29.4 C
Athens
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ What If: Αγορά F-15H το 1999 αντί των 60 F-16C/D Block 52+...

What If: Αγορά F-15H το 1999 αντί των 60 F-16C/D Block 52+ και 25 Mirage 2000-5Mk2

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 612
  •  
  •  

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί, “τι θα συνέβαινε αν…”. Πριν αρκετούς μήνες είχαμε ξεχάσει το ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών F/A-18 από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντί του συνδυασμού των Mirage-2000EG/BG και των F-16C/D το 1985. Ακούστε τον πολλές και ενδιαφέρουσες διαφορικές απόψεις από τους αναγνώστες μας για το θέμα, αλλά τελικά όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια υπόθεση εργασίας.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια τελείως διαφορετική υπόθεση εργασίας, που αφορά ουσιαστικά τη δεύτερη μεγαλύτερη Αγορά του Αιώνα που έγινε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αν υποθέσουμε πως η πρώτη Αγορά του Αιώνα (ουσιαστικά μια ονομασία πολιτικού marketing, καθώς και άλλες φορές μέσα στον Αιώνα η ΠΑ είχε αγοράσει μαζικά αεροσκάφη) έγινε το 1985 και αφορούσε την απόκτηση 40 + 40 μαχητικών αεροσκαφών, τότε αναμφίβολα Η δεύτερη αγορά έγινε το 1999 με την αγορά 60+25 νέων μαχητικών αεροσκαφών (οκ, 60+15+ εκσυγχρονισμός άλλων 10).

WHAT IF: Τι μορφή θα είχε η Αεροπορία σήμερα αν είχαμε αγοράσει F-18 το 1985 αντί F-16/Mirage 2000;

Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται πολύ καλά από εκείνη την περίοδο, πως η Πολεμική μας Αεροπορία είχε εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης κάποιου μαχητικού αεροπορικής υπεροχής. Έτσι οι επιτελείς της ΠΑ δεν είχαν διστάσει να να εξετάσουν και το ενδεχόμενο απόκτησης ρωσικών μαχητικών τύπου Su- 27, αλλά και των αμερικανικών F-15H. H σκέψη ήταν πολύ απλή, αν θέλαμε την διαφορά στο Αιγαίο, θα έπρεπε να έχουμε κάτι πολύ διαφορετικό από τον αντίπαλο.

Και ποια η καλύτερη στιγμή, όταν η Ελλάδα τότε, μέλος της ΕΕ και την ΟΝΕ, μπορούσε να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η Τουρκία ήταν βυθισμένη σε μια οικονομική κρίση.

Ας εξετάσουμε για λίγο το θέμα των ρωσικών μαχητικών. Τότε είχαν όντως εξεταστεί τα Su-27, που στην πραγματικότητα ελάχιστα περισσότερα είχαν να προσφέρουν ακόμη και σε σχέση με τα F-15A. Το καλύτερο που θα μπορούσαμε τότε να είχαμε πάρει θα ήταν μια πρώιμη έκδοση των κινεζικών Su-30, Su-30MKK, και δυσκολότερα τα Su-30MKI της Ινδίας ή τα Su-30MKM της Μαλαισίας.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν μια ίσως καταστροφική απόφαση για την ΠΑ, που θα είχε επενδύσει δις σε υποδομές για ένα τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας μαχητικό (cost-benefit analysis).

What if: Θα μπορούσαμε να είχαμε εκσυγχρονίσει τα Mirage F.1CG αντί να τα αποσύρουμε και σήμερα να πετούσαν πλάι στα Mirage 2000-5Mk2;

Πάμε τώρα στο F-15H, που ήταν ουσιαστικά και ο “κρυφός” πόθος, αλλά και προτίμηση αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών της ΠΑ εκείνης της εποχή. Το 1999, όπως είπαμε και παραπάνω, η ΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, είχε το απαραίτητο budget για να καταφέρει να κάνει την διαφορά στο Αιγαίο.

Αν και η αγορά ενός μαχητικού αντίστοιχου των F-4E ήταν ανέκαθεν η επιθυμία της ΠΑ, ποτέ δεν είχε τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά ενός αεροσκάφους επιπέδου F-15/F-14. Αυτός ήταν και ο λόγος που από τα F-15 στα τέλη της δεκαετίας του ’70, άρχισε να κοιτά τα F/A-18 για να καταλήξει στα F-16.

 

Τώρα, την συνέχεια την γνωρίζουμε, καθώς τo 1999 παραγγέλθηκαν 60 μαχητικά F-16C/D Block 52+ και 25 (15 εκσυγχρονισμένα και 10 νέα) μαχητικά Mirage 2000-5Mk2.

Τα πρώτα έφεραν στο Αιγαίο τα ραντάρ AN/APG-68v9 με προηγμένες δυνατότητες, σκοπευτικού επί κράνους, σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου (CFT), ενώ τα δεύτερα το ραντάρ RDY, EW ICMS Mk3, MICA EM/IR καθώς και πυραύλους Cruise SCALP EG. Όπως και να το κάνουμε, η Νο2 αγορά του Αιώνα ήταν αρκετά “βαρύτερη” από την Νο1..

 

Su-27UB Flanker και F-15C Eagle: Μία εικόνα από το μακρινό παρελθόν… που θα μείνει εκεί.

Το θέμα όμως είναι πως η ΠΑ έφτασε πολύ κοντά στην αγορά μαχητικών F-15E, ή μάλλον, F-15H. H ΠΑ χρειαζόταν κάτι που θα έκανε όπως έχουμε ξαναπεί την διαφορά, και θα έδινε σαφή ποιοτική διαφορά σε σχέση με την Τουρκική Αεροπορία. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να φτάσει στην Κύπρο ή στο Καστελόριζο, να πλήξει στόχους στο έδαφος, να αντιμετωπίσει την εχθρική αεροπορία με ένα μαχητικό ικανό να μάχεται υπεράριθμους αντιπάλους, και να επιστρέφει νικητής.

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς κόστος. Η πιθανή αγορά τότε δεν θα κατάφερνε επ ουδενί να ξεπεράσει τον αριθμό των 36 μαχητικών F-15H, που θα έπρεπε να κάνουν τη δουλειά που κάνουν σήμερα τα εναπομείναντα μαχητικά F-16C/D Block 52+ και Mirage 2000-5Mk2. Φυσικά, στο κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία των νέων μαχητικών θα πρέπει να προσθέσουμε και τις απαραίτητες υποδομές (συντήρησης, εκπαίδευσης πιλότων και τεχνικών κοκ).

ΘΕΜΑ: F-15 2040 vs F-35. Αιρετική επιλογή ή υπαρκτή λύση;

 

Τώρα, κάναμε καλά ή όχι; Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε 20 χρόνια μετά, εκ του αποτελέσματος. Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε επιγραμματικά τα θετικά και αρνητικά κάθε λύσης, και να αφήσουμε τους αναγνώστες μας να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Καταρχάς, τα F-15H θα είχαν την απαραίτητη εμβέλεια να φτάσουν σε δύσκολα σημεία, εντός, και κυρίως εκτός ελληνικής επικράτειας. Και μάλιστα, αυτό μπορούσαν να το κάνουν φορτωμένα με ικανό αριθμό όπλων.

 

Η δυνατότητά τους να διεισδύουν στην εχθρική αεράμυνα με ένα τεράστιο φορτίο όπλων, ενώ ταυτόχρονα είναι απόλυτα ικανά να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τα έκανε ιδανικά για όλα τα είδη των αποστολών… σε μια αποστολή! Δηλαδή, θα μπορούσαν να κάνουν Διείσδυση-Κρούσης, Αεροπορική Υποστήριξη, Ναυτική Κρούση, και να εμπλακούν με ανώτερους αριθμητικά αντιπάλους.

Νέα παραγγελία Legion Pod για τον εξοπλισμό των F-15C μέχρι το τέλος του έτους από την… Boeing!

 

Ίσως είναι υπερβολικό να γράψουμε όλα τα πλεονεκτήματα ενώ αεροσκάφους σαν το F-15H/F-15E. Πρέπει να πούμε πως αρκετές αεροπορίες, που είχαν/έχουν πρόβλημα/τα αντίστοιχα με της ΠΑ, απέκτησαν το αεροσκάφος. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία, που είχε κάποτε να αντιμετωπίσει την Ιρακινή και σήμερα την Ιρανική Αεροπορία, επέλεξε το αεροσκάφος, σε πολλές μάλιστα γενιές του.

Σήμερα τα F-15SA θα πρέπει να “κυνηγούν” εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την εχθρική ενδοχώρα (λέγε με Ιράν). Και μπορούν να το κάνουν πολύ άνετα, αφού δεν υπάρχει αεροσκάφος του Ιράν που θα μπορούσε να το απειλήσει…

 

 

Το ίδιο η Νότια Κορέα, που θα έπρεπε να βρει τρόπους να καταστρέψει τα πυρηνικά της Βόρειας, πριν αυτά εκτοξευτούν. Προσοχή, δεν πρέπει να συγχέουμε τα F-15H/E με τα παλαιότερα F-15A/B/C/D, καθώς τα τελευταία ήταν αμιγώς αεροπορικής υπεροχής, ενώ τα πρώτα είναι εξειδικευμένα αεροσκάφη υποστρατηγικής κρούσης που διατηρούν αυτούσια την ικανότητα αεροπορικής υπεροχής.

Κάπως έτσι αγόρασε και το Ισραήλ τα δικά του F-15I Ra’am, καθώς χρειαζόταν -απεγνωσμένα- ένα αεροσκάφος υποστρατηγικής κρούσης που θα μπορούσε να φτάσει όπου χρειαστεί (βασικά στο Ιράν).

Επιχειρησιακό για χρήση από το F-15E το JASSM-ER

 

Τώρα, υπάρχει αρκετά “αλλά”… Καταρχάς υπήρξε μια συζήτηση για το αν θα μπορούσαν τα αεροσκάφη F-15H να μπουν στα υπόστεγα της ΠΑ. Θυμίζουμε πως τα υπόστεγα είχαν φτιαχτεί για αεροσκάφη F-5, F-1, A-7H, F-104G και με το “ζόρι” χωρούσαν τα F-4E (ευτυχώς το Phantom ήταν αρκετά “μαζεμένο” παρά τις διαστάσεις του, καθώς είχε σχεδιαστεί σαν αεροσκάφος αεροπλανοφόρων).

Οι περισσότεροι λοιπόν θεωρούν πως τα F-15H δεν θα χωρούσαν στα υπάρχοντα υπόστεγα… Αυτό είναι ένας αστικός μύθος.

Καλώς ή κακώς, η σκέψη πως τα F-15H δεν θα χωρούσαν στα υπόστεγα, δεν είναι σωστή. Είχε γίνει μελέτη για την μετατροπή κάποιων υποστέγων, σε διάφορα αεροδρόμια, έτσι ώστε το F-15H να “συρταρώνει” μέσα.

Θα δημιουργούνταν με εκσκαφή τρεις στενοί διάδρομοι για τα σκέλη προσγείωσης, που θα “οδηγούσαν” προσεκτικά το αεροσκάφος εντούς του υποστέγου, “ντύνοντάς” το ουσιαστικά με το καταφύγιο, σαν “κάλτσα”!

Μην περιμένει κανείς πως τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να βγουν έτσι “άνετα” με αναμμένο τον κινητήρα, όπως πχ τα Mirage 2000. Θα είχαμε “ανατίναξη” του υποστέγου! Αλλαγές έπρεπε να γίνουν, αλλά όχι τόσο κοστοβόρες. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για τις κτιριακές υποδομές, κατά τα λοιπά όμως, καμία σχέση!

ΘΕΜΑ: Όχι άλλο F-15, θα σκάσουν τα καζάνια

Τώρα, σε ότι αφορά την εισαγωγή νέου τύπου σε υπηρεσία, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η ΠΑ επέλεξε τότε την εισαγωγή ουσιαστικά δυο νέων τύπων, καθώς τα F-16C/D Block52+ ουδεμία σχέση είχαν με τα Block30/50, σε υπηρεσία μέχρι τότε, ενώ και τα Mirage 2000-5Mk2 ήταν έτη φωτός ανώτερα των Mirage 2000EGM/BGM. Συνεπώς, ούτε κι αυτό μετρούσε σαν “δικαιολογία” τόσο.

Πάμε τώρα στην αντιπέρα “όχθη”… Καταρχάς, τα F-16C/D Block 52+ ήταν και παραμένουν εξαιρετικά αεροσκάφη.

 

H τοποθέτηση των CFT τα έκανε ικανά να συναγωνίζονται τα F-15E, ενώ με την τοποθέτηση νέων εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου, μπορούσαν κι αυτά να φτάσουν όπου πρέπει, είτε ο προορισμός λέγεται Κύπρος, είτε Καστελόριζο, είτε βιομηχανική περιοχή Άγκυρας (λέμε τώρα).

Επίσης, με την βοήθεια σύγχρονων συστημάτων ναυτιλίας και σκόπευσης, μπορούσε να κάνει ότι και το F-15E, ενώ το AN/APG-68v9, αν και δεν είχε την εμβέλεια του AN/APG-70 εντούτοις δεν υπολείπεται σε δυνατότητες.

Δοκιμή Taurus από F-15K

Ταυτόχρονα, πιθανή επιλογή του F-15H δεν ισοδυναμούσε με την αποδέσμευση προηγμένων όπλων stand-off, που εκείνη την περίοδο οι ΗΠΑ “ζοριζόντουσαν” να πουλήσουν στη χώρα μας. Ο βασικός λόγος δεν ήταν τόσο η Τουρκία, όπως σε πολλούς αρέσει να λένε, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε απομακρυνθεί στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, και είχε αρχίσει να αγοράζει τα “πάντα όλα” ευρωπαϊκά.

Ακόμη και αμερικανικής κατασκευής οπλισμό, τον εκσυγχρόνισαν Γερμανοί (Μ48Α5 MOLF, F-4E AUP κοκ). Βέβαια, δεν αποκλείεται με την αγορά των F-15H να αποδεσμεύονταν, αν και λύσεις υπήρχαν, και υπάρχουν, εξαιρετικές και από Ευρώπη μεριά (αγόρασαν οι Κορεάτες άλλωστε).

ΗΠΑ vs ISIS: Tα F-15E και τα A-10 “βγάζουν το φίδι από την τρύπα”

Τώρα, το θέμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι αν χρειαζόμασταν “λίγα και καλά” ή “πολλά και ικανοποιητικά”. Αν σκεφτούμε, η αγορά των 60+25 συμπληρώθηκε από άλλα 30 αεροσκάφη F-16C/D Block 52+Adv, κι έτσι η ΠΑ είχε διαθέσιμα 115 μαχητικά 3,5 γενιάς. Αν τώρα είχαμε πάει στα F-15H, ακόμη και με συμπληρωματική παραγγελία, δεν θα καταφέρναμε να αποκτήσουμε περισσότερα από 50 μαχητικά, ή έστω 55, που πολύ δύσκολα θα εξόπλιζαν τρεις μοίρες.

Και μην ξεχνάμε, πως πάνω από το Αιγαίο γίνεται ένας πόλεμος φθοράς, με μαζικές παραβιάσεις από τους φίλους και γείτονες του FIR Αθηνών. Όταν η “άλλη πλευρά” μπορεί να παρατάξει 250 μαχητικά, δεν μπορείς να τα αντιμετωπίζεις καθημερινά με 120 (50 F-15H και 32 F-16 B30, 38 F-16 B50). Χρειάζονται αριθμοί, που θα επιτρέψουν την ΠΑ να αντιμετωπίσει παραβιάσεις “κορεσμού” της ικανότητας μας να ανταποκριθούμε σε τέτοιες καταστάσεις.

Η δύσκολη εξίσωση της αντικατάστασης των F-15 της USAF

Η ΠΑ, δεν μπορεί να στέλνει για παράδειγμα 2 F-15E εναντίον 4 ή 6 F-16C/D για αναχαίτιση. Σε καιρό πολέμου, ίσως τα 6 F-16 τα 2 F-15E να τα είχαν για πρωϊνό, αλλά σε καιρό ειρηνικής περιόδου, χρειάζονται ικανοί αριθμοί. Τώρα, ακόμη κι αν υποθέταμε πως θα βρίσκαμε από παραχώρηση μεταχειρισμένα F-15C (δύσκολο, από τη στιγμή που η USAF δεν τα αντικατέστησε ποτέ με τα ελάχιστα F-22), δεν πρέπει να ξεχνάμε το κόστος ανά ώρα πτήσης των F-15H/E και το κόστος του F-16C/D.

Πριν κλείσουμε, θα πρέπει να θυμίσουμε πως ακόμη και το Ισραήλ, προτίμησε να πάρει περισσότερα F-16I Sufa, και να κρατήσει τα F-15I Ra’am για υποστρατηγική κρούση. Σήμερα, στη Συρία, το “παιχνίδι” το κάνουν τα Sufa, ενώ τα F-15E(Ι) μένουν για άλλους λόγους πίσω. Καμία φορά, ο πόλεμος, ή το παιχνίδι ισχύος (Αιγαίο, Μέση Ανατολή κοκ) είναι θέμα οικονομίας δυνάμεων κι όχι “μεγέθους”.

“Παράσημο” που άργησε 11 χρόνια σε ισραηλινά F-15 Ra’am και F-16I Sufa

Τέλος, θα πούμε ότι πιθανή αγορά F-15H δεν θα επέτρεπε την αγορά των Mirage 2000-5Mk2. Αυτό σημαίνει πως η ΠΑ δεν θα είχε ούτε MICA EM/IR, ούτε SCALP-EG. Ίσως είναι και σοβαρό θέμα συζήτησης, τι αεροπορία θέλαμε και τότε…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σημερινό άρθρο, όπως και άλλα αντίστοιχα, έχουν γραφτεί προκειμένου οι αναγνώστες μας να μπορούν να εκθέσουν τις απόψεις τους και να εμπλακούμε όλοι σε ένα δημιουργικό διάλογο.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 612
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

45 ΣΧΟΛΙΑ

45 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Πάνθηρ

Ααχχχ…Αγαπημενη μας ΠΤΗΣΗ, μην ξυνεις πληγες…

(Αλλα το αρθρο ειναι μοναδικο, οπως παντα!)

jim40

Πολλά θα μπορούσαμε αλλά όταν η ηγεσία (πολιτική) κοιτάζει μόνο την δικιά της τσέπη δεν υπάρχει χώρος για οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι

Nikodimos

Αν είχαμε πάρει F-15H το 1999… Θα είχαμε να ανησυχούμε για τα τουρκικά F-15T. Το ίδιο ακριβώς αντίστοιχα δηλαδή που θα συνέβαινε αν είχαμε πάρει Eurofighter. Κι οι δύο εταιρείες (Οι Ιταλοί στην 2η περίπτωση) τα προωθούσαν ανοιχτά και στην Τουρκία.

Spyros

Καλά όλα τ’ άλλα (ευτυχώς δεν τα πήραμε), αλλά αυτό με το αυλάκι για τα σκέλη προσγείωσης μέσα στα σέλτερ… θα μπορούσε να φορτωθεί/ξεφορτωθεί οπλισμός σωστά; Και στους κοιλιακούς φορείς;

Gilan

Νομίζω ότι η επιλογή που έγινε τότε (F-16 Block 52+, Mirage 2000-5 MK2), ήταν η καλύτερη δυνατή. Όπως λέτε και εσείς τα F-15H θα ήταν πολύ για τον πόλεμο φθοράς πάνω από το Αιγαίο. Εξάλλου οι όποιες απώλειες των F-15H από ατυχήματα θα ήταν σημαντική μείωση της δύναμης, αν από τα 30 αεροπλάνα χάσεις τα 10, τότε έχασες το 1/3 της δύναμης σου…!

Δεν νομίζω το F-16 με σύμμορφες δεξαμενές να φτάνει την εμβέλεια του F-15!

Κωστας

Λενε οτι ο χρονος ειναι ο καλυτερος κριτης. Περασανε τα χρονια και εχουμε ΠΑ, εστω το ετος 2025 και χωρις καμια νεα αγορα, με το 1ο σεναριο: 35 F15Η με AESA, 38 F16 block 50 Advanced 32 F16 block 30 27 Mirage 2000 2ο σεναριο: 84 F16 block 72/Viper 38 F16 block 50 Advanced 24 Mirage 2000 5 18 Mirage 2000 32 F16 block 30 Συμπερασματικα, αφηνωντας απεξω τα 38 αναβαθμισμενα F16 μπλοκ 50 Advanced που ειναι ιδια και στα δυο σεναρια και εχουμε τελικα: 35 ΑΞΙΟΜΑΧΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ στο 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ 108 ΑΞΙΟΜΑΧΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ στο 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 1 ΠΡΟΣ… Read more »

Kimon

F15 ε; Όπως και ο Πανθηρ .. αχ βρε πτήση γιατί; Θα τα προτιμούσα αυτά τα αεροσκάφη, έστω και 55 (σίγουρα οι αριθμοί είναι κρίσιμος παράγοντας), θα μπορούσαν αφού αναχαιτίσουν τα τουρκικά f16 πολλές φορές ανά έξοδο. (όπως γράφετε η Τουρκία τότε ίσως να μην μπορούσε να πάρει το f15 και επίσης είχε επενδύσει πάρα πολύ στο f16,πιο πολύ από εμας συν το γεγονός ότι ήθελε να μπει αν δεν είχε μπει ήδη στο f35) Τα κόστη εισαγωγής του νέου αεροσκάφους δεν θα ήταν τόσο τραγικά αφού φοράνε τον ίδιο κινητήρα με τα 52αρια οπότε δεν θα κάναμε πολλά διαφορετικά… Read more »

Sousourada

Πολύ σωστά όλα, με μια επισήμανση που έχω να κάνω προς όλους, όχι μόνο προς εσένα: η Κύπρος σήμερα δεν “κείται μακράν” λόγω γεωγραφίας, αλλά λόγω του φοβικού συνδρόμου των ελληνικών κυβερνήσεων. Και στο Σαρωνικό να ήταν η Κύπρος, πάλι δεν θα έστελνε μαχητικά η Ελλάδα.
Καλημέρα!

Kimon

Εγώ το έγραψα καθαρά ως προς την εμβέλεια του αεροσκάφους

apsa

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ – *********** ΜΕ ΤΑ F 15 [ ΟΠΩΣ Κ ΕΓΩ ] … ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΕΝΑ LINK [ https://www.tanea.gr/1999/05/07/greece/giati-kerdisan-f-16-stis-aeromaxies-toy-kysea/ ]= TOY TΣΙΠΗ ΚΩΣΤΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ = Γιατί κέρδισαν F-16 στις «αερομαχίες» του ΚΥΣΕΑ- ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΡΘΩΣ Η ΠΑ ΕΠΡΑΞΕ…ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ Κ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ …. ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΟΠΟΤΕ ΕΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΗΓΜΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΟΥ ΟΠΛΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ… Read more »

Paliouras

Ωραιο το αρθρο του τοτε. Συγκλονιστικο το οτι δεν αναφερει κιχ για την Κυπρο (που προφανως “κειται μακραν” για τους Σημιτακους).

Bob Batons

Ο Σημίτης το είπε το κείται μακράν;;

Νικος

Σωστή επιλογή των F16 Block 52 και Mirage 2000-5 Eάν η αεροπορία είχε λυμένα τα προβλήματα διαθεσιμότητας και τις περισσευαν κατι δις δολλάρια, ας αγόραζε και F15 με την προυπόθεση ότι θα μπορούσανε να διαλέξουμε από όλη την γκάμα όπλων που έχουν πιστοποιηθεί για το F15 τα πιο κατάλληλα.

Γιαννης

Μπραβο, πολυ σωστα. Να θυμισουμε οτι ο τελικος αριθμος ειναι 35 F15 με 60+25+30=115 αξιομαχα αεροσκαφη αρχες δεκαετιας 2020. Γιατι αν επιλεγαμε τα F15 το 1999, το 2005 δεν θα ειχαμε με καμια κυβερνηση επιπλεον παραγγελια 30 F16. Αρα το 2020 θα εχουμε συγχρονη αεροπορια υπολογισιμη και ποιοτικα ανωτερη των τουρκων, με την σταδιακη αναβαθμιση των φ16, και οχι αεροπλο’ί’α (καλα ακουσατε) με μια μονο αξιομαχη βαση της Σουδας (που θα προοριζονταν τα 35 F15Hellas) και ολος ο Ελλαδικος χωρος με ξεπερασμενα αεροσκαφη τυπου Μιραζ 2000 και φ16 μπλοκ 30/50.

antonios

What if: Ο ΕΣ ειχε 450 Αλεξανδρος, 72 ΡΖ 2000, 72 MLRS, 6 MEKO 200, 6 T-214, 270 Le02HELL , ειχε πυροβολαρχιες ΑΑ ,με ΑΙΜ-9L που αναπτυχθηκαν στην ελλαδα, καθε ομαδα πεζικου 2 ARIS IV, ελληνικους ολμους 120 μμ …ελληνικα ελαφρα ελικοπτερα κατασκευης Αλφα, ΑΑ με αρτεμις 30, Stand Off missile Macedon, Radar “HEMPAS” ή CCIAS , radar Τηλεμαχος και δεκαδες αλλα πρωτοποριακα ΕΛΛΗΝΙΚΑ συστηματα που ομως δεν δεινουν μιζες στους πολιτικους μας. Παραδειγμα: Γιατι δεν αναβαθμιζεται η θωρακιση των Μ-113 με την Ελληνικη ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ASPIS ? Η απαντηση ειναι απλη “δεν εχει μιζα μανα μου, εμεις οι πολιτικοι… Read more »

Μανώλης

Ενδιαφέρον άρθρο.
Νομίζω σειρά στο “what if” έχει σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα αν είχαμε ενταχθεί στην κοινοπραξία για τα Eurofighter

ikaros

Ωραίος θα ήταν ο Αετός με το εθνόσημα της ΠΑ αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Μέσα από το άρθρο δίνεται και εσείς την απάντηση από κάποια στοιχεία που παραθέτετε για τον καθημερινό ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο και το ότι δεν δίνονταν τα όπλα που ήθελε η ΠΑ. Καταρχήν από ότι είχε γραφτεί στον ειδικό και όχι μόνο τύπο εκείνη την εποχή με τα διαθέσιμα κονδύλια η ΠΑ θα έπαιρνε το πολύ 28 F-15H δηλ. δύναμη που δεν μπορούσε να εξοπλίσει ούτε 2 μοίρες πλήρους σύνθεσης και άλλα 12 στο απώτερο μέλλον. Στο άρθρο υπάρχει το “ωραιοποιημένο” σενάριο για έκδοση του F-15H… Read more »

Κίμων

Πολύ καλή η τοποθέτησή σας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τι πραγματικά ζητάμε από την ΠΑ: εναέρια υπεροχή ακόμη και σε καιρό ειρήνης ή με κάθε κόστος πρόσβαση στις εσχατιές όλων όσα θέλουμε να λέμε ότι υπερασπιζόμαστε (Καστελόριζο, Κύπρος). Τα πόδια μας δεν πρέπει να βγαίνουν από το πάπλωμα, έλεγαν οι παλιοί και είχαν δίκιο.). Ελπίζω και εύχομαι να αναβαθμίσουμε τα 2000, που κάνουν και τη διαφορά πάνω από το Αιγαίο και με την αναβάθμιση των F16 να διατηρήσουμε την αεροπορική υπεροχή για το μέλλον, ακόμη κι αν οι Ούννοι πάρουν ρωσικά μαχητικά. Αν δε καταφέρουμε και μια -δυο μοίρες… Read more »

ariseagle

Το τι έπρεπε να είχαμε κάνει δεν μπορούμε να το κρίνουμε τώρα, διότι γνωρίζουμε τι έγινε, οπότε θα είμαστε σαν μετά χριστόν προφήτες. Εκείνο που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι πότε η Έλληνες πολιτικοί συμπεριφέρθηκαν ορθολογικά που θα το έκαναν τότε; Στο σήμερα λοιπόν, έχω να πω ότι οι περισσότερες σοβαρές δυτικές πολεμικές αεροπορίες στηρίζονται ή θα στηρίζονται σε λίγο στον τριπλό άξονα F-16/F-15/F-35. Κατά την γνώμη μου το F-15 έχει ακόμα και σήμερα λόγο εισαγωγής στην ΠΑ. Ποιός θα μπορούσε άλλωστε στην γειτονιά μας να τα βάλει με μια αεροπορία 200 συγχρονων αεροσκαφών, πλήρως δικτυωμένων, με τα απαραίτητα… Read more »

Νικος

Το ίδιο θα έκαναν και ου απέναντι θα χαρίζανε τα S400 θα έπαιρναν F15/F35
Σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα είχες κανένα πλεονέκτημα

Σωστοτατος

μονο που 40 φ15 και 40 φ35 κοστιζουν στην καλυτερη 11 δις. Χωρια οι αναγκες του ΠΝ. Απο το 2026 και μετα, με την αναβαθμιση των φ16 ολοκληρωμενη, θελουμε 25/30 φ35 για στρατηγικη κρουση και καταστολη των τουρκικων Σ400 που δεν μπορει να γινει με μαχητικα 4ης γενιας. Αρα 3 δις στην ΠΑ το 2025 και αλλα 2 δις για φρεγατες και τορπιλλες και οπλα για το ΠΝ. Αρα δεν υπαρχουν αλλα λεφτα μεχρι το 2030 για κανενα ονειρο. Αυτα τα 5 δις εχουμε που ειναι δεσμευμενα για ΠΑ και ΠΝ μεχρι το 2030. Τελος συζητησης δυστυχως.

Kimon

2 δις για το Ναυτικό μέχρι το 30 και λέτε ότι αυτά είναι τα λεφτά; Έχετε κάποια πληροφόρηση; Γιατί αν περιμένουμε το ναυτικό να εκτελέσει την αποστολή του με 2 δις για 10 χρόνια στην κατάσταση που είναι σήμερα, καλύτερα ας κλείσουμε το μαγαζί

Εχει κλεισει το μαγαζι 12 χρονια τωρα

ηδη απο το 2008 με την κριση και την τελευταια παραλαβη των 30 φ16 και των μιραζ 2000 5. Μακαρι να δωσουν τα 5~6 δις που αναφερω μεχρι το 2030. Μην μεινουμε φοβαμαι ομως μεχρι το 2030 με τα 84 φ16ν και μια αναβαθμιση των ΜΕΚΟ γυρω στα 400 μυρια. Ολα ειναι πιθανα φιλε μου αφου μετραμε και τις δεκαρες.

Καλυτερα που δεν τα πηραμε...

γιατι σε σχεση με τα 60+15 αεροσκαφη θα ειχαμε: 1 μεγαλυτερο κοστος ανα εξοδο. 2 μισος αριθμος αεροσκαφων περιπου 30 ~35 τεμαχια. 3 ενα επιπλεον τυπο αεροσκαφους στη ΠΑ με ο.τι αυτο συνεπαγεται (μυθος οτι τα Advanced ειναι νεος τυπος ασχετος με τα προηγουμενα μπλοκς). 4 εξτρα κοστη σε εκπαιδευση , υποστηριξη κτλ 5. αρχες δεκαετιας 2020 και βλεπουμε οτι με την αναβαθμιση των F16 με AESA εχουμε μεγαλυτερο αριθμο αξιομαχων αεροσκαφων απο οτι θα ειχαμε με τα φ15. 6. και πιο σημαντικο, η εισαγωγη των Μιραζ 2000 5 στην ΠΑ, συνοδεια με τα game-changer SCALP, που ειναι ανωτερα ποιοτικα… Read more »

Nikoss

Η ΠΑ χρειαζοταν και χρειαζεται αριθμους,τα μολις 36 φ15 δεν θα επαρκουσαν,βεβαια ειχε ακουστει οτι υπηρχαν αντιδρασεις καη απο τους απεναντι..

ACHERON

«Η ΠΑ, δεν μπορεί να στέλνει για παράδειγμα 2 F-15E εναντίον 4 ή 6 F-16C/D για αναχαίτιση.
Σε καιρό πολέμου, ίσως τα 6 F-16 τα 2 F-15E να τα είχαν για πρωϊνό, αλλά σε καιρό ειρηνικής περιόδου, χρειάζονται ικανοί αριθμοί.»

Αυτή ἡ εθελοντική μας προσαρμογή στους κανόνες που θέτουν οἱ απέναντι είναι συνταγή ήττας.
Έστω και μακροπρόθεσμα.
Μόνο που το «μακροπρόθεσμα»,ισχύει την στιγμή της προσαρμογής,και αυτή έχει επέλθει προ πολλού.

Thras

Η ενίσχυση του στόλου των F16 και η ένταξη των Μ2000-5 ήταν ορθή επιλογή από άποψη κόστους, αριθμών και VFM. Πλέον αναβαθμίζουμε 84 F16 σε V και ελπίζουμε για 38 F16M και περί τα 40 Μ2000-5 για να μας πάνε έως το 2040. Σε αυτά τα μαχητικά που εκσυγχρονίζονται (ή ελπίζουμε να εκσυγχρονιστούν) μπορούν και πρέπει να προστεθούν μερικά ακόμη, ώστε να φτάσει η δύναμη κοντά στα 200 αεροσκάφη. Πολύ μου αρέσει η ιδέα του Άρη για την ΠΑ 120 F16V, 40 F15X και 40 F35 (200 αεροσκάφη), αλλά προτιμώ στην παρούσα φάση την σύνθεση 84 F16V, 38 F16M, 45… Read more »

Δημήτρης

what if …. αντι για αγορά 50 + 10 οption F-16C/D Block 52+ είχε γίνει αγορά μόνο 35 Β 52+ και ταυτόχρονος εκσυγχρονισμός των τότε 37 Β30 και 39 Β50 σε επίπεδο 52+;
what if …. με την αγορά των Adv προχωρούσαμε σε ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό τουλάχιστον των καινουριων 52+ σε Αdv και ενεργοποίση της option;
whati if …. αντί για αγορά 15 + 10 εκσυγχρονισμένα Μ-2000-5 προχωρούσαμε σε εκσυγχρονισμό των τότε 35 Μ-2000 EGM/BGM, αγορά 5-10 καινούριων Μ-2000-5, εγκατάσταση των RDM στα F1CG με ταυτόχρονη αναβάθμιση του κινητήρα και πιστοποίηση σε όλα AM39,SCALP EG κ.α
what if …. ;;;;

Em.Ti

Τότε (το ’99) οικονομικά τα αντέχαμε τα F-15, λίγα χρόνια μετά, όχι. Και είναι κρίμα να είχε δώσει έναν σκασμό λεφτά η χώρα μας για να εντάξει τα F-15H στο οπλοστάσιό της και μετά να μην τα χρησιμοποιεί επειδή μια ώρα πτήσης του Αετού έχει το υπερδιπλάσιο κόστος από του Γερακιού. Ακόμα και χωρίς Κρίση όμως, και πάλι το μεγάλο κόστος χρήσης των F-15H θα πρόβαλε την ανάγκη για έναν τύπο που θα μπορούσε με αρκετά μικρότερο κόστος να βγάζει τις αναχαιτήσεις στο Αιγαίο. Άρα θεωρώ δεδομένο ότι θα γινόταν συμπληρωματική παραγγελία F-16C/D Blk52+, τουλάχιστον για 40 κομμάτια, ώστε να… Read more »

CKfurious

Ήταν μια καθαρά πολιτκή απόφα$η

Ο Τ$$όχα μπήκε μέσα στο ΚΥΣΕΑ για να ζητή$ει 36 F15H

Ο Σημίτης ήξερε πως εάν προχώραγε με τα F15 ο T$soxa θα είχε βγάλει αρκετά$ ώστε να αγορά$ει όλο το πα$σοκ και να τον πετάξει από πρωθυπουργό !

Οποτε προέκυψαν τα PLUS

Για τα -5: η ηγεσία της αεροπορίας το έμαθε από την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ αφού ποτε δεν το είχαν ζητήσει! Αντικατάσταση απωλειών των είχαν αλλα σε πολύ χαμηλή προτεραιότητα

epampapas

Ποιο εύκολα πουλάει στην ΠΑ η Sukhoi και η Chengdou παρά η Boeing…

Gilan

😮 😛 😛 😈 👿

GK_

Πιστευω οτι τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα εαν ολο το πλαισιο των επιλογων-αγορων της ΠΑ δεν ηταν το σημερινο. Για παραδειγμα σημερα ειμαστε μαρτυρες του εκσυγχρονισμου τμηματος του στολου των F-16 σε F-16V ενω διατηρουνται σε υπηρεσια τα 2000EGM/BGM που αντιπροσωπευουν την τεχνολογια του 1982, F-16Β30 που αντιπροσωπευουν την τεχνολογια του 1987 και τα F-16Β50 και τα F-4Ε AUP που αντιπροσωπευουν την τεχνολογια του 1993-94. Λιγο πολυ περιπου 110 αεροσκαφη σε ενα συνολο (σημερινου) στολου 220 αεροσκαφων περιπου. Με τα σημερινα τεχνολογικα δεδομενα, εαν υπηρχε το απαραιτητο «ρευστο» οπως απεδειξε ο Πρωθυπουργος στην ΔΕΘ («Τα λεφτα! (Κε Σταϊκουρα), τα Λεφτα!»),… Read more »

Μυθος

οτι το F15H εστω και με AESA ειναι καλυτερο απο ενα αναβαθμισμενο F16 Viper. Εχει τα ιδια οπλα, παρομοια ρανταρ και λιγο πιο μεγαλη ακτινα δρασης απο τα φ16 με CFT. Δεν ειναι 5ης γενιας και απαιτει μεγαλυτερο κοστος αποκτησης και χρησης. 1 προς 3 αναλογια με παρομοιες δυνατοτητες οσο ενα αναβαθμισμενο φ16. Ουτε φ35 ειναι , ουτε φ22. Γιαυτο δεν αξιζει σε αναλογια 1 προς 3 η αγορα τους.

Kimon

Τώρα σοβαρά; Ίδια εμβέλεια πάνω κάτω; Βάση ποιών πηγών ;

Ορίστε μια πηγή με σύγκριση μεταξύ τους

https://www.diffen.com/difference/F-15_vs_F-16_Fighting_Falcon

Combat radius f15 1222 miles vs f16 340 mi
Για την χρήση παραπάνω υπάρχει σύνδεσμος με τον υπολογισμό του κόστους ανά ώρα πτήσης σε 26.000 δολάρια για τον αετό σε σχέση με τα 20.000 δολάρια για το γεράκι και ναι είναι για την π.α. των ΗΠΑ με τις υποδομές που έχει αλλά μην ξεχνάμε περίπου τις ίδιες υποδομές έχουμε κι εμείς ειδικά στον κινητήρα για τα 52αρια.

Περιπου σωστος.

Διπλασια εμβελεια εχει το φ15 απο ενα φ16 με cft (1750 /850 χιλ). Οταν θα κανουν ντου τα τουρκικα φ16 ομως απο τον εβρο και αρχιζουν τους βομβαρδισμους , δεν φτανουν τα 35 φ15 απο τη Σουδα που θα ειχες ουτε μεχρι τη Θεσσαλονικη. Εκτος κι αν εισαι Σαουδικη Αραβια να σκασεις 10 δις για 80 αεροσκαφη. Αλλα δεν εισαι , αφου παζαρευεις την αναβαθμιση των φ16 για 900 μυρια. Επισης με τους S400, και 5000 χιλ εμβελεια να ειχες δεν θα μπορουσες να ζυγωσεις. Αρα θες στελθ και οπλα μακρας ακτινας οπως τα Σκαλπ. Η εμβελεια ενος αεροσκαφους η… Read more »

Kimon

Πιο πάνω έκανα την τοποθέτησή μου και λέω ότι τώρα αν περνάμε ΝΜΑ θα είχαμε άλλες απαιτήσεις, για ένα πιο σύγχρονο αεροσκάφος (τα s400 τώρα ήρθαν όχι το 2000) οσο για το που θα τα είχαμε είστε σίγουρος ότι θα ήταν η Σούδα; Και το άρθρο δεν μιλάει για 35 αλλά μάλλον για 55. Η εμβελειες είναι από Wikipedia και μάλλον δεν περιλαμβάνουν την διαμόρφωση με τις cft και είναι σε combat radius

Αγαπητε φιλε...

αγορα 30 μαχητικων θα επαιρνες το 1999 με τιμες περιπου στα 80 μυρια ανα κομματι, συν εξτρα κοστη για την υποστηριξη του νεου αυτου τυπου στην ΠΑ. Με τα 2.7 δις που δωσανε ορθως επελεξαν τα 60 φ16 με 45 μυρια ανα κομματι. Η ελλειψη ηταν στη Σουδα με την αποσυρση των Α7. Πως θα τα εβαζες εσυ στην Ταναγρα ή τη Λαρισα; Εχεις ακομη την αποσυρση των φ4 που καθυστερεις γιατι δεν εχεις αριθμους και συ μιλας για εμβελειες. Μην τα θελουμε ολα δικα μας με αγορες τυπου 2~3 δις καθε 20 χρονια!!!

Thras

Στο σενάριό σου, η ΠΑ έχει μικρύνει επικίνδυνα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ΤΗΚ. Τα υποτιθέμενα 50 F15H δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα…

Θεωρώ ότι επιλέξαμε τη σωστή αγορά. Επίσης τώρα επιλέξαμε τον σωστό εκσυγχρονισμό, αλλά πριν πάμε στο F35 πρέπει να ασχοληθούμε και λίγο με τα Μ2000/-5.

GK_

Αξιοτιμοι συνχολιαστες θα μου επιτρεψετε να επιστησω την προσοχη σας σε ορισμενα σημεια. Με βαση δημοσιευμα της Π&Δ περιπου 3 ετων, εαν δεν κανω λαθος, σε ασκηση συνεκπαιδευσης μεταξυ αμερικανικων F15E και ελληνικων F16B52+ τα αμερικανικα F15E εκτελουσαν βολες BVR απο τα 70.000 ποδια εναντια στα ελληνικα που πετουσαν στα 50.000 ποδια με τρομακτικα αποτελεσματα. Εχοντας υποψη το εξοπλιστικο προγραμμα της ΠΑ κατα την περιοδο 1997-2008, η παρουσια των F15H σε συνδιασμο με τα ΑΣΕΠΕ Erieye θεωρω οτι θα αποτελουσε εναν τρομακτικο συνδιασμο απο καθε αποψη. Ειναι απολυτως λογικο οτι εαν τα F15H πεταγαν ανα ζευγαρια σε CAP με μια… Read more »

George

Και ένα what if μελλοντικό…..
What if η ΠΑ ανταλλάξει 32 F-16/30 & 37 F-16/50 με 55 Μ-2000/5ΜΚ1 της Ταιβάν με τιμές 1-1
Τους AIM-9 με Magic & Meteor (ίδιοι αριθμοί)
Και της πωλήσει 85 σουίτες από απάρτια των 52+/Μ για να τα εκσυγχρονίσει
Και με αυτά τα χρήματα (από απάρτια και το κόστος από τα 14 επιπλέον α/ε που δίνει σε σχέση με αυτά που παίρνει) η ΠΑ εκσυγχρονίσει όλα τα 5άρια δίλιτρα (ΜΚ1 & ΜΚ2) σε ΜΚ3 κατά τα πρότυπα των ΗΑΕ/αγοράσει όπλα για τα F-16V?

KEKW

Μια ερωτηση γιατι απ’ο,τι βλεπω ειστε γνωστης. Για αγορα του αιωνα, αντικειμενικα τι θα επρεπε να παρουμε? Οι διπλα ειχαν ηδη προχωρησει με τα F-16, οποτε το να παμε και εμεις σε F-16 ηταν κακη επιλογη κατα τη γνωμη μου. Οι ΗΠΑ ειχαν ξεκινησει να κανουν κολπακια με τις μη αποδεσμευσεις οπλων, γιατι αγοραζαμε πολλα ευρωπαικα (δεν ειχαν αδικο). 1. Η επιλογη που ειχε προτεινει ο Ανδρεας, δλδ το περιφημο “ολα μιραζ, γιατι οχι?”. Και μετα προχωραμε εξοπλισμους απο ΗΠΑ στον ΣΞ (τα παντα ολα απο ΗΠΑ, εκτος απο ΤΘ), στην ΠΑ (μεταγωγικα) και στο ΠΝ (οπλα και ελικοπτερα) για… Read more »

SAGNOSCOSTAS

Ενα εξαιρετικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων και δυνατοτήτων απευθυνόμενο σε παχυλά πορτοφόλια και με περιορισμούς στις εξαγωγικές του εκδόσεις.Η ενδεχόμενη αγορά του θα απαιτούσε την ριζική αναθεώρηση όλου του δόγματος αλλά και των υποδομών της Π.Α. με αποτέλεσμα να πάει “στον βρόντο” όλη η δουλειά που είχε γίνει από το 1974 και εντεύθεν.Ακόμη και οι εργαλειομηχανές του ήταν διαφορετικές από τις αντίστοιχες των άλλων μαχητικών.Το κόστος χρήσης ξεπερνούσε κατά πολύ τις δυνατότητες της εποχής.Οι πόροι που απαιτούνταν (ανθρώπινοι-οικονομικοί) ήταν απλά απαγορευτικοί εάν θέλαμε να έχουμε μια δύναμη με διαθεσιμότητα πίστας της τάξης του 70%..Ακόμη και σήμερα,μετά από μια 45χρονη εξελικτική πορεία,… Read more »

GUS

Καλως η Κακως αν θελαμε να εχουμε σοβαρη παρουσια πανω την Κυπρο σε περιπτωση κρισης αυτα τα μαχητικα θα επρεπε να υπαρχουν σε 2 μοιρες στη σουδα για να καλυπτουν ανατολικη μεσογειο. Δεν θα ηταν σωστο ομως τη χρονικη στιγμη που λετε γιατι ειχαν ειδη αποκτηθει 2 τυποι μαχητικων κ θα βαζαμε κ τριτο μαχητικο 3ης γενιας που δεν θα υπηχε λογικη καμια!! Σωστο θα ηταν να ειχαμε αγορασει ΠΧ 100 F16 bl30 +40 bl.50 + 40 F15E. + 30 F16bl50+. Αυτη θα ηταν η ΠΑ μας σημερα με καποια πλεονεκτηματα κ ισως καποια μειονεκτηματα κυριως οσων αφορα την ελειψη… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

1
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99

Related News

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί η επικοινωνία είναι δύναμη…

 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...

Η Σαουδική Αραβία εξήρε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών της...

Πηγές ΕΕ: «Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο Σ. Μισέλ σε επικοινωνία με τον Ερντογάν

Πηγη: ΑΠΕ«Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Τούρκο Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική...

Σήμερα το έκτακτο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ – Συνάντηση Δένδια – Πομπέο

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί σήμερα στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και τον Αυστριακό,...

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...
- Advertisement -