25.7 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ F-35 στο Αιγαίο, αυτήν τη φορά με ελληνικό εθνόσημο

F-35 στο Αιγαίο, αυτήν τη φορά με ελληνικό εθνόσημο

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Θα πρέπει να κάνουμε μια δημόσια ομολογία. Το θεωρούμε απαραίτητο για να γνωριζόμαστε καλύτερα με τους αναγνώστες μας. Έχουμε πολύ καλή μνήμη, και μάλιστα μπορούμε να θυμίζουμε πράγματα σε ελέφαντες… Καθώς μπορούμε και θυμόμαστε διάφορα από την δεκαετία του ’80 ή του ’90, όταν το περιοδικό είχε ακόμη διψήφιο αριθμό τευχών, φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να θυμόμαστε πράγματα από το τέλος Νοέμβρη 2016, όταν ξεκινήσαμε αυτή την ιστοσελίδα.

Να F-35 κανείς, ή να μην F-35; Ιδού η απορία…

Τότε περίπου, πριν 3 χρόνια και κάτι ψιλά, ξεκινήσαμε δειλά την ιστοσελίδα. Κάναμε αυτό που ξέραμε, γράφαμε την επικαιρότητα όπως περίπου ξέραμε να την γράφουμε. Χωρίς φόβο, και με πολύ πάθος. Καθώς όμως βρισκόμασταν εν έτει 2016, πολλά πολλά χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, γράφαμε για οτιδήποτε νέο αφορούμε την Άμυνα, και φυσικά της Αεροναυπηγική (εχμμμ, ΠΤΗΣΗ μας λένε με την ευκαιρία).

Καθώς όμως, τότε, το μόνο αεροσκάφος που είχε να παρουσιάζει συχνά πυκνά “νέα” ήταν το F-35, θυμόμαστε το τι “μπινελίκι” τρώγαμε, κυρίως στο facebook, γιατί λέει ασχολούμασταν με τον αμερικανικό “κουβά” που δεν στρίβει ούτε με σταυροκατσάβιδο, και γιατί θέλαμε η πτωχή πλην όμως τίμια χώρα μας να ξαναπτωχεύσει δίνοντας τα λεφτά της στις “κακές” ΗΠΑ.

F-35: Τελικά στρίβει ή δε στρίβει;

Και φυσικά πάρτε “υπάλληλοι της Lockheed Martin” να μην σας χρωστάμε. Τι διαβάσαμε, δεν περιγράφετε. Πολλά είναι ακόμη στις δημοσιεύσεις εκείνης της περιόδου, ιστορία πλέον για εμάς που προσπαθούμε μόνο από αγάπη και κάνουμε αυτό που κάνουμε, 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες τη μέρα.

New York Times και ΠΤΗΣΗ έβαλαν τον ίδιο (σχεδόν) τίτλο, με δυο χρόνια διαφορά. Όταν προβλέπαμε τι θα γίνει με τα τουρκικά F-35 το 2017, αλλά κανείς δεν μας πίστευε…

Θα θυμούνται οι φίλοι μας, πως εκείνη την περίοδο, για την Ελλάδα το απόλυτο “πετούμενο” ήταν το Su-35, που οι φίλοι, σύμμαχοι, κολλητοί, ομόδοξοι Ρώσοι μας είχαν προτείνει με ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων. Ροδάκινα και τομάτες ήταν νο1 στις προτιμήσεις. Οι πιο “μερακλήδες” μίλαγαν και για αγγούρια. Τόσο μεγάλη η λαχτάρα των Ρώσων για ελληνικά ροδάκινα, μας έδιναν και το επόμενο αεροπλανοφόρο της κλάσης Κουζνέτσοφ να τα πετάμε από Ανατολική Μεσόγειο. Πέρα απο την πλάκα, κάποιοι προβάλαν ως σοβαρά αυτά τα σενάρια.

Τώρα, το Su35 ήταν κάτι σαν το Ιερό Δισκοπότηρο της Αεροπορίας, το Μαχητικό Πάρτα Όλα, ο πρόγονος του X-Wing. Καλά, για το Su57 δεν συζητάμε, τελείως σε άλλο Γαλαξία. Πέρα από την πλάκα, όλα τους καλά μαχητικά είναι, αλλά ας μην κάνουμε “κουβά” το F-35, τόσες αεροπορίες στον πλανήτη το έχουν παραγγείλει. Κάτι θα ξέρουν περισσότερο από εμάς. Αυτό λέγαμε τότε, αυτό λέμε και τώρα.

ΑΠΟΨΗ: Κι όμως, αν είμασταν στην θέση της Τουρκίας θα διαλέγαμε τους S-400 αντί των F-35A

Τώρα, έτσι όμορφα προχωρούσε η ζωή μας, στη χώρα του πρώην “φραπόγαλου” (για όσους πιστούς διάβαζαν από παλιά ΠΤΗΣΗ και 4Τ), νυν “φρεντοεσπρέσο με μια μαύρη”. Κάποια στιγμή όμως κυκλοφόρησαν τα “νέα”. Η Τουρκία είχε παραγγείλει το Υπερμαχητικό F-35. Και έτσι, σε μια νύχτα, οι “κουβάδες” έγιναν game changers, αφού φυσικά κάπου στο ενδιάμεσο δημιουργήθηκαν (αμυδρές) αμφιβολίες για το αν τελικά τα Su ήταν η λύση. Αυτό λέγαμε τότε, πως τα Σου δεν είναι λύση, ούτε καν σαν ανέκδοτο, ας μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας.

Κάποια στιγμή, καθώς η δεκαετής ένδεια στις εξοπλιστικές προμήθειες κόντευε να βγάλει εκτός προγραμματισμού τις Ένοπλες Δυνάμεις, και γιατί μάλλον δεν έπαιρνε να το ρισκάρουμε άλλο, η ΠΑ και το ΓΕΕΘΑ, σε μια εξαιρετική απόφαση, προώθησε τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V. Τα άρθρα μας τότε ήταν διθυραμβικά για την απόφαση, ίσως η καλύτερη και πιο cost effective επιλογή της ΠΑ, αφού με σχεδόν 1 δις δολάρια θα πάρει 84 μαχητικά 4,5 γενιάς. Πρώτο σοκ για την Τουρκία, φυσικά και πάλι “πρωδώταις” εμείς (στην Π&Δ).

Ο γείτονας, η κατσίκα του και η απόλυτη κατάντια μας

Τότε λοιπόν, αρχίσαμε να ζητάμε κι εμείς F-35, σαν τη μόνη απάντηση στα 100+16 τουρκικά F-35A/B. Ναι, οκ, άντε και ήταν απάντηση, που δεν ήταν, τι θα κάναμε για τα 250 τουρκικά μαχητικά; Καλή ερώτηση, και χαιρόμαστε πολύ που την κάνατε, αλλά μιας και πουλάμε φούμαρα, ας πάμε στην επόμενη.

Η ΠΑ δεν θέλει πυροτεχνήματα. Θέλει να έχει μια ικανή δύναμη, πολυάριθμη και προηγμένη, έτσι ώστε να κάνει τη δουλειά της. Τι ξέρει ρε παιδιά η ΠΑ, επειδή δηλαδή κάποιοι περίεργοι τύποι, άριστοι, έφαγαν τα καλύτερά τους χρόνια στις αναχαιτίσεις, σημαίνει ότι ξέρουν καλύτερα από τους Πτεράρχους των media; Έλεος δηλαδή, σε λίγο θα μας πείτε πως αν ο Πάττον δεν ρωτούσε ως όφειλε τον Τζακ τον μεταφορέα από την Αλαμπάμα για τις Αρδέννες, θα είχε καταφέρει να σταματήσει τους Γερμανούς;

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι η διαδικτυακή ΠΤΗΣΗ εν έτει 2018; (πολιτική σχολίων)

Βέβαια, δεν θα θυμηθούμε τι μας έχουν πει, γράψει, υπογράψει, διάφοροι, όταν πρώτοι είπαμε πως δεν θα πάρουν S-400 ΚΑΙ F-35 οι Τούρκοι. Ακόμη κι όταν περνούσε ο Νόμος, ακόμη κι όταν το υπέγραφε η Βουλή, η Γερουσία, ο Τραμπ, η Διαγαλαξιακή Συμμαχία, ο εκπρόσωπος του Αλντεράαν, πάλι κάποιοι μας έγραφαν “να δείτε που στο τέλος θα τα πάρουν και τα δυο”. Καλά, δεν σχολιάζουμε τι θα γινόταν για τη φτωχή Ελλάδα, αν για πλάκα αποδεχόμασταν δωρεά… πχ 12 Σου τριανταπέντε… που δεν θα μας χάριζε ποτέ ο Πούτιν, αλλά λέμε τώρα…

Παρένθεση: Βέβαια, εδώ που τα λέμε, η Ρωσία δεν μας έχει χαρίσει ποτέ ούτε σφαίρα (σε αντίθεση με τους “φονιάδες των λαώνε”), ενώ υποσκάπτει συστηματικά τα ελληνικά συμφέροντα, παρόλα αυτά είναι αμέτρητοι οι συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι θα μας χαρίσει την Πόλη, “και κρατήσει Επτάλοφον, οι Ρώσοι, το ξανθό γένος και φυτευθήσονται εν αυτή λάχανα“, δηλαδή οι Ρώσοι θα κρατήσουν την Πόλη, όσο κρατούν τα λάχανα (5-6 μήνες), και μετά μαντέψτε που θα την δώσουν… Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε αυτές τις γνώμες. 250 χρόνια προφητειών (βλέπε Αγαθάγγελο κτλ) και άσκησης “μαλακής επιρροής” από τη Ρωσία, είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται εύκολα… Στο θέμα θα επανέλθουμε αναλυτικά.

Πάμε πάλι. Αφού η Ελλάδα έμαθε για τα F-35, και κάποιοι άλλοι, φανατικοί θαυμαστές των Su-35 (μεταξύ μας, κι εμάς μας αρέσουν, αλλά μέχρι εκεί, όχι και να τα φορτώσουμε στην ΠΑ επειδή το είπαν “κάποιοι”), πως ίσως τελικά, το F-35 δεν είναι και τόσο κουβάς, τότε ξεκίνησε μια ανόητη πίεση ακύρωσης του εκσυγχρονισμού των F-16 και αγοράς μια φούχτας F-35. Έχουμε καταλάβει, πως χρειαζόμαστε περίπου 150-200 μαχητικά;

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά συντόμως ελληνικά F-35; Γιατί; Πως θα τα πληρώσουμε;

Mπορούν όλα αυτά να είναι F-35; Πόσα αγοράζει η Ιαπωνία; πόσα άλλες χώρες, με ΑΕΠ βδομάδας όσο το δικό μας έτους; Δηλαδή μπορούμε εμείς να αγοράσουμε 100 F-35; Ακόμη κι αν τελικά η Κρήτη και το Ιόνιο έχουν περισσότερο πετρέλαιο από φυσικές ομορφιές, αντέχει η τσέπη μας;

Προχωράμε, δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Το ΓΕΕΘΑ αντιλαμβάνεται όμως πως το F-35 μπορεί σε κάποιους αριθμούς να δράσει σαν πολλαπλασιαστής ισχύος, περισσότερο από όσο θα μπορούσε να είναι ένα Rafale ή ένα F-15EX. Έτσι λοιπόν, μυστικά, ενημερώνει την πολιτική ηγεσία πως η τουρκική αριθμητική υπεροχή μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό F-16V KAI κάποιον αριθμό F-35. Όχι τελείως μικρό, πχ 12, γιατί δεν θα κάνει διαφορά, αλλά ούτε και τεράστιο, πχ 50 ή 60 που θα “γονατίσουν” την ΠΑ και τον Π/Υ του ΓΕΕΘΑ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αγορά F-35 ή Rafale για την αντιμετώπιση των τουρκικών S-400;

Κάποια στιγμή γράψαμε ένα άρθρο για το ποια είναι η απάντηση της ΠΑ στους S-400, θα ήταν Rafale (SCALP EG) ή F-35; Περίεργο βέβαια, να ρωτάμε ποιο αεροσκάφος αγοράζει κάποιος για να αντιμετωπίσει ένα Α/Α σύστημα, καθώς συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Αλλά όσοι διάβασαν το άρθρο, θα θυμούνται ότι το πρόβλημα της ΤΑ ανέκαθεν ήταν η προστασία της τουρκικής ενδοχώρας από την ΠΑ μας.

Όχι, η ΠΑ δεν σκόπευε, ούτε σκοπεύει να ισοπεδώσει τουρκικές πόλεις ή εργοστάσια, αλλά σίγουρα τα τουρκικά αεροδρόμια θα ξαναγινόντουσαν οικόπεδα. Ειδικά αυτά που βρίσκονται πλησίον των τουρκικών ακτών του Αιγαίου. ‘Αντε και μερικές κρίσιμες υποδομές. Αν το κατάφερνε αυτό η ΠΑ, τότε ο αγώνας είχε κριθεί. Και ακόμη και σήμερα, μπορεί να το κάνει. Με την πλήρη ενεργοποίηση των S-400, που τους πρόσφεραν οι φίλοι και ομόδοξοι Ρώσοι, μπορεί;

Ελληνικά F-35 vs Τουρκικών F-35. Ποιος θα είναι ο νικητής;

Δεν θα χρειαστεί να το μάθουμε αν πάρουμε τα F-35. Τα τελευταία μπορούν να τελειώσουν την τουρκική αεράμυνα, να χτυπήσουν βάσεις βαλλιστικών πυραύλων, να καθοδηγήσουν τα ελληνικά F-16V, να παρέχουν εικόνα και στόχους στους πάντες, F-16V, Mirage 2000-5, MEKO200HN, [email protected], AB ή ότι άλλο έχει το ελληνικό οπλοστάσιο, και φυσικά να ξεδοντιάσουν τους S-400. Γιατί; διότι για αυτό κατασκευάστηκαν. Όπλα πρώτου και αποφασιστικού πλήγματος.

Οι Τούρκοι δεν έχουν το αντίστοιχο F-16V, αν και θεωρητικά τα δικά τους F-16C/D, σε συνδυασμό με τα Ε-7 θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τα ελληνικά F-35. Εδώ βέβαια δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν με τα ελληνικά F-16, θα το κάνουν αύριο με F-35; Πως, με Σου 35 ή με το T-FX; Οκ, μόλις κάναμε το άρθρο stand-up comedy…

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;

Τι σκέφτεται το ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ; Είμαστε πολύ λιγότεροι, έχουμε ολιγάριθμες Ένοπλες Δυνάμεις, αν όμως επικρατήσει η ΠΑ τότε θα επικρατήσουμε. Σε μια σύρραξη, ας στείλει η Τουρκία 10 μεραρχίες εναντίον των νησιών μας, αν η ΠΑ έχει την εναέρια κυριαρχία, μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος. Μην ξεχνάμε, πως ναι μεν η Τουρκία έχει κάνει διάφορες επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά σε περιβάλλοντα απόλυτης αεροπορικής υπεροχής από την Αεροπορία τους, και χωρίς τον φόβο αντιποίνων. Δεν θα τα καταφέρουν με την ΠΑ να τους βομβαρδίζει, ή έστω, χωρίς της ΤΗΚ να τους υποστηρίζει, ή στη χειρότερη χωρίς αεροδρόμια για να επιστρέψουν τα αεροσκάφη τους.

Βέβαια, η αγορά των F-35 θα στεγνώσει τα δημόσια ταμεία, ενώ από πολλούς θεωρείται άκαιρη. Ναι είναι, συμφωνούμε απόλυτα. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που πρέπει να είχαν υλοποιηθεί χτες, οι Ε.Δ όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, έχουν σταματήσει να ανανεώνουν το υλικό τους εδώ και περίπου 12 με 14 χρόνια. Χρειαζόμαστε Νέες Ένοπλες Δυνάμεις.

Άγιε μου Βασίλη, για φέτος φέρε μου μια Μοίρα F-35…

Είναι λάθος να πιστεύουμε πως τα Μνημόνια ήταν αυτά που έφτασαν τις Ε.Δ στο σημείο να επιχειρούν με φρεγάτες ηλικίας 40 ετών και τεθωρακισμένα ή ελικόπτερα 50 ετών. Ανέκαθεν, ασχέτως Κόμματος ή Κυβέρνησης, πάντα κέρδιζε το βούτυρο τα κανόνια. Το σταμάτημα των εξοπλισμών προηγήθηκε των Μνημονίων. Έπρεπε να υποστούμε την κατάσταση με τα Ίμια, για να αγοραστούν όπλα (με μπόλικο ελαιόλαδο Καλαμάτας ομολογουμένως), τα οποία όμως σήμερα αποτελούν μεγάλο μέρος του εξοπλιστικού κορμού των ΕΔ.

Το θέμα όμως είναι πως αυτή την περίοδο, μέχρι τον Μάρτιο “παίζει” το ξαναμοίρασμα της τράπουλας του JSF. Αν φύγει η Τουρκία, μένει σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο “ορφανό”. Αν το καλοσκεφτούμε, για ΗΠΑ και Ελλάδα είναι win-win η δέσμευση στην αγορά F-35 τώρα, πριν το 2025 ή το 2027. Και γιατί τότε; τότε θα έχουμε αποπληρώσει σχεδόν το πρόγραμμα των F-16V.

ΘΕΜΑ: F-16V εναντίον F-35A, αναλύουμε τις δυνατότητες…

Αεροπλάνα F-35 θα πάρουμε, από ότι φαίνεται, ότι και να γίνει. Rafale ή Typhoon δεν υπάρχει τελικά περίπτωση, θα άξιζαν μόνο τα FCAS ή Tempest, αλλά αυτά αργούν απελπιστικά πολύ. Η ΠΑ χρειάζεται τα F-35 για να αυξήσει την επιχειρησιακή ευελιξία και να πετύχει την πλήρη αξιοποίηση των F-16V, προκειμένου να ανακτήσει, μια και καλή, την ποιοτική υπεροχή στο Αιγαίο. Αν αυτό, συνδυαστεί με σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο για την ΕΑΒ και άλλες ελληνικές εταιρείες, τότε τα οφέλη για τη χώρα μας πολλαπλασιάζονται.

Τώρα, οι ΗΠΑ είναι αυτές που πρέπει να φροντίσουν για τη χρηματοδότηση. Ο πρωθυπουργός μίλησε πολλές φορές για τις “οικονομικές μας δυνατότητες” αλλά και την “συμμετοχή” στο πρόγραμμα. Θα φανεί περίεργο, αλλά η υπόθεση “F-35 στην Ελλάδα” δεν έχει αποκλειστική αφετηρία το ΥΠΕΘΑ αλλά ΚΑΙ το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αν δηλαδή οι επιστροφές στην Οικονομία είναι ανάλογες του τιμήματος, τότε γιατί να διαφωνήσει το ΥΠΟΙΚ (Οικονομικών, όχι το Οικονομίας);

Η Πολωνία παραιτείται από τα αντισταθμιστικά οφέλη του F-35

Το θέμα είναι πως δύσκολα θα μπορέσουμε να πάρουμε υποκατασκευαστικό έργο για το F-35, αν και εκεί στοχεύουμε. Προσπάθησε και η Πολωνία, που αγοράζει 32 αεροσκάφη, και απέτυχε. Το θέμα το δικό μας όμως πιο είναι, να εξασφαλίσουμε “δουλειά” για την ΕΑΒ και πολλές ακόμη ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες, ή να συμπαράγουμε μικρά κομμάτια του F-35, απλά και μόνο για να λέμε πως μπήκαμε στο πρόγραμμα, 20 χρόνια μετά τους υπολοίπους;

Αν, όπως στους Πολωνούς, μας προσφερθεί ένα μεγάλο κομμάτι από τα F-16V και τα C-130J, μας χαλάει; ούτως ή άλλως η ΕΑΒ κατασκευάζει κομμάτια και των δυο, θα μπορούσε να διευρύνει την κατασκευή, αλλά και να μπει και στα ανταλλακτικά. Ας σκεφτούμε ότι πετάμε, και θα συνεχίσουμε να πετάμε 150+ F-16. Δεν θα άξιζε για παράδειγμα, μια πλήρη δυνατότητα υποστήριξης των F-16V (ειδικά αν σκεφτούμε πως τα τελευταία θα πετούν στην περιοχή μας για άλλα 30 με 40 χρόνια);

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;

Μια μικρή βόλτα στο τουρκικό διαδίκτυο θα δείξει πως τους αγαπητούς φίλους και γείτονες έχει αρχίσει να λούζει κρύος ιδρώτας. Ναι μεν έχουν βαλλιστικούς πυραύλους, UCAVs, θα φτιάξουν το T-FX (το 2023, μετά το 2025 και τώρα το 2029 όπως ισχυρίζονται), θα πάρουν το Su-35 ή το Su-57 Erdoganski, αλλά το F-35 δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν έτσι εύκολα. Ούτε μια συνεκτική δύναμη 85 ή περισσοτέρων F-16V, που θα επικουρούνται από 24+ F-35, Mirage 2000-5Mk2 και EMB-145AEW. Αυτά είναι περισσότερο για εσωτερική τουρκική κατανάλωση, και φυσικά για διάφορα “πεφωτισμένα” ελληνικά sites.

Είμαστε οι πρώτοι που αναλύσαμε τις πιθανότητες για αγορά άλλων αεροσκαφών αντί του F-35 από την  ΠΑ. Είμαστε αυτοί που είπαμε πως καλύτερα και οικονομικότερα θα μας έρθουν περισσότερα F-16V νέας “κοπής”, για άμεση ενίσχυση της ΠΑ. Αλλά η ΠΑ και το ΓΕΕΘΑ έχουν προφανώς κάπως διαφορετική άποψη, και αυτή θα υπερασπιστούμε σήμερα.

Μήπως το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X θα είναι τελικά το … Su-57 “Erdoganski”;

Είναι ηλίου φαεινότερο πως το ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ αποφάσισαν για πρώτη φορά να περάσουν μπροστά από τις εξελίξεις, και να σταματήσουν να ακολουθούν την Τουρκία σε ότι κάνει. Το “παραπάτημά” της με τους S-400 και το κατέβασμα από το τρένο του F-35, και θέλει να πάρει τη θέση της. Τα επιπλέον F-16V που προτείναμε, μάλλον θα προέλθουν από τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50 σε F-16V. Έτσι καλύπτουμε τους αριθμούς. Και αποκτούμε τεχνολογική υπεροχή με τα F-35.

Ας είναι οι Τούρκοι επιτελείς αυτοί που θα ψάχνουν να αντιμετωπίσουν τα F-35, κι όχι εμείς. Αν είναι τα τουρκικά περιοδικά που θα πουλάνε σανό πως τα Su-35TR θα κατατροπώσουν τους γκιαούρηδες πιλότους, και ας γελάνε αυτοί με τους “κουβάδες” που παίρνουν οι Έλληνες. Γελάει καλύτερα αυτός που γελάει τελευταίος.

Όσον αφορά αυτούς που λένε πως δεν πρέπει να σπαταλάμε χρήματα στην Άμυνα, να θυμίσουμε πως οι -ομολογουμένως αιματηρές- δαπάνες πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους, πέτυχαν να διπλασιάσουν την έκταση της Ελλάδας. Έχει σήμερα η Ελλάδα αναθεωρητικές βλέψεις. Σαφώς όχι και καλά κάνει. Αν θέλουμε σήμερα, ή στο προσεχές μέλλον να δρέψουμε τους καρπούς των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο, δεν θα το κάνουμε με φρεγάτες 40 ετών και υποβρύχια χωρίς τορπίλες. Αν θέλουμε να είμαστε ένας φάρος σταθερότητας στην περιοχή, χρειαζόμαστε αποτρεπτική ισχύ. Τέλος, αν θέλουμε μια χώρα φιλική προς τους ξένους που θα θέλουν να κάνουν μπίζνες, θα πρέπει να είμαστε μια χώρα που θα αποπνέει ασφάλεια (αφού βεβαίως καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατεία, τη διαφθορά και ένα σωρό άλλες στρεβλώσεις). Έχει καταντήσει κλισέ, αλλά δεν είμαστε Ελβετία για να συνορεύουμε με Λιχτενστάιν. Συνορεύουμε με Τουρκία, οι ηγήτορες της οποίας καλλιεργούν νεοοθωμανικές αντιλήψεις, για να κρύψουν κάτω από το χαλί τα εσωτερικά προβλήματα.

Απλά, πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα πως η Εθνική Ανεξαρτησία, η αξιοπρέπεια, απαιτούν θυσίες. Και να σταματήσουμε τη γκρίνια. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

283 ΣΧΟΛΙΑ

283 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μάκης

Όλα καλά και μακάρι το θέμα να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: Πέρα από το δημοσιονομικό, υπάρχει άλλος λόγος για να μην προχωρήσουμε στο μέλλον και σε μία αγορά Rafale, για την αντικατάσταση των Mirage; Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις στο μέλλον και στο παρελθόν δεν ήταν πάντα τα πράγματα τόσο ανθηρά, όσο είναι σήμερα. Προσωπικά θα προτιμούσα δύο πηγές προμήθειας αεροσκαφών για την ΠΑ. Εσείς;

Kimon

Τον πιο σοβαρό λόγο που μπορώ να σκεφτώ είναι η υλικοτεχνική υποστήριξη ενός ακόμη τύπου.. Η Π.Α. είχε να υποστηρίξει 2 νέους τύπους (f16/ mirage 2000) συν τους παλαιότερους τύπους και δυσκολεύτηκε πολύ, σκεφτείτε τώρα να έχει ως κορμό τα f16v/ f35 + rafale και από πίσω f16 (όχι εκσυγχρονισμένα)/ Mirage 200-5/ Mirage 2000 (ναι ξέρω ότι τα παλιότερα f16/mirage 2000 θα αποσυρθούν γρηγορότερα , αλλά και πάλι θα έχουμε ήδη 3 τύπους μαχητικών ως ραχοκοκκαλιά!!).

Κατά τα άλλα είναι τα πιο όμορφα , αλλά και ιδιαίτερα ικανά αεροσκάφη 😉

Stavrogin1

Ναι, το δημοσιονομικό. Νομίζω το άρθρο είναι σαφές. Αν πάρουμε Rafale θα προσθέσουμε μεγάλο οικονομικό κόστος εις βάρος του αεροσκάφους 6ης γενιάς. Οταν χρειαστούμε επιπλέον μαχητικά θα προσθέσουμε F35. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε πολλους τύπους μαχητικών 4,5 και 4,75 και 5ης γενιάς. Εχουμε να επενδυσουμε σε πληθώρα νέων όπλων καθως και στον κόσμο των μη επανδρωμένων μηχανών. Τα Rafale, Grippen, Typhoon δεν χωρουν πλέον. Επισης θα ηταν πιο ωφέλιμο να επενδύσουμε σε συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού 6ης γενιάς.

Συμφωνω...

…με τον φιλο Κιμων. Δεν εχουμε την πολυτελεια για συλλογες μαχητικων. Το 2030 σε 10 χρονια απο τωρα το βελτιστο ειναι εκτος απο συγχρονα οπλα να εχουμε τον στολο μαχητικων>
25 F35
122 F16V
24 MIRAGE 2000 5

Μάκης

Πέρα από την κατ εμέ αναγκαία ύπαρξη δύο πηγών για την ΠΑ, η αποδέσμευση των SCALP από τους Γάλλους, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θεωρώ πως η σχέση μαζί τους ΠΡΕΠΕΙ να συνεχιστεί πάσι θυσία και στο μέλλον. Εξάλλου προφανώς μιλάω για πλήρη αντικατάσταση των Mirage με Rafale. Ως εκ τούτου πάλι καταλήγουμε με τρις τύπους. 24 F35, 122 F16V, 25/45 Rafale F4. Το FCAS θα είναι, όταν υπάρξει, ένα αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής, που λογικά δεν θα μπορεί να αναλάβει αποστολές υποστρατηγικού πλήγματος. Θα είναι λοιπόν ένας τέταρτος και τελευταίος τύπος που θα πρέπει να προμηθευτούμε ως απάντηση… Read more »

Thras

Κάνε 40 σε αριθμό τα Μ2000-5 και συμφωνώ και εγώ 😉

zap

Δεν γνωριζω ποσα F-35 θα αποκτησουμε, αλλα τα F-16 πρεπει να φτασουν με καποιο τροπο τα 200, τουλαχιστον.

SAAB

Έχεις απόλυτο δίκαιο για τις 2 πηγές. Δεν θα αντιδικήσουμε στο πιες πρέπει να είναι.

chikichiki

Αν φοβάστε για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εισηγηθείτε μόνο για Rafale. Παρακαλώ, όχι άλλους Παπανδρεϊσμούς!

Κάποιος

Δες τι έπαθαν οι Αργεντινοί από τους Γάλλους στα Φωκλαντ και μετά μίλα…

Kimon

Βιάζεστε πολύ Κάποιε να κρίνετε ανθρώπους χωρίς να καταλάβετε τι λένε ή χωρίς να ξέρετε τι ξέρουν ..

Κάποιος

Kimon Kimon
Ακριβώς αυτό λεω…
Βιάζεσαι να με κρίνεις, χωρίς να καταλάβεις τι λέω και χωρίς να ξέρεις τι ξέρω!

Kimon

Κάποιος Αγαπητέ Κάποιε, αν παρακολουθούσατε λίγο τους σχολιαστές θα ξέρατε τι ξέρει ο κάθε ένας και τι όχι!
Ο Chikichiki έχει εκφραστεί για το θέμα των Φώκλαντ (και όχι μόνο) με πολύ καλή γνώση επί το θέματος!! Γι’ άυτό λέω καλά είναι να λέτε την γνώμη σας και εποικοδομητικό (προτιμότερο από ένα dislike σίγουρα) προς την εξέλιξη μιας κουβέντας αλλά χωρίς επικρίσεις!!

Επίσης δεν σας έκρινα επ’ ουδενί καθώς είναι αντίθετο με τις αρχές μου..

Φιλικά πάντα Κίμωνας 😉

chikichiki

Δες κι εσύ τι έπαθαν από τους Αμερικάνους που τους έσκασαν ένα εμπάργκο ξεγυρισμένο και δώσανε στους Βρετανούς κορυφαίο υλικό την τελευταία στιγμή (πχ AIM-9L) και μετά πες στους άλλους “μετά μίλα”. Νομίζεις αν τους πουλούσαν οι Αμερικάνοι χαρπούνια θα την είχαν βγάλει ζάχαρη;;; Έλεος ρε με αυτό το θέσφατο των δύο τύπων, που βρίσκεστε όλοι οι φωτισμένοι που νομίζετε ότι θα γλιτώσετε έτσι την εμπαργκάρα…

Κάποιος

chikichiki chikichiki
επαναλαμβάνω: «μετά μίλα»!!!!!

Χρήστος

Μια χαρά θα κόλλαγαν τα Rafale στη θέση των F-4. Ήδη έχουμε τρια μαχητικά, ήδη έχουμε 2 εκδόσεις Mirage και μελλοντικά θα έχουμε 3 διαφορετικά block στα F-16. Το επιχείρημα της πολυτυπίας δεν πείθει… Παλαιότερα είχαμε και παραπάνω αν βάλουμε τα A7, τα Mirage F1 κλπ.

stergios21

λεω εγω με το χαζο μου το μυαλο…τα ηδη ετοιμα 4 νομιζω F35 που προοριζοταν για τουρκια και αποθηκευτηκαν,δεν θα μπορουσαν να αγοραστουν απο μας;

agregorio

Κι εγώ το σκεφτεί αυτό, αλλά δεν ξέρω τι είδους νομικά ζητήματα ενδέχεται να υπάρχουν. Επίσης ξέρουμε αν τα Τουρκικά φ-35 έχουν και δικά τους (τουρκικά) συστήματα ή είναι ακριβώς ίδια με τα λοιπά φ-35Α;

kouk21

Ας πουμε πως ο Ντολαντ ξεχναει για λιγο το ποσο πολυ αγαπαει τον Ταγιπ.Ας πουμε επισης πως η γερουσια η το κογκρεσο η το πενταγωνο με καποιο μαγικο τροπο δεν θα φερουν αντιρρησεις.Ξεχναμε και το γεγονος πως δεν μας δινουν μεταχειρισμενα πλοια 30-40ετων αλλα τωρα θα μας δωσουν καινουργια αεροσκαφη 5ης γιενιας.Πως ακριβως θα τα πληρωσουμε???????Με αγαπη η ατοκες μηνιαιες δοσεις σε βαθος 50 ετων??????

Σωστος

ο Στεργιος!!!! Καθολου ασχημη ιδεα! Μπορουμε να τα παρουμε για αρχη ετσι για γοητρο. 2 για την καθε πυροβολαρχια των τουρκικων Σ400 και δεν κουνιεται φυλλο.

Κάποιος

Το ισραηλινό F35 καταρρίφθηκε από S300…
Σκέψου τι δυνατότητες έχει το S400

My_name_is_Nobody

Χαλασμένο τηλέφωνο.
Ωραίο παιχνίδι. Ο τελευταίος λέει ό,τι πιστεύει πως άκουσε.

Κάποιος

My_name_is_Nobody My_name_is_Nobody
… οι ισραηλινοί το απέκρυψαν!

Kimon

Πηγές ??? δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε Κάποιος χωρίς να δίνουμε πηγές! Αν είναι έτσι κι εγώ θα πω ότι έχει καταρριφθεί F35 από MIM-23K Hawk!

Jolly_Roger

@ Κάποιος,

…πίνω και μεθώ ωχ αμάν μέρα νύχτα τραγουδώ

comment image

Κάποιος

Jolly_Roger Jolly_Roger
Μη πιάσεις τιμόνι όμως…

:beg: :beg: :beg: :beg: :beg: :beg: :beg:

AESA

Σε πρώτη φάση δεν έχουμε υπογράψει ούτε LOI για το F35. Μιλάμε με σοβαρή πρόθεση αλλά υποθετικά. Τα αεροπλάνα δεν είναι βάλε 2 από τα άσπρα και 2 μαύρα. Υπάρχουν πολλά κράτη σε λίστα αναμονής και δεν νομίζω πως θα έκαναν πίσω για να μπούμε σφήνα εμείς. Υπάρχουν και εταίροι που τα θέλουν. Τέλος υπάρχει και θέμα υποδομών που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Στην τελική ακόμα και να μας τα έδιναν, δεν θα τα ήθελα μιας και είναι μαγαρισμένα …

Faceof

Καλησπέρα σε όλους…

Μπράβο..πάρα πολύ καλό και αφυπνιστικό άρθρο…για μένα πάντως σαν σίγουρο δοκιμαστή έχω τους Εβραίους…εάν το παίρνουν και το χρησιμοποιούν σημαίνει οτι αξίζει…και οσο θα περνάει ο καιρός θα γίνεται και καλύτερο…και ο συνδυασμός με τα Viper θα κανει την τουρκάλα να αναστενάζει!!!

Πάντα με Υγεία σε όλους…

Κάποιος

To F35 αγαπητέ, οι ισραηλινοί το παίρνουν τζάμπα στο πλαίσιο αποζημιώσεων …
Η ισραηλινή αεροπορία ήθελε διακαώς το F22 για την δημιουργία μίας μοίρας με 20 μονάδες, αλλά έφαγαν πόρτα! Το F35 για αυτούς είναι εναλλακτικό stealth σκάφος … “από την ξέρα, καλό και το χαλάζι”

Kimon

Παρόλα αυτά το πήραν μια φορά το χρησιμοποίησαν σε επιχειρήσεις και τώρα σκέφτονται να το ξανα πάρουν.. άρα κάπου τους βόλεψε

Κάποιος

Kimon Kimon
…πουθενά δεν τους βόλεψε, απλά δεν έχουν εναλλακτική.

Kimon

Κάποιος F15X, ακόμη το σκέφτονται άλλωστε σαν συμπλήρωμα!

flashg

500 f35 να πάρουμε ούτε ένα δεν πρόκειται να πετάξει την ώρα της σύγκρουσης. Μόνο αν βγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ που τότε αλλάζει το πράγμα και μπορούμε να ζητήσουμε στρατιωτική βοήθεια από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Το f35 χωρίς την άδεια των Αμερικανών δεν πετάει. Σιγά μην μοίραζαν έτσι τεχνολογία stealth δεξιά και αριστερά. Μπορούν να το ελέγξουν με το λογισμικό και να μην παίρνει μπρος με τίποτα. Γι αυτό και θα προτιμούσα οι Τούρκοι να περνάνε το f35 γιατί θα ήταν πλήρως ελεγχόμενη από τους Αμερικανούς. Αυτό άλλωστε διαπίστωσαν και οι ίδιοι σαν υποκατασκευαστές και προτίμησαν… Read more »

SAAB

Όντως, αυτό συνέβει με τα τελευταία F-16 που αγοράσαμε. Δεν μπορούσαν να τα “βάλουν μπροστά”. Μετά πήραν την εταιρεία και τα “ξεκλείδωσε”.

Για τα Gripen μαζί σου.

Nikolaos

Έλεος …

Jolly_Roger

@ Nikolaos,

…φίλε σε καταλαβαίνω. Και να φανταστείς, πως αυτοί ψηφίζουν κιόλας.

SAAB

Πάταξον μεν, άκουσον δε

Jolly_Roger

@ SAAB,

Αγαπητέ, όταν γράφεις «…τα F-16 που αγοράσαμε δεν μπορούσαν να τα βάλουν μπροστά και μετά πήραν την εταιρεία και τα ξεκλείδωσε…» μην απορείς που ο συνομιλητής σου θα σου συμπεριφερθεί όπως η παλάμη του Βουτσά στον σβέρκο του Τζανετάκου.

ΥΓ. Και πάλι καλά να λες, που έγραψα «Βουτσάς» (που τις έριχνε φιλικά) και όχι «Κωνσταντάρας» (που ήταν πιο βαριές).

flashg

Ένα embraer πολιτικό αεροσκάφος για να πάρει μπροστά πρέπει να του βάλεις μια sd κάρτα που προηγουμένως θα έχεις επικοινωνήσει μέσω internet με τον κατασκευαστή του αεροσκάφους και έχεις κατεβάσει το τελευταίο update στην sd. Τόσο απλά ελέγχονται τα σύγχρονα αεροσκάφη. Με το ALIS αυτήν η επικοινωνία μπορεί να γίνετε από το αεροσκάφος ή να θέλεις παρόμοια κάρτα δεν γνωρίζω την διαδικασία. Πάντως είναι εύκολο για τον κατασκευαστή να σου μπλοκάρει το αεροσκάφος. Άλλωστε οι Αμερικάνοι ακόμα και σε ασκήσεις διεθνείς να πας με το f35 έχουν επιβάλει πολύ αυστηρούς κανόνες σε ποιες χώρες θα πας και να φέρεις πάντα… Read more »

Kimon

Ο Jolly_Roger Jolly_Roger όμως μίλησε για το f16, το οποίο δεν χρειάζεται έγκριση από Αμέρικα μεριά για να πάρει μπρος.. και σίγουρα και το f35 δεν θα χρειάζεται έγκριση για να πάρει μπροστά, απλά όντως θα μπορεί να ελέγχεται και εκφράζονται φόβοι για “σβήσιμο” σε περίπτωση που ο θείος Σαμ το αποφασίσει

Π.Α

Πληροφοριακα εναν υπολογιστη οταν τον εχεις μονο συνδεδεμενο στη πριζα μπορουν να τον χακαρουν, αρα μεσω αποστασεως με τα σημερινα δεδομενα της τεχνολογιας ειναι πανευκολο και εκτος του οτι δε γνωριζουμε τι τεχνολογιες εχουν αναπτυχθει, πχ η IBM εχει τεχνολογια που μπορουν αναμεσα σε 300εκ να βρουν το φακελλο ενος ατομου μεσα σε 5 δευτερα, κατι το οποιο το ειχα δει σε ντοκυμαντερ. Και ενα δευτερο, τα drones που βγηκαν εν μια νυχτη τα ελοκοπτερακια με 4 ελικες συγκεκριμενα τα εβλεπα στο splinter cell σαν παιχνιδι στον υπολογιστη μια 10ετια πρωτου βγουν. Αρα το φ-35 – και σιγουρα οποιδηποτε αεροσκαφος… Read more »

x-m

Άντε , εμείς ας πούμε ότι έχουμε το σύνδρομο του ραγιά. Ισραήλ , Κορέα , Ιαπωνία κ.λ.π. επέλεξαν με την αγορά τους να είναι στο έλεος των Η.Π.Α ; Tο ALIS δεδομένα μεταφέρει (που αποκαλύπτουν πράγματα βέβαια…..).

flashg

Είμαστε ειδική περίπτωση αφού θα είμαστε η μόνη χώρα που είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και θα πολεμήσουμε με άλλη χώρα μέλος. Οι άλλες χώρες έχουν κοινούς αντιπάλους με τους Αμερικάνους και έτσι δεν έχουν πρόβλημα.

x-m

Αυτό δεν είναι δικαιολογία. Αν το αεροπλάνο μπορεί να “κλειδωθεί” οι άλλες χώρες αποδέχονται ότι είναι στο έλεος των ΗΠΑ. Το Ισραήλ ας πούμε δεν ακολουθεί πάντα τα θέλω των αμερικανών, πολλές φορές έχει κάνει “του κεφαλιού του”.

Κάποιος

Η Ιαπωνια είναι ο χρήσιμος ηλίθιος των ΗΠΑ στα ανατολικά της Ρωσίας, η Ν. Κορεα στην Κίνα κλπ. Δεν θα τους τα κλείσουν… (saving american lives – policy)

Όσο για το ισραήλ… το έγραψα σε άλλη ανάρτηση ότι τα παιρνει τζαμπα και οι αμερικανοι δεν είναι ηλίθιοι να τους τα “κλεισουν” διότι οι ισραηλινοί θα “κλεισουν” την κάνουλα του “υπερόπλου” της FED και το αμερικα… ΠΑΠΑΛΑ!! (με 19 τρις$ χρέος… τελειώσανε)

Nikolaos

Έλεος (vol. II) … Αυτό το άρθρο πια τραβά τον κεραυνό … Όσα δεν έχουμε διαβάσει μια ζωή εδώ, τα έχουμε διαβάσει στα σχόλια αυτού του άρθρου … Μόνο η επίπεδη Γη υπολείπεται ακόμη …

sotbak

χιχιχιχιχιχιχιχ, δεν παίζεσαι…….. 😀 😀 😀

AESA

Νομίζω πως αυτό με τα κλειδώματα είναι λίγο τραβηγμένο. Το αεροπλάνο δεν είναι online με κανέναν. Θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο. Παρέχει πολλά στοιχεία με την μορφή batch και δέχεται ενημερώσεις μα αυτό δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Δεν μπορεί να είναι stealth όταν εκπέμπει έστω και σαν τηλέφωνο μιας και οι μπάντες εκπομπής είναι καθορισμένες. Το Ιαπωνικό το έψαχναν για μήνες, αν θυμάστε. Στην ίδια μοίρα θα είναι και τα Viper μιας και θα έχουν παρόμοιες δυνατότητες για update και αποστολή στοιχείων της κατάστασης του αεροπλάνου.

kostask22

Είναι ένα δίκτυο-κεντρικό μαχητικό με τεράστια εφοδιαστική αλυσίδα από πολλές χώρες, αν δεν γίνουμε κομμάτι της αλυσίδας (που δεν θα γίνουμε), ή αν δεν φτιάξουν και να μας παρέχουν υποδομές οι ΗΠΑ εδώ, θα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς δεν θα έχουμε τεχνογνωσία να φτιάξουμε πχ τον projectora στην κάσκα. Η χρησιμότητα του ως πλατφόρμα είναι περιορισμένη από μόνο του. Όλοι αυτοί οι σένσορες οκ δίνουν στον πιλότο επίγνωση κλτ, με χιλιάδες δεδομένα για το πεδίο. Όμως πόσα όπλα έχεις πάνω σου να δράσεις; και εντάξει θα παίζεις και με τα Viper, αλλά με τι όπλα; Αυτό που δεν είδαν οι… Read more »

AESA

Αυτό δεν το σκέφτηκα ! Για φαντάσου τα F35 να παραγγέλνουν ανταλλακτικά από μόνα τους; Έχουν να πέσουν εγκεφαλικά στο Υπ. Οικονομικών … Και άντε να αρνηθείς και να νευριάσουν … Τα βάζεις με F35 ; Μια υπερπτήση πάνω από το Σύνταγμα και θα πηδάνε από τα παράθυρα στην Βουλής …

stepa

Αχαχαχαχαχαχαχ……,εγραψες, μου εφτιαξες το απογευμα..

AESA

Καλό σενάριο για ταινία … να βάλουν και τα φιλαράκια τους τα Reaper να κατασκοπεύουν τους Γενικούς γραμματείς του ΥπΟικ !!! Να στέλνουν φωτό με γκομενοδουλειες …
Έχω και την διανομή. Πιατάς Γεν Γραμματέας πιστώσεων. Τι Τop Gun . Ένα F35 στο κρεββάτι μου …
Αν είχαμε και B θα γινόταν τζερτζελές.
Να το προτείνουμε στην LM?

kostask22

Δεν είναι αστείο, η πολιτική αεροπορία έχει τέτοια συστήματα απο το 2010 https://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/8111075/Live-monitoring-helps-engine-manufacturers-track-performance.html και ένα βιντεάκι για εμπέδωση https://www.youtube.com/watch?v=mGL2dmLVw6I To Alis της LM δεν θα είναι τοπική εφαρμογή σε ένα PC άλλα σε έναν σερβερ στο Fort Worth. Οι σύμμαχοι έως τώρα απλά βάζαν paches που εμποδίζουν την απευθείας μετάδοση ευαίσθητων στοιχείων (από τον υπολογιστή του αεροσκάφους προς την LM) όπως η διαθεσιμότητα και η θέση του αεροσκάφους. Παρόλα αυτά από το πλήθος των δεδομένων και το εύρος της διασύνδεσης είναι αδύνατο να κρύψεις meta δεδομένα ζωτικά για την λειτουργία του. Επίσης μια χώρα όπως η Ελλάδα με ανυπαρξία δημόσιας… Read more »

chikichiki

Εγώ έχω μια πολύ απλή ερώτηση σχετικά με το θέμα: αποτελεί ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος επαρκές διακύβευμα για να χάσει εν μια νυκτί η αμερικανική αμυντική βιομηχανία την αξιοπιστία της παγκοσμίως δείχνοντας ότι τα όπλα της έχουν killswitch;

Εικάστε ελεύθερα 🙂

flashg

Οι Αμερικάνοι έχουν μπλοκάρει την παράδοση πολλές φόρες σε χώρες αμυντικού υλικού με τελευταία την Τουρκία που έδωσε τόσα δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη του αεροσκάφους και ήταν υποκατασκευαστής πολλών συστημάτων για το μαχητικό. Άρα ΝΑΙ μπορούν ιδιαίτερα για το f35 που σε όποιον το έχει αγοράσει επιβάλουν πολλοί αυστηρούς όρους χρήσης.

x-m

Άλλο ρωτάει ο chikichiki, άλλο απαντάτε.Άλλο δεν στο πουλάω , άλλο θέλω να προστατέψουμε το προϊόν μη καλώντας τον πάσα έναν σε συνεκπαιδεύσεις , άλλο αγοράσε το ακριβά και όποτε γουστάρω (στην ανάγκη σου δηλαδή……..) στο κλειδώνω.

flashg

Το αεροσκάφος αυτό δίνεται σε χώρες που υπογράφουν τους ειδικούς όρους χρήσης που φέρει. Το παράδειγμα της Τουρκίας δείχνει ότι οι Αμερικάνοι δεν είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν τους όρους χρήσης αυτού του αεροπλάνου. Ή το χρησιμοποιείς όπως θέλουν αυτοί ή το αεροσκάφος δεν πετάει. Το f35 μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα ως φόβητρο για να μην βγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ αλλά αν χρησιμοποιηθεί θα είναι πάντα ανάλογα της θέλησης των Αμερικάνων και των σχέσεων τους με την Τουρκία.

chikichiki

Το μπλοκάρισμα της παράδοσης οπλικών συστημάτων ή ανταλλακτικών είναι κάτι το οποίο κάθε χώρα δύναται να αναμείνει και να μεριμνήσει για αυτό, λόγω του εκτενούς διαστήματος προειδοποιήσεων που προηγείται. Αν κάποιος έχει λάβει την απόφαση να εμπλακεί, γνωρίζει πως δεν θα μπορεί πιθανότατα να ελπίζει σε νέο υλικό για το άμεσο μέλλον. Γνωρίζει επίσης πως τα ήδη παραδοθέντα μέσα θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό χωρίς ο προμηθευτής να μπορεί να κάνει κάτι. Όλα αυτά απέχουν πολύ από την απροειδοποίητη, καθολική αχρήστευση των μέσων. Είναι ένας βαθμός ξένης επιρροής απλά ανεπίτρεπτος.

x-m

Πως θα τα “κλειδώνουν” άραγε; Μοιάζει με θεωρία συνωμοσίας. Έχουν εκφραστεί ενστάσεις για τη λειτουργία του ALIS αλλά λύσεις υπάρχουν :
https://www.flightglobal.com/fixed-wing/lockheed-to-build-alis-data-transfer-controls-for-f-35s-foreign-customers/129288.article

chriss8

Εξ’ορισμού δεν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία, όσο αυτή (θέλει να) είναι στο ΝΑΤΟ. Κρίση ναι. Θερμό επεισόδιο ναι. Καμιά αψιμαχία ή περιορισμένα χτυπήματα ίσως. Από το ’55 είχαμε πάρα πολλές κρίσεις αλλά κανέναν πόλεμο. Σε κάθε συμβιβασμό εμείς χάναμε τα περισσότερα. Ισχύει, καθώς πάντα είμασταν πιο αδύναμοι και ασήμαντοι. Έχοντας όμως ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και την ικανότητα να ματώσεις τον αντίπαλο, μπαίνεις πιο δυνατά στις διαπραγματεύσεις, και βαράς και το χέρι στο τραπέζι άμα χρειαστεί. Με 20, 30, 60 F-35 δεν θα πάρουμε την Πόλη. Αλλά άμα σου πουν, “μην μιλάς, δώσε το Καστελόριζο για να αποφύγεις τα… Read more »

Thras

Καλά τα λες, αλλά το “δεν μπορεί να γίνει πόλεμος” εντός του ΝΑΤΟ δεν προκύπτει από πουθενά. Μόνος σου είπες ότι οι κρίσεις τελείωναν χωρίς πόλεμο διότι εμείς υποχωρούσαμε. Αν αποφασίσουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε στην επόμενη, λέμε αν… ποιος σου εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια;

Επίσης το “μπορείς να χτυπήσεις ότι θέλεις, όποτε το θέλεις, χωρίς ρίσκο” απλά δεν υφίσταται. Προπαθούμε απλά να μειώσουμε την έκθεση των πιλότων μας σε κίνδυνο…

chriss8

Αν πας σε πόλεμο, φυσικά και θα έχεις πόλεμο και θα υποστείς τις συνέπειες της επιλογής σου. Δεν συμβιβάζεται αυτός που θα νικήσει, αλλά αυτός που θα χάσει. Αν πρόκειται να πας σε πόλεμο χωρίς να έχεις προετοιμαστεί για αυτόν, τότε θα χάσεις 10πλάσια από όσα θα χάσεις από έναν συμβιβασμό. Για αυτό αν προετοιμαστείς κατάλληλα, κανένας δεν θα σου πει “συμβιβάσου”. Θα έχεις το πάνω χέρι. Απλή λογική…. Το ΝΑΤΟ εξασφαλίζει ότι δεν πρόκειται κανείς να κάνει ντου χωρίς λόγο, έτσι απλά γιατί μπορούσε… Το 87 συμβιβαστήκαμε με ήπιο τρόπο, μετά από πολλούς μήνες κρίσης, αλλά υπό σχετική ισορροπία… Read more »

Jolly_Roger

@ chriss8,

«…Εξ’ ορισμού δεν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία. Από το ’55 είχαμε πάρα πολλές κρίσεις αλλά κανέναν πόλεμο…»

Επειδή βλέπω πως κάποιοι ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα θεραπευτικής κάνναβης (ή έχουν μετατραπεί σε χρυσόψαρα), μπορείς σε παρακαλώ να μου θυμίσεις αυτά τα «Αττίλας 1 & 2» τι ακριβώς ήταν; Μήπως ήταν φιλικά ντέρμπυ; Μήπως ήταν παρτίδες τάβλι; Μήπως παίξαμε ένα «μαν του μαν» ματσάκι και μετά πήγαμε για μπύρες και σουβλάκια;

kouk21

Το 1974 η Τουρκια επιτεθηκε σε μια χωρα που δεν ηταν μελος του ΝΑΤΟ και που ειχε μια κυβερνηση ρεντικολο που δεν την ειχε αναγνωρισει κανενας στον κοσμο και οχι στην Ελλαδα.Εκτος βεβαια και αν θεωρεις οτι η Ελλαδα πολεμησε το 74 με το “ΛΕΣΒΟΣ” που ηταν εκει για την αλλαγη της ΕΛΔΥΚ, η με τους ατυχους ελληνες αξιωματικους και οπλιτες που ετυχε να υπηρετουν εκεινη την περιοδο στην Ε.Φ. και στην ΕΛΔΥΚ.Επισης μπορει να θεωρεις οτι η Ελλαδα πολεμησε και με τα PHANTOM που τα καρναβαλια της χουντας τα “απογειωναν” για να τα κατεβασουν ξανα σε λιγα λεπτα.Η τα… Read more »

Jolly_Roger

@ kouk21,

Πίστεψέ με (το λέω με ειλικρινά φιλική διάθεση), θα είχε ενδιαφέρον εάν κάποια στιγμή βρεθείς πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον από αυτούς τους ΚΔ, τους ΕΛΔΥΚ-άριους ή τους Phantom-αδες, να τους αποκαλέσεις «καρναβάλια της χούντας» (όπως ακριβώς έγραψες προηγουμένως). Αν και είναι πλέον γεροντάκια, είμαι βέβαιος πως μπορούν άνετα να προσγειώσουν μία σφιγμένη γροθιά στο σαγόνι όποιου τολμήσει να αμφισβητήσει πως το 1974 στην Κύπρο… ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ.

ThanosD

Η επιχείρηση “Nικη” ήταν κανονική στρατιωτική εμπλοκή των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων στο θέατρο επιχειρήσεων στην Κύπρο με απολύτως θετικό επιχειρησιακό πρόσημο.Για να ειμαστε ακριβείς το γράφω,

chriss8

Jolly_Roger Jolly_Roger
Άκριβώς ότι είπε ο kouk21. Και θα συμπληρώσω ότι οι δεκάδες αξιωματικοί που πολέμησαν με την εθνοφρουρά (όχι καταδρομείς και ΕΛΔΥΚ) αντιμετωπίστηκαν στην Ελλάδα, όχι ως βετεράνοι, αλλά ως μιάσματα που έπρεπε να εκλείπουν από το στράτευμα.

Μην μπερδεύεις την Κούβα της Μεσογείου που ήθελε να φύγουν οι βάσεις, να μην γίνει ένωση και να κάνει κολλητιλίκια με ΕΣΣΔ στο απόγειο του ψυχρού πολέμου και των αραβοϊσραηλινών συγκρούσεων.
Την οποία η ίδια η Ελλάδα εγκατέλειψε….

Σόρυ που δεν καπνίζω περίεργα πράγματα και η μνήμη μου δεν είναι επιλεκτική.

Jolly_Roger

@ chriss8, «…από το ’55 είχαμε πάρα πολλές κρίσεις αλλά ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ…» Άρα λοιπόν, όσοι ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ («καρναβάλια της χούντας» κατά την άποψη του kouk21 προηγουμένως) σκοτώθηκαν το 1974 στην Κύπρο, μάλλον θα πέθαναν από φυσικά αίτια και όχι επειδή έτυχε πχ Τουρκικά πυρά να διατρήσουν το κορμί τους. Αυτό λες; Α, ξέχασα! Επειδή κατά την άποψή σου το 1974 ΔΕΝ έγινε ΕλληνοΤουρκικός Πόλεμος, η επιγραφή «ΚΥΠΡΟΣ» στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μάλλον είναι εκεί για να θυμίζει κάποια χοροεσπερίδα; Κάποιο τουρνουά τένις στο οποίο λάβαμε μέρος ίσως;… …δεν ξέρω! Φιλικά ρωτάω, διότι με αυτά που διαβάζω εδώ μέσα από μερικούς… Read more »

chriss8

Ναι ρε…. φίλε… Αλλά ότι είσαι ημιμαθής και ανιστόρητος δεν δικαιολογεί τις εκφράσεις και τον τόνο σου…. Τι προσπαθείς να περάσεις? ότι δεν ξέρουμε ποιοι πολέμησαν στην Κύπρο? Ανάγνωση δεν ξέρεις? Δεν διάβασες τί γράψαμε? απλά πουλάς “πατριωτιλίκη” και ότι είσαι θιγμένος? Τα μάτια σου δεν τα έχεις για κάτι άλλο πέρα από τον να βλέπεις την “θρυλάρα”? Για σοβαρέψου. Όχι μόνο λες ασυναρτησίες, αλλά επειδή δεν έχεις επιχειρήματα, βάζεις λόγια στο στόμα μας για να μπορείς να απαντήσεις σε αυτά. Δεν είπες κάτι για αυτά που πραγματικά γράψαμε. Μάθε ανάγνωση, ξεμέθυσε, διάβασε ΑΚΡΙΒΩΣ τι γράφουμε και μετά έλα να… Read more »

Kimon

Αγαπητέ όπως το βλέπω εγώ ο kouk21 δεν είπε καρναβάλια τους πιλότους και τους καταδρομείς αλλά τους ΄εν εξουσία όντες της χούντας (Παπαδόπουλο/ Ιωαννίδη κλπ)

chriss8

Όπως το βλέπει ο οποιοσδήποτε δεν είπε κάτι τέτοιο ο kouk21. Δεν του αρέσει αυτά που διαβάζει, και απαντάει σε άσχετες ατάκες που άκουσε από έναν γείτονα στο καφενείο.

Αν μπορούσε κάποιος να μου βρει τον νόμο που κυρήσει το εμπόλεμο Ελλάδος Τουρκίας, που παύει το εμπόλεμο, δίνει πολεμικές συντάξεις και αναγνωρίζει πολεμικό χρόνο υπηρεσίας στους αξιωματικούς και οπλίτες, θα πω «ναι είχαμε ελληνοτουρκικό πόλεμο». Αλλιώς δεν ασχολούμαι με αμπελοφιλοσοφίες…

Του 1974… ε… όχι του 2124…

Kimon

Στον Jolly_Roger Jolly_Roger απευθύνθηκα φίλτατε γιατί μάλλον δεν κατάλαβε το “καρναβάλια” και έγινε η μια παρεξήγηση και μετά ήρθε δεύτερη παρεξήγηση και έγινε της παρεξήγησης εδώ.. 😉

dv1.gr

αυτο ακριβως μονο που αν παρεις τα φ-35 ..ειναι 1000% σιγουρο οτι δεν μπορεις να το κανεις ….υπογραφη στην ηττα βαζεις με ξοδεμα εστω ενος ευρω για αυτα ….για πανε παρε κανενα σοβαρο οπλο (εδω δεν ειναι καθολου τυχαια η προπαγανδα εναντιον τον γαλλικων φρεγατων ) …..να δεις πως αλλαζει το τροπαριο …..

chriss8

Τα περισσότερα όπλα και των δύο, εξαρτώνται ήδη από τις ΗΠΑ. Πχ GPS

Κάποιος

Οι αμερικανοι μπορούν να σου κλείσουν και τα f16 σου! (μπλοκάρισμα άφεσης πυραύλου και κλείσιμο GPS στην περιοχή σύρραξης)
Όσο για το grippen… αυτο είναι υποδεέστερη έκδοση του (πολύ ανώτερου) f16 και είναι για αεροπορίες χωρών του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας… όχι για αεροπορία κλάσης HAF !!!!!!!!!

Nikolaos

Flight ΠΤΗΣΗ
Παίζει κανένα ξεβάσκαμα στο άρθρο αυτό 🙂 ?
Conspiracy theories άνθησαν σαν μανιτάρια, παλαιοί και αγαπητοί σχολιαστές έγιναν μπίλλιες … Τι κακό μάτι είναι αυτό …

Spyros

Το σάιτ της Π&Δ φαίνεται να έχει κολλήσει φεισμπουκίτηδα.

Spyros

Αν αναφέρεστε σε εμένα, καταρχήν σας ευχαριστώ θερμά, κατά δεύτερον δυστυχώς δεν ισχυρίζομαι πως έχω πραγματική απάντηση. Κάποτε είχατε γράψει πως ο σχολιασμός θα έκλεινε για τους guest users, που ίσως βελτίωνε κάπως τη κατάσταση, αλλά αφενός δεν ξέρω αν αυτό θα ήταν προσωρινή ή μόνιμη λύση, αφετέρου σαφώς θα είχε κάποιο αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα του σάιτ, που καταλαβαίνουμε πως θα ήταν άσχημο για το σάιτ και το περιοδικό. Οπότε επιμένουμε και υπομένουμε! Προσωπικά ψιλο-αποφεύγω να σχολιάζω ειδικά σε ναυτικά θέματα, λόγω έλλειψης γνώσεων κυρίως, και γενικά γιατί βλέπω πολλή όρεξη για σενάρια και βελτιώσεις που είτε είναι εκτός πραγματικότητας… Read more »

Nikolaos

Εγώ μένω πιστός στην αρχή μου να μη λαμβάνω θέση για πράγματα που δεν ξέρω, και στην πεποίθησή μου για την ορθότητα της αμερικάνικης (=απόλυτης) σύλληψης της ελευθερίας του λόγου. Άρα ουδεμία πρόταση εκ μέρους μου. Πέραν του ξεβασκάματος βεβαίως.

sotbak

χιχιχιχιχιχιχιχιχ!!!!!!!!!!!!!!!!!! που τα σκέφτεσαι;;;;

Δικεφαλος

Πτηση έγραψες πάλι, δεν παίζεσαι.

kafes_filtrou

τρομερό άρθρο 😎 και τα λέτε πολύ καλά, το θέμα όμως είναι τι κάνουν οι κυβερνήσεις μας και οι “ηγέτες” μας.

Koulis

Αφιερωμένο σε όλους τους ιπτάμενους, τους πεσόντες, αλλά και την Πτήση Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον Ήλιο Θεό με του αγέρα το νέκταρ μεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι στο Αιγαίο να δίνω φιλιά. Λευτεριά στους ανέμους ζητάω έχω πάψει να είμαι θνητός ανεβαίνω ψηλά κι αγαπάω δίχως σώμα χρυσός αετός. Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι στο Αιγαίο να δίνω φιλιά. Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον Ήλιο… Read more »

chriss8

Αυτό περί γκρίνιας για μένα ήταν; 😛 Πολύ ωραίο άρθρο. Δεν σας ήξερα το 2016. Τότε ήταν μια μαύρη εποχή, για την ενημέρωση σε αμυντικά θέματα. Μπορώ να αντιληφθώ τον πόλεμο που δεχτήκατε και τον λόγο που κραυγάζετε θριαμβευτικά κάθε φορά που επιβεβαιώνεστε. Σας παρακολουθώ μετά μανίας τον τελευταίο χρόνο. Αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε είναι ότι παρέχετε πάντα μια εξειδικευμένη και ποιοτική ενημέρωση, με επιχειρηματολογία που προωθεί τον διάλογο και την διαμόρφωση ορθών και ρεαλιστικών απόψεων!!! Λάθη κάνετε, πλευρές επιλέγετε…. αλλά όλα αυτά σε ανθρώπινα και επαγγελματικά πλαίσια. Ας είναι το 2020 η χρονιά που θα γυρίσει το… Read more »

Tasos

Εσύ τους ακολουθείς ένα χρόνο εμείς τους ακολουθούμε τριάντα και άλλοι από το ξεκίνημα πάνω από σαράντα χρόνια….Συνέχισε να τους ακολουθείς διότι δεν μας έχουν προδώσει ποτέ, δεν μας πούλησαν ποτέ φτηνιάρικες ειδήσεις, δεν μας είπαν ποτέ ψέματα, δε σχολίασαν ποτέ με κομματικά κριτήρια και το κυριότερο μας έμαθαν να διαβάζουμε σωστά ελληνικά μέσα από ποιοτικά άρθρα σε ένα περιοδικό κόσμημα για τον ελληνικό τύπο! Όταν κάτι το γράφει η ΠΤΗΣΗ, απλά ισχύει….

Dimitris

Με το nEUROn ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια?

Gilan

Το nEUROn ήταν ένα πολυεθνικό πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας, μετά από αυτό δεν θα μπει σε μαζική παραγωγή! 🙁

Dimitris

Κρίμα …. θα ήταν πολύ καλή περίπτωση

Μιχάλης

Καλά όλα αυτά και συμφωνούμε αλλά με την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού τι γίνεται; Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές τελικά δεν υπάρχουν διαθέσιμα προς παραχώρηση Arleigh Burke και τα Ticonderoga δεν τα θέλουν οι δικοί μας. Υπάρχουν σχετικές πληροφορίες; Και να ισχύουν τα παραπάνω η λύση πια είναι η Belharra το 2024-25; Οι ίδιες διαρροές μιλάνε και για μίσθωση για δύο FREMM με κόστος 150 εκατ. ευρώ κατά έτος. Δεν θα ήταν καλύτερα με αυτά τα χρήματα να παραλάβουμε τα Ticonderoga που είναι πανίσχυρα και θα είναι και δικά μας; Με άλλα λόγια θα πληρώσουμε ένα σκασμό λεφτά σε ενοίκια… Read more »

SAAB

Το ΠΝ έχει πλοία με μηχανές mtu/mercedes. Τα ανταλλακτικά τους κατασκευάζονται στην Τουρκία. Ακόμη και οι Μπελαρά θα έχουν τις ίδιες μηχανές. Πρέπει να απεμπλακούμε το συντομότερο από αυτή την κατάσταση για να μπορέσουμε να επενδύσουμε σοβαρά. Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΞ.

chikichiki

“Τα ανταλλακτικά τους κατασκευάζονται στην Τουρκία.”

Πηγή;

George_K

Το καφενείο της γειτονιάς…
Προφανώς έχει πλήρη μεσάνυχτα πως λειτουργεί μια εφοδιαστική αλυσίδα μιας παγκόσμιας εταιρείας του επιπέδου Mercedes και των θυγατρικών της..
Και δεν αναφέρομαι στο ότι κάποια ανταλλακτικά κάποιων
κινητήρων της Mercedes μπορεί να κατασκευάζονται στην Τουρκία, αλλά στη μέγιστη ασυναρτησία της παραγγελίας ανταλλακτικών για τους κινητήρες των πλοίων κατευθείαν από την Τουρκία…

Γιάννης

Καλησπερα από Ανατολική Κρήτη! Ειμαι ενας απλός πολίτης ,42 χρόνων με οικογένεια! Σας διαβάζω τωρα και δυο μήνες. Υπάρχει γενικά ανησυχία για το τι θα γίνει με τους Τούρκους μετά τα τελευταία γεγονότα.αυτο με ώθησε να ξεκινήσω να διαβάζω για θέματα εξοπλισμών. Σας βγάζω το καπέλο για την ποιότητα του λόγου σας.Δεν πίστευα οτι στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι με τέτοια ποιότητα και γνώση στα θέματα εξοπλισμών και στρατού γενικά.επισης οσοι σχολιάζουν κατα την γνώμη μου έχουν πολυ καλο επίπεδο.τελικα ισως υπάρχει ελπίδα. Πολλά μπραβο σε ολους της ΠΤΗΣΗΣ και διάστημα αλλά και στους σχολιαστές για τα πολυ καλο επίπεδο σχολίων.… Read more »

Yannis

Καλημέρα φίλε μου και μην τρελαινεστε εκεί στην ωραία Κρήτη. Τα Ελληνικά ΜΜΕ έχουν τρελαθεί με το Λυβικο, αλλά δεν παίζει καθόλου στα ξένα μέσα. Το έχουμε λίγο μεγαλοποιησει.

Kimon

Yannis Yannis Στα ξένα ΜΜΕ δεν παίζει γιατί δεν έχουν κάποιο λόγο, δεν θίγεται η ΑΟΖ τους , εδώ παίζει το θέμα γιατί υπάρχει πρόβλημα..

Thras

Σχετικά με το Ταμείο Εξοπλισμών, μια καλή ιδέα θα ήταν να να δημιουργηθεί και να προικοδοτηθεί με συγκεκριμένους πόρους. Σε αυτό θα μπορούσαν να εισρέουν έσοδα απο πχ – τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ποτά και καπνό – το 20% των εσόδων του Δημοσίου από υδρογονάνθρακες – το 20% των εσόδων του ΕΝΦΙΑ και πολλές άλλες πηγές. Να σημειωθεί ότι σε καμμία περίπτωση δεν χρειάζονται νέοι φόροι για το συγκεκριμένο εγχείρημα, αλλά ανακατεύθυνση πόρων προς τον λογαριασμό αυτό. Οι φόροι συνολικά πρέπει να μειωθούν. Αρκούν και περισσεύουν όσοι έχουμε, δεν χρειάζονται νέοι, ακόμα και αν είναι υπέρ της Εθνικής Άμυνας.… Read more »

NickK

Το Ταμειο Εξοπλισμων θα εχει νοημα μονο μετα απο εξορθολογισμο των Ε.Δ – με 400 ανωτατους αξιωματικους, 400+ στρατοπεδα, παρωχημενους σχηματισμους κλπ, ειναι πιθος των Δαναιδων, οταν το Ισραηλ εχει 18 ανωτατους αξιωματικους.

Πρωτα θα μειωθει το κονδυλι για μισθους στο ΥΠΕΘΑ απο το 69% στο 45% που ειναι ο μ.ο στους στρατους του ΝΑΤΟ (το οποιο αποδεσμευει περι τα 500Μ/ετησιως) και μετα θα ζητησει η κυβερνηση απο τον ηδη βαρυτατα Ελληνα φορολογουμενο να συνδραμει.

Nikolaos

Το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να είναι υψηλό επειδή οι λοιπές δαπάνες (καύσιμα, εκπαίδευση, νέο υλικό) είναι δυσανάλογα χαμηλές να υποθέσω ότι δεν πέρασε από το μυαλό σας …
Κατά τα λοιπά θα συμφωνήσω ότι απαιτείται εξορθολογισμός, ιδίως ορθή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και υψηλής στάθμης εκπαίδευση των κληρωτών, χωρίς τα γνώριμα άθλια πάρεργα …

sotbak

σωστός & ακριβής, όπως πάντα!!!

zap

Αγαπητη Πτηση Διαβασα το αρθρο σας με πολλη προσοχη και εχετε ασφαλως το δικαιωμα της επιβραβευσης οταν επαληθευεσθε. Ομως, παρατηρω μια αφελεια και απο εσας η τουλαχιστον απο τα αρθρα σας. Ο χρονος ειναι πιεστικος. Ακομα και να πληρωναμε ΤΩΡΑ πληρως για 2 μοιρες F-35, ΠΟΤΕ θα εφταναν στην Ελλαδα τα πρωτα 2 αεροσκαφη, ΠΟΤΕ θα ηταν επιχειρισιακη η πρωτη μοιρα; Εαν αυριο επεφταν υπογραφες για τις FDI, ΠΟΤΕ θα εδενε στην Σαλαμινα η πρωτη ετοιμοπολεμη; Επισης δεν θυμαμαι (ισως σας αδικω, διορθωστε με αν κανω λαθος) να υποστηριξατε με θερμη το γεγονος οτι η μορφη της τουρκικης προκλητικοτητας θελει… Read more »

Southpaw

Περι το 2030 η ΠΑ θα εχει πιθανοτατα στη δυναμη της, 123 viper, 24 mirage2000-5 και 24-48 f35 (αποκλείεται να μεινουμε μόνο με μια μοίρα f35 καθως και ακόμα παίζει καποια αυξηση στα μιραζ). Η THK θα εχει τα 170+30 ccip και 50 adv. Κατι hurjet, tfx και δεν ξέρω τι αλλο αποκλείεται να πεταξουν ποτε η εστω να θεωρηθουν απειλη.

a.o.

Αν συνεχίσει η Τουρκία τα κολλητηλίκια με την Ρωσία, μάλλον δεν θα μιλάμε για 170+30 ccip και 50adv, αλλά για ότι θα έχει μείνει μετά από χρόνια κανιβαλισμού των αεροσκαφών της.

Southpaw

Αυτό θα ηταν το ιδανικο σεναριο να εγκαταλειψει η τουρκια το δυτικό σύστημα ασφαλείας.

Κάποιος

Με τι λεφτά;

Nick

Τι ξεσηκωτικό άρθρο ήταν αυτό βραδιάτικα 😎

Εν αναμονή των ανακοινώσεων……

stepa

Συμφωνω.Αρκει να μην επαναλαβουμε τα λαθη του παρελθοντος,ελπιζω.Διαθεσιμοτητες στα ορια λιαν επιεικως για τους γνωστους λογους.Ειναι σαφες οτι η αποτελεσματικοτητα μιας αεροποριας δεν εξαρταται ΜΟΝΟ απο τους αριθμους, η τους εξωτικους τυπους μαχ/ων που διαθετει.Αλλα ΚΑΙ απο την εκπαιδευση, την υποστηριξη, την επαρκεια οπλων ικανων να αναδειξουν την “επενδυση”, για να μην αναφερθω σε δυνατοτητες AEW, EW, CSAR, Μεταφορων, κλπ.Με δεδομενο την στενη οικονομικη πραγματικοτητα που διαγει η χωρα ,και θα εξακολουθει να την ταλαιπωρει για αρκετα χρονια ακομα,θεωρω οτι πρεπει να υπαρξει ενα αυστηρο πλαισιο-χρονοδιαγραμμα χρηματοδοτησης των αναγκων ισοσκελισμενο ανα ετος με βαση τις πραγματικες δυνατοτητες τωρα και στο… Read more »

Thras

Σωστά τα λες απλά να σημειώσω ότι μόλις υπογράφηκε 7 ετής FOS για τα F4, συνεπώς η απόσυρση πάει για μετά το 2027. Λογικά αυτά είναι που θα αντικατασταθούν από τα F35.

Σχετικά με τα “απλά” Μ2000, λογικά (επίσης λόγω FOS) θα παραμείνουν στην ΠΑ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας ως μοίρα ειδικού σκοπού κυρίως για την αξιοποίηση των AM39. Πιθανά να αντικατασταθούν από 16 – 26 Μ2000-5 εφόσον βρεθούν σε συμφέρουσα συμφωνία.

Τέλος τα F16B30, πιθανά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους βάζοντας ώρες για τα χρόνια που ο υπόλοιπος στόλος των F16 θα εκσυγχρονίζεται.

stepa

7ετης FOS για τα F-4?… με πιανεις αδιαβαστο, οσο για τα Μ2000 και Β30 ειπα απλα οτι θα σαρανταρισουν ,και μαλιστα ως εχουν. Οι αριθμοι δεν βγαινουν διαφορετικα, τωρα το κατα ποσον αυτο ειναι το βελτιστο ας κρινουν αυτοι που εχουν τις γνωσεις και την ευθυνη…..
ΥΓ αν εχεις την καλοσυνη ,εφ οσον γνωριζεις θα ηθελα να μαθω με ποιους υπεγραφη και τι περιλαμβανει αυτη η συμβαση για τα F 4 πραγματικα εντυπωσιαστηκα με την 7ετη….

Thras
IkarosSI

MHΝ. ΓΙΝΕΣΘΕ. ΒΛΑΣΦΗΜΟΙ.

Athan

Tinaftore?

Mageiras

Εφοσον τα θέλουν οι πιλότοι μας σταματάει κάθε συζήτηση… Ας τα πάρουμε και είναι σίγουρο ότι στα χέρια τους θα κάνουν “παπάδες” και ίσως και πολλά περισσότερα απο οτι οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν σκεφθεί. Από κει και πέρα δεν μπορουμε να μην έχουμε στο μυαλό μας τι συνέβη με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροσκαφών λίγο πριν τα γεγονότα στην Κυπρο αλλά και τις μετέπειτα πολιτικές “αποδεσμεύσεων” όπλων, κινητήρων κτλ. Αν συμβεί κάτι παρόμοιο δυστυχώς τα 25 διλιτρα θα είναι πολυ λίγα για να ανατρέψουν την κατάσταση… Επίσης δεν μπορώ να μην σκεφτώ τι θα έκαναν 20-30 Rafale φορτωμένα σε… Read more »

MPAMPIS

Το καλύτερο άρθρο που γράψατε την τελευταία 3ετια………να θα ηθελα μονο να γράφατε μια παραγραφουλα για αυτο που λέτε όπλο «πρώτου πλήγματος» και τι ευθύνη χρειάζεται να Διαχειριστει η πολιτική ηγεσία που το κατέχει…ευτυχώς που δεν το έχει η Τουρκία αλλα απο την άλλη φοβάμαι (παρωτι φανατικός οπαδός του F35) οτι τελικα εξαιτίας αυτής ακριβώς της ιδιότητας του στην Ελλάδα θα ειναι άχρηστο (μακαρι να βγω ψεύτης)……
Τουλάχιστον απομένει η αποτρεπτική ισχύς της κατοχής του……
ΥΓ. Ποιο χρήσιμο για τους Τούρκους το σου 34 απο το σου 35……

Thras

Γαι να χρησιμοποιήσουν το Su34 πρέπει να έχουν αεροπορική υπεροχή. Άρα δεν θα το χρησιμοποιούσαν…

chriss8

Όπλο πρώτου πλήγματος δεν σημαίνει ότι εσύ θα ρίξεις πρώτος. Σημαίνει ότι από την λίστα των 1000 στόχων σου, τους 100 πιο σημαντικούς και καλύτερα αμυνόμενους, θα τους χτυπήσεις με f-35. Μετά θα μπορούν και τα υπόλοιπα μέσα να τα βάλουν με ότι έχει μείνει.

Nikolaos

Πολύ σωστό. Έχει όμως πράγματι μια αποσταθεροποιητική λειτουργία, διότι α) οι επιχειρησιακές του δυνατότητες βάζουν τον χρήστη στον πειρασμό να χτυπήσει πρώτος, και β) ο φόβος του αντιπάλου τον βάζει στον πειρασμό να τα καταστρέψει στο έδαφος με πρώτο πλήγμα ακριβώς για να σώσει τις δικές του κεντρικές υποδομές.

sotbak

και πάλι σωστός!!!!!!!!!

Chris

1. Τα F-35 δεν είναι ακόμα πλήρως επιχειρησιακά. 2. Δεν ξέρουμε πότε θα είναι και με τι κόστος απόκτησης ή αναβάθμισης. 3. Έχουν πολύ μεγάλο κόστος χρήσης και συντήρησης. 4. Έχουν πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες. 5. Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να “κρασάρει” μυστηριωδώς το λογισμικό τις κρίσιμες στιγμές που τα χρειαζόμαστε εναντίον του εχθρού. 6. Δεν ξέρουμε αν η παράδοση ανταλλακτικών και όπλων μυστηριωδώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί τις κρίσιμες ώρες που τα χρειαζόμαστε εναντίον του εχθρού. 7. Δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ μας αποδεσμεύουν όπλα που είναι απαραίτητα για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των F35 (αλλά και των F-16V).… Read more »

Athan

Nope, нет, no, hayir.
ΥΓ
Όχι.

Jolly_Roger

@ Chris,

«…τα F-35 δεν είναι ακόμα πλήρως επιχειρησιακά…»

Says who?

Aris

Μαζί σας μέχρι κεραίας. Μια ερώτηση που ίσως φανεί εκτός αλλά μια απάντηση θα την ήθελα. Καλά τα F16V και τα F35 που ζητάμε και ότι άλλλο. Οι νέοι Ίκαροι σε τι LIFT αεροσκάφος θα πάρουν μάθημα; Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα αυτό η εξίσωση είναι ελλιπής. Επίσης με τι Ίκαρους θα πετάξουν τα νέα αεροπλάνα όταν δεν παίρνει αρκετούς εισακτέους πλέον;
Ευχαριστώ

sijo

Και από αυτούς θα πάρουμε

ΑΝΤΩΝΗΣ

Καταρχάς συγχαρητήρια για το τρομερό άρθρο σας!! Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν το F-35 από την αρχή και θα συνεχίσω να το υποστηρίζω μέχρι τέλους. Χάρηκα πάρα πολύ όταν έμαθα, και επίσημα, ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται για την απόκτησή τους. Το ερώτημα μου (ανησυχία μου) είναι καλά τα F-16V και τα F-35 ,αλλά τα mirage και τα fantom με τι θα τα αντικαταστήσουμε; Θα πέσει σε αριθμό μαχητικών η ΠΑ;

DP80

Αν και ακούγεται λίγο περίεργο έψαξα και βρήκα αυτό. http://ieraksthess.blogspot.com/2020/01/f-35-lockheed-martin.html?m=1

Paliouras

Και γιατι οχι F-15 τοτε, κατευθειαν?
Που υπαρχουν κιολας..

Γιώργος70

Μακάρι να ήταν τόσο απλά. Το F-35 δεν αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίζει su-35 /su-57/j-20. Αυτό είναι δουλειά του F-22. Ο βασικός λόγος ύπαρξης του F-35 είναι η καταστροφή s-400 s-500 s-600 κτλπ . Για την ΠΑ το δυσεπίλυτο πρόβλημα θα είναι η εκπαίδευση του πιλότου.Δεν μπορεί να γίνει όπως στο Ισραήλ. Δεν έχουμε twin engine α/φη ούτε αεράμυνα ούτε radar. Αν η usaf αξιοποιεί το f-35 στο 100% ,η iaf στο 90% η ΠΑ θα το αξιοποίηση το πολύ στο 50%. Αν μια αποστολή f-35 στη Τουρκία απαιτεί 20 ισραηλινούς πιλότους η ίδια αποστολή για την ΠΑ θα απαιτεί 40… Read more »

Reddine

Η Ελλαδα δεν εχει αεραμυνα και radar;
Νομιζα αν καποιος αλλος περα απο ΗΠΑ και Ισραηλ ηθελε να λιωσει το f 35 στις δοκιμες,αυτος θα ημασταν εμεις

Kimon

Το F35 δεν αναπτύχθηκε όπως λέτε για να αντιμετωπίζει su35/57 και j20 (πως προέκυψε το τελευταίο ?) , αλλά σκεφτείτε λίγο με 2 ( μπορεί να μεταφέρει παραπάνω πλέον) amraam απλά κανένα από τα αεροσκάφη που αναφέρετε δεν θα ξέρει από που του ήρθε. Γιατί να είναι δυσεπίλυτο πρόβλημα η εκπαίδευση πιλότου δεν μπορώ να καταλάβω; Και μόνο ότι θα ανοίξει τον δρόμο (όπως λέτε) στα υπόλοιπα αεροσκάφη της ΠΑ φτάνει δεν νομίζετε; Τα twin engine είναι μονόδρομος? Αεράμυνα έχουμε πολύ καλή , Radar? Γιατί υποτιμάτε τόσο την ΠΑ σε σχέση με IAF/USAF? οι συγκεκριμένοι πάντως δεν το κάνουν Για… Read more »

Γιώργος70

Το f-35 δεν είναι αόρατο όταν ο αντίπαλος είναι ικανός.
Και τα su-35/su57 μπορεί να είναι αόρατα για ένα f-35 (μέσα στη Τουρκία) εάν εμπλακούν ώρα 4 έως 8 με κλειστό radar και cooperative targeting.
Οι πιλότοι του f-35 κάνοντας suprise strikes πρέπει να αξιοποιήσουν παράθυρα ευκαιρίας max 10 min.
Για 60 su-35/su-57 και 4 συστήματα s-400 απαιτούνται 60 f-35 και 90 πιλότοι με εξαιρετική εκπαίδευση.

Kimon

Το ώρα 4-8 θα το δεχόμουν αν τα πακέτα των f35 ήταν πάντα 1 σε κάθε περιοχή, αλλά από την στιγμή που δεν θα είναι θα μπορούν άνετα τα πιο πίσω αεροσκάφη να δίνουν εικόνα στα προπορευόμενα (άλλωστε διαφημίζονται ως ΤΑ Fusion πληροφοριών αεροσκάφη νέας γενιάς) , επίσης τα Su 35 (για τα 57άρια ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε ) δεν έχουν δυνατότητα stealth χαρακτηριστικών από όποια γωνία και αν προσβάλλουν άλλα αεροσκάφη. Και μην ξεχνάμε ότι πάντα θα έχουμε και τα AEW μας να δίνουν εικόνα.. Μέχρι στιγμής δεν διάβασα για άσκηση που αποκαλύφθηκαν προβλήματα στα stealth χαρακτηριστικά του… Read more »

AESA

Τα αεροπλάνα αυτά δεν φτιάχτηκαν για μικροσυγκρούσεις. Μην μπαίνετε στο τριπάκι της δική μας μικροσφαίρας. Το αεροπλάνο αυτό φτιάχτηκε για τον κορμό του ΝΑΤΟ και στοχεύει αποκλειστικά και μόνο την Ρωσία. Ο ταγίπ δεν είναι βλάκας και κατάλαβε νωρίς πως του είναι άχρηστο, στον σχεδιασμό του. Απαιτεί ένα δίκτυο για να να δουλέψει που μόνο οι ΗΠΑ το παρέχουν σε όλη του την έκταση και ίσως αν χρειαστεί να το παρέχουν στο ΝΑΤΟ σε μια μεγάλη κρίση. Το Link16 (πρωτόκολλο του NATO) δεν είναι πανάκια, τα -5 μιλούν και Γαλλικά μεταξύ τους εκτός Link 16. Φανταστείτε πως θα επικοινωνούν τα… Read more »

My_name_is_Nobody

Αν εμείς δεν έχουμε αεράμυνα,τότε ποιος έχει;

chriss8

Ένα Su-35 θα ξέρει ότι πετάνε F-35 στην περιοχή γιατί θα δει έναν πύραυλο κατά πάνω του. Από εκεί και πέρα μην περιμένετε να δείτε κανένα dogfight σε περίπτωση πολέμου. Όλος ο πόλεμος θα γίνει beyond the visual range.

Είναι σαν να λέμε ότι θα ορμήσει το πεζικό με την ξιφολόγχη. Ναι όλο και κανένας θα την κουμπώσει, ίσως και σε ολόκληρο πόλεμο να υπάρξει και ένας νεκρός από αυτή. Μέχρι εκεί….

George_K

Πραγματικά δεν έχω διαβάσει πιο άκυρο σχόλιο….
Ότι να ναι.., όπως να ναι.., η άγνοια που έχεις τσακίζει κόκκαλα..
Ενημερώσου καλύτερα και μην γράφεις παπάτζες….

“Για την ΠΑ το δυσεπίλυτο πρόβλημα θα είναι η εκπαίδευση του πιλότου”

“Αν μια αποστολή f-35 στη Τουρκία απαιτεί 20 ισραηλινούς πιλότους η ίδια αποστολή για την ΠΑ θα απαιτεί 40 πιλότους.”

“Αν διαταχθεί αποστολή με 10 α/φη στα τουρκικά αεροδρόμια και γίνει η στραβή και τα su-35 έχουν απογειωθεί τότε κανένα f-35 δεν θα επιστρέψει.”

Έλεος κάπου με την ασχετοσύνη…

Nikoss

Παλιοτερα λεγανε οτι ειναι κουβαδες..οτι δεν στριβουν,τωρα βρηκαν αλλο ποιηματακι,οτι ειναι ακριβα και οτι εχουν υψηλο κοστος χρησης..εγω λεω να παρουμε οσα περισοτερα μπορουμε και να μεινει το Αιγαιο για παντα Ελληνικο..και οσον αφορα αυτους που αναρωτιουνται αν πρεπει να ξοδευουμε για την Αμυνα η απαντηση ειναι οτι η Ελλαδα θα κρατησει τα συνορα της-και τους υδρογονανθρακες-μονο αν διαθετει ισχυρες ενοπλες δυναμεις..καλες και χρησιμες οι συμμαχιες ομως χωρις μια ισχυρη Ελληνικη στρατιωτικη καλυψη οι συμμαχιες αυτες δεν μπορουν να προσφερουν λυσεις απο μονες τους..και τελικα αν διαθεσουμε αλλα 500εκ το χρονο για εξοπλισμους δεν προκειται να καταστραφει η Ελλαδα..

Haunter

Εξαιρετικό άρθρο. Πάντα παραπέμπω τους άλλους στο site και το περιοδικό σας για σχετικά θέματα.
Έχετε ανοίξει τα μάτια πολλών, ειδικά στο θέμα των Sukhoi που κάποια στιγμή ξεπέρασε τα όρια της γελοιότητας.

HCG Class '01

Ρε παιδιά άσχετο…Μπορείτε να δώσετε κανένα όνομα από τουρκικά αμυντικά σάιτ, αγγλόφωνα κατά προτίμηση, μιας και τουρκικά δεν μιλάμε… να μπαίνουμε να βλέπουμε και εμείς τιποτα; όποιος φίλος μπορεί να βοηθήσει ευπρόσδεκτος…Ευχαριστώ πολυ

Aslan

PD and https://defence.pk/pdf/forums/turkish-defence-forum.101/ I follow this site every day. You can find quality wise about turkey weapons.

AESA

Όποιος έβλεπε το Top Gear ο Clarkson αστειευόμενος είχε χαρακτηρίσει τον Hammond bad winner σε ένα επεισόδιο που ανταγωνίζονταν κάτι Γερμανούς. Η όλη κατάσταση με το άρθρο μπορεί να ταιριάζει και σε εσάς, και το διασκεδάζω. Προσωπικά δεν νομίζω πως χρειάζεται μιας και δεν έχετε ανάγκη να το κάνετε. Δεν είστε χτεσινοί, και σίγουρα θα υπάρχετε για πολλά χρόνια ακόμα. Προς θεού δεν το κατακρίνω, το διασκεδάζω και το δέχομαι σαν μια απλή πατρική υπενθύμιση του στυλ «Είδες που σου τα έλεγα» που τσακίζει τα κόκκαλα μόνο σε αυτούς που έχουν το μυαλό να θυμούνται και να θέλουν να διορθωθούν.… Read more »

AESA
Mitsos_Mantzos

Πολύ χαίρομαι που την τελευταία εβδομάδα η ιστιοσελίδα από το αγαπημένο μας περιοδικό άφησε στην άκρη τις <> του Δένδια, και τα Παραπολιτικά της κυβέρνησης, και επέστρεψε στη θεματολογία που μας είχε συνηθίσει. Υ. Γ. Για τους φίλους που επισκέπτονται την ιστοσελίδα αλλά δεν αγοράζουν το περιοδικό. Η Πτήση στο έντυπο, (επειδή ευτυχώς έχω μία μικρή δυνατότητα ακόμα να το αγοράζω) είναι το πιο λαμπερό διαμάντι ανάμεσα στα πάντα, τα τεύχη της πτήσης ποτέ δεν υποστήριζαν κόμματα και κυβερνήσεις, και ποτέ δεν ήταν, κι ούτε είναι πολιτικοποιημένα, το αντίθετο θα έλεγα έχουν άρθρα που τσακίζουν κόκαλα κυβερνητικών από όπου κι… Read more »

Athan

Ενώ αναπολείς μελαγχολικά το δεύτερο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ των Γυμνασιακών σου χρόνων καρφώνοντας απογοητευμένος τα μάτια στον βρωμερό διαδικτυακό καθρέφτη της σημερινής Ελλάδας, και γκουρλώνεις έκπληκτος γιατί στην ώρα 3 “γράφει” μιά επίμονη, γνώριμη, παλιά, νέα, σπίθα ελπίδας.
Respect στα παιδιά γιατί μου θυμίσατε τα editorial του Κ.Κ. και γιατί μας δίνετε κουράγιο να προχωρήσουμε στην δουλειά μας, όσο σημαντική ή ασήμαντη κι αν είναι αυτή.
Καλό κουράγιο, καλή Πρόοδο και πάντα πιστοί στην Αλήθεια.

George

Κάποια στιγμή πρέπει να γραφτεί η ιστορία των πρωτοπόρων του αεροπορικού ειδικού τύπου όπως του Καλογεράκου και του Τσαπίδη με την Aεροπορία ΑΘΛΗΤΙΚΗ της δεκαετίας του 70, τα Αεροπορικά Επίκαιρα του Φακατσέλη και φυσικά του ΚΚ με την ΠΤΗΣΗ
Και μια και ανέφερες το δεύτερο τεύχος της το “Γενάρη” 🙂 του 1980, η είδηση πριν ακριβώς 40 χρόνια ήταν ότι Ελληνες πιλότοι πήγαν τον Δεκέμβρη στις ΗΠΑ για να πετάξουν F-16 και ίσως YF-17 (μια και ενδιέφερε το F-18L) ενώ υπήρχε και ενδιαφέρον για τα M-2000. Η χώρα χρειαζόταν 60-80 α/ε για να αντικαταστήσει τα F-5 και τα F-104

Reddine

Περιμενουμε και αρθρο για τα AB.Νεοτερες εξελιξεις. Δεν μας τα δινουν ή δε τα θελουμε εμεις;

GK_

Στην ακρως ενδιαφερουσα αναρτηση, θα προσθετα οτι μια πιθανη Ελληνικη βιομηχανικη συμμετοχη μπορει να πραγματοποιηθει σε ενα ελαφρα διαφορετικο πλαισιο που θα θεωρηθει μαλλον οτι ειναι λιγο εκτος απο το επισημο πλαισιο της διεθνους συμμετοχης, οπως συνεβαινε μεχρι προσφατα με τις Τουρκικες Εταιριες πριν απο την αποβολη απο το προγραμμα. Αυτο δεν ειναι αλλο απο την συμμετοχη σαν υπεργολαβοι που συνεργαζονται απευθειας με την LM, με βαση του πολυ γνωστους κανονες που διεπουν τις συμβασεις υπεργολαβιας. Ειναι γνωστο οτι ορισμενες Ελληνικες εταιριες οπως πχ η ΕΑΒ ή και η IDE αυτα τα χρονια λειτουργησαν για πολλα χρονια σαν υπεργολαβοι των… Read more »

ivychris

Μια ερώτηση μόνο, γιατί αφήσατε τα Mirage 2000-5 Mk2 χωρίς αριθμό…
Όσον αφορά το F-35 θα πείσετε τους αντιρρησίες… μόνο αν αφ’ ενός γράψετε την απόσταση που χρειάζεται το ραντάρ του Su-35 όχι μόνο για να αποκαλύψει αλλά να εγκλωβίσει το F-35 και αφ’ ετέρου τους παρουσιάσετε τη γραπτή εισήγηση του ΓΕΑ
Ειδάλλως τζάμπα κόπος

andreasmp412c

Θα κρατησω προσωπικα το δευτερο μισο του αρθρου σας που για μενα εχετε απολυτο δικιο. Κ μια μοιρα f35 μπορει να αλλαξει εντελως το παιχνιδι στο αιγαιο κ κακα τα ψεματα δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη αντιστοιχο αεροσκαφος στον κοσμο κ ουτε προκειται για καμια 15ετια. Πρεπει να αγοραστει παση θυσια. Οσο για το πρωτο μισο αδικειτε τον εαυτο σας. Ναι λεγαν πολλοι για su με ροδακινα κλπ. Αλλα μηπως τα αμερικανικα οπλικα συστηματα δε τα χουμε χρυσοπληρωσει; Τι πηραμε δωρεαν δλδ; Τα σκουπιδια που πετουσαν οι αμερικανοι. M113 kiowa (αν δε τα απεσυραν δε θα τα βλεπαμε ποτε). Κ… Read more »

x-m

Εγω θέλω να πάρουμε αυτό που θέλει η Π.Α. , όχι αυτό που θέλει ο Κυριάκος, ο Αλέξης , η Φώφη ή κάποιος “αναλυτής”. Αν η Π.Α. θέλει Tejas, τότε Tejas.

Άρθρο με ένταση.Έτσι. We keep following 😉

epampapas

Πάλι τα ίδια. Όχι δεν χρειαζόμαστε τα F-35, όχι δεν χρειάζεται να προκαλέσουμε ένα ακόμα arms race που θα χάσουμε γιατί είμαστε πολλαπλώς πιο αδύνατοι οικονομικά με τους Τούρκους. Να πάρουμε F-35 οκ. Και τι θα κάνουν οι απέναντι; Θα κάτσουν και θα κλαίνε; Δε θα απαντήσουν; Δε θα βρουν από κάπου κάποιο άλλο όπλο που θα ματσάρει σαν αποτέλεσμα την κίνηση μας; Και δε θα το πάρουν σε μεγαλύτερους αριθμούς γιατί απλά μπορούν χωρίς καν να βήξουν έστω να ρίξουν μια κλωτσιά στην εύθραστη ελληνική οικονομία; Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από πάνω εξοπλιστικά από την Τουρκία. Ούτε… Read more »

Southpaw

Μπορει να μην χρειαζεται το f35 για να αντιμετωπισουμε τους s400, αλλα για να πεταει cap στο αιγαιο αθεατο, δημιουργωντας ενα αδιαπεραστο τειχος απο aim120d η meteor, ειναι ιδανικο…

chriss8

Αυτό ακριβώς λέμε. Ότι είναι οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο να πάρεις 40 f-35 από το να πάρεις άλλα 100 F-16.

Στην Κύπρο έχουν Ρώσικα, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς. Δεν νομίζω να χαλούσαν κανέναν 1000 javelin στο νησί της Αφροδίτης. Απλά θα εκαναν μια νέα εισβολή, οικονομικά ασύμφορη…

George_K

Άμα είσαι τόσο ενημερωμένος να πας στο ΓΕΑ και να τους πεις “είστε όλοι μ@λ@κες.., εγώ ξέρω καλύτερα απο εσας, παραιτηθείτε…”

x-m

Οι Κύπριοι έχουν ρωσικα όπλα απο επιλογή ή απο ανάγκη;

Kimon

Πάλι τα ίδια. Πάλι ξέρετε εσείς και κάποιοι άλλοι ενημερωμένοι πολίτες (και εμου συμπεριλαμβανόμενου) καλύτερα από όποια στελέχη χύνουν τον ιδρώτα τους και το αίμα τους στις επάλξεις , μελετούν μια ζωή για το πως να είναι καλύτεροι του αντιπάλου τους εκεί ψηλά, ώστε να είμαστε εμείς εδώ “χαμηλά” ασφαλείς και να τους ασκούμε δριμύτατη κριτική που ζητάνε τα καλύτερα μέσα στους καλύτερους αριθμούς σεβόμενοι την οικονομία της χώρας μας για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες τους στον λαό μας. Εκτός και αν υποστηρίζετε ότι οι πιλότοι μας και η ηγεσία είναι απλά χαραμοφάηδες και ρέμπελοι! Αφού λοιπόν… Read more »

ΜΕΓΑΣΘΕΝΗΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΜΕ ΣΑΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αν δεν έχετε καταλάβει : (1) ΔΕΝ υπάρχει ακύρωση του Τουρκικού Προγράμματος F-35, αλλά μόνον αναστολή – επομένως “σ’ ένα μήνα, σ’ ένα χρόνο” καμιά δεκαριά F-35 θα είναι στην Τουρκία, (2) Το Τουρκικό Υποκατασκευαστικό Έργο θα παραμείνει ως έχει – δεν είδαμε / ακούσαμε καμιά τρομακτική είδηση επ΄αυτού από ΗΠΑ, π.χ. ανάληψη από την τάδε εταιρεία ΗΠΑ του δείνα υποκατασκευαστικού της Τουρκίας, (3) Η μόνη “σωτηρία” της Ελλάδος είναι απλώς η παράταση της αμερικανο-τουρκικής εκκρεμότητας για τρία χρόνια, οπότε κι ένα χρόνο για να βγουν επιχειρησιακά, ήγουν 4 χρόνια, να έχει δηλαδή… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Το F-35 απαιτει επιθετικο mentality.Δεν ειναι αεροσκαφος επιφυλακης και ποτε δεν θα γινει.Ειναι οπλο πρωτου πληγματος και στην ουσια θα αντικαταστησει τα….Α-7. Ομως: 1)Δεν εχουμε επιθετικο mentality 2)Μιλαμε για κοντα μια 10ετια μετα 3)Το αεροσκαφος παρα τα οποια περι του αντιθετου εξακολουθει να αντιμετωπιζει πολλα προβληματα.Λογικα οταν ειναι να αγορασουμε εμεις θα εχουν επιλυθει ομως παρα τα χρονια που περνουν…τα παλια προβληματα του επιμενουν. 4)Υπαρχει το σοβαρο θεμα της Αλικης. 5)Τα Ισραηλινα F-35 δεν εχουν καμμια σχεση με τα υπολοιπα F-35,ουτε με αυτα που θα παρουμε αν παρουμε εμεις.Οποτε δεν πρεπει συγκρινονται. 6)Δεν θα ξεγραφα τους Γαλλους ετσι ευκολα.Η επενδυση… Read more »

Vag

Πολλοί νομίζουν ότι στην θέση των Mirage υπάρχει χώρος για το Rafale. Πιο πολλές πιθανότητες έχει η χώρα να πάρει F-15 πάρα Rafale. Το λάθος έγινε μια φορά στην αγορά του αιώνα…. Πρέπει να είμαστε τελείως ανόητοι να το ξανακάνουμε. Στο επόμενο FOS των Mirage που το κόστος θα είναι εξερετικά τραγικό γιατί πλέον δεν θα υπάρχει καν στην χώρα που το κατασκεύασε εκεί να σας δω. Ενώ τα F-16 θα συνεχίσουν να πετούν σε κάτι χιλιάδες ανά τον κόσμο.
ΥΓ. Και έχει αποδειχθεί ότι Ελληνικά Mirage εναντίων Ελληνικά F-16, τα πρώτα δεν έχουν καμία τύχη…

Μάκης

Θέλεις να μου εγγυηθείς πως οι ΗΠΑ θα μας παραχωρούν χωρίς πρόβλημα υποστρατηγικά όπλα για τα επόμενα πολλά χρόνια; Ακριβώς επειδή δεν μπορείς, αφού δεν το κάνουν ούτε τώρα και ακριβώς επειδή η επόμενη FOS για τα Mirage θα είναι πανάκριβη, γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε στο μέλλον στην αντικατάσταση τους με Rafale f4. By the way τα Rafale θα υπάρχουν τα επόμενα 60 χρόνια;

vag

Θα υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια (για 60 δύσκολο) τα Rafale αλλά πάλι οι Γάλλοι θα πουλάνε FOS σαν χρυσό γιατί απλά το έχουν στο αίμα τους (του στυλ ότι αρπάξουμε), και θα βαράνε για επαναπιστοποιήση SCALP γιατί δεν θα έχουμε άλλη επιλογή. Δεν νομίζω να μας αρνηθούν οι ΗΠΑ τον AGM-158 ένα πακέτο με F-35A, υπάρχουν επιλογές και από Ισραήλ πλευρά αν το θελήσουμε. Καλός η κακός οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι οι καλύτερες τις τελευταίας 50ετίας ένεκα παντελής απουσίας ΕΕ… και πρέπει να το εισπράξουμε αυτό δεόντως…

x-m

Σας παρακαλώ πολύ, πείτε μας πως έχει αποδειχθεί ότι τα Μ δεν τα βγάζουν πέρα με τα F-16 ; (Ποιά όμως; Τα EGM ; όλα τα Μ; Εναντίον ποιών ; των blk30 ; των blk50 ; των advanced; όλων; ) 😮 😮 😮

Σας παραπέμπω στο παραπέμπω στο παρακάτω άρθρο. Ο τίτλος τα λέει όλα !!

https://www.ptisidiastima.com/mirage-2000-5-mk2/

Και το Rafale σαπάκι……; ❓

Π.Α

Bασικα το rafale ειναι ενα μικρο F-15, ακριβως επρεπε να παρουμε μονο mirage, για το επομενο fos των mirage θα δουμε σε εφτα χρονια. Απο που ποιοω εχει αποδειχτει οτι τα mirage δεν εχουν καμια τυχη απο τα F-16;

tsir266

Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα να παραθέσω μια out of the box σκέψη. Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν είχε σκοπό εξ’ αρχής να πάρει τα F35. Σαν χώρα που έχει μεγαλοϊδεατισμό και θέλει να λέγεται περιφερειακή δύναμη έπρεπε να παρουσιάσει μια μεγάλη γκάμα από εγχώρια όπλα τελευταίας τεχνολογίας. Σε όλα σχεδόν τα συστήματα το έχει καταφέρει, τεθωρακισμένα, πλοία, πυραυλικά συστήματα, ραντάρ, αλλά το να ξεκινήσει να κατασκευάσει ένα αεροσκάφος μαχητικό από το μηδέν, το κόστος θα ήταν απαγορευτικό με αμφίβολο αποτέλεσμα. Βάζοντας στην εξίσωση και το ότι πάντα η Τουρκία ότι κάνει, το έχει μελετήσει καλά και με μακροχρόνιο προγραμματισμό,… Read more »

Athan

Ενστικτωδώς “μυρίστηκες” πολλά από αυτά που γνωρίζουν αυτοί που ξέρουν.

Scalp_eg

To Θεωρώ απίθανο να δούμε F-35 πρίν το ημερολόγιο γράψει 2035+. Η καταπληκτική ειδηση οτι και τα 50αρια θα γινουν viper, πιστέυω πως κλείνει τον κυκλο της αεροποριας μεχρι το 2035+ και την αγορα οποιουδηποτε NMA ειδικα απο τη στιγμη που και οι απεναντι δεν θα παρουν κανένα ΝΜΑ (οπως ολα δειχνουν) επίσης. (εξαιρούνται μεταχειρισμενα mirage φυσικα). Οι τούρκοι προτειμήσαν τους S-400 απο τα F-35 εκτος απο τους γεωπολιτικους λογους και για επιχειρησιακους, καθως ειχαν ανυπαρκτη αεραμυνα. 24 F-35 θα μας κοστίσουν μέσα στην επομενη δεκαετια (αργοτερα ισως πεσει αισθητα η τιμη τους) 4,5-5 δις $ πανω κατω οσο θα… Read more »

Paliouras

Δεν πρεπει να παμε σε μεταχειρισμενα mirage, αλλα σε μεταχειρισμενα Rafale..
Ξεκινωντας την αντικατασταση των παλιων Μ-2000.
Με Rafale F-2 πιθανως.,…
Για λιγα χρονια πολυτυπια μεν…ομως οταν φτασει η ωρα αποσυρσης των Μ-2005 θα εχεις την υποδομη του Rafale (και των Γαλλικων οπλων που αυτο φερει) ετοιμη.
Αν δεν ενδιαφερει η εναλλακτικη του 2ου παροχου, τοτε ακυρα τα παραπανω.

Desert_Falcon

Καλημέρα, Προσωπικα δεν έχω κανένα θέμα με το F-35, ίσα ίσα που είναι το μόνο stealth στην αγορά (διαθεσιμο για δυτικές ΠΑ) και αν αγοραστει, ως φυσικός διάδοχος του F-16, θα δώσει μια μορφή ομοιοτυπιας με τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικες ΠΑ. Η ερωτηση ομως είναι μια και απλή, Η ΠΑ ΤΙ ΛΕΕΙ? Είναι επιλογή καθαρή η το πολιτικό σκέλος έγειρε την αποφαση σημαντικά? Και να την έγειρε πάλι δεν με πειράζει, απλά θα ήθελα να ξέρω. Κάποιος εγραψε πολυ σωστά ότι στα χέρια των πιλότων μας θα βρεθεί τρόπος να το εκμεταλλευτούμε όσο καλυτερα γινεται. Τελος να πω οτι με άλλο… Read more »

Tarkan

How Funny. Before, all greek defence blogs said that How bad was F-35. Now the situation changed the other way around, now F-35 is unstoppable very good superb war plane. greeks always be losers

My_name_is_Nobody

Εσείς τυχεροί, έχετε το TF-X Black Hole.
Αφήστε μας στον πόνο μας με τα F-16V και τα F-35A.

Aris

In any war that we went we won the respect of our opposites…. for your nation my friend Malta Yok describes everything…. long live PKK

Jolly_Roger

@ Aris,

Мnv тоu кανεis тn xαpn, μnv тоu αпαvтαs σтα Аγγλiкα. Апαvтnσεis μоvο σтα Еλλnviкα кi αv θзλεis vα тоu кαvεis тn zωn αкоμn δuσкоλотεpn, ‘пαiξз’ με тα γpαμμαтα кαi γpαфε με μεiктоus Еλλnviкоus & Аγγλiкоus xαpαктnpεs εтσi wσтε то Γкоuγкλ поu xpnσiμопоiεi γiα μεтαфpασn тωv кεiμεvωv, vα тоu ßγαzεi ακαтαvоnтα αпотελзσμαтα (πχ δокiμασз vα ßαλεis με cоρy & ραste то кεiμεvо поu μоλis εγpαψα σто μεтαфρασтn vα δεis τi ‘оμоpфо’ αпотελзσμα θα δwσεi).

sotbak

😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 δεν παίζεσαι!!!!!

Μάκης

Your Kirpi mrap has passed a test drive by LNA and they say it already needs a FOS. Please stay away from Greek forums. Our trolls are superior and they will make you look like a fool.

Jolly_Roger

@ Μάκης,

То отi σε αvαγкαzεi vα αпαvтnσεis (кαi μαλiσтα σтα Αγγλiкα, λεs καi εiσαi uпоxpεωμεvоs vα то пpαξεis) θα пpεпεi vα σε βαλεi σε σкεψεis εαv то поvnpо μεμεтi εxεi nδn кαтαфεpεi vα σε xεipαγωγnσεi кαi vα σε καvεi vα «…lооk like a fооl…».

George_K

Τα ίδια λέτε και εσείς τώρα ρε γκασμάδες, και μάλιστα από ανώτερα στελέχη της μπούφο αεροπορίας σας.. τώρα που σας διώξανε τα βγάζετε άχρηστα..

Σου έβαλε και ψήφο ο Ακάκιος… τι άλλο θα δούμε εδώ μέσα…

Jolly_Roger

@ george_k,

«…σου έβαλε και ψήφο ο Ακάκιος τι άλλο θα δούμε εδώ μέσα…»

…εκπλήσσομαι που δεν τον ψηφίσαν θετικά ο «ΣκιώδηςΑνήρ» κι ο άλλος με το όνομα της Ινδικής θεότητας.

chikichiki

Yes. We know. The article itself said as much. You aren’t too smart are you.

Athan

You are obviously in line with the core perception of the above article then. 😮

x-m

Go back to your sheepfold….. :shutmouth:

kostask22

Η δήλωση του Μητσοτάκη ήταν παραπλανητική και παρελκυστική προς τον Τράμπα. Του είπε, είμαστε οι καλύτεροι σύμμαχοι σου, δεν έχουμε λεφτά, και θέλουμε να μπούμε στο πρόγραμμα ως μέτοχοι. Δεν του είπε δηλαδή, κάνε μου την καλύτερη τιμή για τα f35 για να βγει ο Τράμπας όπως συνηθίζει και να πει έκλεισα την πώληση, χειροκροτήστε με! Καλά κάνετε και απασχολήστε με το κατά πόσο θα είναι χρήσιμο και αν είναι θεμιτό σε σχέση με άλλες ανάγκες, όμως αν αναλύσουμε αυτά που πραγματικά ζήτησε ο Μητσοτάκης, θα δούμε ότι λέει: 1. Θέλουμε να φτιάξεις και να επιτρέψεις αμυντικές υποδομές στην Ελλάδα-Κύπρο… Read more »

My_name_is_Nobody

Στην χημεία υπάρχει ό όρος “καταλύτης”.
Καταλύτης ειναι μια ουσία που αυξάνει την ταχύτητα μιας χημικής αντίδρασης.
Έλπίζω-πιστεύω, πως η εισαγωγή ενός τόσο προηγμένου συστήματος, όπως το F35, θα δράσει ως τέτοιος στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Kostas

Ο οποίος καταλύτης χρησιμοποιείται συχνά σε πολύ μικρές ποσότητες, κοίτα να δεις ομοιότητες… 😉

Kimon

Σε συνάρτηση με τους λοιπούς αριθμούς στην ΠΑ ως τέτοιος θα δράσει 😉

My_name_is_Nobody

θα μάθουμε στο μέλλον.

Chris

Οι καταλύτες επιταχύνουν χημικές αντιδράσεις αλλά οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να είναι τόσο σύνθεσης όσο και αποσύνθεσης. Έτσι αν διαλέξεις το λάθος καταλύτη μπορείς να επιταχύνεις την υποβάθμιση της ΠΑ και όχι την αναγέννηση της.

My_name_is_Nobody

Τηρουμένων των αναλογιών, και η εισαγωγή του F-4E στην δεκαετία του 70, κάπως έτσι πρέπει να ήταν.
Τελικά την αναγέννησε.

Chris

Μακάρι.

Στέφανος

Το άρθρο σας, κύριοι, είναι καθαρά τεχνικό. Αγνοεί παντελώς την παράμετρο “πολιτική ισορροπιών” που πάντα θα δεσπόζει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ένα ζήτημα που τίθεται είναι το αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να ανατρέψουν υπερ της χώρας μας το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος με τη γείτονα. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει προκύψει απο πουθενά. Ακόμη όμως και αν αποφασιστεί να πωληθεί στη χώρα μας το εν λόγω οπλικό σύστημα, είναι ένα θέμα προς διερεύνηση το αν θα πωληθεί με το οπλικό φορτίο που το καθιστούν πραγματικό game changer. Όλα αυτά υπερβαίνουν τις -έτσι κι αλλιώς- εύστοχες τεχνικές σας αναλύσεις. Οι… Read more »

Π.Α

Aπλα ο Πουτιν επαιξε και κερδισε, ο Ερντο την πατησε λογο της αλλαζονειας του και το ονειρο της Οθωμανικης αυτοκρατοριας , ολα οσα βηματα εχουν κανει στον αμυντικο τομεα βασιζεται σε δυτικη τεχνολογια.Λιγο ακομα να συνεχισει και θα εχουν να αντιμετωπισουν αυτο που λεμε εμεις ”μπρος γκρεμος και πισω ρευμα”.Οσο οι πολιτικοι μας εχουν ισοπεδωσει αυτη τη χωρα σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ( υγεια εκπαιδευση ,θρησκεια, θρησκευτικη παιδεια, παραδοση, κτλ) ο ρωσος με τον τροπο του μας δινει ελπιδες σαν εθνος (για τον απλο λαο) γιατι οι αμερικανοι μας εφεραν μεν τις γνωσεις τους τους αλλα, με ανταλλαγμα την δουλικοτητα… Read more »

Thanos74

Δεν εμπιστευομαστε ποτε μεγαλη δυναμη πχ Αμερικη η Ρωσσια. Μας εχουν πουλησει απειρες φορες και κοιτανε παντα (και καλα κανουν) το συμφερον τους. Αν δεν τους συμφερεις καποια δεδομενη στιγμη σε πουλανε. Μεταξυ μας και η Γαλλια θα μπορουσε να το κανει ευκολα. Θελουμε το F35 και ειναι οντος game changer ομως με το ALIS τι γινεται διοτι αυτο remotely και βλεπει που πετας και για ποιο λογω αλλα και μπορει να τα καθηλωσει οτι ωρα θελει. Απο οσο ξερω μονο το Ισραηλ καταφερε να μην εχουν ελεγχο απο το ALIS τα δικα του F35 οσοι αλλοι το ζητησαν αυτο… Read more »

Kimon

Δυστυχώς ή με αυτό πορεύεσαι ή με αυτό δεν πορεύεσαι , γιατί να πάρουμε την ίδια διαμόρφωσε με των Ισραηλινών δεν παίζει .. δυστυχώς

Π.Α

Επιλογες υπαρχουν ενα ενα Οπλο πλεον δεν κερδιζει ενα πολεμο συγχρονο μονο στο συνολο των Ενοπλεων Δυναμεων μπορει πλεον να κερδηθει ενας πολεμος, παντως τα f-35 σιγουρα δεν θα φερουν την ανοιξη.

Koursaros312

Καταρχάς το βλέπω λάθος για μια ιστοσελίδα να μπαίνει στη διαδικασία του απολογισμού, έτσι κι αλλιώς άδικος κόπος είναι, οι υπερασπιστές των υπερμαχητικών Su-35 κλπ… δεν αλλάζουν γνώμη.

Babis_UK

Πολυ καλο και ολοκληρωμενο αρθρο Αν και μη ιδικος θα διαφωνησω ομως στο σκελος της βελτιστης χρησης των F-35 Το συγχρονο δογμα 1ου πληγματος οπως το εχουν διδαξει οι ΗΠΑ στην τελευταια 30ετια (απο τον 1ο πολεμο του κολπου) ειναι οτι ξεκινας με πυραυλικα πληγματα (με πυραυλους πλευσης και βαλιστικους) και στη 2η φαση μπαινει η αεροπορια στο παιχνιδι Ειρωνευομαστε τις τουρκικες αιθεροβασιες περι TFX (και εγω το εχω κανει φυσικα) αλλα δεν εχουμε τετοια αντιδραση για τα τουρκικης παραγωγης πυραυλικα συστηματα. Ο λογος ειναι απλος. Τα πυραυλικα συστηματα ειναι ενα low-hanging fruit και η απαραιτητη τεχνολογια για αυτα προσιτη.… Read more »

Νίκος Κατσαμάκας

Κάνεις δύο σφάλματα: πρώτον, θεωρείς τους πυραύλους εδάφους-εδάφους φτηνούς. Το πρόβλημα είναι πως ένας πύραυλος κάνει όπως λες 1 εκατομμύριο και είναι μίας χρήσης. Ένα μαχητικό κουβαλάει δύο με τέσσερις βόμβες ακριβείας σε κάθε έξοδο. Με αυτές μπορεί να χτυπήσει κινούμενους στόχους και στόχους ευκαιρίας, που ο πύραυλος εδάφους-εδάφους αδυνατεί. Μέχρι στιγμής, η μαζική χρήση πυραύλων εδάφους-εδάφους δεν έχει αποφέρει νίκη. Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί με τα V-2, αλλά και οι Ιρακινοί το 1991. Οπότε μέχρι νεωτέρας, το αεροπλάνο παραμένει η πιο αποδοτική πλατφόρμα. Το δεύτερο αφορά το ενδεχόμενο κρίσης που σκέφτεσαι: λες “τις λίγς ώρες που θα διαρκέσει… Read more »

CKfurious

Το σανό πέφτει με τη μπουλντόζα!

Ιδιαιτερα από τότε που βρήκε ο προϋπολογισμός του 020!!

2 AB , TICOs, 6 GOWIND , +2 214, BELADES, B50 to V, Τορπίλες, F35

και όλα αυτά με ένα defence budget που δεν φτάνει ούτε για να συντηρηθούν τα υπάρχοντα υλικά!!!

Για να καλύψουν την αδυναμία/ αδιαφορία/ ανικανότητα τους διαρρέουν διαφορα

Γιατί τους παίρνουμε στα σοβαρά δεν μπορώ να καταλάβω

Για να Κάνουμε mpeeee όλοι μαζί!!!

Jolly_Roger

@ CKfurious,

Χμμμ… ενδιαφέρουσα άποψη! Μπορεί και να ‘χεις δίκιο. Έχω να σου κάνω μια πρόταση:

Αν δεν σου αρέσουν αυτοί που «…για να καλύψουν την αδυναμία, αδιαφορία, ανικανότητα τους διαρρέουν διάφορα…» και βγάζεις σπυράκια μόνο που σκέφτεσαι πως «…το σανό πέφτει με τη μπουλντόζα…»;, θέλεις να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση αυτών που «…με την Τουρκία, θα το ρισκάρουμε…»; Μήπως με αυτούς που «…η θάλασσα δεν έχει σύνορα…»;

Ψήνεσαι; Θέλεις «…να το ρισκάρουμε…» έτσι για να δω κάτι; Τι λες;

CKfurious

Μα η ίδια πολιτική ακολουθείται?
Αυξήθηκαν οι αμυντικές δαπάνες? ΌΧΙ

Προχώρησαν με ρυθμό τρεξίματος τίποτα εξοπλιστικά?

Αναδιοργάνωση στρατού? Τίποτα

Μειώθηκαν οι ροές “λαθρο” μεταναστών

Αυξήθηκαν οι απελάσεις?

“ΠΑΤΑΤΡΑΚ” και σε αυτό το τομέα

“μπαλαφικη” πολιτκή ακολουθείται!!1

Jolly_Roger

@ CKfurious, – Πόσο χρόνο έχει η τωρινή Κυβέρνηση ΝΔ; Χμμμ ας πούμε 7 μήνες; – Πόσο χρόνο είχε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως 4,5 χρόνια; Σε θυμάμαι να γκρινιάζεις και να κατηγορείς την τωρινή Κυβέρνηση εδώ και 3-4 μήνες, δηλαδή ενώ οι «τωρινοί» βρισκόταν στην εξουσία μόλις 3 μήνες και απαιτούσες να λύσουν (εντός 3 μόλις μηνών) προβλήματα που οι «προηγούμενοι» έκρυβαν κάτω από το χαλί επί 4,5 χρόνια! Πες μου με το χέρι στην καρδιά, φταίω εγώ εάν σε χαρακτηρίσω γκρινιάρη ή ακόμη και αμετανόητο ΣΥΡΙΖΑ που όλα του φαίνονται στραβά; Μην νομίζεις πως όλοι εμείς που (προς… Read more »

CKfurious

Τώρα στα γεράματα να με βγάλουν και “ΣΥΡΙΖΑΙΟ”!!!

Eleeeeeeeeeeeos

Και στους προηγούμενους τους τα σέρνα
Και στους προ προηγούμενους τα ίδια

Και αυτοί εδώ θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας εάν και πολλά φαίνονται από την αρχή

δεν σε παραξενεύει πως κανένα από τα παρουσιαζόμενα πρώτο “κλασατα” στελέχη της ΝΔ δεν πήγε στο ʼμυνας?

Με το (“λαθρο”) “μετανεουστικο” η ίδια πολιτκή ακολουθείται
Μπάτε σκύλοι αλέστε

Θα δείξει αλλα η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει

x-m

Ειδικά αυτό, “κανένα από τα παρουσιαζόμενα πρώτο “κλασατα” στελέχη της ΝΔ δεν πήγε στο άμυνας”, κάνει εντύπωση.

Athan

“Eιδικότερα, τον Δεκέμβριο 2019 το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 8.736 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 1.264 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, κυρίως λόγω της υπέρβασης του στόχου στις κατηγορίες:
α) ΠΔΕ κατά 373 εκατ. ευρώ,
β) μεταβιβάσεις σε λοιπά νομικά πρόσωπα κατά 188 εκατ. ευρώ,
γ) εξοπλιστικά προγράμματα κατά 268 εκατ. ευρώ
δ) διανομής του κοινωνικού μερίσματος ύψους 186 εκατ. ευρώ.”
Πηγή ΥΠΟΙΚ:https://www.minfin.gr/web/guest/deltia-ekteleses-proupologismou/-/asset_publisher/CQoWAEaKCKga/content/ektelese-kratikou-proupologismou-dekembriou-2019-prosorina-stoicheia-?inheritRedirect=false&redirect=https%3A%2F%2Fwww.minfin.gr%2Fweb%2Fguest%2Fdeltia-ekteleses-proupologismou%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_CQoWAEaKCKga%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1
Όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Και επιτέλους, μάθετε να διαβάζετε αντικειμενικά την πραγματικότητα γύρω σας, κι αφήστε τις διχαστικές προκαταλήψεις που παρά λίγο να μας καταστρέψουν πίσω στο σκοτεινό παρελθόν.

CKfurious

Για συμπλήρωσε τα ακόλουθα νούμερα

Προϋπολογισμός Υπ aʼμυνας 020 =?

Προϋπολογισμός Υπ aμυνας 021 =?

Μην γραφεις σεντόνια mplamplalogias

Athan

Το Λακωνίζειν, πέραν της ενδελέχειας του Λακωνίζοντος, απαιτεί τεράστιες αντιληπτικές ικανότητες από τον κατά περίπτωσιν συνομιλητή.
Τα δε “σεντόνια”, είναι σχεδόν πάντα αναγκαία όταν πρόκειται αγών εναντίον της απλής ή ακόμη και επιτηδευμένης άγνοιας.

CKfurious

Τα νουμεράκια τουbudget δεν μου γραφεις και συνεχίζεις τις mpmlamplalogies
Για γραφτά

Koulis

Η μόνη τιμή που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι αυτή του σανού.

Athan

Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος στις απαιτήσεις σου. Για ποιά “νουμεράκια’ μιλάς; Για τον Π/Υ του 2020 έγραψα εδώ και καιρό. Τα κακά “σεντόνια” για τα οποία μου κάνεις και μάθημα αθεόφοβε. Τόνισα λοιπόν την δημιουργία Ειδικού Αποθεματικού, τις δυνατότητες μεταβιβάσεως Πόρων από το Π.Δ.Ε., συμπληρώνω την επίκαιρη δημιουργία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (να μην το μπερδέψεις με το ΤΕΘΑ), παραθέτοντας επίσημους συνδέσμους του ΥΠΟΙΚ, Έγραψα για τον θεσμικό τρόπο εκμεταλλεύσεως των Κερδών από τα ANFAs και τα SMPs, για τις πιθανές “έξυπνες” Χρηματοδοτικές λύσεις για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα, την απαίτηση των Ελλήνων για FMF και πολλά άλλα. Επίσης μόλις πιο… Read more »

Jolly_Roger

@ CKfurious,

Επειδή επιμένεις σε νούμερα και αριθμούς (δεν λέω πως αυτό είναι κακό) θέλεις να δούμε μαζί ένα υποθετικό σενάριο; Για παράδειγμα:

– Tο υποθετικό έτος 2018 το ΥΠΕΘΑ έλαβε €100, εκ των οποίων €50 ξοδεύτηκαν σε όπλα και €50 σε catering λαθρομεταναστών.

– Tο υποθετικό έτος 2020 το ΥΠΕΘΑ έλαβε €80, εκ των οποίων €70 ξοδεύτηκαν σε όπλα και €10 σε catering λαθρομεταναστών.

Στο ανωτέρω απλοϊκό παράδειγμα, ποιά υποθετική χρονιά θεωρείς πως η Άμυνα είχε περισσότερο όφελος;

Athan

Και τώρα θα σε ρωτήσει για το υποθετικό έτος 2022 μόνο και μόνο για να σου την σπάσει. 😆

Jolly_Roger

Χαίρομαι που οι συνεργάτες του Π&Δ έχουν «πολύ καλή μνήμη και μάλιστα μπορούν να θυμίζουν πράγματα σε ελέφαντες». Επειδή είμαι βέβαιος πως θυμόσαστε διάφορα «από την δεκαετία του ’80 ή του ’90 όταν το περιοδικό είχε ακόμη διψήφιο αριθμό τευχών», μπορείτε σας παρακαλώ να μου επιβεβαιώσετε εάν αυτός ο «Τζακ ο μεταφορέας από την Αλαμπάμα» τον οποίον συμβουλεύτηκε ο Πάττον για τις Αρδέννες, ήταν ξάδερφος του «Αρχισμηνία Κούπερ»;

ΥΓ. Φορ βετερανς ονλυ 😉

Spyros

Kάποιοι σας διαβάζουμε και από πριν το Νοέμβριο του 2016, την ενδιάμεση εποχή του μετά-τις-Τ.Ε.-μπλόγκ της Πτήσης… συνεχίστε και μπράβο σας!

Maximilian1979

Το αρθρο αυτο θιγει πολλα ζητηματα που δεν μπορουν να αναλυθουν σε μια μονο αναρτηση, το πρωτο και βασικοτερο ειναι το επιχειρημα οτι αφοσον ολες αυτες οι χωρες που εχουν αγορασει το F-35 αυτο σημαινει οτι κατι παραπανω ξερουν απο μας και αυτο σημαινει οτι πρεπει να το παρουμε και εμεις. Ας δουμε παραδειγματα τετοιων χωρων και ποιες ειναι οι επιχειρησιακες τους αναγκες. Για να ξεκινησουμε απο την Ευρωπη, ας παρουμε ως παραδειγμα την Ολλανδια. Τα F-35 και τις ενοπλες δυναμεις της εν γενει, η Ολλανδια δεν θα τα χρησιμοποιησει για την αμυνα του δικου της εδαφους, αλλα στο πλαισιο… Read more »

Νίκος Κατσαμάκας

Ντροπή να λασπολογέιτε και να υβρίζετε όσους έχουν διαφορετική άποψη από εσάς. Ντροπή να χρησιμοποιείτε το λεξιλόγιο και τη φρασεολογία του γνωστού ακροδεξιού φιλορωσικού σάιτ. Αν σας ενοχλεί που σας κατηγορούν ότι είστε λέει υπάλληλοι της Λόκχηντ, είναι επειδή υποστηρίξατε τόσα χρόνια με πολύ, με πάρα πολύ πάθος και αχαλίνωτο φανατισμό το F-35. Λύσσα κακιά σας έχει πιάσει. Την ίδια στιγμή, εσείς οι ίδιοι ήσασταν που δημοσιεύατε όλες τις ειδήσεις για τα χίλια μύρια προβλήματα που παρουσιάζει το εν λόγω αεροπλάνο. Εσείς αναρτήσατε το βίντεο της επίδειξης όπου το F-35 τάχα κάνει ελιγμούς και αποδεικνύεται ελεϊνά κατώτερο ακόμα και του… Read more »

Νίκος Κατσαμάκας

Nαι, αλλά στην ερώτηση δεν απαντήσατε.

Jolly_Roger

@ Νίκος Κατσαμάκας, Κύριε Πτέραρχε (Πλκτρλ) Νικόλαε Κατσαμάκα, επειδή αναφέρατε πως το F-35 έχει ευελιξία «…κατώτερη κι από F-5…» και πως «…εάν εμπλακεί σε κλειστή αερομαχία με F-16, δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα…», μπορείτε σας παρακαλώ με την τεράστια εμπειρία, γνώση και σοφία σας να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο οι ανόητοι χαζοΑμερικάνοι να δημιουργήσουν ένα αεροσκάφος με ευελιξία «…κατώτερη κι από F-5…» και επίσης να μας δώσετε να καταλάβουμε πως ακριβώς θα «δει» ο πιλότος ενός F-16 το αντίπαλο F-35 για να επιδιώξει και «κλειστή αερομαχία» μαζί του έτσι ώστε να το καταρρίψει; Και εν πάση περιπτώσει, εάν πράγματι… Read more »

George_K

Jolly_Roger Jolly_Roger
Μπήκα στον πειρασμό να απαντήσω… σκέφτηκα οτι δεν αξίζει.., κυκλοφορούν ανάμεσά μας ανενόχλητοι.
Μετά σκέφτηκα ότι αφού γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον να του ζητήσω τους αριθμούς του Τζόκερ. Αναθεώρησα τη σκέψη μου γιατί το ημερήσιο μ@λ@κόμετρο βάρεσε κόκκινο !!! Πόσο να αντέξω ο άνθρωπος…
Κι αύριο μέρα είναι…

Νίκος Κατσαμάκας

@Ανθυποαρβυλοφύλακα, το F-35 υπολείπεται σε ευελιξία για τους εξής λόγους: πρώτον, έχει πολύ πιο υψηλό πτερυγικό φόρτο από το F-16. Δεύτερον, το βίντεο είναι εκεί, αναρτημένο στο ίντερνετ, να το δούνε όλοι δημοσίως. Μιλάει από μόνο του. Τα υπόλοιπα που λες είναι θεωρίες. Κοίτα το βίντεο, δες τον πτερυγικό φόρτο, σύγκρινε και θα καταλάβεις. Οπότε, μέχρι να αποδειχθεί πως η ευελιξία δε χρειάζεται, πως από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα η ευελιξία ήταν βασικό προσόν στον αεροπορικό αγώνα και ξαφνικά οι καιροί άλλαξαν, μέχρi τοτε, δε γίνεται να πάρουμε έναν ιπτάμενο “κουβά” για 86 εκατομμύρια το τεμάχιο κι κόστος… Read more »

Spyros

Μισό να κάνω λίστα αποτυχημένων (κατ’ εσάς) σχεδιάσεων: F-35 Νεώτερα βίντεο μάλλον αναιρούν όσα γράφετε–το αρχικό ήταν με λογισμικό που περιόριζε το μαχητικό στα 7,5G. P-39 Αποτυχημένο; Περίεργο, οι Σοβιετικοί μάλλον είχαν άλλη άποψη. P-40 Το ανθεκτικότερο σε πυρά μαχητικό του Β’ΠΠ αποτυχία, ε; ΟΚ, ό,τι πείτε. F-102 1000 έφτιαξαν, δε σας φτάνουν; F-104 Όντως αποτυχία, κυρίως γιατί χρησιμοποιήθηκε για άλλο ρόλο απ’ αυτόν για τον οποίο σχεδιάστηκε. A-10 40+ χρόνια μετά τη πρώτη του πτήση αποκτά νέες πτέρυγες, γιατί δεν μπορούν οι Αμερικανοί χωρίς αυτό. Τόσο μεγάλη αποτυχία. F-18E Τι δε σας αρέσει σ’ αυτό πάλι; Το ότι δεν… Read more »

Νίκος Κατσαμάκας

Εντάξει, μαθήματα εροπορικής ιστορίας θα κάνουμε; Για το F-102 ρώτα τους δύο Τούρκους πιλότους που τα κοκαλάκια τους είναι στο βυθό του Αιγαίου. Το ότι το F-102 ήταν αποτυχία είναι ευρέως γνωστό. Το P-39 ενάντια στα Zero δεν είχε ελπίδα, όπως και το P-40 (που βέβαια, δεν είχε καμιά σπουδαία αντοχή στα πυρά – το μπερδεύεις με το P-47). Το Α-10, όλοι το ξέρουν, κάνει για να βομβαρδίζει εχθρό που δεν έχει αντιαεροπορική άμυνα, αλλά είναι γνωστό ήδη από τη δεκαετία του 80 ότι δεν κάνει για το σύγχρονο πεδίο της μάχης. Το F-18E δεν είναι κακό, αλλά είναι κατώτερο… Read more »

Spyros

Για το Ρ-40 έχετε δίκιο, όντως σκεφτόμουν το Ρ-47 (και ντροπή μου)… το Ρ-39 από την άλλη γρήγορα φάνηκε πως το ‘φόρτε’ του ήταν ο ρόλος προσβολής και όχι η αερομαχία. Για το F-102 έχετε άδικο. Ξεπεράστηκε γρήγορα από τις εξελίξεις, αλλά δεν ήταν κακό σχέδιο. Ούτε φυσικά ευθύνεται για τις πτητικές δεξιότητες (ή την μη ύπαρξη αυτών) 2 Τούρκων. Για το F/A-18E, απλώς να διευκρινίσω πως την αναφορά στο F-14 την έκανα για αστείο, δε φαντάστηκα ότι μπορεί κάποιος να συγκρίνει στα σοβαρά αυτά τα δυο αεροσκάφη. Απλώς να αναφέρω πως ένα F-14 δε θα είχε καμία ελπίδα σε… Read more »

George_K

Δυστυχώς σε ότι αναφέρεις είσαι εντελώς λάθος. Μα εντελώς όμως… Και μου αρέσει που λες ότι έχεις παρακολουθήσει το πρόγραμμα JSF καλύτερα από άλλους. Και για να μην λες ότι σε προβοκάρω… Πες μας σε παρακαλώ, πόσο βάρος έχει ένα μονοθέσιο blk52+ adv, σε διαμόρφωση κρούσης βομβαρδισμού βαθιά στην εχθρική περιοχή, με 2 JDAM των 2000 λιβρών, 2 ΑΙΜ-120, 2 ΑΙΜ-2000, ατρακτίδιο Sniper-X, ατρακτίδιο Legion Pod στον κοιλιακό φορέα, και 2 δεξαμενές καυσίμου των 370 γαλονιών ? Στα αναφέρω αυτά γιατί ΟΟΟΛΑ αυτά (εκτός τους IRIS-T) το F-35 τα παίρνει εσωτερικά… Πες μας όμως και την μέγιστη απόδοση του κινητήρα… Read more »

Νίκος Κατσαμάκας

Έχεις μασήσει την προπαγάνδα και την κατάπιες όλη. Τι κι αν τα παίρνει εσωτερικά τα φορτία του το F-35; Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχουν βάρος; Το F-35 είναι πολύ βαρύ, πολύ αργό και ο κινητήρας του μπορεί να είναι ο πιο ισχυρός, το αεροπλάνο, ακόμα και άδειο είναι τόσο βαρύ, ώστε έχει χαμηλότερο λόγο ώσης-βάρους από το F-16. Tα νούμερα είναι εκεί, δημοσιευμένα, κάνε τις πράξεις. Το F-35 έχει υψηλότερο πτερυγικό φόρτο από το F-105. Από το F-105, έτσι; Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; To F-105 δεν έστριβε με τίποτα. Ένα F-16 φορτωμένο με αυτά που λες και πάλι θα… Read more »

George_K

Έχεις πολύ δρόμο ακόμα. Άνοιξε κανένα βιβλίο αεροναυπηγικής, διάβασε, και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε.
Καλό ταξίδι.

George_K

Ξέχασα.., υπολόγισε και την οπισθέλκουσα σε όλη αυτή την διαμόρφωση και τι επίπτωση έχει στην κατανάλωση καυσίμου.
Αυτά για την ώρα..

Jolly_Roger

@ Νίκος Κατσαμάκας, Κύριε Πτέραρχε (Πλκτρλ) Νικόλαε Κατσαμάκα, Ναι, έχετε δίκιο! (έτσι προτείνουν οι ψυχίατροι να λέμε σε όσους νομίζουν πως είναι ο Ναπολέων). Προτείνω να πάρετε το βίντεο το οποίο επικαλείστε, να ζητήσετε ακρόαση από τον Αρχηγό της USAF, να του δείξετε το βίντεο και να του πείτε «…δεν το βλέπεις βρε κεφάλα; είναι χειρότερο από τα άλλα!…» και είμαι βέβαιος πως θα του φτιάξετε τη μέρα! Α, ξέχασα! Μην αμελήσετε να τον ρωτήσετε «…με εκείνο το σχέδιο της σαϊτας που έφτιαξε ο 8χρονος μαθητής από το Καστελόριζο και το αγόρασε η δική σας η NASA, είχαμε καμιά εξέλιξη;… Read more »

Anios

Ασφαλώς αδικείτε τον συγκεκριμένο ιστοχώρο, καθώς έχει δημοσιεύσει πολλά αφιερώματα για όλα τα σημερινά αεροσκάφη αιχμής, με τα υπέρ και τα κατά τους, το ίδιο δηλαδή που έκανε και με το F-35. Και μάλιστα, τόσο τεκμηριωμένα, που ειδικά ένας απλός αναγνώστης χωρίς ειδικές γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο (όπως εγώ π.χ.) έφτανε σχεδόν στην άποψη ότι μάλλον πρέπει να πάρουμε αυτό (το Rafale π.χ.). Το F-15 είχαν δηλώσει ότι θα το έπαιρναν και οι Τούρκοι αν το παίρναμε κι εμείς, οπότε θα εξανεμίζονταν το πλεονέκτημα και η (πιο) ακριβή επένδυση. Τουλάχιστον, αυτά ίσχυαν τότε, από τα όσα διαβάζαμε στον τύπο. Είμαι… Read more »

Νίκος Κατσαμάκας

Αν διαβάσεις και άλλα σάιτ, ξένα, ακόμα και αμερικάνικα, θα καταλάβεις πως η ΠΔ δεν παρουσιάζει το F-35 με αντικειμενικό τρόπο. Και όσον αφορά τους Αμερικάνους, μην υποτιμάς την ικανότητά τους να σπαταλούν χρήματα αλόγιστα. Δε δουλεύουν όλα τέλεια στην Αμερική, ιδίως στις στρατιωτικές προμήθειες. Επίσης, στο επιχείρημά σου για το Ισραήλ και την επιλογή του, δύο απαντήσεις: πρώτον, αφού πλήρωσαν χοντρά τώρα θα το πάρουν. Δεύτερον, υπάρχει προηγούμενο, που αποδεικνύει ότι είναι εφικτό να γίνει μαζική προμήθεια ακατάλληλου εξοπλισμού: το F-104 το αγόρασαν (μετά από διαγωνισμό) όλες σχεδόν οι ΝΑΤΟικές αεροπορίες. Και ήταν εντελώς μα εντελώς άχρηστο. Αυτό που… Read more »

chikichiki

1. Είναι υποκριτικό να κατηγορείτε κάποιον ως υπάλληλο και ταυτόχρονα να τον ψέγετε επειδή “λασπολογεί” άλλους. Δηλαδή οι υπέρμαχοι του Su-35 με τα ίδια κριτήρια τι ήταν, αν όχι υπάλληλοι; 2. Η παρουσίαση του αεροπλάνου πάντα ήταν αντικειμενική, όπως παραδέχεστε και ο ίδιος το περιοδικό δημοσίευε και τις αρετές του και τα προβλήματά του. Οι υπερβολές περί φανατισμού και λύσσας είναι αποκυήματα της φαντασίας σας που δεν αποδεικνύονται από πουθενά. Το F-35 έχει ορισμένα αντικειμενικά χαρακτηριστικά, το ίδιο και το Su-35, το ίδιο και οι προμήθειες του ενός ή του άλλου. Αν μεροληπτούν τα χαρακτηριστικά με την ανωτερότητα ή κατωτερότητά… Read more »

Νίκος Κατσαμάκας

Κοίτα φίλε μου, μη νομίζεις πως είμαι από τους υπέρμαχους του Su-35. Απλά είμαι ενάντιος στο F-35. Δεν κάνει για την Ελλάδα. Αν θες τη γνώμη μου, τι αεροπλάνο να πάρει η ΠΑ, σε αυτή τη φάση δε χρειάζεται να πάρει τίποτα – εξάλλου, στην αγορά δεν υπάρχει τίποτα που να καλύπτει τις ανάγκες της. Αλλά να ξέρεις, δεν είμαι “οπαδός” του Su-35, να εξηγούμαστε. Όσον αφορά την ευελιξία, δεν είναι μόνο το βίντεο. Αν συγκρίνεις τους πτερυγικούς φόρτους, το F-35 υπολείπεται ακόμα και του F-5. Όσον αφορά το βίντεο, έχω πάει σε αρκετά air shows ανά την Ευρώπη και… Read more »

chikichiki

Ούτε εγώ είμαι υπέρμαχος του F-35, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή. Με παραξενεύει το ότι δεν εξετάζονται και οι λύσεις 4,5 γενιάς και θεωρώ την δαπάνη οικονομικά ανέφικτη και άδικη προς τους υπόλοιπους κλάδους που τα βγάζουν πέρα με απαράδεκτες υλικές ελλείψεις όταν η ΠΑ διατηρεί ήδη ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Δεν είμαι τόσο σίγουρος για αυτό. Το F-5 έχει χαρακτηριστικά μικρή πτερυγική επιφάνεια. Επιπλέον το F-35 αν δεν κάνω λάθος ενσωματώνει χαρακτηριστικά lifting body, μειώνοντας περαιτέρω τον πτερυγικό του φόρτο. Ο βαθμός στιγμιαίας στροφής του ειδικά λέγεται πως είναι εφάμιλλος του F/A-18C/D, και το αεροπλάνο είναι γνωστό πως στέκεται επάξια… Read more »

Jolly_Roger

@ Νίκος Κατσαμάκας, «…το F-35 δεν κάνει για την Ελλάδα. Αν θες τη γνώμη μου, τι αεροπλάνο να πάρει η ΠΑ, σε αυτή τη φάση δε χρειάζεται να πάρει τίποτα…» Κύριε Πτέραρχε (Πλκτρλ) Νικόλαε Κατσαμάκα, Για μια στιγμή, θα παραμερίσω όσα κωμικά γράψατε προηγουμένως πχ «…το Α-10 ήταν αποτυχημένο αεροπλάνο…», «…το F-35 είναι κουβάς κατώτερο κι από F-5…» κι άλλα ωραία κωμικά που θα προκαλούσαν τον γέλωτα και την απολύτως δικαιολογημένη ειρωνεία. Επειδή όμως ΕΣΕΙΣ ο ίδιος γράψατε «…το F-35 δεν κάνει για την Ελλάδα. Αν θες τη γνώμη μου, τι αεροπλάνο να πάρει η ΠΑ, σε αυτή τη φάση… Read more »

Athan

Κάποιοι γέροντες “Μπατζήδες” της αλήθειας, θυμόμαστε πως τα ίδια με αυτά που λες γράφονταν και για τα F-16 στην αρχή της καριέρας τους. Μάντεψε τί έγινε.

Jolly_Roger

«…γέροντες ΜΠΑτζήδες της αλήθειας…»

Φίλε κλαίω! 😉

Nikolaos

Athan Athan
Κατ’ αρχάς χρόνια σου πολλά και καλά, με υγεία!
Δεύτερον, εμένα υπαινίσσεσαι, ως γνωστόν cheerleader του F-16 και της Μαφίας των Μαχητικών;
Και τρίτον, ξέρεις ότι είμαι ΜΠΑτζής; Φάκελο μου έχεις κάνει βρε αθεόφοβε 🙂 ; Σε έχω σε θέση, της Γης το αυτί είσαι 🙂 …
Με τις ευχές μου και πάλι,
Ν.

Maximilian1979

Το F-35 βασιζεται σε ενα δογμα που με την σειρα του βασιζεται σε μια συγκεκριμενη προυποθεση, οτι οι βασεις απο τις οποιες επιχειρει βρισκονται στο απυροβλητο, προυποθετει δηλαδη την υπαρξη ενος αντιπαλου οπως ηταν για τις ΗΠΑ το Ιρακ το ’91 και η Σερβια το ’99, εναν αντιπαλο περιορισμενο σε καθαρα αμυντικο-παθητικο ρολο, που προσπαθει απλως να απορροφησει οσο γινεται περισσοτερα πληγματα για οσο μεγαλυτερο χρονικο διαστημα γινεται. Ειναι προφανες οτι σε περιπτωση ελληνοτουρκικου πολεμου δεν θα εχει η Ελλαδα τον ρολο των ΗΠΑ και η Τουρκια αυτον του Ιρακ η της Σερβιας, οι ελληνικες αεροπορικες βασεις θα ειναι στην… Read more »

chikichiki

Μεταξύ των προδιαγραφών του F-22 ήταν η ικανότητα επιχειρήσεων από χτυπημένα αεροδρόμια. Δεν θεωρείται δεδομένη η ασυλία των βάσεων.

Maximilian1979

Το F-22; Η συζητηση εδω αφορα το F-35, και πραγματικο νοημα θα ειχε η συζητηση γι’ αυτο αν αφορουσε την εκδοση των Αμερικανων Πεζοναυτων, που εχει δυνατοτητα STOVL

chikichiki

Θέλω να πω πως περιλαμβάνεται η πρόνοια στο επιχειρησιακό δόγμα εντός του οποίου αναμένεται τα αεροσκάφη των ΗΠΑ να επιχειρήσουν. Δεν θεωρούν πως τα αεροδρόμιά τους θα παραμένουν στο απυρόβλητο. Άλλωστε αυτός ο κίνδυνος δεν αφορά συγκεκριμένα το F-35, αν ήταν τέτοια λαίλαπα οι βαλλιστικοί πύραυλοι το αεροπορικό όπλο θα είχε εκτοπιστεί από καιρό.

Maximilian1979

Ενας λογος γι’αυτο ειναι το οτι οι διακρατικοι πολεμοι εχουν σχεδον εξαφανιστει στην εποχη μας, και αυτοι που εχουν λαβει χωρα στην μεταψυχροπολεμικη εποχη ηταν ασυμμετροι, δηλαδη μεταξυ χωρων σε εντελως διαφορετικα επιπεδα στρατιωτικης ισχυος. Οι 2 παντως σοβαροτερες συμβατικες διακρατικες πολεμικες συγκρουσεις της περιοδου αυτης ηταν το Κουβειτ το ’91 και η εισβολη στο Ιρακ το 2003, στην πραγματικοτητα 2 διαφορετικες φασεις της ιδιας συγκουσης. Αν τις δουμε απο πλευρας Ιρακ, το ’91 η αεροπορια του, παροτι καθε αλλο παρα αμελητεα ποσοτητα, αριθμητικα η 6η μεγαλυτερη στον κοσμο και η πιο αξιομαχη της περιοχης μετα την ισραηλινη, δεν εδρασε… Read more »

Kimon

Το Ισραήλ για ποιόν λόγο δεν θα πρέπει να θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση; νομίζω πως μελετώντας τον αντίπαλο μας φτάνουμε στο F35 και πολύ καλά κάνουμε!

Maximilian1979

Για το Ισραηλ εγραψα στην αμεσως επομενη αναρτηση. Οσον αφορα τις ΗΠΑ, ο τελευταιος πολεμος στον οποιο ειχαν απωλειες απο την αντιπαλη αεροπορια ηταν αυτος της Κορεας, επομενως γινεται ευκολα αντιληπτο γιατι να θεωρειται απο πλευρας τους δεδομενη η αεροπορικη υπεροχη και το απυροβλητο των αεροδρομιων

Maximilian1979

Οσον αφορα το Ισραηλ, αν κοιταξει καποιος την ιστορια των συμβατικων πολεμικων αναμετρησεων του με τους Αραβες, διαπιστωνει οτι η εικονα του μικρου κρατους περικυκλωμενου απο δεκαδες εκατομμυριων εχθρων δεν ισχυει. Το ’48, οταν ηταν πραγματι ενα μικρο και απο καθε αποψη αδυνατο κρατος, δεν υπηρχε ουσιαστικα προθεση απο πλευρας Αραβων να καταστραφει, καθως καθε αραβικη χωρα πολεμουσε ξεχωριστα και ασυντονιστα με τις αλλες, με διαφορετικους σκοπους η καθε μια. Το ’56 το Ισραηλ αντιμετωπισε μονο την Αιγυπτο και οχι μονο του αλλα σε συμμαχια με την Βρετανια και την Γαλλια. Το ’67 η υποτιθεμενη αραβικη συμμαχια ουδεποτε λειτουργησε ως… Read more »

Wisdom

Όλα καλά με το άρθρο και οι περισσότεροι νομίζω συμφωνούμε. Εμένα όμως άλλο μου έκανε εντύπωση και συγκεκριμένα αυτή η αναφορά σας: “να παρέχουν εικόνα και στόχους στους πάντες, F-16V, Mirage 2000-5, MEKO200HN, [email protected], AB ή ότι άλλο έχει το ελληνικό οπλοστάσιο”. Δηλαδή, μαζί με τα ήδη υπάρχοντα Mirage 2000-5, MEKO200HN, τα αναμενόμενα F-16V, καθώς και τα πολύ πιθανά λόγω επίσημων συζητήσεων [email protected], αναφέρετε και τα ΑΒ, για τα οποία τελευταία διαβάζουμε αλλού ότι φάγαμε κι άλλη ευγενική πόρτα (λογικό) στο πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ. Αν ξέρετε κάτι νεότερο γράφτε το, μη μας βασανίζετε. Γιατί η κοινή λογική λέει ότι… Read more »