29.3 C
Athens
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Upd: Για να συγκρίνουμε όμοιες Ενδιάμεσες Λύσεις… Αντί των AB/Tico, οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσφέρουν LCF, Type 45 και FREMM-DA ή Horizon

- Advertisement -

 

Το πρόγραμμα των φρεγατών, προχωρά υπό συνθήκες άκρας εμπιστευτικότητας, έντονων συζητήσεων, σκληρών διαπραγματεύσεων και ατελείωτων αναλύσεων κάθε είδους. Το ΠΝ δεν πρέπει να αγοράσει 2 ή 4 ή 6 νέα πλοία, πρέπει να αναδημιουργηθεί από τις στάχτες του. Αν είχε διαθέσιμα 12 με 15 δις διαθέσιμα, τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Δεν τα έχει, και έτσι κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. Αγοράζει 4 χαμηλού κόστους φρεγάτες, εκσυγχρονίζει τις ΜΕΚΟ200ΗΝ σε επίπεδα κοντά με τις νέες φρεγάτες, θέλει Ενδιάμεση Λύση, και κοιτά το μέλλον. Όπως και να το κάνουμε, αγοράζοντας μόνο 2 πλοία, που θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από το 2025, δεν κάνουμε κάτι. Η Τουρκία θα κορυφώσει την προκλητικότητά της από τώρα μέχρι το 2025. Μετά θα είναι αργά γιαυτήν.

Ενδιάμεσες λύσεις για το ΠΝ στο KAI 5. LaFayette, FREMM, Arleigh Burke και Ticonderoga

Όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, και τα κράτη πίσω από τα ναυπηγεία, προσπαθούν να “λομπάρουν” (συγχωρέστε μας την αδόκιμη έκφραση) υπέρ των σχεδίων τους. Η Γαλλία για τις [email protected], η Αγγλία για τις Type 31, η Ολλανδία για τις SIGMA, οι ΗΠΑ για τις MMSC, η Γερμανία για τις ΜΕΚΟ Α200 κοκ. Η Ελληνική Κυβέρνηση, από όσο έχουμε καταλάβει, απαντά “ευχαρίστως”, και συμπληρώνει “φέρτε μας καλή τιμή, κατασκευή στην Ελλάδα, χρηματοδοτικές λύσεις, και, το βασικότερο, ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ”. Κουτσά στραβά, όλες οι χώρες είναι έτοιμες να “κόψουν” κάτι από το Πολεμικό τους Ναυτικό, και να προσφέρουν μεταχειρισμένα πλοία στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προσπάθεια, και σας μεταδίδουμε όσα πρέπει, κι όσα γίνεται, να γραφτούν. Διακρίνουμε όμως μια “ανισορροπία” στις προτάσεις, και εξηγούμαστε.

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η πιο “μακρινή”

Ενώ λοιπόν, για τις αμερικανικές MMSC έχει συζητηθεί η δυνατότητα αεράμυνας περιοχής, για τις υπόλοιπες λύσεις, καμία τέτοια δεν συζητείται. Δηλαδή, το ΠΝ, θέλει να αγοράσει 4 νέες φρεγάτες που θα αντικαταστήσουν ισάριθμες Kortenaer, και την ανάγκη αεράμυνας περιοχής θα την καλύψει με μεταχειρισμένα πλοία. Βέβαια, καθώς χάσαμε, πανηγυρικά, τις αυστραλιανές Adelaide, πλοία με αεράμυνα περιοχής δεν υπάρχουν και πολλά παγκοσμίως. Και να το πάμε παρακάτω, αεράμυνα περιοχής έχει να προσφέρει κατά κύριο λόγο το USN.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καταδρομικά Ticonderoga, η Ενδιάμεση Λύση ισχύος για το ΠΝ;

Έτσι, ενώ η ελληνική απαίτηση για πλοία ενδιάμεσης λύσης από τις ΗΠΑ, έχει να κάνει με την μακροχρόνια “αγάπη” του ΠΝ για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke , στο πίσω μέρος των επιτελών του ΓΕΝ υπάρχει και η αποδέσμευση των Ticonderoga, αρχής γενομένης από φέτος τον Μάρτιο. Έτσι, η προσφορά των Αμερικανών, που θα την μάθουμε μετά την αποστολή της LoR, θα έχει να αντιτάξει κατά κύριο λόγο Ticonderoga. Για όσους ανησυχούν για τα LCS που αποσύρονται φέτος, θα πρέπει να πούμε πως αποσύρονται γιατί είναι ουσιαστικά τα πρωτότυπα πλοία, και χρειάζονται πολλά χρήματα για να έλθουν στο επίπεδο των άλλων.

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

Αν θέλουμε λοιπόν να συγκρίνουμε τις αντίστοιχες προσφορές, θα πρέπει να μετρήσουμε τις αντίστοιχες προσφορές, με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Για παράδειγμα, οι Βρετανοί προσφέρουν σαν Ενδιάμεση Λύση αριθμό Type 23. Οι τελευταίες, αν και εξαιρετικές φρεγάτες αεράμυνας περιοχής, δεν έχουν καμμία δυνατότητα αεράμυνα περιοχής. Τις θεωρούμε από τις καλύτερες ανθυποβρυχιακές φρεγάτες σε υπηρεσία σήμερα, και οι CAMM που μόλις έλαβαν τις κάνει ικανές να ανταπεξέλθουν σε επιθέσεις κορεσμού. Αλλά αεράμυνα περιοχής, δεν είναι. Αεράμυνα περιοχής στο Royal Navy προσφέρουν τα αντιτορπιλικά Type 45. Αν θέλουμε λοιπόν, δίπλα στις Type 31, να δούμε Ενδιάμεση Λύση, αυτή θα πρέπει να ήταν Type 45, όχι Type 23.

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Αντίστοιχα, αν και επίσης θεωρούμε τις φρεγάτες M Class της Ολλανδίας, την καλύτερη και αποδοτικότερη μεταχειρισμένη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων σήμερα, εντούτοις αν θέλουμε να έχουμε να αντιπαρατάξουμε τις SIGMA 11515 απέναντι στις MMSC, θα πρέπει να δούμε τους Ολλανδούς να προσφέρουν τουλάχιστον μία LCF. Πολύτιμα πλοία, και εξαιρετικά οπλισμένα. Ας μην ξεχνάμε, πως οι Ολλανδοί προτείνουν κάτι πολύ εντυπωσιακό, την παράδοση δυο 10514 εντός 2,5 ετών, σαν Ενδιάμεση Λύση. Αλλά κι αυτές φυσικά δεν έχουν το απαραίτητο εκτόπισμα για να υποστηρίξουν Αεράμυνα Περιοχής.

Ενδιάμεση Λύση Made In France για το Πολεμικό Ναυτικό, FREMM, LaFayette, οι Γάλλοι βάζουν τα δυνατά τους

Αν και οι Γάλλοι δίπλα στις [email protected] φέρουν τις LaFayette, όπως έχουμε γράψει, ναι, δεν είναι Arleigh Burke, και σίγουρα όχι Ticonderoga, αλλά είναι πλοία με τη μισή ηλικία από τις Kortenaer, με μικρές απαιτήσεις σε πλήρωμα, και πολύ οικονομικές στη χρήση. Εδώ όμως οι Γάλλοι μπορούν να αντιτάξουν το γεγονός ότι οι προτεινόμενες [email protected], είτε οι Helleniques, είτε οι FDI, έχουν δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Έτσι, μπορεί η Ενδιάμεση Λύση της Γαλλίας να μην έχει Αεράμυνα Περιοχής, έχουν όμως οι ίδιες οι γαλλικές νέες φρεγάτες!

Θα μας ενδιέφεραν οι κορβέτες K130 Batch 1 από τη Γερμανία; Είναι λύση για το ΠΝ; Ας δούμε γιατί τις αποσύρουν οι Γερμανοί…

Οι Γερμανοί αντιστοίχως, που όπως έχουμε δει θα μπορούσαν να διαθέσουν μόνο τις κορβέτες Κ130 Batch 1, για να κάνουν “θελκτικές” τις ΜΕΚΟ Α200, θα πρέπει να έρθουν με κάποια από τις πολύτιμες F124. Οι τελευταίες είναι μάλλον αυτό που ψάχνει εδώ και πολλά χρόνια το ΠΝ, αλλά από όσο καταλαβαίνουμε, ούτε οι Γερμανοί θέλουν να προσφέρουν επιθετικά τις ΜΕΚΟ, ούτε προφανώς και θα αποδέσμευαν ένα τέτοιο, πολύτιμο πλοίο για την Ελλάδα.

Ξαναγυρίζουμε στις ΗΠΑ, και στο USN, λέγοντας πως οι ΗΠΑ φέτος θα αποδεσμεύσουν ένα καταδρομικό Ticonderoga. Αν και παλαιό, είναι εκσυγχρονισμένο, και σε καλή κατάσταση, όπως όλα τα πλοία των ΗΠΑ. Η κλάση θα συνεχίζετε να υποστηρίζεται από το Αμερικανικό Ναυτικό για τουλάχιστον μια 15ετία ακόμη, αν όχι περισσότερο, ενώ θα υπάρχουν σύντομα και πληθώρα πλοίων για προσπορισμό ανταλλακτικών. Αν λοιπόν δεν αποδεσμευτούν Arleigh Burke, και η Ελλάδα θέλει αεράμυνα περιοχής, τότε τα Tico είναι η βασική λύση, σε περίπτωση επιλογής των MMSC.

ΑΠΟΨΗ: Ας μην υπερβάλουμε, δεν είναι για πέταμα οι LaFayette, δεν είναι και Arleigh Burke. Δίνουν λύσεις;

Οι Γάλλοι συνεχίζουν να παίζουν από πλεονεκτική θέση, αφού η συνολική γαλλική λύση, 4 [email protected] + 2 LaFayette, έχουν σαν αποτέλεσμα την Αεράμυνα Περιοχής, μέσω των [email protected], που φέρουν ASTER 30 και ραντάρ SeaFire. Φυσικά, αν για κάποιον “μαγικό” λόγο οι Γάλλοι προσφέρουν αντί των LaFayette, FREMM, τότε, εκτός του ότι θα ανακηρύξουμε την Παρλί πολιούχο της ΠΤΗΣΗΣ, οι Γάλλοι θα έχουν μια πραγματικά αχτύπητη προσφορά. Αρκεί βέβαια, να έρθουν με λογικές τιμές, γιατί όσο έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα ήταν μάλλον πανάκριβα, και χωρίς επαρκή υποστήριξη FOS.

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Όλες οι άλλες λύσεις, αν και εξαιρετικές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν προσφέρουν σαν Ενδιάμεση Λύση Αεράμυνα Περιοχής. Ειδικά οι Ολλανδοί, δεν προσφέρουν άμεσα καν τις Μ, αφού τα πλοία είναι απολύτως απαραίτητα στο ολλανδικό ναυτικό, που τώρα πλέον είναι η σκιά αυτού που ήταν πριν 30 χρόνια. Αν όμως θα ήθελαν να προσφέρουν κάτι αντίστοιχο με τα Ticonderoga, θα έπρεπε να προσφέρουν, έστω και με επιπλέον κόστος μια LCF. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και οι Βρετανοί, προσφέροντας δίπλα σε κάποιες Type 23, και τουλάχιστον μια Type 45. Αν και τα πλοία αυτά είναι οι προστάτες των βρετανικών αεροπλανοφόρων, μια αντίστοιχη προσφορά με των ΗΠΑ, θα έπρεπε να περιλαμβάνει αντιστοίχως μια Type 45 (ναι, κι εδώ με επιπλέον χρέωση). Αντίστοιχα, θα πρέπει να κάνουν και οι Γερμανοί.

Αποσύρονται πρόωρα τα αγγλικά Αντιτορπιλικά Αεράμυνας Type 45 – κρίμα που είναι “Σαπάκια” και δεν θα μας κάνουν τότε….

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; χτες κάναμε μια πρώτη συζήτηση περί δυνατοτήτων. Για πολλούς και διάφορους λόγους, πλοία όπως οι MMSC έχουν φάει ατελείωτη “λάσπη” από εγχώριους και μη αρθρογράφους. Διαφωνούμε κάθετα, καθώς εκτός από το πλοίο που είναι μια χαρά, προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση μέσω του Αμερικανικού Ναυτικού. Ξέρουμε ότι πολλοί έχετε πειστεί πως το πλοίο είναι για “πέταμα”, κάτι το οποίο πραγματικά δεν ισχύει. Η συνολική αμερικανική λύση, με 4 MMSC συν 2 Ticonderoga (υποθέτουμε, το ξαναλέμε), προσφέρει απίστευτες δυνατότητες στο ΠΝ.

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

Επίσης, η [email protected], είναι μια επίσης σοβαρή πρόταση, που φέρνει την Αεράμυνα Περιοχής στις νέες φρεγάτες, επιτρέποντας έτσι το ΠΝ να δει θετικά κάποιες LaFayette. Φυσικά και ένας συνδυασμός 4 SIGMA 11515 + 2 M Class ή 4 SIGMA 11515 + 2 SIGMA 10514 είναι επίσης εξαιρετικές λύσεις, αλλά δεν προσφέρει αεράμυνα περιοχής. Η λύση των 4 Type 31, μαζί με 2 ή 4 Type 23, είναι μια απόλυτα εφικτή λύση, με πολύ χαμηλό κόστος, που θα αναγεννήσει το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά πάλι δεν θα φέρει Αεράμυνα Περιοχής.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα

Που καταλήγουμε; δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε πορτοκάλια με μήλα. Μήλα με μήλα ναι, πορτοκάλια με πορτοκάλια ναι. Μην “κολλάμε” σε ετικέτες, και άρθρα λάσπης ή μεγαλείου για διάφορα πλοία. Αν το ΠΝ αποφασίσει πως ΔΕΝ θέλει αεράμυνα περιοχής, τότε ναι, παίζουν οι λύσεις από Ολλανδία και Βρετανία ή Γερμανία. Αν θέλει Αεράμυνα Περιοχής, τότε οι ΗΠΑ και η Γαλλία προηγούνται, με τις δικές τους λύσεις. Αν δεν θέλει Αεράμυνα Περιοχής, τότε οι ΗΠΑ ας προτείνουν μεταχειρισμένες LCS μαζί με τις νέες MMSC (δεν γίνεται να αποδεσμευτούν πλοία), και οι Γάλλοι ας φέρουν την [email protected] με 64 CAMM αντί για 16 ASTER 30 (αν γίνεται). Αλλιώς, οι Ολλανδοί, Βρετανοί, και Γερμανοί, οφείλουν να ανεβούν κατηγορία, αυξάνοντας το bet με LCF, Type 45 ή F124.

update: To παραπάνω άρθρο είναι ελλιπές, διότι παραβλέπει τις δυνατότητες αεράμυνας περιοχής της ολλανδικής SIGMA 11515, όπως αυτή παρουσιάστηκε στον ιστοχώρο μας. Καθώς η 11515 μπορεί να φέρει τουλάχιστον 2 Mk41, APAR+NS200, έχει δυνατότητες μεταφοράς και βολής SM-2. To άρθρο επικεντρώθηκε στις δυνατότητες της FDI, διότι η τελευταία έχει σχεδιαστεί “γύρω” από τον συνδυασμό ASTER 30 και ραντάρ SeaFire. H FDI άλλωστε μέσω της σχεδίασής της, προσπαθεί να πετύχει χαρακτηριστικά πλοίου μεγέθους FREMM, σε ένα πλοίο με εκτόπισμα μόλις 4.500 τόνων.

Αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα στο θέμα ευστάθειας (κατά δήλωση της κατασκευάστριας εταιρείας), καθώς παρότι μικρού εκτοπίσματος, έχει σχεδιαστεί να μπορεί να εκτοξεύει όπλα, αλλά και να κάνει χρήση των αισθητήρων της, σε δύσκολα Sea States (5 ή και περισσότερο). Η έλλειψη του άρθρου είναι πως δεν υπάρχει αντίστοιχη αναφορά σε πιθανές δυνατότητες της ολλανδικής σχεδίασης. Άλλωστε οι Ολλανδοί έχουν εμπειρία σε πλοία αεράμυνας περιοχής, καθώς η LCF θεωρείται από τα καλύτερα του είδους παγκοσμίως. Και κλείνοντας, να πούμε πως άλλο τα πλοία αεράμυνας περιοχής (Arleigh Burke, Ticonderoga, Type 45, LCF κοκ) κι άλλο τα πλοία με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής (που μπορούν δηλαδή απλά να φέρουν όπλα όπως ο ASTER 30 και ο SM-2).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αντιλαμβανόμαστε πως για μερικούς λέξεις όπως MMSC, [email protected], MEKO είναι κόκκινο πανί. Θέλουμε απόψεις, ύβρεις ή “ατάκες” δεν θα εγκρίνονται στα σχόλια.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

384 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
384 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
zap

Βρε πως ερχεστε στα λογια μου..παλι. Τζαμπα ολα τα ενδιαμεσα αρθρα και τα σχολια.

Scalp_eg

Πως είστε τόσο σίγουροι για την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκονται τα sapionderonga?

photographix

Αυτο το κατασκευή στην Ελλάδα …. μα όλα δείχνουν οτι ΔΕΝ υπάρχει χρόνος για τετοια ΡΙΣΚΑ ……..

bikouras

Υποβρύχια θα θέλαμε σαν ενδιάμεση λύση;

Vassilis13

Καταλαβαίνω την άμεση ανάγκη για μια δυνατή ενδιάμεση λύση γιατι τώρα βράζει η Μεσόγειος. Κ όμως, δεν κάνει να αγνοούμε πως η ΠΕΣΚΟ θα φέρει αστερ 30 κ ο αστερ ειναι το μέλλον. Οπότε καλεί η ενδιάμεση λύση, πιο σπουδαία όμως η μελλοντική. Τα κριτήρια πρεπει να ειναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ επιχειρησιακά κ οχι οικονομικά η κοινωνικά.

Για αυτόν τον λόγο η λύση ειναι μονάχα Μπελ που θα εχει αστερ30 κ οχι mmsc με εσσμ2.
Θα ειναι στεαλθ, οικονομικό στην διαχείριση, πολυ μπροστά στον ηλεκτρονικό πόλεμο κ επισης σου προσφέρει asw ικανότητες που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά απο το 🚁.
Πρέπει να κοιταξουμε το μελλον κ να παμε με την τεχνολογία.

H mmsc οταν την παραλάβουμε θα ειναι ήδη ξεπερασμένη ενώ η Μπελ θα εχει ολο το μέλλον μπροστά τις.
Ομολογώ 4 Μπελ ελληνικης κ γαλλικης διαμόρφωσης με ενδιαμεση λύση 2 Τικο με ΣΜ2 θα ήταν οτι καλύτερο.

Απο τιν στιγμή που αυτο ομως ειναι ουτοπικό ας.παμε σε 2 εκσυγχρονισμένες λαφαγεττε με αστερ15 κ 4 Μπελ για να εχουνε μελλοντικά ολες μας οι νεες φρεγατες αστερ

stam

Συντομα ξεκινουν οι διευρυνητικες επαφες με την Τουρκια. Μην κοροιδευομαστε,αυτα τα πλοια θα αποτελεσουν τη ραχοκοκαλια του ναυτικου μας τα επομενα 30 χρονια,δεν τα αγοραζουμε για να αντιμετωπισουν αμεσα τον τουρκο στο θαλασσιο μετωπο.Η λυση θα πρεπει να ειναι συγχρονη και αξιοπιστη. Δεν εχουμε τη πολυτελεια να πεταμε λεφτα σε καραβια με που δεν ταιριαζουν με τις αναγκες μας.

Θα συμφωνήσω μαζί σας πως δυνατότητες αεράμυνας προσφέρουν μόνο οι Γάλλοι με τις Bel και η αμερικανική πλευρά με την ενδιάμεση των Tico. Tο πρόβλημα της δεύτερης είναι πως το πλοίο της είναι το πλέον αδύναμο από όλες τις άλλες προτάσεις:σοβαρά προβλήματα στην πρόωση, 10 κόμβοι με τους diesel, ανύπαρκτο σόναρ τρόπιδας, βασικό πυροβόλο των 57 χιλ. , επιβιωσιμότητα κορβέτας, μάλλον μόνο ένας Mk41 κ.ά. Ουσιαστικά στέκει ως πρόταση για δύο λόγους: την ελπίδα για προσφορά ΑΒ/ΤΙCO και την υπόσχεση για ναυπήγηση 3-4 σκαφών στα ελληνικά ναυπηγεία. Πάντως με ενδιάμεση LCS δεν στέκει με τίποτα, τουλάχιστον για ένα ΠΝ που θα μπορεί κα επιχειρεί και στην Ανατ. Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε και την γαλλική προσφορά. Ακόμη και με τις Lafayette, θα υπερτερεί λόγω των 4 Bel.

MikeNL

Στο άρθρο για τις Sigma μιλήσατε για Apar Blk 2 σε φρεγάτα 4000τ.
Το ραντάρ αυτό με NS100/200 συνεπάγεται σύστημα Thales AWWS.
Επομένως μιλάμε για φρεγάτα με κάποιες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.
Ή κάνω κάπου λάθος;

alepapadop

Να θέσω εδώ μια ακόμα παράμετρο. Μήπως θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν και οι μελλοντικές προοπτικές της ενδιάμεσης λύσης;

Θέλω να πω η γαλλική προσφορά για LaFayette μας δίνει την δυνατότητα στο μέλλον να αποκτήσουμε και άλλες LaFayette που θα αποσύρει το Γαλλικό ναυτικό. Αυτό μας δίνει μια ομοιογένεια στον στόλο. Το ίδιο ισχύει και για την Βρετανική προσφορά.

Για την ώρα η Ολλανδική προσφορά μου φαίνεται η καλύτερη, δεν είναι τα καλύτερα πλοία αλλά είναι value for money.

Antonis_Loukas

1ο λάθος, ότι η Τουρκία θα κορυφώσει από τώρα έως το 2025… Η Τουρκία, κορυφώνει ΤΩΡΑ.
2η παραφωνία, το σχετικό περί 2 μέτρων 2 σταθμών. Οι type 45, Horizon, FREMM DA και LCF, ΔΕΝ είναι αντίστοιχα των Tico. Οι λόγοι αρκετοί, αλλά θα περιοριστώ στους προφανείς… Ηλικία, εκτόπισμα και επάνδρωση.

Τώρα, στα υπόλοιπα, επιβεβαιώνετε το γεγονός, ότι οι Ολλανδοί, ΔΕΝ προσφέρουν άμεσα Μ. Υπάρχει το ρητό, που πας ρε Καραμήτρο… Από την άλλη, θεωρώ, πως είναι πιο εύκολο να αποχωριστούν 2 LCF, παρά 2 Μ, λόγο του ανθυποβρυχιακού ρόλου των τελευταίων… Άλλωστε, δεν έχουν δα και τίποτα ομάδες μάχης να προστατεύσουν(τουλάχιστον όχι αυτές άλλων ναυτικών), ώστε να τους είναι πραγματικά απαραίτητες, 4 LCF… Επίσης, αδυνατώ να κατανοήσω τη γυφτιά(τη δική μας, των ολλανδών, ότι βολεύεται ο καθένας…), που θέτει ως πρόταση στο ΠΝ, την 11515, αντί μια 12516 ή 12517. Πόσο παραπάνω θα πήγαινε άραγε η δεύτερη(ή η τρίτη) από τη πρώτη; Πραγματικά, πάμε να δώσουμε δις και κολλάμε σε ‘τρίχες’…

Για τις type 31, αν το ΠΝ το θελήσει, μια χαρά AAW δυνατότητες αποκτούν και μάλιστα με μεγαλύτερες αναχορηγίες σε σχέση με τις υπόλοιπες σχεδιάσεις(λόγο προφανώς χώρων). Αν εμείς είμαστε Ταμτάκοι, δεν φταίνε οι υποψήφιοι προμηθευτές… Είναι τόσο απίθανο, να μπορούν να χωρέσουν σε 5,5 δις, 4 Type 31 με παρόμοια διαμόρφωση με τις ΙΗ(επικαιροποιημένες) μαζί με 2 τουλάχιστον Type 23;

massey-ferguson-65

Θα επαναλάβω ένα πράγμα μόνο …δεν γίνεται να αντικαταστήσουμε 40 χρονες φρεγάτες με 40 χρονα καταδρομικά…..ΔΕΝ ΣΤΈΚΕΙ
ΔΕΙΛΑΔΙ θα ΑΓΩΡΑΣΟΥΜΕ tchiconderoga που μόνο τα όπλα τους θα κοστίσουν όσο μια φρεγάτα και σε μια 10αιτια θα αποσυρθεί λόγο ηλικίας…Καλά τα tchiconderoga αλλά να μας παραδοθούν ανεξάρτητα από τις mmcs…..
Πως να το κάνουμε….δεν γίνετε να ΑΓΩΡΑΖΟΥΜΕ από την μια Porsche πενήντα χρόνων και να τις συνοδεύει στο δρόμο ένα lada niva
Aυτο λέτε να κάνει το πολεμικό ναυτικό……
ΤΟ ΞΑΝΑΛΈΩ οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί εάν θελήσουν είναι τα φαβορί…. ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΊΔΑ ΣΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΊ ΜΑΣ ΠΡΩΤΕΙΝΟΥΝ ΜΙΑ type31 με οπλισμό ενισχυμένης αεραμοινας και μεταχειρισμένες type 23 για ανθυποβριχιακο πόλεμο….
ελπίζω οι Ολλανδοί να στριμωξουν 3-4 vls στις Sigma

CKfurious

Όλα τα είχαμε τα SapioNterogka μας λείπανε!!
Να δεχτούμε τις mmsc(rap) για να πάρουμε 1 ολάκερο  SapioNterogka>??

Είμαστε σοβαροί?

Τα πλοία είναι παλιά για να συνεχίζουν να δουλεύουν θέλουν επισκευές αναβατηmισεις αντικαταστάσεις συστημάτων που θα αφαιρεsουν οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι εάν ποτε μας παραχωρήσουν και βεβαια όπλα και υποδομές
Για δυο πλοία πάμε πάνω από 1 billion $ !!!

και τουλάχιστον δυο χρονια αναμονή μέχρι να έρθουν εν υπηρεσία

Τι ενδιάμεση λύση είναι αυτή??

Για τις MMSC(rap) θα γράψουν οι άλλοι φίλοι

Λοιπόν για να σοβαρευτούμε:

Από τα 2.5 billion του defence expenditure το 1.5 billion θα πάει για Raf2le βγάλτε και αλλα 200 για τ f16v α τι μένει?

Εάν επιμείνει η κυβέρνηση να συνδέει φρεγάτες με ναυπηγεία πάμε για το 022!!!

Λύσεις για τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα?

Κορβέτες GOWIND:2500/3100 : “παροδοτεες σε 2-2.5 χρονια
(29 months -Egypt)  
Με SETIS/MK41/ESSM όπως τα UAE και ένα καλύτερο radar
 
Ούτε ενδιάμεσα προβλήματα τύπου Lapapommes!!

Θέλετε πάση θυσία πλοίο AAW?

Πάρτε το hull+engines από τα TYPE 31 βάλτε του απανω το Superstructure και τα VLS από IVH μαζί με APAR2/SEA MASTER 400 
η οικονομικότερα ένα περιστρεφόμενο -NS200

H Babcock είναι σοβαρή εταιρία που μπορεί να αναλάβει το έργο

Θέλετε ASTER?
Ζητήστε από τους Γάλλους τις FORMIDABLE
Κάπου θα έχουν σχέδια ναυπήγησης
η ζητήστε τους να τροποποιήσουν τις GOWIND όπως οι ιταλικές DOHA erickamoats80 erickamoats80 TN 16ASTER+ RAM!! 

Χάνουμε χρόνο με τη fregatompourdologia και έχουμε και ΥΠΟΒΡΎΧΙΑ που πρέπει να αντικαταστήσουμε εδώ και αρκετά χρονια

Και βεβαια εάν θέλουμε να παραδοθούν τα πλοία εντός χρονικών και οικονομικών OριVN ΞΕΧΝAΜΕ τη ναυπήγηση στην Ελλάδα

Ας κλείσουνε επιτέλους τα Ναυπηγεία και ας τους πληρώνουμε να κάθονται στο σπίτι 

Πιο φθηνά θα μας έρθει θα πάρουμε και tά πλοια που θέλουμε!!

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αεροπορία με stand off A-G όπλα ,εκσυχρονισμό B50 και επιπλέον RAFALE και στα Υποβρύχια

Όλα τα αλλα είναι ΣΤΌΧΟΙ!!

By the way:

Υπογράφηκε η σύμβαση για τις Τορπίλες η χάθηκε κάπου???????

Ποτε θα παραδοθούν??????????????????????????????????

D.Plessas

2+2 μπελαρα με 32 κελιά ( 32 camm + 24 aster 30 ) + 3 fremm = μονόδρομος

D.Plessas

2 fremm ήθελα να πω

Flanker

Συγκρινετε ανομοια πραγματα. Δεν τιθεται θεμα συγκρισης μεταξη LCF και Tico.
Το ενα ακομη και σημερα ειναι η κορυφαια φρεγατα AAW. Το αλλο ειναι ενα παμπαλαιο και κακοσυντηρημενο σκαφος καταπονημενο απο 30 χρονια στον ατλαντικο ,με υποσυστηματα εκτος παραγωγης και υποστηριξης απο το μακρινο 1987.
Τα Τικο δεν ενδιαφερουν κανεναν γιατι το κοστος συντηρησης ειναι αστρονομικο και εμπερικλειουν πολλα κρυφα κοστη για να ερθουν σε υπηρεσια.
οι δυνατοτητες του σκαφους ειναι τελειως θεωρητικες μιας και δεν ξερουμε τι λειτουργει και τι οχι.Το σκαφος αποσυρεται ενω οι αμερικανοι παλευουν για αριθμους.Αυτο δεν σας λεεει κατι?
Τα Ανταμς μας εβγαλαν τον κουκο αηδονι και δυο χρονια μετα την εισοδο σε υπηρεσια πληρωσαμε συμβολαιο 128 η 162 εκ δολαρια τοτε για ανταλλακτικα. Εξτρα απο αυτα που πληρωσαμε στην αρχη.
Ας παμε σε κατι πιο προσφατο. Στην εκπληκτικη δωρεα των ΜκV. Δυο χρονια μετα τα σκαφη δεν ειναι σε υπηρεσια και οι φωτος απο την παραλαβη ηταν αποκαρδιωτικες.Ακομη και τωρα υφιστανται εργασιες και δεν εχουν παρει επισημα αριθμους. δυο χρονια μετα την παραλαβη. Τεσσερα μεγαλα αοπλα κρις κραφτ. Τοσο χαλια. Και μιλατε για τικο…
Α και επιπλεον για το κοστος. Δυο εκ η παραλαβη/”δωρεα” ,700χιλ η μεταφορα, 200χιλ οι εργασιες στον ναυσταθμο και προσφατα ενα κονδυλι 750 χιλ για αγορα μεταξυ αλλων και εξοπλισμου για αυτα. 4 μυρια για τα τεσσερα αοπλα κρις κραφτ που η γαστρα τους ηταν καταταλαιπωρημενη σε φωτος? Ποσο κανει ενα CB90 καινουριο? 1 με εναμιση. Αυτα για τα μεταχειρισμενα των ΗΠΑ και τις “δωρεες” τους.
Καποιοι στην Ελλαδα δεν εμαθαν. Εμαθαν ομως οι φουκαριαρηδες οι Κροατες. “Θελετε Μ2? Μα και βεβαια!!! χωρις κοστος! Απλα μια γενικη συντηρηση στις δικες μας εταιριες στις ΗΠΑ” .’Α μια χαρα!! Τελεια!! Ποσο? 100χιλ το οχημα? Συντηρηση ετσι?”
“εχμ οχι ακριβως ..θα πληρωσετε “συντηρηση” 7 εκ το οχημα.”

“και σε καλή κατάσταση, όπως όλα τα πλοία των ΗΠΑ.”
Μα και βεβαια.ολα τα πλοια των ΗΠΑ ειναι καλοσυντηρημενα!!! Φατε συντηρηση…
https://twitter.com/CavasShips/status/1110045845129437184
https://www.english.alahednews.com.lb/49309/393
https://www.defensenews.com/naval/2019/06/30/a-top-us-navy-engineer-says-the-fleet-needs-to-get-out-and-bust-the-rust/
https://twitter.com/TheBrit96/status/1131251573416505344
https://www.popularmechanics.com/military/navy-ships/a30522792/navy-fighting-rust/
http://cdrsalamander.blogspot.com/2019/08/we-need-material-condition-standdown.html#disqus_thread
https://www.thedrive.com/the-war-zone/37977/check-out-this-military-sealift-command-supply-ship-that-is-absolutely-draped-in-rust
https://www.thedrive.com/the-war-zone/37094/check-out-how-rusty-and-battered-uss-stout-looks-after-spending-a-record-215-days-at-sea
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8851803/USS-Stout-returns-home-rusty-spending-record-breaking-215-consecutive-days-sea.html

Και στην τελικη οταν το δυνατο χαρτι μια προτασης δεν ειναι τοσο η προταση καθεαυτη ,αλλα το συνοδευτικο ,καταλαβαινουμε ολοι την ποιοτητα της προτασης της ιδιας.

Vk77

Θα το ξαναγράψω, η καλύτερη λύση στον προϋπολογισμό μας 2 τικο + 5 type23+ 4 aip214+ 2η μοίρα rafale.
Ας σταματήσουμε να προσποιουμαστε ότι έχουμε λεφτά και ότι δεν χρειαζόμαστε νέα υποβρύχια ίσως ακόμη περισσότερο από τα πλοία επιφανείας.

George

Μπαίνουμε χωρίς λόγο στο τριπάκι του κοινού προμηθευτή ενδιάμεσης και τελικής λύσης
Αν οι ΗΠΑ μπορούν να διαθέσουν 1-2 Tico θα το κάνουν είτε πάρουμε MMSC είτε όχι.
Αυτό που δεν θα κάνουν είναι να δώσουν Tico ή ΑΒ παρά το ότι τα θέλουν, επειδή εμείς θα αγοράσουμε MMSC
Ομοίως οι Αγγλοι θα δώσουν T23 είτε πάρουμε T31 είτε όχι. Αρκεί να τις ζητήσουμε!
Ενδιάμεση, Τελική λύση, Ναυπηγεία, Χρηματοδοτικό είναι ξεχωριστά πράγματα
Αλλιώς βγαίνει σαλάτα. Οπως ακριβώς έχει ήδη βγει
Πτήση θυμάσαι ότι έπρεπε το περασμένο καλοκαίρι να έχουν παρθεί αποφάσεις? Συ είπας!
Σε λίγο είναι Ανοιξη και ακόμη για την combo λύση θα λέμε….

Yanis83

Μα βρε Πτήση, που τα είδατε τα Arleigh Burke, αφού το έχουνε χουνε πει οι άνθρωποι ξέχαστε τα, τι αμερικανολαγνεία είναι αυτή…επίσης ΑΝ μας δώσουν ticonderoga, τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά είναι κάτι type 82 destroyers και κάτι γαλλικά Colbert cruisers τα οποία μαντέψτε…ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ …όπως θα έπρεπε κ τα tico αν το USN δεν είχε φεηλάρει δις σε κάτι κλάσεις LCS κ Zumwalt

BillKar

Αμα θελουμε να αποκτησουμε ΑΑ περιοχης με την Ε.Λ. τοτε μαλλον οι ΗΠΑ ειναι μονοδρομος και μετα η Γαλλια αμα δωσουν FREDA(?)… Θεωρω οτι οι αλλες χωρες ειναι πιο απιθανο να προσφερουν Τype 45,LCF κλπ. για τον λογο οτι δεν εχουν τους αριθμους των ΗΠΑ.Ξερω οτι και η Γαλλια δεν εχει τους αριθμους αλλα αμα ειναι να παρουμε μια FREDA η ενα LCF θα πονταρα στην FREDA.Τωρα σιγουρα ολες οι λυσεις αξιολογες,ναι και οι mmsc, αλλα προφανως η καθε μια με τα + και τα τους.Αυτη την στιγμη δεν υπαρχει τελεια λυση.Αυτο κατα μεγαλο ποσοστο συμβαινει λογω του μπατζετ.Καλος η κακος το ΠΝ χρειαζετε και δυνατες μοναδες αλλα και μεγαλο αριθμο.Ισως τα 5δις δεν ειναι αρκετα αρα πρεπει να βρεθει η χρυση τομη με υποχωρησεις και απο τις δυο μεριες πχ κοστος και αλλαγες στο σχεδιο.Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι το μεγαλυτερο περιθωριο για τροποποιησεις μαλλον μας στο δινουν οι Ολλανδοι και Αγγλοι οποτε θα ηταν πιο ευκολο να φερουμε τα πλοια αυτα(Type 31,SIGMA) στα μετρα.

NNNN

Γάλλοι και αμερικανοί όντος έχουν το πλεονέκτημα από τους υπόλοιπους! Ας βγει ο καλύτερος από τους δύο! Οι mmsc ξαναλέω αν έρθουν τουμπανιασμενες δεν είναι άσχημες βέβαια δεν είναι μπελχαρα …

VasiliosKaimakis

Η Γερμανία και η Αγγλία έχουν επιλέξει ήδη το απέναντι στρατόπεδο. Δεν υπάρχει λόγως να αγοράσουμε Βρετανικές ή Γερμανικές φρεγάτες την στιγμή που οι χώρες αυτές έχουν ξεκάθαρα φιλοτουρκική ατζέντα.

Εμείς πρέπει να αγοράσουμε είτε Γαλλικές είτε Αμερικάνικες φρεγάτες. Πλοία από χώρες που αντιλαμβάνονται τον Τουρκικό αναθεωρητισμό με τον ίδιο τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε και εμείς (ή έστω είναι εκνευρισμένες με τους χειρισμούς του Ερτογάν).

Αν και η Ολλανδική πρόταση είναι καλή (από ότι ακούγεται τουλάχιστον), η Ολλανδία δεν μπορεί να μας προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας μέσω μιας συμμαχίας μαζί της.

Chris

Σωστό αυτό το δεν πρέπει να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Για το λόγο αυτό ακριβώς δεν πρέπει να συγκρίνουμε παράκτια περιπολικά με πραγματικές φρεγάτες.

Thatcherite

Μα ο πιό καλός τρόπος να συγκρίνουμε μήλα με μήλα είναι να βάλουμε ως κοινό παρανομαστή σε ΟΛΕΣ τις λύσεις τις TICO, και μετά βλέπουμε τι προτιμάμε.

Οι Αμερικάνοι μας έχουν δώσει μέχρι τώρα 25 Αντιτορπιλικά (2 Gleaves, 10 Fletcher, 7 Gearing, 4 Adams) και τρεις φρεγάτες (Knox). Επίσης παραχώρησαν τα 4 Kidd ενώ εμείς παραγγέλναμε φρεγάτες και υποβρύχια από την Γερμανία. Συνολικά μας πρότειναν 30 μεγάλα πλοία (δεν βάζω τις Canon τα αποβατικά, την Ναυκρατούσα, τα υποβρύχια και το πλήθος των ναρκαλιευτικών κτλ) από τα οποία δεχτήκαμε τα 26 και αρνηθήκαμε τα 4. Με την ελάχιστη εξαίρεση των δύο S και των 4 ΜΕΚΟ, πάνω από 50 πλοία του Νατοικού στόλου του ΠΝ προήλθε από παραχωρήσεις πλοίων του USN που ήταν πλεονασματικά, ή από μεταχειρισμένες Ολλανδικές S. Έχουμε ΠΝ λόγω παραχωρήσεων και μεταχειρισμένων, και φυσικά έτσι μόνο μπορεί να είναι, στην Ελλάδα ζούμε.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είμαι σίγουρος γιατί να ήμαστε εμείς που συνδέουμε την ενδιάμεση λύση? Όταν οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο δεν είναι λογικό να πούμε ότι μας ενδιαφέρει να πάρουμε τα Tico, τελεία, όπως πήραμε τα προηγούμενα 26 μεγάλα πλοία ή όπως μας πρότειναν να πάρουμε τα Kidd? Και οι Τούρκοι, όταν πηρανε 8 (!) Perry δεν έγινε η παραχώρηση ενώ είχαν ήδη παραγγείλει τα Barbaros από την Γερμανία?

Και γιατί εμείς ερχόμαστε και εμείς οι ίδιοι θεωρούμε ότι τα πολεμικά ναυτικά των χωρών του Νατο είναι divisions των ναυπηγείων της κάθε χώρας, ενώ διαπραγματευτικά δεν μας συμφέρει και πιο σημαντικό, δεν είναι αυτή η πραγματικότητα? Από τις εκατοντάδες παραδειγμάτων παραχωρρήσεων του USN σε οποιαδήποτε χώρα, υπάρχει ΕΝΑ παράδειγμα που να συνδιάστηκε παραχώρηση πλεονασματικού πολεμικού πλοίου με παραγγελία σε ιδιωτικό ναυπηγείο?

Και όταν εμείς οι ίδιοι πέρναμε τις 8 επιπλέων S, δεν ισχύει ότι παράλληλα διαπραγματευόμασταν τις Γερμανικές ΜΕΚΟ και καταλήξαμε εκεί και όχι στις Ολλανδικές Μ?

Νομίζω όλοι συμφωνούμε στην σύγκριση του μήλου με το μήλο, απλώς αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Manolis1

Arleigh Burke δεν έρθουν ούτε τώρα αλλά ούτε στο άμεσο μέλλον. Δεν νομίζω ότι αξίζει να δώσουμε 4,5-5 δις για 4 mmsc και 1 ticonderoga (ακούστηκε ότι μόνο 1 δίνουν). Και μόλις αποσυρθεί το μοναδικό tico σε 7-10 χρόνια τι; Θα μείνουμε με τις mmsc στο χέρι. Επίσης η πρόταση των Άγγλων δεν είναι σίγουρο ότι δεν δίνει πλοία αεράμυνας περιοχής. Οι type 31 κάλιστα μπορούν να γίνουν τέτοια πλοία και μάλιστα με λογικό κόστος + ότι οι type 23 θα ήταν οι τέλειοι αντικαταστάτες για τις S. Ακούστηκε πως οι Γάλλοι με 5 δις δίνουν 4 Belharra + 2 Lafayette + 1 Fremm. Αν ισχύει Γαλλία δαγκωτό.

Για εμένα η σειρά είναι
1) 4 Belharra + 2 Lafayette + 1 Fremm (αν ισχύει η προφορά που ακούστηκε)
2) 4 Type 31 (Iver Huitfeldt) + 3 Type 23
3) 4 Sigma 11515 HN + 2 M
4) 4 mmsc + 1 tico (αν δώσουν 2 tico χωρίς να τα ξηλώσουν και μας κάνουν να πληρώσουμε μια περιουσία για να τα αναβαθμίσουμε ίσως βάλω την πρόταση των αμερικάνων τρίτη στην λίστα).

Polaris

Επειδη ακριβως δεν συγκρινουμε μηλα με πορτοκαλια δεν ειναι δυνατον να συγκρινουμε LCF και Type 45 με τα TICO. Ειναι δυνατον πλοια στην αιχμη της τεχνολογιας με μεγαλο οριζοντα μπροστα τους να συγκρινονται με τους δυνοσαυρους;
Επισης δεν μπορουμε να συκρινουμε Sigma και MMSC με Type 31 και Belharra, τα μεν ειναι κορβετες τα δε φρεγατες.
Ας αποφασισει το ΠΝ τα πλοια που θελει και πιστευει οτι του ταιριαζουν και μακαρι να μην ενδωσει σε τυχον πολιτικες πιεσεις. Ειναι σημαντικη επενδυση αυτη που θα γινει και θα πρεπει να κοιταει το μελλον και οχι το παρελθον.

BreguetXIX

Πέρα απο αεράμυνα (και αυτο τις σπάνιες φορές που θα αφηνουν το λιμάνι), τα ΤΙΚΟ θα προσφέρουν και εναν ατελείωτο λογιστικό πονοκέφαλο. Για αρχή η υποστηριξη τους στοιχίζει πολύ, λόγω μεγάλου πληρώματος και κατανάλωσης. Φυσικά ύπάρχει η λύση να τα δέσουμε στην Σούδα και να υποκρινόμαστε πως έχουμε αντιτορπιλικά. Είναι ενα καθόλα πιθανό σενάριο αφού το ΠΝ έχει παράδοση στις ανορθολογικές επιλογές, με την λίστα να μετρά μεταξύ άλλων: ZUBR, knox, Adams, type209aip, ΕΛΛΗ Νο6-10 + Εκσυγχρονισμός. Πάλι καλά που γλυτώσαμε τις KIDD, που τις φορτώθηκαν οι Ταιβανέζοι σε τιμή που εφτασε το 50% όσων έδωσαν την ιδια περίοδο οι Ισπανοί για τις ολοκαινουργιες De Bazan.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα πιο πρακτικά -ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ- προβλήματα. Τα πλοία είναι δεινόσαυροι 35+ χρόνων, εχουν αναγκη για εκσυχρονισμό στο μηχανολογικό τους τμήμα, ενώ χαρακτηρίζονται απο περίπλοκα, πανάκριβα και εκτός παραγωγής ηλεκτρονικά (πχ SPY-1A, SQ53A).

Τα ΤΙΚΟ ήταν ήδη πονοκέφαλος για το USN το δεύτερο μισό του 2010 (Παραθετω σειρα σχετικών αρθρων). Τι σας κανει να πιστεύετε πως το ΠΝ δεν θα πυροβολησει τα πόδια του σκορπώντας άλλη μια φορά πολύτιμα χρήματα, για να κυνηγά χίμαιρες??

https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2003/8/1/2003august-navy-to-modernize-aging-aegis-cruisers
https://www.popularmechanics.com/military/navy-ships/a26632/us-navy-no-cruiser-replacements/
https://www.defensenews.com/naval/2019/12/24/pentagon-proposes-big-cuts-to-us-navy-destroyer-construction-retiring-13-cruisers/
https://www.defensenews.com/naval/2019/03/18/once-again-the-us-navy-looks-to-scrap-its-largest-combatants-to-save-money/

TCP

Why do you assume that the only way to acquire ABs or Ticos is to order 4 MMSCs? May I remind you that the negotiations for the delivery of two ABs (as you reported several months ago) had been under way for a long time when the Greek government was negotiating the acquisition of two [email protected] frigates and nothing else? At that point in time, there was no mentioning of acquiring MMSCs as a prerequisite for the delivery of two ABs to Greece. The acquisition of ABs or Ticos is not necessarily related to the purchase of MMSCs. It could be part of the wider US-Greek alliance in the region. Therefore, the Hellenic Navy could opt for a combination of [email protected] or A200 or Sigma AND ABs or Ticos. For example, 4 [email protected] and 2 Tico, or 4 Sigma and 2 AB etc.
In my view, that would be the optimal solution.

Fiorentino

‘όπως MMSC, [email protected], MEKO είναι κόκκινο πανί.’ Εντάξει καταπληκτική πρόταση.. Για πολλούς! 😄😄
Πέραν της πλάκας η αλήθεια είναι ότι το ναυτικό καλείται να ισσοροπησει ανάμεσα σε πολιτικες προτάσεις και στις ανάγκες του τώρα, του άμεσου μέλλοντος και του απώτερου καθώς οι επιλογές του θα καθορίσουν στο μέγιστο βαθμο τη μορφή του για τα επόμενα 30 χρόνια. Μακάρι να κάνουν τη βέλτιστη επιλογή. Ότι και να θέλουμε εμείς, το ναυτικό και οι προϊστάμενοι του αποφασίζουν.

kyrNG

Επειδή η τελευταία παράγραφος έχει, δικαίως, αρκετά “αν”, μήπως τελικά είναι καλύτερο να περιμένουμε “ΑΝ” θα έρθουν οι τελικές προτάσεις όλων, τι προσφέρουν και σε ποιο κόστος, πριν ξαναμπούμε σε μια ατέρμονη συζήτηση υποθετικών “ΑΝ”;

Αλλιώς, μη γνωρίζοντας τι μας προσφέρεται, είμαστε νομίζω σε μια κατάσταση “ΑΝ” η γιαγιά μου είχε ρόδες, θα ήταν πατίνι….

dlj78

Διάβασα σήμερα ότι η νέα γαλλική πρόταση θα είναι 5 δις με ενδιάμεση λύση μια fremm και μια αναβαθμισμενη laFayette.
Πολλά θα διαβάσουμε έως την τελική επιλογή.
Ότι αναφέρει το άρθρο είναι σωστό. Λίγο υπομονή να κάνουμε..

niknik

Ενοειτε πως δεν ειναι μερος για υβρεις εδω. Εδω λεμε τις αποψεις μας,σωστες ή λαθος.
Αλλα και εσεις προσπαθειτε να παρουσιασετε καποια πραγματα απο διαφορετικη σκοπια.
Ακομα και οι ιδιοι οι Αμερικανοι μιλανε για προβληματικα πλοια αλλα εσεις τα βρισκετε ολα καλα. Η LM προσπαθει εδω και 3 χρονια να πασαρει τις MMSC στο ΠΝ, χωρις ομως να τους δινουν σημασια. Αυτο λεει πολλα. Ο μονος τροπος για να τις αποδεχοταν το ΠΝ,ηταν για να εξασφαλισει τα 2 ΑΒ που επιθυμουσε. Και ηταν η μονη προταση που η ενδιαμεση λυση ηταν καλυτερη απο τη βασικη.
Στα υπολοιπα ολα συμφωνω με την αναλυση σας. Απλα ο καιρος περναει και στο τελος θα ξεμεινουμε με φουσκωτα.
Η μονη λυση που προσφερει αεραμυνα περιοχης ειναι η Belharra HN. Και αυτο γιατι τα 32 κελια που φερει,προσφερει εναν αριθμο πυραυλων ικανο για αεραμυνα περιοχης. Ειτε με 16 Aster 30/8Aster 15/32 Camm ειτε με 16 Aster 30/16 Aster 15. Αν και θα ευχομουν απο τπν Αι Βασιλη την εκδοση με τα 48 κελια…
Απο κει και περα,συμφωνω πως πρωτα πρεπει να ξεκαθαρισει το ΠΝ τι θελει.Θελει πλοια με αεραμυνα περιοχης ή θελει πλοια πολλαπλων ρολων; Καποια στιγμη πρεπει να αποφασισουν επιτελους. Γιατι,λεμε μεν για τους πολιτικους και για το αν θα ειναι πολιτικη η αποφαση,αλλα και το ΠΝ δεν εχει ξεκαθαρισει τη θεση του.
Διαμορφωσε ενα πλοιο οπως το θελει με δυνατοτητες αεραμυνας περιοχης,γιατι αυτη ηταν η επιθυμια του, αλλα απο την αλλη κοιταει και πλοια πολλαπλων ρολων. Αυτα μονο σε μπανανιες γινονται. Λες και δεν εχουν αποφασισει ουτε οι ιδιοι τι πλοια θελουν
Αποψη μου ειναι προμηθεια τωρα πλοιων με αεραμυνα περιοχης,συν μια αξιολογη ενδιαμεση λυση.και στη πορεια αγορα μεταχειρισμενων πλοιων πολλαπλων ρολων.

THAN

Ολες οι λυσεις που προσφέρονται εχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους..
Η αποψή μου ομως ειναι 4 μπελαρες στην ελληνική διαμόρφωση και οτι μπορούμε να παρουμε απο λαφαγετ σαν εδιαμεση λύση …
Πρεπει να το τολμήσουμε σαν Εθνος και να επενδύσουμε στο ΠΝ.
Ναυτική χώρα είμαστε με τεράστια ΑΟΖ και ζούμε σε τοξικό περιβάλλον με κακόβουλο γείτονα..
.Οσο πιο ισχυρό ναυτικό τόσο πιο ισχυρά πόδια να στηριζόμαστε θα εχουμε….

flashg

Μαζί με το TICO θα μας δώσουν και καμιά 100η πυραύλους SM2? Γιατί εμείς είμαστε ικανοί να το έχουμε μόνο με τα κανόνια του αν δεν μας δώσουν τζάμπα πυραύλους. Και τις adelaide γι αυτό δεν τις πήραμε. Αν το ΠΝ θέλει πλοία Αεράμυνας περιοχής τότε ας αγοράσει 2. Τα λεφτά φτάνουν για 2 πλοία αεράμυνας περιοχής+2 κορβέτες. Αλλά μάλλον δεν αποφασίζει το ΠΝ ποιο πλοίο θα πάρουμε.

stuart

Για να συγκρινουμε παρομοιες προσφορες ομως, πρεπει να δουμε και τι δινουν οι Γαλλοι, αν παρουν βαση στη Λερο π.χ. Δινουμε 4 βασεις στις ΗΠΑ, συζητωντας για επιπλεον 5, και εκεινοι συνδεουν την παραχωρηση tico με την αγορα 4 mmsc. Αν μας βλεπουν οντως σαν στενους συμμαχους και πυλωνες σταθεροτητας, τοτε τα tico πρεπει να γινουν προσιτα χωρις αλλες προυποθεσεις. Αλλιως, αντι για παραπανω, μπορουμε να μειωσουμε και τις διαθεσιμες βασεις..

Observer

Είπα, αν οι ΗΠΑ μας βάζουν τη θηλιά στο λαιμό, τότε 4 ΜΜSC με ελληνική συμμετοχή στο σχεδιασμό προωστηρίου, με δικές μας επιλογές όπλων. Και bonus τις 4 LCS που αποσύρονται αλλά με τη δυνατότητα να τα εκσυγχρονίσουμε όπως θέλουμε. Κινητήρες και όπλα δική μας επιλογή, και έχουμε άμεσα 4 νέα πλοία και 4 μελλοντικά + 4 meko. Με λίγη φαντασία, με τα λεφτά των πετρελαίων και 4 belharra.

Mikros-hroas

Ερωτήσεις κρίσεως;
Ποια πλοία έχουν το πιο αθόρυβο μηχανοστάσιο;
Έχουν αθόρυβο μηχανοστάσιο και υψηλή ταχύτητα!
Όχι δεν χρησιμοποιούν ηλεκτροκινητήρες!

Δεύτερη ερώτηση!
Πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα φτηνό μηχανοστάσιο;
Να χτυπηθεί από τορπίλη ή πύραυλο και να μην καταστραφούν όλες οι μηχανές;

Τρίτη ερώτηση!
Πως μπορούμε να ανεβάσουμε ταχύτητα περισσότερο στα πλοία όχι με ηλεκτροκινητήρες;

Τέταρτη ερώτηση!
Πως μπορούμε να κάνουμε ένα πλοίο να στρίβει γρηγορότερα;

Πέμπτη ερώτηση.
Πόσα πυροβόλα χρειάζεται ένα πλοίο και γιατί;
Χωριστά βαριά- μέσα- ελαφριά!

Έκτη ερώτηση:
Πόσα ραντάρ χρειάζεται ένα πλοίο και γιατί;
Κύριο- δευτερεύον- μεγάλης εμβέλειας- μικρής εμβέλειας.

Έβδομη ερώτηση:
Πόσα συστήματα κατεύθυνσης χρειαζόμαστε για τους πυραύλους και γιατί;
Ένα κύριο-δευτερεύον- άλλο;

Όγδοη ερώτηση:
Πως μπορούμε να προστατέψουμε ένα αθωράκιστο πλοίο;
Τι κατανομή πρέπει να έχει στης υπέρ κατασκευές;

Ένατη ερώτηση:
Πως τοποθετούμε τους πυραύλους σε ένα πλοίο;
Όλους μαζί- χωριστά- κατά διαστήματα;

Δέκατη ερώτηση:
Πως μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα φτηνό πλοίο;
Με πια λογική; Των Δανών; Των Βρετανών; Άλλη;

Εντεκατη ερώτηση:
Το μέγεθος-εκτόπισμα κοστίζει ακριβά;
Πρέπει να φτιάξουμε ένα μικρό -μεγάλο ή πολύ μεγαλύτερο πλοίο;

Δωδέκατη ερώτηση:
Τι είδους πλοίο θέλουμε;
Για μια χρήση; Για πολλές χρήσεις; Να είναι πολλαπλών αποστολών;

Δέκατη τρίτη ερώτηση;
Πόσους πυραύλους πρέπει να έχει το πλοίο μας και γιατί;
Αριθμός- τύπος- δυνατότητες-κόστος;

Δέκατη τέταρτη ερώτηση.
Αριθμός αντιπυραυλικών συστημάτων;
Πόσα θέλουμε και γιατί αναλυτικά;
Τύπος- αριθμός- δυνατότητες;

Δέκατη πέμπτη ερώτηση:
Μεταφορά φουσκωτών UAV, αποβατικών, υποβρυχίων σκαφών, ελικοπτέρων;
Αριθμοί και μέγεθος και γιατί;

Δέκατη έκτη ερώτηση:
Πόσες καμπίνες πρέπει να έχει επιπλέον από το μεταφερόμενο πλήρωμα;
Γιατί- ανάλυση- αριθμός.

Δέκατη έβδομη ερώτηση.
Πόσα αμφίβια θωρακισμένα ή τεθωρακισμένα πρέπει να μεταφέρει;
Πόσα από αυτά μπορεί να τα ρίξει στην θάλασσα;
Πόσα κανονικά θωρακισμένα ή τεθωρακισμένα μπορεί να μεταφέρει μέσα;
Πως πρέπει να είναι διαμορφωμένη η πρύμνη για απόβαση- αποβίβαση- ρίψει
φουσκωτών, αμφίβιων θωρακισμένων και τεθωρακισμένων.

Δέκατη όγδοη ερώτηση:
Πόσα LCPV, LCM, CB-90 πρέπει να μεταφέρει;
Γιατί- αν μπορεί να πάρει και οπλισμένα με πυραύλους πλοιάρια;’

Δέκατη ένατη ερώτηση:
Πόσα Σινούκ και Απάτσι μπορούν να μπουν στο υπόστεγο;
Πόσα μπορούν να απογειωθούν ταυτόχρονα;

Εικοστή ερώτηση:
Κόστος πλοίου μεγέθους καταδρομικού;
Κόστος πλοίου μεγέθους αντιτορπιλικού;
Ελάχιστο κόστος με τα βασικά;
Μέτριο κόστος με περισσότερα;
Μέγιστο κόστος με ότι θες επάνω;

Δεν θα συνεχίσω να γράφω μέχρι αύριο για να σας αποδείξω το αυτονόητο.
Ότι γίνετε να τα κατασκευάσουμε στην Ελλάδα με φτηνό κόστος!

Μα δεν μπορούμε να τα κατασκευάσουμε στην Ελλάδα;
Αυτές της μπούρδες μην της ξανά διαβάσω.
Α δεν γίνετε και σας κάνω τον έξυπνο ε;
Όχι!

Θα μαζέψω την ίδια ομάδα που ανέλαβε και τελείωσε τα υποβρύχια για
να αναλάβουν να περατώσουν τα πλοία.

Θα μαζέψω τρεις ομάδες για την σχεδίαση γιατί τόσους ξέρω.

Θα ψάξω τα πάντα σε χαμηλές τιμές ανθρώπους ξέρω στο εξωτερικό πολλούς.

Θα φτιάξω ότι λείπει μόνος μου και σε συνεργασία με άλλους.

Θα αρπάξω τα πάντα από τους ξένους ακόμα και από την Τουρκία με
βιομηχανική κατασκοπία και θα τα καταφέρω.

Κινητήρες και συστήματα δυτικά μπορώ να τα βρω και στην Κίνα που εκεί
κατασκευάζονται κατόπιν αδείας!
Ναι κατασκευάζονται κατόπιν αδείας και κοστίζουν το μισό!
Τα πάντα κατασκευάζονται στην Κίνα γιατί να μην τα πάρω από εκεί μόνος μου;

Πόσο θα κοστίσει ένα τέτοιο πρότζεκτ;
Αναλόγως το τι θα καταφέρω να αρπάξω-φτιάξω- βρω.

Κόστος πλοίου μεγέθους καταδρομικού 20.000 τόνοι με τα βασικά 750 εκατομμύρια ευρώ!
Κόστος πλοίου μεγέθους αντιτορπιλικού 12.000 τόνοι με τα βασικά 650 εκατομμύρια ευρώ!
Με δυνατότητα μεταφοράς LCM, CB-90, φουσκωτών, αμφίβιων θωρακισμένων, σινουκ,
απάτσι, UAV, υποβρυχίων, ανθυποβρυχιακών σκαφών και ότι ακόμα θέλετε.

Voltron

Με ολο το σεβασμο, νομιζω οτι εχουμε αρχισει και ξεφευγουμε. Τι ακριβως ψαχνουμε στην ενδιαμεση λυση; Ψαχνουμε και καλυψουμε τα κενα μεχρι να ερθουν οι νεες μοναδες και τον εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ συν την αποσυρση των παλαιοτερων πλοιων η’ να καλυψουμε την παγια αναγκη της αμυνας περιοχης; Η αποψη μου ειναι πως για την αμυνα περιοχης θα πρεπει να στραφουμε σε νεοτευκτα πλοια ετσι ωστε να επιτευχθει ο στοχος της αμυνας περιοχης σε μεγαλο βαθος χρονου με ικανα μεσα, για να μη βρεθουμε στη δυσαρεστη θεση μετα απο 10-15 ετη (βλ.Α/Τ Αdams) να ξαναψαχνουμε για αλλες λυσεις.

evaggelos

τα τικο αποσυρονται ετσι κι αλλιως απο τις ηπα αρα ατοπο να παρεις mmsc κ τικο μπορεις να ζητησεις 2 τικο σκετα τα δινουν? κανενα ναυτικο δεν δινει πλοιο αεραμυνας περιοχης ουτε κ οι αμερικανοι ab θα ειμαστε σχετικα τυχεροι αν μας δωσουν 2 τικο.Οι ολλανδοι ακομα και χωρις της μ εχουν ενα καλο κ απροβληματιστο σκαρι με γνωστα σχετικα συστηματα,οι γαλλοι εχουν ενα νεο προτζεκτ αλλα με ελειμα το ciws κ την ενδιαμεση οι αγγλοι ισως για μενα εχουν καλυτερα πραγματακια η 31 κ η23 ειναι καλα πλοια με πολλες δυνατοτητες.Τελος οπως δηλωσε ο πρωθυπουργος θελουμε 4 πολλαπλων ρολων οχι αεραμυνας,αν θελουν αεραμυνα οι συμμαχοι στο αμερικα βγαζουν εκτος τικο ας παρουμε κ τετοιου τυπου.

andreasmp412c

Θεωρω ατοπη τη συγκριση… Τα τικο που θα μας δοθουν, παρα την υποστηριξη που θα εχουν, δεν παυουν να ειναι παλια και ακριβα ως προς την συντηριση πλοια. Οι αντιστοιχες εναλλακτικες των αλλων χωρων παλι ειναι πολυ πιο συγχρονες σχεδιασεις, με λιγοτερα χρονια υπηρεσιας και μεγαλυτερο οριο ζωης. Οι μεν μας δινουν ενα πλοιο που ουτως η αλλως θα το αποσυρανε και το συγκρινουμε με πιο νεα πλοια που αναμενεται να υπηρετησουν για πολλα ακομη χρονια σταναυτικα τους… Γιατι με τη λογικη σας ας μας δωσουν τοτε και οι αμερικανοι καποια ΑΒ νεωτερων flight αντι για τικο.

Στη τελικη πρεπει να διαλεξουμε τι θελουμε.Α/Α περιοχης απ την ενδιαμεση λυση για τα επομενα 10-15 χρονια και μετα ψαξιμο ξανα απ την αρχη, ή απ τις νεες φρεγατες που θα μας καλυψουν για 40+ χρονια;

GATA

Πρεπει σαν αρχη να ορισετε τι ακριβως εννοειτε/σημαινει με το “αεραμυνα περιοχης” , τι μας καλυπτει και τι οχι. Αλλο (ας πουμε τελειως αυθαιρετα) το
Α.δυνατοτητες αεραμυνας περιοχης (πχ Adelaide)
B.Καθαρο πλοιο ΑΑW (πχ LCF)
Γ.Αντιτορπιλικο/Καταδρομικο με 90+ κελια πληρως ικανο για AAW (ΑΒ/TICONDEROGA)

Υστερα , αναφερετε πως καλυπτει την παραπανω απαιτηση πλοιο με μονο ρανταρ στην S Band με 16 η 32(στην καλυτερη) κελια (πιθανον χωρις πυραυλο μεσου βεληνεκους?)την στιγμη που με βαση το NATO Anti Air Warfare (NAAWS) ιδανικος συνδυασμος για τον ρολο ειναι 2 radar (VSR+MFR) οπως πχ :
-Στην περιπτωση της SIGMA 11515(APAR2 & NS110/200) με minimum 16 κελια ΜΚ41 δλδ 12 SM-2 , 16 ESSM B2 , 21 RIM-116 B2 η οποια μπορει να θεωρηθει πως καλυπτει την απαιτηση ΑΑW απο αποψη αισθητηρων και “δακτυλιων” ΑΑ αμυνας και οριακα απο αποψη αναχορηγιων ακομα και στο χειριστο σεναριο των 16 κελιων. Εαν μπει σαν υποθεση προσθηκη 2χ3 ExLS η εξτρα MK41 , προφανως και μιλαμε για γεωμετρικη απογειωση των επιδοσεων.

12 sm-2 ανα πλοιο χ 4 πλοια = 48 SM-2 για οριακο αποθεμα χωρις αναχορηγιες. Πιστευει κανεις πως προκειται η Ελλαδα να παραγγειλει παραπανω απο αυτο το νουμερο πχ 2 φορτους=96 SM-2 ?

Capture.JPG
geo79

εγω βλεπω οτι τα εχουν κανει σαλατα,σπαστε τα κουκια επιτελους να ξεμπερδευουμε,ο ενας μας ξινιζει ο αλλος μας βρωμαει,αφου ολες οι ενδειαμεσες λυσεις τις ‘΄΄φουσκωνουν” στο λογαριασμο των 4 νεων,διαλεχτε τι θελετε και τι μας κανει και με βαση την επιλογη προχωραμε και τις ΜΕΚΟ .ετσι και αλλιως λεγανε οτι εχουν δρομολογηθει 400εκ γι αυτες ποσο ικανοποιτικο να κανεις πολλα πραγματα…οσο για μεταχειρισμενες ασχετα με την επιλογη φρεγατας κινηθειτε χωριστα και παζαρευτε κατι που αξιζει..μονο type 23 δηλαδη…

PanPan

4 δις για ενδιάμεση λύση; Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε!
4 δις για πλοία που θα υπηρετήσουν το ΠΝ σαράντα χρόνια, ναι να τα πληρώσουμε.

geo79

λεφτα δεν εχουμε και θελουμε να αλλαξουμε ολο το στολο,μηπως θα επρεπε να σκεφτουμε κατι σε gowind η αντοιστιχο για να πιασουμε τους ”αριθμους” και μετα να μπουμε στο προγραμμα τις FFGX? για πραγματικα καλο πλοιο αεραμυνας?λεω εγω τωρα..

NIKIFOROS-FOCAS

Παρακαλώ μην βγάζετε από την εξίσωση τις κάτωθι δυο παραμέτρους :
1/ Ότι είτε οι Αμερικανοί είτε οι Γάλλοι μπορούν να διαθέσουν ΕΝΑ η ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΒ η FREMM έκαστη χώρα…
2/ Επειδή η αεράμυνα περιοχής (το ζητούμενο..) κυρίως παίζει για κάλυψη Ανατολικής Μεσογείου (ΚΥΠΡΟΣ – ΑΓΩΓΟΙ) μην εκπλαγείτε αν συμμετάσχει και η ΚΥΠΡΟΣ στο κόστος η και την επάνδρωση πχ κάποιας TICO (η ετέρας ακριβής ενδιάμεσης λύσης) που θα φέρει την Ελληνική Σημαία ΜΑΛΛΟΝ…

Paspas

4 FDI,2 Lafayette και 4 scorpene με 5 δις…τι λέτε;

sotis255

Οσον αφορα την αναγκη του πν για αεραμυνα περιοχης,θεωρω οτι την καλυπτει πληρεστερα η γαλλικη προταση.Απο επιχειρισιακης αποψης (με προυποθεση φορτο τουλαχιστον 24 βληματων)o συνδιασμος aster 30-Sea Fire δειχει ανωτερος του sm-2-aegis(αρχικων εκδοσεων).Το κυριοτερο ομως πλεονεκτημα της γαλλικης προτασης ειναι,οτι θα προσφερουν αυτην την αεραμυνα περιοχης σε βαθος χρονου(τουλαχιστον για 15-20 χρονια μεχρι τον πρωτο εκσυγχρονισμο) .Οσον αφορα τωρα τα tico,το κυριο πλεονεκτημα των συγκεκριμενων πλοιων ειναι οτι θα προσδοσουν την πολυποθητη αεραμυνα περιοχης στο πν ΑΜΕΣΑ(σε σχεση με τις μπελαρα που θα αφησουν ενα κενο 4ετιας τουλαχιστον).Εχουν ομως(τα tico) δυο σημαντικα μειονεκτηματα.Πρωτον το κοστος χρησης τους.Ακομη και αν παραβλεψουμε το κοστος ενταξης σε υπηρεσια ( και με το μισο φορτο πυραυλων ειναι παλι πανισχυρα)και τα κοστη δημιουργιας υποδομων(ενδεχομενως να γινουν ουτως η αλλως και να ειναι αυτες που ανακοινωθηκαν για το ναυσταθμο στην κρητη) υπαρχει προβλημα.Προφανως και θα γινει παροπλισμος των μη εκσυγχρονισμενων S αλλα και παλι οι απαιτησεις τους σε επανδρωση και συντηρηση ειναι τεραστιες και θα φερουν τον προυπολογισμο του πν στα ορια του με οτι αυτο συνεπαγεται για τις συνολικες διαθεσιμοτητες του στολου.Δευτερο και κυριοτερο:Αν τυχον αποτελεσουν την ενδιαμεση λυση,τοτε προφανως θα αποδεσμευτουν τα παλαιοτερα πλοια της κλασης (που βρισκονται τωρα σε υπηρεσια).Οποτε παμε σε πλοια 30+ετιας,τα οποια θα μπορεσουν να προσφερουν(επαρκως) τις υπηρεσιες τους το πολυ για μια δεκαετια(χωρις επιπλεον εκσυγχρονισμους).Με ικανοτητες βεβαιως οι οποιες θα βαινουν συνεχως μειουμενες λογω τις παλαιοτητας (του ρανταρ και γενικως των ηλεκτρονικων) του πλοιου,σε συναρτηση με τη τεχνολογικη εξελιξη και την αυξηση του αριθμου των απειλων που θα κλιθει να αντιμετωπισει.Αν υποθεσουμε,οτι στην καλυτερη περιπτωση ΚΑΙ οι 4(βασικης εκδοσης) mmsc(πακετο με τα tico) θα ειναι πληρως επιχειρησιακες (χοντρικα) γυρω στο 2026-27,σημαινει οτι θα εχουμε αεραμυνα περιοχης(μεσω των tico)το πολυ για 4 ακομη χρονια,απο τη στιγμη που θα ειναι επιχειρησιακη και η τελευταια φρεγατα(mmsc).Αρα θα χρειαστουμε αμεσα πλοια με ικανοτητα αεραμυνας περιοχης.Με απλα λογια αν παμε σε tico-mmsc θα πρεπει(χοντρικα) σε τρια με τεσσερα χρονια απο τωρα να γινει ξανα διαγωνισμος(και αμεση υπογραφη συμβασης) για τουλαχιστον 2πλοια αεραμυνας περιοχης.Ειλικρινα πιστευει κανεις απο εμας,οτι αυτο ειναι εφικτο;

John69

Η σοβαρότερη τοποθέτηση για το θέμα κατά την άποψη μου είναι του κ. Δ. Μητσόπουλου στον Λ. Καλαρρύτη στις 25/11/2020 (youtube). Νομίζω ότι θα επηρεάσει τις απόψεις σας.

harval

Συνηθως οταν σε ενα εντυπο ενα θεμα δεν τραβαει,δεν γραφει το εντυπο το εγκαταλειπει. Η Πτηση το τολμα.Το δεχομαι εν μερει.
Εχουμε και λεμε.
Ο μονος λογος που το ΠΝ ζητα απαραιτητα πλοια Α/Α περιοχης απο Αμερικανους (Τικο) ειναι διοτι γνωριζει οτι τα 4 MMSC με τιποτα δεν καλυπτουν απαιτησεις κοστους, αξιοπιστιας, ανθυποβρυχιακου πολεμου, εμβελειας (αυτονομιας)..
Δεν εχει πεισθεί ουτε το ΠΝ απο αυτα τα πλοια. Και βασει των αρθρων που εχουμε διαβασει και στην Πτηση ,αρχιζει σιγα σιγα και το Αμερικανικο ναυτικο να εχει αμφιβολιες. Τιποτα σιγουρο βεβαια,αλλα υπαρχει καπνος. Και ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ αλλο προσφερομενο πλοιο δεν υπαρχει καπνος.
Ορθως οι Belharra μπορουν να ειναι και Α/Α περιοχης αν εξοπλιστούν με Aster 30.
Αλλα δεν καταλαβα γιατι οι T31, Sigma, Meko A200 δεν μπορουν να γινουν Α/Α περιοχης? Τα πλοια προσφερονται σε απλες εκδοσεις γενικης χρησης πολυ κατω του 1 δις /πλοιο. Με ενα καλο ρανταρ Thales και SM2 στους MK41 που ηδη προσφερουν γινονται θαυμασια πλοια A/A περιοχης. Και βεβαια αναλογου κοστους με Belharra HN, δηλαδη θα πλησιαζουν ,ισως, το 1 δις.
Εν τελει εχουμε τα εξεις μηλα
Με 3,5-4 δις πανω κατω εχουμε 4 φρεγατες Α/Α περιοχης ειτε α) Belhara,ειτε β) Sigma ,ειτε γ) T31, ειτε δ) ακομα και τη μικρη Α200.. Ισως οι υπολοιπες λυσεις εκτος των Γαλλων να ειναι και λιγο πιο οικονομικες. Λιγο ομως.
Ολοι οι παραπανω προσφερουν ενδιαμεσες λυσεις ,ικανες ,αλλοι Ισως οχι αμεσα παραδοτεες ,αλλοι παλι αμεσα ,αλλα ολες δεν ειναι Α/Α περιοχης. (Μονο οι Γαλλοι αν δωσουν Fremm)
Και παμε στα τελευταια (μηλα ???)
4 φρεγατες κοντα στα 4 δις με εγνωσμενα προβληματα αξιοπιστιας που θα…. λυθουν. Χωρις σοναρ τροπιδας,Χωρις τορπιλες. (οι VL Asroc θα καταλαμβανουν κελια) Με ταχυτητα κοντα στους 30 κομβους,πολυ κοντα στους υπολοιπους ,αρα ακυρωνεται η χρηση γαστρας semi planing η οποια στερει την δυνατοτητα σοναρ και καλης πλευσης σε πολυ κακο καιρο. Και το ποιο αστειο. Για να εχει αναλογη αυτονομια θα πρεπει να ταξιδευει με 10 κομβους
Ειναι λογικο αν το ΠΝ πιεζεται για αυτην την τελευταια λυση ,να θελει σαν ενδιαμεση ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 θηρια με 122 κελια,με τα μισα γεματα SM2 και Aegis, (Δηλαδη σου λεει το ΠΝ …θα δωσω κατι παραπανω σε φραγκα για οπλα αλλα για 10 χρονια θα εχω στην θαλασσα 2 πλοια με 61 SM2 και 244 Essm εκαστο)
Οποτε απλα οι ανθρωποι στο ΠΝ ισορροπια θελουν να επιφερουν στις αφορητες Αμερικανικες πιεσεις.

Αυτη ειναι η πραγματικοτητα . Ολα τα υπολοιπα ειναι ωραιοποιησεις.
Θα δειξει ομως.
Αλλωστε οπως λεμε ,εμεις εδω σχολιαζουμε απλα για το κεφι μας. Παντα με φιλικη διαθεση.

B-2SpiritPilot

Εμείς σαν αναγνώστες μπορούμε να είμαστε ο ένας αμερικανοφιλος ο άλλος γαλλοφιλος εγώ ολλανδοφιλος κτλπ. Αυτοί που περνουν τις αποφάσεις μήπως καταναλώνουν κάτι που δεν έχουμε……… χρόνο. Και όσο για τα πλοία, εγώ θα προτιμούσα νεοκατασκευασμενες κορτενερ! Φανταστείτε ένα σκαρί που το ξέρεις, ξέρεις τι να διορθώσεις και δεν χρειάζεται να εκπαιδεύσεις για την χωροταξία τουλάχιστον κανέναν. Παράλογο;

Tasos96

Αν χρειαζόμαστε αεράμυνα περιοχής το ότι η Αμερικανοί προσφέρουν ενδιάμεση λύση 2 κιόλας Tico είναι απλός μια υπόθεση. Και γενικά ότι έχει να κάνει με Αμερική κρατάμε μικρό καλάθι, ειδικά από την στιγμή που δεν μπορούν να αποχωριστούν 2 ΑΒ αρχικών εκδόσεων και δεν δέχονται να μας ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ (όχι να μας χαρίσουν) 6 F-35. Επίσης δεν ξέρω για τώρα τι αποδεσμεύουν, εγώ ξέρω πως όταν στο παρελθόν, όσο μακρινό και να ήταν, ζητήσαμε συγκεκριμένα όπλα όπως JASSM για τα F-16 και SM-2 (για τα Kidd) μας κρέμασαν κανονικά. Οι Γάλλοι μια χαρά όμως μας έδωσαν Scalp-eg όταν τους ζητήσαμε.
Κοινός οι αμερικανοί μας παίζουν σαν μπαλάκια και μας αντιμετοπίζουν σαν τα μικρά παιδιά της περιοχής μόνιμα. Αν θέλουν να τους πάρουμε στα σοβαρά ο μόνος τρόπος είναι με αποδέσμευση των 2 Tico και δυνατότητες αεράμυνας περιοχής στις MMSC με ικανότερο ραντάρ στην ίδια τιμή, γιατί κακά τα ψέματα τα Tico είναι ικανά αλλά και πολύ παλιά και όταν σε 10 χρόνια θα φύγουν θα χάσουμε πάλι την αεράμυνα περιοχής και θα μείνουμε με ESSM και ραντάρ rotator.
Οι Γάλλοι από την άλλη έχουν τις bel που προσφέρουν αεράμυνα περιοχής, αλλά υπάρχει το πρόβλημα μέχρι να έρθουν τι γίνεται, γιατί τις Lafa μόνο αεράμυνας δεν τις λες.
Μήπως η λύση είναι αίτημα στις ΗΠΑ για αποδέσμευση 2 Tico που έτσι και αλλιώς αποσύρουν χωρίς να κοιτάμε από πια χώρα θα κλείσουμε τις νέες φρεγάτες και αν μας αρνηθούν η λύση είναι μονόδρομος η Γαλλία.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ινδία και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας

Με την μετατόπιση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ινδία καλείται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 May 2016 #360

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά

Related News

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...

Γαλλική ρελάνς με παράδοση 2 FDI το 2025, ξεπερνούν οι Γάλλοι το “πρόβλημα” της Ενδιάμεσης Λύσης;

Σε μια έξυπνη εμπορική κίνηση, η γαλλική πλευρά προχώρησε σε μια σημαντική "προσφορά" προς το ΠΝ, προσφέροντας ένα από τα γαλλικά πλοία (από αυτά...

Τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης θέλει να δωρίσει στο ΠΝ το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια συναντήσεως που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος...