12 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Όπλα λέιζερ σε μαχητικά αεροσκάφη, κάνοντας τον Meteor να μοιάζει… απολίθωμα του παρελθόντος

- Advertisement -

Οι τακτικές αερομαχίας δεν είναι μία αυθαίρετη έννοια. Συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις κι είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτών, δηλαδή ο καθένας δίνει τη μάχη (ή την αποφεύγει) ανάλογα με το τι δυνατότητες του εξασφαλίζουν τα όπλα του και τα λοιπά υποσυστήματα του αεροσκάφους του.
Τα όπλα αυτά συνεχώς αλλάζουν κι εξελίσσονται, και στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε ένα νέο όπλο που θα μπορούσε να μας κάνει κυριολεκτικά να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε για την αεροπορική μάχη. Το λέιζερ.

Μίνι πύραυλοι και λέιζερ ως όπλα αυτοπροστασίας στην αερομαχία: Το μέλλον είναι εδώ


 
Μία σύγχρονη ιστορική αναδρομή είναι απαραίτη ωστόσο. Στη σύγχρονη αεροπορική αρένα, η κυριαρχία εξασφαλίζεται ουσιαστικά με την χρήση μαχητικών αεροσκαφών, που η αποστολή τους είναι να καταρρίψουν τα αντίστοιχα μαχητικά αεροσκάφη του αντιπάλου, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να γίνει χρήση του εναέριου χώρου από άλλα αεροσκάφη, ελικόπτερα κτλ. Επίσης, τα εχθρικά μαχητικά μπορούν να καταρριφθούν και από άλλες αντιαεροπορικές πλατφόρμες σε στεριά και θάλασσα, πάντα για τον ίδιο σκοπό.
Μέχρι και τη δεκαετία του ’60, το κύριο όπλο των μαχητικών αεροσκαφών ήταν τα εσωτερικά τους πυροβόλα με τα οποία έβαλαν εναντίον των εχθρικών αεροσκαφών και τα κατέστρεφαν. Απαιτούνταν εξαιρετική εμπειρία και γνώση των πτητικών χαρακτηριστικών του αεροσκάφους προκειμένου ο πιλότος να καταφέρει να έρθει στην «ώρα έξι» (ακριβώς πίσω από το εχθρικό αεροσκάφος) προκειμένου να έχει ένα μικρό παράθυρο λίγων δευτερολέπτων ή και κλάσματος του δευτερολέπτου προκειμένου να μπορέσει να «ραντίσει» την περιοχή του στόχου με αρκετά βλήματα πυροβόλου ώστε να το καταρρίψει. Ωστόσο αν το κατάφερνε αυτό, το εχθρικό αεροσκάφος θα καταρρίπτονταν με βεβαιότητα χωρίς καμία ελπίδα ή άμυνα.

Αυτό το MiG-21PF-V με 14 καταρρίψεις είναι εθνικός θησαυρός για το Βιετνάμ


Αργότερα ήρθε η εποχή των κατευθυνόμενων πυραύλων. Πλέον η ικανότητα του πιλότου άρχισε να φθίνει ως κριτήριο για την εξέλιξη της αερομαχίας, παραμένοντας σημαντική ωστόσο. Όμως δεν ήταν πια απαραίτητο το φίλιο αεροσκάφος να βρεθεί ακριβώς ευθυγραμμισμένο με το εχθρικό για αρκετό χρόνο προκειμένου να το καταρρίψει. Μπορούσε να εκτοξεύσει τους πυραύλους του, κι αυτοί θα κατευθύνονταν αυτόματα στον στόχο τους ακολουθώντας την πορεία του.
Αν συνέβαινε αυτό, τότε το εχθρικό αεροσκάφος θα είχε καταρριφθεί με βεβαιότητα, συνεπώς αυτό που μετρούσε πλέον ήταν το πιο αεροσκάφος θα μπορέσει να βρεθεί πρώτο εντός των βέλτιστων παραμέτρων (υψόμετρο, κατεύθυνση, ταχύτητα) προκειμένου να εκτοξεύσει πρώτο τους πυραύλους του.
Καθώς όμως με τον τρόπο αυτό η εξέλιξη της αερομαχίας αποκτούσε μορφή τετελεσμένου και καθώς τα αεροσκάφη σταδιακά γίνονταν πολύ πιο πολύπλοκα κι ακριβά, όπως κι η εκπαίδευση των χειριστών τους, σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά συστήματα αυτοπροστασίας τους, προκειμένου να μην είναι ακίνητοι στόχοι στους εχθρικούς πυραύλους, αλλά να έχουν κάποια άμυνα ενάντια τους.

F/A-18C από το USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) και την VFA-83 ενώ εξαπολύει φωτοβολίδες (U.S. Navy photo Lt. Greg Linderman/Released)

Κατά βάση τα συστήματα αυτά ήταν διανομείς δυο ειδών αναλώσιμων: αφενός μεν θερμοβολίδες, που εκπέμπουν θερμότητα που προσομοιώνει την θερμότητα της εξαγωγής αερίων του κινητήρα του αεροσκάφους. Με τον τρόπο αυτό παραπλανούνται οι πύραυλοι μικρής εμβέλειας, που καθοδηγούνται από αισθητήρα έρευνας στο υπέρυθρο φάσμα (infra red – IR). Κι αφετέρου μεταλλικά αερόφυλλα (chaff) που αντανακλούν το σήμα του ραντάρ παραπλανώντας έτσι τα ραντάρ έρευνας που καθοδηγούν τους πύραυλους αυτούς, συνήθως μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς.
Με τον τρόπο αυτό λοιπόν, για πρώτη φορά το αεροσκάφος στόχος έχει ένα είδος αυτοάμυνας, αν κι όπως γίνεται αντιληπτό, η αυτοάμυνα αυτή είναι καθαρά παθητικής φύσης. Δηλαδή σκοπός είναι να παραπλανηθεί ο επερχόμενος πύραυλος ώστε να αλλάξει κατεύθυνση και να εκραγεί κοντά στα αναλώσιμα και μακριά από το αεροσκάφος στόχο.
Η κατάσταση αυτή άλλαξε την περασμένη δεκαετία όταν μπήκαν για πρώτη φορά σε υπηρεσία σύγχρονες εκδόσεις πυραύλων μικρής εμβέλειας όπως ο AIM-9X Block II, ο οποίος διαθέτει λειτουργία αυτοάμυνας, προκειμένου να καταρρίπτει όχι εχθρικά μαχητικά, αλλά τους πύραυλους που εκτόξευσαν εναντίον του. Εδώ πλεόν δεν μιλάμε για παραπλάνηση του εχθρικού πύραυλου, αλλά για καταστροφή του πριν πλησιάσει τον στόχο του.

Επρόκειτο για μία νέα δυνατότητα που άλλαζε σε ουσιαστικό επίπεδο τους κανόνες του παιχνιδιού, αφού πλέον το φίλιο μαχητικό εναντίον του οποίου θα είχε εκτοξευτεί πύραυλος δεν έπρεπε πλέον προσπαθήσει να αποφύγει τον επερχόμενο πύραυλο ή / και να τον παραπλανήσει. Για τον σκοπό αυτό συνήθως θα έπρεπε να απορρίψει δεξαμενές καυσίμου ή / και οπλικό φορτίο (γεγονός που θα ισοδυναμούσε με ακύρωση της αποστολής του – mission kill), να ξεκινήσει βίαιους ελιγμούς για να σπάσει τον εγκλωβισμό και τελικά να κάνει και χρήση των αντιμέτρων του συστήματος αυτοπροστασίας του.
Τώρα πια μπορούσε να εξακολουθήσει στο προφίλ πτήσης του και απλά… να καταρρίψει τον επερχόμενο πύραυλο. Αν κι οπωσδήποτε δεν είναι τόσο απλό κι εύκολο στην πράξη όσο είναι στην θεωρία, ωστόσο το γεγονός παρέμενε ότι πλέον η εκτόξευση ενός πυραύλου δεν ισοδυναμούσε και με κατάρριψη του εχθρικού αεροσκάφους ή έστω ακύρωση της αποστολής του.
Καθώς δε ο αριθμος των πυραύλων που μπορούν να φέρουν τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη έχει αυξητική τάση, η νέα αυτή χρήση για αυτοάμυνα των πυραύλων που φέρει το φίλιο αεροσκάφος στόχος, θα ήταν πιο ρεαλιστική. Για παράδειγμα, με νέους τριπλούς φορείς, το F-16 μπορεί να φέρει συνολικά 10 πυραύλους (από 6 μέχρι πρότινος). Το F-15EX με την χρήση διπλων και τετραπλών φορέων μπορεί να φτάσει τους 22. Το F-35 με την χρήση πυραύλων του προγράμματος CUDA, μπορεί να φτάσει τους 12 εσωτερικά, κ.ο.κ.
Σκηνή από την ταινία επιστημονικής φαντασίας Stealth (2005), μία πρώτη απεικόνιση αυτοάμυνας με πύραυλο αέρος-αέρος ενάντια σε άλλο επερχόμενο πύραυλο ίδιου τύπου (Στο 0:51).

Αυτή η δυνατότητα αυτοάμυνας λοιπόν έχει πια πάει σε άλλο εντελώς επίπεδο. Παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από την Lockheed Martin ένα σύστημα αντίστοιχης ενεργητικής αυτοάμυνας που καταρρίπτει (ή πιο σωστά αχρηστεύει) εχθρικούς επερχόμενους πύραυλους με την χρήση αυτή τη φορά όχι άλλων πυραύλων (αν κι η ικανότητα αυτή εξακολουθεί να υπάρχει) αλλά με την χρήση ακτίνας λέιζερ, κάτι που μέχρι πρότινος το βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Το σύστημα αυτό δεν είναι κάτι νέο, με την έννοια ότι αντίστοιχες εφαρμογές αναπτύσσονται επί δεκαετίες, ωστόσο τα συστήματα λέιζερ ήταν πάντα υπερβολικά ογκώδη και με ασύλληπτες απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, συνεπώς το σενάριο όπου θα γινόταν χρήση τους από μικρά μαχητικά αεροσκάφη ήταν εντελώς απίθανο.
Το πρώτο εναέριο λέιζερ εξάλλου ήταν εγκατεστημένο επί αεροσκάφους Boeing 747 και αποσκοπούσε στην κατάρριψη όχι μικρών πυραύλων αέρος-αέρος σε μικρές αποστάσεις, αλλά διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Οι εποχές αλλάζουν όμως, η τεχνολογία εξελίσσεται, η επιστήμη προχωράει και τίποτα δεν μένει στάσιμο κι αν μείνει, πεθαίνει. Αυτά που ξέραμε στο παρελθόν είναι πια ξεπερασμένα κι η τεχνολογία αιχμής του σήμερα είναι απαρχαιωμένη μόλις αύριο που θα έχει βγει κάτι άλλο.
Έτσι σήμερα, 30 χρόνια μετά, ένα σύστημα λέιζερ αρκετά ισχυρό ώστε να καταρρίψει έναν πύραυλο αέρος-αέρος, είναι εφικτό να σμικρυνθεί αρκετά ωστε να χωρέσει σε ένα ατρακτίδιο, και με απαιτήσεις ενέργειας τόσο μικρές ώστε η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει ο κινητήρας ακόμα κι ενός μικρού μονοκινητήριου μαχητικού όπως το F-16 να είναι αρκετή.
Η εταιρεία Lockheed Martin, που είχε υπογράψει σχετικό συμβόλαιο έρευνας κι ανάπτυξης, για την περίσταση έδωσε στην δημοσιότητα ένα σχετικό βίντεο που αν και δεν απεικονίζονται πλάνα από πραγματικές δοκιμές αλλά ένα φανταστικό σενάριο, είναι ωστόσο αρκετά ενδεικτικά του τι είδους εφαρμογές και αξία θα μπορούσε να είχε ένα τέτοιο σύστημα.

Στο σενάριο λοιπόν, δυο μαχητικά αεροσκάφη που συνοδεύουν ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-47 Pegasus, εντοπίζουν, ιχνηλατούν και τελικά καταρρίπτουν δυο επερχόμενους πύραυλους με στόσο το KC-47. Ο πρώτος απεικονίζεται να εκτοξεύτηκε από εχθρικό πολεμικό πλοίο, κι ο δεύτερος από εχθρικό μαχητικό αεροσκάφος.
Παρόλο που είναι αντιληπτό πως πρόκειται για ένα εμφανώς διαφημιστικό βίντεο που σκοπό έχει να παρουσιάσει μία εξιδανικευμένη εξέλιξη στο συγκεκριμένο σενάριο, ωστόσο είναι προφανές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει πλέον ολοκληρωτικά.
Όταν το σύστημα αυτό γίνει επιχειρησιακό και μπει σε υπηρεσία σε ικανούς αριθμούς, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο στην αεροπορική μάχη. Δεν θα παίζουν ρόλο πλέον παράγοντες όπως η εμπειρία κι η ικανότητα του πιλότου αφού ο επερχόμενος πύραυλος θα μπορεί να εξουδετερωθεί είτε αυτός που κάθεται στο χειριστήριο είναι έμπειρος με χιλιάδες ώρες πτήσης, είτε άπειρος αλλά με στοιχειώδη ψυχραιμία.

Ούτε ο αριθμός των πυραύλων που θα μεταφέρει το εχθρικό αεροσκάφος θα παίζει ρόλο. Μπορεί να μεταφέρει δυο ή είκοσι δύο. Και πάλι θα μπορούν όλοι να ιχνηλατηθούν και εξουδετερωθούν, αχρηστεύοντας πλέον και τον ρόλο των παραδοσιακών βαρέων μαχητικών ως “missile trucks”, όπως το F-15 ή το Su-30/35.
Κατ’ επέκταση, ούτε τα συνολικά πτητικά χαρακτηριστικά των μαχητικών αεροσκαφών θα έχουν πλέον προτεραιότητα στην εξέλιξη μίας αερομαχίας. Πρακτικά, ακόμα και ένα μη μαχητικό αεροσκάφος όπως ένα C-130 θα μπορούσε να έχει πλήρεις ικανότητες αυτόαμυνας χωρίς κίνδυνο για το ίδιο ή την αποστολή του.
Σταδιακά, όλα τα νέα μαχητικά που θα σχεδιάζονται θα έχουν εξ αρχής προβλέψεις στην σχεδίαση και κατασκευή τους ώστε να ενσωματώνουν τέτοια όπλα, χωρίς το πρόβλημα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή της μεταφοράς τους σε εξωτερικό ατρακτίδιο – που θα ακύρωνε την όλη έννοια του stealth.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τελικά ακόμα και ενάντια όχι πια σε πύραυλους, αλλά… σε άλλα μαχητικά αεροσκάφη. Και τότε πια θα βλέπαμε απ’ ευθείας σκηνές βγαλμένες μέσα από το Star Wars.
Προς το παρόν βέβαια δεν ζούμε σε αυτήν την πραγματικότητα αλλά σε κάποια άλλη, όπου η Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει το επόμενο διάστημα 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, πιθανότατα με κάποιο μικρό αριθμό πυραύλων Meteor, και με τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι θα αποκτήσουμε ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο απέναντι στα F-16 της τουρκικής Αεροπορίας.

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ


Σημειωτέον όμως ότι στο βίντεο της Lockheed Martin απεικονίζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 να φέρουν το εν θέματι ατρακτίδιο λέιζερ, που τους δίνει την δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών επερχόμενων πυραύλων…
To τι θα συμβεί στο μέλλον βέβαια δεν το γνωρίζει κανείς. Αναμφίβολα θα αναπτυχθούν κάποια αντίμετρα ενάντια στα… αντίμετρα των ακτίνων λέιζερ. Όταν αναπτυσσόταν το πρώτο εναέριο λέιζερ επί Boeing 747 θεωρούνταν ότι οι εχθρικοί βαλλιστικοί πύραυλοι – στοχοι δεν θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ώστε να εκτελούν τόσο βίαιους ελιγμούς προκειμένου να σπάσουν τον εγκλωβισμό από το λέιζερ, αλλά ούτε και θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με θωράκιση, διότι τότε για να είχε νόημα κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αυξανόταν το βάρος τους τόσο πολύ ώστε η εμβέλειά τους θα μειωνόταν τόσο ώστε δεν θα είχαν αξία πια ως βαλλιστικοί πύραυλοι.
Κάτι παρόμοιο μάλλον μπορούμε να περιμένουμε κι εδώ. Ακόμα κι αν οι υπάρχοντες πύραυλοι αέρος-αέρος μπορούσαν ενδεχομένως να αναβαθμιστούν ώστε να πραγματοποιούν ελιγμούς στην περίπτωση που εγκλωβίζονταν κι αυτοί με την σειρά τους, αυτό θα ήταν αναμφίβολα εις βάρος της κινητικής τους ενέργειας και κατ’ επέκταση της εμβέλειάς τους, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος φορέας να υποχρεωνόταν, για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας, να τους βάλλει από μικρότερη απόσταση εκτιθέμενο έτσι σε κίνδυνο απείρως περισσότερο.
Επιπλέον είναι δύσκολο νεότερα και πιο εξελιγμένα συστήματα λέιζερ να μην μπορούσαν να ακολουθήσουν τυχόν τέτοιους ελιγμούς των πυραύλων στόχων. Τέλος, για θωράκιση σε πύραυλους αέρος-αέρος δεν το συζητάμε καν, για πολλούς και διαφόρους λόγους κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς μη πρακτικό κι ανέφικτο.

Λέιζερ και drones: τα “νύχια” και τα “δόντια” ενός μαχητικού 6ης Γενιάς


Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυτό σήμερα θεωρούνταν το κορυφαίο οπλικό σύστημα, αύριο μπορεί να έχει θέση μόνο στο μουσείο. Για του λόγου το αληθές εξάλλου, σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφέρει τα εξής: «Ο Meteor πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσε να θεωρηθεί επαναστατικός. Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται καταιγιστικά και ο αεροπορικός πόλεμος αλλάζει, με την εισαγωγή αυτόνομων αεροσκαφών, σμηνών από drones αλλά και όπλων laser. Σε μερικά χρόνια μπορεί να θυμόμαστε τον Meteor ως το καλύτερο υπόδειγμα μιας παλαιότερης γενιάς όπλων και τρόπου πολέμου.»
Κατά πάσα βεβαιότητα, το σενάριο αυτό δεν θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον, δηλαδή στην τρέχουσα και πιθανότατα και την επόμενη δεκαετία. Συνήθως οι τεχνολογικές εξελίξεις αργούν να έρθουν στην Ελλάδα κι όταν έρθουν με κάποιο τρόπο είτε έχουν ήδη ξεπεραστεί από νεότερες εξελίξεις, είτε έχουν ήδη επωφεληθεί εξίσου κι οι γείτονές μας, ή έχουν βρει άλλες δικές τους λύσεις.
Προς το παρόν λοιπόν δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει κάτι άμεσα, αλλά είναι δεδομένο ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επ’ ουδενί, διότι οι εξελίξεις τρέχουν και δεν μας περιμένουν.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

54 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
54 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koulis

Είμαστε ενθουσιασμένοι με το Rafale αλλά…, το ίδιο ενθουσιασμένοι είμαστε με το Meteor αλλά…
Τελείως άτοπο άρθρο στο οποίο δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Το Meteor σύντομα θα είναι διαθέσιμο στην ΠΑ, ενώ τα όπλα laser στο μέλλον και οπωσδήποτε άμεσα διαθέσιμα για Ελλάδα και Τουρκία.
Θέλετε να έχουμε τύψεις για τη προμήθεια του Meteor (τους αριθμούς θα τους δούμε);
Τι προτείνετε να μείνουμε μόνο με τα f16 περιμένοντας τα όπλα laser;
Εν κατακλείδι ένα άρθρο με πολλά γιατί…

Nikodimos Pavlidis

Καλησπέρα σας, στον επίλογο του άρθρου βρίσκονται όλες οι απαντήσεις σας 🙂

Koulis

Και οι απορίες μου πάνω από τον επίλογο.

Nikodimos Pavlidis

Ποιες απορίες σας δεν απαντήθηκαν;

Koulis

Γιατί το άρθρο δημοσιεύτηκε τώρα δημιουργώντας υπόνοια για απαξίωση της αγοράς του Meteor και του οπλικού συστήματος Rafale εν γένει;
Σε πόσα χρόνια θα είναι διαθέσιμο ένα τέτοιο σύστημα και θα διατίθεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, ή σε χώρες τύπου Ισραήλ;

Nikodimos Pavlidis

Μα για αυτό σας έγραψα ότι οι απαντήσεις σας βρίσκονται ήδη στο κείμενο, στον επίλογό του.
Το άρθρο ουσιαστικά είναι συνέχεια του προχθεσινού μας αφιερώματος στον συγκεκριμένο πύραυλο, που αν το διαβάσετε, σε καμία περίπτωση δεν τον απαξιώνει.
Επίσης, όπως έγραψα σε άλλο σχόλιο:
«Ο meteor θεωρείται κατά τεκμήριο αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος πύραυλος στην κατηγορία του, οπότε η παραπομπή σε αυτόν είναι απολύτως φυσιολογική κι αντιπροσωπευτική. Επιπλέον προφανώς υπάρχει ξεχωριστό και προφανές ελληνικό ενδιαφέρον εφόσον όπως όλα δείχνουν θα μπει στο οπλοστάσιο μας.»
Για το δεύτερο ερώτημά σας, αναφέρουμε ξεκάθαρα στην πρωτελευταία παράγραφο ότι τέτοια όπλα κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα μας απασχολήσουν την τρέχουσα δεκαετία. Πιθανότατα ούτε την επόμενη. Αυτό από μόνο του συνιστά επιβεβαίωση της σωστής απόφασης αγοράς τόσο του Rafale όσο και του Meteor. Το άρθρο δεν λέει ότι κακώς τα πήραμε. Το άρθρο λέει ότι δεν πρέπει να μείνουμε σ’ αυτά.

Koulis

Απάντηση δεν πήρα αν θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα και σε πόσο χρόνο θα συμβεί αυτό, μετά την είσοδό τους σε υπηρεσία.
Η συζήτηση γίνεται δηλαδή για όπλα που ενδεχομένως να προμηθευτεί η ΠΑ τη δεκαετία του 40 ή του 50;

Nikodimos Pavlidis

Αυτό δεν το γνωρίζει κανείς, πράγμα που επίσης αναφέρεται στο κείμενο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τους προφήτες και να πούμε ότι την τάδε δεκαετία θα παραλάβουμε τα πρώτα συστήματα και μάλιστα για κάτι που είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.
Η συζήτηση γίνεται για ένα μελλοντικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας που έχει άμεση σχέση με την αεροπορική μάχη, δηλαδή ένα θέμα που εντάσσεται στον σκληρό πυρήνα της θεματολογίας του περιοδικού και της ιστοσελίδας.

Koulis

Απάντηση για το αν θα είναι διαθέσιμα για την ΠΑ εξακολουθώ να μην παίρνω.

Nikodimos Pavlidis

Μάλλον τότε σας διέφυγε της προσοχής ότι σχολιάζετε στην σελίδα της Πτήσης. Όχι στην σελίδα της DSCA. Μα και εκεί να σχολιάζατε, δεν θα μπορούσαν να σας δώσουν απάντηση για κάτι που… δεν υπάρχει ακόμα.

Koulis

E όταν υπάρξει το συζητάμε ξανά.

chriss8

Κύριε Nikodimos Pavlidis Nikodimos Pavlidis εσείς βάλατε τον meteor στην σύγκριση για να δώσετε έμφαση στο άρθρο. Αλλά τα fan boys θα σας φάνε ζωντανό!!!!

Episkeptis

Γιατί άραγε το άρθρο είναι ως προς Meteor; Π.χ. για τον aim120D δεν ισχυει;

Nikodimos Pavlidis

Ο meteor θεωρείται κατά τεκμήριο αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος πύραυλος στην κατηγορία του, οπότε η παραπομπή σε αυτόν είναι απολύτως φυσιολογική κι αντιπροσωπευτική. Επιπλέον προφανώς υπάρχει ξεχωριστό και προφανές ελληνικό ενδιαφέρον εφόσον όπως όλα δείχνουν θα μπει στο οπλοστάσιο μας.
Κατά τα υπόλοιπα είναι αυτονόητο από το κείμενο πως οι αρχές που περιγράφονται ισχύουν για κάθε είδους πύραυλο, ακόμα κι από άλλες πλατφόρμες. Και για τον aim-120d που λέτε εσείς, και για τον meteor του τίτλου, και για τον R-27 που απεικονιζεται στο βίντεο.

Last edited 3 months ago by 84q36369254071
STRATOS

Μεγάλη πατάτα αυτό που κάναμε, να αγοράσουμε 18 Rafale F3 με Meteor γιατι πριν λίγο καιρό ψάχναμε χρήματα για τακάκια για τα M2000.
Πρέπει να περιμένουμε την lockheed martin να κάνει το animation video πραγματικότητα με τα όπλα laser. Λογικά μέχρι το 2060 κάτι θα έχει ετοιμάσει, αν κρίνουμε από την ταχύτητα εξέλιξης του άπιαστου F-35.
Επιπλέον μαθάινουμε ότι ο Aim-9x έχει και αντιβληματικές δυνατότητες!!! ενώ στην Συρία, σε πραγματική μάχη, εκτοξευόμενος από διαστημικό F-18E με αμερικάνο top gun στα χειριστήρια, δεν μπόρεσε να καταρρίψει ληγμένο Su-22 40ετίας που έκανε χρήση εγχώριας (Συριακής) παραγωγής φωτοβολίδων!!!

ANDREW

Το άρθρο δεν είχε στόχο να μας πει ότι η αγορά των rafale- meteor είναι λάθος. Το όλο ζουμί του θέματος βρίσκεται σε μία προτασούλα που θα πρέπει τη λέει το έθνος μας και το κράτος μας κάθε μέρα, μέρα νύχτα. Τις εξελίξεις πρέπει να τις τρέχεις εσύ και όχι αυτές εσένα. Οι άνθρωποι έκαναν απλά τη δουλεία τους. Μας ενημέρωσαν για αυτήν την εξέλιξη, ώστε να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν μόνο οι nsm, βγήκε και κάτι άλλο. Εννοείται πως και οι ίδιο θέλουν τα rafale. Όλοι μας τα θέλουμε για να βγάλουμε πιο εύκολα το φίδι από την τρύπα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Από εκεί και μετά μαζεύεις ταυτόχρονα λεφτά για να μη μείνεις τεχνολογικά πίσω. Το ελληνικό κράτος και οι κυβερνήσεις του θα κάνουν μεγάλο λάθος εάν προβούν σε ένα εξοπλιστικό τα επόμενα 10 χρόνια, νομίζοντας ότι για τα επόμενα 30 θα μπορούν να συνεχίσουν με ότι ασχολούνταν πριν κάνουν τα εξοπλιστικά. Η ελευθερία είναι ακριβό σπορ και θέλει συνεχώς λαδάκι, επομένως καλά έκαναν οι άνθρωποι και μας ενημέρωσαν. Στο κάτω κάτω όταν κάτι βγαίνει από το εργοστάσιο πρέπει ήδη να θεωρείται παλιό και να παιρνάς σε νέες έρευνες.

George55

Ποια εξέλιξη; To επεισόδιο του Star Wars? Το ναυτικό πασχίζει να παράγει αρκετό ρεύμα για να ρίξει ένα drone στο 1/10 της ταχύτητας ενός πυραύλου, σίγουρα ένα f16 δεν μπορεί να παρέχει τα 150KVA που χρειάζεται αυτό το σύστημα. Μου θυμίζει την κάθε εταιρεία αυτοκινήτων που προωθεί φθηνά mini αυτοκίνητα δείχνοντας το WRC μοντέλο της που ΠΟΤΕ δεν θα βγει στην παραγωγή. Αν ένα τέτοιο σύστημα μπει στον διάδοχο του F35 (σε 30 χρόνια από τώρα) θα έχουμε 3 δεκαετίες κυριαρχίας των BVRAMs https://breakingdefense.com/2019/10/lasers-to-kill-cruise-missiles-sought-by-navy-air-force-army/

GeoMoust

Δεν ξέρω αν προτιμώ να πιστέψω ότι η ικανότητα αντίληψής σας είναι περιορισμένη ή ότι το σχόλιό σας έχει ξεκάθαρα κακόβουλο σκοπό…

Koulis

Είμαι έτοιμος να μετρήσουμε τα IQ μας.

GeoMoust

Μα τα μετρήσαμε ήδη. Εσείς καταλάβατε ότι το άρθρο λέει οτι κακώς πήραμε τα Rafale και, δυνητικά, τον Meteor, πράγμα που καταφανέστατα δεν λέει. Εγώ κατάλαβα οτι κάνει μια σύγκριση: πρώτον, γιατί το πυρομαχικό αυτό ανήκει πλέον στην καθημερινότητά μας και, δεύτερον, γιατί αποτελεί το καλύτερο στο είδος του. Τι άλλο να μετρήσουμε δηλαδή;

Koulis

Σύγκριση με κάτι που θα υπάρξει πολλά χρόνια μετά. Με κάτι που δεν ξέρουμε αν θα επιτραπεί η διάθεση στην ΠΑ.
Δες τις θετικές ψήφους στο αρχικό μου σχόλιο. Όλοι αυτοί είναι σύμφωνα με σένα μειωμένης αντίληψης;

GeoMoust

Άσχετα με το αν θα είναι διαθέσιμο ή όχι σε εμάς, είναι μια τεχνολογία που με τεκμήρια εξελίσσεται ενώ μιλάμε. Οπότε, άμα θέλουμε κάποια στιγμή να γίνουμε σοβαρή χώρα στους εξοπλισμούς μας, πρέπει να κοιτάμε τις εξελίξεις πριν αυτές έρθουν ως μόνιμη κατάσταση. Και όσο για το ερώτημά σας, αν αυτοί που σας ψήφισαν θετικά είναι της ίδιας άποψης με εσάς, ότι δηλαδή η ΠΤΗΣΗ θέλει να σαμποτάρει τα Rafale και τον Meteor, φυσικά και έχουν εξίσου ελλειπή ικανότητα αντίληψης

Koulis

Εγώ ποτέ δεν είπα ότι η πτήση σαμποτάρει τα Rafale και τον Meteor.
Άλλωστε τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι
όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους.
Τα περί ελλειπής ικανότητας αντίληψης σου τα επιστρέφω.

G...

Ειναι η λογικη του πες-πες και ολο και κατι θα μεινει

KonstantinosKaperonis

Αντιμετρα για το laser θα είναι τα καθρεφτακια.. Όπως είχαν οι αγαπητοί Ρομά τα CD κρεμασμένα στον εσωτερικό καθρέφτη.

ANDREW

θα έχουν vvs diamonds

SAAB

Τι λέιζερ και τρίχες κατσαρές; Δεν είδατε χθες το “Independence Day”;
AMRAAM μόνο και ούτε εξωγήινος δεν θα μείνει!

Spyros

Σου ‘χω νέα, οι πύραυλοι στο Independence Day, παρ’ όλο που λένε και ξαναλένε “Fox3”, ΔΕΝ είναι AMRAAM.
Κουίζ: τι είναι; 😉

Nikodimos Pavlidis

Θυμίζει agm-84.

SAAB

Χαχαχαχα! Να σου πω δεν έδωσα και βάση στην λεπτομέρεια, είχα χαλαρώσει και έβλεπα την ταινία. Only in America!

photographix

Sparrow? Maverick? Harpoon? Harm?

Last edited 3 months ago by aliahmed061
stepa

Μια και εγινε αναφορα στους ΑΙΜ 9Χ block 2 , εχει προμηθευτει τελικα η ΤΗΚ αριθμο τετοιων πυραυλων ?

Steve

Μια σύνοψη απο τα τελευταία άρθρα… με θέμα τον ΜΕΤΕΟΡ..
1) “Η ερώτηση που δεχόμαστε “τι θα γίνει αν συναντηθεί ένα Rafale με ένα F-16” δεν έχει ιδιαίτερο πρακτικό νόημα.”
Τότε γιατί καίγεται η ΠΑ για αυτά?? αφού δεν έχουν πρακτικό νόημα…?
2)”Ο Meteor έχει συχνά χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος πύραυλος αέρος αέρος στον κόσμο, αλλά αυτό είναι μια υπεραπλούστευση”
“Ο Meteor πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσε να θεωρηθεί επαναστατικός. Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται καταιγιστικά και ο αεροπορικός πόλεμος αλλάζει”
“ο Meteor εξελίσσεται σχεδόν τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει ορισμένα εξαιρετικά και κορυφαία χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι κάποιο μαγικό όπλο, ούτε είναι η καλύτερη λύση για εμπλοκές πέραν του οπτικού πεδίου”
και ταυτόχρονα
“Συνεπώς, ο Meteor σε σχέση με τον ανταγωνισμό, εκτός από κορυφαίους αισθητήρες έχει και έναν πιο έξυπνο τρόπο πρόωσης που αυξάνει τόσο το βεληνεκές του, όσο και την φονικότητα του”
“O Meteor κουμπώνει ιδανικά στις δυνατότητες του Rafale και έχει το μεγαλύτερο βεληνεκές και no escape zone από κάθε άλλο πύραυλο αυτή την εποχή.”
Τι γίνεται ωρε παιδιά??? να τον πάρουμε??? να μην τον πάρουμε??? να περιμένουμε τα laser σε 10 χρόνια? Είναι ο καλύτερος της εποχής και επαναστατικός ή αυτό είναι υπεραπλούστευση???
Μας καταντήσατε να πατάμε like στον κούλη…

George55

Αφού δεν πουλάει BVRAM η LM, στην διαφήμιση το μόνο που μπορεί να πει είναι κρατήστε τα λεφτά σας για αναβάθμιση των αρχαίων F16. Πλάκα πλάκα έχουν αφρίσει γιατί αναβάλλεται και η απόκτηση των f35 με τα καμώματα των Γάλλων.

Nikodimos Pavlidis

Κάνετε λάθος, η LM αναπτύσσει, σχεδιάζει και πουλάει πολλούς πύραυλους και τα απάρτιά τους. Ρίξτε μία ματιά στην αρθρογραφία μας και θα δείτε ποιους BVRAAM αναπτύσσει για μαχητικά αεροσκάφη.

Koulis

Τέτοια κατάντια από σένα δε την περίμενα.

christos_choris_a

Για τα μαχητικά της 6ης γεννιάς που σχεδιάζονται να επιχειρούν σε ύψη της τάξης των 40.000 μέτρων, τα όπλα λέιζερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για αερομαχία και όχι μόνο για κατάρριψη επερχόμενων πυραύλων. λόγω της αραιής ατμόσφαιρας που δεν προκαλεί μεγάλες αποσβέσεις στην ενέργεια της ακτίνας λέιζερ. Η εμβέλειά τους επομένως θα μπορούσε στο συγκεκριμένο περιβάλλον να είναι της τάξης ενός πυραύλου BVR.

epampapas

Eντάξει μέχρι οι ΗΠΑ να μας δώσουν ότι θα μας δώσει η Γαλλία σε μερικούς μήνες, ναι θα έχουμε τον Meteor θεό μας (υποψιάζομαι βέβαια πως ο AΙΜ-120D θα αποδεσμευθεί πάραυτα στους γείτονες για την διατήρηση των ισορροπιών!).
Μια απορία που είχα πάντα ήταν γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ τεχνολογία αντίστοιχη της ενεργητικής προστασίας αρμάτων ή αντίστοιχη των ναυτικών συστημάτων τύπου Phalanx σε α/φη,
Και δεν αναφέρομαι μόνο σε μαχητικά που οκ το βάρος θα παίζει ρόλο, αλλά και σε μεταγωγικά, τάνκερ, βομβαρδιστικά κ.α.

Koulis

ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ. Meteor, η εναέρια επακουμβηση.

Nick

Μάλιστα. “Άχρηστος” ο Meteor και κάθε BVR πύραυλος, επειδή μετά από 15-20 χρόνια τα τότε αεροπλάνα ίσως θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν πίου-πίου και να ρίχνουν laser.
Ας μην πάρουμε τα Rafale και τους meteor, ας το ρισκάρουμε μέχρι να έρθουν τα lasepods στα F16V μας μετά από 20 χρόνια. (πουναι το σαρκαστικό smiley όταν το χρειάζεσαι)

Nikodimos Pavlidis

Αυτό το σχόλιο είναι ένα γιγαντιαίο ΑΛΜΑ λογικής.

GeoMoust

Μιλάμε για πλήρη διαστρέβλωση του άρθρου

sotbak

εξαιρετικά ενδιαφέρον προοιωνίζεται το μέλλον…μέχρι τότε όμως…μετεόρ….

Em.Ti

Τόλμησε και έγραψε ο Κος Παυλίδης ότι o Meteor (και όλα τα σύγχρονα α/α όπλα) κάποια στιγμή στο μέλλον θα καταστούν παρωχημένα και πέσατε να τον φάτε ορισμένοι. Δηλαδή και στα αυτονόητα θα πρέπει να δίνεται απάντηση.
Πιο γραφικοί και από τη Μονεμβασιά.
Δεν ξέρω καν αν υπάρχει νόημα να σχολιάζει κάποιος και εδώ μέσα πλέον.
Για την ιστορία, η τεχνολογία των laser αναπτύσσεται ραγδαία, αλλά είμαστε ακόμα μακρυά και από την επιχειρησιακή αλλά και την εμπορική υλοποίηση. Δηλαδή, καλά κάνουμε και αγοράζουμε ό,τι αγοράζουμε, τώρα τα χρειαζόμαστε και τώρα τα παίρνουμε.
Αυτά και τέλος από εμένα.

manan

Πάμε να πάρουμε το καλύτερο bvr πύραυλο στον κόσμο ομολογουμένως κι αμέσως αρχίζουν τα άρθρα πόσο παρωχημένος σε λίγο καιρό θα είναι απ’τα φωτάκια λέιζερ, τα γκρέμλινς κλπ
Τόσα έχουμε τραβήξει πεσήματα τόσα χρόνια, να μην ακούσουμε ένα καλό νέο αμέσως αρχίζουν οι άτοπες συγκρίσεις!!!
Α ρε Γάλλοι έχετε πικράνει πολλούς τελικά…..

GeoMoust

Ναι πίκραναν ένα περιοδικό που ασχολείται δεκαετίες με θέματα αμυντικού χαρακτήρα. Μπεεεε

Koulis

Ούτε δικηγόρος να ήσουν.

ThanosD

Συμφωνα με τη καλα δομημένη συλλογιστική του συντάκτη.αν τα λειζερ εξουδετερώνουν τους πυραύλους μπορούμε να υποθεσουμε οτι θα επιστρέψουμε στην χρήσ των πυροβόλων των αεροσκαφών..για τα οποία δεν υπάρχει αντιμετρο στον ορίζοντα..

Koulis

Θα γυρίσουμε στις επακουμβήσεις!!!

Stratilatis

Αχ αυτή η LM, όλα τα εξωτικά όπλα αυτή θα τα βγάλει στην αγορά. Φήμες θέλουν τους γείτονες ως στρατηγικούς συνεταίρους της LM, να καθυστερούν την αναβάθμιση των F16 τους αλλά και την παραγωγή του TFX τόσα χρόνια, λόγω της αναμονής τους να ενσωματώσουν όπλα LASER για την αντιμετώπιση των Ελληνικών πυραύλων.
Λίγο σοβαρα. Όπλα LASER δεν αναπτυσει μόνο η LM. Πολλες εταιρίες σε Αμερική Ευρώπη και Κίνα τα αναπτύσουν.
Από την άλλη η εμπειρία μου λέει ότι όταν παρουσιάζεται ένα νέο μελλοντικό υπερόπλο στο κοινό, χωρίς να είναι τελικό προϊόν, αυτό γίνεται λόγω του ότι η έρευνα έχει περιέλθει σε τέλμα και οι προσπάθειες εγαταλείπονται ή ότι το όπλο αυτό είναι ήδη ξεπερασμένης τεχνολογίας.
Τα όπλα LASER έχουν αρκετά προβλήματα, κυρίως λόγω της σκέδασης στην ατμόσφαιρα, της διάχυσης και συνεπώς διάνοιξης της διατομής της ακτίνας και τέλος λόγω της αδυναμίας να εξαχνώσει το περίβλημα ενός πυραύλου και να τον καταστρέψει σε ικανοποιητικό χρόνο. Έχει ήδη αντίμετρα που πιθανόν να τα έχει και ο Meteor στην κατασκευή του πχ περίβλημα Οξείδιου του τιτανίου ή καρβίδιο του πυριτίου.
Πιθανολογώ ότι LASER δεν θα δούμε πριν το 2050 και θεωρω ότι συντομότερα θα δούμε αντιπυραυλικό πλοίων με θαλασινό νερό (ναι υπάρχει) πρίν δούμε όπλο laser στο στανταρ εξοπλισμό.

Koulis

Μακάρι να είμαστε τότε όλοι καλά για να σχολιάζουμε!!!

chikichiki

“όπως ο AIM-9X Block II, ο οποίος διαθέτει λειτουργία αυτοάμυνας, προκειμένου να καταρρίπτει όχι εχθρικά μαχητικά, αλλά τους πύραυλους που εκτόξευσαν εναντίον του”
Διαθέτει…τι λειτουργία;;;

photographix

Μπορει η γραμμικη μορφη του λεηζερ σε μεγαλες αποστασεις να μην επηρεαστει ή με καποιον τροπο να εκμηδενισει παραγοντες οπως συνεχη αλλαγη θεσης του στοχου, εξασθενηση ακτινοβολιας, κλπ κλπ?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

 Το Πολεμικό Ναυτικό, στις επόμενες εβδομάδες, ή έστω λίγους μήνες, θα πάρει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη Νεότερη Ιστορία του. Η αγορά 4...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

78
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49

Related News

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραλάβει κορβέτες νέας γενιάς EPC από το 2027!

Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EPC, γνωστό και σαν «Ευρωκορβέτα», στοχεύουν να έχουν έτοιμο το πρωτότυπο πλοίο του εγχειρήματος το 2026 ή το...

He 177 Greif, o «αναπτήρας» της Luftwaffe

Ήταν το πρώτο βαρύ στρατηγικό βομβαρδιστικό της Luftwaffe, υποσχόμενο επιδόσεις ανώτερες από κάθε άλλο βομβαρδιστικό της εποχής του: μεταφορική ικανότητα δύο τόννων βομβών σε...

Τα ΗΑΕ παραγγέλνουν επιπλέον GlobalEye

Ένα έτος μετά την ανακοίνωσή τους ότι θα προμηθευτούν δύο ακόμα ΑΣΕΠΕ GlobalEye από τη Saab, τα ΗΑΕ υπέγραψαν το συμβόλαιο για το τέταρτο...