24.4 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται...

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πολλά έχουν γραφεί τις τελευταίες δυο μέρες για την πιθανότητα αγοράς μαχητικών F-35 (έκδοση Α ή Β, φυσικά και δεν έχει διευκρινιστεί) από την ΠΑ μας. Το χορό των αποκαλύψεων “έσυρε” ξένο ειδησιογραφικό πρακτορείο, κι όχι κάποια ελληνική “πηγή”. Και το πρακτορείο δεν είναι από αυτά που γράφουν πως το Armata μπορεί να πολεμήσει στον Άρη, αλλά το Reuters.

“Η Ελλάδα πιθανός πελάτης για το F-35”

Τι είναι αυτό που ξαφνικά έβαλε την Ελλάδα ανάμεσα στους υποψήφιους πελάτες του F-35; τι είναι αυτό που έχει πείσει τις ΗΠΑ πως η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει για να αγοράσει έστω και μικρό αριθμό από τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς; Εδώ αποτυγχάνουμε να βρούμε ποσό γύρω στα 500 εκ. ευρώ προκειμένου να αγοράσουμε τις Adelaide, να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ και να αγοράσουμε τορπίλες για το ΠΝ προκειμένου να σταματήσουν να “κουνιούνται” οι Τούρκοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε μερικά δις που απαιτούνται για 12 ως 20 μαχητικά F-35;

Να F-35 κανείς, ή να μην F-35; Ιδού η απορία…

H ιστορία θα ήταν απλά λογική, καθώς η Ελλάδα δεν είχε κρύψει ποτέ τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της για το F-35. Άλλωστε ο εκσυγχρονισμός των F-16V φανερώνει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, όπου μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς, σε ένα low-hi mix θα διατηρήσουν την αεροπορική ισχύ πάνω από το Αιγαίο (κι όχι μόνο πια). Ήταν το 2017 όταν για πρώτη φορά ο πρώην ΥΠΕΘΑ αποκάλυψε πως έχει υπάρξει Request for Information για το F-35. Βέβαια από το ROI μέχρι τα μαχητικά να προσγειώνονται στην Αγχίαλο κι άλλα γελοία, είναι κάτι περισσότερο από ένα καράβι τσιγάρα δρόμος. 

“Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;”

 

Τώρα, την επόμενη της είδησης που μετάδωσε το Reuters, και αναδημοσίευσαν όλα σχεδόν τα ειδησιογραφικά sites της χώρας (όχι μόνο τα αμυντικά, αλλά τα ποικίλης ύλης), ρωτήθηκε ο ΥΠΕΘΑ Ναύαρχος ε.α Ε. Αποστολάκης και ούτε λίγο ούτε πολύ προέβει σε μια πολύ προσεκτική επιβεβαίωση πως η Ελλάδα εξετάζει την πιθανότητα απόκτησης των μαχητικών F-35!

Εντάξει, η δήλωση δεν κομίζει Γλαύκα εις Αθήνας, είναι κοινό μυστικό πως η ΠΑ γνωρίζει αρκετά, και θέλει να μάθει περισσότερα για το νέο μαχητικό, ενώ δεν είναι επίσης κρυφό πως συγκεντρώνει τις προτιμήσεις πολλών, στην περίπτωση που η χώρα, με κάποιον μαγικό τρόπο, καταφέρει να μπει στην διαδικασία επιλογής Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους.

ΥΠΕΘΑ Ε. Αποστολάκης: Ναι, εξετάζουμε το F-35!

Τώρα, μέχρι εδώ, η όλη ιστορία δεν σήμαινε τίποτα. Μια ΠΑ που σέβεται τον εαυτό της, και ο πολύ καλός γνώστης κος Αποστολάκης δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να ετοιμάζονται, να είναι συνεχώς έτοιμοι για μια νέα αγορά μαχητικού. Το ΝΜΑ σαν concept υπάρχει στα συρτάρια της ΠΑ, και όσοι νομίζουν πως η ΠΑ δεν έχει εξετάσει ενδελεχώς τα “πάντα όλα”, από F-16V και Gripen, μέχρι  F-35, F-15X, Rafale ή Eurofighter, κοιμούνται το ύπνο του δικαίου.

Η δουλειά που πέφτει χωρίς να το γνωρίζουμε, θα τρόμαζε τους περισσσότερους από εμάς. Όταν για 45 χρόνια αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα, περιθώρια για λάθη ή παραλείψεις δεν υπάρχουν στην ΠΑ. Συνεπώς, το λέμε για τελευταία φορά, ας σεβόμαστε τις αποφάσεις τους (πχ F-16V), οι άνθρωποι στην ΠΑ ξέρουν καλά τι κάνουν.

Δηλώσεις Τζ. Πάιατ για πολυεθνική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ ’19 και ενδεχόμενο απόκτησης του F-35 από την Ελλάδα

 

Το θέμα είναι πως η ιστορία με το F-35 και την Ελλάδα δεν σταματά εδώ. Έχει και μια περίεργη (ευγενικά το λέμε) συνέχεια, καθώς στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Ο τελευταίος, δεν έμεινε απλά σε μερικές φράσεις “κλισέ”, τι ωραίο που είναι το F-35 μας και τι ωραία τα προικιά του, αλλά έδειξε να είναι πλήρως ενημερωμένος για πολλά πράγματα. Αναδημοσιεύουμε κομμάτι των δηλώσεών του…

….

Είναι προφανώς πολύ ωραίο να έχουμε εδώ το F35, το πιο ικανό μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο.

Θα πω δύο πράγματα. Πρώτα απ ‘όλα, όπως διευκρίνισε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό εταίρο.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F16 που έχουμε ήδη ξεκινήσει είναι μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα για να κάνει τη μετάβαση από μαχητικά 4ης γενιάς, από το F16, σε μια πλατφόρμα 5ης γενιάς, όπως το F35.

Αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη. Πρόκειται για την οικοδόμηση των ικανοτήτων πάνω στην πλοήγηση και την ψηφιακή υποδομή που υποστηρίζει αυτά τα αξιόλογα αεροσκάφη.

Γι ‘αυτό το λόγο καλωσορίζουμε πολύ το ενδιαφέρον της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε την ιστορία της επιτυχίας που έχουμε ήδη ως ισχυροί αμυντικοί εταίροι και όπως είπα, βλέπουμε την αναβάθμιση του F16 Viper ως βήμα για ένα μελλοντικό πρόγραμμα F-35.

ΕΚΤΑΚΤΟ:«Βρέθηκε» χρηματοδότηση για τα F-16V, «κλείνει» το πρόγραμμα; 

Ο κος Πάιατ είπε μερικές κουβέντες που χρήζουν ανάλυσης. Καταρχάς, επιβεβαιώνει πως υπάρχει πλέον αμοιβαίο ενδιαφέρον, και οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν το μαχητικό, και η Ελλάδα να το αγοράσει. Για παράδειγμα η Γαλλία θέλει να μας πουλήσει Rafale, η Γερμανία Eurofighter, γνωστοί-άγνωστοι κατασκευαστές fake news θέλουν να μας κάνουν πανίσχυρους με τα Σου-35 και άλλα ευτράπελα ρωσικής κατασκευής, αλλά η Ελλάδα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον. Στο θέμα όμως του F-35 είναι σαφές πως υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον, ας μην πούμε “έλξη” ή “χημεία”.

Τώρα, ο Πρέσβης αναφέρθηκε και στο θέμα “κλειδί”, αυτό της χρηματοδότησης. Μίλησε λοιπόν για “βοήθεια προς της Ελλάδα“. Υπάρχει κάποια βοήθεια κι εμείς δεν το ξέρουμε; ναι υπάρχει, και το ξέρουμε! Οι ΗΠΑ δίνουν 460 εκ. δολάρια, που απαιτήθηκαν για να κλείσει το πρόγραμμα των F-16V, την πρώτη αμερικανική βοήθεια που δίνεται στην χώρα μας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Άρα ναι, υπάρχει Αμερικανική Βοήθεια, όσο κι αν οι ρωσολάγνοι μας πείθουν για το αντίθετο.

F-35 “κόβει βόλτες” πάνω από την Αγχίαλο;

Τώρα, επαναλαμβάνουμε την φράση “μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα…“, τι σημαίνει το “μέρος”; υπάρχει κι άλλη βοήθεια. Προφανώς και υπάρχει, και δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Που είναι αυτή, θα ρωτήσουν οι αναμένοντες τα Arleigh Burke στην Σαλαμίνα, ενώ εύχονται S-400 στην Κερατέα… Την βλέπουμε, 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior ονομαστικής αξίας 580 εκ δολαρίων, με κόστος μόλις 44 εκ. ευρώ. Αμφίβια οχήματα AAV-7, τροχαίο υλικό, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V κι άλλα, που προφανώς και δεν τα βλέπουμε. Μάλλον, τις επόμενες εβδομάδες θα μάθουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η νέα λίστα παραχώρησης μεταχειρισμένου υλικού.

Πάμε πάλι στα F-35. Τα αεροσκάφη αυτά, σαν οπλοσύστημα είναι πανάκριβα, θα μας στοιχίσουν όσο περίπου 2,5 αεροσκάφη F-16V αγορασμένα καινούργια, για να τα αποκτήσουμε. Που θα τα βρει η φτωχή Ελλάς, οέο; Φτωχή βέβαια μόνο για αγορές όπλων, για επιδόματα έχουμε βρε αδελφέ! Ας δώσουμε ψάρια στους φτωχούς, μην τυχόν και θελήσει κανείς να τους μάθει να ψαρεύουν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;

Εκεί οι ΗΠΑ έχουν δυο πανίσχυρα όπλα, που δεν έχουν οι λοιποί (πχ οι Γάλλοι), αλλά θα ήθελαν να έχουν. Έχουν τις πιστώσεις FMS αλλά και την δυνατότητα έκτακτης στρατιωτικής βοήθειας. Έτσι μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά μαχητικών από την Ελλάδα (έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν), ενώ επίσης μπορούν να προσφέρουν και στρατιωτική βοήθεια στην χώρα μας.

Πως μπορούν οι ΗΠΑ να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια, σε μετρητά στην χώρα μας; γίνεται; γίνεται και το έχουν ξανακάνει με τα F-16V. Αν η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ (που πρακτικά κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει), η Ελλάδα θα γίνει ο προμαχώνας των ΗΠΑ στην περιοχή. Μια γέφυρα μεταξύ της ΝΑ Ευρώπης και του Ισραήλ, η χώρα μέσω της οποίας το ισραηλινό αέριο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη. Μια χώρα που προστατεύει το Αέριο της Κύπρου, όπου αμερικανικές εταιρείες έχουν βρει τεράστια αποθέματα. Και μια χώρα, που έχει η ίδια αποθέματα αερίου.

ΘΕΜΑ: F-16V εναντίον F-35A, αναλύουμε τις δυνατότητες…

Φυσικά, η επιβεβαίωση πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας πουλήσουν το F-35 είναι και απόδειξη πως το αεροσκάφος έχει άδεια εξαγωγής για την χώρα μας. Αυτό το γράφουμε γιατί υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δεν μας δίνουν προηγμένα όπλα, όπως για παράδειγμα Standard SM-2 ή JASSM-ER. Δηλαδή μας δίνουν πχ τα F-35, αλλά για να κάνουν αόρατο strafing με τα πυροβόλα τους. Eνώ το γράφουμε και το ξαναγράφουμε, κάποιος θα βρεθεί να πει “δεν μας αποδεσμεύουν τους SM-2…”

Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας δώσουν το F-35 για να πιέσουν τους Τούρκους. Ακόμη κι αν αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, που είναι το κακό; η Τουρκία οδεύει ολοταχώς προς το αντιμερικανικό στρατόπεδο, ενώ το σύνολο του οπλισμού της είναι αμερικανικός. Η Τουρκια ξέρει από πρώτο χέρι πόσο επικίνδυνο είναι το F-35, και αγοράζει τους S-400 για να αντιμετωπίσει την Ελληνική ΠΑ. Καταλαβαίνει πλέον, πως αν πάρει τα F-35 η Ελλάδα, κάποιος Τούρκος σκηνοθέτης θα γυρίσει το “Όμορφοι Εκτοξευτές S-400, όμορφα καταστρέφονται”. Απλά, οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν το ποτήρι που θέλει να πιει ο Ερντογάν μέχρι το τέλος, όσο το δυνατόν πιο πικρό.

Οι ΗΠΑ μπορούν να παγώσουν την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, ώστε να μην προχωρήσει στην απόκτηση του S-400

Σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν θα ήθελα να δουν την νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO να διαλύεται, προς τέρψη της Ρωσίας (και όχι μόνο)

Φυσικά η παραπάνω θεωρία παραγνωρίζει κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε εμείς. Οι ΗΠΑ θέλουν πια μια Ελλάδα στρατιωτικά ισχυρή. Αν η Ελλάδα, αφεθεί ως έχει, σύντομα η ανεξέλεγκτη Τουρκία θα κάνει κάποια ηλιθιότητα, και οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν ή να εμπλακούν οι ίδιες στρατιωτικά, ή να κάτσουν να παρακαλούν μια αντιαμερικανική Τουρκία να σταματήσει να πολεμά έναν σύμμαχό των ΗΠΑ. Και τα δυο είναι ανεπίτρεπτα. Θεωρούμε λοιπόν σαφώς, πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας παραδώσουν F-35 -κι όχι μόνο- στην Ελλάδα προληπτικά, προκειμένου η Ελλάδα να έχει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ, έτσι ώστε να μην βρεθούν ποτέ (οι ΗΠΑ) με την πλάτη στον τοίχο σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Στα πλαίσια αυτά, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις ΕΔ της χώρας μας. Το F-35, που δεν είναι απλά ένα ακόμη αεροσκάφος, αλλά εκτός την αξίας του στην Άμυνα, έχει και συμβολικό χαρακτήρα (ανάλογο του Phantom πριν 50 χρόνια ή του F-15 πριν 30). Αν με κάποιον “μαγικό” τρόπο, βρεθεί τρόπος να αγοραστούν 12 ως 20 νέα μαχητικά F-35A, που θα εισάγουν τον τύπο στην ΠΑ, και θα επιτρέψουν αργότερα να προστεθούν κι άλλα χωρίς πλέον πρόβλημα, τότε οι συσχετισμοί δυνάμεων στην περιοχή θα αλλάξουν.

Το F-15X έρχεται σε δύο εκδόσεις και θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του F-35

Το πρωταπριλιάτικό μας, που κυκλοφόρησαν κάποιοι αργότερα σαν είδηση, πως η Ελλάδα θα πάρει τα τουρκικά F-35, καλό μεν, πρωταπριλιάτικο όμως δε. Καταρχάς, τα 4 F-35A ακόμη κι αν δεν παραδοθούν, ανήκουν στην Τουρκία, και δεν μπορούν να “κατασχεθούν”. Οι ΗΠΑ δεν είναι μπανανία, και τα δικαστήριά της δικάζουν με βάση νόμους. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η αγορά των slots παραγωγής που έχει κλείσει η Τουρκία σε διάφορα LRIP. Αυτό όμως δεν μας συμφέρει, καθώς οι τιμές θα είναι υψηλές. Καλύτερα να πάρουν τις τουρκικές παραγγελίες ΗΠΑ ή Ισραήλ, που χρειάζονται άμεσα μαχητικά, παρά εμείς που ούτως ή άλλως δεν έχουμε να τα πληρώσουμε.

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά

Το ιδανικότερο είναι να πάρουμε ίσως 2 ή 4 από τα slots των τουρκικών, και μετά να πάρουμε από την επόμενη παραγγελία, που πλέον το κόστος θα είναι σημαντικά χαμηλότερο. Αυτά τα 2 ως 4 θα επιτρέψουν την εκπαίδευση των χειριστών, την εξοικίωση με το αεροσκάφος και τον εξοπλισμό, και την ομαλή εισαγωγή σε υπηρεσία.

Σε κάθε περίπτωση, η όλη ιστορία δεν είναι ένα “τέχνασμα” αλλά υπάρχει και βάθος. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους περιορισμούς του Προϋπολογισμού, αλλά και τον προγραμματισμό της ΠΑ. Αλλά όλοι μας θα θέλαμε να δούμε ένα αεροσκάφος σαν το F-35 (A/B) στα shelters της ΠΑ.

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

167 ΣΧΟΛΙΑ

167 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras

To F 35 είναι λογικά το επόμενο μαχητικό μας. Θα το ήθελα νωρίς στη χώρα, έστω και σε μικρούς αριθμούς (12 πχ όπως αναφέρει το άρθρο) για λόγους εκπαίδευσης πιλότων μας στον τύπο αυτό, αλλά κυρίως εκπαίδευσης των πιλότων των F 16 V και Mirage 2000-5 Mk2 στην αντιμετώπισή τους, καθώς ας μην κρυβόμαστε η πιθανότητα να τα αποκτήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς ο Τούρκος, παραμένει υψηλή!

airman

Παρακαλω μην εισθε ψιλικατζηδες ,τωρα που ο θειος(ΤΡΑΜΠ) μας χαριζει Φ35.
40 Φ35 στον αραξο ΤΩΡΑ

FANIS BOSKOS

Και που υπάρχει λίστα παραχώρησης μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ έχει ενδιαφερθεί κανείς;;; Εδώ δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε τα βασικά, θα πάρουμε F-35; Παραθέτω το πιο από παράδειγμα: μας δίνουν μεταχειρισμένα φορτηγά και εμείς ακόμη έχουμε Στάγιερ, γιατί λέει δε βρίσκουμε χρήματα για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

Takis Mvc

Πολύ ωραία και σαφέστατη ανάλυση

Ηλιας 1966

Ειμαι σιγουρος πως θα παρουμε F-35. Το ποτε δεν ξερω,ουτε και ποιο μοντελο. Ειναι τετοια η γεωπολιτικη θεση μας , οι διεθνεις σχεσεις και τα συμφεροντα (αλλα και ο διαχρονικος μας ραγιαδισμος), που ειναι σχεδον μονοδρομος η προμηθεια με τα Ευρωπαικα να επονται σε αποσταση.

sotbak

ραγιαδισμός δεν είναι μόνο προς ΗΠΑ είναι και προς Γερμανία ή Γαλλία, άρα ό,τι και να πάρουμε εισαγόμενο, ως μέρος μιας όποιας εξάρτησης….

randomname

Ε ναι, γιατί το να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε δικά μας μαχητικά είναι πολύ λογικό. Γιατί ως γνωστών έχουμε τα λεφτά, την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες εταιρίες. Δεν αρχίζουμε απο κάτι πιο απλό λέω εγώ;

NIK-PAO-13

Το να συμμετεχεις στην ανάπτυξη ενός συστήματος περνοντας τεχνολογία κ τεχνογνωσία… Είναι η αρχή. Έχουμε αγοράσει ένα σκασμό φ16 κ ενώ έπρεπε να φτιάχνουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του αεροπλάνου αλλά κ των συστημάτων του… ώστε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνογνωσία κάπου αλλού πχ εκπαιδευτικό αεροπλάνο η ντροουν… Εμεις πετάμε αετό. ΑΣ ξεκινήσουμε απ τα απλά κ ας μην φτιάξουμε ποτέ πολεμικό αεροπλάνο πρώτης γραμμής, ας φτιάξουμε όμως αλλά συστήματα. Έχουμε 4 φρεγάτες μεκο, κ θέλουμε να πάρουμε άλλες 4 καινούργιες… Μήπως θα έπρεπε να έρθουμε σε συμφωνία με μια εταιρεία ώστε αυτά τα 8 πλοία να έχουν περίπου κοινό… Read more »

georgosk

Το ότι συμμετέχουμε σε ποσοστό άνω του 20% στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-16 μάλλον δεν είναι αρκετά γνωστό…

NIK-PAO-13

Ναι φτιαχνουμε την εισαγωγη αερα…το ερωτημα ειναι γιατι να μην φτιαχνουμε κατι που να εχει μεταφορα τεχνολογιας για τα ηλεκτρονικα…σημεια οπως το κοκπιτ κ αλλα σημαντικα στοιχεια κ οχι την εισαγωγη αερα.

Mavi70

sotbak +1

Ηλιας 1966

😐

dkataims

Μόνο εγώ το βλέπω αυτό ως ένα επικοινωνιακό παιχνιδι των ΗΠΑ επί ευκαιρίας του Ηνίοχου, για να πιέσει τη Τουρκία να μη πάρει S400; Αν ο ΥΠΕΘΑ πρώην ΑΓΕΕΘΑ δεν αισθάνεται θλίψη να συζητάει για F35 χωρίς να αναφέρει τίποτα για FOS mirage, αναβάθμιση MEKO, τορπιλες, P3 κοκ συγγνώμη αλλά προκαλεί σε εμένα θλίψη. Προφανώς το θέμα των F35 κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει στην επικαιρότητα αλλά αυτή τη στιγμή ειναι τελειως ακαιρό. Εξόφθαλμα είναι γραμμάτιο προς ΗΠΑ που καλώς πληρώνεται αλλα τουλαχιστον να ξερουμε τι ακουμε.

npo

Ο Αποστολάκης τα ανέφερε όλα αυτά. Αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τα σκάσει δεν ξέρω. Είμαι λίγο απαισιόδοξος, γιατί οι προηγούμενες δεν ήταν.

Το οτι η αναφορά του Πάιατ αποτελεί και μέρος του παιχνιδιού πίεσης προς την Τουρκία, προφανώς και είναι, τα αναφέρει και το άρθρο.

Fingolfin

Γιατί ο κύριος Αποστολάκης δεν είναι σε αυτή την κυβέρνηση;

NIK-PAO-13

1…Ανεξαρτητο σωμα για την αμυνα της χωρας που θα αποτελείται απο ειδικους κ οχι βουλευτες…με σταθερη θητεια.

2…Στανταρ προυπολογισμος για την αμυνα της χωρας με συγκεκριμενονσχεσιο για συμμετοχή της Ελληνικης βιομηχανιας

AESA

Σοβαρά τώρα. Τα αεροπλάνα είναι πιστολάκια; Μάστορα τύλιξε 4 στα γρήγορα να φύγω; μιλάμε για ορίζοντα μακρή, για να παραλάβουμε και να τα κάνουμε επιχειρησιακά. Η υποστήριξη των υπαρχόντων συστημάτων είναι άλλη υπόθεση. Εδώ μόλις έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση των F16 λες να δούμε τα F35 νωρίτερα; Πληρώνει κανείς μετρητά σε διακρατικές συμφωνίες; Είδες εσύ πουθενά τα 80 δις του ELA; Κατάλαβες πως από τα 80 έχουν κατέβει στα 5 σε 1 χρόνο; Είδες καμιά γραμμή σε κανένα προυπολογισμό; Αν υπάρχει θέληση να πουλήσουν οι ΗΠΑ θα βρουν τρόπο να το χρηματοδοτήσουν. Θα έπρεπε να ανησυχείς για το κόστος χρήσης… Read more »

Mtsak

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στην εφημερίδα «REALNEWS»: Ερ. Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα αποτυπώματα της στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν προβλήματα, κενά, ελλείψεις σ’ ότι έχει να κάνει με τα οπλικά μας συστήματα. Είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε σε κάποιες λύσεις ‘’fast track’’ ή λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε όλα αυτά θα πρέπει να πάνε πίσω? Απ. Το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών είναι δεδομένο. Παρά ταύτα καταβλήθηκε και καταβάλλεται συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια, με τη χρήση όλων των διατιθέμενων μέσων για να μην απομειωθεί το αξιόμαχό τους. Και δεν έχει απομειωθεί. … Πέραν… Read more »

Digenis

Αγαπητη πτηση …Το λετε και το ξανα λετε οτι απορρίψαμε τις Adele λογο ότι δεν ειχαμε χρηματα … Πιστευω οτι δεν ισχυει αυτο … Η οικονομοτεχνική μελέτη που πάντα γίνετε σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ οτι εδειξε το συμφέρων της αγοράς ή οχι … οπως εγινε και μετα P3 που η οικονομοτεχνικη μελετη που βγηκε στη δημοσιότητα έδειξε οτι ήταν ποιο συμφέρουσα η αναβάθμιση ,ετσι και η adele απορρίφθηκαν .

C K

Αυτές είναι μπούρδες!!!

O εκσυχρονισμός των P3 ήταν μια πολιτική απόφαση που το Ναυτικό κλήθηκε να υπερασπίσει μετά

Για τις ADEL δεν ξέρουμε τι και πως yet
Χωρίς χρήμα δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα

Επικοινωνιακά τρικ για να καλύψουν την αδιαφορία αδράνεια ανικανότητα αδυναμία τους και στα θέματα εθνικής άμυνας

MisCo

Μια πολιτικη αποφαση εξαργυρωνεται με πολλους τροπους. Θα μπορουσαν να δινανε τον εκσυγχρονισμο των Meko αντι των P3 για παραδειγμα. Δεν θεωρω λοιπον οτι η αποφαση για τα P3 ηταν πολιτικη. Ηταν επιχειρησιακη. Το αν ηταν σωστή η οχι ειναι μια αλλη κουβέντα.

jim40

Το Ναυτικό τα ήθελε τα Ρ-3 από την αρχή. Δεν ήθελε καν να τα παροπλίσει

Digenis

Οι Adele περασαν απο πολωνια και τις απέρριψαν , το ιδιο ακούγετε και για τους τουρκους …Κατι δεν παει καλα με αυτα τα πλοια ως Value fro money .Δεν τις απέρριψαν τυχαία οι πολωνοι .

sotbak

χωρίς ΣΜ-2……..κανείς δεν ενδιαφέρεται….

Digenis

Στα p3 υπηρχε η επιλογη αγορα παλι αμερικανικων νεων αεροσκαφων και συστηματων … αλλά η αναβαθμιση των p3 ηταν το ιδιο καλη επιχειρησιακα και με λιγοτερο κοστος απο οτι αν αγοραζαμε νεα … Τουλαχιστον αυτο ειπαν στο πολεμικο ναυτικο οταν αιτιολογησαν την αναβαθμιση …Δηλαδη στην μελετη που εκαναν η αναβαθμιση ηταν ποιο συφερουσα απο την αγορα νεων .

agnostosependytis

Θα έλεγα ότι συμφωνώ στο ότι όσο σοφή απόφαση ήταν η επένδυση στην αναβάθμιση των P-3 τόσο σοφή ήταν και η απόφαση να μην ασχοληθούμε με τις Αδελαίδες.

zop

Πολύ σωστος φιλε διγενη…οσα για τα σχολια ας μας σχολιασει καποιος τοτε γιατι η γερμανια που σε συνεργασια με την ισπανια παραγει τα c295, επελεξε αντι να αγορασει νεες πλατφόρμες c295 να εκσυχρονισει και αυτή τα δικα της “παμπαλαια” P3..και δεν είναι η μονη..και η πορτογαλια το ιδιο κλπ…

Προσωπικα από τη στιγμη που τη σφραγιδα την εβαλε σε αυτό το πρόγραμμα ο ΥΠΕΘΑ Αποστολάκης για μενα είναι και η υψιστη εγγυηση από έναν Ελληνα που εβαλε το κεφαλι του στο ντορβα προκειμενου να παραλαβουμε αξιόμαχα τα υποβρυχια τυπου Παπανικολης..

adpanos

Και με τους καλύτερους όρους να πάρουμε μια ποσότητα 10-15 μαχητικών F35 , το κόστος θα είναι τόσο μεγάλο που ναι μεν θα τα αποκτήσουμε αλλά θα αχρηστεύσουμε όλα τα υπόλοιπα όπλα μας . Δηλαδή θα γίνει τέτοια σπατάλη πόρων που δεν θα δούμε αναβάθμιση ή συντήρηση σε κανένα άλλο οπλικό σύστημα. Εν τέλη αυτό που θα έχουμε πετύχει θα είναι η καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας . Εκτός και αν οι Αμερικάνοι όντως θέλουν να βοηθήσουν και έρθουν με πακτωλό χρημάτων να επενδύσουν στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε κατακόρυφη αύξηση του ΑΕΠ για την έξοδο της Ελλάδας από την… Read more »

Digenis

Επι του θεματος .Καθε προγραμμα του ΕΜΠΑΕ οταν ενεργοποιητε εχει το Buget του προυπολογισμενο . Για F16 V το υπόλοιπο θα πει σε καποιο παρεμφερές υποπρογραμμα ,για τα P3 πηγε στα ΜΗ60. Κατι αναλογο θα γινει και με τα F-35 . Απο την στιγμη που αποφασιστη η ενεργοποιηση, το buget εχει ηδη προϋπολογιστεί πως θα βρεθει ,δεν θα παρει απο καποιο αλλο προγραμμα το buget , η πιθανοτητα ειναι να δωσε Buget .

Markos

Να επενδυσουν εδω οι Αμερικανοι γιανα αγοραζεις ευρωπαικα οπλα????

Psixraimia

Δεν έχω καταλάβει καν γιατί γράφτηκε αυτό το άρθρο. Μας λέτε κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζαμε. Ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μας πουλήσουν το F35. Προφανώς. Και για να ενισχυθούν οι εταιρίες τους, και το ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα τι θέλετε να μας πείτε; Ότι θα το πληρώσουν; Αυτό αποκλείεται. Θα συνεχίσουν πιθανότατα να μας ενισχύουν αλλά όχι κι έτσι. F-35 θα αργήσουμε πιστεύω πολύ να δούμε στη Λάρισα. Μακάρι να βγω λάθος

sotbak

2030 λέει η LM

agnostosependytis

Well said… Χρειαζόμαστε όσο γίνεται πιο άμεσα μερικά (π.χ. 4) για να τα μάθουμε και να αρχίσει η τριβή των χειριστων με αυτά, ενώ παράλληλα να πάρουμε όσα αντέχουμε οικονομικά (αν 12-20 έστω τόσα). Αυτά θα πλαισιώσουν τέλεια τα F-16V και θα έχουμε μια αξιόμαχη αεροπορία, ενώ στο μέλλον μπορούσαμε να δούμε και συνεργασία τους με κάποιο στέλθυ UAV/UCAV. Βασικά η Ελλάδα με: – 1-1,5 δις ακόμη για την αεροπορία συν τυχόν αναλώσιμα, μείον τυχόν εισπράξεις από πωλούμενα μεταχειρισμένα, και -2-2,5 δις για το ναυτικό (τορπίλλες, αναβάθμιση ΜΕΚΟ up, μερικές μεταχειρισμένες μονάδες και κανα 3 καινούργιες) στρώνει σε μεγάλο βαθμό… Read more »

GPA

Καταρχήν το f35 έχει πολλά θέματα να λυθούν τα οποία όταν γίνει θα είναι καλό να το αποκτήσουμε. Βέβαια εδώ αγνοούμε στοιχειώδη πράγματα για την οικονομία η τα πσραβλεπουμε. Πρόσφατα ελαβαμε το οκ για την επιστροφή του 1 δις. Αυτό όσο και να θέλουν κάποιοι να το αποσιωπησουν δεν γίνεται και αποτελεί αποροια του σωστού έργου που γίνεται. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι βελτιωνομαστε. Το αναγνωρίζουν και οι αγορές όπου η έκδοση ομολόγων ήταν επιτυχής και θα ακολουθήσουν και άλλες. Η ανεργία μειώνεται και τα επιδόματα που τόσο λοιδωρειται εδω καταλήγουν σε εσωτερικό κατανάλωση βελτιώνοντας την οικονομία περαιτέρω σε αντίθεση… Read more »

Ted

Βελτιωνόμαστε ; Ούτε ο Τσακαλώτος δεν θα τα έλεγε αυτά. Αυτά τα 4 χρόνια ήταν τα καλύτερα χρόνια της τελευταίας 15ετίας σε ότι αφορά το διεθνές οικονομικό κλίμα. Ποσοτική χαλάρωση, χαμηλά επιτόκια, αύξηση κατανάλωσης, μείωση τιμής καυσίμων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο Και αντί να “πετάξουμε” ως χώρα, χρειαστήκαμε με τους Σύριζανελ 3 χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2014. Τα επιδόματα απλά μαθαίνουν τον κόσμο να μην προσπαθεί να βρει δουλειά για να μην χάσει το επίδομα. Αυτό το ξέρουν πλέον και οι πέτρες. Ψάχνεις να βρεις κάποιον για δουλειά και σου λέει μαύρα,… Read more »

Panagiotis

“Τα επιδόματα απλά μαθαίνουν τον κόσμο να μην προσπαθεί να βρει δουλειά για να μην χάσει το επίδομα. Αυτό το ξέρουν πλέον και οι πέτρες. Ψάχνεις να βρεις κάποιον για δουλειά και σου λέει μαύρα, για να μην χάσω το επίδομα.” Έτσι είναι! Γιατί τα 360 ευρώ του ΟΑΕΔ είναι τεράστιο πόσο! Κάνεις ζωάρα με 360ευρώ. Δεν τους έχεις δει που είναι όλο ταξίδια, αυτοκίνητα, λούσα!!! Πρέπει να σοβαρευτείτε ορισμένοι… Αν είναι να προσλαμβάνεις (μιας και λες πως ψάχνεις) για 4ωρο με 273 ευρώ (με την αύξηση) τον μήνα τι θες να κάνει ο άλλος? Πως θα ζήσει? Έχεις δει… Read more »

Kimon

Εγώ προσωπικά γνωρίζω ανθρώπους που έχουν πει αυτό το περίφημο που δεν δέχεστε, ότι δηλαδή” θα χάσω τα επιδόματα “σε εργοδότρια που ήταν πελάτισσα μου. Δεν κάνεις ζωάρα μαθαίνεις να την βγάζεις με λίγα και να μην δουλεύεις!! Είναι μια νοοτροπία νπου μπαίνει ο μακροχρόνια άνεργος κάποιες φορές, έχει συνηθίσει να κάθεται και δυσκολεύεται να σηκωθεί να πάει κανονικά στην δουλειά!!
Όσο κι αν σάς φαίνετε περίεργο λοιπόν αγαπητέ υπάρχει το φαινόμενο

Panagiotis

Οπότε οι 5-10, στους 1000, χαραμοφάηδες προκαλούν προβλήματα στην άμυνα και την οικονομία αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν/εισφοροδιαφεύγουν οχι. Ούτε 1 φορά δεν διάβασα σχόλιο κατά της φοροδιαφυγής μόνο για επιδόματα μιλάμε εδώ μέσα… ΠΤΗΣΗ σας διαβάζω κοντά 20 χρόνια και συνεχίζω γιατί εκτιμώ την ακρίβειά σας και την τήρηση κάποιων δεοντολογικών κανόνων από μέρους σας. Το σχόλιο του φίλου ήταν ανεκδιήγητο όμως, όπως επίσης και οι συνεχείς αναφορές σας σε επιδόματα λες μια μειοψηφία μπορεί να χαρακτηρίσει το πρόβλημα (ανεργία, υγεία πχ προνοιακά επιδ. κτλ) ως ανύπαρκτο η μικρής σημασίας. Δεν συμφωνώ με την παροχολογία αλλά δεν… Read more »

Ted

Ναι λοιπόν, είναι πολύς κόσμος που λειτουργεί με γνώμονα τα επιδόματα Υπάρχουν δήθεν υπάλληλοι, συγγενικά πρόσωπα “εργοδοτών” στην πραγματικότητα, που απολύονται και ξαναπροσλαμβάνονται, για να πάρουν το επίδομα και συνεχίζουν και εργάζονται στον “εργοδότη” τους ως μαύροι Δεν μιλάμε για έναν και για δύο. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες Είναι κοινή πρακτική σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Να πούμε για τους εργαζόμενους στην Επαρχία που είναι δηλωμένοι αγρότες και δουλεύουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις ; Να πούμε για τους δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που κανονίζουν έτσι το καθαρό εισόδημα τους ώστε να συμπεριλαμβάνονται στα διάφορα “κοινωνικά μερίσματα”. Και όταν τους ζητάς… Read more »

George_K

Ακριβώς έτσι…

Panos71

Κάποιος συμφουριτης αποκάλεσε το ποστ που εκανες ανόητο και η ΠΤΗΣΗ τον επέπληξε για τον χαρακτηρισμό.
Τα λεγόμενα σου θυμιζουν εισαγγελέα του αριου παγου σε εντεταλμένη υπηρεσία. Αν εχεις στοιχεία σε αυτον πας. Αλλά καπου, καπως, καποτε…
Πετάς λασπη στον ανεμιστήρα για την μισή Ελλάδα.
Τελος αναφερεσε ειδικά και στοχευμενα σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα.
Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ εδω δεν βρίσκει αιτία επίπληξης;;;

George_K

Θα ήθελα πραγματικά να ρωτήσω και να μάθω τους λόγους που αυτό το σχόλιο έχει τόσους αρνητικούς ψήφους…
Κάποιος που έβαλε αρνητικό ψήφο να μας εξηγήσει και γιατί τον έβαλε. Να μάθουμε , τους λόγους, την δική του οπτική γωνία, με επιχειρήματα…
Σε διαφορετική περίπτωση, όταν κάποιος σου λέει την αλήθεια, την πραγματικότητα, και απλά εσύ υποστηρίζεις το αντίθετο, ή είσαι ηλίθιος, ή έχεις συμφέροντα…
Ή απλά έχουμε γεμίσει τρόλ, πράγμα που είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω…

Mavi70

Για ποιο σχόλιο μιλάς φίλε??Του TED?

Mavi70

Πραγματικά φίλε George_k δεν καταλαβαίνεις τους λόγους που τα 2 πρώτα σχόλια πήραν πολλούς θετικούς και πολλούς αρνητικούς ψήφους?Είναι απλό διότι περιέχουν πολιτική τοποθέτηση!!Ή τουλάχιστον κάποιοι θεωρούν ότι περιέχουν πολιτική τοποθέτηση. Και πηγαίνουν στρατιωτάκια μετά και τοποθετούνται αρνητικά ή θετικά .Απλό είναι!!Τα Τρολ λοιπόν είναι αμφίδρομα! Δράση και αντίδραση.Δεν μπορεί να γράφουμε εδώ για F-35 και να κολλάει πάντα και ένα κοινωνικό επίδομα. ή στον αντίποδα πάντα Συριζανελ!!!
Αν γράψεις τέτοιο πράγμα έχεις να λαμβάνεις. 😆 😆

George_K

Στο σχόλιο του TED αναφέρθηκα.
Έχει απόλυτο δίκιο, μένει μόνο να συμπληρώσω ότι εκτός από αυτούς που μαθαίνουν σε επιδόματα (με τις ευλογίες του κράτους), είναι και οι άλλοι, οι εργοδότες, οι οποίοι μαθαίνουν στη φοροδιαφυγή (με τις ευλογίες πάλι του κράτους), όπου εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο την ανάγκη του κάθε άνεργου (με τις ευλογίες ξανά – μανά του κράτους).
Αναρωτιέμαι τόσα χρόνια γιατί δεν έχουν μπει αυστηροί κανόνες ελέγχου… αλλά ξέχασα σε ποια χώρα ζούμε…

Ted

Φίλε, σε ότι με αφορά δεν έχω κανένα στρατιωτάκι να με ακολουθεί.
Όμως όταν βλέπω ένα “στρατευμένο”, άστοχο, πολιτικό σχόλιο δεν μπορώ παρά να απαντήσω. Αλλιώς όταν το διαβάζω είναι σαν να το αποδέχομαι
Έτσι απαντούσα και προ ετών όταν κάποιο άλλο site αμυντικού περιεχομένου, με μεγάλη αναγνωσιμότητα την περίοδο εκείνη, μεταξύ ξανθού γένους και προφητειών, έγραφε ότι έρχεται κούρεμα καταθέσεων.

agnostosependytis

Αν και δεν έχω βάλει ποτέ και ούτε θα βάλω ποτέ αρνητική ψήφο, όμως όπως και να έχει νομίζω ότι εδώ είναι εμφανές γιατί μπήκαν, για τον λόγο ότι πολύ καιρό δεν υπήρχαν σχόλια με πολιτική φόρτιση (προς οποιαδήποτε πλευρά) και αυτό μοιάζει να έχει τέτοια φόρτιση. Όλοι έβλεπαν αυτό το σαιτ σαν αμυντικού χαρακτήρα με ειδικές γνώσεις και αρθρογραφία για ένα θέμα που ενδιαφέρει πολλούς, ωστόσο τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα σχόλια που έχουν πολιτική φόρτιση, κάτι που θεωρώ ότι είναι απωθητικό. Και προσφάτως παλαιότερα υπήρχαν τέτοια, αλλά δεν υπήρχαν οι ψήφοι οπότε αυτό δεν φαινόταν, ενώ τώρα φαίνεται… Read more »

Panos71

Οταν λες οτι κάποιος σου λεει την αληθεια, ποιά ακριβως ειναι αυτη;
Η μία και μοναδική δικια του αληθεια;
Αν ειναι αυτος ο άνθρωπος ο μονος που κατεχει την μια και μοναδική αλήθεια, τοτε μιλάμε οτι παμε αλλού, σε ποιο θρησκευτική φαση…

Panos71

Τι ειναι αυτα που γραφεις αγαπητε…;
Βρίσκει οικογενειάρχης άνθρωπος δουλειά χωρις να ειναι δουλεία και δεν παει για να μην χάσει επιδόματα;
Με χαοτικό χρέος και αναξιες κυβερνήσεις δεκαετιών θα έπρεπε να πετάει η χωρα αυτα τα 4 χρονια;
5 φορες ανακεφαλαίωμενες τραπεζες να κρατησουν τι ακριβώς;
Αν ειναι κάτι που ξέρουν και οι πετρες ειναι οτι αυτου του ειδους τα επιχειρήματα αποτελούν τον ορισμο του λαϊκισμού

Kimon

Τα επιδόματα λοιπόν φέρνουν την ανάπτυξη? Μάλιστα, απορώ γιατί δεν εφαρμόστηκε ακόμη σε λοιπές χώρες που είναι φτωχές για να αναπτυχθούν; Γιατί ακόμη δεν εφαρμόζεται από τις σύγχρονες οικονομίες για να πάρουν τα πάνω τους πιο πολύ; Αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας στην ευρωζώνη είναι χαμηλοί ας υιοθετήσουν και οι λοιποί την ανάπτυξη μέσω επιδομάτων!! Για να σοβαρευτούμε λίγο όμως, όσο κι αν προσπαθούμε να πείσουμε πως είμαστε δύναμη σταθερότητας με τον τρόπο που κινούμαστε απλά δεν πείθουμε, έχουμε απέναντι μας έναν άπληστο γείτονα που ορέγεται τα εδάφη μας και εμείς απλά ονειρευόμαστε επιδόματα…Μας έβαλε η κυβέρνηση στο δίλημμα… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Φίλε μου στη Γερμανία ξέρεις τη επιδόματα έχει μια οικογένεια άστα μη το συζητήσουμε Καλύτερα και έρχονται φτωχοί Τούρκοι από Ανατολία αραδιαζουν παιδιά και κάθονται τη να λεμε τώρα..!!!

Steve

1)”οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι βελτιωνομαστε” μα αφού βγήκαμε από τα μνημόνια? 2)”Επιπλέον η αγορά ενός τόσο ακριβού οπλικου συστήματος όπου τα λεφτά καταλήγουν έξω και δεν βοηθάνε την οικονομία μας.” Και τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία? Την ξεπουλάει σε ξένους.. Ελβο ναυπηγεία κτλ… 3)Όπλα σαν το “ακριβό” f35 κύριε παρασκευόπουλε ειναι αυτά που κρατάνε τα χέρια του σουλτάνου κοντά για να μπορέσει κάποια ελληνική κυβέρνηση να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ (γιατί αυτή δεν θέλει ή θέλει την μισή από ιόνιο μεριά) και να ξεμπλοκάρει τις έρευνες για κοιτάσματα στην ελληνική ΑΟΖ… και ΌΧΙ να… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Αντιγραφω… Flight and Space #136434 Σχόλια που θα πυροδοτήσουν έναν γύρο πολιτικών αντιπαραθέσεων, κόβονται χωρίς δεύτερη σκέψη. Εδώ είναι η ΠΤΗΣΗ, συγχωρέστε μας. Μια απλη ερωτηση.Τα σχολια εδω ειναι καταφανως πολιτικα,πυροδοτησαν γυρο πολιτικων αντιπαραθεσεων και δεν κοπηκαν χωρις δευτερη σκεψη.Οποτε… Αν εγω θελω να απαντησω στα σχολια…και αυτα που υποστηριζουν την κυβερνηση αλλα και αυτα που υποστηριζουν την αντιπολιτευση…ΠΡΟΣΟΧΗ…κανοντας αντιλογο στα επιχειρηματα τους…αρα θα πρεπει να μιλησω αναγκαστικα πολιτικα….πως να γραψω τα σχολια μου ετσι ωστε να μην εχουν την τυχη αναλογου σχολιου μου που κριθηκε…αναρμοστο για τους λογους που γραφει η απαντηση σας και αντεγραψα στην αρχη; Υ.Γ.Οταν το… Read more »

zop

Ελπιζω να μην ειναι το επομενο μαχητικο για πολιτικους λογους…Η αμερικη μεσω οπλων ελεγχει τις αντιστοιχες χωρες και αν θελησει να θυσιασει την ελλαδα στο μελλον για τυχον στρατηγικα οφελη θα το κανει χωρις δευτερη σκεψη…Αν ισχυει η πληροφορια οτι μεταχειρισμενα γαλλικα ραφαλ f3 σε συνδυασμο με καποια neuron καλυπτουν τις απαιτησεις της Π.Α, τοτε η λυση ειναι προφανης…Με τα Φ35 βαζουμε πολιτικα θηλια στο λαιμο μας μακροπροθεσμα .

aris32

δεν υπαρχουν μεταχειρισμενα rafal f3 και το neuron ειναι πειραματικο προτζεκτ . πφφφφφ τα εχουμε πει 200000000000000 φορες . μεταχειρισμενα ευρωπαικα μαχητικα ειναι μονο η πρωτη εκδοση του eurofighter trance1 χωρις IRST χωρις δυνατοτητες βομβαρδισμου και με περιορισμενα οπλα πιστοποιημενα σε οτι αφορα τις αποστολες ΑΑ .

Μιχαλης

Ας θυμηθούμε ποσες φορες κυκλοφορήσαν φημες για αγορα υπερσύγχρονων οπλικων συστήματων στο παρελθόν και ποσες φορες αυτες ευδοκιμησαν.

darede

Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και δεν έχουν συναίσθηση του τι πραγματικά έχουμε ανάγκη και το πότε. Δεν μπορούμε να συζητούμε για F-35 όταν δεν υπάρχει σάλιο για αναβάθμιση αλλά και αγορά φρεγατών. Δεν νοείται σύγχρονα Υ/Β να μην έχουν σύγχρονες τορπίλες αλλά και να μην υπάρχεουν FOS για τα mirage. Για τα δε f-16 να μην μιλήσουμε καλύτερα, που ακόμα αγνοείται εάν το σύστημα αυτοπροστασίας είναι συμβατό με την νέα διαμόρφωση. Και για να το κλείσουμε το θέμα μόνο εάν ο πρόεδρος μας κόψει μισθό 3 δις κατ΄έτος, θα αγοραστούν πλοία και F-35 απο αμερική. Αλλιώα απο το 2030 και… Read more »

AvoMelkonian

Μερικά δυνητικά προγράμματα της ΠΑ με μεγαλύτερη επιχειρησιακή προτεραιότητα κ μικρότερο κόστος από την αγορά 25-30 F-35 (σε τυχαία σειρα, θεωρώ τα F16V κ P3B ήδη χρηματοδοτημένα):

1. FOS Mirage
2. FOS όλων των γαλλικών όπλων (MICA, SCALP κλπ)
3. Εκσυγχρονισμός EMB-145
4. Εκσυγχρονισμός επίγειου δικτύου ραντάρ
5. Εκσυγχρονισμός Πατριοτ/S300
6. Εκσυγχρονισμός Μ2Κ-5 Mk2 σε Μκ3
7. Εκσυγχρονισμός MICA σε MICA NG
8. Προμήθεια νέων όπλων για F16 Adv. κ F16V (JASSM-ER, NSM/Harpoon, AIM 120D, εκσυγχρονισμος IRIS-T)
9. FOS C-130, C-27

dkataims

+ FOS NH90

Alexandros Lekkas

10. Προμήθεια αεροσκάφους εκπαίδευσης προκεχωρημένου- επιχειρησιακού σταδίου 11. Προμήθεια σε ατρακτίδια σκόπευσης (Goodyear) και παρατήρησης (sniper) για τα F-16 12. Υποστήριξη AH-64A Apache προμήθεια όπλων για τα AH-64A D και Kiowa 13. Τορπίλες για υποβρύχια μας, ίσως αν προμηθευτούμε τα F-35 να “χώσουμε” μαζί και αμερικανικές τορπίλες. 14. Συντήρηση και αναβάθμιση των Meko, τις εκσυγχρονισμένες S θα τις αφήσουμε στο έλεος τους; Με ένα νέο ραντάρ και αμερικανικά όπλα μπορούν να αντέξουν δέκα χρόνια ακόμα! 15. Κορβέτες για το Π.Ν 16. πλοία αντιαεροπορικής προστασίας άμυνας περιοχής για το Π.Ν 17. Πλοίο υποστήριξης-Δεξαμενής σε Blue water για το Π.Ν. Τι σας… Read more »

AvoMelkonian

Σημειώσεις σχετικά με το προηγούμενο σχόλιό μου: 1. Σκόπιμα ανέφερα μόνο προγράμματα της ΠΑ. Σίγουρα κάποια προγράμματα του ΠΝ κ του ΕΣ είναι πιο σημαντικά από την ανωτέρω λίστα των 9. 2. Κατά λάθος στην πρώτη παράγραφο ανέφερα τα P3B που είναι πρόγραμμα του ΠΝ, όχι της ΠΑ. 3. Εκτός από το εκπαιδευτικό, που δεν ξέρω αν είναι πιο συμφέρουσα η αγορά ή κάποια άλλη λύση, το 10ο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι η προμήθεια μεταχειρισμένων Mirage (-5F, -9) προς αντικατάσταση των δικών μας που δεν έχουν δυνατότητα βολής MICA κ SCALP. 4. Με δεδομένο ότι παραγγελία 4-12 αεροσκαφών ενός… Read more »

ETS

25.Tυφεκια ελευθερου σκοπευτη ανυπαρκτα στον ΕΣ ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΟ 26,ΑΗΜ αντιελικοπτερικες ναρκες για πιθανες ΖΠ στα νησια μας εκτεθειμενες σε αεραποβατικες ενεργειες των Τουρκων 27.UCAV MQ-1 PREDATOR απο ΗΠΑ και MALE HERON TP απο ΙΣΡΑΗΛ 28.MICRO,MINI UAV σε επαρκεις αριθμους 29.APKWS II Laser-Guided Hydra Rockets για τα ε/κ μας 30.ΑGM-114L 31.MLRS που εχουμε ηδη δεσμευσει αλλα δεν μεταφερουμε απο ΗΠΑ Και πολλα αλλα διαφορα μικρα αλλα οχι ασημαντα . Αυτα κανουν δωδεκα χρονια αδιαφοριας και αυτοεμπαργκο Γεμιζουν τεραστιες λιστες με απολυτως αναγκαια και κρισιμα αφου οι αναγκες δεν εκλειπουν αλλα συσσωρευονται κατω απο το χαλι ολο αυτο το… Read more »

aris32

10)ναι 11)ναι 12)ναι 13)τορπιλες ναι f35 οχι ακομα . 14) μεκο ναι S οχι ειναι ηδη παλιες φρεγατες και δεν ξερω να θα πρεπει να δωσουμε και αλλα χρηματα για αυτα τα οπλα . ισως μονο αν αποσυρθουν οι 3 μη εκσυχρονισμενς φρεγατες να μπορουσαμε να διαμορφωσουμε 3 απο τα 4 εκσυχρονισμενα πλοια σε διαμορφωση με 2 phalanx και 2 otomelara 15)οχι 16)ναι 17)ονειρα και ονειρα . αν βρεθει ακομα ενα etna απο ιταλια μερια καλο θα ηταν να το παρουμε με συνοπτικες διαδικασεις 18)ναι και επιπλεον αγορα των 40 mlrs και των 83 pz2000 απο τα αποθεματα γερμανιας ολλανδιας… Read more »

marios2002

Η fos των c27 νομίζω έχει ξεκινήσει ήδη διορθώστε με αν κάνω λάθος πάντως σε ένα ΚΥΣΕΑ που είπαν το αστείο για μετατροπή c27 σε gunship τι απέγινε σαν ιδέα

ETS

Στην χθεσινη ενημερωση τιποτα δεν αναφερθηκε οποτε εχουμε και εμεις την απορια Παντως εαν ειχε ξεκινησει θα το ανεφεραν αρα μαλλον ηταν για αλλη μια φορα προθεση και οχι υπογραφη αναθεσης .

a.o.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεφορτωθούμε επιτέλους τα S300?

STRATOS

Πάρα πολύ σωστός!! Υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες εκσυγχρονισμού/ υποστήριξης των υπάρχοντών οπλικών συστημάτων, που η αγορά μίας μοίρας F-35 θα εξαφάνιζε τον αμυντικό προϋπολογισμό και θα ρήμαζε τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις…………..με σχεδόν ανύπαρκτα οφέλη από τα 10 επιχειρησιακά F-35 (στην καλύτερη) που θα πετάγαν..

Αν έπαιρνε η Τουρκία το F-35, συζητάγαμε το ενδεχόμενο να αποκτήσουμε και εμείς μία μοίρα F-35 (περισσότερο για evaluation..) αλλά αφού από τι γράφει το άρθρο απομακρύνετε αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξεταστεί η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα.

Chris Ain.

Τα 3,4,5 που αναφέρεις σηκώνουν μεγάλη συζήτηση.
Να προσθέσω την πιστοποίηση METEOR, SPEAR, Brimstone, HAMMER, AASM, stunner, jsow-er, LRASM ή JSM όπου και αν είναι εφικτό.

AvoMelkonian

Τα 3,4,5 είναι εξαιρετικά επείγοντα αν οι Τούρκοι παραλάβουν F-35. Σχετικά με το 5 κ ως απόδειξη ότι έξυπνες κ χαμηλού κόστους λύσεις υπάρχουν, θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη ζητήσει από τις ΗΠΑ να μεταφερθούν οι S300 στην Κύπρο με αντάλλαγμα αντικατάστασή τους από μεταχειρισμένους Πάτριοτ, πετυχαίνοντας ομοιοτυπία κ ενίσχυση Κύπρου ταυτόχρονα. Ως προς τις πιστοποιήσεις όπλων, γνώμη μου είναι ότι το ρίσκο, κόστος κ καθυστερήσεις αξίζουν μόνο αν δεν αποδεσμεύονται όπλα από ΗΠΑ/Ισραήλ, πράγμα όλο κ λιγότερο πιθανό τα τελευταία χρόνια.

Chris Ain.

Η Πολωνία έχει μπει στο πρόγραμμα Patriot NG που κατα την γνώμη μου θα πρέπει να μας ενδιαφέρει. Επίσης πρέπει να δούμε και το θέμα Ραντάρ καινούργια τεχνολογίας AESA PULSE-DOPPLER (Giraffe 8, Ground Master 400, Nebo-m) για μεγάλα και μεσαία ύψη, παθητικά ραντάρ (VERA-NG) και μικρότερου βεληνεκούς (Giraffe 4) για μικρά και μεσαία ύψη. Διασύνδεση όλων των ραντάρ και των α/α με ένα σύστημα SAMOC – GBADOC. Αν υπάρξει αποδέσμευση, η απόκτηση μεγάλου ραντάρ τύπου Super Green Pine θα αναβαθμίσει σημαντικά τον τομέα. Στον αέρα είμαστε αρκετά πίσω με τους απέναντι να είναι πολύ μπροστά! Απαραίτητη η αναβάθμιση σε επίπεδο… Read more »

ETS

Εξαιρετικες επισημανσεις απολυτως αναγκαιες για να μην πω κρισιμες ειδικα στα επιγεια ρανταρ ..

sotbak

και εγώ ο ταπεινός και αδαής να προσθέσω ότι έπρεπε ήδη να είχαμε μπει και στο AEGIS

ETS

Μην ξεχναμε και τις SDB GBU-39!
Τα παντα χρειαζονται εδω που φθασαμε !

ETS

+Spice,
+Meteor
+ Sniper ATP
+ Legion pod

aris32

5) πωληση των αχρηστων s300 και αγορα μεταχειρισμενων πατριοτ .
6)θα ελεγα να αγορασουμε τα μ2000-5 με το συνολο των mica απο ταιβαν αντι για αναβαθμιση των ελληνικων 2000-5
7)σε λιγα χρονια που θα ειναι σε διαθεση ειτε αγορα νεων mica ειτε το πακετο εκσυχρονισμου τους σε επιπεδο ng σιγουρα .
8)jasmm-er δεν ..

npo

1oν) Οι Αμερικάνοι πράγματι κάποια όπλα δεν τα είχαν αποδεσμεύσει για μας. Με την λογική της διατήρησης της ισορροπίας, και φυσικά του ρόλου που μας ήθελαν να έχουμε. Την ισορροπία την θέλουν για τους δικούς τους λόγους προφανώς. Δεν θέλει πολύ σκέψη. Έτσι πχ δεν αποδέσμευαν ιπτάμενα τάνκερ για να μην ανατραπεί το status στην ανατολική Μεσόγειο, συν φυσικά το γεγονός πως δεν μας προόριζαν να έχουμε λόγο σ’αυτή την περιοχή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Τουρκία. Συνεπώς αφού αποδέσμευσαν το Φ35 για την Τουρκία (ελέω LM υποθέτω) είναι και για μας διαθέσιμο. Τα πράγματα φυσικά αλλάζουν, αφού… Read more »

MPAMPIS

Χωρίς αμφιβολία ειναι ενα αεροπλάνο ειδικού σκοπού που κανει την διαφορά ακόμα και σε μικρό αριθμό…..(να θυμίσω οτι τα ελληνικά F-35 θα τα πάρουμε σε 4-6 χρονια αν τα παραγγείλουμε τώρα και θα έχουν πιστοποιημένους τους meteor).
Προσωπικά νομιζω οτι ειναι μονόδρομος η απόκτηση μικρού αριθμού F-35……..
Αναρωτιέμαι ομως μηπως αυτο ειναι κερκόπορτα ώστε τελικα να πάρουν οι Τούρκοι τα f-35 παρότι θα έχουν S-400.Ισως καλύτερα καμια απο τις δυο χώρες να μην πάρει F-35 για καμια δεκαετία τουλάχιστον.Αλλωστε ο συνδυασμός S-400 μαζί με F-35 ειναι πολυ χειρότερος για εμάς απο S-400 σκέτο……

Nikolaos

Μερικές σύντομες σκέψεις: Α) Ο χρόνος πιέζει. Η Τουρκία θα κινηθεί όσο είμαστε στο καναβάτσο, με απηρχαιωμένα πλοία και με χαμηλές διαθεσιμότητες παντού. Β) Δεν πρέπει να υπερτιμώνται οι υπερδυνάμεις. Η επιρροή των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το 1974, όταν περιέπεσαν σε ανυποληψία έως ανοικτή εχθρότητα, ήταν μηδέν. Δεν κατόρθωσαν να επηρεάσουν υπέρ των ούτε μία πολιτική εξέλιξη στην Ελλάδα. Εξαίρεση τα Ίμια, όπου γονυπετείς προστρέξαμε σε αυτούς για να μας απεμπλέξουν από την Τουρκία. Η επιρροή των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναβιώνει πρόσφατα, μετά από 40 χρόνια στο ψυγείο, μόνο λόγω υδρογονανθράκων Ανατολικής Μεσογείου και της αμερικανικής στρατηγικής περ απεξάρτησης… Read more »

sotbak

ακριβώς σε όλα!!!

sotbak

καλό άρθρο & κατατοπιστικό, αλλά διαφωνώ με το υψηλό κόστος. Όταν το πάρουμε (2030 και μετά) θα είναι ώριμες οι τεχνολογίες του και ανάλογα και η τιμή του.

Mirage

Είναι νωρίς ακόμα και το F-35 δεν έχει ωριμάσει σαν όπλο σύστημα και πρέπει να δώσουμε και λεφτά που δεν έχουμε. Αν όντως θέλουν να βοηθήσουν σε βοηθήσουν να κάνουμε όλα τα F-16 που διαθέτουμε vipers και να πάρουμε και μεταχειρισμένα δικά τους που θα μετατραπούν και αυτά έτσι ώστε να ευδοκιμούν και οι αριθμοί

CKfurious

Δεν θα εκπλαγώ εάν κάνουν τη λαμάκια sorry τη κίνηση και αγοράσουν 10-12 F35 ώστε να το παίξουν το καλο παιδί στους αμερικανους
Είτε οι syrizaioi είτε οι επόμενοι

(Εδώ τοπρίλες δεν έχουμε, οι MEKO έχουν ηλεκτρονικά του 80, οι S 40rizoun και εksυχρονιζουν P3 και αγοράζουν MH 60Rθα μου πείτε)

Μια τέτοια κίνηση θα ρουφήξει ότι διαθέσιμο χρήμα υπάρχει και θα είναι κυριολεκτικά το τελικό κάρφωμα στο φέρετρο της εθνικής άμυνας

Υπάρχουν ένα σωρό προγράμματα με μεγαλύτερη προτεραιότητα και στους κλάδους που πρέπει να προχωρήσουν

τα τουρκια F35δεν αντιμετωπίζονται με 10 F35!!!

AESA

Μην κοιτάμε την εύκολη εικόνα. Οι ΗΠΑ μας δείχουν το φεγγάρι και εμείς κοιτάμε το χέρι τους. Θα πρέπει να ψάξουμε την επόμενη μέρα από πολλά πράγματα. Εξηγώ. Μεσοπρόθεσμα. Την επόμενη μέρα από την εγκατάσταση των S400, την επόμενη από την κατάρευση της ΤΛίρας, την επόμενη από την έξοδο της τουρκίας από το στρατιωτικό μέρος του ΝΑΤΟ. Μάκροπρόθεσμα. Την επόμενη μέρα από τον Ταγίπ, και κάπου εκεί ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Οι ΗΠΑ δεν έγιναν υπερδύναμη σχεδιάζοντας το σήμερα. Κοιτούν μπροστά. Πολύ μπροστά και θέλουν να είναι μπροστά από τις εξελίξεις. Στο χειρότερο σενάριο που μια ανεξέλεγκτη ισλαμική τουρκία… Read more »

Seagull

Μου προκαλεί εντύπωση το οτι κάνετε αναφορά και για το -Β…

Απο εκεί και πέρα, αν και “υποστηρικτής” του EF, το F35 είναι ξεκάθαρα μονόδρομος αν υπολογίσει κανείς οικονομοτεχνικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες.

Τώρα, εν ολίγοις μας λέτε πως αν θέλει η νύφη και ο γαμπρός τύφλα να’χει ο πεθερός (ΥΠ.ΟΙΚ)…
Θα δείξει.

x-m

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει EF για την Ελλάδα, όπως λέει έμμεσα και ο Nikolaos παραπάνω. Μόνο Rafale (αν δεν υπήρχε το F-35). Την ώρα που ακόμα και η Πορτογαλία μας κουνούσε το δάχτυλο , μόνο η Γαλλία μας στήριζε , έστω ηθικά.

Seagull

Θεωρώ πως γράφωντας οτι “το F35 είναι ξεκάθαρα μονόδρομος αν υπολογίσει κανείς οικονομοτεχνικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες” έχω καλύψει το σχόλιο σου.

GK_

Πολυ καλο το κειμενο! Εχετε βαλει πολυ «κρεας» στο «καζανι» που «βραζει»! Υπαρχουν πολλες πτυχες που χρηζουν ενος μεγαλυτερου προβληματισμου. Τα F-35 με τα δεδομενα των ποιο προσφατων LRIP συνεχιζουν να κοστιζουν ο «κουκος αϊδονι», πραγμα που τα κανει ακομη απλησιαστα για το ελληνικο «πορτοφολι». Λογικο ειναι οτι η LOR του 2017 πρεπει να επικεροποιηθει σε 1 με 2 χρονια οταν θα γινει γνωστη η τιμη των F-35 οταν η γραμμη παραγωγης δουλευει με τον κινητηρα στο «φουλ», δηλαδη οταν θα προκειται για την περιπτωση της «FRP». Θα ηθελα να παρατηρησω οτι σε σπανιες περιπτωσεις η Ελλαδα εχει αποκτησει μαχητικα… Read more »

GK_

Διαβασα για «24» τον αριθμο και με εκπτωση μεχρι 50%. Ιδομεν!

«..είναι η απόκτηση 24 F-35A τα οποία θα αντικαταστήσουν 23 F-16C/D Block 30 της 330ης Μοίρας..η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να διαθέσει προς πώληση σε τρίτους τα τουρκικά F-35A που δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Τουρκική Αεροπορία σε τιμή που θα κινείται στο ½ με 1/3 του αρχικού κόστους του μαχητικού.»

https://www.defence-point.gr/news/pa-quot-flertarei-quot-me-24-f-35a-tha-dothoyn-quot-kopsochronia-quot-ta-quot-toyrkika-quot

Kostasq

Παιδιά αυτό φαντάζομαι ότι το είδατε σήμερα: http://www.kathimerini.gr/1018235/article/epikairothta/ellada/e8nikh-amyna-kai-asfaleia-ependysh-ey8ynhs Δείτε ποιοι υπογράφουν. Μοιάζει με ένα καμπανάκι συναγερμού. Ιδιαίτερη αίσθηση αποτελεί αυτή η παράγραφος: “Δυστυχώς οι δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία δεκαπενταετία βρίσκονται σε συνεχή διολίσθηση, η οποία διαρκώς επιταχύνεται κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσεως. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να μεταβάλλεται σταθερά υπέρ της δεύτερης. Η υποχώρηση της σχετικής μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές απώλειες που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το επίπεδο της εθνικής καταστροφής με τον πιο άμεσο και απόλυτο τρόπο, όπως έγινε το 1897.” Όταν… Read more »

VAGGELAS

Φοβάμαι ότι τα τελευταία χρόνια διανύουμε μια περίοδο μη κανονικότητας, σχετικά με τα εξοπλιστικά και δεν νομίζω ότι η δραματική επιδείνωση των δημοσιονομικών της Χώρας είναι το μοναδικό αίτιο. Πολλά βεγγαλικά επικοινωνιακού τύπου, όπως η συγκρότηση Μοιρών Ναυτικής κρούσης με F-15, αναγγελία έλευσης των FREMM στη Σαλαμίνα, Ταμείο ενίσχυσης Στόλου, συνεντεύξεις για τις Adelaide με προαναγγελία αναχώρησης κλιμακίων (που δεν έφυγαν ποτέ) και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου (!!!!!), επιβεβαιώνεται ότι εξετάζουμε το εnδεχόμενο αγοράς F-35. Μάλιστα….μόνο που στις σοβαρές Χώρες τα πράγματα γίνονται λίγο διαφορετικά. Ζυγίζουν τις ανάγκες τους, μετρούν τα……κουκιά τους, σχεδιάζουν, προγραμματίζουν,… Read more »

flashg

Μακάρι ΟΧΙ. Το f35 είναι ο δούρειος ίππος της Αμερικής στην Ευρωπαϊκή άμυνα. Έχει πάρα πολλούς περιορισμούς στην χρήση του και απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικάνους για οποιαδήποτε άλλο λόγο πλην της συλλογικής Άμυνας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Τα f35 σε περίπτωση σύρραξης Ελλάδος – Τουρκίας θα κλειδώσουν και δεν πρόκειται να πετάξουν.

sotbak

αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει….και τις 2 πλευρές….. Αιγαίου….

Nikolaos

Ποια είναι η ευρωπαϊκή άμυνα, για να την επιβουλεύονται κιόλας τρίτοι και μάλιστα να επιστρατεύουν δούρειους ίππους εναντίον της;

x-m

Ο δούρειος ίππος είναι η ίδια η Γερμανία.

sotbak

σε αυτό λίγοι θα διαφωνήσουν…………………….

Psixraimia

Δηλαδή οι Αυστραλοί δε θα μπορέσουν ποτέ να τα χρησιμοποιήσουν ας πούμε. Ή οι ισραηλινοι

tsir266

Πολύ φοβάμαι να μην κλειδώσουν και τα F16, όπως λέγεται ότι είχε γίνει και το βράδυ της κρίσης των Ιμίων. Και να μην κλειδώσουν μπορεί να υπάρχει περιορισμός στη χρήση και στις επιδόσεις ηλεκτρονικών και όπλων. Γι’ αυτό και χρειάζονται και αεροσκάφη από τρίτη χώρα, βλέπε Γαλλία και Mirage με εκσυγχρονισμό ή αντικατάστασή τους μελλοντικά με Rafale. Είναι ακριβό μεν, αλλά αυτή η εναλλακτική είναι που θα μας δώσει ένα πλεονέκτημα. Πιστεύω το ιδανικό σενάριο για την ΠΑ του μέλλοντος θα είναι μίξη F16, F35 και Rafale F4 και οπωσδήποτε προμήθεια ιπτάμενων τάνκερ ή μετατροπή κάποιων C130 σε KC130. F16… Read more »

ETS

Αναποδεικτα παραμυθια της Χαλιμας πολυ απλα ..
Περα απο φοβιες ορισμενων κανενα στοιχειο για κλειδωματα και αλλα μυθωδη..
Με την ιδια ‘λογικη’ τα ιδια μπορουν να ισχυουν και για αλλης προελευσης οπλα ..
Μονο την αμφιδρομη επικοινωνια με το ΑLIS φοβουνται καποιοι και τελος ..
Τα αλλα ειναι επιπεδου Λιακοπουλου και βαλε.
Εκτος και αν ολοι που τα προμηθευτηκαν ειναι βλακες και εμεις τα σαινια που ανακαλυψαμε δουρειους ιππους.
Επαναλαμβανω τα παντα ειναι τεχνολογικα εφικτα το ποσο ισχυουν η συμφερει τις ΗΠΑ να ισχυουν ειναι αλλη υποθεση ..

Ww2

Ξέρουμε πόσο θα κοστίζει η συντήρηση του(τον χρόνο) και το κόστος ανα ώρα πτήση. Και αν τα ξέρουμε τα έχουμε αυτά τα χρήματα ?
Επίσης ποιά μοίρα θα αντικατασταθεί από αυτά τα αεροσκάφη?

Nikoss

Τα φ35 θα φορεσουν τα Ελληνικα εθνοσημα αλλα θα αργησουν..θα επιταγχυνθει η παραδοση τους σε περιπτωση που οι σχεσεις ΗΠΑ-Τουρκιας χειροτερεψουν ακομη περισοτερο..μεγαλο εμποδιο φυσικα ειναι οι πενιχροι προυπολογισμοι για εξοπλισμους..παντως στα δεκα χρονια της Ελληνικης κρισης δεν μπορουμε να πουμε οτι οι ΗΠΑ εδωσαν καποια ιδιαιτερη εξοπλιστικη βοηθεια στη χωρα..ακομη προσπαθουν να βρουν ισοροπιες με την Τουρκια ενω απ οτι φαινεται δινουμε ιδιαιτερη βαρυτητα στις πιθανες εγγυησεις που μας εχει δωσει η κυβερνηση Τραμπ σε περιπτωση μειζονας Ελληνοτουρκικης κρισης..

Παῦλος Πιτσελᾶς

Ενα στελθ αεροσκαφος διασυνδεσης εχει αξια οταν μπορει να διασυνδεθει με τα λοιπα αεροσκαφη και να συνοδευεται και απο στελθ ucav φορεις οπλικων συστηματων. Εμεις αντι να εχουμε ετοιμα ολα τα αεροσκαφη για διασυνδεση (link16) και αποκτησει στελθ ucav φορεις οπλικων συστηματων, παρουσιαζει η ηγεσια να προσανατολιζομαστε σε ενα εξαρτωμενο ηλεκτρονικα αεροσκαφος, με πανακριβη συντηρηση και χαμηλη διαθεσιμοτητα(ακριβως, οτι πρεπει για τα shelters!) Δεν ανηκω στους όλους που θα θέλανε να δοῦνε ένα αεροσκάφος σαν το F-35 (A/B) στα shelters της ΠΑ, αλλα ενα αεροσκαφος στελθ το οποιο να πετα, και να μην ειναι εξαρτωμενο ηλεκτρονικα, πανακριβη συντηρηση και χαμηλη… Read more »

AESA

Είμαι περίεργος, αφού το F35 είναι ακριβό για εμάς, τι σε κάνει να πιστεύεις πως το μαχητικό 6ης γενιάς θα είναι φθηνότερο σε χρήση; Να πάρουμε 2-4 αεροσκάφη το 2030 να τα αξιολογήσουμε και κατόπιν να μαζέψουμε τα σαπάκια των άλλων για να κάνουμε αξιόμαχη αεροπορία. Καλό θα είναι να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που ξενυχτούν στα readiness. Να τους αφήσουμε να κάνουν την δουλειά τους, να εμπιστευόμαστε τις όποιες αποφάσεις τους, ακόμα και αν δεν ταιρίαζουν στην οπτική η λογική μας. Τέλος αν σε ενδιαφέρει η οικονομία τόσο πολύ, μάθε πως αυτό που κοστίζει είναι οι χειριστές, και όχι… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Yπολογιζεις οτι το 2030 θα εχεις περiσσοτερους πορους στην οικονομια λογο ενεργειακων. Υπολογιζεις οτι θα μπεις εταιρος σε ενα νεο προγραμμα 6ης γεννιας, διοτι στο παρων του F35 δεν χωραμε. Στη συγκεκριμενη αναφορα, λαμβανω ως σεναριο αυτο του αρθρου, οτι η ΠΑ ειτε η Πολεμικη ηγεσια, θα επιδιωξει να αποκτησει F35. Δεν εγραψα ποτε οτι θα ειναι φτηνοτερο σε χρηση το 6ης γεννιας. Εμεις υποτιθεται θα ειμαστε ικανοτεροι οικονομικα (λογο ενεργειακων και παλαιοτερων δηλωσεων Πλεσσα περι της οικονομικης μας δυνατοτητας την περι το 2030 περιοδο) για να το χρησιμοποιησουμε, μετεχουμε σε νεα εταιρικο σχημα κλπ Το Φ35 κατ επαναλειψη εχω… Read more »

MisCo

Το να σε ενδιαφερει κάτι, δεν ειναι κακό… το να σε ενδιαφερει ομως να το εισάγεις σε αριθμους του τυπου “12-20 μαχητικα”… δεν αξίζει τον κοπο να συζηταμε. Πολλα λεφτά, χαμένα λεφτά, 20 κουκοι δεν φερνουν την ανοιξη. Και βεβαια δεν ειναι μονο ο αριθμος αλλα και ο οπλισμός που θα φέρουν. Το να μας δινουν πχ το F35 αλλα οχι Harpoon AGM ή JASSM, δεν εχει και πολυ αξία. Γενικά πολυ φασαρία για το F35 και δε βλεπω τον λογο. Εμεις πρεπει να αγοράσουμε ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΑΚΕΤΟ και οχι ΤΥΠΟ. Πακετο = αριθμό αεροσκαφων, υποκατασκευαστικο εργο, οπλισμό – εξοπλισμό, κοστος… Read more »

TCH

Και τι θα γινει εαν αυριο η Τουρκια δεν παραλαβει s400 η ακομα καλητερα, τους στειλει στο Κατσρ; ΟΕΟ; που λεει και η Πτηση; Τι ανταλλάγματα θα εχει ο Τουρκος για αυτη την κινηση-μεταστροφη; π.χ. να γινει ο διαχειριστής φυσικων πορων της αν. Μεσογείου; ΟΕΟ; Τι συμφερει την Αμερικη; μια συμμαχια με ενα χρεωκοπημενο κρατος 10 εκ. ή με μια γοργα αναπτυσσόμενη χωρα των70 εκ που ειναι και κοντύτερα στις πετρελαιοπηγες του πλανητη; ΟΕΟ; Αμα δειτε καμια μερα μαλλον νυχτα τον τζεφρι να περνει κανενα αεροπλανο για την μασατσουσες την επομενη να ξερετε μαλλον θα ζηταμε αδεια απο την σμυρνη… Read more »

AESA

Αν η ΗΠΑ δεν σε ήθελαν για σύμμαχο θα σε είχαν αφήσει από το 45 στους Ρώσους. ΟΕΟ. Συμμετέχω σε μια συμμαχία, και για να έχω απαιτήσεις λαμβάνω μέρος σε εκστρατίες. ΟΕΟ. Δεν κάνω την πάπια για να τα έχω με όλους καλά. ΟΕΟ. Ας κάνει η τουρκία ότι θέλει, εμείς να κοιτάξουμε το σπίτι μας και να το βελτιώσουμε, άσχετα με το τι κάνουν οι άλλοι. Να διαλέξουμε στρατόπεδο και να μην είμαστε σαν τους υαλοκαθαριστήρες. Ποιος δεν καταδίκασε τον Μαδούρο; Ποιος δίνει άδειες στον κουφοντίνα; ΟΕΟ δις. Πως να σε πάρουν στα σοβαρά μετά οι άλλοι. ΟΕΟ. Η… Read more »

a.o.

Πες τα Χρυσόστομε! Δεν υπάρχουν φιλίες στις διεθνείς σχέσεις. Μόνο ευθυγραμμισμένα συμφέροντα υπάρχουν. Όταν υποστηρίζουμε Μαδούρο, ή παλιότερα Αραφάτ και Καντάφι, δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση η όποια περιθωριοποίηση μας. Η Κύπρος έχει παραδώσει μαθήματα στο συγκεκριμένο τομέα, επιλέγοντας προσεκτικά τις εταιρείες που εμπλέκονται στην αξιοποίηση της ΑΟΖ της. Κοινώς μας έχει βάλει τα γυαλιά τα τελευταία χρόνια. Για το παρελθόν και το δικό της, ας μην μιλήσουμε καλύτερα. Πονεμένη και εκείνη η ιστορία. Κατά τα άλλα, πράγματι οι S400, είναι τα απόνερα του πραγματικού προβλήματος που είναι οι Κούρδοι. Λόγω Κούρδων προσέγγισε ο Ερντογάν τον Πούτιν. Η εξίσωση… Read more »

Kos

Αντιγράφω από το άρθρο: ‘‘Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας δώσουν το F-35 για να πιέσουν τους Τούρκους.‘‘ Προσωπικά πιστεύω ότι η είδηση μεθοδεύτηκε τωρα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ακριβώς για να θορυβήσουν τους Τούρκους. Το ενδιαφέρον της ΠΑ για το f35 εννοείται ότι είναι δεδομένο, όπως και η αγωνία των ΗΠΑ να πουλήσουν όσο περισσότερα στους συμμάχους τους. Όπως όμως αναφέρουν όλοι σωστά υπάρχουν τόσα άλλα που προέχουν στις ένοπλες δυνάμεις που κάνουν το f35 αυτη τη στιγμή να μοιάζει παράταιρο. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την Ελλάδα, έχουν άπειρα συστήματα, φορείς και όπλα να μας… Read more »

NIKOS

Πρώτα από όλα συνχαρητήρια στην πτήση για την αντικειμενική και συνεχή ενημέρωση. Είστε δυστυχώς από τα ελάχιστα ελληνικά site που παρουσιάζεται τα θέματα τις άμυνας και εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και χωρίς κομματικές η ιδεολογικές παρωπίδες. Στον προβληματισμό μου τώρα: Το βρίσκω ενδιαφέρον ότι γίνετε τόσος μεγάλος ντόρος (δικαιολογημένα) για το ποσο προβληματική είναι να παραλαβή από την Τουρκια του F-35 λόγο τον S-400 όντας ήδη κράτος μέλος τις κοινοπραξίας που το παράγει και έχοντας ήδη επένδυση στην ανάπτυξη του πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και για εμάς που ούτε μέλος τις κοινοπραξίας είμαστε ούτε λεφτά έχουμε επένδυση και παρόλο… Read more »

sotbak

1) τους Σ-300 μας υποχρέωσαν οι ίδιοι να τους αποθηκεύσουμε στην Κρήτη για να μην τοποθετηθούν στην Κύπρο. Άρα δεν τους αγοράσαμε βάσει σχεδιασμού δικού μας ή επιθυμίας μας διακαούς….
Όλοι, δε, σύμμαχοι εταίροι & εχθροί σαφώς το γνωρίζουν αυτό.

2) θεωρείς ότι ένα Α/Α σύστημα 20 ετών από το χρόνο που μας παραδόθηκε & τεχνολογίας ενσωματωμένης περιόδου ’80 κατ’ ουσίαν, συνιστά κίνδυνο συλλογής ψηφιακών δεδομένων του αποτυπώματος των Φ-35 ή ένα σύγχρονο όπως το Σ-400;

NIKOS

Καλησπέρα sotbak 1) Το να αναφέρεις κάτι που είναι ευρέος γνωστό δεν αλλάζει κάτι στο γεγονός ότι οι S-300 είναι στην Κρήτη Το πως φτάσανε είναι πολύ ενδιαφέρον ως προς την ανάλυση τον ενεργειών τον εμπλεκομένων και του παρασκηνίου αλλά δεν συνεισφέρει τίποτα στο θέμα που εξετάζουμε. Δεν δημιουργεί θέμα π.χ. το πως παίρνουν η Τούρκοι τους S-400 αλλά το ότι τους περνούν. 2) Ότι τα δυο συστήματα έχουν τεράστιες διαφορές στην τεχνολογία που ενσωματώνουν και στις δυνατότητες που προσφέρουν επίσης είναι αυτονόητο και μόνο από το γεγονός ότι το ένα αναπτύχθηκε ουσιαστικά για να αντικαταστήσει το άλλο. Και πάλι… Read more »

sotbak

το Σ-300 μπορεί να δει το Φ-35 χωρίς ανακλαστήρες και εξωτερικό φορτίο;;;;; Είσαι σίγουρος;;;; Πάω στοίχημα δεν καταγράφει τίποτε απολύτως

Mavi70

Καλημέρα 25 Νοεμβρίου 2018. Επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyat στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού στο Κοτρώνι. Πρώτη φορά εκεί μίλησε για ΜΗ-60R. Μερικούς μήνες αργότερα μάθαμε ότι παίρνουμε τα ελικόπτερα. Νομίζω ότι οι δηλώσεις δεν έγιναν τυχαία. Τουλάχιστον όχι από την πλευρά των ΗΠΑ. Οπότε το πιστεύουμε δεν το πιστεύουμε θα γίνει. Από 12 έως 24 F-35 θα είναι ότι πρέπει. Άραγε σκεπτόμενος στα μονοπάτια της Πτήσης θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σενάριο έκπληξη!! 6 FFG(x) ,2 adel,2 Tico ,85 f-16v,12 F-35,40 UAV??

MPAMPIS

Φίλε αυτο δεν ειναι σεναριο έκπληξη ειναι το Star Wars 10 pre edition…….μια τέτοια αεροπορία θα σημάνει μια σαφέστατη συρρίκνωση του ναυτικού μια και περικοπή πόρων απο τον στρατό μπορει να ειναι πολυ περιορισμένη.
Ειναι και αυτο ενα πρόβλημα οι εσωτερικές κόντρες……….
Θα αρκεστεί το ναυτικο σε 8 φρεγάτες-τικο-κορβέτες-opv;;;;Μαλλον οχι……..
Το F35 ειναι και ζήτημα νοοτροπίας……

Jim

Με το Ισραήλ τι παίζει ρε παιδιά και τους δίνουν οι Αμερικάνοι κάτι δις στρατιωτική βοήθεια κάθε τόσο για αγορά όπλων; Τι τους χρωστάνε;

AESA

Είναι ερώτηση αυτό; Είσαι μεγαλύτερος από 22 ετών; Διαβάζεις διεθνή νέα; Με λίγα λόγια. Το Ισραήλ κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάναμε εμείς τα τελευταία 50 χρόνια. Αν κάνουμε και εμείς ότι κάνει το Ισραήλ σε καμιά 50αριά χρόνια θα είμαστε εκει που είναι το Ισραήλ σήμερα.

Chris

Το Ισραήλ έχει μια διασπορά που ανήκει στην οικονομική,πολιτική, ακαδημαϊκή, καλλιτεχνική ελίτ των ΗΠΑ, κατέχει θέσεις κλειδιά και με σημαντική ισχύ να επηρεάζει αποφάσεις. Σε αντιστοιχία η ελληνική ομογένεια (αν εξαιρέσει κανείς λίγους επιχειρηματές, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς) έχει ένα ελάχιστο κλάσμα αυτής της επιρροής. Αποτελείται κατά πλειοψηφία από μικρομεσαίους πολίτες η αγάπη των οποίων για την Ελλάδα είναι δυσανάλογη της επιρροής τους. Θεωρείται από το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ ως μιά καλή δεξαμενή ψηφοφόρων, γι αυτό και γίνεται αποδέκτης κολακειών κα φιλικών χτυπημάτων στην πλάτη. Κατά τα άλλα το Ισραήλ έχει την νούμερο ένα γεωστρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ στην… Read more »

sotbak

φοβερή απορία!!!!

Ted

To Ισραήλ είναι το μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην πιο ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.
Είναι ο σύμμαχος που δεν θα καθυστερήσει, δεν θα διστάσει, δεν θα φοβηθεί να υλοποιήσει ακόμα και τα πιο τολμηρά σχέδια των ΗΠΑ.
Να το πούμε απλά. Είναι ο χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής.
Χωρίς το Ισραήλ, η δύση θα είχε χάσει όλο τον αραβικό κόσμο (και τα ενεργειακά του κοιτάσματα) ήδη από το 1960
Δεν το λες και μικρό πράγμα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Βάση του άρθρου, έχουν μελετηθεί τα πάντα. Από καρφίτσες μέχρι πυραύλους. Και ο λόγος; προφανώς, οι γείτονές μας. Πολύ στοχευμένη η προσέγγιση της ΠΤΗΣΗΣ. (Θεωρούμε λοιπόν σαφώς, πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας παραδώσουν F-35 -κι όχι μόνο- στην Ελλάδα προληπτικά, προκειμένου η Ελλάδα να έχει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ, έτσι ώστε να μην βρεθούν ποτέ (οι ΗΠΑ) με την πλάτη στον τοίχο σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία). Απλά, οι ΗΠΑ βλέπουν μακριά, πολύ μα κριά. Και προφανώς όλα έχουν μελετηθεί για μια μετάβαση σε εξελιγμένα όπλα όσο το δυνατό ποιό γρήγορα εξαιτίας του Πούτιν- Ερτογάν, σε συνδυασμό με Ισραήλ… Read more »

Dimitrios

Αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάμε στο F-35..γιατι δεν κοιτάμε την έκδοση C και λέμε μόνο για την Α..??
Δεν είναι καλύτερη αυτή η έκδοση..?
Ή είναι πολύ πιο ακριβό σε σχέση με την Α..?

AstirKeno

Ποτέ δεν κατάλαβα το “ενδιαφέρον” για B. Αλλά αν είναι εξετάζεται το Β γιατί όχι και το C που είναι και φθηνότερο.

Γιώργος70

“Καταρχάς, …. βάση νόμους. ”

Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act
CAATSA +changed circumstances = νόμιμη κατάσχεση των F-35.

Desert_Falcon

Απαντηση στον τιτλο του αρθρου:

Φανταζομαι τον Ζηκ να εχει στησει αντισκηνο εξω απο την Ανδραβιδα με 4-5 αισθητηρες και να κανει υπολογισμους για το RCS του F-35 μετα απο μερικους μηνες θα μαθουμε αν θα παρουμε η οχι

Φανταζομαι (ελπιζω) μετα τον Ηνιοχο να μαθουμε κατι (εστω και 1% των αποτελεσματων).

Με πολυ αγαπη στο περιοδικο και τον αγαπητο αντισμηναρχο

Konstantinos_Zikidis

Το F-35 είναι ένα ιδιαίτερο οπλικό σύστημα, καθώς αποτελεί το ακριβότερο πρόγραμμα στην ιστορία της αεροναυπηγικής, τουλάχιστον όσον αφορά τα στρατιωτικά Α/Φ. Οι ικανότητές του, όταν ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον ωριμάσει το πρόγραμμα ανάπτυξης, δοκιμών και αντιμετώπισης προβλημάτων, θα είναι πολύ σημαντικές. Όμως, προς το παρόν απέχει πολύ από αυτό το επίπεδο, ενώ τα σχετικά κόστη αλλάζουν συνεχώς πίστα… Κι εγώ θα ήθελα η ΠΑ να ήταν μεταξύ των χωρών που θα αξιοποιήσουν το εν λόγω μαχητικό. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτό είναι δύσκολο. Είναι πολλά τα λεφτά για να ικανοποιήσουμε τις ματαιοδοξίες μας… Αντιγράφοντας συναφή σχόλιά μου στην Προέλαση και… Read more »

STRATOS

Πολύ σωστός!! Διάβασα και το σχόλιο στο proelasi.org. Δεν έχει καμία λογική η συζήτηση για απόκτηση του F-35 από την Ελλάδα αυτή την στιγμή….Οι ανάγκες για εκσυγχρονισμό/ υποστήριξη των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν ήδη οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που η απόκτηση έστω και 20 x F-35 θα εξαφάνιζε τον Ελληνικό αμυντικό προϋπολογισμό για τα επόμενα 8 χρόνια…. Από αυτά τα 20 x F-35 θα πετάγανε τα 10 στην καλύτερη που δεν θα είχαν καμία θετική επίπτωση στις αμυντικές ικανότητες της Χώρας αφού όλα τα άλλα οπλικά συστήματα θα είχαν ρημάξει… Η μόνη αξία της εσπευσμένης… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Αντιθέτως φίλε Στράτο, ειδικά αν οι Τούρκοι αποκτούσαν κανονικά τα F-35 που έχουν παραγγείλει, θα έπρεπε: α. Να ενισχύσουμε άμεσα το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου με αριθμό κατάλληλων ραντάρ, ενεργητικών και παθητικών. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, καθώς εάν δεν δούμε, δεν πρόκειται να σηκώσουμε για αναχαίτιση, ακόμα κι αν έχουμε F-22… Τα έχουμε συζητήσει και παλαιότερα: https://www.ptisidiastima.com/tracking-f-35/ β. Να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες (και υπάρχουν μελέτες για όλα αυτά) για ενίσχυση των α/α συστημάτων όλων των Κλάδων των ΕΔ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα V/SHORAD, με σκοπό την αντιμετώπιση των όπλων, ακόμα κι αν δεν δούμε τον φορέα που τα… Read more »

STRATOS

Ναι δεν υπάρχει καμία λογική στην απόκτηση F-35 από την Ελλάδα. Απλώς αν η Τουρκία έφτανε να παραγγείλει και να εντάξει στην δύναμη της τα 100 x F-35 που ονειρεύεται τότε ίσως θα υπήρχε λόγος να σκεπτούμε να αποκτήσουμε μία μοίρα F-35 (περισσότερο για evaluation) φυσικά μόνο αν και εφόσον είχαμε κάνει όλα τα προηγούμενα που αναφέρεται και αν το επέτρεπαν τα Ελληνικά οικονομικά…γιατί όπως πολύ σωστά γράφετε, οι Αμερικάνοι μέχρι στιγμής δεν μας έχουν χαρίσει τίποτε (πέρα από οπλικά συστήματα που έχουν αποσυρθεί τελείως από τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις..)..

Aylont

Tι σημαίνει διαθεσιμότητα για αυτό το αεροπλάνο και τι για όλα τα άλλα είναι το θέμα
AVA(Air vehicle availability), FMC (Full mission capable δηλαδή All tasked missions) ή ΜΕ(Mission effectiveness)? Το Mission effectiveness είναι στο 90% δηλαδή μέσα στις υψηλές προσδοκίες του. Το FMC είναι λογικό να είναι χαμηλά γιατί οι απαιτήσεις από την πλατφόρμα είναι να κάνει τα πάντα ενώ στην παρούσα στιγμή όλοι αξιοποιούν το ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό που δεν έχει κανένα άλλο αεροσκάφος σε παραγωγή με τέτοια νούμερα…. δηλαδή ανεμπόδιστες βόλτες για sightseeing πχ πάνω από την Βηρυτό..

STRATOS

Σωστά κάνει “sightseeing” εναντίον των ταλιμπάν και άλλων ροπαλοφόρων. “90% mission effectiveness” όσο το Α-7 σε αντίστοιχης επικινδυνότητας αποστολές..

Em.Ti

Συμφωνώ σε όλα για τα γραφόμενά σας, με μόνη διόρθωση στο θέμα της αμερικάνικης βοήθειας στο πρόγραμμα F-16V: η οικονομική βοήθεια αφορούσε στην προκαταβολή που είναι αναγκαία για να ξεκινήσει το πρόβλημα. Εκεί είχαν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις και τελικά μας τα έβαλαν οι αμέρικανς ώστε να εκκινήσει το πρόγραμμα. Όλα τ’άλλα εξυπακούεται ότι θα τα πληρώσουμε εμείς.

Konstantinos_Zikidis

Είστε σίγουρος για αυτό που λέτε; Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, μας χάρισαν χρήματα; Ή διαφορετικά, μας έκαναν έκπτωση; Γιατί η εντύπωσή μου είναι ότι απλά δέχτηκαν ένα πιο ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα πληρωμών (έστω κι αν αυτό σημαίνει κάποιας μορφή δανεισμού για κάλυψη της προκαταβολής). Προσοχή: άλλο δανείζω (έστω και χαμηλότοκα), άλλο χαρίζω. Και η “οικονομική βοήθεια” παραπέμπει (κατ’ εμέ τουλάχιστον) σε “χάρισμα”.

GK_

Θα μου επιτρεψετε εναν μικρο αντιλογο επι αυτου. το πρωτο θεμα σχετικα με τις διαθεσημοτητες και το θεμα της αρχικης υψηλης επενδυσης εχει να κανει κυριως με το γεγονος οτι η φαση R&D και η μεχρι σημερα φαση χαμηλου ρυθμου παραγωγης LRIP στην ουσια υπερκαλυπτουν η μια την αλλη με σημαντικες αρνητικες παρενεργεις που οι αμερικανοι, αρχικα αποδειχτηκαν εξαιρετικα αισιοδοξοι και απεδειξαν οτι ειχαν υπερμετρη εμπιστοσυνη στις υπολογιστικες ικανοτητες των γνωστων CAM/CAD σαν το γαλλικο “Catia” το οποιο χρησιμοπιησαν και οι ιδιοι. Aυτη η επιλογη ομως ηταν σε μεγαλο βαθμο υποχρεωτικη εαν λαβουμε υποψη οτι η αναπτυξη και πιστοποιηση του… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ GK, το σχόλιό σας δεν θα το χαρακτήριζα ως αντίλογο, επί της ουσίας συμφωνούμε. Ξεκινώντας από το τέλος, κι εσείς στηλιτεύετε την περιορισμένη αξιοποίηση της εγχώριας αμυντικής μας βιομηχανίας. Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ: μία βεβιασμένη προμήθεια πολύ ακριβών Α/Φ, των οποίων η βιομηχανική παραγωγή έχει ήδη διαμοιραστεί σε άλλους σε ποσοστό 100%, πολύ απλά θα είναι η ταφόπλακα της αμυντικής μας βιομηχανίας, καθώς θα απορροφήσει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια, απαγορεύοντας την υλοποίηση οποιωνδήποτε άλλων προγραμμάτων. Αναφορικά με το FMS, φυσικά και είναι επιθυμητή η χρήση χαμηλότοκου δανεισμού, ενώ κατά κοινή ομολογία αποτελεί την πιο αποτελεσματική διαδικασία προμήθειας αμυντικού… Read more »

GK_

Θα μου επιτρεψετε μια διευκρινηση σχετικα με τις εκδοσεις (block) παραγωγης του F-35. Μεχρι σημερα (μαζι και το βελγιο) εχουν παραγγελθeι αεροσκαφη σε LRIP στα οποια δεν εχει ενσωματωθει το νεοτερο λογισμικο -νομιζω το “3F”- το H/O DAS στην νεοτερη μορφη του “NG-DAS” απο την Raytheon (https://www.defensenews.com/air/2018/06/13/raytheon-beats-out-northrop-to-provide-key-f-35-system/) καθως διατηρηται το αρχικο AN/AAQ-37 της Northrop-Grumman (https://en.wikipedia.org/wiki/AN/AAQ-37) και τον ενισχυμενης ωσης κινητηρα . Ηδη εδω περα με αρχη απο το 2023 περιπου το F-35 που θα παραδειδεται απο την γραμμη παραγωγης ειναι διαφορετικο απο το σημερινο! οποτε ειναι πολυ λογικο οτι η οποια προσπαθεια αγορας του θα πρεπει να στοχευει στο αεροπλανο… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ, κάτι δεν πάει καλά… Flyaway cost 60 εκ. δολ.;;; Που το είδατε; Ούτε η κατασκευάστρια εταιρεία δεν λέει κάτι τέτοιο… Εκτός εάν αναφέρεστε σε κάποιες παλιές ανακοινώσεις της, όπου είχε ξεχάσει να συμπεριλάβει τον κινητήρα… Εξ όσων γνωρίζω, οι επίσημες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για flyaway cost γύρω στα 80 εκ. δολ. σε κάποια στιγμή όταν θα είμαστε ήδη σε FRP, πράγμα το οποίο απέχει πολύ (και αμφιβάλλω πολύ ότι θα δούμε τέτοια τιμή). Κι εδώ έχουμε 2 παρατηρήσεις: α. Το κόστος αγοράς δεν είναι το flyaway cost αλλά το weapon system cost, που είναι πολύ μεγαλύτερο. Επομένως, δεν θα… Read more »

GK_

Καλησπερα σας. «..Για παράδειγμα γύρω στο 2001 εκτιμούσε ότι το flyaway cost θα ανέλθει το πολύ σε 38 εκ. δολ!..» Ναι, αλλα για ποια δολλαρια μιλαμε; Στο κειμενο που παραθεσατε σαν πηγη τα μυρια που αναφερεστε ειναι εκτιμηση για κοστολογιση σε σταθερες τιμες με βαση συγκεκρημενα ετη σαν σημειο αναφορας και που δεν εχει σχεση με τις τρεχουσες τιμες που αγοραζονται σε ετησια βαση τα αεροσκαφη LRIP. Ορισμενα απο τα στοιχεια βασιζονται σε τιμες δολλαριου του ετους 1994! αλλες του ετους 1997! «τα 38 εκ $» πεφτουν εκει μεσα! Πρεπει να γινει η αναγωγη σε τρεχουσες τιμες! Η ΠΑ δεν… Read more »

Paliouras

Ακουω αναλυτες στην τηλεοραση (μερικους απο αυτους τους εκτιμουσα καπως) να λενε οτι ειναι καταστροφη για εμας να βγει η Τουρκια απο το ΝΑΤΟ (οπως ομοιως ελεγαν πως μας “συμφερει” η διατηρηση του κρατιδιου των Σκοπιων). Εγω δεν συμφωνω (ουτε στο πρωτο, ουτε στο δευτερο). Πιστευω πως τυχον εξοδος της Τουρκιας απο το ΝΑΤΟ θα σημαινε μεγαλη αναβαθμιση μας, τοσο εντος του ΝΑΤΟ, όσο και εντός της ΕΕ. Συνορο του πολιτισμου (κατι που δεν απεχει απο την πραγματικοτητα). ΟΚ, θα υπηρχε μεγαλυτερος κινδυνος συγκρουσης με αυτους. Τι να πει ομως και η Φινλανδια ή οι χωρες της Βαλτικης που εχουν… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Καλοί οι αστικοι μύθοι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι Βέλγοι πλήρωσαν για 36 f35A, υποδομές και fos για 10 χρόνια : 3,6 δις €. Το κόστος αγοράς αλλά και το συνολικό κόστος αγοράς και χρήσης για 40 χρόνια των f35, ήταν μικρότερο και από των Rafale και των eurofighter
http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/197056/us-applauds-belgian-decision-to-buy-f_35-fighters%2C-offers-record-low-price.html
Τα f35 των Βελγων θα είναι από το lot 15 και μετά. Η παραγωγή των f35 του lot 15 θα ξεκινήσει το 2023 και είναι η αναβαθμισμενη έκδοση, με καινούργιο υπολογιστή, η/ο, οθόνη και das.
http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/194043/fully-74-of-export-f_35s-delivered-until-2024-are-obsolete.html

Konstantinos_Zikidis

Τα δύο άρθρα που παραθέσατε είναι εξαιρετικά επικριτικά εναντίον του F-35. Στο πρώτο άρθρο, αφού ο αρθρογράφος παραθέτει τις επίσημες ανακοινώσεις των αξιωματούχων του Βελγίου, στη συνέχεια τις αμφισβητεί και τις κατακρίνει σε όλο το υπόλοιπο άρθρο, εξηγώντας ότι το πραγματικό κόστος είναι πολύ περισσότερο από αυτό που ανακοινώθηκε. Στο δεύτερο άρθρο, ο (ίδιος) αρθρογράφος σημειώνει ότι τα περισσότερα F-35 που έχουν παραδοθεί ή θα παραδοθούν έως το 2023 στη συνέχεια θα θεωρούνται obsolete καθώς θα πρέπει να υποστούν αναβάθμιση, με νέο λογισμικό αλλά και αισθητήρες…

Ilias_Skaltsiotis

Όπως θα παρατηρήσατε τα άρθρα είναι γαλλικά (από το Παρίσι) και γιαυτό τα χρησιμοποίησα και όχι κάποια άλλα για να μην υπάρχει αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών υπέρ του f35, όπως θα υπήρχε από κάποιο αμερικανικό. Γιατί σας κάνει εντύπωση η κριτική που ασκεί στο f35 ?? Ειδικά η προδοσία από τα ξαδέρφια τους Βέλγους πόνεσε δίπλα τους Γάλλους. Εκτός από το άρθρο της Le soir, υπάρχουν οι επίσημες δηλώσεις του Βέλγου υπουργού αμυνας, ότι το f35 ήταν καλύτερο και στα 7 κριτήρια και όχι μόνο στα επιχειρησιακά. Ήταν το φτηνότερο και μάλιστα 600 εκ € πιο κάτω από το… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το τελικό κόστος των F-35 για το Βέλγιο. Όχι ότι ο διαγωνισμός δεν έγινε σωστά, έτσι κι αλλιώς τελικά βρέθηκε το F-35 αντιμέτωπο με το Eurofighter, το οποίο προωθούσε το Ην. Βασίλειο, το οποίο με τη σειρά του είναι ο σημαντικότερος πελάτης του F-35… Όμως, είναι πιθανό στις επίσημες ανακοινώσεις να υπήρξε μία σχετική υποτίμηση του κόστους, ώστε η απόφαση να είναι πιο “εύπεπτη”. Όντως, ήταν ένα χτύπημα ιδίως για τους Βαλλόνους. Επίσης διατηρώντας επιφύλαξη, καθώς δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, νομίζω ότι κάτι ανάλογο έγινε το 2005 εν Ελλάδι, όταν ο… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Με όλο τον σεβασμό, είναι άδικο να λέτε ότι το f35 κέρδισε τον διαγωνισμό, γιατί είχε απέναντι του μόνο το eurofighter και οτι οι Άγγλοι δεν έδωσαν και πολύ σκληρή μάχη. Καταρχάς το ότι οι Άγγλοι αγοράζουν από τους Αμερικάνους το f35 δεν έχει καμία σχέση με το ότι προσπαθούν να πουλήσουν το eurofighter μαζί με Γερμανούς, Ιταλούς και Ισπανούς. Επίσης τα 19δις € και τις 7000 θέσεις εργασίας που προσέφεραν ως ΑΩ δεν τα λες και χαλαρή προσπάθεια : https://www.ptisidiastima.com/belgium-new-fighter-competition-typhoon-stll-in-game/ Επίσης το f/a 18 και το gripen έφυγαν νύχτα από τον διαγωνισμό, ενώ οι Γάλλοι επειδή το Rafale δεν… Read more »

nikos

Αφου Θέλουμε f 35 κ πρέπει η λύση είναι μια : 1) να πείσουμε τους αμερικανούς ότι έχουμε την εχθρική Τουρκία κ Ρωσία απέναντι 2) να δείξουμε ποσω άθλια είναι η οικονομία μας κ να ζητήσουμε οικονομική στήριξη Όπως το Ισραήλ.!!!
Από Ευρώπη ξεχάστε την ιδέα από Ευρώπη Μερια[email protected]

Neilos

Το μέγα ερώτημα αγαπητή ΠΤΗΣΗ δεν είναι αν θέλουμε ή αν μπορούμε να αποκτήσουμε Φ-35. Το ερώτημα είναι εαν το πολιτικό σύστημα και ειδικά η ποιότητα του πολιτικού (και διπλωματικού – στρατιωτικού) προσωπικού που διαθέτει η χωρα, μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων συνθηκών έτσι και τα σύνορα του ΝΑΤΟ ταυτιστούν με την Ελληνική μεθόριο προς ανατολάς. Η σύγκλιση των ΡωσοΤουρκικών συμφερόντων η οποία θα ασκεί όλη της την πίεση πάνω στα αντολικά συνορά μας καταλαβαίνουμε τι κραδασμούς και τι υψηλούς γεωπολιτικούς χειρισμούς θα απαιτεί; Η ζώνη του πολέμου αυτή την στιγμή εφάπτεται των συνόρων της Τουρκίας που είναι… Read more »

Antonis_V

Εξαιρετικό άρθρο! Μακάρι όλα όσα – και όπως – αναφέρονται να ξυπνούσαν και λίγο τους Γάλλους ώστε να γίνουν λίγο πιο προσιτοί και διαλεκτικοί σε αυτά που προσφέρουν για να μην μας χάσουν από καλούς πελάτες…Κακά τα ψέματα καλά τα F35 αλλά τα μαχητικά είναι οι φορείς των όπλων.. και όχι τα όπλα.. και η ιστορία μέχρι τώρα έδειξε ότι την ποιότητα και ικανότητα κρούσης μας την δίνουν κυρίως τα γαλλικά όπλα…

antonios

Το αρθρο ειναι καλο αλλα οι πολιτικες προκες καλο θα ηταν να αποφευγονται απο το “επισημο” περιοδικο ιδιως οταν ο αρθρογραφος δεν ειναι επαρκως ενημερωμενος με το θεμα. Επισημαινω τη φραση “Φτωχή βέβαια μόνο για αγορές όπλων, για επιδόματα έχουμε βρε αδελφέ! Ας δώσουμε ψάρια στους φτωχούς, μην τυχόν και θελήσει κανείς να τους μάθει να ψαρεύουν.” Επιεδη υπηρξα ανεργος για 105 συνεχομενους μηνες και επειδη εκει “χαμου” νομιζετε οτι η κριση ειναι απο το 2010 και μετα σας πληροφορω οτι οι κυβερνησεις απο το 1995 μεχρι και το 2008 χρηματοδοτουσαν με λεφτα του ΚΡΑΤΟΥΣ αρα και των φορολογουμενων τις… Read more »

George74

Δε βλέπω να μπορούμε να κάνουμε κίνηση για τα F35. Από τη μια δεν υπάρχει πολιτική βούληση να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας, η εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, να εκσυγχρονιστούν όλλα τα οπλικά συστήματά μας σε τελευταίο επίπεδο. Θα πουν δίκαια μερικοί ότι δεν υπάρχει και χρήμα. Γιατί δεν βάζουμε όπως οι γείτονες εδώ και χρόνια κάνουν, έναν ειδικό φόρο για την άμυνα; Στα ποτά, τσόγο, τσιγάρα κτλ. Και καλό θα μας βγει για την υγεία μας. Από την άλλη με τους ρυθμούς που πάμε, τις νέες κυβερνήσεις που ψηφίζουμε ανά 4 χρόνια, θα καταφέρουμε ν’αποκτήσουμε το Φ35 σε 15-20 χρόνια,… Read more »

adpanos

Διαβάζω καθημερινά για ΑΓΟΡΕΣ , ΑΓΟΡΕΣ, ΑΓΟΡΕΣ και ξανά για ΑΓΟΡΕΣ ….. Κάτι δικό μας μπορούμε να φτιάξουμε ή θα συνεχίσουμε την ίδια παθητική στάση περιμένοντας από τους άλλους να εφεύρουν , αναπτύξουν, ώστε να μας τα δώσουν κοψοχρονιά; Η σηζήτηση πρέπει να πηγαίνει στην ανάπτυξη από εμάς όλο και περισσότερων οπλικών συστημάτων. Οχι στην αγορά τους. Ας ξεκινήσουμε με τα πιο απλά, πηγαίνοντας στα πιο σύνθετα. Όσο διαρκεί αυτός ο σχεδιασμός απεξάρτησης, απλά αναβαθμίζουμε και συντηρούμε τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάντια ….. Το μόνο που βλέπω να αναπτύσσεται στην Ελλάδα είναι οι Καφετέριες …… Read more »

Nicolas

Μην ξεχνας και τα πιτογυραδικα

Ellinokyprios

Εξαιρετικό το άρθρο σας! Η Αμερικανική βοήθεια ουσιαστική και πολύτιμη, ειδικά τώρα με μια οικονομία που μεταξύ τόσων άλλων δείχνει την καταστροφική μανία όσων ευθύνονται για το κατάντημα της! Το να μην πάει καλά η οικονομία είναι απο μόνο του κακό, το να μην πηγαίνει καλά σ’αυτή την χρονική περίοδο με μια, κυριολεκτικά, λυσσασμένη Τουρκία, είναι απελπιστικά χειρότερο…! Οι δε προτεραιότητες μιας κυβέρνησης κοντά σε έκλογές δεν είναι ούτε οι φρεγάτες, οι τορπίλες ούτε μαχητικά, αλλά ψήφοι…όλα για την καρέκλα! Το ότι Attilas ante portas…στην Κύπρο ήδη μέσα, στη Θράκη στο παρά πέντε, και στο Αιγαίο να το ‘παλεύει,’ δεν… Read more »

Em.Ti

Εξαιρετική σαν τοποθέτηση αλλά παρακαλώ επιτρέψτε μου τον παρακάτω αντίλογο: 1. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες 2. Η βοήθεια στο πρόγραμμα των F-16V είναι ψίχουλα σε σύγκριση με την αναγκαία βοήθεια για το οποιοδήποτε πρόγραμμα F-35. 3. Το πρόβλημα με το F-35 δεν είναι τόσο η απόκτηση, όσο η χρήση. Εκεί είναι τα (χοντρά) λεφτά. Προφανώς το F-35 αλλάζει τον χάρτη στο Αιγαίο, τα έχουμε πει πλειστάκις και για το ενδεχόμενο που τελικά ενταχθεί σε τουρκική υπηρεσία. Και θα είναι σοβαρό όπλο αποτροπής ακόμα κι αν μπει σε υπηρεσία και από τις δύο μεριές του Αιγαίου. Αλλά παραμένει ένα… Read more »

adpanos

https://www.viadiplomacy.gr/24-f-35as-stelnoun-i-ipa-stin-ellada-anazitoun-tropous-chrimatodotisis/
“24 F-35As στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα – Αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης”

A.m.e

Θα ήθελα η “ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ” να μας ενημερώσει με ένα άρθρο πάνω στην άποψη που εκφράζεται από αναλυτες για ενα ‘νέο δόγμα άμυνας” που περιλαμβανεί όρους όπως “πολυχωρική μάχη”,’διαχωρικά πυρά”, “φυσαλλίδες αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής”, “δομές σμήνωσης” μη επανδρωμένων οχημάτων (υποβρύχειων, ταχυπλόων, εναέριων) “τεχνητή νουμοσύνη” και τι ρόλο μπόρει να παίξει το πυροβόλικο σ αύτο το δόγμα και τα ποκίλα πυραυλικά συστήματα (mlrs , shroads, antiship κ.τ.λ) και όπλα που ήδη κυκλοφορούν ή θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και να εξοπλίσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Τα παραπάνω έχουν στρατιωτική αξία; Επαυξάνουν την αποτελεσματικότητα των ενόπλεων δυνάμεων; Είναι όντως χαμηλότερου… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πιστεύω ότι το πρωταπριλιάτικο σενάριο δεν ήταν τόσο ψέμα μάλιστα κατά βάθος αυτό ελπίζετε και κατά βάθος πιστεύετε και εσύ απλά δεν μπορείτε να το πείτε ανοιχτά γιατί θα σας περάσουν για τρελόυς…Έτσι το δημοσιεύετε με έμμεσο τρόπο…

ζοπ

Δεν ξερω αν καταλαβα καλα από τη συνενετευξη του ΓΕΕΘΑ αλλα μαλλον πεταξε τη μπαλα στην εξεδρα…”Υπαρχει υλικοτεχνικη μελετη” λεει κοστους 3 εκ ευρω για το τι μαχητικο είναι καταλληλο για την Π.Α και αυτή η μελετη θα παραδωθει σε..2 ΧΡΟΝΙΑ!!!..τι θελει να πει ο ποιητης;; Φανταζομαι ότι ετσι κάμπτονται οι αντιδράσεις των ΗΠΑ που πιεζουν εδω και τωρα να υπογραψουμε για Φ35 εκτος και αν υπαρχει ψηγμα αληθειας σε αυτό που γραφτηκε καπου ότι μπορει να μας προσφερουν τα τουρκικα Φ35 σε τιμη εκπληξη.. Προσωπικα δεν θα ηθελα φ35 γιατι με την αποκτηση τους θα παθουμε αυτό που επαθαν… Read more »

zap

Να κανω μια αφελη ερωτηση; Οι ΗΠΑ γνωριζουν παρα πολυ καλα τις αδυναμιες των ελληνικων ΕΔ. Απο το F-35 θα ξεκινουσαν την ενισχυση και υποστηριξη μας; Δεν θα ηταν ποιο ευκολα να μας παραχωρησουν εναν σημαντικο αριθμο F-16 / 15 καθως επισης αρματα μαχης, ΤΟΜΠ, μεταφορικα ελικοπτερα και σκαφη επιφανειας; Με τα Μ-113 και τα UH-1 θα υποστηριξουμε επιχειρησεις στο Αιγαιο και θα σταθουμε στην συμμαχια με Ισραηλ και Αιγυπτο. Θα γελασει και ο καθε πικραμενος αν βαλουμε πανω στα Μιστραλ της Αιγυπτου τα Χιουι !

chikichiki

Το F-35 είναι ένα (δυνητικά) εντυπωσιακό αεροπλάνο. Όμως: -Υπάρχουν ακόμα προβλήματα που θα ήταν μονάχα συνετό να αναμείνουμε την επίλυσή τους, -Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για F-35 ούτε για οποιοδήποτε ΝΜΑ, και δε θα έπρεπε τυχόν εφήμερες αμερικανικές διευκολύνσεις να μας παραπλανήσουν περί αυτής της πραγματικότητας. Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για αγορά ούτε για ουσιαστική επιχειρησιακή αξιοποίηση, -Ούτε πρέπει να μας παραπλανά η αμερικανική “θέρμη” με την οποία μας το πουλάνε σε σημείο να δοθεί (πολιτική) προτεραιότητα σε αυτό σε βάρος άλλων υποψηφιοτήτων ΝΜΑ. Η διαδικασία γίνεται πάντα με διαγωνισμό, ο οποίος επιβάλλεται για μια φορά εδώ και πολλά χρόνια… Read more »

Μακ

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να δώσουν 38δις$ στα επόμενα 10 χρόνια στο Ισραήλ σαν στρατιωτική βοήθεια/ενίσχυση. Γιατί να μη δώσουν σε εμάς 2 δις$ για τα επόμενα 5 χρόνια προκειμένου να μπορέσουμε να αποκτήσουμε αεροσκάφος 5ης γενιάς; Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, με το φυσικό αέριο σε Κύπρο και Ισραήλ και τα όσα θα γίνουν με το Ιράν, είναι λογικό να μη θέλουν να καταρρεύσει η Ελλάδα στρατιωτικά.

Στέλιος

Λίγη τροφή για σκέψη: Από τις τρεις εκδόσεις του F-35 , ποιά ταιριάζει καλύτερα στην Ελλάδα ? Η εύκολη απάντηση λέει το ”Α” . Μήπως όμως το ”Β” ή to ”C” έχουν κάποια χαρακτηριστικά που θα τα έκαναν καλύτερη επιλογή ?

Μακ

Το “Β” θα ήταν χρήσιμο λόγω νησιών, αλλά έχει μεγαλύτερο κόστος χρήσης 20-30% και μικρότερη εμβέλεια λόγω μικρότερης δεξαμενής καυσίμων. Κυρίως το κόστος κάνει απαγορευτική την απόκτηση του, αλλά και η εμβέλεια μια και το στρατηγικό πλεονέκτημα του F35 για εμάς είναι η δυνατότητα που μας δίνει να πλήξουμε τον εχθρό βαθιά στην ενδοχώρα του. Επίσης η δυνατότητα του F35 να ανιχνεύει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και να παρέχει (Link16) την ευρύτερη εικόνα π.χ. στα F-16V κάνει ιδιαίτερα σημαντική τη δυνατότητα του να μένει στον αέρα για μεγάλα διαστήματα, ακόμα και στα μετόπισθεν.

Thras

Θα συνεισφέρω κι εγώ μια άποψη που δεν είδα να διατυπώνεται στη συζήτηση. Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει την κατάληξη της αμερικανοτουρκικής κόντρας πρίν αποφασίσει για το ΝΜΑ. Αυτό μπορεί να είναι το F35 με τις παρακάτω προϋποθέσεις: 1) Ακύρωση των τουρκικών F35 2) Αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής 3) Οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα στα πρότυπα του Ισραήλ Και εξηγώ: 1) Αν η Τουρκία αποκτήσει F35, θα καταφέρει να πάρει σίγουρα περισσότερα από εμάς (λόγω 4πλάσιου ΑΕΠ), επίσης το F35 δεν αντιμετωπίζεται από F35, οπότε αλλού πρέπει να δοθεί η προσοχή 2) Αν η Τουρκία παραμείνει… Read more »

sotbak

κάπως έτσι δένει το πράγμα, εκτός αν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και αλλαγή του συστήματος εξουσίας, οπότε έχουμε τον κίνδυνο να σπεύσουν οι Αμερικανοί να προσφέρουν πολύ περισσότερα στους Τούρκους για να κερδίσουν τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο εσωτερικό, με αυτόματο αρνητικό αντίκτυπο για τις χώρες περιφερειακά της Τουρκίας…….

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

175
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά $

Related News

Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω εντάσεων

Ενώ η ένταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας συνεχίζονται, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικών ωκεανών. Οι ομάδες αεροπλανοφόρων των USS Nimitz (CVN...

ΥΠΕΘΑ: Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου αναβλήθηκε προσωρινά κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης...

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: «Αστραπή» εν αιθρία

Λένε ότι το μυστικό για μια πετυχημένη φωτογραφία είναι να βρίσκεσαι στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό ακριβώς συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 1962...

Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του πρωτότυπου του KF-X – το είπαν και το έκαναν οι Κορεάτες! (Εικόνα)

Στη δημοσιότητα δόθηκε μία υψηλής ανάλυσης φωτογραφία που απεικονίζει το εμπρόσθιο μέρος του πρωτότυπου αεροσκάφους του προγράμματος ανάπτυξης KF-X από την κατασκευάστρια εταιρεία Korea...

Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας στην Κύπρο (Βίντεο)

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε αεροναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη...
- Advertisement -