26.9 C
Athens
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Ενδιάμεσες λύσεις για το ΠΝ στο KAI 5. LaFayette, FREMM, Arleigh Burke...

Ενδιάμεσες λύσεις για το ΠΝ στο KAI 5. LaFayette, FREMM, Arleigh Burke και Ticonderoga

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Αν κάτι είναι ανίκητο, αυτό είναι η λογική, κι όχι η βλακεία. Πάντα με βάση τη λογική, το ΠΝ χρειάζεται άμεσα πλοία, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και οι Τούρκοι δείχνουν πως κινούνται πάντα στη λογική της ένοπλης σύρραξης. Και μόνο η απεικόνιση του κατάπτυστου Τουρκολιβυκού Μνημονίου σε χάρτη, κάνει κατανοητή σε όλους την τουρκική παράνοια, αλλά και την προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Κι αν τώρα είχαμε τις δυο γαλλικές FREMM; Σκέψεις ενός μέλλοντος που δεν ήρθε ποτέ…

Η μόνη απάντηση της Ελλάδος, είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού ΠΝ. Φυσικά και η ΠΑ μπορεί να βυθίσει οπουδήποτε τουρκικά πλοία, αλλά μιλάμε για πολεμική κλιμάκωση. Ένα ισχυρό ΠΝ, με παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αποτρέψει έναν πόλεμο. Αν ο τουρκικός στόλος βρει μπροστά του ένα μάτσο γηραιά πλοία, που με το ζόρι βγήκαν από τους Ναυστάθμους, τότε θα είναι ηλίθιοι αν δεν προχωρήσουν σε κλιμάκωση. Αν βρουν απέναντί τους έναν Ισχυρό και Σύγχρονο Στόλο, τότε δεν θα τολμήσουν τίποτα. Τόσο απλά.

Το ΠΝ εκλιπαρεί για νέα πλοία εδώ και 12 χρόνια περίπου. Δεν θα πούμε τι έκανε σωστό και τι λάθος, καθώς πολλοί αρέσκονται να λένε πως φταίνε και οι αξιωματικοί του ΠΝ. Θεωρούν πολλοί, πως φταίνε οι άνθρωποι που ορκίστηκαν να φυλάττουν την Πατρίδα, με οποιοδήποτε μέσο τους δίνει η τελευταία. Σωστά; αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι μάλλον και δεν έχουν και πολύ δίκιο… Δεν έχουν και μεγάλα περιθώρια οι αξιωματικοί μας…

Επέτειος ενός έτους από την “Παραχώρηση” δυο φρεγατών FREMM στο ΠΝ. Οι φρεγάτες που δεν ήρθαν ποτέ και το αξέχαστο δούλεμα…

Τώρα, το ΠΝ έχει κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Έχει μπει σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους Γάλλους, για την αγορά δυο φρεγατών με προηγμένες δυνατότητες AAW και ASW, τύπου [email protected]. Ο λόγος είναι απλός, οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που προτίθενται να δώσουν χρηματοδότηση που να βολεύει το ΠΝ. Το ΠΝ δεν έχει παρά ελάχιστους πόρους δικούς του να διαχειρίζεται, παντού υπάρχει το Υπουργείο Οικονομικών.

Ταυτόχρονα το ΠΝ εξετάζει σε συνθήκες άκρας μυστικότητας τις αμερικανικές προτάσεις για την κατασκευή των LCS/MMSC στην Ελλάδα. Όπως έχουμε ήδη γράψει, οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να “συνυπάρξουν” με τους Γάλλους στο ΠΝ, και δεν θέλουν με τίποτα να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία να “πάρουν” κομμάτι από την ανανέωση του Ελληνικού Στόλου, ΑΝ και ΟΤΑΝ αυτή γίνει. Στην τελική, όπως είπε και Έλλην βουλευτής (που μια χαρά πολλοί δέχτηκαν όσα είπε), “δεν πειράζει να μας πάρουν και κανά νησί”.

Τι και αν μισθώναμε FREMM, oι… προβληματισμοί

Ελπίζουμε, θέλουμε να ελπίζουμε, πως αργά ή γρήγορα η Ελληνική Κυβέρνηση θα δώσει στο ΠΝ ότι χρειάζεται, ότι κι αν είναι αυτό. Πολλοί από εμάς, θα θέλαμε να δούμε για παράδειγμα Type 31/Iver Huitfeld, Omega Class, και γιατί όχι, ελληνικότατες ALS. Το πρόβλημα είναι πως το ΠΝ, βιάζεται, και δεύτερον, όλες οι λύσεις δεν φέρνουν μαζί τους ευνοϊκή χρηματοδότηση. Ούτε οι κατασκευάστριες χώρες έχουν σταθεί δίπλα μας τόσο όσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Όσο για τις ALS, μόλις λυθεί το θέμα των ναυπηγείων, ελπίζουμε πως θα “παίξουν” σαν EPC (καθώς το ελληνικό σχέδιο της ALS 115 το θεωρούμε κατά πολύ ανώτερο των Doha Class).

Πάμε παρακάτω. Αν υποθέσουμε πως μέσα στο καλοκαίρι “κλείσει” η συμφωνία με τις [email protected], αφού πλέον έχει κλείσει το θέμα του “οπλισμού”, και μέσα στο έτος κλείσει το θέμα των MMSC (αν φυσικά οι Αμερικανοί προσφέρουν όλα όσα έχουμε μάθει), τότε το ΠΝ θεωρητικά από το 2025 μέχρι και το 2030 θα καταφέρει να αποκτήσει έναν αριθμό πλοίων, δυστυχώς πολύ μικρό για τις ανάγκες του. Αλλά κάτι θα πάρει, και δεν θα κοιτάει το τουρκικό ναυτικό να ρίχνει συνεχώς νέα πλοία στη θάλασσα.

ΑΝΑΛΥΣΗ:Φρεγάτες FREMM. Βλήματα ASTER 15/30 και ραντάρ Herakles στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!

Το θέμα μας όμως σήμερα είναι, τι θα κάνει στο ενδιάμεσο. Αν υποθέσουμε πως ξεκινήσουμε άμεσα νέα ναυπηγικά προγράμματα με κάποιον “μαγικό” τρόπο, το ΠΝ δεν θα έχει σύγχρονα πλοία για να αντικαταστήσει τις παλιές S πριν το 2025-2027, ενώ και οι εκσυγχρονισμένες S θα πλησιάζουν αισίως τα …50 χρόνια. Φυσικά, μπορούμε να ζητήσουμε από την Τουρκία fair play, και να συμφωνήσουμε να μην κάνουν κάτι στην wannabe ΑΟΖ μας, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουμε νέα πλοία. Δεν θα συμφωνήσουν λέτε; τι, όχι;

Στόλος 4 (ή 6) φρεγατών, 5 υποβρυχίων και 6 (ή 7) πυραυλακάτων και τέλος; που πάει το ΠΝ;

Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συζητήσουμε για Ενδιάμεση Λύση. Εκεί που άφησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2008 να φτάσει η κατάσταση του ΠΝ, χρειαζόμαστε νέα πλοία χτες. Η προσπάθεια απόκτησης δυο φρεγατών FREMM το 2018 με “συνοπτικές” διαδικασίες, ήταν ουσιαστικά μια κραυγή αγωνίας. Χρειαζόμαστε νέα πλοία, και τα χρειαζόμαστε τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Καθώς έχουμε στραφεί σε Γαλλία και ΗΠΑ για νέα πλοία, θα πρέπει εκεί ίσως να αναζητήσουμε και λύσεις για μια ενδιάμεση κατάσταση. Ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν πλοία με πραγματική αξία για εμάς κάπου αλλού. Όπως θυμούνται οι αναγνώστες μας, έχουμε “σκανάρει” την παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν κάποιες λύσεις, αλλά είναι λίγες.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

Οι γαλλικές “λύσεις”

Η Γαλλία δεν έχει και πάρα πολλά πλοία που να μας ενδιαφέρουν. Αν και οι Γάλλοι πολύ θα ήθελαν να ξεφορτωθούν σε εμάς κάποιες αρχαιοπρεπείς φρεγάτες, χωρίς αξία για εμάς, εντούτοις δυο είναι οι λύσεις που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν. Οι LaFayette (προφανώς οι δυο που δεν θα εκσυγχρονιστούν) καθώς και κάποιες από τις υπάρχουσες FREMM, είναι μάλλον οι μοναδικές που θα μπορούσαν να προσφερθούν στη χώρα μας.

Oι πρώτες δυο LaFayette διαθέσιμες προς πώληση το 2020, βραζιλιάνικο ενδιαφέρον

Για τις LaFayette έχουμε γράψει μάλλον πρώτοι, σχεδόν 2 χρόνια πίσω. Σύγχρονα πλοία, με ηλικία ανάλογη των ΜΕΚΟ200ΗΝ, αλλά υποεξοπλισμένα, με οπλισμό που υστερεί σημαντικά ακόμη και σε σχέση με τις πυραυλακάτους κλάσης Super Vita. Ίσως είναι υπερβολή να τις χαρακτηρίσουμε “φρεγάτες”, αλλά μάλλον είναι πολύ καλά εξοπλισμένα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης. Στην περίπτωσή μας, υστερούν ακόμη και σε σχέση με τις Kortenaer, καθώς δεν έχουν εξοπλισμό ASW, και βασίζονται στο οργανικό τους ελικόπτερο για ανθυποβρυχιακές αποστολές.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;

Στα πλεονεκτήματά τους είναι το πολύ χαμηλό κόστος χρήσης τους (κινητήρες diesel), οι χαμηλές ανάγκες στελέχωσης, αλλά και το πολύ μικρό κόστος εισαγωγής τους σε ελληνική υπηρεσία. Στις αποθήκες του ΠΝ υπάρχουν πύραυλοι Crotale για το αντιαεροπορικό σύστημα, ενώ το ΠΝ θα μπορούσε να εξετάσει την αντικατάσταση του πυροβόλου των 100 χιλιοστών με κάποιο OtoMelara 76 mm, ακόμη και την τοποθέτηση ενός Phalanx από κάποια μη εκσυγχρονισμένη S. Το θέμα είναι πως ακόμη και χωρίς δυνατότητες ASW, το ΠΝ θα μπορούσε να αποκτήσει σχετικά σύντομα δυο πλοία, με μικρές ανάγκες συντήρησης, που θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Το Παρίσι ΔΕΝ νοικιάζει φρεγάτες στην Αθήνα; Η Ελλάδα θέλει [email protected] και να μισθώσει FREMM, η Γαλλία να “σπρώξει” τις La Fayette σαν ενδιάμεση λύση

Το θέμα των φρεγατών FREMM το έχουμε θίξει το 2018, τόσο πολύ που μάλλον θα είναι, αν όχι πλέον επίπονο, αλλά σίγουρα κουραστικό για τους αναγνώστες μας. Η αξία των πλοίων είναι αδιαμφισβήτητη, αν και πρέπει να σημειώσουμε πως ο προσανατολισμός τους παραμένει σε ρόλους ASW. Εντούτοις, η δυνατότητα βολής πυραύλων ASTER 15/30 αλλά και SCALP Naval τις κάνει πολύτιμες, ίσως τόσο πολύτιμες που δύσκολα πλέον να τις αποχωριστεί το Γαλλικό Ναυτικό.

La Tribune: Σύγχυση μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας για το θέμα της ενοικίασης των φρεγατών FREMM

Άλλωστε, το κόστος δυο ελαφρά μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM είναι κάπου ανάμεσα στα 500 και 600 εκ. ευρώ εκάστη. Συνεπώς, πολύ δύσκολα θα τις έδιναν χωρίς τίμημα οι Γάλλοι (ΑΝ υποθέσουμε πως θα τις έδιναν). Η παραγγελία της Ελλάδας για 2 [email protected] δεν είναι και τόσο μεγάλη για να υποστηριχτεί μια τόσο ακριβή “παραχώρηση”, άρα, ή θα πρέπει να πληρώσουμε τις FREMM (λογικό), ή να τις “νοικιάσουμε”, στη λογική που προωθούνταν μια τέτοια λύση το 2018. Με κόστος όμως εξαιρετικά μεγάλο, πρέπει να το σημειώσουμε αυτό.

Φρεγάτες FREMM για την Ελλάδα;

 

Arleigh Burke και Ticonderoga, o κρυφός πόθος της συντακτικής ομάδας και των αναγνωστών μας…

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα για μια “παραχώρηση” είναι πολύ πιο εύκολα, θεωρητικά πάντα. Το πρόβλημα όμως για το USN είναι πως δεν έχει πλοία στο “μέγεθός” μας. Τα μόνα πλοία που θα μπορούσαν να είναι ιδανικά στο “μέγεθος” που χρειάζεται το ΠΝ είναι οι φρεγάτες O.H.Perry, μια επιλογή που δεν έχει να προσφέρει σχεδόν τίποτε στο ΠΝ. Θα είχε ίσως, αν το ΠΝ είχε αποφασίσει να αγοράσει τις φρεγάτες Adelaide από την Αυστραλία. Σήμερα όμως, O.H.Perry θα ήταν όχι απλά αναχρονισμός, αλλά μάλλον μια μεγάλη “ανοησία”.

Άρα, καθώς το ΠΝ σίγουρα δεν έχει θέση για αεροπλανοφόρα και υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, αλλά κάπου θα βρει να “βολέψει” μερικά αντιτορπιλικά ή καταδρομικά με ρόλο AAW. Τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke είναι τα πλέον πολύτιμα πλοία του USN, με ικανότητες εκπληκτικές για πλοία αυτού του εκτοπίσματος. Οι αποστολές που αναλαμβάνουν είναι ποικίλες, αλλά εντύπωση προκαλούν οι “μοναχικές” αποστολές, σε περιβάλλοντα “δύσκολα” ή επικίνδυνα, όπου αποστέλλονται χωρίς συνοδεία, για επίδειξη σημαίας κι όχι μόνο.

Oι ΗΠΑ παραχωρούν άμεσα 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke, πιθανή ημερομηνία άφιξης, Μάιος 2020

Το θέμα είναι πως τα αντιτορπιλικά αυτά έχουν βαρύνουσα σημασία στο USN, και θεωρητικά είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ να αποχωριστούν κάποιο. Εντούτοις, σε συνέχεια της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, αλλά και στα πλαίσια των διευρυμένων σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, υπήρξαν θετικές ενδείξεις για την αποδέσμευση δυο πλοίων του τύπου.

Το θέμα είναι πως τυχόν παραχώρηση πρέπει να περάσει από την αρμόδια επιτροπή του Κονγκρέσου, αν και πολλά μέλη ήταν θετικά. Άλλωστε, τα “ελληνικά” ΑΒ θα είχαν και ΝΑΤΟϊκές αρμοδιότητες, και θα ήταν μια ενίσχυση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα έχει μείνει στάσιμο, καθώς τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν “εύκολα”, ή απλά. Λίγο η κρίση του κορωνοϊού, λίγο η αναστολή των ταξιδίων στις ΗΠΑ, λίγο οι προεδρικές εκλογές, και λίγο οι τουρκικές παρεμβάσεις, το θέμα δεν έχει κινηθεί…

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga

Το ΠΝ, από τον περασμένο Δεκέμβρη, προκειμένου να μην μείνει “εκτός” των εξελίξεων, έχει αποφασίσει να δεχτεί ακόμη και την παραχώρηση των γηραιότερων αλλά ισχυρότερων καταδρομικών Ticonderoga, σε περίπτωση που τα προτείνουν οι Αμερικανοί. Κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ πιο “κοντά” από την περίπτωση των ΑΒ, αφού τα Tico έχουν ήδη ορατή ημερομηνία απόσυρσης. Το πρόβλημα όμως του ΠΝ είναι απλό. Πως θα μπορούσε να συντηρήσει και διατηρήσει σε υπηρεσία δυο πλοία, που μια Υπερδύναμη τα αποσύρει γιατί είναι ακριβά σε συντήρηση και διατήρηση σε υπηρεσία;

LCS Freedom/Independence

Είναι γνωστό πως το USN σκοπεύει να αποσύρει τα τέσσερα πρώτα LCS, τα LCS 1,2,3 και 4. Tα LCS 1 και 3 είναι κλάσης Freedom, τα δε LCS 2 και 4 είναι τα τύπου καταμαράν Independence. Καθώς τα πλοία αυτά είναι πολύ σύγχρονα, με λίγα χρόνια υπηρεσίας, θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν το ΠΝ. Όπως όμως μας έγινε γνωστό από αμερικανικής πλευράς, τα πλοία αυτά δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το ΠΝ, καθώς είναι τα πρωτότυπα των δυο κλάσεων, που πάνω σε αυτά οι Αμερικανοί και το USN έλυσαν όλα τα προβλήματα.

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων πλοίων LCS απαιτεί $600 εκατ. και γι’ αυτό παροπλίζονται

Κανονικά, τα πλοία αυτά χρειάζονται εκσυγχρονισμό, προκειμένου να έρθουν στα επίπεδα των υπολοίπων  LCS, χωρίς να αναφέρουμε πως χρειάζονται και επανεξοπλισμό, καθώς οι Hellfire ελάχιστη αξία έχουν για το ΠΝ. Στα πλοία θα πρέπει να τοποθετηθούν εκτοξευτές Mk41 και Harpoon, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για το προωστήριο σκεύος. Οι LCS που μπαίνουν τώρα σε υπηρεσία έχουν αξιόπιστους κινητήρες, αλλά τα πρώτα σκάφη όχι.

Πηγές ΗΠΑ: Δεν “αξίζουν” τα 4 υπό απόσυρση LCS (2 Freedom+ 2 Independence) για το ΠΝ, καλύτερα γρήγορη επενδύση σε MMSC που μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα

Βέβαια, σε περίπτωση που τελικά το ΠΝ προχωρήσει με τις LCS/MMSC, θα μπορούσαν οι δυο κλάσης Freedom LCS να μπουν στο “πακέτο” της συμφωνίας, μαζί με τον όποιο εκσυγχρονισμό τους. Αλλά θεωρούμε δύσκολο η Lockheed Martin να έμπαινε στον “κόπο” να προτείνει τις υπόλοιπες δυο LCS (LCS2, LCS4) της Austal, και να φέρει έναν ανταγωνιστή της στο ΠΝ. Δηλαδή, να έχει την Austal ανταγωνιστή στις ΗΠΑ, να την έχει και στην Ελλάδα!

Επίλογος

Όπως είδαμε, με λίγη καλή θέληση, λύσεις υπάρχουν και από Γαλλία αλλά και από τις ΗΠΑ. Βέβαια οι Γάλλοι δείχνουν εξαιρετικά “κακοί” στο μάρκετινγκ, καθώς για παράδειγμα η λύση των LaFayette δεν έχει προταθεί δημοσίως παρά μόνο από γαλλικά έντυπα του χώρου. Ούτε η Naval Group ούτε η γαλλική κυβέρνηση έχουν προτείνει τις Lafa, και κατά συνέπεια δεν νομίζουμε ότι τις έχει εξετάσει το ΠΝ.

Τι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες LCS και πως επηρεάζεται η πιθανή αγορά των [email protected] από τη χώρα μας;

Αντίθετα, το ΠΝ γνωρίζει πολύ καλά τις FREMM. Όχι μόνο λόγω της “περιπέτειας” του 2018, αλλά λόγω της FREMM-HN που θα αγοράζαμε 6 πλοία κατ’ελάχιστο. Βέβαια όπως είπαμε και παραπάνω, μια παραχώρηση FREMM θα ήταν δύσκολη σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος. Ίσως βέβαια, απλά να πιάναμε το νήμα της συμφωνίας του 2018, καθώς όπως έχουμε γράψει, τότε υπήρξε πράγματι θέμα.

Οι ΗΠΑ είναι μάλλον η ιδανικότερη πηγή, απλά έχουμε έναν πρόεδρο με “ιδιαίτερη” σχέση με τον Ερντογάν. Οι Τούρκοι έχουν φτιάξει ένα σκηνικό κρίσης, που θα βασιστεί στα προβλήματα υλικού των Ελληνικών ΕΔ. Αν οι ΗΠΑ ενισχύσουν με Tico ή ΑΒ το ΠΝ, τότε η Τουρκία θα βρεθεί σε δυσμενή θέση. Συνεπώς, θα ήταν περίεργο αν η επιρροή των Τούρκων στον Τραμπ δεν εστιαστεί σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα.

ThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ αντί για αντιτορπιλικά ή καταδρομικά, αποσύρονται μέσα στο 2021

Όμως στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος δεν είναι παντοδύναμος, και αν η Ελλάδα προχωρήσει σε μια αγορά αμερικανικών πλοίων, ενώ συμφωνεί το Κονγκρέσο, δεν θα μπορέσει να σταματήσει μια προσφορά ΑΒ στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, οι πάντες στην Ουάσινγκτον θεωρούν την Ελλάδα στενό σύμμαχο, ενώ η Τουρκία έχει έρισμα μόνο στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Βέβαια το τελευταίο μπορεί να βάλει βέτο πολύ εύκολα στην παραχώρηση ΑΒ ή Tico στην Ελλάδα.

Αν θέλαμε να ποντάρουμε κάπου, θα λέγαμε πως η Ενδιάμεση Λύση θα έρθει από τις ΗΠΑ, και θα είναι κάποια από τα πρώτα ΑΒ σε υπηρεσία. Επόμενη επίλογή θα είναι τα πολύ ακριβά σε συντήρηση Ticonderoga, ενώ πολύ δύσκολα θα δούμε τα παλιά LCS σε ελληνική υπηρεσία.

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Η Γαλλία είναι αινιγματική, και προκαλεί εντύπωση (όχι καλή) η μη προσφορά κάποιων όπλων. Δηλαδή, ακόμη κι αν δεν βρουν πλοία, η Γαλλία θα μπορούσε να προσφέρει κάποια από τα Mirage 2000-5F, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα επιθυμεί διακρατική συμφωνία. Για όλους όσους ασχολούμαστε με την Άμυνα, η παραχώρηση 2 LaFayette σε λογική τιμή θα ήταν το απλούστερο, αλλά η Γαλλία δεν προχωρά ούτε σε αυτή τη λύση. Πιθανότατα τα πράγματα να αλλάξουν άρδην στις επόμενες μέρες, καθώς οι Γάλλοι ήταν και παραμένουν αρκετά αινιγματικοί.

Σε κάθε περίπτωση, ότι κι αν επιλέξει το ΠΝ, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την “Ενδιάμεση Λύση”. Χωρίς αυτή, θα είμαστε για πάρα πολλά χρόνια εκτεθειμένοι και χωρίς σύγχρονα πλοία. Αναμένουμε, ελπίζοντας για το καλύτερο…

H Τουρκία εκσυγχρονίζει τις 40-45 ετών γαλλικής κατασκευής κορβέτες κλάσης Burak (ex- D’Estienne d’Orves) και τους δίνει ρόλο αντίστοιχο των αμερικανικών LCS


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

152 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
152 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ikarus

Αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να κοιτάξει και η Κύπρος να κολλήσει στο επερχόμενο Deal των Belharra και μια δικιά της φρεγάτα η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί ως το 3ο πλοίο της κλάσσης στο Ελληνικό ΠΝ με Κυπρίους ναυτικούς και με περιοχή ευθύνης την Ανατολική Μεσόγειο.

Jimmy

Εσυ αναρωτιεσαι, αλλα η Κυπρος δεν εχει δειξει καμια ιδιεταιρη διαθεση να επενδυσει σοβαρα ποσα στην αμυνα της , και ουσιαστικα βασιζεται στις διεθνεις συνθηκες , λιγο στην Ελλαδα και λιγο λιγοτερο στο Ισραηλ.

MeAnother

Με σχεδόν 1 δις κόστος πλοίου και οπλισμού, ζητάμε απο 1 κράτος με τον πληθυσμό και τον προϋπολογισμό του Περιστερίου Αττικής να δώσει 5% του ΑΕΠ του για ένα σκάφος.

Ikarus

Θα μπορούσε να εξετάσει και να υιοθετήσει το μοντέλο αγοράς που ακολουθεί η Ελλάδα. Αποπληρωμή σε βάθος χρόνου. Μακάρι οι θυσίες από την Τουρκική απειλή σήμερα να ειναι μόνο οικονομικές.

Eman202

Ε τότε ας κάτσουν να ανέρχονται τους Τούρκους να τρυπάνε στα νερά τους. Γιατί όσο δεν αγοράζουν αεροπλάνα και πολεμικά πλοία αυτό θα γίνεται. Οι κυπριακές κυβερνήσεις θα έπρεπε να ρίχνουν λεφτά στην άμυνα κ όχι μόνο στον τουρισμό. Θα έπρεπε εδώ κ χρόνια να στέλνουν Κύπριους τόσο στην Ικάρων ,την ΣΜΑ κ την ΣΤΥΑ όσο κ στις αντίστοιχες του πολεμικού Ναυτικού ώστε να εκπαιδεύονται πιλότοι, μηχανικοί κ.πληρωματα πολεμικών πλοίων κ να είναι έτοιμοι οταν η κυπριακή κυβέρνηση αγοράσει πολεμικά αεροπλάνα κ πλοία. Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε προγραμματα των ΕΔ της Ελλάδας για αγορές αεροσκαφών κ πλοίων ώστε να… Read more »

Jimmy

Κατ αρχας ο προυπολογισμος τους δεν ειναι ιδιος με του Περιστεριου δεν νομιζω να εχει το Περιστερι 25 δις δολαρια τζιρο. Ουτε προφανως μπορει να αγοραζει καθε χρονο μια υπερσυγχρονη οπλισμενη φρεγατα. 2 Κορβετες ομως Gowind οπλισμενες σε βαθος 10 ετιας η μια μεταχειρισμενη frem με 600 εκατομυρια, δεσμευοντας 60-70 εκατομυρια το χρονο , ειδικα απο τη στιγμη που θελουν να βγαλουν πετρελαιο και να εχουν ΑΟΖ, ναι θα μπορουσαν να τα διαθεσουν. Οχι γιατι αυτη μπορει μονη της να τα βαλει με την Τουρκια, αλλα για να μπορει να βοηθησει και τους συμμαχους της , και για να την… Read more »

ETS

Ας δωσει κατι εστω συμμετοχικα αλλιως ας υψωσουν απο τωρα την ημισεληνο με τετοια μυαλα ..Η φτωχοι και ελευθεροι η με χρηματα και δουλοι στον Τουρκο ας αποφασισουν επιτελους τι θελουν να ησυχασουμε.

aris32

η κυπρος απαιτει να εχει περιπολικα με βαρυ οπλισμο , ισχυρο στρατο στο μετρο το δυνατο, αρκετα male uav για περιπολιες , επακτιες συστοιχιες , ισχυρη αντιαεροπορικη αμυνα, επιθετικα ελικοπτερα αντιαρματικα , ισχυρο πυροβολικο. Δεν μπορει με 2 gowind να αντιπαρατεθει πουθενα ειτε να φτιαξει αεροπορια με μαχητικα πρωτης γραμμης. αντιθετα η αγορα 2-4 μικρων υποβρυχιων και η αγορα 10-12 ιταλικων m-346FA θα της ηταν πιο χρησιμο. Επισης αν θα επρεπε η Κυπρος να δωσει χρηματα για καποιο Ελληνικο προγραμμα αυτο θα ηταν να αποκτησουμε ιπταμενα τανκερ. τιποτα αλλο.

Ccd

Σημερινό δημοσίευμα αναφέρει πρόταση των Αμερικανών για 4 MMSC με αντισταθμιστικό τον εκσυγχρονισμό των Meko και συμφωνία με το Ισραήλ για 7 κορβέτες βασισμένες στο σχέδιο της Saar 72. Ξέρετε κάτι σχετικά;

Nick

Αυτό μπήκα να γράψω και εγώ.

nigozs

Κοίταξε λίγο για αξιοπιστία του γράφοντος το άρθρο περί saar και θα καταλάβεις.

Roger

Το άρθρο αυτό είναι μούφα.

Είναι σανός εξοπλιστικός, που βγαίνει συνέχεια από RealNews και ΕΝΙΚΟΣ!

Και βγήκε τώρα, που πάει ο Υπουργός στις ΗΠΑ, γιατί τα Arleigh Burke που θα ερχόντουσαν τον Μάιο του 2020 κατέληξαν στον «πάτο».
Και θα καταλήγουμε τελικά με «ψαράδικα» που λέει και ο  CKfurious CKfurious !

Ετοιμαστείτε και για άλλα τέτοια εξοπλιστικά άρθρα από RealNews και ΕΝΙΚΟΣ.

Nestoras

Οι Lafayette είναι φρεγάτες τρανό παράδειγμα του πόσο οι Γάλλοι υποεξοπλίζουν ένα πραγματικά δυνατό και πρωτοποριακό σχέδιο. Οι φρεγάτες που πούλησαν στη Σιγκαπούρη δείχνουν τι πραγματικά μπορεί να κάνει το σχέδιο αυτό. Για να έχουν νόημα για την Ελλάδα, θα πρέπει τουλάχιστον να μπουν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που κάνουνε οι Γάλλοι στις 3 φρεγάτες που θα κρατήσουν σε υπηρεσία. Κοινώς να προσθέσουμε τα βελτιωμένα ηλεκτρονικά και τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Φαίνεται όμως ότι αυτό το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού κοστίζει ως και 500 εκ ευρώ για 3 πλοία. Μιλάμε δηλαδή για κόστος διπλάσιο από αυτό που έχει εγκριθεί για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των… Read more »

George

Με αγορά Bel στα 3 δις θα μπορούσε να υπάρξει παραχώρηση των 2 Lafa με λογική τιμή ΚΑΙ αναβάθμιση στη Γαλλία ως μέρος του πακέτου. Το τελευταίο είναι σημαντικό μια και θέλουν δουλειές για τα ναυπηγεία τους. Η διαφορά με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ είναι ότι αυτό θα μπορούσε να μπει στο ίδιο χρηματοδοτικό πακέτο. Ομοίως θα μπορούσε να μπει η πωληση 16 Μ-2000-5 με την αναβάθμισή τους μαζί με τα 24 Ελληνικά στο νέο πρότυπο των ΗΑΕ επίσης στη Γαλλία. Τα 18 παλαιότερα Μ-2000 θα μπορούσαν να γίνουν πηγή ανταλλακτικών στη λογική των πρώτων Typhoon της RAF Μαζι με… Read more »

npo

Μήπως να κάνουμε κανα προγραμματισμό σε βάθος χρόνου?
Γιατί με αυτά που ακούω τελευταία απο δω κι απο κει, βλέπω σε καμιά φάση θα πάμε ν’αρματώσουμε κανα πλοίο και να μπερδεύουμε αμερικανικούς, γαλλικούς κι ισραηλινούς πυραύλους..

Last edited 1 month ago by npo
Fingolfin

Αφού θα πάμε σε Bel θα πρέπει να συνεχίσουμε σε EPC. Οι ισαποστάκηδες αμερικανοί ας αρκεστούν στην ΠΑ. Οι Saar-72 μακάρι να προχωρήσουν για να αντικατασταθούν οι La Combattante, αλλά με όπλα που υπάρχουν ήδη στο ΠΝ, δηλαδή με 76άρι Oto Melara, RAM, και σοβαρή ανθυποβρυχιακή σουίτα.

Mageiras

Νομίζω ότι (για εμένα προσωπικά τουλάχιστον) θα ήταν το ιδανικό σενάριο.Ειδικά από το ελικοδρόμιο της Saar72 θα μπορούσε να επιχειρεί για ASW,ASuW (και πολλά άλλα) και το UAV VSR700 της AIRBUS που μάλλον θα προμηθευτούμε και για τις belhara…

Costas6

Εγώ πάλι θέλω κάτι πιό βαρύ. 🙂
Παιδιά 800 τόνους είναι οι σααρ. Και τις φορτώσαμε ήδη ότι κουβαλάει μια μεκο…
Ντάξει, μπορεί να γίνει και με 3-4 μποφόρ το μπραφ… Δε θα μπορούν να πολεμήσουν.

Και αφού μπήκαμε στα γαλλικά… νομίζω gowind μας ταιριάζει γάντι. Και βγαίνει σε όλα τα μεγέθη που χρειαζόμαστε και είναι ακριβώς ς στις ανάγκες μας.

Mageiras

Ενα RAM, ένα 76αρι (οχι απαραίτητα strales) και 4 αντιπλοικοι (με δυνατότητα να γίνουν 8) είναι μια χαρά. Ουτε κελιά ουτε τπτ. Πλήρη ASW σουίτα. Μια χαρά οι 800 τόνοι. Θα μπορουσα να δεχτώ και ακόμα πιο τολμηρή διαμόρφωση με μόνο strales και αντιπλοικους, NS50 κι όλα τα λεφτά στο ASW.

Costas6

Κάτι σα τις ρουσέν με asw ικανότητα δλδ;
Ναι, γιατί όχι.
Αν το επιτελείο θέλει asw και σε μικρότερα σκάφη (πλην των 13) είναι λύση.
Θεωρώ 1 8πλο εκτοξευτή μικρό πρόβλημα και μεγάλη δυνατότητα. Όχι τόσο για την αυτοπροστασία, αλλά γιατί οι Τούρκοι έχουν δυνατότητα εκτόξευσης μεγάλου αριθμού πυραύλων πάνω από το Αιγαίο.
Κάθε αισθητήρας και πλατφόρμα εκτόξευσης θα μετράει.

Costas6

Παρεπιπτόντως, οι κομπατάντε είναι πολύ ισχυρές σε κλειστές καταστάσεις.
Έως 3 εχθρικά πλοία κλειδώνουν ταυτόχρονα με τα όπλα τους.

Raptor001

La fayette ΌΧΙ, FREMM NAI, A.B NAI, TICO NAI.

TICO.
Αν υπάρχει τόσο πρόβλημα με τα Tico (που δεν θα υπάρχει γιατί θα φύγουν 4-5 γριές S) Ας τα έχουμε στην Σούδα αραγμένα να βγαίνουν ελάχιστα, και αν γίνει η στραβή, τα βγάζεις και θερίζεις.

FREEM
Δεν είναι κακή τιμή 500mil. για τέτοιο σκάφος, με γρήγορη παράδοση, αφαιρείς και το scalp από τις Bell οριστικά.

Α. Βurke
Αν μας τα δώσουν τα παίρνουμε χωρίς κουβέντα…

La fayette
Ένα καϊκη με δύο πενηνταριά καλύτερη δουλειά κάνεις… ΟΧΙ… Ευχαριστούμε…

Costas6

3 λαφαγιέτ + 800εκ. = 3 φορμινταμπλ. Καθόλου άσχημα.
Αλλιώς, μόνο ψάρεμα με λαφαγιέτ.

Animades

Γαλλικές Fremm ως ενδιάμεση λύση – δανεισμό , σε συνδιασμό με παραχώρηση Μιραζ 2000-5 , Ναι είναι καλή λύση για άμεση ενδυνάμωση …!!
La Fayette Οχι ιδιαίτερα ..
Και το δύλειμα είναι μετά τις Μπελάρες , Τι?
Αμερικανοιταλιδες Fremm FF(X) (εύχομαι οχι τις LCS )
ή τις Ευροκορβέτες (ALS 115 ?)

Steve

Για MMSC και Saar ισχύουν????
Έλα CK να μας πείς τωρα για ομοιοτυπία και πόσο καλές είναι οι MMSC…
Πάντως για τις μπελ βγαίνουν όλα στην φόρα… τιμές εξοπλισμοί κτλπ.. και ραδιο αρβυλα φυσικα αλλά για τις mmsc σιγή…
Εάν κλείσουν οι bel ειναι ταγικό να πάμε και σε MMSC και SAAr….
aster30 essm και barak ????
Τώρα για το αρθρο αυτοί που πιστεύουν σε AB και Tico πρέπει να πιστεύουν και στους εξωγήινους με το trump tower να δεσπόζει στην Πόλη και τους Αμερικάνους να κάνουν τον πόντιο Πιλάτο μιλώντας για συνδιαχείρηση…

CKfurious

Εγώ σας το αποκάλυψα πρώτος σε παγκόσμια αποκλειστικότητα πως η ενδιάμεση λύση στο ναυτικό θα είναι “σχιστοματικη”:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sejong_the_Great-class_destroyer

Και οι άλλοι γραφουν για Lafayette kai βαρκούλες SAAR 72!!

Κοσμογονία σας λέω:

2030
2 BEL
2 Sejong
4 MMSC
4 MEKO(SAAB)
BONUS:
2 LCS FREEDOM!!!
PLUS
7 SV
7 SAAR

Που να φθάσουν και οι EL με τα αστρόπλοια δηλαδή!

ΤΑ ΧAΠΙΑ ΜΟΥ

massey-ferguson-65

Αυτό με τα ιαπωνικά airburger από που προκύπτει????

Psixraimia

Γιατί, το σενάριο με [email protected], saa’r και mmsc είναι πιο πιθανό;

MPAMPIS

Ενα μεγάλο πλεονέκτημα του barak ειναι η τιμή του κοστίζει κάτω απο 1mil$, η Ινδία που μετέχει ομως την κατασκευή του έδωσε παραγγελία με τιμή 550χιλιαδες $/τεμ. Βγαίνει και σε επίγεια έκδοση θα μπορούσε να ειναι και αντικαταστάτης των Hawk. Μια απόκτηση saar απο Κύπρο δεν θα είχε πιθανότατα να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο εμπάργκο. Το οτι ο πύραυλος ειναι «αναλώσιμος» σημαίνει οτι μπορει να χρησιμοποιηθεί για χρήση εναντίων ucav. Τελος το Radar alpha γράφεται οτι μετέχει στον εκσυχρονισμό των Meko 200, αυτο σημαίνει οτι προφανώς ειναι ολοκληρωμένο σε σύστημα μάχης που μπορει να διαχειρίζεται essm…..αρα μια Saar 72 με essm δεν… Read more »

Costas6

Μέχρι κατάσταση θάλασσας πόσο πιστεύεις πως αυτά τα πλοία μπορούν να σταθούν στο αιγαίο;
Αυτά τα σκάφη δεν κάνουν για κύριες μονάδες επιφανείας. Είναι 800 τόνους και δεν έχουν σόναρ.
Για να αντικαταστήσουμε πάλι παλιές πυραυλάκατους, είναι πολλά τα επτά..

MPAMPIS

Θα αρχίσω απο το τελευταίο σου σχόλιο και εγω νομιζω οτι 7 ειναι πολλές, 3 -4 για αντικατάσταση των μη εκσυχρονισμενων S ειναι αρκετές…….προσωπικά πιστευω οτι πρεπει να φτιάξουμε μια πυραυλάκατο μικρότερη και φθηνότερη απο την ρουσεν για το Αιγαίο με στελθ χαρακτηριστικά και με οπλισμό που μπορει να αλλάζει κατα περίπτωση….. Ειναι 800tn και έχουν τορπίλες προφανώς και υπάρχει προβλέψει για σόναρ…. Τι θα πει κύριες μονάδες;; το ζήτημα ειναι τι αποστολές μπορούν να αναλάβουν, αποκλείεται μια S με σόναρ της δεκαετίας του 70 να έχει καλύτερες δυνατότητες απο ενα μικρό σύγχρονο σόναρ.Ολοι συμφωνούμε οτι η ανθυποβρυχιακή περιπολία ειναι… Read more »

Costas6

Μπερδεμένα μου τα λες. Οι ρουσέν είναι 600 τόννους. Να φτιάξουμε ακόμα μικρότερη, οκ. Αλλά στον οπλισμό τι να αλλάξει; Ένα κανόνι έχει, 8 αντιπλοικούς και 1 ραμ. Να αλλάξει με τι δλδ; Δεν έχουν καμμία πρόβλεψη για σόναρ, είτε συρόμενο είτε τροπίδας που ζητάει το ΠΝ, δεν έχουν την ηλεκτρονική υποστήριξη μιάς asw σουίτας, δεν αντέχουν τα asw ελικόπτερα που χρησιμοποιούμε. Το ΠΝ δηλώνει πως χρειάζεται 13 “κύριες μονάδες” για να μπορεί να βγάλει όλες τις πιθανές αποστολές του. Μέχρι στιγμής ως τέτοιες μετράνε φρεγάτες και αντιτορπιλικά (όταν είχαμε). Είμαι υπέρ της άποψης πως ένα σύγχρονο μικρό σκάφος με… Read more »

Mageiras

Κώστα δεν μιλάμε να αντικαταστήσουν κυριες μονάδες επιφανείας!! Αλοιμονο σε καμία περιπτωση… Όπως οι SV κανουν επικουρικό ASuW και κάποιες άλλες “δουλίτσες” έτσι κι αυτες

MPAMPIS
MPAMPIS

Οχι αλλα γιατι να μην ρίξουμε την ανάγκη για φρεγάτες απο 14 σε 10…….αν κάποιες δουλειές μπορούν να γίνουν απο saar κάποιες άλλες απο P3H κάποιες απο Romeo……

Costas6

Και σε 8 θα μπορούσαμε να τις ρίξουμε, αν υποθέσουμε 4 μπελάρες και 4 μεκο. Ή και σε 4, τις μεκο ίσως τις αγοράσει η Χιλή για τη συλλογή της. 🙂 Κατά τη γνώμη μου, 4 μπελάρες και 9 σύγχρονες κορβέτες είναι ναυτικό που καλύπτει όλες μα όλες τις ανάγκες μας (για κύριες μονάδες πάντα) και είναι οικονομικά στα μέτρα μας. Και στα 3 κόστη (κατασκευή, εξοπλισμός, χρήση). Απλά αυτές οι 9 κορβέτες, δεν μπορεί να είναι Saar. Θέλει πλοίο φουλ asw (2 σόναρ + βαρύ ελικόπτερο) κατά κύριο λόγο και από εκεί και πέρα προσθέτοντας κελιά, αισθητήρες, υπολογιστές (και… Read more »

Mageiras

(Θα) Έχει αναβαθμιστεί η απειλή Μπάμπη!

Costas6

Έτσι ναι, έχει λογική φίλεμ. Εξάλλου με τις διαθεσιμότητες των S, ήδη αναγκαζόμαστε και στέλνουμε πυραυλάκατο σε αποστολές που κανονικά θέλουν φρεγάτα.

sotbak

ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις, αλλά δε νομίζω ότι για μόλις 2 πλοία θα μας δώσουν οι Γάλλοι κάτι δωρεάν. Εξακολουθώ και επιμένω ότι μόνο με σοβαρή συμφωνία αντικατάστασης (σταδιακής προφανώς) των Σ (9 πλοία) το αντισυμβαλλόμενο κράτος (ΗΠΑ ή Γαλλία, δεν υπάρχουν άλλοι) θα έμπαινε στη διαδικασία εξέτασης του ενδεχόμενου παραχώρησης ενδιάμεσης λύσης. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί μόνο 2 Μπελ. Στη δική μου λογική τα ολλανδικά πλοία του ΠΝ θα αντικατασταθούν από αμερικανικά (9 Σ για 9 FFG(x) πχ) και τα γερμανικά πλοία του ΠΝ (4 ΜΕΚΟ) σταδιακά από 4 (2+2) Μπελ. Άρα γιατί η συμφωνία να μην αναφέρεται… Read more »

ANDREW

Δεν το βρίσκεις λάθος από τη μία να έχεις aster 30 και απ’ την άλλη sm2; Μπορούμε να αντέξουμε κάτι τέτοιο; Εάν οι ffgx φέρουν αμερικάνικα όπλα, ναι μεν θα είναι τούμπανο, αλλά δεν μας συμφέρει να συντηρούμε δύο τύπους πυραύλων.

sotbak

Aπό τις εξελίξεις διαφαίνεται ότι στο ΠΝ θα γίνει ………της ΠΑ, όπερ σημαίνει ότι: όσο και αν η πολυτυπία σκοτώνει, όπως στην ΠΑ έχουμε και γαλλικούς και αμερικάνικους πυραύλους έτσι μας πάνε για πολιτικούς λόγους και στο ΠΝ να έχουμε και ΕΣΣΜ ή μπορεί αύριο και ΣΜ-2 και ΑΣΤΕΡ. Προσωπικά έχω επανειλημμένως επιχειρηματολογήσει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες φρεγάτες και πρέπει οπωσδήποτε να μπει στις FFG(x) που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το ΠΝ. Όταν όμως η κυβέρνηση επιλέγει να πάρει και 2 πλοία από τη Γαλλία (μεγάλο λάθος μόνο 2) και είναι σίγουρο ότι οι συζητήσεις με… Read more »

Costas6

Οι sm2 θα ήταν χαντάκωμα. Και ο essm αμερικανικός είναι, αλλά είναι και 40 χρόνια νεώτερος. Αν διάλεγα εγώ, 32 σε ΚΑΘΕ πλοίο θα έβαζα.
Από τη στιγμή που μπήκαμε στη μπελάρα δεν έχουμε λόγο να μπούμε στις ffg. Δεν μας προσφέρει κάτι παραπάνω. Το +2 είναι σωστή κίνηση γιατί θα κοστίσουν πολύ λιγότερο από 3 δις.

GiannisKak

Αδερφε δεν ειναι λαθος γιατι υπαρχει και ο κινδυνος του μονοπωλειου με οτι συνεπαγεται! Τι εννοω; Λοιπον, αν υποθεσουμε οτι αυριο μεθαυριο οι Αμερικανοι θελησουν να βγαλουν κερδος και μας πουν “αφου θελετε SM-2 θα σας δωσουμε αλλα με τη τιμη που θελουμε εμεις”, τι θα κανουμε εκει; Επισης, οι πολιτικες εξελιξεις τρεχουν τοσο στην Ελλαδα οσο και στις ΗΠΑ, κατι που σημαινει οτι κανεις δε μπορει να μου εγγυηθει οτι αυριο-μεθαυριο οι σχεσεις μας με τις ΗΠΑ θα ειναι καλες και δε θα μας επιβληθει κανα εμπαργκο. Τοτε τι κανουμε; Συνοψιζοντας, δυο τυπους απ το οποιοδηποτε οπλικο συστημα, οχι… Read more »

Stavrogin1

“Γιατι μόνο δυο” μαλλον γιατι δε θελουν να δωσουν αλλα λεφτα, ή δεν εχουν αλλα λεφτα.

sotbak

όταν είσαι σοβαρό κράτος σχεδιάζεις σε βάθος χρονικό με ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Η ταπεινότητά μου δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λογική αποσπασματικής αγοράς 2 πλοίων όταν πρέπει να έχουμε ένα στόλο με 14 τουλάχιστον κύριες μονάδες επιφανείας λόγω της τουρκικής απειλής + την έκταση των θαλασσών μας και όλες οι μονάδες μας είναι πλέον “γερασμένες”. Άρα πρέπει να σχεδιαστεί η σταδιακή αντικατάσταση όλων των μονάδων του στόλου με ένα τύπο σύγχρονου σκαριού και μικροδιαφοροποιήσεις στον εξοπλισμό ανάλογα με τις ανάγκες αποστολής (πχ αριθμός Α/Α φρεγατών + αριθμός φρεγατών Α/Υ και γενικών καθηκόντων) με το επιπλέον πλεονέκτημα των οικονομιών κλίμακας λόγω της… Read more »

Last edited 1 month ago by sotbak
Stavrogin1

φυσικά εχεις δικιο σε όλα. Μάλλον ουτε σοβαρό κρατος είμαστε. Όχι ακόμα. θα επρεπε να ειχε υπάρξει διαγωνισμός για 4πλοια κατ ελαχιστο, εδω και χρόνια και μεθοδευση ευρεσης χρηματοδότησης ωστε να μην καταφευγουμε σε απ ευθειας αναθέσεις , ανεξαρτητα απο την αξία των Μπελ.

Eman202

Άν είμασταν σοβαρό κράτος θα κάναμε διαγωνισμό για τουλάχιστον 10 πλοία. Τόσα χρειάζεται το Π.Ν. Δεν είναι μόνο οι 9 S που λειτουργούν είναι κ η Μπουμπουλίνα που παροπλιστηκε κ κανιβαλιστηκε. Αλλά χωρίς λεφτά διαγωνισμός δεν παίζει . Οπότε από την στιγμή που δεν έχουμε λεφτά ψάχνουμε ποιος θα μας δανείσει για να πάρουμε πλοία κ όπλα από αυτόν. Τώρα γιατί δεν παραγγέλνουμε 10 BelharraHN στις διαμορφώσεις που θέλουμε (4AAW κ 6 ASW/G.P) κάτι το οποίο θα κάλυπτε κ τις ανάγκες μας,κ θα έριχνε το κόστος των πλοίων αλλά κ θα μπορούσαμε να πάρουμε κ κατασκευαστικό έργο κ μεταφορά τεχνολογίας… Read more »

Bridger

Απόλυτα λογική τοποθέτηση αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι απλώς αγόμαστε από την αφραγκία μας και τις εξελίξεις. Ελλείψει δικών μας χρημάτων το ΠΝ έχει το Γαλλικό δάνειο των 3 δις με αποπληρωμή από τα ομόλογα αφενός και το Αμερικανικό των 4 δις από FMS από την άλλη. Για αυτό γίνονται μόνο G2G διαπραγματεύσεις και όχι ανοικτός διαγωνισμός για μία ενιαία κλάση πολλών μονάδων, όπως θα ήταν το λογικό. Από κει και πέρα καταλαβαίνω ότι για να μην χαθεί το ένα δάνειο προς όφελος του άλλου, πάμε αναγκαστικά σε 2 παράλληλα προγράμματα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι τραγικό, αρκεί να μην… Read more »

Costas6

Επισήμως χρειαζόμαστε 13 κύριες μονάδες επιφανείας. Προφανώς το 9+4 που περιγράφεις είναι τέλειο (και δώσε τις μεκο στη χιλή). Από την άλλη, οι ffg είναι σχεδόν 3πλάσια πλοία σε εκτόπισμα από τις s. Το κόστος ναυπήγησης χρήσης και εξοπλισμού θα είναι χαοτικό. Μόνο για τους φερόμενους sm-2 (9Χ32) θες ένα δις. Για οποιαδήποτε αποστολή θα πρέπει να βγει ή μπελάρα ή το 8τονο. Θα έχεις 13 μητρικά πλοία και τα επόμενα οι πυραυλάκατοι. Μη πραγματοποιήσιμο όνειρο και μάλλον too much. Κατά τη γνώμη μου, αν έχεις 4 μπελάρες το μόνο που θες είναι 9 σωστές asw φρεγατοκορβέτες 3τοννες, με 1… Read more »

zap

Πως; Χρειαζόμαστε και ενδιάμεση λύση; Μα τόσος κόσμος στο διπλανό άρθρο για τις Μπελάρα ελλενικ πανηγυρίζει γιατί λύθηκαν όλα τα ναυτικά προβλήματα μας και είμασταν έτοιμοι να βυθίσουμε όλον τον τουρκικό στόλο και να κατεβάσουμε την μισή ΤΗΚ! Κοιταξτε τα πράγματα είναι απλά και το λέω ξεκάθαρα, μια ακόμα φορά. Η Τικο ή ήττα. Αν πιστέψουμε αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τοτε ας ετοιμαστούμε για την ήττα (που πιστεύω πως αυτό γίνεται σιγά σιγά και υποσυνείδητα) εάν πιστέψουμε αυτούς που λένε ότι υπάρχει έστω και μια ελπίδα, ας δούμε τι μπορεί να γίνει να το επισπεύσουμε. ολα τα… Read more »

Costas6

Κανένας δεν πανηγυρίζει γι αυτό. Αυτό έχεις καταλάβει εσύ.
Ο κόσμος πανηγυρίζει γιατί βλέπει δύο υπερσύγχρονα πλοία σε ένα ναυτικό που εδώ και μια δεκαετία δεν έχει αγοράσει ούτε βίδες.
Δε ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς… Μέχρι να έρθει το τίκο, σε πειράζει να έχουμε τις δύο μπελάρες; Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε τις θες στα όπλα μας ή όχι;

zap

1.Τα συγχρονα πλοια ΘΑ τα δει σε αρκετα χρονια. 2.Μεχρι να ερθει το Τικο. Μα το Τικο επρεπε να εχει ΗΔΗ ερθει. Εαν ερθει μετα τις FDI, τι να το κανουμε φιλε μου; 3.Εαν χρειαστει να πολεμησουμε, φυσικα και θελω ο,τι μπορει να με βοηθησει. ΑΛΛΑ. Υπαρχει κατι που λεγεται σχεση κοστους/αποδοσης. Οταν μιλαμε για ενα οπλικο συστημα, στην αποδοση συνυπολογιζεται και η επιχειρησιακη αξια του συστηματος σε σχεση με καλυψη αναγκων σε συγκεκριμενο χρονο και ισως τοπο. Οι FDI λοιπον αυτην την στιγμη δεν καλυπτουν τιποτα. ΘΑ καλυπτουν κατι απο το 2026 και μετα η πρωτη και 2028 και… Read more »

Costas6

Κατά βάση δεν διαφωνούμε, απλά για μένα είναι δύο ξεχωριστά θέματα. Συμφωνώ, το τίκο έπρεπε να έχει ήδη έρθει. Δεν ήρθε όμως και δεν ξέρουμε αν θα έρθει. Ας κινηθούμε λοιπόν σαν να μη το έχουμε, αφού δε το έχουμε. Αν έρθει καλοδεχούμενο θα είναι έτσι κι αλλιώς. Μιλάμε για πλοίο που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, δεν είναι εξαρτώμενο από τις μπελάρες, ούτε “ανταγωνιστικό”. Και μετά να έρθει, πάλι το θέλουμε. Μια σημείωση όμως. Το τικο σου λύνει το θέμα α/α περιοχής για λίγα χρόνια, με παλιά τεχνολογία και αντίληψη και πανάκριβο πυρομαχικό. Δεν σου εξασφαλίζει πως θα έχεις… Read more »

Costas6

Σεντόνι βγήκε… Να πούμε κάτι λίγο για αυτά τα 8τονα με τους σμ2; Είναι όντως “καλύτερα” για τη δουλειά που θέλουμε εμείς; 16 αντιπλοικοί είναι καλύτερα από 8 θα πει κάποιος. 8 και να μη σε βλέπουν οι 16 είναι όμως καλυτερότερα. Ραμ και στραλες είναι περισσότερα από 2 φαλανξ και 2 127αρια του ’85. 32 αστερ είναι περισσότερες επιτυχημένες βολές από 64 σμ2. Η τεχνολογία κάνει τη διαφορά. Λες ιζ μορ, γιατί είναι πανάκριβα. Υποθετικό σενάριο, ο στόλος μας στα δύο (2 μεκο, 3 S “εκσυγχρονισμένες” το κάθε κομμάτι), το ένα κομμάτι οδηγάει μια μπελάρα, το άλλο ένα τικο.… Read more »

Berserker

Η – σαφέστατη και εξαιρετική – ανάρτηση προσφέρεται για πολλές προσεγγίσεις. Η επιχειρηματική και όχι επιχειρησιακή από την ταπεινότητα μου με 34 έτη διαπραγματεύσεων, επιτυχών και μη, με πολλών εθνικοτήτων επιχειρηματίες και μανατζαραίους, συμπεριλαμβανομένων πολλών “αινιγματικών Γάλλων”: βάλτε ανθρώπους της ΠΑ στην επιτροπή του ΠΝ. Στελέχη που ξέρουν καλά Γαλλικά – βασικό – και έχουν διαπραγματευτεί με Γάλλους και έχουν αντίληψη της μανταλιτέ. Δεν θα βγει άκρη αλλιώς. Σέβομαι τους Γάλλους, είναι frank (αγγλιστί εδώ) συνήθως και έχουν καλή τεχνολογία αλλά από μάρκετινγκ είναι χάλια και έχουν ιδιαιτερότητες που μόνον δια της εμπειρίας και ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ γίνονται αντιληπτές. Φαντάζομαι ότι… Read more »

Last edited 1 month ago by Berserker
nigozs

Υπάρχουν άριστοι γνώστες της Γαλλικής στο ΠΝ. Μην ανησυχείτε για αυτό.
Το πρόβλημα με τους Γάλλους εντοπίζεται σε όλα τα άλλα που γράφετε, κατά την γνώμη μου.

evo_ii

+1
Αν κρίνω από προσωπικές μου εμπειρίες (που πάντως ανάγονται σε δυόμιση δεκαετίες πίσω), marketing και project management πρέπει να είναι έννοιες άγνωστες στους φίλτατους Γάλλους…

Astrachan

Θεωρώ απίθανο οι Γιανκηδες να αποδεσμεύσουν πλοία στη λογική τήρησης ίσων αποστάσεων με τους τούρκους με τους οποίους είναι σύμμαχοι στη Λιβύη και τη Συρία…
Οι Γάλλοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν μόνο εάν έπαιρναν και ένα πακέτο συνολικού εκσυγχρονισμού των Μιράζ.
Οπότε μένουν οι δύο ιταλικές FREMM που προορίζονται για την Αίγυπτο…

Mageiras

Το αστείο με τα MMSChips του ενός δις ευρώ πρέπει να σταματήσει!

sijo

Και αν και εφόσον και ίσως και μήπως,
πώς θα πάει τι κάρο αφού ψόφησε ο ίππος;
Ανάθεμα το μπατηριλικι.

Scalp_eg

 “Ούτε οι κατασκευάστριες χώρες έχουν σταθεί δίπλα μας τόσο όσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία.” Συγνωμη αλλα που έχει σταθεί δίπλα μας η αμερική? Τους δίνουμε κοψοχρονιά τις βάσεις και μας δίνουνε την βυθοκόρο? Μας αποδεσμέουν υποστρατηγικα όπλα και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι? Η μήπως η τούρκια έχει μεγαλύτερη γεωστρατηγική αξία για αυτούς απο εμάς? Αυτό δε που γίνετε με την λιβύη είναι απο τα άγραφα. Εγω αν ήμουν πρωθυπουργός (που τον ψηφισα και τον στηριζω κιολας) το λιγοτερο που θα εκανα θα ηταν να καλεσω τον πρεσβη τους να μου δωσει εξηγησεις γιατι τουλαχιστον δεν καταδικάζει την εισβολη… Read more »

Jimmy

Απολυτα σωστος , στο μονο που υστερουν οι Γαλλοι ειναι στο λομπινγκ σε σχεση με την ΛΜ -δλδ στις μιζες

Stavrogin1

Ειναι αινιγματικοί λέτε οι Γάλλοι…χμμμ, “τα μυστήρια των αιγυπτίων είναι μυστήρια και για τους ίδιους τους αιγύπτιους” αν όπου “αιγύπτιοι” διαβάζουμε “Γάλλοι” μεταφράζουμε, Δεν υπάρχει τίποτα. οι Γάλλοι δεν εχουν καμία διάθεση να δωσουν οτιδήποτε πλην του να πουλησουν τις 2 μπελ.
Οσο για τα ΑΒ, έπρεπε όταν μιλουσατε για Μάιο έπρεπε να αφησετε ανοιχτό το έτος 2022, 2027, 37… και βλέπουμε.
Απο το άρθρο σας, περίεργο ότι βγάζω τελείως διαφορετικό συμπέρασμα απο εσάς, δεν υπάρχει κανένα πλοίο διαθέσιμο σαν ενδιάμεση λύση.
Μηπως να πιέσετε για εκείνη την αναβάθμιση μεκο;

Scalp_eg

 “Ούτε οι κατασκευάστριες χώρες έχουν σταθεί δίπλα μας τόσο όσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία.” Συγνωμη αλλα που έχει σταθεί δίπλα μας η αμερική? Τους δίνουμε κοψοχρονιά τις βάσεις και μας δίνουνε την βυθοκόρο? Μας αποδεσμέουν υποστρατηγικα όπλα και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι? Η μήπως η τούρκια έχει μεγαλύτερη γεωστρατηγική αξία για αυτούς απο εμάς? Αυτό δε που γίνετε με την λιβύη είναι απο τα άγραφα. Εγω αν ήμουν πρωθυπουργός (που τον ψηφισα και τον στηριζω κιολας) το λιγοτερο που θα εκανα θα ηταν να καλεσω τον πρεσβη τους να μου δωσει εξηγησεις γιατι τουλαχιστον δεν καταδικάζει την εισβολη… Read more »

Jason

Το γεγονος οτι η Γαλλια μας στηριζει ΔΕΝ αποτελει δικαιολογια για να αγορασουμε πανακριβες και υποεξοπλισμενες Γαλλικες φρεγατες γενικων καθηκοντων για το Π.Ν. με κοστος 3 δις ευρω. Δεν μπορουμε να κανουμε εισαγωγη εντελως νεων συστηματων και οπλικων συστηματων για 2 μονο φρεγατες γενικων καθηκοντων. Οι φρεγατες αυτες δεν ειναι ουτε πλοια Αντιαεροπορικου πολεμου, ουτε ανθυποβρυχιακου πολεμου, ειναι απλα πλοια γενικων καθηκοντων με σκοπο να συνοδευουν το Γαλλικο αεροπλανοφορο. Ποσο δυσκολο ειναι το αντιληφθουν μερικοι αυτο??? Ας δουμε τι παθαμε με τα Γαλλικα ελικοπτερα ΝΗ-90 και τα Super Puma, που υποφερουν απο χαμηλες διαθεσιμοτητες και εχουν τριπλασιο κοστος χρησης ανα… Read more »

Costas6

Πες μας τι θες να αγοράσεις με 3 δις που θα είναι καλά εξοπλισμένο και αντιαεροπορικού πολέμου. Όχι πες να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
Η ffg που έχετε λυσσάξει, έχει κάτι παραπάνω;

Αυτά τα 2 πλοία, με τα όπλα και τις υπηρεσίες που περιγράφονται στο άρθρο, είναι τα ίδια δικαιολογία για να δώσεις 3δις. Δε χρειάζεται κάτι άλλο.
Τόσο κάνουν!

evaggelos

δεν νομιζω οτι θα δωσουν βασικο πλοιο οπως οι frem οι γαλλοι απο κει κ περα εχουν αρκετες σαβουρες ενδιαφερουν? μιλαμε για ενα cassard class,2 g.leygues class k 6 floreal class συν 2 lafa,οποτε κλαμα εκτος αν αντικαταστησουν κανα ασελβιλ, τα αμερικανικα πλοια θα ειναι ενισχυμενα η θα πανε στον πατο στο πρωτο τζαρτζαρισμα? για της δυο αμερικανικες αγαπες το κοβω χλωμο λογω εκλογων εκτος αν οι δημοκρατικοι εκτος απο την κοινωνικη κ πολιτικη ζωη θελουν να διαλυσουν κ τον στρατο τους.

trig2124

Μήπως να παίρναμε αντί για 2 belharra 5-6 gowind 3100 με seafire,16 aster30 αντί mica και αργότερα πάμε για ευρωκορβέτα αφού είμαστε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής.Τις MMSC δεν τις λες και αξιόλογα πλοία.

SAAB

Όλα τα πλοία του στόλου μας είναι διαμορφωμένα για ASW & ASuW. Αυτό που μας λείπει είναι πλοίο με διαμόρφωση AAW. Από όσα προτείνονται στο άρθρο μόνο οι Lafayette πρέπει να μείνουν εκτός νυμφώνος διότι δεν έχουν δυνατότητα AAW. Για την έλλειψη πλοίων Α/Α αιτία είναι το δόγμα που έχει θεσπιστεί κάνοντας την αεροπορία μοναδικό υπεύθυνο για την αεράμυνα από αεροπλάνα και πυραύλους. Αυτό το δόγμα είναι παρωχημένο και πρέπει να αλλαχθεί. Γιατί; Γιατί από την στιγμή που είναι ακόμα σε ισχύ ή δεν πρέπει να πάρουμε φρεγάτες AAW ή πρέπει στα πλοία να υπηρετούν στελέχη της αεροπορίας. Το ίδιο… Read more »

Costas6

Αυτό το πλοίο είναι η μπελάρα.
Όσο αφορά τα α/α των πλοίων. Την τελευταία φορά που αγοράσαμε κάτι, ήταν εξοπλισμένο με ότι καλύτερο μας επιτρεπόταν να αγοράσουμε (μεκο+essm). Απλά ήταν πριν πολλά πολλά χρόνια.

Koukoz

Αυτό που καταλαβαίνω όσο περνάει ο καιρός σε αντίθεση με αυτά που ισχυριζόταν η πτήση, είναι ότι οι συμφωνίες που κάναμε για να ανανεώσουμε βάσεις στους Αμερικανούς ήταν….. ανύπαρκτες.
Δυστυχώς οδεύουμε προς μεγάλη ήττα και δε λέμε να το καταλάβουμε.
Ο κύριος βαψομαλλιας είναι χυδαία υπέρ των γειτόνων μας και η Γαλλία δείχνει να μην μπορεί να φανεί αντάξια του μεγέθους της.

Voiceofreason

Καλησπέρα. Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω από την αναφορά σας ότι πολλοί σχολιαστές κατηγορούν τους Αξιωματικούς του ΠΝ. Κανένας δεν έχει κατηγορήσει τους Πλοιάρχους και τα πληρώματα των πλοίων μας. Πολλές φορές έχουμε αποδώσει ευθύνες στους Ανώτατους Αξιωματικούς και σε όλους εκείνους που βρίσκονται πίσω από την ασφάλεια ενός γραφείου. Έλληνες Αξιωματικοί δεν ήταν η επιτροπή που επιθεώρησε τις Αδελαίδες στην Αυστραλία; Αυτοί δε μιλούσαν για ένα κόστος 300 εκ. και για τα δύο πλοία; Όλοι δε μιλούσανε για σαπάκια; Ο Αποστολάκης σε μία συνέντευξή του δεν είπε ότι οι Αδελαίδες ήταν μία καλή περίπτωση; Η Χιλή δεν τα πήρε… Read more »

SAAB

Μάλλον έκλεισε και η χρηματοδότηση…
https://defencereview.gr/belharra-oi-galloi-kateftasan-me-stocho-tin-oi/

Jason

Το Π.Ν. χρειαζεται πλοια ΑντιΑεροπορικου Πολεμου (AAW) ωστε να προσφερει καλυψη στον Ελληνικο στολο. Ειναι η Belharra πλοιο ΑντιΑεροπορικου Πολεμου ??? Η απαντηση ειναι ΟΧΙ. Προκειται για πλοιο γενικων καθηκοντων με μετριες ικανοτητες Πολεμου Επιφανειας, μετριες ικανοτητες Ανθυποβρυχιακου πολεμου (εχει θορυβωδεις ντιζελοκινητηρες χωρις ηλεκτρικη μεταδοση), και μετριες ικανοτητες ΑντιεΑεροπορικου πολεμου, οπου εχει μεν ικανο ρανταρ, αλλα μικρο φορτο πυραυλων (16-32 κελια χωρις δυνατοτητα quad pack), και μικρο εκτοπισμα (4000 τονους). Η Belharra ειναι μια φρεγατα γενικων καθηκοντων με τεραστιο κοστος (3 δις για 2 πλοια, δηλαδη 1.5 δις το ενα) τα οποια ΔΕΝ ικανοποιουν τις απαιτησεις του Π.Ν. και τα… Read more »

SAAB

Δυστυχώς, διαγωνισμό δεν πρόκειται να κάνουμε. Ο νόμος είναι ασύμφορος για όλες τις εταιρείες όλου του πλανήτη. Άρα θα καταστεί άγονος. Η Γερμανία πχ που έκανε διαγωνισμό με τον κοινοτικό κανονισμό μια χαρά πήγε. Εμείς προσθέσαμε στον ευρωπα:ϊκό κανονισμό προ:ϋποθέσεις, κατά την γνώμη μου εσκεμμένα, προκειμένου οι προμήθειες να εξαρτώνται αυστηρά και μόνο από τους πολιτικούς (απευθείας ανάθεση). Δες τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό (Θεός να τον κάνει) των ΜΕΚΟ. Δεν πάμε σε διαγωνισμό αλλά κάθε εταιρεία έχει κάνει τις προτάσεις της off the record, προκειμένου να αποφασισθεί με ποιον θα πάμε σε απευθείας ανάθεση. Πολιτική ηγεμονία στις προμήθειες. Και… Read more »

Mageiras

Λοιπόν φίλε Jason πολύ φιλικά… 1ον Δεν κάνει ο αριθμός των βλημάτων το AAW αλλά το είδος…και AAW με essm2/cammer δεν κάνεις. (Για να σε προλάβω με 32xΑστερ30 ΝΑΙ κάνεις) 2ον Το πλοίο είναι από τα πιο σύγχρονα και προηγμένα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο…Σε σημείο μάλιστα να είναι πρόβλημα καθώς αυξάνει την τιμή του ενώ προορίζεται για AAW. (όσο για τους θορυβώδεις ντίζελ δεν ξέρω σε ποια δεκαετία έχεις μείνει αλλά δεν ισχύει πια) 3ον Το κόστος της Belhara είναι στα περίπου 800εκ ευρώ/πλοίο όταν υπολογιστεί με τον τρόπο που υπολογίζονται και όλα τα υπόλοιπα πλοία… (δλδ πλήρως εξοπλισμένο χωρίς Όπλα,αναλώσιμα,υποστήριξη,εκπαίδευση,υποδομές… Read more »

Stavrogin1

αν κι έγραψα παραπάνω και γω για διαγωνισμό… σα να χεις δίκιο

Steve

+1 Mageira…. Εγώ με τις διαρροές του μπόλτον για σύρια και σχέσεις τραμπ-ερντυ και την νέα πρόταση για MMSC βγάζω και άλλα συμπεράσματα… Μήπως δεν μας αποδεσμεύεται ο SM2?????? Αφού απο usa μας έλεγαν να περιμένουμε για την ffgx… Τώρα που έκλεισαν μας ξανακάνουν πρόταση για MMSC που φάνηκε ότι δεν την θέλαμε??? Τι διαγωνισμό θέλεις jason ???? που όλοι έχουν αμερικάνικα συστήματα που από ότι φαίνεται δεν θέλουν να τα έχουμε??? Φαγωθηκες με AAW και πόσο θόρυβο κάνει η μπελ αλλά δεν ξέρεις αν μας δίνουν sm2….μήπως για αυτό δεν ήρθαν οι Adelaide????? λέω εγώ τώρα… που είναι η… Read more »

Roger

«Το Π.Ν. χρειαζεται πλοια ΑντιΑεροπορικου Πολεμου (AAW) ωστε να προσφερει καλυψη στον Ελληνικο στολο.»

Όλοι σχολιάζουν για το ότι το ΠΝ θέλει πλοία ΑντιΑεροπορικου Πολεμου (AAW), αλλά οι κινήσεις από την ηγεσία του ΠΝ (P-3B, Romeo, φρεγάτες) δείχνουν ότι την καίνε τα τουρκικά υποβρύχια (ειδικά τα μελλοντικά) και ότι θέλει πλοία Ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) με αντιαεροπορικές δυνατότητες.

Jason

Οι Belharra ΔΕΝ ειναι πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου, επομενως και παλι δεν μας κανουν.

Πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου με ντιζελοκινητηρες και μηχανικη μεταδοση??? Που ακουσες εσυ κατι τετοιο ??? Οι Belharra εχουν θορυβωδης ντιζελοκινητηρες και απευθειας μεταδοση ισχυως στις προπελες που μπορουν να ακουστουν ακομη και απο δεκαδες χιλιομετρα μακρυα, επομενως σε καμια περιπτωση δεν μπορουν να θεωρηθουν πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου.

Οι FREMM ναι, ειναι τετοια πλοια.

Costas6

The American Bureau of Shipping (ABS) has awarded its Naval Vessel Rules (NVR) certificate to all models in the Series 8000 line-up, putting them among the first modern, ABS-certified engines in their power class. Another key factor in winning the FTI project was the engine’s extremely low structure-borne noise levels, as verified by MTU using a trial engine.

Τεχνολογία λέμε.

Roger

Είπα εγώ ότι είναι πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου; Έγραψα τι θέλει το ΠΝ.

Αν θεωρεί το ΠΝ ότι η Belharra, εγώ και εσύ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και να τους πείσουμε ότι κάνουν λάθος.

Μάθετε όλοι να κατανοείτε αυτά που διαβάζετε και μην βγάζετε πράγματα από το μυαλό σας.

Last edited 1 month ago by Roger
Costas6

Φίλε, κι αν πιάσεις το ξυλαράκι και αρχίσεις να το τρίβεις, θα γλυτώσεις το ευρώ που κάνει ο μπικ. Να βγούμε όμως κάποια στιγμή από τη λίθινη εποχή; Θες α/α άμυνα, να το το μέσο. Αυτά τα πλοία μπορούν να είναι η βάση της αεράμυνας του στόλου. Ναι δεν έχει 400 κελιά. Δεν πειράζει, δε θα είναι μόνο του. Ακριβώς το ίδιο θα συνέβαινε και με +8 κελιά. Έχει τεχνολογία που δε σου δίνει κανείς και σε βάζει 30 χρόνια μπροστά. Άμα δε δίνεις στόχο, έχεις ένα στραλες, ένα ραμ, το σοφτ κιλλ, δεν είναι γκρίνια το σχόλιο περί 2ου… Read more »

Seagull

Σαν πρώτο σχολιο θα ήθελα να σημειώσω πως το γεγονος οτι οι αξιωματικοι του ΠΝ έχουν ορκιστεί πίστη στην πατρίδα δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Και εδώ δεν κρίνουμε θέματα τακτικής αλλα οφθαλμοφανή λάθη προγραμματισμου που δεν έχουν γίνει απο τα παιδιά στις Φ/Γ, Υ/Γ, ΤΠΚ κτλ αλλά απο τους (πολύ) ανωτέρους τους. Το θέμα με τις Belharra οδευει προς υπογραφη με μερικές θετικές κινήσεις αλλα όχι στους εκτοξευτές. Θα περιμένουμε σε δεύτερο χρόνο τους CAMM-ER για να τις δούμε όπως τις ονειρευόμαστε. Αλλα, κατα την άποψη μου, πρέπει να πάρουμε άμεσα αριθμό συμβατών με τα 214… Read more »

Seagull

ΥΓ. Υπάρχει θέμα με το site login απο chrome browser, δεν έχω καν τη φορμα για να βαλω το username / password.

filon26

Πατέντες που δουλεύουν σε Firefox, Edge, Opera (υποθέτω και για Chrome):

Για το PC, δοκιμάστε να κάνετε ένα restore down στο παράθυρο του browser και κατόπιν δοκιμάστε ένα resizing του παραθύρου (κατά πλάτος π.χ.). Τα πεδία που ζητάτε εμφανίζονται.

Για το κινητό, double-tap στην κενή οθόνη, εμφανίζεται το virtual keyboard μαζί με τα πεδία σύνδεσης.

Αν κάποιος έχει και καμιά καλή πατέντα για το θέμα με τα νέα tabs που ανοίγουν σε κάθε επιλογή νέου θέματος, ας την μοιραστεί μαζί μας.

Seagull

Ευχαριστώ πολύ, θα το δοκιμασω

Mageiras

Για το login δοκίμασε να κάνεις από το πεδίο των σχολίων.
Το θέμα με τα νέα tabs μου έχει κάνει τα νεύρα κρόσια…

Bridger

Θα συνυπάρξουν οι Αμερικανοί με τους Γάλλους, με τις MMSC του 1 δις η μία; Δηλαδή βρέθηκαν ξαφνικά 7 δις για κύριες μονάδες και δεν ξέρουμε τι να πρωτοπάρουμε; Και μάλιστα θα κάνουμε συλλογή 2-3 διαφορετικών τύπων στους 4000Τ; Δεν βγάζουν και πολύ νόημα όλα αυτά…
Πάντως, αν σκοπεύουμε να χαρίσουμε το 60% της ΑΟΖ μας από μόνοι μας, όπως διαρρέεται ανοικτά πλέον, τότε ίσως είναι καλύτερα να κρατήσουμε τα 7 δις και να κάνουμε απλώς κανά βάψιμο στις S με εκείνη τη stealth μπογιά του Μυκόνιου…

nigozs

Το θέμα αυτό το έχετε/έχουμε εξαντλήσει !
Πότε με “think out of the box” και πότε με “Άποψη” και πότε με άλλα άρθρα εδώ στην Π&Δ.
Από την στιγμή που βγαίνουμε ως επαίτες στην αγορά και όχι ως αγοραστές με χρήμα ζεστό (βλ. Αίγυπτος/FREMM) είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Υπέργηρες Tico, υποεξοπλισμενες Lafayette, και ΑΒ που δεν θαρθουν λόγω οροφής USN (τουλάχιστον στην επόμενη 5ετια) δεν δίνουν νότα αισιοδοξίας παρά μόνον τροφή για συζήτηση, και μάλλον αυτό επιδιώκετε.
Συγνώμη αν φαίνομαι αγενής ή σκληρός, αλλά αυτή είναι η αλήθεια για εμάς στην Ελλάδα.

Vassilis13

Με εξαίρεση τις φρεμμ κ ΑΒ τα αλλα πλοία πρέπει να φανε άκυρο. Ιδανικά θα ηταν νοικιασμα φρεμμ με χαμηλό buy out. Αλλιός ας γίνει η υπέρβαση κ να σκάσουμε 500 να τις πάρουμε άμεσα οπως είναι.
Οι μπελ πρεπει οπωσδήποτε να αποκτηθούν κ καλύτερα 4 αντί 2, κατι που θα έριχνε κ τις τιμες

4Horsemen

Αυτές τις μέρες παρακολουθώ (σε καλωδιακό κανάλι) την ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ “War factories”. Πραγματεύεται την επιρροή της αμυντικής βιομηχανίας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, και το κεντρικό νόημα είναι ότι η αμυντική βιομηχανία εν πολλοίς έκρινε τον πόλεμο. Δεν λέω ότι πρέπει να φτιάχνουμε δικά μας μαχητικά αεροπλάνα, αλλά τουλάχιστον πολεμικά πλοία έχουμε την ικανότητα να κατασκευάσουμε (και να μελετήσουμε – βλ. ΑΛΣ). Όσο εξαρτόμαστε από άλλους (Αμερικανούς, Γάλλους κ.λπ), όλο και κάποιο εμπόδιο θα ανακύπτει και δεν θα μπορούμε να παραλάβουμε έγκαιρα αυτά που θέλουμε. Με δική μας αμυντική βιομηχανία (σταδιακά), αυτά που θα ζητάμε θα είναι πλέον πρώτες ύλες… Read more »

Thras

Η ιδανική λύση για εμένα έχει δύο παραμέτρους από τους δύο προμηθευτές με δύο ενδιάμεσες λύσεις που δίνουν ταυτόχρονα λύσεις για το ΠΝ και την ΠΑ. Για τη Γαλλία: Παραγγελία 2+2 [email protected] με κόστος 2,5 +1,5 δις. Αντισταθμιστικά για την προμήθεια αυτή θα είναι η πραχώρηση 26 Μ2000-5F ώστε να έχουμε 50 μαχητικά του τύπου με ορίζοντα το 2035. Με την έλευση των οποίων θα αποσυρθούν τα F4EPI2000 γλυτώνοντας 1 τύπο για την ΠΑ και περιορίζοντας την πολυτυπία. Σε περίπτωση εκσυγχρονισμού τους σε κοινό πρότυπο μαζί με τα δικά μας Μ2000-5Mk2 τα οφέλη πολλαπλασιάζονται. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει επιπλέον κόστος… Read more »

Mageiras

Μακάρι!

x-m

Όπως το λέτε , ιδανικό σενάριο. Στο οποίο οι αμερικανοί δεν πρόκειται να συμμετέχουν ακόμα και αν είχαμε τα χρήματα. Δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τίποτα που θα μας έδινε το “πάνω χέρι”.

Bridger

Ωραίο σενάριο, αρκεί να βρεθούν τα 15 δις! Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι βρίσκονται μόνο τα μισά και αυτά δανεικά…

Roger

«Αντισταθμιστικά η παραχώρηση 2+2 ΑΒ…»

«Ο στόλος θα είναι περί το 2030
3 ΑΒ…»

Κάποιοι ακόμα ονειρεύονται ΑΒ.

Πραγματικά ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Thras

Οι απόψεις είναι για να διατυπώνονται. Κατ’ εμέ μία ουσιαστική διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγηθεί σε όσα αναφέρω… ίσως άλλοι να είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

KonstantinosKaperonis

Εμένα με κάλυψες… Τα πολιτικά παιχνίδια με τα λεφτά του λαού και της ανάγκες της χώρας δεν ξέρω πως καλύπτονται

NikosP

Αν το “νταλαβέρι” το περιμένουμε μέχρι Οκτώβριο-Νοέμβριο , τρέχουμε ,όχι για νέες πλατφόρμες αλλά , για πλήρη ετοιμότητα υπαρχόντων μέσων . Υπό αυτό το πρίσμα , ο σχεδιασμός των ναυταίων για ενίσχυση-ανανέωση στόλου μπορεί και να γίνει με κάποια “άνεση” ,καθώς έχουμε τόσο πολύ καθυστερήσει , που δεν αξίζει το χρήμα , την προσπάθεια και το διαπραγματευτικό κεφάλαιο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Να διευκρινήσω οτι δεν εκφράζω ηττοπάθεια -πιστεύω οτι ΜΠΟΡΟΎΜΕ να απαντήσουμε- ,απλά χάσαμε χρόνο ώστε να αποκτήσουμε μονάδες στόλου που θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά.Θεωρώ οτι κατασταλτικά είμαστε αρκετά δυνατοί και η όποια αποτροπή ΤΩΡΑ θα έρθει (αν… Read more »

dim73

Λυπαμαι αλλα δεν προλαβαινουμε ….

Ανεξαρτητα απο αγορες και μελλοντικα προγραμματα αυτα που μπορουν να γινουν σε χρονο dt αλλα με το αναλογο κοστος ειναι η αναβαθμιση των 4 ΜΕΚΟ και 2 φρεγατων S καθως και το χτισιμο 1 SV ακομα.

Αυτα μπορουν να γινουν αμμεσα, εντος 1 ετους με καλο προγραμματισμο και οργανωση που το ΠΝ διαθετει … αλλα με το αναλογο κοστος …. ενα κοστος κοντα στο 1δις … αφου η ταχυτητα των προγραμματων θα το εκτοξευση.

zap

Αυτο που μπορει να γινει ειναι να βρεθουν μτχ 4 RADAR AA ικανα να κατευθυνουν SM2 και μερικα STIR και βαλουμε οτι μπορουμε πανω στις 4 Μη εκσυγχρονισμενες S για να αποκτησουμε εντος μηνων ΑΑ πλοια και ας ειναι και Φρανκενσταιν.
Τωρα εαν βγουν συνφορουμιτες και πουν οτι δεν υπαρχουν μτχ RADAR πουθενα που να μπορουμε να αποκτησουμε τοσο συντομα, τοτε απλα… κλαψτε τα.

npo

Για τις S δεν υπάρχουν πια ανταλλακτικά. Δεν έχει νόημα η αναβάθμιση.

zap

Ξερουμε οτι θα τις εχουμε μεχρι το 2030 τουλαχιστον με τα τρεχοντα στοιχεια. Τι ειδους ανταλλακτικα δεν υπαρχουν, μηπως γνωριζετε;

Bridger

Η λογική είναι ότι θα αποσυρθούν πρώτες οι 3 μη εκσυγχρονισμένες, οι οποίες θα υποστηρίξουν κατόπιν τη συντήρηση των άλλων 6 μέχρι το 2030. Αναβάθμιση έχει νόημα μόνο με μεταφορά χρήσιμου εξοπλισμού από τις αποσυρόμενες (π.χ. stir, phalanx κλπ) ή/και αναβάθμιση όπλων που θα φορεθούν μετά σε νέα πλοία (π.χ. 76mm -> strales).

dim73

οντως δεν εχει νοημα …. ομως εδω που εφτασες τουλαχιστων θα αγορασεις χρονο

Εμεις θελουμε το πακετο της thales/raython που μας ειχαν κανει προσφορα το 2003 και το απορριψαμε λογω κοστους (170εκ εαν θυμαμαι καλα)

Τωρα να τα σκασουμε κανονικα

Mageiras

Τις lafayette βλέπω όλοι τις σνομπάρετε επειδή δεν έχει κελιά ΑΑ, αλλά αν γίνει κάτι αυτό θα γίνει στο νότιο κρητικό πέλαγος κι αν η ΠΑ δεν μπορεί να εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή εκεί ας το κλείσουμε το μαγαζί και να πετάξουμε και τα κλειδιά…

Costas6

Έτοιμες είναι. Υποδομή υπάρχει για Α43. Τους αγοράζεις μαζί με αστερ15 και έτοιμος.
Μη σου πως δίνεις 8 κατοστάρικα και φκιάνεις 3 formidable.

zap

Δεν τις σνομπαρουμε, δεν τις δινουν. Και αν τις πουλησουν θα κοστιζουν πολυ παραπανω απο ο,τι αξιζουν.

Mageiras

Μιλάμε μόνο για δωρεάν παραχώρηση! τιποτα άλλο

Jimmy

Μερικες σκορπιες σκεψεις. Οι Βελαρα αν ισχυουν οσα διαβασαμε ηταν καλη λυση και κινηση. Κι εγω ημουν ιδιεταιρα σκεπτικος , αλλα 3 δις με οπλα και με δεκαετη υποστηριξη και με νεες υποδομες και τα λεφτα ολα δανεικα με χρηματοδοτηση μεσω των κερδων απο τα Ελληνικα ομολογα ειναι πολυ καλα. Δεν κανει 1.5 δις η φρεγατα που γραφουν καποιοι, και το συγκρινουν με το κοστος του δανεζικου πχ. το κοστος του πλοιου αυτο καθεαυτο ισως να μην ειναι ουτε 800 εκατομυρια, Επισης δεν εχουμε 3 δις στην τσεπη και βγηκαμε στην αγορα για πλοια. Δεν εχουμε φραγκο στην τσεπη, εχουμε… Read more »

zap

Ξανακανω μια απλη ερωτηση. Εφοσον οι ΗΠΑ δεν εχουν προβλημα -συμφωνα με διαφορα λεγομενα εδω μεσα- να παρουμε AB και/η Τιco γιατι δεν μπηκαμε στον νεο κυκλο παρεγγελιων για τελευταιας εκδοσης AB. Παλι το 2028 θα παιρναμε το πρωτο και θα ηταν και κλασεις ανωτερο απο οτιδηποτε κυκλοφορει Ευρωπη και Ανατολη. Θα μπορουσαμε να παρουμε κατι αλλο απο Γαλλια. Κορβετες, υποβρυχια, αεροσκαφη για 3δις.
Γιατι Μπελαρα με αλλαγες εφοσον μπορουσαμε AB xωρις αλλαγες και χωρις εξτρα κοστη;

Jimmy

Γιατι προφανως δεν υπηρχε αναλογο χρηματοδοτικο προγραμμα των ΗΠΑ. Και γιατι προφανως δεν αποδεσμευουν οι ΗΠΑ ολα τα οπλικα συστηματα των AB γιατι αν το εκαναν θα ηταν σαν να κρινουν ουσιαστικα την διαμαχη μας με τους Τουρκους

zap

Να το πουμε τοτε ανοιχτα οτι δεν παιζουν ΑΒ και Τικο γενικα, να τελειωνουμε. Γιατι αν δεν αποδεσμευουν νεα ΑΒ δεν προκειται να αποδεσμευσουν και παλαια.

x-m

Γιατί εμείς βασικά θέλουμε να ψωνίσουμε καράβι γαλλικό. Α !! όλα κι όλα !! Μπορεί η fos των Mirage να ψήνεται τόσο καιρό(για για πόσο ακόμα;) σε σιγανή φωτιά αλλά με πενταροδεκάρες θα παίζουμε τώρα; 8στηλο θα βγάλει η αγορά των FTI.

(Για να είμαστε ειλικρινείς, οι αμερικανοί θα μας πουλήσουν πλοίο που να κάνει την διαφορά όταν βγάλει ο ήλιος κέρατα.)

Last edited 1 month ago by x-m
Costas6

Ξέρεις πόσο κάνει ένα ΑΒ καινούργιο;
Εντωμεταξύ δε μας δίνουν παλιό, καινούργιο θα μας δώσουν; τα θέλουνε λέμε.

Το ερώτημα είναι γιατί μπελάρα και να παλεύεις να την κάνεις fremm, αφού υπάρχει έτοιμη η fremm.
Επειδή όμως δύο fremm θα φευγανε πάνω από 4 δις, αν το τελικό πλοίο είναι όπως περιγράφεται στο άρθρο εγώ είμαι χαρούμενος.

zap

ΟΙ εκτιμησεις για ενα καινουργιο AB με πληρη φορτια οπλων (3 φορες οσο οι FDI) ειναι περιπου 1.5 για καθε πλοιο, καινουργιο!

Costas6

Αστειεύεσαι μάλλον. 1 δις θέλει για τα πυρομαχικά μόνο.

zap

Νομιζω οτι πεφτεις πολυ εξω. Τα flight 1 και 2 AB εχουν 90 κελια και 8 Harpoon. οι ESSM ειναι περιπου 1εκ δολαρια, οι SM2 3.4 και οι Harpoon 1.2. Ενα κανεις την σουμα εχεις ενα σκαφος με 32 SM2 (!), 232 ESSM(!) και 8 Harpoon με μολις 350εκ για οπλισμο. Με 1δις ευρω εξοπλιζεις 3 ΑΒ

Costas6

Ξέρεις εσύ κάποιο πλοίο που να φέρει 232 εσσμ;
Στους 32 σταματάνε όλοι (κι αν) και συνεχίζουν με σμ2.
Στην αποθήκη δεν έχουν άλλα πυρομαχικά; ότι πάρει στους εκτοξευτές;
Τορπίλες δε θα έχουν;
Το 127αρι τι θα ρίχνει; το ραμ; το (τα) φάλανξ;

NikosP

Από την μια , αν δεν ήταν εν γνώση της πολιτικής ηγεσίας αυτά που είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ , τώρα θα ετοιμαζόταν για να χαρεί το Ελληνικό καλοκαίρι….

Από την άλλη , δεν πρέπει και η Πολιτεία να δείχνει οτι και η Πολιτική Προστασίασιγά-σιγά (για ναμην “σκάσουμε” ) ετοιμάζεται – και ετοιμάζει ΚΑΙ τον λαό-όπως πρέπει

(βρέθηκε εδώ κατά λάθος παρακαλώ να σβηστεί . Αν το βλέπετε , με συγχωρείτε )

Last edited 1 month ago by NikosP
Apostolis

Αντι για LaFayette καλυτερα 20 mirage-2000 αλλιως για εμενα δεν αξιζει η αγορα φρεγατων απο την Γαλλια.Προτιμοτερο να παρουμε φρεγατες απο την Αμερικη γιατι σιγουρα θα μας δωσουν μεταχειρισμενα πλοια οι αμερικανοι.Αν θεωρησουν οι γαλλοι οτι για μονο 2 πλοια δεν μπορουν να μας διαθεσουν τα mirage τοτε ας τα κανουμε 2+2 και ας παραγγειλουμε μαζι και οπλα για τα mirage (scalp eg,exocet,mica),ουτως η αλλως αυτα που εχουμε δεν ειναι αρκετα.

Bridger

Έστω ότι οι Αμερικανοί προσφέρουν 4 δις δάνειο με 25ετή FMS και δώρο την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και το ΠΝ σκέφτεται να το εκμεταλλευτεί αθροιστικά στην προμήθεια των BEL: Θα πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν από τη συζήτηση οι “ότι να’ναι” MMCS, που δεν είναι κορυφαίες σε τίποτα και θα είναι χειρότερες από τις EPC, ειδικά αν οι τελευταίες καταφέρουμε να “μπολιαστούν” με layout τύπου ALS 115. Αντίθετα, θα είχε αξία τα 4δις να πάνε είτε σε 4 FFG(X) με εγχώρια ναυπήγηση, είτε σε 2 AB Flight III του κουτιού, με προτεραιότητα παράδοσης από την αμέσως επόμενη παρτίδα των Bath Iron… Read more »

zap

Τα ιδια ονειρα κανω και εγω συνεχως. Αλλα…
Οσο για τις ΜΜSC ειxα σκεφτει οτι το να τις δεχτουμε ειναι μονο και μονο για να γλυκανουμε την LM να μας βοηθησει για μτχ υλικο. Απο εκει και περα ειναι καλες μονο για συμπληρωματικες των SV.

Bridger

4 δις είναι too much για να χαραμιστούν σε συμπληρώματα των SV. Αν όμως πάνε σε πραγματικά κορυφαία λύση, τότε ναι.

Costas6

4 δις δε φτάνουν ούτε για 2ffg. Ή 1 ΑΒ.

Bridger

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, AB Flight III = $1.8 billion και FFG(Χ)= $800 million το κομμάτι, χωρίς τα όπλα.

zap

Νομιζω το ΑΒ ειναι 1.8 με πληρη οπλισμο.

Costas6

Και οι μπελάρες είναι στα 650εκ. φίλε.
Αλλά θέλουν όπλα, πυρομαχικά, εγκαταστάσεις, ανταλλακτικά, εκπαίδευση, υποστήριξη. Τα οποία σου βγαίνουν 60% του τελικού συμβολαίου.
Ξέρεις τι σημαίνει “χωρίς τα όπλα” για ένα ΑΒ;
Μόνο για τα πυρομαχικά θες 1 δις αν πάρεις ότι χωράνε οι εκτοξευτές. Δεύτερη να ρίξεις θες ένα δις ακόμα.
Και εννοείται χρειάζονται όλα τα παραπάνω που χρειάζονται οι μπελάρες και τα οποία κοστίζουν επίσης λεφτά.

Όλα αυτά τη στιγμή που με 4 δις αντικαθιστά ίσως και τις 9 S.

NikolakiEfentis

Το άρθρο πρωτίστως ανακεφαλαιώνει τις θεωρητικές επιλογές μεταχειρισμένων σκαφών.   Να σημειώσω όμως εδώ: 1.      Μιλάμε για ενδιάμεσες λύσεις που υποτίθεται ότι αξιολογούνται(…). Ενδιάμεσες ως προς τί όμως(!); Μιας μόνιμης λύσης που δεν υπάρχει; Δεν νομίζω να θεωρούμε πως 2 φρεγάτες που μας επιβλήθηκαν και εμπεριέχουν ατέλειωτους συμβιβασμούς λύνουν το πρόβλημα του ΠΝ… Αυτό το αναφέρω για να μην δημιουργείται λάθος αντίληψη. 2.      Δεν αντιλαμβάνομαι την αναφορά του άρθρου πως πολλοί από εμάς έχουμε κατηγορήσει την ηγεσία του ΠΝ για λάθος αποφάσεις, παίρνοντας θέση αντίθετη ως προς εμάς. Η προσωπική μου γνώμη παραμένει η ίδια, η ασυνέχεια των θέσεων του ΠΝ υπήρξε… Read more »

zap

Να’σαι καλα.

x-m

Άψογος.

Fingolfin

Οι Γάλλοι θα έπρεπε να μας δώσουν (lease2buy) είτε 2 παλαιότερες FREMM, είτε τις 2 FREDA που μπαίνουν σε υπηρεσία το 2021 (Alsace) και το 2022 (Lorraine). Διαφορετικά ακόμα και οι La Fayette (Crotale, Phalanx, OtoMelara 76 mm, Exocet Block 3c) θα μπορούσαν να είναι μια οικονομικότατη επιλογή σαν ενισχυμένο OPV.

Bridger

+1 με εξαίρεση το σχόλιο για τις Lafayette. Η ενδιάμεση λύση πρέπει να είναι σοβαρή κύρια μονάδα με AAW δυνατότητες και όχι OPV!

zap

Και κατι ακομα. Παρουσιαστηκε αρθρο για το οτι η Τουρκια εκσυγχρονιζει 50 ετων κορβετες, αλλα εμεις ουτε να ακουσουμε να εκσυγχρονισουμε 40 ετων φρεγατες γιατι ειμαστε απλες και νομιζουμε οτι θα ξαναμπορεσουμε να παρουμε 10 πλοια απο τον ιδιο τυπο στο μελλον!

Jimmy

Η αληθεια ως συνηθως ειναι καπου στη μεση. Ουτε πλεονεκτημα αν παμε σε γενικευμενο πολεμο εχουμε οπως υπαινισεται το αρθρο , ουτε φυσικα ειμαστε χαμενοι απο χερι απο τον ανικητο τουρκικο στρατο με τα υπερσυγχρονα οπλικα συστηματα ??? που διαβαζω απο μερικους σχολιαστες. Καταρχας το να παμε σε γενικευμενο πολεμο συμφερει την Τουρκια που εχει τις περισσοτερες εφεδριες και πιο πολυ κρεας για την κιμαδομηχανη. Το να γινει θερμο επεισοδιο νοτια της Κρητης ειναι best case senario για εμας . Εχουμε τα πιο προηγμενα μαχητικα μας ακριβως διπλα, εχουμε ναυτικη βαση, εχουμε τους s-300 για μενα αν πανε εκει για… Read more »

zap

2 δικες μας ειναι 400 ατομα απωλειες… ξερεις για τι μιλαμε φιλε;

Costas6

Για τα σύνορα της χώρας.

zap

Φιλτατε,τα συνορα μιας χωρας προστατευονται με χρονια και παγια στρατηγικη, λογικους στοχους και ορθολογιστικη πρακτικη. Δεν προστατευονται με το να πετας κορμια στα κανονια.

Costas6

Έχεις κάνει σα χώρα κάτι από τα τρία;
Όχι.
Θα πάρεις την κουρτίνα 2 λοιπόν.

simos

Αφου θα αγορασουμε Γαλλικα πλοια θα πρεπει να πιεσουμε να μας παραχωρησουν τις δυο HORISON,εστω και με ενα μικρο ενοικιο,αυτες ειναι AAW πλοια και θα ηταν η ιδανικη ενδιαμεση λυση..

GiannisKak

Δεν υπαρχει τετοια περιπτωση!! Πρεπει να εχουν νοητικο προβλημα οι Γαλλοι για να κανουν κατι τετοιο! Φιλε τα Horizon ειναι αντιτορπιλικα και μαλιστα απ τα κορυφαια παγκοσμιως (πισω απο τα Arleigh Burke)! Αυτο το σεναριο δεν μπορει να πραγματοποιηθει ΠΟΤΕ!

GK_

Παρα τις αναφορες περι «φτηνης» λυσης με τις LaFayette προσωπικα δεν την συμμεριζομαι καθολου. Για τα πλοια αυτα πρεπει να δημιουργηθει εκ του μηδενος νεο αποθεμα οπλων και ανταλλακτικων. Ακομη και για τα βληματα VT-1. Εαν εκεινα τα εχουν οι φρεγατες με τι βληματα εκτελουν τις βολες τα χερσαια συστηματα “NG”; Το αποθεμα ειναι μετρημενο, ακομη και στην περιπτωση που η ΠΑ «δανεισει» καποια απο τα δικα της. Τουναντιον ελπιζω οτι τουλαχιστον 2 LCS (διαλεγετε και περνετε μια απο τις δυο κλασεις γιατι μεταξυ τους ειναι «ξενες» και τελειως διαφορετικες στα συστηματα που φορανε με ελαχιστες εξαιρεσεις) με την ανθυποβρυχιακη… Read more »

KonstantinosKaperonis

Καλησπέρα σας κύριοι.Στα 3 δις είναι το κόστος των [email protected]; Αναβάθμιση των Mirage 2000 επίπεδο -5 ,μαζί με τα 5F της Γαλλίας (35 μαχητικά νομίζω) συν επιπλέον MM-40 ,συν εκείνα τα mirage 2000-D (12 δεν είναι) συν εκείνα τα Mirage 2000N (περιπου 50 δεν ειναι;) και με έναν εκσυγχρονισμό ελαφρύ για συμβατική κρούση σε τι ποσό φτάνουμε ; περίπου στα 1,6-1,7 δις.Μαζί με όπλα και FOS να πάει 2,5 δις ; ποία είνι μαγαλυτερη δύναμη αποτροπής; Οσο για το ναυτίκο ας περιμένει να παρει την Ρουσελ και να κάνει καλυτερη διαχείριση

Digenis

Το μόνο εφικτό σενάριο ενδιαμεσης λυσης ειναι το τζαμπα ή το πάμφθηνο .Δηλαδη μονο οι Lafa … Fremm οι Γαλλοι ναύαρχοι δεν δίδουν ξεχάστε το .Οι ιταλοι ειναι άπιαστη νυφη προς το παρον γιατι δεν μπορούμε να απατήσουμε την γυναικα μας (Γαλλια) και 1,2 για ενδιαμεσες λυσης δεν φαινετε να εχουμε !!! Τα burke = το πολύ κύριε ελέησον το βαριετέ και παπάς . Οι πρωτες 2 LCS ειναι φύρα .Θελει χρηματα για μπουν πυραυλοι ΑΑ, αντιπολοικοι και να γινουν upgrade στο επιπεδο των σημερινών Lcs ωστε να εχουν λιγότερα προβλήματα και να γίνουν ποιο μάχιμες . Φευγει απο το… Read more »

Last edited 1 month ago by Digenis
Spyros_Kapa

Αγαπητή πτήση και αγαπητοί φίλοι για δείτε Τό λινκ αυτό σχετικά με την αναβάθμιση του phalanx από τους Αυστραλούς https://www.naval-technology.com/news/royal-australian-navys-phalanx-ciws/

Giorgos_S

Fremm ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσουν οι Γάλλοι ούτε και με πανάκριβο ενοίκιο. Αρκει κάποιος να ψάξει να δει τι αοζ έχει η Γαλλία και σε πόση απόσταση το ένα νησί απο το άλλο. Εχει ανάγκη απο προβολή σημαίας σε πολλά μέρη του πλανήτη αλλά και προβολή ισχύος και συμμετοχή σε πολέμους. Οι Γάλλοι δεν έχουν πλοία περίσσευμα πέραν απο αυτά που αποσύρουν λόγο παλαιότητας. AB πάλι δεν παίζουν για πολλούς λόγους. Η διατήρηση αξιόμαχου δύναμης χωρίς μεγάλα έξοδα μπορεί να γίνει με μεταχειρησμένα υποβρήχυα και με κορβέττες που μπορούν να είναι σε πιο εφικτό κόστος και αγοράς και χρήσης.… Read more »

Scalp_eg

Τα μόνα 2 πλοία που μπορούν να έρθουν με την έννοια του κατεπιγωντος ειναι οι 2 λαφαγιετ που δεν εκσύ χρονίζονται. Με την υπογραφή για τις μπελαρες πιστεύω το πολύ σε 2-3 μήνες καθώς η Μεσόγειος σιγα σιγά φλεγετε, τα πλοία έρχονται αμέσως και περνούν απο 2-3 εξοσετ μπλοκ 3 από την κάθε μία σούπερ βήτα και δίνουν πίσω στις σούπερ βήτα αντίστοιχο αριθμό εξοσετ μπλοκ 2 που έχουν. Έτσι όπως είναι για αρχή λοιπόν καθώς έχουν και πολλή καλή πλευσημοτητα λόγω μεγέθους, βγαίνουν στο Κάρπαθιο και στο λυβικό πέλαγος νότια της κρητης, με 4-5 εξοσετ μπλοκ 3 η καθεμία… Read more »

Last edited 1 month ago by Scalp_eg
adpanos

Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση. Τα μόνα πλοία που είναι αξιόμαχα και ίσως μας ενδιαφέρουν είναι τα Βρετανικά Type 23 με πολύ δυνατή σουϊτα ASW και Camm. Κάτι άλλο έτοιμο δεν παίζει. Καλό θα ήταν να παρατήσουμε το ψάξιμο στα μεταχειρισμένα και να κάνουμε το εξης. 1) Α) Αναβάθμιση όλων των Standard με διπλά 76άρια πυροβόλα με Strales στο πρότυπο των ΕΛΛΗ, ΛΗΜΝΟΣ. Με διπλά STRALES και διπλά Phalanx τα πλοία θα είναι απρόσβλητα. Β) Αλλαγή του ραντάρ τους με ένα 3D AESA, ίδιο με αυτό που θα φορέσουν οι MEKO. Γ) Αλλαγή του Sonar τους με κάτι πολύ καλό που… Read more »

Last edited 1 month ago by adpanos
aris32

χασαμε τις 2 adelaide που θα μας εδιναν αμεσα 2 πλοια με καλυτερες δυνατοτητες asw απο οτιδηποτε υπαρχει αναμεσα στα 2 ναυτικα , με δυνατοτητα να εχουν 32essm 16harpoon 16asroc μια φρεγατα γενικης χρησης που απλα δεν εχουμε. απο εκει και περα AB δεν παιζει να παρουμε,Tico δεν θελει το ΠΝ και γενικα δεν ξερω αν μας τα παραχωρησουν τι θα αφαιρεσουν απο τα πλοια. Τελος απο τις lafayette μονο 2 πλοια παιζει να υπαρχουν αλλα αυτα απαιτουν πολλες αλλαγες σε οτι αφορα τον οπλισμο κια τον εξοπλισμο τους. Βεβαια ειναι νεα πλοια 20 ετων οποτε δεν ξερω αν συμφερει… Read more »

zap

Συμφωνα με πληροφοριες στο διαδικτυο, η Ελληνικη αντιπροσωπεια θα μεταβει στις ΗΠΑ και θα ζητησει περιπολικα ανοικτης θαλασσης κλασης island. Συμφωνα με τις ιδιες πηγες, ΑΒ ουδεποτε ησαν διαθεσιμα απο ΗΠΑ και τα Tico δεν θα τα θελει το ΠΝ.

Νομιζω καπου εδω σταματαει ο καθενας να σχολιαζει το οτιδηποτε εαν τα παραπανω αληθευουν.

George

Με κόστος 3 δις για τις 2 Bel πάντως η ενδιάμεση λύση θα μπορούσε να είναι και η τελική.
Να αγοράσουμε τις δύο FREDA με 1,8 δις με G2G συμφωνία συν κόστος υποδομής και υποστήριξης. Θα είναι έτοιμες το 2021 και το 2022
Τα 3 δις φτάνουν έτσι και για τις 2 La Fayette αλλά και για τον εκσυγχρονισμό τους που με τις 3 επιπλέον όταν οι Γάλλοι πάρουν τις FTI δίνουν 2 ΑΑW και 5 ASW φρεγάτες συν τις 4 ΜΕΚΟ

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

12
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99

Related News

Η Μόσχα θέλει να εντάξει νωρίτερα σε υπηρεσία το S-70 Okhotnik

Η ρωσική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην UAC να ξεκινήσει τις παραδόσεις του drone S-70 Okhotnik το 2024 αντί το 2025 που ήταν νωρίτερα...

Ν. Δένδιας: Η συμφωνία με την Αίγυπτο κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα

ΑΠΕ-ΜΠΕΔίκαιη και υπόδειγμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης...

Ρωσία: Σε μαζική παραγωγή μπαίνει η οικογένεια τεθωρακισμένων ARMATA

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Denis Manturov, σε πρόσφατη συνέντευξη, η μαζική παραγωγή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων που βασίζονται στη γνωστή...

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Πεντάγωνο: Ρωσία και Κίνα κοντεύουν να φτάσουν το πυρηνικό επίπεδο των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής της Διοίκησης Στρατηγικών Δυνάμεων (STRATCOM) παραδέχθηκε δημόσια πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το φάσμα δύο ισάξιων σε πυρηνικές δυνατότητες δυνάμεων...
- Advertisement -