- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;

- Advertisement -

Πολλά έχουν γραφεί τις τελευταίες δυο μέρες για την πιθανότητα αγοράς μαχητικών F-35 (έκδοση Α ή Β, φυσικά και δεν έχει διευκρινιστεί) από την ΠΑ μας. Το χορό των αποκαλύψεων “έσυρε” ξένο ειδησιογραφικό πρακτορείο, κι όχι κάποια ελληνική “πηγή”. Και το πρακτορείο δεν είναι από αυτά που γράφουν πως το Armata μπορεί να πολεμήσει στον Άρη, αλλά το Reuters.

“Η Ελλάδα πιθανός πελάτης για το F-35”


Τι είναι αυτό που ξαφνικά έβαλε την Ελλάδα ανάμεσα στους υποψήφιους πελάτες του F-35; τι είναι αυτό που έχει πείσει τις ΗΠΑ πως η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει για να αγοράσει έστω και μικρό αριθμό από τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς; Εδώ αποτυγχάνουμε να βρούμε ποσό γύρω στα 500 εκ. ευρώ προκειμένου να αγοράσουμε τις Adelaide, να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ και να αγοράσουμε τορπίλες για το ΠΝ προκειμένου να σταματήσουν να “κουνιούνται” οι Τούρκοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε μερικά δις που απαιτούνται για 12 ως 20 μαχητικά F-35;

Να F-35 κανείς, ή να μην F-35; Ιδού η απορία…


H ιστορία θα ήταν απλά λογική, καθώς η Ελλάδα δεν είχε κρύψει ποτέ τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της για το F-35. Άλλωστε ο εκσυγχρονισμός των F-16V φανερώνει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, όπου μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς, σε ένα low-hi mix θα διατηρήσουν την αεροπορική ισχύ πάνω από το Αιγαίο (κι όχι μόνο πια). Ήταν το 2017 όταν για πρώτη φορά ο πρώην ΥΠΕΘΑ αποκάλυψε πως έχει υπάρξει Request for Information για το F-35. Βέβαια από το ROI μέχρι τα μαχητικά να προσγειώνονται στην Αγχίαλο κι άλλα γελοία, είναι κάτι περισσότερο από ένα καράβι τσιγάρα δρόμος. 

“Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;”


 
Τώρα, την επόμενη της είδησης που μετάδωσε το Reuters, και αναδημοσίευσαν όλα σχεδόν τα ειδησιογραφικά sites της χώρας (όχι μόνο τα αμυντικά, αλλά τα ποικίλης ύλης), ρωτήθηκε ο ΥΠΕΘΑ Ναύαρχος ε.α Ε. Αποστολάκης και ούτε λίγο ούτε πολύ προέβει σε μια πολύ προσεκτική επιβεβαίωση πως η Ελλάδα εξετάζει την πιθανότητα απόκτησης των μαχητικών F-35!
Εντάξει, η δήλωση δεν κομίζει Γλαύκα εις Αθήνας, είναι κοινό μυστικό πως η ΠΑ γνωρίζει αρκετά, και θέλει να μάθει περισσότερα για το νέο μαχητικό, ενώ δεν είναι επίσης κρυφό πως συγκεντρώνει τις προτιμήσεις πολλών, στην περίπτωση που η χώρα, με κάποιον μαγικό τρόπο, καταφέρει να μπει στην διαδικασία επιλογής Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους.

ΥΠΕΘΑ Ε. Αποστολάκης: Ναι, εξετάζουμε το F-35!


Τώρα, μέχρι εδώ, η όλη ιστορία δεν σήμαινε τίποτα. Μια ΠΑ που σέβεται τον εαυτό της, και ο πολύ καλός γνώστης κος Αποστολάκης δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να ετοιμάζονται, να είναι συνεχώς έτοιμοι για μια νέα αγορά μαχητικού. Το ΝΜΑ σαν concept υπάρχει στα συρτάρια της ΠΑ, και όσοι νομίζουν πως η ΠΑ δεν έχει εξετάσει ενδελεχώς τα “πάντα όλα”, από F-16V και Gripen, μέχρι  F-35, F-15X, Rafale ή Eurofighter, κοιμούνται το ύπνο του δικαίου.
Η δουλειά που πέφτει χωρίς να το γνωρίζουμε, θα τρόμαζε τους περισσσότερους από εμάς. Όταν για 45 χρόνια αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα, περιθώρια για λάθη ή παραλείψεις δεν υπάρχουν στην ΠΑ. Συνεπώς, το λέμε για τελευταία φορά, ας σεβόμαστε τις αποφάσεις τους (πχ F-16V), οι άνθρωποι στην ΠΑ ξέρουν καλά τι κάνουν.

Δηλώσεις Τζ. Πάιατ για πολυεθνική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ ’19 και ενδεχόμενο απόκτησης του F-35 από την Ελλάδα


 
Το θέμα είναι πως η ιστορία με το F-35 και την Ελλάδα δεν σταματά εδώ. Έχει και μια περίεργη (ευγενικά το λέμε) συνέχεια, καθώς στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Ο τελευταίος, δεν έμεινε απλά σε μερικές φράσεις “κλισέ”, τι ωραίο που είναι το F-35 μας και τι ωραία τα προικιά του, αλλά έδειξε να είναι πλήρως ενημερωμένος για πολλά πράγματα. Αναδημοσιεύουμε κομμάτι των δηλώσεών του…
….
Είναι προφανώς πολύ ωραίο να έχουμε εδώ το F35, το πιο ικανό μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο.
Θα πω δύο πράγματα. Πρώτα απ ‘όλα, όπως διευκρίνισε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό εταίρο.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F16 που έχουμε ήδη ξεκινήσει είναι μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα για να κάνει τη μετάβαση από μαχητικά 4ης γενιάς, από το F16, σε μια πλατφόρμα 5ης γενιάς, όπως το F35.
Αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη. Πρόκειται για την οικοδόμηση των ικανοτήτων πάνω στην πλοήγηση και την ψηφιακή υποδομή που υποστηρίζει αυτά τα αξιόλογα αεροσκάφη.
Γι ‘αυτό το λόγο καλωσορίζουμε πολύ το ενδιαφέρον της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε την ιστορία της επιτυχίας που έχουμε ήδη ως ισχυροί αμυντικοί εταίροι και όπως είπα, βλέπουμε την αναβάθμιση του F16 Viper ως βήμα για ένα μελλοντικό πρόγραμμα F-35.

ΕΚΤΑΚΤΟ:«Βρέθηκε» χρηματοδότηση για τα F-16V, «κλείνει» το πρόγραμμα; 


Ο κος Πάιατ είπε μερικές κουβέντες που χρήζουν ανάλυσης. Καταρχάς, επιβεβαιώνει πως υπάρχει πλέον αμοιβαίο ενδιαφέρον, και οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν το μαχητικό, και η Ελλάδα να το αγοράσει. Για παράδειγμα η Γαλλία θέλει να μας πουλήσει Rafale, η Γερμανία Eurofighter, γνωστοί-άγνωστοι κατασκευαστές fake news θέλουν να μας κάνουν πανίσχυρους με τα Σου-35 και άλλα ευτράπελα ρωσικής κατασκευής, αλλά η Ελλάδα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον. Στο θέμα όμως του F-35 είναι σαφές πως υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον, ας μην πούμε “έλξη” ή “χημεία”.
Τώρα, ο Πρέσβης αναφέρθηκε και στο θέμα “κλειδί”, αυτό της χρηματοδότησης. Μίλησε λοιπόν για “βοήθεια προς της Ελλάδα“. Υπάρχει κάποια βοήθεια κι εμείς δεν το ξέρουμε; ναι υπάρχει, και το ξέρουμε! Οι ΗΠΑ δίνουν 460 εκ. δολάρια, που απαιτήθηκαν για να κλείσει το πρόγραμμα των F-16V, την πρώτη αμερικανική βοήθεια που δίνεται στην χώρα μας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Άρα ναι, υπάρχει Αμερικανική Βοήθεια, όσο κι αν οι ρωσολάγνοι μας πείθουν για το αντίθετο.

F-35 “κόβει βόλτες” πάνω από την Αγχίαλο;


Τώρα, επαναλαμβάνουμε την φράση “μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα…“, τι σημαίνει το “μέρος”; υπάρχει κι άλλη βοήθεια. Προφανώς και υπάρχει, και δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Που είναι αυτή, θα ρωτήσουν οι αναμένοντες τα Arleigh Burke στην Σαλαμίνα, ενώ εύχονται S-400 στην Κερατέα… Την βλέπουμε, 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior ονομαστικής αξίας 580 εκ δολαρίων, με κόστος μόλις 44 εκ. ευρώ. Αμφίβια οχήματα AAV-7, τροχαίο υλικό, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V κι άλλα, που προφανώς και δεν τα βλέπουμε. Μάλλον, τις επόμενες εβδομάδες θα μάθουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η νέα λίστα παραχώρησης μεταχειρισμένου υλικού.
Πάμε πάλι στα F-35. Τα αεροσκάφη αυτά, σαν οπλοσύστημα είναι πανάκριβα, θα μας στοιχίσουν όσο περίπου 2,5 αεροσκάφη F-16V αγορασμένα καινούργια, για να τα αποκτήσουμε. Που θα τα βρει η φτωχή Ελλάς, οέο; Φτωχή βέβαια μόνο για αγορές όπλων, για επιδόματα έχουμε βρε αδελφέ! Ας δώσουμε ψάρια στους φτωχούς, μην τυχόν και θελήσει κανείς να τους μάθει να ψαρεύουν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;


Εκεί οι ΗΠΑ έχουν δυο πανίσχυρα όπλα, που δεν έχουν οι λοιποί (πχ οι Γάλλοι), αλλά θα ήθελαν να έχουν. Έχουν τις πιστώσεις FMS αλλά και την δυνατότητα έκτακτης στρατιωτικής βοήθειας. Έτσι μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά μαχητικών από την Ελλάδα (έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν), ενώ επίσης μπορούν να προσφέρουν και στρατιωτική βοήθεια στην χώρα μας.
Πως μπορούν οι ΗΠΑ να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια, σε μετρητά στην χώρα μας; γίνεται; γίνεται και το έχουν ξανακάνει με τα F-16V. Αν η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ (που πρακτικά κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει), η Ελλάδα θα γίνει ο προμαχώνας των ΗΠΑ στην περιοχή. Μια γέφυρα μεταξύ της ΝΑ Ευρώπης και του Ισραήλ, η χώρα μέσω της οποίας το ισραηλινό αέριο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη. Μια χώρα που προστατεύει το Αέριο της Κύπρου, όπου αμερικανικές εταιρείες έχουν βρει τεράστια αποθέματα. Και μια χώρα, που έχει η ίδια αποθέματα αερίου.

ΘΕΜΑ: F-16V εναντίον F-35A, αναλύουμε τις δυνατότητες…


Φυσικά, η επιβεβαίωση πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας πουλήσουν το F-35 είναι και απόδειξη πως το αεροσκάφος έχει άδεια εξαγωγής για την χώρα μας. Αυτό το γράφουμε γιατί υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δεν μας δίνουν προηγμένα όπλα, όπως για παράδειγμα Standard SM-2 ή JASSM-ER. Δηλαδή μας δίνουν πχ τα F-35, αλλά για να κάνουν αόρατο strafing με τα πυροβόλα τους. Eνώ το γράφουμε και το ξαναγράφουμε, κάποιος θα βρεθεί να πει “δεν μας αποδεσμεύουν τους SM-2…”
Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας δώσουν το F-35 για να πιέσουν τους Τούρκους. Ακόμη κι αν αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, που είναι το κακό; η Τουρκία οδεύει ολοταχώς προς το αντιμερικανικό στρατόπεδο, ενώ το σύνολο του οπλισμού της είναι αμερικανικός. Η Τουρκια ξέρει από πρώτο χέρι πόσο επικίνδυνο είναι το F-35, και αγοράζει τους S-400 για να αντιμετωπίσει την Ελληνική ΠΑ. Καταλαβαίνει πλέον, πως αν πάρει τα F-35 η Ελλάδα, κάποιος Τούρκος σκηνοθέτης θα γυρίσει το “Όμορφοι Εκτοξευτές S-400, όμορφα καταστρέφονται”. Απλά, οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν το ποτήρι που θέλει να πιει ο Ερντογάν μέχρι το τέλος, όσο το δυνατόν πιο πικρό.

Οι ΗΠΑ μπορούν να παγώσουν την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, ώστε να μην προχωρήσει στην απόκτηση του S-400


Σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν θα ήθελα να δουν την νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO να διαλύεται, προς τέρψη της Ρωσίας (και όχι μόνο)
Φυσικά η παραπάνω θεωρία παραγνωρίζει κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε εμείς. Οι ΗΠΑ θέλουν πια μια Ελλάδα στρατιωτικά ισχυρή. Αν η Ελλάδα, αφεθεί ως έχει, σύντομα η ανεξέλεγκτη Τουρκία θα κάνει κάποια ηλιθιότητα, και οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν ή να εμπλακούν οι ίδιες στρατιωτικά, ή να κάτσουν να παρακαλούν μια αντιαμερικανική Τουρκία να σταματήσει να πολεμά έναν σύμμαχό των ΗΠΑ. Και τα δυο είναι ανεπίτρεπτα. Θεωρούμε λοιπόν σαφώς, πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας παραδώσουν F-35 -κι όχι μόνο- στην Ελλάδα προληπτικά, προκειμένου η Ελλάδα να έχει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ, έτσι ώστε να μην βρεθούν ποτέ (οι ΗΠΑ) με την πλάτη στον τοίχο σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Στα πλαίσια αυτά, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις ΕΔ της χώρας μας. Το F-35, που δεν είναι απλά ένα ακόμη αεροσκάφος, αλλά εκτός την αξίας του στην Άμυνα, έχει και συμβολικό χαρακτήρα (ανάλογο του Phantom πριν 50 χρόνια ή του F-15 πριν 30). Αν με κάποιον “μαγικό” τρόπο, βρεθεί τρόπος να αγοραστούν 12 ως 20 νέα μαχητικά F-35A, που θα εισάγουν τον τύπο στην ΠΑ, και θα επιτρέψουν αργότερα να προστεθούν κι άλλα χωρίς πλέον πρόβλημα, τότε οι συσχετισμοί δυνάμεων στην περιοχή θα αλλάξουν.

Το F-15X έρχεται σε δύο εκδόσεις και θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του F-35


Το πρωταπριλιάτικό μας, που κυκλοφόρησαν κάποιοι αργότερα σαν είδηση, πως η Ελλάδα θα πάρει τα τουρκικά F-35, καλό μεν, πρωταπριλιάτικο όμως δε. Καταρχάς, τα 4 F-35A ακόμη κι αν δεν παραδοθούν, ανήκουν στην Τουρκία, και δεν μπορούν να “κατασχεθούν”. Οι ΗΠΑ δεν είναι μπανανία, και τα δικαστήριά της δικάζουν με βάση νόμους. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η αγορά των slots παραγωγής που έχει κλείσει η Τουρκία σε διάφορα LRIP. Αυτό όμως δεν μας συμφέρει, καθώς οι τιμές θα είναι υψηλές. Καλύτερα να πάρουν τις τουρκικές παραγγελίες ΗΠΑ ή Ισραήλ, που χρειάζονται άμεσα μαχητικά, παρά εμείς που ούτως ή άλλως δεν έχουμε να τα πληρώσουμε.

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά


Το ιδανικότερο είναι να πάρουμε ίσως 2 ή 4 από τα slots των τουρκικών, και μετά να πάρουμε από την επόμενη παραγγελία, που πλέον το κόστος θα είναι σημαντικά χαμηλότερο. Αυτά τα 2 ως 4 θα επιτρέψουν την εκπαίδευση των χειριστών, την εξοικίωση με το αεροσκάφος και τον εξοπλισμό, και την ομαλή εισαγωγή σε υπηρεσία.
Σε κάθε περίπτωση, η όλη ιστορία δεν είναι ένα “τέχνασμα” αλλά υπάρχει και βάθος. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους περιορισμούς του Προϋπολογισμού, αλλά και τον προγραμματισμό της ΠΑ. Αλλά όλοι μας θα θέλαμε να δούμε ένα αεροσκάφος σαν το F-35 (A/B) στα shelters της ΠΑ.

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;


 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras

To F 35 είναι λογικά το επόμενο μαχητικό μας. Θα το ήθελα νωρίς στη χώρα, έστω και σε μικρούς αριθμούς (12 πχ όπως αναφέρει το άρθρο) για λόγους εκπαίδευσης πιλότων μας στον τύπο αυτό, αλλά κυρίως εκπαίδευσης των πιλότων των F 16 V και Mirage 2000-5 Mk2 στην αντιμετώπισή τους, καθώς ας μην κρυβόμαστε η πιθανότητα να τα αποκτήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς ο Τούρκος, παραμένει υψηλή!

airman

Παρακαλω μην εισθε ψιλικατζηδες ,τωρα που ο θειος(ΤΡΑΜΠ) μας χαριζει Φ35.
40 Φ35 στον αραξο ΤΩΡΑ

FANIS BOSKOS

Και που υπάρχει λίστα παραχώρησης μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ έχει ενδιαφερθεί κανείς;;; Εδώ δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε τα βασικά, θα πάρουμε F-35; Παραθέτω το πιο από παράδειγμα: μας δίνουν μεταχειρισμένα φορτηγά και εμείς ακόμη έχουμε Στάγιερ, γιατί λέει δε βρίσκουμε χρήματα για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

Takis Mvc

Πολύ ωραία και σαφέστατη ανάλυση

Ηλιας 1966

Ειμαι σιγουρος πως θα παρουμε F-35. Το ποτε δεν ξερω,ουτε και ποιο μοντελο. Ειναι τετοια η γεωπολιτικη θεση μας , οι διεθνεις σχεσεις και τα συμφεροντα (αλλα και ο διαχρονικος μας ραγιαδισμος), που ειναι σχεδον μονοδρομος η προμηθεια με τα Ευρωπαικα να επονται σε αποσταση.

sotbak

ραγιαδισμός δεν είναι μόνο προς ΗΠΑ είναι και προς Γερμανία ή Γαλλία, άρα ό,τι και να πάρουμε εισαγόμενο, ως μέρος μιας όποιας εξάρτησης….

randomname

Ε ναι, γιατί το να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε δικά μας μαχητικά είναι πολύ λογικό. Γιατί ως γνωστών έχουμε τα λεφτά, την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες εταιρίες. Δεν αρχίζουμε απο κάτι πιο απλό λέω εγώ;

NIK-PAO-13

Το να συμμετεχεις στην ανάπτυξη ενός συστήματος περνοντας τεχνολογία κ τεχνογνωσία… Είναι η αρχή.
Έχουμε αγοράσει ένα σκασμό φ16 κ ενώ έπρεπε να φτιάχνουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του αεροπλάνου αλλά κ των συστημάτων του… ώστε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνογνωσία κάπου αλλού πχ εκπαιδευτικό αεροπλάνο η ντροουν… Εμεις πετάμε αετό.
ΑΣ ξεκινήσουμε απ τα απλά κ ας μην φτιάξουμε ποτέ πολεμικό αεροπλάνο πρώτης γραμμής, ας φτιάξουμε όμως αλλά συστήματα.
Έχουμε 4 φρεγάτες μεκο, κ θέλουμε να πάρουμε άλλες 4 καινούργιες… Μήπως θα έπρεπε να έρθουμε σε συμφωνία με μια εταιρεία ώστε αυτά τα 8 πλοία να έχουν περίπου κοινό ραντάρ μπας κ πάρουμε μεταφορά τεχνολογίας κ κατασκευής εδώ;;;
Υπάρχουν τόσα συστήματα που αν τα πάρεις σε μεγάλους αριθμούς μπορείς να κερδίσεις πολλά..

georgosk

Το ότι συμμετέχουμε σε ποσοστό άνω του 20% στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-16 μάλλον δεν είναι αρκετά γνωστό…

NIK-PAO-13

Ναι φτιαχνουμε την εισαγωγη αερα…το ερωτημα ειναι γιατι να μην φτιαχνουμε κατι που να εχει μεταφορα τεχνολογιας για τα ηλεκτρονικα…σημεια οπως το κοκπιτ κ αλλα σημαντικα στοιχεια κ οχι την εισαγωγη αερα.

Mavi70

sotbak +1

Ηλιας 1966

😐

dkataims

Μόνο εγώ το βλέπω αυτό ως ένα επικοινωνιακό παιχνιδι των ΗΠΑ επί ευκαιρίας του Ηνίοχου, για να πιέσει τη Τουρκία να μη πάρει S400; Αν ο ΥΠΕΘΑ πρώην ΑΓΕΕΘΑ δεν αισθάνεται θλίψη να συζητάει για F35 χωρίς να αναφέρει τίποτα για FOS mirage, αναβάθμιση MEKO, τορπιλες, P3 κοκ συγγνώμη αλλά προκαλεί σε εμένα θλίψη. Προφανώς το θέμα των F35 κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει στην επικαιρότητα αλλά αυτή τη στιγμή ειναι τελειως ακαιρό. Εξόφθαλμα είναι γραμμάτιο προς ΗΠΑ που καλώς πληρώνεται αλλα τουλαχιστον να ξερουμε τι ακουμε.

npo

Ο Αποστολάκης τα ανέφερε όλα αυτά. Αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τα σκάσει δεν ξέρω. Είμαι λίγο απαισιόδοξος, γιατί οι προηγούμενες δεν ήταν.
Το οτι η αναφορά του Πάιατ αποτελεί και μέρος του παιχνιδιού πίεσης προς την Τουρκία, προφανώς και είναι, τα αναφέρει και το άρθρο.

Fingolfin

Γιατί ο κύριος Αποστολάκης δεν είναι σε αυτή την κυβέρνηση;

NIK-PAO-13

1…Ανεξαρτητο σωμα για την αμυνα της χωρας που θα αποτελείται απο ειδικους κ οχι βουλευτες…με σταθερη θητεια.
2…Στανταρ προυπολογισμος για την αμυνα της χωρας με συγκεκριμενονσχεσιο για συμμετοχή της Ελληνικης βιομηχανιας

AESA

Σοβαρά τώρα. Τα αεροπλάνα είναι πιστολάκια; Μάστορα τύλιξε 4 στα γρήγορα να φύγω; μιλάμε για ορίζοντα μακρή, για να παραλάβουμε και να τα κάνουμε επιχειρησιακά.
Η υποστήριξη των υπαρχόντων συστημάτων είναι άλλη υπόθεση. Εδώ μόλις έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση των F16 λες να δούμε τα F35 νωρίτερα;
Πληρώνει κανείς μετρητά σε διακρατικές συμφωνίες; Είδες εσύ πουθενά τα 80 δις του ELA; Κατάλαβες πως από τα 80 έχουν κατέβει στα 5 σε 1 χρόνο; Είδες καμιά γραμμή σε κανένα προυπολογισμό; Αν υπάρχει θέληση να πουλήσουν οι ΗΠΑ θα βρουν τρόπο να το χρηματοδοτήσουν. Θα έπρεπε να ανησυχείς για το κόστος χρήσης και όχι αγοράς.
Μην δούμε κανένα πρωί καμιά είδηση πως μας δίνουν και τίποτα F15, και μετά να δεις γλέντια.
Να θυμίσω οπως η σύμβαση για την Σούδα είναι ετήσια. Αν δεν κάνω λάθος σύντομα θα έχουμε και πάλι διαπραγματεύσεις.
Τα κράτη είναι διαχρονικότερα των ανθρώπων.

Mtsak

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στην εφημερίδα «REALNEWS»:
Ερ. Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα αποτυπώματα της στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν προβλήματα, κενά, ελλείψεις σ’ ότι έχει να κάνει με τα οπλικά μας συστήματα. Είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε σε κάποιες λύσεις ‘’fast track’’ ή λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε όλα αυτά θα πρέπει να πάνε πίσω?
Απ. Το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών είναι δεδομένο. Παρά ταύτα καταβλήθηκε και καταβάλλεται συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια, με τη χρήση όλων των διατιθέμενων μέσων για να μην απομειωθεί το αξιόμαχό τους. Και δεν έχει απομειωθεί. …
Πέραν αυτών, με σεβασμό στην πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο, λαμβάνεται μέριμνα για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει η παραλαβή ελικοπτέρων ΗΠΑ (Chinook-Kiowa), δρομολογείται η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, ενώ γίνονται και οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, την αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας.
Όλες αυτές οι ενέργειες εντάσσονται και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία. Όπως θα γνωρίζετε, σε κάθε μας δραστηριότητα προωθούμε τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουμε στην πρόοδο των εταιρειών, των Ναυπηγείων, της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.

Digenis

Αγαπητη πτηση …Το λετε και το ξανα λετε οτι απορρίψαμε τις Adele λογο ότι δεν ειχαμε χρηματα … Πιστευω οτι δεν ισχυει αυτο … Η οικονομοτεχνική μελέτη που πάντα γίνετε σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ οτι εδειξε το συμφέρων της αγοράς ή οχι … οπως εγινε και μετα P3 που η οικονομοτεχνικη μελετη που βγηκε στη δημοσιότητα έδειξε οτι ήταν ποιο συμφέρουσα η αναβάθμιση ,ετσι και η adele απορρίφθηκαν .

C K

Αυτές είναι μπούρδες!!!
O εκσυχρονισμός των P3 ήταν μια πολιτική απόφαση που το Ναυτικό κλήθηκε να υπερασπίσει μετά
Για τις ADEL δεν ξέρουμε τι και πως yet
Χωρίς χρήμα δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα
Επικοινωνιακά τρικ για να καλύψουν την αδιαφορία αδράνεια ανικανότητα αδυναμία τους και στα θέματα εθνικής άμυνας

MisCo

Μια πολιτικη αποφαση εξαργυρωνεται με πολλους τροπους. Θα μπορουσαν να δινανε τον εκσυγχρονισμο των Meko αντι των P3 για παραδειγμα. Δεν θεωρω λοιπον οτι η αποφαση για τα P3 ηταν πολιτικη. Ηταν επιχειρησιακη. Το αν ηταν σωστή η οχι ειναι μια αλλη κουβέντα.

jim40

Το Ναυτικό τα ήθελε τα Ρ-3 από την αρχή. Δεν ήθελε καν να τα παροπλίσει

Digenis

Οι Adele περασαν απο πολωνια και τις απέρριψαν , το ιδιο ακούγετε και για τους τουρκους …Κατι δεν παει καλα με αυτα τα πλοια ως Value fro money .Δεν τις απέρριψαν τυχαία οι πολωνοι .

sotbak

χωρίς ΣΜ-2……..κανείς δεν ενδιαφέρεται….

Digenis

Στα p3 υπηρχε η επιλογη αγορα παλι αμερικανικων νεων αεροσκαφων και συστηματων … αλλά η αναβαθμιση των p3 ηταν το ιδιο καλη επιχειρησιακα και με λιγοτερο κοστος απο οτι αν αγοραζαμε νεα … Τουλαχιστον αυτο ειπαν στο πολεμικο ναυτικο οταν αιτιολογησαν την αναβαθμιση …Δηλαδη στην μελετη που εκαναν η αναβαθμιση ηταν ποιο συφερουσα απο την αγορα νεων .

agnostosependytis

Θα έλεγα ότι συμφωνώ στο ότι όσο σοφή απόφαση ήταν η επένδυση στην αναβάθμιση των P-3 τόσο σοφή ήταν και η απόφαση να μην ασχοληθούμε με τις Αδελαίδες.

zop

Πολύ σωστος φιλε διγενη…οσα για τα σχολια ας μας σχολιασει καποιος τοτε γιατι η γερμανια που σε συνεργασια με την ισπανια παραγει τα c295, επελεξε αντι να αγορασει νεες πλατφόρμες c295 να εκσυχρονισει και αυτή τα δικα της “παμπαλαια” P3..και δεν είναι η μονη..και η πορτογαλια το ιδιο κλπ…
Προσωπικα από τη στιγμη που τη σφραγιδα την εβαλε σε αυτό το πρόγραμμα ο ΥΠΕΘΑ Αποστολάκης για μενα είναι και η υψιστη εγγυηση από έναν Ελληνα που εβαλε το κεφαλι του στο ντορβα προκειμενου να παραλαβουμε αξιόμαχα τα υποβρυχια τυπου Παπανικολης..

adpanos

Και με τους καλύτερους όρους να πάρουμε μια ποσότητα 10-15 μαχητικών F35 , το κόστος θα είναι τόσο μεγάλο που ναι μεν θα τα αποκτήσουμε αλλά θα αχρηστεύσουμε όλα τα υπόλοιπα όπλα μας .
Δηλαδή θα γίνει τέτοια σπατάλη πόρων που δεν θα δούμε αναβάθμιση ή συντήρηση σε κανένα άλλο οπλικό σύστημα.
Εν τέλη αυτό που θα έχουμε πετύχει θα είναι η καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας .
Εκτός και αν οι Αμερικάνοι όντως θέλουν να βοηθήσουν και έρθουν με πακτωλό χρημάτων να επενδύσουν στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε κατακόρυφη αύξηση του ΑΕΠ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Με ένα τέτοιο τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει δάνεια της για προμήθεια στρατιωτικού υλικού.
Χλωμό όμως το βλέπω το τελευταίο σενάριο.

Digenis

Επι του θεματος .Καθε προγραμμα του ΕΜΠΑΕ οταν ενεργοποιητε εχει το Buget του προυπολογισμενο . Για F16 V το υπόλοιπο θα πει σε καποιο παρεμφερές υποπρογραμμα ,για τα P3 πηγε στα ΜΗ60. Κατι αναλογο θα γινει και με τα F-35 . Απο την στιγμη που αποφασιστη η ενεργοποιηση, το buget εχει ηδη προϋπολογιστεί πως θα βρεθει ,δεν θα παρει απο καποιο αλλο προγραμμα το buget , η πιθανοτητα ειναι να δωσε Buget .

Markos

Να επενδυσουν εδω οι Αμερικανοι γιανα αγοραζεις ευρωπαικα οπλα????

Psixraimia

Δεν έχω καταλάβει καν γιατί γράφτηκε αυτό το άρθρο. Μας λέτε κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζαμε. Ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μας πουλήσουν το F35. Προφανώς. Και για να ενισχυθούν οι εταιρίες τους, και το ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα τι θέλετε να μας πείτε; Ότι θα το πληρώσουν; Αυτό αποκλείεται. Θα συνεχίσουν πιθανότατα να μας ενισχύουν αλλά όχι κι έτσι. F-35 θα αργήσουμε πιστεύω πολύ να δούμε στη Λάρισα. Μακάρι να βγω λάθος

sotbak

2030 λέει η LM

agnostosependytis

Well said…
Χρειαζόμαστε όσο γίνεται πιο άμεσα μερικά (π.χ. 4) για να τα μάθουμε και να αρχίσει η τριβή των χειριστων με αυτά, ενώ παράλληλα να πάρουμε όσα αντέχουμε οικονομικά (αν 12-20 έστω τόσα).
Αυτά θα πλαισιώσουν τέλεια τα F-16V και θα έχουμε μια αξιόμαχη αεροπορία, ενώ στο μέλλον μπορούσαμε να δούμε και συνεργασία τους με κάποιο στέλθυ UAV/UCAV.
Βασικά η Ελλάδα με:
– 1-1,5 δις ακόμη για την αεροπορία συν τυχόν αναλώσιμα, μείον τυχόν εισπράξεις από πωλούμενα μεταχειρισμένα, και
-2-2,5 δις για το ναυτικό (τορπίλλες, αναβάθμιση ΜΕΚΟ up, μερικές μεταχειρισμένες μονάδες και κανα 3 καινούργιες)
στρώνει σε μεγάλο βαθμό (μπαλώνει τον αφοπλισμό των προηγούμενων ετών δεν είναι ότι μας πάει και κάπου μπροστά ή σε υπεροπλία, αλλά ισορροπεί τα πράγματα)..
Το ποσό αυτό είναι λογικό καθώς την περίοδο 2010-2019 δεν παραγγελόταν σχεδόν τίποτα αντί να δίνεται ένα απλό 500 εκατ/έτος (κατ’ουσία είμαστε 4,5 δις πίσω από εκεί που θα είμασταν αν ξοδεύαμε 500 εκατ ανά έτος για 9 έτη).
Και θα έλεγα να μην το ζαλίζουμε και πολύ, αν μας δίνανε τιμή μαζικής παραγωγής που λένε για 80 εκατ, είναι και πολύ πιο φτηνά από Eurofighter, Rafale και Σϊα και πολύ πιο ικανά. Και σε τελική ανάλυση όντως και πολιτικά και γεωστρατηγικά τους χρωστάμε περισσότερο από Γερμανία και Γαλλίαπου δεν εχουν κάνει σχεδόν τίποτα για εμάς (άντε κάτι έκανε η Γαλλία).
ΥΓ. By the way, υπάρχει περίπτωση να προκύψει εμπλοκή της Ελλάδας στην Λιβύη όπως έγινε και επί Καντάφι? Το λέω γιατί αρχίζει και διαμορφώνεται ένα περίεργο μέτωπο εκεί όπου Ρωσία/Τουρκία στηρίζουν κάργα τον προελαύνοντα και η υπόλοιπη Δύση τον άλλο, και στο παρελθόν είχαμε συμμετέχει. ΑΝ εμπλακούμε όμως θα είναι περίεργο γιατί έχει εμπλακεί με τα τσαρούχια η Τουρκία εκεί σε αντίπαλο στρατόπεδο…

GPA

Καταρχήν το f35 έχει πολλά θέματα να λυθούν τα οποία όταν γίνει θα είναι καλό να το αποκτήσουμε. Βέβαια εδώ αγνοούμε στοιχειώδη πράγματα για την οικονομία η τα πσραβλεπουμε. Πρόσφατα ελαβαμε το οκ για την επιστροφή του 1 δις. Αυτό όσο και να θέλουν κάποιοι να το αποσιωπησουν δεν γίνεται και αποτελεί αποροια του σωστού έργου που γίνεται. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι βελτιωνομαστε. Το αναγνωρίζουν και οι αγορές όπου η έκδοση ομολόγων ήταν επιτυχής και θα ακολουθήσουν και άλλες. Η ανεργία μειώνεται και τα επιδόματα που τόσο λοιδωρειται εδω καταλήγουν σε εσωτερικό κατανάλωση βελτιώνοντας την οικονομία περαιτέρω σε αντίθεση με ένα f35 που κοστίζει περισσότερο από τα επιδόματα που έχουνδωθει και έχει και αρκετά προβλήματα αυτη την στιγμή κάτι που εδώ έχει φανεί από δικά σας άρθρα. Επιπλέον η αγορά ενός τόσο ακριβού οπλικου συστήματος όπου τα λεφτά καταλήγουν έξω και δεν βοηθάνε την οικονομία μας. Και τέλος κάτι που αγνοείται σημαντικά. Τα όπλα που έχουμε αγοράσει δεν τα πήραμε κασέρι. Η βελτίωση του δανεισμού και η οικονομική ανάπτυξη που ένα μέρος της προέρχεται από τα επιδομάτων κατανάλωση λέγετε θα βελτιώσουν πολύ γρηγορότερα τα πράγματα από όσο πολλοί φαντάζονται αλλά εδώ μέσα επίτηδες αγνοούν. Τέλος η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας είναι πολύ μεγάλη. Ακόμα δεν έχετε κατανοήσει πλήρως την σημασία της

Ted

Βελτιωνόμαστε ;
Ούτε ο Τσακαλώτος δεν θα τα έλεγε αυτά.
Αυτά τα 4 χρόνια ήταν τα καλύτερα χρόνια της τελευταίας 15ετίας σε ότι αφορά το διεθνές οικονομικό κλίμα. Ποσοτική χαλάρωση, χαμηλά επιτόκια, αύξηση κατανάλωσης, μείωση τιμής καυσίμων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο
Και αντί να “πετάξουμε” ως χώρα, χρειαστήκαμε με τους Σύριζανελ 3 χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2014.
Τα επιδόματα απλά μαθαίνουν τον κόσμο να μην προσπαθεί να βρει δουλειά για να μην χάσει το επίδομα.
Αυτό το ξέρουν πλέον και οι πέτρες. Ψάχνεις να βρεις κάποιον για δουλειά και σου λέει μαύρα, για να μην χάσω το επίδομα.
Μόνο οι τράπεζες να είχαν κρατήσει τις αξίες που είχαν το 2015, σήμερα θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 100F35. Μόνο οι ζημιές που έγραψε η ΔΕΗ μετά την φοβερή ιδέα της “απελευθέρωσης της αγοράς” (συριστί : χαρίζουμε πελάτες σε ιδιώτες για να μην την ιδιωτικοποιήσουμε) θα έφθαναν για την αγορά των πρώτων F35

Panagiotis

“Τα επιδόματα απλά μαθαίνουν τον κόσμο να μην προσπαθεί να βρει δουλειά για να μην χάσει το επίδομα.
Αυτό το ξέρουν πλέον και οι πέτρες. Ψάχνεις να βρεις κάποιον για δουλειά και σου λέει μαύρα, για να μην χάσω το επίδομα.”
Έτσι είναι! Γιατί τα 360 ευρώ του ΟΑΕΔ είναι τεράστιο πόσο! Κάνεις ζωάρα με 360ευρώ. Δεν τους έχεις δει που είναι όλο ταξίδια, αυτοκίνητα, λούσα!!!
Πρέπει να σοβαρευτείτε ορισμένοι…
Αν είναι να προσλαμβάνεις (μιας και λες πως ψάχνεις) για 4ωρο με 273 ευρώ (με την αύξηση) τον μήνα τι θες να κάνει ο άλλος? Πως θα ζήσει? Έχεις δει πουέχουν πάει τα ενοίκια?
Νομίζεις πως ένα παιδί στα 22 του θέλει να δουλέψει για τον κάθε τελευταίο που την είδε αφεντικό και άνοιξε μια άθλια σουβλακερί αντί να ασχοληθεί με το αντικείμενο των σπουδών του?
Btw θες να δούμε και πόσοι εργοδότες δίνουν λιγότερα από όσα βάζουν τους υπαλλήλους τους να υπογράψουν οτι πέρνουν η πόσοι τους έχουν μαύρους και τους κρύβουν σε αποθήκες όταν σκάει η επιθεώρηση, και πως πέφτουν τα τηλέφωνα μεταξύ των αφεντικών όταν σκάνε οι ελεγκτές της επιθεώρησης η της εφορίας σε μια περιοχή?
Το σχόλιό σου είναι τουλάχιστον ανόητο!

ptisidiastima

Να λείπουν οι χαρακτηρισμοί, την επόμενη φορά θα διαγραφεί το σχόλιο. Μπορείτε να λέτε την άποψή σας χωρίς χαρακτηρισμούς

Kimon

Εγώ προσωπικά γνωρίζω ανθρώπους που έχουν πει αυτό το περίφημο που δεν δέχεστε, ότι δηλαδή” θα χάσω τα επιδόματα “σε εργοδότρια που ήταν πελάτισσα μου. Δεν κάνεις ζωάρα μαθαίνεις να την βγάζεις με λίγα και να μην δουλεύεις!! Είναι μια νοοτροπία νπου μπαίνει ο μακροχρόνια άνεργος κάποιες φορές, έχει συνηθίσει να κάθεται και δυσκολεύεται να σηκωθεί να πάει κανονικά στην δουλειά!!
Όσο κι αν σάς φαίνετε περίεργο λοιπόν αγαπητέ υπάρχει το φαινόμενο

Panagiotis

Οπότε οι 5-10, στους 1000, χαραμοφάηδες προκαλούν προβλήματα στην άμυνα και την οικονομία αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν/εισφοροδιαφεύγουν οχι. Ούτε 1 φορά δεν διάβασα σχόλιο κατά της φοροδιαφυγής μόνο για επιδόματα μιλάμε εδώ μέσα…
ΠΤΗΣΗ σας διαβάζω κοντά 20 χρόνια και συνεχίζω γιατί εκτιμώ την ακρίβειά σας και την τήρηση κάποιων δεοντολογικών κανόνων από μέρους σας. Το σχόλιο του φίλου ήταν ανεκδιήγητο όμως, όπως επίσης και οι συνεχείς αναφορές σας σε επιδόματα λες μια μειοψηφία μπορεί να χαρακτηρίσει το πρόβλημα (ανεργία, υγεία πχ προνοιακά επιδ. κτλ) ως ανύπαρκτο η μικρής σημασίας.
Δεν συμφωνώ με την παροχολογία αλλά δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι.
Όσο για τον χαρακτηρισμό, όντως έπρεπε να εκφραστώ διαφορετικά.
Φιλικά πάντα,

Ted

Ναι λοιπόν, είναι πολύς κόσμος που λειτουργεί με γνώμονα τα επιδόματα
Υπάρχουν δήθεν υπάλληλοι, συγγενικά πρόσωπα “εργοδοτών” στην πραγματικότητα, που απολύονται και ξαναπροσλαμβάνονται, για να πάρουν το επίδομα και συνεχίζουν και εργάζονται στον “εργοδότη” τους ως μαύροι
Δεν μιλάμε για έναν και για δύο. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες
Είναι κοινή πρακτική σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Να πούμε για τους εργαζόμενους στην Επαρχία που είναι δηλωμένοι αγρότες και δουλεύουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις ;
Να πούμε για τους δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που κανονίζουν έτσι το καθαρό εισόδημα τους ώστε να συμπεριλαμβάνονται στα διάφορα “κοινωνικά μερίσματα”. Και όταν τους ζητάς μία δουλειά σου λένε ένα ποσό χωρίς απόδειξη και το διπλάσιο με απόδειξη ή απλά σε καθυστερούν μέχρι το τέλος της χρονιάς για να δούνε πρώτα πως πηγαίνουν τα έσοδα τους.
Να πούμε για τους χιλιάδες αλλοδαπούς που απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα και ψηφίζουν βεβαίως (***** δαγκωτό), που έχουν τα χρήματα τους έξω και ενώ μπορούν να αγοράσουν σπίτι (ιδίως τώρα που έπεσαν οι τιμές, ιδιαίτερα στις λαικές γειτονιές), προτιμούν να μένουν στο ενοίκιο για να μην έχουν πρόβλημα με εισοδηματικά κριτήρια και χάσουν τα επιδόματα
Δεν έχει σημασία εάν το επίδομα είναι 100 ή 200 ή 300€. Σημασία έχει η νοοτροπία. Να πάρω ότι μπορώ και να δώσω όσο γίνεται λιγότερο.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της Ελλάδας που ανδρώθηκε μέσα στη λογική του κινήματος δεν πληρώνω….

George_K

Ακριβώς έτσι…

Panos71

Κάποιος συμφουριτης αποκάλεσε το ποστ που εκανες ανόητο και η ΠΤΗΣΗ τον επέπληξε για τον χαρακτηρισμό.
Τα λεγόμενα σου θυμιζουν εισαγγελέα του αριου παγου σε εντεταλμένη υπηρεσία. Αν εχεις στοιχεία σε αυτον πας. Αλλά καπου, καπως, καποτε…
Πετάς λασπη στον ανεμιστήρα για την μισή Ελλάδα.
Τελος αναφερεσε ειδικά και στοχευμενα σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα.
Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ εδω δεν βρίσκει αιτία επίπληξης;;;

ptisidiastima

Θα σας παρακαλούσαμε την επόμενη φορά να είστε πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς σας, και να μην αναφέρονται κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα.

George_K

Θα ήθελα πραγματικά να ρωτήσω και να μάθω τους λόγους που αυτό το σχόλιο έχει τόσους αρνητικούς ψήφους…
Κάποιος που έβαλε αρνητικό ψήφο να μας εξηγήσει και γιατί τον έβαλε. Να μάθουμε , τους λόγους, την δική του οπτική γωνία, με επιχειρήματα…
Σε διαφορετική περίπτωση, όταν κάποιος σου λέει την αλήθεια, την πραγματικότητα, και απλά εσύ υποστηρίζεις το αντίθετο, ή είσαι ηλίθιος, ή έχεις συμφέροντα…
Ή απλά έχουμε γεμίσει τρόλ, πράγμα που είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω…

Mavi70

Για ποιο σχόλιο μιλάς φίλε??Του TED?

Mavi70

Πραγματικά φίλε George_k δεν καταλαβαίνεις τους λόγους που τα 2 πρώτα σχόλια πήραν πολλούς θετικούς και πολλούς αρνητικούς ψήφους?Είναι απλό διότι περιέχουν πολιτική τοποθέτηση!!Ή τουλάχιστον κάποιοι θεωρούν ότι περιέχουν πολιτική τοποθέτηση. Και πηγαίνουν στρατιωτάκια μετά και τοποθετούνται αρνητικά ή θετικά .Απλό είναι!!Τα Τρολ λοιπόν είναι αμφίδρομα! Δράση και αντίδραση.Δεν μπορεί να γράφουμε εδώ για F-35 και να κολλάει πάντα και ένα κοινωνικό επίδομα. ή στον αντίποδα πάντα Συριζανελ!!!
Αν γράψεις τέτοιο πράγμα έχεις να λαμβάνεις. 😆 😆

George_K

Στο σχόλιο του TED αναφέρθηκα.
Έχει απόλυτο δίκιο, μένει μόνο να συμπληρώσω ότι εκτός από αυτούς που μαθαίνουν σε επιδόματα (με τις ευλογίες του κράτους), είναι και οι άλλοι, οι εργοδότες, οι οποίοι μαθαίνουν στη φοροδιαφυγή (με τις ευλογίες πάλι του κράτους), όπου εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο την ανάγκη του κάθε άνεργου (με τις ευλογίες ξανά – μανά του κράτους).
Αναρωτιέμαι τόσα χρόνια γιατί δεν έχουν μπει αυστηροί κανόνες ελέγχου… αλλά ξέχασα σε ποια χώρα ζούμε…

Ted

Φίλε, σε ότι με αφορά δεν έχω κανένα στρατιωτάκι να με ακολουθεί.
Όμως όταν βλέπω ένα “στρατευμένο”, άστοχο, πολιτικό σχόλιο δεν μπορώ παρά να απαντήσω. Αλλιώς όταν το διαβάζω είναι σαν να το αποδέχομαι
Έτσι απαντούσα και προ ετών όταν κάποιο άλλο site αμυντικού περιεχομένου, με μεγάλη αναγνωσιμότητα την περίοδο εκείνη, μεταξύ ξανθού γένους και προφητειών, έγραφε ότι έρχεται κούρεμα καταθέσεων.

agnostosependytis

Αν και δεν έχω βάλει ποτέ και ούτε θα βάλω ποτέ αρνητική ψήφο, όμως όπως και να έχει νομίζω ότι εδώ είναι εμφανές γιατί μπήκαν, για τον λόγο ότι πολύ καιρό δεν υπήρχαν σχόλια με πολιτική φόρτιση (προς οποιαδήποτε πλευρά) και αυτό μοιάζει να έχει τέτοια φόρτιση.
Όλοι έβλεπαν αυτό το σαιτ σαν αμυντικού χαρακτήρα με ειδικές γνώσεις και αρθρογραφία για ένα θέμα που ενδιαφέρει πολλούς, ωστόσο τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα σχόλια που έχουν πολιτική φόρτιση, κάτι που θεωρώ ότι είναι απωθητικό. Και προσφάτως παλαιότερα υπήρχαν τέτοια, αλλά δεν υπήρχαν οι ψήφοι οπότε αυτό δεν φαινόταν, ενώ τώρα φαίνεται σε αρκετό βαθμό.
Το ανησυχητικό είναι να μην γεμίσουν τα σχόλια με πολιτικής χροιάς σχόλια, όπου στις ψήφους το θετικό και αρνητικό θα εκφράζει πολιτική τοποθέτηση, γιατί τότε αντί για σχόλια αμυντικού σαιτ, τα σχόλια θα μοιάζουν σαν σχόλια σαιτ ποικίλου ενδιαφέροντος.

Panos71

Οταν λες οτι κάποιος σου λεει την αληθεια, ποιά ακριβως ειναι αυτη;
Η μία και μοναδική δικια του αληθεια;
Αν ειναι αυτος ο άνθρωπος ο μονος που κατεχει την μια και μοναδική αλήθεια, τοτε μιλάμε οτι παμε αλλού, σε ποιο θρησκευτική φαση…

Panos71

Τι ειναι αυτα που γραφεις αγαπητε…;
Βρίσκει οικογενειάρχης άνθρωπος δουλειά χωρις να ειναι δουλεία και δεν παει για να μην χάσει επιδόματα;
Με χαοτικό χρέος και αναξιες κυβερνήσεις δεκαετιών θα έπρεπε να πετάει η χωρα αυτα τα 4 χρονια;
5 φορες ανακεφαλαίωμενες τραπεζες να κρατησουν τι ακριβώς;
Αν ειναι κάτι που ξέρουν και οι πετρες ειναι οτι αυτου του ειδους τα επιχειρήματα αποτελούν τον ορισμο του λαϊκισμού

Kimon

Τα επιδόματα λοιπόν φέρνουν την ανάπτυξη? Μάλιστα, απορώ γιατί δεν εφαρμόστηκε ακόμη σε λοιπές χώρες που είναι φτωχές για να αναπτυχθούν; Γιατί ακόμη δεν εφαρμόζεται από τις σύγχρονες οικονομίες για να πάρουν τα πάνω τους πιο πολύ; Αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας στην ευρωζώνη είναι χαμηλοί ας υιοθετήσουν και οι λοιποί την ανάπτυξη μέσω επιδομάτων!!
Για να σοβαρευτούμε λίγο όμως, όσο κι αν προσπαθούμε να πείσουμε πως είμαστε δύναμη σταθερότητας με τον τρόπο που κινούμαστε απλά δεν πείθουμε, έχουμε απέναντι μας έναν άπληστο γείτονα που ορέγεται τα εδάφη μας και εμείς απλά ονειρευόμαστε επιδόματα…Μας έβαλε η κυβέρνηση στο δίλημμα : Ζητιανιά ή ένοπλες δυνάμεις; Αντί να έχουμε σωστή αντιμετώπιση της ανεργίας κι όχι απλά απασχόληση ( πλέον η εργασία έγινε απασχόληση ακόμη και το υπουργείο εργασίας έγινε απασχόλησης, γιατί απλά απασχολούμε τους ανέργους για 6 μήνες με 500 Ευρώ).Αυτήν θεωρείται ανάπτυξη; Εγώ πάλι κατάντια!!!
Χωρίς Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με σύγχρονα μέσα δεν μπορεί να επιβιώσει η χώρα μας σε αυτή την γωνιά της γης που μας έλαχε!!!
Όσο για την στρατηγική συνεργασία αγαπητέ κανένας σοβαρός δεν θέλει να συνεργάζεται με μια χώρα που απλά διατυμπανίζει τις ειρηνικές της προθέσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορούμε κάλλιστα να ενδώσουμε!! Για να μας πάρουν σοβαρά πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε όποιον μας επιβουλεύεται και αυτό μόνο με σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις μπορούμε να το επιτύχουμε!!
Μάλλον αγαπητέ ακόμη ΕΣΕΙΣ δεν έχετε κατανοήσει πλήρως την θέση στην οποία βρισκόμαστε και τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε με αυτήν την νοοτροπία!! Ή μήπως πάλι την έχετε και είναι σκοπός αυτός;(κρίσεως η ερώτηση)

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Φίλε μου στη Γερμανία ξέρεις τη επιδόματα έχει μια οικογένεια άστα μη το συζητήσουμε Καλύτερα και έρχονται φτωχοί Τούρκοι από Ανατολία αραδιαζουν παιδιά και κάθονται τη να λεμε τώρα..!!!

Steve

1)”οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι βελτιωνομαστε”
μα αφού βγήκαμε από τα μνημόνια?
2)”Επιπλέον η αγορά ενός τόσο ακριβού οπλικου συστήματος όπου τα λεφτά καταλήγουν έξω και δεν βοηθάνε την οικονομία μας.”
Και τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία?
Την ξεπουλάει σε ξένους.. Ελβο ναυπηγεία κτλ…
3)Όπλα σαν το “ακριβό” f35 κύριε παρασκευόπουλε ειναι αυτά που κρατάνε τα χέρια του σουλτάνου κοντά για να μπορέσει κάποια ελληνική κυβέρνηση να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ (γιατί αυτή δεν θέλει ή θέλει την μισή από ιόνιο μεριά) και να ξεμπλοκάρει τις έρευνες για κοιτάσματα στην ελληνική ΑΟΖ…
και ΌΧΙ να μιλάει για συνδιαχείριση με τον σουλτάνο μιάς και είμαστε “μοναχοφάηδες εμεις οι έλληνες”
4) Η ανεργία μειώνεται κύριε παρασκευόπουλε γιατί αρχίζει η τουριστική περίοδος όπως κάθε χρόνο…

KaizerAmstelVonLagerS

Αντιγραφω…
Flight and Space
#136434
Σχόλια που θα πυροδοτήσουν έναν γύρο πολιτικών αντιπαραθέσεων, κόβονται χωρίς δεύτερη σκέψη. Εδώ είναι η ΠΤΗΣΗ, συγχωρέστε μας.
Μια απλη ερωτηση.Τα σχολια εδω ειναι καταφανως πολιτικα,πυροδοτησαν γυρο πολιτικων αντιπαραθεσεων και δεν κοπηκαν χωρις δευτερη σκεψη.Οποτε…
Αν εγω θελω να απαντησω στα σχολια…και αυτα που υποστηριζουν την κυβερνηση αλλα και αυτα που υποστηριζουν την αντιπολιτευση…ΠΡΟΣΟΧΗ…κανοντας αντιλογο στα επιχειρηματα τους…αρα θα πρεπει να μιλησω αναγκαστικα πολιτικα….πως να γραψω τα σχολια μου ετσι ωστε να μην εχουν την τυχη αναλογου σχολιου μου που κριθηκε…αναρμοστο για τους λογους που γραφει η απαντηση σας και αντεγραψα στην αρχη;
Υ.Γ.Οταν το αρθρο περιεχει πολιτικο σχολιασμο,ειναι και λογικο να υπαρχουν σχολια με αναλογη κατευθυνση.Ακολουθω τους κανονες σας και δεν σχολιαζω ξανα σε τετοια θεματα γιατι το αποτελεσμα ειναι δεδομενο χωρις στην μεχρι τωρα παρουσια μου μαζι σας να εχω δειξει χαρακτηριστικα τρολλ..Περιμενω ομως να ακολουθειτε και εσεις τους δικους σας κανονες.

zop

Ελπιζω να μην ειναι το επομενο μαχητικο για πολιτικους λογους…Η αμερικη μεσω οπλων ελεγχει τις αντιστοιχες χωρες και αν θελησει να θυσιασει την ελλαδα στο μελλον για τυχον στρατηγικα οφελη θα το κανει χωρις δευτερη σκεψη…Αν ισχυει η πληροφορια οτι μεταχειρισμενα γαλλικα ραφαλ f3 σε συνδυασμο με καποια neuron καλυπτουν τις απαιτησεις της Π.Α, τοτε η λυση ειναι προφανης…Με τα Φ35 βαζουμε πολιτικα θηλια στο λαιμο μας μακροπροθεσμα .

aris32

δεν υπαρχουν μεταχειρισμενα rafal f3 και το neuron ειναι πειραματικο προτζεκτ . πφφφφφ τα εχουμε πει 200000000000000 φορες . μεταχειρισμενα ευρωπαικα μαχητικα ειναι μονο η πρωτη εκδοση του eurofighter trance1 χωρις IRST χωρις δυνατοτητες βομβαρδισμου και με περιορισμενα οπλα πιστοποιημενα σε οτι αφορα τις αποστολες ΑΑ .

ptisidiastima

Τα F3 μόλις μπήκαν σε υπηρεσία και τα nEURon είναι απλά ένα αεροσκάφος επίδειξης τεχνολογίας.

Michail

Ας θυμηθούμε ποσες φορες κυκλοφορήσαν φημες για αγορα υπερσύγχρονων οπλικων συστήματων στο παρελθόν και ποσες φορες αυτες ευδοκιμησαν.

darede

Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και δεν έχουν συναίσθηση του τι πραγματικά έχουμε ανάγκη και το πότε. Δεν μπορούμε να συζητούμε για F-35 όταν δεν υπάρχει σάλιο για αναβάθμιση αλλά και αγορά φρεγατών. Δεν νοείται σύγχρονα Υ/Β να μην έχουν σύγχρονες τορπίλες αλλά και να μην υπάρχεουν FOS για τα mirage. Για τα δε f-16 να μην μιλήσουμε καλύτερα, που ακόμα αγνοείται εάν το σύστημα αυτοπροστασίας είναι συμβατό με την νέα διαμόρφωση.
Και για να το κλείσουμε το θέμα μόνο εάν ο πρόεδρος μας κόψει μισθό 3 δις κατ΄έτος, θα αγοραστούν πλοία και F-35 απο αμερική. Αλλιώα απο το 2030 και βλέπουμε, έχουν άλλοι προτεραιότητα μέχρι τότε.

AvoMelkonian

Μερικά δυνητικά προγράμματα της ΠΑ με μεγαλύτερη επιχειρησιακή προτεραιότητα κ μικρότερο κόστος από την αγορά 25-30 F-35 (σε τυχαία σειρα, θεωρώ τα F16V κ P3B ήδη χρηματοδοτημένα):
1. FOS Mirage
2. FOS όλων των γαλλικών όπλων (MICA, SCALP κλπ)
3. Εκσυγχρονισμός EMB-145
4. Εκσυγχρονισμός επίγειου δικτύου ραντάρ
5. Εκσυγχρονισμός Πατριοτ/S300
6. Εκσυγχρονισμός Μ2Κ-5 Mk2 σε Μκ3
7. Εκσυγχρονισμός MICA σε MICA NG
8. Προμήθεια νέων όπλων για F16 Adv. κ F16V (JASSM-ER, NSM/Harpoon, AIM 120D, εκσυγχρονισμος IRIS-T)
9. FOS C-130, C-27

dkataims

+ FOS NH90

Alexandros-Lekkas

10. Προμήθεια αεροσκάφους εκπαίδευσης προκεχωρημένου- επιχειρησιακού σταδίου 11. Προμήθεια σε ατρακτίδια σκόπευσης (Goodyear) και παρατήρησης (sniper)
για τα F-16
12. Υποστήριξη AH-64A Apache προμήθεια όπλων για τα AH-64A D και Kiowa
13. Τορπίλες για υποβρύχια μας, ίσως αν προμηθευτούμε τα F-35 να “χώσουμε” μαζί
και αμερικανικές τορπίλες.
14. Συντήρηση και αναβάθμιση των Meko, τις εκσυγχρονισμένες S θα τις αφήσουμε στο έλεος τους;
Με ένα νέο ραντάρ και αμερικανικά όπλα μπορούν να αντέξουν δέκα χρόνια ακόμα!
15. Κορβέτες για το Π.Ν
16. πλοία αντιαεροπορικής προστασίας άμυνας περιοχής για το Π.Ν
17. Πλοίο υποστήριξης-Δεξαμενής σε Blue water για το Π.Ν. Τι σας λέω τώρα!
18. Εκσυγχρονισμός συντήρηση και βλήματα για τα RM-70 του πυροβολικού
Εκσυγχρονισμός, συντήρηση και βλήματα για τα MLRS
19. Νέο ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ
20. Φορτηγά για τον Ε.Σ
21. Αντιαρματικά για τον Ε.Σ
22. Νέο τυφέκιο εφόδου για τον Ε.Σ
23. Εξοπλισμός μάχης για τον Ε.Σ
24. Ελικόπτερα για τον Ε.Σ, υποστήριξη και αναβάθμιση όλων των NH-90 στο ίδιο επίπεδο

AvoMelkonian

Σημειώσεις σχετικά με το προηγούμενο σχόλιό μου:
1. Σκόπιμα ανέφερα μόνο προγράμματα της ΠΑ. Σίγουρα κάποια προγράμματα του ΠΝ κ του ΕΣ είναι πιο σημαντικά από την ανωτέρω λίστα των 9.
2. Κατά λάθος στην πρώτη παράγραφο ανέφερα τα P3B που είναι πρόγραμμα του ΠΝ, όχι της ΠΑ.
3. Εκτός από το εκπαιδευτικό, που δεν ξέρω αν είναι πιο συμφέρουσα η αγορά ή κάποια άλλη λύση, το 10ο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι η προμήθεια μεταχειρισμένων Mirage (-5F, -9) προς αντικατάσταση των δικών μας που δεν έχουν δυνατότητα βολής MICA κ SCALP.
4. Με δεδομένο ότι παραγγελία 4-12 αεροσκαφών ενός εντελώς νέου τύπου είναι ανήκουστη για ΠΑ δικού μας μεγέθους (όχι Βουλγαρίας) κ μία παραγγελία του ελάχιστου αριθμού 20 τεμαχίων με όπλα, εκπαίδευση, δημιουργία υποδομών κ FOS θα στοίχιζε 3.5-4 δις €, ίσως το ποσό αυτό να αρκούσε για το σύνολο των 10 προγραμμάτων που αναφέρω πιο πάνω.

ETS

25.Tυφεκια ελευθερου σκοπευτη ανυπαρκτα στον ΕΣ ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΟ
26,ΑΗΜ αντιελικοπτερικες ναρκες για πιθανες ΖΠ στα νησια μας εκτεθειμενες σε αεραποβατικες ενεργειες των Τουρκων
27.UCAV MQ-1 PREDATOR απο ΗΠΑ και MALE HERON TP απο ΙΣΡΑΗΛ
28.MICRO,MINI UAV σε επαρκεις αριθμους
29.APKWS II Laser-Guided Hydra Rockets για τα ε/κ μας
30.ΑGM-114L
31.MLRS που εχουμε ηδη δεσμευσει αλλα δεν μεταφερουμε απο ΗΠΑ
Και πολλα αλλα διαφορα μικρα αλλα οχι ασημαντα .
Αυτα κανουν δωδεκα χρονια αδιαφοριας και αυτοεμπαργκο
Γεμιζουν τεραστιες λιστες με απολυτως αναγκαια και κρισιμα αφου οι αναγκες δεν εκλειπουν αλλα συσσωρευονται κατω απο το χαλι ολο αυτο το διαστημα ..
Σχεδον ολα τα παραπανω μπορουν να αγοραστουν και ηδη υπαρχουΝ μεταχειρισμενα και ετοιμοπαραδοτα σε τεραστιες πσοστητες και αστειες συγκριτικα με την αξια τους τιμες αλλα οπως γραφουν πολλοι εδω μεσα.
ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ!

aris32

10)ναι
11)ναι
12)ναι
13)τορπιλες ναι f35 οχι ακομα .
14) μεκο ναι S οχι ειναι ηδη παλιες φρεγατες και δεν ξερω να θα πρεπει να δωσουμε και αλλα χρηματα για αυτα τα οπλα . ισως μονο αν αποσυρθουν οι 3 μη εκσυχρονισμενς φρεγατες να μπορουσαμε να διαμορφωσουμε 3 απο τα 4 εκσυχρονισμενα πλοια σε διαμορφωση με 2 phalanx και 2 otomelara
15)οχι
16)ναι
17)ονειρα και ονειρα . αν βρεθει ακομα ενα etna απο ιταλια μερια καλο θα ηταν να το παρουμε με συνοπτικες διαδικασεις
18)ναι και επιπλεον αγορα των 40 mlrs και των 83 pz2000 απο τα αποθεματα γερμανιας ολλανδιας
19),20),21) ειναι γεματες οι αποθηκες του θειου σαμ
22) δεν χρειαζεται . ισως να χρειαζεται μια αναβαθμιση των g3 . ο μεσος πεζικαριος απλα χρειαζεται ενα οπλο αμυνας . και το g3 εχει μεγαλη ισχυ πυρος για τον αμυνομενο . εδω ο αμερικανικος στρατος αλλαζει διαμετρημα .
23)στις αποθηκες του θειου
24)θα ελεγα αποσυρση των χιουι fos για οτι υπαρχει nh90 chinook apache και kiowa .και μια μελετη για αγορα ενος ελικοπτερου που να καλυπτει τις αναγκες του στρατου αεροποριας λιμενικου και αστυνομιας . το ΠΝ νομιζω οτι πρεπει να καλυψει τις αναγκες του για ανθυποβρθυχιακα ελικοπτερα με τα s70 και τις αναγκες του για μεταφορικα ελικοπτερα – ειδικων επιχειρησεων με το ελικοπτερο που θα επιλεγει για ολους τους αλλους κλαδους .

marios2002

Η fos των c27 νομίζω έχει ξεκινήσει ήδη διορθώστε με αν κάνω λάθος πάντως σε ένα ΚΥΣΕΑ που είπαν το αστείο για μετατροπή c27 σε gunship τι απέγινε σαν ιδέα

ETS

Στην χθεσινη ενημερωση τιποτα δεν αναφερθηκε οποτε εχουμε και εμεις την απορια Παντως εαν ειχε ξεκινησει θα το ανεφεραν αρα μαλλον ηταν για αλλη μια φορα προθεση και οχι υπογραφη αναθεσης .

a.o.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεφορτωθούμε επιτέλους τα S300?

STRATOS

Πάρα πολύ σωστός!! Υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες εκσυγχρονισμού/ υποστήριξης των υπάρχοντών οπλικών συστημάτων, που η αγορά μίας μοίρας F-35 θα εξαφάνιζε τον αμυντικό προϋπολογισμό και θα ρήμαζε τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις…………..με σχεδόν ανύπαρκτα οφέλη από τα 10 επιχειρησιακά F-35 (στην καλύτερη) που θα πετάγαν..
Αν έπαιρνε η Τουρκία το F-35, συζητάγαμε το ενδεχόμενο να αποκτήσουμε και εμείς μία μοίρα F-35 (περισσότερο για evaluation..) αλλά αφού από τι γράφει το άρθρο απομακρύνετε αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξεταστεί η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα.

Chris Ain.

Τα 3,4,5 που αναφέρεις σηκώνουν μεγάλη συζήτηση.
Να προσθέσω την πιστοποίηση METEOR, SPEAR, Brimstone, HAMMER, AASM, stunner, jsow-er, LRASM ή JSM όπου και αν είναι εφικτό.

AvoMelkonian

Τα 3,4,5 είναι εξαιρετικά επείγοντα αν οι Τούρκοι παραλάβουν F-35. Σχετικά με το 5 κ ως απόδειξη ότι έξυπνες κ χαμηλού κόστους λύσεις υπάρχουν, θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη ζητήσει από τις ΗΠΑ να μεταφερθούν οι S300 στην Κύπρο με αντάλλαγμα αντικατάστασή τους από μεταχειρισμένους Πάτριοτ, πετυχαίνοντας ομοιοτυπία κ ενίσχυση Κύπρου ταυτόχρονα. Ως προς τις πιστοποιήσεις όπλων, γνώμη μου είναι ότι το ρίσκο, κόστος κ καθυστερήσεις αξίζουν μόνο αν δεν αποδεσμεύονται όπλα από ΗΠΑ/Ισραήλ, πράγμα όλο κ λιγότερο πιθανό τα τελευταία χρόνια.

Chris Ain.

Η Πολωνία έχει μπει στο πρόγραμμα Patriot NG που κατα την γνώμη μου θα πρέπει να μας ενδιαφέρει.
Επίσης πρέπει να δούμε και το θέμα Ραντάρ καινούργια τεχνολογίας AESA PULSE-DOPPLER (Giraffe 8, Ground Master 400, Nebo-m) για μεγάλα και μεσαία ύψη, παθητικά ραντάρ (VERA-NG) και μικρότερου βεληνεκούς (Giraffe 4) για μικρά και μεσαία ύψη. Διασύνδεση όλων των ραντάρ και των α/α με ένα σύστημα SAMOC – GBADOC.
Αν υπάρξει αποδέσμευση, η απόκτηση μεγάλου ραντάρ τύπου Super Green Pine θα αναβαθμίσει σημαντικά τον τομέα.
Στον αέρα είμαστε αρκετά πίσω με τους απέναντι να είναι πολύ μπροστά! Απαραίτητη η αναβάθμιση σε επίπεδο EriEye (ER)

ETS

Εξαιρετικες επισημανσεις απολυτως αναγκαιες για να μην πω κρισιμες ειδικα στα επιγεια ρανταρ ..

sotbak

και εγώ ο ταπεινός και αδαής να προσθέσω ότι έπρεπε ήδη να είχαμε μπει και στο AEGIS

ETS

Μην ξεχναμε και τις SDB GBU-39!
Τα παντα χρειαζονται εδω που φθασαμε !

ETS

+Spice,
+Meteor
+ Sniper ATP
+ Legion pod

aris32

5) πωληση των αχρηστων s300 και αγορα μεταχειρισμενων πατριοτ .
6)θα ελεγα να αγορασουμε τα μ2000-5 με το συνολο των mica απο ταιβαν αντι για αναβαθμιση των ελληνικων 2000-5
7)σε λιγα χρονια που θα ειναι σε διαθεση ειτε αγορα νεων mica ειτε το πακετο εκσυχρονισμου τους σε επιπεδο ng σιγουρα .
8)jasmm-er δεν ..

npo

1oν) Οι Αμερικάνοι πράγματι κάποια όπλα δεν τα είχαν αποδεσμεύσει για μας. Με την λογική της διατήρησης της ισορροπίας, και φυσικά του ρόλου που μας ήθελαν να έχουμε. Την ισορροπία την θέλουν για τους δικούς τους λόγους προφανώς. Δεν θέλει πολύ σκέψη. Έτσι πχ δεν αποδέσμευαν ιπτάμενα τάνκερ για να μην ανατραπεί το status στην ανατολική Μεσόγειο, συν φυσικά το γεγονός πως δεν μας προόριζαν να έχουμε λόγο σ’αυτή την περιοχή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Τουρκία. Συνεπώς αφού αποδέσμευσαν το Φ35 για την Τουρκία (ελέω LM υποθέτω) είναι και για μας διαθέσιμο.
Τα πράγματα φυσικά αλλάζουν, αφού πλέον οι Αμερικάνοι μάλλον βλέπουν κάποιο ρόλο για μας σην Ανατολική Μεσόγειο. Αν μάλιστα η Τουρκία φύγει απ το ΝΑΤΟ (που δεν το βλέπω στον ορατό ορίζοντα) τότε αλλάζει πολύ το πράγμα. Ας μην ξεχνάμε όμως πως όταν οι Αμερικανοί έχασαν την Περσία έβαλαν το Ιράκ του Σαντάμ του Χουσεΐνου να μπεί σε έναν μακρότατο και ατελέσφορο πόλεμο με την Περσία μόνο και μόνο για να την έχουν υπο έλεγχο.
Όπου υπάρχουν ευκαιρίες υπάρχουν και κίνδυνοι και αντιστρόφως, να το θυμόμαστε αυτό.
2ον) Το πρόβλημα με τα Φ35 είναι απ ότι αντιλαμβάνομαι τα λειτουργικά κόστη κι όχι τόσο το κόστος κτήσης.
3ον) Αν οι Αμερικάνοι δουν την ισορροπία να κινδυνεύει μπορούν να τσοντάρουν. Αυτό βέβαια δεν είναι λόγος περηφάνιας.. Και σίγουρα δεν είναι λόγος να επαναπαυθούμε και το ρίξουμε έξω…

MPAMPIS

Χωρίς αμφιβολία ειναι ενα αεροπλάνο ειδικού σκοπού που κανει την διαφορά ακόμα και σε μικρό αριθμό…..(να θυμίσω οτι τα ελληνικά F-35 θα τα πάρουμε σε 4-6 χρονια αν τα παραγγείλουμε τώρα και θα έχουν πιστοποιημένους τους meteor).
Προσωπικά νομιζω οτι ειναι μονόδρομος η απόκτηση μικρού αριθμού F-35……..
Αναρωτιέμαι ομως μηπως αυτο ειναι κερκόπορτα ώστε τελικα να πάρουν οι Τούρκοι τα f-35 παρότι θα έχουν S-400.Ισως καλύτερα καμια απο τις δυο χώρες να μην πάρει F-35 για καμια δεκαετία τουλάχιστον.Αλλωστε ο συνδυασμός S-400 μαζί με F-35 ειναι πολυ χειρότερος για εμάς απο S-400 σκέτο……

Nikolaos

Μερικές σύντομες σκέψεις:
Α) Ο χρόνος πιέζει. Η Τουρκία θα κινηθεί όσο είμαστε στο καναβάτσο, με απηρχαιωμένα πλοία και με χαμηλές διαθεσιμότητες παντού.
Β) Δεν πρέπει να υπερτιμώνται οι υπερδυνάμεις. Η επιρροή των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το 1974, όταν περιέπεσαν σε ανυποληψία έως ανοικτή εχθρότητα, ήταν μηδέν. Δεν κατόρθωσαν να επηρεάσουν υπέρ των ούτε μία πολιτική εξέλιξη στην Ελλάδα. Εξαίρεση τα Ίμια, όπου γονυπετείς προστρέξαμε σε αυτούς για να μας απεμπλέξουν από την Τουρκία. Η επιρροή των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναβιώνει πρόσφατα, μετά από 40 χρόνια στο ψυγείο, μόνο λόγω υδρογονανθράκων Ανατολικής Μεσογείου και της αμερικανικής στρατηγικής περ απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας. Δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με την αποξένωση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ (διότι αν η τελευταία δεν συνέβαινε, τα κοιτάσματα και πάλι ενδέχεται να αξιοποιούντο προς “ενεργειακή απεξάρτηση” της Ευρώπης κατά τις επιθυμίες των ΗΠΑ, αλλά με συμμετοχή της Τουρκίας σε σχετική λεόντειο υπέρ αυτής εταιρεία, κατόπιν νέων Ιμίων ή και και δεινής στρατιωτικής ήττας της Ελλάδος, που θα την οδηγούσε γονυπετή, έντρομη και περιδεή στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για το “τελικό” στάτους Αιγαίου και ΑΝατολικής Μεσογείου).
Γ) Στο έπειτα διάστημα (1974-2015), τον τόνο έδινε η ΕΟΚ/ΕΕ, αρχικά δια της Γαλλίας ως αξιόπιστου προμηθευτή αμυντικού υλικού και αρωγού εταίρου εντός ΕΕ (μεσογειακά, αγροτική κλπ.), και μετά δια της Γερμανίας, ιδίως επί Σημίτη αλλά και στη συνέχεια. Η πρωτοβουλία του Σόιμπλε να επιδιώξει την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ προς παραδειγματισμό των δημοσιονομικώς απειθάρχων, με τίμημα την εξαθλίωση (έως και επισιτιστικής κρίσεως) του ελληνικού πληθυσμού και την αναπόφευκτη κοινωνική αναστάτωση, πολιτειακή κρίση και (αυτονόητα) τουρκική κατάληψη μέρους της επικρατείας, αποξένωσε την Ελλάδα από τη Γερμανία δια παντός. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Έλληνας πολιτικός που θα βάλει την υπογραφή του σε κρατική προμήθεια (αμυντική ή άλλη) με γερμανό ανάδοχο. Η Γερμανία είναι, καλώς ή κακώς, ο αποδιοπομπαίος τράγος στην Ελλάδα, όπως οι ΗΠΑ μετά το 1974. Εκλαμβάνεται ως εχθρική χώρα. Επιβεβαιώνει αυτή την αίσθηση με την πολιτική της στα Βαλκάνια και το προσφυγικό (όπου ελκύει πεινασμένα στίφη από όλο τον κόσμο με τις άφρονες προνοιακές παροχές της – που αντιστοιχούν σε αποδοχές που στις χώρες προέλευσης των μεταναστών δεν λαμβάνουν ούτε ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί – και μετά αξιώνει από τις τράνζιτ χώρες να τους κρατήσουν, με κόστος δυσβάσταχτο). Όπως η Αγγλία μετά την ΕΟΚΑ και μέχρι σήμερα. Έχει διαβεβαιώσει ότι δεν δίνει τίποτε παραπάνω, και έχουμε διαβεβαιώσει ότι δεν θέλουμε τίποτε παραπάνω.
Δ) Τα τρία παραπάνω, σε συνδυασμό με την προφανή ανωτερότητα και το οικονομικώς προσιτότερο των αμερικανικών όπλων (συν τη δυνατότητα προμηθειών από τα τεράστια αποθέματα των ΕΔ των ΗΠΑ και χρηματοδότησης μέσω FMS), οδηγούν, καλώς ή κακώς, αλλά πάντως αναπόδραστα, στην προοπτική αμυντικών προμηθειών αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.

sotbak

ακριβώς σε όλα!!!

sotbak

καλό άρθρο & κατατοπιστικό, αλλά διαφωνώ με το υψηλό κόστος. Όταν το πάρουμε (2030 και μετά) θα είναι ώριμες οι τεχνολογίες του και ανάλογα και η τιμή του.

Mirage

Είναι νωρίς ακόμα και το F-35 δεν έχει ωριμάσει σαν όπλο σύστημα και πρέπει να δώσουμε και λεφτά που δεν έχουμε. Αν όντως θέλουν να βοηθήσουν σε βοηθήσουν να κάνουμε όλα τα F-16 που διαθέτουμε vipers και να πάρουμε και μεταχειρισμένα δικά τους που θα μετατραπούν και αυτά έτσι ώστε να ευδοκιμούν και οι αριθμοί

CKfurious

Δεν θα εκπλαγώ εάν κάνουν τη λαμάκια sorry τη κίνηση και αγοράσουν 10-12 F35 ώστε να το παίξουν το καλο παιδί στους αμερικανους
Είτε οι syrizaioi είτε οι επόμενοι
(Εδώ τοπρίλες δεν έχουμε, οι MEKO έχουν ηλεκτρονικά του 80, οι S 40rizoun και εksυχρονιζουν P3 και αγοράζουν MH 60Rθα μου πείτε)
Μια τέτοια κίνηση θα ρουφήξει ότι διαθέσιμο χρήμα υπάρχει και θα είναι κυριολεκτικά το τελικό κάρφωμα στο φέρετρο της εθνικής άμυνας
Υπάρχουν ένα σωρό προγράμματα με μεγαλύτερη προτεραιότητα και στους κλάδους που πρέπει να προχωρήσουν
τα τουρκια F35δεν αντιμετωπίζονται με 10 F35!!!

AESA

Μην κοιτάμε την εύκολη εικόνα. Οι ΗΠΑ μας δείχουν το φεγγάρι και εμείς κοιτάμε το χέρι τους.
Θα πρέπει να ψάξουμε την επόμενη μέρα από πολλά πράγματα. Εξηγώ. Μεσοπρόθεσμα. Την επόμενη μέρα από την εγκατάσταση των S400, την επόμενη από την κατάρευση της ΤΛίρας, την επόμενη από την έξοδο της τουρκίας από το στρατιωτικό μέρος του ΝΑΤΟ. Μάκροπρόθεσμα. Την επόμενη μέρα από τον Ταγίπ, και κάπου εκεί ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου.
Οι ΗΠΑ δεν έγιναν υπερδύναμη σχεδιάζοντας το σήμερα. Κοιτούν μπροστά. Πολύ μπροστά και θέλουν να είναι μπροστά από τις εξελίξεις.
Στο χειρότερο σενάριο που μια ανεξέλεγκτη ισλαμική τουρκία αποφασίζει να εξωτερικεύσει τα εσωτερικά της, ποιος είναι καλύτερος (από ορθή πολιτική άποψη) για να την συνετήσει; Οι ΗΠΑ που θα πρέπει να δώσουν λόγω στο ΣΑ του ΟΗΕ, θα στρέψουν επάνω τους όλα τα Αραβικά κράτη, και με ποια αφορμή, ή η Ελλάδα.
Μια χειρουργικά μελετημένη επιχείρηση με κρυφή ή και φανερή συμμετοχή των ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, θα προκαλέσει χάος, θα διαλύσει την πολιτική της και όχι μόνο, και θα την μετασχηματισεί σε 2 ή 3 διαφορετικές χώρες, που εκ πρωιμίου η μία θα μισεί την άλλη.
Τι θες σε αυτή την περίπτωση; Ισχυρούς γείτωνες.
Είναι το χειρότερο σενάριο, αν βγει θελουν να είναι προετοιμασμένοι, αν δεν βγει και μακάρι θα έχουν πουλήσει περισσότερα αεροπλάνα, θα έχουν μια ισχυρή Ελλάδα, πιστή σύμμαχο, και θα έχουν εξαλείψει τον Αντιαμερικανισμό από την Ελλάδα για πάντα, θα αποκτήσουν περισσότερες βάσεις, ασφαλείς χώρους αναψυχής πληρωμάτων, θα έχουν ακόμα μια Χαβάη (και ακόμα ομορφότερη) στην Ευρώπη, η οποία θα ελέγχει με 12 ΝΜ την έξοδο από την Μαύρη Θάλασσα. Θα έχουν ένα σύμμαχο όπου στα βαλκάνια και την ΝΑ Μεσσόγειο, θα βγάζει τα κάστανα από την φωτιά όταν θα χρειαστεί.

Seagull

Μου προκαλεί εντύπωση το οτι κάνετε αναφορά και για το -Β…
Απο εκεί και πέρα, αν και “υποστηρικτής” του EF, το F35 είναι ξεκάθαρα μονόδρομος αν υπολογίσει κανείς οικονομοτεχνικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες.
Τώρα, εν ολίγοις μας λέτε πως αν θέλει η νύφη και ο γαμπρός τύφλα να’χει ο πεθερός (ΥΠ.ΟΙΚ)…
Θα δείξει.

x-m

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει EF για την Ελλάδα, όπως λέει έμμεσα και ο Nikolaos παραπάνω. Μόνο Rafale (αν δεν υπήρχε το F-35). Την ώρα που ακόμα και η Πορτογαλία μας κουνούσε το δάχτυλο , μόνο η Γαλλία μας στήριζε , έστω ηθικά.

Seagull

Θεωρώ πως γράφωντας οτι “το F35 είναι ξεκάθαρα μονόδρομος αν υπολογίσει κανείς οικονομοτεχνικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες” έχω καλύψει το σχόλιο σου.

GK_

Πολυ καλο το κειμενο! Εχετε βαλει πολυ «κρεας» στο «καζανι» που «βραζει»!
Υπαρχουν πολλες πτυχες που χρηζουν ενος μεγαλυτερου προβληματισμου.
Τα F-35 με τα δεδομενα των ποιο προσφατων LRIP συνεχιζουν να κοστιζουν ο «κουκος αϊδονι», πραγμα που τα κανει ακομη απλησιαστα για το ελληνικο «πορτοφολι».
Λογικο ειναι οτι η LOR του 2017 πρεπει να επικεροποιηθει σε 1 με 2 χρονια οταν θα γινει γνωστη η τιμη των F-35 οταν η γραμμη παραγωγης δουλευει με τον κινητηρα στο «φουλ», δηλαδη οταν θα προκειται για την περιπτωση της «FRP». Θα ηθελα να παρατηρησω οτι σε σπανιες περιπτωσεις η Ελλαδα εχει αποκτησει μαχητικα απο τις ΗΠΑ οταν υπαρχει γραμμη παραγωγης τυπου «FRP». Σε πολλες περιτπωσεις τα μαχητικα αγοραστηκαν προς το «τελος» με συνθηκες διαφορετικες (πχ F-4E/RF-4E P.I.-2, F16C/D-B50) και οικονομιες κλιμακος οχι ιδανικες, με αποτελεσμα την αυξημενη χρηματικη δεσμευση.
Εαν το επιθημητο ειναι να αγοραστουν τα αεροσκαφη στην ποιο συμφερουσα τιμη, αναλογη πρακτικη πρεπει να αποφεκτει παση θυσια. Οποτε ουτε πολυ «νωρις» (με τις LRIP) ουτε πολυ «αργα», οπως συνεβαινε στο παρελθον.
Μια αλλη πτυχη ειναι εκεινη που εχει να κανει με το τεχνολογικο ποιον των υποσυστηματων του αεροσκαφους. ειμαστε μαρτυρες μιας 1ης μορφης «λιφτιγκ» που περιλαμβανει μεχρι σημερα το Η/Ο και τον κινητηρα. Ισως πρεπει να περιμενουμε και σε αλλα υποσυστηματα «λιφτινγ» αναλογης μορφης, καθως το F-35 απο αποψη τεχνολογιας εχει τα χρονακια του!
Σε μεγαλο βαθμο αυτο το «λιφτιγκ» θα αποτελει μερος της πλειονοτητας των αεροσκαφων που θα βγουν στο επομενο μελλον. Επιθημητο ειναι και τα μαχητικα προς αποκτησης της ΠΑ να διαθετουν τις ιδιες επιδοσεις. Αυτος ειναι και ενας επιπλεον λογος να περιμενουμε στο «παραθυρο» για κανα ετος ακομη. χωρις Βιασυνες!
Υστερα υπαρχει το θεμα της χρηματοδοτησης. Μεχρι σημερα, η συνηθης πρακτικη ειναι: αρχικο ποσο προκαταβολης κι το υπολοιπο αποπληρωμη σε βαθος χρονου με καταβολη των αναλογων τοκων. Οι τοκοι σε βαθος χρονου μπορουν να παορροφησουν μεχρι και το 20-25% της συνολικης αξιας, δηλαδη αντι να αγορασουμε 20 αεροσκαφη με ενα «αλφα» ποσο, μαλλον θα αγορασουμε «16» καθως τα «4» τα «τρωνε» οι τοκοι!
Εαν αλβουμε υποψη το γεονος οτι για ορισμενα χρονια στο μελλον η διαμορφωση μετα το «λιφτιγκ» θα ειναι «παγωμενη» χωρις περαιτερω εκπληξεις (εκτος απο την εξελιξητου λογισμικουπου θα «τρεχει»), ειναι απολυτως εφικτο η αγορα του επιθητου αριθμου να «σπασει» σε «παρτιδες» σε ετησια βαση ή καθε 2 χρονια, ετσι ωστε αντι για να πληρωνονται τοκοι, με εκεινα τα χρηματα να αγοραζονται αεροσκαφη, λυνοντας παραλληλα το ζητημα με τον προϋπολογισμο, καθως η μονη διαφορα θα ειναι η εκδοση του λογισμικου που τα αεροσκαφη θα φορανε κατα την παραδοση τους. Στην ουσια η ΠΑ θα αγοραζει 4 ή 5 αεροσκαφη ετησιως μπαινοντας σε ετησια SLOT μαζι με τους υπολοιπους ετσι ωστε σε βαθος 4 ή 5 ετων να εχουν αγοραστει και τα επιθημητα «20», ή εαν εντωμεταξυ οι συνιηκες το επιτρεψουν ακομη περισσοτερα.
Αυτη η τεχνικη, ευνοει και την σταδιακη ενσωματωση του αεροσκαφους στην ΠΑ, μια πρακτικη που βλεπουμε διεθνως να γινεται με τα αλλα μελη του προγρμματος και αυτο εξαιτιας του βαθμου πολυπλοκοτητας και νεοτερισμων που εισαγει το F-35, πραγμα που με την σειρα του θετει ορισμενες σημαντικες προκλησεις (πχ. βλεπε ALIC).
Σιγουρα μια σταδιακη αγορα ευνοει και μια αναθεωρηση των προγραμματων της ΠΑ σε οτι αφορα τον νυν στολο των μαχητικων (και IADS με τα ΑΣΕΠΕ) και τα προβληματα συνεργασιας που προκυπτουν με το F-35 και που μαλλον «εγλυψε» μολις επιφανειακα η φετεινη ΗΝΙΟΧΟΣ (πχ διασυδενσημοτητα μεταξυ λινκ διαφορετικων γενεων και προβλημα ογκου ροης πληροφοριων απο-προς).
Ενα τελευταιο. Ας αποφεχτει να επαναληφτει αυτο που θεωρω σαν το σημαντικοτερο «λαθος» του προγραμματος των «F-16V» βαση του οποιου εκτος απο την συμμετοχη της ΕΑΒ για το «κουμπωμα», η υπολοιπη αμυντικη βιομηχανια δεν ειδε μια πραγματικη ενισχυση των δυνατοτητων της σε ενα παρα πολυ κρισιμο και στρατηγικο τομεα για την Εθνικη Αμυνα σαν εκεινο των Ηλεκτρονικων συστηματων για μαχητικα αεροσκαφη. Βλεποντας το θεμα απο την εμπειρια μεχρι σημερα με τις δομικες κατασκευες, εαν υπαρξει μια ορθη εργασια πριν απο την συμφωνια με τις ΗΠΑ τοσο η ΕΑΒ οσο και αλλες ελληνικες εταιριες μπορουν να ευνοηθουν και να εχουν μια μακροπροθεσμη προοπτικη για τα επομενα 30 ετη ιδιαιτερα αισιοδοξη.

GK_

Διαβασα για «24» τον αριθμο και με εκπτωση μεχρι 50%. Ιδομεν!
«..είναι η απόκτηση 24 F-35A τα οποία θα αντικαταστήσουν 23 F-16C/D Block 30 της 330ης Μοίρας..η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να διαθέσει προς πώληση σε τρίτους τα τουρκικά F-35A που δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Τουρκική Αεροπορία σε τιμή που θα κινείται στο ½ με 1/3 του αρχικού κόστους του μαχητικού.»
https://www.defence-point.gr/news/pa-quot-flertarei-quot-me-24-f-35a-tha-dothoyn-quot-kopsochronia-quot-ta-quot-toyrkika-quot

Kostas

Παιδιά αυτό φαντάζομαι ότι το είδατε σήμερα: http://www.kathimerini.gr/1018235/article/epikairothta/ellada/e8nikh-amyna-kai-asfaleia-ependysh-ey8ynhs
Δείτε ποιοι υπογράφουν. Μοιάζει με ένα καμπανάκι συναγερμού.
Ιδιαίτερη αίσθηση αποτελεί αυτή η παράγραφος:
“Δυστυχώς οι δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία δεκαπενταετία βρίσκονται σε συνεχή διολίσθηση, η οποία διαρκώς επιταχύνεται κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσεως. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να μεταβάλλεται σταθερά υπέρ της δεύτερης. Η υποχώρηση της σχετικής μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές απώλειες που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το επίπεδο της εθνικής καταστροφής με τον πιο άμεσο και απόλυτο τρόπο, όπως έγινε το 1897.”
Όταν λοιπόν οι πρώην αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ και αρχηγοί στόλου, σου λένε ευθαρσώς ότι πάμε για ένα νέο 1897, τότε τι άλλο πρέπει να πούμε εμείς;
Απορώ που δεν έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα σοβαρά αμυντικά σάιτς.
Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να πέσει πολύ χρήμα στην άμυνα αλλιώς είμαστε χαμένοι. Και όταν λέμε χαμένοι δεν εννοούμε πλέον ότι θα χάσουμε κάποια βραχονησίδα, εννοούμε ένα νέο 1897 όπως λένε όλοι μαζί οι πρόσφατοι αρχηγοί πολλών διαφορετικών κυβερνήσεων.
Κάντε κάτι παιδιά και εσείς στα σάιτ σας και το περιοδικό σας διότι η παρακμή του λαϊκισμού έχει κοιμίσει-υπνωτίσει τους πάντες. Ας είμαστε λογικοί και ορθολογιστές ΤΙΠΟΤΑ παραπάνω από αυτό.
Σκεφτείτε τι θα έκαναν οι ειρηνιστές Σουηδοί στην θέση μας. Ασφαλώς θα έκαναν τους εξοπλισμούς που θα έπρεπε και θα άλλαζαν τις προτεραιότητές τους.
Από την άλλη μεριά οι ΗΠΑ βλέπουν ότι μια Τουρκία που δεν έχει σοβαρούς αντίπαλους να την απασχολούν μπορεί και να γίνει υπερδύναμη και να καταστεί πλήρως ανεξέλεγκτη/εχθρική. Γι’ αυτό τα συμφέροντά μας συμπίπτουν.

VAGGELAS

Φοβάμαι ότι τα τελευταία χρόνια διανύουμε μια περίοδο μη κανονικότητας, σχετικά με τα εξοπλιστικά και δεν νομίζω ότι η δραματική επιδείνωση των δημοσιονομικών της Χώρας είναι το μοναδικό αίτιο. Πολλά βεγγαλικά επικοινωνιακού τύπου, όπως η συγκρότηση Μοιρών Ναυτικής κρούσης με F-15, αναγγελία έλευσης των FREMM στη Σαλαμίνα, Ταμείο ενίσχυσης Στόλου, συνεντεύξεις για τις Adelaide με προαναγγελία αναχώρησης κλιμακίων (που δεν έφυγαν ποτέ) και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου (!!!!!), επιβεβαιώνεται ότι εξετάζουμε το εnδεχόμενο αγοράς F-35. Μάλιστα….μόνο που στις σοβαρές Χώρες τα πράγματα γίνονται λίγο διαφορετικά. Ζυγίζουν τις ανάγκες τους, μετρούν τα……κουκιά τους, σχεδιάζουν, προγραμματίζουν, κηρύσσουν διαγωνισμούς, διαπραγματεύονται και αποφασίζουν. Στη Χώρα που δεν κατάφερε επί δεκαετίες να βρει μια Ελληνική βιομηχανία να σχεδιάσει και να παράξει ένα γιλέκο εξάρτυσης για τον κληρωτό πεζικάριο, το κύριο δε μέσο προστασίας του οποίου παραμένει το κράνος Μ-1, μια σχεδίαση 80 ετών, στη Χώρα των Μ-113, ΒΜΡ-1, Huey και G3, άμα λάχει και ρωτήσει κανένας δημοσιογράφος ανακοινώνουμε ότι εξετάζουμε και το F-35. Βέβαια οι δηλώσεις δεν κοστίζουν τίποτα.
Συνεχίζω να πιστεύω ότι η αγορά F-35 (και γενικότερα ΝΜΑ) θα βρίσκεται εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της Χώρας για πάρα πολλά χρόνια, ιδιαίτερα μέσα από το τσουνάμι αναγκαστικών αποσύρσεων επιχειρησιακά και ηλικιακά απηρχαιωμένου υλικού των άλλων Κλάδων (φρεγάτες, υποβρύχια, ΤΠΚ, ΤΟΜΠ, Huey κλπ) τα επόμενα 5-7 χρόνια.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

flashg

Μακάρι ΟΧΙ. Το f35 είναι ο δούρειος ίππος της Αμερικής στην Ευρωπαϊκή άμυνα. Έχει πάρα πολλούς περιορισμούς στην χρήση του και απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικάνους για οποιαδήποτε άλλο λόγο πλην της συλλογικής Άμυνας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Τα f35 σε περίπτωση σύρραξης Ελλάδος – Τουρκίας θα κλειδώσουν και δεν πρόκειται να πετάξουν.

sotbak

αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει….και τις 2 πλευρές….. Αιγαίου….

Nikolaos

Ποια είναι η ευρωπαϊκή άμυνα, για να την επιβουλεύονται κιόλας τρίτοι και μάλιστα να επιστρατεύουν δούρειους ίππους εναντίον της;

x-m

Ο δούρειος ίππος είναι η ίδια η Γερμανία.

sotbak

σε αυτό λίγοι θα διαφωνήσουν…………………….

Psixraimia

Δηλαδή οι Αυστραλοί δε θα μπορέσουν ποτέ να τα χρησιμοποιήσουν ας πούμε. Ή οι ισραηλινοι

tsir266

Πολύ φοβάμαι να μην κλειδώσουν και τα F16, όπως λέγεται ότι είχε γίνει και το βράδυ της κρίσης των Ιμίων. Και να μην κλειδώσουν μπορεί να υπάρχει περιορισμός στη χρήση και στις επιδόσεις ηλεκτρονικών και όπλων. Γι’ αυτό και χρειάζονται και αεροσκάφη από τρίτη χώρα, βλέπε Γαλλία και Mirage με εκσυγχρονισμό ή αντικατάστασή τους μελλοντικά με Rafale. Είναι ακριβό μεν, αλλά αυτή η εναλλακτική είναι που θα μας δώσει ένα πλεονέκτημα. Πιστεύω το ιδανικό σενάριο για την ΠΑ του μέλλοντος θα είναι μίξη F16, F35 και Rafale F4 και οπωσδήποτε προμήθεια ιπτάμενων τάνκερ ή μετατροπή κάποιων C130 σε KC130. F16 και F35, θα έχουμε και οι δύο, οπότε το πραγματικό game changer θα είναι το Rafale μαζί με αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.

ETS

Αναποδεικτα παραμυθια της Χαλιμας πολυ απλα ..
Περα απο φοβιες ορισμενων κανενα στοιχειο για κλειδωματα και αλλα μυθωδη..
Με την ιδια ‘λογικη’ τα ιδια μπορουν να ισχυουν και για αλλης προελευσης οπλα ..
Μονο την αμφιδρομη επικοινωνια με το ΑLIS φοβουνται καποιοι και τελος ..
Τα αλλα ειναι επιπεδου Λιακοπουλου και βαλε.
Εκτος και αν ολοι που τα προμηθευτηκαν ειναι βλακες και εμεις τα σαινια που ανακαλυψαμε δουρειους ιππους.
Επαναλαμβανω τα παντα ειναι τεχνολογικα εφικτα το ποσο ισχυουν η συμφερει τις ΗΠΑ να ισχυουν ειναι αλλη υποθεση ..

Ww2

Ξέρουμε πόσο θα κοστίζει η συντήρηση του(τον χρόνο) και το κόστος ανα ώρα πτήση. Και αν τα ξέρουμε τα έχουμε αυτά τα χρήματα ?
Επίσης ποιά μοίρα θα αντικατασταθεί από αυτά τα αεροσκάφη?

NIKOS

Τα φ35 θα φορεσουν τα Ελληνικα εθνοσημα αλλα θα αργησουν..θα επιταγχυνθει η παραδοση τους σε περιπτωση που οι σχεσεις ΗΠΑ-Τουρκιας χειροτερεψουν ακομη περισοτερο..μεγαλο εμποδιο φυσικα ειναι οι πενιχροι προυπολογισμοι για εξοπλισμους..παντως στα δεκα χρονια της Ελληνικης κρισης δεν μπορουμε να πουμε οτι οι ΗΠΑ εδωσαν καποια ιδιαιτερη εξοπλιστικη βοηθεια στη χωρα..ακομη προσπαθουν να βρουν ισοροπιες με την Τουρκια ενω απ οτι φαινεται δινουμε ιδιαιτερη βαρυτητα στις πιθανες εγγυησεις που μας εχει δωσει η κυβερνηση Τραμπ σε περιπτωση μειζονας Ελληνοτουρκικης κρισης..

Pavlos

Ενα στελθ αεροσκαφος διασυνδεσης εχει αξια οταν μπορει να διασυνδεθει με τα λοιπα αεροσκαφη και να συνοδευεται και απο στελθ ucav φορεις οπλικων συστηματων. Εμεις αντι να εχουμε ετοιμα ολα τα αεροσκαφη για διασυνδεση (link16) και αποκτησει στελθ ucav φορεις οπλικων συστηματων, παρουσιαζει η ηγεσια να προσανατολιζομαστε σε ενα εξαρτωμενο ηλεκτρονικα αεροσκαφος, με πανακριβη συντηρηση και χαμηλη διαθεσιμοτητα(ακριβως, οτι πρεπει για τα shelters!)
Δεν ανηκω στους όλους που θα θέλανε να δοῦνε ένα αεροσκάφος σαν το F-35 (A/B) στα shelters της ΠΑ, αλλα ενα αεροσκαφος στελθ το οποιο να πετα, και να μην ειναι εξαρτωμενο ηλεκτρονικα, πανακριβη συντηρηση και χαμηλη διαθεσιμοτητα. Αλλα αν ‘επρεπε’ να το αποκτησουμε, αυτο θα ‘επρεπε’ να ειναι χωρις το εξαρτωμενο ηλεκτρονικα λογισμικο, και να εχει τις διαστασεις, εμβελεια και οπλικο φορτιο του F-35 C.
Αν ειναι να το αποκτησουμε το 2030-32 (οπως ειχε ειπωθει σε παλαιοτερη αναφορα) καλυτερα να μπουμε απο τωρα σε πιθανο κονσορτιουμ υποκατασκευαστων για το νεο Αμερικανικο αεροσκαφος 6ης γεννιας, το Φ35 δεν μπορουμε να το υποστηριξουμε.
Τελος η αποκτηση 2 ή 4 αεροσκαφων θα ηταν χρησιμη μονο για να μαθουμε πως να το αντιμετωπιζουμε, παρα το να το ενταξουμε σε καποιο δογμα, και παντα με την προυποθεση πως εχει καλυφθει η συτηρηση τους.

AESA

Είμαι περίεργος, αφού το F35 είναι ακριβό για εμάς, τι σε κάνει να πιστεύεις πως το μαχητικό 6ης γενιάς θα είναι φθηνότερο σε χρήση; Να πάρουμε 2-4 αεροσκάφη το 2030 να τα αξιολογήσουμε και κατόπιν να μαζέψουμε τα σαπάκια των άλλων για να κάνουμε αξιόμαχη αεροπορία. Καλό θα είναι να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που ξενυχτούν στα readiness. Να τους αφήσουμε να κάνουν την δουλειά τους, να εμπιστευόμαστε τις όποιες αποφάσεις τους, ακόμα και αν δεν ταιρίαζουν στην οπτική η λογική μας.
Τέλος αν σε ενδιαφέρει η οικονομία τόσο πολύ, μάθε πως αυτό που κοστίζει είναι οι χειριστές, και όχι τα αεροπλάνα. Καλό είναι να μην απαξιώνουμε σειρές χειριστών επειδή καταργούμε τύπους, Α7, F4, M2000, και ίσως -5. Να μην κάνουμε την ζωή τους επικίνδυνη γιατί αφαιρούμε ώρες εκπαίδευσης ή διατήρησης πιστοποίησης. Όσο λιγότερο πετούν τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται η δουλειά τους.
Αγοράζαμε Γαλλικά, για να μην βρεθούμε αποκλεισμένοι από τους Αμερικανούς. 30 χρόνια μετά βλέπουμε πως η επιλογή μας ήταν λάθος. Ποιοι φώναζαν έξω οι βάσεις, αυτοί που ψώνιζαν και από τους 2. Εν κατακλείδι, για πολλοστή φορά να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να τα θυμόμαστε για να μην τα επαναλάβουμε, και να είμαστε σοβαροί, σε όλες μας τις ενέργειες. Για μια ακόμα φορά να αφήσουμε αυτούς που γνωρίζουν να κάνουν την δουλειά τους.

Pavlos

Yπολογιζεις οτι το 2030 θα εχεις περiσσοτερους πορους στην οικονομια λογο ενεργειακων.
Υπολογιζεις οτι θα μπεις εταιρος σε ενα νεο προγραμμα 6ης γεννιας, διοτι στο παρων του F35 δεν χωραμε.
Στη συγκεκριμενη αναφορα, λαμβανω ως σεναριο αυτο του αρθρου, οτι η ΠΑ ειτε η Πολεμικη ηγεσια, θα επιδιωξει να αποκτησει F35.
Δεν εγραψα ποτε οτι θα ειναι φτηνοτερο σε χρηση το 6ης γεννιας. Εμεις υποτιθεται θα ειμαστε ικανοτεροι οικονομικα (λογο ενεργειακων και παλαιοτερων δηλωσεων Πλεσσα περι της οικονομικης μας δυνατοτητας την περι το 2030 περιοδο) για να το χρησιμοποιησουμε, μετεχουμε σε νεα εταιρικο σχημα κλπ
Το Φ35 κατ επαναλειψη εχω περιγραψει τους λογους για τους οποιους δεν κανει για μας, και οτι η ΠΑ ειναι το αφεντικο για το κρινει. Η εμπιστοσυνη σε αυτους που ειναι σε ετοιμοτητα για να υπερασπιζονται τη χωρα, πραγμα που και εγω στο ποστο που ειχα το επραξα οταν επρεπε, ειναι δεδομενη, οσο αφορα τα Γαλλικα συστηματα χαρη σε αυτα εχουμε καποια στρατηγικα οπλικα συστηματα τα οποια αντιστοιχα οι Αμερικανοι δεν μας αποδεσμευουν.
——————
”…Ποιοι φώναζαν έξω οι βάσεις, αυτοί που ψώνιζαν και από τους 2…”
Το συγκεκριμενο σχολιο σου, ως απαντηση δεν πρεπει να βρισκεται κατω απο το δικο μου.
Γραψε τη θεση σου, ως ανεξαρτητο σχολιο, και μη λερωνεις τους αλλους.

MisCo

Το να σε ενδιαφερει κάτι, δεν ειναι κακό… το να σε ενδιαφερει ομως να το εισάγεις σε αριθμους του τυπου “12-20 μαχητικα”… δεν αξίζει τον κοπο να συζηταμε. Πολλα λεφτά, χαμένα λεφτά, 20 κουκοι δεν φερνουν την ανοιξη. Και βεβαια δεν ειναι μονο ο αριθμος αλλα και ο οπλισμός που θα φέρουν. Το να μας δινουν πχ το F35 αλλα οχι Harpoon AGM ή JASSM, δεν εχει και πολυ αξία.
Γενικά πολυ φασαρία για το F35 και δε βλεπω τον λογο. Εμεις πρεπει να αγοράσουμε ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΑΚΕΤΟ και οχι ΤΥΠΟ. Πακετο = αριθμό αεροσκαφων, υποκατασκευαστικο εργο, οπλισμό – εξοπλισμό, κοστος χρήσης, διαθεσιμοτητα, παγίδες τυπου Alice πρεπει να γινουν skip, κλπ κλπ κλπ.
Αν θελουμε να ρίξουμε χρήμα προς Αμερικη για πολιτικους λογους, υπάρχουν και αλλα συστηματα απο μεριας τους που μας εξυπηρετουν.

TCH

Και τι θα γινει εαν αυριο η Τουρκια δεν παραλαβει s400 η ακομα καλητερα, τους στειλει στο Κατσρ; ΟΕΟ; που λεει και η Πτηση; Τι ανταλλάγματα θα εχει ο Τουρκος για αυτη την κινηση-μεταστροφη; π.χ. να γινει ο διαχειριστής φυσικων πορων της αν. Μεσογείου; ΟΕΟ;
Τι συμφερει την Αμερικη; μια συμμαχια με ενα χρεωκοπημενο κρατος 10 εκ. ή με μια γοργα αναπτυσσόμενη χωρα των70 εκ που ειναι και κοντύτερα στις πετρελαιοπηγες του πλανητη; ΟΕΟ;
Αμα δειτε καμια μερα μαλλον νυχτα τον τζεφρι να περνει κανενα αεροπλανο για την μασατσουσες την επομενη να ξερετε μαλλον θα ζηταμε αδεια απο την σμυρνη για να παμε Μυκονο.. οσοι εχετε εξοχικα εκει προσεξτε.. Τοσα χρονια που οικοδομήθηκε με κοπο και αιμα μια καποια απεξαρτηση απο τις ΗΠΑ οσων αφορα τους εξοπλισμους .. ηλιθιοι αντιαμερικανοι την σχεδιασαν χωρις λογο; Η αφελεια που αρχιζει να καλιεργειται μοιαζει με εκεινη των εγγληματιων συνταγματαρχων οταν χασαμε την μιση Κυπρο..
Η κριση ΗΠΑ Τουρκιας εαν εχει βαση τους s400 επιλύεται εντος 24-48 ωρων φιλοι μου.. Ενα διαπραγματευτικο χαρτι ειναι.. Το πραγματικό προβλημα ειναι μαλλον οι Κουρδοι της Συριας..
Στα λογια τωρα… εμεις καλο θα ηταν να παρουμε τα 100 f35 και να τα πληρωσουμε με πορτοκαλια και οι Τουρκοι να φυγουν απο το ΝΑΤΟ και να μην παρουν ουτε ενα.. και ας ειναι μια απι τις 8 χωρες συμπαραγωγης και ας εχουν δώσει και 1,5 δις μεχρι τωρα..
Τι να πω.. ΜΑΚΑΡΙ να εχετε δικιο εσεις και ο Ερντογάν οντως να εχει τασεις αυτοκαταστροφης του .. κρατους του..

AESA

Αν η ΗΠΑ δεν σε ήθελαν για σύμμαχο θα σε είχαν αφήσει από το 45 στους Ρώσους. ΟΕΟ. Συμμετέχω σε μια συμμαχία, και για να έχω απαιτήσεις λαμβάνω μέρος σε εκστρατίες. ΟΕΟ. Δεν κάνω την πάπια για να τα έχω με όλους καλά. ΟΕΟ. Ας κάνει η τουρκία ότι θέλει, εμείς να κοιτάξουμε το σπίτι μας και να το βελτιώσουμε, άσχετα με το τι κάνουν οι άλλοι. Να διαλέξουμε στρατόπεδο και να μην είμαστε σαν τους υαλοκαθαριστήρες. Ποιος δεν καταδίκασε τον Μαδούρο; Ποιος δίνει άδειες στον κουφοντίνα; ΟΕΟ δις. Πως να σε πάρουν στα σοβαρά μετά οι άλλοι. ΟΕΟ. Η κύπρος ήταν ανέκαθεν άλλο κράτος. Δεν το χάσαμε. Για ότι παθαίνουμε δεν μας φταίνε οι άλλοι αλλά μόνο εμείς. ΟΕΟ. Τέλος δεν είμαστε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου. ΟΕΟ. Είναι επιβεβαιωμένο, μπορεί να είμαστε στην Μεσσόγειο, αλλά δεν σημαίνει πως είμαστε το κέντρο του κόσμου. Ο.Ε.Ο!!

a.o.

Πες τα Χρυσόστομε!
Δεν υπάρχουν φιλίες στις διεθνείς σχέσεις.
Μόνο ευθυγραμμισμένα συμφέροντα υπάρχουν.
Όταν υποστηρίζουμε Μαδούρο, ή παλιότερα Αραφάτ και Καντάφι, δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση η όποια περιθωριοποίηση μας.
Η Κύπρος έχει παραδώσει μαθήματα στο συγκεκριμένο τομέα, επιλέγοντας προσεκτικά τις εταιρείες που εμπλέκονται στην αξιοποίηση της ΑΟΖ της. Κοινώς μας έχει βάλει τα γυαλιά τα τελευταία χρόνια. Για το παρελθόν και το δικό της, ας μην μιλήσουμε καλύτερα. Πονεμένη και εκείνη η ιστορία.
Κατά τα άλλα, πράγματι οι S400, είναι τα απόνερα του πραγματικού προβλήματος που είναι οι Κούρδοι. Λόγω Κούρδων προσέγγισε ο Ερντογάν τον Πούτιν. Η εξίσωση είναι πολύ σύνθετη και ευτυχώς για εμάς, τα Αμερικανικά και Τουρκικά συμφέροντα αυτή την κρίσιμη περίοδο, δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Πράγμα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αν είμαστε έξυπνοι.

Kos

Αντιγράφω από το άρθρο: ‘‘Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας δώσουν το F-35 για να πιέσουν τους Τούρκους.‘‘ Προσωπικά πιστεύω ότι η είδηση μεθοδεύτηκε τωρα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ακριβώς για να θορυβήσουν τους Τούρκους. Το ενδιαφέρον της ΠΑ για το f35 εννοείται ότι είναι δεδομένο, όπως και η αγωνία των ΗΠΑ να πουλήσουν όσο περισσότερα στους συμμάχους τους. Όπως όμως αναφέρουν όλοι σωστά υπάρχουν τόσα άλλα που προέχουν στις ένοπλες δυνάμεις που κάνουν το f35 αυτη τη στιγμή να μοιάζει παράταιρο. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την Ελλάδα, έχουν άπειρα συστήματα, φορείς και όπλα να μας διαθέσουν προς επίτευξη αυτού του σκοπού. Το αεροπλάνο δεν παύει να είναι ένας φορέας που χωρίς όπλα κάνει μόνο ωραίες βόλτες για φωτογραφίες… Να το πάρουμε να κάνει παρέα στα 214;
Υπ΄ αυτό το πρίσμα πιστεύω ότι το ενδιαφέρον για το f 35 προς ώρας είναι προσχηματικό και εμείς για μια ακόμα φορά παίζουμε στο παιχνίδι άλλων. Επομένως, το άρθρο σας μάλλον προσεγγίζει συναισθηματικά το θέμα (πιστέψ΄ τε με έχουμε το ίδιο συναισθηματικό ενδιαφέρον) και η ψυχρή λογική επιτάσσει την με καχυποψία αντιμετώπιση τέτοιου είδους πληροφορίες που μάλιστα προέρχονται από όργανα κατεξοχήν προπαγάνδας (REUTERS).
Υ.Γ: Όσο για την χρηματοδότηση ενός τέτοιου πολυδάπανου και περα από τις δυνατότητες μας προγράμματος με βοήθεια από τις ΗΠΑ, μόνο θυμηδία μου προκαλεί. Πότε γίναμε Ισραήλ και δεν το κατάλαβα;

NIKOS

Πρώτα από όλα συνχαρητήρια στην πτήση για την αντικειμενική και συνεχή ενημέρωση. Είστε δυστυχώς από τα ελάχιστα ελληνικά site που παρουσιάζεται τα θέματα τις άμυνας και εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και χωρίς κομματικές η ιδεολογικές παρωπίδες.
Στον προβληματισμό μου τώρα:
Το βρίσκω ενδιαφέρον ότι γίνετε τόσος μεγάλος ντόρος (δικαιολογημένα) για το ποσο προβληματική είναι να παραλαβή από την Τουρκια του F-35 λόγο τον S-400 όντας ήδη κράτος μέλος τις κοινοπραξίας που το παράγει και έχοντας ήδη επένδυση στην ανάπτυξη του πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και για εμάς που ούτε μέλος τις κοινοπραξίας είμαστε ούτε λεφτά έχουμε επένδυση και παρόλο που έχουμε τους S-300 στο οπλοστάσιο μας δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα θέμα απόκτησης του F-35. Με βάση την λογική θα προέκυπταν τα ίδια προβλήματα διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών στους ρώσους. Θα με ενδιέφερε η άποψη σας για το θέμα.

sotbak

1) τους Σ-300 μας υποχρέωσαν οι ίδιοι να τους αποθηκεύσουμε στην Κρήτη για να μην τοποθετηθούν στην Κύπρο. Άρα δεν τους αγοράσαμε βάσει σχεδιασμού δικού μας ή επιθυμίας μας διακαούς….
Όλοι, δε, σύμμαχοι εταίροι & εχθροί σαφώς το γνωρίζουν αυτό.
2) θεωρείς ότι ένα Α/Α σύστημα 20 ετών από το χρόνο που μας παραδόθηκε & τεχνολογίας ενσωματωμένης περιόδου ’80 κατ’ ουσίαν, συνιστά κίνδυνο συλλογής ψηφιακών δεδομένων του αποτυπώματος των Φ-35 ή ένα σύγχρονο όπως το Σ-400;

NIKOS

Καλησπέρα sotbak
1) Το να αναφέρεις κάτι που είναι ευρέος γνωστό δεν αλλάζει κάτι στο γεγονός ότι οι S-300 είναι στην Κρήτη Το πως φτάσανε είναι πολύ ενδιαφέρον ως προς την ανάλυση τον ενεργειών τον εμπλεκομένων και του παρασκηνίου αλλά δεν συνεισφέρει τίποτα στο θέμα που εξετάζουμε. Δεν δημιουργεί θέμα π.χ. το πως παίρνουν η Τούρκοι τους S-400 αλλά το ότι τους περνούν.
2) Ότι τα δυο συστήματα έχουν τεράστιες διαφορές στην τεχνολογία που ενσωματώνουν και στις δυνατότητες που προσφέρουν επίσης είναι αυτονόητο και μόνο από το γεγονός ότι το ένα αναπτύχθηκε ουσιαστικά για να αντικαταστήσει το άλλο. Και πάλι σου διαφεύγει η ουσία του θέματος. Το S-300 σίγουρα δεν μπορεί να συγκέντρωση το πλήθος δεδομένων του S-400 αλλά δίνη την δυνατότητα σε αυτούς που έχουν πρόσβαση σε αυτό πέραν του ίδιου του χρήστη ( εν προκομμένο στην Ρωσία μέσο του κατασκευαστή) να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία όπως εμβέλεια “αποκάλυψης”, αποτελεσματικότητα αντιμέτρων, ενδεχόμενη καταγραφή ηλεκτρονικού αποτυπώματος του αεροσκάφους κτλ. Ενδεικτικό του πόσο ευαίσθητο είναι το όλο θεμα είναι ότι ακόμη και στην πρόσφατη συμμετοχή τον ιταλικών F35 στον ηνίοχο αυτά έφεραν ανακλαστήρες για να αποκρύπτουν την πραγματική τους διατομή radar από συμμαχικά αεροσκάφη (!) πόσο μάλλον από ένα από τα κορυφαία, αν και ομολογουμένως όχι πια το πιο μοντέρνο, αντιαεροπορικά συστήματα του κυριότερου στρατιωτικού σου αντιπάλου.

sotbak

το Σ-300 μπορεί να δει το Φ-35 χωρίς ανακλαστήρες και εξωτερικό φορτίο;;;;; Είσαι σίγουρος;;;; Πάω στοίχημα δεν καταγράφει τίποτε απολύτως

Mavi70

Καλημέρα 25 Νοεμβρίου 2018. Επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyat στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού στο Κοτρώνι. Πρώτη φορά εκεί μίλησε για ΜΗ-60R. Μερικούς μήνες αργότερα μάθαμε ότι παίρνουμε τα ελικόπτερα. Νομίζω ότι οι δηλώσεις δεν έγιναν τυχαία. Τουλάχιστον όχι από την πλευρά των ΗΠΑ. Οπότε το πιστεύουμε δεν το πιστεύουμε θα γίνει. Από 12 έως 24 F-35 θα είναι ότι πρέπει. Άραγε σκεπτόμενος στα μονοπάτια της Πτήσης θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σενάριο έκπληξη!! 6 FFG(x) ,2 adel,2 Tico ,85 f-16v,12 F-35,40 UAV??

MPAMPIS

Φίλε αυτο δεν ειναι σεναριο έκπληξη ειναι το Star Wars 10 pre edition…….μια τέτοια αεροπορία θα σημάνει μια σαφέστατη συρρίκνωση του ναυτικού μια και περικοπή πόρων απο τον στρατό μπορει να ειναι πολυ περιορισμένη.
Ειναι και αυτο ενα πρόβλημα οι εσωτερικές κόντρες……….
Θα αρκεστεί το ναυτικο σε 8 φρεγάτες-τικο-κορβέτες-opv;;;;Μαλλον οχι……..
Το F35 ειναι και ζήτημα νοοτροπίας……

jim

Με το Ισραήλ τι παίζει ρε παιδιά και τους δίνουν οι Αμερικάνοι κάτι δις στρατιωτική βοήθεια κάθε τόσο για αγορά όπλων; Τι τους χρωστάνε;

AESA

Είναι ερώτηση αυτό; Είσαι μεγαλύτερος από 22 ετών; Διαβάζεις διεθνή νέα; Με λίγα λόγια. Το Ισραήλ κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάναμε εμείς τα τελευταία 50 χρόνια. Αν κάνουμε και εμείς ότι κάνει το Ισραήλ σε καμιά 50αριά χρόνια θα είμαστε εκει που είναι το Ισραήλ σήμερα.

Chris

Το Ισραήλ έχει μια διασπορά που ανήκει στην οικονομική,πολιτική, ακαδημαϊκή, καλλιτεχνική ελίτ των ΗΠΑ, κατέχει θέσεις κλειδιά και με σημαντική ισχύ να επηρεάζει αποφάσεις. Σε αντιστοιχία η ελληνική ομογένεια (αν εξαιρέσει κανείς λίγους επιχειρηματές, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς) έχει ένα ελάχιστο κλάσμα αυτής της επιρροής. Αποτελείται κατά πλειοψηφία από μικρομεσαίους πολίτες η αγάπη των οποίων για την Ελλάδα είναι δυσανάλογη της επιρροής τους. Θεωρείται από το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ ως μιά καλή δεξαμενή ψηφοφόρων, γι αυτό και γίνεται αποδέκτης κολακειών κα φιλικών χτυπημάτων στην πλάτη.
Κατά τα άλλα το Ισραήλ έχει την νούμερο ένα γεωστρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η τουρκία τη νούμερο δύο και η Ελλάδα είναι τρίτη και καταϊδρωμένη.
Τέλος το Ισραήλ έχει αυτόνομη και ξεκάθαρη πολιτική με στόχους που επιδιώκει και πετυχαίνει με σοβαρό και μακροχρόνιο συνδυασμό. Η Ελλάδα γίνεται παραφυάδα των συμφερόντων του ενός ή του άλλου ανάλογα με το ποιός κατορθώνει να ελέχξει την ξενόδουλη και υποτακτική ελίτ της. Είδαμε το ρόλο αυτό διαδοχικά να αναλαμβάνουν οι Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία, ξανά ΗΠΑ και ούτω καθεξής.
Συμπερασματικά δε θα μου έκανε εντύπωση αν όχι σε πενήντα αλλά σε 500 χρόνια δεν καταφέραμε να φτάσουμε το Ισραήλ ακόμη και με άλλα μυαλά.

sotbak

φοβερή απορία!!!!

Ted

To Ισραήλ είναι το μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην πιο ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.
Είναι ο σύμμαχος που δεν θα καθυστερήσει, δεν θα διστάσει, δεν θα φοβηθεί να υλοποιήσει ακόμα και τα πιο τολμηρά σχέδια των ΗΠΑ.
Να το πούμε απλά. Είναι ο χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής.
Χωρίς το Ισραήλ, η δύση θα είχε χάσει όλο τον αραβικό κόσμο (και τα ενεργειακά του κοιτάσματα) ήδη από το 1960
Δεν το λες και μικρό πράγμα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Βάση του άρθρου, έχουν μελετηθεί τα πάντα. Από καρφίτσες μέχρι πυραύλους. Και ο λόγος; προφανώς, οι γείτονές μας. Πολύ στοχευμένη η προσέγγιση της ΠΤΗΣΗΣ. (Θεωρούμε λοιπόν σαφώς, πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας παραδώσουν F-35 -κι όχι μόνο- στην Ελλάδα προληπτικά, προκειμένου η Ελλάδα να έχει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ, έτσι ώστε να μην βρεθούν ποτέ (οι ΗΠΑ) με την πλάτη στον τοίχο σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία). Απλά, οι ΗΠΑ βλέπουν μακριά, πολύ μα κριά. Και προφανώς όλα έχουν μελετηθεί για μια μετάβαση σε εξελιγμένα όπλα όσο το δυνατό ποιό γρήγορα εξαιτίας του Πούτιν- Ερτογάν, σε συνδυασμό με Ισραήλ Κύπρο Αίγυπτο Ελλάδα που τους ενώνει το φυσικό αέριο!

Dimitrios

Αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάμε στο F-35..γιατι δεν κοιτάμε την έκδοση C και λέμε μόνο για την Α..??
Δεν είναι καλύτερη αυτή η έκδοση..?
Ή είναι πολύ πιο ακριβό σε σχέση με την Α..?

AstirKeno

Ποτέ δεν κατάλαβα το “ενδιαφέρον” για B. Αλλά αν είναι εξετάζεται το Β γιατί όχι και το C που είναι και φθηνότερο.

Γιώργος70

“Καταρχάς, …. βάση νόμους. ”
Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act
CAATSA +changed circumstances = νόμιμη κατάσχεση των F-35.

Desert_Falcon

Απαντηση στον τιτλο του αρθρου:
Φανταζομαι τον Ζηκ να εχει στησει αντισκηνο εξω απο την Ανδραβιδα με 4-5 αισθητηρες και να κανει υπολογισμους για το RCS του F-35 μετα απο μερικους μηνες θα μαθουμε αν θα παρουμε η οχι
Φανταζομαι (ελπιζω) μετα τον Ηνιοχο να μαθουμε κατι (εστω και 1% των αποτελεσματων).
Με πολυ αγαπη στο περιοδικο και τον αγαπητο αντισμηναρχο

Konstantinos_Zikidis

Το F-35 είναι ένα ιδιαίτερο οπλικό σύστημα, καθώς αποτελεί το ακριβότερο πρόγραμμα στην ιστορία της αεροναυπηγικής, τουλάχιστον όσον αφορά τα στρατιωτικά Α/Φ. Οι ικανότητές του, όταν ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον ωριμάσει το πρόγραμμα ανάπτυξης, δοκιμών και αντιμετώπισης προβλημάτων, θα είναι πολύ σημαντικές. Όμως, προς το παρόν απέχει πολύ από αυτό το επίπεδο, ενώ τα σχετικά κόστη αλλάζουν συνεχώς πίστα…
Κι εγώ θα ήθελα η ΠΑ να ήταν μεταξύ των χωρών που θα αξιοποιήσουν το εν λόγω μαχητικό. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτό είναι δύσκολο. Είναι πολλά τα λεφτά για να ικανοποιήσουμε τις ματαιοδοξίες μας…
Αντιγράφοντας συναφή σχόλιά μου στην Προέλαση και το e-amyna, το κόστος προμήθειας του F-35 ανέρχεται σε τάξη μεγέθους 145 εκ. δολ. το τεμάχιο. Αυτό προκύπτει από εκτίμηση για το έτος 2018, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους συναφών αεροπορικών κατασκευών αλλά συμπεριλαμβανομένου του κόστους έρευνας και ανάπτυξης, για το F-35A: https://assets.documentcloud.org/documents/5746674/F-35-Cost-Table-for-FY-2018-Request.pdf
Η πλήρως επιχειρησιακή διαθεσιμότητα υπολογίζεται σε λιγότερο από 15% για το F-35B και περίπου 2% για το F-35C (!), τα τελευταία δύο χρόνια: https://www.thedrive.com/the-war-zone/27047/the-navys-operational-f-35c-is-fully-mission-capable-less-than-five-percent-of-time
Η λίστα με τα διάφορα προβλήματα είναι πολύ μεγάλη, όπως φαίνεται στο ακόλουθο:
https://www.pogo.org/investigation/2019/03/f-35-far-from-ready-to-face-current-or-future-threats/
Όσο κι αν είναι υπερβολικό (ενδεχομένως χρηματοδοτούμενο π.χ. από κάποια ανταγωνίστρια εταιρεία….), τα προβλήματα είναι υπαρκτά και πολλά.
Τα τελευταία έτη, προϋπολογίζονται περίπου 500 εκ. ευρώ για νέα εξοπλιστικά. Μείον 100 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16, πάμε στα 400. Μείον τα υπόλοιπα του Ρ3, πέφτουμε κάτω από 400 εκ. ευρώ κατ’ έτος. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη επιλογή του Βελγίου για προμήθεια 34 F-35A η οποία ανήλθε σε περίπου 4 δισ. ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι ανάλογη προμήθεια για τη χώρα θα απαιτούσε το σύνολο των κονδυλίων για εξοπλιστικά, για όλες τις ΕΔ, για 10 χρόνια. Κι αυτό μόνο για την αγορά. Όχι για την χρήση… Και φυσικά ξεχνάμε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα των ΕΔ…
Η σκέψη για προμήθεια λίγων μονάδων τώρα και περισσότερων στη συνέχεια είναι παγίδα, γιατί ακόμα και 1 αεροπλάνο να πάρουμε υπάρχουν κάποια “ασυμπίεστα” κόστη: το διαβόητο πλέον ALIS, ο Προσομοιωτής Πτήσεων, ο επίγειος εξοπλισμός, το πακέτο αρχικής υποστήριξης (άντε, αυτό να πούμε ότι συμπιέζεται λίγο, ως συνάρτηση του αριθμού των Α/Φ), η εκπαίδευση Ιπταμένων και Τεχνικών, καθώς και τα έργα που τυχόν θα απαιτηθούν.
Ακόμα χειρότερα, η σταδιακή προμήθεια λίγων μονάδων εκμηδενίζει την πιθανότητα συμπαραγωγής στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να απέχουμε σχεδόν πλήρως από οποιαδήποτε συμπαραγωγή. Και όσον αφορά την βιομηχανική παραγωγή του F-35, η πίτα έχει μοιραστεί προ δεκαπενταετίας και βάλε. Ας προσέχαμε τότε, που αγοράζαμε Eurofighter (δις). Τώρα είναι αργά…
Όσον αφορά τη ενδεχόμενη “χρηματοδότηση” και “βοήθεια προς την Ελλάδα”, εάν αυτά υπάρχουν, θα πρέπει να αναδειχθούν και να συζητηθούν ανοικτά. Επί του παρόντος, το FMS είναι αμείλικτο: δεν πληρώνεις, δεν παίρνεις. Οι ενδεχόμενες “ευκολίες πληρωμής” δεν είναι πάντα καλές, μπορεί να χρεώσουν τις επόμενες γενιές. Η “βοήθεια προς την Ελλάδα” δεν είναι μέχρι στιγμής εμφανής στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, το οποίο εξ όσων γνωρίζω πληρώνεται κανονικά από τη χώρα, χωρίς εκπτώσεις. Όσον αφορά την παραχώρηση μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων, αυτή είναι ευπρόσδεκτη και σημαντική αλλά δεν αντισταθμίζει κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το F-35 δεν είναι πλήρως πιστοποιημένο (δεν έχει κηρυχθεί ότι διαθέτει Full Operational Capability – FOC), δηλαδή πολύ απλά δεν είναι έτοιμο για πόλεμο…
Ό,τι πρέπει δηλαδή για τις ΕΔ μας, στην παρούσα φάση…

STRATOS

Πολύ σωστός!! Διάβασα και το σχόλιο στο proelasi.org. Δεν έχει καμία λογική η συζήτηση για απόκτηση του F-35 από την Ελλάδα αυτή την στιγμή….Οι ανάγκες για εκσυγχρονισμό/ υποστήριξη των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν ήδη οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που η απόκτηση έστω και 20 x F-35 θα εξαφάνιζε τον Ελληνικό αμυντικό προϋπολογισμό για τα επόμενα 8 χρόνια….
Από αυτά τα 20 x F-35 θα πετάγανε τα 10 στην καλύτερη που δεν θα είχαν καμία θετική επίπτωση στις αμυντικές ικανότητες της Χώρας αφού όλα τα άλλα οπλικά συστήματα θα είχαν ρημάξει…
Η μόνη αξία της εσπευσμένης απόκτησης μίας μοίρας F-35 θα είχε σημασία να εξεταστεί μόνο αν οι τούρκοι αποκτούσαν κανονικά τα F-35 που έχουν παραγγείλει……από την στιγμή που το άρθρο αναφέρεται σε απομάκρυνση αυτού του ενδεχομένου λόγω της επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων…τότε δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε την στιγμή που υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες ανοιχτές..

Konstantinos_Zikidis

Αντιθέτως φίλε Στράτο, ειδικά αν οι Τούρκοι αποκτούσαν κανονικά τα F-35 που έχουν παραγγείλει, θα έπρεπε:
α. Να ενισχύσουμε άμεσα το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου με αριθμό κατάλληλων ραντάρ, ενεργητικών και παθητικών. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, καθώς εάν δεν δούμε, δεν πρόκειται να σηκώσουμε για αναχαίτιση, ακόμα κι αν έχουμε F-22… Τα έχουμε συζητήσει και παλαιότερα: https://www.ptisidiastima.com/tracking-f-35/
β. Να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες (και υπάρχουν μελέτες για όλα αυτά) για ενίσχυση των α/α συστημάτων όλων των Κλάδων των ΕΔ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα V/SHORAD, με σκοπό την αντιμετώπιση των όπλων, ακόμα κι αν δεν δούμε τον φορέα που τα εξαπέλυσε, όπως συζητήθηκε και σε άλλο άρθρο της Πτήσης: https://www.ptisidiastima.com/rheinmetall-c-ram-cheetah/
γ. Διατήρηση υψηλών διαθεσιμοτήτων σε όλα τα οπλικά συστήματα των ΕΔ, με σκοπό τη δυνατότητα ανάληψης οποιωνδήποτε αποστολών τους ζητηθεί, συμπεριλαμβανομένης και της βαθείας κρούσης στα ανάλογα μαχητικά, για σκοπούς αποτροπής. https://defencereview.gr/giati-prepei-oposdipote-na-enischysoy/
δ. Μέγιστη εκμετάλλευση ασύρματων τακτικών δικτύων και προσπάθεια δικτύωσης όλων των μέσων.
Με άλλα λόγια, η βραχυ-μεσοπρόθεσμη απάντηση, όσον αφορά την ΠΑ, είναι μεγάλος αριθμός διαθέσιμων ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ Α/Φ, τα οποία μπορούν να φέρουν μεγάλο αριθμό όπλων και να μην χρειάζονται την όποια Αλίκη για να παίξουν μπάλα… Και άσε τους άλλους να παλεύουν με την Αλίκη, τον Ντόναλντ, τον Μίκυ, το ίντερνετ και τη μαμά εταιρεία για να επιλύουν τα διάφορα προβλήματα…
Προφανώς, η μακροπρόθεσμη στρατηγική δεν είναι τόσο απλή και θα πρέπει να περιλαμβάνει πιο δραστικά βήματα για την αντιμετώπιση της απειλής. Η οποία απειλή δεν περιορίζεται στο εν λόγω μαχητικό αλλά περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους διαφόρων κατηγοριών, πυραύλους πλεύσης SOM, μη επανδρωμένα επίσης διαφόρων κατηγοριών… και, κυρίως, πολλά και καλά F-16.

STRATOS

Ναι δεν υπάρχει καμία λογική στην απόκτηση F-35 από την Ελλάδα. Απλώς αν η Τουρκία έφτανε να παραγγείλει και να εντάξει στην δύναμη της τα 100 x F-35 που ονειρεύεται τότε ίσως θα υπήρχε λόγος να σκεπτούμε να αποκτήσουμε μία μοίρα F-35 (περισσότερο για evaluation) φυσικά μόνο αν και εφόσον είχαμε κάνει όλα τα προηγούμενα που αναφέρεται και αν το επέτρεπαν τα Ελληνικά οικονομικά…γιατί όπως πολύ σωστά γράφετε, οι Αμερικάνοι μέχρι στιγμής δεν μας έχουν χαρίσει τίποτε (πέρα από οπλικά συστήματα που έχουν αποσυρθεί τελείως από τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις..)..

Aylont

Tι σημαίνει διαθεσιμότητα για αυτό το αεροπλάνο και τι για όλα τα άλλα είναι το θέμα
AVA(Air vehicle availability), FMC (Full mission capable δηλαδή All tasked missions) ή ΜΕ(Mission effectiveness)? Το Mission effectiveness είναι στο 90% δηλαδή μέσα στις υψηλές προσδοκίες του. Το FMC είναι λογικό να είναι χαμηλά γιατί οι απαιτήσεις από την πλατφόρμα είναι να κάνει τα πάντα ενώ στην παρούσα στιγμή όλοι αξιοποιούν το ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό που δεν έχει κανένα άλλο αεροσκάφος σε παραγωγή με τέτοια νούμερα…. δηλαδή ανεμπόδιστες βόλτες για sightseeing πχ πάνω από την Βηρυτό..

STRATOS

Σωστά κάνει “sightseeing” εναντίον των ταλιμπάν και άλλων ροπαλοφόρων. “90% mission effectiveness” όσο το Α-7 σε αντίστοιχης επικινδυνότητας αποστολές..

Em.Ti

Συμφωνώ σε όλα για τα γραφόμενά σας, με μόνη διόρθωση στο θέμα της αμερικάνικης βοήθειας στο πρόγραμμα F-16V: η οικονομική βοήθεια αφορούσε στην προκαταβολή που είναι αναγκαία για να ξεκινήσει το πρόβλημα. Εκεί είχαν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις και τελικά μας τα έβαλαν οι αμέρικανς ώστε να εκκινήσει το πρόγραμμα. Όλα τ’άλλα εξυπακούεται ότι θα τα πληρώσουμε εμείς.

Konstantinos_Zikidis

Είστε σίγουρος για αυτό που λέτε; Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, μας χάρισαν χρήματα; Ή διαφορετικά, μας έκαναν έκπτωση; Γιατί η εντύπωσή μου είναι ότι απλά δέχτηκαν ένα πιο ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα πληρωμών (έστω κι αν αυτό σημαίνει κάποιας μορφή δανεισμού για κάλυψη της προκαταβολής). Προσοχή: άλλο δανείζω (έστω και χαμηλότοκα), άλλο χαρίζω. Και η “οικονομική βοήθεια” παραπέμπει (κατ’ εμέ τουλάχιστον) σε “χάρισμα”.

GK_

Θα μου επιτρεψετε εναν μικρο αντιλογο επι αυτου.
το πρωτο θεμα σχετικα με τις διαθεσημοτητες και το θεμα της αρχικης υψηλης επενδυσης εχει να κανει κυριως με το γεγονος οτι η φαση R&D και η μεχρι σημερα φαση χαμηλου ρυθμου παραγωγης LRIP στην ουσια υπερκαλυπτουν η μια την αλλη με σημαντικες αρνητικες παρενεργεις που οι αμερικανοι, αρχικα αποδειχτηκαν εξαιρετικα αισιοδοξοι και απεδειξαν οτι ειχαν υπερμετρη εμπιστοσυνη στις υπολογιστικες ικανοτητες των γνωστων CAM/CAD σαν το γαλλικο “Catia” το οποιο χρησιμοπιησαν και οι ιδιοι. Aυτη η επιλογη ομως ηταν σε μεγαλο βαθμο υποχρεωτικη εαν λαβουμε υποψη οτι η αναπτυξη και πιστοποιηση του λογισμικου των 2 εκ και πλεον γραμμων πηγαιου κωδικου δεν εχει ακομη ολοκληρωθει (!) παρα το γεγονος οτι μεχρι σημερα εχουν ηδη παραδοθει στους διαφορετικους χρηστες ενας σημαντικος αριθμος απο αεροσκαφη, αλλα που αποτελουν μονο ενα μικρο κλασμα του συνολου (νομιζω οτι δεν ξεπερνουν το 15%).Βεβαια πολλα απο αυτα ισως, λεω ισως, γιατι δεν ειναι κανεις ποτε σιγουρος 100%, οτι θα αναβαθμηστουν σε ενα νεοτερο προτυπο, εαν οχι ταυτοσημο, πολυ κοντα με εκεινο των αεροσκαφων της λεγομενης “FRP”. Τοτε θα ειμαστε μαρτυρες και της υπαρξης ενος παγιωμενου προτυπου που θα παραγεται σε εντονους υψηλους ρυθμους με σημαντικα μειωμνη τιμη, οπως ειναι ακομη και σημερα οι προθεσεις του αμερικανικου πενταγωνου. Τοτε, σχετικα με το ζητημα της τιμης μαλλον θα βρεθουμε προ θετικων εκπληξεων. Το Βελγιο, επελεξε να μην περιμενει εκεινη την χρονικη περιοδο, αλλα να αποκτησει «πρωιμα» αεροσκαφη περιοδου “LRIP”. Λογικο ειναι οτι αυτα θα κοστιζουν περισσοτερο.
Σχετικα με τα FMS αυτα χαρακηριζονται απο ενα πλεονεκτημα. Ο τοκος αποληρωμης ειναι ο μισος απο εκεινος του διεθνους τραπεζικου συστηματος και σαφως μικροτερος απο εκεινον των γνωστων θυγατρικων «επενδυτικων» των διεθνων κολοσσων. Απο εκει και περα, εαν ο λεγομενος «πελατης» πληρωνει με τις ιδιες τιμες με εκεινες που πληρωνουν οι αμερικανικες ΕΔ, οι οποιες συνηθως, ειναι και οι χαμηλοτερες, που ειναι το προβλημα:!
Σε οτι αφορα τα κονδυλια προς διαθεση του ΥΠΕΘΑ, θα ηθελα να επιστησω την προσοχη, οτι μεχρι προσφατα αυτα τα 500 μυρια € συνηθως οταν αναγραφονται στον ετησιο προϋπολογισμο καλυπτουν σχεδον αποκλειστικα την αξιοπιστια της δημοσιας πιστης. Δηλαδη αποτελουν τα χρηματα που πληρωνουμε για τις αγορες του παρελθοντος. Απο εκει και περα για το μελλον δεν υπαρχουν καθολου εγγεγραμενες πιστωσεις για το παραμικρο. Ουτε για τα ξυραφακια οταν ξυριζονται!!!
Εαν θελουμε να συζηταμε για το μελλον, λογικο ειναι οτι το ΥΠΕΘΑ θα αρχισει να χρησιμοποιει ανεξαρτητους κωδικους στον προϋπολογισμο που θα αναγραφονται συγκεκρημενα κονδυλια για συγκεκρημενα προγραμματα, πραγμα που μεχρι σημερα δεν συμβαινει. Θα πρεπει να αναρωτηθουμε εαν πραγματι το ΥΠΕΘΑ μπορει να εχει και να διαχειρηζεται ενα δικο του «πορτοφολι» που θα αναγραφονται τα κονδυλια για το μελλον (οποιο και εαν ειναι ο οριζοντας ολοκληρωσης, δηλαδη ειτε 1 ή 2 ετη, ή περισσοτερο) ή θα εξακολουθησει να διατηρειται η μεχρι σημερα καταστροφικη πρακτικη του παρελθοντος. επειδη ομως υπαρχει και το ζητημα των δημοσιονομικων κανενας μα κανενας δνε εχιε την πολυτελεια να βαλει στην ακρη πολυτιμα εκ € οταν «πνιγομαστε» στα χρεη εδω και παρα πολλα χρονια. Βεβαια σε αυτο το σημειο καποιος θα θελει να μελετησει βαθυτερα τις παγιες πρακτικες των ελληνικων κυβερνησεων των τελευταιων 50 ετων, αλλα ειναι μια αλλη ιστορια που δεν του παροντος να σχολιαστει περαιτερω.
Αυτη η ιδια πρακτικη χρηματοδοτησης των εξοπλιστικων ειχε και σημαντικες αρνητικες παρενεργεις οι οποιες σχετιζονται οχι με τις αμερικανικες εταιριες και την πολιτικη τιμων των αμερικανικων οπλων, αλλα μετο γεγονος οτι συνηθως ο τροπος διαχειρησης των ΑΩ οταν αυτα υπηρχαν αποδειχτηκε οτι δεν ηταν ο βελτιστος. Επισης αποδειχτηκε οτι η οποιαδηποτε αγορα δεν συνδιαστηκε με μια παραλληλη βιομηχανικη ελληνικη συμμετοχη. Και ομως η DICA υπαρχει απο το 1982-83 αλλα κανενας δεν θελησε ή δεν κατανοησε την σημασια της μεταφορας τεχνογνωσιας και τενχολογιας για την αναπτυξη της ελληνικης αμυντικης βιομηχανιας χρησιμοποιοντας την DICA σαν μοχλο προς εκιενη την κατευθυνση. το αντιθετο εκανε η Τουρκια και κοιταξτε που εφτασε η τουρκικη αμυντικη βιομηχανια. Οτι πετυχε δεν το πετυχε επειδη ηταν «μανα απο τον ουρανο» αλλα γιατι οι ανθρωποι εδρασαν με εξυπνο τροπο προς οφελος της αμυντικης βιομηχανιας και κατα εξακολουθηση της ιδιας της εθνικης αμυνας. το οτι στην Ελλαδα τρεχουμε την τελευταια στιγμη να αγορασουμε απο το «ραφι» τα F-16 ή οτιδηποτε αλλο χωρις τον πραμικρο μακροπροθεσμο σχεδιασμο καθως φαινεται ελαχιστοι προβληματιστηκαν. Ισχυει το: «Δεν βαρισαι… τα πηραμε το ιδιο; ετσι δεν ειναι;!» Και ομως υπαρχουν πολλες και σημαντικες διαφορες.
Οι τουρκοι δανειστηκαν περιπου 4,5 δις $ το 1982 για να κτισουν την ΤΑΙ και το εγχειρημα το επανελαβαν και με αλλα προγραμματα και τους «βγηκε» μια χαρα! Εδω, δανειζονται αλλα για να αγορασουν απο το «ραφι» και μετα δειχνουν να μην σκοτιζονται για πολλα θεματα. Η ΕΑΒ ικανοποιειται με τα «ψιχουλα» απο το δομικο κομματι, οταν το πακισταν με 2 παρτιδες των 50 αεροσκαων JF-17 εχει 58% ΕΠΑ και το μονο που εισαγει ετοιμο σαν συνολο ειναι ο κινητηρας. Η ΕΑΒ με 170 F-16 και 55 M-2000 σε βαθος 20 ετων θα επρεπε να ειχε φτασει να εχει περιπου 80% ΕΠΑ συνολικα στα μαχητικα εαν οχι περιπου το 100% (περιπου εκει ειναι η Τουρκια με τα F-16) και να μην «βλογαμε τα γενια μας» για το 25% αποκλειστικα στο δομικο κομματι των F-16 που πετυχε με τα χιλια ζορια μετα απο 20 χρονια αγορων απο την ΠΑ. Μεταξυ Τουρκιας και Ελλαδας υπαρχει το χασμα. Σημερα ειναι το γνωστο «…φαρδος» και το λαθος στρατηγικης της Κυβερνησης Ερντογκαν που επιτρεπει στην ΠΑ να ανασανει με σχετικη ηρεμια, αλλα για ποσο; Εαν δεν ειχε συμβει οτι συμβαινει με τους S-400 εδω και 2 χρονια σημερα στην ΠΑ θα το «φυσαγανε και δεν θα κρυωνε» με τα F-35 της ΤΗΚ. Ο φετινος ΗΝΙΟΧΟΣ ειναι πολυ χρησιμος και στο να «προσγειωσει» στην πραγματικοτητα.

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ GK, το σχόλιό σας δεν θα το χαρακτήριζα ως αντίλογο, επί της ουσίας συμφωνούμε.
Ξεκινώντας από το τέλος, κι εσείς στηλιτεύετε την περιορισμένη αξιοποίηση της εγχώριας αμυντικής μας βιομηχανίας. Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ: μία βεβιασμένη προμήθεια πολύ ακριβών Α/Φ, των οποίων η βιομηχανική παραγωγή έχει ήδη διαμοιραστεί σε άλλους σε ποσοστό 100%, πολύ απλά θα είναι η ταφόπλακα της αμυντικής μας βιομηχανίας, καθώς θα απορροφήσει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια, απαγορεύοντας την υλοποίηση οποιωνδήποτε άλλων προγραμμάτων.
Αναφορικά με το FMS, φυσικά και είναι επιθυμητή η χρήση χαμηλότοκου δανεισμού, ενώ κατά κοινή ομολογία αποτελεί την πιο αποτελεσματική διαδικασία προμήθειας αμυντικού υλικού. Η αντίρρησή μου είναι στο ότι αυτό συχνά “πλασάρεται” ως κάποια μορφή δώρου, κάποια μορφή “υπερβατικής” οικονομικής βοήθειας… Ενώ στην ουσία είναι καθαρά χρήματα που πληρώνονται, με δόσεις έστω, από το ελληνικό στο αμερικανικό δημόσιο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε Ισραήλ. Δεν μας χαρίζει κανένας, τίποτα καινούργιο. Ακριβώς αυτό είναι το FMS: οι οφειλές πληρώνονται μέχρι κεραίας. Συν την προβλεπόμενη προμήθεια.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, άλλο το ευκταίο, άλλο το εφικτό. Μου φαίνεται αστείο να συζητάμε με τέτοια ευκολία για 4 δισ. ευρώ (αν και το συνολικό κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο), λες και πρόκειται να ανοίξουν οι κρουνοί χρήματος. Ξεχνώντας πόσα χρόνια πέρασαν (και πόσες κυβερνήσεις) για να αποφασισθεί η αναβάθμιση των F-16, με κόστος λίγο πάνω από 1 δισ. Παραπέμπω σε παλαιότερη ανάλογη προσέγγισή μου στην Πτήση, βασιζόμενος βέβαια στην προέγκριση της DSCA για την προμήθεια 34 F-35A για το Βέλγιο, ύψους 6,5 δισ. δολ. (η επίσημη ανακοίνωση του Βελγίου έκανε λόγο για 4 δισ. ευρώ), βάσει της οποίας το συνολικό κόστος προμήθειας και χρήσης ανερχόταν σε 10 δισ. δολ. για 10 έτη: https://www.ptisidiastima.com/is-f35b-most-suitable-for-greece/#comment-83624
Τέλος, αναφορικά με τις δυνατότητες του F-35, μιλάτε στον μέλλοντα. Αυτό είναι το θέμα. Για το F-35 λέμε συνεχώς “θα”. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά έτη. Η πρώτη μας δημοσιευμένη μελέτη επί του θέματος (Αεροπορική Επιθεώρηση, Δεκ. 2012) μοιάζει απολύτως επίκαιρη. Τα ίδια, λίγο ή πολύ, λέγαμε και τότε: θα κάνει το ένα, θα κάνει το άλλο, καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους… Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

GK_

Θα μου επιτρεψετε μια διευκρινηση σχετικα με τις εκδοσεις (block) παραγωγης του F-35. Μεχρι σημερα (μαζι και το βελγιο) εχουν παραγγελθeι αεροσκαφη σε LRIP στα οποια δεν εχει ενσωματωθει το νεοτερο λογισμικο -νομιζω το “3F”- το H/O DAS στην νεοτερη μορφη του “NG-DAS” απο την Raytheon (https://www.defensenews.com/air/2018/06/13/raytheon-beats-out-northrop-to-provide-key-f-35-system/) καθως διατηρηται το αρχικο AN/AAQ-37 της Northrop-Grumman (https://en.wikipedia.org/wiki/AN/AAQ-37) και τον ενισχυμενης ωσης κινητηρα . Ηδη εδω περα με αρχη απο το 2023 περιπου το F-35 που θα παραδειδεται απο την γραμμη παραγωγης ειναι διαφορετικο απο το σημερινο! οποτε ειναι πολυ λογικο οτι η οποια προσπαθεια αγορας του θα πρεπει να στοχευει στο αεροπλανο του «2023» και οχι σε αυτο που βλεπουμε σημερα και που ασκειται στον ΗΝΙΟΧΟ. Πιστευω οτι το προηγουμενο σχολιο σχετικα με το «μελλον» ειναι ποιο ευδιακριτο.
Ενα αλλο σημειο: το προβλημα με τις διαθεσημοτητες. Σε μελετη αποδειχτηκε οτι φταιει το “ALIS” a 2019 report, the DOT&E found that data provided by ALIS is often incorrect, leading to fighters being erroneously categorized as non-mission capable (https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35_Lightning_II_development)
«,,Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, άλλο το ευκταίο, άλλο το εφικτό. ..»
Συμφωνω απολυτωα μαζι σας! Η τενχικη ή μεθοδος βαση της οποιας μεχρι σημερα οι ΕΕΔ αγραζουν απο το εξωτερικο ειχε τεραστια μειονεκτηματα! ενα ειναι το οτι θελουν «20» απο ενα «αλφα» οπλικο συστημτα και η μεθοδος επιτρεπει να αγορασουν τα «16» απο τα «20» καθως τα «4» τα «τρωνε» οι τοκοι!
Στην περιπτωση των F-35 επειδη η αρχικη παραγγελια, καθως φαινεται, μαλλον θα ειναι για μολις 20 αεροσκαφη, και απο τα γεγονοτα, τα ετησια slot παραγωγης που ηταν δεσμευμενα για την Τουρκια εχουν αποδεσμευτει, ειναι δυνατο να αγοραζονται σε ετησια βαση αριθμος απο αυτα τα αεροσκαφη, χωρις δανεισμο και τοκους. Ποσα θα ειναι; δεν το ξερω! Σαν ενδεικτικο παραδειγμα ανεφερα την περιπτωση αγορας 4 ή 5 αεροσκαφων σε ετησια βαση, με την γραμμη παραγωγης να δουλευει σε ρυθμους FRP πραγμα που κανει το fly away cost εξαιρετικα πολυ ποιο μειωμενο και συνναμα πολυ ποιο ευκολο να δεσμευτουν τα κονδυλια. για τι μεγεθος συζηταμε; Εαν χρησιμοποιηθει το fly away cost σαν σημειο αναφορας, κατα μεσο ορο εχει προϋπολογιστει απο τους αμερικανους οτι το F-35 θα κοστιζει περιπου 60 εκ $ με τον κινητηρα. δηλαδη με μια μεση ισοτιμια 1,13 $ προς 1 €, προκειται για 50 εκ € το καθε αεορσκαφος. Μιλαμε για κατι που εχει προγραμματιστει οτι θα κοστιζει για το καθε αεροσκαφος που θα παραγεται και θα παραδιδεται απο το 2023 περιπου με ρυθμους FRP! Οποτε, το σκηνικο των 4 δις € που σημερα βλεπουμε, τοτε, δηλαδη για τα αεροσκαφη που θα παραδιδονται απο το 2023 θα ειναι παρελθον! Οταν μιλαμε για αεροσκαφη που θα παραδιοδνται απο το 2023 πρεπει να εχομε στον νου οτι αυτα δεν θα παραγγελθουν το 2023, αλλα τουλαχισοτν 3 χρονια νωρητερα, δηλαδη το 2020!!!! δηλαδη με αλλα λογια, του χρονου ο Αμερικανος Προεδρος θα παζαρεψει την αγορα των F-35 σε τελειως ενα βαση απο οτι συνεβη μεχρι σημερα. Επειδη λοιπον η Τουρκια τα εχει κανει κοινως «σαλατα» στις διεθνεις σχεσεις με τις ΗΠΑ, απο οτι φαινεται χανει τα slot που της αναλογουν μεχρι νεωτερας!!!! Προκειται για τα slot που αντιστηχουν στα αεροσκαφη που θα παραδιδονται απο το 2023 και μετα και που εαν δεν τα ειχανε κανει σαλατα, θα επρεπε να παραγγειλουν το 2020 ή 2021 το αργοτερο.
Ειναι πιστευω κατανοητο οτι ολα οσα ξερουμε για τιμες μεχρι σημερα, κοινως πανε «περιπατο», καθως το σκηνικο με την γραμμη παραγωγης αλλαζει ριζικα. Οταν η γραμμη παραγωγης σταθεροποιηθει,στα περιπου 198-200 αεροσακφη ετησιως ή σε καποιο αλλο νουμερο και αυτο γιατι ειδα προσφατα διαφορετικα αριθμητικα μεγεθη, οι τιμες θα ειναι εξαιρετικα χαμηλοτερες. Μιλαμε οτι δεν πρεπει να παραξενευτουμε εαν ειναι χαμηλοτερες εως και 50% απο οτι διαβαζουμε σημερα. Τοτε ειναι που η ΠΑ, θα πρεπει να αγορασει «τα πολλα αεροσκαφη» και οχι οταν ειναι στο τελος οπως εκανε με τα F-4E και τα πληρωσε ακριβωτερα απο την USAF.
Σχετικα με τα FMS θα συμφωνησω μαζι σας, ποτε δεν το αμφισβητησα, αλλα σε διαχρονικη βαση οταν η γαλλικη τραπεζα που κανει «πλατες» στην Dassault χρεωνει με 5% ή 10% ετησιο επιτοκιο για 10 ή 15 χρονια διαστημα αποπληρωμης, εχετε υπολογισει κανενας ποτέ ποσα λιγοτερα πληρωνει καποιος οταν παει και αγοραζει με το μισο επιτοκιο; Θα υπνεθυμησω υστερα οτι σητν ελληνικη περιπτωση σε πολλες περιπτωσεις οι ΗΠΑ δεν χρεωσαν καθολου κοστη R&D στα οπλα που πωλησαν στην ελλαδα και αυτη η πρακτικη επαναληφτηκε και με το προγραμμα των F-16V! Πιστευω οτι και με την περιπτωση των F-35 θα επαναληφτει
Σιγουρα η Ελλαδα δεν ειναι Ισραηλ, αλλα ηδη το 2018 μας χαρισαν 460 εκ $ και το μονο που απαιτησαν ειναι μια λιστα οπλων να τους δοθει σε 30 ημερες και «κοιτιωμασταν στα ματια» χωρις να κουνηθει φυλλο, μεχρι που χαθηκε το τσαμπα χρημα! Δεν ειναι τα δυο τοσα δις $ που τσιμπανε οι Ισραηλινοι αλλα ειναι παντα πολυτιμα χρηματα που θα επετρεπαν να λυσουν καποια σημαντικα ζητηματα στα εξοπλιστικα και στην λογιστικη υποστηριξη. Με εξαιρεση τα 8 εκ $ που δοθηκαν για νεας γενιας συστηματων επικοινωνιων για το ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ, ΔΥΚ και τους διασωστες της ΠΑ (ισως και ακποιοι αλλου που δεν τους ανφερω ονομαστικα επειδη δεν τους θημαμαι) δεν δοθηκε τσαμπα απο τον αμερικανικο προϋπολογισμο ουδεν, γιατι δεν προνοησανε οτι επρεπε να το κανουν οταν τους το ζητησανε!!!! Τετοιους «λαχνους» δεν αφηνουν ποτε να τους ξεφυγουν μεσα απο τα χερια για «βυζαντινισμους»
«..Ξεχνώντας πόσα χρόνια πέρασαν (και πόσες κυβερνήσεις) για να αποφασισθεί η αναβάθμιση των F-16, με κόστος λίγο πάνω από 1 δισ…»
Συμφωνω!
το προγραμμα αυτο θα επρεπε να «διδασκει» και απο αυτη την πλευρα, εκτος και ορισμενες αλλες που συνοπτικα ανεφερα σε παλαιοτερα σχολια μου.

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ, κάτι δεν πάει καλά… Flyaway cost 60 εκ. δολ.;;; Που το είδατε; Ούτε η κατασκευάστρια εταιρεία δεν λέει κάτι τέτοιο… Εκτός εάν αναφέρεστε σε κάποιες παλιές ανακοινώσεις της, όπου είχε ξεχάσει να συμπεριλάβει τον κινητήρα… Εξ όσων γνωρίζω, οι επίσημες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για flyaway cost γύρω στα 80 εκ. δολ. σε κάποια στιγμή όταν θα είμαστε ήδη σε FRP, πράγμα το οποίο απέχει πολύ (και αμφιβάλλω πολύ ότι θα δούμε τέτοια τιμή).
Κι εδώ έχουμε 2 παρατηρήσεις:
α. Το κόστος αγοράς δεν είναι το flyaway cost αλλά το weapon system cost, που είναι πολύ μεγαλύτερο. Επομένως, δεν θα πρέπει να υπολογίζετε με βάση το flyaway cost. Εάν είδατε το αρχικό μου σχόλιο, το πραγματικό κόστος υπολογίζεται σε 145 εκ. δολ. για το 2018.
β. Σε πολλές εκτιμήσεις της η Lockheed Martin έχει πέσει λίγο έξω… Για παράδειγμα γύρω στο 2001 εκτιμούσε ότι το flyaway cost θα ανέλθει το πολύ σε 38 εκ. δολ! https://www.everycrsreport.com/files/20020111_RL30563_f4cf70861cb78ab27e9029846fa9c51ccfbf6995.pdf
Μην είστε λοιπόν τόσο αισιόδοξος…

GK_

Καλησπερα σας.
«..Για παράδειγμα γύρω στο 2001 εκτιμούσε ότι το flyaway cost θα ανέλθει το πολύ σε 38 εκ. δολ!..»
Ναι, αλλα για ποια δολλαρια μιλαμε; Στο κειμενο που παραθεσατε σαν πηγη τα μυρια που αναφερεστε ειναι εκτιμηση για κοστολογιση σε σταθερες τιμες με βαση συγκεκρημενα ετη σαν σημειο αναφορας και που δεν εχει σχεση με τις τρεχουσες τιμες που αγοραζονται σε ετησια βαση τα αεροσκαφη LRIP. Ορισμενα απο τα στοιχεια βασιζονται σε τιμες δολλαριου του ετους 1994! αλλες του ετους 1997!
«τα 38 εκ $» πεφτουν εκει μεσα!
Πρεπει να γινει η αναγωγη σε τρεχουσες τιμες! Η ΠΑ δεν θα αγορασει F-35 με βαση τις τιμες πχ του ετους 1994, αλλα με βαση το ετος που θα υπογραφτει η συμβαση. Οποτε για την ΠΑ εχει σημασια η τρεχουσα τιμη. Για τους Αμερικανους οι σταθερες τιμες με βαση συγκεκρημενα ετη σημεια αναφορας εχουν αξια στατιστικη καθως τους δειχνουν εαν υπαρχουν σημαντικες αποκλισεις σε σχεση με τις «τοτε» εκτιμησεις και μεχρι σε ποιο βαθμο θεωρειται λαθος του αρχικου σχεδιασμου και προγραμματισμου.
Εαν τους παει ασχημα στις μελετες αυτες θα υποχρεωθουν να κανουν μια αναθεωρηση για να βρουν «τι» και «που» τους πεταξε «εκτος» και θα δουν εαν διορθωνεται.
Αλλα δεν εχει καμια σχεση με την τιμη που θα καταθεσει η LM στην ΠΑ καποια στιγμη στο προσεχες μελλον.
Δειτε τα παρακατω link που ειναι πολυ ποιο κοντα χρονολογικα στις ημερες μας και η αποκλιση μεταξυ σταθερων τιμων και τρεχουσων ειναι σαφως και ποιο μικρη και αρα τα περιθωρια λαθους σε οτι αφορα και τις νομισματικες ισοτιμιες μειωνονται σημαντικα.
«..Το κόστος αγοράς δεν είναι το flyaway cost αλλά το weapon system cost, που είναι πολύ μεγαλύτερο. Επομένως, δεν θα πρέπει να υπολογίζετε με βάση το flyaway cost…»
Το αμερικανικο πενταγωνο χρησιμοποιει σαν σημειο αναφορας τη “fly away” τιμη οταν κοστολογει τα αεροσκαφη που αγοραζει!
Τα οπλα, τα ανταλλακτικα κλπ τα αγοραζει ξεχωριστα με δεσμευση ξεχωριστων κονδυλιων στον καθε προϋπολογισμο! Θα μου επιτρεψετε να μεινο «πιστος» στην κοστολογιση του αμερικανικου πενταγωνου, χωρις ομως να αμφσβητησω τα λεγομενα σας, καθως και εγω γνωριζω πολυ καλα οτι μαχητικα χωρις αυτα που ειναι απαραιτητα να τα συνοδευσουν απλα, δεν πετανε. Αυτο δεν σημαινει οτι η τιμη αγορας δεν αποτελει σημειο αναφορας και για τα υπολοιπα υλικα και υπηρεσιες καθως συχνα εχουν εμφανηστει στατιστικες που συνοδευουν μια συμβαση αγορας οι οποιες υπολογιζουν μεχρι και το κοστος χρησης σαν ποσοστο επι τοις εκατο (%) σε σχεση με την τιμη “fly away”. Οποτε θα προτιμησω να διατηρησω το “fly away” σαν «καλο».
Απο οσα ειναι γνωστα η USAF σχεδιαζει να αποκτησει 1.763 μαχητικα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35_Lightning_II_procurement
Planned purchases
Customer Variant Numbers
USAF A 1763
Με βαση μια εκτμηση κοστους που εγινε προ 3-ετιας το λεγομενο “procurement” το αεροσκαφους μαζι με ηλεκτρονικα και κινητηρα θα κοστισει συνολικα 100,6 δις $comment image&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.globalsecurity.org%2Fmilitary%2Fsystems%2Faircraft%2Ff-35-cost.htm&docid=v5H06npWv3-PUM&tbnid=thAzIuFhDSVodM%3A&vet=10ahUKEwjt8du_gMThAhUeThUIHXd3DxQQMwhLKAowCg..i&w=703&h=422&bih=911&biw=1204&q=fly%20away%20cost%20jsf&ved=0ahUKEwjt8du_gMThAhUeThUIHXd3DxQQMwhLKAowCg&iact=mrc&uact=8
The flyway cost of the F-35A [including the aircraft, engine and contractor fee] decreased by 2% to $100.6 million (2015 dollars),
https://www.globalsecurity.org/military/systems/aircraft/f-35-cost.htm
Δηλαδη,
ο μεσος ορος ειναι
100,6 δις $/ 1.763 αεροσκαφη = 57,062 εκ $. αναθεωρημενο το 2016 σε τιμες 2015.
Στο Air Power Australia στο παρελθον ειχαν εμφανιστει τα «60 εκ $» αν και δεν περιλαμβανουν τον κινητηρα.
Εχω και μια τριτη πηγη, που εμφανιζει σε πινακα τα «60» μυρια, αλλα το αρχειο μου αποδειχτηκε «αχανες» για να εντοπισω το σχετικο jpeg! Λυπαμαι πολυ!
Τα «89» μυρια για το F-35A μου φαινεται οτι το πετυχαν περσι με το LRIP-11.
«..Εξ όσων γνωρίζω, οι επίσημες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για flyaway cost γύρω στα 80 εκ. δολ. σε κάποια στιγμή όταν θα είμαστε ήδη σε FRP, πράγμα το οποίο απέχει πολύ (και αμφιβάλλω πολύ ότι θα δούμε τέτοια τιμή)…»
Τα εχω δει και εγω. Μεχρι το πρωι που θα κατατεθει η οικονομικη προσφορα, μπορω να την θεωρησω σαν ενα ικανοποιητικο σημειο αναφορας. Θεωρω ομως οτι θα μειωθει πολυ περισσοτερο. Η τουρκια ομως μπορει να προκαλεσει μια αλλη αναθεωρηση των χρονοδιαγραμματων και να προκαλεσει μια χρονικη καθυστερυση στην μειωση των τιμων εξαιτιας αυτων που ηδη εχουμε διαβασει με τις σχεσεις της με τις ΗΠΑ και τον αποκλεισμο της απο το προγραμμα.
«..Μην είστε λοιπόν τόσο αισιόδοξος…»
Γιατι;! Εγω θα εξακολουθησω να ειμαι! Δεν βλεπω κατι στον «οριζοντα» που να με κανει να αλλαξω ριζικα γνωμη. Βεβαια δεν ειμαι «μονολιθικος»! εαν «αυριο» το πρωι συμβει κατι πρωτογνωρο δεν θα αποκλισω τιποτα επι της αρχης, ακομη και να αλλαξω την γνωμη μου.

Paliouras

Ακουω αναλυτες στην τηλεοραση (μερικους απο αυτους τους εκτιμουσα καπως) να λενε οτι ειναι καταστροφη για εμας να βγει η Τουρκια απο το ΝΑΤΟ (οπως ομοιως ελεγαν πως μας “συμφερει” η διατηρηση του κρατιδιου των Σκοπιων).
Εγω δεν συμφωνω (ουτε στο πρωτο, ουτε στο δευτερο).
Πιστευω πως τυχον εξοδος της Τουρκιας απο το ΝΑΤΟ θα σημαινε μεγαλη αναβαθμιση μας, τοσο εντος του ΝΑΤΟ, όσο και εντός της ΕΕ.
Συνορο του πολιτισμου (κατι που δεν απεχει απο την πραγματικοτητα).
ΟΚ, θα υπηρχε μεγαλυτερος κινδυνος συγκρουσης με αυτους. Τι να πει ομως και η Φινλανδια ή οι χωρες της Βαλτικης που εχουν διπλα τους το θηριο? Επισης, σε τετοια περιπτωση το αρθρο 5. θα ηταν ξεκαθαρα υπερ μας (χωρις την τωρινη ανοικτη σε ερμηνειες κατασταση). Θα ειχαμε την ανεση να δώσουμε 12 μιλια και πληρη ΑΟΖ, χωρις να ενοχλουνται οι συμμαχοι (με την λογικη οτι ευνοησαν την τουρκικη εισβολη στην Κυπρο καθως αποκτουσε μεγαλυτερα ερεισματα το ΝΑΤΟ)
Κανω καπου λαθος?

Ilias_Skaltsiotis

Καλοί οι αστικοι μύθοι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι Βέλγοι πλήρωσαν για 36 f35A, υποδομές και fos για 10 χρόνια : 3,6 δις €. Το κόστος αγοράς αλλά και το συνολικό κόστος αγοράς και χρήσης για 40 χρόνια των f35, ήταν μικρότερο και από των Rafale και των eurofighter
http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/197056/us-applauds-belgian-decision-to-buy-f_35-fighters%2C-offers-record-low-price.html
Τα f35 των Βελγων θα είναι από το lot 15 και μετά. Η παραγωγή των f35 του lot 15 θα ξεκινήσει το 2023 και είναι η αναβαθμισμενη έκδοση, με καινούργιο υπολογιστή, η/ο, οθόνη και das.
http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/194043/fully-74-of-export-f_35s-delivered-until-2024-are-obsolete.html

Konstantinos_Zikidis

Τα δύο άρθρα που παραθέσατε είναι εξαιρετικά επικριτικά εναντίον του F-35. Στο πρώτο άρθρο, αφού ο αρθρογράφος παραθέτει τις επίσημες ανακοινώσεις των αξιωματούχων του Βελγίου, στη συνέχεια τις αμφισβητεί και τις κατακρίνει σε όλο το υπόλοιπο άρθρο, εξηγώντας ότι το πραγματικό κόστος είναι πολύ περισσότερο από αυτό που ανακοινώθηκε. Στο δεύτερο άρθρο, ο (ίδιος) αρθρογράφος σημειώνει ότι τα περισσότερα F-35 που έχουν παραδοθεί ή θα παραδοθούν έως το 2023 στη συνέχεια θα θεωρούνται obsolete καθώς θα πρέπει να υποστούν αναβάθμιση, με νέο λογισμικό αλλά και αισθητήρες…

Ilias_Skaltsiotis

Όπως θα παρατηρήσατε τα άρθρα είναι γαλλικά (από το Παρίσι) και γιαυτό τα χρησιμοποίησα και όχι κάποια άλλα για να μην υπάρχει αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών υπέρ του f35, όπως θα υπήρχε από κάποιο αμερικανικό. Γιατί σας κάνει εντύπωση η κριτική που ασκεί στο f35 ?? Ειδικά η προδοσία από τα ξαδέρφια τους Βέλγους πόνεσε δίπλα τους Γάλλους.
Εκτός από το άρθρο της Le soir, υπάρχουν οι επίσημες δηλώσεις του Βέλγου υπουργού αμυνας, ότι το f35 ήταν καλύτερο και στα 7 κριτήρια και όχι μόνο στα επιχειρησιακά. Ήταν το φτηνότερο και μάλιστα 600 εκ € πιο κάτω από το ποσό που είχαν προυπολογίσει. Το κόστος αγοράς και χρήσης για 40 χρόνια υπολογίστηκε στα 12,4 δις για τα 34 αφη και ότι ήταν μικρότερο από των άλλων αφων (χωρίς όμως να αναφέρει νούμερα για εκείνα)
Τα νούμερα δεν μου κάνουν εντύπωση γιατί τα υποεξαρτηματα που θα χρησιμοποιηθουν στην αναβάθμιση tr3 που θα ξεκινήσει από το lot15 δεν θα έχουν μόνο υψηλότερες επιδόσεις αλλά και χαμηλότερες τιμες. Για παράδειγμα οι υπολογιστές από την harris θα είναι 75% φθηνοτεροι
https://www.aero-mag.com/lockheed-martin-selects-harris-corporation-for-f-35s-new-computer-processor/
Ενώ το καινούργιο das από την raethon 45% φθηνότερο και με 50% μικρότερο κόστος χρησης
https://www.janes.com/article/81020/lm-switches-f-35-das-supplier-to-enhance-capability-reduce-cost
Δεν γνωρίζω την μεθοδολογία που ακολούθησαν στον διαγωνισμό οι Βέλγοι, ούτε αν τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα και αμερόληπτα. Έχουμε όμως αντί για εμμεσους υπολογισμούς και υποθέσεις, πραγματικά νούμερα για το κόστος απόκτησης και χρήσης του f35 και σε σύγκριση με τα αεροσκάφη της προηγούμενης γενιάς.
Σίγουρα αν αποκτήσουμε f35 αυτά θα πρέπει να είναι από το lot15 και μετά

Konstantinos_Zikidis

Θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το τελικό κόστος των F-35 για το Βέλγιο. Όχι ότι ο διαγωνισμός δεν έγινε σωστά, έτσι κι αλλιώς τελικά βρέθηκε το F-35 αντιμέτωπο με το Eurofighter, το οποίο προωθούσε το Ην. Βασίλειο, το οποίο με τη σειρά του είναι ο σημαντικότερος πελάτης του F-35… Όμως, είναι πιθανό στις επίσημες ανακοινώσεις να υπήρξε μία σχετική υποτίμηση του κόστους, ώστε η απόφαση να είναι πιο “εύπεπτη”. Όντως, ήταν ένα χτύπημα ιδίως για τους Βαλλόνους.
Επίσης διατηρώντας επιφύλαξη, καθώς δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, νομίζω ότι κάτι ανάλογο έγινε το 2005 εν Ελλάδι, όταν ο τότε ΥΕΘΑ Σ, Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε την απόφαση για την προμήθεια PXIV των F-16 Block52+ Adv.: ανέφερε ένα κόστος το οποίο ήταν ομολογουμένως χαμηλό. Στη συνέχεια όμως, όταν καθορίστηκε η διαμόρφωση και οι δυνατότητες του Α/Φ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΠΑ, το κόστος ανέβηκε αισθητά. Φυσικά, δεν έγινε κάποια διορθωτική ανακοίνωση… Πάσα διάψευση δεκτή επί του θέματος. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αυτή ήταν μία από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες προμήθειες που κάναμε, η οποία υλοποιήθηκε γενικά χωρίς προβλήματα.

Ilias_Skaltsiotis

Με όλο τον σεβασμό, είναι άδικο να λέτε ότι το f35 κέρδισε τον διαγωνισμό, γιατί είχε απέναντι του μόνο το eurofighter και οτι οι Άγγλοι δεν έδωσαν και πολύ σκληρή μάχη. Καταρχάς το ότι οι Άγγλοι αγοράζουν από τους Αμερικάνους το f35 δεν έχει καμία σχέση με το ότι προσπαθούν να πουλήσουν το eurofighter μαζί με Γερμανούς, Ιταλούς και Ισπανούς. Επίσης τα 19δις € και τις 7000 θέσεις εργασίας που προσέφεραν ως ΑΩ δεν τα λες και χαλαρή προσπάθεια :
https://www.ptisidiastima.com/belgium-new-fighter-competition-typhoon-stll-in-game/
Επίσης το f/a 18 και το gripen έφυγαν νύχτα από τον διαγωνισμό, ενώ οι Γάλλοι επειδή το Rafale δεν μπορούσε να συναγωνιστεί στα ίσια το f35 δεν κατέθεσαν πρόταση, αλλά προσπάθησαν μέχρι και την τελευταία μέρα να κερδίσουν το συμβόλαιο με πλάγιο τρόπο καταθέτοντας προτάσεις έξω από το πλαίσιο του διαγωνισμού:
https://www.ptisidiastima.com/rafale-to-exit-belgian-competition/
https://www.ptisidiastima.com/h-dassault-20-bil-euro-agreements-for-belgium-for-34-rafale/
Το f35 δεν κέρδισε τον διαγωνισμό γιατί δεν είχε ανταγωνισμό αλλά γιατί είναι εκτός συναγωνισμού.
Σίγουρα μπορούμε να διατηρούμε επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των Βελγων, αλλά το βρίσκω εξαιρετικά απίθανο ο Βέλγος υπουργός άμυνας να χρησιμοποιησε ψευδη στοιχεία για να ενημερώσει το κοινοβούλιο, ή να παρουσιάζει πιο “ευπεπτα” στοιχεία στα διεθνή ΜΜΕ. Επίσης δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που μπορεί να ξεφύγει ο προυπολογισμος, ή για μια αρχική σύμβαση όπως με τα b52+ adv, που θα ακολουθήσει διαπραγματευση για τον καθορισμό των προδιαγραφών και της τιμής. Αντίθετα μιλάμε για έναν διεθνή διαγωνισμό με συγκεκριμένες προδιαγραφές, σε 7 διαφορετικούς τομείς, βάσει των οποίων 2 από τις 5 εταιρείες κατέθεσαν δεσμευτικές οικονομοτεχνικες προτάσεις και κρίθηκαν. Σε μια σοβαρή χώρα, δεν μπορούν να αλλάξουν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ούτε οι προδιαγραφές ούτε οι προτάσεις, γιατί τότε υποβάλουν ενστάσεις οι άλλες εταιρίες. Αυτά συμβαίνουν μόνο σε χώρες που ακυρώνουν δημοψηφισματα γιατί δεν τους αρέσει το αποτέλεσμα.

NIKOS

Αφου Θέλουμε f 35 κ πρέπει η λύση είναι μια : 1) να πείσουμε τους αμερικανούς ότι έχουμε την εχθρική Τουρκία κ Ρωσία απέναντι 2) να δείξουμε ποσω άθλια είναι η οικονομία μας κ να ζητήσουμε οικονομική στήριξη Όπως το Ισραήλ.!!!
Από Ευρώπη ξεχάστε την ιδέα από Ευρώπη Μερια[email protected]

Neilos

Το μέγα ερώτημα αγαπητή ΠΤΗΣΗ δεν είναι αν θέλουμε ή αν μπορούμε να αποκτήσουμε Φ-35.
Το ερώτημα είναι εαν το πολιτικό σύστημα και ειδικά η ποιότητα του πολιτικού (και διπλωματικού – στρατιωτικού) προσωπικού που διαθέτει η χωρα, μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων συνθηκών έτσι και τα σύνορα του ΝΑΤΟ ταυτιστούν με την Ελληνική μεθόριο προς ανατολάς. Η σύγκλιση των ΡωσοΤουρκικών συμφερόντων η οποία θα ασκεί όλη της την πίεση πάνω στα αντολικά συνορά μας καταλαβαίνουμε τι κραδασμούς και τι υψηλούς γεωπολιτικούς χειρισμούς θα απαιτεί;
Η ζώνη του πολέμου αυτή την στιγμή εφάπτεται των συνόρων της Τουρκίας που είναι έστω και με τις παλινωδίες της ο ογκώδης κυματοθράυστης του ΝΑΤΟ προς την ασιατική/μεσανατολική ενδοχώρα. Τυχόν αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ σημαίνει οτι αυτή η διακεκαυμένη ζώνη θα μεταφερθεί δυτικότερα στην ελληνική ακτογραμμή και στη Θράκη.
Γιατί με ένα κομματικό σύστημα που βγάζει Κωστάκιδες, Γιωργάκηδες, Αλεξάκηδες, Καρανίκες και δεν ξερω γω τι άλλο, ότι όπλα και να μας «διαθέσουν» οι Αμερικανοί που ξαφνικά μας υπεραγάπησαν, η Ελλάδα ουσιαστικά ΑΟΠΛΗ θα είναι…

Antonis_V

Εξαιρετικό άρθρο! Μακάρι όλα όσα – και όπως – αναφέρονται να ξυπνούσαν και λίγο τους Γάλλους ώστε να γίνουν λίγο πιο προσιτοί και διαλεκτικοί σε αυτά που προσφέρουν για να μην μας χάσουν από καλούς πελάτες…Κακά τα ψέματα καλά τα F35 αλλά τα μαχητικά είναι οι φορείς των όπλων.. και όχι τα όπλα.. και η ιστορία μέχρι τώρα έδειξε ότι την ποιότητα και ικανότητα κρούσης μας την δίνουν κυρίως τα γαλλικά όπλα…

antonios

Το αρθρο ειναι καλο αλλα οι πολιτικες προκες καλο θα ηταν να αποφευγονται απο το “επισημο” περιοδικο ιδιως οταν ο αρθρογραφος δεν ειναι επαρκως ενημερωμενος με το θεμα. Επισημαινω τη φραση “Φτωχή βέβαια μόνο για αγορές όπλων, για επιδόματα έχουμε βρε αδελφέ! Ας δώσουμε ψάρια στους φτωχούς, μην τυχόν και θελήσει κανείς να τους μάθει να ψαρεύουν.” Επιεδη υπηρξα ανεργος για 105 συνεχομενους μηνες και επειδη εκει “χαμου” νομιζετε οτι η κριση ειναι απο το 2010 και μετα σας πληροφορω οτι οι κυβερνησεις απο το 1995 μεχρι και το 2008 χρηματοδοτουσαν με λεφτα του ΚΡΑΤΟΥΣ αρα και των φορολογουμενων τις μεγαλες επιχειρησεις σε ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (αυτη που σημερα τρεχετε να υπερασπιστητε σαν Μακεδονια-Θρακη-Ηπειρος), ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ και να τα μεταφερουν στα Βαλκανια. Δηλαδη συνεβει το εξης παραδοξο, πληρωνω φορους παρ’οτι ανεργος για χρηματα που πληρωθηκαν για να ΜΕ ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟ με “δικα μου” και “δικα σας” λεφτα. Γι’αυτο καλο θα ηταν οι αρθρογραφοι να ειναι ποιο προσεκτικοι σε τετοιες εκφρασεις.ΙΔΙΩΣ οταν με αναφορα της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ -καα την ανακοινωση της λιστας Λαγκαρντ- ΕΞΕΔΩΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΛΕΞΗ..”Η Ελλας δεν θα επρεπε να ψαχνει μονο 63 Δισ Ευρω της λιστας Λαγκαρντ αλλα 263 δισ Ευρω τα οποια βγηκαν απο την χωρα απο το 2000 μεχρι το 2010. Ποσο δισαναλογα μεγαλο για τοσο μικρη χωρα”.

George74

Δε βλέπω να μπορούμε να κάνουμε κίνηση για τα F35. Από τη μια δεν υπάρχει πολιτική βούληση να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας, η εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, να εκσυγχρονιστούν όλλα τα οπλικά συστήματά μας σε τελευταίο επίπεδο. Θα πουν δίκαια μερικοί ότι δεν υπάρχει και χρήμα. Γιατί δεν βάζουμε όπως οι γείτονες εδώ και χρόνια κάνουν, έναν ειδικό φόρο για την άμυνα; Στα ποτά, τσόγο, τσιγάρα κτλ. Και καλό θα μας βγει για την υγεία μας. Από την άλλη με τους ρυθμούς που πάμε, τις νέες κυβερνήσεις που ψηφίζουμε ανά 4 χρόνια, θα καταφέρουμε ν’αποκτήσουμε το Φ35 σε 15-20 χρόνια, όταν οι άλλοι θα παραλαβαίνουν μαχητικό 6ης και και θα σχεδιάζουν για 7ης γενιάς. Και οι απέναντι θα ρίχνουν δικά τους ΤFX.
Πρέπει κάτι να γίνει μέσω συνεργασίας και συμπαραγωγής με άλλων φιλικών χωρών. Πρέπει να έχουμε και να παράγουμε τουλάχιστον ένα εθνικό όπλο. Και αυτό που θα πρέπει πολύ να κοιτάξουμε είναι τα UAVs. Και πιο οικονομικότερα και δε κινδυνεύουν ζωές.

adpanos

Διαβάζω καθημερινά για ΑΓΟΡΕΣ , ΑΓΟΡΕΣ, ΑΓΟΡΕΣ και ξανά για ΑΓΟΡΕΣ …..
Κάτι δικό μας μπορούμε να φτιάξουμε ή θα συνεχίσουμε την ίδια παθητική στάση περιμένοντας από τους άλλους να εφεύρουν , αναπτύξουν, ώστε να μας τα δώσουν κοψοχρονιά;
Η σηζήτηση πρέπει να πηγαίνει στην ανάπτυξη από εμάς όλο και περισσότερων οπλικών συστημάτων. Οχι στην αγορά τους.
Ας ξεκινήσουμε με τα πιο απλά, πηγαίνοντας στα πιο σύνθετα.
Όσο διαρκεί αυτός ο σχεδιασμός απεξάρτησης, απλά αναβαθμίζουμε και συντηρούμε τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα.
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάντια ….. Το μόνο που βλέπω να αναπτύσσεται στην Ελλάδα είναι οι Καφετέριες … της γειτονιάς. Πλέον κάθε οικοδομικό τετράγωνο έχει και 3, 4 από δαύτες …
Ήρθε η ανάπτυξη του ” Φρεντουτσίνου” που λεν και στο χωριό μου ….

Nicolas

Μην ξεχνας και τα πιτογυραδικα

Ellinokyprios

Εξαιρετικό το άρθρο σας! Η Αμερικανική βοήθεια ουσιαστική και πολύτιμη, ειδικά τώρα με μια οικονομία που μεταξύ τόσων άλλων δείχνει την καταστροφική μανία όσων ευθύνονται για το κατάντημα της! Το να μην πάει καλά η οικονομία είναι απο μόνο του κακό, το να μην πηγαίνει καλά σ’αυτή την χρονική περίοδο με μια, κυριολεκτικά, λυσσασμένη Τουρκία, είναι απελπιστικά χειρότερο…!
Οι δε προτεραιότητες μιας κυβέρνησης κοντά σε έκλογές δεν είναι ούτε οι φρεγάτες, οι τορπίλες ούτε μαχητικά, αλλά ψήφοι…όλα για την καρέκλα!
Το ότι Attilas ante portas…στην Κύπρο ήδη μέσα, στη Θράκη στο παρά πέντε, και στο Αιγαίο να το ‘παλεύει,’ δεν φαίνεται, τουλάχιστο με τα έως τώρα δεδομένα, να έχει την παραμικρή σημασία!
Η ΠΑ τα F-35 τα χρειάζεται, και αργά ή γρήγορα θα τα πάρει! Το ‘γρήγορα’ φαίνεται να εξαρτάται επίσης απο το τι τροπή θα πάρουν τελικά οι Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις, έτσι νομίζω.
Όσο για Sukhoi 35, ή ακόμη και 57… είναι πιο πιθανό η Ελλάδα να προμηθευτεί το νεο αεροσκάφος απο την Αυτοκρατορία των Κλίνγκον, που με το Klingon Cloaking Devive θα είναι και πραγματικά αόρατα, όχι απλά stealth…!

Em.Ti

Εξαιρετική σαν τοποθέτηση αλλά παρακαλώ επιτρέψτε μου τον παρακάτω αντίλογο:
1. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες
2. Η βοήθεια στο πρόγραμμα των F-16V είναι ψίχουλα σε σύγκριση με την αναγκαία βοήθεια για το οποιοδήποτε πρόγραμμα F-35.
3. Το πρόβλημα με το F-35 δεν είναι τόσο η απόκτηση, όσο η χρήση. Εκεί είναι τα (χοντρά) λεφτά.
Προφανώς το F-35 αλλάζει τον χάρτη στο Αιγαίο, τα έχουμε πει πλειστάκις και για το ενδεχόμενο που τελικά ενταχθεί σε τουρκική υπηρεσία. Και θα είναι σοβαρό όπλο αποτροπής ακόμα κι αν μπει σε υπηρεσία και από τις δύο μεριές του Αιγαίου. Αλλά παραμένει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό οπλοσύστημα.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι μία από τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ είναι η πρωτοβουλία “Buy American”, όπου προωθείται η πώληση αμερικανικών προϊόντων υπέρ ακόμα και συμμαχικών (και όχι μόνο υπέρ ρωσικών, κινεζικών κλπ).

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Littoral Combat Ship Freedom Class, το πλοίο που πάνω του...

104
του Βασίλη Παπακώστα (από την έντυπη ΠΤΗΣΗ)Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η πλήρης παρουσίαση της κλάσης Freedom LCS-1, τόσο επειδή αυτή έχει γίνει...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 1.99 $

Related News

Προβολή Οπτικοακουστικού Υλικού στο Κτίριο της Βουλής των Ελλήνων για την Εορτή της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολόγησε και πραγματοποίησε προβολή Οπτικοακουστικού Υλικού στην πρόσοψη του κτηρίου του...

Η Ταϊβάν ξεκινά τη ναυπήγηση 8 “εγχώριων” υποβρυχίων

Η Ταϊβάν θα ξεκινήσει τις εργασίες την επόμενη εβδομάδα για τη ναυπήγηση του πρώτου από οκτώ νέα εγχώριας αναπτυξης υποβρύχια, γεγονός που αποτελεί την...

Bf110G Nachtjäger: H Τεχνολογία του Τρόμου

Τίποτε δεν φόβιζε περισσότερο τα πληρώματα της Bomber Command όσο τα νυχτερινά καταδιωκτικά. Εμφανίζονταν σαν φαντάσματα, χτυπούσαν και έψαχναν το επόμενο θύμα τους. Οι...