21.8 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

What If: Αγορά F-15H το 1999 αντί των 60 F-16C/D Block 52+ και 25 Mirage 2000-5Mk2

- Advertisement -

 
Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί, “τι θα συνέβαινε αν…”. Πριν αρκετούς μήνες είχαμε ξεχάσει το ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών F/A-18 από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντί του συνδυασμού των Mirage-2000EG/BG και των F-16C/D το 1985. Ακούστε τον πολλές και ενδιαφέρουσες διαφορικές απόψεις από τους αναγνώστες μας για το θέμα, αλλά τελικά όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια υπόθεση εργασίας.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια τελείως διαφορετική υπόθεση εργασίας, που αφορά ουσιαστικά τη δεύτερη μεγαλύτερη Αγορά του Αιώνα που έγινε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αν υποθέσουμε πως η πρώτη Αγορά του Αιώνα (ουσιαστικά μια ονομασία πολιτικού marketing, καθώς και άλλες φορές μέσα στον Αιώνα η ΠΑ είχε αγοράσει μαζικά αεροσκάφη) έγινε το 1985 και αφορούσε την απόκτηση 40 + 40 μαχητικών αεροσκαφών, τότε αναμφίβολα Η δεύτερη αγορά έγινε το 1999 με την αγορά 60+25 νέων μαχητικών αεροσκαφών (οκ, 60+15+ εκσυγχρονισμός άλλων 10).

WHAT IF: Τι μορφή θα είχε η Αεροπορία σήμερα αν είχαμε αγοράσει F-18 το 1985 αντί F-16/Mirage 2000;


Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται πολύ καλά από εκείνη την περίοδο, πως η Πολεμική μας Αεροπορία είχε εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης κάποιου μαχητικού αεροπορικής υπεροχής. Έτσι οι επιτελείς της ΠΑ δεν είχαν διστάσει να να εξετάσουν και το ενδεχόμενο απόκτησης ρωσικών μαχητικών τύπου Su- 27, αλλά και των αμερικανικών F-15H. H σκέψη ήταν πολύ απλή, αν θέλαμε την διαφορά στο Αιγαίο, θα έπρεπε να έχουμε κάτι πολύ διαφορετικό από τον αντίπαλο.
Και ποια η καλύτερη στιγμή, όταν η Ελλάδα τότε, μέλος της ΕΕ και την ΟΝΕ, μπορούσε να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η Τουρκία ήταν βυθισμένη σε μια οικονομική κρίση.

Ας εξετάσουμε για λίγο το θέμα των ρωσικών μαχητικών. Τότε είχαν όντως εξεταστεί τα Su-27, που στην πραγματικότητα ελάχιστα περισσότερα είχαν να προσφέρουν ακόμη και σε σχέση με τα F-15A. Το καλύτερο που θα μπορούσαμε τότε να είχαμε πάρει θα ήταν μια πρώιμη έκδοση των κινεζικών Su-30, Su-30MKK, και δυσκολότερα τα Su-30MKI της Ινδίας ή τα Su-30MKM της Μαλαισίας.
Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν μια ίσως καταστροφική απόφαση για την ΠΑ, που θα είχε επενδύσει δις σε υποδομές για ένα τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας μαχητικό (cost-benefit analysis).

What if: Θα μπορούσαμε να είχαμε εκσυγχρονίσει τα Mirage F.1CG αντί να τα αποσύρουμε και σήμερα να πετούσαν πλάι στα Mirage 2000-5Mk2;


Πάμε τώρα στο F-15H, που ήταν ουσιαστικά και ο “κρυφός” πόθος, αλλά και προτίμηση αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών της ΠΑ εκείνης της εποχή. Το 1999, όπως είπαμε και παραπάνω, η ΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, είχε το απαραίτητο budget για να καταφέρει να κάνει την διαφορά στο Αιγαίο.
Αν και η αγορά ενός μαχητικού αντίστοιχου των F-4E ήταν ανέκαθεν η επιθυμία της ΠΑ, ποτέ δεν είχε τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά ενός αεροσκάφους επιπέδου F-15/F-14. Αυτός ήταν και ο λόγος που από τα F-15 στα τέλη της δεκαετίας του ’70, άρχισε να κοιτά τα F/A-18 για να καταλήξει στα F-16.

 
Τώρα, την συνέχεια την γνωρίζουμε, καθώς τo 1999 παραγγέλθηκαν 60 μαχητικά F-16C/D Block 52+ και 25 (15 εκσυγχρονισμένα και 10 νέα) μαχητικά Mirage 2000-5Mk2.
Τα πρώτα έφεραν στο Αιγαίο τα ραντάρ AN/APG-68v9 με προηγμένες δυνατότητες, σκοπευτικού επί κράνους, σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου (CFT), ενώ τα δεύτερα το ραντάρ RDY, EW ICMS Mk3, MICA EM/IR καθώς και πυραύλους Cruise SCALP EG. Όπως και να το κάνουμε, η Νο2 αγορά του Αιώνα ήταν αρκετά “βαρύτερη” από την Νο1..
 

Su-27UB Flanker και F-15C Eagle: Μία εικόνα από το μακρινό παρελθόν… που θα μείνει εκεί.


Το θέμα όμως είναι πως η ΠΑ έφτασε πολύ κοντά στην αγορά μαχητικών F-15E, ή μάλλον, F-15H. H ΠΑ χρειαζόταν κάτι που θα έκανε όπως έχουμε ξαναπεί την διαφορά, και θα έδινε σαφή ποιοτική διαφορά σε σχέση με την Τουρκική Αεροπορία. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να φτάσει στην Κύπρο ή στο Καστελόριζο, να πλήξει στόχους στο έδαφος, να αντιμετωπίσει την εχθρική αεροπορία με ένα μαχητικό ικανό να μάχεται υπεράριθμους αντιπάλους, και να επιστρέφει νικητής.
Φυσικά, όλα αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς κόστος. Η πιθανή αγορά τότε δεν θα κατάφερνε επ ουδενί να ξεπεράσει τον αριθμό των 36 μαχητικών F-15H, που θα έπρεπε να κάνουν τη δουλειά που κάνουν σήμερα τα εναπομείναντα μαχητικά F-16C/D Block 52+ και Mirage 2000-5Mk2. Φυσικά, στο κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία των νέων μαχητικών θα πρέπει να προσθέσουμε και τις απαραίτητες υποδομές (συντήρησης, εκπαίδευσης πιλότων και τεχνικών κοκ).

ΘΕΜΑ: F-15 2040 vs F-35. Αιρετική επιλογή ή υπαρκτή λύση;


 
Τώρα, κάναμε καλά ή όχι; Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε 20 χρόνια μετά, εκ του αποτελέσματος. Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε επιγραμματικά τα θετικά και αρνητικά κάθε λύσης, και να αφήσουμε τους αναγνώστες μας να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Καταρχάς, τα F-15H θα είχαν την απαραίτητη εμβέλεια να φτάσουν σε δύσκολα σημεία, εντός, και κυρίως εκτός ελληνικής επικράτειας. Και μάλιστα, αυτό μπορούσαν να το κάνουν φορτωμένα με ικανό αριθμό όπλων.

 
Η δυνατότητά τους να διεισδύουν στην εχθρική αεράμυνα με ένα τεράστιο φορτίο όπλων, ενώ ταυτόχρονα είναι απόλυτα ικανά να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τα έκανε ιδανικά για όλα τα είδη των αποστολών… σε μια αποστολή! Δηλαδή, θα μπορούσαν να κάνουν Διείσδυση-Κρούσης, Αεροπορική Υποστήριξη, Ναυτική Κρούση, και να εμπλακούν με ανώτερους αριθμητικά αντιπάλους.

Νέα παραγγελία Legion Pod για τον εξοπλισμό των F-15C μέχρι το τέλος του έτους από την… Boeing!


 
Ίσως είναι υπερβολικό να γράψουμε όλα τα πλεονεκτήματα ενώ αεροσκάφους σαν το F-15H/F-15E. Πρέπει να πούμε πως αρκετές αεροπορίες, που είχαν/έχουν πρόβλημα/τα αντίστοιχα με της ΠΑ, απέκτησαν το αεροσκάφος. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία, που είχε κάποτε να αντιμετωπίσει την Ιρακινή και σήμερα την Ιρανική Αεροπορία, επέλεξε το αεροσκάφος, σε πολλές μάλιστα γενιές του.
Σήμερα τα F-15SA θα πρέπει να “κυνηγούν” εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την εχθρική ενδοχώρα (λέγε με Ιράν). Και μπορούν να το κάνουν πολύ άνετα, αφού δεν υπάρχει αεροσκάφος του Ιράν που θα μπορούσε να το απειλήσει…
 

 
Το ίδιο η Νότια Κορέα, που θα έπρεπε να βρει τρόπους να καταστρέψει τα πυρηνικά της Βόρειας, πριν αυτά εκτοξευτούν. Προσοχή, δεν πρέπει να συγχέουμε τα F-15H/E με τα παλαιότερα F-15A/B/C/D, καθώς τα τελευταία ήταν αμιγώς αεροπορικής υπεροχής, ενώ τα πρώτα είναι εξειδικευμένα αεροσκάφη υποστρατηγικής κρούσης που διατηρούν αυτούσια την ικανότητα αεροπορικής υπεροχής.
Κάπως έτσι αγόρασε και το Ισραήλ τα δικά του F-15I Ra’am, καθώς χρειαζόταν -απεγνωσμένα- ένα αεροσκάφος υποστρατηγικής κρούσης που θα μπορούσε να φτάσει όπου χρειαστεί (βασικά στο Ιράν).

Επιχειρησιακό για χρήση από το F-15E το JASSM-ER


 
Τώρα, υπάρχει αρκετά “αλλά”… Καταρχάς υπήρξε μια συζήτηση για το αν θα μπορούσαν τα αεροσκάφη F-15H να μπουν στα υπόστεγα της ΠΑ. Θυμίζουμε πως τα υπόστεγα είχαν φτιαχτεί για αεροσκάφη F-5, F-1, A-7H, F-104G και με το “ζόρι” χωρούσαν τα F-4E (ευτυχώς το Phantom ήταν αρκετά “μαζεμένο” παρά τις διαστάσεις του, καθώς είχε σχεδιαστεί σαν αεροσκάφος αεροπλανοφόρων).
Οι περισσότεροι λοιπόν θεωρούν πως τα F-15H δεν θα χωρούσαν στα υπάρχοντα υπόστεγα… Αυτό είναι ένας αστικός μύθος.

Καλώς ή κακώς, η σκέψη πως τα F-15H δεν θα χωρούσαν στα υπόστεγα, δεν είναι σωστή. Είχε γίνει μελέτη για την μετατροπή κάποιων υποστέγων, σε διάφορα αεροδρόμια, έτσι ώστε το F-15H να “συρταρώνει” μέσα.
Θα δημιουργούνταν με εκσκαφή τρεις στενοί διάδρομοι για τα σκέλη προσγείωσης, που θα “οδηγούσαν” προσεκτικά το αεροσκάφος εντούς του υποστέγου, “ντύνοντάς” το ουσιαστικά με το καταφύγιο, σαν “κάλτσα”!
Μην περιμένει κανείς πως τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να βγουν έτσι “άνετα” με αναμμένο τον κινητήρα, όπως πχ τα Mirage 2000. Θα είχαμε “ανατίναξη” του υποστέγου! Αλλαγές έπρεπε να γίνουν, αλλά όχι τόσο κοστοβόρες. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για τις κτιριακές υποδομές, κατά τα λοιπά όμως, καμία σχέση!

ΘΕΜΑ: Όχι άλλο F-15, θα σκάσουν τα καζάνια


Τώρα, σε ότι αφορά την εισαγωγή νέου τύπου σε υπηρεσία, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η ΠΑ επέλεξε τότε την εισαγωγή ουσιαστικά δυο νέων τύπων, καθώς τα F-16C/D Block52+ ουδεμία σχέση είχαν με τα Block30/50, σε υπηρεσία μέχρι τότε, ενώ και τα Mirage 2000-5Mk2 ήταν έτη φωτός ανώτερα των Mirage 2000EGM/BGM. Συνεπώς, ούτε κι αυτό μετρούσε σαν “δικαιολογία” τόσο.
Πάμε τώρα στην αντιπέρα “όχθη”… Καταρχάς, τα F-16C/D Block 52+ ήταν και παραμένουν εξαιρετικά αεροσκάφη.

 
H τοποθέτηση των CFT τα έκανε ικανά να συναγωνίζονται τα F-15E, ενώ με την τοποθέτηση νέων εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου, μπορούσαν κι αυτά να φτάσουν όπου πρέπει, είτε ο προορισμός λέγεται Κύπρος, είτε Καστελόριζο, είτε βιομηχανική περιοχή Άγκυρας (λέμε τώρα).
Επίσης, με την βοήθεια σύγχρονων συστημάτων ναυτιλίας και σκόπευσης, μπορούσε να κάνει ότι και το F-15E, ενώ το AN/APG-68v9, αν και δεν είχε την εμβέλεια του AN/APG-70 εντούτοις δεν υπολείπεται σε δυνατότητες.

Δοκιμή Taurus από F-15K


Ταυτόχρονα, πιθανή επιλογή του F-15H δεν ισοδυναμούσε με την αποδέσμευση προηγμένων όπλων stand-off, που εκείνη την περίοδο οι ΗΠΑ “ζοριζόντουσαν” να πουλήσουν στη χώρα μας. Ο βασικός λόγος δεν ήταν τόσο η Τουρκία, όπως σε πολλούς αρέσει να λένε, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε απομακρυνθεί στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, και είχε αρχίσει να αγοράζει τα “πάντα όλα” ευρωπαϊκά.
Ακόμη και αμερικανικής κατασκευής οπλισμό, τον εκσυγχρόνισαν Γερμανοί (Μ48Α5 MOLF, F-4E AUP κοκ). Βέβαια, δεν αποκλείεται με την αγορά των F-15H να αποδεσμεύονταν, αν και λύσεις υπήρχαν, και υπάρχουν, εξαιρετικές και από Ευρώπη μεριά (αγόρασαν οι Κορεάτες άλλωστε).

ΗΠΑ vs ISIS: Tα F-15E και τα A-10 “βγάζουν το φίδι από την τρύπα”


Τώρα, το θέμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι αν χρειαζόμασταν “λίγα και καλά” ή “πολλά και ικανοποιητικά”. Αν σκεφτούμε, η αγορά των 60+25 συμπληρώθηκε από άλλα 30 αεροσκάφη F-16C/D Block 52+Adv, κι έτσι η ΠΑ είχε διαθέσιμα 115 μαχητικά 3,5 γενιάς. Αν τώρα είχαμε πάει στα F-15H, ακόμη και με συμπληρωματική παραγγελία, δεν θα καταφέρναμε να αποκτήσουμε περισσότερα από 50 μαχητικά, ή έστω 55, που πολύ δύσκολα θα εξόπλιζαν τρεις μοίρες.
Και μην ξεχνάμε, πως πάνω από το Αιγαίο γίνεται ένας πόλεμος φθοράς, με μαζικές παραβιάσεις από τους φίλους και γείτονες του FIR Αθηνών. Όταν η “άλλη πλευρά” μπορεί να παρατάξει 250 μαχητικά, δεν μπορείς να τα αντιμετωπίζεις καθημερινά με 120 (50 F-15H και 32 F-16 B30, 38 F-16 B50). Χρειάζονται αριθμοί, που θα επιτρέψουν την ΠΑ να αντιμετωπίσει παραβιάσεις “κορεσμού” της ικανότητας μας να ανταποκριθούμε σε τέτοιες καταστάσεις.

Η δύσκολη εξίσωση της αντικατάστασης των F-15 της USAF


Η ΠΑ, δεν μπορεί να στέλνει για παράδειγμα 2 F-15E εναντίον 4 ή 6 F-16C/D για αναχαίτιση. Σε καιρό πολέμου, ίσως τα 6 F-16 τα 2 F-15E να τα είχαν για πρωϊνό, αλλά σε καιρό ειρηνικής περιόδου, χρειάζονται ικανοί αριθμοί. Τώρα, ακόμη κι αν υποθέταμε πως θα βρίσκαμε από παραχώρηση μεταχειρισμένα F-15C (δύσκολο, από τη στιγμή που η USAF δεν τα αντικατέστησε ποτέ με τα ελάχιστα F-22), δεν πρέπει να ξεχνάμε το κόστος ανά ώρα πτήσης των F-15H/E και το κόστος του F-16C/D.
Πριν κλείσουμε, θα πρέπει να θυμίσουμε πως ακόμη και το Ισραήλ, προτίμησε να πάρει περισσότερα F-16I Sufa, και να κρατήσει τα F-15I Ra’am για υποστρατηγική κρούση. Σήμερα, στη Συρία, το “παιχνίδι” το κάνουν τα Sufa, ενώ τα F-15E(Ι) μένουν για άλλους λόγους πίσω. Καμία φορά, ο πόλεμος, ή το παιχνίδι ισχύος (Αιγαίο, Μέση Ανατολή κοκ) είναι θέμα οικονομίας δυνάμεων κι όχι “μεγέθους”.

“Παράσημο” που άργησε 11 χρόνια σε ισραηλινά F-15 Ra’am και F-16I Sufa


Τέλος, θα πούμε ότι πιθανή αγορά F-15H δεν θα επέτρεπε την αγορά των Mirage 2000-5Mk2. Αυτό σημαίνει πως η ΠΑ δεν θα είχε ούτε MICA EM/IR, ούτε SCALP-EG. Ίσως είναι και σοβαρό θέμα συζήτησης, τι αεροπορία θέλαμε και τότε…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σημερινό άρθρο, όπως και άλλα αντίστοιχα, έχουν γραφτεί προκειμένου οι αναγνώστες μας να μπορούν να εκθέσουν τις απόψεις τους και να εμπλακούμε όλοι σε ένα δημιουργικό διάλογο.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Πάνθηρ

Ααχχχ…Αγαπημενη μας ΠΤΗΣΗ, μην ξυνεις πληγες…
(Αλλα το αρθρο ειναι μοναδικο, οπως παντα!)

jim40

Πολλά θα μπορούσαμε αλλά όταν η ηγεσία (πολιτική) κοιτάζει μόνο την δικιά της τσέπη δεν υπάρχει χώρος για οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι

Nikodimos

Αν είχαμε πάρει F-15H το 1999… Θα είχαμε να ανησυχούμε για τα τουρκικά F-15T. Το ίδιο ακριβώς αντίστοιχα δηλαδή που θα συνέβαινε αν είχαμε πάρει Eurofighter. Κι οι δύο εταιρείες (Οι Ιταλοί στην 2η περίπτωση) τα προωθούσαν ανοιχτά και στην Τουρκία.

Spyros

Καλά όλα τ’ άλλα (ευτυχώς δεν τα πήραμε), αλλά αυτό με το αυλάκι για τα σκέλη προσγείωσης μέσα στα σέλτερ… θα μπορούσε να φορτωθεί/ξεφορτωθεί οπλισμός σωστά; Και στους κοιλιακούς φορείς;

Gilan

Νομίζω ότι η επιλογή που έγινε τότε (F-16 Block 52+, Mirage 2000-5 MK2), ήταν η καλύτερη δυνατή. Όπως λέτε και εσείς τα F-15H θα ήταν πολύ για τον πόλεμο φθοράς πάνω από το Αιγαίο. Εξάλλου οι όποιες απώλειες των F-15H από ατυχήματα θα ήταν σημαντική μείωση της δύναμης, αν από τα 30 αεροπλάνα χάσεις τα 10, τότε έχασες το 1/3 της δύναμης σου…!
Δεν νομίζω το F-16 με σύμμορφες δεξαμενές να φτάνει την εμβέλεια του F-15!

Kimon

F15 ε; Όπως και ο Πανθηρ .. αχ βρε πτήση γιατί;
Θα τα προτιμούσα αυτά τα αεροσκάφη, έστω και 55 (σίγουρα οι αριθμοί είναι κρίσιμος παράγοντας), θα μπορούσαν αφού αναχαιτίσουν τα τουρκικά f16 πολλές φορές ανά έξοδο. (όπως γράφετε η Τουρκία τότε ίσως να μην μπορούσε να πάρει το f15 και επίσης είχε επενδύσει πάρα πολύ στο f16,πιο πολύ από εμας συν το γεγονός ότι ήθελε να μπει αν δεν είχε μπει ήδη στο f35)
Τα κόστη εισαγωγής του νέου αεροσκάφους δεν θα ήταν τόσο τραγικά αφού φοράνε τον ίδιο κινητήρα με τα 52αρια οπότε δεν θα κάναμε πολλά διαφορετικά , εκτός από την εκπαίδευση και τα υπόστεγα. Τα κόστη χρήσης αν ώρα δεν ειναι τόσο τραγικά όπως γράφηκε κατά καιρούς, καθώς το ένα καινούριο f15x θέλει 26.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης δηλ. Μόλις 6.000 πιο πολλά από ένα f16.
The final figure is said to be around $27,000 per flight hour. This is far less than the aging F-15C/D’s hourly operating cost (about $42,000 per hour) and about $6,000 more than what the USAF is paying to fly their largely middle-aged F-16 fleet today. https://www.thedrive.com/the-war-zone/22372/exclusive-unmasking-the-f-15x-boeings-f-15c-d-eagle-replacement-fighter
Βέβαια το άρθρο αναφέρεται στο x και όχι στο H αλλά δεν νομιζω να ήταν πολύ διαφορετικά για το προτεινόμενο.
Και θα είχαμε οικονομία στις εξόδους καθώς τα f16 / mirage πρέπει να προσγειώνονται για ανεφοδιασμό σε καύσιμα ενώ τα άλλα όχι και τόσο συχνά. Επίσης δεν νομίζω ότι τα 52αρια με τις συμμορφες να έχουν ίδια εμβέλεια με τα f15 και μην ξεχνάμε ότι πρώτα στα f15 χρησιμοποιήθηκαν συμμορφες δεξαμενές.
Και μην ξεχνάμε ότι όπως αναφέρετε η Κύπρος δεν θα κειτόταν μακράν πλέον…
(Η μόνη μου ένσταση είναι αν όντως έχουν τις ικανότητες του f15C στην αεροπορική υπεροχή , και δεν ξέρω αν τα ραντάρ που θα ήταν υποβαθμισμένη έκδοση των f15Ε θα είχαν το lookdown/shoot down των C, 65000 πόδια οροφή μην πάνε χαμένα!!)
Πολύ καλή στιγμή ήταν τότε να τα παίρναμε , όχι όμως τώρα σαν ΝΜΑ , καθως 20 χρόνια μετά αν πάμε προς ΝΜΑ πρέπει να πάμε σε άλλα αεροσκάφη.

apsa

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ – *********** ΜΕ ΤΑ F 15 [ ΟΠΩΣ Κ ΕΓΩ ] … ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΕΝΑ LINK [ https://www.tanea.gr/1999/05/07/greece/giati-kerdisan-f-16-stis-aeromaxies-toy-kysea/ ]= TOY TΣΙΠΗ ΚΩΣΤΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ = Γιατί κέρδισαν F-16 στις «αερομαχίες» του ΚΥΣΕΑ- ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΡΘΩΣ Η ΠΑ ΕΠΡΑΞΕ…ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ Κ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ …. ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΟΠΟΤΕ ΕΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΗΓΜΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΟΥ ΟΠΛΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΠΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΘΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΧΘΕΙΣ….ΑΡΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΟΥ ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΟΥ ΟΠΛΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟ…

Νικος

Σωστή επιλογή των F16 Block 52 και Mirage 2000-5 Eάν η αεροπορία είχε λυμένα τα προβλήματα διαθεσιμότητας και τις περισσευαν κατι δις δολλάρια, ας αγόραζε και F15 με την προυπόθεση ότι θα μπορούσανε να διαλέξουμε από όλη την γκάμα όπλων που έχουν πιστοποιηθεί για το F15 τα πιο κατάλληλα.

antonios

What if:
Ο ΕΣ ειχε 450 Αλεξανδρος, 72 ΡΖ 2000, 72 MLRS, 6 MEKO 200, 6 T-214, 270 Le02HELL , ειχε πυροβολαρχιες ΑΑ ,με ΑΙΜ-9L που αναπτυχθηκαν στην ελλαδα, καθε ομαδα πεζικου 2 ARIS IV, ελληνικους ολμους 120 μμ …ελληνικα ελαφρα ελικοπτερα κατασκευης Αλφα, ΑΑ με αρτεμις 30, Stand Off missile Macedon, Radar “HEMPAS” ή CCIAS , radar Τηλεμαχος και δεκαδες αλλα πρωτοποριακα ΕΛΛΗΝΙΚΑ συστηματα που ομως δεν δεινουν μιζες στους πολιτικους μας. Παραδειγμα: Γιατι δεν αναβαθμιζεται η θωρακιση των Μ-113 με την Ελληνικη ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ASPIS ? Η απαντηση ειναι απλη “δεν εχει μιζα μανα μου, εμεις οι πολιτικοι πως θα την βγαλουμε χωρις μιζα? Δεν βγενουμε μανα μου”! Ενα τετοιο αρθρο ΔΕΝ ΕΙΔΑ απο την ΠΤΗΣΗ…Κριμα…Αν μαζεψω λεφτα να σας πληρωσω θα επιτρεψετε ενα τετοιο αρθρο ?

Μανώλης

Ενδιαφέρον άρθρο.
Νομίζω σειρά στο “what if” έχει σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα αν είχαμε ενταχθεί στην κοινοπραξία για τα Eurofighter

ikaros

Ωραίος θα ήταν ο Αετός με το εθνόσημα της ΠΑ αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Μέσα από το άρθρο δίνεται και εσείς την απάντηση από κάποια στοιχεία που παραθέτετε για τον καθημερινό ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο και το ότι δεν δίνονταν τα όπλα που ήθελε η ΠΑ. Καταρχήν από ότι είχε γραφτεί στον ειδικό και όχι μόνο τύπο εκείνη την εποχή με τα διαθέσιμα κονδύλια η ΠΑ θα έπαιρνε το πολύ 28 F-15H δηλ. δύναμη που δεν μπορούσε να εξοπλίσει ούτε 2 μοίρες πλήρους σύνθεσης και άλλα 12 στο απώτερο μέλλον. Στο άρθρο υπάρχει το “ωραιοποιημένο” σενάριο για έκδοση του F-15H πλήρους δυνατοτήτων ενώ εκείνη την εποχή ήταν γνωστό πως η έκδοση που προσφερόταν στην ΠΑ ήταν υποβαθμισμένη (όπως τα F-15S της Σαουδικής Αραβίας μια υποβαθμισμένη έκδοση του Strike Eagle). Συγκεκριμένα γινόταν λόγος για CFT μειωμένης εμβέλειας, που ουσιαστικά χανόταν το μεγάλο πλεονέκτημα της επιλογής του Αετού, για αδυναμία φόρτωσης επιπλέον οπλισμού όταν θα έφεραν τις CFT, για υποβαθμισμένα ηλεκτρονικά κτλ. Το F-15H το φαντάζομαι σαν ένα παράγωγο των S, που θα απαιτούσαν μαζί με τα F-16C/D Block 30-50 & Mirage 2000EG/BGM αναβάθμιση μέσης ζωής. Υπό της παρούσες συνθήκες θα μπορούσαμε σήμερα να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση 28 (ή 40) F-15H, 70 F-16C/D Block30-50 και ίσως των μισών Mirage 2000 (γιατί ίσως τα μισά να είχαν αναβαθμιστεί από το συμβόλαιο της περιόδου εκείνης) ? Με όλα αυτά λοιπόν ορθώς δεν προχωρήσαμε στην επιλογή.

Κίμων

Πολύ καλή η τοποθέτησή σας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τι πραγματικά ζητάμε από την ΠΑ: εναέρια υπεροχή ακόμη και σε καιρό ειρήνης ή με κάθε κόστος πρόσβαση στις εσχατιές όλων όσα θέλουμε να λέμε ότι υπερασπιζόμαστε (Καστελόριζο, Κύπρος). Τα πόδια μας δεν πρέπει να βγαίνουν από το πάπλωμα, έλεγαν οι παλιοί και είχαν δίκιο.). Ελπίζω και εύχομαι να αναβαθμίσουμε τα 2000, που κάνουν και τη διαφορά πάνω από το Αιγαίο και με την αναβάθμιση των F16 να διατηρήσουμε την αεροπορική υπεροχή για το μέλλον, ακόμη κι αν οι Ούννοι πάρουν ρωσικά μαχητικά. Αν δε καταφέρουμε και μια -δυο μοίρες F35 τότε τα οποιαδήποτε επεκτατικά σχέδιά τους πάνε περίπατο.

ariseagle

Το τι έπρεπε να είχαμε κάνει δεν μπορούμε να το κρίνουμε τώρα, διότι γνωρίζουμε τι έγινε, οπότε θα είμαστε σαν μετά χριστόν προφήτες. Εκείνο που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι πότε η Έλληνες πολιτικοί συμπεριφέρθηκαν ορθολογικά που θα το έκαναν τότε;
Στο σήμερα λοιπόν, έχω να πω ότι οι περισσότερες σοβαρές δυτικές πολεμικές αεροπορίες στηρίζονται ή θα στηρίζονται σε λίγο στον τριπλό άξονα F-16/F-15/F-35. Κατά την γνώμη μου το F-15 έχει ακόμα και σήμερα λόγο εισαγωγής στην ΠΑ. Ποιός θα μπορούσε άλλωστε στην γειτονιά μας να τα βάλει με μια αεροπορία 200 συγχρονων αεροσκαφών, πλήρως δικτυωμένων, με τα απαραίτητα όπλα stand off και ατρακτίδια στόχευσης και αναγνώρισης; Ειδικά όταν αυτή η αεροπορία είναι η Π.Α με την στόφα που την συνοδεύει… Αφήστε που όλοι μας έχουμε φανταστεί τον αετό με τα ελληνικά εθνόσημα στα φτερά και έχουμε πει: “Τι θα έκανε αυτό το εργαλείο στα χέρια των Ελλήνων χειριστών;”
Νομίζω πως 120+ F-16V BLOCK 70/72 με 40 περίπου F-15SA/X και 40 F-35A τελειώνουν και την τελευταία σκέψη αντιπάλου εναντίων μας. Και κάνοντας χαβαλέ στους απέναντι θα βάζουμε readiness mirage 2000 eg/bg/block 30 να τους “εκπαιδεύουν”. Έτσι να μην χαλάμε και ακριβές ώρες πτήσεις βρε αδερφέ.

Καλυτερα που δεν τα πηραμε...

γιατι σε σχεση με τα 60+15 αεροσκαφη θα ειχαμε:
1 μεγαλυτερο κοστος ανα εξοδο.
2 μισος αριθμος αεροσκαφων περιπου 30 ~35 τεμαχια.
3 ενα επιπλεον τυπο αεροσκαφους στη ΠΑ με ο.τι αυτο συνεπαγεται (μυθος οτι τα Advanced ειναι νεος τυπος ασχετος με τα προηγουμενα μπλοκς).
4 εξτρα κοστη σε εκπαιδευση , υποστηριξη κτλ
5. αρχες δεκαετιας 2020 και βλεπουμε οτι με την αναβαθμιση των F16 με AESA εχουμε μεγαλυτερο αριθμο αξιομαχων αεροσκαφων απο οτι θα ειχαμε με τα φ15.
6. και πιο σημαντικο, η εισαγωγη των Μιραζ 2000 5 στην ΠΑ, συνοδεια με τα game-changer SCALP, που ειναι ανωτερα ποιοτικα των απεναντι φ16.
Επισης και οι δυο τυποι αεροσκαφων αρχιζουν και ξεθωριαζουν, οποτε δεν εχει και πολλη σημασια η επιλογη μετα απο 25~ 30 χρονια. Καλυτερα λοιπον 75 αεροσκαφη απεναντι στα 220 των Τουρκων παρα 35 ολα αυτα τα χρονια.

NIKOS

Η ΠΑ χρειαζοταν και χρειαζεται αριθμους,τα μολις 36 φ15 δεν θα επαρκουσαν,βεβαια ειχε ακουστει οτι υπηρχαν αντιδρασεις καη απο τους απεναντι..

ACHERON

«Η ΠΑ, δεν μπορεί να στέλνει για παράδειγμα 2 F-15E εναντίον 4 ή 6 F-16C/D για αναχαίτιση.
Σε καιρό πολέμου, ίσως τα 6 F-16 τα 2 F-15E να τα είχαν για πρωϊνό, αλλά σε καιρό ειρηνικής περιόδου, χρειάζονται ικανοί αριθμοί.»
Αυτή ἡ εθελοντική μας προσαρμογή στους κανόνες που θέτουν οἱ απέναντι είναι συνταγή ήττας.
Έστω και μακροπρόθεσμα.
Μόνο που το «μακροπρόθεσμα»,ισχύει την στιγμή της προσαρμογής,και αυτή έχει επέλθει προ πολλού.

Thras

Η ενίσχυση του στόλου των F16 και η ένταξη των Μ2000-5 ήταν ορθή επιλογή από άποψη κόστους, αριθμών και VFM. Πλέον αναβαθμίζουμε 84 F16 σε V και ελπίζουμε για 38 F16M και περί τα 40 Μ2000-5 για να μας πάνε έως το 2040. Σε αυτά τα μαχητικά που εκσυγχρονίζονται (ή ελπίζουμε να εκσυγχρονιστούν) μπορούν και πρέπει να προστεθούν μερικά ακόμη, ώστε να φτάσει η δύναμη κοντά στα 200 αεροσκάφη.
Πολύ μου αρέσει η ιδέα του Άρη για την ΠΑ 120 F16V, 40 F15X και 40 F35 (200 αεροσκάφη), αλλά προτιμώ στην παρούσα φάση την σύνθεση 84 F16V, 38 F16M, 45 M2000-5 και 50 F35 (217 αεροσκάφη), που με λιγότερα χρήματα παραμένει σε μία πιο οικονομική λειτουργικά ΠΑ, με διατήρηση δύο προμηθευτών και σχεδόν μία μοίρα περισσότερα αεροσκάφη διαθέσιμα.

Δημήτρης

what if …. αντι για αγορά 50 + 10 οption F-16C/D Block 52+ είχε γίνει αγορά μόνο 35 Β 52+ και ταυτόχρονος εκσυγχρονισμός των τότε 37 Β30 και 39 Β50 σε επίπεδο 52+;
what if …. με την αγορά των Adv προχωρούσαμε σε ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό τουλάχιστον των καινουριων 52+ σε Αdv και ενεργοποίση της option;
whati if …. αντί για αγορά 15 + 10 εκσυγχρονισμένα Μ-2000-5 προχωρούσαμε σε εκσυγχρονισμό των τότε 35 Μ-2000 EGM/BGM, αγορά 5-10 καινούριων Μ-2000-5, εγκατάσταση των RDM στα F1CG με ταυτόχρονη αναβάθμιση του κινητήρα και πιστοποίηση σε όλα AM39,SCALP EG κ.α
what if …. ;;;;

Em.Ti

Τότε (το ’99) οικονομικά τα αντέχαμε τα F-15, λίγα χρόνια μετά, όχι. Και είναι κρίμα να είχε δώσει έναν σκασμό λεφτά η χώρα μας για να εντάξει τα F-15H στο οπλοστάσιό της και μετά να μην τα χρησιμοποιεί επειδή μια ώρα πτήσης του Αετού έχει το υπερδιπλάσιο κόστος από του Γερακιού.
Ακόμα και χωρίς Κρίση όμως, και πάλι το μεγάλο κόστος χρήσης των F-15H θα πρόβαλε την ανάγκη για έναν τύπο που θα μπορούσε με αρκετά μικρότερο κόστος να βγάζει τις αναχαιτήσεις στο Αιγαίο. Άρα θεωρώ δεδομένο ότι θα γινόταν συμπληρωματική παραγγελία F-16C/D Blk52+, τουλάχιστον για 40 κομμάτια, ώστε να μπορούν να συμπληρωθούν οι αριθμοί και να ανέβουν οι διαθεσιμότητες.
Δεν το συζητά κανείς ότι το F-15H θα ήταν πραγματικά πολλαπλασιαστής ισχύος για το Αιγαίο. Ακόμα κι αν τελικά η Τουρκία έπαιρνε την αντίστοιχη έκδοση για την ΤΗΚ, το επίπεδο της αποτρεπτικής ισχύος της ΠΑ θα ανέβαινε κατακόρυφα ενώ θα έπαιρνε το όπλο που θα θωράκιζε τον ΕΑΧ Ελλάδος-Κύπρου. Επειδή όμως μιλάμε για την Ελλάδα και όχι για το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία ή τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία, πρέπει δυστυχώς όλες μας οι προμήθειες να γίνονται με έναν κάποιο λόγο κόστος/απόδοση και εκεί το F-15H για την καθημερινότητα του Αιγαίου είναι που χάνει.

CKfurious

Ήταν μια καθαρά πολιτκή απόφα$η
Ο Τ$$όχα μπήκε μέσα στο ΚΥΣΕΑ για να ζητή$ει 36 F15H
Ο Σημίτης ήξερε πως εάν προχώραγε με τα F15 ο T$soxa θα είχε βγάλει αρκετά$ ώστε να αγορά$ει όλο το πα$σοκ και να τον πετάξει από πρωθυπουργό !
Οποτε προέκυψαν τα PLUS
Για τα -5: η ηγεσία της αεροπορίας το έμαθε από την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ αφού ποτε δεν το είχαν ζητήσει! Αντικατάσταση απωλειών των είχαν αλλα σε πολύ χαμηλή προτεραιότητα

epampapas

Ποιο εύκολα πουλάει στην ΠΑ η Sukhoi και η Chengdou παρά η Boeing…

GK_

Πιστευω οτι τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα εαν ολο το πλαισιο των επιλογων-αγορων της ΠΑ δεν ηταν το σημερινο. Για παραδειγμα σημερα ειμαστε μαρτυρες του εκσυγχρονισμου τμηματος του στολου των F-16 σε F-16V ενω διατηρουνται σε υπηρεσια τα 2000EGM/BGM που αντιπροσωπευουν την τεχνολογια του 1982, F-16Β30 που αντιπροσωπευουν την τεχνολογια του 1987 και τα F-16Β50 και τα F-4Ε AUP που αντιπροσωπευουν την τεχνολογια του 1993-94. Λιγο πολυ περιπου 110 αεροσκαφη σε ενα συνολο (σημερινου) στολου 220 αεροσκαφων περιπου. Με τα σημερινα τεχνολογικα δεδομενα, εαν υπηρχε το απαραιτητο «ρευστο» οπως απεδειξε ο Πρωθυπουργος στην ΔΕΘ («Τα λεφτα! (Κε Σταϊκουρα), τα Λεφτα!»), θα ηταν απαραιτητη μια επενδυση περιπου 8 – 12 δις € (μια εξαιρετικα αισιοδοξη εκτιμηση των απαραιτητων χρηματοοικονομικων δεμσευσεων για να πραγματοποιηθει) για την αντικατασταση τους στην βαση του 1:1, αναλογως των ΝΜΑ που θα ειχε επιλεξει η ΠΑ, τα οποια με βαση τις δεσμευσεις του απωτερου παρελθοντος – κοινως πολιτικα «γραμματια» – θα ηταν τα EF2000 και Rafale μεχρι σημερα και με το F35 στο «βαθος» να περιμενει την σειρα του.
Ειναι λογικο οτι το πλαισιο μιας πιθανης αγορας των F-15H αναιρει ολα τα προηγουμενα, καθως εκ των πραγματων ακυρωνει και τα «γραμματια» αφηνοντας μονο το F35.
Σιγουρα οι επιδοσεις του F-15H ειναι σημαντικα ανωτερες σε σχεση με τις δυνατοτητες που ειχαν ή και ακομη αυτες που απεχτησαν οι δυο αντιπαλες αεροποριες μεχρι σημερα.
Το ζητημα ομως δεν περιοριζεται απλα στο να αγοραστουν τα «καλυτερα», εστω και με καποιες «εκπτωσεις» στα ηλεκτρονικα, καθως ο υπολοιπος στολος το ιδιο χρειαζεται ενα «φρεσκαρισμα». Δηλαδη περα απο την σημαντικη δεσμευση απεναντι στο μαχητικο της Boing, η ΠΑ το ιδιο θα επρεπε να διαθεσει καποια ουκ ολιγα χρηματα, για τον εκσυγχρονισμο των μαχητικων που θα συνεχιζαν και εξακολουθουν να χρησιμοποιουνται μεχρι σημερα. Οποτε το σκεπτικο μαλλον θα επρεπε να λαβει υποψη και τα δυνητικα προγραμματα εκσυγχρονισμου των F-4E, M2000EGM/BGM, F16C/D-B30/B50, τα οποια θα επρεπε να πραγματοποιηθουν σε βαθος το πολυ δεκαετιας μεχρι το 2008-2009!
Σε ενα αναλογο σκηνικο, η εξοπλιστικη πολιτικη (ενδεικτικα) μετα το 2010, δεν θα ειχε σχεδον κανενα «βραχνα» για το παλιοτερο πτητικο υλικο οπως συμβαινει μεχρι τις ημερες μας με τα μαχητικα των παλιοτερων εκδοσεων και θα επικεντρωνονταν σχεδον αποκλειστικα στην αγορα νεων αεροσκαφων για την γενεαλογικη αντικατασταση του υπαρχοντος στολου με νεοτερα. Σιγουρα μια τετοια επιλογη θα ειχε οδηγησει σε ενα συρρικνωμα του αεροπορικου στολου, καθως αντι για 105 F16B52+/M2000-5 θα υπηρχαν περιπου 45 F15H και περιπου αλλα 160 εκσυχγρονισμενα μαχητικα 2ης και 3ης γενιας σε ενα «αλφα» επιπεδου βελτιωμενο προτυπο.
Εν ετη 2019 μαλλον θα συζηταγαμε αποκλειστικα για την παραλλαγη και τα οπλα των υπο παραλαβη ΝΜΑ (οποια και εαν αυτα ειναι) για ενα εκσυγχρονισμο των F15H και εαν αυτος θα επρεπε να ειναι εκτατεμενος εξαιτιας των παραλαβων των ΝΜΑ και οχι για τον εκσυγχρονισμο των M2000EGM με 1 δις € και των F16B30/B50 απο «σποντα» με απαρτια των F-16B52+ απο το προγραμμα του 1,58 δις $ (περιπου 1,4 δις €) των υπο εκσυγχρονισμο F-16V.
Σιγουρα η ΠΑ θα ηταν μια «αλλη» αεροπορια.

George

Και ένα what if μελλοντικό…..
What if η ΠΑ ανταλλάξει 32 F-16/30 & 37 F-16/50 με 55 Μ-2000/5ΜΚ1 της Ταιβάν με τιμές 1-1
Τους AIM-9 με Magic & Meteor (ίδιοι αριθμοί)
Και της πωλήσει 85 σουίτες από απάρτια των 52+/Μ για να τα εκσυγχρονίσει
Και με αυτά τα χρήματα (από απάρτια και το κόστος από τα 14 επιπλέον α/ε που δίνει σε σχέση με αυτά που παίρνει) η ΠΑ εκσυγχρονίσει όλα τα 5άρια δίλιτρα (ΜΚ1 & ΜΚ2) σε ΜΚ3 κατά τα πρότυπα των ΗΑΕ/αγοράσει όπλα για τα F-16V?

SAGNOSCOSTAS

Ενα εξαιρετικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων και δυνατοτήτων απευθυνόμενο σε παχυλά πορτοφόλια και με περιορισμούς στις εξαγωγικές του εκδόσεις.Η ενδεχόμενη αγορά του θα απαιτούσε την ριζική αναθεώρηση όλου του δόγματος αλλά και των υποδομών της Π.Α. με αποτέλεσμα να πάει “στον βρόντο” όλη η δουλειά που είχε γίνει από το 1974 και εντεύθεν.Ακόμη και οι εργαλειομηχανές του ήταν διαφορετικές από τις αντίστοιχες των άλλων μαχητικών.Το κόστος χρήσης ξεπερνούσε κατά πολύ τις δυνατότητες της εποχής.Οι πόροι που απαιτούνταν (ανθρώπινοι-οικονομικοί) ήταν απλά απαγορευτικοί εάν θέλαμε να έχουμε μια δύναμη με διαθεσιμότητα πίστας της τάξης του 70%..Ακόμη και σήμερα,μετά από μια 45χρονη εξελικτική πορεία, οι Μοίρες που το αξιοποιούν στις Η.Π.Α. είναι “για πάρτη τους” μιας και το σύστημα απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση και αφοσίωση (όπως και του Α-10).Εργατώρες συντήρησης άφθονες, κόστος αναλωσίμων σημαντικό, αναγκαιούντες χρόνοι υπολογίσιμοι.Το δε κόστος αναπλήρωσης απωλειών επιεικώς δυσθεώρητο και ανέφικτο για τα δικά μας δεδομένα.Ορθώς προέβημεν στην τότε επιλογή.Μακάρι να είχαμε την οικονομική δυνατότητα αλλά και την αναγκαία υποδομή (υλικοτεχνική-βιομηχανική) να υποστηρίξουμε τέτοιου επιπέδου α/φη.Είπαμε: πρέπει πάντα να ξέρουμε ποιοί είμαστε και που πατάμε και να μην αιθεροβατούμε.

Marnix

Καλως η Κακως αν θελαμε να εχουμε σοβαρη παρουσια πανω την Κυπρο σε περιπτωση κρισης αυτα τα μαχητικα θα επρεπε να υπαρχουν σε 2 μοιρες στη σουδα για να καλυπτουν ανατολικη μεσογειο.
Δεν θα ηταν σωστο ομως τη χρονικη στιγμη που λετε γιατι ειχαν ειδη αποκτηθει 2 τυποι μαχητικων κ θα βαζαμε κ τριτο μαχητικο 3ης γενιας που δεν θα υπηχε λογικη καμια!!
Σωστο θα ηταν να ειχαμε αγορασει ΠΧ 100 F16 bl30 +40 bl.50 + 40 F15E. + 30 F16bl50+.
Αυτη θα ηταν η ΠΑ μας σημερα με καποια πλεονεκτηματα κ ισως καποια μειονεκτηματα κυριως οσων αφορα την ελειψη του ΣΚΑΛΠ κ των ΜΙΚΑ απο το οπλοστασιο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά

Related News

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Η Ρωσία παρέδωσε περισσότερα MiG-29 στην Αίγυπτο;

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα μπορούσε να έχει παραλάβει συνολικά 52 μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο «New Defence Order...

Ν. Δένδιας: Απογοητευτική η στάση του SPD στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Τη "βαθιά απογοήτευσή" του για τη στάση του Σοσιαλδημοκρατικoύ Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στις προτάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών...