24.4 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Τι συμβαίνει με τον εκσυγχρονισμό των F-16V της Πολεμικής μας Αεροπορίας; γιατί...

Τι συμβαίνει με τον εκσυγχρονισμό των F-16V της Πολεμικής μας Αεροπορίας; γιατί δεν έχει φύγει το πρώτο αεροσκάφος για τις ΗΠΑ; Όλες οι απαντήσεις

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 255
  •  
  •  

 

Το πρόγραμμα του Εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16C/D σε F-16V είναι το σημαντικότερο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος εδώ και μια δεκαετία. Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών, υπεγράφη με δραματική καθυστέρηση το 2018, όταν σχεδόν τα πάντα ήταν έτοιμα από το 2015, και άνετα θα μπορούσε να είχαμε υπογράψει από το 2016. Τώρα, αυτή την στιγμή που μιλάμε, ελληνικά F-16V θα πετούσαν στους ουρανούς του Αιγαίου, αλλάζοντας τις ισορροπίες και κάνοντας τους γείτονες να σκεφτούν δυο φορές το ενδεχόμενο να περάσουν τον Ρουβίκωνα.

Όλη η αλήθεια για την εξέλιξη του προγράμματος F-16V, και το “θέμα” με το ASPIS II

Φυσικά, ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μετά την τελική υπογραφή, οι περισσότεροι αναγνώστες μας έχουν το άγχος της εξέλιξης του προγράμματος. Την ανησυχία πολλών επιτείνει το γεγονός συγγραφής διαφόρων άρθρων σε διάφορες ιστοσελίδες που αυτοαποκαλούνται αμυντικές, σχετικά με διάφορα “κολοσσιαία προβλήματα” που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα. Καθώς διάφοροι φίλοι του Περιοδικού μας μας ρωτούν, η απάντησή μας είναι πάντα η ίδια. Ισχύουν όσα έχουμε γράψει μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα και στο περιοδικό, καθώς οποιοδήποτε νέο, από την στιγμή που προέρχεται από έγκυρη πηγή, το δημοσιεύουμε άμεσα.

Ανακρίβειες, μύθοι και … μπούρδες για τα F-16

Τώρα, καθώς έχουμε πολύ καιρό να γράψουμε για το πρόγραμμα, και καθώς παρακολουθούμε την εξέλιξή του από κοντά, και φυσικά έχουμε απόλυτη εικόνα του τι συμβαίνει. Απλά η ΠΤΗΣΗ δεν κάνει clickbait με θέματα που δεν υπάρχουν, ούτε και προσπαθεί να εκμαιεύσει “διαφημιστικά έσοδα”. Λοιπόν, με λίγα λόγια, το πρόγραμμα των F-16V της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εξελίσσεται κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά fake news, κυριολεκτικά.

ΘΕΜΑ: Γιατί η αναβάθμιση των F-16C/D Blk52+Adv σε F-16V ήταν κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη;

Τώρα, ας δούμε τις εξελίξεις όπως δυναμικά αυτές παρουσιάζονται. Καταρχάς να αναφερθούμε στο γιατί δεν έχει ακόμη πετάξει αεροσκάφος ή αεροσκάφη για τις ΗΠΑ, καθώς πιστεύουμε πως αυτό είναι το βασικό ερώτημα των αναγνωστών μας.

Πρώτα πρέπει να πούμε πως θα δημιουργηθούν 5 πρωτότυπα του προγράμματος. Ένα θα αποτελέσει το αρχικό πρωτότυπο και θα αφορά το αεροπλάνο που θα δοκιμάσει τη συλλογή τροποποίησης σε F-16V, όπως αυτή αναπτύσσεται σε εργαστήριο εδώ και ένα περίπου χρόνο, από τον περασμένο Ιούλιο (2018), όπως προβλεπόταν από την υπογραφή της LOA.

Το γιατί απαιτείται η δημιουργία συλλογής και η τόσο μακροχρόνια δοκιμή της όταν η Lockheed Martin έχει εξελίξει και πιστοποιήσει ήδη πρωτότυπα αεροσκάφη για την Ταϊβάν και πιθανότατα και άλλους πελάτες του προγράμματος έχει να κάνει φυσικά με το γεγονός ότι οι (υπο)εκδόσεις F-16 που υφίστανται είναι τόσες όσες και οι αεροπορίες που το αγόρασαν, αφού κάθε μια μέσα από επιλογές προαιρέσεων που έχει επιλέξει (περιλαμβανομένου και του συστήματος αυτοπροστασίας) έχει δημιουργήσει το δικό της μοναδικό Fighting Falcon.

Πως θα εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά F-16V;

Το αρχικό αυτό πρωτότυπο (πιθανότατα ένα -διθέσιο- PXIV,  αν και η τελική απόφαση εκκρεμεί) θα τροποποιηθεί στην Ελλάδα (με την πρώτη πιστοποιημένη εργαστηριακά συλλογή) και αφού περάσει κάποιες δοκιμές θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα υποστεί το πλήρες πρόγραμμα των τεστ περιλαμβανομένων και αυτών που θα γίνουν σε ανηχοϊκό θάλαμο για ηλεκτρομαγνητική συμβεί θα εξεταστούν “δύσκολες” παράμετροι, όπως για παράδειγμα η συνεργασία του ραντάρ με το σύστημα αυτοπροστασίας (αυτό καλέ που δεν δουλεύει, και θέλουν οι “κακοί” Αμερικανοί να μας βάλουν εμάς τους πτωχούς να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα, έτσι με το στανιό… αυτά διακινούνται στο διαδίκτυο και ειλικρινά αναρωτιόμαστε πως τα σκαρφίζονται κάποιοι).Αυτό δεν θα γίνει σίγουρα πριν το τέλος του έτους. Συνεπώς μην περιμένετε εντός θέρους είδηση “πέταξε για τις ΗΠΑ το πρώτο F-16”.

Αυτή την στιγμή είμαστε στην φάση που ολοκληρώνονται στις ΗΠΑ οι δοκιμές της συλλογής  εκσυγχρονισμού για το αρχικό πρωτότυπο και σύντομα, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος θα έλθει στη Ελλάδα  για την εγκατάστασή της.

Ενώ οι δοκιμές του αρχικού πρωτοτύπου  θα συνεχίζονται,θα ξεκινήσει η κατασκευή των βιομηχανικών πρωτοτύπων  δυο από κάθε Block (Peace Xenia III & IV), ενός μονοθεσίου και ενός διθεσίου. Στόχος τους θα είναι η πιστοποίηση πλέον των συλλογών ανά έκδοση, σε επίπεδο όμως πλέον βιομηχανικής συμβατότητας. Οι μετασκευές αυτές θα γίνουν φυσικά στην Ελλάδα και θα είναι το πρώτο ουσιαστικό έργο για την ΕΑΒ, αλλά και η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού. Κανένα από αυτά τα τέσσερα αεροπλάνα δεν πρόκειται να πάει στις ΗΠΑ, αφού θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμα μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών του αρχικού πρωτοτύπου

ΘΕΜΑ: Εκσυγχρονισμός F-16, πάντα του ύψους ή του βάθους

Προς το παρόν γίνεται  καταγραφή της κατάστασης των μαχητικών, αν και υπάρχουν διάφορα προβλήματα στην επιλογή των καταλληλότερων και αντιπροσωπευτικότερων για την δημιουργία των πρωτοτύπων. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα F-16C/D της ΠΑ δεν είναι κλεισμένα σε κανά υπόστεγο, αλλά βγάζουν “μεροκάματο” καθημερινά πάνω από το Αιγαίο.

Τώρα, για να είμαστε ρεαλιστές, αεροσκάφη F-16V σε Μοίρες της ΠΑ δεν πρέπει να αναμένουμε νωρίτερα από το 2021. Τότε θα αρχίσει η διαδικασία των μετατροπών, παράλληλα με την ολοκλήρωση των εργοστασιακών δοκιμών, και των δοκιμών με τα πρωτότυπα. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, αν θέλαμε νωρίτερα αεροσκάφη, απλά θα έπρεπε να είχαμε υπογράψει νωρίτερα, κι όχι να πελαγοδρομούσαμε με ανοησίες “ναυτικών F-15” και ανθρώπων που προσπαθούσαν να μας πείσουν να πάρουμε “Su-35” και “S-400”. Περισσότερα όμως για το ακριβές χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προσεχώς εδώ και πλήρες ρεπορτάζ στο επόμενο τεύχος της Π&Δ (ΙΟΥΛΙΟΣ)

Ο «Εκσυγχρονισμός του Αιώνα»

Σε επόμενό μας άρθρο, θα γράψουμε για κάποια σοβαρά προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη προνοητικότητας (για να το πούμε ευγενικά) που θα αντιμετωπίσει άμεσα το πρόγραμμα, αλλά και θα δώσουμε και ένα τέλος στο σήριαλ επιστημονικής φαντασίας “Δεν ταιριάζει το σύστημα αυτοπροστασίας και χρειαζόμαστε άλλο”.

Γιατί πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστούν τα F-16 της ΠΑ;

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 255
  •  
  •  
- Advertisement -

36 ΣΧΟΛΙΑ

36 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fernando

Επιτέλους να διαβάσουμε και κάτι εμπεριστατωμένο από γνώστες.
Έχουμε πήξει στα fake news

stpanos

Νομίζω Κύριοι ότι δεν είστε ενημερωμένοι επαρκώς, το πρωτότυπο Ελληνικό F16 έχει ήδη αναχωρήσει υπό πλήρη μυστικότητα εδώ και αρκετό καιρό και έχει υποστεί την αναβάθμιση σε επίπεδο Viper με επιπλέον το χαρακτηριστικό του FLB (fly like bird) που είναι πολλαπλασιαστής ισχύος και που δεν μας το αναφέρατε σε κανένα άρθρο σας.

Αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές στο παρακάτω βίδεον καταγράφεται μάλιστα το Ελληνικό F16V FLB και η αναχώρηση του από τις εγκαταστάσεις της Lockheed Μartin.

https://www.youtube.com/watch?v=NMeqZZrjoY8

Koursaros312

αυτά λίγοι τα ξέρουν

Thras

Εύγε, πολύ καλό!

dokimos

Αρρώστια εχει καταντήσει αυτος ο εκσυγχρονισμός μια τα ASEA μια η τιμή
“Ποτε ο Γιάννης δεν μπορει ποτε ο κο…..ς του πονει” ελλεγαν οι παλιοί

Ti στην ευχή γλειφιτζούρια τα εκαναν και αυτά να παρουν τίποτα ψήφους ??

grammkostas

Με τα block 50 τι γίνεται ?

Μετανάστης

Αισιόδοξους σας βλέπω… Πάλι! Τσκ τσκ τσκ 🙄

Koursaros312

«Τώρα, καθώς έχουμε πολύ καιρό να γράψουμε για το πρόγραμμα, και καθώς παρακολουθούμε την εξέλιξή του από κοντά, και φυσικά έχουμε απόλυτη εικόνα του τι συμβαίνει. Απλά η ΠΤΗΣΗ δεν κάνει clickbait με θέματα που δεν υπάρχουν, ούτε και προσπαθεί να εκμαιεύσει “διαφημιστικά έσοδα”. Λοιπόν, με λίγα λόγια, το πρόγραμμα των F-16V της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εξελίσσεται κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά fake news, κυριολεκτικά.» Εδώ σταμάτησα να διαβάζω, μιας και όντως η Π&Δ είναι αμυντικό περιοδικό – ιστοσελίδα και πράγματι δεν έχει έχει clickbaits, αλλά αντίθετα έχει ωραία άρθρα σωστά γραμμένα και φυσικά μαθαίνουμε και άγνωστες… Read more »

THAN

Αχ βρε πτήση…Οάση…Ευτυχώς που υπάρχεις… 😀

victor

χρόνια τώρα..ευτυχώς

Fingolfin

Στο τεύχος Μαΐου ’19 της Πτήσης έχει και μια ωραία ανάλυση για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Επίσης στο τρέχων τεύχος έχει ένα εκπληκτικό άρθρο για την άσκηση Αιγιαλός 2/19 με τρομερό φωτογραφικό υλικό (και όχι μόνο).

Fingolfin

*στο τρέχον τεύχος

Stamatis

Ευτυχώς που έχουμε και την ΠΤΗΣΗ και μπορούμε να ελπίζουμε σε έγκυρη ενημέρωση!! Keep going! 😀

George74

Κατάλαβα…θα πάει 2025 μέχρι που να δούμε Vιper. Tότε οι απέναντι θα ρίχνουν δικά τους TFX 5ης γενιάς. Σε μας το καλό αργεί πάρα πολύ να έρθει. Αν πουλούσαμε τα υπάρχοντα και πέρναμε καινούρια, πόσα κομμάτια θα βγάζαμε;

George74

Όχι. Αν γράφετε το 21 είναι το νωρίτερο ρεαλιστικό, αυτό ναι, αν πάνε όλλα ομαλά. Αν τα δούμε τα πράγματα όμως πιο ρεαλιστικά…ότι δηλ. εμπλέκοντε πάντα πολιτικοί, εταιρίες μέσα και έξω και ανθρώποι που κοιτάνε τις τσέπες και καρέκλες τους. Και επειδή γενικώς στη χώρα μας αργούν τα πράγματα, τρωγώμαστε μεταξύ μας και ανατρέπουνε πολλά που αποφασίσαμε χτες, εγώ λεω θα πάει 25. Μακάρι να με διαψεύσετε.

Larisaios

Ότι νάναι. Το TF-X υπάρχει μόνο στα χαρτιά, στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι το 2025 θα έχει οριστικοποιηθεί η σχεδίαση, ούτε πρωτότυπο δε θα έχει πετάξει.

Αν πουλήσουμε τα 120 (πάνω-κάτω) F-16 που έχουμε στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουμε 10-15 εκ. δολλάρια για το καθένα. 1,5-2 δις θα εισπράξουμε για όλα μαζί. Τόσα ετοιμάζεται να πληρώσει η Βουλγαρία για 8 (ολογράφως οκτώ) ολοκαίνουργια F-16 Viper. Do the math, και όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται θα συνειδητοποιήσεις ότι με το ίδιο ποσό που οι γείτονες πληρώνουν για 8 αεροσκάφη εμείς θα αποκτήσουμε το δεκαπλάσιο αριθμό αεροσκαφών ίδιων δυνατοτήτων.

chikichiki

” Tότε οι απέναντι θα ρίχνουν δικά τους TFX 5ης γενιάς.”

Όχι. Σας διαβεβαιώ.

Spyros

Αν μέχρι το 2025 οι Τούρκοι έχουν το TFX και μάλιστα διαθέσιμο στις μοίρες τους, τότε θα έχουν καταφέρει την εκ του μηδενός εξέλιξη και ανάπτυξη μαχητικού 5ης γενιάς σε 6-7 χρόνια (με κινητήρα ή χωρίς), κάτι που δεν κατάφεραν Αμερικανοί, Ρώσοι και Κινέζοι! Αν πραγματικά καταφέρουν τέτοιο θαύμα, και μάλιστα σε καθεστώς άτυπου εμπάργκο, ό,τι μας αρπάξουν τα καρντάσια χαλάλι, με την αξία τους θα το πάρουν.

Έλεος ρε παιδιά, κι εγώ έλεγα κάτι ανέκδοτα για F-4 με AESA και F414 σε ρόλο μίνι F-15E αλλά όχι στα σοβαρά…

CKfurious

Γενικώς TOO LITLE TOO LATE Ένα πρόγραμμα εκσυχρονισμού πολυτελειας Τα B30 και B50 παρατημένα θα δείξει η νεκροψία για το τι θα γίνει με το σύστημα αυτοπροστασίας Εάν περιμένουμε από EAB να παραδώσει on time….GOOD WINES Ποσα χρονια lte είναι το P3B της ενδιάμεσης λύσης? 3? 4? Αυτό που θα κάνει ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις με κυάλια? Πάμε για αλλαγή κυβέρνησις οποτε να δούμε τι θα δούμε Απαιτούνε δραστικές αλλαγές σε όλα τα μέτωπα Ας φύγουν τα F16 για USA εάν αυτό επιταχύνει το ρυθμό παράδοσης Η αεροπορία χρειάζεται άμεση ενίσχυση ΤΏΡΑ και αυτό μπορεί να γίνει με επίλυση των προβλημάτωνFOS για… Read more »

aris32

τα ΝΗ90 δεν κανουν αποστολες SAR , τα seahawk ειναι ανθυποβρυχιακα και δεν αποστελονται σε βασεις ανα την χωρα για αποστολες SAR μονο όταν κληθουν απο την βαση τους το κότρωνι ή επι των φρεγατων (αρα αν δεν υπηρχε εκει κοντα φρεγατα με seahawk δεν μπορουσαμε να στειλουμε ) τελος τα dauphin , τα ελικοπτερα αυτα εχουν τον εξοπλισμο για αποστολες SAR αλλά ακόμα να πιστοποιηθουν απο την ΠΑ για αυτον τον ρολο , οποτε χρησιμοποιούνται σαν περιπολικα . παντως για ab205 ναι ειναι αρχαια αλλα μία από τις βάσεις που αποστέλεται παντα ενα αβ205 για αποστολες sar σε μονιμη… Read more »

CKfurious

Δυστυχώς λόγω χαμηλοτάτων διαθεσιμοτήτων των SUPER PUMA τα SEA HAWK χρησιμοποιούνται ως SAR
Ακόμα και σε βουνά στον Όλυμπο και κάπου στη Πελοπόννησο δυο περιστατικά που θυμάμαι σε διάσωση ορειβατών!!

Τα Dauphin αγνοούνται γενικώς Απαράδεκτες καταστάσεις σύχρονα ελικόπτερα σνομπάρονται εντός και εκτος του Λιμενικού σώματος

Φοβάμαι πως αν τύχει καμια στραβή τύπου NORMAN ALANTIC ο ελληνικός μηχανισμός δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί λόγω έλλειψης μεσων !

Είπαμε απαιτούνται δραστικές λύσεις . Το peace time SAR θα μπορούσε να ιδιωτικοποιθεί και απλά να αγοράζουμε το service by thehour αφού δεν μπορούμε να κρατήσουμε αξιοπρεπή επιπεδo μεσων!!

aris32

και παλι το νοημα της απαντησης μου ειναι οτι τα ελικοπτερα του ναυτικου δεν αποστελονται σε βασεις για επιφυλακη για αποστολες sar . ειναι στο κοτρωνι και αν χρειαστει απο εκει πετουν .τωρα γιατι πετουν σε αποστολες sar σε ολη την ελλαδα ειναι αποτελεσμα της πολιτικης μας συνειδησης . ουδεν μονιμοτερο του προσωρινου

evaggelos

αιντε να δουμε τι θα γινει ενα φοβο με την εαβ τον εχω. Καλα παλι να λετε που δεν μας εχουν πει οτι τα νεα φ16 δεν χωραν στα υποστεγα κατι σαν το δεν χωραν οι φρεγατες στον ναυσταθμο 😉

aris32

λογικα δεν ειναι εύκολο προτζεκτ η αναβαθμιση 2 ξεχωριστων εκδοσεων σε μια κοινή διαμορφωση . οποτε ειναι λογικο να γινονται δοκιμες επι εργαστηριου ενο ταυτοχρονα γινεται η παραγωγη των ανταλλακτικων που θα απαιτηθουν για την αναβαθμιση και ταυτοχρονα θα πρεπει να γινονται ολες οι απαραιτητες διαδικασιες για την αναβαθμιση των αεροσκαφων απο την ΕΑΒ . πιστευω οτι το προγραμμα δεν εχει μεινει πισω απο την αμερικανικη πλευρα . νομιζω οτιτο προγραμμα θα μεινει πισωα απο την δικια μας πλευρα και απο την ΕΑΒ που ακομα και τωρα δεν μπορει να προσλαβει κοσμο και τελικα θα προσλαβει εργολαβους που η οποια… Read more »

idiotis

τρομερός συλλογισμός. αφού δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό ας την ιδιωτικοποιησουμε. άσχετα που από το 2016 μέχρι τώρα προσέλαβε περίπου 300 άτομα όλα με συμβάσεις χρόνου έως 5 χρόνια διαρκείας το μεγιστο.. Αντί αυτοί οι εργαζόμενοι να προσληφθούν με σχέση αορίστου χρόνου ώστε να μην χαθεί η τεχνογνωσία ας την ξεπουλήσουν μωρέ. Ιδιωτικοποίηση και επενδύσεις και ας οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι κ ας χάνεται κρίσιμη τεχνογνωσία. Παρεμπιπτόντως αν έχεις πληροφορίες για το μέλλον της εάν σε σχέση με τους εργολάβους θα με ενδιέφερε να με κρατήσεις ενήμερο. ευχαριστώ.

Shadowfax

Απ’οσο ξέρω 2 προκηρύξεις εγιναν με 220 συμβασιούχους…
Το 2021 λήγουν οι πρώτες…
Εν μεσω δλδ F16 kai P-3…
Το πρόβλημα ειναι όμως στις απολαβές…
900 ευρω (12 μισθοί) στην ΕΑΒ 3-4000 στις ιδωτικες εταιρίες ετός και εκτός Ελλάδος…
Εδω φεύγουν μάχιμοι πιλότοι μολις συμπληρώσουν τα ελάχιστα…
Ποιος θα μεινει με ανασφαλεια (5αετια) και χαμηλό μισθό?

Idiotis

Οι προκηρυξεις γινανε μια το 2016 και η επομενη εγινε το 2018 οπου ζητουσαν 130 ατομα κ 90 αντιστοιχα κ τελικα προσληφθηκαν περιπου 120 και 80 αντιστοιχα. Αυτες οι προσληψεις αφορουσαν το προγραμμα του p3 αλλα και την κατασκευη του c 130j κ.α. Φετος εγινε προκηρυξη και προσληφθηκαν περιπου 80 εργαζομενοι ,απο τους 90 που ζητουσε η προκηρυξηγια την κατασκευη καινουριων f16V ( ναι αυτο το χαλι η εαβ κατασκευαζει ακομα καινουρια c 130 κ ,f 16)). Ο μισθος ενος προσληφθεντα με πτυχίο ΤΕΙ χωρις παιδι ανερχεται στα 860 ευρω 12 μισθους ήτοι 737 στους 14 μισθους. Στο εσωτερικο για… Read more »

aris32

με τους κρατιστες κανεις δεν μπορει να βγαλει περα . εγω θα τα καταφερω ; ναι απαιτω ολες οι κρατικες εταιρειες να ιδιωτικοποιηθουν για να μπορεσουν να παραγουν εργο . και ναι ο ιδιωτικος τομεας θα τα καταφερνε καλυτερα .και ναι οι συμβασεις προσληψης 5ετιας ειναι τιποτα γιατι αν ειναι να προσλαβω 120 ατομα για 5 χρονια και η διαδιακασια απαιτει 1 χρονο για να υπογραφει απο 20 υπουργους και παρατρεχαμενους μην περιμενετε κρατιστες μου να εχετε αναπτυξη και φ16 μεχρι το 2021 . για αυτον τον λογο εκλεισαν τα ναυπηγεια για αυτο τον λογο εκλεισαν τα αμυντικα συστηματα για… Read more »

aris32

και η εαβ επειδη δεν μπορει να λειτουργησει με τους ρυθμους του κρατους . δηλαδη να περασει ενας χρονος+ μεχρι να υπογραφει ο προυπολογισμος για να προκυρηχτουν οι θεσεις .καταλαβαινεις οτι ειναι χρονοβορα η διαδικασια επιλεγει να δινει εργο σε εργολαβους . αυτο γινεται χρονια τωρα για να βγαινει το εργο που πρεπει να βγει και ας βγει καποιος να με διαψευσει

Idiotis

Λογικα παλι θα εχεις πληροφοριες εσωτερικες απο την ΕΑΒ για το οτι πρεπει να περασει ενας χρονος ωστε να εγκριθει ο προυπολογισμος ωστε να γινουν προσληψεις κτλ κτλ…. βεβαια το οτι μεσα σε 7 μηνες εγινε αλλαγη νομοθετοκου πλαισιου ,ωστε να μπορει να προσλαβει η εαβ εργατικο δυναμικο, και εν τελη προσελαβε θα ειναι χρονος οπως λες εσυ. Και μιλαμε για την διαδικασια που το εκανε πρωτη φορα με οτι αυτο συνεπάγεται για υπογραφες απο υπουργους φεκ κτλ. Ειναι αστειο ομως το επιχειρημα οτι επειδη αργουν οι υπουργοι να υπογραψουν πρεπει να παμε σε ιδιωτικοποιήσεις. Τετοια ιδιωτικοποιήση θελετε? https://www.militaire.gr/%CE%B5%CE%B1%CE%B2-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CE%B9-onex/ Οσο… Read more »

Thras

ΠΤΗΣΗ παρακαλούμε να μας ενημερώσεις και σχετικά με ένα άρθρο στο οποίο έλεγες ότι έχει ήδη προβλεφθεί ο εκσυγχρονισμός των Block 50 σε Μ από τα απάρτια που θα προκύψουν. Μάλιστα σε εκείνο το άρθρο αναφερόταν και αριθμός ατρακτιδίων στοχευσης κλπ. Αυτά ισχύουν και αν ναι, πότε προβλέπεται να γίνει αυτό το σκέλος του εκσυγχρονισμού; Προβλέπεται κάτι για τα Block 30;
Γίνονται προσπάθειες για ενίσχυση του στόλου των Μ2000-5; Ισχύει ότι τα ΗΑΕ ψάχνουν να διαθέσουν τα δικά τους Μ2000-9;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

chikichiki

Κοιτάξτε. Κατανοώ ότι η γραμμή που διαχωρίζει την παράνοια και τη συνωμοσιολογία από την καχυποψία είναι θολή. Κατανοώ επίσης ότι η υπερβολική έλλειψη καχυποψίας ακόμη και ως αντίδραση στο σύνηθες περιβάλλον παράνοιας και σεναρίων μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα “καλοήθεις” ερμηνείες κακοήθων στην πραγματικότητα γεγονότων. Αλλά αλήθεια, ήταν τόσο κακό η παράλογο εκ μέρους μου να θεωρήσω ότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο, και άρα να μην εκδηλώνω έντονες ανησυχίες για την πορεία του προγράμματος;

Fingolfin

Μακάρι να πάνε όλα καλά και μελλοντικά να αναβαθμιστούν και τα blk 50 ώστε να έχουμε μια δύναμη 122 F-16 V. Τι ίδιο ελπίζω και για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, δηλαδή να αυξηθεί το κονδύλι έστω στα 180 – 200 εκατομμύρια.

Карл Модестович

Θέλει τον χρόνο του.Τουλάχιστον να μπαίνουν τα πράγματα στην θέση τους.

Lefteris

https://photos.app.goo.gl/CRLdxa6kfhJ9anFZA
Πίσω στην σακούλα έχω 60+ περιοδικά. Είναι παράδοση στις αναβαθμίσεις να μην προχωράει τίποτα αν δεν υπάρξει περισσότερο δράμα και περισσότερο χρήμα από τα συμφωνηθέντα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

175
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά $

Related News

Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω εντάσεων

Ενώ η ένταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας συνεχίζονται, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικών ωκεανών. Οι ομάδες αεροπλανοφόρων των USS Nimitz (CVN...

ΥΠΕΘΑ: Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου αναβλήθηκε προσωρινά κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης...

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: «Αστραπή» εν αιθρία

Λένε ότι το μυστικό για μια πετυχημένη φωτογραφία είναι να βρίσκεσαι στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό ακριβώς συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 1962...

Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του πρωτότυπου του KF-X – το είπαν και το έκαναν οι Κορεάτες! (Εικόνα)

Στη δημοσιότητα δόθηκε μία υψηλής ανάλυσης φωτογραφία που απεικονίζει το εμπρόσθιο μέρος του πρωτότυπου αεροσκάφους του προγράμματος ανάπτυξης KF-X από την κατασκευάστρια εταιρεία Korea...

Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας στην Κύπρο (Βίντεο)

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε αεροναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη...
- Advertisement -