σήμερα κάνουν χρήση αλουμινίου. Επίσης, ας δουν στην παρακάτω εικόνα, πως τα σημαντικότερα συστήματα των LCS, είναι κάτω από την υπερκατασκευή.

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα

ΘΕΜΑ 4ο: Είναι υποεξοπλισμένα τα LCS, άρα και οι MMSC.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα LCS δεν είναι υποεξοπλισμένα, έχουν όμως τελείως λάθος μείγμα οπλισμού. Θεωρούμε πως λίαν συντόμως το USN θα αναγκαστεί να βάλει NSM και στις LCS Freedom, όπως και στις Independence, καθώς οι Hellfire είναι τελείως ανεπαρκείς για τις αποστολές που σχεδίαζε πριν 15 χρόνια. Αξίζει κάποιος να δει που μπορεί να φτάσει ο οπλισμός μιας LCS Freedom. “Φεύγοντας” οι εκτοξευτές Hellfire, στη θέση τους “κάθονται” δυο Mk41 ενώ υπάρχει χώρος και για τρίτο, ή άλλο module οπλισμού, όπως για παράδειγμα ένα naval laser (υπάρχει ήδη συμβόλαιο για την τοποθέτησή του). Συνολικά μια LCS μπορεί να λάβει μέχρι και 3 Mk41.

Η Enhanced Lethality Package LCS. Μιλάμε για ένα υπερ-εξοπλισμένο πλοίο

Οι Σαουδάραβες έχουν προτιμήσει μια επιλογή με έναν μόνο Mk41 πίσω από το πρωραίο πυροβόλο (που τραβήχτηκε προς την πλώρη). Η λογική ελληνική επιλογή θα ήταν MMSC με δυο Mk41, εκεί που σήμερα βρίσκονται οι εκτοξευτές των Hellfire, ή συνδυασμό ενός Mk41 κι άλλου επιπλέον εκτοξευτή, ή μια σχεδίαση όπως των Σαουδαράβων, και επιπλέον κελιά στο κέντρο του πλοίου. Μετά λόγου γνώσεως, η ελληνική MMSC θα είναι από τα καλύτερα οπλισμένα πλοία στην κατηγορία του παγκοσμίως. Όπως κάποιοι αναγνώστες μας κατάλαβαν, κάτι περισσότερο ξέρουμε, απλά δεν μπορούμε να το γράψουμε. Η ελληνική MMSC-ΗΝ θα φέρει παραπάνω από 16 κελιά, μην μας πιέσετε να γράψουμε κάτι περισσότερο.

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

ΘΕΜΑ 5ο: Δεν έχει συστήματα υψηλής τεχνολογίας όπως το SeaFire500. Και το θέλουμε fixed κι όχι rotator

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το SF500 είναι πραγματικά κορυφαίας τεχνολογίας ραντάρ, αν και ακόμη δεν υπάρχει παρά μόνο σε πρωτότυπο, και οι επιδόσεις του δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Και φυσικά, μας έτρεχαν τα “σάλια” για ένα ραντάρ σαν το SF500. Γιατί όμως να μην έχει συστήματα υψηλής τεχνολογίας η MMSC; το TRS-4D που φορούν οι τελευταίες αμερικανικές LCS, και οι σαουδαραβικές MMSC θεωρείται κακό ραντάρ; Εντάξει, έχουμε εδώ στην Ελλάδα ΤΟ ΥΠΕΡ-ΡΑΝΤΑΡ MW-08 και μας ξινίζει κάτι σαν το TRS-4D. Και μεταξύ μας, αν πληρώσουμε μπορούμε να πάρουμε ότι ραντάρ θέλουμε, όπως το AN/SPY-6. Το θέμα είναι βέβαια, μήπως το παρακάνουμε με μια τέτοια επιλογή. Τέλος, έτσι για να μην δουλευόμαστε, οι MMSC  έχουν σύστημα ECM, που απλά ΔΕΝ είχαν οι [email protected]! Κι εκεί, μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε, όπως και κάποιο κορυφαίο ESM.

Τώρα, σε ότι αφορά το TRS-4D μπορεί να κατευθύνει SM-2, απλά δεν είναι σίγουρο πως το ΠΝ θέλει τον πύραυλο αυτό σε φρεγάτα πολλαπλών ρόλων. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το βασικό πρόβλημα στο μέλλον είναι οι επιθέσεις κορεσμού, όταν δεκάδες όπλα θα κατευθύνονται προς το Στόλο. Εκεί χρειάζεται ικανή αυτοματοποιημένη άμυνα, με πυραύλους που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα. Και πυραύλους σε μεγάλους αριθμούς. Με 16 ή 24 ASTER 30 θα κλαίγαμε την καλύτερη [email protected], αν δεν είχε και πυραύλους επιπέδου MICA VL, ESSM Blk2 ή CAMM/CAMM-ER. Η MMSC-HN αναμένουμε πως θα έχει τουλάχιστον 32 πυραύλους επιπέδου ESSM Blk2, και 21 πυραύλους RAM. Χωρίς να μιλήσουμε για το STRALES.

[email protected] ή/και LCS Freedom (MMSC frigate), τι είναι καλύτερο για το ΠΝ;

ΘΕΜΑ 6ο: Γιατί τα λέτε όλα αυτά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το σημερινό άρθρο δεν έχει σαν σκοπό να “διαφημίσει” τις MMSC. Απλά πιστεύουμε πως οι LCS/MMSC έχουν φάει αρκετή “λάσπη” και δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις πολλών, που νομίζουν πως έτσι “βοηθάνε”. Δεν βοηθούν, απλά άλλοι έχουν εκτιμήσει πολύ περισσότερο από την ΠΤΗΣΗ τις διαφημίσεις που έδωσε κατασκευάστρια εταιρεία πλοίων. Εμείς είμαστε αγνώμονες ή καλοί δημοσιογράφοι. Συνεπώς, η πολεμική εναντίον των MMSC δεν είναι πάντα “αγνή”.

Μάλλον ερχόμαστε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Το πλοίο δεν είναι πανάκεια, δεν είναι ένα Arleigh Burke, αλλά δεν είναι ένα πλοίο που δεν αξίζει. Είναι μια φρεγάτα, με πολλές καινοτομίες και λύσεις υψηλής τεχνολογίας, που κάποιος άλλος, το USN, έχει πληρώσει αδρά για να κάνει λειτουργικές και αξιόπιστες. Αφού το ΠΝ πάει σε αυτό το πλοίο, θα υπηρετούν στο πλανήτη 23-25 τέτοια πλοία, μαζί με τα ελληνικά. Όχι άσχημα για το μέλλον τους και την μακροβιότητά τους.

Οι δοκιμές που έκανε η κλάση LCS Freedom σε αντοχή σε εκρήξεις και υπερ-υψηλές ταχύτητες

ΘΕΜΑ 7ο: Πάλι Lockheed Martin;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο λόγος που επιλέχτηκε το πλοίο δεν είναι η κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin (που ασχέτως των όσων της “σέρνουν” κάποιοι, είναι η κατασκευάστρια των F-16, που εδώ και πολλές δεκαετίες προστατεύουν το Αιγαίο). Η εταιρεία εμπλέκεται σε όλους τους κλάδους της αμυντικής βιομηχανίας, λογικό είναι να βρίσκεται και στην ναυπηγική βιομηχανία. Εκτός του ότι η εταιρεία έχει μεγάλο παράρτημα στην Ελλάδα, δεν κέρδισε γιατί είναι η LM. Κέρδισε γιατί το μέγιστο πλεονέκτημα είναι η χρηματοδότηση που φέρουν τα αμερικανικά προϊόντα, αλλά και το ότι η Ελλάδα θα συμβληθεί με την Αμερικανική Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός ότι είναι το μόνο πλοίο της κατηγορίας από τις ΗΠΑ. Και στην τελική, είναι ένα πολύ καλό πλοίο.

Αλλά η διακρατική συμφωνία, τo FMS, εξασφαλίζει την επιτυχία του συμβολαίου. Σήμερα, και τα Ρ-3 και τα F-16 έχουν τα διάφορα προβλήματά τους. Τα οποία όμως αγχώνουν το USN και USAF αντίστοιχα, αφού η Ελλάδα έχει συμβληθεί με τις ΗΠΑ κι όχι με την LM. Συνεπώς, αν αυτή τη φορά υπάρξουν προβλήματα με την κατασκευάστρια εταιρεία (όπως υπήρξαν με τα υποβρύχια 214ΗΝ), τότε δεν θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, τα δικαστήρια και τις εκπτώσεις. Θα λύσει το θέμα το USN, με βάση τα δικά του συμβόλαια. Κι αν δεν συμμορφωθεί η εταιρεία, η χρηματική “τιμωρία” θα είναι επί του συνόλου των συμβολαίων που έχει το USN με την Lockheed Martin, την Airbus, την Kongsberg, τη Boeing κοκ.

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6 του ΠΝ, θα συνοδεύουν για πολλά χρόνια τα “Romeo”

ΘΕΜΑ 8ο: Μας ανέσυραν μια βυθυκόρο, και τους πληρώνουμε Χ δις ευρώ; Και θέλουν να μας δώσουν O.H Perry και ξεφτιλισμένες LCS Freedom σαν ενδιάμεση λύση…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το άρθρο, και να φέρουμε το 99% των “αρνητών” των MMSC, υπέρ των MMSC, αν λέγαμε πως οι ΗΠΑ  και το USN είναι και οι μόνοι που μπορούν να δώσουν ενδιάμεση λύση. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως ακόμη δεν υπάρχει προσφορά ούτε για LCS (δεν ξέρουμε πως το ανακάλυψαν κάποιοι, αλλά τα πλοία τα χρησιμοποιεί το USN και μάλιστα εντατικά), ούτε για Arleigh Burke, ούτε για Ticonderoga, ούτε για τις αποσυρμένες Oliver Hazard Perry (που δεν έχουν πλέον ούτε καν τους SM-1). Το ΠΝ βρίσκεται σε συζητήσεις με το USN, και προφανώς, ειδικά από τις τελευταίες κινήσεις του ΓΕΝ έχουμε καταλάβει πως στο ΠΝ δεν παίζουν, αλλά κάνουν δουλειά. Με την LOR ζητάμε από το USN να μας βρεί Ενδιάμεση Λύση, κι έτσι θα προχωρήσει το όλο πρόγραμμα. Εμείς θα κάνουμε την εξής ερώτηση. Μόνο τα πλοία που αναφέρονται στην παράγραφο υπάρχουν στις ΗΠΑ;

Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ

ΘΕΜΑ 9ο: Γιατί δεν αγοράζουμε 4 FFG(X); Αφού σταμάτησαν να αγοράζουν LCS και τώρα αγοράζουν FFG(X)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διότι το πλοίο είναι πολύ μακρυά από την είσοδό του σε υπηρεσία. Η επιλογή “σκαριού”, ΚΠΜ και ραντάρ δεν σημαίνει πως το πλοίο είναι έτοιμο. Ούτε επειδή υπάρχει η FREMM-IT σημαίνει πως το πλοίο έχει λύσει όλα τα προβλήματά του. Για παράδειγμα, υπήρχε το Typ τe 212, αλλά το Type 214 παρουσίασε τα προβλήματα που παρουσίασε. Και η MMSC είναι απλά μια LCS με σοβαρό οπλισμό, συνεπώς δεν θα έχει παιδικά προβλήματα. Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν το USN εξοπλίσει τα πλοία του με τρόπο ανάλογο των ελληνικών στο μέλλον.

Συνεπώς, πλοίο για εμάς θα ήταν διαθέσιμο μετά το τέλος της δεκαετίας, τη στιγμή που το ΠΝ θέλει λύσεις άμεσες όσο και σύγχρονες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια FFG(X) θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος, ενώ στην τελική, η Ελλάδα ζήτησε βιομηχανική συμμετοχή στην κατασκευή της FFG(X). Πιθανόν, έτσι όπως το σκέφτεται το ΠΝ, οι τελευταίες S θα αντικατασταθούν από έναν αριθμό FFG(X), αν φυσικά όλα πάνε καλά με το πρόγραμμα. Δεν αποκλείεται, FFG(X) να αντικαταστήσουν και την Ενδιάμεση Λύση, αν αυτή είναι κάποιο “κουρασμένο” CG Ticonderoga. Ξέρετε, είναι πολύ υποτιμητικό για τους αξιωματικούς του ΠΝ να τους θεωρούμε περιορισμένης γνώσης…

ΕΠΙΣΗΜΟ: Η φρεγάτα FFG(X) του USN που ενδιαφέρει και το ΠΝ, την λέμε πλέον “Constellation Class”

ΘΕΜΑ 10ο: Και τι θα πάρουμε σαν Ενδάμεση Λύση; Μας είχατε πει για Arleigh Burke τον Μάιο και τώρα έχουμε Νοέμβρη…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ενδιάμεση Λύση, τόσο σημαντική για το κενό στις δυνατότητες του ΠΝ, θα έλθει από τις ΗΠΑ. Δυστυχώς, πλοία με ισχύ που θα ενδιέφεραν το ΠΝ όπως έχουμε γράψει δεν υπάρχουν τόσο πολλά. Και η μεγαλύτερη δεξαμενή πολεμικών πλοίων στον κόσμο είναι το USN. Θεωρεί κανείς πως η Ελλάδα δεν θα πάρει μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση; Και μια ενδιάμεση λύση, που θα τελειώσει όλες τις άλλες ενδιάμεσες λύσεις. Όσοι πιστεύουν πως ο Πομπέο ήρθε να μετρήσει πόσα MLRS έχουμε στα νησιά, είναι το λιγότερο ανόητος. Όσοι όμως κατάλαβαν τι έγινε στην Σούδα, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον… Ο νοών, νοείτω.

Σε ότι αφορά τα Arleigh Burke, όταν θα έρθει η απάντηση στη LOR που έστειλε το ΠΝ, τότε θα μπορέσουμε να γράψουμε ένα πλήρες άρθρο, γιατί δημοσιεύσαμε αυτή την πληροφορία τότε. Μέχρι τότε λίγη υπομονή. Κι όσοι επιμένουν να χύνουν “χολή” στα σχόλια, ας σκεφτούν σε πόσα έχει πέσει μέσα η ΠΤΗΣΗ. Δεν είμαστε αδίκως σημείο αναφοράς στην έγκυρη ενημέρωση, ακόμη κι αν πέσαμε έξω (ως προς το γεγονός ή τον χρόνο υλοποίησης, θα δείξει). Δεν παίζουμε με την αξιοπρέπειά μας, και για να “στηρίζουμε” τις αποφάσεις του ΠΝ, κάτι θα ξέρουμε.

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

ΘΕΜΑ 11ο: Καλά όλα αυτά, αλλά δεν έχει σόναρ τρόπιδας. Άρα δεν είναι ASW φρεγάτα! Όλα τα άλλα πλοία στον πλανήτη γιατί έχουν και οι MMSC δεν έχουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο λόγος που δεν έχει σόναρ τρόπιδος η MMSC είναι απλός. Δεν μπορεί να πάρει. Το σχέδιο της LCS, και κατά συνέπεια της MMSC, είναι βελτιστοποιημένο για υψηλές ταχύτητες. Ένα εξόγκωμα στην τροπίδα ή την πλώρη, θα δημιουργούσε πολλά υδροδυναμικά προβλήματα, και εκτός της -πολύ- χαμηλότερης ταχύτητας, θα είχαμε και μικρότερη ακτίνα δράσης. Βέβαια όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν, από τη στιγμή που εμείς θέλουμε μια φρεγάτα που να “κάνει τη δουλειά της”. Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, ποντίκια να πιάνει. Συνεπώς, φρεγάτα με σόναρ τρόπιδας ή φρεγάτα χωρίς σόναρ τρόπιδος, υποβρύχια να βρίσκει. Η MMSC θα φέρει το κορυφαίο CAPTAS-4, με ικανότητα εντοπισμού υποβρυχίων μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Η δυνατότητά του να κατεβαίνει κάτω από τα θερμοκλινή, το κάνει ασυναγώνιστο στον τομέα του. Το CAPTAS-4 σε συνδυασμό με τα MH-60R και τον εκσυγχρονισμό/δικτύωση των ΜΕΚΟ200ΗΝ θα προσφέρει απόλυτη προστασία απέναντι από υποβρύχια στο ΠΝ. Ας δει κάποιος πως κάνει ανθυποβρυχιακό πόλεμο το USN και θα καταλάβει ότι το σόναρ τροπίδας είναι επιθυμητό μεν, όχι απαραίτητο δε. Και προφανώς, το ΠΝ από την ύπαρξη ενός σόναρ τροπίδας και την επίτευξη πολύ υψηλών ταχυτήτων, επέλεξε το 2ο. End of Story. Ας συνεχίσουν οι πολέμιοι των MMSC να θεωρούν πως βρήκαν “αδύνατο” σημείο. Δεν είναι.

Γιατί ναυάγησαν οι [email protected]; Ποιος θα έδινε 3 δις έτσι «εύκολα» σήμερα; Ποιες οι εναλλακτικές;

ΘΕΜΑ 12ο: 5 δις ρε φίλε; Αν είναι έτσι, ας παίρναμε και τις [email protected] Helleniques, φθηνότερα θα μας έρχονταν!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι [email protected] ήταν και παραμένει ένα εξαίρετο πλοίο. Ειδικά οι [email protected] Helleniques, θα ήταν μια εξαιρετική φρεγάτα. Αλλά το ΠΝ, δεν θα πλήρωνε ποτέ 3,5 δις για 2 πλοία. Το ΠΝ από την πρώτη στιγμή ήθελε μια πλήρη λύση, όταν έχεις να αντικαταστήσεις 9 φρεγάτες και να εκσυγχρονίσεις 4, δεν πας να πετάξεις 3,5 δις για δυο πλοία, ακόμη κι αν αυτά ήταν Arleigh Burke. Εκεί “χώθηκαν” οι Αμερικανοί, πως εκτός από long term χρηματοδότηση, προσέφεραν τα πάντα. Ξέρετε τι λέει η LOR; Κύριοι στις ΗΠΑ, θέλουμε Νέο Ναυτικό. Θέλουμε 4 MMSC-HN που θα είναι υπερ-εξοπλισμένες, θέλουμε 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ που θα είναι ίδιες στα ηλεκτρονικά και τα όπλα με τις MMSC-HN (όσο γίνεται), και θέλουμε και δυο πλοία Αεράμυνας Περιοχής. Τι ζητάμε; Νέο Ναυτικό. Τι θα πάρουμε, ΑΝ το δεχτούν οι Αμερικανοί; 10 πλοία. Τι σχέση έχει αυτό, που έχει πρόχειρα υπολογιστεί στα 5 δις, με τα 3,5 δις για 2 πλοία με πυραύλους;

Δηλαδή, ειλικρινά, κάποιοι έχουν δεχτεί τέτοια πλύση εγκεφάλου, που δεν βλέπουν τι πέτυχε το ΠΝ; Και βρίζουν, και κάνουν bullying στα σχόλια στους αναγνώστες που αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί; Και το κερασάκι στην τούρτα; Βιομηχανικό έργο για τις FFG(X)! Δηλαδή, θα πάρει η Ελλάδα 1 ή 2% στο πρόγραμμα, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΛΟΙΟ, και το 2% των ΧΧ πλοίων που θα πάρει το USN θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα! Ενώ οι Γάλλοι δεν έδιναν ούτε κατασκευή βίδας στη χώρα! Εντάξει, υπάρχει κι ένα όριο στην αντοχή μας. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να μην μας πουν οι Αμερικανοί “οκ κύριοι του ΠΝ, το μόνο που δεν ζητήσατε είναι την Μελάνια Τραμπ, μήπως να σας την φέρουμε κι αυτή για τη γραμματεία στο Ναύσταθμο;”

Καλοκαίρι 2020, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι “ενδιάμεσο”. Όλες οι εξελίξεις για [email protected], LCS, Arleigh Burke, MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες κοκ

ΘΕΜΑ 13ο: Καλά, ας πούμε ότι μας πείσατε. Και γιατί δεν κάναμε διαγωνισμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αστείο, όσοι ζητούν διαγωνισμό, να ζητούν ταυτόχρονα αλλαγή του νόμου για τις αμυντικές προμήθειες. Το ΠΝ έχει κάνει δυο διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια, για τορπίλες και αντίμετρα τορπιλών. Η ΠΑ έχει κάνει περισσότερους. Ξέρετε πόσοι ήταν γόνιμοι; Αν θέλετε την άποψή μας, είναι επίτευγμα που αγοράστηκαν τορπίλες. Τι έκανε το ΠΝ; αυτό που επέτρεπε ο Νόμος. Μια διακρατική Συμφωνία δεν απαιτεί διαγωνισμό, που θα έπαιρνε 4 ή και 5 χρόνια. Ας δει κάποιος πόσο χρόνο κάνουν στο εξωτερικό να αποφασίσουν. Αν είχε ξεκινήσει το 2016, σήμερα θα είμασταν στο τέλος. Το 2016 όμως η χώρα δεν είχε μαντήλι να κλάψει, θα έβγαζε διαγωνισμό για φρεγάτες; Με ποιο κονδύλι; με Μνημόνια; Ξεκίνησαν οι άνθρωποι να μιλάμε με τους Γάλλους, που πούλησαν στην αρχή ιστορίες με ομόλογα, μετά με διακρατική, και μετά τίποτα, όλα μπροστά και σε τιμές απίστευτα υψηλές.

Ενώ η LM, και οι ΗΠΑ, ήρθαν με FMS, και λύση πακέτο. Άλλο να έχει στο Στόλο ο άλλος Τϊκο και ΑΒ κι άλλο να κρατάει LaFayette σφιχτά μην τις χάσει! Συνεπώς, η επιλογή είναι σύννομη. Η Ολλανδία έχει μεν τις Μ, αλλά όχι διαθέσιμες άμεσα. Οι Γερμανοί ναι με ήρθαν, αλλά όχι με λύσεις, αλλά με προβλήματα (δικά τους). Ιταλοί και Ισπανοί είχαν ελάχιστα να προσφέρουν. Και για να κλείσουμε, ας περιμένουν όλοι να δουν την τελική διαμόρφωση των πλοίων, την πρόταση των ΗΠΑ (τελική), και την LOA που θα υπογράψουμε, και μετά μιλάνε. Τώρα όλα αυτά περί γαλλικής αμυντικής συμφωνίας και γαλλικών υπερόπλων, είναι φαιδρά. Κάποιοι νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

707 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
707 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious

Λοιπόν για να κοπεί το δούλεμα as soon as possible:

Τόσο η [email protected] όσο και τα MMSC είναι 100% ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ΑΠΟΦAΣΕΙΣ

Τι προσπαθείτε να τα δικαιολογήσετε με τεχνικά και επιχειρησιακά επιχειρήματα??

Στα τεχνικά θα επανέρθω  

Να δούμε θα σπάσουμε πάλι record σε σχόλια

Lockdown ξεκινάει!!

d.b

Προτείνω στο τέλος κάθε σχολίου να βάζουμε και το επάγγελμα ή τις σπουδές μας. Έτσι για να καταλάβουμε με τι ειδίκευση σχολιάζουμε.

Πολιτικός Μηχανικός
MEng MSc.

Last edited 8 months ago by d.b
Αλέξανδρος

Μην υποτιμάτε τους αναγνώστες σας αν έχετε διδακτορικά και μεταπτυχιακά έχουμε και εμείς κύριοι
Έχει αλλαξει πολύ ο κόσμος.

flatspin

“Συνεπώς, ας αφήσουμε το ΠΝ να ξέρει να κρίνει περισσότερα. “

Με το ΠΝ θα εννοειται το γκούβερνο…. γιατι το ΠΝ εχει κανει πολλές φορες επιλογες φρεγάτας στο προσφατο παρελθόν και η MMSC δεν ηταν ποτε στις επιλογες του.

Ζούμε στιγμές αγιοποίησης των MMSC, το λιβάνισμα πάει σύννεφο.

George

Ptisi αρχίζεις και χάνεις την ψυχραιμία σου! 🙂
Εμείς μπορεί να λέμε ότι θέλουμε εσύ όμως πρέπει να δείχνεις αποστασιοποιημένη και συγκαταβατική έστω και αν ο συντάκτης κοντεύει να εκραγεί από όσα ακούει (πολλές φορές με το δίκιο του ο άνθρωπος)
Αλλιώς γίνεσαι και εσύ σχολιαστής!
Η κριτική στη Γαλλική λύση σε πολλά είναι copy/paste όσων λέγανε πολλοί εδώ μέσα οπότε η συζήτηση πιστεύω συνολικά ότι είναι παραγωγική για όλους
Τα σημεία που πραγματευεται το άρθρο πολλά και χρειάζεται να τα σκεφτούμε αλλά θα επανέλθουμε
(Ιδίως το ότι μπορεί το CMS των MEKO να μην είναι το ίδιο με των MMSC θέλει εξήγηση και ανάλυση)
Συνολικά πάντως το άρθρο food for thought που λένε στα Ελληνικά

Αλέξανδρος

Επίσης κανείς δεν δικαιούται να θεωρεί εαυτόν υπεράνω κριτικής ιδίως οι αξιωματικοί του πν που φέρουν βαθμό πανω του Αρχιπλοιάρχου
Για όλους τους υπόλοιπους απόλυτος σεβασμός και εκτίμηση

Jimmy

Θα ξεκινησω απο τον επιλογο που ξεσπαθωνετε κανονικα, και τα βαζετε με ολους. Με Γαλλους που θελανε 3.5 δις για 2 πλοια και ολα τα λεφτα μπροστα!!!!, με Γερμανους που αντι για πλοια προσεφεραν προβληματα!!!!, με Ολλανδους που δεν εδιναν τα πλοια ενδιαμεσης λυσης αμεσα!!!!!. Αυτα πρεπει να βγουν με στοιχεια στην δημοσιοτητα. Ο κυριος Μαζης επιμενει οτι η προταση των Γαλλων ηταν για 2,6 δις οχι 3,5 που γραφετε, και μαλιστα ισχυριζετε οτι εχει στα χερια του την προταση. Λεει ψεμματα? Εσεις εχετε δει την προταση για 3.5 δις , η την απαντηση των Ολλανδων οτι δεν αποδεσμευουν τις Μ αμεσα? Η μας μεταφερετε οτι σας λεει ο πρεσβης οταν πινετε τα τζακ ντανιελς?
Τωρα για την ενδιαμεση λυση, που αποκλειεται να ειναι μας λετε ο.περυ, αποκλειεται να ειναι lcs , αποκλειεται να ειναι AB , ποια θα ειναι? Θα μας δωσουν μηπως κανενα αεροπλανοφορο? Με 300 εκατομυρια που προβλεπονται? Μας λετε για τις Μεκο οτι ειναι ευκαιρια οι αναβαθμιση με 500 εκατομυρια, επειδη οι Αμερικανοι λετε τις ξερουν καλα . Αν τις ξερουν οι Αμερικανοι , οι Γερμανοι που τις φτιαξανε, και μαλιστα κυκλοφορησαν το επομενο μοντελο τι ειναι? Δεν θα τους ηταν πολυ πιο ευκολο να τις αναβαθμισουν? Δεν θα υπηρχε ακομα μεγαλυτερη ομοιοτυπια αν περναμε τις Μεκο Α200 που ειναι η εξελιξη του δικου μας μοντελου? Με κοστος το μισο απο τις MMSC ? Ποσες Μεκο Α200 περναμε με 5 δις ευρω? Μηπως τουλαχιστον 10? Και 10 που εχουμε 14, ολες ομοιοτυπες με τα ιδια οπλα. Δεν θα ηταν καλυτερα? Το ΠΝ μεχρι προτινος αυτα ελεγε, τι αλλαξε ξαφνικα με τις συνεχεις εφοδους του πρεσβη στο πενταγωνο δικην νυχτερινου εφοδευοντα?
Τωρα για τα υπολοιπα με τις τεχνικες λεπτομερεις, το ιδιο το ΠΝ των ΗΠΑ εχει το πλοιο στην κλαση 1+ οσον αφορα την ανθεκτικοτητα σε χτυπημα. Οι φρεγατες εχουν 2, τα αντιτορπιλικα 3. Δεν σας λεει κατι αυτο? Γιατι δεν το σχολιαζετε? Το συγκρινετε με τις σουπερ βιτα που εχουν κι αυτες αλουμινιο? Οκ αλλος ο ρολος της σουπερ βιτα, αλλη η τιμη της σουπερ βιτα με 5 δις φτιαχνουμε καμια 20 αρια σουπερ βιτα,
Τελος το μονο σοβαρο επιχειρημα ειναι η χρηματοδοτηση, αλλα το θεμα ειναι οτι και αυτη με καποιους ορους ειναι. Υπονοειται σε καποιο σημειο του αρθρου οτι μπορει να ειναι και “δωρεαν” . Το θεωρω απιστευτο , καθως καμια τετοια βοηθεια δεν ειχαμε ποτε ως τωρα απο τις ΗΠΑ , αλλα αν ισχυει τοτε ναι μαζι σας τσαμπα πραγμα γλυκο σαν μελι.

Gunner

Είπαμε, παλιά είχαμε Ρωσολάγνους, σήμερα έχουμε Γαλλολάγνους.

Larisaios

Μακάρι να εξελιχθούν τα πράγματα όπως τα περιγράφετε. Μια ερώτηση μόνο: Προβλέπεται κάποιου είδους βιομηχανική συνεργασία/μεταφορά τεχνογνωσίας σε ελληνικές εταιρείες; Για παράδειγμα συμμετοχή στην κατασκευή του ραντάρ/ΣΕΠ;

Polaris

Επειδη δεν εχω κουραγιο να σχολιασω ενα τοσο μεγαλο αρθρο θελω να κανω την εξης ερωτηση: Αφου με το ρανταρ που εχει η MMSC δεν αξιζει να βαλουμε SM2, θα τους φερει η ενδιαμεση λυση και ποια μπορει να ειναι αυτη που εχει δυνατοτητα αεραμυνας αν δεν ειναι ΑΒ ή TICO?

Kostas81

Καλό άρθρο.

Αλέξανδρος

Εγώ προσωπικά σας τα χώνω από αγάπη ,μεγάλωσα με την πτήση 52 τώρα ,και ότι έλεγε ήταν για μένα ευαγγέλιο
Τελευταία με απογοητευετε διαρκώς
Γι’αυτό θυμώνω μαζί σας γιατί με έχετε συνηθίσει αλλιως
Κατά την άποψη μου αρμενιζετε στραβα

Manolis1

Οι τούρκοι φέρνουν σε λίγο καιρό στο Αιγαίο φρεγάτες με 2 mk41, σόναρ τόρπιδος και συρόμενο, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους, 1 ram και ανώτερο ραντάρ από τις mmsc. Μιλάω για τις I class (δεν γράφω όλο το όνομα γιατί είναι το τούρκικο για την Πόλη) με εκτόπισμα 3.000 τόνων. Αργότερα θα έρθουν και οι tf2000 με 8 mk41 και αντίστοιχα καλούδια. Θα μπορεί η τράτα να αντιμετωπίσει αυτά τα πλοία; Με τί; Με 8 μόνο αντιπλοϊκούς πυραύλους και 32 ESSM;

Και από που προκύπτει ότι οι Belharra HN κοστίζουν 1.8 δις ευρώ το πλοίο; Όπου έψαξα ήταν 1.3 δις το κάθε πλοίο. Και αυτό αφορούσε παραγγελία 2 πλοίων και όχι 4 όπως οι αλουμινότρατες. Άρα σε μια παραγγελία 4 πλοίων το κόστος θα έπεφτε και άλλο. Μάλλον θα υπήρχαν και οι κατάλληλες διευκολύνσεις (μέση λύση, χρηματοδοτικό, ναυπήγηση εδώ μερικών μονάδων).

Εγώ όμως ήμουν αντίθετος στην απευθείας αγορά Belharra. Σαν καλύτερη λύση έχω σκεφτεί να δώσουμε 4 δις και να πάρουμε 6 Gowind 3100 με 2 A50, ραντάρ καλύτερο των mmsc, σόναρ τόρπιδος και συρόμενο. 76mm Strales, 8 ή 16 exocet block 3c και 1 Ram. Στους 2 A50 θα μπορούσαμε να βάλλουμε είτε 64 camm-mica, είτε 32 camm-mica και 8 Aster-30. αργότερα, το 2025 κάναμε μια παραγγελία 4 Belharra XL με 6 εκτοξευτές (4 Α50+2 Α70), 127 mm πυροβόλο, 2 Ram, 16 exocet block 3c που φυσικά θα συνοδεύονταν από τα κορυφαία ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονιακή της.

Τώρα βέβαια ανακαλύψαμε πως το σόναρ τόρπιδος δεν είναι απαραίτητο. Πρέπει να είναι και πολύ ανόητοι οι Αμερικανοί που βάζουν στις ffgx.

Last edited 8 months ago by Manolis1
ilias1

Σίγουρα τεράστια αλλαγή για το ΠΝ που εχεινα δει αμερικανικό πλοίο απο την εποχή των adams και των knox. Και εγώ δεν πιστεύω ότι ειναι η ποιοτικότερη επιλογή , αλλά σίγουρα είναι η βέλτιστη. Κατά αναλογία θα προτιμούσα 84 f-35 από τον εκσυχρονισμό 84 f-16 αλλά τωρα τελευταία δεν είμαστε Σαουδική Αραβία στα οικονομικά. Τοσο μεγάλη ανανέωση του στόλου έχεινα γίνει απο την παραλλαβή των 8 S μόνο που ήταν μεταχειρισμένες. Ουσιατικά μιλάμε για ένα νέο ΠΝ για τα επόμενα 30+ χρόνια

dimitrov

Άρχισε το carpet bombing ….. Κι άλλο κι άλλο κι άλλο …. We want more we want more …

Γιατί την Μελάνια παρακαλώ; Η Ιβάνκα δεν μας κάνει;

300+ σχόλια και συνέχεια στο μοιρολοι η πρόβλεψη ….. Παιδιά να είστε δίκαιοι … από την εποχή του Κωστάκη παίζουν μόνοι τους μπάλα οι φίλοι μας. Κοτζάμ φρεγάτες AAW γίνανε γαλλικά παπόρια κι ότι νάναι για πάρτη τους. Επί 15 χρόνια σχεδόν μόνοι στο γήπεδο – εθνική πολιτική γαρ- και γκολ δεν βάλανε. Και με το που κατέβηκε η “USA team” φάγανε 4 …. Τι να λέμε τώρα; Ευτυχώς που υπάρχει η ντασώ δλδ ειδάλλως δεν θα βγαίναμε Ευρώπη.

SPY_GR

Το TRS-4D υπάρχει και σε έκδοση fixed!

Helnav

Η αλήθεια είναι ότι είναι μειονέκτημα να έχεις 128 cells στη ΝΑ Μεσόγειο… Θα πω απλώς πως σε 1 ζεύγος Α/Φ με 4Κ/Β κατά πλοίων χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 8Κ/Β μόνο για τα εισερχόμενα βλήματα σε διαμόρφωση S-S-L. Επιπλέον είναι άσχημο το TRS4D σε σχέση με το SF500 που δεν έχει κάνει ούτε έναν εγκλωβισμό. Το χειρότερο δε είναι να έχεις τη δυνατότητα να στείλεις καράβια σε 1-2 ώρες στο Καστελλόριζο…
Απορώ που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα σχόλια…..

Mean_Machine

Και για να κλείσουμε, ας περιμένουν όλοι να δουν την τελική διαμόρφωση των πλοίων, την πρόταση των ΗΠΑ (τελική), και την LOA που θα υπογράψουμε, και μετά μιλάνε.

Aυτό ακριβώς και ψυχραιμία σε όλους. Ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις στο άρθρο.

Last edited 8 months ago by Mean_Machine
randomname

Αν κάποιοι νομίζεται οτι το f35 είναι η απόλυτη hangar queen δεν έχετε δει τίποτα.
Τα συγκεκριμένα για κάθε βδομάδα εν λειτουργία θα επισκευάζονται για 5 μήνες.
Έπρεπε να μας τα δώσουν τζάμπα.
Σε 5 χρόνια θα έχουν πάρει τα λεφτά τους πίσω εις διπλούν λόγο των επισκευών.
Βασικά δεν θα έχουμε λεφτά για επισκευές οπότε δεν ισχύει αυτο που έγραψα. Απλά δεν θα έχουμε πλοία.
Άντε και Zumwalt την επόμενη φορά.

Last edited 8 months ago by randomname
x-m

Καταρχάς μια απορία σχετική με το 7ο ερώτημα:

Αν ισχύει ότι ” τo FMS, εξασφαλίζει την επιτυχία του συμβολαίου, το άγχος θα το έχει το USN και αν αυτή τη φορά υπάρξουν προβλήματα με την κατασκευάστρια εταιρεία (όπως υπήρξαν με τα υποβρύχια 214ΗΝ), τότε δεν θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, τα δικαστήρια και τις εκπτώσεις.”,

τότε γιατί η LOA GR-D-BQM των φωτομηχανών KS-127 των RF-4E πήγε κατά διαόλου , η USAF μας έγραφε κανονικά και φτάσαμε πέρυσι να κάνουμε αγωγή κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ;

https://www.bloomberglaw.com/public/desktop/document/THEGOVERNMENTOFGREECEHELLENICAIRFORCEvUSADocketNo119cv01615FedClO?1580672891#

Manosss

Η ελληνική MMSC-ΗΝ θα φέρει παραπάνω από 16 κελιά, μην μας πιέσετε να γράψουμε κάτι περισσότερο.

Σας πειεζω…..ξεραστε τα ολα.

Johnnop

καλησπερα, τελικα καποιοι εχουν κολλησει με το δεντρο δεν εξηγειται αλλιως….Ολοι θα προτιμουσαμε 2 γαλλικα αλλα τωρα παιρνουμε πολλα παραπανω απο 2 συν το βιομηχανικο εργο, μη το υποτιματε μελλοντικα αυτο. Ειμαι κατα των τζετ λογω κοστους και χρησης ΠΝ μονο. Μη σταζετε χολη χωρις να γνωριζετε/γνωριζουμε.
Υπογραφη να βαλω μια τεραστια KameWa απλα δεν ξερω με τι να τη συνοδευσω, με MTU η CAT? 🙂

Faethon

Κοίτα που πες-πες, με ψήσατε.Σίγουρα λογικά και αποδεκτά τα επιχειρήματα.

THAN

Αλλο ένα αρθρο που αποσαφηνίζει τα θέματα και βαζει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.
Και ναι το αρθρο δεν ειναι για αθλητική εφημερίδα με οπαδική λογική…
Τωρα αν καποιος θελει να ειναι τυφλός και κουφός προβλημά του…
Ολα δείχνουν πως αυτή η λύση που προωθει το ΠΝ είναι η βέλτιστη που μπορεί να επιτευχθει και μακάρι να υλοποιηθει.
Μηχανολογος Μηχανικος.

Spyros_Kapa

Έτσι λέγαμε και για τα υποβρύχια 214 ότι γέρνουν ότι είναι για πέταμα κτλ. και τώρα λέμε ότι είναι τα καμάρια μας και φέρανε την ανατροπή στο Αιγαίο. Λοιπόν καλό είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να περιμένουμε νά τά δούμε πριν τα πούμε Γιάννη.

Βασίλειος

Εγώ είμαι ένας απο αυτους τους “ξαφνικούς σχολιαστές” που λέτε, ξέρετε γιατί??..γιατί περίμενα ο “αλέκτωρ λαλίσει 3” και να μην φανεί πως είμαι προκατηλλειμένος με την “δείνα” απόφαση.
Θα σας ρωτησω ειλικρινά…
“ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΣΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ? ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΚΑΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΣΟ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΩΝΑ”???
Αν θεωρείται πως σε όλα τα παραπάνω η απάντηση είναι ΝΑΙ τότε εγώ πάω πάσο…
Επειδή όμως είμαι Έλληνας φορολογουμένος και θα μου ζητήσουν να πληρώσω φόρους γι αυτόν τον μήνα με την επιχείρηση κλειστή (να δώσω χρήματα που δεν θα τα έχω δουλέψει) για να πληρωθούν αυτά τα 5 δις, μπορώ νομίζω να εκφέρω την άποψή μου.
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να δίνουμε τόσα χρήματα σε κάτι που είναι “τίμιο” τώρα και σε μερικά χρόνια θα είναι ξεπερασμένο..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να μπλέκουμε τα εργασιακά με τα στρατιωτικά εις βάρος του μέλλοντος του τόπου και των παιδιών μας..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να προικίζεται με έργο που δεν θα κάνει καμία απολύτως διαφορά, μια επιχείρηση, προκειμένου να πωληθεί αντί να αναζητήσει πελάτες με την ποιότητα της δουλειάς της..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να ασχολείται όλος ο κόσμος με το πως θα ανασχεθούν οι φορείς κι εμείς να ασχολουμαστε με τον πως θα αντιμετωπίσουμε τα όπλα..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να μας αναλύετε το “δίκτυο αισθητήρων του ΠΝ για την αντιμετώπιση των τουρκικών 214” και να πηγαίνουμε σε μια φρεγάτα με έναν αισθητήρα (σόναρ) λιγότερο..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να ασχολούνται ένας σεβαστός αριθμός ατόμων με την [email protected] Hellenic για χρόνια,να βάζουμε την Naval Group να συμβάλεται με Ελληνικές εταιρείες για κατασκευαστικό έργο στις εν λόγω φρεγάτες και τελικά να τους την φέρνουμε από πίσω και να πηγαίνουμε σε τελείως άλλο πλοίο..!
Είναι ΝΤΡΟΠΗ να συγκρίνουμε τα πλοία που θα σηκώσουν στις πλάτες τους το ένδοξο παρελθόν και το μέλλον του Πολεμικού μας Ναυτικού με αυτό των κελεμπίων του Σαουδαραβικού Ναυτικού..!
Είναι τελείως άκαιρο να συγκρίνουμε τα water jets των ελληνικών monohull της ακτοπλοΐας που κάθονται 9 μήνες και δουλεύουν τους 3 με τα αντίστοιχα των φρεγατών που ενδέχεται να δουλεψουν 11-12 μήνες τον χρόνο.
Είναι τελείως άκαιρο να λέμε πως το rotator TRS-4D θα φέρει επανάσταση στο ΠΝ όταν εκεί πάνω στην κόντρα γέφυρα θα του κάνει παρέα κάποιο STIR.
Και στο τέλος τέλος κάποιος να μου απάντηση παιδιά….
ΓΙΑΤΙ
ΑΥΤΗ
Η ΣΟΥΠΕΡ-ΝΤΟΥΠΕΡ ΦΡΕΓΑΤΑ
ΚΟΠΗΚΕ
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Τι στα κομμάτια δεν είδαν τα γατάκια του USN και βλέπουμε εμείς…
Εγώ, σαν Βασίλης, που δεν είμαι πληρωμένο τρολ κανενός αλλά μεροκαματιάρης μαγαζάτορας, δεν ονειρεύομαι έτσι (με τις MMCS) το μέλλον του Πολεμικού μας Ναυτικού και δεν θα δεχόμουν να δίναμε από το υστέρημά μας για κάτι τίμιο τώρα και ένας Θεός ξέρει τι στο μέλλον, και όχι για κάτι κορυφαίο τώρα και τίμιο στο μέλλον.

LaserGuide

το deal ειναι εξαιρετικό αν είναι έτσι όπως φαίνεται
δε θα απολογηθούν όσοι σχεδιάζουν αυτούς τους εξοπλισμούς σε ανθρώπους που ούτε κολύμπι δε ξέρουν…ούτε σε βάρκα δεν έχουν μπει…ουτε κουπί δεν έχουν κάνει…όχι σε πολεμικό καράβι να έχουν μπει για υπηρεσία ή να έχουν τεχνικές γνώσεις των θεμάτων…
πτήση ότι και να γράφεις…οι πλοίαρχοι του καναπέ τα ίδια θα λένε

απο ότι φαίνεται υπάρχει πραγματικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός και στα 3 σώματα
πληροφορία στην πληροφορία από κάθε πρόγραμμα συνδέεις όλα τα κομμάτια του παζλ

αραδιάζουν οι περισσότεροι 15 νούμερα, κάνουν και δέκα πράξεις λογιστικές και αρχίζουν το κράξιμο, πιο ελληναράς πεθαίνεις

θα μπούμε σε δεύτερη καραντίνα και μεγαλύτερη οικονομική ύφεση και εμείς κάνουμε deal για καινούρια πλοία με αποπληρωμή που ποτέ δεν είχαμε και ζηλεύουν όλα τα κράτη

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ?

  • naval laser (υπάρχει ήδη συμβόλαιο για την τοποθέτησή του) (μακάρι να το δούμε στο μέλλον)
  • Συνολικά μια LCS μπορεί να λάβει μέχρι και 3 Mk41
  • Η ελληνική MMSC-ΗΝ θα φέρει παραπάνω από 16 κελιά, μην μας πιέσετε να γράψουμε κάτι περισσότερο

#ο χρήστης ΝαυαρχοςΤουΚαναπέ νιώθει απομονωμένος στο δωμάτιό του χωρίς να μπορεί να βρει πραγματικά αντεπιχειρήματα

Πτήση σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες

Last edited 8 months ago by LaserGuide
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πρωσοπικα μπορώ να πω πως πείστηκα σε κάποια πράγματα αλλά και πάλι θα θελα να έχουν ένα σοβαρότερο ραντάρ τα πλοία που θα πάρουμε για ρα επόμενα χρόνια εκεί είναι για μένα το αδύνατο σημείο τους όχι το σοναρ τροπιδας

Last edited 8 months ago by ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Larisaios

“Μόνο τα πλοία που αναφέρονται στην παράγραφο υπάρχουν στις ΗΠΑ;”
γιατί γράφετε “υπάρχουν στις ΗΠΑ” και όχι “έχει το US Navy”; Υπάρχει κάποιος λόγος; Γιατί το μυαλό μου πάει σε άλλον κλάδο των αμερικανικων ενόπλων δυναμεων και το μεγαλύτερο πλοίο του… https://en.wikipedia.org/wiki/Legend-class_cutterΑλλα μπα, αποκλείεται…

αυστραλοπίθηκος

να θεσω υποψη 3 πραγματα:
ειμαστε χρεοκοπημενοι
η διασωση των ναυπηγειων και των συνδικα-ληστων τους, ειναι ψηλα στα ζητουμενα.
εχουμε καταλαβει την γυμνια και ανυπαρξια μας και αγοραζουμε(ή νομιζουμε)προστασια
Δεν ξερουμε την τελικη διαμμορφωση

tnt-am

Μετά από δεκαετίες Ευρωπαϊκών σκαριων βαλαμε και τους Αμερικανούς στο Ναυτικό ωστε ο νταβατζης να διαφυλάξει την “στρατηγική ισορροπία” με την αγαπημένη τους Τουρκία.
Καθαρα πολιτική απόφαση με την Lochheed να εξελίσσεται όχι απλά σε Εθνικό προμηθευτή αλλά παρτα όλα.
Οποια διαμόρφωση και να αποφασίσουν η ουσία είναι ότι παίρνουμε πλοία που ούτε καλά για αεράμυνα περιοχής είναι, ούτε για ανθυποβρυχιακο Πόλεμο (θα στέλνουμε τα ελικόπτερα μωρέ), ούτε στρατηγικά όπλα φέρουν, ούτε ραντάρ της προκοπής.
Συνεπώς βολευτείτε με Harpoon πάλι και Essm έτσι για να δέσει το παλτό μην προβληματιστουν και απέναντι γιατί ήδη από χθες μιλάμε έχασαν τον ύπνο τους με τα υπερπλοια που θα πάρουμε..

Last edited 8 months ago by tnt-am
Georgios Karastergios

Πολύ καλό άρθρο,που βάζει τα πράγματα στην θέση τους, αρνητές της αλήθειας και συνομωσιολογοι υπάρχουν πολλοι.
Ευχαριστώ πολύ πτήση & διάστημα για την ενημέρωση και για την καλή δουλειά που κάνετε, συνεχίστε έτσι καλή δύναμη

BravoZulu

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ Όταν λέτε πως η ενδιάμεση λύση μπορεί να είναι κάτι άλλο πέρα απο AB Tico LCS ή OHP θα μπορούσε να μιλάμε και National Security Cutter ή Heritage Class Cutter του USCG ;;

Seagull

Εγω θα περιμένω να δω την τελική σύνθεση των Φ/Γ, την ενδιάμεση λύση καθώς και το πακέτο των MEKO.

Το μ’ονο σίγουρο είναι οτι δεν θα έχουν μόνο 1x Μκ41…

Last edited 8 months ago by Seagull
PANAGIS

Οκ… απάντησε η ΠΤΗΣΗ και ήρθα στα ίσια μου ….γιατί από χθές που ενθουσιάστηκα , ένιωθα λίγο “ηλίθιος” με την προοπτική ολικής ανανέωσης του στόλου και βιομηχανικού έργου στην χώρα μας….Thump up ΠΤΗΣΗ

Και κάτι ακόμα….Άσχετος είμαι με το “άθλημα” απλά αγαπούσα τα αεροπλάνα από παιδί και διάβαζα ΠΤΗΣΗ , πιλότος μαχητικού δε μπόρεσα να γίνω γιατί τα μάτια δεν βοήθησαν, αλλά θυμάμαι που κρατούσα το περιοδικό σαν φυλαχτό .Δεν το μοιραζόμουν με κανένα και οποιος δεν διάβαζε ΠΤΗΣΗ των θεωρούσα και λίγο άσχετο….

Τώρα για το προκείμενο πιστέυω ότι είναι λίγο απ΄ολα.Και πολιτική απόφαση ( πάντα υπάρχει η διπλωματία των εξοπλισμών, απλά εμείς ποτέ δεν την θέλαμε) και καλή προσφορά κυρίως.Και στην τελική μπορεί κάποιοι να θέλουν ένα υπερσύχρονο ναυτικό αλλά κάποιοι μπορεί να βλέπουν εναντίον ποιου θα αντιπαραταχθούν και ποια είναι η καλύτερη λύση.Πιθανόν εδώ που φτάσαμε (χρονικά και οικονομικά) τα κουκια να είναι μετρημένα και να φτάνουν μέχρι εκεί….και δεν είναι και άσχημα νομίζω.

Last edited 8 months ago by PANAGIS
Willmore

Για μένα είναι λογικά όλα αυτά ως επιχειρήματα.

Να το θέσω με ένα απλό παράδειγμα, όταν θες να αλλάξεις όλα τα ηλεκτρολογικά σκεύη στο σπίτι σου με καινούργια και δεν εχεις λεφτά, τότε κοιτάς τις προσφορές.

Αν βρεις ένα πακέτο προσφοράς απο ένα πολυκατάστημα (βλ. LM) που θα τα αγοράσεις όλα μαζί με δόσεις και χωρις προκαταβολή (ή έστω μικρή προκαταβολή) θα δεχτείς το γεγονός ότι το πλυντήριο (βλ. MSSC) που θα αγοράσεις δεν είναι το καλύτερο της αγοράς αλλά την δουλεια του θα την κάνει αλλά με αυτό το πακέτο αντικαθιστάς και το ψυγειο σου και το φούρνο σου (βλ. ΜΕΚΟ, όπλα, FOS, πλοία Α/Α) με καινούργια ή με stock σε καλή κατάσταση.

Οκ, πιθανόν η αναλογία δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά θέλω να πιστεύω ότι καταλαβαίνετε όλοι τι εννοώ.

Προσωπικά ακόμη δεν έχω σχηματίσει άποψη και περιμένω πρώτα να δω επίσημα τι ακριβώς θα πάρουμε και σε τι τιμές προκειμένου να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε και για το ποσο αξίζει ή όχι.

Όσο αναφορά για το USN απο θέμα πλοίων που έχουν ρεαλιστικές ικανότητες για A/A είναι τα πλοία κλάσης Arleigh Burke και Ticonderoga.

Προσωπικά θα έκανα μια αιρετική σκέψη και ως ΠΝ θα ζητούσα για παράχώρηση 2 Whidbey Island-class πλοία

IT Support Analyst
MSc Computer Science

GK21

Για να ειμαι απολυτα ειλικρινης δεν διαβασα το αρθρο.Βασικα δεν νομιζω πως χρειαζεται να το κανω απο τι στιγμη που εχω διαβασει κατα το παρελθον ολα τα αρθρα σας για τις BELHARRA.

Οποτε για να μην δουλευομαστε μεταξυ μας,ενα ναυτικο που συζηταει δυο και βαλε χρονια για BELHARRA,προσθετει οπλα,κανει παρεμβασεις,ψαχνει χρηματοδοτηση και ξαφνικα ενα ωραιο πρωινο παει στις αλουμινοτρατες,δεν νομιζω πως επελεξε τιποτα,ουτε και το ρωτησε κανενας αν θελει η οχι τις MMSC

Δυο τηλεφωνα,μια δημοσια παρεμβαση του φιλου μας του κ.πρεσβη και καληνυχτα ΠΝ.Καλοταξιδα λοιπον τα Παιατ-SHIP και καλα ξεμπερδεματα με τα ελληνικα ναυπηγεια.

Υ.Γ. Τα πλοια παντως ταιριαζουν γαντι με τους εθνικους μας στοχους.Οι θερμοπυλες των 6ΝΜ δεν θα πεσουν ποτε.Ο Γεραπετριτης τωρα δικαιωνεται!!!!!!!!!!!!!!

axinosp

Μετά τις μάχες στην Λιβύη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, πέστε μου εσείς οι θαυμαστές των Ευρωπαϊκών Φρεγατών, πως αντιμετωπίζουμε τα 100δεςΤούρκικα Drones που θα επιτίθενται στα πλοία μας σε λίγο καιρό;;
Η μόνη λύση για επιθέσεις κορεσμού από δεκάδες Drones ταυτόχρονα ή υπερηχητικούς anti-ship πυραύλους σε πολεμικά πλοία και όχι μόνο την έχει δυστυχώς η Αμερική και το Ισραήλ και είναι το naval laser όπως αναφέρει το άρθρο ( Θέμα 4) !!!
Οι Ευρωπαίοι, Ρώσοι , Κινέζοι, Ινδοί που ψάχνονται τρελά για όπλα Laser είναι ακόμα ή σε επίπεδο έρευνας ή κάποιου πρωτότυπου ή μικρής ισχύος (Τούρκοι).
Δύο μόνο δύο οπλικά συστήματα που δείχνει το παρακάτω βίντεο με 48 Drone Καμικάζι σου κάνει οποιαδήποτε φρεγάτα σαν Ελβετικό τυρί και αν δεν έχεις lazer όπλα τρέχεις να σωθείς !

https://www.youtube.com/watch?v=_bspBkMT67Y

Pliarxos Katsantonis

Είναι σα να προτιμήσαμε Mirage χωρίς scalp MMSC αντί Rafale με scalp BEL FDI. Δε πα να έχει και 116 κελιά Tomahawk θα έχει; Game changer θα είναι; Οπότε δεν καταλαβαίνω τον λόγο που το λιβανίζετε. Θα βάλουμε εκείνο, θα βάλουμε το άλλο, θα θα θα, αλλά Scalp Toma και πολλά άλλα nope. Στα 7+B Κλάμα. Οι Αμερικάνοι για να φτάσουν σε σημείο να πάρουν Ιταλικές η κατάσταση πρέπει να ήτανε δράμα. Δεν κάνουν ποτέ κάτι τέτοιο. Απλά είναι αποτυχία. Καληνύχτα και καλά μυαλά.

photographix

Κυριε καθηγητα, μου εχει μεινει μονο μια απορια προς το παρον, και αυτη λογω καποιων σχολιων (αντιχριστοι) σχετικα με τον εγκαιρο εντοπισμο τορπιλων. Πως επιτυγχανεται αυτος στις ΜΜSC ? Nα υπενθυμισω οτι ειμαι ασχετος.

flashg

Γιατί δεν μας το λέτε καθαρά και ξάστερα και κοντεύετε να γίνετε πράβντα? Η αλήθεια είναι μία. Βρέθηκαν κάποιοι επενδυτές για τα ναυπηγεία και πρέπει να τους πληρώσουμε για να τα πάρουν στην κατάσταση που αυτά είναι. Είμαστε και ολίγον failed state και δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες και διαγωνισμούς με εταιρείες. Γι αυτό θα χρυσοπληρώσουμε τις κορβέτες αντί να πάρουμε 8-10 πλοία από αλλού. Τώρα για ενδιάμεση λύση AB και Τico μόνο γέλιο με προκαλεί. Αλήθεια το Ελληνικό κομμάτι στα προγράμματα που έχει αναλάβει η Lockheed δηλαδή η ΕΑΒ (στο πρόγραμμα των Ρ3 και f16) και τα ναυπηγεία το εγγυάται αυτή ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις ή εκεί κάνουμε τα στραβά ματιά και δεν υπάρχει εγγύηση?

yannis_ath

Αυτό με την Μελάνια να το συζητήσουμε λίγο περισσότερο? 🙂

Θεμιστοκλης70

Πτηση: Μια μικρη ερωτηση;

Αν μπορουσατε να διαλεγατε

ΝSM η HARPOON

Εσεις Τι θα διαλεγατε;

Digenis

Γενικα ολοι καταλαβαμε οτι το ΠΝ ξανα στηνει στολο με αυτο το συμβολαιο στην καλύτερη δυνατή τιμή αλλά κολλήσαμε όλοι 100% με το σόναρ τρόπιδας και φώτο που λιώνει το αλουμίνιο .

Οι απαντήσεις δεν ειναι πειστικές περι μεγάλης ταχύτητας ουτε οτι κάπου έχει ινκόγκνιτο κεβλαρ στην υπερκατασκευη … Στο κατω κατω δεν ειναι 45 κοβοι ,ειναι 35, ουτε θα πηγαίνει με τσιτα τα γκαζια συνέχεια για να αποφύγει ενέδρες ουτε το σονταρ του θα ψάχνει πάντα και παντού σε κλειστες θαλασσες πιθανότητες γιατι δεν εχει τέτοιο σόναρ … Το λειωμένο αλουμίνιο σε χτυπημένο πλοίο θα το κάψει από την κορυφή ως τα νύχια ακομα και αν το hull ειναι απο χαλυβα και ειναι πλοιο πρωτης γραμμής μάχιμο – υψηλης έντασης .

Γενικα χρειαζοντε περισσοτερες λεπτομερειες αλλιως βλεπω επανάσταση .

Vas

Λοιπόν διάβασα προσεχτικά τις απαντήσεις που δώσατε και θα πω τα εξής:

1) Αν λέτε η MMSC HN θα έχει περισσότερα από 16 κελιά τότε γιατί δεν λέτε πόσα ακριβώς, δεν καταλαβαίνω το λόγο να κρατιέται μυστικό, δεν είναι και κάνα φοβερό κρατικό μυστικό. Δηλαδή με τις FDI πως ξέραμε μέχρι και την τελευταία βίδα. Πείτε κύριοι στα ίσα, θα έχουν 24 ή 32 κελιά.
2) Αν αληθεύει αυτό που γράψατε ότι ο αριθμός των κελιών ότι θα είναι άνω των 16(υπονοώντας τουλάχιστον 24), φαντάζομαι θα περιλαμβάνει και την μεταφορά άλλων όπλων και όχι μόνο ESSM blk 2, γιατί μην μου πείτε ότι θα γεμίσουμε με 96 ή και 128 ESSM(σε περίπτωση που είναι 32 τα κελιά). Γιατί η λογική λέει αν πάμε για λύση 24 ή 32 κελιά τα ESSM θα μπουν το πολύ σε 16 κελιά δλδ σύνολο 64, για παραπάνω δεν θα έχει νόημα και θα αύξανε το κόστος απίστευτα. Άρα θα μείνουν κενά 8 με 16 κελιά, τότε τι άλλο θα μπει. Μήπως VL-ASROC; SM-2MR; LRASM; Τι.
3) Δηλαδή μας λέτε το ΠΝ δεν θέλει πια βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και είναι ικανοποιημένο να μείνει με ESSM έτσι; Μια ικανότητα που ήδη την έχει. Δηλαδή τόσα χρόνια που ζήταγε αυτή την ικανότητα αεράμυνα περιοχής απλά έκανε πλάκα. Και επανέρχομαι, αν λοιπόν μπουν τόσα κελιά όσα λέτε και ζητήσει SM-2MR, η λογική λέει ότι θα χρειαστεί ένα καλύτερο ραντάρ, ναι ή όχι; Άρα μιλάμε για σημαντική αύξηση του κόστους.
4) Το να λέτε για την αλουμινένια κατασκευή των πυραυλακάτων λίγο άστοχο. Αυτοί οι μικρού μεγέθους στόχοι είτε έτσι, είτε αλλιώς αν δεχτούν πλήγμα από αντιπλοικό βλήμα δεν τα σώζει με τίποτα, είτε έχουν αλουμινένια κατασκευή, είτε όχι. Τώρα το Tico που επίσης έχει σε κάποια σημεία μιλάμε για με τερατώδη κατασκευή 10.000 τόνων και 170 μέτρα μήκους, έχει το απαιτούμενο “εμβαδόν” να απορροφήσει κάποιο κτύπημα, εξάλλου μιλάμε για μια κατασκευή του 80, άλλα στάνταρντ τότε.
5) Οι FDI όπως πολλοί έχουν αποδείξει και έγκριτοι όπως ο Μαζής για την ελληνική διαμόρφωση μιλάει για 2.6 δις και όχι τα 3.5 δις που εσείς αυθαίρετα λέτε, για να πω την αλήθεια πρώτη φορά άκουσα 3.5 δις αφού συνήθως μέχρι 3.2 δις γραφόταν, αλλά είπατε τι πειράζει να βάλω λίγο παραπάνω. Και φυσικά τότε μιλάγαμε με τους Γάλλους για μόνο 2 σκάφη, αν πηγαίναμε για πρόταση 4+ σκαφών άλλη οικονομία κλίμακας θα είχε, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα για τιμές και ενδιάμεση λύση.
Αλλά έχουμε συνηθίσει την μπακαλίστικη λύση, 2 σκάφη εδώ, 4 ελικόπτερα εκεί, 18 μαχητικά πιο πέρα και δεν πάμε ποτέ για μια μεγάλη προμήθεια σύνολο που θα έχει αντίκρυσμα. Τι περίμενες με μόλις 2 σκάφη που ζητάγαμε, να κάτσουν να στα δώσουν όλα οι Γάλλοι; Ήδη σου έκαναν τρελό σκόντο στα μαχητικά αφού μόνο 6 νέα τους παραγγείλαμε και 12 μεταχειρισμένα τα πήραμε λιγότερο από την μισή τιμή. Μας έδωσαν την μεγαλύτερη στήριξη και θα πάρουν τa λιγότερα. Οι ουσα τα πήρε όλα, φρεγάτες, F-16V, P-3 και σύντομα F-35.
6) Επειδή δείξαμε ενδιαφέρον για πληροφορίες(γιατί αυτό κάναμε μόνο) για τις FFG(X) δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να τις πάρουμε, δεν θα έχει μείνει φράγκο μετά από αυτές τις αγορές που κάναμε τώρα και δεν μιλώ μόνο για τις φρεγάτες. Το αν συμμετέχουμε με ένα μικρό ποσοστό στην βιομηχανική κατασκευή των FFG(X) δεν λέω θετικό είναι για την οικονομία μας αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ενδυνάμωση του ΠΝ. Όπως είπα λεφτά δεν θα υπάρχουν για αυτές γιατί από λόγια χορτάσαμε για αγορές τόσα χρόνια, αν νομίζετε ότι θα πιστέψουμε ότι ίσως κάποτε πάμε σε αυτές…
7) Άντε να το δεχτό για το σόναρ τρόπιδος/γάστρα λόγω waterjet/ταχύτητας αλλά δεν παύει να είναι ένα μειονέκτημα όσο και αν δεν σας αρέσει, δεν γίνεται όλα τα άλλα ναυτικά του κόσμου να είναι χαζοί.
8) Ενδιάμεση λύση μόνο A.Burke, ούτε κάν Tico(για LCS ούτε καν) που θα το πω για χιλιοστή φορά είναι στην δύση της ζωής τους με πανάκριβη συντήρηση που θα κοστίζει όσο 4 MMSC. Και επίσης όταν λέτε υπάρχουν και άλλα σκάφη πλην LCS, Tico, AB τι εννοείται, αεροπλανοφόρο, αμφίβιο σκάφος επιχειρήσεων, πυρηνικά υποβρύχια, κάτι άλλο; Ότι και να είναι δεν μας ενδιαφέρουν γιατί τώρα έχουμε ανάγκη μόνο από σκάφη επιφανείας επιπέδου φρεγάτας+.

Vk77

Πρώτα από όλα να δώσω συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Αν έλειπαν και άνευ αιτίας βολές στις belharra που φαίνονται και παραπλανητικές (πχ τιμή) και στην γερμανική πρόταση που γράφετε ξερά και χωρίς δικαιολογία ότι προκαλεί προβλήματα (?) ,Θα ήταν ακόμη καλύτερο.
Ήταν προφανές ότι οι Αμερικάνοι θα πάρουν την δουλειά λόγω ναυπηγείων και fms. Αυτό που κυρίως μένει να δούμε είναι η ενδιάμεση λύση.

massey-ferguson-65

Εγώ περιμένω να ακούσω για MMCS ME THN ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΔΙΑ 2 Arleigh Burke,άντε έστω δύο καλοσυντηρημενα Ticonderoga….ΤI ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Η ΗΠΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΔΥΟ airleigh burke για να πωλήσουν 4 καινούριες φρεγάτες…..!!!!

Lockheed_Martin_Multi-Mission_Combatant_details_Euronaval_2012_news.jpg
Greg575tpn

Συζητάμε για το πρόγραμμα νεων φρεγατων για το ΠΝ και το ΠΝ θα καταφέρει μια συμφωνία πολυ καλη σε ολα ΕΚΤΌΣ απο τις ιδιες τις φρεγατες! Επίσης, ναι η LM ειναι μια τοπ εταιρεία αλλα παμε να αγορασουμε το χειρότερο προϊόν της! Θεωρω πως στην πτηση και το εχω ξανα γραψει αυτο, μπορει καποιος να ενημερωθεί καλυτερα απο καθε αλλο μεσο! Και με βαση αυτο θα πω πως ναι εχετε γραψει αμέτρητα αρθρα για τις belhara και αν ξανα διαβάσετε τι εχετε γραψει-ενημερωσει εμας, θα καταλάβετε πως δεν θα επρεπε ουτε να αναφερουμε τις lcs σαν κατι καλυτερο απο ψαροβαρκα! Εσεις οι ίδιοι εχετε ενημερωσει εμας για τα τεραστια πλεονεκτήματα της belhara! Επίσης εχουμε πολλα προγράμματα που εχουν δοθεί στις USA και νομιζω πως δεν χρειάζεται και το νεο καραβι για να εχουμε στρατηγική σχεση μαζι τους!

chriskri

Έχω μια ανησυχία για την πιθανή αλλαγή προέδρου και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει σε ενδιάμεση λύση,χρόνους κτλ.

B-2SpiritPilot

Το καλύτερο πλοίο είναι αυτό με το καλύτερο πλήρωμα. Αν τα πληρώματα μας τα καταφέρανε τόσους μήνες με τα 40χρονα Ελη και Λήμνος.. Με καινούργιο πλοίο ακόμα και”τρατα” θα κάνουν παπάδες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 2.29

Related News

Καλημέρα και καλή δύναμη!

Καλημέρα και καλή δύναμη στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, στους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους ανθρώπους...

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...