33.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Ενδιάμεσες λύσεις για το ΠΝ στο KAI 5. LaFayette, FREMM, Arleigh Burke και Ticonderoga

- Advertisement -

 
Αν κάτι είναι ανίκητο, αυτό είναι η λογική, κι όχι η βλακεία. Πάντα με βάση τη λογική, το ΠΝ χρειάζεται άμεσα πλοία, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και οι Τούρκοι δείχνουν πως κινούνται πάντα στη λογική της ένοπλης σύρραξης. Και μόνο η απεικόνιση του κατάπτυστου Τουρκολιβυκού Μνημονίου σε χάρτη, κάνει κατανοητή σε όλους την τουρκική παράνοια, αλλά και την προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Κι αν τώρα είχαμε τις δυο γαλλικές FREMM; Σκέψεις ενός μέλλοντος που δεν ήρθε ποτέ…


Η μόνη απάντηση της Ελλάδος, είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού ΠΝ. Φυσικά και η ΠΑ μπορεί να βυθίσει οπουδήποτε τουρκικά πλοία, αλλά μιλάμε για πολεμική κλιμάκωση. Ένα ισχυρό ΠΝ, με παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αποτρέψει έναν πόλεμο. Αν ο τουρκικός στόλος βρει μπροστά του ένα μάτσο γηραιά πλοία, που με το ζόρι βγήκαν από τους Ναυστάθμους, τότε θα είναι ηλίθιοι αν δεν προχωρήσουν σε κλιμάκωση. Αν βρουν απέναντί τους έναν Ισχυρό και Σύγχρονο Στόλο, τότε δεν θα τολμήσουν τίποτα. Τόσο απλά.
Το ΠΝ εκλιπαρεί για νέα πλοία εδώ και 12 χρόνια περίπου. Δεν θα πούμε τι έκανε σωστό και τι λάθος, καθώς πολλοί αρέσκονται να λένε πως φταίνε και οι αξιωματικοί του ΠΝ. Θεωρούν πολλοί, πως φταίνε οι άνθρωποι που ορκίστηκαν να φυλάττουν την Πατρίδα, με οποιοδήποτε μέσο τους δίνει η τελευταία. Σωστά; αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι μάλλον και δεν έχουν και πολύ δίκιο… Δεν έχουν και μεγάλα περιθώρια οι αξιωματικοί μας…

Επέτειος ενός έτους από την “Παραχώρηση” δυο φρεγατών FREMM στο ΠΝ. Οι φρεγάτες που δεν ήρθαν ποτέ και το αξέχαστο δούλεμα…


Τώρα, το ΠΝ έχει κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Έχει μπει σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους Γάλλους, για την αγορά δυο φρεγατών με προηγμένες δυνατότητες AAW και ASW, τύπου [email protected]. Ο λόγος είναι απλός, οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που προτίθενται να δώσουν χρηματοδότηση που να βολεύει το ΠΝ. Το ΠΝ δεν έχει παρά ελάχιστους πόρους δικούς του να διαχειρίζεται, παντού υπάρχει το Υπουργείο Οικονομικών.
Ταυτόχρονα το ΠΝ εξετάζει σε συνθήκες άκρας μυστικότητας τις αμερικανικές προτάσεις για την κατασκευή των LCS/MMSC στην Ελλάδα. Όπως έχουμε ήδη γράψει, οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να “συνυπάρξουν” με τους Γάλλους στο ΠΝ, και δεν θέλουν με τίποτα να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία να “πάρουν” κομμάτι από την ανανέωση του Ελληνικού Στόλου, ΑΝ και ΟΤΑΝ αυτή γίνει. Στην τελική, όπως είπε και Έλλην βουλευτής (που μια χαρά πολλοί δέχτηκαν όσα είπε), “δεν πειράζει να μας πάρουν και κανά νησί”.

Τι και αν μισθώναμε FREMM, oι… προβληματισμοί


Ελπίζουμε, θέλουμε να ελπίζουμε, πως αργά ή γρήγορα η Ελληνική Κυβέρνηση θα δώσει στο ΠΝ ότι χρειάζεται, ότι κι αν είναι αυτό. Πολλοί από εμάς, θα θέλαμε να δούμε για παράδειγμα Type 31/Iver Huitfeld, Omega Class, και γιατί όχι, ελληνικότατες ALS. Το πρόβλημα είναι πως το ΠΝ, βιάζεται, και δεύτερον, όλες οι λύσεις δεν φέρνουν μαζί τους ευνοϊκή χρηματοδότηση. Ούτε οι κατασκευάστριες χώρες έχουν σταθεί δίπλα μας τόσο όσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Όσο για τις ALS, μόλις λυθεί το θέμα των ναυπηγείων, ελπίζουμε πως θα “παίξουν” σαν EPC (καθώς το ελληνικό σχέδιο της ALS 115 το θεωρούμε κατά πολύ ανώτερο των Doha Class).
Πάμε παρακάτω. Αν υποθέσουμε πως μέσα στο καλοκαίρι “κλείσει” η συμφωνία με τις [email protected], αφού πλέον έχει κλείσει το θέμα του “οπλισμού”, και μέσα στο έτος κλείσει το θέμα των MMSC (αν φυσικά οι Αμερικανοί προσφέρουν όλα όσα έχουμε μάθει), τότε το ΠΝ θεωρητικά από το 2025 μέχρι και το 2030 θα καταφέρει να αποκτήσει έναν αριθμό πλοίων, δυστυχώς πολύ μικρό για τις ανάγκες του. Αλλά κάτι θα πάρει, και δεν θα κοιτάει το τουρκικό ναυτικό να ρίχνει συνεχώς νέα πλοία στη θάλασσα.

ΑΝΑΛΥΣΗ:Φρεγάτες FREMM. Βλήματα ASTER 15/30 και ραντάρ Herakles στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!


Το θέμα μας όμως σήμερα είναι, τι θα κάνει στο ενδιάμεσο. Αν υποθέσουμε πως ξεκινήσουμε άμεσα νέα ναυπηγικά προγράμματα με κάποιον “μαγικό” τρόπο, το ΠΝ δεν θα έχει σύγχρονα πλοία για να αντικαταστήσει τις παλιές S πριν το 2025-2027, ενώ και οι εκσυγχρονισμένες S θα πλησιάζουν αισίως τα …50 χρόνια. Φυσικά, μπορούμε να ζητήσουμε από την Τουρκία fair play, και να συμφωνήσουμε να μην κάνουν κάτι στην wannabe ΑΟΖ μας, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουμε νέα πλοία. Δεν θα συμφωνήσουν λέτε; τι, όχι;

Στόλος 4 (ή 6) φρεγατών, 5 υποβρυχίων και 6 (ή 7) πυραυλακάτων και τέλος; που πάει το ΠΝ;


Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συζητήσουμε για Ενδιάμεση Λύση. Εκεί που άφησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2008 να φτάσει η κατάσταση του ΠΝ, χρειαζόμαστε νέα πλοία χτες. Η προσπάθεια απόκτησης δυο φρεγατών FREMM το 2018 με “συνοπτικές” διαδικασίες, ήταν ουσιαστικά μια κραυγή αγωνίας. Χρειαζόμαστε νέα πλοία, και τα χρειαζόμαστε τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Καθώς έχουμε στραφεί σε Γαλλία και ΗΠΑ για νέα πλοία, θα πρέπει εκεί ίσως να αναζητήσουμε και λύσεις για μια ενδιάμεση κατάσταση. Ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν πλοία με πραγματική αξία για εμάς κάπου αλλού. Όπως θυμούνται οι αναγνώστες μας, έχουμε “σκανάρει” την παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν κάποιες λύσεις, αλλά είναι λίγες.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;


Οι γαλλικές “λύσεις”
Η Γαλλία δεν έχει και πάρα πολλά πλοία που να μας ενδιαφέρουν. Αν και οι Γάλλοι πολύ θα ήθελαν να ξεφορτωθούν σε εμάς κάποιες αρχαιοπρεπείς φρεγάτες, χωρίς αξία για εμάς, εντούτοις δυο είναι οι λύσεις που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν. Οι LaFayette (προφανώς οι δυο που δεν θα εκσυγχρονιστούν) καθώς και κάποιες από τις υπάρχουσες FREMM, είναι μάλλον οι μοναδικές που θα μπορούσαν να προσφερθούν στη χώρα μας.

Oι πρώτες δυο LaFayette διαθέσιμες προς πώληση το 2020, βραζιλιάνικο ενδιαφέρον


Για τις LaFayette έχουμε γράψει μάλλον πρώτοι, σχεδόν 2 χρόνια πίσω. Σύγχρονα πλοία, με ηλικία ανάλογη των ΜΕΚΟ200ΗΝ, αλλά υποεξοπλισμένα, με οπλισμό που υστερεί σημαντικά ακόμη και σε σχέση με τις πυραυλακάτους κλάσης Super Vita. Ίσως είναι υπερβολή να τις χαρακτηρίσουμε “φρεγάτες”, αλλά μάλλον είναι πολύ καλά εξοπλισμένα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης. Στην περίπτωσή μας, υστερούν ακόμη και σε σχέση με τις Kortenaer, καθώς δεν έχουν εξοπλισμό ASW, και βασίζονται στο οργανικό τους ελικόπτερο για ανθυποβρυχιακές αποστολές.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;


Στα πλεονεκτήματά τους είναι το πολύ χαμηλό κόστος χρήσης τους (κινητήρες diesel), οι χαμηλές ανάγκες στελέχωσης, αλλά και το πολύ μικρό κόστος εισαγωγής τους σε ελληνική υπηρεσία. Στις αποθήκες του ΠΝ υπάρχουν πύραυλοι Crotale για το αντιαεροπορικό σύστημα, ενώ το ΠΝ θα μπορούσε να εξετάσει την αντικατάσταση του πυροβόλου των 100 χιλιοστών με κάποιο OtoMelara 76 mm, ακόμη και την τοποθέτηση ενός Phalanx από κάποια μη εκσυγχρονισμένη S. Το θέμα είναι πως ακόμη και χωρίς δυνατότητες ASW, το ΠΝ θα μπορούσε να αποκτήσει σχετικά σύντομα δυο πλοία, με μικρές ανάγκες συντήρησης, που θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Το Παρίσι ΔΕΝ νοικιάζει φρεγάτες στην Αθήνα; Η Ελλάδα θέλει [email protected] και να μισθώσει FREMM, η Γαλλία να “σπρώξει” τις La Fayette σαν ενδιάμεση λύση


Το θέμα των φρεγατών FREMM το έχουμε θίξει το 2018, τόσο πολύ που μάλλον θα είναι, αν όχι πλέον επίπονο, αλλά σίγουρα κουραστικό για τους αναγνώστες μας. Η αξία των πλοίων είναι αδιαμφισβήτητη, αν και πρέπει να σημειώσουμε πως ο προσανατολισμός τους παραμένει σε ρόλους ASW. Εντούτοις, η δυνατότητα βολής πυραύλων ASTER 15/30 αλλά και SCALP Naval τις κάνει πολύτιμες, ίσως τόσο πολύτιμες που δύσκολα πλέον να τις αποχωριστεί το Γαλλικό Ναυτικό.

La Tribune: Σύγχυση μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας για το θέμα της ενοικίασης των φρεγατών FREMM


Άλλωστε, το κόστος δυο ελαφρά μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM είναι κάπου ανάμεσα στα 500 και 600 εκ. ευρώ εκάστη. Συνεπώς, πολύ δύσκολα θα τις έδιναν χωρίς τίμημα οι Γάλλοι (ΑΝ υποθέσουμε πως θα τις έδιναν). Η παραγγελία της Ελλάδας για 2 [email protected] δεν είναι και τόσο μεγάλη για να υποστηριχτεί μια τόσο ακριβή “παραχώρηση”, άρα, ή θα πρέπει να πληρώσουμε τις FREMM (λογικό), ή να τις “νοικιάσουμε”, στη λογική που προωθούνταν μια τέτοια λύση το 2018. Με κόστος όμως εξαιρετικά μεγάλο, πρέπει να το σημειώσουμε αυτό.

Φρεγάτες FREMM για την Ελλάδα;


 
Arleigh Burke και Ticonderoga, o κρυφός πόθος της συντακτικής ομάδας και των αναγνωστών μας…
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα για μια “παραχώρηση” είναι πολύ πιο εύκολα, θεωρητικά πάντα. Το πρόβλημα όμως για το USN είναι πως δεν έχει πλοία στο “μέγεθός” μας. Τα μόνα πλοία που θα μπορούσαν να είναι ιδανικά στο “μέγεθος” που χρειάζεται το ΠΝ είναι οι φρεγάτες O.H.Perry, μια επιλογή που δεν έχει να προσφέρει σχεδόν τίποτε στο ΠΝ. Θα είχε ίσως, αν το ΠΝ είχε αποφασίσει να αγοράσει τις φρεγάτες Adelaide από την Αυστραλία. Σήμερα όμως, O.H.Perry θα ήταν όχι απλά αναχρονισμός, αλλά μάλλον μια μεγάλη “ανοησία”.
Άρα, καθώς το ΠΝ σίγουρα δεν έχει θέση για αεροπλανοφόρα και υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, αλλά κάπου θα βρει να “βολέψει” μερικά αντιτορπιλικά ή καταδρομικά με ρόλο AAW. Τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke είναι τα πλέον πολύτιμα πλοία του USN, με ικανότητες εκπληκτικές για πλοία αυτού του εκτοπίσματος. Οι αποστολές που αναλαμβάνουν είναι ποικίλες, αλλά εντύπωση προκαλούν οι “μοναχικές” αποστολές, σε περιβάλλοντα “δύσκολα” ή επικίνδυνα, όπου αποστέλλονται χωρίς συνοδεία, για επίδειξη σημαίας κι όχι μόνο.

Oι ΗΠΑ παραχωρούν άμεσα 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke, πιθανή ημερομηνία άφιξης, Μάιος 2020


Το θέμα είναι πως τα αντιτορπιλικά αυτά έχουν βαρύνουσα σημασία στο USN, και θεωρητικά είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ να αποχωριστούν κάποιο. Εντούτοις, σε συνέχεια της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, αλλά και στα πλαίσια των διευρυμένων σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, υπήρξαν θετικές ενδείξεις για την αποδέσμευση δυο πλοίων του τύπου.
Το θέμα είναι πως τυχόν παραχώρηση πρέπει να περάσει από την αρμόδια επιτροπή του Κονγκρέσου, αν και πολλά μέλη ήταν θετικά. Άλλωστε, τα “ελληνικά” ΑΒ θα είχαν και ΝΑΤΟϊκές αρμοδιότητες, και θα ήταν μια ενίσχυση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα έχει μείνει στάσιμο, καθώς τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν “εύκολα”, ή απλά. Λίγο η κρίση του κορωνοϊού, λίγο η αναστολή των ταξιδίων στις ΗΠΑ, λίγο οι προεδρικές εκλογές, και λίγο οι τουρκικές παρεμβάσεις, το θέμα δεν έχει κινηθεί…

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga


Το ΠΝ, από τον περασμένο Δεκέμβρη, προκειμένου να μην μείνει “εκτός” των εξελίξεων, έχει αποφασίσει να δεχτεί ακόμη και την παραχώρηση των γηραιότερων αλλά ισχυρότερων καταδρομικών Ticonderoga, σε περίπτωση που τα προτείνουν οι Αμερικανοί. Κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ πιο “κοντά” από την περίπτωση των ΑΒ, αφού τα Tico έχουν ήδη ορατή ημερομηνία απόσυρσης. Το πρόβλημα όμως του ΠΝ είναι απλό. Πως θα μπορούσε να συντηρήσει και διατηρήσει σε υπηρεσία δυο πλοία, που μια Υπερδύναμη τα αποσύρει γιατί είναι ακριβά σε συντήρηση και διατήρηση σε υπηρεσία;
LCS Freedom/Independence
Είναι γνωστό πως το USN σκοπεύει να αποσύρει τα τέσσερα πρώτα LCS, τα LCS 1,2,3 και 4. Tα LCS 1 και 3 είναι κλάσης Freedom, τα δε LCS 2 και 4 είναι τα τύπου καταμαράν Independence. Καθώς τα πλοία αυτά είναι πολύ σύγχρονα, με λίγα χρόνια υπηρεσίας, θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν το ΠΝ. Όπως όμως μας έγινε γνωστό από αμερικανικής πλευράς, τα πλοία αυτά δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το ΠΝ, καθώς είναι τα πρωτότυπα των δυο κλάσεων, που πάνω σε αυτά οι Αμερικανοί και το USN έλυσαν όλα τα προβλήματα.

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων πλοίων LCS απαιτεί $600 εκατ. και γι’ αυτό παροπλίζονται


Κανονικά, τα πλοία αυτά χρειάζονται εκσυγχρονισμό, προκειμένου να έρθουν στα επίπεδα των υπολοίπων  LCS, χωρίς να αναφέρουμε πως χρειάζονται και επανεξοπλισμό, καθώς οι Hellfire ελάχιστη αξία έχουν για το ΠΝ. Στα πλοία θα πρέπει να τοποθετηθούν εκτοξευτές Mk41 και Harpoon, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για το προωστήριο σκεύος. Οι LCS που μπαίνουν τώρα σε υπηρεσία έχουν αξιόπιστους κινητήρες, αλλά τα πρώτα σκάφη όχι.

Πηγές ΗΠΑ: Δεν “αξίζουν” τα 4 υπό απόσυρση LCS (2 Freedom+ 2 Independence) για το ΠΝ, καλύτερα γρήγορη επενδύση σε MMSC που μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα


Βέβαια, σε περίπτωση που τελικά το ΠΝ προχωρήσει με τις LCS/MMSC, θα μπορούσαν οι δυο κλάσης Freedom LCS να μπουν στο “πακέτο” της συμφωνίας, μαζί με τον όποιο εκσυγχρονισμό τους. Αλλά θεωρούμε δύσκολο η Lockheed Martin να έμπαινε στον “κόπο” να προτείνει τις υπόλοιπες δυο LCS (LCS2, LCS4) της Austal, και να φέρει έναν ανταγωνιστή της στο ΠΝ. Δηλαδή, να έχει την Austal ανταγωνιστή στις ΗΠΑ, να την έχει και στην Ελλάδα!
Επίλογος
Όπως είδαμε, με λίγη καλή θέληση, λύσεις υπάρχουν και από Γαλλία αλλά και από τις ΗΠΑ. Βέβαια οι Γάλλοι δείχνουν εξαιρετικά “κακοί” στο μάρκετινγκ, καθώς για παράδειγμα η λύση των LaFayette δεν έχει προταθεί δημοσίως παρά μόνο από γαλλικά έντυπα του χώρου. Ούτε η Naval Group ούτε η γαλλική κυβέρνηση έχουν προτείνει τις Lafa, και κατά συνέπεια δεν νομίζουμε ότι τις έχει εξετάσει το ΠΝ.

Τι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες LCS και πως επηρεάζεται η πιθανή αγορά των [email protected] από τη χώρα μας;


Αντίθετα, το ΠΝ γνωρίζει πολύ καλά τις FREMM. Όχι μόνο λόγω της “περιπέτειας” του 2018, αλλά λόγω της FREMM-HN που θα αγοράζαμε 6 πλοία κατ’ελάχιστο. Βέβαια όπως είπαμε και παραπάνω, μια παραχώρηση FREMM θα ήταν δύσκολη σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος. Ίσως βέβαια, απλά να πιάναμε το νήμα της συμφωνίας του 2018, καθώς όπως έχουμε γράψει, τότε υπήρξε πράγματι θέμα.
Οι ΗΠΑ είναι μάλλον η ιδανικότερη πηγή, απλά έχουμε έναν πρόεδρο με “ιδιαίτερη” σχέση με τον Ερντογάν. Οι Τούρκοι έχουν φτιάξει ένα σκηνικό κρίσης, που θα βασιστεί στα προβλήματα υλικού των Ελληνικών ΕΔ. Αν οι ΗΠΑ ενισχύσουν με Tico ή ΑΒ το ΠΝ, τότε η Τουρκία θα βρεθεί σε δυσμενή θέση. Συνεπώς, θα ήταν περίεργο αν η επιρροή των Τούρκων στον Τραμπ δεν εστιαστεί σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα.

ThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ αντί για αντιτορπιλικά ή καταδρομικά, αποσύρονται μέσα στο 2021


Όμως στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος δεν είναι παντοδύναμος, και αν η Ελλάδα προχωρήσει σε μια αγορά αμερικανικών πλοίων, ενώ συμφωνεί το Κονγκρέσο, δεν θα μπορέσει να σταματήσει μια προσφορά ΑΒ στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, οι πάντες στην Ουάσινγκτον θεωρούν την Ελλάδα στενό σύμμαχο, ενώ η Τουρκία έχει έρισμα μόνο στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Βέβαια το τελευταίο μπορεί να βάλει βέτο πολύ εύκολα στην παραχώρηση ΑΒ ή Tico στην Ελλάδα.
Αν θέλαμε να ποντάρουμε κάπου, θα λέγαμε πως η Ενδιάμεση Λύση θα έρθει από τις ΗΠΑ, και θα είναι κάποια από τα πρώτα ΑΒ σε υπηρεσία. Επόμενη επίλογή θα είναι τα πολύ ακριβά σε συντήρηση Ticonderoga, ενώ πολύ δύσκολα θα δούμε τα παλιά LCS σε ελληνική υπηρεσία.

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;


Η Γαλλία είναι αινιγματική, και προκαλεί εντύπωση (όχι καλή) η μη προσφορά κάποιων όπλων. Δηλαδή, ακόμη κι αν δεν βρουν πλοία, η Γαλλία θα μπορούσε να προσφέρει κάποια από τα Mirage 2000-5F, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα επιθυμεί διακρατική συμφωνία. Για όλους όσους ασχολούμαστε με την Άμυνα, η παραχώρηση 2 LaFayette σε λογική τιμή θα ήταν το απλούστερο, αλλά η Γαλλία δεν προχωρά ούτε σε αυτή τη λύση. Πιθανότατα τα πράγματα να αλλάξουν άρδην στις επόμενες μέρες, καθώς οι Γάλλοι ήταν και παραμένουν αρκετά αινιγματικοί.
Σε κάθε περίπτωση, ότι κι αν επιλέξει το ΠΝ, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την “Ενδιάμεση Λύση”. Χωρίς αυτή, θα είμαστε για πάρα πολλά χρόνια εκτεθειμένοι και χωρίς σύγχρονα πλοία. Αναμένουμε, ελπίζοντας για το καλύτερο…

H Τουρκία εκσυγχρονίζει τις 40-45 ετών γαλλικής κατασκευής κορβέτες κλάσης Burak (ex- D’Estienne d’Orves) και τους δίνει ρόλο αντίστοιχο των αμερικανικών LCS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

152 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
152 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ikarus

Αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να κοιτάξει και η Κύπρος να κολλήσει στο επερχόμενο Deal των Belharra και μια δικιά της φρεγάτα η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί ως το 3ο πλοίο της κλάσσης στο Ελληνικό ΠΝ με Κυπρίους ναυτικούς και με περιοχή ευθύνης την Ανατολική Μεσόγειο.

Ccd

Σημερινό δημοσίευμα αναφέρει πρόταση των Αμερικανών για 4 MMSC με αντισταθμιστικό τον εκσυγχρονισμό των Meko και συμφωνία με το Ισραήλ για 7 κορβέτες βασισμένες στο σχέδιο της Saar 72. Ξέρετε κάτι σχετικά;

Nestoras

Οι Lafayette είναι φρεγάτες τρανό παράδειγμα του πόσο οι Γάλλοι υποεξοπλίζουν ένα πραγματικά δυνατό και πρωτοποριακό σχέδιο. Οι φρεγάτες που πούλησαν στη Σιγκαπούρη δείχνουν τι πραγματικά μπορεί να κάνει το σχέδιο αυτό.
Για να έχουν νόημα για την Ελλάδα, θα πρέπει τουλάχιστον να μπουν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που κάνουνε οι Γάλλοι στις 3 φρεγάτες που θα κρατήσουν σε υπηρεσία. Κοινώς να προσθέσουμε τα βελτιωμένα ηλεκτρονικά και τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Φαίνεται όμως ότι αυτό το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού κοστίζει ως και 500 εκ ευρώ για 3 πλοία. Μιλάμε δηλαδή για κόστος διπλάσιο από αυτό που έχει εγκριθεί για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δικών μας ΜΕΚΟ 200! Και αμφιβάλλω αν είναι άμεσα διαθέσιμα προς αποδέσμευση, αμφιβάλλω πραγματικά!
Για τα υπόλοιπα πλοία Αμερικάνικης προέλευσης, θα πω ότι πρόκειται είτε για σενάρια (με πολύ ακριβό κόστος διατήρησης σε λειτουργία αν γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα), είτε ακατάλληλα, διότι οι LCS είναι ακατάλληλο πλοίο για μονάδα επιφανείας για μια χώρα σαν και τη δική μας που χρειάζεται πολύ συγκεκριμένα πράγματα και όχι πειραματικά πρότζεκτ που πήγαν στραβά!

npo

Μήπως να κάνουμε κανα προγραμματισμό σε βάθος χρόνου?
Γιατί με αυτά που ακούω τελευταία απο δω κι απο κει, βλέπω σε καμιά φάση θα πάμε ν’αρματώσουμε κανα πλοίο και να μπερδεύουμε αμερικανικούς, γαλλικούς κι ισραηλινούς πυραύλους..

Last edited 1 year ago by carmausher4

La fayette ΌΧΙ, FREMM NAI, A.B NAI, TICO NAI.
TICO.
Αν υπάρχει τόσο πρόβλημα με τα Tico (που δεν θα υπάρχει γιατί θα φύγουν 4-5 γριές S) Ας τα έχουμε στην Σούδα αραγμένα να βγαίνουν ελάχιστα, και αν γίνει η στραβή, τα βγάζεις και θερίζεις.
FREEM
Δεν είναι κακή τιμή 500mil. για τέτοιο σκάφος, με γρήγορη παράδοση, αφαιρείς και το scalp από τις Bell οριστικά.
Α. Βurke
Αν μας τα δώσουν τα παίρνουμε χωρίς κουβέντα…
La fayette
Ένα καϊκη με δύο πενηνταριά καλύτερη δουλειά κάνεις… ΟΧΙ… Ευχαριστούμε…

Animades

Γαλλικές Fremm ως ενδιάμεση λύση – δανεισμό , σε συνδιασμό με παραχώρηση Μιραζ 2000-5 , Ναι είναι καλή λύση για άμεση ενδυνάμωση …!!
La Fayette Οχι ιδιαίτερα ..
Και το δύλειμα είναι μετά τις Μπελάρες , Τι?
Αμερικανοιταλιδες Fremm FF(X) (εύχομαι οχι τις LCS )
ή τις Ευροκορβέτες (ALS 115 ?)

Steve

Για MMSC και Saar ισχύουν????
Έλα CK να μας πείς τωρα για ομοιοτυπία και πόσο καλές είναι οι MMSC…
Πάντως για τις μπελ βγαίνουν όλα στην φόρα… τιμές εξοπλισμοί κτλπ.. και ραδιο αρβυλα φυσικα αλλά για τις mmsc σιγή…
Εάν κλείσουν οι bel ειναι ταγικό να πάμε και σε MMSC και SAAr….
aster30 essm και barak ????
Τώρα για το αρθρο αυτοί που πιστεύουν σε AB και Tico πρέπει να πιστεύουν και στους εξωγήινους με το trump tower να δεσπόζει στην Πόλη και τους Αμερικάνους να κάνουν τον πόντιο Πιλάτο μιλώντας για συνδιαχείρηση…

sotbak

ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις, αλλά δε νομίζω ότι για μόλις 2 πλοία θα μας δώσουν οι Γάλλοι κάτι δωρεάν. Εξακολουθώ και επιμένω ότι μόνο με σοβαρή συμφωνία αντικατάστασης (σταδιακής προφανώς) των Σ (9 πλοία) το αντισυμβαλλόμενο κράτος (ΗΠΑ ή Γαλλία, δεν υπάρχουν άλλοι) θα έμπαινε στη διαδικασία εξέτασης του ενδεχόμενου παραχώρησης ενδιάμεσης λύσης. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί μόνο 2 Μπελ. Στη δική μου λογική τα ολλανδικά πλοία του ΠΝ θα αντικατασταθούν από αμερικανικά (9 Σ για 9 FFG(x) πχ) και τα γερμανικά πλοία του ΠΝ (4 ΜΕΚΟ) σταδιακά από 4 (2+2) Μπελ. Άρα γιατί η συμφωνία να μην αναφέρεται από τώρα σε 4 πλοία του τύπου ώστε να επιτευχθεί καλύτερη τιμή ανά μονάδα μέσα από τη διακρατική συμφωνία; Το οικονομικό δεν επιδρά άμεσα στο σχεδιασμό καθόσον τα πρώτα 2 θα προηγηθούν ενώ τα επόμενα 2 θα ακολουθήσουν όταν θα πλησιάζει η αντικατάσταση των ΜΕΚΟ – και μετά τον ΕΜΖ αυτών – γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσουμε υψηλή οροφή σκαφών ώστε να ανταγωνιστούμε τις ναυπηγήσεις των Τούρκων, αφού θα πάμε (σταδιακά πάντα) σε + 2 φρεγάτες στο peak (9 MMSC ή FFG(x) + 4 ΜΕΚΟ ΕΜΖ + 2+2 Μπελ = 15 +2 (!!!)).

zap

Πως; Χρειαζόμαστε και ενδιάμεση λύση; Μα τόσος κόσμος στο διπλανό άρθρο για τις Μπελάρα ελλενικ πανηγυρίζει γιατί λύθηκαν όλα τα ναυτικά προβλήματα μας και είμασταν έτοιμοι να βυθίσουμε όλον τον τουρκικό στόλο και να κατεβάσουμε την μισή ΤΗΚ!
Κοιταξτε τα πράγματα είναι απλά και το λέω ξεκάθαρα, μια ακόμα φορά. Η Τικο ή ήττα. Αν πιστέψουμε αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τοτε ας ετοιμαστούμε για την ήττα (που πιστεύω πως αυτό γίνεται σιγά σιγά και υποσυνείδητα) εάν πιστέψουμε αυτούς που λένε ότι υπάρχει έστω και μια ελπίδα, ας δούμε τι μπορεί να γίνει να το επισπεύσουμε.
ολα τα αλλά είναι για να έχουμε να λέμε.

Berserker

Η – σαφέστατη και εξαιρετική – ανάρτηση προσφέρεται για πολλές προσεγγίσεις. Η επιχειρηματική και όχι επιχειρησιακή από την ταπεινότητα μου με 34 έτη διαπραγματεύσεων, επιτυχών και μη, με πολλών εθνικοτήτων επιχειρηματίες και μανατζαραίους, συμπεριλαμβανομένων πολλών “αινιγματικών Γάλλων”: βάλτε ανθρώπους της ΠΑ στην επιτροπή του ΠΝ. Στελέχη που ξέρουν καλά Γαλλικά – βασικό – και έχουν διαπραγματευτεί με Γάλλους και έχουν αντίληψη της μανταλιτέ. Δεν θα βγει άκρη αλλιώς.
Σέβομαι τους Γάλλους, είναι frank (αγγλιστί εδώ) συνήθως και έχουν καλή τεχνολογία αλλά από μάρκετινγκ είναι χάλια και έχουν ιδιαιτερότητες που μόνον δια της εμπειρίας και ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ γίνονται αντιληπτές.
Φαντάζομαι ότι ο κ. Ζηκίδης συμφωνεί με τα ανωτέρω!

Last edited 1 year ago by hueylamontagne9
Astrachan

Θεωρώ απίθανο οι Γιανκηδες να αποδεσμεύσουν πλοία στη λογική τήρησης ίσων αποστάσεων με τους τούρκους με τους οποίους είναι σύμμαχοι στη Λιβύη και τη Συρία…
Οι Γάλλοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν μόνο εάν έπαιρναν και ένα πακέτο συνολικού εκσυγχρονισμού των Μιράζ.
Οπότε μένουν οι δύο ιταλικές FREMM που προορίζονται για την Αίγυπτο…

Mageiras

Το αστείο με τα MMSChips του ενός δις ευρώ πρέπει να σταματήσει!

sijo

Και αν και εφόσον και ίσως και μήπως,
πώς θα πάει τι κάρο αφού ψόφησε ο ίππος;
Ανάθεμα το μπατηριλικι.

Scalp_eg

 “Ούτε οι κατασκευάστριες χώρες έχουν σταθεί δίπλα μας τόσο όσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία.”
Συγνωμη αλλα που έχει σταθεί δίπλα μας η αμερική? Τους δίνουμε κοψοχρονιά τις βάσεις και μας δίνουνε την βυθοκόρο? Μας αποδεσμέουν υποστρατηγικα όπλα και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι? Η μήπως η τούρκια έχει μεγαλύτερη γεωστρατηγική αξία για αυτούς απο εμάς? Αυτό δε που γίνετε με την λιβύη είναι απο τα άγραφα. Εγω αν ήμουν πρωθυπουργός (που τον ψηφισα και τον στηριζω κιολας) το λιγοτερο που θα εκανα θα ηταν να καλεσω τον πρεσβη τους να μου δωσει εξηγησεις γιατι τουλαχιστον δεν καταδικάζει την εισβολη της τουρκιας στη λιβύη? 
Αφου η πλευρα που στηριζει η τουρκια εχει υπογραψει το εκτρωμα που μας κλεβει την ΑΟΖ.
Η γαλλια αντιθετα πολιτικα μας εχει στηριξει απιστευτα 45 χρονια τωρα, και στρατιωτικα τουλαχιστον την τελευταια 5ετια.
Στην ευρωπαικη ενωση μπηκαμε κυριως λογω της φιλιας καραμανλη-ζισκαρ ντε στεν,
στην ευρωζωνη το 2015 με την πάλαβη διαπραγματευση της αριστερας παλι οι γαλλοι μας κρατησαν μεσα κοντρα σε ολους τους αλλους, ο Σαρκοζι προ 10ετιας ειπε οτι η τουρκια ποτε δεν θα μπει στην ευρωπαικη ενωση, και ακομα και ο μακρον εχει κανει πυρινες δηλώσεις κατα τουρκιας και μας προσφερε και φρεγατες αν θελουμε να περιπολουν στο αιγαιο. Οσο για την κυπρο τι να πουμε, το γαλλικο αεροπλανοφορο εχει κανει ασκησεις ακομα και με την κυπριακη αεραμυνα και σχεδον παντα υπαρχει παρουσια εστω και ελαφριας γαλλικης φρεγατας στην ευρητερη περιοχη της κυπρου.
Τοσες 10ετιες πολιτικης και στρατιωτικης στηριξης της γαλλιας, τις εξισωνουμε με τους αμερικανους?
Και τωρα τα ριχνουμε στο τραμπ (που τον σιχαινομαι παρεπιπτοντως), λες και τοσες 10ετιες πριν παλι η τουρκια δεν ειχε μεγαλυτερη γεωπολιτικη αξια γι αυτους απο εμας, αρα μας εχουν “γραμμενους”.
Αντιθετα η τουρκια δεν εχει καμια γεωπολιτικη αξια για την γαλλια,
και δεν προκειτε ποτε να εχει μετα το μπλοκαρισμα της εισοδου της στην ευρωπαικη ενωση το 2008 απο το Σαρκοζι.
Οποιος δε βλεπει οτι η πατριδα μας έχει στηριξη μονο απο τη γαλλια εθελοτυφλει.

Stavrogin1

Ειναι αινιγματικοί λέτε οι Γάλλοι…χμμμ, “τα μυστήρια των αιγυπτίων είναι μυστήρια και για τους ίδιους τους αιγύπτιους” αν όπου “αιγύπτιοι” διαβάζουμε “Γάλλοι” μεταφράζουμε, Δεν υπάρχει τίποτα. οι Γάλλοι δεν εχουν καμία διάθεση να δωσουν οτιδήποτε πλην του να πουλησουν τις 2 μπελ.
Οσο για τα ΑΒ, έπρεπε όταν μιλουσατε για Μάιο έπρεπε να αφησετε ανοιχτό το έτος 2022, 2027, 37… και βλέπουμε.
Απο το άρθρο σας, περίεργο ότι βγάζω τελείως διαφορετικό συμπέρασμα απο εσάς, δεν υπάρχει κανένα πλοίο διαθέσιμο σαν ενδιάμεση λύση.
Μηπως να πιέσετε για εκείνη την αναβάθμιση μεκο;

Scalp_eg

 “Ούτε οι κατασκευάστριες χώρες έχουν σταθεί δίπλα μας τόσο όσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία.”
Συγνωμη αλλα που έχει σταθεί δίπλα μας η αμερική? Τους δίνουμε κοψοχρονιά τις βάσεις και μας δίνουνε την βυθοκόρο? Μας αποδεσμέουν υποστρατηγικα όπλα και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι? Η μήπως η τούρκια έχει μεγαλύτερη γεωστρατηγική αξία για αυτούς απο εμάς? Αυτό δε που γίνετε με την λιβύη είναι απο τα άγραφα. Εγω αν ήμουν πρωθυπουργός (που τον ψηφισα και τον στηριζω κιολας) το λιγοτερο που θα εκανα θα ηταν να καλεσω τον πρεσβη τους να μου δωσει εξηγησεις γιατι τουλαχιστον δεν καταδικάζει την εισβολη της τουρκιας στη λιβύη? 
Αφου η πλευρα που στηριζει η τουρκια εχει υπογραψει το εκτρωμα που μας κλεβει την ΑΟΖ.
Η γαλλια αντιθετα πολιτικα μας εχει στηριξει απιστευτα 45 χρονια τωρα, και στρατιωτικα τουλαχιστον την τελευταια 5ετια.
Στην ευρωπαικη ενωση μπηκαμε κυριως λογω της φιλιας καραμανλη-ζισκαρ ντε στεν,
στην ευρωζωνη το 2015 με την πάλαβη διαπραγματευση της αριστερας παλι οι γαλλοι μας κρατησαν μεσα κοντρα σε ολους τους αλλους, ο Σαρκοζι προ 10ετιας ειπε οτι η τουρκια ποτε δεν θα μπει στην ευρωπαικη ενωση, και ακομα και ο μακρον εχει κανει πυρινες δηλώσεις κατα τουρκιας και μας προσφερε και φρεγατες αν θελουμε να περιπολουν στο αιγαιο. Οσο για την κυπρο τι να πουμε, το γαλλικο αεροπλανοφορο εχει κανει ασκησεις ακομα και με την κυπριακη αεραμυνα και σχεδον παντα υπαρχει παρουσια εστω και ελαφριας γαλλικης φρεγατας στην ευρητερη περιοχη της κυπρου.
Οικονομικα τωρα η γαλλια παιζει παντα το ρολο τους συνδεσμου στην ευρωπαικη ενωση μεταξυ των πλουσιων χωρων του βορα και των φτωχοτερων του νοτου,
αρα και τα επιπλεον δις που παιρνουμε βοηθεια κατα ενα μεγαλο μερος τα παιρνουμε λογω της γαλλικης παρεμβασης που καμπτει τις αντιστασεις των βορειων.
Τοσες 10ετιες πολιτικης και στρατιωτικης στηριξης της γαλλιας, τις εξισωνουμε με τους αμερικανους?
Και τωρα τα ριχνουμε στο τραμπ (που τον σιχαινομαι παρεπιπτοντως), λες και τοσες 10ετιες πριν παλι η τουρκια δεν ειχε μεγαλυτερη γεωπολιτικη αξια γι αυτους απο εμας, αρα μας εχουν “γραμμενους”.
Αντιθετα η τουρκια δεν εχει καμια γεωπολιτικη αξια για την γαλλια,
και δεν προκειτε ποτε να εχει μετα το μπλοκαρισμα της εισοδου της στην ευρωπαικη ενωση το 2008 απο το Σαρκοζι.
Οποιος δε βλεπει οτι η πατριδα μας έχει στηριξη μονο απο τη γαλλια εθελοτυφλει.

evaggelos

δεν νομιζω οτι θα δωσουν βασικο πλοιο οπως οι frem οι γαλλοι απο κει κ περα εχουν αρκετες σαβουρες ενδιαφερουν? μιλαμε για ενα cassard class,2 g.leygues class k 6 floreal class συν 2 lafa,οποτε κλαμα εκτος αν αντικαταστησουν κανα ασελβιλ, τα αμερικανικα πλοια θα ειναι ενισχυμενα η θα πανε στον πατο στο πρωτο τζαρτζαρισμα? για της δυο αμερικανικες αγαπες το κοβω χλωμο λογω εκλογων εκτος αν οι δημοκρατικοι εκτος απο την κοινωνικη κ πολιτικη ζωη θελουν να διαλυσουν κ τον στρατο τους.

trig2124

Μήπως να παίρναμε αντί για 2 belharra 5-6 gowind 3100 με seafire,16 aster30 αντί mica και αργότερα πάμε για ευρωκορβέτα αφού είμαστε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής.Τις MMSC δεν τις λες και αξιόλογα πλοία.

SAAB

Όλα τα πλοία του στόλου μας είναι διαμορφωμένα για ASW & ASuW. Αυτό που μας λείπει είναι πλοίο με διαμόρφωση AAW. Από όσα προτείνονται στο άρθρο μόνο οι Lafayette πρέπει να μείνουν εκτός νυμφώνος διότι δεν έχουν δυνατότητα AAW.
Για την έλλειψη πλοίων Α/Α αιτία είναι το δόγμα που έχει θεσπιστεί κάνοντας την αεροπορία μοναδικό υπεύθυνο για την αεράμυνα από αεροπλάνα και πυραύλους. Αυτό το δόγμα είναι παρωχημένο και πρέπει να αλλαχθεί. Γιατί; Γιατί από την στιγμή που είναι ακόμα σε ισχύ ή δεν πρέπει να πάρουμε φρεγάτες AAW ή πρέπει στα πλοία να υπηρετούν στελέχη της αεροπορίας. Το ίδιο και στον ΣΞ. Όπου πηγαίνει θα πρέπει να έχει μαζί του στελέχη της αεροπορίας. Κοινώς, αυτό πρέπει να αλλάξει. ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ πρέπει να φέρουν οπλισμό AAW.

Koukoz

Αυτό που καταλαβαίνω όσο περνάει ο καιρός σε αντίθεση με αυτά που ισχυριζόταν η πτήση, είναι ότι οι συμφωνίες που κάναμε για να ανανεώσουμε βάσεις στους Αμερικανούς ήταν….. ανύπαρκτες.
Δυστυχώς οδεύουμε προς μεγάλη ήττα και δε λέμε να το καταλάβουμε.
Ο κύριος βαψομαλλιας είναι χυδαία υπέρ των γειτόνων μας και η Γαλλία δείχνει να μην μπορεί να φανεί αντάξια του μεγέθους της.

Voiceofreason

Καλησπέρα.
Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω από την αναφορά σας ότι πολλοί σχολιαστές κατηγορούν τους Αξιωματικούς του ΠΝ.
Κανένας δεν έχει κατηγορήσει τους Πλοιάρχους και τα πληρώματα των πλοίων μας. Πολλές φορές έχουμε αποδώσει ευθύνες στους Ανώτατους Αξιωματικούς και σε όλους εκείνους που βρίσκονται πίσω από την ασφάλεια ενός γραφείου.

  • Έλληνες Αξιωματικοί δεν ήταν η επιτροπή που επιθεώρησε τις Αδελαίδες στην Αυστραλία;
  • Αυτοί δε μιλούσαν για ένα κόστος 300 εκ. και για τα δύο πλοία;
  • Όλοι δε μιλούσανε για σαπάκια;
  • Ο Αποστολάκης σε μία συνέντευξή του δεν είπε ότι οι Αδελαίδες ήταν μία καλή περίπτωση;
  • Η Χιλή δεν τα πήρε αυτά τα πλοία με κόστος 60 εκ;
  • Δεν πρέπει να το αναφέρουμε ότι έκαναν λάθος εκτίμηση;

Όσον αφορά τις Μπελάρα:
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε πει ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε κλείσει τη διαμόρφωση και έπειτα θα μιλήσουμε για τη χρηματοδότηση. Το πρώτο είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα άρα μένει να συζητηθεί η χρηματοδότηση. Πιστεύω ότι θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Δεν ξέρω εάν υπάρχει μία ακριβής εκτίμηση κόστους ή υπάρχουν μόνο πληροφορίες.
Για την ενδιάμεση λύση.
Από τη στιγμή που χάσαμε τις Αδελαίδες – μπορούσαν να ενταχθούν αμέσως- όποια πλοία και να έρθουν θα χρειασθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να μπουν σε υπηρεσία. Άρα το αύριο το πρωί δεν το έχουμε εξασφαλίσει. Είμαστε στον αέρα.
Άλλά στην χώρα που ζούμε την ώρα που το ποτάμι έχει υπερχειλίσει, αντί να γεμίζουμε σακιά με άμμο ή να φέρνουμε μπουλντόζες για να κλείσουμε το σημείο της υπερχείλισης, εμείς κάνουμε σχέδια για αντιπημμυρικά έργα για την επόμενη δεκαετία. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, δεν ενεργούμε στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε όπως γράφει και ο τίτλος.

Jason

Το Π.Ν. χρειαζεται πλοια ΑντιΑεροπορικου Πολεμου (AAW) ωστε να προσφερει καλυψη στον Ελληνικο στολο.
Ειναι η Belharra πλοιο ΑντιΑεροπορικου Πολεμου ??? Η απαντηση ειναι ΟΧΙ. Προκειται για πλοιο γενικων καθηκοντων με μετριες ικανοτητες Πολεμου Επιφανειας, μετριες ικανοτητες Ανθυποβρυχιακου πολεμου (εχει θορυβωδεις ντιζελοκινητηρες χωρις ηλεκτρικη μεταδοση), και μετριες ικανοτητες ΑντιεΑεροπορικου πολεμου, οπου εχει μεν ικανο ρανταρ, αλλα μικρο φορτο πυραυλων (16-32 κελια χωρις δυνατοτητα quad pack), και μικρο εκτοπισμα (4000 τονους).
Η Belharra ειναι μια φρεγατα γενικων καθηκοντων με τεραστιο κοστος (3 δις για 2 πλοια, δηλαδη 1.5 δις το ενα) τα οποια ΔΕΝ ικανοποιουν τις απαιτησεις του Π.Ν. και τα οποια θα παραδοθουν το 2028. Υπαρχουν πολυ καλυτερα πλοια με τουλαχιστον 2 CIWS, πολλαπλασια κελια και με το μισο κοστος σε σχεση με τις Μπελχαρα. Επισης, οι Γαλλοι ουτε θελουν να κανουν διακρατικη συμφωνια, ουτε εχουν χρηματοδοτικο πακετο διαθεσιμο, ουτε μπορουν να προσφερουν πλοια για το ενδιαμεσο μερι το 2028. Μεχρι τοτε τι θα κανουμε ?? Επομενως οι Μπελχαρες στην πραγματικοτητα ειναι Αχρειαστες Μπελαδες. Το οδυνηρο παθημα με τoν εκσυγχρονισμο P-3B δυστυχως δεν εγινε μαθημα για το Π.Ν.
Και βλεπουμε εδω και στο αλλο αρθρο “γηπεδικου τυπου” συμπεριφορες και επιχειρηματα χωρις λογικη βαση και ασυναρτησιες του καθενος, οπως quad-pack CAMM-ER, αγνοωντας προφανως πως δεν υπαρχει σημερα αυτη η δυνατοτητα, και πιθανως να μην υπαρχει ποτε λογω μεγεθους του πυραυλου. Αντιθετως, ο ESSM μπορει να μπει ως quad-pack σημερα.
Επομενως, το κρισιμο θεμα ειναι η χρηματοδοτηση. Εαν ΔΕΝ εχουμε τα χρηματα, τοτε θα πρεπει να επιλεξουμε αυτον που εχει διαθεσιμη χρηματοδοτηση, δηλαδη τους Αμερικανους, επειδη εχουν προγραμματα FMS ενω εχουν και πλοια που μπορουν να καλυψουν το κρισιμο χρονικο διαστημα εως την παραδοση των πλοιων.
Εαν εχουμε τα χρηματα, θα πρεπει να αγορασουμε το καλυτερο πλοιο, ας κανουμε εναν διαγωνισμο για να δουμε τι προσφερει η καθε χωρα / κατασκευαστης και ας επιλεξουμε.

Seagull

Σαν πρώτο σχολιο θα ήθελα να σημειώσω πως το γεγονος οτι οι αξιωματικοι του ΠΝ έχουν ορκιστεί πίστη στην πατρίδα δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Και εδώ δεν κρίνουμε θέματα τακτικής αλλα οφθαλμοφανή λάθη προγραμματισμου που δεν έχουν γίνει απο τα παιδιά στις Φ/Γ, Υ/Γ, ΤΠΚ κτλ αλλά απο τους (πολύ) ανωτέρους τους.
Το θέμα με τις Belharra οδευει προς υπογραφη με μερικές θετικές κινήσεις αλλα όχι στους εκτοξευτές. Θα περιμένουμε σε δεύτερο χρόνο τους CAMM-ER για να τις δούμε όπως τις ονειρευόμαστε.
Αλλα, κατα την άποψη μου, πρέπει να πάρουμε άμεσα αριθμό συμβατών με τα 214 τορπίλλων. Ύψιστη προτεραιότητα…
Απο εκει και περα, εαν γίνει κάτι στο ορατό μέλλον το ΠΝ μπορεί να σταθεί και να νικήσει. Στην Αν. Μεσόγειο μόνο με υποβρύχια αλλα έστω…
Στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης κατ’εμε μιλάμε μόνο για Α/Β. Εαν συμβεί θα μιλάμε για στήριξη / μηνυμα με μία μόνο ανάγνωση…

Seagull

ΥΓ. Υπάρχει θέμα με το site login απο chrome browser, δεν έχω καν τη φορμα για να βαλω το username / password.

Bridger

Θα συνυπάρξουν οι Αμερικανοί με τους Γάλλους, με τις MMSC του 1 δις η μία; Δηλαδή βρέθηκαν ξαφνικά 7 δις για κύριες μονάδες και δεν ξέρουμε τι να πρωτοπάρουμε; Και μάλιστα θα κάνουμε συλλογή 2-3 διαφορετικών τύπων στους 4000Τ; Δεν βγάζουν και πολύ νόημα όλα αυτά…
Πάντως, αν σκοπεύουμε να χαρίσουμε το 60% της ΑΟΖ μας από μόνοι μας, όπως διαρρέεται ανοικτά πλέον, τότε ίσως είναι καλύτερα να κρατήσουμε τα 7 δις και να κάνουμε απλώς κανά βάψιμο στις S με εκείνη τη stealth μπογιά του Μυκόνιου…

nigozs

Το θέμα αυτό το έχετε/έχουμε εξαντλήσει !
Πότε με “think out of the box” και πότε με “Άποψη” και πότε με άλλα άρθρα εδώ στην Π&Δ.
Από την στιγμή που βγαίνουμε ως επαίτες στην αγορά και όχι ως αγοραστές με χρήμα ζεστό (βλ. Αίγυπτος/FREMM) είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Υπέργηρες Tico, υποεξοπλισμενες Lafayette, και ΑΒ που δεν θαρθουν λόγω οροφής USN (τουλάχιστον στην επόμενη 5ετια) δεν δίνουν νότα αισιοδοξίας παρά μόνον τροφή για συζήτηση, και μάλλον αυτό επιδιώκετε.
Συγνώμη αν φαίνομαι αγενής ή σκληρός, αλλά αυτή είναι η αλήθεια για εμάς στην Ελλάδα.

Vassilis13

Με εξαίρεση τις φρεμμ κ ΑΒ τα αλλα πλοία πρέπει να φανε άκυρο. Ιδανικά θα ηταν νοικιασμα φρεμμ με χαμηλό buy out. Αλλιός ας γίνει η υπέρβαση κ να σκάσουμε 500 να τις πάρουμε άμεσα οπως είναι.
Οι μπελ πρεπει οπωσδήποτε να αποκτηθούν κ καλύτερα 4 αντί 2, κατι που θα έριχνε κ τις τιμες

4Horsemen

Αυτές τις μέρες παρακολουθώ (σε καλωδιακό κανάλι) την ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ “War factories”. Πραγματεύεται την επιρροή της αμυντικής βιομηχανίας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, και το κεντρικό νόημα είναι ότι η αμυντική βιομηχανία εν πολλοίς έκρινε τον πόλεμο.
Δεν λέω ότι πρέπει να φτιάχνουμε δικά μας μαχητικά αεροπλάνα, αλλά τουλάχιστον πολεμικά πλοία έχουμε την ικανότητα να κατασκευάσουμε (και να μελετήσουμε – βλ. ΑΛΣ).
Όσο εξαρτόμαστε από άλλους (Αμερικανούς, Γάλλους κ.λπ), όλο και κάποιο εμπόδιο θα ανακύπτει και δεν θα μπορούμε να παραλάβουμε έγκαιρα αυτά που θέλουμε. Με δική μας αμυντική βιομηχανία (σταδιακά), αυτά που θα ζητάμε θα είναι πλέον πρώτες ύλες και υποσυστήματα.

Thras

Η ιδανική λύση για εμένα έχει δύο παραμέτρους από τους δύο προμηθευτές με δύο ενδιάμεσες λύσεις που δίνουν ταυτόχρονα λύσεις για το ΠΝ και την ΠΑ.
Για τη Γαλλία:
Παραγγελία 2+2 [email protected] με κόστος 2,5 +1,5 δις.
Αντισταθμιστικά για την προμήθεια αυτή θα είναι η πραχώρηση 26 Μ2000-5F ώστε να έχουμε 50 μαχητικά του τύπου με ορίζοντα το 2035. Με την έλευση των οποίων θα αποσυρθούν τα F4EPI2000 γλυτώνοντας 1 τύπο για την ΠΑ και περιορίζοντας την πολυτυπία. Σε περίπτωση εκσυγχρονισμού τους σε κοινό πρότυπο μαζί με τα δικά μας Μ2000-5Mk2 τα οφέλη πολλαπλασιάζονται. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει επιπλέον κόστος περίπου 500 εκ.
Για τις ΗΠΑ:
Παραγγελία 4 FFG-X και 25+25 μαχητικών F35. Κόστος 4 δις για τα πλοία και περίπου 6 δις για τα αεροσκάφη.
Αντισταθμιστικά η παραχώρηση 2+2 ΑΒ και 25 F16Block 40/50.
Με την παράδοση των 2 ΑΒ αποσύρρονται 3 S και ξεκινά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ. όταν παραδοθούν όλα τα FFG-X αποσύρρονται άλλες 4 S. Με τα δύο επόμενα ΑΒ, ενεργοποιούνται συνολικά 3 και το ένα πάει για ανταλλακτικά.
Ο ερχομός των F16 Block 40/50 (ακολουθούν και αυτά το πρόγραμμα αναβάθμισης σε M με κόστος 300 εκ) οδηγεί στην απόσυρση των Μ2000, ενώ τα F35 αντικαθιστούν τα F16Block30.
Πρόκειται για ένα σχέδιο με κόστος περίπου 14,5 – 15 δις που εκσυγχρονίζει όμως ριζικά τόσο το ΠΝ, όσο και την ΠΑ, καθιστώντας τους δύο κλάδους κυρίαρχους στην περίοχη τουλάχιστον έως το 2035.
Ο στόλος θα είναι περί το 2030
3 ΑΒ
4 FFG-X
4 [email protected]
4 MEKO με εκκρεμότητα την αντικατάσταση των ΜΕΚΟ και πιθανά των ΑΒ στην επόμενη δεκετία
Η αεροπορική δύναμη θα έχει διαμορφωθεί σε
50 F35
82/38/25 (=145) F16V/M
50 M2000-5Mk3
Αμφότερα τα ισχυρότερα στην περιοχή!

NikosP

Αν το “νταλαβέρι” το περιμένουμε μέχρι Οκτώβριο-Νοέμβριο , τρέχουμε ,όχι για νέες πλατφόρμες αλλά , για πλήρη ετοιμότητα υπαρχόντων μέσων . Υπό αυτό το πρίσμα , ο σχεδιασμός των ναυταίων για ενίσχυση-ανανέωση στόλου μπορεί και να γίνει με κάποια “άνεση” ,καθώς έχουμε τόσο πολύ καθυστερήσει , που δεν αξίζει το χρήμα , την προσπάθεια και το διαπραγματευτικό κεφάλαιο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Να διευκρινήσω οτι δεν εκφράζω ηττοπάθεια -πιστεύω οτι ΜΠΟΡΟΎΜΕ να απαντήσουμε- ,απλά χάσαμε χρόνο ώστε να αποκτήσουμε μονάδες στόλου που θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά.Θεωρώ οτι κατασταλτικά είμαστε αρκετά δυνατοί και η όποια αποτροπή ΤΩΡΑ θα έρθει (αν έρθει) διπλωματικά.

dim73

Λυπαμαι αλλα δεν προλαβαινουμε ….
Ανεξαρτητα απο αγορες και μελλοντικα προγραμματα αυτα που μπορουν να γινουν σε χρονο dt αλλα με το αναλογο κοστος ειναι η αναβαθμιση των 4 ΜΕΚΟ και 2 φρεγατων S καθως και το χτισιμο 1 SV ακομα.
Αυτα μπορουν να γινουν αμμεσα, εντος 1 ετους με καλο προγραμματισμο και οργανωση που το ΠΝ διαθετει … αλλα με το αναλογο κοστος …. ενα κοστος κοντα στο 1δις … αφου η ταχυτητα των προγραμματων θα το εκτοξευση.

Mageiras

Τις lafayette βλέπω όλοι τις σνομπάρετε επειδή δεν έχει κελιά ΑΑ, αλλά αν γίνει κάτι αυτό θα γίνει στο νότιο κρητικό πέλαγος κι αν η ΠΑ δεν μπορεί να εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή εκεί ας το κλείσουμε το μαγαζί και να πετάξουμε και τα κλειδιά…

Jimmy

Μερικες σκορπιες σκεψεις. Οι Βελαρα αν ισχυουν οσα διαβασαμε ηταν καλη λυση και κινηση. Κι εγω ημουν ιδιεταιρα σκεπτικος , αλλα 3 δις με οπλα και με δεκαετη υποστηριξη και με νεες υποδομες και τα λεφτα ολα δανεικα με χρηματοδοτηση μεσω των κερδων απο τα Ελληνικα ομολογα ειναι πολυ καλα. Δεν κανει 1.5 δις η φρεγατα που γραφουν καποιοι, και το συγκρινουν με το κοστος του δανεζικου πχ. το κοστος του πλοιου αυτο καθεαυτο ισως να μην ειναι ουτε 800 εκατομυρια,
Επισης δεν εχουμε 3 δις στην τσεπη και βγηκαμε στην αγορα για πλοια. Δεν εχουμε φραγκο στην τσεπη, εχουμε ενα περιθωριο 500 εκατομυρια το χρονο, και οι Γαλλοι ερχονται και κανουν μια προταση για χρηματοδοτηση εκτος πλαισιου αυτων των 500 το χρονο, που πιθανον περιλαμβανει και τα περιβοητα κερδη των τραπεζων απο τα ελληνικα ομολογα. Απο το πουθενα δλδ βρισκουμε μια λυση να παρουμε 2 συγχρονα πλοια. Η πιστευουν μερικοι οτι οι Γαλλοι θα μας πουν παρτε 2 δις απο τα κερδη των Γαλλικων τραπεζων να πατε να παρετε Δανεζικο η Αμερικανικο πλοιο?
Τωρα οσον αφορα την ενδιαμεση λυση, προφανως η καλυτερη που θα μας καλυπταν απολυτα και θα αλλαζαν ολο το παιχνιδια θα ηταν οι AB που δεν δινονται ακριβως για αυτο το λογο, γιατι 2 AB με τα οπλα που εχουν μπορουν ανετα να ναυμαχησουν και να βυθισουν ολοκληρο τον τουρκικο στολο σχεδον μονες τους ενω ταυτοχρονα να καταρριψουν και το 1/3 της τουρκικης αεροποριας. Για μενα η μοναδικη λυση ειναι οι Frem. Με ενα λογικο σκοντο να παρουμε 2 κομματια με 1 δις συνολο και να το γραψουμε κι αυτο στο τεφτερι , η να δωσουμε πχ ενα 30-40 % μπροστα. Αυτο θα ηταν και η πιο κρισιμη ενεργεια, γιατι αυτα τα 2 πλοια θα μπορουσαμε εστω το 1 να το παρουμε μεσα σε ενα χρονο που θα γινει και το μπαμ., και πραγματικα και αυτα θα εφταναν ισως να γειρουν την πλαστιγκα υπερ μας. Επισης θα ηταν τοσο καινουρια και συγχρονα που δεν θα ηταν απλα μια ενδιαμεση λυση αλλα κομματι του μελλοντος που θα μπορουσε να υπηρετει για αλλα 30-40 χρονια. Θα μπορουσαμε στα επομενα δεκα χρονια να παιρναμε κι αλλες 2 μεταχειρισμενες απο Ιταλια, η και Γαλλια και να εχουμε το 2030 ενα συγχρονο και αποτελεσματικο ναυτικο με 2 μπελαρα 4 φρεμ 4 μεκο αναβαθμισμενες με συνολικο κοστος 5 δις ολα μεσα οπλα υποστηριξη κτλ

zap

Ξανακανω μια απλη ερωτηση. Εφοσον οι ΗΠΑ δεν εχουν προβλημα -συμφωνα με διαφορα λεγομενα εδω μεσα- να παρουμε AB και/η Τιco γιατι δεν μπηκαμε στον νεο κυκλο παρεγγελιων για τελευταιας εκδοσης AB. Παλι το 2028 θα παιρναμε το πρωτο και θα ηταν και κλασεις ανωτερο απο οτιδηποτε κυκλοφορει Ευρωπη και Ανατολη. Θα μπορουσαμε να παρουμε κατι αλλο απο Γαλλια. Κορβετες, υποβρυχια, αεροσκαφη για 3δις.
Γιατι Μπελαρα με αλλαγες εφοσον μπορουσαμε AB xωρις αλλαγες και χωρις εξτρα κοστη;

NikosP

Από την μια , αν δεν ήταν εν γνώση της πολιτικής ηγεσίας αυτά που είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ , τώρα θα ετοιμαζόταν για να χαρεί το Ελληνικό καλοκαίρι….
Από την άλλη , δεν πρέπει και η Πολιτεία να δείχνει οτι και η Πολιτική Προστασίασιγά-σιγά (για ναμην “σκάσουμε” ) ετοιμάζεται – και ετοιμάζει ΚΑΙ τον λαό-όπως πρέπει
(βρέθηκε εδώ κατά λάθος παρακαλώ να σβηστεί . Αν το βλέπετε , με συγχωρείτε )

Last edited 1 year ago by Bizy
Apostolis

Αντι για LaFayette καλυτερα 20 mirage-2000 αλλιως για εμενα δεν αξιζει η αγορα φρεγατων απο την Γαλλια.Προτιμοτερο να παρουμε φρεγατες απο την Αμερικη γιατι σιγουρα θα μας δωσουν μεταχειρισμενα πλοια οι αμερικανοι.Αν θεωρησουν οι γαλλοι οτι για μονο 2 πλοια δεν μπορουν να μας διαθεσουν τα mirage τοτε ας τα κανουμε 2+2 και ας παραγγειλουμε μαζι και οπλα για τα mirage (scalp eg,exocet,mica),ουτως η αλλως αυτα που εχουμε δεν ειναι αρκετα.

Bridger

Έστω ότι οι Αμερικανοί προσφέρουν 4 δις δάνειο με 25ετή FMS και δώρο την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και το ΠΝ σκέφτεται να το εκμεταλλευτεί αθροιστικά στην προμήθεια των BEL: Θα πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν από τη συζήτηση οι “ότι να’ναι” MMCS, που δεν είναι κορυφαίες σε τίποτα και θα είναι χειρότερες από τις EPC, ειδικά αν οι τελευταίες καταφέρουμε να “μπολιαστούν” με layout τύπου ALS 115. Αντίθετα, θα είχε αξία τα 4δις να πάνε είτε σε 4 FFG(X) με εγχώρια ναυπήγηση, είτε σε 2 AB Flight III του κουτιού, με προτεραιότητα παράδοσης από την αμέσως επόμενη παρτίδα των Bath Iron Works. Σε κάθε περίπτωση, hot transfer 2 μτχ ΑΒ εξοπλισμένα, άμεσα κ όχι σε 2-3 χρόνια. Ναι, αυτό θα ήταν συμφωνία μεταξύ συμμάχων.

NikolakiEfentis

Το άρθρο πρωτίστως ανακεφαλαιώνει τις θεωρητικές επιλογές μεταχειρισμένων σκαφών.

 

Να σημειώσω όμως εδώ:

1.      Μιλάμε για ενδιάμεσες λύσεις που υποτίθεται ότι αξιολογούνται(…). Ενδιάμεσες ως προς τί όμως(!); Μιας μόνιμης λύσης που δεν υπάρχει; Δεν νομίζω να θεωρούμε πως 2 φρεγάτες που μας επιβλήθηκαν και εμπεριέχουν ατέλειωτους συμβιβασμούς λύνουν το πρόβλημα του ΠΝ… Αυτό το αναφέρω για να μην δημιουργείται λάθος αντίληψη.

2.      Δεν αντιλαμβάνομαι την αναφορά του άρθρου πως πολλοί από εμάς έχουμε κατηγορήσει την ηγεσία του ΠΝ για λάθος αποφάσεις, παίρνοντας θέση αντίθετη ως προς εμάς. Η προσωπική μου γνώμη παραμένει η ίδια, η ασυνέχεια των θέσεων του ΠΝ υπήρξε case study για αποφυγή και υπενθυμίζω:

a.      Kidd

b.      «Κορβετοφρεγάτα»

c.      Spruance (τα είχε αναφέρει ο Α/ΓΕΝ που αντικατέστησε των Θεοδωρουλάκη)

d.      FREMM «HN»

e.      Belharra

Πείτε μου αν αυτή σειρά βγάζει νόημα… Η μόνη σταθερά, ή μια από τις βασικότερες, στα παραπάνω, είναι ο αριθμός των Α/Α πυραύλων, ο οποίος βέβαια με τον πρόσφατο συμβιβασμό των Belharra πήγε κατά διαόλου…

3.      Πείτε σας παρακαλώ πόσα CMS μπορεί να χρησιμοποιεί το ΠΝ! Μιλάτε για ενδιάμεσες λύσεις αλλά κάποιες προκαλούν τεράστια ζητήματα στο ΠΝ λόγω εξωφρενικής πολυτυπίας! Δυστυχώς οι Belharra φέρνουν μαζί του και σοβαρά προβλήματα:

a.      Belharra – SETIS

b.      Kortenaer MLU – TACTICOS-FD (Fully Distributed version), το διαθέτουν επίσης οι SuperVita, La Combattante III MLU, HSY-56A.

c.      Kortenaer – SEWACO

d.      MEKO – STACOS (λίγο νεότερη παραλλαγή του SEWACO)

e.      La Fayette – παλιότερο Γαλλικό CMS

f.       LCS – COMBATTS-21

 

Συγνώμη ρε παιδιά, πόσα CMS θα έχει το ΠΝ (ακόμη κι αν κάποια αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια);

 

4.      H καλύτερη λύση για να μειώσεις το κόστος και να διεκδικήσεις σοβαρά ανταλλάγματα είναι ο διεθνής διαγωνισμός μεγάλου αριθμού μονάδων. Όταν αντ’ αυτού,

(i)                 δεχόμαστε να μας επιβληθεί απευθείας ανάθεση

(ii)              αδιαφορούμε για τέτοια ανταλλάγματα κατά τις διαπραγματεύσεις για τις βάσεις με τις ΗΠΑ (απαξιώνοντας την σημασία τους – Παναγιωτόπουλος)

ασχολούμαστε με:

a.      την τιμή των Belharra σε μια άνευ ουσίας συζήτησης

b.      ευχόμαστε να πάρουμε τις άκρως προβληματικές LCS, για να προσφέρουν τί ακριβώς, άγνωστο, εκτός από έναν ακόμη τύπο αεριστροβίλου (οι Freedom)

c.      λέμε «ουάου» που θα δώσουμε 3 Δις με βασικό γνώμονα 8 + 8 ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ SCALP…

 

Η όλη διαχείριση του σοβαρού ζητήματος των φρεγατών ενός από τους βασικότερους πυλώνες αποτροπής των Ελληνικών ΕΔ, αποτελεί ένα αίσχος από πολιτική και στρατιωτική άποψη, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει σοβαρά την ηγεσία της χώρας. Σε μια σοβαρή χώρα για το γεγονός αυτό, οι κοι Τσίπρας και Μητσοτάκης θα έπρεπε να λογοδοτήσουν…

Fingolfin

Οι Γάλλοι θα έπρεπε να μας δώσουν (lease2buy) είτε 2 παλαιότερες FREMM, είτε τις 2 FREDA που μπαίνουν σε υπηρεσία το 2021 (Alsace) και το 2022 (Lorraine). Διαφορετικά ακόμα και οι La Fayette (Crotale, Phalanx, OtoMelara 76 mm, Exocet Block 3c) θα μπορούσαν να είναι μια οικονομικότατη επιλογή σαν ενισχυμένο OPV.

zap

Και κατι ακομα. Παρουσιαστηκε αρθρο για το οτι η Τουρκια εκσυγχρονιζει 50 ετων κορβετες, αλλα εμεις ουτε να ακουσουμε να εκσυγχρονισουμε 40 ετων φρεγατες γιατι ειμαστε απλες και νομιζουμε οτι θα ξαναμπορεσουμε να παρουμε 10 πλοια απο τον ιδιο τυπο στο μελλον!

Jimmy

Η αληθεια ως συνηθως ειναι καπου στη μεση. Ουτε πλεονεκτημα αν παμε σε γενικευμενο πολεμο εχουμε οπως υπαινισεται το αρθρο , ουτε φυσικα ειμαστε χαμενοι απο χερι απο τον ανικητο τουρκικο στρατο με τα υπερσυγχρονα οπλικα συστηματα ??? που διαβαζω απο μερικους σχολιαστες. Καταρχας το να παμε σε γενικευμενο πολεμο συμφερει την Τουρκια που εχει τις περισσοτερες εφεδριες και πιο πολυ κρεας για την κιμαδομηχανη.
Το να γινει θερμο επεισοδιο νοτια της Κρητης ειναι best case senario για εμας . Εχουμε τα πιο προηγμενα μαχητικα μας ακριβως διπλα, εχουμε ναυτικη βαση, εχουμε τους s-300 για μενα αν πανε εκει για κλιμακωση ειναι βουτυρο στο ψωμι μας, τους βυθιζουμε τα παντα ολα που θα συμμετεχουν σε εκεινο το σημειο πολυ ρεαλιστικα αρκει να κινηθει τακτικα σωστα α αρχηγος ΓΕΕΘΑ και να υπαρξει σωστη συνεννοηση των επιτελειων και αποφασιστικοτητα . Μετα μπορουμε ειτε να παμε σε διαπραγματευσεις εχοντας βυθισει 4-5 κυριες μοναδες του αντιπαλου, κι εχοντας χασει πχ 1-2 δικες μας, ειτε να συνεχιστουν οι εχθροπραξιες που τυο θεωρω απιθανο, αλλα θα πρεπει να ειμαστε προετοιμασμενοι να το κανουμε αν χρειαστει

simos

Αφου θα αγορασουμε Γαλλικα πλοια θα πρεπει να πιεσουμε να μας παραχωρησουν τις δυο HORISON,εστω και με ενα μικρο ενοικιο,αυτες ειναι AAW πλοια και θα ηταν η ιδανικη ενδιαμεση λυση..

GK_

Παρα τις αναφορες περι «φτηνης» λυσης με τις LaFayette προσωπικα δεν την συμμεριζομαι καθολου. Για τα πλοια αυτα πρεπει να δημιουργηθει εκ του μηδενος νεο αποθεμα οπλων και ανταλλακτικων. Ακομη και για τα βληματα VT-1. Εαν εκεινα τα εχουν οι φρεγατες με τι βληματα εκτελουν τις βολες τα χερσαια συστηματα “NG”; Το αποθεμα ειναι μετρημενο, ακομη και στην περιπτωση που η ΠΑ «δανεισει» καποια απο τα δικα της.
Τουναντιον ελπιζω οτι τουλαχιστον 2 LCS (διαλεγετε και περνετε μια απο τις δυο κλασεις γιατι μεταξυ τους ειναι «ξενες» και τελειως διαφορετικες στα συστηματα που φορανε με ελαχιστες εξαιρεσεις) με την ανθυποβρυχιακη συλλογη επανω θα ενσωματωθουν επιτρεποντας την αποσυρση 2 απο τις μη εκσυγχρονισμενες “S”. Η καλυψη τυχον «κενων» στις LCS μπορει να συμβει με τον εξοπλισμο απο τα πλοια που θα καταληξουν να γινουν «κατσαρολες»: Harpoon, CIWS, OM-76χλς, συστηματα Η/Π κλπ..
Εαν λαβετε υποψη οτι τα πλοια αυτα ηδη ειναι κατα 30 ετη νεωτερα απο τις μη εκσυγχρονισμενες “S”, οι προτεινομενες αλλαγες σε συγκεκρημενα συστηματα μπορουν καλλιστα να ετεροχρονιστουν ή να πανε συνδιαστικα με τις αλλαγες στις ΜΕΚΟ200, ειτε απλα να περιμενουν μια 5-ετις ή 10-ετια. Σε καθε περιπτωση ειναι πλοια που μπορουν να ταξιδευσουν και δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να τα αναβαθμησουμενο στο ιδιο προτυπο του US NAVY γιατι απλα δεν θα κανουν την ιδια «δουλειά»! Μενει το προβλημα με τα ανταλλακτικα που ειναι κοινο σε οποιαδηποτε ενδιαμεση λυση και εαν επιλεγει!
Σχετικα με τα οσα συμβαινουν σε επιπεδο διεθνων σχεσεων δεν μπορω παρα να υποστηριξω το γεγονος οτι οι ΗΠΑ μεχρι σημερα εχουν ευνοησει με πολλους τροπους την Ελλαδα, παρα το οτι εξακολουθουν να μην υποτιμουν τις διμερεις σχεσεις με την Τουρκια. Το ότι η Τουρκια επιλεγει σε ορισμενες περιπτωσεις και ερχεται σε πορεια συγκρουσης με τις ΗΠΑ οπως για παραδειγμα με την υποθεση των S-400 που οδηγησε στην ακυρωση παραδοσης των F-35Α, μαλλον οφειλεται στην εξαιρετικα ιδιαιτερη εσωτερικη πολιτικη κατασταση που βιωνει η χωρα αυτη απο την εκδηλωση του πραξικοπηματος του 2016. Οι παρενεργειες εκεινης της πραξης πιστευω οτι επηρεσαν πολλα πραγματα μεχρι προσφατα. Απο την αλλη δεν μπορω να μην παρατηρησω οτι αυτο δεν τους εμποδισε να εκμεταλευονται «ευκαιριες» οπως με την περιπτωση της Λιβυης με βαση τα τεκτενομενα σε εκεινη την χωρα. Η Τουρκια, καθως φαινεται, την επαυριο της ακυρωσης των F35 προσπαθησε να δημιουργησει εκ του μηδενος νεους διαυλους επικοινωνιας αλλα και κοινου «τοπου». Καθως φαινεται δεν εχει ακομη εγκαταλειψει την προσπαθεια για την ανακτηση του “Status Ante” στις σχεσεις με τις ΗΠΑ οπως επισης και την αποκτηση των F35. Ισως τελικα σε λιγα χρονια απο σημερα, να καταφερει το ιδιο να αποκτησει τουλαχιστον 20 ή 30 F-35B (VSTOL) απευθειας απο την LM στις ΗΠΑ για την αεροπορικη πτερυγα που θα επιχειρει απο τα 2 αεροπλανοφορα LHD της κλασης Anadolu (https://en.wikipedia.org/wiki/TCG_Anadolu) του τουρκικου ναυτικου.

KonstantinosKaperonis

Καλησπέρα σας κύριοι.Στα 3 δις είναι το κόστος των [email protected]; Αναβάθμιση των Mirage 2000 επίπεδο -5 ,μαζί με τα 5F της Γαλλίας (35 μαχητικά νομίζω) συν επιπλέον MM-40 ,συν εκείνα τα mirage 2000-D (12 δεν είναι) συν εκείνα τα Mirage 2000N (περιπου 50 δεν ειναι;) και με έναν εκσυγχρονισμό ελαφρύ για συμβατική κρούση σε τι ποσό φτάνουμε ; περίπου στα 1,6-1,7 δις.Μαζί με όπλα και FOS να πάει 2,5 δις ; ποία είνι μαγαλυτερη δύναμη αποτροπής; Οσο για το ναυτίκο ας περιμένει να παρει την Ρουσελ και να κάνει καλυτερη διαχείριση

Digenis

Το μόνο εφικτό σενάριο ενδιαμεσης λυσης ειναι το τζαμπα ή το πάμφθηνο .Δηλαδη μονο οι Lafa …
Fremm οι Γαλλοι ναύαρχοι δεν δίδουν ξεχάστε το .Οι ιταλοι ειναι άπιαστη νυφη προς το παρον γιατι δεν μπορούμε να απατήσουμε την γυναικα μας (Γαλλια) και 1,2 για ενδιαμεσες λυσης δεν φαινετε να εχουμε !!!
Τα burke = το πολύ κύριε ελέησον το βαριετέ και παπάς .
Οι πρωτες 2 LCS ειναι φύρα .Θελει χρηματα για μπουν πυραυλοι ΑΑ, αντιπολοικοι και να γινουν upgrade στο επιπεδο των σημερινών Lcs ωστε να εχουν λιγότερα προβλήματα και να γίνουν ποιο μάχιμες . Φευγει απο το επιπεδο τους Τζαμπα !!!

Last edited 1 year ago by adelebohm1
Spyros_Kapa

Αγαπητή πτήση και αγαπητοί φίλοι για δείτε Τό λινκ αυτό σχετικά με την αναβάθμιση του phalanx από τους Αυστραλούς https://www.naval-technology.com/news/royal-australian-navys-phalanx-ciws/

Giorgos_S

Fremm ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσουν οι Γάλλοι ούτε και με πανάκριβο ενοίκιο. Αρκει κάποιος να ψάξει να δει τι αοζ έχει η Γαλλία και σε πόση απόσταση το ένα νησί απο το άλλο. Εχει ανάγκη απο προβολή σημαίας σε πολλά μέρη του πλανήτη αλλά και προβολή ισχύος και συμμετοχή σε πολέμους. Οι Γάλλοι δεν έχουν πλοία περίσσευμα πέραν απο αυτά που αποσύρουν λόγο παλαιότητας.
AB πάλι δεν παίζουν για πολλούς λόγους.
Η διατήρηση αξιόμαχου δύναμης χωρίς μεγάλα έξοδα μπορεί να γίνει με μεταχειρησμένα υποβρήχυα και με κορβέττες που μπορούν να είναι σε πιο εφικτό κόστος και αγοράς και χρήσης. Αυτά τα δύο σε συνδιασμό μπορούν να αποτελέσουν αποτρεπτική δύναμη μέχρι να μπορούν να αγοραστούν ή να βρεθούν μεγαλύτερα ικανά πλοία. Τα υπόλοιπα δεν τα βλέπω να μπορούν να υλοποιηθούν.

Scalp_eg

Τα μόνα 2 πλοία που μπορούν να έρθουν με την έννοια του κατεπιγωντος ειναι οι 2 λαφαγιετ που δεν εκσύ χρονίζονται. Με την υπογραφή για τις μπελαρες πιστεύω το πολύ σε 2-3 μήνες καθώς η Μεσόγειος σιγα σιγά φλεγετε, τα πλοία έρχονται αμέσως και περνούν απο 2-3 εξοσετ μπλοκ 3 από την κάθε μία σούπερ βήτα και δίνουν πίσω στις σούπερ βήτα αντίστοιχο αριθμό εξοσετ μπλοκ 2 που έχουν. Έτσι όπως είναι για αρχή λοιπόν καθώς έχουν και πολλή καλή πλευσημοτητα λόγω μεγέθους, βγαίνουν στο Κάρπαθιο και στο λυβικό πέλαγος νότια της κρητης, με 4-5 εξοσετ μπλοκ 3 η καθεμία και οι υπόλοιποι μπλοκ 2, με την εμβέλεια των 200 χιλιομετρων. Δηλαδή το φθινόπωρο το χειμώνα και την άνοιξη 2 φρεγάτες θα πλέουν σε περιοχές που οι σούπερ βήτα λόγω καιρού δεν μπορούν. Εννοείτε πως όσο πιο γρήγορα και στις σούπερ βήτα και στις λαφαγιετ και οι υπόλοιποι μπλοκ 2 πρέπει να αναβαθμίσουν σε μπλοκ 3.

Last edited 1 year ago by marquishhe
adpanos

Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση.
Τα μόνα πλοία που είναι αξιόμαχα και ίσως μας ενδιαφέρουν είναι τα Βρετανικά Type 23 με πολύ δυνατή σουϊτα ASW και Camm.
Κάτι άλλο έτοιμο δεν παίζει.
Καλό θα ήταν να παρατήσουμε το ψάξιμο στα μεταχειρισμένα και να κάνουμε το εξης.
1)
Α) Αναβάθμιση όλων των Standard με διπλά 76άρια πυροβόλα με Strales στο πρότυπο των ΕΛΛΗ, ΛΗΜΝΟΣ.
Με διπλά STRALES και διπλά Phalanx τα πλοία θα είναι απρόσβλητα.
Β) Αλλαγή του ραντάρ τους με ένα 3D AESA, ίδιο με αυτό που θα φορέσουν οι MEKO.
Γ) Αλλαγή του Sonar τους με κάτι πολύ καλό που θα μείνει για τις νέες σχεδιάσεις.
Δ) Τροποποίηση του εκτοξευτή τους για ESSM BLOCK II.
Ε) Διπλά Palanx σε όλες όπως είπαμε, παρμένα και από τις MEKO, στις μέκο τοποθέτηση RAM.
2) Εκκίνηση προγράμματος ALS 125 με σκοπό σε διάστημα 4ων ετών να υπάρχει το πρώτο σκαρί στο οποίο θα φορεθούν τα καλούδια των Standard με δυο MK41 για την τοποθέτηση των ESSΜ (64 ESSM BLOCK II) και ένα συρόμενο Sonar.
Μια Standard να βγαίνει εκτός, να αφαιρούνται τα parts της και να μεταφέρονται στην ALS .
Όταν ολοκληρώνεται να μπαίνει στην γραμμή η επόμενη.
Θα πάρει μια 10-ετία , αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι Standard θα μπορούν να καλύψουν το ΠΝ, ενώ το κόστος για την αντικατάστασή τους με ALS δεν θα είναι μεγάλο.
Το πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές λόγω αγοράς RADAR, SONAR , άμεσα για τις Standard αλλά αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί μέσω FMS .
Δεν υπάρχει κάτι άλλο.
Το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθούμε με 10 ALS 125,
Διπλά Phalanx
Διπλά strales 76mm
64 ESSM
3d radar
Δυνατή σουίτα ASW .
8- harppons
Μια χαρά πλοία δηλαδή και ίσως με αυτό τον τρόπο και με ενεργά ναυπηγεία έτοιμα για το επόμενο βήμα.

Last edited 1 year ago by alycemaccarthy0
aris32

χασαμε τις 2 adelaide που θα μας εδιναν αμεσα 2 πλοια με καλυτερες δυνατοτητες asw απο οτιδηποτε υπαρχει αναμεσα στα 2 ναυτικα , με δυνατοτητα να εχουν 32essm 16harpoon 16asroc μια φρεγατα γενικης χρησης που απλα δεν εχουμε.
απο εκει και περα AB δεν παιζει να παρουμε,Tico δεν θελει το ΠΝ και γενικα δεν ξερω αν μας τα παραχωρησουν τι θα αφαιρεσουν απο τα πλοια. Τελος απο τις lafayette μονο 2 πλοια παιζει να υπαρχουν αλλα αυτα απαιτουν πολλες αλλαγες σε οτι αφορα τον οπλισμο κια τον εξοπλισμο τους. Βεβαια ειναι νεα πλοια 20 ετων οποτε δεν ξερω αν συμφερει να εκσυχρονιστουν με ενα phalanx ενα otomelara strales ,3d ρανταρ ομοιο με τις αναβαθμισμενες μεκο, 8 exocet block3 , sonar γαστρας ομοιο με τις fdi , συστημα μαχης παρομοιο με τις fdi τορπιλες και τελος αν εχει υποδομη για a43 cell περιοριζομαστε στο αστερ15 αν εχει υποδομη για α50 τοτε μπορουμε να τοποθετησουμε και camm και να εχουμε ομοιοτυπια με τις fdi. ναι ξερω εχει αργη ταχυτητα αλλα ειναι 2 πλοια νεα, με καλη σχεδιαση και μπορουμε να εχουμε 4 εκσυχρονισμενες μεκο 2 εκσυχρονισμενα lafaytte και 2+2 fdi.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 2.29

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Sözcü: Οι Αμερικανοί φταίνε για τις πυρκαγίες στην Τουρκία, επειδή φύτεψαν… πεύκα!

Κάθε μεγάλη καταστροφή, ανεξάρτητα τη χώρα που θα συμβεί, συνοδεύεται από θεωρίες συνωμοσίας και τρελούς ισχυρισμούς.Για παράδειγμα, η εφημερίδα Sözcü, ισχυρίστηκε πως οι φωτιές...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...